Σάββατο, 31 Μαΐου 2014

Ερασιτέχνης Κηπουρός 23

Το τεύχος 23 του Ερασιτέχνη Κηπουρού είναι στα περίπτερα! 

Το καλοκαίρι ξεκινά ... 

Στολίστε τον κήπο! 
 • Μπουγκανβίλια και βιγνόνια για χρώμα. Λεβάντα και νυχτολούλουδο για άρωμα. 
 • Κήπος δίπλα στο κύμα. Διαλέγουμε ανάμεσα σε 30 μικρά ανθοφόρα ανθεκτικά στην αλμύρα.
 • Ανθοσυνθέσεις σε λευκό και ροζ από τη Νίνα Ιωαννίδου (Fleria).
 • Ακόμη, η αυτοφυής υδρόβια μέντα (γλυφωνάκι), ο ανιγόζανθος και το μπλε μπαμπού


Erasitechnis Kipouros 23

Λαχανόκηπος και οπωρώνας. 
 • Μάνγκο, φραγκοστάφυλο, αγγούρι και ηλίανθος
 • Θερινή φυτοπροστασία στον λαχανόκηπο.
 • Οικολογικά σκευάσματα για τα έντομα και τις ασθένεις των φυτών από τον Αντρέα Μπαρμπούτση.


Κλέψτε ιδέες! 
 • Η Μάριβη Λάμπου συνδυάζει πολυετή και εποχικά φυτά γεμίζοντας με χρώματα μικρές ζαρντινιέρες.
 • Κήπος στις Σπέτσες. Μια βεράντα στην Αθήνα. Ένα κτήμα στην Κω.


Οικονομικές προτάσεις. Φυτά που θα κάνουν τη διαφορά με τιμή έως 4 ευρώ. 

Ελληνικό φυτόχωμα από τον Μιχάλη Αναστασίου


και ένα έξτρα τεύχος με όλες τις οδηγίες για να στηθεί ένα δίκτυο αυτόματου ποτίσματος


Εξτρα τεύχος 23


Για να επισκεφθείτε την σελίδα του Ερασιτέχνη Κηπουρού στο Facebook πατήστε εδώ.
Για να δείτε τα περιεχόμενα προηγούμενων τευχών πατήστε, εδώ.

Κυριακή, 18 Μαΐου 2014

Μεταξάκι

Το μεταξάκι ή αλλιώς πορτουλάκα (Portulaca grandiflora) είναι ένα μικρό εποχικό φυτό που είναι γεμάτο λουλούδια όλο το καλοκαίρι κι ακόμη περισσότερο. Είναι επίσης ένα «εύκολο» φυτό κατάλληλο ακόμη και για τον πιο ανίδεο κηπουρό. Δηλαδή, είναι κατάλληλο για να αποκτήσει κανείς εμπειρία στην καλλιέργεια εποχικών.  Επιπλέον, αν έχετε την τύχη ο κήπος σας να είναι μπροστά στο κύμα, τότε η πορτουλάκα είναι κατάλληλη και για εσάς. 
Μεταξάκι, πορτουλάκα, Moss rose
Τα άνθη της πορτουλάκας είναι κίτρινα, λευκά, πορτοκαλί, κόκκινα, φούξια και ροζ (φωτ. Τ.Α.)
Μικρά μεταξάκια, ανθισμένα ή λίγο πριν ανθίσουν θα βρούμε σε όλα τα φυτώρια. Ομως, ο πιο φτηνός τρόπος για να τα αποκτήσουμε είναι να αγοράσουμε ένα φακελάκι με σποράκια. Μ' αυτό, και υπολογίζοντας ότι κάθε μεταξάκι θα πιάσει χώρο 10 x 10 εκ., γεμίζουμε πυκνά τουλάχιστον δύο μεγάλες ζαρντινιέρες. Δηλαδή με 1-2 ευρώ που στοιχίζει ένα φακελάκι σπόρων θα έχουμε λουλούδια για όλο το καλοκαίρι. Σπέρνουμε όλο το Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου. 
Μεταξάκι, πορτουλάκα, Moss rose
Το μεταξάκι είναι ένα από τα πιο «εύκολα» εποχικά γι΄αυτό και είναι ιδανικό για αρχάριους κηπουρούς (φωτ. Τ.Α.) 

Να τι θέλει η πορτουλάκα: χώμα που στραγγίζει καλά, ηλιόλουστη θέση, ποτίσματα μόνον όταν είναι καλά στεγνό το χώμα και μία δόση λίπασμα στο χώμα πριν τη σπορά ή όταν τα φυτά μεγαλώσουν λίγο. 

