ΛΙΠΑΣΜΑ

42 σχόλια:

  1. Καλημερα σας,θα ηθελα να ρωτησω κατι για το χωμα της πασχαλιας μου. Οταν την αγορασα μεσα στη γλαστρα της υπηρχαν ξεραμενα φυλλα και φαινεται πως ειχαν τοποθετηθει εκει επιτηδες,διαβαζοντας ομως μια απαντηση σας οπου λετε να αφαιρουνται τα ξεραμενα φυλλα της απο τη γλαστρα,τα εβγαλα. Εκανα καλα η χρησιμεύουν σε κατι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τα φύλλα που πέφτουν γύρω από τα φυτά καλό είναι να τα αφαιρούμε. Πρώτον, αυτά τα φύλλα είναι πολύ πιθανό να είναι φορείς ασθενειών ή και εχθρών των φυτών. Δεύτερο, κατά τη διαδικασία αποσύνθεσης των πράσινων φύλλων που βρίσκονται γύρω (κοντά) σε ένα φυτό μειώνεται το διαθέσιμο άζωτο για το φυτό.
      Όμως τα πεσμένα φύλλα (πράσινα ή ξερά, αλλά οπωσδήποτε υγιή) μπορούμε να τα μαζέψουμε και να φτιάξουμε με αυτά κομπόστ ή φυλλόχωμα. Μετά από αυτή τη διαδικασία γίνονται χρήσιμα για τα φυτά μας. Τα φύλλα που ήταν γύρω από την πασχαλιά σας δεν ξέρω αν προέρχονταν από τα φυλλόχωμα μέσα στο οποίο είναι το φυτό ή αν έπεσαν απ' την ίδια την πασχαλιά σας. Στην πρώτη περίπτωση δεν ήταν απαραίτητο να τα βγάλετε. Αν ισχύει το δεύτερο, κάνατε καλά που τα απομακρύνατε.

      Διαγραφή
  2. Δεν ηταν απο την πασχαλια,υπαρχει κατι που μπορω να κανω για να την ενισχυσω αυτην την εποχη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν πειράζει που τα βγάλατε. Δεν είναι κάτι σημαντικό. Θα πρέπει να την ενισχύετε τακτικά και όχι μόνον αυτή την εποχή. Πιο πάνω, στην ανάρτηση, ακολουθήστε τον σύνδεσμό: Λίπασμα σε γλάστρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος18/8/17 17:48

    Καλησπέρα σας.εχω ένα κτήμα (14στρ) με δαμασκηνα ποικιλία αντζελινο.το ph βρίσκεται στο 8,η οργανική ουσία στο 19.8(έχει γίνει και επανεξέταση )και το ανθρακικό ασβέστιο είναι στο 76%.τα υπόλοιπα στοιχεία είναι στο ζενίθ αν εξαιρέσουμε το κάλιο που είναι το μοναδικό χαμηλό και οποιοδήποτε άλλο που δεσμεύεται και στην ουσία "τι και αν είναι υψηλό εάν δεν μπορεί να το φάει".τα δεντρα παρόλο που είναι στον τρίτο χρόνο και φαίνονται σαν 5 ομωσ εμφανίζουν κιτρινισμα στα φύλα με την πρώτη βροχή της άνοιξης όπως επίσης δεν κάνει μάτια δηλαδή καρπό,έστω για δείγμα (ορμονικό λόγω οργανικής;).
    Το χωράφι δεν ποτίζεται καθόλου αμμουδα-υγρασία..είμαι στο δίλλημα για θεϊκό σίδηρο ή ενσωμάτωση ζεολιθου και λίγη κοπριά που εχω βρει με καλο πεχα και ανεβασμένο σίδηρο..ακούω πρόταση και αν μπορούμε να έρθουμε σε επικοινωνία τηλεφωνικός ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά δεν έχω πρόσβαση σε υπολογισή καθημερινά αυτές τις μέρες. Κάτι δεν καταλαβαίνω. Κάνατε μετρήσεις και βρήκατε ότι η περιεκτικότητα του εδάφους σε ανθρακικό ασβέστιο είναι 76%; Αυτή η μέτρηση δείχνει ότι το έδαφος είναι υπερβολικά ασβεστούχο και προβληματικό. Η ηλ. αγωγιμότητα ποιά είναι; Αυτό που σας προτείνω είναι να δείξετε τις μετρήσεις σε κάποιο γεωπόνο στην περιοχή όπου βρίσκεται το κτήμα.

