Σελίδες

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Σκληρός και ανθεκτικός πυξός

Πυξός
Σφαιρικά κλαδεμένος μικρός πυξός σε ηλιλολουστη θέση. (φωτ.Δ.Α.)
Για όσους δεν το έχουν καταλάβει το γράφω εδώ ξεκάθαρα: έχω μια ιδιαίτερη προτίμηση στα φυτά που έχουν μικρές ανάγκες συντήρησης, αυτά που δεν αρρωσταίνουν ή αυτά που δεν θέλουν όλη την ώρα πότισμα, λίπασμα, κλάδεμα, … χτένισμα και συγύρισμα. Με δυο λόγια προτιμώ τα φυτά που θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα μόνα τους όταν θα βαριέμαι να ασχοληθώ μαζί τους. Ο πυξός είναι ένα απ’ αυτά. 
Πυξός
Επιγραφή σχηματισμένη με πυξούς στην Αρκαδία (φωτ. Τ.Α.)
Είναι ένας αειθαλής θάμνος, σκληρός και ανθεκτικός. Βέβαια δεν έχει θεαματική ανθοφορία, αλλά σ’ αυτή τη ζωή δεν μπορεί κανείς να τα έχει όλα δικά του. Όσο για τη μικρή ταχύτητα ανάπτυξης που τον χαρακτηρίζει δεν είναι βέβαιο ότι πρόκειται για μειονέκτημα. Αν ο πυξός μεγάλωνε γρήγορα θα ήθελε πολλά κλαδέματα για να διατηρείται η φυλλωσιά του πυκνή και συμπαγής, όπως το λέιλαντ για παράδειγμα, ευτυχώς όμως δεν έχει τέτοια προβλήματα. 

Ο πυξός ευδοκιμεί σε θέσεις ημισκιερές ή και ηλιόλουστες. Όμως σε περιοχές όπου το καλοκαίρι είναι πολύ ζεστό είναι καλύτερα να τον προστατεύσουμε από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο. Προτιμά εδάφη που δεν κρατάνε νερό λάστρες Οι φροντίδες του είναι λίγες. Αν θέλουμε να διατηρείται πυκνή η φυλλωσιά του τον κλαδεύουμε ελαφρά άνοιξη και φθινόπωρο. Τις ίδιες περιόδους θα του δώσουμε και μια δόση από κάποιο πλήρες λίπασμα. Θα πάει πολύ καλά και σε γλάστρες όμως εκεί θα του δίνουμε πιο συχνά λίπασμα (δείτε εδώ σχετικά). 
Πυξός
Φράχτης από πυξό σε σκιερό κήπο στην Αθήνα. (Φωτ. Τ.Α.)
Οι πυξοί που κυκλοφορούν στην αγορά ανήκουν στα είδη Buxus microphylla και B. sempervirens. Οι διαφορές ανάμεσά τους δεν είναι σημαντικές εκτός από μία. Οι πυξοί B. sempervirens της σειράς ποικιλιών Faulkner έχουν αντοχή στο κυλινδροκλάδιο, έναν μύκητα που «βασανίζει» τα τελευταία χρόνια τους πυξούς πολλών κήπων και πάρκων. 

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ
Ονόμα: Πυξός, πυξάρι, τσιμισίρι, Buxus sp.
Κατηγορία: Καλλωπιστικός, αειθαλής θάμνος
Διαστάσεις: Υ: 4 μ. , Δ: 4 μ. για τις καλλιεργούμενες ποικιλίες και είδη.
Αντοχή: Μεγάλη αντοχή στο κρύο, καλή αντοχή στην ξηρασία.
Έδαφος: Αδιάφορο, αρκεί να έχει άριστη στράγγιση
Θέση: Από ηλιόλουστη έως σκιερή.
Αντιξόοτητες: Παθαίνει ζημιές από τα ούρα των σκύλων και υποφέρει από το κυλινδροκλάδιο. Αποφύγετε να βρέχετε τα φύλλα του.

Πυξός
«Άγριος» πυξός στην ομώνυμη χερσόνησο στις Πρέσπες (φωτ. Τ.Α.)

Ψαράδες, Πρέσπες
Το χωριό Ψαράδες στη Μεγάλη Πρέσπα, τα φυτά που εικονίζονται δεξιά σε πρώτο πλάνο είναι πυξοί. (Φωτ. Στ.Α.)

