Σελίδες

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Γίνονται τώρα ΙΑΝ-ΦΕΒ

Τον Ιανουάριο και μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου περίπου, μπορούμε: 
  • Να κλαδέψουμε τις θαμνώδεις τριανταφυλλιές που ανθίζουν συνεχώς το καλοκαίρι. 
  • Να κλαδέψουμε τις αναρριχώμενες τριανταφυλλιές που ανθίζουν συνεχώς το καλοκαίρι. 
Η διευκρίνιση της περιόδου που ανθίζουν έχει σημασία επειδή οι τριανταφυλλιές (οι «μαγιάτικες» αναρριχώμενες και ορισμένες θαμνώδεις) που ανθίζουν μία φορά το χρόνο, το Μάιο περίπου, δεν κλαδεύονται τώρα αλλά μετά την ανθοφορία. 

Μπορούμε ακόμη: 
  • Να κλαδέψουμε τις μουριές.
  • Να κλαδέψουμε τις μπουγκανβίλλιες, το αγιόκλημα και τα γιασεμιά στη νότιο Ελλάδα. 
  • Να μετακινήσουμε φυλλοβόλα φυτά από ένα σημείο του κήπου σε ένα άλλο. 

Τέλος, η εποχή είναι πολύ καλή για να φυτέψουμε: 
  1. Γυμνόρριζες τριανταφυλλιές και 
  2. Γυμνόρριζα καρποφόρα δέντρα. 

Τώρα είναι φτηνά! 

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19/2/14 19:16

    γεια σας κυριε Ανδριτσοπουλε...πολλα μπραβο για το μπλοκ σας..θα ηθελα την βοηθεια σας , εχω μαγαζι με μεγαλη αυλη διπλα στην παραλια στην ιο στις κυκλαδες ..θελω να βρω να βαλω ενα αναρειχωμενο φυτο που να μην ριχνει πολλα φυλλα και να μεγαλωνει γρηγορα δεν με ενδειαφερει πολυ το χρωμα ασ ειναι και μονο πρασινο ...μου εχουν πει για το αγριαμπελο ισχυει?ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ' ό,τι καταλαβαίνω δεν θέλετε κάποιο φυλλοβόλο αναρριχώμενο. Ούτε μια μπουγκανβίλια που ρίχνει συνέχεια τα χρωματιστά της φύλλα. Σωστά;