      Διαγραφή
  5. Γεια σας. Χρειαζομαι τη βοήθεια σας σχετικά με το χωμα. Μένω σε περιοχή με πολλή υγρασία, προάστιο τηςΑθήνας, και το μπαλκόνι μου είναι νότιο. Το λούζει ο ήλιος συνεχώς. Έχει και αρκετό αέρα. Παρατηρώ οτι τα περισσότερα φυτά που αγοράζω κάτι παθαίνουν και συνήθως φαίνονται ή σαν να μην τους έφτανε το νερό ή σαν να μουχλιάσαν απο το πολυ νερο. Μετά από πολλά χρόνια δοκιμών στα ποτίσματα σκέφτηκα οτι φταίνε τα χώματα. Τωρα πια χρησιμοποιώ εξωτερικού χώρου (2/3) που το ανακατεύω με περλίτη και αμμο ποταμίσια (1/3 και τα δυο μαζι). Στον πατο της γλαστρας ελαφροπετρα και αναμεσα στις πετρουλες γεωυφασμα ασπρο. Μερικά φυτά όπως γερανια φρεζιες σκυλακια αμαρρυλιδες φαίνονται καλα. Καποια αλλα ομως οχι. Πχ το πλουπαγκο το εχω δευτερο χρόνο και αν και ανθιζει λιγακι δεν μου φαίνεται πολυ ζωηρο (απο το Μάιο). Οι πανσεδες αφου τους αγορασω ζουνε για μια εβδομάδα μόνο (εχω αγορασει πολλους, σε διαφορεδ χρονικες στιγμές). Οι δαφνουλες εζουέ μεινει δυο, μια ανθεκτική (πιο σκληρα φυλλα) που ειχα απο τη γιαγια μου, που θελει αλλαγή γλαστρας, και μια καινούρια που ειναι ετσι κι ετσι. οι αλλες πεθαναν απο ωιδιο η ξεράθηκαν επειδη δεν ηθελα να τις παραποτισω. Η γκαζανια αρχικα ειχε κατακιτρινισει, τωρα εβγαλε δυο λουλουδια χωρις να εχει πολλά φυλλα. Η ομορφούλα ολο το καλοκαίρι εβγαζε λουλουδια αλλα τα φυλλα και οι μισχοι της ειχαν χρωμα λαχανι! Η ερώτηση μου ειναι τι μιγμα χωματος να προτιμησω η να φτιαξω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μου φαίνεται περίεργο να φταίει μόνο το χώμα για ό,τι δεν πάει καλά με τα φυτά σας. Όλοι οι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξή τους είναι στο καλύτερο ή έστω κοντά στο καλύτερο επίπεδό τους; Για παράδειγμα, τα φυτά σας δέχονται όλα το κατάλληλο φωτισμό; Έχουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία; Μου φαίνεται απίθανο να φταίει μόνον το χώμα για το ότι οι πανσέδες ζούνε μία εβδομάδα. Μήπως υπάρχει κάτι που δεν κάνετε καλά; Εξ άλλου, το μείγμα χώματος που περιγράφετε είναι καλό. Ίσως είναι υπερβολικά αφράτο αλλά και έτσι το μόνο που του λείπει είναι θρεπτικά στοιχεία. Όμως αυτά υποτίθεται ότι θα τα δίνετε εσείς με τακτικές λιπάνσεις. Τελικά πιστεύω ότι αλλού πρέπει να ψάξετε για να δείτε τι δεν πάει καλά και όχι στο μείγμα χώματος. Να μερικές ερωτήσεις για ... προβληματισμό: Τα διάφορα φυτά