Το δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis) δεν είναι κάποιο μικρό θαμνάκι όπως άλλα αρωματικά, βλέπε τη ρίγανη ή το θυμάρι. Είναι μεγάλο, με φυλλωσιά πυκνή και συμπαγή. Μάλιστα αυτή μπορεί να γίνει ακόμη πιο πυκνή με ένα κλάδεμα το χρόνο. Το κλάδεμα αυτό γίνεται είτε όταν είναι ανθισμένο είτε λίγο μετά την άνθηση. Αν το φυτό είναι μικρό θα το κάνουμε με την ψαλίδα, αν είναι μεγάλο θα δουλέψουμε πιο εύκολα με ένα ηλεκτρικό μπορντουροψάλιδο. Ευτυχώς τα κλαδιά του δεν είναι τόσο σκληρά ώστε να χρειάζεται ένα ισχυρότερο μηχάνημα όπως είναι το βενζινοκίνητο μπορντουροψάλιδο.
Κλάδεμα. (φωτ. Μ.Β.) |
Το δεντρολίβανο της φωτογραφίας έχει ύψος περίπου 1,50 μ. Με το κλάδεμα αφαιρέθηκαν περίπου 20-30 εκ. ύψους. Όπως συνήθως, το κλάδεμα στο ανώτερο τμήμα του φυτού ήταν λίγο αυστηρότερο απ’ ό,τι το κατώτερο. Με άλλα λόγια κλάδεψα περισσότερο στα ανώτερα κλαδιά παρά σε αυτά που είναι χαμηλά. Ένα πολύ μικρό μέρος των κλαδεμάτων φυλάχτηκε κατά μέρος για να ξεραθεί και χρησιμοποιηθεί στην κουζίνα.
Ανθισμένο δεντρολίβανο. (φωτ. Τ.Α.) |
Νέοι βλαστοί μερικές εβδομάδες μετά το κλάδεμα. (φωτ. Τ.Α.) |
Πρόκειται για ένα μεσογειακό φυτό, που δεν πρέπει να λείπει από έναν ηλιόλουστο κήπο, κατά τη γνώμη μου. Είναι ένας αειθαλής θάμνος, με βελονοειδή και πολύ αρωματικά φυλλαράκια. Τα άνθη του εμφανίζονται προς το τέλος του χειμώνα και διατηρούνται για πολλές εβδομάδες, έχουν απόχρωση μπλε-λιλά. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις σε εδάφη που στραγγίζουν καλά κι ας είναι φτωχά σε θρεπτικά στοιχεία ή και πετρώδη εδάφη. Λόγω του σχήματος του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το έρπον δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis var. horizontalis) που επιπλέον, είναι κατάλληλο και για καλλιέργεια σε γλάστρα. Όμως γι΄αυτό θα μιλήσουμε σε άλλη ανάρτηση.
Γεια σας, εχω μερικες ριζες δενδρολιβανο και τελευταια καποια απο τα φυτα (3 ετων τα πιο πολλα) εχουν γινει καφε τα κλαδια/φυλλα ,και σε καποια φυτα εχουν εγκατασταθει αραχνοειδη μαλλον(συναγω εκ των ιστων που βρηκα μεσα στα φυτα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβασα οτι υπαρχει μια ασθενεια των ριζων τ φυτου π εχει αυτα τα αποτελεσματα και μαλιστα διαβασα οτι ειναι μεταδοτικη ασθενεια των ριζων.
Θα πρεπει να κανω κατι ιδιαιτερο η αρκει το ξεριζωμα των αρρωστων φυτων?
Ευχαριστω εκ των προτερω για τον χρονο σας.
Γιωργος
Γεια σας,
ΔιαγραφήΕκτός του αισθητικού προβλήματος, οι αράχνες δεν κάνουν άλλη ζημιά στο δεντρολίβανο. Δηλαδή, δεν φταίνε αυτές για την ξήρανση των κλαδιών. Άλλη είναι η αιτία. Μπορεί να είναι κάποια ασθένεια (π.χ. μύκητες που προκαλούν σήψεις στις ρίζες) ή κάποιος εχθρός (π.χ. ψευδόκοκκοι ή άλλα έντομα) όμως μπορεί να φταίνε και φυσιολογικοί παράγοντες (π.χ. κακή στράγγιση του εδάφους) ή λανθασμένοι χειρισμοί από μέρους σας (π.χ. υπερβολικό πότισμα, κακό κλάδεμα κ.ά.). Άρα δεν μπορώ να σας συστήσω να κάνετε κάτι χωρίς να γνωρίζουμε ποιά είναι η αιτία του προβλήματος.
