Σελίδες

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Κάποιος ρώτησε 12. Τι έχει το ρυγχόσπερμο;

Ενας αναγνώστης είχε πρόβλημα με ένα καινούργιο ρυγχόσπερμο: 

«Αγόρασα πρόσφατα ένα ρυγχόσπερμο. Όταν άνθισε, είδα ότι άρχισαν να κιτρινίζουν τα φύλλα και να πέφτουν κατά δεκάδες. Την ίδια εποχή βρήκα να το επισκέπτεται ένα κοκκινωπό έντομο, ο Spilostethus ή seed bug, όπως βρήκα ότι ονομάζεται σε βιβλία μου. Το εξόντωσα. Μετά, έριξα λίπασμα 20-20-20 και το ρυγχόσπερμο πήρε επάνω του, έβγαλε ξανά άνθη και κανούργια φύλλα, αλλά με ανώμαλη επιφάνεια και πιο στρογγυλό σχήμα, όμως πέφτουν ξανά πολλά παλιά φύλλα, καταπράσινα αυτή την φορά και με "σωστό" σχήμα. Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε με τις γνώσεις και τις συμβουλές σας;»


Η παραμόρφωση των φύλλων οφείλεται σε ζημιά που έγινε νωρίτερα, πριν αρχίσει να βλαστάνει ξανά το ρυγχόσπερμο. Τώρα, προστατεύστε το από τον καυτό ήλιο, ειδικά το μεσημέρι και το απόγευμα, ποτίζετε όποτε δείτε ότι το χώμα στέγνωσε και μην βάλετε άλλο λίπασμα μέχρι το Σεπτέμβριο. 
Αν το ρυγχόσπερμο είναι σε γλάστρα, τοποθετήστε κάτω απ' αυτήν κάποιο αντικείμενο («ποδαράκια», βότσαλα), έτσι ώστε να μην ακουμπάει κατ' ευθείαν μέσα στο πιάτο ή στο πάτωμα. Τα δάπεδα θερμαίνονται πολύ το καλοκαίρι και η ζέστη αυτή περνά μέσα στο χώμα των γλαστρών. 
Η μεταφύτευση ή και η αλλαγή περιβάλλοντος μπορούν να προκαλέσουν φυλλόπτωση στο ρυγχόσπερμο και σε άλλα φυτά. Ομως αυτό το αναρριχώμενο έχει την τάση να ανανεώνει κάθε χρόνο τη φυλλωσιά του ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της. Λειτουργεί κάπως σαν τα φυλλοβόλα που χάνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο και βγάζουν νέα την άνοιξη. Το ρυγχόσπερμο όμως, ανανενώνει τα φύλλα του, την άνοιξη ή και το καλοκαίρι.



Ρυγχόσπερμο
Πολύ παλιά φύλλα στις αρχές του Μαρτίου. Είναι έτοιμα να πέσουν. 

Ρυγχόσπερμο
Νεαρά φύλλα στις αρχές Απριλίου.

Ρυγχόσπερμο
Νεαρά, ανοιχτο πράσινα φύλλα και σκούρα πράσινα ώριμα φύλλα, στα μέσα Απριλίου.
Διαβάστε ακόμη:
Τα μυστικά του ρυγχοσπέρματος
Γιατί κιτρινίζει το ρυγχόσπερμα;

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Κι άλλα άνθη

Στις αρχές Ιουνίου είχα δημοσιεύσει αυτό: Άνθη πάνω σε αγκάθια. Μέσα στις μέρες που πέρασαν το αστρόφυτο (Astrophytum myriostigma) έδωσε ακόμη δύο λουλούδια, καλύτερα αυτή τη φορά. 

Astrophytum myriostigma
Astrophytum myriostigma

Με καθυστέρηση λίγων ημερών άνθισαν και δύο φυτά που αποκτήθηκαν στην τελευταία έκθεση της ΕΕΚΑΠ. Δηλαδή, ένα άλλο αστρόφυτο, το Astrophytum asterias x myriostigma και μία μαμιλάρια. 

Astrophytum asterias x myriostigma
Astrophytum asterias x myriostigma

Astrophytum asterias x myriostigma
Astrophytum asterias x myriostigma

Μαμιλάρια

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Διακοπές

Για το ιστολόγιο, ξεκινούν οι καλοκαιρινές διακοπές. 
Θα βλέπω τι ... γίνεται στα πέριξ, θα απαντώ σε ερωτήσεις, θα γίνουν και λίγες αναρτήσεις, αλλά σε γενικές γραμμές θα επικρατήσει «ατμόσφαιρα διακοπών». 

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Γίνονται τώρα. Ιούλιος

ΙΟΥΛΙΟΣ

Ο Ιούλιος είναι ο πιο ζεστός μήνας του ελληνικού καλοκαιριού και επομένως η σημαντική δουλειά στον κήπο είναι το πότισμα. Ειδικά σε φυτά που μπήκαν στο χώμα φέτος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελήσουμε το πότισμά τους. 

Στον λαχανόκηπο κυρίως οι ντομάτες και οι πιπεριές μπορεί να χρειαστούν κάποια σκίαση για να μην πάθουν εγκαύματα από τον ήλιο. 

Καθαρίζουμε τις τριανταφυλλιές από ξερά κλαδιά. 

Αφαιρούμε από τα δέντρα τις παραφυάδες που βγαίνουν στη βάση του κορμού τους. 

Αν η γαρδένια και η καμέλια έχουν κάποια κλαδιά που μεγαλώνουν ακατάστατα μπορούμε τώρα να τα κλαδέψουμε. 

Η σινεράρια, η λεβάντα, η ρίγανη και άλλες πόες που τώρα ολοκληρώνουν την ανθοφορία τους χρειάζονται ένα ελαφρύ κλάδεμα για να μείνει το σχήμα τους συμπαγές.  

Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε με μοσχεύματα διάφορα καλλωπιστικά όπως η πικροδάφνη, η δεύτσια, ο φιλάδελφος, ο πυράκανθος κ.ά. Τα καλύτερα μοσχεύματα μας τα δίνουν κλαδιά που δεν είναι ούτε πολύ νέα αλλά ούτε και γέρικα. 

Αλλάζουμε μπαταρίες στον προγραμματιστή του αυτόματου ποτίσματος. Δεν χρειαζόμαστε τέτοια «ατυχήματα» μέσα στο καλοκαίρι. Αν δεν το έχουμε ήδη κάνει, τοποθετούμε στη βρύση, πριν τον προγραμματιστή έναν μειωτή πίεσης. Ειδικά στις πόλεις, τις βραδινές και τις πρώτες πρωινές ώρες συνήθως, το δίκτυο του νερού έχει μεγαλύτερη πίεση από την συνηθισμένη. Ο μειωτής πίεσης θα προστατεύσει το δίκτυο του ποτίσματος από την υψηλή πίεση. 

Οι λιπάνσεις σταματούν μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Μόνον αν κάποια ορτανσία δείξει σημάδια έλλειψης θα επέμβουμε. Όμως μπορούμε, αν θέλουμε, να δώουμε μία πολύ ελαφριά δόση λιπάσματος σε κακτάκια και άλλα παχύφυτα.