είναι σε θέσεις που τους ταιριάζουν; Με ποιό τρόπο φυτεύετε; Όταν ποτίζετε το χώμα είναι στεγνό; Κάθε πότε δίνετε λίπασμα και τι είδους είναι αυτό;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  6. Σας ευχαριστώ για την τόσο γρήγορη απάντηση. Λίπασμα δίνω σπάνια 1 φορά στον ένα ή στους δύο μήνες. Υγρό για ανθοφορία της gemma. Τα φυτά τα περισσότερα (πανσέδες γεράνια σκυλάκια φρεζιες πλουπαγκο γκαζανια ομορφούλα) τα αφηνω να τα βλέπει ο ήλιος απευθείας και πολλές ώρες. Τα χρυσάνθεμα οι αμαρρυλίδες, οι δαφνούλες και κάποιοι πανσέδες είναι σε πολύ φωτεινά σημεία αλλά τα βλέπει απευθείας λίγες ώρες ο ήλιος νωρίς το πρωί ή το απόγευμα.
    Όταν ποτίζω το χώμα είναι στεγνό στην αφη μέχρι μερικά εκατοστά βάθος. Στον τρόπο που φυτεύω δεν είμαι σίγουρη τι μπορει να κάνω λάθος. Ισως ότι οι πανσεδες συνηθως βρισκονται σε γλαστρες μικρές 2 νουμερα μεγαλυτερες απο απ γλαστρακια που τους πουλάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποθέτω πως γνωρίζετε ότι αρκετά απ' τα φυτά σας (π.χ. πανσέδες και ομορφούλες) είναι εποχικά. Δηλαδή ολοκληρώνουν τον κύκλο τους μέσα σε λίγους μήνες. Εμφανίζονται ξανά μόνον αν κάποιοι σπόροι τους βλαστήσουν και αναπτυχθούν. Φρέζιες και αμαρυλίδες αναπτύσσονται, ανθίζουν και χάνονται, όμως την επόμενη χρονιά αρχίζουν ξανά απ' την αρχή. Το πλουμπάγκο είναι ένας θάμνος που ζει πάρα πολλά χρόνια ενώ γεράνια και γκαζάνιες είναι πολυετείς πόες. Τα φυτά που ζουν πολλά χρόνια είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν συχνές λιπάνσεις, συγκριτικά με τα εποχικά. Το να τους δίνετε μια φορά το μήνα λίπασμα είναι αρκετό, το να δίνετε μια φορά στους δύο μήνες μάλλον είναι λίγο. Το βασικό με τα εποχικά είναι να τα φυτεύετε κάθε χρόνο σε νέο χώμα και να τους δίνετε και μια δόση βασικής λίπανσης.
      Δεν ξέρω αν με αυτά που γράφω εδώ λύνονται απορίες σας. Αν όχι γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα...
    Μου φέρανε μια ορτανσια μπλε χρώματος δώρο κ ήθελα να ρωτήσω με τι λίπασμα πρέπει να ποτιζω τώρα την άνοιξη (N/P/K), αν πρέπει, κ με τι το φθινόπωρο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Διαβάστε την ανάρτηση «Λίπασμα για να γίνουν μπλε οι ορτανσίες». Ο σχετικός σύνδεσμος είναι λίγο πιο πάνω στην παρούσα ανάρτηση. Αν έχετε ακόμη απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  8. Λίτσα15/11/20 11:39

