Το λέμε απλώς λούσιντουμ, αλλά είναι ένα βιβούρνο και μάλιστα ποικιλία του πιο συνηθισμένου βιβούρνου, της ψευδοδάφνης δηλαδή. Το επίσημο και διεθνές όνομά του είναι, Viburnum tinus Lucidum.
Τα νεαρά του φύλλα έχουν γυαλιστερή πράσινη απόχρωση. (Φωτ. Τ.Α.) |
Ως προς τη «συμπεριφορά» έχει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά της ψευδοδάφνης. Δηλαδή, αντοχή στο κρύο ή τη ζέστη της Ελλάδας και στους ανέμους. Δεν θέλει όλη την ώρα πότισμα μια και έχει ικανοποιητική αντοχή στην ξηρασία (και αν ρωτήσει κανείς: «κάθε πότε θα το ποτίζω;» η απάντηση είναι εδώ). Στον κήπο θα χρειαστεί λίπασμα πλήρες την άνοιξη και το φθινόπωρο. Για τα γλαστρικά λούσιντουμ θα εφαρμόσουμε ότι ισχύει για τη λίπανση των γλαστρικών φυτών. Λίγες είναι οι αντιξοότητες, δηλαδή εχθροί και ασθένειες, που θα αντιμετωπίσει και όχι ιδιαίτερα σημαντικές. Δεν «νοιάζεται» ιδιαίτερα για τα χαρακτηριστικά του εδάφους, αρκεί αυτό να έχει κάποια γονιμότητα και να στραγγίζει πολύ καλά. Αν το φυτέψουμε σε γλάστρα θα το βάλουμε μέσα σε χώμα «εξωτερικού χώρου». Εκεί, στη γλάστρα δηλαδή, μπορεί να ευδοκιμήσει αλλά λόγω του περιορισμένου χώρου ποτέ δεν θα φτάσει τα 3-4 μ. ύψους που μπορεί να αποκτήσει όταν φυτευτεί στον κήπο. Μπορεί να σταθεί πολύ καλά σε θέσεις ηλιόλουστες αλλά και αυτές που βρίσκονται σε ημισκιά ή στη ελαφριά σκιά.
Φράχτης από λούσιντουμ σε έναν μάλλον σκιερό κήπο. (φωτ. Τ.Α.) |
Μέχρι τώρα το χρησιμοποιούμε κυρίως σε φράχτες για την αειθαλή, πυκνή και γυαλιστερή φυλλωσιά του όμως αυτή δεν είναι αυτή η μόνη χρήση του στον κήπο. Εξ άλλου εκεί, μια και το κλαδεύουμε όλη την ώρα (που λέει ο λόγος) χάνουμε την ευκαιρία να δούμε τα άνθη του που είναι λευκά και εμφανίζονται προς το τέλος της άνοιξης. Αν θέλουμε να τα χαρούμε θα πρέπει να καθυστερήσουμε λίγο το κλάδεμα και να το κάνουμε αφού ανθίσει και πριν πιάσουν οι ζέστες του καλοκαιριού.
Τα ανθάκια του λούσιντουμ (φωτ. Τ.Α.) |
Φυσικά θα μπορούσε κανείς να φυτέψει μια ομάδα λούσιντουμ σε θέσεις «τυχαίες» ή στη σειρά, σε μπορντούρα δηλαδή, και να τα κλαδεύει μία φορά το χρόνο ή ανά δύο χρόνια μόνο και μόνο για να διατηρείται πυκνή η φυλλωσιά τους. Μία ενδιαφέρουσα και βολική χρήση του στις βεράντες είναι η φύτευσή του σε ζαρντινιέρες ή γλάστρες με σκοπό να πετύχουμε την οπτική απομόνωση του χώρου μας.
Το λούσιντουμ ανταποκρίνεται γρήγορα στα κλαδέματα αποκτώντας πολύ πυκνή φυλλωσιά (φωτ. Τ.Α.) |
Γεια σας! Αγόρασα ένα λούσιντουμ και μου είπαν ότι είναι ανθεκτικό. Τις πρώτες 3 μέρες το χτύπησε αρκετές ώρες ο ήλιος. Τώρα το έχω στη σκιά αλλά τα φύλλα του όλα έχουν κρεμάσει, έχουν λυγίσει κυλινδρικά και κάποια είναι καφέ στο εσωτερικό τους. Υπάρχει τρόπος να σωθεί πλέον ή είναι πολύ αργά; Πιστεύετε έφταιξε η έκθεση στον ήλιο ή ότι το ποτίζω καθημερινά, γιατί φοβάμαι λόγω της υπερβολικής ζέστης μήπως στεγνώνει το χώμα του; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΑυτό που περιγράφετε μοιάζει με ζημιά που προκαλεί ο ήλιος όμως έχω επιφυλάξεις μια και δεν έχω εικόνα του φυτού. Όμως θα μπορούσε να είναι ζημιά από την αλλαγή περιβάλλοντος ή από το νερό. Μάλιστα αυτό με το πότισμα προσέξτε το. Ποτίζουμε όταν με την αφή διαπιστώσουμε ότι το χώμα είναι στεγνό. Μην βάλετε λίπασμα ακόμη. Περιμένετε να συνέλθει το φυτό.
Προσέξτε και κάτι ακόμη: όταν αγοράζουμε ένα φυτό και ρωτάμε «είναι ανθεκτικό;» πρέπει να προσδιορίζουμε σε τι θέλουμε να είναι ανθεκτικό. Για παράδειγμα, θέλουμε αντοχή στον καυτό ήλιο ή στη σκιά; Στην ξηρασία ή στο πολύ νερό;
Το έχω στο σαλόνι δε το βλέπει καθόλου ήλιος θα αντέξει το λουσινου;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΘα έχει πρόβλημα. Είναι καλύτερα σε εξωτερικό χώρο.
Εχω στον κήπο Λούσιντουμ,αυτα που ειναι φυτεμένα αριστερά ειναι οκ τα εχουμε 5 χρονια τα αλλα δεξια βγαζουν κοκκινα καφε φύλλα ξεραίνονται αλλα ξαναβγαίνουν γινονται ετσι το καλοκαιρι επίσης εχουν καποιες φορές και καποιες τρύπες στο κεντρο γιατι παρουσιάζουν αυτο το φαινόμενο;
ΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΈχετε γράψει το ερώτημά σας μέσα στο θέμα που άνοιξε άλλος αναγνώστης του μπλογκ. Αυτό μπερδεύει τα πράγματα. Θα έπρεπε να πατήστε «Προσθήκη Σχολίου» στο τελευταίο σχόλιο και εκεί να γράψετε το θέμα σας. Τώρα ό,τι έγινε έγινε και ας πάμε όμως στο ερώτημά σας:
Σε τι διαφέρουν οι συνθήκες ανάμεσα στην δεξιά και την αριστερή πλευρά;
Υπάρχει κάποια διαφορά μέσα στο έδαφος; Για παράδειγμα, μπορεί στην δεξιά πλευρά να υπάρχουν μπάζα μέσα στο έδαφος ή το σημείο αυτό να δέχεται περισσότερο νερό;
Πόση ώρα είναι στον ήλιο η δεξιά πλευρά και πόση η αριστερή;
Ο κήπος είναι παραθαλάσσσιος;
Περιμένω νέα σας.
Γειά σας έχω αγοράσει 4 γκαστρακια λουσιντουμ από φυτώριο σε ύψος περίπου 1 μέτρο. Από την αρχή που τα αγόρασα είχαν κάποια κίτρινα φύλλα. Δεν έχω κάνει ακόμα μεταφύτευση γιατί περιμένω δύο ξύλινες ζαρντινιερες που έχω παραγγείλει να έρθουν.την πρώτη μέρα τ καθάρισα όλα τα ανθάκια και τα κίτρινα φύλλα π ειχε. Το πότισα την 3η μέρα π ειχε στεγνώσει το χώμα κ είχαν κατέβει τα φύλλα του και την επόμενη μέρα είχε ξαναπάρει τα πάνω του αλλά ξαναέβγαλε νέα κίτρινα φύλλα. Το σημείο που τα έχω τοποθετήσει είναι νότιο ανατολικό κ το χτυπάει αρκετά ο ήλιος. Παίζει ρόλο αυτό η έχουν κάποια ασθένεια; θα αντέξουν στη γλάστρα του φυτώριο μέχρι να κάνω τη μεταφύτευση; ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΑπ' την περιγραφή σας καταλαβαίνω ότι τα λούσιντουμ χρειάζονται επειγόντως μεταφύτευση και όχι ότι τα έχει προσβάλει κάποια ασθένεια ή κάποιος εχθρός. Το χειρότερο που μπορεί να τους έχει συμβεί είναι να ήταν ριζωμένα στο έδαφος του φυτωρίου όπου βρίσκονταν όταν τα πήρατε και να κόπηκαν οι ρίζες κατά την αγορά τους. Ό,τι κι αν συμβαίνει θα πρέπει να παρακολουθείτε καθημερινά το χώμα τους για να τα ποτίσετε αν χρειάζεται.
Καλή Ανάσταση!
Γεια σας!Έχω ένα λουσιντουμ στο μπαλκόνι 2,5 χρόνια.περσι το μεταφυτευσαμε κ σε μεγαλύτερη γλάστρα.Το θέμα είναι τώρα ότι ενώ έχει ψηλώσει,έχει αδειάσει σχεδόν από φύλλα.Κοκκινιζουν κ όταν τα ακουμπάς πέφτουν.Του έριξα κ λίγο λίπασμα σε κοκκους.Δεν εχω δει διαφορα.Τι μπορεί να χρειάζεται;Σας ευχαριστώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας και Χρόνια Πολλά!
ΔιαγραφήΥποθέτω ότι το ποτίζατε τακτικά. Ελέγξτε αν στραγγίζει το νερό του ποτίσματος. Μήπως μένει στην πυθμένα της γλάστρας; Λίπασμα είχατε βάλει ξανά; Αν ναι πότε; Το πρόβλημα ξεκίνησε αμέσως μετά τη μεταφύτευση ή αργότερα;
Περιμένω νέα σας;
Χρόνια πολλά!! Χριστός Ανέστη με υγεία!Το φυτό το ποτιζω 2 με 3 φορές το καλοκαίρι κ λιγότερο το χειμώνα.Το νερό στραγγίζει πιστεύω γιατί βγαίνει κ στο πιατακι της γάστρας.Λιπασμα δεν είχα ξαναβάλει ποτέ.Το πρόβλημα ξεκίνησε από αρχές Χειμώνα περίπου. πολλούς μήνες μετά τη μεταφύτευση.Δε νομίζω να είναι από αυτό.Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας.
ΔιαγραφήΣυγνώμη να προσθέσω ότι το λίπασμα το έβαλα πριν 2 εβδομάδες.
ΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΤα φυτά μέσα σε γλάστρες δεν έχουν άλλο τρόπο να βρουν τροφή πέρα από το λίπασμα που τους δίνουμε εμείς. Σε γλάστρες αποφύγετε να χρησιμοποιείτε κοκκώδες ανόργανο λίπασμα, προτιμήστε αυτά που είναι σε σκόνη ή υγρά. Αν χρησιμοποιείτε οργανικό λίπασμα δεν έχει σημασία η μορφή του. Στο πάνω μέρος της σελίδας θα βρείτε ένα «κουμπί» με τίτλο ΛΙΠΑΣΜΑ, νομίζω ότι εκεί θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες.
Καλησπέρα σας ,πριν δύο εβδομάδες αγόρασα και μεταφυτευσα ένα lucidum σε γλάστρα σύμφωνα με τις οδηγίες του γεοπωνου.Παρατηρησα τις τελευταίες μέρες πως μερικά από τα φύλλα του έχουν μικρές τρύπες,σε τι μπορεί να οφείλεται αυτό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΚατά πάσα πιθανότητα, μια και δεν έχω εικόνα, είναι φαγώματα από έντομα. Απομακρύνετε από τις γλάστρες σας τυχόν πεσμένα φύλλα ή άλλα σκουπίδια επειδή εκεί βρίσκουν καταφύγιο. Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
Ευχαριστώ για την άμεση απόκριση, υπάρχουν μερικά φύλλα πεσμένα στη γλάστρα ,θα τα απομακρύνω να δω πως θα εξελιχθεί!Μπορώ να ψεκασω τα φύλλα με κάποια ουσία έτσι ώστε να προστατεύθουν;
ΔιαγραφήΤα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στους κήπους και τις βεράντες έχουν επιφανειακή δράση, δεν κυκλοφορεί η δραστική τους ουσία μέσα στο φυτό. Έτσι για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει οι σταγόνες τους να συναντήσουν τα έντομα. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να πετύχει, και έτσι δεν συμφέρει να ασχοληθεί κανείς με τέτοιους ψεκασμούς. Πάντως αν ψεκάσει κανείς τα φυτά του με κάποιο σκεύασμα που περιέχει πυρίτιο (π.χ. Eversil) θα δει διαφορά. Το πυρίτιο σκληραίνει την επιφάνεια του φύλλου και δυσκολεύει κάποια (όχι όλα) βλαβερά έντομα. Αλλά αν η έκταση της ζημιάς είναι μικρή μην ανησύχησετε. Συνήθως τα έντομα αυτά κάνουν μικρο-ζημιές.
ΔιαγραφήΓεια σας ηθελα να σας ρωτησω για το Λουσιντουμ (αυτο με τα πρασινα γυαλιστερα φυλλα) μπορω να φυτεψω κατευθειαν σε κηπο ενα κλαδι η χρειαζεται καποια αλλη διαδικασια?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΓίνεται, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σας. Η καλύτερη στιγμή είναι προς την αρχή της άνοιξης. Παίρνετε τμήματα κλαδιών μήκους 15-20 εκ. Αυτά ονομάζονται μοσχεύματα. Αφαιρείτε τα μισά φύλλα ξεκινώντας από κάτω. Γεμίζετε γλαστράκια με συσκευασμένο χώμα. Βουτάτε την άκρη του μοσχεύματος σε ορμόνη ριζοβολίας για σκληρά μοσχεύματα. Με ένα μολύβι ανοίγετε τρύπα στο χώμα μέσα στο γλαστράκι και βάζετε εκεί ένα μόσχευμα. Ποτίζετε προσεκτικά. Συμπληρώνετε λίγο χώμα αν χρειάζεται. Τοποθετείτε τα γλαστράκια με τα μοσχεύματα σε θέση υπήνεμη που δεν δέχεται άμεσο ηλιακό φως. Τις επόμενες μέρες θα ποτίζετε όποτε δείτε ότι το χώμα αρχίζει να στεγνώνει. Όταν δείτε ότι εμφανίζεται νέα βλάστηση στην κορυφή του μοσχεύματος, τότε θα μεταφέρετε τα γλαστράκια σε θέση πιο φωτεινή και θα τους συμπεριφέρεστε σαν να ήταν κανονικά φυτά μια και θα έχουν ριζώσει πλέον. Αν όλη αυτή η διαδικασία γίνονταν ακόμη και σε ένα μικρό πολλαπλασιαστήριο με θερμαινόμενο πυθμένα οι πιθανότητες να ριζώσουν τα μοσχεύματα θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.
