Σελίδες

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Αλεξανδρινό

Το αλεξανδρινό (Poinsettia pulcherrima) χάρη στα κόκκινα φύλλα του και στο καλό μάρκετινγκ έχει γίνει το φυτό των Χριστουγέννων. Απ' το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ανθοπωλεία, φυτώρια και λαϊκές γεμίζουν τους πάγκους τους με τα κόκκινα φυτά.   Τα περισσότερα απ' αυτά, μπαίνουν στα σπίτια μας, μένουν εκεί για λίγες εβδομάδες και μετά πετιώνται σε μια γωνιά της βεράντας αντιμέτωπα με το κρύο του Ιανουάριου. Και συνήθως, δεν τα βγάζουν πέρα με αυτό! 
Έτσι κι αλλιώς η αντοχή του στο κρύο είναι περιορισμένη, όμως το σοκ της μετακίνησης από το ζεστό διαμέρισμα στην παγωμένη βεράντα είναι πολύ βαρύ για να το αντέξει το καημένο το αλεξανδρινό. Γι' αυτό καλό είναι η μετακόμιση αυτή να γίνει σταδιακά, αν και αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Τελικά, μεταφέρουμε τη γλάστρα σε κάποιο χώρο φωτεινό αλλά χωρίς ιδιαίτερη θέρμανση (π.χ. το κλιμακοστάσιο) και αφού το κρατήσουμε εκεί μέχρι την άνοιξη, μετά το βγάζουμε έξω, στη βεράντα ή τον κήπο. 
Σε παραλιακές περιοχές της νότιας Ελλάδας το αλεξανδρινό μπορεί να επιβιώσει σε εξωτερικούς χώρους όλο το χρόνο, εφ όσον βρίσκεται σε θέσεις προστατευμένες από το κρύο του χειμώνα και τον ήλιο του καλοκαιριού. Προτιμά δηλαδή θέσεις ημι-σκιερές ή σκιερές. Στη βόρεια Ελλάδα και στις ηπειρωτικές ζώνες της νότιας, χρειάζεται προστασία το χειμώνα.  
Για τη γλάστρα του χρησιμοποιούμε χώμα εσωτερικού χώρου ενώ αν το φυτέψουμε στον κήπο ανακατεύουμε στο χώμα 2-3 φτιαριές ελαφρόπετρα ή και λίγο περλίτη έτσι ώστε το χώμα να στραγγίζει και να αερίζεται καλά. Ποτίζουμε όποτε αντιληφθούμε με την αφή ότι το έδαφος είναι στεγνό. Δεν είναι φυτό που αντέχει στην ξηρασία. Σε αλεξανδρινά που ζουν σε γλάστρα δίνουμε λίπασμα από το Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο και από το Σεπτέμβριο μέχρι και τον Οκτώβριο, μία φορά το μήνα. Εφ όσον βρίσκονται στον κήπο θα τους δίνουμε λίπασμα τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο. Χρησιμοποιούμε κάποιο σκεύασμα με όλα τα θρεπτικά στοιχεία, όπως το 20-20-20 ή άλλο λίγο - πολύ παρόμοιο.
Εκτός από κόκκινα αλεξανδρινά υπάρχουν και λευκά και ροζέ, ενώ πρόσφατα εμφανίστηκαν και νάνες ποικιλίες σ' αυτές τις αποχρώσεις.
Κλαδεύουμε αν δούμε ότι το φυτό μας έπαψε να έχει συμπαγή και πυκνή φυλλωσιά. Το κλάδεμα γίνεται το Μάρτιο στα νότια και λίγο αργότερα στα βόρεια και συνίσταται στην αφαίρεση των ξερών κλαδιών και στη μείωση του μήκους των άλλων βλαστών κατά το 1/3 ή και λίγο περισσότερο για να ανανεωθεί η φυλλωσιά. 
Μπορεί τα αλεξανδρινά του εμπορίου να είναι κόκκινα τα Χριστούγεννα, αλλά αυτά που ζουν στα σπίτια, θα κοκκινήσουν μέχρι και 2 μήνες αργότερα. Τα εμπορικά αλεξανδρινά φορτσάρονται, δηλαδή μένουν στο σκοτάδι για κάποιες ώρες της ημέρας το φθινόπωρο ώστε να κοκκινήσουν κοντά στα Χριστούγεννα. 