    Αγαπητέ κύριε Ανδριτσόπουλε, τα τελευταία χρόνια έχω αναλάβει να φροντίσω καμιά δεκαριά πορτοκαλιές, μανταρινιές και λεμονιές, εκ των οποίων οι δυο πορτοκαλιές είναι πολύ παλιές, η μια μάλιστα είναι πάνω από 90 ετών και ενώ έχω την καλή διάθεση να κάνω το καλύτερο δυνατόν δεν ξέρω πώς. Τα τελευταία χρόνια τις κλαδεύω κάθε χρόνο (είναι σωστό?) και ρίχνω κατά το Μάιο χαλκό με ένα λάδι. Είχα επίσης μεγάλο πρόβλημα στα φύλλα με καπνιά και ενώ αποφεύγω τους ψεκασμούς με χημικά φάρμακα φέτος τα ψέκασα και είναι καλύτερα, οι κορμοί τους όμως είναι μαύροι.Αποτέλεσμα:φέτος έχω λιγότερους καρπούς (το ίδιο και τα τελευταία δυο-τρία χρόνια,ενώ παλιότερα έδιναν πολλούς καρπούς),οι δυο πορτοκαλιές δεν έχουν ούτε ένα καρπό, οι μανταρινιές ελάχιστα μανταρίνια , ενώ στα γύρω κτήματα οι μανταρινιές λυγίζουν! Θα σας παρακαλούσα αν μπορούσατε να μου πείτε τι λιπάνσεις χρειάζονται με ποια στοιχεία και ποια εποχή, για το σίδηρο ποιον ,πότε και πώς, τη στάχτη, τα σκαψίματα γύρω από τα δέντρα και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να κάνω !Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε θα σας ήμουν ευγνώμων αν μου απαντούσατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι βέβαιο ότι δεν είναι δυνατόν να πούμε εδώ όλα όσα σχετίζονται με την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών. Ωστόσο θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω τις βασικές πληροφορίες:
      Λίπασμα θα δίνετε στα μέσα της άνοιξης και στα μέσα του φθινόπωρου. Επιλέξτε ένα λίπασμα πλήρες με ιχνοστοιχεία. Δηλαδή κάποιο που θα έχει άζωτο φώσφορο και κάλιο (που είναι τα βασικά θρεπτικά στοιχεία) και κάποια ιχνοστοιχεία όπως είναι ο σίδηρος και πολλά ακόμη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίπασμα κοκκώδες ή υδατοδιαλυτό που θα ψεκάσετε. Προφανώς η εφαρμογή του πρώτου είναι πιο εύκολη αλλά όμως έχει μεγαλύτερο οικονομικό κόστος.
      Η στάχτη δεν σας χρειάζεται.
      Αποφύγετε να σκαλίζετε το χώμα σε βάθος γύρω από τα εσπεριδοειδή επειδή οι ρίζες τους είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια. Σκαλίστε πολύ ελαφρά μόνον για να φτιάξτε την λεκάνη άρδευσης.
      Το κλάδεμα γίνεται το Μάιο περίπου ή όταν δεν υπάρχει πια κίνδυνος παγετού. Συνίσταται στο αραίωμα της κόμης και κυρίως του εσωτερικού της τμήματος με σκοπό να φωτίζεται καλύτερα απ' τον ήλιο όλη η φυλλωσιά. Με άλλα λόγια αφαιρούμε λίγα κλαδιά με σκοπό να λιάζεται το ίδιο όλη η κόμη.
      Δυο λόγια ακόμη για το κλάδεμα: Αν εσείς κλαδέψατε αφαιρώντας τμήματα των βλαστών από όλη τη φυλλωσιά είναι φυσιολογικό να έχετε πολύ μικρή καρποφορία αφού αφαιρέσατε εκείνα τα κλαδιά που θα έδιναν άνθη και καρπούς.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Λίτσα18/11/20 00:42

