Σελίδες

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Πότισμα

Όταν με ρωτούν σχετικά με τις φροντίδες που έχει ανάγκη ένα φυτό, σχεδόν πάντα μου κάνουν και την εξής ερώτηση: «κάθε πότε πρέπει να ποτίζεται;» 
Η απάντηση είναι απλή: όποτε στεγνώνει το χώμα του! 
Αλλά πώς ξέρουμε ότι στέγνωσε;

1. Με το μάτι; Ναι!
Αν δούμε τα φύλλα μαραμένα, τότε το φυτό θέλει πότισμα. Αλλά καλύτερα να μη φτάσουμε εκεί.


Εμφανώς απότιστη πορτοκαλιά

2. Με την αφή; Ακόμη καλύτερα!
Πιάνουμε το χώμα με το χέρι και αν αυτό είναι στεγνό στα πρώτα εκατοστά βάθους, ποτίζουμε.

3. Με υγρασιόμετρο; Για σιγουριά.
Πρόκειται για ειδική συσκευή, δεν είναι πολύ ακριβή ούτε δύσχρηστη, η οποία μπαίνει στο χώμα και με έναν δείκτη φανερώνει αν το φυτό θέλει πότισμα ή όχι. 

Κάποτε είχαν ρωτήσει τον Πελέ πως κατάφερνε και έβαζε τόσα πολλά γκολ. Η απάντησή του ήταν: «Στέλνω τη μπάλα προς το τέρμα, εκεί που δεν είναι ο τερματοφύλακας». Τόσο απλά! Όμως, ενώ είναι εύκολο να δει κανείς που δεν είναι ο τερματοφύλακας, είναι δύσκολο να στείλει εκεί τη μπάλα. Έτσι και με το πότισμα. Είναι εύκολο να δεις ότι το φυτό δεν έχει νερό. Το δύσκολο είναι να ξέρεις κάθε πότε θα ποτίζεις. 

Ο Πελέ ο Μαραντόνα και ο Μέσι, σίγουρα είχαν ταλέντο αλλά έγιναν σπουδαίοι επειδή δούλεψαν το ταλέντο τους και απέκτησαν εμπειρία. Ακριβώς εδώ είναι το μυστικό: αν εφαρμόσει κανείς κάποια από τις τρεις (ή και τις τρεις) μεθόδους στα φυτά του, μετά από λίγο καιρό θα γνωρίζει καλά κάθε πότε να τα ποτίζει. Όμως πρέπει να ασχοληθεί με αυτά.  

16 σχόλια:

  1. Αχ!!! και σε μένα με ρωτάνε «κάθε πότε πρέπει να ποτίζεται;» και τους λέω πάντα, με το χέρι στο χώμα θα καταλάβουν εάν θέλει νερό το φυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/7/13 08:32

    καλημερα! αγορασα ρυγχοσπερμο, ανθισε, οποτε και ειδα οτι αρχισαν να κιτρινιζουν τα φυλλα και να πεφτουν κατα δεκαδες. Την ιδια εποχη βρηκα να το επισκεπτεται ενα κοκκινωπο εντομο, ο spilostethus ή seed bug, οπως βρηκα οτι ονομαζεται σε βιβλια μου. Το εξοντωσα. Ερριξα λιπασμα 20-20-20, πηρε επανω του, βγαζει ξανα ανθη και κανουργια φυλλα, αλλα με ανωμαλη επιφανεια και πιο στρογγυλο σχημα, ενω ξανα πεφτουν πολλα φυλλα παληα καταπρασινα αυτη την φορα και με σωστο σχημα, επιμηκες. Θα μπορουσατε να με βοηθησετε με τις γνωσεις και τις συμβουλες σας; Σας ευχαριστω πολυ πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η παραμόρφωση των φύλλων οφείλεται σε ζημιά που έγινε νωρίτερα, πριν αρχίσει να βλαστάνει ξανά το ρυγχόσπερμα. Τώρα, προστατεύστε το από τον καυτό ήλιο, ειδικά το μεσημέρι και το απόγευμα, ποτίζετε όποτε δείτε ότι το χώμα στέγνωσε και μην βάλετε άλλο λίπασμα μέχρι το Σεπτέμβριο. Αν το ρυγχόσπερμα είναι σε γλάστρα, τοποθετήστε κάτω απ' αυτήν κάποιο αντικείμενο («ποδαράκια», βότσαλα), έτσι ώστε να μην ακουμπάει κατ' ευθείαν μέσα στο πιάτο ή στο πάτωμα. Τα δάπεδα θερμαίνονται πολύ το καλοκαίρι και η ζέστη αυτή περνά μέσα στο χώμα των γλαστρών.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος31/8/14 07:59

