Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Λουλούδια στην άμμο. Επιτέλους!


Το κρινάκι της θάλασσας (Pancratium maritimum) είναι ένα βολβώδες φυτό που αυτοφύεται σε αμμώδεις παραλίες. Το άνθος του είναι κατάλευκο και αρωματικό. 
Κρινάκι της θάλασσας
Κρινάκι της θάλασσας εκεί που τελειώνει ο χλοοτάπητας και αρχίζει η αμμουδιά (φωτ. Δ.Α.)

Πριν από 12 μήνες περίπου φύτεψα μερικούς «βολβούς» του σε 3 γλάστρες διαμέτρου 30-35 εκ. γεμάτες με άμμο. Μη γνωρίζοντας το κατάλληλο βάθος φύτευσης έβαλα τους βολβούς σε τρία διαφορετικά βάθη. Υπό τον φόβο των σαπισμάτων και έχοντας κατά νου να φτιάξω συνθήκες παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν σε μια ελληνική αμμώδη παραλία, τοποθέτησα τις γλάστρες σε θέση ηλιόλουστη. Δεν έβαλα σταλάκτες αυτόματου ποτίσματος. Αυτούς τους 12 μήνες πότισα 3-4 φορές, δίνοντας πολύ λίγο νερό, όταν κατά την περίοδο της άνοιξης μου φάνηκε πως είχαμε ανομβρία. Δηλαδή βασίστηκα στο νερό των βροχών για το πότισμα ή με άλλα λόγια ... ξέχασα τα κρινάκια της θάλασσας και δεν ασχολήθηκα με αυτά. 
Κρινάκι της θάλασσας
Στις αρχές της άνοιξης του 2015 (φωτ. Τ.Α.)

Κρινάκι της θάλασσας

Στις αρχές του Σεπτέμβρη μέσα στις γλάστρες υπήρχαν μόνον 1-2 φύλλα που είχαν σχηματιστεί νωρίτερα, όμως μέσα σε δυο εβδομάδες εμφανίσθηκε και αναπτύχθηκε ανθικό στέλεχος και ... να το λουλούδι. 
Κρινάκι της θάλασσας
Αυτή γλάστρα είναι ίδια της προηγούμενης φωτογραφίας (φωτ. Τ.Α.)

Στις παραλίες τα κρινάκια της θάλασσας ανθίζουν απ' τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι και τον Οκτώβριο, ανάλογα με το κλίμα της περιοχής. Στη βεράντα μου έπρεπε να έρθει ο Σεπτέμβριος για να δω άνθη. Υποψιάζομαι ότι η δυνατές ζέστες του Αυγούστου και κάποιες σύντομες καλοκαιρινές μπόρες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανθοφορία.
Κρινάκι της θάλασσας
Από ώρα σε ώρα θα ανοίξει και αυτό το λουλούδι (φωτ. Τ.Α.)

4 σχόλια:

  1. Ταξιάρχη το Pancratium Maritimum στην Ελλάδα ανθίζει τέλος Αυγούστου έως τέλος Σεπτέμβρη. Στη νότια Κρήτη στις παραλίες του Λιβυκού, το έχω δει να ανθίζει τέλος Οκτώβρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Κ.R-A!
      Έχεις δίκιο γι' αυτό και θα αλλάξω το σχετικό κείμενο. Το λάθος μου είναι αποτέλεσμα της κακής συνήθειας να θεωρ/ω καλοκαίρι μόνον τον Αύγουστο. Τώρα που το σκέφτομαι, το νωρίτερο που το έχω δει ανθισμένο είναι αρχές Ιουλίου.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος16/1/16 16:49

    Το κρινακι της θαλασσας τι χωμα χρειαζεται ,υπαρχουν βολβοι στο εμποριο την ανοιξη για να φυτεψω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρειάζεται άμμο.
      Παλιότερα έχω δει να πωλούνται βολβοί του αλλά δεν ξέρω τι γίνεται σήμερα.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.