27 σχόλια:

  1. kυριε Ανδριτσοπουλε ποτε κλαδευω το φιλαδελφο κ το σινικο ιβισκο ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τον σινικό ιβίσκο υπάρχει σχετική ανάρτηση. Αναζητήστε την στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ.
      Τόσο ο σινικός ιβίσκος όσο και φιλάδελφος κλαδεύονται νωρίς την άνοιξη.

      Διαγραφή
  2. Κ Ανδριτσοπουλε έχω στον αγρό μου μια δρυς Quercus pubescens η οποία ενοχλεί κ σκέφτομαι να την μεταφυτευσω με χρήση σκαπτικου μηχανήματος σε παρακείμενη θέση.Ειναι 5 μ ύψος κ 30 εκ διαμετρο. Υπάρχει περίπτωση να πιάσει δεδομενης της μεγάλης ηλικίας του ; ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ίδια απάντηση θα βρείτε και στο άλλο σημείο του μπλογκ όπου θέσατε ξανά το ίδιο ερώτημα.
      Βγάλτε όσο μεγαλύτερη μπάλα χώματος είναι δυνατόν. Η καλύτερη στιγμή είναι το χειμώνα όταν το δέντρο είναι γυμνό από φύλλα και έχει πέσει σε λήθαργο. Φυσικά δεν είναι δουλειά που μπορεί να γίνει με χιόνια και βροχές ή σε λασπωμένο χώμα. Μην το φυτέψετε βαθύτερα απ' όσο είναι τώρα. Φροντίστε για τη στήριξή του τους πρώτους μήνες μέχρι να απλώσει νέες ρίζες. Δεν είναι εύκολη υπόθεση και το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο γιατί το δέντρο είναι μεγάλο.

      Διαγραφή
  3. Έχω ένα πυξαρι σε γλάστρα το οποίο μετά φυτεύτηκε ένα μήνα πριν περίπου . Παρατηρώ ωστόσο ότι έχουν εσωτερικά αρχίσει να κιτρινίζουν τα φυλλα του . Τι μπορεί να συμβαίνει ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αλλαγή περιβάλλοντος, μικροζημιές κατά τη μεταφύτευση, μειωμένος φωτισμός στο σημείο που βρίσκεται. Ένα ή περισσότερα από αυτά μπορεί να προκαλούν την φυλλόπτωση. Ευτυχώς αυτή αφορά τα παλιότερα φύλλα. Για το πρώτο δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Για το δεύτερο θα βοηθήσετε το φυτό χορηγώντας του κάποιο σκεύασμα από εκχύλισμα φυκιών. Το τρίτο δεν ξέρω αν ισχύει. Το πυξάρι πάει καλά ακόμη και σε θέσεις ημι-σκιερές. Μόνον εκεί που δεν έχει καθόλου ήλιο υποφέρει.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα!Έχω δύο μεγάλα πυξάρια σε γλάστρες. Κάθε χρόνο βγάζουν καινούργια φύλλα στις άκρες αλλα στο κέντρο τους έχουν αδειάσει και έχουν πολλά κενά.Τι μπορώ να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Έχω μερικές ερωτήσεις: Λίπασμα δίνετε; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε; Το νερό του ποτίσματος στραγγίζει από τον πυθμένα της γλάστρας; Σε τι θέση είναι; Ηλιόλουστη, σκιερή; Η γλάστρα τους έχει επαρκές μέγεθος; Πόσο καιρό είναι στην ίδια; Τα έχετε κλαδέψει ποτέ;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα!
      Έχω το ίδιο πρόβλημα με τον παραπάνω κύριο/κυρία. Φυλλωσιά μόνο στις άκρες των κλαδιών και στο κέντρο άδειο το φυτό από φύλλα και ξερόκλαδα. Οι γλάστρες είναι σε μπαλκόνι με βόρειο προσανατολισμό, αλλά δέχονται άμεσα ηλιο για τουλάχιστον τρεις ώρες το πρωί και μία ώρα το απόγευμα. Πότισμα γίνεται περίπου δύο φορές την εβδομάδα ή όταν διαπιστώσω ότι το χώμα είναι στεγνό. Έχω βάλει δύο στικακια λιπάσματος στο κάθε φυτό. Και μία φορά την εβδομάδα βάζω το Algoflash για πράσινα φυτά.
      Αναμένω τις συμβουλές σας!
      Καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Ο μη επαρκής φωτισμός προκαλεί τέτοια προβλήματα. Όμως μπορεί να αδειάσει το κάτω μέρος των βλαστών και από άλλους παράγοντες όπως είναι η έλλειψη νερού, η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων και τα πολλά άλατα στο χώμα. Αφού τα δύο πρώτα τα ελέγχετε τότε κάντε ένα πολύ γενναιόδωρο πότισμα και μετά βάλτε λίπασμα.
      Για καλό και για κακό κάντε έναν προσεκτικό έλεγχο στα φυτό μήπως εντοπίσετε μικρά έντομα. Επίσης, σκαλίστε λίγο το χώμα ψάχνοντας για λευκά, χοντρά και κοντά «σκουλήκια» σε σχήμα C.
      Περιμένω νέα σας.
      Χρόνια Πολλά!