52 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/12/15 21:23

    Μπα αυτο το οτι τα αλεξανδρινα που ειναι φυτεμενα ανθιζουν πριν τα χριστουγεενα δεν ισχυει.Εγω εχω ενα αλεξανδρινο 3-4 μετρα και ανθιζει καθε χρονο αρχες με μεσα Νοεμβριου και κραταει μεχρι τα τελη Φλεβαρη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δικό σας αλεξανδρινό ανθίζει πριν τα Χριστούγεννα, μέσα Νοεμβρίου. Λίγο πολύ την ίδια εποχή ανθίζουν και τα αλεξανδρινά που έρχονται στην αγορά τα Χριστούγεννα. Όμως μπορεί να δείτε και αλεξανδρινά που ανθίζουν μετά. Αυτό οφείλεται στο ότι η άνθηση αυτού του φυτού επηρεάζεται από τη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή από το πόση ώρα δέχεται φως το φυτό,τους μήνες πριν την ανθοφορία του. Αν δέχεται φως πολλές ώρες της ημέρας θα ανθήσει αργότερα, αν δέχεται λίγες θα ανθήσει νωρίτερα.
      Δηλαδή η παρατήρησή σας είναι σωστή και εγώ θα πρέπει τώρα να διορθώσω το κείμενό μου και αντί να γράφω ότι, τα φύλλα θα κοκκινήσουν 2-3 μήνες μετά τα Χριστούγεννα, να γράψω: μέχρι και δύο μήνες μετά τα Χριστούγεννα.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος13/12/15 19:08

    Παρακαλω ,αλλα ειπα μια παρατηριση που εκανα και συνηθως με την διαρκεια η μερας που εχουμε στην Ελλαδα τα αλεξανδρινα ανθιζουν μεχρι και ενα μηνα πριν τα χριστουγεννα.Εχω παρατηρισει πολλα αλεξανδρινα να ανθιζουν πριν τα χριστουγεννα.Το δικο μου βρισκεται σε ηλιολουστη θεση ολο το χρονο και δεν το πειραζει η ηλιοφανεια ,αλλα τα αγορασμενα απο ανθοπωλεια θελουν ημισκιερη.Τελος θα ηθελα να ρωτισω οτι το αλεξανδρινο μου ειναι σχεδον δενδρο 3-4 μετρων και εχω παρατηρισει οτι τα ανθη κανουν κατι καρπους που μεσα τους εχουν σπορους.Αυτοι οι καρποι ωριμαζουν τελη Φλεβαρη με αρχες Μαρτη,λοιπον αν κρατησω τους σπορους αυτους και τους φυτεψω θα γινουν φυτα?Αν γονιμοποιησω τα ανθη με γυρη απο αλλη ποικηλια υπαρχει περιπτωση να δημιουργηθειμια καινουργια ποικηλια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχουν περάσει απ' τα χέρια μου 3-4 αλεξανδρινά. Αυτή τη στιγμή έχω μόνον ένα. Όλα ήταν σε γλάστρα γιατί το κλίμα στην περιοχή μου δεν τα ευνοεί και γιατί δεν είναι απ' τα φυτά που με ενθουσιάζουν. Πάντα μετά την ανθοφορία τα κλάδευα χαμηλά. Γι' αυτό δεν γνωρίζω από προσωπική πείρα τα σχετικά με την εγγενή αναπαραγωγή του αλεξανδρινού. Θα πρέπει να ψάξω στα βιβλία μου για το θέμα αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/12/15 13:30

    Ευχαριτω πολυ και συγγνωμη για τις πολλες ερωτησεις!Θελω να μαθω αρκετα γιατι το αλεξανδρινο αποτελει ενα απο τα αγαπημενα μου φυτα!!!Παντως το αλεξανδρινο καθε χρονο μετα την ανθοφορια κλαδευω τα μεγαλα κλαδια για να του δωσω σχημα και για να μην το αφισω να γινει ανεξελεγχτο.Εχω παρατηρισει οτι την εποχη αναπτυξης μεγαλωνει πολυ γρηγορα και μπορει να κανει κλαδια μεχρι και εναμιση και παραπανω μετρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ήξερα ότι είναι τόσο ... επεκτατικό το αλεξανδρινό. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ερωτήσεις. Αντιθέτως.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος15/12/15 18:54

      Αν μαθετε για τον εγγενη πολλαπλασιασμο του αλεξανδρινου που σας ειχα ρωτισει παραπανω παρακαλω απαντηστε μου

