Σελίδες

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Κάποιος ρώτησε 5. Ορτανσία στη γλάστρα ή στο χώμα;


Ο/Η Ellada άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτηση "Προβλήματα της ορτανσίας" με την εξής ερώτηση:

Έχω στο κήπο, όχι σε γλάστρα, δυο ορτανσίες και δεν μεγαλώνουν πολύ. Βλέπω όμως άλλους ανθρώπους που τις έχουν σε γλάστρες και είναι τεράστιες. Κοντά στην ορτανσίες μου έχω μία αουκούμπα (Aucumba japonica) και δύο μικρούς γιουνίπερους (Juniperus scopulorum Blue Heaven). Να βάλω και εγώ τις ορτανσίες σε γλάστρα για να γίνουν πιο μεγάλες;


Να η απάντηση: 

Η αουκούμπα που μεγαλώνει κοντά στην ορτανσία σας είναι σχετικά αδιάφορη για το χώμα, το μόνο που τη νοιάζει είναι να μην την καίει ο ήλιος. Όμως ο γιουνίπερος (Juniperus sp.) ευδοκιμεί σε ασβεστώδη εδάφη, δηλαδή ακριβώς αυτά που δεν αρέσουν στην ορτανσία. 

Η ορτανσία θέλει χώμα όξινο, γόνιμο, αργιλλώδες χωρίς ασβέστη, πλούσιο σε οργανική ουσία (χούμο) και πλούσιο σε φυτικά υλικά υπό αποσύνθεση. Αυτά όλα εξασφαλίζουν ότι το χώμα θα είναι αφράτο, θα έχει καλό αερισμό και πολλά θρεπτικά στοιχεία. Αν το χώμα του κήπου σας δεν έχει τις παραπάνω ιδιότητες, είναι σίγουρο ότι η ορτανσία θα δυσκολευτεί να μεγαλώσει. 

Συγκεκριμένα, όταν το pH του χώματος είναι πάνω από 7,5, αυτή δεν μπορεί να αναπτυχθεί γιατί με τέτοια οξύτητα δεν είναι διαθέσιμα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται. Για παράδειγμα, δύο χημικά στοιχεία απαραίτητα στην ορτανσία είναι ο σίδηρος (Fe) και το αλουμίνιο ή αργίλιο (Al). Αυτά δεν μπορούν να κινηθούν μέσα στο χώμα με τέτοια οξύτητα και έτσι δεν μπορεί να τα απορροφήσει η ρίζα της ορτανσίας. Στη γλάστρα είναι εύκολο να πετύχει κανείς καλές συνθήκες ανάπτυξης για την ορτανσία του επειδή αγοράζει ένα «φυτόχωμα για οξύφιλα» φυτά και τη βάζει εκεί μέσα. 

Τελικά, αυτό που σκέφτεστε να κάνετε, να τις βάλετε σε γλάστρα είναι η πιο απλή λύση. Είναι δυνατόν να αλλάξει το pH ενός χώματος, όμως είναι πιο εύκολο να πάρει κανείς μία μεγάλη γλάστρα γεμάτη με «φυτόχωμα για οξύφιλα» και να φυτέψει την ορτανσία του. Το «χειρότερο» που θα του συμβεί είναι ότι κάθε δύο-τρία χρόνια, προς το τέλος του χειμώνα θα πρέπει να χωρίζει το φυτό στα δύο και να ξαναφυτεύει τα κομμάτια χωριστά. 

Πάντως, ένα χώμα μπορεί να γίνει πιο όξινο προσθέτωντας θειικό σίδηρο σε αυτό, όμως κάτι τέτοιο δεν θα το κάνει και πιο αφράτο. Για να το πετύχετε και αυτό ανακατέψτε στο χώμα άφθονο φυλλόχωμα ή ξερά (όχι πράσινα) φύλλα, πευκοβελόνες, κομπόστ, τύρφη. Έχετε υπ' όψη ότι ο σίδηρος στο έδαφος δεσμεύει τον φώσφορο (P), που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των νεαρών φυτών και για την ανθοφορία. Γι' αυτό αν κάνετε κάποια επέμβαση στο χώμα, να την κάνετε το φθινόπωρο. Και λάβετε υπ' όψη ότι η αλλαγή μπορεί να επηρεάσει και τα γειτονικά φυτά. 
  

69 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ παρά πολλή για τις πληροφορίες. Τώρα, καταλαβαίνω γιατί οι ορτανσίες μου δεν είναι και τόσο μεγάλες. Θα τα βάλω σε γλάστρες και θα τα προσέχω πιο πολλή.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένας γείτονάς μου έχει φυτέψει ορτανσίες μέσα σε κάτι τεράστια τσιμεντένια «δαχτυλίδια», ύψους 0,50-0,70 μ. με διάμετρο 1-1,5 μ. Είναι πραγματικά τεράστιες. Δυστυχώς δεν είναι εύκολο να τα βρει κανείς αυτά και ακόμη πιο δύσκολο είναι να τα μεταφέρει στο σπίτι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπώ πολύ την ορτανσια εδώ που βρίσκομαι στην Μελβουρνη μπήκαμε στο φθινόπωρο μπορώ τώρα να κανω μεταφυτευση απο το χώμα σε γλάστρα ?δωστε μου τις συμβουλες σας και ευχαριστω πολυ επισης οι
    πληροφορίες σας ειναι πολύτιμες ☺☺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλλαγή θέσης που θέλετε να κάνετε είναι καλύτερα να γίνει μετά τα μέσα του χειμώνα. Δηλαδή θα πρέπει να έχουν πέσει τα φύλλα της ορτανσίας και να έχει μπει σε λήθαργο.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  4. χρηστος9/5/16 16:05

    ηθελα να ρωτησω αμα βαλω προληπτικα σιδηρο(σκονη), στις ορτανσιες υπαρχει περιπτωση να χαλασουν? εχω 3 σε πιθαρι κ 1 στη γη φυτεμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μην βάλετε παρά μόνον αν δείτε ότι χρειάζεται.

