Σελίδες

ΓIA EMENA

Για ό,τι έχει σχέση με τα φυτά και τους κήπους:


Σπούδασα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκα σε φυτώρια στην παραγωγή καλλωπιστικών φυτών και στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση κήπων. Συνεργάστηκα κυρίως με περιοδικά κηπουρικής, την Κηποτεχνία – Ανθολόγιοτην ελληνική έκδοση του House & Garden, τον Ερασιτέχνη Κηπουρό, το Κτήμα & Κήπος αλλά και γεωργικά όπως το Αγρόκτημα. Εργάστηκα επίσης σε τηλεοπτικές εκπομπές κηπουρικής είτε ως συμπαρουσιαστής (Όλα για τον Κήπο) είτε ως επιστημονικός συνεργάτης (Οι Κηπουροί του Mega, Κηπουρέματα και Πράσινες Αποστολές). Παρέα με καλούς φίλους και συνεργάτες ή και μόνος μου, έγραψα μερικά βιβλία κηπουρικής.    Συνεργάστηκα με την Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς και δίδαξα στη σειρά μαθημάτων «Κηπουρική για όλους» του Δήμου Κηφισιάς και στα Φυτώρια Αντεμισάρης.



Για όλα τα άλλα, που ίσως δεν έχουν μεγάλη σημασία εδώ, να μερικές φωτογραφίες με ό,τι μου αρέσει: 






169 σχόλια:

  1. χρ.Αργυροπουλος9/11/15 23:33

    αγαπητε φιλε
    θα ηθελα να με πληροφορησεις ποτε ειναι η καλυτερη εποχη να κλαδευουμε τα λευλαντ?
    και εχω μια εκπληκτικη κορομηλια ,πως μπορω να παρω μοσχευμα η φρεσκο κ για μεταφυτευση
    ευχαριστω χρ.Αργυροπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Χρ.
      Τα λέιλαντ συμφέρει να κλαδεύονται άνοιξη και φθινόπωρο. Δύο φορές το χρόνο δηλαδή. Όπως συνήθως το κλάδεμα γίνεται ηλιόλουστη μέρα.
      Η κορομηλιά πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με παραφυάδες και με εμβολιασμό πάνω σε αμυγδαλιά.
      Παραφυάδες βγάζεις την άνοιξη και τις φυτεύεις σε γλάστρα μέχρι να μεγαλώσουν λίγο. Ο εμβολιασμός γίνεται με κέντρωμα, επίσης την άνοιξη. Το εμβόλιο είναι κλαδάκια (κεντριά) κορομηλιάς και το υποκείμενο είναι μικρά φυτά αμυγδαλιάς.
      Η πρότασή μου είναι η εξής: περίμενε να έρθει ο Δεκέμβριος ή ο Ιανουάριος καλύτερα. Τότε πήγαινε σε ένα καλό φυτώριο. Εκεί θα βρεις σίγουρα έτοιμες γυμνόρριζες κορομηλιές ηλικίας 2-3 ετών, αγόρασε μία και φύτεψέ την. Θα έχεις κερδίσει χρόνο με πολύ μικρό κόστος.
      Περιμένω νέα σου.
      Τ.

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Καλημέρα ψαχνω για τζιτζιφιες που μπορω να βρω και τι ποικιλιες. Ευχαριστω

      Κατά λάθος διέγραψα το σχόλιο-ερώτηση του nik.

      Απ' ό,τι ήξερα ως τώρα ήταν έβρισκε κανείς εύκολα τζιτζιφιές σε φυτώρια και κέντρα κήπου. Δεν ξέρω κάτι για τις τιμές σήμερα, αλλά δεν θυμάμαι να ήταν ένα ακριβό φυτό. Επίσης απ' όσο γνωρίζω ένα μόνο είδος τζιτζιφιάς θα βρείτε, την Elaeagnus angustifolia. Οι άλλοι ελαίαγνοι που κυκλοφορούν στην αγορά ανήκουν σε άλλο είδος και είναι θαμνώδη φυτά. Προσέξτε επίσης και το εξής: Υπάρχουν μερικοί που μπερδεύουν την τζιτζιφιά ή και μοσχοϊτιά (Elaeagnus angustifolia) με την ζιζιφιά Ziziphus jujuba. Είναι εντελώς διαφορετικά φυτά, άσχετα μεταξύ τους.