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος15/12/15 19:11

      Και κατι αλλο παρατηρισα πως το αλεξανδρινο που εχω στον κηπο πρεπει να ειναι καποια ποικηλια που βρισκεται αγρια στο.Μεξικο γιατι μοιαζει παρα πολυ τοσο στα φυλλα αλλα και στην γρηγοραδα αναπτυξης αλλα και στα στα ανθη και βρακτια με τις ποικηλιες.που φυονται αγριες στο Μεξικο για αυτο εχει γινει κιολας δεντρο οπως γινεται στην πατριδα του.Αντιθετως τα αλεξανδρινα του εμποριου δεν ξεπερνουν τα 1,5-2μετρα.Τελος το φαινομενο της καρποδεσης οφειλεται σε αυτο και η παραγωγη σπορων,αντιθετα τα αλεξανδρινα του εμποριου που εχω μερικα δεν παραγουν καρπους γιατι πιθανον ειναι υβριδια.

      Διαγραφή
    4. Κυκλοφορούν κάμποσες ποικιλίες στην αγορά, αλλά δεν ξέρω αν είναι γόνιμοι οι σπόροι που παράγουν ή όχι. Όσο για το τελικό μέγεθος δεν νομίζω ότι αυτοί που φτιάχνουν τις νέες ποικιλίες τους ενδιαφέρει αν το ενήλικο φυτό θα αποκτήσει μεγάλο μέγεθος. Όμως απ' την άλλη δεν γνωρίζω αν το μικρό μέγεθος των αλεξανδρινών που βλέπουμε στην αγορά είναι μόνιμο ή προσωρινό χαρακτηριστικό.
      Η παραγωγή καρπών και η παραγωγή γόνιμων σπόρων είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Μπορεί να έχουμε καρπόδεση με άγονους σπόρους.
      Δεν έχω ξεχάσει τον πολλαπλασιασμό του αλεξανδρινού. Αλλά ακόμη δεν ξέρω κάτι περισσότερο σχετικά με αυτόν.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος16/12/15 14:04

      Ευχαριστω πολλυ για τις απαντησεις.κα κατι αλλο στο αρθρο σας καντε ζουμ οσο παει στο λευκο αλεξανδρινο για να διαπιστοσετε.οτι εχει καρπους και πως ειναι οι καρποι σε σχημα και μεγεθος

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος16/12/15 14:00

    Εγω εχω παρατηρισει οτι οι καρποι του αλεξανδρινου οταν πεφτουν στον κηπο φυτρωνουν και πολλες φορες μεσα σε χαραμαδες στους τοιχους και στο τσιμεντο. Αν τα ανθη τα γονιμοποιησω με αλλες ποικηλιες θελω να μαθω αν θα δημιουργηθιυν νεες ποικηλιες απο τους σπορους και αν τα φυτα απο σπορο αναπτυσονται καλα οπως τα φυτα απο μοσχευματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να γονιμοποιήσετε τα άνθη με γύρη από άλλες ποικιλίες με σκοπό να φτιάξετε κάτι καινούργιο. Όμως θα πρέπει να μεταφέρετε εσείς τη γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο και να εξασφαλίσετε ότι μόνον αυτή η γύρη θα πάει στο συγκεκριμένο άνθος. Θα χρειαστεί κάθε φορά που θα κάνετε τη γονιμοποίηση να σημειώνετε με κάποιο τρόπο τους «γονείς» και να εξασφαλίσετε ότι δεν θα ανακατευτεί και άλλος «γονέας».
      Τα φυτά από σπόρους αναπτύσσονται κανονικά. Εξ άλλου τα βλέπετε και εσείς να φυτρώνουν σε χαραμάδες του τσιμέντου.
      Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος17/12/15 20:33

      Ευχαριστω πολλυ και στα ανθη σκεφτομαι να μεταφερω τη γυρη με ενα μικρο πινελακι και οσο γαι τις ποικηλιες γονεις σε καθε ανθοταξια θα την γονιμοποιω με γυρη συγκεκριμενης ποικηλιας και θα βαλω καρτελακι με την ποικηλια που γονιμοποιηθηκε .Μολις φτιαξει ο καιρος θα αρχισω τη γονιμοποιηση του αλεξανδρινου.με ποικηλια λευκη, ροζ και.κοκκινο με ασπρα στιγματα.Απο την γονιμοποιηση του λευκου.με το κοκκινο θα παραχθουν ροζ μερικα και μερικα ασπρα και κοκκινα φυτα;Τα φυτα που θα προκιψουν θα ανθισουν απο τον ιδιο χρονο;

