Σελίδες

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Βιβούρνο τίνους

Το λένε και ψευδοδάφνη επειδή τα φύλλα του, ίσως και οι καρποί του, σε κάποιους θυμίζουν αυτά της δάφνης του Απόλλωνα. Είναι ένας μεγάλος, αειθαλής, θάμνος που ανθίζει απ' τον Δεκέμβριο μέχρι και το Μάρτιο κάνοντας πυκνές, επίπεδες και στρογγυλές ταξιανθίες λευκές όταν είναι ανοιχτά τα άνθη και ροζέ όταν αυτά είναι ακόμη στο στάδιο του μπουμπουκιού. 


Viburnum tinus


Είναι φυτό κατάλληλο για νέους κηπουρούς ή και τεμπέληδες, αφού αντέχει στην ξηρασία, δεν απαιτεί πολλές φροντίδες και δεν υποφέρει από εχθρούς και ασθένειες. Ποτίζουμε όποτε στεγνώνει το χώμα του. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις απ' το έδαφος, αντέχει καλά τόσο στο κρύο όσο και στη ζέστη. 




Αν θέλουμε να πυκνώσουμε τη φυλλωσιά του ή να της δώσουμε σχήμα το κλαδεύουμε μετά την άνθιση. Διαφορετικά το αφήνουμε όπως είναι και έτσι θα δούμε και τους μικρούς μαύρους καρπούς του. Το τυπικό βιβούρνο, Viburnum tinus, (φωτ. αριστερά)δεν είναι ό,τι καλύτερο για γλάστρα επειδή είναι αρκετά μεγάλο, αντίθετα η ποικιλία του Ιβ Πράις (Eve Price, φωτ. δεξιά) είναι μικρόσωμη, επομένως  ιδανική για φυτοδοχεία και δίνει άνθη πιο ροζ με μεγαλύτερη διάρκεια. 



33 σχόλια:

  1. Ποιο από τα δύο είδη είναι καταλληλότερο για μέλισσες, δηλαδή να έχει πλούσια βλάστηση και διάρκεια;
    Επίσης ποιο είδος ανθίζει γρηγορότερα δηλαδή τον Δεκέμβριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη. Το βιβούρνο Ιβ Πράις είναι ποικιλία του κοινού βιβούρνου. Μια και αναφέρεστε σε μέλισσες καταλαβαίνω ότι σας ενδιαφέρουν φυτά με χειμωνιάτικη ανθοφορία που προσελκύουν μέλισσες. Το βιβούρνο τίνους ή ψευδοδάφνη και η ποικιλία του, Ιβ Πράις είναι τέτοια. Ανθίζουν το χειμώνα όμως η ακριβής περίοδος ανθοφορίας μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Δηλαδή σε άλλες περιοχές μπορεί να ξεκινήσει η ανθοφορία τον Ιανουάριο και σε άλλες το Φεβρουάριο, για παράδειγμα. Για να διαπιστώσετε τι ισχύει στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα το χειμώνα αναζητώντας ανθισμένα βιβούρνα.
      Τα φυτά της ποικιλίας Ιβ Πράις γίνονται πολύ μικρότερα από το κοινό βιβούρνο, επομένως έχουν λιγότερα άνθη, όμως αυτά διαρκούν λίγο περισσότερο.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας να με κατατοπίσετε.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος16/9/16 19:34