      Σας ευχαριστώ πολύ για την καλοσύνη σας να μου απαντήσετε και να με βοηθήσετε με τις χρήσιμες συμβουλές σας! Θα πορευτώ μ' αυτές ελπίζοντας σε καλύτερα αποτελέσματα!Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι ακόμη. Η φθινοπωρινή λίπανση δεν επιβαρύνει τους καρπούς εν' όψη της συγκομιδής? Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς βιολογικό λίπασμα και τι θα πρέπει να ξέρουμε γι' αυτό?

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Η φθινοπωρινή λίπανση γίνεται νωρίς στην αρχή του φθινόπωρου. Όχι τώρα. Ναι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς οργανικό λίπασμα. Χρησιμοποιήστε κάποιο που θα περιέχει τα κύρια θρεπτικά στοιχεία, άζωτο φώσφορο και κάλιο, και κάποια ιχνοστοιχεία όπως είναι ο σίδηρος και πολλά ακόμη.

      Διαγραφή
  9. Λίτσα20/11/20 18:54

    Σας ευχαριστώ πολύ για την καλή και ευγενική σας διάθεση! Να είστε πάντα καλά και να μας βοηθάτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα κ Χριστός Ανέστη!! Έχω μια μανώλια μεγανθή περίπου 12 ετών. Έχω υδατοδιαλυτο λίπασμα νομίζω 20-20-20. Τι ποσότητες κ κάθε πότε πρέπει να της βάζω? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η μανόλια είναι σε γλάστρα ή στο έδαφος; Το λίπασμα που έχετε δεν είναι συσκευασμένο; Είναι σε μορφή σκόνης ή κοκκώδες;
      Περιμένω νέα σας.
      Χρόνια Πολλά!

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα κύριε Ανδριτσόπουλε. Η μανόλια είναι στο έδαφος. Έχω δύο λιπάσματα. Ένα υδατοδιαλυτό νομιζω 20-20-20 το πήρα χύμα δύο κιλά κ δεν είδα συσκευασία (κακώς) κ το συσκευασμένο της combo είναι 12-12-12 με μαγνήσιο.

    Ευχαριστώ για την ανταπόκριση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόνια πολλά κύριε Ανδριτσόπουλε!
    Έχω δύο λιπάσματα. Το κοκκώδες είναι 12-12-12 με μαγνήσιο της combo. Το υδατοδιαλυτό είναι νομίζω 20-20-20.. δυστυχώς το πήρα χύμα δύο κιλά κ δεν είδα συσκευασία.. (κακώς).
    Ευχαριστώ για την ανταπόκριση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υποθέτω ότι αναφέρεστε στη λίπανση της μανόλιας. Δεν είμαι σίγουρος επειδή γράψατε «ανοίγοντας» ένα νέο θέμα και όχι στο προηγούμενο. Αν η μανόλια είναι στο χώμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο από τα δύο θέλετε. Αν είναι σε γλάστρα, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε το υδατοδιαλυτό. Για το κοκκώδες υπολογίστε περίπου ένα κιλό ή και κάτι λιγότερο. Με το υδατοδιαλυτό λίπασμα το πράγμα μπερδεύεται πολύ. Τόσο που δεν ξέρω τι να πω. Αν ήμουν στη θέση σας και με δεδομένο ότι είναι καλύτερα να δίνουμε αραιή δόση, θα διέλυα ένα κουταλάκι του γλυκού σε 8-10 λίτρα νερού και θα έδινα αυτό. Θυμηθείτε ότι δίνουμε λίπασμα σε ποτισμένα φυτά. Την επόμενη φορά να ρωτήσετε τη δοσολογία.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας. Ναι σε ποτισμένα φυτά ρίχνω λίπασμα.. Θα ρίξω ένα τελευταίο στις αρχές του Ιουνίου και θα σταματήσω για καλοκαίρι.. ευχαριστώ για την απάντηση.