      Διαγραφή
    2. Έχω ωραία ποικιλία Τζιτζιφιών, αλλά έχουν απλωθεί πολύ στον κήπο. Θέλω να τα εξαφανίσω,απειλούν πολλές άλλες καλλιέργειες. Βοήθεια, θέλω εναν δραστικο και αποτελεσματιοκό τρόπο, ούτε ειδικό φάρμακο, ούτε φωτιά , ούτε εκρίζωση είχαν αποτέλεσμα. Ευχαριστώ πολύ , σίγουρη ότι θα ανταποκριθειτε . Μένω βόρεια στον Καμπάνη του Κιλκίς, μπορώ να σας στείλω όσα φυτά θέλετε. Περιμένω νέα σας .

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Αν όλα αυτά τα μέσα δεν μπορούν να απομακρύνουν τις τζιτζιφιές από τον κήπο σας δεν ξέρω τι μπορεί να το πετύχει. Προφανώς μέσα στο χώμα υπάρχουν σπόροι του φυτού αυτού είτε από παλιότερα, είτε επειδή έρχονται από κάποιο γειτονικό δέντρο. Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για τζιτζιφιά, δεν γνώριζα ότι είναι τόσο επιθετικό φυτό.
      Πάντως, ευχαριστώ για την προσφορά σας.

      Διαγραφή
  3. Μάκης Γιαννίσης14/5/16 18:46

    Νομίζω ότι είναι λίγο μπερδεμένη η απάντηση σας. Τζιτζιφιά είναι το δέντρο που παράγει τα γνωστά στους παλαιότερους τζίτζιφα. Οι ποικιλίες ελαίαγνου κάνουν ψευδόκαρπους που μοιάζουν με αυτά αλλά δεν είναι. Αν θέλουμε να φάμε τζίτζιφα μόνο από τη Ziziphus Jujuba. Βλέπε τέτοια δέντρα στη νησίδα της Θησέως χαμηλά στη Καλλιθέα (Τζιτζιφιές).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ δώστε μου λίγο χρόνο, και θα το ξεκαθαρίσω.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    2. Για να σας φαίνεται μπερδεμένη η απάντησή μου, μάλλον θα είναι κι όλας. Ελπίζω να την κάνω σαφέστερη ση συνέχεια.
      Το Ziziphus jujuba και το Elaeagnus angustifolia είναι δύο διαφορετικά φυτά. Ενώ το θέμα αυτό είναι ξεκάθαρο όταν χρησιμοποιεί κανείς τα λατινικά - διεθνή ονόματα, με τις κοινές ονομασίες μπερδεύεται το πράγμα.
      Το Ziziphus jujuba έχει φύλλα ωοειδή με τρία νεύρα και παράγει εδώδιμους καρπούς. Το δέντρο αυτό το λένε ζιζυφιά ή τζιτζιφιά και τους καρπούς του τζίτζιφα ή ζίζυφα ή ζίνζολες.
      Το Elaeagnus angustifolia έχει λογχοειδή, γκριζοπράσινα φύλλα και επίσης παράγει εδώδιμους καρπούς δρύπες, αληθινούς και όχι ψευδοκαρπούς. Το δέντρο κοινώς λέγεται, μοσχοϊτιά ή τιζιτζιφιά και τους καρπούς του τους λένε επίσης τζίτζιφα.
      Δεν γνωρίζω ποιά δέντρα βρίσκονται στη νησίδα της Θησέως στην Καλλιθέα όμως μια ματιά στο σχήμα των φύλλων τους μπορεί να λύσει το πρόβλημα της αναγνώρισης.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος14/6/16 16:34

    Καλησπέρα αγόρασα μολις μια μανολια μικρή με μπουμπουκια σε γλαστρα.μπορω να την μεταφυτευσω σε μεγάλη γλαστρα η πρέπει να περιμένω το φθινόπωρο;Με τη μεταφυτευση να ρίξω κ λιπασμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποθέτω ότι μιλάμε για την μεγάλη αειθαλή μανόλια με τα μεγάλα γυαλιστερά φύλλα που κάνει μεγάλα, λευκά και αρωματικά άνθη αυτή την εποχή. Αν τη μεταφυτεύσετε τώρα είναι πολύ πιθανό να πέσουν τα άνθη. Απ' αυτή την άποψη καλύτερα να περιμένετε να τελειώσει η ανθοφορία. Θα πρέπει να προσέχετε με το πότισμα ώστε ούτε το νερό να της λείψει αλλά ούτε και να τη «σαπίσετε». Εχετε όμως υπ' όψη ότι η μανόλια αυτή γίνεται ένα πολύ μεγάλο δέντρο και η ανάπτυξη μέσα γλάστρα δεν της ... ταιριάζει.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος18/6/16 00:18