    Καλησπέρα σας. Έχω στον κήπο μου,στο Πολυδένδρι Αττικής, μερικά φυτά διαμορφωμένα σε δεντράκια, ηλικίας 10 ετών, από τις ποικιλίες Viburnum tinus και Viburnum tinus lucidum. Το πρόβλημα είναι ότι τα lucidum έχουν λιγοστά κοκκινωπά φύλλα, ακόμη και το καλοκαίρι, και όχι πράσινα και γυαλιστερά όπως θα έπρεπε. Φαίνονται γυμνά και γερασμένα. Από την άλλη, τα υπόλοιπα (Viburnum tinus) είναι κάπως πιο πυκνά, αλλά τα φύλλα τους είναι κιτρινωπά και ασθενικά, χωρίς όμως να φυλλοροούν. Σημειωτέον ότι τα έχουμε κλαδέψει για να ανανεωθούν, χωρίς αποτέλεσμα. Αντίθετα, οι φωτίνιες και οι μανόλιες που βρίσκονται κοντά τους είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Το έδαφος του κήπου είναι φτωχό, δε βοηθάει στην ανάπτυξη των φυτών, αλλά το λιπαίνουμε.
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν πιστεύετε ότι είναι καλή ιδέα να κόψουμε σύρριζα τα βιμπούρνα και τα λουσίντουμ αφήνοντας μόνο κάποιες παραφυάδες που έχουν αρχίσει να "πετάγονται" χαμηλά για να αναπτυχθούν εξαρχής ως θάμνοι αυτή τη φορά. Μήπως είναι λάθος να διαμορφώνουμε σε δέντρα αυτά τα φυτά και είναι καλύτερο να μένουν θάμνοι; Αν πιστεύετε ότι είναι σωστή αυτή η δραστική λύση, τότε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει το κόψιμο των δέντρων; Συγγνώμη για το μεγάλο μου μήνυμα και ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν αφήσετε τις παραφυάδες να αναπτυχθούν τα φυτά θα αποκτήσουν μορφή θάμνου. Παρακαλώ απαντήστε μου σε αυτές τις ερωτήσεις:
      Τι ύψος έχουν αυτή τη στιγμή τα δεντράκια;
      Οι παραφυάδες είναι το ίδιο ασθενικές όπως και τα μητρικά τους φυτά;
      Γιατί λέτε ότι το έδαφος είναι φτωχό; Αν είναι φτωχό γιατί η μανόλια και οι φωτίνιες αναπτύσσονται;

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος21/9/16 18:09

    Καλησπέρα σας. Απαντώ στις ερωτήσεις που μου θέσατε:
    1) Τα δεντράκια έχουν ύψος από 2,50 έως 3 μέτρα περίπου. Από τα τέσσερα λουσίντουμ τα τρία έχουν λιγοστά φύλλα. Το ένα έχει ξεπεράσει τα 5 μέτρα και είναι σε καλύτερη κατάσταση. Μόνο το ένα έχει "πετάξει" παραφυάδες πράσινες που δε μου φαίνονται ασθενικές. Και τα τρία βιμπούρνα που έχουμε έχουν κιτρινωπά φύλλα, αλλά έχουν "πετάξει" πράσινες παραφυάδες.