Καλησπέρα! Εχω δεντρολίβανο σε ένα παρτέρι 4 μέτρα. Είναι 4-5 ρίζες. Αλλά το βλέπω ότι μεγαλώνει κατά μήκος και κρεμάει. Είναι άλλη ποικιλία δεντρολίβανου η είναι φυσιολογικό? Πώς το κλαδευω? Να τα κόψω αυτά που κρεμάνε? Πέρυσι που το κλάδεψα σαν θάμνο με το μπορντουροψαλιδο φάνηκαν από μέσα ξερά κλαδιά και ήταν άσχημο. Επίσης πότε κλαδευω τι εποχή?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΑν διαβάστε το άρθρο στο πάνω μέρος της σελίδαςθα δείτε ότι το «κλάδεμα γίνεται είτε όταν είναι ανθισμένο είτε λίγο μετά την άνθηση». Μάλλον έχετε το οριζοντιόκλαδο δεντρολίβανο, το οποίο μεγαλώνει περισσότερο προς τα πλάγια παρά σε ύψος. Κλαδεύετε μειώνοντας ελαφρά τις κορυφές του, με άλλα λόγια αφαιρείτε περίπου το ανθισμένο τμήμα. Το αν θα κόψετε ή όχι τα κλαδιά που κρεμάνε είναι δική σας απόφαση, επειδή αυτό θα καθορίσει την μορφή του φυτού. Δηλαδή, αν κόψετε τα κλαδιά αυτά δεν θα τα βλέπετε και ο θάμνος θα έχει άλλο σχήμα. Πάντως μην περιμένετε ότι με το κλάδεμα θα κάνετε ένα οριζοντιόκλαδο δεντρολίβανο να αποκτήσει την μορφή του «κανονικού» δεντρολίβανου.
Όχι δεν θέλω να το κάνω κάτι άλλο από αυτό που είναι, απλά ρωτάω για να ξέρω πως να του συμπεριφερθω (μίας και υπήρχε ήδη το δεντρολίβανο όταν ήρθαμε σε αυτό το σπίτι)
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσων αφορά τα ξερά κλαδια που υπάρχουν στο εσωτερικό του, πιστεύετε ότι ένα λίγο επιθετικό κλάδεμα κοντά στην βάση του θα βοηθούσε για να βγάλει νέα φρέσκα κλαδιά η θα το καταστρέψω?
Καλύτερα να αποφύγετε το πολύ αυστηρό κλάδεμα. Ο φλοιός, στα πιο παλιά κλαδιά του δεντρολίβανου, έχει πάρα πολλές πτυχές οι οποίες μπορεί να εμποδίσουν την αναβλάστησή του. Κλαδέψτε ελαφρά μετά την ανθοφορία.
ΔιαγραφήΚαλησπερα. Εχω ενα τεραστιο Φυτο πολλων ετων και φυτεμενο σε οριστικο μερος εδω και 10 χρονια. Εχει περιμετρο 5 μετρα αλλα απο ενα τρομερο βορια που το χτυπησε τον χειμωνα ανοιξε ολο και ξαπλωσε κυκλικα αφου εσπασαν και καποια κλαδια. ...δλδ εχει μεινει μια τρυπα στην μεση Ουσιαστικα. Πως μπορω να βοηθησω να πεταξει κλαδια απο την μεση.???
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΦέτος το χειμώνα έπαθαν το ίδιο αρκετοί θάμνοι. Θα μπορούσατε να κλαδέψετε χαμηλά το δεντρολίβανο περιμένοντας να εμφανιστεί νέα βλάστηση από τους οφθαλμούς που βρίσκονται μέσα ξύλο λίγο χαμηλότερα από τις τομές. Όμως, η πρότασή μου είναι να κάνετε υπομονή και να δώσετε χρόνο στο φυτό σας να αντιδράσει και να δώσει νέους βλαστούς μόνο του χωρίς κλάδεμα. Το δεντρολίβανο και μερικά ακόμη φυτά δυσκολεύονται να αναβλαστήσουν αν κλαδευτούν χαμηλά.
Συνεχίστε να ποτίζετε όπως πριν και βοηθήστε το με λίπασμα, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.
Πόσο πρέπει να το ποτίζουμε; Έχω κάνει ένα φράχτη με 10 ρίζες !
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΠρέπει να ποτίζουμε τόσο ώστε να μην διψούν τα φυτά. Η ποσότητα του νερού και η συχνότητα με την οποία ποτίζουμε ένα φυτό εξαρτώνται, από το μέγεθος του φυτού, τις καιρικές συνθήκες (άνεμος, βροχή, θερμοκρασία, ηλιοφάνεια) και από χαρακτηριστικά του εδάφους που επηρεάζουν τη στράγγισή του. Μπορώ να γνωρίζω αυτά τα στοιχεία για τα δεντρολίβανά σας; Όχι. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι να ελέγχετε το χώμα και να παρατηρείτε την εικόνα των φυτών σας για να βρείτε έτσι κάθε πότε θέλουν νερό.