      Διαγραφή
    2. χρηστος11/5/16 16:05

      σας εχω στειλει καποιες φωτο στο e-mail, γιια να το δειτε καλυτερα

      Διαγραφή
    3. Απ' αυτές τις ορτανσίες δεν λείπει σίδηρος. Δείτε εδώ: https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/04/blog-post_10.html
      πως είναι τα φύλλα της ορτανσίας όταν τους λείπει σίδηρος.
      Αν βάλετε προληπτικά σίδηρο, μάλλον θα τον ξοδέψετε χωρίς να τον χρησιμοποιήσουν τελικά οι ορτανσίες.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος9/6/16 01:20

    το ωιδιο(μπαστρα) στις ορτανσιες φευγει με γαλαζοπετρα? η θελει κατι αλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλει θειάφι, στην αρχή της άνοιξης. Τώρα πια μόνον το βρέξιμο θείο ή άλλο ωιδιοκτόνο μπορούν να σταματήσουν την ασθένεια. Δείτε εδώ για τα Προβλήματα της ορτανσίας: https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/04/blog-post_10.html

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος13/6/16 23:50

      τελικα της ραντισα με cabrio duo, δεν ειδα ακομα αποτελεσματα, αυτο που παρατηρησα ειναι οτι τα καινουρια φυλλα που βγαινουν (οι κορυφες) μαυρισαν καποιες ευτυχως οχι ολες, μαλλον τα εκαψα? γιατι συνεβη αυτο?

      Διαγραφή
    3. Στις προδιαγραφές του μυκητοκτόνου που χρησιμοποιήσατε δεν αναφέρεται πουθενά ότι καταπολεμά το ωίδιο σε ορτανσίες. Είχατε κάποια αντίθετη πληροφορία; Προσωπικά, δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό είναι κατάλληλο για τον σκοπό που το χρησιμοποιήσατε και επίσης δεν ξέρω αν προκαλεί ζημιές στην ορτανσία ή σε άλλα φυτά.
      Το ωίδιο καταπολεμάται με ειδικά μυκητοκτόνα (ωιδιοκτόνα) και προλαμβάνεται εύκολα με έγκαιρες εφαρμογές απλού θειαφιού σε σκόνη νωρίς την άνοιξη.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος14/6/16 23:05

      ζητησα απο το μαγαζι με τα φυτοφαρμακα ενα φαρμακο για τι μπαστρα σε λουλουδια κ μου εδωσε αυτο που σας ανεφερα χθες.

      Διαγραφή
    5. Είναι πιθανό ο πωλητής να γνωρίζε κάτι που δεν ξέρω εγώ σχετικά με αυτό το φυτοπροστατευτικό.
      Τώρα, ό,τι ήταν να γίνει ήδη έγινε. Το ωίδιο σίγουρα θα κάνει κάποιες ζημιές στην ορτανσία σας όμως είναι απίθανο να την καταστρέψει. Συνεχίστε να την ποτίζετε όπως πριν, δώστε της και 1-2 δόσεις υδατοδιαλυτού λιπάσματος, και με την νέα χρονιά κάνετε 2-3 θειαφίσματα νωρίς την άνοιξη, όταν ακόμη τα φύλλα είναι νεαρά.

      Διαγραφή
  6. Καλησπερα,έχω μια όρτανσια σε μικρή γλαστρα με 7 πλούσια ανθη.την αγόρασα έντονη μωβ μπλε και έγινε από το ποτισμα πράσινη σκουρο. Έριξα αλουμινιο 2 φορές στο χώμα και καμιά αλλαγή. Πρέπει να περιμένω του χρόνου πριν την άνθηση η να συνεχίσω να ρίχνω αλουμινιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να περιμένετε για το τέλος του χειμώνα ή της αρχές της άνοιξης την επόμενη χρονιά. Δείτε εδώ: https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/03/blog-post_16.html, είναι μια ανάρτηση με θέμα τις μπλε ορτανσίες. Υπολογίστε επίσης ότι θα χρειαστεί να κάνετε και μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα πριν την άνοιξη.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος11/10/16 22:00