    2) Το έδαφος είναι φτωχό σε όλο το οικόπεδο, δεδομένου ότι όλα σχεδόν τα φυτά έχουν φυτευτεί εδώ και μία δεκαετία, αλλά κάποια είδη δεν αναπτύσσονται αναλογικά με την ηλικία τους, ούτε είναι υγιή. Για παράδειγμα, όλες οι τριανταφυλλιές και προς βορρά και προς νότο έχουν προβλήματα και δεν αναπτύσσονται, με εξαίρεση μία "Μανχάταν". Έχουμε δοκιμάσει και αυστηρό κλάδεμα στο τέλος του χειμώνα και λιγότερο αυστηρό, χωρίς αποτέλεσμα. Ενώ τις βλέπει ο ήλιος, είναι μικρές και έχουν λιγοστά άνθη. Το ρυγχόσπερμα στον νότιο κήπο, που αντέχει σε δύσκολες συνθήκες, δεν αναπτύσσεται και δεν ανθίζει. Το ίδιο και η απολλώνειος δάφνη, που φημίζεται για την αντοχή της. Τη φυτέψαμε στη θέση μιας κουκουναριάς που την έκαψε το χιόνι εδώ και δύο χρόνια, αλλά δεν έχει μεγαλώσει καθόλου. Γενικά, άλλα είδη αναπτύσσονται περισσότερο, όπως οι φωτίνιες και οι μανόλιες ή τα κωνοφόρα (γκολντ κρεστ, λέιλαντ) και άλλα πολύ λιγότερο. Σημειωτέον ότι επιλέξαμε τα συγκεκριμένα είδη, αφού είδαμε ότι ευδοκιμούσαν στις δύσκολες συνθήκες της περιοχής του Πολυδενδρίου σε κήπους άλλων σπιτιών.
    Ελπίζω να σας βοήθησα με τις απαντήσεις μου. Ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα φυτά που έχετε επιλέξει πράγματα ταιριάζουν στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Το τι γίνεται όμως με το έδαφος είναι άλλη συζήτηση. Εφ όσον είναι άγονο δεν αρκεί να προσθέτετε στο χώμα γύρω από τα φυτά κάποιο πλήρες λίπασμα χρειάζεται και καλά χωνεμένη κοπριά ή κομπόστ μία-δύο φορές το χρόνο.
      Τώρα τι λίπασμα βάζετε, σε ποιά ποσότητα και κάθε πότε;
      Το να διαμορφώσει κανείς σε δεντράκι ένα φυτό που έχει θαμνώδη μορφή απ' τη φύση του είναι κάτι εφικτό αλλά θέλει προσεκτικό κλάδεμα την κατάλληλη εποχή και συχνές και τακτικές λιπάνσεις. Οι θάμνοι έχουν αρχίσει να πλησιάζουν στο μέγιστο όριο του ύψους των. Αν τους κλαδέψετε πολύ χαμηλά θα χάσετε ακόμη κι αυτή τη μικρή ανάπτυξη που έχουν έως τώρα και μετά θα πρέπει να αρχίσετε από την αρχή τη διαμόρφωσή τους σε δεντράκια. Πιστεύω ότι είναι καλύτερο να τους αφήσετε να γίνουν θάμνοι. Αν συμφωνείτε αφήστε απλώς τις παραφυάδες να αναπτυχθούν.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας και ευχαριστώ για την απάντησή σας.
      Ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι όλα τα φυτά έχουν διαμορφωθεί σε δεντράκια. Δεν υπάρχει κανένας θάμνος. Με αυτά τα δεδομένα, να κόψουμε σύρριζα τα φυτά και να αφήσουμε τις παραφυάδες να γίνουν θάμνοι; Αν ναι, πότε θα πρέπει να γίνει αυτό χρονικά; Τώρα το φθινόπωρο είναι κατάλληλη η στιγμή ή θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος του χειμώνα, αρχές της άνοιξης;
      Επίσης, πότε θα πρέπει να ρίχνουμε κοπριά ή κομπόστ για επιπλέον λίπανση του εδάφους;
      Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας.