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ για τις συμβουλές! Βάσει των άρθρων σας, διαπίστωσα ότι τα πυξάρια μου έχουν και έλλειψη σιδήρου. Υπάρχει περίπτωση να φταίει και αυτό για το άδειασμα από φύλλα στο κέντρο του φυτού; Την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσω χηλικό σίδηρο.
      Και κάτι ακόμη· Ποιά είναι η άποψή σας για τις led λάμπες ανθοφορίας; Θα είχαν αποτέλεσμα σε "υποφωτιζόμενα" από τον ήλιο φυτά;
      Επίσης, είδα στο προφίλ σας ότι είστε συντοξότης! Ελπίζω, όταν ξεκινήσουν πάλι οι αθλητικές δραστηριότητες να τα πούμε στα γήπεδα!
      Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
    5. Γεια σας,
      Δεν είναι η έλλειψη σιδήρου που κάνει τα κατώτερα φύλλα να πέφτουν όμως δώστε μία-δύο δόσεις θειικού σιδήρου για να προλάβετε άλλου είδους προβλήματα. Η έλλειψη του σιδήρου φαίνεται πρώτα στα νεαρά φύλλα και μετά στα παλιότερα.
      Προσέξτε και το ζήτημα του ποτίσματος. Υποθέτω ότι ποτίζετε όποτε το χώμα στεγνώνει, ας υπ' όψη και το ότι είναι καλύτερα να ποτίζουμε αραιά με μπόλικο νερό παρά συχνά με λίγο.
      Για τις λάμπες δεν ξέρω παρά ελάχιστα πράγματα.
      Είμαι τοξότης, αν και πρέπει να αλλάξω τη φωτογραφία με μία πιο ενημερωμένη αφού άλλαξα τόξο πριν κάτι μήνες. Οι αγώνες κόπηκαν αλλά ευτυχώς οι προπονήσεις δεν σταμάτησαν παρά μόνον για λίγες εβδομάδες. Με άλλα λόγια, το χειμώνα «έφαγα» πολύ κρύο αλλά μέσα στο γενικό χάλι ήταν πολύ καλό να έχει κανείς μια τόσο ευχάριστη δραστηριότητα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
      Χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα κ. Ανδριτσόπουλε,
    έχω φυτεύσει σε γλάστρα κάποιες ρίζες από φράχτη πυξου που ξεριζώθηκαν από κήπο. Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας και τα φύλλα του φυτού ενώ είναι πράσινα, είναι τελειως ξερα. Πιστεύετε ότι οφείλεται στην όλη διαδικασία μεταφύτευσης και θα επανέλθει? Είναι κάτι που μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το φυτο?
    Βρίσκεται σε μπαλκόνι που έχει λίγο ήλιο κάποιες ώρες το πρωί μόνο και την υπόλοιπη μέρα είναι απλά φωτεινό.
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Συμβαίνει αρκετές φορές να μην πετύχει αυτή η διαδικασία. Για να δείτε αν οι πυξοί είναι ακόμη ζωντανοί, ξύστε με το νύχι σας τον φλοιό. Αν από μέσα δείτε κάτι πράσινο, τότε όλα πήγαν καλά κι ας χάθηκαν κάποια φύλλα. Σ' αυτή την περίπτωση κάντε υπομονή. Κρατήστε τα φυτά σε χώρο προστατευμένο από τον άνεμο. Ποτίστε μόνον όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Τον άλλο μήνα ή προς το τέλος του χειμώνα δώστε στα φυτά μια-δυο δόσεις κάποιου ενεργοποιητή από εκχύλισμα φυκιών.

