Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Άνοιξη στο Διομήδειο Βοτανικό Κήπο

Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος βρίσκεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Δαφνί, στην αρχή της Ιεράς Οδού. Είναι ένας από τους ωραιότερους και πλουσιότερους σε ποικιλία ελληνικούς κήπους. Η ιδιαιτερότητά του σε σχέση με άλλους βοτανικούς κήπους του κόσμου είναι ότι στον ίδιο χώρο συνυπάρχουν η αυτοφυής χλωρίδα της Αττικής μαζί με φυτά απ' όλο τον πλανήτη. 
Εδώ θα δείτε μια μικρή επιλογή από ανοιξιάτικα στιγμιότυπα του κήπου, δηλαδή εικόνες από φυτά που βρίσκονται στον Διομήδειο κήπο και ανθίζουν από το Μάρτιο μέχρι και τις αρχές του Μαΐου. Κάθε εποχή έχει τα δικά της αλλά θα χρειάζονταν ένα μεγάλο βιβλίο ή μια ιστοσελίδα για να τα παρουσιάσουμε όλα. Θα επανέλθω περίπου στα μέσα του Μαΐου για να «ανεβάσω» εδώ όσες βρω από τις ... ατραξιόν εκείνης της εποχής. 

Μανόλια στελάτα
Μανόλια στελάτα, Μάρτιος 2006 (φωτ. Δ.Α.)

Μανόλια στελάτα
Μανόλια στελάτα, Μάρτιος 2006 (φωτ. Δ.Α.)

Καμέλια
Καμέλια, Μάρτιος 2006 (φωτ. Δ.Α.) 


Παιώνια
Παιώνια, Απρίλιος 2005 (φωτ. Δ.Α.)

Παρτέρια με τριανταφυλλιές στον Ανθώνα, Μάιος 2006 (φωτ. Δ.Α.)

Ίριδες στον Ανθώνα, Μάρτιος 2010 (φωτ. Τ.Α.)

Κέρρια, Μάρτιος 2006 (φωτ. Δ.Α.)

Τριανταφυλλιά στον ανθώνα, Μάρτιος 2006 (φωτ. Δ.Α.)

Νάρθηκας
Νάρθηκας (Ferula communis), Μάρτιος 2006 (φωτ. Δ.Α.)

Πληροφορίες
Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους
Ιερά Οδός 401, Χαϊδάρι, Αττική. Τηλ.: (xx30) 210.58.11.557, e-mail: uabotgd@otenet.gr, www.diomedes-bg.uoa.gr
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 8.00 - 14.00, Σ/Κ 10.00-15.00. Ο κήπος είναι κλειστός την Καθαρά Δευτέρα, τη Μεγάλη Παρασκευή, την Κυριακή του Πάσχα, την Πρωτομαγιά, το διάστημα από 15 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στον κήπο δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κατοικίδια ζώα. 


9 σχόλια:

  1. Φανταστικές φωτογραφίες, να είχαμε και εμείς τέτοια χρώματα εδώ, αλλά κάνει ακόμα κρύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε λίγες εβδομάδες θα έρθει και σε σας η άνοιξη και σίγουρα θα έχετε πολύ ωραιότερα χρώματα το φθινόπωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερα,να κανω μια ερωτηση σχετικα με τις μανολιες?Υπαρχει καμια διαφορα μεταξυ της
    manoglia x soulangeana και
    manoglia soulangeana?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το «x» ανάμεσα στο όνομα του γένους ενός φυτού και το όνομα του είδους σημαίνει ότι το συγκεκριμένο φυτό είναι υβρίδιο δύο ειδών του ίδιου γένους. Παράδειγμα: η επιστημονική (που είναι και η διεθνής εμπορική) ονομασία της αειθαλούς μανόλιας είναι Magnolia grandiflora. To Magnolia είναι το όνομα του γένους και το grandiflora το όνομα του είδους. Οταν γράφουμε Magnolia x sulangeana καταλαβαίνουμε ότι το φυτό αυτό είναι υβρίδιο δύο ειδών του γένους Magnolia. Πραγματικά το συγκεκριμένο φυτό προέκυψε από διασταύρωση μεταξύ των Magnolia denudata και Magnolia liliiflora, δεν το βρίσκουμε ... ελεύθερο στη Φύση.
      Η μόνη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο Magnolia x sulangeana και το Magnolia sulangeana, είναι πως η πρώτη ονομασία είναι απολύτως σωστή και η δεύτερη «λιγότερο» σωστή. Μ' άλλα λόγια σε ένα επιστημονικό συνέδριο θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί οπωσδήποτε το «Magnolia x sulangeana», αλλιώς θα ήταν ... «μέγα σκάνδαλο και ντροπή». Μεταξύ μας φυσικά όποιο απ' τα δυο και αν χρησιμοποιήσουμε θα εννοούμε το ίδιο φυτό.
      Ελπίζω να σας βοήθησαν να καταλάβετε.

      Διαγραφή
    2. Δηλαδη δεν υπαρχει καποια διαφορα αναμεσα στις 2?πχ φυλλωμα,ανθη κτλ?Σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση :)

      Διαγραφή
    3. ειναι δλδ το ιδιο φυτο απλα παραλειπουν το x,σωστα?

      Διαγραφή
    4. Καμία διαφορά. Είναι δύο ονόματα για το ίδιο φυτό. Ομως υπάρχουν ποικιλίες του φυτού αυτού. Υπάρχει η «τυπική» Magnolia x sulangeana, αλλά υπάρχει και η Magnolia x sulangeana "Lennei"
      που έχει άνθη λίγο πιο σκούρα αλλά ροζ και τα κλαδιά της είναι λιγότερα, έχει πιο αραιή φυλλωσιά δηλαδή, από την Magnolia x sulangeana. Πιθανόν να υπάρχουν και άλλες ποικιλίες της που αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να εντοπίσω.

      Διαγραφή
  4. Σας ευχαριστω με βοηθησατε πολυ!Εχω παρει Magnolia x soulangeana και το ειδα χωρις ''x'' και δεν ηξερα αν υπαρχει διαφορα!Να 'στε καλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.