      Διαγραφή
    3. Έκανα τα δεντράκια θάμνους. Γι' αυτό το ξαναγράφω εδώ σωστά:
      Τα δεντράκια έχουν αρχίσει να πλησιάζουν στο μέγιστο όριο του ύψους των. Αν τα κλαδέψετε πολύ χαμηλά θα χάσετε την όποια ανάπτυξη έχουν έως τώρα. Πιστεύω ότι είναι καλύτερο να τα αφήσετε να γίνουν θάμνοι χωρίς να τα πειράξετε. Αφήστε απλώς τις παραφυάδες να αναπτυχθούν.
      ΚΑΛΑ χωνεμένη κοπριά βάζουμε στην αρχή του χειμώνα. Κομπόστ μπορείτε να βάλετε όποτε δείτε ότι έχει εξαφανιστεί το προηγούμενο, δηλαδή αν γύρω από τα φυτά απλώνετε κομπόστ σε στρώμα πάχους 5-10 εκ. θα βάζετε δύο φορές το χρόνο, το φθινόπωρο και την άνοιξη.
      Τώρα τι λίπασμα βάζετε, κάθε πότε και σε ποιά ποσότητα;

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος24/7/17 21:36

    Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το blog σας.
    Μια ερώτηση μόνο θέλω να σας κάνω και είναι η εξής: Πήρα ένα Βιβούρνο Λουσίντουμ από κάποιον στην αγορά έχοντας δει πως σχεδόν το φυτό είναι κατακίτρινο ενώ έπρεπε να είναι πράσινο. Πιο πολύ αυτή η κιτρινάδα μου κέντρισε το ενδιαφέρον να το κάνω πάλι πράσινο. Μου είπε πως είναι 2 ετών. Το γλαστράκι που το είχε ήταν ούτε μισού λίτρου!!! τέλος πάντων το έβαλα σε μεγαλύτερη γλάστρα με χώμα εξωτερικού χώρου Grow up το πότισα καλά και του καθάρισα τα φύλλα τα οποία είχαν κάτι σαν σκόνη κοκκώδες ... περίεργο. Κάποια φύλλα είναι σαν καμμένα και κάποια σήμερα, δύο μέρες μετά έγιναν σγουρά σαν καμμένα.
    Σημειωτέον πως το έβαλα σε βεράντα μονοκατοικίας και αυτές τις μέρες είχε αρκετή ζέστη αλλά και ήλιο τις πρωινές ώρες ώς το μεσημέρι. Σήμερα δε, το πήρα και από τον ήλιο. Θα ήθελα να σας ανεβάσω φωτο του φυτού αλλά και φύλλων αλλά δεν ξέρω αν γίνεται και πως. Οποιαδήποτε γνώμη-άποψή σας θα βοηθούσε. Σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στείλτε μου φωτογραφίες μέσω του emai, είτε άμεσα είτε με κάποιο σύνδεσμο. Θα το βρείτε στη δεξιά στήλη.
      Αυτό που καθαρίσατε από τα φύλλα μπορεί να ήταν απλώς σκόνη, χώμα ή κάτι παρόμοιο. Η εικόνα που περιγράφετε για τα φύλλα θυμίζει αντίδραση φυτού σε δυνατό ήλιο, ζέστη και άνεμο.
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, έλειπα και δεν είχα πρόσβαση σε υπολογιστή.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας. Σας έχω στείλει φωτογραφίες στο e-mail σας.

      Διαγραφή
    3. Είδα τις φωτογραφίες και είναι εμφανέστατη η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων απ' το φυτό. Αφού το βάλατε σε μεγαλύτερη γλάστρα με νέο και καλό χώμα ελπίζω ότι θα δείτε την κατάσταση να διορθώνεται. Όμως καλό θα ήταν να προμηθευτείτε κάποιον ενεργοποιητή όπως είναι το Ακάντιαν και να ποτίσετε με αυτό. Επίσης μία δόση από χηλικό σίδηρο θα έκανε διαφορά.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος1/8/17 21:31

    καλησπερα,

    εχω στο μπαλκονι μου ενα βιβουρνο το οποιο παροτι ποτιζοταν κανονικα ξεραθηκε και πκεον σημερα το εβγαλα απο τη γλαστρα και το πεταξα. βλεπω οτι και η αρμπαροριζα που εχω ακριβως διπλα παροτι ποτιζεται κανονικα εχει αρχισει να μαραινεται και να εχει ξεραμενα φυλλα. Σημειωτεον πως στο χωμα του βιβουρνου δεν βρηκα σκουληκια η κατι εμφανες. Εχετε καποια σκεψη ως προς τι μπορει να τα εχει προσβαλει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η εμπειρία μου υπαγορεύει ότι συνήθως χαλάμε τα φυτά μας είτε από υπερβολικό πότισμα είτε επειδή τα τοποθετούμε σε θέση που δεν τους ταιριάζει. Μετά απ' αυτές τις δύο αιτίες ακολουθούν οι λάθος χειρισμοί (π.χ. λάθος κλάδεμα) και σε μεγάλη απόσταση οι προσβολές από έντομα και ασθένειες. Μόνον αυτά μπορώ να σας πω μια και δεν μου δίνετε περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα φυτά σας, τις φροντίδες τους και τον χώρο στον οποίο βρίσκονται.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος2/8/17 16:17

      Καλησπέρα και πάλι,

      Θα μπορούσα να σκεφτώ κι εγώ το πότισμα μιας και εδώ και 3 μήνες περίπου εγκατέστησα αυτόματο πότισμα. παρόλα αυτα έχω και 2ο βιβούρνο ίδιας ηλικίας, σε ίδια γλάστρα, με ίδια ποσότητα νερού στο πότισμα και ίδιο προσανατολισμό στο μπαλκόνι. Οπότε δεν θα έπρεπε να παρουσιάσει και το 2ο κάποιο παρεμφερές πρόβλημα;
      Όντως ξέχασα να αναφέρω πως και τα 2 πριν απο 1 μήνα παρουσίασαν κάτι σαν βαμβακι στις βάσεις των φύλλων για το οποίο δεν έκανα κάτι.
      Κλάδεμα δεν έχει γίνει απο τον Μάρτιο.
      Όλα τα άλλα φυτά (στο ίδιο μπαλκόνι βρίσκονται κατα μήκος 4 σεφλέρες, ελιά, αγγελική, πολύγαλα, ακόμπα, οστεόσπερμο κι ένα νυχτολούλουδο) είναι σε φυσιολογική κατάσταση πλην της διπλανής αρμπαρόριζας που φαίνεται να παρουσιάζει παρεμφερή εικόνα.

      Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για το χρόνο σας.

      Διαγραφή
    3. Το ζήτημα δεν είναι μόνον το πότισμα είναι και το πόσο καλά στραγγίζει η γλάστρα. Λίπασμα βάζετε; Αν ναι τι είδους και κάθε πότε; Κάνατε πρόσφατα κάποια μεταφύτευση;
      Παρατηρήστε προσεκτικά το κάτω μέρος των φύλλων της αρμπαρόριζας για να εντοπίσετε πολύ μικρές αράχνες.

      Διαγραφή
    4. Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Θα κοιτάξω την αρμπαρόριζα και θα σας ενημερώσω σχετικά μιας και εκείνη έχει σταματήσει να κρατάει νερό στη γλάστρα της (που μέχρι πρότινος δεν χόρταινε...).
      Όντως έκανα πριν 2μιση μήνες τα 2 βιβούρνα μεταφύτευση (ήταν σε μια ζαρντινιέρα και τα 2 και τα χώρισα σε 2 ίδιες ζαρντινιέρες).
      Όσο αφορά το λίπασμα όλη την άνοιξη κατά μέσο όρο κάθε 20 μέρες έριχνα το μπλε και και κάθε 40 μαζί και σίδηρο). Από αρχές Ιουνίου όμως δεν έχω ρίξει καθόλου.
      Και πάλι ευχαριστώ για το χρόνο που διαθέτετε.

      Διαγραφή
    5. Σχετικά με το νερό του ποτίσματος προσέξτε το εξής, τα φυτά για τα οποία μιλάμε και περισσότερο η αρμπαρόριζα πρέπει να βρίσκονται σε γλάστρα που στραγγίζει πολύ καλά.
      Μάλλον το ένα βιβούρνο έπεσε θύμα λάθος χειρισμού όταν το χωρίσατε και το ξαναφυτέψατε.
      Τι είναι το μπλε λίπασμα που ρίχνατε κάθε 20 μέρες; Το να βάζετε σίδηρο κάθε 40 μέρες είναι υπερβολή. Καλά κάνατε και σταματήσατε το λίπασμα το καλοκαίρι.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος7/3/18 16:56

    Καλησπέρα σας,

    Έχω φυτέψει στο έδαφος βιβουρνα και εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν αναπτυχθεί καθόλου. Παραμένουν στο ίδιο ύψος ενώ ανθίζουν κανονικά. Μήπως γνωρίζετε τι μπορει να φταίει;
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποθέτω ότι τα βιβούρνα δέχονται λίγο-πολύ τις απαραίτητες φροντίδες και ότι φυτεύτηκαν στην κατάλληλη θέση μέσα σε χώμα κατάλληλο για τα περισσότερα φυτά. Με αυτή την υπόθεση το πρώτο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι τα φυτά σας πριν μπουν στο έδαφος ήταν για χρόνια στην ίδια γλάστρα. Αυτό σημαίνει ότι οι ρίζες καθώς αναπτύσσονται μέσα στη γλάστρα, τη γεμίζουν και παίρνουν το σχήμα της. Συνέπεια αυτού είναι η καθυστέρηση στην έναρξη της ανάπτυξης όταν το φυτό μπει στον κήπο. Όμως κάποια στιγμή οι ρίζες βρίσκουν το δρόμο τους μέσα στο χώμα και το φυτό αναπτύσσεται κανονικά. Δηλαδή είναι ζήτημα χρόνου να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
      Γράφετε ότι τα βιβούρνα έχουν το ίδιο ύψος εδώ και δύο χρόνια. Έχουν όμως και την ίδια διάμετρο; Μήπως έχουν αναπτυχθεί προς τα πλάγια;