Για να σπείρουμε σε ζαρντινιέρα κάνουμε τα εξής: 

 • Bάζουμε σπασμένα κεραμικά ή ελαφρόπετρα στις τρύπες του πυθμένα και τη γεμίζουμε με χώμα «εξωτερικού χώρου», μέχρι 2-3 εκ. κάτω από το χείλος της. 
 • Καθορίζουμε τις θέσεις σποράς έτσι ώστε κάθε θέση να απέχει από τη διπλανή 10 εκ. το πολύ. Σε κάθε θέση σποράς βάζουμε 2 ή 3 το πολύ σποράκια και τα σκεπάζουμε ελαφρά με το χώμα. 
 • Ποτίζουμε πολύ απαλά και προσεκτικά για να μη σκορπίσουν οι σπόροι. 
 • Μέχρι να βλαστήσουν οι σπόροι, δηλαδή σε 7-10 μέρες, θα ποτίζουμε όποτε το χώμα παύει να είναι νωπό. 
 • Αφού βλαστήσουν αραιώνουμε ελαφρά τα ποτίσματα. Ομως πάντα ποτίζουμε προσεκτικά για να μη σπάσουμε τα νεαρά φυτά. 
 • Οταν αυτά μεγαλώσουν αρκετά θα ποτίζουμε μόνον όποτε το χώμα είναι εντελώς στεγνό, γιατί το μεταξάκι αντέχει πολύ στην ξηρασία. 


Τα ίδια κάνουμε και για να σπείρουμε στο χώμα του κήπου, η μόνη διαφορά είναι πως πριν τη σπορά σκαλίζουμε το χώμα για να είναι αφράτο.

Μεταξάκι, πορτουλάκα, Moss rose
Αν μετά την ανθοφορία, μαζέψουμε τους σπόρους από τους μικρούς καρπούς της πορτουλάκας, μπορούμε να τους φυλάξουμε σε κάποιο στεγνό μέρος για να τους σπείρουμε την επόμενη άνοιξη (φωτ. Τ.Α.)


Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014

Πλαστικό χόρτο ξανά

Στις 3 Απριλίου, «ανέβασα» στο μπλογκ ένα θέμα για τον πλαστικό χλοοτάπητα. Συμπτωματικά, πριν από 7-10 μέρες, προέκυψε το ζήτημα της αντικατάστασης του φυσικού χλοοτάπητα με πλαστικό, σε ένα στάδιο της Αττικής, συγκεκριμένα στο «Δημοτικό Στάδιο Μαρκ Μαρσό» του ΧολαργούΗ «ιστορία» ξεκίνησε όταν η αρμόδια δημοτική υπηρεσία, το στάδιο ανήκει στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, κατέθεσε σχετικό αίτημα στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. 
Holargos, Mark Marceau Stadion
Το στάδιο Μαρκ Μαρσό στον Χολαργό (φωτ. Τ.Α.)
Το στάδιο αυτό χρησιμοποιείται από τοπικούς συλλόγους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και το στίβο. Μέχρι τώρα δεν έχω αντιληφθεί πια ήταν η αντίδραση των συλλόγων Ποδοσφαίρου, όμως η αντίδραση του Γυμναστικού Αθλητικού Συλλόγου Χολαργού (ΓΑΣΧ) ήταν μάλλον έντονη και εκδηλώθηκε με μία επιστολή του ΓΑΣΧ προς τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού
Η επιστολή δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου και σε τοπικά μέσα ενημέρωσης (MyxolagosΠαπάγου Πολιτεία κ.ά.). Είχα μία μικρή συμβολή στη σύνταξή της, μια και είμαι μέλος του ΓΑΣΧ. Περιέχει πολλά στοιχεία που τεκμηριώνουν το πλεονέκτημα του φυσικού χλοοτάπητα έναντι του πλαστικού σε σχέση, με την υγεία των αθλούμενων και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από το πλαστικό. Περιέχει όμως και κάποια οικονομικά δεδομένα, τα οποία δεν γνώριζα νωρίτερα, αφού παρατίθεται σύγκριση του κόστους εγκατάστασης και χρήσης ενός φυσικού γηπέδου και ενός πλαστικού. 
Οποιος ενδιαφέρεται για τον πλαστικό τάπητα θα βρει πολύ χρήσιμη την επιστολή

Δευτέρα, 5 Μαΐου 2014

Πάστα κλαδέματος

Σίγουρα κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κόψουμε κάποιο χοντρό κλαδί από ένα δέντρο ή θάμνο. Μετά, αυτό που απομένει επάνω στο φυτό είναι μια μεγάλη τομή η οποία στην πραγματικότητα είναι μία ανοιχτή πληγή. 
Μεγάλη τομή σε ελιά
Μεγάλη τομή, διαμέτρου 15 εκ. περίπου σε ελιά (φωτ. Τ.Α.)