    τι ειδους λιπασμα ειναι καλο για τις ορτανσιες να εχουν τα πολλα μεγαλα ανθη οπως τις αγοραζουμε; ενα λιπασμα 202020 αρκει; ο φωσφορος δινει πολλά ανθη αλλα δεσμεύεται απο τον σιδηρο οπως αναφερετε και εσείς. Στις δικες σας ορτανσιες τι λιπασμα χρησιμοποιειτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις δικές μου χρησιμοποιώ 20-20-20 (σε μορφή σκόνης που διαλύεται σε νερό) κάθε 3-4 εβδομάδες την άνοιξη και το φθινόπωρο μόνο. Επίσης μία ή δύο φορές το χρόνο δίνω και πολύ αραιωμένο, υγρό, λίπασμα «για ντομάτες», αυτό που χρησιμοποιώ τώρα έχει τίτλο 0-28-21. Όταν αγοράζουμε ορτανσίες πράγματι έχουν μεγάλα άνθη αλλά όχι περισσότερα απ' όσα έχουν οι «σπιτικές». Αυτά επιτυγχάνονται με το σωστό πότισμα και τις σωστές λιπάνσεις.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος12/10/16 20:23

      εαν χρησιμοποιήσω ένα φωσφορικό λίπασμα 15-30-15 θα έχω καλύτερα αποτελέσματα;
      επειδή έχει ψηλό φώσφορο μπορεί να χρησιμοποιηθει στις ορτανσίες; Πιο πολύ στη αγορά κυκλοφορούν λιπάσματα με το κάλιο να είναι το ψηλότερο σε ποσοστό και αναγράφει γι ανθοφορία και καρπους. Ως γεωπόνος που είστε τι πιστεύετε ότι θα έχει πλούσια ανθοφορία στα φυτά; ένα λίπασμα 15-30-15 ή 5-8-30

      Διαγραφή
    3. Εφ όσον οι ορτανσίες είναι σε γλάστρα έχει μεγάλη σημασία να χρησιμοποιείτε λίπασμα υγρό ή σε μορφή σκόνης. Ο τίτλος του λιπάσματος που ήδη χρησιμοποιείτε είναι ο κατάλληλος για έναν ερασιτέχνη καλλιεργητή και όχι μόνον.
      Η πρότασή μου είναι να μην παιδεύεστε πάρα πολύ με τέτοιες λεπτομέρειες. Θα είχαν σημασία αν μπορούσε κανείς να ελέγξει και να ρυθμίσει όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη, επομένως και την ανθοφορία, των φυτών όπως είναι, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εδάφους, του αρδευτικού νερού, ο φωτισμός κ.ά. Όμως όλα αυτά απασχολούν μόνον τους επαγγελματίες καλλιεργητές.

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος19/4/17 02:00

    Καλησπέρα!

    Να σας απασχολήσω λίγο και με την δική μου ορτανσία. Τον περασμένο Φεβρουάριο άρχισε να πετάει καινούρια βλάστηση απο το χώμα και από τα παλιά στελέχη. Ξαφνικά αυτό το μήνα τα καινούρια φύλλα μαράζωσαν (χωρίς να κιτρίνισουν) και το φυτό σταμάτησε να αναπτύσσεται. Πιστεύετε οτι υπάρχει κάποιο ριζικό πρόβλημα ή όλα αυτά είναι σημάδια από υπερβολικό πότισμα? Και τι κάνω σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να βρούμε τι προκαλεί το πρόβλημα. Δεν είναι απίθανό αλλά θα μου φαινόταν περίεργο να έχει πρόβλημα η ορτανσία από υπερβολικό πότισμα.
      Η ορτανσία αυτή είναι στο έδαφος ή σε γλάστρα; Στη δεύτερη περίπτωση, πόσο καιρό είναι στην ίδια γλάστρα;

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος25/4/17 21:21

    Την ορτανσια την πηρα περυσι τον Μαϊο και την μεταφυτευσα σε αρκετα μεγαλη γλαστρα με καστανοχωμα στην οποια ειχα ενα ροδοδεντρο παλαιότερα. Την τοποθέτησα σε μέρος σκιερό στο μπαλκόνι, ξεχειμωνιασε κανονικα, εριξε τα φυλλα της και αρχες Φεβρουαριου κλαδεψα τα στελεχη που ηταν ανθισμενα περυσι. Το χωμα επισης μου φαινεται αρκετα νωπό παρόλο που έχω αραιώσει κατα πολύ τα ποτίσματα (1 στο 10ήμερο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πρέπει να φυτεύουμε μέσα σε γλάστρες με χώμα «μεταχειρισμένο». Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
      Το ότι το χώμα είναι νωπό με πότισμα μία φορά ανά 10 μέρες, μου φαίνεται περίεργο. Τόσο πολύ αργεί να στεγνώσει; Στραγγίζει η γλάστρα;
      Μου στείλατε φωτογραφίες;

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος22/6/17 10:02

    Η ΟΡΤΑΝΣΙΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΦΥΛΛΩΜΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΑΝΘΗ. ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την κλαδέψατε ποτέ; Αν ναι, πότε και πώς;
      Βάζετε λίπασμα; Αν ναι, τι είναι αυτό και κάθε πότε το βάζετε;
      Βάζετε κοπριά;
      Η ορτανσία είναι σε γλάστρα ή στο χώμα;
      Τι είδους χώμα έχει;