Καλησπέρα σας κύριε Ανδριτσόπουλε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτα απ'όλα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για όλες τις αναλυτικές πληροφορίες που μας δίνετε και για την καλή σας διάθεση να απαντάτε στα πάρα πολλά ερωτήματα των αναγνωστών σας. Σε αυτά θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ ένα ακόμα: πριν από δυο χρόνια φυτέψαμε στη βεράντα αρκετά λουσίντουμ σε μεγάλες ζαρντινιέρες (δύο φυτά στην καθεμία), έτσι που δημιούργησαν έναν ωραίο πράσινο φράχτη. Τα φυτά αναπτύσσονται περίφημα, ανθίζουν και ό,τι πρόβλημα αντιμετωπίσαμε (με έντομα, κάμπιες κλπ.) τα λύσαμε με φυσικούς τρόπους (π.χ. σαπουνόνερο). Βλέπω όμως ότι όσο περνάει ο καιρός οι ζαρντινιέρες γεμίζουν με ρίζες, κάποιες μάλιστα έχουν βγει στην επιφάνεια. Καθώς τα φυτά είναι πολλά και ο χώρος μετρημένος δεν υπάρχει η δυνατότητα να τα μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερες γλάστρες που ίσως (;) θέλουν. Θα δημιουργήσει αυτό πρόβλημα στα φυτά; Έχετε κάποια ιδέα για το πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και σας εύχομαι καλή συνέχεια!
Γεια σας,
ΔιαγραφήΜΙα φορά το χρόνο, την άνοιξη, βγάζετε τα φυτά απ' το χώμα. Από τη μπάλα χώματος αφαιρείτε το επιφανειακό χώμα σε βάθος 4-6 εκ. Μετά, κόβετε λίγες ρίζες απ' τα πλάγια και το κάτω μέρος της μπάλας χώματος. Με το «λίγες» εννοούμε, στρώμα από χώμα και ρίζες πάχους λίγων χιλιοστών. Αφού ελέγξτε τι γίνεται με τα υλικά στράγγισης στον πυθμένα της γλάστρας, θα βάλετε λίγο νέο χώμα στον πυθμένα. Ξαναβάζετε τα φυτά στη θέση τους και συμπληρώνετε με νέο χώμα. Τέλος, κάντε ένα πολύ προσεκτικό και απαλό πότισμα για να κατέβει το χώμα. Αν χρειάζεται, συμπληρώνετε λίγο ακόμη.
Όλο το χρόνο θα προσέχετε πολύ με το πότισμα και τις λιπάνσεις. Δεν πρέπει ούτε να λείψει κάτι αλλά ούτε και να περισσέψει.
Καλή συνέχεια!
Ευχαριστώ θερμά για την άμεση απάντηση! Θα το προσπαθήσω, αν και είναι μάλλον δύσκολο να βγουν τα φυτά από τις ζαρντινιέρες τους. Καλή συνέχεια!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας και από εμένα. Ευχομαι να είστε καλά. Μπορείτε σας παρακαλώ να με βοήθησετε; έχω ένα λουσιντουμ σε μεγάλη γλαστρα στο μπαλκονι. Το έχω έξι χρόνια και ποτέ δεν είχε πρόβλημα. Εδώ και ένα μήνα, χάνει τα φύλλα του. Έχει μεινει το ενα τρίτο του αρχικού φυλλωματος. Το ποτιζω, όπως το ποτιζα. Καμία αλλαγή. Δοκιμασα να του αλλάξω θέση μήπως το έπιανε ο αέρας. Καμία βελτιώση. Δοκίμασα να το παω σε σκιά, σε ήλιο. Τίποτα. Τα ίδια. Τώρα το έχω στον ήλιο. Μπορώ να κάνω κάτι να το βοηθησω; σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΕλέγξτε αν από τις τρύπες του πυθμένα βγαίνει το νερό του ποτίσματος. Λίπασμα έχετε βάλει; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε; Επίσης με ένα φτιαράκι ή και ένα παλιό κουτάλι σκαλίστε ελαφρά το χώμα και κοιτάξτε προσεκτικά μήπως δείτε εκείνες τις υπόλευκες, χοντρές προνύμφες που μοιάζουν με σκουλήκια και έχουν σχήμα C.
Περιμένω νέα σας.
Καλησπέρα σας
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχικά θα ήθελα να πω ότι σαν αρχάρια στην φροντίδα των φυτών, έλυσα πολλές απορίες μου, στις απαντήσεις που δίνετε!
Το δικό μου ερώτημα είναι το εξης:Έχουμε ένα λουσιντουμ σε μεγάλη γλαστρα εδώ και 2 χρόνια. Δεν είχε κανένα πρόβλημα κι είχε αρχίσει να βγάζει και ανθάκια. Πριν λιγο καιρό όμως, τα νέα μικρά φύλλα του γέμισαν με μαυρακια (ψείρες μας είπαν ότι είναι). Δεν είναι στίγματα πάνω στο φύλλο, αλλά σαν μικρές ψείρες όντως. Αγοράσαμε αντιψειρικο (sivanto) και ψεκαζαμε το φυτό για 3 μέρες, βραδινές ώρες,οπως μας το σύστησαν. Έχει 3 μέρες που τελειώσαμε με τον ψεκασμό και έχει ακόμα κάποιες ψείρες πάνω. Υπάρχει τρόπος να το καθαρίσω από τις ψείρες? Ή θα φύγουν από μόνες τους? Μήπως ήθελε κι άλλο ψεκασμό? Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!
Γεια σας,
ΔιαγραφήΑπ' ό,τι καταλαβαίνω οι ψείρες είναι οι αφίδες ή μελίγκρες. Είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα της άνοιξης.
Το εντομοκτόνο που χρησιμοποιήσατε είναι διασυστηματικό, δηλαδή κυκλοφορεί μέσα στο φυτό. Δώστε του λίγο χρόνο ακόμη. Επίσης έχετε υπ' όψη ότι τα έντομα αυτά έχουν πάρα πολλές γενιές. Δηλαδή, δεν θα εξαφανιστούν αμέσως.
Καλησπερα, συγχαρητηρια για τις πληροφοριες που δινετε και βοηθατε ολο τον κόσμο! Να ρωτησω με την σειρα μου κι εγω, μεταφύτευσα απο μικρά γλαστρακια στον κηπο περιπου 40 δεντρακια ύψους 10 με 20 εκατοστά περιπου πριν 2 εβδομαδες. Το χωμα ειναι αμουδερο και στραγγιζει γενικα. Ποτισμα κανω περιπου ανα δυο με τρεις μερες μολις δω στεγνο το χωμα γυρω απο την ριζα. Ο ηλιος τα βλεπει αρκετες ώρες της ημέρας. Τα μισα φυτα σχεδον αρχιζουν να εχουν κάποια φυλλα που καφεφιζουν. Χρειάζεται να κανω κάποια ενέργεια ή ειναι φυσιολογικο; Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΣκευάσματα, ενεργοποιητές που προέρχονται από φύκια βοηθούν τα φυτά να συνέλθουν από το σοκ της μεταφύτευσης.
Επίσης, αν θέλετε απαντήστε μου σε μερικές ερωτήσεις: Πόσον καιρό ήταν τα φυτά στα γλαστράκια; Ήταν σε σκιερή θέση ή ηλιόλουστη; Κατά τη φύτευση στο χώμα χάλασε η μπάλα χώματος;
Δυστυχως δεν γνωρίζω ποσον καιρο ηταν στα γλαστρακια τα φυτά ουτε την θέση στην οποία βρισκόταν. Οταν τα αγόρασα τα κρατησα μια βδομαδα στα γλαστρακια σε ηλιόλουστη θεση με καθημερινό βραδυνό πότισμα και την 8η μερα τα μεταφύτευσα. Μετα απο ερωτηση στο φυτώριο που αγοράστηκαν μου ειπαν πως ειναι θεμα καλίου και να δωσω χρονο 2 εβδομάδες να δουμε πως θα εξελιχθουν. Η μπαλα χωματος σε καποια 'εσπασε' χωρις να τριφτει ομως και σε αλλα ηταν σφιχτη και βγηκε μονοκοματη. Τι σημαινει αυτο; Εσεις συμφωνείτε με την άποψη για το κάλιο; Τα σκευάσματα που αναφερατε εφαρμόζονται διαφυλλικα;
ΔιαγραφήΕυχαριστώ
Όταν σπάει η μπάλα χώματος εμφανίζονται τέτοια προβλήματα όπως αυτά που περιγράφετε. Το κάλιο βοηθάει όπως και οι ενεργοποιητές από φύκια, τα οποία εφαρμόζονται και διαφυλλικά. Φυσικά και πρέπει να δώσετε χρόνο.
ΔιαγραφήΡώτησα για τις συνθήκες στις οποίες ήταν για να καταλάβω αν κάτι άλλαξε σε αυτές.
Καλησπέρα, μετα απο πειραματισμό, χωρις να εφαρμοσω κάποιον ενεργοποιητη, κατεληξα πως το ολονυχτιο περιπου 10 με 12 ωρες ανα 3 ημερες ή 2 φορες την εβδομάδα βοηθαει πολυ την κατάσταση. Απο τα 40 δεντρα τα 38 εχουν αριστη αναπτυξη και ξεπέρασαν το θεμα με τα καφε φυλλα. Θα ηθελα να ρωτησω ποτε θα ειναι η κατάλληλη στιγμή για λίπανση και αν θα πρεπει να γινει επαναληπτικά σε συγκεκριμένο διάστημα ή μια φορα τον Νοέμβριο π.χ. Ευχαριστώ
ΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΓενικά στα φυτά του κήπου η λίπανση γίνεται σε δύο δόσεις, μία στην αρχή ή στα μέσα της άνοιξης και μια δεύτερη στην αρχή ή στα μέσα του φθινόπωρου. Σε τι αναφέρεστε με την πρόταση «το ολονύχτιο ... την εβδομάδα»; Στο πότισμα; Αν ναι, πόσο νερό είναι αυτό; Γίνεται με σταλάκτες;
Περιμένω νέα σας.
Ναι με σταλακτες περιπου 4 λιτρα την ωρα. Το εδαφος στην αυλη μου είναι αμμωδες γενικότερα και στραγγιζει σχετικά ευκολα. Επίσης τα δεντρα ειναι εκτεθειμένα στον ηλιο σχεδον ολη την μερα. Σε 3 περιπου ημέρες το χωμα περιμετρικά εχει στεγνώσει. Οποτε υποθέτω μια λιπανση τωρα και μια τον Μάρτιο, σωστα;
ΔιαγραφήΕπισης τι ειναι προτιμότερο, κοκωδες λίπασμα ή διαφυλλικο;
Τελος κλαδεμα θα γινει οταν μεγαλώσουν για να παρουν σχήμα ή χρειάζεται απο τωρα που ειναι στα 30 με 60 εκατοστά για να δωσουν υψος; Μηπως χρειάζεται να δεθουν σε πασαλους γιατι καποια αρχισουν και γέρνουν.
Ευχαριστώ πολύ
Γεια σας,
ΔιαγραφήΤο νερό μου φαίνεται υπερβολικό αλλά μου λέτε ότι το χώμα στραγγίζει πάρα πολύ γρήγορα.
Για τη λίπανση καλά τα λέτε, μία τώρα και άλλη μία τον Μάρτιο.
Το κοκκώδες λίπασμα εφαρμόζεται πιο εύκολα.
Κάποια κλαδέματα γίνονται την άνοιξη και κάποια άλλα πιο αργά. Δεν ξέρω τι να σας πω για αυτό. Εξαρτάται από το είδος του φυτού.
Το δέσιμο σε πασσάλους είναι καλύτερα να γίνεται με τη φύτευση. Αφού δεν το κάνατε τότε κάνετέ το τώρα.
Καλησπέρα, επανέρχομαι και φετος. Τα δεντρακια αναπτύχθηκαν τα περισσότερα, εκανα εφαρμογή κοκκωδους λιπάσματος τον Μάρτιο αλλα και διαφυλλικου. Δυστυχως 6 δεντράκια απο τα 40 ενω πηραν μπρος στην αρχη μαζι με τα υπόλοιπα ξαφνικα αρχισαν να μαυριζουν, ριξανε τα φυλλα τους και τα 3 απο αυτα ειναι σαν να ξεραθηκαν ενώ τα αλλα 3 δειχνουν σημαδια ζωης με μικρά νεα φυλλαράκια, αλλα εχουν μεινει πισω σε ανάπτυξη. Είναι κάποια ασθένεια ή μηπως δεν "επιασαν"; Να περιμένω μήπως συνέλθουν ή να τα αντικαταστήσω με καινούρια; Ευχαριστώ
ΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΜπορώ να φανταστώ διάφορους λόγους για να καθυστερεί η ανάπτυξη, αλλά δεν μπορώ να μαντέψω, ούτε να ξέρω αν υπάρχει κάποια ασθένεια. Αν ήταν δικά μου φυτά θα περίμενα κι άλλο. Τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη. Όμως, δεν είναι δικά μου και επιπλέον δεν ξέρω πόσο βιάζεστε να αναπτυχθουν τα νέα φυτά.
Καλησπέρα! Έχω ένα λουσιντουμ (Αγία Κυριακή, έτσι μου είπαν πως λέγεται εδώ στην Ελλάδα) και λόγω καραντίνας έμεινε αποτιστο αρκετό καιρό λόγω απουσίας μου με αποτέλεσμα να ξεραθεί. Μόλις επέστρεψα, πέταξε ένα πράσινο κλαδάκι. Υπάρχει πιθανότητα να το σώσω και πώς; ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΕυτυχώς, απ' ό,τι φαίνετει το φυτό είναι ακόμη ζωντανό. Θα το ποτίζετε μόνον όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Αν είναι σε γλάστρα πολύ μικρή ίσως χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη. Μην δώσετε λίπασμα όσο έχει έντονη ζέστη και το φυτό δεν έχει συνέλθει ακόμη. Την ονομασία «Αγία Κυριακή» την ακούω για πρώτη φορά.
Καλησπέρα σας έχω 3 λουσιντουμ σε μια ξύλινη ζαρντινιερα που έχω φτιάξει ο ίδιος. Έχω βάλει γεωυφασμα και αρκετό χαλίκι στον πάτο. Ενώ πήγαιναν πολύ καλά το τελευταίο διάστημα τα φύλλα φαίνονται και είναι φαγωμένα. Δεν έχω βρει κάποιο έντομο στα φύλλα. Από τι μπορεί να προέρχεται. Σας ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΑυτό που περιγράφετε θυμίζει ζημιά από ωτιόρυγχους. Είναι κάτι μαύρα έντομα που κυκλοφορούν το βράδι και τρώνε τα φύλλα στην περιφέρειά τους χωρίς να κάνουν τρύπες στη μέση τους. Έτσι η περιφέρεια του φύλλου γίνεται δαντελωτή. Αν πάτε με έναν φακό το βράδι κοντά στα φυτά μπορεί και να τα δείτε. Τα έντομα αυτά ζουν κάτω από πεσμένα φύλλα ή άλλα «σκουπίδια» που βρίσκονται κοντά στα φυτά. Η καταπολέμησή τους με εντομοκτόνα είναι δύσκολη, όμως αν αφαιρέσει κανείς τα σκουπίδια από το χώμα το πρόβλημα μειώνεται σημαντικά. Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι μαζεύουν τα έντομα και τα απομακρύνουν από τα φυτά τους.
Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
Καλησπέρα σας,έχω ένα βιβουρνο λουσιντουμ.Το αγόρασα τον Ιούνιο και κατευθείαν το μεταφύτευσα σε γλάστρα με χαλίκια σε σημείο βορινό χωρίς απευθείας ήλιο αλλα φωτεινο.Το ποτίζω 2-3 φορες τη βρομαδα.Ομως,τις τελευταιες μέρες ενώ βγαζει πολλά ανοιχτόχρωμα φύλλα σε όλες τις κορυφές του,έπεσαν αποτομα πολλά παλιά και άδειασε το 1/3! Μερικά από αυτά έχουν καφέ σημάδια στις άκρες και μερικά στο μέσο του φύλλου και μερικά άσπρα ξερά σημεια.Επισης,το ψεκασα πριν δύο βδομάδες με σαπούνονερο γιατί είχε μελίγκρα στα νέα φύλλα.Κατι άλλο που παρατήρησα επίσης πριν δύο βδομάδες ήταν ότι στη γλάστρα είχαν φυτρώσει κίτρινα μανιτάρια.Ευχαριστω πολύ εκ των προτέρων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΤα μαυρισμένα φύλλα και τα μανιτάρια είναι ένδειξη υπερβολικού ποτίσματος ή/και κακής στράγγισης της γλάστρας. Ακούγεται περίεργο να υπάρχουν μελίγκρες πάνω στα φύλλα τέτοια εποχή αλλά δεν είναι και απίθανο. Πάντως τα προβλήματα δεν προκλήθηκαν από το σαπουνόνερο. Ελέγξτε τη στράγγιση της γλάστρας. Φεύγει το νερό από τις τρύπες στον πυθμένα της; Ποτίστε με άφθονο νερό όποτε διαπιστώσετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Ακόμη μην βάλετε λίπασμα.
Καλησπέρα και από εμένα και καλές γιορτές εύχομαι είμαι από γενιά αγροτών και μεγαλωσα με δέντρα αλλά παντα ο ειδικός θα ξέρει κάτι παραπάνω.. έχω βάλει αρκετά βιβορνο έξω σε αυλή κ όλα καλά να θέλω να βάλω και σε ένα μεγάλο μπαλκόνι που έχω τι γλαστρα να πάρω 30lt κάνει ή να πάρω ποιο μεγάλη..εεπίσης τυρφηγια χώμα καλά δεν είναι ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΖητήστε κάποιο συσκευασμένο χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου. Αν έχετε διαθέσιμη σκέτη τύρφη ανακατέψτε την με κανονικό χώμα και λίγη ελαφρόπετρα. Η γλάστρα που γράφετε είναι καλή. Ψάξτε στα φυτώρια για το βιβούρνο τίνους Ιβ Πράις (Eve Price) είναι ίδιο με το κοινό βιβούρνο τίνους αλλά είναι πιο μικρό και έτσι είναι πολύ καλό για γλάστρες. Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι πολύ διαδεδομένη, την βρίσκει κανείς εύκολα στα φυτώρια.
Χρόνια Πολλά με υγεία!
Καλησπέρα και καλή χρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουμε δύο λουσιντουμ σε μια ζαρτινιερα στη ταράτσα από τις αρχές του καλοκαιριού. Το πρόβλημα είναι ότι έχει πλημμυρίσει η ζαρτινιερα είτε με το αυτόματο πότισμα είτε τώρα που τ έχουμε αφήσει χωρίς πότισμα και ποτιζεται από τη βροχή και τα φύλλα του έχουν γίνει κόκκινα και έχουν πέσει πάρα πολλά και τα υπόλοιπα δείχνουν προς τα κάτω. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το διωρθωσουμε? Τα φύλλα μπορούν να ξανα βγουν?
Γεια σας,
ΔιαγραφήΑπό την περιγραφή σας καταλαβαίνω ότι η γλάστρα δεν στραγγίζει ικανοποιητικά. Αν δεν διορθώσετε το πρόβλημα αυτό, θα πρέπει να τη φυτέψετε με είδη που φυτών που μπορούν να επιβιώσουν εκεί μέσα. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολη δουλειά.
Τα φύλλα θα βγουν ξανά αν τα φυτά είναι ακόμη ζωντανά. Οι ζαρντινιέρες είναι χτιστές ή μπορείτε να τις μετακινήσετε;
Περιμένω νέα σας.
Καλή Χρονιά!
Καλησπερα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω φυτεψει περιμετρικα κηπου λουσιντουμ για φυσικη περιφραξη,
1. Βλεπω σε «περασματα» τα σπανε οι γατες που πηδανε στον φραχτη, υπαρχει καποια ιδεα για να τα προστατεψω;
2. Υπαρχουν κλαδια που αναπτυσσονται προς τα εξω, να τα δεσω για να παρουν κατευθυνση προς τα πανω ή να τα κλαδεψω; Αν τα κλαδεψω υπαρχει ενδεχομενο να αραιωσει ο φραχτης στην βαση του;
Ευχαριστώ!
Γεια σας,
Διαγραφή1. Μόνον βάζοντας κάποιο δίχτυ ή πλέγμα θα εμποδίσετε τις γάτες να διασχίζουν το φυτοφράχτη. Όμως ακόμη κι αν σπάσει κάποιο λεπτό κλαδί το φυτό δεν θα χαλάσει.
2. Το δέσιμο δεν έχει νόημα. Απ' ό,τι καταλαβαίνω τα λούσιντουμ είναι πολύ μικρά ακόμη. Δεν γνωρίζω πόσο μικρά είναι όμως είναι πιθανόν να μην πρέπει να κάνετε κανένα κλάδεμα μέχρι να μεγαλώσουν λίγο ακόμη. Κλαδεύοντας στη βάση τους τα κλαδιά που κατευθύνονται προς τα έξω θα εμποδίσετε τα φυτά να αποκτήσουν θαμνώδες σχήμα.
Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
Το σχόλια και οι ερωτήσεις των αναγνωστών του μπλογκ δημοσιεύονται αφού τα διαβάσω.
Ευχαριστω για την απαντηση σας. Η αναπτυξη τους πλεον ειναι περιπου 80cm. Καποια κλαδια 80cm λογω βαρους φευγουν προς τα εξω. Το κλαδεμα για να γινεται συμπαγης φραχτης απο την βαση του πως πρεπει να γινεται; Βασικα σημαντικη ερωτηση ειναι το βαθος του φυτοφραχτη ποσο πρεπει να ειναι περιπου; Σε αποσταση απο τον φραχτη περιπου 30cm ειναι φυτεμενα τα φυτα, απο την νοητη γραμμη φυτευσης ποσο θα εκτεινονται;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω για την απαντηση σας. Η αναπτυξη τους πλεον ειναι περιπου 80cm. Καποια κλαδια 80cm λογω βαρους φευγουν προς τα εξω. Το κλαδεμα για να γινεται συμπαγης φραχτης απο την βαση του πως πρεπει να γινεται; Βασικα σημαντικη ερωτηση ειναι το βαθος του φυτοφραχτη ποσο πρεπει να ειναι περιπου; Σε αποσταση απο τον φραχτη περιπου 30cm ειναι φυτεμενα τα φυτα, απο την νοητη γραμμη φυτευσης ποσο θα εκτεινονται;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κλαδιά φεύγουν προς τα έξω επειδή έτσι είναι το σχήμα του λούσιντουμ και όχι λόγω του βάρους τους. Το λούσιντουμ έχει από τη φύση του σφαιρικό σχήμα και αν αφεθεί ακλάδευτο ξεπερνά εύκολα τα 2 μ. σε διάμετρο. Εσείς το φυτέψατε σε φράχτη, άρα θα το διαμορφώσετε στο σχήμα του φράχτη. Θα το κλαδεύετε έτσι ώστε στο κάτω μέρος ο φράχτης να έχει πλάτος (βάθος) λίγο μεγαλύτερο από το επάνω μέρος. Σταδιακά, και μετά από μερικά χρόνια, ο φράχτης θα φτάσει να έχει πλάτος περίπου 1 μ. στο κάτω μέρος του και 0,90 μ. στο επάνω. Τα κλαδέματα γίνονται την άνοιξη, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινόπωρου. Ελπίζω να έγινα κατανοητός.
ΔιαγραφήΑν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά, αλλά παρακαλώ μην ανοίξετε νέο θέμα. Δηλαδή πατήστε «Απάντηση» και όχι «Προσθήκη σχολίου».
Με έχετε καλύψει! Σας ευχαριστώ για τις εποικοδομητικές σας απαντήσεις!
ΔιαγραφήΚαλή σας μέρα!!! Τα λουσιντουμ ποτέ είναι καλή εποχή να φυτεύουν σε φράχτη και σε ποια απόσταση??? Ευχαριστώ πολύ ❤️
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΗ εποχή είναι πολύ καλή για φύτευση αρκεί να μην είναι λασπωμένο το χώμα. Φυτέψετε 2 φυτά ανά 1 μέτρο ή 3 φυτά ανά 2 μέτρα. Αν τα λούσιντουμ που θα αγοράσετε είναι πάρα πολύ μικρά, π.χ. έχουν ύψος 40 εκ. περίπου και αποτελούνται από ένα και μόνον κλαδί, τότε βάλτε τα λίγο πιο πυκνά, 3 φυτά ανά 1 μέτρο.
Καλησπέρα σας,θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις βάλαμε 15 φυτά λουσιντουμ για να δημιουργήσουμε έναν φραχτη τα βάλαμε σε μικρότερη απόσταση των 40 εκατοστών.τα φυτά είναι 50 εκατοστά σε ύψος υπάρχει κάποιο πρόβλημα;;
Η δεύτερη ερώτηση μου είναι τώρα στην αρχή χρειάζεται πολύ νερό; και αν ναι πόσο;
Και τέλος θα ήθελα να μάθω σε τι χρονικό διάστημα θα δω κάποιο αποτέλεσμα και με πιο τρόπο θα το κάνω πιο γρήγορο όλο αυτό.
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Γεια σας,
ΔιαγραφήΠόσο είναι το μήκος του φράχτη που θέλετε να δημιουργήσετε;
Θα ποτίζετε με μπόλικο νερό όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.
Εφ όσον όλα πήγαν καλά κατά τη φύτευση, θα δείτε σε λίγες μέρες να εμφανίζεται νέα βλάστηση. Δίπλα στα φυτά, αλλά όχι σε επαφή με αυτά, βάλτε λίγο πλήρες λίπασμα (π.χ. 20-20-20, 11-15-15 κ.λπ.).
Καλησπερα σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω φυτέψει για φράχτη 8 βιβουρνα εδώ και 15 χρόνια. Γίνεται πότισμα όταν χρεαζεται και ποτέ δεν έχω ρίξει λίπασμα. Το ύψος τους παραμένει όλα αυτά τα χρόνια σταθερό στο 1 μετρο και κάτι με εξαίρεση το ένα που έχει φτάσει τα 2 μέτρα. Τα δεντρα έχουν κάνει σχετικά χοντρό κορμό κάτω. Τι πρέπει να κάνω σε αυτή τη φάση, έτσι ώστε να πάρουν αρκετό μποϊ όλα τα βιβουρνα και να γίνει επιτέλους ένας ψηλός και θαμνώδη φραχτης, θα πρέπει να κλαδευτει αρκετα χαμηλά όπως μου προτειναν ; Γνωρίζω ότι δεν έχω κάνει την καλύτερη περιποίηση αλλά θεωρώ ότι ποτέ δεν είναι αργά για γίνει αλλαγή. Ο κήπος είναι ανατολικός. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!
Γεια σας,
ΔιαγραφήΣίγουρα μία βασική αλλαγή θα ήταν να τους δώσετε λίπασμα. Τα φυτά όπως και όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται τροφή. Το λίπασμα είναι η τροφή των φυτών. Όμως η περιγραφή σας με μπερδεύει και έχω διάφορες ερωτήσεις:
Γιατί μόνον ένα βιβούρνο είναι 2 μ. ψηλό και τα άλλα 1 μ.;
Τα κλαδεύετε με κάποιο τρόπο; Αν ναι, πώς;
Αυτή τη στιγμή έχουν δενδρώδη μορφή ή θαμνώδη; Δηλαδή έχουν κάτω κορμό και η φυλλωσιά ξεκινάει από ψηλά;
Περιμένω νέα σας.
Καλημερα, εχω φυτέψει για φραχτη τα δεντράκια με αποσταση 1,10 μεταξύ τους. Θεωρείτε οτι ειναι πολυ αραιά ή οταν μεγαλώσουν θα πυκνωσουν; Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΥποθέτω ότι μιλάτε για λούσιντουμ. Αν ναι, τότε η απόσταση μεταξύ τους είναι καλή. Θα μπορούσαν να είναι και λίγο πυκνότερα, αλλά και έτσι είναι καλά.
Ευχαριστώ για την απάντηση. Ναι για λουσιντουμ πρόκειται. Εριξα λιπασμα το μπλε σε συνδυασμο με το θειικο σίδηρο που πουλάνε τα jumbo. Κανουν αυτα τα λιπάσματα ή πρεπει να παρω κατι πιο εξειδικευμένο;
ΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΤο λίπασμα πήρατε, αναφέρομαι στο μπλε, θα πρέπει να γράφει πάνω στη συσκευασία του τα συστατικά του. Αν περιέχει άζωτο (Ν), φώσφορο (Ρ) και κάλιο (Κ), τότε είναι κατάλληλο. Ο θειικός σίδηρος μάλλον ήταν περιττός εκτός κι αν έλειπε σίδηρος από τα φυτά, κάτι που είναι μάλλον απίθανο αν μιλάμε για νεαρά φυτά.
Καλησπερα σας θα ηθελα να μαθω εαν το λουσιντουμ ειναι ανθεκτικο να φυτευτει σε περιοχη κοντα στη θαλασσα ??
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποσταση απο τη θαλασσα περιπου 150 ακτινα .
Σας ευχαριστω εκ των προτερων .
Γεια σας,
ΔιαγραφήΝαι, είναι καλή επιλογή
Καλησπερα σας. Αγορασα πριν λιγες μερες ενα λουσιντουμ, το οποιο το μεταφυτεψα σε μεγαλο κιουπι χωρις να "χαλασει" η ριζα του. Ο ανθοπωλης μου ειπε οτι θελει πολλες φορες ποτισμα. Στο φυτο απο την επομενη κιολας μερα, εγυραν τα φυλλα του και δεν εχει τη ζωντανια που ειχε. Το εβαλα και σε σκια, στην πυλωτη και σε ηλιο στο μπαλκονι μηπως συνελθει, αλλα τιποτα. Μηπως θελει το χρονο του λογω μεταφυτευσης ή συμβαινει κατι αλλο?? Το μεγεθος του ειναι περιπου ενα μετρο κι εχει και πολλα ανθακια πανω. Σας παρακαλω για την βοηθεια σας. Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΤο πιθανότερο είναι ότι χάλασαν κάποιες ρίζες του κατά τη μεταφύτευση και θα συνέρθει. Θα σταματούσα εδώ αν δεν μου γράφατε ότι «θέλει πολλές φορές πότισμα». Τώρα ας δούμε και αυτό το ζήτημα. Κατ' αρχάς υποθέτω ότι η γλάστρα στραγγίζει κανονικά από την τρύπα στον πυθμένα της. Σωστά; Μετά, θα πρέπει να ποτίζετε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό και κάθε πότισμα θα πρέπει να είναι γενναιόδωρο. Είναι καλύτερα τα αραιά ποτίσματα με μπόλικο νερό από τα συχνά με λίγο.
Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
Σας ευχαριστώ παρα πολυ για τη βοηθεια σας!! Θα περιμενω μηπως "συνελθει" το φυτο. Οσο για το ποτισμα, το ελεγχω οπως προαναφερατε. Σας ευχαριστώ και παλι για την αμεση ανταποκριση σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας έχω δύο λουσιντομ βλέπω ότι στους άνθους έχουν ψείρες τι μπορώ να κάνω
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΑν οι ψείρες είναι μελίγκρες, τότε μπορείτε να ψεκάσετε με κάποιο βιολογικό εντομοκτόνο για ερασιτέχνες που θα βρείτε σε μεγάλα κέντρα κήπου ή καταστήματα με γεωργικά είδη. Λίγο πιο κάτω, στις Ετικέτες, βρείτε αυτή με τον τίτλο «μελίγκρα», πατήστε εκεί για να δείτε φωτογραφίες μελίγκρας και να διαβάσετε μερικές χρήσιμες πληροφορίες.
Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
Έχω δύο λουσιντομ βλέπω ότι έχουν ψείρες στους άνθους τι μπορώ να κάνω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχικά σας ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Έχω εδώ και 1,5 χρόνο 10 λουσιντουμ τα οποία τα έχω βάλει δίπλα το ένα στο άλλο σε απόσταση 80-90 πόντων και απο τα οποία, τα 4 έχουν ψηλώσει (γύρω στο 1,80 ύψος) και τα άλλα έχουν μείνει γύρω στο 1,5 μέτρο. Τους έχω ρίξει 3-4 φορές λίπασμα(κόκκους).
Σήμερα τα κλάδεψα πρώτη φορά.... χωρίς να ξέρω αν το έκανα σωστά (ερασιτέχνης γάρ). Έκοψα τα κλαδιά που είναι χαμηλά τους ώστε μήπως έτσι βοηθήθουν και πάρουν ύψος.
Ερώτηματα
1) Υπάρχει κίνδυνος επειδή κλάδεψα σήμερα που είχε αρκετή ζέστη, να πάθουν κάποια ζημιά???
2) Όσα κλαδιά έκοψα, έβγαλα τα πιο πολλά φύλα από κάτω προς τα πάνω και τα έβαλα σε σε πλαστικά μπουκάλια με νερό σκεπασμένα με σακούλα από πάνω, ώστε αύριο να πάρω χώμα και με ορμόνη ριζοβολιας να τα φυτέψω σε προσωρινά γλαστρακια μήπως ριζώσουν. Ακόμα και τα χοντρά κλαδιά έχουν ελπίδα να ριζώσουν ή μόνο τα μικρά πράσινα κλαδάκια???
3) Μπορώ να ρίξω λίπασμα κάποιο δροσερό απόγευμα ή τώρα που καλοκαίριασε είναι επικίνδυνο να καούν??
4) Έχω μικροθεματα με μελίγκρα και μυρμήγκια πάνω σε κάποια κλαδιά, τα ψεκασα με μια μίξη σε 1μιση λίτρο νερού 3 κουταλιές τριμμένο πράσινο σαπούνι, μια κουταλια οινόπνευμα και υγρό, και έπειτα από 3-4 μέρες ξεβγαλμα με νερό με πίεση από το λάστιχο στα σημεία που υπάρχουν/παραμένουν προσβολές από την μελίγκρα. Ελπίζω να μην ήταν μεγάλη χαζομάρα.
Σας ευχαριστώ...
Συγγνώμη αν σας κούρασα...
Γεια σας,
Διαγραφή1. Η ζέστη δεν είναι πρόβλημα για το κλάδεμα. Δεδομένου ότι κόψατε τα χαμηλότερα κλαδιά υποθέτω ότι δεν σας ενδιαφέρει να υπάρχει κάλυψη από φύλλωμα στο κάτω μέρος των θάμνων. Εσείς θέλετε να υπάρχει φυλλωσιά ψηλότερα.
2. Τα καλύτερα μοσχεύματα, δηλαδή αυτά που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας είναι όσα προέρχονται από το μέσο ενός κλαδιού. Ελπίζω να μην αφήσατε τα μπουκάλια στον ήλιο γιατί σκεπασμένα με τις σακούλες θα ζεσταθούν πάρα πολύ.
3. Στα φυτά του κήπου δίνουμε λίπασμα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αν βάλετε τώρα θα πρέπει να φροντίσετε για το τακτικό πότισμά τους μέσα στο καλοκαίρι.
4. Το ξέβγαλμα με νερό κάνει περισσότερη ζημιά παρά καλό. Σίγουρα σκορπίσατε τις μελίγκρες και σε άλλα σημεία του κήπου. Το σαπουνόνερο είναι αποτελεσματικό μόνον με πολλές εφαρμογές. Μου φαίνετε περίεργο 1,5 λίτρο διαλύματος να έφτασε για να ψεκάσετε 10 φυτά τέτοιου μεγέθους. Το σαπουνόνερο και γενικά τα φυτοπροστατευτικά που δρουν όταν έρχονται σε επαφή με έντομα πρέπει να καλύπτουν το φυτό που θέλουμε να προστεύσουμε. Τι είναι το «υγρό» που αναφέρετε στο τέλος της συνταγής σας;
Καλησπέρα σας θα μπορουσα να σας στείλω φωτογραφία από το βιβουρνο που έχω στο μπαλκόνι να μου πειτε τι έχει πάθει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΒεβαίως. Θα βρείτε το e-mail μου στη δεξιά στήλη.
ΔιαγραφήΚαλό μήνα!
Καλησπέρα σας.Εχω φυτέψει εδώ και χρόνια λουσιντουμ στη μάντρα του σπιτιού μου.Στη μια πλευρά της μαντράς έχουν μεγαλώσει και τα έχουμε κλαδέψει πολλές φορές ενώ στην άλλη πλευρά δεν μεγαλώνουν σχεδόν καθόλου.Η διάφορα είναι τεράστια τα μισά είναι περίπου 1 μέτρο και τα άλλα μισά 2.5 μέτρα.Η απόσταση μεταξύ τους είναι μικρή,βρίσκονται όλα στη βορινή πλευρά του κήπου και αν εξαιρέσουμε το ύψος η όψη τους είναι άριστη.Τι φταίει άραγε και δεν ψηλώνουν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΥποθέτω ότι όλα δέχονται τις ίδιες φροντίδες, όπως νερό και λίπασμα.
Το έδαφος κάτω από τα λούσιντουμ έχει το ίδιο βάθος και στις δύο πλευρές; Μήπως από κάτω υπάρχει κάποιο υπόγειο ή κάτι άλλο;
Υπάρχει περίπτωση κάτω από τα μη αναπτυγμένα να υπάρχουν μπάζα ή οικοδομικά υπολείμματα;
Το χώμα τους είναι το ίδιο παντού; Είναι χώμα κήπου ή φερτό από την εκσκαφή κάποιας οικοδομής;
Περνά κάποιος σωλήνας ύδρευσης κάτω από κάποια βιβούρνα;
Περιμένω νέα σας.
Καλησπέρα σας,τα λουσιντουμ έχουν όλα την ίδια φροντίδα,ο κήπος είναι παλιός και δεν γνωρίζω αν υπάρχουν μπάζα σε αυτό το σημείο.Το χώμα είναι ίδιο παντου.Ξεχασα να σας πω πως στο κομμάτι που βρίσκονται τα φυτά που δεν μεγαλώνουν υπάρχουν δύο πεύκα.Τα φυτά αυτά τα βλέπει ο ήλιος αλλά λιγότερο από τα άλλα που μεγάλωσαν.Υπαρχει περίπτωση αυτό να προκαλεί τόσο μεγάλη διαφορά στην ανάπτυξη;Τι μπορώ να κάνω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΝαι δύο μεγάλα πεύκα μπορούν να προκαλέσουν τέτοια φαινόμενα, όχι μόνον με τη σκιά που κάνουν αλλά και με τις ρίζες τους που ανταγωνίζονται τα γειτονικά φυτά. Δεν υπάρχει κάτι να κάνετε. Τα λούσιντουμ αυτά θα μεγαλώνουν πιο αργά από τα διπλανά τους.
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας!!έχετε δίκιο τα πεύκα είναι παλιά πάνω από 60 ετών σίγουρα αυτό που μου είπατε φταιει
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα!Εχω φυτεύσει το βιβουρνο λουσιντουμ σε ενα κομμάτι στον κήπο οπου ηταν μπετό.αυτο το σκάψαμε σε περιπου 60 πόντους βαθος και έβαλα χώμα και μετα τα φυτά.Στην ουσία το σημείο σκέφτηκε μεχρι που φάνηκε χώμα με την διαφορα οτι το χώμα αυτο φαινοταν ιδιαίτερα σκληρό,υποψιάζομαι οτι εχει ακομα μπετό.Τι ανάπτυξη θεωρειτε πως θα πάρουν ;εγω τα εβαλα για φράχτη ,,υπαρχει περιπτωση να μην πάρουν ύψος;το χώμα ειναι απο αλλο οικόπεδο που έφερα το οποιο δεν εχει καλλιεργηθεί ποτε.Λίπασμα ρίξαμε πριν 4 μερες το mkp05234 το οποιο μας προτεινε γεωπόνος αλλα δεν ειμαι σίγουρη εαν κανει και αν η εποχή ειναι κατάλληλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι δεν καταλαβαίνω αν φυτέψατε ένα ή περισσότερα από ένα βιβούρνα. Πάντως το λίπασμα που βάλατε είναι καλό για να τα βοηθήσει να εγκατασταθούν. Επίσης είναι καλό ότι χρησιμοποιήσατε χώμα από κάποιο οικόπεδο και όχι από εκσκαφή. Είναι φυσιολογικό να είναι σκληρό το χώμα που βρίσκονταν κάτω από το μπετόν. Όμως γιατί φοβάστε ότι υπάρχει κι άλλο τσιμέντο; Δεν το αφαιρέσατε όλο;
ΔιαγραφήΚαλημερα!!εχω αυτη την ανηςυχια γιατι εχω φυτέψει γύρω απο ολο το σπίτι βιβουρνο και σε αλλα σημεία διαπιςτωνω μεγαλύτερη ανάπτυξη ενω σε αυτο το κομμάτι που αφαιρέθηκε το μπετό η ανάπτυξη ειναι αισθητά μικρότερη.Να διευκρινήσω οτι μιλαω για ενα μήκος που αφαιρέθηκε το μπετό γύρω στα 15 μέτρα και εχω βάλει περιπου ενα φυτο ανα μισό μετεο.Αναρωτιεμαι εαν η εκτίμηση μου για το μπετό ιςχυει και δεν εχει γινει σωςτη αφαίρεση τοτε αυτα τα φυτά θα μπορέσουν να αναπτυχθούν ωςτε να φτιάξουν εαν φράχτη εστω 2 μέτρων;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΑυτό που ρωτάτε δεν μπορώ να το γνωρίζω. Αν κάτω από τα βιβούρνα υπάρχει κάποιο στρώμα αδιαπέραστο από τις ρίζες, τότε τα βιβούρνα δεν θα μπορέσουν να φτάσουν στο μέγιστο της ανάπτυξής τους. Αν το στρώμα αυτό είναι αδιαπέραστο και από το νερό, τότε θα έχουν πρόβλημα επειδή θα λιμνάζει νερό γύρω από τις ρίζες τους. Εφ όσον όλα πάνε καλά, το φθινόπωρο δώστε τους κι άλλη μια δόση λιπάσματος.
Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά. Αλλά, παρακαλώ, πατήστε «Απάντηση» και όχι «Προσθήκη Σχολίου».
Ευχαριστω παρα πολυ!!!
ΔιαγραφήΓεια σας, αγόρασα 2 λουσιντουμ από φυτώρια και τα μετεμφύτεψα και τα 2 σε μια τεράστια γλάστρα. Για πότισμα ελέγχω το χώμα και υπάρχει πολύ καλή αποστράγγιση. Το σημείο έχει ήλιο μέχρι της 1 το μεσημέρι. Παρόλα αυτά παρατηρώ τελευταία πολλές καφέ κηλίδες στα φύλλα και έπεσαν και μερικά. Δεν έχω βάλει ακόμα λίπασμα γιατί τα έχω 40 μέρες και σκέφτηκα ότι δεν χρειάζεται μιας και το χώμα είναι καινούριο ακόμα. Τι μπορεί να φταίει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΚαλά κάνατε και δεν βάλατε λίπασμα ακόμη. Η ζέστη είναι πολύ έντονη. Η πιθανότερη αιτία για το πρόβλημα που βλέπετε είναι κάποιες μικρο-ζημιές στις ρίζες κατά τη μεταφύτευση. Υποθέτω πως όταν ποτίζετε βλέπετε το νερό να βγαίνει από τις τρύπες στον πυθμένα της γλάστρας και ότι τα φυτά δεν μπήκαν σε μεγαλύτερο βάθος από αυτό που ήταν πριν. Σωστά;
Καλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω ένα λουσιντουμ εδώ και 4 μήνες. Το φυτό πάει πολύ καλά απλά πριν 2-3 βδομάδες του έκανα ένα μεγάλο κλάδεμα. Το φυτό έχει αρχίσει και πετάει νέα φύλλα ΑΛΛΑ έχω πρόβλημα με τα παλιά του. Είναι σκούρα πράσινα και έχουν σκληρύνει πάρα πολύ και φαίνονται σαν μαραζομένα (όπως π.χ γίνεται το αγγούρι όταν περνάνε πολλές μέρες).Είναι κάτι φυσιολογικό ή κάτι δεν πάει καλά; Σκέφτηκα μήπως είναι λόγω οτι αυτά τα φύλλα τα έχει πολύ καιρό και είναι η περίοδος που γερνάνε και σιγά σιγά θα τα ρίξει.Πρόβλημα με φυλλόπτωση δεν έχει το φυτό.
Γεια σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, αυτό ακούγεται φυσιολογικό αφού μιλάμε για παλιά φύλλα. Είναι πολλές ώρες τη μέρα στον ήλιο το φυτό; Γιατί κάνατε το «μεγάλο κλάδεμα»;
Περιμένω νέα σας.
Καλησπερα! Όχι το μπαλκόνι είναι βορεινό όποτε το φυτό το βλέπει ο ήλιος 2-3 ώρες το πολύ. Δεν υπήρχε λόγος απλά επειδή είχε γίνει τεράστιο είπα να το κάνω ένα καλό κλάδεμα το οποίο το μετάνιωσα γιατί το παράκανα. Το φυτό έχει πετάξει 15-20 νέα φυλλαράκια. Εντωμεταξύ το άφησα 8 μέρες τώρα αποτιστο και νομίζω η εικόνα των φύλλων του ίσως βελτιώθηκε κάπως.
ΔιαγραφήΓεια,
ΔιαγραφήΝα ποτίζετε με μπόλικο νερό όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Δώστε τώρα μια πολύ ελαφριά δόση λιπάσματος και μετά αρχίστε ξανά τις λιπάνσεις την ερχόμενη άνοιξη.