    Καλησπέρα σας! Να σας ρωτήσω σας παρακαλω.. Αγόρασα πριν περίπου 10 μερες ενα νυχτολούλουδο περίπου ενός μέτρου..μου είπαν απο το φυτώριο να μην του αλλάξω γλάστρα ακομα αλλα το Σεπτέμβριο.. Συμφώνησαν να το βάλω πανω σε μια παλιά γλάστρα ετσι οπως ήταν για δυο τρεις μήνες.. Στην αρχη μοσχοβολούσε.. Αποτι βλεπω το εχω σε σωστή θέση με σωστό πότισμα..άρχισαν να κιτρινίζουν τα φύλλα του κ έχουν ξεραθεί επίσης τα άνθη του.. Έριξα λιγο λίπασμα οπως μου είπαν.. Δεν ξερω τι αλλο να κανω.. Ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα άνθη δεν κρατούν πάρα πολύ. Θα πρέπει να περιμένετε για τα επόμενα. Αν τα φύλλα που κιτρινίζουν είναι λίγα και μάλιστα από τα παλιότερα φύλλα, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε. Αν είναι από τα νέα τότε κάτι δεν πηγαίνει καλά.
      Για να σας είπαν από το φυτώριο αν μην μεταφυτεύσετε το νυχτολούλουδο, σημαίνει ότι το είχαν βάλει στη γλάστρα του πριν από λίγο καιρό. Η παλιά γλάστρα πάνω στη οποία το βάλατε έχει χώμα μέσα της;

      Διαγραφή
  6. Nai exei alla den exei epafi me to xwma tou futou pera apo tis trupoules k to xwma einai 3-4 etwn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τα φύλλα ισχύει ό,τι σας έγραψα παραπάνω. Κιτρινίζουν τα παλιά φύλλα ή τα νέα;
      Έχετε υπ' όψη ότι οι ρίζες του νυχτολούλουδου θα περάσουν στο χώμα της γλάστρας που είναι κάτω από την δική του γλάστρα. Όταν γίνει αυτό, για να το μεταφυτεύσετε θα χρειαστεί να κόψετε τις ρίζες αυτές. Αυτό δεν είναι καλό.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος23/6/16 16:47

    Σας ευχαριστω παρα πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή σας μέρα κ. Ανδριτσόπουλε. Θεωρώ το μπλοκ σας εξαιρετικά χρήσιμο κι οργανωμένο και γι'αυτο σας απευθύνομαι. Έχω δύο ερωτήσεις η πρώτη ερώτηση είναι ότι εδώ και ένα χρόνο φύτεψα στη βεράντα σε μια πολύ μεγάληξυλινη ζαρντινιέρα μια βοκαμβιλια. Εδώ και ένα χρόνο λοιπόν δεν έχει ανθίσει αν και απλώνεται με νέα πράσινα φύλλα. Φταίει το ότι από την άνοιξη κι έπειτα ταλαιπωρείται από μελίγκρα και την ψεκάζω ανα κάποια διαστήματα με οργανικό (μη χημικό) φάρμακο; τι να κάνω ώστε να ανθίσει;

    Η δεύτερη ερώτηση και πιο σοβαρή είναι η εξής: Αυτό το Σάββατο αγόρασα μια γλάστρα με πορτοκαλι μαργαρίτες τις οποίες μου μεταφύτευσε ο πωλητής σε μια μεγαλύτερη γλάστρα ισάξια του μελλοντικού μεγέθους του φυτού. Γυρνώντας σπίτι την πότισα χορταστικα και την άφησα - όπως με συμβουλευσαν- σε ένα μέρος όπου πέφτει ήλιος κάποιες ώρες της μέρας και τις υπόλοιπες έχει σκιά ώστε το φυτό να συνηθίσει. Όλα καλά μέχρι χθες, Δευτέρα. 2 μέρες μετά λοιπόν, το πρωί πολλά φύλλα και άνθη του φυτού ήταν μαραμένα. Ξαναποτισα-αν και το χώμα του δεν το χρειαζοταν-και του άλλαξα τη θέση για κανένα 8ωρο βγάζοντάς το στον ήλιο και μάλλον έπραξα καταστροφικά. Το μισό και παραπάνω φυτό έπειτα είχε αρχίσει να μαθαίνεται. Από χθες το βράδυ λοιπόν που έγινε αυτό το έχω στην πρώτη σκιερη με λίγο πρωινό ήλιο θέση του και δεν έχω κάνει τίποτα. Νερό το χώμα δεν χρειάζεται - παραείναι υγρό.