      Διαγραφή
  7. Φέτος αποφάσισα να βάλω στην βεράντα μου όπου βρίσκεται νοτιοανατολικά δύο βιβουρνα,μιας και τα πολυγαλα που φυτεψα πέρυσι καταστράφηκαν.Ομως κι αυτά προς την καταστροφή οδηγούνται.Δεν ξέρω τι φταίει ακριβώς αλλά χαλάνε πάντα μετά από συνεχής βροχοπτώσεις και πάντα την ίδια περίοδο,δεν προλαβαίνουν να βγάλουν καλοκαίρι.Αν και στον πάτο των γλαστρών έχω τοποθετήσει και χαλίκι για αποστράγγιση.Φετος λοιπόν κι ενώ τα βιβουρνα μου αναπτύσσονταν φυσιολογικά, διανύσαμε μία εβδομάδα βροχοπτώσεων και έριξε και χαλάζι.Στο μπαλκόνι μου δεν έχω τέντα.Μετα από λίγες μέρες κι ενώ απέφευγα το πότισμα τους άρχισαν τα φύλλα τους στο πάνω μέρος και αποκτούν καφέ απόχρωση σαν να ήταν καμμένα, σιγά σιγά προχώρησε και στο τελείωμα,οι βλαστοί παρέμεναν τρυφεροί,στο ένα αφαίρεσα τα ξεραμένα φύλλα αφού ούτως η άλλως άρχισαν να πέφτουν μήπως και ξαμαπεταξει αλλά βλέπω τώρα ότι ξερενονται και οι βλαστοί.Το δεύτερο το έχω αφήσει έτσι δεν το έχω πειράξει, το ποτίζω αραιά γιατί φοβάμαι μην το κάνω χειρότερα,κι αυτό όμως ενώ έβλεπα χλωρά τα φύλλα του και γενικότερα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το είδη ξεραμένο βλέπω ότι αναπτύσει τα ίδια συμπτώματα.Ας με βοηθήσει κάποιος σας παρακαλώ?Τι πρέπει να κάνω.Κριμα είναι, στεναχωριέμαι,αν τα σώσω με κάποιον τρόπο έχει καλώς,θα το χαρώ!Διαφορετικά θα μείνουν οι γλάστρες μου άδειες, έχω απογοητευτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το χαλάζι μπορεί να κάνει σοβαρές ζημιές αλλά είναι κάτι έκτακτο. Επομένως υποθέτω ότι κάτι άλλο φταίει.
      Απαντήστε μου σε μερικές ερωτήσεις παρακαλώ:
      Το νερό φεύγει από τις τρύπες στον πυθμένα των γλαστρών;
      Οι γλάστρες ακουμπάνε κατ' ευθείαν επάνω στο δάπεδο του μπαλκονιού;
      Μεταφυτεύετε τα φυτά από την γλάστρα του φυτωρίου σε άλλη μεγαλύτερη;
      Το χώμα στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα;
      Έχετε βάλει κάποιο λίπασμα; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος2/9/19 11:55

    Καλημερα σας. Έχω ενα βιβουρνο και μια αγγελικη φυτεμενα σε κηπο εδω και εννεα χρονια. Ειναι ευρωστα αλλα δεν εχουν ανθισει ποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Έχω μερικές ερωτήσεις:
      Βρίσκονται σε ηλιόλουστη θέση;
      Τους δίνετε κάποιο λίπασμα; Αν ναι πιο και κάθε πότε;
      Τα κλαδεύετε; Αν ναι, ποιά εποχή;