      Διαγραφή
  6. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα, εχω φυτεψει κατα μηκος του γκαζον πυξαρια ανα 40 εκ. σε μηκος 20 μετρα, εδω και 3 χρονια, αλλα τα φυτα εχουν μεγαλωσει ελαχιστα απο τοτε, δεν εχουν σχεδον ποτε πρασινο χρωμα. Μπορει να φταιει το ποτισμα του γκαζον που ισως τα βρεχει? Παρατηρησα οτι οταν σταματησα το ποτισμα του γκαζον το φθινοπωρο πεταξαν λιγα φρεσκα φυλλα. Τι μπορω να κανω τωρα την ανοιξη? Αν δεν παρουν πανω τους θα αναγκαστω να τα πεταξω. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ρυθμίσετε κατάλληλα το πότισμα του χλοοτάπητα ώστε να μην βρέχονται οι πυξοί. Το δεύτερο είναι να κάνετε αυτό που οι κηπουροί ονομάζουν «ριζοκόψιμο». Δηλαδή, να φροντίσετε ώστε το χώμα σε απόσταση 15-20 εκ. από εκεί που τελειώνει η φυλλωσιά των πυξών να μην καλύπτεται από χλόη.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  8. Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες. Θα καθαρισω τωρα που η αγριαδα ειναι σε λυθαργο. Αργοτερα που θα "ξεκινησει" η αγριαδα πως μπορω να τη σταματησω να μην πνιγει τους θαμνους? Γεωυφασμα γυρω απο τους θαμνους θα βοηθουσε? Επισης ποτε ειναι σωστος χρονος για λιπανση τους και με τι σκευασμα? Ευχαριστω και παλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το γεωύφασμα θα έχει αποτέλεσμα αλλά θα είναι άσχημο και επίσης θα πρέπει να το στερεώσετε με κάποιο τρόπο. Άρα, θα κάνετε αυτό που έκαναν από παλιά οι κηπουροί: «ριζοκόψιμο» με ένα πατόφτυαρο. Κάποιο λίπασμα πλήρες, με όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία (Ν, Ρ, Κ), άνοιξη και φθινόπωρο. Έχετε το νου σας για προσβολές από εχθρούς και ασθένειες.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος23/4/21 11:35

    Χαίρετε, είχα αγοράσει εναν πύξο πριν ενα δίμηνο και είχα βρει κάμπιες, το καθάρισα, όσο ήταν δυνατό και έκτοτε δεν έχω βρει άλλη.Το έχω σε γλάστρα και έχει ύψος περίπου 50-60 εκατοστά. Έχω παρατηρήσει οτι ενω στη βάση τα φύλλλα του είναι πράσινα, στην κορυφή έχουν αρχίσει και κιτρινίζουν, ενω τα καινούργια φυλλαράκια που ανοίγουν ενα 50% ξεραίνονται. Το κτυπάει ο ήλιος για 2-3 ώρες σίγουρα και το ποτίζω 2 φορές τη βδομάδα απο ενα ποτήρι νερό. Πρέπει να το ποτίζω περισσότερο;

    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ελέγξτε ξανά για κάμπιες. Μάλλον από αυτές είναι το πρόβλημα.
      Όσο για το πότισμα, ο κανόνας είναι ο εξής: Ποτίστε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Επίσης, είναι καλύτερα να κάνουμε πιο αραιά ποτίσματα με μπόλικο νερό παρά να ποτίζουμε συχνότερα με λίγο νερό.

