Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

Πότε φυτεύουμε;

Αν μιλάμε για φυτά που αγοράζουμε μέσα σε γλάστρες, δηλαδή φυτά με «μπάλα χώματος» (στην φωτ. δεξιά), φυτεύουμε όποτε θέλουμε, αρκεί να είμαστε εκεί για να τα ποτίζουμε.
Πάντως οι καλύτερες περίοδοι είναι: η άνοιξη, το φθινόπωρο και ο χειμώνας αν δεν παγώνει το έδαφος. Το καλοκαίρι ένα πρόσφατα φυτεμένο φυτό (θάμνος, δέντρο, αναρριχώμενο) θα χρειαστεί οπωσδήποτε περισσότερα ποτίσματα. Αν έχουμε εξασφαλίσει το πότισμα, τότε μπορούμε να φυτέψουμε ακόμη και τον Ιούλιο που είναι συνήθως ο πιο ζεστός μήνας.
Φυτά γυμνόρριζα (στην κάτω φωτ.), χωρίς «μπάλα χώματος» φυτεύονται το χειμώνα ή το πολύ στις αρχές της άνοιξης.

Πριν φυτέψουμε ένα γυμνόρριζο φυτό κόβουμε όσες ρίζες του δείχνουν χαλασμένες (φωτ. Δ.Α.)


Ειδικά για το φθινόπωρο δείτε και αυτό

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της δάφνης;

Laurus nobilis
Δεν είναι ελιές αλλά οι καρποί της δάφνης του Απόλλωνα (φωτ. Τ.Α.)


Μιλάμε για τη δάφνη του Απόλλωνα, αυτή που τα φύλλα της ταιριάζουν με τις φακές. Είναι αειθαλές φυτό, το χειμώνα μένει πράσινο. Όμως και της δάφνης τα φύλλα κάποια στιγμή πρέπει να ανανεωθούν, να φύγουν τα παλιά και να έρθουν νέα. Ακριβώς αυτό γίνεται το Μάιο ή και τον Ιούνιο. Πολλά απ' τα φύλλα που είναι στο κάτω μέρος των κλαδιών κιτρινίζουν και πέφτουν φυσιολογικά.

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Νυχτολούλουδο

Δεν μετράει πάντα η εμφάνιση! Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των φυτών με καλύτερο παράδειγμα το νυχτολούλουδο (Cestrum nocturnum). 
Είναι ένας μέτριου μεγέθους θάμνος με ημι-αειθαλή και απλή, πράσινη φυλλωσιά. Τα λουλούδια του είναι υπόλευκα και τόσο μικρά ώστε να περνούν απαρατήρητα τη μέρα. Αλλά μόνον τότε, γιατί τη νύχτα ανοίγουν και σκορπούν το δυνατό άρωμά τους.


Cestrum nocturnum
Δυστυχώς, εδώ που είναι αυτό το νυχτολούλουδο δεν μπορούμε να το μυρίσουμε (φωτ.Τ.Α.)  


Η καλλιέργειά του δεν έχει κάποιο «μυστικό»: ποτίζουμε όποτε στεγνώνει το χώμα και δίνουμε πλήρες (με όλα τα θρεπτικά στοιχεία) λίπασμα στις αρχές της άνοιξης. Όμως αν το έχουμε σε γλάστρα θα χρειαστεί να του δίνουμε λίπασμα  μία φορά το μήνα μέχρι τον Ιούνιο. Στις αρχές της άνοιξης, Φεβρουάριο ή Μάρτιο, κάνουμε και ένα ελαφρύ ή μέτριο κλάδεμα για να πυκνώσει η φυλλωσιά του. Με το κλάδεμα αυτό μειώνουμε το μήκος των κλαδιών του κατά το 1/3 ή και το 1/2 αν το νυχτολούλουδό μας δεν είναι πολύ ζωηρό. 
Το χειμώνα χρειάζεται προστασία όταν το θερμόμετρο φλερτάρει με το 0 (°C). Άρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τη βόρειο Ελλάδα εκτός και αν μπορούμε να το προστατεύσουμε απ΄το κρύο με κάποιο τρόπο όπως να το έχουμε σε γλάστρα που θα μεταφέρουμε σε εσωτερικό χώρο όταν έχει κρύο. Μπορούμε επίσης να το καλύψουμε με αντιπαγετικό ύφασμα (αντιπαγετικό φλις). 
Πολλοί, κυρίως οι φίλοι του κινηματογράφου, συγχέουν το νυχτολούλουδο με το δειλινό (Mirabilis jalapa). Το δεύτερο είναι ένα μικρό εποχικό και μάλλον αυτό είναι το «νυχτολούλουδο» των θερινών κινηματογράφων.


Σχετικά με το νυχτολούλουδο ίσως σας ενδιαφέρουν και αυτά: 

Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

Γιατί κιτρινίζουν τα άνθη του γιασεμιού;

Είναι κάτι φυσιολογικό. Κιτρινίζουν γιατί «ωρίμασαν», ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους και θα πέσουν. Ευτυχώς ή δυστυχώς κανένα άνθος δεν ζει για πολύ, πάρα πολύ.

Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

Γιατί κιτρινίζει το ρυγχόσπερμο;

Trachylospermum jasminoidesΣυχνά τα φύλλα του ρυγχοσπέρματος αλλάζουν χρώμα και γίνονται κίτρινα χωρίς να ξεραίνονται όμως. Υπάρχουν διάφορες αιτίες:
Ο δυνατός ήλιος μπορεί να είναι μία από αυτές και είναι κάτι συνηθισμένο στην Ελλάδα. Όμως αιτία μπορεί να είναι και η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων από το χώμα του ρυγχοσπέρματος. 
Για τον ήλιο δύο πράγματα μπορούμε να κάνουμε: είτε να μετακινήσουμε το φυτό μας, εφ όσον είναι σε γλάστρα, είτε φυτεύοντας κάτι άλλο λίγο πιο πέρα να δώσουμε λίγη σκιά στο ρυγχόσπερμά μας. 
Για την έλλειψη θρεπτικών στοιχείων δίνουμε λίπασμα. Όμως διαλέγουμε κάποιο που να περιέχει και ιχνοστοιχεία. 

Διαβάστε ακόμη: Τα μυστικά του ρυγχοσπέρματος