      Διαγραφή
    3. Ναι. Η επόμενη δόση θα πρέπει να γίνει τον Οκτώβριο.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα ήθελα να κάνω μία ερώτηση και μία μανόλια που έχω φυτεμένη στο χώμα πολλών ετών . Φέτος πέρα από το καθιερωμένο ρίξιμο των φύλλων λίγο πριν την άνθιση παρατηρώ ότι συνεχίζει να ρίχνει πολλά φύλλα κίτρινα και καφέ και πάνω στο δέντρο υπάρχουν πολλά καφέ έτοιμα να πέσουν σε σημεία έχουν μείνει τα κλαδιά χωρίς φύλλα τα πετάγματα για τα καινούργια φύλλα είναι πολύ μικρά η άφαντα σε άλλα σημεία και όπου έχει άνθη είναι πολύ μικρά. Αμέλησα τη φροντίδα της αυτή την άνοιξη λόγω προβλημάτων υγείας και θέλω να σας ρωτήσω αν υπάρχει φόβος να ξεραθεί το δέντρο. Θα μπορούσα να κάνω κάτι τώρα για να το σώσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Από αυτά που περιγράφετε δεν μου φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος να ξεραθεί το δέντρο. Όμως δεν γνωρίζω τίποτε περισσότερο από όσα μου γράφετε. Αν το δέντρο ποτίζεται κανονικά και το χώμα του στραγγίζει καλά, θα συνέλθει. Λίπασμα μην δώσετε τώρα. Περιμένετε τον Σεπτέμβριο.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας!

      Διαγραφή
  14. Ευαγγελία31/5/22 16:07

    Καλησπερα.
    Το κομπόστ θεωρείται λίπασμα? Θα μπορούσα να το προσθέσω στις ζαρντινιέρες μου, αφαιρώντας από αυτές λίγο χώμα? Ποια είναι η διαδικασία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το κομπόστ είναι βελτιωτικό εδάφους που περιέχει επιπλέον, άφθονα θρεπτικά στοιχεία. Βελτιώνει περισσότερα στοιχεία του χώματος συγκριτικά με ένα λίπασμα. Δηλαδή, κάνει το χώμα γόνιμο.
      Βάλτε ένα στρώμα κομπόστ πάχους 4-5 εκ. στις γλάστρες, φροντίζοντας ώστε αυτό να μην έρχεται σε άμεση επαφή με τον κορμό των φυτών. Όταν αποσυντεθεί αντικαταστήστε το με καινούργιο. Τις πρώτες μέρες μετά την προσθήκη του κομπόστ προσέχουμε λίγο περισσότερο το πότισμα μια και το νερό θα αργεί να εξατμιστεί από το χώμα της γλάστρας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος2/6/22 15:43

      Θα πρέπει να το βάλω επάνω στο ήδη υπάρχων χώμα ή να σκάψω, να το βάλω πιο βαθιά και να το σκεπάσω με χώμα που ήδη υπάρχει?

      Διαγραφή
    3. Ευαγγελιατ2/6/22 15:51

      Μετά την προσθήκη κομπόστ συνεχίζω κανονικά να βάζω λίπασμα?
      Πρέπει να το βάλω συγκεκριμένη εποχή?
      Πώς θα καταλάβω ότι έχει αποσυντεθεί, έτσι ώστε να βάλω καινούριο? Δηλ αυτή η διαδικασία διαρκεί όλο το χρόνο?

      Διαγραφή
    4. Θα το βάλετε επάνω στο υπάρχον χώμα. Προσπαθήστε να μην ακουμπά στον κορμό του φυτού. Μπορείτε να βάλετε κομπόστ όλες τις εποχές του χρόνου. Θα καταλάβετε ότι έχει αποσυντεθεί όταν δεν θα το βλέπετε πια στην επιφάνεια του χώματος.

      Διαγραφή
    5. Ευαγγελία3/6/22 15:06

      Ευχαριστώ πολύ. Η βοήθεια σας είναι πολύτιμη.