      Διαγραφή
  11. Καλημερα

    Ήθελα να ρωτήσω τα εξής: Όταν τα άνθη της ορτανσιας έχουν πια ξεραθεί πρέπει να αφαιρούνται οποιαδήποτε χρονική στιγμή; Πως τα αφαιρώ;Κόβω μόνο το άνθος, ακριβώς από κάτω του δηλαδή ή περισσότερο; Η δίκη μου ορτανσια ( φετινή)είναι σε γλάστρα με ειδικό χώμα για οξύφυλλα, αναπτυσσόταν παρά πολύ καλα και γρήγορα με τεράστια καταπράσινα φύλλα έβγαλε κάποια στιγμή σε ένα ήδη ανθισμένο κλαδί ένα μεγάλο άνθος το οποίο όμως σταμάτησε να μεγαλώνει και τώρα που πήγα να το αγγίξω άρχισαν τα φυλλαράκια του να πέφτουν. Επίσης σε ένα άλλο κλαδί, ήδη ανθισμένο κι αυτό είδα ότι ξεκίνησε να δημιούργησε άνθος αλλά σταμάτησε, δεν αναπτύσσεται καθόλου. Τι συμβαίνει; Η αλήθεια είναι ότι στο σημείο που την έχω για περίπου δυο ώρες την χτυπάει απευθείας ο ήλιος και οι άκρες από τα φύλλα της καίγονται και ξεραίνονται. Να φταίει αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι φυσιολογικό να ξεραθούν τώρα τα άνθη της ορτανσίας. Λίγο πιο κάτω στη σελίδα αυτή βρίσκονται οι ΕΤΙΚΕΤΕΣ, εκεί θα βρείτε όλες τις αναρτήσεις που έχουν δημοσιευθεί στο μπλογκ αυτό με θέμα την ορτανσία. Πιστεύω ότι θα βρείτε απανήσεις σε αυτά που σας απασχολούν.
      Για το ότι ξεραίνονται φύλλα μπορεί να φταίει ο ήλιος όμως πιο πιθανό μου φαίνεται κάτι μην πήγε καλά με το πότισμα. Ακόμη και για μία φορά αν μαραθούν τα φύλλα της ορτανσίας εμφανίζουν ξηράνσεις. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουν την αντοχή (ελαστικότητα) που έχουν τα φύλλα άλλων φυτών. Δηλαδή κάποια φορά, ίσως κάποια μέρα με έντονη ζέστη, η ορτανσία δεν ποτίστηκε την ώρα που έπρεπε και γι' αυτό έκανε της ξηράνσεις αυτές. Τα φύλλα αυτά δεν θα επανέλθουν φέτος αλλά το φυτό θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

      Διαγραφή
  12. Καταρχάς Ευχαριστω πολύ για την απάντηση σας αλλά μάλλον δεν ήταν ξεκάθαρη η ερώτηση μου. Το ότι τα φύλλα καίγονται και ξεραίνονται από τον ήλιο είναι σίγουρο, το βλέπω να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μου την ώρα που οι ακτίνες του μεσημεριανού ηλίου τα χτυπάνέ´´ απευθείας. Αλλά αυτό δεν με απασχολεί γιατί είναι μόνο σε δυο τρία κλαδια και πιάνει λίγο στις γωνιές των φυλλων.Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν έχω καταλάβει τί συνέβη και σταμάτησε εντελώς η ανάπτυξη ενός άνθους πάνω που πήγε να ξεπροβάλει και σε ένα άλλο που είχε μεγαλώσει αρκετά κι ενώ εγώ περίμενα να δω να παίρνει χρώμα ξαφνικά άρχισαν να πέφτουν τα φυλλαράκια του. Γιατί έγινε αυτό; Να μην περιμενω φέτος να δω άνθη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ορτανσία δεν είναι από τα φυτά που ανθοφορούν κατά κύματα όλο το καλοκαίρι όπως πολλές ποικιλίες τριανταφυλλιάς. Δηλαδή, όταν «τελειώσουν» τα πρώτα άνθη ορτανσίας δεν πέφτουν για να αντικατασταθούν από νέα.
      Συνήθως η ορτανσία βγάζει όλα της άνθη στις αρχές του Ιουνίου. Οι ταξιανθίες της στην αρχή είναι πράσινες και μικρές και σταδιακά μεγαλώνουν και χρωματίζονται. Στη συνέχεια αποχρωματίζονται και ξεραίνονται σταδιακά. Κάποια λουλούδια μπορεί να αργήσουν λίγο να αναπτυχθούν (επειδή είναι σε χαμηλό κλαδί, για παράδειγμα) και έτσι η ανάπτυξή τους να πρέπει να γίνει με το καλοκαίρι να έχει προχωρήσει αρκετά. Οι καιρικές συνθήκες, το κλίμα γενικότερα, είναι μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν την ανθοφορία της ορτανσίας και των άλλων φυτών. Η φετινή ζέστη στα τέλη του Ιουνίου και στις αρχές του Ιουνίου μείωσε την διάρκεια της ανθοφορίας πολλών φυτών και όχι μόνον της ορτανσίας.
      Άρα φέτος δεν θα δείτε άλλα άνθη. Αυτά που υπάρχουν αφήστε τα πάνω στο φυτό. Διαβάστε και τις άλλες αναρτήσεις με θέμα την ορτανσία (https://taxiarxi.blogspot.gr/search/label/Ορτανσία).
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  13. Ευχαριστω πολύ! Διάβασα όλες τις σχετικές αναρτησεις, πραγματικά όλες οι πληροφορίες είναι πολύ βοηθητικές και κατατοπιστικές. Τώρα όσον αφορά τη δίκη μου ορτανσια,θα δω πως θα πάει και του χρόνου και ίσως χρειαστεί τελικα να της αλλάξω θέση ( εάν και πάλι δεν ανθοφορησει) ωστε να μην είναι τόσο εκτεθημενη στον δυνατό ήλιο. Ευχαριστω και πάλι......κάνετε καταπληκτική δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Προσέξτε κάτι, είναι διαφορετικό πράγμα η εμφάνιση των λουλουδιών (η ανθοφορία δηλαδή) από τη διάρκειά της (δηλαδή το πόσο θα κρατήσουν τα άνθη). Κατάλαβα ότι η δική σας ορτανσία είχε άνθη αλλά δεν κράτησαν τόσο όσο περιμένατε. Όταν μια ορτανσία βρίσκεται σε ένα σχετικά καλό περιβάλλον και δέχεται σχετικά καλές φροντίδες τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δώσει άνθη, εκτός κι αν κάνουμε κάποιο λάθος στο κλάδεμά της, κόβωντας τα κλαδιά που θα δώσουν τα άνθη, για παράδειγμα.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα και πάλι! Η δίκη μου ορτανσια είναι φετινή. Έβγαλε άνθος σε ένα από τα κλαδιά της αλλά αυτο δεν πήρε ποτέ χρωμα ( ήταν πράσινα τα φυλλαράκια και μέσα σε μια εβδομάδα περίπου από τότε που σχηματίστηκαν τα πέταλα έπεσαν όλα, δηλαδή ουσιαστικά δεν πρόλαβα να την δω ανθισμένη ποτέ. Επισης σε άλλο ανθοφόρο κλαδί ξεκίνησε να σχηματίζετε κι εκεί άνθος αλλά έμεινε στάσιμο δηλαδή είναι στο στάδιο που είναι σαν μικρά μπιλακια,δεν άνοιξαν τα πέταλα .Είναι αρκετές μέρες έτσι....νομίζω ότι δεν θα ανοίξουν´´ ποτέ ☹️

