Έχω στο κήπο, όχι σε γλάστρα, δυο ορτανσίες και δεν μεγαλώνουν πολύ. Βλέπω όμως άλλους ανθρώπους που τις έχουν σε γλάστρες και είναι τεράστιες. Κοντά στην ορτανσίες μου έχω μία αουκούμπα (Aucumba japonica) και δύο μικρούς γιουνίπερους (Juniperus scopulorum Blue Heaven). Να βάλω και εγώ τις ορτανσίες σε γλάστρα για να γίνουν πιο μεγάλες;
Να η απάντηση:
Η αουκούμπα που μεγαλώνει κοντά στην ορτανσία σας είναι σχετικά αδιάφορη για το χώμα, το μόνο που τη νοιάζει είναι να μην την καίει ο ήλιος. Όμως ο γιουνίπερος (Juniperus sp.) ευδοκιμεί σε ασβεστώδη εδάφη, δηλαδή ακριβώς αυτά που δεν αρέσουν στην ορτανσία.
Η ορτανσία θέλει χώμα όξινο, γόνιμο, αργιλλώδες χωρίς ασβέστη, πλούσιο σε οργανική ουσία (χούμο) και πλούσιο σε φυτικά υλικά υπό αποσύνθεση. Αυτά όλα εξασφαλίζουν ότι το χώμα θα είναι αφράτο, θα έχει καλό αερισμό και πολλά θρεπτικά στοιχεία. Αν το χώμα του κήπου σας δεν έχει τις παραπάνω ιδιότητες, είναι σίγουρο ότι η ορτανσία θα δυσκολευτεί να μεγαλώσει.
Συγκεκριμένα, όταν το pH του χώματος είναι πάνω από 7,5, αυτή δεν μπορεί να αναπτυχθεί γιατί με τέτοια οξύτητα δεν είναι διαθέσιμα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται. Για παράδειγμα, δύο χημικά στοιχεία απαραίτητα στην ορτανσία είναι ο σίδηρος (Fe) και το αλουμίνιο ή αργίλιο (Al). Αυτά δεν μπορούν να κινηθούν μέσα στο χώμα με τέτοια οξύτητα και έτσι δεν μπορεί να τα απορροφήσει η ρίζα της ορτανσίας. Στη γλάστρα είναι εύκολο να πετύχει κανείς καλές συνθήκες ανάπτυξης για την ορτανσία του επειδή αγοράζει ένα «φυτόχωμα για οξύφιλα» φυτά και τη βάζει εκεί μέσα.
Τελικά, αυτό που σκέφτεστε να κάνετε, να τις βάλετε σε γλάστρα είναι η πιο απλή λύση. Είναι δυνατόν να αλλάξει το pH ενός χώματος, όμως είναι πιο εύκολο να πάρει κανείς μία μεγάλη γλάστρα γεμάτη με «φυτόχωμα για οξύφιλα» και να φυτέψει την ορτανσία του. Το «χειρότερο» που θα του συμβεί είναι ότι κάθε δύο-τρία χρόνια, προς το τέλος του χειμώνα θα πρέπει να χωρίζει το φυτό στα δύο και να ξαναφυτεύει τα κομμάτια χωριστά.
Πάντως, ένα χώμα μπορεί να γίνει πιο όξινο προσθέτωντας θειικό σίδηρο σε αυτό, όμως κάτι τέτοιο δεν θα το κάνει και πιο αφράτο. Για να το πετύχετε και αυτό ανακατέψτε στο χώμα άφθονο φυλλόχωμα ή ξερά (όχι πράσινα) φύλλα, πευκοβελόνες, κομπόστ, τύρφη. Έχετε υπ' όψη ότι ο σίδηρος στο έδαφος δεσμεύει τον φώσφορο (P), που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των νεαρών φυτών και για την ανθοφορία. Γι' αυτό αν κάνετε κάποια επέμβαση στο χώμα, να την κάνετε το φθινόπωρο. Και λάβετε υπ' όψη ότι η αλλαγή μπορεί να επηρεάσει και τα γειτονικά φυτά.