Καλημέρα. Έχω ένα λουσιντουμ σε γλάστρα έξι μήνες περίπου. Αναπτύσσεται αλλά όχι προς τα πάνω.Τα κλαδιά του ανοίγουν δεξιά κι αριστερά κ δεν "δίνει μπόι ". Νομίζετε θέλει κλάδεμα κ πως;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΈχετε γράψει το ερώτημά σας μέσα στο θέμα-ερώτημα ενός άλλου αναγνώστη του μπλογκ. Αυτό είναι λάθος και μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις. Όταν θέλουμε να γράψουμε ένα σχόλιο σε κάποιο μπλογκ πατάμε «Προσθήκη σχολίου». 'Οταν θέλουμε να ρωτήσουμε ή να προσθέσουμε κάτι σε κάποιο σχόλιο ή ερώτημα που ήδη υπάρχει πατάμε «Απάντηση». Εσείς θέσατε το ερώτημά σας σαν να ήταν απάντηση ή σχόλιο στο ερώτημα του GiorgosThessaloniki.
Πάμε τώρα στο ερώτημά σας: Αργά ή γρήγορα θα γίνει και αυτό που θέλετε. Το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε για να επιταχυνθεί η διαδικασία είναι να στηρίξετε σε κάθετη θέση ένα κεντρικό κλαδί.
γεια σας
ΑπάντησηΔιαγραφήαπο την προσφατη χιονοπτωση ενα μεγαλο κλαδι πευκου επεσε και κατεστρεψε ενα φραχτη απο λουσιντουμ παχους ενος μετρου και πλεον.Εχει αφησει τονεξωτερικος μερος των φυτων αλλα το εσωτερικο μερος των κλαδιων εχει σπασει κυριως αυτο με τα φυλλα.Τα εξωτερικα κλαδια εχουν β γαλει καινουργια φυλλα αλλα τα εσωτερικα οχι.Μπορω να κλαδεψω σε υψος τα εξωτερικα για να βοηθησω να αναπτυχθουν τα εσωτερικα; Ειναι σε χωμα με καλη αποστραγγιση.
Γεια σας,
ΔιαγραφήΥποθέτω πως όταν μιλάμε για εσωτερικό και εξωτερικό τμήμα εννοούμε ως προς το οικόπεδο και όχι ως προς τον ίδιο τον φράχτη. Με αυτό το δεδομένο, κλαδέψτε ελαφρά το εξωτερικό τμήμα σε ύψος. Έχετε υπ' όψη ότι αν τα εσωτερικά κλαδιά είναι χοντρά, μπορεί να αργήσουν να «δώσουν» νέα βλάστηση.
καλησπερα σας θα ηθελα να ρωτσηω κατι σχετικα με το ποτισμα του λουσιντουμ.θελω να φτιαξω περιφραξη και θα χρειαστω αρκετα φυτα αλλα το καλοκαιρι η περιοχη δεν εχει τοσο μεγαλη πιεση στο νερο.ποσο νερο χρειαζεται ενα φυτο σε λιτρα και καθε ποτε θελει ποτισμα το καλοκαιρι?ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΕίναι πολύ δύσκολο να απαντήσω με την απαιτούμενη ακρίβεια στα ερώτηματά σας επειδή είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν τις ανάγκες των φυτών σε νερό και τη συχνότητα των ποτισμάτων. Ενδεικτικά αναφέρω μερικούς από αυτούς: τα χαρακτηριστικά του εδάφους, οι καιρικές συνθήκες, η ηλικία των φυτών.
Προσωπικά, το καλοκαίρι σε μικρά λούσιντουμ δεν θα έδινα λιγότερο 10 λίτρα νερό την εβδομάδα, μοιρασμένα σε 2-4 ποτίσματα. Όμως ΠΡΟΣΕΞΤΕ αυτό είναι πολύ χοντρικό και έχει μεγάλο κίνδυνο λάθους.
Αν στην περιοχή σας υπάρχει πρόβλημα με το νερό σκεφτείτε μήπως πρέπει να φυτέψετε κάτι άλλο όπως είναι ο σχίνος, ο ράμνος ή το μυόπορο αν μιλάμε για παραθαλάσσια θέση. Τα φυτά αυτά είναι ανθεκτικά στην ξηρασία. Υπάρχουν και ακόμη πιο ανθεκτικά (π.χ. φραγκοσυκιά) αλλά δεν γνωρίζω τις συνθήκες της περιοχής σας και έτσι δεν μπορώ να προτείνω κάτι.
Καλησπέρα σας θα ήθελα να ρωτήσω κ εγω κάτι . Λοιπόν έχουμε σπρέι περίπου 100 λουσιντουμ δεντράκι σε παραθαλάσσια περιοχή τον Νοέμβριο. Με οδηγίες που μας είχαν δώσει. Τώρα που άνοιξε ο καιρός έχουν μείνει ελάχιστα φύλλα κ τα καινούργια μπου βγαίνουν (είναι πολλα)μαυρίζουν. Τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε? Σας ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΑν φυτέψατε με τον σωστό τρόπο και δεν πήγε κάτι στραβά κατά τη διαδικασία αυτή, τότε θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στο περιβάλλον τους. Αν θέλετε απαντήστε σε μερικές ερωτήσεις:
Όλα τα νέα φυτά έχουν πρόβλημα ή κάποια είναι σε καλύτερη κατάσταση; Πόσο κοντά στη θάλασσα είναι τα φυτά σας; Δηλαδή, τα πιάνει η αλμύρα της θάλασσας που φέρνει ο άνεμος;
Τον χειμώνα και την άνοιξη που πέρασαν τα ποτίζατε κανονικά; Τους δώσατε κάποιο λίπασμα και αν ναι, τι είδους και πότε; Το νερό με το οποίο ποτίζονται είναι «γλυκό» ή υφάλμυρο;
Περιμένω νέα σας.
Υ.Γ. Τι εννοείτε γράφοντας «λούσιντουμ δεντράκι»;
Καλημέρα έχω ένα λουσιντουμ το οποίο ξαφνικά μαραθηκε και έχει βγάλει κάτι άσπρα πάνω στα κλαδιά σαν να έχει ασθένεια μάλλον τι μπορώ να κανω ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια,
ΔιαγραφήΑυτό το φυτό είναι φυτεμένο σε γλάστρα ή στο χώμα; Κάθε πότε το ποτίζετε; Στεγνώνει το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα; Είναι σε θέση ηλιόλουστη ή σκιερή; Του έχετε δώσει κάποιο λίπασμα; Αν ναι, πότε και ποιό; Πώς είναι αυτά τα άσπρα πάνω στα κλαδιά; Είναι κάτι κολλημένο επάνω στα κλαδιά ή κάτω από την επιδερμίδα του φυτού;
Περιμένω νέα σας.
Γειά σας είναι φυτεμένο σχετικά σε μεγάλη γλάστρα, δεν μπορώ να πω ότι το ποτιζω συχνά γιατί μένω σε μέρος με αρκετές βροχές και υγρασία αλλά νομίζω πως στην επιφάνεια τουλάχιστον το χώμα είναι στεγνό πριν το ποτισω. Το έχω τοποθετήσει σε θέση ηλιόλουστη του δίνω σίδηρο και τώρα αν τύχει κάποιο λίπασμα είναι από σουπερμάρκετ γενικά για φυτά. Αυτά τα άσπρα είναι πάνω στα κλαδιά κολλημένα (δεν ξέρω αν μπορώ να στείλω φωτογραφία από εδώ)
ΔιαγραφήΝαι, μπορείτε να στείλετε φωτ. είτε εδώ με κάποιο σύνδεσμο είτε με μέιλ. Θα βρείτε τη διεύθυνσή μου στη δεξιά στήλη.
ΔιαγραφήΠεριμένω νέα σας.
Καλησπέρα! Αρχές Μαρτίου φύτεψα 8 λουσιντουμ για φράχτη στον κήπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουν πλουτίσει πολύ και φαίνονται πολύ ζωντανά.
1. Υπάρχουν μέρες που τα ποτίζω κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα και λειτουργεί ( εάν περάσουν δύο μέρες χωρίς νερό μαραίνονται ).
2. Παρατηρώ πάνω στα φύλλα κάτι σαν μυρμήγκια. Χρειάζεται κάποιο φάρμακο?
Γεια σας,
Διαγραφή1. Μου φαίνεται υπερβολικό το καθημερινό πότισμα ενώ είμαστε στην άνοιξη. Τι θα γίνει όταν αρχίσουν οι καλοκαιρινές ζέστες; Μήπως δίνετε πολύ λίγο νερό; Αυτά τα γράφω χωρίς να γνωρίζω τις συνθήκες στην περιοχή σας, αλλά μου φαίνεται περίεργο το τόσο συχνό πότισμα για φυτά που είναι στο χώμα και όχι σε γλάστρες.
2. Θα μπορούσαν να είναι μελίγκρες. Λίγο πιο κάτω, στις Ετικέτες, θα βρείτε αυτή που έχει τίτλο, «μελίγκρες», διαβάστε σχετικά πατώντας εκεί, ώστε να τις αναγνωρίσετε και να δείτε τρόπους καταπολέμησης. Επίσης μπορείτε να μου στείλετε φωτογραφίες με μέιλ ή με κάποιο σύνδεσμο εδώ. Θα βρείτε τη διεύθυνσή μου στη δεξιά στήλη.
Καλησπέρα σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγόρασα πριν 2 μέρες 2 γλαστράκια λουσιντούμ και μία μέρα μετά τα μετεμφύτευσα σε ζαρντινιέρα πλαστική (είχαν ανοίξει τρύπες στο φυτώριο που την αγόρασα). Δύο μέρες μετά την μετεμφύτευση το ένα λουσιντούμ ηταν σαν μαραζωμένο και έστι έριξα λίγο νερό, φάνηκε ότι πήρε τα πάνω του αλλά την επόμενη μέρα πάλι τα ίδια. Το άλλο λουσιντούμ φαίνεται κανονικό. Να σημειώσω ότι είναι σε βορινό μπαλκόνι και τα βλέπει ο ήλιος 2-3 ώρες, επίσης όταν τα μετευμφύτευσα έριξα λίπασμα, πιστεύετε ότι το σόκαρε?
Ευχαριστώ
Γεια σας,
ΔιαγραφήΜάλλον απ' το ένα λούσιντουμ κόπηκαν κάποιες ριζούλες κατά τη διαδικασία της μεταφύτευσης. Συνήθως τα φυτά συνέρχονται από τέτοιες ζημιές. Αν θέλετε να το βοηθήσετε να περάσει το σοκ αυτό, δώστε του μια-δυο δόσεις από κάποιο εκχύλισμα φυκιών. Αυτά είναι σκευάσματα πολύ χρήσιμα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Καλησπέρα σας
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγόρασα 40 λουσίντουμ 40 cm περίπου υψος και τα έβαλα στον κήπο μου( βρίσκομαι στην Τρίπολη εαν αυτό βοηθάει) για να δημιουργήσω ενα φράχτη Αποφάσισα να τα ποτίζω με αυτόματο πότισμα( μου είπαν εκει που προμηθεύτηκα το σύστημα οτι το κάθε μπεκ?? βγάζει 8λίτρα την ωρα με σταγόνες ) Επειδή δεν ξέρω πόση ποσότητα νερού θέλει το κάθε φυτό σε λίτρα την ωρα και κάθε πόσες μέρες θέλει πότισμα τώρα στην αρχή θα ήθελα την βοήθεια σας Σας ευχαριστώ !!!!
Γεια σας,
ΔιαγραφήΕίναι σωστή η απόφασή σας για το πότισμα με προγραμματιστή. Η ποσότητα του νερού που θέλουν τα λούσιντουμ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το χώμα, «κρατάει» νερό; Κι αν ναι, πόσο; Οι καιρικές συνθήκες, όπως ο άνεμος, η βροχή, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αλλά και η ηλιοφάνεια, επηρεάζουν το νερό που χρειάζονται τα φυτά σας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε δοκιμές για να βρείτε την σωστή ποσότητα και τη συχνότητα. Σας προτείνω να ξεκινήσετε με 30' πότισμα, μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Αλλά θα πρέπει να είστε εκεί για να δείτε αν αυτή η ποσότητα είναι αρκετή ή αν λείπει νερό από τα λούσιντουμ.
Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
Σας ευχαριστώ πολυ!!!! Θα κάνω δοκιμές και εαν έχω απορίες θα ζητήσω πάλι την βοήθεια σας Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας Καλή συνέχεια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας... Έχω 5 λουσιντουμ σε νότιο σημείο σε κήπο καλύπτονται εντελώς από βοριά... Πέρσι με τις πολλές ζέστες έπεσαν πολλά φύλλα και 2 από αυτά μαράθηκαν... Τα πρόλαβα και φέτος τώρα με τις ζέστες πάλι ενώ ξαναενιωσαν σε κάποια ξεκίνησαν να έχουν καφέ φύλλα με λίγες τρυπούλες... Το πότισμα τώρα με τις ζέστες είναι 3 με 4 φορές την βδομάδα με καλή αποστραγγιση.. Το μόνο που έχω κάνει τους εχω ρίξει εκχύλισμα φυκιων.. Παρακαλώ μια βοήθεια
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΟι τρυπούλες είναι από κάποιο έντομο, μάλλον από κάμπια.
Πέρσι έχασαν τα φύλλα τους επειδή έμειναν απότιστα;
Υπάρχει περίπτωση να είναι φυτεμένα μέσα σε μπάζα;
Υπάρχει περίπτωση να λιμνάζει νερό μέσα στο έδαφος; Δηλαδή μήπως υπάρχει κάποιο αδιαπέραστο στρώμα κάτω από τα λούσιντουμ;
Λίπασμα δεν έχετε βάλει ποτέ;
Περιμένω νέα σας.
Καλησπερα σας! Έχω ένα Λούσιντουμ σε μεγάλη τετράγωνη γλάστρα. Τα φύλλα του είναι κάτω και έχω παρατηρήσει ότι η γλάστρα κρατάει νερό στο πιατάκι. Τι φταίει; Τι μπορώ να κάνω;
ΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΕίναι καλό να έχει σωστή στράγγιση η γλάστρα, αλλά μήπως ποτίζετε πάρα πολύ; Δηλαδή, περισσότερο απ' όσο χρειάζεται το φυτό. Βάλτε μια βάση μέσα στο πιατάκι ή μερικά βότσαλα (ή πλαστικά καπάκια μπουκαλιών) για να σηκωθεί ψηλότερα η γλάστρα και να μην βρίσκεται μέσα στο νερό.
Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά αλλά πατήστε Προσθήκη σχολίου και όχι Απάντηση, επειδή τώρα έχετε γράψει την απορία σας μέσα στο θέμα που άνοιξε άλλος αναγνώστης του μπλογκ.