      Διαγραφή
    3. Θα πρέπει να βρείτε τρόπο να εμποδίσετε την γονιμοποίηση του άνθους από άλλη γύρη εκτός αυτής που θα βάλετε εσείς με το πινελάκι.
      Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τι θα παραχθεί γιατί δεν γνωρίζουμε ποιούς άλλους γόνους, εκτός των εμφανών, κουβαλάει το κάθε φυτό. Δείτε σε ένα βιβλίο βιολογίας τα σχετικά με την κληρονομικότητα, τους κυρίαρχους και υπολειπόμενους γόνους.
      Δυστυχώς δεν γνωρίζω σε ποιά ηλικία ανθίζουν τα αλεξανδρινά.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος18/12/15 14:30

      Ευχαριστω πολλυ για τις απαντησεις

      Διαγραφή
  6. Παρακαλώ θα ήθελα την βοήθεια σας.
    Τώρα Δεκέμβρη μεταμφυτευσα το αλεξανδρινό μου και ενώ ήταν μια χαρά άρχισε να χάνει τα φύλλα του.
    Πώς μπορώ να το σώσω;
    Το έχω σε φωτεινό σημείο μέσα στο σπίτι.
    Πριν του αλλάξω γλάστρα ήταν μια χαρά.
    Τι να κάνω;
    Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον κάποιες ρίζες κόπηκαν στη μεταφύτευση. Την επόμενη φορά που θα ποτίσετε βάλτε στο νερό και μία δόση από κάποιο εκχύλισμα φυκιών (π.χ. Ακάντιαν και άλλα). Το υλικό αυτό βοηθά τα φυτά να ξεπεράσουν το μεταφυτευτικό σοκ.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος17/12/15 20:22

    Μεταμφυτευσα τώρα το Δεκέμβριο το αλεξανδρινό μου και άρχισε να χάνει φύλλα. Πώς μπορώ να το σώσω; είναι δυστυχισμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον κάποιες ρίζες κόπηκαν στη μεταφύτευση. Την επόμενη φορά που θα ποτίσετε βάλτε στο νερό και μία δόση από κάποιο εκχύλισμα φυκιών (π.χ. Ακάντιαν και άλλα). Το υλικό αυτό βοηθά τα φυτά να ξεπεράσουν το μεταφυτευτικό σοκ.

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος17/11/16 18:51

    το αλεξανδρινο μου το εβγαλα στην αυλή μου την ανοιξη. Μηπως τωρα πρεπει να το επαναφερω σε εσωτερικο χωρο, δεδομενου οτι στην πολη μου το χειμωνα επικρατουν πολυ χαμηλες θερμοκρασιες? Κ αν ναι μπορω να το κανω κατευθειαν ή χρειαζεται σταδιακα αλλαγη θερμοκρασιας, ωστε να μη μου χαλασει?
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και πρέπει να το επαναφέρετε σε εσωτερικό χώρο. Το ιδανικό θα ήταν η αλλαγή θερμοκρασίας να γίνει σταδιακά. Τελικά κρατήστε το το χειμώνα κάπου όπου θα έχει άφθονο φως μακρυά από πηγές θερμότητας (καλοριφέρ, τζάκι, θερμάστρα κ.λπ.) Πιθανόν να χάσει κάποια φύλλα λόγω της μετακίνησης αλλά όσο τα κλαδιά του είναι πράσινα μην ανησυχείτε.

      Διαγραφή
  9. Επειδή το Αλεξανδρινό είναι ένα φυτό που το καλλιεργώ χρόνια στην βεράντα μου, θέλω να λύσω μερικές απορίες.
    1ον) Τα φυτά που μας φέρνουν στο σπίτι τα χριστούγεννα επειδή είναι πολύ νέα και οι ρίζες τους πολύ μαλακές υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σαπίσει από το πότισμα. Τα φυτά αυτά όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, αν θέλετε να τα διατηρήσετε θα πρέπει να τα ποτίζεται 1 φορά το 15ημερο και το πολύ 1 ποτήρι νερό. Όταν περάσει ένας χρόνος και ξυλοποιηθούν οι ρίζες ποτίστε άφοβα.

