Σελίδες

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Πότε φυτεύουμε;

Αν μιλάμε για φυτά που αγοράζουμε μέσα σε γλάστρες, δηλαδή φυτά με «μπάλα χώματος» (στην φωτ. δεξιά), φυτεύουμε όποτε θέλουμε, αρκεί να είμαστε εκεί για να τα ποτίζουμε.
Πάντως οι καλύτερες περίοδοι είναι: η άνοιξη, το φθινόπωρο και ο χειμώνας αν δεν παγώνει το έδαφος. Το καλοκαίρι ένα πρόσφατα φυτεμένο φυτό (θάμνος, δέντρο, αναρριχώμενο) θα χρειαστεί οπωσδήποτε περισσότερα ποτίσματα. Αν έχουμε εξασφαλίσει το πότισμα, τότε μπορούμε να φυτέψουμε ακόμη και τον Ιούλιο που είναι συνήθως ο πιο ζεστός μήνας.
Φυτά γυμνόρριζα (στην κάτω φωτ.), χωρίς «μπάλα χώματος» φυτεύονται το χειμώνα ή το πολύ στις αρχές της άνοιξης.

Πριν φυτέψουμε ένα γυμνόρριζο φυτό κόβουμε όσες ρίζες του δείχνουν χαλασμένες (φωτ. Δ.Α.)


Ειδικά για το φθινόπωρο δείτε και αυτό

24 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/5/16 06:42

    Καλημερα σας! Καταρχην να πω συγχαρητηρια για την πολυ καλη δουλεια που κανετε, για το ποσο καλα ενημερωμερομενος ειστε αλλα και για το ποσο αμεσα ανταποκρινεστε στα ερωτηματα των αναγνωστων σας! Κατα δευτερον, ηθελα κ εγω να ρωτησω κατι σχετικα με την φυτευση: εχω μια ρολογια κοντα στους 60ποντους, την αγορασα προσφατα απο φυτωριο και ειναι γεματη μπουμπουκια! Θα μπορεσω να την μεταφυτευσω σε μεγαλυτερη γλαστρα χωρις κινδυνο να χασει μερος/ολη την ανθοφορια της; Ευχαριστω εκ των προτερων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Μπορεί και να χάσει λουλούδια απ' τη μεταφύτευση, όμως αργά ή γρήγορα θα βγάλει κι άλλα.
      Αυτά που πρέπει να προσέξετε είναι δύο: Να μην χαλάσετε τη μπάλα χώματος καθώς θα φυτεύετε και να την ποτίζετε όποτε χρειάζετε.

      Διαγραφή
  2. Καλημερα και καλη εβδομαδα,προσφατος μου φερανε μια ριζα ελατο σε πολυ μικρη αναπτυξη απο τον χωραφι της γιαγιας μου στην αργιθεα,ξερω πως η υγρασια κ η ζεστη δε βοηθαει, η καταλληλη εποχη ειναι ο χειμωνας και η θεση να ειναι δυτικη? μενω στη χαλκιδα πως θα βοηθησω μηπως και πιασει??ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έλατο όσο είναι νεαρό θέλει σκιά και προστασία από τους ανέμους, ενώ το χώμα του πρέπει να στραγγίζει πολύ καλά. Αυτά είναι τα ελάχιστα απαραίτητα για να επιβιώσει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Χαλκίδα θα είναι η ζέστη το καλοκαίρι.
      Υποθέτω ότι αυτή τη στιγμή είναι σε γλάστρα. Αφού δεν το φυτέψατε αμέσως μόλις ήρθε στα χέρια σας είναι καλύτερα να περιμένετε λίγους μήνες για να συνέλθει από το ξερίζωμα, άρα καλύτερα να το φυτέψετε προς το τέλος του χειμώνα ή την άνοιξη.
      Αναζητήστε το έλατο ανάμεσα στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ λίγο πιο κάτω στη σελίδα αυτή, για να δείτε μερικές χρήσιμες πληροφορίες.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα και από εδώ, συντομαι θα προμηθευτώ σπόρους βουκαμβίλιας και θα ήθελα να μου πείτε αν ειναι καταλληλη η πη περιοδος για να τους φυτέψω ή να τους φυλαξω για αργότερα. Αν πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό μπορείτε να μου πείτε τι διαδικασία ν' ακολουθήσω για να έχω επιτυχία; Ευχαριστώ εκ των προτέρων :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Έχετε υπ' όψη ότι δεν μπορεί κανείς να σας βεβαιώσει για το χρώμα που θα έχουν τα βράκτεια φύλλα των φυτών που θα μεγαλώσουν από τους σπόρους. Μπορείτε να τους σπείρετε όποτε θέλετε. Προμηθευτείτε γλαστράκια χάρτινα ή από τύρφη για να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα (όταν έρθει η ώρα) χωρίς να διαταραχθεί η ευαίσθητη ρίζα τους. Γεμίστε τα γλαστράκια με χώμα «εσωτερικού χώρου». Οι σπόροι μπαίνουν σε βάθος λίγων χιλιοστών. Τοποθετείστε τα σε χώρο, προστατευμένο από τον άνεμο και το κρύο, φωτεινό αλλά όχι ηλιόλουστο. Αν βάλετε τα γλαστράκια σε πολλαπλασιαστήριο με θερμαινόμενο πυθμένα θα έχετε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Ποτίζετε όποτε δείτε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Μην αφήνετε το νερό να λιμνάζει γύρω απ' τα γλαστράκια. Δεν βλαστάνουν όλοι οι σπόροι ταυτόχρονα. Μεταφυτεύστε όταν τα σπορόφυτα αποκτήσουν 2-3 αληθινά φύλλα. Όλη η διαδικασία μπορεί να πάρει λίγους μήνες.
      Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
    2. Για τους σπόρους παίρνω μικρά γλαστράκια όπως αηαυ που προμηθευόμαστε από τα φυτώρια όταν αγοράζουμε κάποιο φυτό; Χώμα είπατε "εσωτερικού χωρου" οπότε δεν κάνει αυτό που βάζουμε έξω στις γλάστρες σωστά; Τελευταία ερώτηση, πόσους σπορους να βάλω σε κάθε γλαστράκι; Μπορεί να είναι λίγο "χαζές" οι ερωτήσεις αλλά μ' αρέσει πολύ ν' ασχολούμαι με τα φυτά και θέλω να τα προσέχω. Ευχαριστώ και πάλι.

