Σελίδες

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Eλαίαγνος

Είναι ένας αειθαλής θάμνος που φτάνει σε ύψος 3 μ. και αποκτά διάμετρο 4 μ. Κατά κύριο λόγο τον καλλιεργούμε για τη φυλλωσιά του που έχει αποχρώσεις του πράσινου, του κίτρινου ή του λευκού, ανάλογα με το είδος και την ποικιλία, με τα φύλλα να είναι δίχρωμα ή μονόχρωμα. Τα λευκοκίτρινα άνθη του, αν και μικρά είναι πολύ αρωματικά και επιπλέον εμφανίζονται σε εποχή που λίγοι θάμνοι ανθίζουν. Από το Νοέμβριο και για 2 μήνες περίπου γεμίζουν το χώρο με το άρωμά τους. 
ελαίαγνος
Elaeagnus x ebbingei "Limelight"
Αναπτύσσεται γρήγορα, προτιμώντας θέσεις ηλιόλουστες ή ημισκιερές. Ως προς το έδαφος, ο ελαίαγνος θα δυσκολευτεί όταν οι ρίζες του βρεθούν σε ένα άγονο, σκληρό, γεμάτο πέτρες π.χ., ασβεστώδες έδαφος. Αντίθετα, αν βρει καλό χώμα, γόνιμο και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία θα αναπτυχθεί γρήγορα. Ευδοκιμεί ακόμη και σε παραθαλάσσιους κήπους καθώς δεν προβληματίζεται από τις ψεκάδες αλμυρού νερού που φέρνει ο αέρας. Δεν έχει πρόβλημα με την καλοκαιρινή ζέστη ενώ στο κρύο αντέχει ακόμη και αν το θερμόμετρο πέσει στους -10 ºC. 
Έχει καλή αντοχή στην ξηρασία. Αυτό σημαίνει ότι το χειμώνα οι ενήλικες ελαίαγνοι δεν θα χρειαστούν ποτίσματα ενώ το καλοκαίρι θα τους βοηθήσουμε με λίγες αρδεύσεις. Όμως τα νεαρά φυτά δεν πρέπει να τα αμελήσουμε, θέλουν πότισμα σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να εγκατασταθούν. Λίπασμα δίνουμε κάθε άνοιξη και φθινόπωρο επιλέγοντας κάποιο πλήρες και ισορροπημένο όπως το 20-20-20. 
Στην αγορά βρίσκουμε δύο είδη ελαίαγνου, τον Elaeαgnus x ebbingei και τον E. pungens. Οι κύριες διαφορές τους εντοπίζονται στο σχήμα και το μέγεθος. Ο Elaeαgnus x ebbingei έχει όρθιο σχήμα και καθόλου αγκάθια στα κλαδιά του, ενώ ο E. pungens είναι σφαιρικός με λεπτότερα κλαδιά, κάπως ακατάστατα που φέρουν αγκάθια. Υπάρχουν ποικιλίες και των δύο που έχουν κιτρινοπράσινα φύλλα, όπως η Limelight. Η τζιτζιφιά ή μοσχοϊτιά (Elaeagnus angustifolia), το μικρό ανθεκτικό δέντρο, είναι και αυτή είδος ελαίαγνου, αλλά δεν είναι της παρούσης στιγμής.

ελαίαγνος
Elaegnus x ebbingei

Συνήθως οι ελαίαγνοι φυτεύονται για να σχηματίσουν φυτικούς φράχτες, οι οποίοι γίνονται πυκνοί με κλάδεμα την άνοιξη, μετά την ανθοφορία. Λόγω των χειμωνιάτικων αρωματικών λουλουδιών τους συμφέρει να τους φυτέψουμε σε κάποιο μέρος του κήπου απ’ όπου περνάμε το χειμώνα. 

Ευδοκιμούν σε γλάστρα, αλλά δε θα αποκτήσουν το κανονικό τους μέγεθος. Φυσικά εκεί θα χρειαστούν συχνότερα ποτίσματα και λίπανση με υγρό σκεύασμα μια φορά το μήνα όλη την άνοιξη και το φθινόπωρο. 







1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος29/10/17 08:53

    Αγαπητέ κύριε Ανδριτσόπουλε,
    Έχοντας μπει διάφορες φορές στο site σας, έχω βοηθηθεί πολύ από τον τρόπο που παρουσιάζετε τα φυτά.
    Χάρη στην ανάλυση κι επεξήγηση με πολύ συγκεκριμένο αλλά και ξεκάθαρο τρόπο, μπορώ να καταλάβω κάποια πράγματα, παρόλο που δεν έχω καθόλου γνώσεις επί των γεωπονικών / κηπευτικών θεμάτων.

    Δεδομένου ότι έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας, θα ήθελα, αν έχετε τη δυνατότητα, να μου δώσετε την συμβουλή σας στο ακόλουθο θέμα:

    Έχω μία αυλή που κατά μήκος της έχει ένα παρτέρι μήκους 25 μέτρων και πλάτους 1,5 μέτρου.
    Θα ήθελα να φυτέψω κάποια φυτά, τα οποία, αφενός θα κρύβουν τον τοίχο και θα δημιουργούν μία πράσινη διακόσμηση, αφετέρου, όταν ψηλώσουν θα μου κρύβουν το γειτονικό σπίτι.
    Το γειτονικό σπίτι έχει υψομετρική διαφορά (επικλινές έδαφος) και είναι 2 μέτρα πιο ψηλά από το επίπεδο του δικού μου σπιτιού. Συνεπώς, τα φυτά που θα ήθελα να βάλω θα πρέπει να μπορούν να ψηλώσουν αρκετά (πάνω από 3 μέτρα).

    Το σπίτι βρίσκεται στην Δροσιά Αττικής, η περιοχή έχει υγρασία, το χειμώνα η θερμοκρασία φτάνει τους 4-5 βαθμούς και κάποιες φορές χιονίζει.
    Επίσης, λόγω του γειτονικού σπιτιού που βρίσκεται πιο ψηλά, το παρτέρι που θέλω να φυτέψω τα φυτά είναι σκιερό, κι ο ήλιος το βλέπει μόνο λίγες ώρες μέσα στην ημέρα (12.00 – 14.00 περίπου).

    Σκέφτηκα κάποια φυτά που ψηλώνουν, και ανάμεσα ίσως κάποιους θάμνους των οποίων τα άνθη μυρίζουν όμορφα φθινοπωρινούς / χειμερινούς μήνες και θα ήθελα πολύ τη γνώμη σας:

    - Δάφνες
    - Ελαιαγνός, ποικιλία elaeagnus x ebbingei (επειδή έχει ωραίο άρωμα και δεν έχει καρπούς)
    - Πασχαλιά
    - Οσμανθό ( φοβάμαι όμως μήπως ο καρπός του βρωμίζει την πλακόστρωτη αυλή και επιβαρυνθώ με συχνότερα σκουπίσματα και λεκέδες)

    Επίσης, νομίζετε ότι θα μπορούσα ίσως να βάλω νυχτολούλουδο κάπως να μοσχομυρίζει την άνοιξη,ή δε θα πιάσει λόγω έλλειψης ήλιου;
    Έχετε ίσως κάποια άλλα που θεωρείτε πιο κατάλληλα;


    Σας παρακαλώ πολύ ενημερώστε με, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αν την απάντησή σας τη βρω στο site σας, σε ποιο σημείο του να την ψάξω, γιατί δεν είμαι πολύ εξοικειωμένη με την αναζήτηση.
    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων,
    Με εκτίμηση,
    Χριστιάνα Μακρή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.