6 Απρ 2013

Καταπολέμηση μελίγκρας

Με σαπουνόνερο
Είναι εύκολο στην εφαρμογή αλλά μην περιμένετε θεαματικά αποτελέσματα εκτός αν, 
Α. ξεκινήσετε τους ψεκασμούς όταν ακόμη η μελίγκρα είναι λίγη
Β. επαναλαμβάνεται τους ψεκασμούς όποτε τη βλέπετε. 
Η συνταγή που μας δίνει ο Αντρέας Μπαρμπούτσης απ' το περιοδικό «Ερασιτέχνης Κηπουρός» είναι η εξής: 

20 γρ. τριμμένο πράσινο σαπούνι, 10 γρ. οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. Ψεκάζουμε πάντα ποτισμένα φυτά, σε ώρες που δεν έχει ζέστη.

Για να «δουλέψει» η συνταγή πρέπει το νερό να μην περιέχει πολλά άλατα. 

Και πώς ξέρουμε ότι ήρθαν οι μελίγκρες; Θα πρέπει να τις δούμε πάνω στις τρυφερές κορυφές και τα πολύ νεαρά φύλλα. Πάντως η παρουσία μυρμηγκιών, έστω και λίγων, πάνω σε ένα φυτό, είναι σοβαρή ένδειξη ότι κάπου πολύ κοντά υπάρχουν μελίγκρες. Με ωφέλιμα έντομα
Οι πασχαλίτσες και συγκεκριμένα οι προνύμφες τους, επειδή αυτές είναι που τρώνε περισσότερο τις μελίγκρες, είναι τα πιο γνωστά απ' αυτά αλλά όχι τα μοναδικά. Δεν είναι εύκολο να τα βρούμε στην αγορά και η εξαπόλυσή τους σημαίνει ότι δεν θα ξαναψεκάσουμε με κάποιο εντομοκτόνο.Προϋπόθεση για να «πιάσει» το κόλπο των ωφέλιμων εντόμων είναι να υπάρχουν ήδη μελίγκρες σε έναν κήπο. Μ' άλλα λόγια, δεν πρέπει να γίνεται η προληπτική εξαπόλυσή τους.  Βιολογικά εντομοκτόνα
Βιολογικά εντομοκτόνα όπως αυτά που περιέχουν λιπαρά άλατα καλίου είναι αποτελεσματικά με τις ίδιες προϋποθέσεις που αναφέραμε και για το σαπουνόνερο. Κατάλληλος είναι και ο θερινός πολτός αλλά και τα έτοιμα προς χρήση εντομοκτόνα που περιέχουν φυσικό πύρεθρο. Όλοι αυτοί οι όροι που αναφέρονται εδώ είναι οι δραστικές ουσίες, στο εμπόριο τα φυτοπροστατευτικά που τις περιέχουν κυκλοφορούν με διάφορα εμπορικά ονόματα. 

Συμβατικά και βαρετά
Υπάρχουν ένα σωρό συμβατικά (χημικά) φυτοπροστατευτικά για την καταπολέμηση της μελίγκρας. 
Όμως ακόμη και αν δεν ίσχυε η απαγόρευση χρήσης τέτοιων σκευασμάτων από ερασιτέχνες, είναι πολύ κουραστική και βαρετή η όλη διαδικασία εφαρμογής τους. Βάλε πρόχειρα ρούχα και παπούτσια, βάλε γάντια, βάλε μάσκα, μέτρησε με ακρίβεια τις ποσότητες νερού και φαρμάκου, ανακάτεψε καλά, ψέκασε, βγάλε ρούχα, πλύνε χέρια, μείνε για κάποια ώρα μακριά απ' τον κήπο ... είναι βαρετό και μόνον να το γράφεις! Άντε να τα κάνεις όλα αυτά ...

Σίγουρα δεν «δουλεύουν»
Ούτε ο βάκιλος της Θουριγγίας ούτε το θειάφι καταπολεμούν τις μελίγκρες.

Διαβάστε κι άλλα για τις μελίγκρες πατώντας εδώ.

4 σχόλια:

 1. Πάντως για περιορισμένη έκταση καλύτερη θεραπεία είναι το ίδιο μας το χέρι... και για πιο επεκταμενη κατάσταση το διάλυμα με σαπουνάδα.
  Συνήθως όμως καθαρίζω τα φρέσκα φύλλα με το χέρι και προλαμβάνω την εξάπλωσή τους. (βασική προύπόθεση να κοιτάμε συχνά τα φυτά για να προλάβουμε το κακό στη γέννησή του)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό που γράψατε: «βασική προϋπόθεση να κοιτάμε συχνά τα φυτά για να προλάβουμε το κακό στη γέννησή του», είναι το κλειδί.

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος16/10/14 20:53

  γεια σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω και εγώ κάτι για την γαρδένια μου. την εχω δύο χρόνια τώρα και γενικά δεν με έχει απογοητέυσει! αυτές τις μέρες όμως ξαφνικά μαράθηκαν τα φύλλα της και παρατήρησα ότι κόλλησε μελίγκρα και πιθανόν κάτι σαν ψείρες (είναι μαύρες σε κάποια μπουμπούκια). Την ψέκασα με σαπουνόνερο και προσπάθησα αυτά τα μαύρα να τα διώξω. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι τα φύλλα της "έπεσαν" και δείχνει μαραμένη. υπάρχει περίπτωση να μην ανακάμψει; γενικά και λίπασμα της βαζω και σίδηρο και είναι στην ίδια θέση. ευχαριστώ εκ των προτέρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Εχω την υποψία ότι το πρόβλημα με τις μελίγκρες στα μπουμπούκια είναι άσχετο από το ότι τα φύλλα της «έπεσαν και δείχνει σαν μαραμένη», όπως γράφετε. Μάλλον υπάρχει και κάτι ακόμη που δεν πάει καλά, γιατί οι μελίγκρες προτιμούν τα τρυφερά φρέσκα φύλλα ή μπουμπούκια. Δηλαδή δύσκολα μπορούν να κάνουν τη ζημιά που περιγράφετε. Μήπως κάτι δεν πάει καλά με το πότισμα; Μήπως υπάρχει και κάτι άλλο πάνω στη γαρδένια σας; Μήπως πια το φυτό δεν χωράει στην ίδια γλάστρα; Σας έγραψα μερικές πιθανές αιτίες για το πρόβλημα αλλά δεν μπορώ να ξέρω κάτι περισσότερο.
   Περιμένω νέα σας.

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.