      Διαγραφή
    3. Όταν σπείρουμε ή φυτέψουμε μέσα σε γλαστράκια που είναι χάρτινα ή από τύρφη δεν βγάζουμε το φυτό που είναι μέσα για να το βάλουμε στη νέα γλάστρα. Όπως είναι μαζί, γλαστράκι και φυτό, τα βάζουμε στη νέα τους θέση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τις πλαστικές γλάστρες. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε να ταράξουμε τη νεαρή και μικρή ρίζα του σπορόφυτου. Μάλιστα ειδικά της μπουγκανβίλιας είναι περισσότερο ευαίσθητη.
      Σωστά καταλάβατε για το χώμα εσωτερικού χώρου.
      Συνήθως σε κάθε σπορά βάζουμε 2-3 σπόρους ανά θέση. Αν βλαστήσουν όλοι προσπαθούμε να τους αραιώσουμε, όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Αν οι σπόροι που έχετε είναι φτηνοί ακολουθήστε αυτή την τακτική. Αν είναι ακριβοί βάλτε μόνον έναν σε κάθε γλαστράκι.

      Διαγραφή
  4. ΠΑΡΑΚΑΛΚΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕΙΤΕ ΑΝ ΤΟ ΡΥΓΧΟΣΠΕΡΜΑ ΑΝΑΠΤΥΣΕΤΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΗΛΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΕΥΚΟ;; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχει αρκετό χώμα στις ρίζες του και βρει και κατάλληλο στήριγμα (όχι το πεύκο) θα αναπτυχθεί. Όμως δεν νομίζω ότι θα ανθίζει κανονικά.

      Διαγραφή
  5. Γεια σας θέλω να ρωτήσω το εξής έχω μια φωτηνια στον κήπο μου για ομορφιά θέλω να την πάω 2 μέτρα ποιο πέρα ποτέ να κάνω μετά μεταφυτευση?? Σας ευχαριστώ πολύ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κάντε την αλλαγή προς το τέλος του χειμώνα ή τις αρχές της άνοιξης. Προσπαθήστε να βγάλετε το φυτό απ' το χώμα με μεγάλη μπάλα χώματος. Όταν το φυτέψτε στη νέα θέση δώστε του κάποιο σκεύασμα με βάση τα φύκια, όπως είναι το Ακάντιαν για παράδειγμα.

