Σελίδες

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Γίνονται τώρα. Αύγουστος.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Πολλά είδη καλλωπιστικών φυτών διακόπτουν την ανάπτυξή τους αυτή την εποχή. Αυτό, δεν μειώνει σημαντικά τις ανάγκες τους σε νερό, άρα ποτίζουμε. Όμως τα λιπάσματα καλύτερα να τα αφήσουμε στο ράφι.  

Η σημαντικότερη φροντίδα μας είναι το πότισμα. Σε πολλά είδη φυτών η μάρανση των φύλλων που προκαλεί η έλλειψη νερού είναι ζημιά που δεν επαναρθώνεται. Δηλαδή, ακόμη και αν δεν χαλάσει το φυτό, θα χαλάσουν τα φύλλα του. Στα λαχανικά ή έλλειψη νερού μπορεί να επηρεάσει τη γεύση, οι μελιτζάνες πικρίζουν για παράδειγμα, αλλά και το μέγεθος των καρπών. 

Προστατεύουμε απ' τον ήλιο με δίχτυα σκίασης (ή άλλο τρόπο) τα λαχανικά. Οι ντοματιές και πιπεριές είναι αυτά που υποφέρουν περισσότερο. 

Σε περιοχές με τακτικές καλοκαιρινές μπόρες οι τριανταφυλλιές μπορεί να χρειαστούν 1-2 ψεκασμούς με χαλκό. 

Συντηρούμε και ανανεώνουμε το δολωματικό υγρό στις παγίδες του δάκου και της μύγας της Μεσογείου. 

Έχουμε το νου μας για να προλάβουμε προσβολές από τετράνυχο στο ξεκίνημά τους. 

Συγκομίζουμε τα λαχανικά και τα φρούτα την κατάλληλη στιγμή. Τις ντομάτες όταν είναι ώριμες και γλυκιές, τα αγγούρια πριν γεμίσουν με σπόρια, τα πεπόνια όταν μυρίζουν ωραία κ.λπ. Για κάθε καρποφόρο και λαχανικό υπάρχει μία άριστη περίοδος συγκομιδής. 


Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Κάποιος ρώτησε 14. Τι κάνουμε όταν απανθήσουν οι διμορφοθήκες;

Κάποιος αναγνώστης θέλει να μάθει πώς να συμπεριφερθεί στις διμορφοθήκες του: 


«Αγόρασα αρκετές όρθιες διμορφοθήκες και τις μεταφύτεψα. Υστερα από λίγες ημέρες μαράθηκαν οι ανθοί τους και πλέον δεν έχουν ξαναβγάλει. Τώρα έχουν μόνο πράσινα φύλλα ενώ τα πιο χαμηλά απ' αυτά ξεραίνονται διαρκώς. 
Να τις κλαδέψω χαμηλά μήπως τις χαρώ άλλη μία φορά φέτος;»


Όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία της διμορφοθήκης συνεχίζουμε να τις ποτίζουμε κανονικά, δηλαδή όποτε έχουν ανάγκη. Δίνουμε λίπασμα μετά τον Αύγουστο, όταν σταματήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες. 
Αν θέλετε δείτε σχετικά με το θέμα αυτό πατώντας, εδώ.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Κάποιος ρώτησε 13. Γιατί πέφτουν οι βελόνες του έλατου;


Ο Β.Μ. έχει πρόβλημα με το έλατό του: 

«Ξαφνικά οι βελόνες του έλατου που έχω στον κήπο μου άρχισαν να πέφτουν. Είναι σαν να μαραίνεται. Που οφείλεται; Θα σταματήσει; Θα ανακτήσει τις δυνάμεις του; Φύτεψα πρόσφατα μία λεβάντα δίπλα του. Μπορεί αυτό να σχετίζεται;»


Κεφαληνιακό έλατο

Η λεβάντα δεν είναι «κακός γείτονας». Δεν μπορεί να επηρεάσει άσχημα το έλατο. Όμως αυτό μπορεί να υποφέρει από τη ζέστη και τον καυτό ήλιο, το υπερβολικό πότισμα, το έδαφος που δεν στραγγίζει καλά. 
Υπάρχουν και άλλες αιτίες, όμως αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες. Συμβαίνει κάτι απ' αυτά στο δικό σας έλατο;