Γεια σας. Έχω πάρει ένα λουσιντουμ από το Μάιο το χω σε μεγάλη γλάστρα αλλα παρατήρησα ότι τα φύλλα του είναι κάπως ξερά και στις άκρες αλλα είναι ξερά και καφέ επίσης δε μεγάλωσε καθολου και δεν έχει κάνει καν καινούργια φυλλαράκια. Το χω σε θέση στην αυλή που δε πάει κατευθείαν το ηλιακό φως πάνω του απλά έχει φως. Το μπορεί να φταίει παρακαλώ; Κάποιο φάρμακο χρειάζεται λέτε; Τι να κάνω;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΔεν κατάλαβα καλά αυτό που γράφετε. Τα φύλλα είναι όλα καφέ και ξερά ή είναι καφέ μόνον στις άκρες τους;
Καλησπέρα σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την δημιουργία ενός ψηλού φυτοφράκτη από λούσιντουμ που σκοπεύω να δημιουργήσω. Συγκεκριμένα, ο φράκτης θα έχει μήκος περίπου 20μ και επιθυμητό πλάτος τα 80 εκ. Το ύψος που θα ήθελα να πετύχω είναι τα 2,5 με 3μ. Ο προβληματισμός μου έγκειται στο γεγονός ότι το σημείο που θα τοποθετηθεί ο φράκτης είναι βορινό και στο σημείο φύτευσης αρκετές ημέρες τους χρόνου πνέουν πολύ δυνατοί άνεμοι που κάποιες φορές αγγίζουν τα 9bf. Πέρα από την καλλωπιστική αξία του συγκεκριμένου φράκτη, o βασικός προορισμός του είναι οι προστασία του χώρου, που θα περικλύεται εντός του, από τους ισχυρούς ανέμους. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν τα φυτά που θα επιλεγούν θα χρειαστεί να στερεωθούν είτε σε ξύλινους είτε σε μεταλλικούς πασσάλους ώστε να αντέξουν τις ανεμοπιέσεις? Οι συγκεκριμένοι πάσσαλοι με την σειρά τους μπορούν να στερεωθούν στην μάντρα του οικοπέδου για καλύτερη στήριξη.
Ευχαριστώ
Γεια σας,
ΔιαγραφήΑν πνέουν τόσο δυνατοί άνεμοι η στήριξη είναι απαραίτητη. Χρησιμοποιήστε όποιο είδος πασάλου σας βολεύει περισσότερο. Τα δεσίματα πάνω στο φυτό πρέπει να είναι χαλαρά και να τα ελέγχετε τακτικά ώστε να τα χαλαρώσετε περισσότερο όταν δείτε ότι τα κλαδιά αρχίσουν να αυξάνονται σε διάμετρο.
Το λούσιντουμ έχει αντοχή στον άνεμο. Όμως υπάρχουν θάμνοι με μεγαλύτερη αντοχή όπως: η δωδωνέα (Dodonaea viscosa), ο ελαίαγνος (Elaeagnus sp.), η πικροδάφνη (Nerium oleander), η δάφνη του Απόλλωνα (Laurus nobilis), ο ράμνος (Rhamnus alaternus). Αναφέρω θάμνους και όχι δέντρα επειδή εσείς σκέφτεστε να φυτέψετε θάμνο.
Πέρα από την προδιαγραφή που ήδη θέσατε, το φυτό που θα επιλέξετε θα πρέπει να μπορεί να ευδοκιμήσει στην περιοχή σας.
Τα 80 εκ. πλάτους θα επιτευχθούν εύκολα και μάλλον γρήγορα, όμως τα 2,5 - 3 μ. ύψους θα αργήσουν.
Ο ανεμοφράχτης είναι πιο αποτελεσματικός όταν έχει πάχος 3-5 μ. και αποτελείται από διάφορα φυτά σε σειρές των οποίων το ύψος αυξάνει σταδιακά, ώστε να κατευθύνεται ο άνεμος προς τα πάνω. Για το «σπάσιμο» του ανέμου η αραιή φύτευση είναι πιο αποτελεσματική από την πολύ πυκνή.
Καλημέρα σας έχω 30 λουσιντουμ για κάποιου είδους φράχτη μια δεκαετία περίπου. Πόσο επηρεάζει η ποιότητα του νερού περίπου 3300 με 4000 μονάδες; Τι μπορώ να κάνω για να τα διατηρήσω; Έχουν αραιώσει τα φύλλα τους και κάποια ξεραίνονται το νερό που έβαζα πριν ήταν στις 2000 μονάδες. Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΥποθέτω ότι η τιμή που αναφέρετε είναι αυτή της ηλεκτρικής αγωγιμότητας (μS/cm). Νερό με 3.300 μS/cm θεωρείται νερό πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε άλατα. Με προϋποθέσεις και περιορισμούς ακόμη και ένα τέτοιο νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πότισμα, όμως μπορεί να είναι και εντελώς ακατάλληλο. Μία από αυτές τις προϋποθέσεις είναι η φύτευση φυτών που είναι ανθεκτικά σε εδάφη με υψηλή αλατότητα. Το βιβούρνο λούσιντουμ δεν είναι ένα από αυτά. Δώστε μου μερικές πληροφορίες ώστε να σας προτείνω κάποιες επιλογές. Ο κήπος είναι κοντά σε θάλασσα; Πόσο κρύο έχει το χειμώνα στην περιοχή σας;
Περιμένω νέα σας.
Ευχαριστώ για την ενημέρωση.Είναι κοντά στη θάλασσα σε ευθεία 300 περίπου μέτρα. Κρύα πολλά δεν έχει. Προσπαθώ να τα σώσω γιατί τα έχω 10 χρόνια. Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΔυστυχώς ο μόνος τρόπος που ξέρω για να τα σώσετε είναι να τα ποτίζετε με νερό που περιέχει λιγότερα άλατα. Μπορείτε να το φιλτράρετε; Συμφέρει; Σκεφτείτε το.
Αν αποφασίσετε να φυτέψετε νέα φυτά διαλέξτε ανάμεσα σε αυτά: ράμνος, μυόπορο, σχίνος. Είναι και τα τρία θαμνώδη κατάλληλα για φυτοφράχτη.
Ακόμα μια ερώτηση αυτά που χαλάνε να τα αντικαθιστω με ελαιαγνο η μέτροσίδηρο σε αυτό το νερό πιο έχει αντοχή. Για τη Τζιτζιφια τι γνώμη έχετε κάνει το νερό; Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΟ ελαίαγνος δεν έχει πρόβλημα με το αλάτι πάνω στα φύλλα του. Αυτό είναι διαφορετικό από το «σκληρό» νερό άρδευσης. Η τζιτζιφιά (ή μοσχοϊτιά Elaeagnus angustifolia) έχει αρκετά καλή αντοχή στο «σκληρό» νερό. Για τον μετροσίδερο δεν γνωρίζω κάτι.
Καλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΈιχα βάλει λουσιντουμ για φράχτη
Δυστυχώς δεν αναπτύχθηκαν ποτέ σωστά χοντροί κορμοί και κλαδιά λίγα φύλλα κλπ
Εάν τα κόψω χαμηλά αφήσω δηλαδή ενα κομμάτι κορμόυ θα ξανά πέταξουν από χαμηλά? Ευχαριστώ
Γεια σας,
ΔιαγραφήΤι έφταιξε και δεν αναπτύχθηκαν σωστά τα λούσιντουμ; Έλλειψη φροντίδας ή υπάρχει κάτι που δεν τους «ταιριάζει», όπως κακό χώμα ή αντίξοες κλιματικές συνθήκες; Αν το πρόβλημα είναι η έλλειψη φροντίδας, θα δείτε βελτίωση με το κλάδεμα, φυσικά εφ όσον φροντίστε τα φυτά σας. Αν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα, τότε πρέπει να εντοπιστεί αυτό, να δούμε αν διορθώνεται και μετά να αποφασίσετε για τη συνέχεια.
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας,
Διαγραφήτα λιπανα,τα κλαδεψα , τα ποτίζω καθημερινά
Και περιμένω...
Γεια σας,
ΔιαγραφήΌταν δείτε κάποια αλλαγή ενημερώστε με.
Καλησπέρα έχω κάτι λουσίντουμ τα οποία δείχνουν στα φύλλα τους κάτι σαν σκουριά μετά αυτή απλώνεται και σιγά σιγά ξεραίνονται τα φύλλα. Το πότισμα είναι καθημερινό το καλοκαίρι γιατί όταν αγγίζω το χώμα το βλέπω ξερό. Πριν από αυτό θέλω να σας αναφέρω ότι ένας συντηρητής κήπων τα είχε ψεκάσει με ραουντ απ. Τον Ιούνιο έκτοτε πήραν την κάτω βόλτα. Κλάδεψα τα ξερά κλαδιά αλλά τα καινούργια φύλλα που βγαίνουν μετά από μέρες βγάζουν αυτή την σκουριά και ξεραίνονται. Λέτε να έχουν πάθει αρρώστια μετά τον ψεκασμό? Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΤο ράουντ απ είναι ζιζανιοκτόνο. Καταστρέφει φυτά ανεπιθύμητα. Αν επιζήσουν από αυτό, θα αρχίσουν να μεγαλώνουν ξανά.
Καλησπέρα σας. Έχω 2 χρόνια λουσιντουμ σαν φράχτη. Αναπτύσσονται πάρα πολύ γρήγορα όμως έχω παρατηρήσει ότι τα φύλλα έχουν μαυρίσει,σαν να έχει κάτσει βρωμιά πάνω. Στη πάνω μεριά του φύλλου. Όταν το τρίβω φεύγει. Με νερό και πίεση δεν κάνει δουλειά. Τι είναι και πως να το εξαφανίσω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΚατά πάσα πιθανότητα το μαύρισμα προκλήθηκε από έναν μύκητα που κάνει κάτι σαν καπνιά πάνω στα φύλλα. Η ζημιά είναι περισσότερο αισθητική. Η καταπολέμηση γίνεται με χαλκούχο μυκητοκτόνο. Όμως, σημειώστε ότι δεν έχω εικόνα του προβλήματος. Αυτό που σας γράφω είναι μία υπόθεση. Αν θέλετε στείλτε μου εικόνες μέσω μέιλ. Θα βρείτε τη διεύθυνση στη δεξιά στήλη.
Καλημέρα έχω τρία λοσιντιουμ σε ηλιόλουστες θέσεις τους τελευταίους μήνες παρατηρώ ότι τα φύλλα γίνονται καφέ και έχουν έντονη φυλλοπτωση παρόλαυτα έχουν πετάξει νέα φύλλα, γίνεται καλή αποστράγγιση και ρίχνω λίπασμα για πράσινα φυτά αλλά συνεχίζουν την φυλλοπτωση.Να χρησιμοποιήσω θειικό χαλκό με πότισμα ή ράντισμα ή κάτι άλλο; Ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα έχω τρία λοσιντιουμ σε ηλιόλουστες θέσεις τους τελευταίους μήνες παρατηρώ ότι τα φύλλα τους μαυρίζουν και έχουν έντονη φυλοπτωση, γίνεται καλή αποστράγγιση και ρίχνω λίπασμα για πράσινα φυτά αλλά συνεχίζουν την φυλοπτωση να ρίξω θειικό χαλκό με πότισμα ή ράντισμα; παρόλαυτα έχουν πετάξει νέα φύλλα.Ευχαριστω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΖητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντησή μου.
Ο θειικός χαλκός είναι μυκητοκτόνο. Η περιγραφή σας δεν παραπέμπει σε τέτοιου είδους πρόβλημα, άρα μην κάνετε κάτι τέτοιο.
Το χώμα στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα; Δηλαδή, όταν ποτίζετε το χώμα είναι στεγνό; Κάθε πότε βάζετε λίπασμα; Πόσο καιρό είναι στην ίδια γλάστρα τα φυτά αυτά; Μήπως είναι πρόσφατα φυτεμένα;
Περιμένω νέα σας.
Καλησπέρα σας. Έχουμε στο μπαλκόνι 5 μεγάλες ζαρντινιέρες που στην καθεμία έχουμε φυτέψει 3 λουσιντουμ. Εδώ κ 3 χρόνια δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Τα κουρεύουμε, βάζουμε λίπασμα 20-20-20 άνοιξη κσι φθινόπωρο και πέρισυ που είχαν βγει κάτι μαυράκια στο κάτω μέρος των φύλλων με σαπουνόνερο το λύσαμε. Φέτος και για πρώτη φορά τα φύλλα όλων πέφτουν αρκετά συχνά κ σε μια γλάστρα το ένα ξεράθηκε εντελώς. Μετά από λίγες μέρες το αφαίρεσα γιατί κ το διπλανό του άρχισε να ξεραίνεται κ αυτό. Εντέλει… παρόλο που το κούρεψα… ξεράθηκε κ αυτό… Στο κάτω μέρος σε όλες τις ζαρντινιέρες έχουμε τοποθετήσει χαλίκι κ απο πάνω χώμα. Είναι αρκετά ψηλά να τα αφαιρέσω και να κάνω την εργασία που αναφέρεται παραπάνω. Μπορώ κάπως να τα βοηθήσω σε ότι αφορά τα φύλλα που πέφτουν και μα προστατεύσω τα υπόλοιπα μη μου ξεραθούν; Επίσης, φέτος παρατηρώ αρκετά μυρμήγκια.. Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας.
ΔιαγραφήΖητώ συγγνώμη για την τεράστια καθυστέρηση στην απάντησή μου. Το ερώτημά σας μου ξέφυγε ανάμεσα σε πολλά άλλα.
Το βασικό είναι να βρείτε τι δεν πάει καλά. Ας δούμε δύο επίμαχα σημεία:
Για την λίπανση δεν μπορώ να πω κάτι μια και δεν γνωρίζω περισσότερα ούτε για τις ζαρντινιέρες ούτε για την δοσολογία του λιπάσματος. Πάντως αν βάλουμε λίπασμα ενώ τα φυτά είναι απότιστα μπορεί να προκαλέσουμε ζημιές. Υπάρχει περίπτωση να έχει συμβεί κάτι τέτοιο;
Αν το νερό δεν στραγγίζει καλά από τις ζαρντινιέρες, μπορεί να έχουμε ζημιές. Εσείς μπορεί να βάλατε απ' την αρχή χαλίκι στον πυθμένα όμως με τα χρόνια οι ρίζες μεγαλώνουν και μπορεί να φράξουν μερικά ή ολικά τα ανοίγματα που υπάρχουν στον πυθμένα. Βγαίνει κανονικά το νερό από τις τρύπες;
Σκαλίστε ελαφρά την επιφάνεια του χώματος ψάχνοντας για χοντρές, υπόλευκες προνύμφες εντόμων σε σχήμα C.
Περιμένω νέα σας.
Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας!!! Το λίπασμα που χρησιμοποιούμε είναι το best 20-20-20 όπου βάζω σε 10 lt 3 κουταλιές σούπας. Στο πότισμα τώρα αν τα παράποτίσω νερο βγαίνει… ελαφρά που τα σκάλισα είδα αυτά τα σκουλίκια που περιγράφετε κ τα αφαίρεσα… αλλά φοβάμαι να βγάλω τα φυτά μήπως καταστρέψω τις ρίζες τους… γενικά παρατήρησα πολλές ρίζες στα χώματα… τις οποίες δεν πείραξα για τον λόγο αυτό.
ΔιαγραφήΤέλος παρατήρησα στα φύλλα λίγα μαύρα και πράσινα ζουζουνακια.. τα ψέκασα αλλά δεν έχουν φύγει τελείως…
Ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο και τη βοήθεια σας!!
Γεια σας,
ΔιαγραφήΟι προνύμφες αυτές μπορούν να κάνουν ζημιές στα φυτά. Τα«μαύρα και πράσινα ζουζουνάκια» υποθέτω ότι είναι μελίγκρες. Δύσκολα θα κάνουν τόσο μεγάλη ζημιά ώστε να χαλάσουν ολόκληρα φυτά. Καλά κάνατε και δεν βγάλατε και τα άλλα φυτά απ' το χώμα.