      Διαγραφή
    3. Φέτος δεν θα ανοίξουν. Θα έχετε όμως λουλούδια την επόμενη χρονιά.
      Στην αρχή της άνοιξης, αν δεν χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, αφαιρέστε λίγο απ' το επιφανειακό χώμα και αντικαταστήστε το με νέο. Γενικά μην αμελήστε τη λίπανση και το πότισμά της πάντα με μέτρο.
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Διαγραφή
  14. Καλό μήνα! Θα περιμενω μέχρι του χρόνου λοιπόν....Όταν την μεταφυτευσα την πρώτη φορά, την έβαλα σε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα από αυτήν που ήταν, οπότε φαντάζομαι ότι δεν θα χρειαστεί ξανά αλλαγή γλάστρας την άνοιξη
    Ευχαριστω πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού είναι ήδη μεγάλη η γλάστρα δεν χρειάζεται αλλαγή. Όμως το επιφανειακό χώμα αλλάξτε το.

      Διαγραφή
  15. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ !!!!
    Καλλιεργώ εδώ κ 4 χρόνια πολλών ειδών ορτανσίες κ σε γλάστρες κ στο έδαφος με πολύ μεγάλη επιτυχία !! Αλλά Το πρόβλημα μου είναι ότι λατρεύω το μπλε χρώμα κ έκανα διάφορα πειράματα σε 5 φυτά σε γλάστρες βάζοντας αλουμίνιο , ή θειάφι 2 κουταλιες της σούπας για 10-15 λ γλάστρες την άνοιξη , μάλλον υπερέβαλα και τα έκαψα και δεν τα πρόβαλα για να ξεπλύνω μήπως κ σώσω τίποτα .Έχω διαβάσει για το θειικό αργίλιο ότι κατεβάζει το ph σε όξινο , μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε πόση ποσότητα σε γλάστρες κ πόση στο έδαφος να βάζω κ σε τι χρονικό διάστημα ????
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μην κάνετε πειράματα, πηγαίνετε σε κάποιο κέντρο κήπου ή φυτώριο και ζητήστε το «σκεύασμα που κάνει τις ορτανσίες μπλε». Αυτό περιέχει θειικό αργίλιο και στη συσκευασία του γράφει τη δοσολογία για τις περιπτώσεις που σας ενδιαφέρουν.
      Το χημικό στοιχείο αργίλιο ονομάζεται και αλουμίνιο. Όταν θα βάλετε το συγκεκριμένο σκεύασμα στα φυτά μην βάλετε ταυτόχρονα και λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο.

      Διαγραφή
  16. Ανώνυμος13/4/19 18:29

    Καλησπερα σας! Σκεφτομαι φετος να αγορασω ορτανσια και να την φυτεψω κατευθειαν σε μεγαλη γλαστρα.Σε αυτο το φυτο ενδυκνειται να τοποθετησω συρμα(κουζινας) στη βαση πριν τη φυτευση ωστε να απορροφα το σιδηρο σιγα σιγα?( δεδομενου οτι ανηκει στα οξυφυλλα με αυξημενες αναγκες σε σιδηρο)αυτην την τεχνικη μου προτειναν και για την γαρδενια μου και πραγματικα τα φυλλα της βγαινουν καταπρασινα και υγιεστατα!Σας ευχαριστω εκ των προτερων!🌸

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό το «κόλπο» με το σύρμα κουζίνας δεν το γνωρίζω. Το σύρμα της κουζίνας περιέχει σίδηρο; Αν ναι, πώς γίνεται και δεν σκουριάζει όταν το βρέχουμε και τρίβουμε κατσαρόλες; Κι αν περιέχει σίδηρο αυτός είναι σε μορφή απορροφήσιμη από τα φυτά;
      Τόσο στη γαρδένια σας όσο και στην ορτανσία χρησιμοποιήστε ένα πλήρες, καλό λίπασμα με ιχνοστοιχεία και σίδηρο μεταξύ αυτών. Αναζητήστε στις Ετικέτες την Ορτανσία, πιστεύω ότι εκεί θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το φυτό αυτό.