    Κυριε Ανδριτσόπουλε σχετικα με την χρηση του υγρασιομετρου στον μπαξε μου θα ηθελα καποιες παραπανω πληροφοριες,σε ποιο βαθος μετραμε,σε ποια ενδειξη ποτιζουμε;εγω ποτιζα τις πιπεριες 2 λιτρα νερο καθε 2 μερες με σταγονα και ηταν μαλλον πολυ γιατι ξεραινονταν,ενα φυτο που πηγα στον γεωπονο μου ειπε οτι οφειλετε στο πολυ νερο-γεροντιασμενα φυτα-ηταν ο ορος που χρησιμοποιησε.Υποψην οτι το χωμα ειναι βαρυ και κραταει αρκετα την υγρασια,ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το υγρασιόμετρο θα μετρήσετε την υγρασία σε βάθος τόσο όσο φτάνει το στέλεχος του. Ομως αυτό που έχει σημασία είναι να μετρήσετε εκεί που βρίσκονται οι ρίζες του φυτού. Οταν ο δείκτης του υγρασιόμετρου βρίσκεται στις κόκκινες ενδείξεις τότε θα πρέπει να ποτίσετε.
      Ολα αυτά αφορούν το υγρασιόμετρο όμως αυτό που μετράει τελικά είναι το φυτό. Γι' αυτό είναι καλό να γνωρίζετε τις ανάγκες και τις «ιδιοτροπίες» των φυτών που θέλετε να ποτίσετε καθώς και τα χαρακτηριστικά του εδάφους. Για το τελευταίο ήδη ξέρετε ότι είναι βαρύ. Οι πιπεριές έχουν επιφανειακές ρίζες. Επίσης τα φυτά αυτά ακόμη και αν μαραθούν τα φύλλα τους από την ξηρασία, επανέρχονται γρήγορα με ένα πότισμα. Γνωρίζοντας αυτά μπορείτε με δοκιμές να βρείτε την καλύτερη συχνότητα ποτίσματος. Με τη ρίγανη για παράδειγμα, που αγαπά την ξηρασία θα μπορούσατε να την αφήσετε λίγες μέρες απότιστη, δηλαδή με το υγρασιόμετρο να δείχνει κόκκινο. Ομως μια γαρδένια θα πρέπει να την ποτίσετε αμέσως μόλις δείτε τον δείκτη στο κόκκινο.
      Αν έχετε άλλες απορίες μη διστάσετε να γράψετε ξανά.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος7/9/14 06:24

      ευχαριστω για την απαντηση,το λαθος νομιζω που κανουμε οι αρχαριοι ειναι το υπερβολικο ποτισμα,του χρονου καλυτερα...

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος30/4/15 15:26

    Εχω πευκο καθε ποτε το ποτιζω και ποσο του βαζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ποτίζετε όταν το χώμα έχει στεγνώσει και του δίνετε άφθονο νερό. Δεν μπορεί κανείς άλλος εκτός από εσάς να ξέρει πότε είναι στεγνό το χώμα γύρω απ΄ το δικό σας πεύκο.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος19/6/20 21:29

    Καλησπέρα,

    Σε τι τιμή πρέπει να φτάσει το υγρασιόμετρο για να ποτίσω τη γαρδένια;

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν ξέρω την απάντηση στην ερώτησή σας. Σας προτείνω να ποτίζετε όποτε αντιλαμβάνεστε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Επίσης, φροντίστε να στραγγίζει πολύ καλά η γλάστρα.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος16/10/20 00:42

    Γειά σας! Πρόσφατα έβαλα ένα Μπέντζαμιν στην είσοδο της πολυκατοικίας, η οποία έχει βορεινό προσανατολισμό, έχει φως αλλα Όχι άμεσο ( δεν πέφτει το φως απευθείας στην είσοδο). Η γλάστρα ήταν μεγαλύτερη από το φυτό. Ενώ τις πρώτες ημέρες πήγε καλά και αυξήθηκαν τα φύλλα, ακολουθως άρχισαν να πέφτουν αρκετά. Κάποια φύλλα ήταν κίτρινα κ κάποια πράσινα. Δοκίμαζα με το χέρι αν ήταν βρεγμένο το χώμα και ποτιζα αναλόγως αλλα η κατάσταση συνεχιζόταν. Για το λόγο αυτό δοκίμασα να ξεραθεί τελείως το χώμα (1 εβδομάδα αποτιστη) αλλά συνέχισε το ίδιο. Σημειώνω ότι η γλάστρα στην οποία την έβαλα ήταν σκέτο χώμα χωρίς φυτό αφημένο μάλλον εδώ και καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το παλιό χώμα έπρεπε να αντικαστασταθεί με νέο πριν φυτέψετε οτιδήποτε εκεί μέσα. Πάντως δεν είναι αυτή η αιτία της φυλλόπτωσης. Τα προβλήματα από το κακό χώμα θα εμφανιστούν αργότερα. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε κάτι από αυτά:
      Ζημιά κατά τη μεταφύτευση, δηλαδή βγάζοντας το φυτό από την παλιά γλάστρα κάποιες ρίζες χαλάνε. Αν δεν διαλύθηκε εντελώς η μπάλα χώματος τα φυτά συνήθως συνέρχονται.
      Σοκ από την αλλαγή θέσης. Αν η νέα θέση, δηλαδή η είσοδος της πολυκατοικίας έχει τις κατάλληλες συνθήκες, τότε ο φίκος θα συνέλθει.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  7. Να σας κάνω κ εγώ μια ερώτηση;;;
    Το νυχτολούλουδο μου έχει μαραμένα φύλλα αλλά το χώμα είναι αρκετά νωπό!τι κάνω σ αυτή την περίπτωση;;;ποτίζω κι άλλο ή το αφήνω;;;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων 😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ποτίζετε μόνον όταν διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Έχετε υπ' όψη ότι το νυχτολούλουδο το χειμώνα χάνει μεγάλο μέρος από το φύλλωμά του. Το δικό σας είναι στο χώμα ή σε γλάστρα;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος19/10/24 21:53

    Καλησπερα..Πολλές φορές το χώμα είναι νωπό λόγω υγρασιας.συνεχιζω να ποτιζω ή οχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν με την αφή αντιλαμβάνεστε ότι το χώμα είναι νωπό δεν ποτίζετε. Η εξαίρεση σε αυτό είναι στην περίπτωση φυτών που ΔΕΝ θέλουν το χώμα τους να στεγνώνει. Για παράδειγμα, τα υδροχαρή.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.