      Διαγραφή
  15. Ανώνυμος12/6/22 11:24

    Καλημέρα σας, έχω 10 αβοκάντο δεντράκια 6 ετών στην Κρήτη και μου έχουν δώσει νιτρικο ασβέστιο να τους ρίξω 150ml/5lt νερού στο καθένα. Εγώ ζω Αθήνα. Και σκέφτομαι με αυτά που διάβασα στα σχόλια, πρέπει να ανοίξω το ποτηστικο το πρωί για καμία ώρα και το απόγευμα να πάω να ρίξω 5 λίτρα νερό με λίπασμα στο καθενα. Καλα κατάλαβα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Βάζουμε λίπασμα σε ποτισμένα φυτά. Δεν ξέρω πόση ώρα θα πρέπει να αφήσετε ανοιχτό το ποτιστικό αλλά ξέρω πως όταν θα βάλετε το λίπασμα τα φυτά δεν πρέπει να διψάνε.

      Διαγραφή
  16. Ανώνυμος13/6/22 19:56

    Ευχαριστώ πολύ! Ό Θεός να σας έχει Καλά! Να σας δίνει δύναμη να συνεχίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια σας , έχω μερικά λουσιντιουμ σε γλάστρες στη βεράντα που δεν τις χτυπάει ιδιαίτερα ο ήλιος και είχαν προσβληθεί από άσπρα ακαραια και το πήρα είδηση λίγο αργά με αποτέλεσμα πολλά φύλλα να καφετιασουν και να πέσουν.Τελικα αγόρασα ένα χημικό φυτοφάρμακο που ψεκάζεις στα φύλλα...τα ψεκασα μια φορά με αυτό και τις επόμενες μέρες ψεκασα με σκέτο νερό κατά τις απογευματινές ώρες!τα Φύλλα του συνεχίζουν να καφετιαζουν ... υπάρχει περίπτωση να φταίει το φυτοφάρμακο? (Το πότισμα μου και το χώμα πιστεύω πως είναι σχετικά σωστό με βάση αυτά που έχω διαβάσει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Έχω κάποιες ερωτήσεις:
      Πώς ονομάζεται το φυτοφάρμακο;
      Ήταν ποτισμένα τα φυτά όταν ψεκάσατε;
      Περίπου τι ώρα ψεκάσατε; Πρωί, μεσημέρι ή απόγευμα;
      Γιατί ψεκάσατε με νερό μετά τον πρώτο ψεκασμό;
      Μετά τον ψεκασμό έφυγε η αιτία της προσβολής; Έφυγαν τα άσπρα «έντομα»;
      Οι γλάστρες στραγγίζουν; Φεύγει το νερό από τις τρύπες στον πυθμένα τους;
      Λίπασμα βάζετε στα φυτά σας; Αν ναι, κάθε πότε και τι είδους;
      Πόσο καιρό τα έχετε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την ανταπόκριση, λοιπόν το φυτοφαρμακο λέγεται Revolver(https://www.agricenter.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1/%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%B1/revolver-18-ec-250ml/) ,είχαν ποτιστεί την προηγούμενη μέρα και τα ψέκασα απόγευμα βάζοντας μισό κουταλάκι του γλυκού σε 1λιτρο , αλλά επειδη το φυτοφαρμακο μύριζε εντονα και μου φάνηκε δυνατό ,τις επόμενες 3 μέρες τα ψέκασα με σκέτο νερό (απογευματινες ώρες) γιατί διαβασα πως η υγρασία τα διώχνει!
      Μαζί με καθαρισμό προσεκτικα με ενα πανάκι στα φύλλα έφυγε το ακαραιο.
      Οι γλάστρες έχουν σπασμένο κεραμικό στη βάση και στραγγίζουν και το νερό φευγει κανονικά στο πιατάκι.
      Λίπασμα έβαζα μεχρι μέσα Ιουνίου ένα κλασσικό 20-20-20 ανά 10-15 μέρες και τα φυτά τα έχω απο το φθινόπωρο.
      Πάντα ελένχω την υγρασία στο χώμα πριν τα ποτίσω(πάνω κάτω ανά 4 μέρες μέσα στο καλοκαίρι) αλλά μερικά φύλλα συνεχίζουν να καφετιάζουν στις άκρες.
      Κάνω κάποιο λάθος με το πότισμα ?

