Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015

Φυτεύουμε τριανταφυλλιές

Εχω παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με τα φυτά τους και τον κήπο ή τη βεράντα τους όταν αυτοί οι χώροι είναι στο ζενίθ της θεαματικότητάς τους. Το τριαντάφυλλο και η τριανταφυλλιά είναι σύμφωνα με τις στατιστικές το πιο δημοφιλές λουλούδι και το πιο δημοφιλές φυτό, αντιστοίχως. Έτσι, τα ελληνικά περιοδικά κηπουρικής έβαζαν στο εξώφυλλό τους τριαντάφυλλα και τριανταφυλλιές κάθε Μάιο ή Απρίλιο συνοδευόμενα από σχετικά άρθρα, φυσικά. 
Τριανταφυλλιά

Όμως στην πραγματικότητα τα άρθρα αυτά θα έπρεπε να είναι στην ύλη των περιοδικών από το Νοέμβριο ή και τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάρτιο. Γιατί, τότε είναι η καλύτερη στιγμή για να αγοράσει κανείς τριανταφυλλιές και να τις εγκαταστήσει στον κήπο ή τη βεράντα του. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό, να μερικοί απ’ αυτούς: 
  • Αυτή την περίοδο μπορεί κανείς να αγοράσει φτηνές γυμνόρριζες τριανταφυλλιές. 
  • Οι γυμνόρριζες συσκευασμένες τριανταφυλλιές είναι κατά κανόνα επώνυμες. Δηλαδή, μπορεί να ξέρει κανείς ακριβώς τι μπορεί να κάνει η τριανταφυλλιά που θέλει να αγοράσει. 
Τριανταφυλλιά
Η Κοραλίνα είναι μία χαμηλή, θαμνώδης τριανταφυλλιά. Έχει πλούσια και συνεχή ανθοφορία σε μπουκέτα και ζωηρή φυλλωσιά. Είναι κατάλληλη για μεμονωμένες φυτεύσεις, για μπορντούρες, για εδαφοκάλυψη αλλά και για γλάστρα. 
  • Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές στο μεγαλύτερο τμήμα αυτής της περιόδου. 

Άρα, αναζητήστε τώρα στο διαδίκτυο ιστοσελίδες φυτωρίων τριανταφυλλιάς για να διαλέξετε ό,τι θέλετε. Προετοιμάστε το έδαφος στο σημείο που θα φυτέψετε και μόλις πάρετε στα χέρια σας τις τριανταφυλλιές που διαλέξατε, φυτέψτε τις το ταχύτερο δυνατόν. 
Τριανταφυλλιά
Η Spectacular Palace είναι μικρή (ύψος 0,60 μ. περίπου), θαμνώδης, ανθοφορεί σε μπουκέτα απ' το Μάιο μέχρι την αρχή του χειμώνα κατά κύματα. 
Τριανταφυλλιά
Ποιάς ποικιλίας είναι άραγε αυτό το τριαντάφυλλο;  Και τι χαρακτηριστικά να έχει το φυτό; 
Σχετική με το θέμα είναι και αυτή η ανάρτηση.

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015

Φθινοπωρινές εκθέσεις κάκτων

Δύο παράλληλες εκθέσεις για τους φίλους των κάκτων την Κυριακή 1η Νοεμβρίου. Διαβάστε την σχετική πρόσκληση της ΕΕΚΑΠ και ελάτε.  

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015, 11:00 - 15:00
Χώρος: Κτήμα Συγγρού, Κηφισίας 182, Μαρούσι, Αττική. 
Διοργανωτής: ΕΕΚΑΠ (Ελληνική Εταιρεία Κάκτων και άλλων Παχυφύτων).

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

Πότε ωριμάζουν τα πορτοκάλια;

Ενώ δέχομαι συχνά ερωτήσεις του τύπου: «πότε να σπείρω το ένα ή πότε να φυτέψω το άλλο», η ερώτηση «πότε γίνεται η συγκομιδή του τάδε» είναι μάλλον σπάνια. Κι όμως έχει μεγάλη σημασία. 
Πορτοκάλια
Οκτώβριος, τα πορτοκάλια αρχίζουν να ωριμάζουν (φωτ. Τ.Α.)

Οι περισσότερες ποικιλίες πορτοκαλιών αρχίζουν να ωριμάζουν απ’ τα μέσα του Οκτωβρίου και μετά. Μόνο τα Βαλέντσια αργούν ακόμη. Αυτά ωριμάζουν από το Μάρτιο και μετά. 
Πορτοκάλια Βαλέντσια
Τα πορτοκάλια Βαλέντσια συγκομίζονται από το Μάρτιο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού (φωτ. Δ.Α.)

Ετσι μια και είμαστε στον Οκτώβριο νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να πούμε ότι, το χρώμα της φλούδας των πορτοκαλιών δεν είναι κριτήριο ωριμότητας. Με άλλα λόγια, πράσινα ή κίτρινα δεν έχει σημασία. Ένα πορτοκάλι μπορεί να είναι γλυκό ακόμη κι αν η φλούδα του είναι πράσινη, αλλά μπορεί να είναι ξυνό και να έχει φλούδα με ωραίο και λαμπερό πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα. 
Πορτοκάλια
Το χρώμα δεν μετράει, πρέπει να δοκιμάσεις  (φωτ. Τ.Α.)

Επομένως πριν τα κόψουμε όλα απ’ το δέντρο δοκιμάζουμε ένα απ’ αυτά. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό που έχουν τα πορτοκάλια είναι πως μπορούν να «αποθηκευτούν» πάνω στο δέντρο. Εφ όσον δεν φοβόμαστε, ανέμους, χιόνια, καταιγίδες και χαλάζια, μπορούν να τα αφήσουμε πάνω στο δέντρο και να κόβουμε όποτε θέλουμε. 
Άνθη πορτοκαλιάς
Δεν είναι και πολύ σχετικό με το θέμα μας αλλά είναι εξαιρετικό. Αναφέρομαι στο άρωμα των λουλουδιών της πορτοκαλιάς (φωτ. Τ.Α.)