Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016

Τριανταφυλλιές και καρποφόρα

Αν το χώμα του κήπου μας δεν είναι ούτε λασπωμένο, ούτε σκεπασμένο από χιόνι, τότε η εποχή αυτή είναι πολύ καλή για να φυτέψουμε γυμνόρριζα φυτά. 
Στην αγορά θα βρούμε ένα σωρό από γυμνόρριζα καρποφόρα. Αχλαδιές, μηλιές, κερασιές, βερικοκιές και όλα τα άλλα φυλλοβόλα καρποφόρα μπορούν να φυτευτούν τώρα. Επιπλεόν θα βρούμε και τεράστια ποικιλία από γυμνόρριζες τριανταφυλλιές συσκευσμένες σε πλαστικές σακούλες. 

Τώρα φυτεύουμε γυμνόρριζα καρποφόρα (φωτ. Δ.Α.)
Αυτά τα φυτά το χειμώνα είναι φτηνά γιατί είναι μικρά, επίσης δεν χρειάζεται να κοπιάσουμε σκάβωντας τεράστιους λάκκους και τέλος οι πιθανότητες να αποτύχει η φύτευση είναι ελάχιστες. 
Δείτε σύντομες οδηγίες για το πώς φυτεύουμε πατώντας εδώ και μερικά στοιχεία για τις τριανταφυλλιές, εδώ

Όσον αφορά τα καλλωπιστικά, είναι περίεργο πως, εκτός από τις τριανταφυλλιές και κάποια δέντρα όπως οι μουριές, δεν μπορεί κανείς να βρεί εύκολα  άλλα είδη στην ελληνική αγορά. Φτηνά, μικρά, γυμνόρριζα, φυλλοβόλα καλλωπιστικά όπως η τσιντόνια, η φορσύθια, η γλυσίνα και ένα σωρό άλλα είναι δυσεύρετα. Όμως αυτό είναι άλλη συζήτηση ... 

Φορσύθια
Γιατί να μην μπορούμε να βρούμε στα φυτώρια φτηνές, μικρές γυμνόρριζες φορσύιθιες μέσα στο χειμώνα; (φωτ. Δ.Α.) 

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

Πότε κρυώνουν τα φυτά;

Τώρα οι μέρες είναι σχεδόν ανοιξιάτικες όμως αυτό δεν θα κρατήσει πολύ, χειμώνας είναι άλλωστε. Έτσι θα έρθει πάλι η ώρα που κάποια φυτά θα χρειαστούν προστασία από το κρύο. Κάποια φυτά. Όχι όλα τα φυτά! 

Κέδρος
Κέδρος, φωτ (Δ.Α.)
To κάθε είδος έχει τη δική του αντοχή. Ο κέδρος, για παράδειγμα, δεν θα έχει πρόβλημα αν τα κλαδιά του καλυφθούν από χιόνι και πάγο. Η γαρδένια θα έχει πρόβλημα όταν το θερμόμετρο είναι λίγο πάνω από το 0 ℃ και θα έχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα αν σκεπαστεί από χιόνι. Η αλήθεια είναι πως αυτό θα είναι και το τελευταίο της πρόβλημα. Μετά απ' αυτό δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείτε πια μαζί της. 

πικροδάφνη
Η αντοχή της πικροδάφνης στο κρύο διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν ποικιλίες πικροδάφνης που δεν έχουν πρόβλημα μέχρι τους -5 ℃, αλλά υπάρχουν και αυτές που χαλάνε όταν το θερμόμετρο πλησιάζει στο 0 
Για να βγάλει κανείς άκρη πρέπει να ξέρει, έστω στο περίπου, την ελάχιστη θερμοκρασία που αντέχει κάθε φυτό του. Μετά, έχουμε στο νου μας να παρακολουθούμε το δελτίο καιρού και όταν προβλέπεται κρύο παίρνουμε τα ανάλογα μέτρα:
Μετακινούμε κάποιες γλάστρες σε θέσεις πιο ζεστές. Ένας νότιος εξωτερικός τοίχος του σπιτιού είναι πιο ζεστός απ' τον βορινό. 
Καλύπτουμε προσωρινά με κηποτεχνικό φλις (ή εφημερίδες και νάιλον) φυτά που δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να μετακινήσουμε. Δείτε σχετικά εδώ
Μεταφέρουμε σε εσωτερικούς χώρους τα πιο ευαίσθητα.

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

Για τον Άρη

Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε με τον Αρη Πουλημένο μου είχε πει ότι ποτέ δεν είχε δει, ζωντανή μπροστά του μία ανθισμένη υπομονή. 
Υπομονή
Portulacaria afra, υπομονή (φωτ.Τ.Α.)
Ο φίλος Αρης δεν είναι πια μαζί μας και αυτή η φωτογραφία είναι αφιερωμένη σε αυτόν. 

Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2016

Χειμωνιάτικα αρώματα

Όποιος κυκλοφορεί στον κήπο ή τη βεράντα του και το χειμώνα καλό θα ήταν να βρει χώρο για φυτά που κάνουν αρωματικά άνθη ακριβώς αυτή την εποχή. Εξ άλλου η εποχή προσφέρεται για φυτεύσεις έτσι ώστε τους επόμενους χειμώνες ο κήπος να είναι αρωματικός. 
Ο χειμωνανθός (Calycanthus praecox) είναι φυλλοβόλος θάμνος με κίτρινα άνθη που εμφανίζονται περίπου τον Ιανουάριο πριν εκπτυχθούν τα νέα φύλλα.
Χειμωνανθός
Χειμωνανθός (φωτ. Δ.Α.)
Τα λουλούδια του ελαίαγνου μπορεί να μην λένε πολλά από εμφάνιση όμως το άρωμά τους αξίζει πολλά. Ο θάμνος είναι αειθαλής και υπάρχουν ποικιλίες στην αγορά που διαφέρουν στο χρώμα του φυλλώματος. 
Ελαίαγνος
Ελαίαγνος (φωτ. Τ.Α.)
Το αρωματικό βιβούρνο (Viburnum odoratissimum) είναι επίσης αειθαλές και δίνει λευκά άνθη τον Ιανουάριο. Αντιθέτως, το βιβούρνο Ντόουν (Viburnum x bodnantense "Dawn") είναι φυλλοβόλο και κάνει ροζ ανθάκια σε μπουκέτα. 
αρωματικό βιβούρνο
Αρωματικό βιβούρνο (φωτ. Τ.Α.)

Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου 2016