      Διαγραφή
    3. Το φυτοπροστατευτικό θα μπορούσε να φταίει για το πρόβλημα στα φύλλα αν είχατε ψεκάσει ενώ το φυτό ήταν απότιστο ή και ενώ είχε έντονη ζέστη. Όμως μου γράφετε ότι δεν έγινε κάτι απ' αυτά. Δεν γνωρίζω αν το συγκεκριμένο έχει φυτοτοξική δράση στο λούσιντουμ και δεν το πιστεύω αφού δεν αναγράφεται κάτι σχετικό στην ετικέτα του. Εξ άλλου απ' ό,τι κατάλαβα ψεκάσατε και 3 μέρες μετά ξεπλύνατε με νερό το ψεκαστικό διάλυμα που ήταν πάνω στα φύλλα.
      Τείνω να πιστέψω ότι κάτι κάνετε λάθος με το πότισμα. Πείτε αυτό για το λίπασμα: αυτό που βάζετε είναι κοκκώδες ή σε μορφή σκόνης; Πόσο βάζετε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    4. Είναι μπλε κρυσταλλικό λίπασμα απτην germa (https://www.e-geoponos.gr/product/%CE%BB%CE%AF%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B7%CF%82-20-20-20-1kg/) ,
      ¨Εβαζα ένα γεμάτο κουτάλι της σούπας σε ποτιστήρι 6 λιτρων ανακάτευα και πότιζα απευθείας!
      Αν υπάρχει κατι πιο ειδικό για τα λουσίντιουμ που έχετε να προτείνετε θα ήταν καλό.
      Ετσι όπως το βλέπω ,επειδή άργησα να πάρω πρέφα τα ακάραια προκάλεσαν ζημιά στο φυτο και το στρέσαραν και σε συνδυασμό με κάποιο άλλο λαθος που λογικά έκανα , τα 2 πιο αδύναμα απτα 6 λουσίντιουμ που έχω στη βεράντα έχουν πάρει την κατιούσα.(τα φύλλα τους καφετιάζουν και πέφτουν μέρα παρα μέρα)
      Μπορείτε να μου προτείνετε μερικά tips για τα 4 που άντεξαν έτσι ώστε να μη τα στρεσάρω και να ανακάμψουν!!!
      Καθώς και μερικά εναλλακτικά φυτά στη θέση των 2 λουσίντιουμ ( για βεράντα που δεν την χτυπάει ιδιαίτερα ο ήλιος,περιοχή : αθήνα).

      Διαγραφή
    5. Γεια σας,
      Το λίπασμα είναι καλό, όμως ο τρόπος εφαρμογής είναι σημαντικός. Βάζουμε λίπασμα σε ποτισμένα φυτά και πάντα στη συνιστώμενη δοσολογία ή πιο μικρή. Λίπασμα θα βάζετε την άνοιξη και το φθινόπωρο.
      Δεν πιστεύω ότι τα ακάρεα έκαναν τέτοια ζημιά στα λούσιντουμ. Προσέξτε το πότισμα. Ποτίστε όποτε αντιλαμβάνεστε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Έχετε το νου σας στη στράγγιση των γλαστρών. Το νερό δεν πρέπει να λιμνάζει στον πυθμένα τους.
      Κάποια εναλλακτικά φυτά είναι, το λιγούστρο τεξάνουμ, το βιβούρνο τίνους, ο ράμνος.
      Και μια τελευταία ερώτηση: Πόσο καιρό είχατε τα λούσιντουμ πριν εμφανιστεί το πρόβλημα; Πότε τα βάλατε στις γλάστρες αυτές;

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.