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα σας. Αγορασα ενα λουσιντουμ πριν τρεις εβδομάδες, περιπου ενα μετρο. Το μεταμφυτευσα σε μεγαλο κιουπι,μετα απο μια εβδομάδα, χωρις να "ενοχλησω" τη ριζα του. Απο την επομενη μερα τα φυλλα του "χαμηλωσαν" και δεν εχει "ζωντανεψει". Το εβαλα και σε ηλιο και σε σκια, αλλα δυστυχώς τιποτα. Μηπως θελει το χρονο του επειδη το μεταμφυτευσα αλλου?? Τωρα το εχω σε ημισκιερο μερος. Τι με συμβουλευετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το πιθανότερο είναι ότι χάλασαν κάποιες ρίζες του κατά τη μεταφύτευση. Περιμένετε. Αν η ζημιά είναι μικρή θα συνέλθει. Το λούσιντουμ είναι φυτό που αντέχει καλά τόσο σε ηλιόλουστες θέσεις όσο και σε ημισκιερές ή ακόμη και σε σκιερές.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  10. Χαίρεται. Παρήγγειλαν πριν 2 χρόνια φωτίνια και μου δώσανε βιβουρνο.Πρωτο φάουλ του φυτωρίου το οποίο και αλλαξα γιατί είχα και αλλες ατυχίες με τα φυτά που μου δώσανε.
    Υπ όψιν τα φύτεψε συνεργείο απο γεωπονους σε γλάστρες στα μπαλκόνια μου.
    Μετα δυο χρόνια ,μια τριανταφυλλιά μου ξεράθηκε μέσα σε 5 μέρες και τημ άλλαξαν με ιβίσκο.
    Το βιβουρνο,ενω αρχικώς αναπτυσσόταν καλά, πυκνά και καθ υψος,απο τον Μαρτιο φέτος έχασε όλα τα φύλλα του και όσα απέμειναν έγιναν καφέ.
    Επίσης μια χιονόμπαλα που πέρυσι αναπτύχθηκε πολύ, φέτος είχε ελαχιστη ανάπτυξη και με απογοήτευσε.
    Καλεσα εναν ικανό κηπουρό και μου κλαδεψε τα φυτά που κατά την γνώμη του έπρεπε.
    Γιατί όλα αυτά;
    Έχω αυτόματο πότισμα και τα φυτά τα βλέπει αρκετά ο ήλιος.Χώμα έβαλα συσκευασμένο για γλάστρες .
    Τι φταίει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Απ' ό,τι καταλαβαίνω στην ερώτησή σας υπάρχουν πολλά θέματα μαζί και γι΄αυτό καλό είναι να τα βάλουμε σε μια σειρά.
      1. Για το θέμα του φυτωρίου δεν μπορώ να πω κάτι. Αφορά το φυτώριο.
      2. Βιβούρνο. Η περιγραφή σας θυμίζει φυτό που έχει πρόβλημα με το νερό. Η γλάστρα του στραγγίζει κανονικά; Μήπως κρατάει πολύ νερό στο κάτω μέρος της; Το χώμα στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα; Του δίνετε λίπασμα; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε;
      3. «Μετα δυο χρόνια ,μια τριανταφυλλιά μου ξεράθηκε μέσα σε 5 μέρες και τημ άλλαξαν με ιβίσκο», αυτό το σημείο δεν το καταλαβαίνω.
      4. Χιονόμπαλα. Της δίνετε κάποιο λίπασμα; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε;
      5. «Καλεσα εναν ικανό κηπουρό και μου κλαδεψε τα φυτά που κατά την γνώμη του έπρεπε», πώς να σας βοηθήσω για αυτό το θέμα;
      6. Σε ποιά φυτά βάλατε χώμα και πότε; Έγινε κάποια μεταφύτευση;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος26/8/22 19:28

    Καλησπέρα!!Εμένα ξερενονται κλαριά μεσα μέσα ενώ το υπόλοιπο φυτό δεν έχει τίποτα γιατί γίνεται αυτό ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι γίνεται αυτό. Αν κάποια κλαδιά δεν φωτίζονται απ' τον ήλιο όσο τους χρειάζεται μπορεί να τα δούμε να ξεραίνονται.

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος28/7/24 09:49

    Καλημέρα σας, τα φώτα σας παρακαλώ! Έχουμε φυτέψει σε σειρά τι φυτό να γίνει φράχτες και πλέον μετά από 4 χρόνια μεγάλωσαν τόσο ώστε να γίνουν έτσι. Τον τελευταίο μήνα διάχυτα σε όλε Στα φυτά υπάρχουν κόκκινα καφέ φύλλα που πέφτουν και έχουν μαυρες κηλίδες πάνω σαν αρρώστια φαίνεται. Μας έδωσαν σίδηρο και είπαν πότισμα πιό πολύ. (Ποτίζονται με αυτόματο πότισμα πρωί βράδυ). Θα βάλουμε το σίδηρο αλλά τραγματικά φαίνεται ότι είναι αρρώστια. Εσείς τι λέτε παρακαλώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μήπως μπορείτε να μου στείλετε φωτογραφίες με κάποιο σύνδεσμο ή με μέιλ; Θα βρείτε τη διεύθυνσή μου στη δεξιά στήλη.
      Άλλαξε κάτι στο περιβάλλον των φυτών ή στον χώρο γύρω τους;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.