      Διαγραφή
  10. Πριν ένα μήνα φύτεψα σε μεγάλη ζαρντινιέρα 5 πυξαρια κ ένα από αυτά έχει πάρει ένα έντονο κίτρινο προς καφέ χρώμα στα φύλλα. Απ'ότι παρατηρώ αρχίζουν να παίρνουν κ τα υπόλοιπα αυτή την απόχρωση.
    Ο ήλιος που δέχονται είναι από το μεσημέρι κ μετά κ τα ποτίζω περίπου κάθε 3-4 μέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Έχω μερικές ερωτήσεις:
      Υπάρχει περίπτωση να έσπασαν οι μπάλες χώματος των φυτών κατά τη φύτευση;
      Η ζαρντινιέρα στραγγίζει κανονικά; Δηλαδή φεύγει το νερό από τις τρύπες της;
      Το χώμα στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα;
      Στην πρώτη φωτογραφία του παραπάνω άρθρου φαίνεται ένας πυξός με ελαφρά κίτρινα φύλλα. Το χρώμα των φύλλων των δικών σας πυξών μοιάζει με αυτό;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα,
      Ναι όταν τα φυτεψα έσπασα λίγο τη "μπάλα" του χώματος από την κάτω πλευρά κυρίως. Σαν να τη "χτένισα" με τη τσουγκράνα.
      Η ζαρντινιέρα είναι χτιστή κ αφού τη μόνωσα της έβαλα στη βάση αρκετή ελαφρόπετρα για να στραγγίζει. Για να σας είμαι ειλικρινής δεν έχω παρατηρήσει αν τρέχει νερό από τις οπές μετά το πότισμα. Θα το κάνω στο επόμενο.
      Τα πρώτα 3-4 ποτίσματα τα έκανα σε καθημερινή βάση έπειτα τα αραιωσα ανά 3-4 ημέρες ανάλογα την υγρασία του χώματος στην επιφάνεια του.
      Ναι, μοιάζει το χρώμα με αυτό της φωτογραφίας του άρθρου. Δεν περιορίζεται όμως μόνο στα φύλα της κορυφής αλλά σε όλο το φυτό.
      Σας ευχαριστώ πολύ τόσο για το ενδιαφέρον σας όσο κ για την άμεση ανταπόκριση σας.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Το χρώμα στον πυξό της φωτογραφίας έχει προκληθεί από το κρύο και είναι σε όλα τα εξωτερικά φύλλα. Αν αυτό να ισχύει και στην δική σας περίπτωση, δεν υπάρχει πρόβλημα.
      Όμως αν η αλλαγή να χρώματος οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή και κακή στράγγιση, τότε υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να διορθωθεί. Στην περίπτωση αυτή θα δείτε τα φύλλα να καφετιάζουν και να μαυρίζουν στην άκρη τους. Θα πρέπει, να ποτίζετε μόνον όποτε αντιλαμβάνεστε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό, να ελέγχετε τη στράγγιση και αν χρειαστεί να διορθώσετε όποιο τμήμα της είναι προβληματικό. Εννοώ ότι μπορεί κάποια αποστραγγιστική οπή της ζαρντινιέρας να έχει φράξει και εσείς να πρέπει να την ξεφράξετε με ένα σύρμα, για παράδειγμα.
      Τέλος, αν η αλλαγή χρώματος οφείλεται σε ζημιά κατά τη φύτευση, τότε το πιθανότερο είναι ότι τα φυτά θα συνέλθουν, όμως θα δείτε κι άλλες ζημιές πάνω τους πριν αρχίσουν να βελτιώνονται.
      Μην βάλετε κάποιο λίπασμα τέτοια εποχή. Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά. Επίσης μπορείτε μου στείλτε εικόνες με μέιλ ή με κάποιο σύνδεσμο.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος15/10/23 09:19

    Καλημέρα σας θα ήθελα την βοήθεια σας!!! Αγαπώ αυτό το φυτό πολύ κάτι έκανα λάθος στην συντήρηση του και τώρα έχω στεναχωρηθη πολύ που έχει ξεραθεί έτσι όλα τα φύλλα και σε ένα άλλο έχει βγάλει κάτι ωουλιτσες απαλές στο φύλλο δεν θέλω να το πετάξω τι να κάνω?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δυσκολεύομαι να καταλάβω τι έχουν οι πυξοί σας. Κάτι δεν γράψατε καλά. Μπορείτε να επαναλάβετε το μήνυμά σας εδώ; Πατήστε «Απάντηση» και περιγράψτε καλύτερα το πρόβλημα. Επίσης, μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες με e-mail, θα βρείτε τη διεύθυνση στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.