    Εφ όσον η αλμύρα της θάλασσας δεν θα την φτάνει, τότε η αγράμπελη είναι κατάλληλη για αυτό που θέλετε. Οταν μιλάμε για αγράμπελη συνήθως εννοούμε το φυτό με το βοτανικό όνομα Clematis vitalba ή το Clematis cirrhosa. Και τα δύο είναι αυτοφυή στην Ελλάδα. Μερικοί τα ονομάζουν απλώς, κληματίδες. Προσέξτε το αυτό, γιατί ενώ αυτές τις δύο είναι δύσκολο να τις βρείτε σε φυτώρια είναι πολύ εύκολο να βρείτε διάφορα άλλα ξενικά είδη κληματίδας. Τα τελευταία, κατά κανόνα, είναι καταλληλότερα για περιοχές πιο ψυχρές από την Ιο.
    Και πάλι, εφ όσον η αλμύρα δεν φτάνει στο φυτό, κατάλληλη είναι και η μαντεβίλα (λέγεται και διπλαδένια).
    Τα γιασεμιά, το χιώτικο (Jasminum officcinalis), το πολυανθές (Jasminum polyanthum) και το κίτρινο ιταλικό (Jasminum humile), τα πάνε καλά με την αλμύρα. Ολα αυτά θα τα βρείτε εύκολα σε φυτώρια. Η ανάπτυξή τους, και κυρίως του χιώτικου, είναι λίγο ακατάστατη.
    Επίσης κατάλληλη είναι και η ρολογιά (Passiflora). Απ' αυτήν θα βρείτε διάφορα είδη. Ισως μάλιστα να είναι ακριβώς το πιο κατάλληλο φυτό για εσάς. Δεν λερώνει πολύ, μεγαλώνει γρήγορα και καλύπτει μεγάλες επιφάνειες. Είναι επιθετικό φυτό.
    Ολα αυτά είναι αειθαλή φυτά αν και είναι πιθανό να χάσουν κάποια φύλλα το χειμώνα. Θα χρειαστούν κάποιο στήριγμα για να αναρριχηθούν, όμως μερικά σύρματα φτάνουν για να γίνει η δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας έχω δύο κερασιές βοδενών ,μία lapin και δύο βυσινιές.Οι βυσινιές καρποφόρισαν ΟΜΩΣ ΟΙ κερασιές βοδενών έδεσαν και όταν τα κεράσια έγιναν σαν στραγάλια μαράθικαν και έπεσαν ΟΛΑ.Στην lapin όταν έγιναν σαν στραγάλια μαράθικαν και έπεσαν τα μισά τα υπόλοιπα μισά έχουν ωριμάσει κανονικά. Σας παρακαλώ πολύ μπορείτε να μού πείτε γιατί έπεσαν ΟΛΑ τα κεράσια από τις δύο βοδενών; Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Οι κερασιές Βοδενών (λέγονται και Τραγανά Εδέσσης) είναι αυτόστειρες. Για να δέσουν καρπούς θέλουν γύρη από κερασίες άλλων ποικιλιών. Συγκεκριμένα επικονιάζονται από κάποια εκ των, Van, Napoleon και Μπακιρτσέικα. Η Lapins είναι αυτογόνιμη γι' αυτό και δεν είχε πρόβλημα.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα σας καλό μήνα κ χρόνια πολλά ..θα ήθελα να μου δώσετε μια πληροφορία αν μπορείτε ...έχω ένα αλεξανδρινο σε μεγαληγλάστρα αρκετά ανεπτυγμένο το έχω εδώ κ 3 χρόνια ..φέτος έριξα λίπασμα όπως επιβάλλεται κ τον Νοέμβριο κ με τα πρώτα κρύα το έβαλα μέσα...από τότε το φυτό έριξε τα περισσότερα φύλλα του σχεδόν όλα θα έλεγα έχει γυμνωθει εκτός από κάποια νεαρά φυλλαράκια που μόλις μεγαλώνουν λίγο πέφτουν κ αυτά άλλες φορές τέτοια εποχή Δεκέμβρη προς Ιανουάριο ήταν φουντωτό φουντωτό κ απόλυτα υγιές φυτό ..κ σκέφτομαι ότι μήπως έριξα πολύ λίπασμα..κ το πότισμα του είναι μια φορά στης 15 μέρες...θερμαντικά σώματα είναι μακριά ...τι φταίει κ τι να κάνω;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σας καλό μήνα κ χρόνια πολλά ..θα ήθελα να μου δώσετε μια πληροφορία αν μπορείτε ...έχω ένα αλεξανδρινο σε μεγαληγλάστρα αρκετά ανεπτυγμένο το έχω εδώ κ 3 χρόνια ..φέτος έριξα λίπασμα όπως επιβάλλεται κ τον Νοέμβριο κ με τα πρώτα κρύα το έβαλα μέσα...από τότε το φυτό έριξε τα περισσότερα φύλλα του σχεδόν όλα θα έλεγα έχει γυμνωθει εκτός από κάποια νεαρά φυλλαράκια που μόλις μεγαλώνουν λίγο πέφτουν κ αυτά άλλες φορές τέτοια εποχή Δεκέμβρη προς Ιανουάριο ήταν φουντωτό φουντωτό κ απόλυτα υγιές φυτό ..κ σκέφτομαι ότι μήπως έριξα πολύ λίπασμα..κ το πότισμα του είναι μια φορά στης 15 μέρες...θερμαντικά σώματα είναι μακριά ...τι φταίει κ τι να κάνω;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το να πέσουν μερικά φύλλα συμβαίνει όταν ένα φυτό αλλάζει περιβάλλον, όμως θα έπρεπε να αντικατασταθούν με καινούργια. Το υπερβολικό λίπασμα μπορεί να είναι αιτία. Κάθε πότε βάζετε; Επίσης τί γίνεται με το νερό; Η γλάστρα στραγγίζει κανονικά; Βγαίνει νερό από τις τρύπες;
      Περιμένω νέα σας.
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.