      Διαγραφή
  6. Μαρία11/3/19 10:03

    Για μια ακόμα φορά, θερμές ευχαριστίες για το εξαιρετικό ιστολόγιο και για την υπομονή σας να απαντάτε σε όλες μας τις ερωτήσεις!
    Πριν αρχίσω πάλι να αγοράζω φυτά για το μπαλκόνι μου (άνοιξη γαρ) θα ήθελα να με βοηθήσετε να βρω τι κάνω λάθος και χάνω πάρα πολλά φυτά στη μεταφύτευση.
    Ειδικά φυτά από φυτώρια. Όταν παίρνω ένα καινούριο φυτό, το βάζω αμέσως σε μεγαλύτερη γλάστρα (γιατί συνήθως αυτή από το φυτώριο είναι πολύ μικρή) και το ποτίζω. Μερικά φυτά εξαρχής δεν πάνε καλά, δεν καταλαβαίνω τι φταίει, δεν ξέρω τι να κάνω, άλλοτε τα ποτίζω περισσότερο άλλοτε λιγότερο και όταν μετά από 2-3 μήνες το βγάζω πια από τη γλάστρα χαλασμένο, διαπιστώνω ότι η αρχική μπάλα χώματος από την παλιά του γλάστρα έχει μείνει ανέπαφη μέσα στην καινούρια. Δηλαδή το φυτό δεν άπλωσε ρίζες στο καινούριο χώμα. Δεν συμβαίνει με όλα τα φυτά αλλά π.χ. μου έχουν χαλάσει δύο διπλαδένιες έτσι και σχεδόν όλα τα παχύφυτα που έχω πάρει από φυτώρια (ενώ ο,τι παχύφυτο έβαλα από κλαδάκι ρίζωσε μια χαρά). Τι κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Το σωστό όταν αγοράζετε είναι να ρωτάτε αν το φυτό θέλει μεταφύτευση ή όχι. Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση αυτό που γράφετε για τα παχύφυτα επειδή είναι από τα πιο εύκολα φυτά στη μεταφύτευση καθώς δεν έχει τις «παραξενιές» των μη παχύφυτων. Δείτε τις ερωτήσεις στη συνέχεια:
      Βάζετε το φυτό στο ίδιο βάθος που ήταν και πριν;
      Όταν βάζετε το φυτό στη νέα γλάστρα, η μπάλα χώματος σπάει;
      Αφού γεμίσετε τη γλάστρα με χώμα, το πιέζετε με το χέρι σας ή με κάποιο εργαλείο;
      Βάζετε σπασμένα κεραμικά ή ελαφρόπετρα στον πυθμένα της γλάστρας;
      Πόσο νερό δίνετε στο πρώτο πότισμα συγκριτικά με τα επόμενα;
      Δίνετε αμέσως λίπασμα;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  7. Πότε μπορώ να μεταφυτευσω την μανωλια μου;;την Έχω σε μεγάλο δοχείο και θέλω σε μεγαλύτερο. Σας Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Διαβάστε την παρούσα ανάρτηση στην αρχή της σελίδας αυτής

      Διαγραφή
  8. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ! ΕΧΩ ΜΙΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ ΜΟΥ ΕΜΕΙΝΕ Η ΡΥΖΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΝ ΞΑΝΑ ΦΥΤΕΥΣΑ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΜΑΡΑΖΩΣΑΝ... ΘΑ ΖΗΣΕΙ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Για κάποιο λόγο που δεν τον ξέρω είδα αυτή την ερώτηση μόνον σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά. Ζητώ συγγνώμη.
      Φαντάζομαι ότι ήδη θα ξέρετε αν έζησε ή όχι. Αν θέλετε πείτε μου τι έγινε.
      Συγγνώμη και πάλι.

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα σας ,θα ήθελα να ρωτήσω , έχω μία μπουκαμβίλια σε παρτέρι με σχηματισμένο κορμό... μπορώ να την πάρω πλέον από εκεί καθώς αφήνω το σπίτι και να την βάλω σε άλλο κήπο?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι θα μπορούσατε όταν το φυτό είναι σε λήθαργο. Τώρα, έχει αρχίσει η βλάστηση και η μετακίνηση αυτή μπορεί να φέρει σοβαρά προβλήματα στο φυτό.

      Διαγραφή
  10. Εάν δεν γίνεται αλλιώς που δυστυχώς δεν γίνεται και πρέπει να μετακινηθεί τώρα τι πρέπει να προσέξω και τι βήματα να ακολουθήσω?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλαδέψτε τη μπουγκανβίλια αυστηρά. Σκάψτε με σκοπό να βγάλετε μαζί με τις ρίζες του όσο μεγαλύτερη μπάλα χώματος μπορείτε. Προσέξτε να μην διαλυθεί η μπάλα χώματος κατά τη μεταφορά. Φυτέψτε το γρήγορα στη νέα του θέση. Κατά τη φύτευση μην πιέστε το χώμα για να «καθήσει» γύρω απ' το φυτό. Αφήστε το χώμα να «καθήσει» με το πότισμα. Ποτίστε το φυτό με κάποιο σκεύασμα φτιαγμένο από εκχύλισμα φυκιών. Θα βρείτε διάφορα στην αγορά.
      Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος28/5/23 17:45

    Μεταφύτευσα μια μπουκαμβιλια από γλάστρα σε γλάστρα. Όταν την έβγαλα, τραβήχτηκαν οι ρίζες και δεν είχε χώμα. Μετά από λίγες ώρες έχει μαραζώσει. Μπορεί να γίνει κάτι αμεσα; ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το μόνο που μπορείτε να κάνετε τώρα είναι να περιμένετε να δείτε αν θα σωθεί κάποιο τμήμα της. Στο μεταξύ θα ποτίζετε μόνον όταν με την αφή αντιλαμβάνεστε ότι το χώμα έπαψε να είναι νωπό. Αν δείτε ότι εμφανίζεται νέα βλάστηση θα ποτίζετε μόνον όταν αντιλαμβάνεστε ότι το χώμα είναι εντελώς στεγνό.
      Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε κατά τη μεταφύτευση είναι ακριβώς αυτό που περιγράφετε στο ερώτημά σας, πολύ περισσότερο μάλιστα για τη μπουγκανβίλια που έχει ευαισθησία στις ζημιές του ριζικού συστήματός της. Γι' αυτό, αν χρειαστεί ξανά μεταφύτευση σε μπουγκανβίλια να την κάνετε τον χειμώνα όταν το φυτό είναι σε λήθαργο.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.