Αν μπορείτε, κουνήστε λίγο τις ζαρντινιέρες ώστε να γείρουν ελαφρά, και ανοίξετε την τρύπα στον πυθμένα με ένα κατσαβίδι. ΄Ετσι θα βελτιώσετε την στράγγιση.
Για τις προνύμφες είναι λίγο πιο εύκολα τα πράγματα. Προμηθευτείτε θειικό σίδηρο (καραμπογιά). Προσθέστε τον στο χώμα με τις αναλογίες που προτείνει η συσκευασία του. Έτσι θα κάνετε το χώμα όξινο και αφιλόξενο για τις προνύμφες των εντόμων.
Όσον αφορά τη λίπανση δώστε πιο συχνά λίπασμα και όχι μόνον δύο όλο το χρόνο. Μπορείτε να δίνετε μια φορά το μήνα εκτός από το καλοκαίρι και το χειμώνα. Δεν πειράζει αν μειώσετε την δοσολογία (ml λιπάσματος/ lt νερού), θα είναι όμως προβληματικό αν την αυξήσετε. Βάλτε το λίπασμα πάντα σε ποτισμένα φυτά.
Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
Καλησπέρα σας, αγόρασα αυτά τα δυο φυτά , το ένα είναι λούσιντουμ, στο άλλο δεν συγκράτησα το όνομα του. Ζήτησα να το τοποθετήσω σε βορινο μπαλκόνι με αέρα και χωρίς ήλιο και μου πρότεινε αυτά . τα μεταφύτευσα με τύρφη και τα πότισα. τι άλλο πρέπει να προσέξω και πότε βάβω λίπασμα και τι λίπασμα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΣτο πάνω μέρος της σελίδας αυτής θα βρείτε ένα «κουμπί» με τίτλο, ΛΙΠΑΣΜΑ. Πατήστε εκεί και θα βρείτε ένα άρθρο με τίτλο, Λίπασμα σε γλάστρες. Διαβάστε το και θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τη λίπανση φυτών που ζουν μέσα σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες.
Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
Καλησπέρα σας. Έχω αγοράσει ένα βιβουρνο λουσιντουμ, το μεταφύτευση σε άλλη γλάστρα ψηλή κ βαθειά, το έχω σε βορινο μπαλκονι που το χτυπάει ο ήλιος από τις 2 και μετά. Εδώ και λίγες μέρες έχει τα φύλλα μαραγκιασμενα και γυρισμένα προς τα μέσα. Το ποτηζω όταν στεγνώνει το χώμα. Τι φταίει. ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΕίναι πιθανό να χάλασαν κάποιες ρίζες κατά τη μεταφύτευση με συνέπεια να βλέπετε αυτές τις ζημιές στα φύλλα. Βοηθήστε το φυτό σας με κάποιον ενεργοποιητή όπως το Bioforge ή τα διάφορα σκευάσματα που περιέχουν εκχυλίσματα φυκιών. Όμως μην ξεχάσετε να ελέγξετε αν φεύγει το νερό του ποτίσματος από τις τρύπες στον πυθμένα της γλάστρας.
Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
Καλησπέρα έχω βάλει σε παρτέρι 40 λουσιντουμ τώρα με τις ζεστές μέρες όσα είναι στη σκιά είναι εντάξει τα υπόλοιπα ξεραίνονται νερό δεν τους λείπει ρίχνω δύο φορές την εβδομάδα.Το χώμα μέσα είναι σαν νωπό αν οφείλεται η υγρασία ότι ξεραίνονται γιατί αυτά που είναι στη σκιά δεν έπαθαν κάτι; Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΘα ήθελα να ξέρω πριν πόσο χρόνο έγινε η φύτευση και κάτι ακόμη, όταν γράφετε ότι τα φυτά «ξεραίνονται» εννοείτε ότι μαραίνονται (λυγίζουν προς τα κάτω) τα φύλλα τους;
Περιμένω νέα σας.
Γεια σας, ενδιαφέρομαι να βάλω λούσιντουμ σε περίφραξη. Από ό,τι έχω δει πρέπει να τα φυτεύσω σε απόσταση 1 μέτρου περίπου μεταξύ τους, σωστά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ φράχτης είναι από συρματόπλεγμα. Σε τι απόσταση από αυτόν πρέπει να τοποθετηθούν για να μην έχει πρόβλημα ο φράχτης;
Λέω να τα φυτεύσω μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, είναι καλή εποχή;
Μέγεθος γύρω στα 2 λίτρα έλεγα για να βγει κάπως οικονομικά.
Σας ευχαριστώ.
Γεια σας,
ΔιαγραφήΣυγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση, έκανα διακοπές και από το ... ίντερνετ.
Η απόσταση του 1 μ. μεταξύ των φυτών είναι καλή αν δεν βιάζεστε πολύ να κλείσει ο φράχτης. Οι «βιαστικοί» φυτεύουν 3 φυτά ανά 1 μ. μήκους. Σκεφτείτε και την μέση λύση των 2 φυτών/ 1 μ.
Φυτέψτε τουλάχιστον 0,50 μ. από τον φράχτη.
Η εποχή ακούγεται καλή για τα βόρεια και τα ορεινά. Αν βρίσκεστε σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, φυτέψτε προς το τέλος του Σεπτέμβριου ή και αργότερα ώστε να έχει περάσει η ζέστη και οι βροχές να είναι κοντά.
Καλησπέρα, έχω ένα λουσιντουμ κοντά 90εκ σε μεγάλη γλάστρα . Γύρισα από τις διακοπές μια βδομάδα κ είχε ρίξει σχεδόν τα μισά κ παραπάνω φύλλα του κ τα υπόλοιπα μου έμειναν ήταν μισό καφέ. Το είχα ποτίσει καλά πριν φύγω κ του έβαλα πότισμα με το ανάποδο μπουκάλι όπως κ σε όλα τα άλλα μου φυτά τα οποία δεν έπαθαν κάτι. Τώρα πέρασε μια βδομάδα μετά κ βασικά έριξε όλα τα φύλλα του κ αυτά τα πρώτα που άρχισαν να βγαίνουν τα τρυφερουδια καφετιζουν στις άκρες παρότι έλεγχο το πότισμα τους με χέρι η ξύλο που χώνω όλο στη γλάστρα. Δεν ξέρω πως να το σώσω κ έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ. Σώζεται η όχι πια?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΗ γλάστρα στραγγίζει κανονικά; Δηλαδή, όταν ποτίσατε έφυγε το νερό από την τρύπα στον πυθμένα της;
Αν οι βλαστοί του είναι ακόμη πράσινοι στο εσωτερικό τους, τότε είναι ακόμη ζωντανό και υπάρχουν ελπίδες να συνέλθει. Ξύστε ελαφρά με τον αντίχειρα τον φλοιό για να δείτε αν από μέσα είναι πράσινος ο βλαστός.
Να ξέρετε ότι αυτό το «κόλπο» με τα μπουκάλια δεν είναι πάντα αποτελεσματικό.
Περιμένω νέα σας.
Καλημέρα απο Λέσβο, στελνω φωτογραφίες για να μου πειτε τι μπορω να κανω (εκτος απο κλάδεμα) για να σταματησω την καταστροφή του. Δεν μπορω νακαταλαβωαν ειναι βιβουρνο ή Ευώνυμο. Τα φύλλα κιτρινίζουν και ξερσινονται σε συστάδες και ανά κλαδί. Το μισο δεντρο ειναι ζωντανο ακόμα...ειναι φυτεμένο σε χωμο και εχει ηλικιατουλαχιστον 20 ετων. Ευχαριστώ πολυ, Άννα Μανέτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΤις φωτογραφίες μπορείτε να τις στείλετε με e-mail (θα το βρείτε στη δεξιά στήλη με τον τίτλο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ) ή να τις «ανεβάσετε» σε κάποιο από τις ειδικές ιστοσελίδες και να στείλετε εδώ τους σχετικούς συνδέσμους.
Περιμένω νέα σας.
Καλησπέρα σας! Έχω μια συσταδα από λειλαντ, όμως δημιουργούν θέματα καθώς πιάνουν μύκητες κ σκέφτομαι να τα κόψω κ να τα αντικαταστήσω με λουσιντουμ. Πως θα επιτύχω ώστε να μη φαίνεται το μέρος γυμνό? Πόσο γρήγορα αναπτύσσονται τα λουσιντουμ? Είναι προτιμότερο οι φωτεινές? Ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΑς αρχίσουμε από τα εύκολα: για να μη φαίνεται «γυμνό» το μέρος θα πρέπει τα νέα φυτά να είναι αρκετά μεγάλα ώστε το αποτέλεσμα να σας ικανοποιεί. Και τώρα το δύσκολο: Έχετε υπ' όψη ότι ίσως χρειαστεί να βγάλετε από το έδαφος και το υπόγειο τμήμα των λέιλαντ ώστε να μπορέσετε να φυτέψετε τα νέα. Έγραψα το «ίσως» επειδή δεν γνωρίζω τον χώρο σας και έτσι δεν έχω γνώμη για την επιλογή του είδους των φυτών.
Οι φωτίνιες και τα λούσιντουμ, που έχετε επιλέξει απαιτούν περίπου τις ίδιες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν και μεγαλώνουν με την ίδια ταχύτητα, 40-60 εκ. ύψους το χρόνο εφ όσον όλα πάνε καλά. Τα λούσιντουμ αντέχουν λίγο περισσότερο στη σκιά, αλλά οι φωτίνιες έχουν πιο θεαματική ανθοφορία. Άρα, μπορείτε να αποφασίστε με βάση την εμφάνισή τους. Μην ξεχνάτε ότι τα παραπάνω ισχύουν εφ όσον τα είδη αυτά είναι κατάλληλα για τον κήπο σας.
Καλημέρα,εχω λουσιντουμ σε γλαστρες αρκετα Χρόνια ηταν παρα πολυ καλα...ομως απο φετος το καλοκαίρι κόλλησαν μια κολα επανω στα φυλλα τους και στην συνέχεια πεσανε ηλπιζα οτι τελος δεν θα ξαναβγεί ...τελικα ξανα λοιπον κολλα. με μαυριλα,ολα γυρω στις 10 γλαστρες. Επίσης εχω ψεκάσει με φαρμακο που μου δωσανε αλλά δυστυχώς παλι συνεχίζεται τι να κανω σας ευχαριστω πολυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΑυτό που περιγράφετε μοιάζει με ζημιά από μελίγκρα. Αυτό είναι ένα έντομα με σχετικά εύκολη καταπολέμηση. Επιπλέον δύσκολα θα κάνει ζημιά τέτοιας έκτασης σε φυτά όπως το λούσιντουμ και μάλιστα ήδη αναπτυγμένα. Μήπως μπορείτε να μου στείλετε φωτ. με μέιλ. Θα βρείτε τη διεύθυνση στη δεξιά στήλη. Με τι ψεκάσατε;
Περιμένω νέα σας.
Γεια σας εχω 6 φυτα βιβουρνο λουσιντιουμ και τα φυλλα τους εχουν μαυρισει και πριν ναυρισουν ειχαν πανω μικρες κηλίδες άσπρες. Τα μαυρα που εχει πανω το φυλλο μεταφερονται παντου και στους τυχους . Τι πρεπει να κανω ; Το ποτιζω 1 φορα την βδομαδα χειμωνα και 3 καλοκαιρι
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΤα φυτά αυτά είναι σε γλάστρα ή στο έδαφος; Το χώμα τους στραγγίζει ανάμεσα στα ποτίσματα; Πόσο καιρό έχετε τα φυτά αυτό στον ίδιο χώρο;
Μήπως μπορείτε να μου στείλετε φωτογραφίες; Θα βρείτε τη διεύθυνση του e-mail στη δεξιά στήλη.
Περιμένω νέα σας.
Καλημέρα, εχω μεταφυτεψει σε 6 ζαρντινιερες μεγάλες 12 μικρα φυτα λουσιντουμ μικρα (40 εκ. ύψος) και αυτος που μου τα πουλησε μου ειπε να τα ποτιζω καθε μερα τωρα που ειναι μικρα, ισχυει αυτό ? Γιατι βλέπω μερικα κιτρινα φυλλα σε μερικα φυτα, ειανι σε βεράντα σε μερος ημισκιερο, δλδ εχει ηλιο το πρωι 2-3 ωρες. Γενικα να τα ποτιζω αμα δω οτι ειναι ξερό το χώμα? η θελει νερο τωρα που ειναι μικρα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΣτα φρεσκοφυτεμένα φυτά κάνουμε το εξής: μετά τη φύτευση (την ίδια ή την επόμενη μέρα) κάνουμε ένα πολύ καλό πότισμα με σκοπό να «καθήσει» το χώμα, και φυσικό προσθέτουμε όσο απ' αυτό χρειάζεται. Από εκεί και πέρα ποτίζουμε γενναιόδωρα όποτε διαπιστώνουμε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.
Καλησπέρα σας κύριε Ανδριτσοπουλε. Πήρα ένα λουσιντουμ πριν 3 βδομάδες περίπου. Μόλις το έφερα στο σπίτι άρχισε να εμφανίζει σημάδια μύκητα στα φύλλα (πχ μαύρες κηλίδες) και ειδικά μετά την μεταφύτευση εμφάνισε ιδιαίτερο πρόβλημα, κηλίδες αλλά και πάρα πολλά κίτρινα φύλλα που τελικά τα έχασε κ έμοιαζε διαρκώς μαραμένο. Έριξα χαλκό 2 φορές, λίπασμα φυκιών που διάβασα ότι βοηθά τα στεσσαρισμενα φυτά κ προχθές έκανα κ πότισμα με διάλυμα νερού με λίγο οξυζενέ που διάβασα ότι κ αυτό βοηθά τα φυτά με όψη μαραμενου. Μοιάζει από χθες να έχει επανέλθει πλήρως. Καθώς όμως έχει χάσει πάνω από τα δύο τρίτα των φύλλων του, ήθελα να ρωτήσω: θα ξαναβγάλει φύλλα και χαμηλά εκεί που τα έχει χάσει, η αυτό μπορεί να γίνει μόνο με κλάδεμα? Μου αρέσει στο ύψος που είναι το φυτό κ θα ήθελα να μην χρειαστεί αυστηρό κλάδεμα. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΗ περιγραφή σας με κάνει να σκέφτομαι ότι το πρόβλημα προέκυψε από κάποια ζημιά των ριζών κατά τη μεταφύτευση και όχι από μύκητες. Άρα ο χαλκός που χρησιμοποιήσατε ήταν περιττός, όμως το εκχύλισμα των φυκιών ήταν κατάλληλο. Μάλιστα, βάλτε ξανά από αυτό, πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του. Το νερό με το οξυζενέ δεν ξέρω τι κάνει.
Προς το παρόν μην κλαδέψτε. Δώστε περιθώριο λίγων εβδομάδων για να δείτε πιο τμήμα του φυτού είναι ζωντανό και δίνει βλαστούς. Μετά κόψτε
ό,τι είναι ξερό. Κλάδεμα για να διαμορφωθεί ή και να πυκνώσει η βλάστηση θα κάνετε αργότερα, το ερχόμενο φθινόπωρο ή την άνοιξη.
Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! Νομίζω πως όλα τα κλαδια είναι ζωντανά γιατί όλα έχουν φύλλα, όμως μόνο στα πιο ψηλά σημεία τους και όχι τόσο στη βάση η στην μέση τους. Αναρωτιομουν αν στα χαμηλότερα σημεία των κλαδιών θα ξαναβγούν φύλλα. Αν όχι, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέξω αν θα τα κόψω κονταινοντας τα πάρα πολύ (το φθινόπωρο όπως μου είπατε) η θα τα αφήσω γυμνά σε ένα μεγάλο κομμάτι τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΣωστά καταλάβατε.
Καλησπέρα.Φυτευσα καμία 15αρια λιοσιντιουμ. Περιμετρικά είχα γκαζόν κάποια στιγμή χτύπησα το κορμό των 2 μεσινεζα με συνέπεια να τα ξεφλουδισω και το ένα ξεράθηκε τελείως. Το άλλο το βλέπω τώρα έχουν μαραθεί τα φύλλα του. Το σώζω, υπάρχει να ριξ κάτι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΣε μικρά φυτά η επούλωση τέτοιων πληγών είναι πρακτικά δύσκολη επειδή ο βλαστός είναι μικρής διαμέτρου και το φυτό δεν έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει την πληγή και να λειτουργήσει από το υγιές κομμάτι του. Πάντως, αν μπορείτε καλύψτε την πληγή με πάστα κλαδέματος μήπως και το ίδιο το φυτό καταφέρει κάτι.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφύγετε στο μέλλον τέτοιες ζημιές. Ένας εύκολος τρόπος είναι όποτε κόβετε το γκαζόν να τοποθετείτε ένα προσωρινό φράγμα από χαρτόνι ή πλαστικό κοντά στον κορμό. Όμως ο πιο δύσκολος αλλά και πιο σωστός τρόπος, είναι με ένα πατόφτιαρο να αφαιρείτε το γκαζόν που βρίσκεται κοντά στους κορμούς των θάμνων ή δέντρων του κήπου. Αυτό είναι μια εργασία που οι κηπουροί ονομάζουν «ριζοκόψιμο» και είναι ωφέλιμη επειδή εμποδίζει τη χλόη να ανταγωνίζεται τα άλλα φυτά.
Δυστυχώς ενώ πήγα να ζητήσω πάστα να το προστατεύσω μου πρότειναν να βάλω χώμα γύρω γύρω. Αυτό που θα κάνω θα είναι το ριζοκοψιμο ξανά όχι μεσινεζα ...ευχαριστώ Χριστός ανεστη
ΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΣας πρότειναν να βάλετε χώμα μήπως και καταφέρει να ριζώσει το σπασμένο κομμάτι.
Το πιο σωστό είναι το «ριζοκόψιμο».
Καλησπέρα σας, έχω ένα λουσιντιουμ εδώ και ένα χρόνο περίπου στην αρχή όταν το πήρα μου εμεινε μισό και πριν από 3-4 μήνες κατάφερα να το επαναφέρω. Τώρα αντιμετωπίζω δυο θέματα:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Έχω παρατηρησει σε κάποια φύλλα του, πάνω στο κλαδί όμως(εκεί που ξεκιναει το φύλλο δηλαδή) κάποια ασπρακια σαν αφρός είναι .
2. Επειδή νόμιζα ότι ήταν κάτι που θα αρρωσταινε και τα υπόλοιπα φυτά μου το έβαλα σε άλλο μπαλκόνι που το χτυπάει πολύ ο ήλιος συνήθως από τις 16:30 και μετά. Από εκείνη τη στιγμή τις τελευταίες μέρες τα φύλλα του είναι σαν να καίγονται, κάποια έχουν μαυρίσει και κάποια έχουν ξεραθεί αλλά χωρίς να πέφτουν.
Δεν ξέρω τι να κάνω ακριβώς . Φταίει ο ήλιος ; Και επίσης αυτά τα ασπρακια είναι κάτι σαν βαμβακαδα;
Γεια σας,
ΔιαγραφήΖητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντησή μου όμως ήμουν πολύ απασχολημένος.
Ο αφρός που περιγράφετε προκαλείται από ένα μικρό έντομο που δεν είναι βλαπτικό για το φυτό. Η βαμβακάδα είναι και αυτή ένα έντομο αλλά κάνει ζημιές στα φυτά. Στην όψη είναι ακριβώς όπως υπαγορεύει το όνομά της, θυμίζει ξεκάθαρα ένα μικρό (διαμέτρου 1 εκ. περίπου) κομμάτι βαμβάκι.
Φέρτε πάλι το φυτό στην αρχική του θέση ώστε να μην το καίει ο ήλιος.
Μην βάλετε κάποιο λίπασμα τώρα, περιμένετε τον Σεπτέμβριο. Ποτίστε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.
Αν θέλετε μπορείτε να μου στείλετε φωτ. μέσω μέιλ. Θα βρείτε τη διεύθυνσή μου στη δεξιά στήλη.
Καλησπέρα!! Εδώ και 1 μήνα έχω κάνει μεταφύτευση σε γλαστρα 1 λουσιντουμ . Όταν το είχα σε ηλιο 8-1 τα φυλλα έδειχναν να καιγονται γινόντουσαν με καφέ κηλίδες...το μετακίνησα σε ημισκιερη μεριά.Τα πάει καλύτερα ΑΛΛΑ ενώ με την αφή βλέπω ότι είναι νωπό το χώμα έτυχε κ έχω και υγρασιομετρο και αυτί δείχνει ότι το χώμα είναι ποτισμένο, παρόλα αυτά τα φυλλα γέρνουν προς τα κάτω και μερικά διπλωνουν. Μου είχαν πει ότι είναι εύκολο φυτο αλλά δεν το βλέπω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΖητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
Το καλοκαίρι, τέλος Ιουνίου απ' ό,τι καταλαβαίνω κάνατε τη μεταφύτευση, δεν είναι και η καλύτερη εποχή για αυτή τη δουλειά ειδικά με τη ζέστη που κάνει φέτος απ' την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και μετά.
Κατά τη μεταφύτευση ενός φυτού είναι βέβαιο ότι κάποιες ρίζες του θα σπάσουν. Αυτό έχει συνέπειες καθώς το φυτό δεν μπορεί να πάρει όσο νερό έπαιρνε πριν. Όταν αναπτυχθεί και πάλι το ριζικό σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά. Στο μεταξύ φροντίστε να μην λιμνάζει νερό στη γλάστρα και σταθεροποιήστε το πότισμα είτε δοκιμάζοντας με την αφή είτε με το υγρασιόμετρο. Διαλέξτε μία από τις δύο μεθόδους και ποτίστε αντίστοιχα. Επίσης έχετε υπ' όψη ότι είναι καλύτερα να κάνουμε πιο αραιά γενναιόδωρα ποτίσματα παρά συχνά με λίγο νερό.
Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
Καλησπέρα σας. Τον Μαιο μεταφύτευσα ένα μικρό λουσιντουμ που αγόρασα απο φυτώριο σε μεγάλη γλάστρα και πήγαινε πάρα πολύ καλά. Ηταν ακμαίο και γυαλιστερό και πριν 15 μέρες περίπου άρχισε να βγάζει και νέα φυλλαράκια στις κορφές . Ωστόσο εδώ και μια εβδομάδα τα φύλλα του άρχισαν σταδιακά να γίνονται καφετιά στις άκρες και να πέφτουν μόλις τα ακουμπάς. Αυτό έγινε στην διάρκεια του μεγάλου καύσωνα που η θερμοκρασία Θεσσαλονίκη δεν έπεφτε ούτε τη νύχτα κάτω απο 30 βαθμούς. Ποτίζω με την μέθοδο της αφής και οι γλάστρες μου έχουν χαλίκι μέσα κάτω απο το χωμα και αποστραγγίζουν καλα. Δεν ξέρω τι να κάνω να το βοηθήσω. Τα κλαδιά που έμειναν χωρίς φύλλα να τα κλαδέψω ; Το λυπήθηκα πολύ γιατί ήταν πανέμορφο αλλά τώρα δείχνει ότι κάτι του συμβαίνει
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΗ ζέστη, η κακή στράγγιση, το υπερβολικό πότισμα, το κάθε ένα χωριστή ή συνδυασμός αυτών προκαλούν την εικόνα που περιγράφετε.
Μην κλαδέψτε κάτι αυτή τη στιγμή, ούτε να βάλετε λίπασμα με τέτοια ζέστη. Κάντε υπομονή μέχρι τον Σεπτέμβριο και συνεχίστε να ποτίζετε με το ίδιο σύστημα, όμως ελέγξτε αν φεύγει το νερό από τις τρύπες στον πυθμένα της γλάστρας. Υπομονή ...
Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
Δυστυχώς σήμερα που καθάριζα τα ξερά φύλα που είχαν πέσει εντόπισα κάτι. Θα σας στείλω στο email σας φωτογραφία να το δείτε . Ανησυχώ μήπως είναι κάποια ασθένεια.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα. Ξεκίνησα την αντικατάσταση των λεϊλαντ με λουσιντιουμ. Η απόσταση φύτευσης στο 1μ. Το μέρος είναι παραθαλάσσιο αλλά όχι φάτσα στη θάλασσα. Υπάρχει μπροστά άλλο οίκημα. Επειδή εκεί που φυτεύονται, είναι και τα όρια του γκαζόν (είναι αυτό το γρασίδι που έρπει σαν χοντρή αγριάδα), άρα το πότισμα γίνεται απ' τα pop up αναγκαστικά. Έβαλα ένα μικρό ταψακι για να δω στη διάρκεια ποτίσματος πόσο νερό συγκεντρώνει καί παρατήρησα ότι γεμίζει το μισό.Ειναι ορθή η όλη διαδικασία; Τώρα το καλοκαίρι ποτίζει κάθε μέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΘα σας στεναχωρήσω, αλλά ούτε το λούσιντουμ είναι κατάλληλο για φύτευση κοντά σε θάλασσα. Μακάρι στα δικά σας μην φτάνει η αλμύρα από τις ψεκάδες της θάλασσας. Η απόσταση του ενός μέτρου είναι καλή. Θα μπορούσαν να μπουν και 2 φυτά ανά μέτρο αλλά δεν πειράζει, το λούσιντουμ μεγαλώνει γρήγορα και ξεπερνά εύκολα το 1μ. σε πλάτος. Για το πότισμα δυσκολεύομαι να σας πω κάτι με βεβαιότητα, αν δίνετε περίπου μισό λίτρο νερό τη μέρα θα είστε εντάξει για την ώρα. Πάντως έχετε το νου σας ώστε να κάνετε διορθώσεις αν δείτε ότι το νερό είναι περισσότερο ή λιγότερο απ' όσο χρειάζονται τα φυτά. Μην αμελήσετε να κόβετε την αγριάδα που σίγουρα θα εισβάλει στο παρτέρι με τα λούσιντουμ.
Γειά σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω λουσιντομ για φράχτη ο οποίος ποτιζετε με αυτόματο ποτιστικά. Χάλασε οι μπαταρίες κ εμειναν αρκετές μέρες απότιστα. Τα φύλλα ψυλομαραθηκαν κ κάποια μαραζώσει. Πως μπορώ να τα επαναφέρω?
Γεια σας,
ΔιαγραφήΑρχίστε να ποτίζετε όπως πριν. Μην κόψετε ακόμη κάτι, περιμένετε το φθινόπωρο για δείτε με σιγουριά ποια τμήματα είναι ξερά και ποια όχι. Λίπασμα δώστε μόνον αφού δείτε ότι εμφανίζεται νέα βλάστηση και μόνο αφού περάσει η ζέστη.
Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
Καλησπέρα αγόρασα δύο λουσιντουμ για το μπαλκόνι και αν και τις πρώτες μέρες ήταν όμορφα και φουντωτά στην πορεία κρέμασαν τα φύλλα τους ! Τα ποτίζω περίπου δύο φορές την εβδομάδα και είναι σε φωτεινό σημείο του μπαλκονιού αλλά έχει και λίγο αέρα. Πώς μπορώ να τα βοηθήσω ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΤα μεταφυτεύσατε σε μεγαλύτερη γλάστρα; Αν ναι, τότε το σοκ της μεταφύτευσης μπορεί να έχει προκαλέσει το πρόβλημα στα φύλλα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να χαθούν μερικά φύλλα, αλλά όχι το φυτό.
Άλλη αιτία είναι η αλλαγή θέσης. Αν στο φυτώριο ήταν σε έναν χώρο σκιερό και υπήνεμο, τότε η νέα τους θέση που είναι φωτεινή και εκτεθειμένη στον άνεμο μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Στην περίπτωση αυτή, γρήγορα θα συνέλθουν.
Προσέξτε με το πότισμα. Δώστε μπόλικο νερό όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Αν εφαρμόσετε αυτή τη μέθοδο για μερικές εβδομάδες, θα βρείτε ένα πρόγραμμα που θα το προσαρμόζετε στην εποχή.
Για τη λίπανση διαβάστε την ανάρτηση «Λίπασμα σε γλαστρικά φυτά».
Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
Καλησπέρα σας. Έχω τρία φυτά λουσιντουμ και έμειναν απότιστα 4 ημέρες τα βρήκα μισά σε κάθε φυτό ξερά και τα μισά κανονικά. Τι μπορώ να κάνω για να γλιτώσω από ξερά το φυτό... θα ξαναπετάξει? Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΕφ όσον υπάρχει ζωντανό τμήμα πάνω στα φυτά, αυτά θα δώσουν νέα βλάστηση. Όμως αυτό θα συμβεί εφ όσον τα λούσιντουμ είναι σε θέση κατάλληλη και με την προϋπόθεση ότι τα φροντίζετε όπως πρέπει, δηλαδή ποτίζετε όποτε το χώμα είναι στεγνό, δίνετε λίπασμα κ.λπ.
Πάντως μου φαίνεται περίεργο τα λούσιντουμ μέσα σε 4 μέρες να ξεράθηκαν μερικώς. Μήπως δεν τα είχατε ποτίσει σωστά πιο πριν;
Καλησπέρα σας και καλή χρονιά, κ. Ανδριτσοπουλε! Εδώ και 1,5 χρόνο έχω ένα λουσιντουμ σε γλάστρα σε μπαλκόνι βορειοανατολικο. Το πρώτο του καλοκαίρι από δική μου άγνοια ξεράθηκαν πολλά φύλλα του. Φέτος το καλοκαίρι έβαλα αυτόματο πότισμα με συχνότητα 1 λεπτό ημερα παρα ημερα και πήγε μια χαρά. Εχω διατηρησει αυτό το στυλ ποτίσματος και μετά το καλοκαιρι με συχνότητα 1 λεπτό, ανά 3 ημέρες. Ωστόσο, παρατηρώ οτι το πιατακι της γλάστρας ειναι υγρο και υπαρχουν κιτρινισμενα φύλλα. Πρέπει να αλλάξω τροπο ή ρυθμό ποτίσματος ή μπορει να συμβαίνει κάτι αλλο; Σας ευχαριστώ πολύ και αναμένω με πολύ ενδιαφέρον την απάντησή σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΛίπασμα βάζετε; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε;
Παρακαλώ εξηγήστε μου αυτό με το υγρό πιατάκι της γλάστρας. Δεν καταλαβαίνω τη σημασία του.
Τα κιτρινισμένα φύλλα είναι παλιά ή καινούργια; Δηλαδή, είναι στο κάτω μέρος των κλαδιών ή στο επάνω;
Περιμένω νέα σας.