    2ον) Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται τον Απρίλη από κομμάτια κλαδιού που όμως απαραίτητα πρέπει να έχουν ξυλοποιηθεί. Δηλαδή παλιά κλαδιά.

    3ον) Είναι φυσικό να χάνει φύλλα όταν από την βεράντα το βάλετε μέσα, γιατί το φυτό στρεσάρετε, μην το φοβάστε, θα πέσουν τα πολλά φύλλα του αλλά και πάλι θα κοκκινίσει.

    4ον) Κλαδέψτε αυστηρά τέλος Μαρτίου για να πετύχετε πλούσια κόμη. Λίπασμα από Μάρτη και μετά 20-20-20.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιές είναι οι απορίες σας; Θέλετε να μάθετε αν ισχύουν αυτά που γράφετε;;

      Διαγραφή
    2. οχι απλά μεταφέρω την εμπειρία μου σε άλλους που μπορεί να έχουν κάποιες απορίες. έχω ασχοληθεί πολύ με το συγκεκριμένο φυτό και έχω πλήρη άποψη έχωντας καταστρέψει μέχρι να μάθω καμμία 15αριά.χαχαχα

      Διαγραφή
  10. ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΩ ΕΙΝΑΙ 2 ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΟΡΙΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΡΙΓΥΡΩ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΑΡΚΕΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαίνεται ότι το κλίμα στο νησί σας είναι ευνοϊκό για το αλεξανδρινό. Το δικό σας είναι σε θέση προστατευμένη από τον άνεμο;

      Διαγραφή
  11. Εκτος απο προσελκυση επικονιαστων, που αλλου χρησιμευουν τα βρακτεια φυλλα του αλεξανδρινου ,για παραδειγμα φωτοσυνθετουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη φάση που περιέχουν χλωροφύλλη φωτοσυνθέτουν. Όμως ο κύριος σκοπός της ύπαρξής τους είναι η προσέλκυση επικονιαστών.

      Διαγραφή
  12. Γεια σας, πώς μπορώ να καταλάβω αν το αλεξανδρινό μου είναι ακόμα ζωντανό; Έχει μείνει μόνο ο κεντρικός βλαστός, ημιξεραμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξύστε ελαφρά με ένα μαχαιράκι τον φλοιό. Αν δείτε κάτι πράσινο από μέσα, τότε το φυτό είναι ζωντανό.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα σας! Δυστυχώς μου έσπασε ένα κλαδί απο το Αλεξανδρινό μου! Και πάνω ειχε νεα μικρά φύλλα... ξερετε αν βάζοντας το σε νερό θα βγάλει ρίζες ώστε να το φυτευσω πίσω στη γλαστρα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα γίνεται σε γλαστράκια με χώμα όχι σε νερό. Αφαιρέστε τα μισά φύλλα ξεκινώντας από κάτω. Βουτήξτε το κάτω μέρος του μοσχεύματος σε ορμόνη ριζοβολίας. Βάλτε το μόσχευμα μέσα στη γλάστρα μέσα σε μια τρύπα που έχετε ανοίξει πιο πριν με ένα μολύβι. Ποτίστε. Τοποθετήστε τη γλάστρα σε χώρο εσωτερικό, φωτεινό, μη εκτεθειμένο σε άμεσο ηλιακό φως. Ποτίστε όποτε διαπιστώστε με την αφή ότι το χώμα παύει να είναι νωπό. Όταν δείτε νέα βλάστηση θα φροντίζετε το αλεξανδρινό σαν να ήταν «κανονικό», ριζωμένο δηλαδή, φυτό.