Κάποια στιγμή το δέντρο μας θα καταφέρει να την επουλώσει με τις δικές του δυνάμεις, όμως μέχρι να γίνει αυτό εμείς θα πρέπει να φροντίσουμε να μην μπούν μέσα στο φυτό μας μύκητες και ξυλοφάγα έντομα. Γι' αυτό, όποτε  κάνουμε τομή με διάμετρο μεγαλύτερη από 5 εκ. την καλύπτουμε με πάστα κλαδέματος. 
Εφαρμογή πάστας κλαδέματος
Η πάστα κλαδέματος απλώνεται με πινέλο, κάποιες συσκευασίες όμως έχουν ενσωματωμένο είναι ειδικό βουρτσάκι (φωτ. Τ.Α.)

Πάστα κλαδέματος θα βρούμε σε όλα σχεδόν τα κέντρα κήπου. Την ίδια δουλειά μπορούμε να κάνουμε και με το μίνιο, όμως αυτό είναι πια μάλλον δυσεύρετο  στα χρωματοπωλεία. Επίσης, κάποιοι λένε πως και το καμένο λάδι μηχανής είναι κατάλληλο. Σίγουρα είναι ακατάλληλη η λάσπη που χρησιμοποιούσαν παλιά. 
Πριν κλαδέψουμε ένα μεγάλο, χοντρό κλαδί πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει. Δεν πρέπει να κόβουμε μεγάλα κλαδιά αν δεν είναι απαραίτητο. 

Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

Εργασίες του Μαΐου

ΜΑΙΟΣ

Κλαδέματα 
Κλαδεύουμε την πασχαλιά, τη δεύτσια, τη σπειραία, το φιλάδελφο και τις αγγελικές μετά την ανθοφορία τους. 

Στον πυράκανθο αφαιρούμε τα κλαδιά που δεν έχουν άνθη. 

Κορφολογούμε το βασιλικό.

Φυτοπροστασία
Αν χρειάζεται, καλύπτουμε με δίχτυ τη μουσμουλιά και τη βερικοκιά για να προστατεύσουμε τους καρπούς από τα πουλιά. 

Τοποθετούμε παγίδες για τον δάκο στις ελιές και παγίδες για τη μύγα της Μεσογείου στα εσπεριδοειδή. 

Προσέχουμε για να προλάβουμε προσβολές από τη μελίγκρα

Φροντίδες
Σε εποχικά και ποώδη μικρά ανθοφόρα, όπως είνιαη διμορφοθήκη, κόβουμε όσα άνθη ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους για να μπορέσουν τα φυτά μας να δώσουν και άλλα λουλούδια. 

Συνεχίζουμε να ποτίζουμε τους βολβούς που άνθισαν νωρίτερα την άνοιξη (π.χ. φρέζια, νάρκισσος κ.λπ.) μέχρι να ξεραθούν τα φύλλα τους. Τότε, διακόπτουμε τα ποτίσματα. 

Ίσως χρειαστεί να δώσουμε σίδηρο στη γαρδένια, το φούλι και την ορτανσία. Στην καμέλια όμως μπορούμε να δώσουμε λίπασμα. Μια και οι περισσότερες απ' αυτές στην Ελλάδα καλλιεργούνται σε γλάστρα. Θα δίνουμε λίπασμα κάθε 2-3 εβδομάδες μέχρι να αρχίσει η ζέστη του Ιουλίου. 

Τροπικά φυτά εσωτερικού χώρου, μπορούν πια να μεταφερθούν σε εξωτερικούς σκιερούς χώρους. 

Αρχίζει η εποχή των μεταφυτεύσεων για τους κάκτους και τα άλλα παχύφυτα. Λίπασμα μπορούμε να δώσουμε, αν θέλουμε, εφ όσον είδαμε σημάδια νέας βλάστησης. 

Εδώδιμος κήπος
Παραχώνουμε τις ντοματιές και τις στηρίζουμε καθώς μεγαλώνουν. 

Σπέρνουμε, πεπόνι, καρπούζι, καλαμπόκι και ηλίανθο.

Φυτεύουμε ακόμη και τώρα ντομάτες, πιπεριές και μελτζάνες. 

Περίπου τώρα γίνεται ο ερινεασμός της συκιάς. 

Γενικά 
Όσοι θέλουν να μάθουν τι γίνεται με το έδαφος του κήπου ή του περιβολιού τους, τώρα είναι κατάλληλη στιγμή για ανάλυση εδάφους. Η επόμενη ευκαιρία είναι το φθινόπωρο.