      Διαγραφή
  17. Ανώνυμος30/4/19 12:48

    Ναι,το κολπο αυτο μας το προτεινε ο ανθοπωλης της γαρδενιας για να μας διευκολυνει.το συρμα περιεχει σιδηρο (δεδομενου οτι η γαρδενια ειναι καταπρασινη χωρις αλλο λιπασμα).επισης αν εχετε προσεξει το συρμα αν το κρατησετε καιρο καποια στιγμη σκουριαζει😉(*το συρματακι αυτο δεν ειναι το κλασικο σκληρο αλλα ενα αρκετα πιο μαλακο που προμηθευεται απο τα σουπερ- μαρκετ)
    Σας ευχαριστω για το χρονο σας!θα ακολουθησω τη συμβουλη σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έχω μια ορτανσια οταν μου την φέραν ήταν μπλε την μεταφυτεψα κ έγινε ροζ την είχα σε ανατολικό μπαλκόνι την έβλεπε πρωινός ήλιος Την ποτιζα της έριχνα λυπασμα σιδιρο μέχρι που είδα τα φύλλα της στις άκρες καφέ κ ξερενονται Την άλλαξα θέση στον ίσκιο κ άρχισε να βγάζει καινουρια φύλλα αλλά αυτό που με προβληματίζει είναι το ανθός της Ήταν ροζ κ έγινε πράσινο εδώ κ ένα μηνα Έκανα κάτι λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το καφέτιασμα των φύλλων συνήθως προκαλείται από το κακό πότισμα. Αν ποτίζατε λίγο, τότε πριν καφετιάσουν τα φύλλα θα ήταν μαραμένα. Αν ποτίζατε πολύ τότε το καφέτιασμα γίνεται χωρίς να προηγηθεί η μάρανση. Καφέτιασμα μπορεί να προκύψει και από κακή στράγγιση της γλάστρας.
      Η αλλαγή χρώματος είναι φυσιολογική αφού οφείλεται στην αύξηση του βαθμού οξύτητας (pH) του εδάφους. Δηλαδή πολύ όξινο χώμα κάνει τα άνθη μπλε. Λίγο πιο κάτω, αναζητήστε ανάμεσα στις Ετικέτες αυτήν με τον τίτλο «Ορτανσία», εκεί θα βρείτε πως γίνονται μπλε τα άνθη αλλά και επιπλέον χρήσιμες (πιστεύω) πληροφορίες για το φυτό αυτό.

      Διαγραφή
  19. ΚΎΡΙΕ ΤΑΞΙΆΡΧΗ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΛΊΠΑΣΜΑ ΓΙΑ ΜΠΛΕ ΟΡΤΑΝΣΙΕΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΡΊΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΆΛΛΟ ΛΊΠΑΣΜΑ ΓΙΑ ΑΝΘΟΦΌΡΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι, χρειάζεται. Μάλιστα αφού σας ενδιαφέρει το μπλε χρώμα αναζητήστε λίπασμα φτωχό σε φώσφορο.

      Διαγραφή
  20. Μπορεί η ορτανσία να καλλιεργηθεί σε τενεκέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μπορεί. Αρκεί να είναι σε σκιερή θέση και να ανοιχτούν τρύπες στον πυθμένα του τενεκέ για αποστράγγιση.

      Διαγραφή
  21. Ανώνυμος12/5/20 12:15

    Καλησπέρα σας πριν μια εβδομάδα αγορασα μια ορτανσια μπλε.σημερα το πρωί ενώ την ποτίζω μου ήταν σαν μαραμενη κ την ποτισα αλλά πάλι είναι τα φύλλα της προς τα κατω.τι μπορω να κανω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Παρακαλώ απαντήστε σε μερικές ερωτήσεις: Πού βρίσκεται αυτή η ορτανσία; Είναι σε θέση ηλιόλουστη ή σκιερή; Την χτυπάει ο άνεμος; Τη μεταφυτεύσατε σε μεγαλύτερη γλάστρα; Βάλατε κάποιο λίπασμα; Αν ναι, ποιό; Το νερό του ποτίσματος φεύγει από τις τρύπες στον πυθμένα της γλάστρας;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος14/5/20 15:13

      Καλησπέρα σας την είχα μέσα στο σαλονι..τη είχα βγάλει μετά έξω την είδα ότι είχε μαραθεί την ξανά έβαλα ξανά μέσα στο σπίτι κ την έβαλα στο δωμάτιο.δεν την έχω μεταμφυτευση.ουτε λίπασμα έχω βαλει .δεν το έχω προσέξει αν φεύγει νερό από τις τρύπες..Τώρα π το είχα στο δωμάτιο είχα κλειστα τα πατζούρια κ μαραθηκαν κ τα φύλλα τους.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος14/5/20 15:54

      Σας έστειλα μήνυμα σας ήρθε?