      Διαγραφή
  14. Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα σας από Κύπρο. Έχω Αλεξανδρινό στον κήπο μου αλλά είναι πάντα αδύναμο και τα φύλλα του βλέπουν προς τα κάτω χωρίς να είναι ιδιαίτερα πράσινα. Πως μπορώ να το βοηθήσω. Κάθε πόσες μέρες χρειάζεται κανονικά πότισμα. Επίσης μέχρι ποιο μήνα μπορούμε να το κλαδέψουμε και ποιο είναι το ιδανικό κλάδεμα,δηλαδή αν είναι 2.5 μέτρα ύψος πόσο το κλαδεύουμε? Θα αναμένω απάντηση σας? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σας,
    Η εικόνα που περιγράφετε δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με το νερό. Όμως δεν μπορώ να ξέρω αν το νερό που δίνετε είναι πολύ ή λίγο. Το χώμα στραγγίζει καλά; Μήπως δεν κρατάει καθόλου νερό; Υπάρχουν άλλα φυτά πολύ κοντά του; Εννοώ στο ίδιο παρτέρι. Αν ναι, πώς πάνε αυτά.
    Δυστυχώς δεν υπάρχει ένας κανόνας που να λέει κάθε πόσες μέρες θέλει πότισμα το Χ φυτό, επειδή δεν γίνεται να γνωρίζουμε κάθε πότε στεγνώνει το χώμα του. Θα ποτίζετε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.
    Το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο. Γίνεται για να κρατάμε το φυτό συμμαζεμένο, με πυκνή και συμπαγή φυλλωσιά. Μπορείτε και να μην κλαδέψετε. Αν όμως αποφασίσετε το αντίθετο, έχει σημασία να το κάνετε την άνοιξη μετά τον κίνδυνο από παγωνιές και πριν αρχίσει η νέα βλάστηση. Δυστυχώς δεν γνωρίζω να σας πω ποιό μήνα γίνεται αυτό στην Κύπρο. Είναι σίγουρα προς το τέλος του χειμώνα. Ως προς το ύψος κλαδέψτε στο ύψος που σας βολεύει.
    Περιμένω νέα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να ρωτήσω το Αλεξανδρινό που μου έφεραν δώρο χάλασε έριξε όλα τα φύλλα και τα κόκκινα άνθη.και τώρα άρχισε να ξαναβάζει φύλλα και κόκκινα άνθη από την αρχή...θα ξαναγίνει όπως μου το εφεραν..γιατί κατάλαβα από αυτά που λέτε ότι δεν ξανά ανθίζει πάλι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αφού το αλεξανδρινό σας είναι ζωντανό θα βγάλει ξανά φύλλα και άνθη. Όμως πρέπει να βρείτε τι ήταν αυτό που δεν πήγε καλά και το φυτό έχασε τα φύλλα του. Μήπως το φυτό σε συνθήκες ακατάλληλες; Μήπως το ποτίσατε πάρα πολύ ή το ξεχάσατε απότιστο; Αν διορθώσετε ό,τι πήγε λάθος, τότε το αλεξανδρινό θα πάει καλά.

      Διαγραφή
  18. Το Αλεξανδρινό μου χάλασε....έπεσαν όλα τα φύλλα και τα λουλούδια..ξανά ανθίζει για φέτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν το φυτό είναι ακόμη ζωντανό τότε θα ξαναβγάλει φύλλα. Ξύστε ελαφρά τον φλοιό με το νύχι. Αν μέσα δείτε κάτι πράσινο, τότε το αλεξανδρινό είναι ζωντανό. Όμως είναι σημαντικό να βρείτε γιατί έχασε τα φύλλα του. Μήπως ήταν σε συνθήκες ακατάλληλες για αυτό; Μήπως το ποτίσατε πάρα πολύ ή το ξεχάσατε απότιστο; Αν διορθώσετε ό,τι πήγε λάθος, τότε το αλεξανδρινό θα πάει καλά.

      Διαγραφή
  19. Καλησπέρα έχω ένα Αλεξανδρινό το οποίο είναι μικρό και έχει τρία κλαδιά. Ο μικρός έσπασε το ένα που ήταν και το πιο ενδιαφέρον μπορώ να το βάλω στο χώμα θα πιάσε?? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σας, αλλά δεν χάνετε κάτι αν δοκιμάσετε. Αφαιρέστε τα μισά φύλλα του κλαδιού ξεκινώντας από το κάτω μέρος του. Μετά «καρφώστε» το κλαδί μέσα σε γλαστράκι που το έχετε γεμίσει με χώμα συσκευασμένο. Τοποθετήστε το σε θέση προστατευμένη από τον ήλιο, το κρύο και τον άνεμο. Ποτίστε μόνον όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα αρχίζει να στεγνώνει. Θα ξέρετε ότι «έπιασε» όταν δείτε σημάδια νέας βλάστησης.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  20. Γεια σας μια ερώτηση θέλω να κάνω.το αλεξανδρινό μου χάλασε τον Ιανουάριο μήνα..έπεσαν όλα τα φύλλα κι έμειναν τα κλαδιά.απο τότε όμως από τον Ιανουάριο ξανά έβγαλε πολλά φύλλα κόκκινα και έγινε μεγάλο φυτό..οι μήνες όμως περνούν κι ως τώρα που μιλάμε είναι κατακόκκινα τα φύλλα και δεν χαλούν...κι όλο βγάζει καινούργια..επειδή ξέρω πως το Αλεξανδρινό δεν είναι ανθίζει το καλοκαίρι μου φαίνεται παράξενο..ο ανθοπωλης μου είπε πως έπρεπε να πέσουν τα κόκκινα παράξενο του φαίνεται..εσείς τι πιστεύεται γιατί δεν έδειξε τα φύλλα ενώ είναι φυλλοβόλο...για τα κόκκινα μιλώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν μου φαίνεται παράξενο αυτό που περιγράφετε. Το αλεξανδρινό χάνει φύλλα ανάλογα με το πόσο κρύο κάνει. Αφού πέρασε ο χειμώνας και έμεινε πάνω του Χ αριθμός φύλλων, προχώρησε η άνοιξη και η βλάστηση συνεχίστηκε. Τα αλεξανδρινά που πωλούνται το Δεκέμβριο έχουν υποβληθεί σε φορτσάρισμα για να ανθίσουν τότε.

