Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Σίδηρος

Αυτή είναι η εποχή που βάζουμε σίδηρο σε εκείνα τα φυτά που «αισθάνονται» περισσότερο την έλλειψή του, παθαίνουν δηλαδή, τροφοπενία σιδήρου. Τα φυτά αυτά συνήθως είναι η γαρδένια, η ορτανσία, η καμέλια, το φούλι. Φυσικά δεν είναι τα μοναδικά, αλλά αυτά είναι τα πιο διαδεδομένα. Όταν λείπει σίδηρος από ένα φυτό βλέπουμε τα φύλλα του να αποκτούν την παρακάτω εικόνα: 
Γαρδένια
Στα φύλλα αυτής της γαρδένιας έχει αρχίσει να φαίνεται η έλλειψη σιδήρου. Τα νεύρα των φύλλων μένουν πράσινα ενώ το υπόλοιπο φύλλο αρχίζει να χάνει το ζωηρό πράσινο χρώμα του. 

Στα κέντρα κήπου και τα μαγαζιά με γεωργικά είδη βρίσκουμε είτε τον οργανικό (λέγεται και χηλικός σίδηρος) είτε τον θειικό σίδηρο (γνωστός και με το όνομα καραμπογιά). Ως προς μορφή του, ο σίδηρος μπορεί να είναι σε σκόνη ή υγρός. 
Σε όποια μορφή και αν τον αγοράσουμε έχει σημασία να τον εφαρμόζουμε στα φυτά απογευματινές ώρες.

Διαβάστε για τον θειικό σίδηρο ή καραμπογιά πατώντας, εδώ


8 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια καταρχάς για το ωραίο και χρήσιμο blog σας
    Θα ήθελα να μάθω με ποια συχνότητα θα ήταν καλό να προσθέτουμε προληπτικα σίδηρο σε γλαστρικα φυτά στο μπαλκόνι, για την διατήρηση του ph σε τιμές γύρω στο 6..
    Το νερό της ύδρευσης είναι ελαφρώς αλκαλικό 7,3 με αποτέλεσμα την συγκέντρωση αλάτων στο χωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Προσωπικά στις γλάστρες μου βάζω σίδηρο για δύο λόγους. Βάζω όταν διαπιστώσω ότι λείπει από κάποιο φυτό και τότε χρησιμοποιώ χηλικό σίδηρο. Για παράδειγμα, αν δω ότι τα φύλλα της ορτανσίας κιτρινίζουν ενώ τα νεύρα μένουν πράσινα, δίνω μια δόση χηλικού σιδήρου. Ο δεύτερος λόγος είναι για να προλάβω ζημιές από τις χοντρές λευκές προνύμφες της χρυσόμυγας. Τότε δίνω μια δόση από θειικό σίδηρο (καραμπογιά), όμως πολύ προσεκτικά επειδή λερώνει. Πιο κάτω στις Ετικέτες αναζητήστε αυτές με τίτλο Σίδηρος για να διαβάσετε σχετικά.
      Για το ζήτημα των αλάτων είναι πιο χρήσιμο να κάνει κανείς μια-δυο φορές το χρόνο ένα πάρα πολύ γενναιόδωρο πότισμα, σε σημείο να ρέει το νερό μέσα από το χώμα της γλάστρας, ώστε να ξεπλυθούν τα άλατα. Φυσικά μετά πρέπει να δωθεί λίπασμα αφού τα θρεπτικά στοιχεία των φυτών είναι στα άλατα.

      Διαγραφή
  2. Οπότε δεν χρειάζονται προληπτικές εφαρμογές σιδήρου στις γλάστρες ανά διαστήματα όπως κάνουμε με τα υπόλοιπα λιπάσματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι συμφωνώ με αυτό. Είναι σπατάλη να δίνει κανείς όλη την ώρα σίδηρο. Όπως σωστά γράφετε, αυτό δεν ισχύει για τα άλλα λιπάσματα. Το πλήρες λίπασμα με τα κύρια θρεπτικά στοιχεία (άζωτο, φώσφορο και κάλιο) δεν πρέπει να το παραμελούμε, ιδίως σε γλαστρικά φυτά.
      Αν έχετε απορία γράψτε μου ξανά πατώντας «Απάντηση», δεν χρειάζεται να ανοίξετε νέο θέμα.

      Διαγραφή
    2. Σε περίπτωση οπότε χλώρωσης, μια εφαρμογή είναι αρκετή ή χρειάζονται και κάποιες ακόμα ανα συγκεκριμένα διαστήματα, για σίγουρο αποτέλεσμα;

      Διαγραφή
    3. Ο σίδηρος δεσμεύεται πολύ εύκολα και σε μεγάλο βαθμό από άλλα χημικά στοιχεία που βρίσκονται στο χώμα. Γι΄αυτό είναι πολύ πιθανό να μην φτάσει μία εφαρμογή. Άρα, κάνουμε την πρώτη εφαρμογή και αν δούμε ότι το πρόβλημα παραμένει, τότε επαναλαμβάνουμε. Αν κανείς ρίχνει κάθε τόσο λίγο σίδηρο, τότε κάποιο ποσοστό του θα παίρνει το φυτό αλλά ένα πολύ μεγαλύτερο θα χάνεται.

      Διαγραφή
  3. Μπορώ να χρησιμοποιήσω σίδηρο μαζί με λίπασμα; συγχρόνως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Καλύτερα να μην το κάνετε. Αν έχετε φυτά που χρειάζονται συχνά σίδηρο, σκεφτείτε μήπως σας συμφέρει να πάρετε κάποιο πλήρες λίπασμα που περιέχει και σίδηρο. Πλήρες είναι το λίπασμα που περιέχει τα κύρια θρεπτικά στοιχεία άζωτο (Ν), φώσφορο (Ρ) και κάλιο (Κ). Ο σίδηρος (Fe) είναι ιχνοστοιχείο. Δηλαδή το λίπασμά σας θα γράφει πάνω του τρεις αριθμούς συν έναν ακόμη με το σύμβολο Fe, π.χ. 11-15-15 + 3(Fe).

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.