      Διαγραφή
    4. Γεια σας,
      Οι ορτανσίες δεν ζουν σε εσωτερικούς χώρους παρά μόνον για λίγες ώρες. Πρέπει να είναι σε εξωτερικό χώρο. Πιο κάτω, στις Ετικέτες αναζητήστε αυτή με τον τίτλο «Ορτανσία», θα βρείτε πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το φυτό αυτό, ώστε να το τοποθετήσετε στη σωστή θέση και να το φροντίζετε με επιτυχία.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  22. Ανώνυμος12/5/20 16:38

    Καλησπέρα σας. Αγόρασα δύο ορτανσιες και μου είπαν από το φυτώριο που τις αγόρασα να τις αφήσω όπως είναι τώρα και να τις μεταφυτευσω τον Οκτώβριο. Εσείς με την εμπειρία σας τι γνώμη έχετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Κατά κανόνα, ο πωλητής γνωρίζει πότε μπήκε ένα φυτό στη γλάστρα του και επομένως γνωρίζει, περίπου, πότε είναι η ώρα για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη. Εσείς πιστεύετε ότι το φυτό είναι στριμωγμένο αυτή τη στιγμή;

      Διαγραφή
  23. Μιχαλόπουλος Βασίλειος5/8/20 15:18

    Τις 8 Ιουλίου αγόρασα μία ορτανσία μπλε. Σήμερα τα άνθη της έχουν σχεδόν όλα πρασινίσει. Είναι φυσιολογικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι είναι φυσιολογικό αν το χώμα έπαψε να είναι όξινο και αυτό είναι που έχει συμβεί στην ορτανσία σας. Λίγο πιο κάτω στη σελίδα αυτή θα βρείτε τις ΕΤΙΚΕΤΕΣ, ανάμεσά του αναζητήστε αυτή με τον τίτλο Ορτανσία. Εκεί θα βρείτε ένα άρθρο που έχει θέμα ακριβώς, το πως γίνονται μπλε τα άνθη της ορτανσίας.

      Διαγραφή
  24. Γεια σας! Αγόρασα μια ορτανσια πρόσφατα. Μπορώ να την μεταφυτέψω τώρα μιας και είναι αρκετά μεγαλωμένη ή πρέπει να περιμένω το φθινόπωρο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν εκτιμάτε ότι χρειάζεται μεταφύτευση τότε προχωρήστε. Είναι μια δουλειά που μπορεί να γίνει τώρα. Προσέξτε να μην σπάσει η μπάλα χώματος του φυτού.

      Διαγραφή
  25. Ιτελα παρακαλώ να ρωτήσω ι ορτανσια ινε επικίνδυνη μέσα στο σπίτι!?
    Ινε τοκσικο?
    Μόλις το αγόρασα, λεβάντα Μόλις διάβαζα οτι ινε επικίνδυνη μέσα στο σπίτι.
    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η ορτανσία δεν είναι τοξική αλλά δεν ζει μέσα στο σπίτι. Πρέπει να είναι έξω, στη βεράντα ή στον κήπο. Μέσα στο σπίτι θα χαλάσει. Τα ίδια ισχύουν και για τη λεβάντα.

      Διαγραφή
  26. Ανώνυμος15/4/21 11:15

    Ευχαριστουμε παρα πολυ που απαντατε σε ολες μας τις αποριες. Διαβασα ολα τα σχολια αλλα επειδη δν βρηκα το δικο μου προβλημα σας γραφω. Αγορασα κ την μεταφυτευσα κατευθειαν στον κηπο σε ημισκιερο μερος κατω απο μια λεμονια. Ενω στην αρχη ηταν καλα σε ενα ποτισμα της εβαλα λιπασμα σε υγρη μορφη κ μαραθηκαν τα φυλλα της σαν να χρειαζοταν ποτισμα. Την ξαναποτισα με νερο απο φιλτρο γτ φοβηθηκα μν φταιει το λιπασμα. Πηγε να παρει τα πανω της κ την επομενη μερα ξανα μαραθηκε σαν να ηθελε παλι ποτισμα. Της εριξα παλι νερο αλλα εγινε χειροτερα σημερα. Γινεται να την ξέκανα με τρια ποτισματα; Να την βγαλω τελειως κ να την βαλω σε γλαστρα μηπως την σωσω; Πραγματικα εχω στεναχωρεθει γτ δν ξερω τι να κανω. Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Για να βρούμε τι δεν πήγε καλά χρειάζομαι μερικές πληροφορίες:
      Πόσες μέρες μετά τη φύτευση στο χώμα εμφανίσθηκε το πρόβλημα; Με άλλα λόγια, μήπως κάτι δεν πήγε καλά στη φύτευση;
      Το νερό από το φίλτρο τι είναι;
      Πόσο λίπασμα βάλατε; Ακολουθήσατε τις οδηγίες του ή όχι;
      Όταν βάλατε λίπασμα η ορτανσία ήταν ποτισμένη;
      Η ορτανσία ποτίζεται μαζί με την λεμονιά, σωστά; Κάθε πότε γίνεται αυτό;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  27. Ανώνυμος16/4/21 01:25