      Διαγραφή
    2. Συγγνώμη αλλά το δικό μου ήταν φυτό που το αγόρασα τα Χριστούγεννα από ανθοπωλείο....ένα μικρό γλαστρακι και χάλασε αμέσως..και αμέσως ξανά έγινε φυτό δεν είναι παράξενο αυτό..τον ιδιο καιρό ένα αλεξανδρινό ανθοπωλείου να ξανά γίνεται από την αρχή; Αυτό εννοώ και μέχρι σήμερα να είναι κατακόκκινο;

      Διαγραφή
    3. Δεν μου φαίνεται παράξενο αυτό που περιγράφετε, είναι μέσα στα πλαίσια του φυσιολογικού και μπράβο σας που με τις φροντίδες σας καταφέρατε να το κρατήσετε ζωντανό. Συνεχίστε έτσι και δώστε του κάποιο λίπασμα όπως και στα άλλα φυτά.

      Διαγραφή
  21. Εχω προβλημα με λευκο κουνουπι στο αλεξανδριανο μολις το κουνησω ειναι γεματο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό το έντομο ονομάζεται αλευρώδης και μπορεί να κάνει ζημιές στα φυτά. Σε κέντρα κήπου και μεγάλα πολυκαταστήματα που έχουν τμήμα κήπου θα βρείτε έτοιμα για χρήση εντομοκτόνα που είναι κατάλληλα για ερασιτέχνες και καταπολεμούν τον αλευρώδη.

      Διαγραφή
  22. Ανώνυμος3/1/23 23:28

    Γειά σας!
    Έχω ένα αλεξανδρινό μέσα στο σπίτι μου αλλά επειδή δεν το έβλεπε καθόλου ο ήλιος χάλασε.
    Μπορώ να κάνω κάτι για να το σώσω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αλλάξτε του θέση. Βάλτε το σε εσωτερικό χώρο, φωτεινό αλλά όχι ακριβώς μπροστά σε ένα παράθυρο, μακριά από πηγές θερμότητας όπως είναι το κλιματιστικό, το καλοριφέρ κ.λπ. και ρεύματα αέρα. Ένα κλιμακοστάσιο, για παράδειγμα είναι τέτοιος χώρος. Αν δεν έχετε κατάλληλο εσωτερικό χώρο, βάλτε το έξω σε θέση προστατευμένη από το άμεσο ηλιακό φως, τον άνεμο και το κρύο.
      Σε κάθε περίπτωση, ποτίστε μόνον όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Μην βάλετε λίπασμα πριν δείτε ότι άρχισε να συνέρχεται. Δηλαδή εφ όσον όλα πάνε καλά, δώστε του λίπασμα την άνοιξη.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
  23. Ανώνυμος3/12/23 11:09

    Έσπασαν κλαδιά απ το αλεξανδρινο κατά τη μεταφύτευση σε άλλη γλάστρα. Μπορώ να τα βάλω σε νερό να βγάλουν ρίζες? Υπάρχει κάποιος τρόπος να το σώσω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το αλεξανδρινό πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα στο χώμα.
      Εννοείτε να σώσετε τα κομμάτια που έσπασαν και όχι το ίδιο το φυτό; Σωστά κατάλαβα;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.