Απ’ όλα τα γιασεμιά, μάλλον το χιώτικο (Jasminum grandiflorum) είναι το πιο αγαπημένο και διαδεδομένο στους ελληνικούς κήπους.
Χιώτικο γιασεμί που ακουμπά σε τοίχο με νότια έκθεση. Αυτό σημαίνει ότι το χειμώνα το φυτό αυτό υποφέρει λιγότερο από το κρύο. (φωτ. Τ.Α.) |
Το αναρριχώμενο αυτό αγαπά προτιμά να το φυτέψουμε σε έδαφος που δεν θα έχει πολύ ασβέστη. Αν μιλάμε για φύτευση σε γλάστρα είναι απλά τα πράγματα γιατί αγοράζουμε χώμα «εξωτερικού χώρου» και τα ανακατεύουμε με ίση ποσότητα «χώματος κήπου». Για τη φύτευση στο έδαφος θα πρέπει να δούμε τι γίνεται μέσα στο χώμα πριν φυτέψουμε. Αποφεύγουμε να φυτέψουμε σε θέσεις όπου μαζί με το χώμα υπάρχουν και υπολείμματα από οικοδομικά υλικά γιατί έχουν πολύ ασβέστη.
Λεπτομέρεια του άνθους, δυστυχώς χωρίς το άρωμα (φωτ. Τ.Α.) |
Το χιώτικο γιασεμί προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις όμως θέλει ταυτόχρονα οι ρίζες του να είναι δροσερές το καλοκαίρι και ζεστές το χειμώνα. Τα γιασεμιά που είναι ήδη μεγάλα δεν έχουν πρόβλημα το καλοκαίρι καθώς η πλούσια φυλλωσιά τους σκιάζει το χώμα. Όμως για τα νεαρά φρεσκοφυτεμένα πρέπει να φροντίσουμε εμείς. Γι’ αυτό στην αρχή του καλοκαιριού καλύπτουμε το χώμα γύρω απ’ το φυτό με κομπόστ ή ξερά χόρτα ή ακόμη και με μερικά καλοκαιρινά εποχικά. Το χειμώνα όλα τα χιώτικα γιασεμιά, μικρά και μεγάλα, θα έχουν τις ρίζες τους στη ζέστη αν στην αρχή του χειμώνα απλώσουμε καλά χωνεμένη κοπριά ή κομπόστ γύρω απ’ τη βάση τους.
Και η κάτω πλευρά του άνθους (φωτ. Τ.Α.) |
Δείτε για άλλα γιασεμιά:
Γκραντούκα ή διπλό φούλι (Jasminum sambac Grand Duke of Tuscany)
Κίτρινο γιασεμί ή γυμνανθές (Jasminum nudiflorum)