    Καλησπέρα. Αποφάσισα το φθινόπωρο να φτιάξω μια γιρλάντα με ορτανσίες γύρω από μια δεντρώδη λαγκεστρέμια που έχω στον κήπο. ΕΠειδή το δέντρο πετάει συνέχεια τους φλοιούς του στο έδαφος, σκέφτηκα ότι το χώμα θα ήταν αρκετά όξινο για τις ορτανσίες μου συν τη σκιά που θα τους προσφερε. Η αλήθεια είναι ότι όλο το χειμώνα τα πήγαν περίφημα, έπιασαν και πέταξαν φυλλαράκια. Πριν λίγο καιρό πρόσθεσα ειδικό διάλλυμα για να κατεβάσω το ph του νερού μου στο πέντε.Εκτοτε σταμάτησα να ποτίζω πολύ συχνά, με αποτέλεσμα τα νέα φύλλα να δείχνουν πλέον εικόνα καμένου και το μέγεθος εξακολουθεί να είναι ίδιο. Μικροσκοπικά φυλλαράκια πάνω σε γυμνά κλαδιά. Τώρα σκέφτομαι μήπως με τα πειράματά μου επηρεάσω και την όμορφη λαγκαστρέμια που είναι ένα στολίδι στην αυλή μας. Μήπως δεν έκανα καλά που επέλεξα αυτή τη θέση; Βλέπω στις αυλές των γιαγιάδων τις ορτανσίες 3 μέτρα ήδη και απελπίζομαι...με τις δικές μου. Υπάρχει δυνατότητα να μπουν στο έδαφος τελικά και να ευδοκιμήσουν; Κι αν ναι τι πρέπει να προσέξω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό το κόλπο με το νερό, δεν το καταλαβαίνω. Τι βάλατε στο νερό;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  28. Ανώνυμος16/4/21 15:27

    Καλησπέρα. Έριξα ένα υγρό διάλλυμα που κατεβάζει το ph. Απλά αντί να το ρίξω στο χώμα το έριξα στο νερό που πότισα. Εταιρία δεν θυμάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι πολλές οι απορίες που έχω όπως: Τι υλικό ήταν αυτό που ρίξατε στο νερό; Βάλατε την ποσότητα που σύστηνονταν στη συσκευασία; Έπρεπε να το βάλετε στο χώμα αλλά το βάλατε στο νερό; Είχατε μετρήσει τον βαθμό οξύτητας του εδάφους πριν βάλετε στο νερό του ποτίσματος το σκεύασμα που χρησιμοποιήσατε;
      Τελικά, δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχει γίνει, αλλά ξέρουμε ότι κάτι έχει πάει λάθος στο χώμα. Με αυτό το δεδομένο σας προτείνω να κάνετε ένα πολύ πλούσιο πότισμα στη λαγκεστρέμια και τις ορτανσίες με σκοπό να ξεπλυθούν βαθύτερα στο έδαφος όποια άλατα μπορέσουν να τα καταφέρουν. Στη συνέχεια κάντε μια ελαφριά λίπανση για να αναπληρωθούν όποια θρεπτικά στοιχεία απομακρύνθηκαν με το νερό. Δεν ξέρω αν αυτό θα έχει αποτέλεσμα αλλά με τα δεδομένα που έχω δεν μπορώ να σας προτείνω κάτι καλύτερο.
      Για το μέλλον, έχετε υπ' όψη ότι οι οδηγίες χρήσης και ασφάλειας που αναγράφονται στις συσκευασίες των υλικών που χρησιμοποιούμε στον κήπο πρέπει να τηρούνται σχολαστικά.
      Αν έχετε απορίες για το θέμα αυτό γράψτε μου ξανά, αλλά πατήστε «Απάντηση» και όχι «Προσθήκη σχολίου» ώστε να μην ανοιχτεί καινούργιο θέμα επειδή αυτό προκαλεί μπερδέματα.

      Διαγραφή
  29. Εχω 24 ορτανσιες 16 σε τενεκεδες και 8 στην γη αυτο που εχω παρατηρηση ειναι οτι στους τενεκεδες τα φυτα ειναι ποιο ευαλωτα στο ωιδιο και εχω καποιες φορες απωλιες φυτων καθως ξερενεται ενα μερος του φυτου και μενει ενας μονο βλαστος υγιεις! Μηπως θα μπορουσατε να με βοηθησεται! Σας ευχαριστω εκ τον προτερων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τα φυτά που είναι στο χώμα είναι πιο εύρωστα από αυτά που είναι σε γλάστρα, γι' αυτό ανταπεξέρχονται καλύτερα στο πρόβλημα του ωίδιου. Για την πρόληψη της προσβολής από τον μύκητα αυτό κάνουμε μερικά θειαφίσματα νωρίς την άνοιξη, όταν τα φύλλα είναι ακόμη νεαρά. Χρησιμοποιούμε θειάφι σε σκόνη ή βρέξιμο θείο. Κατασταλτικά, αργότερα (αφού εμφανιστούν οι γκρι λεκέδες του μύκητα), είναι κατάλληλα το βρέξιμο θείο και τα άλλα ωιδιοκτόνα. Σημειώστε ότι το θειάφι δεν πρέπει να εφαρμόζεται με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 27 C. Διαβάστε σχετικά και στο θέμα για το ωίδιο που θα βρείτε λίγο πιο κάτω, στις Ετικέτες.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.