    Γενικώς, δεν γνωρίζω τι να κάνω με τις μαργαρίτες. Την έχω ξαναπατήσει με αυτό το είδος φυτού το χειμώνα αλλά ήταν λογικό γιατί είχε παγωνιά.

    Αναμένω τα 'φώτα' σας κι ευχαριστώ εκ των προτέρων,
    Δανάη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου φαίνεται απίθανο να μπορεί η μελίγκρα να εμποδίσει την ανθοφορία μιας μπουγκανβίλιας. Άλλο πράγμα φταίει. Έλλειψη επαρκούς φωτισμού, υπερβολική λίπανση με άζωτο ή μήπως καθυστερημένο κλάδεμα; Ισχύει κάτι απ' αυτά;
    Το σοκ απ' τη μεταφύτευση είναι κάτι συνηθισμένο. Αν ξύνοντας το φλοιό του φυτού βλέπετε πράσινο από μέσα, τότε μην ανησυχείτε περισσότερο. Ποτίστε μόνον όταν το χώμα είναι στεγνό, μην βάλετε τώρα λίπασμα.
    Περιμένω νέα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα κι ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση! Ισχύει το καθυστερημένο κλάδεμα σίγουρα. Ξύνοντας το φλοιο από μέσα έχει αρχίσει να κιτρινίσει κάπως και να σκληραίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Δείχνει ότι το συγκεκριμένο κλαδί στο συγκεκριμένο σημείο έχει αρχίσει να ξεραίνεται. Αυτό σημαίνει πως το τμήμα του συγκεκριμένου κλαδιού που βρίσκεται ψηλότερα από το σημείο αυτό είναι ξερό ή ξεραίνεται. Μετά από 1-2 εβδομάδες δοκιμάστε να ξύσετε τον φλοίο και χαμηλότερα για να δείτε αν υπάρχει κάπου πράσινο.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος2/8/16 08:15

    Καλημερα,φετος θα παω γ λυκειου και μου αρεσει ιδιαιτερα η κηπουρικη μου αρεσει να μαθαινω για διαφορα φυτα και να τα φροντιω αναλογως.Ετσι λοιπον θελω να σπουδασω γεωπονος στο ΓΠΑ.Τιμε συμβουλευεται;Εχω ακουσει και μου εχουν πει φιλοι και γνωστοι γεωπονοι και μη οτι ειναι απαιτιτικο πανεπιστημιο και με πολλες ωρες διαβασμα.Πρεπει να ειμαι καθε μερα και σε ολα τα μαθημα τα παρον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ακριβώς όπως σας τα είπαν. Απαιτεί καθημερινή παρουσία στα εργαστήρια τουλάχιστον. Η παρουσία στα μαθήματα είναι χρήσιμη γιατί έτσι μειώνονται οι ώρες διαβάσματος στο σπίτι και λύνονται απορίες.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολυ!!!

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος4/8/16 12:52

    παρακαλω απαντηστε μου στην ερωτηση που σας εκανα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω ποια είναι η ερώτηση που έχετε κάνει όμως τώρα απαντώ σε όλες όσες εκκρεμούσαν. Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά δεν μπορούσα να ασχοληθώ με το μπλογκ αυτό τον καιρό.

      Διαγραφή
  13. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΧΩ ΦΥΤΕΨΕΙ 5 ΠΕΥΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ .ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΚΑ ΓΙΝΕΙ ΞΑΝΘΕΣ ΟΙ ΠΕΥΚΟΒΕΛΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΚΑΦΕ.ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΔΕΝΤΡΑ ΤΟ ΕΝΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΖΗΜΙΑ, ΕΧΟΥΝ ΞΕΡΑΘΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΤΟΥ .ΤΑ ΚΛΑΔΕΨΑ (ΡΩΤΗΣΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ) Ο ΚΟΡΜΟΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΛΗΓΩΣΑ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΔΗΛΑΔΗ «ΖΩΝΤΑΝΟΣ».ΘΑ ΞΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ Η ΟΧΙ?.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΠΑΞΕΙ ΟΙ ΠΕΥΚΟΒΕΛΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΕΝΩ ΜΕ ΑΦΘΟΝΟ ΝΕΡΟ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κύριε Ανδριτσοπουλε ή σακούλα που χρησιμοποιείται στα φυτώρια ελιάς μπορεί να χρησιμοποιήθει για φύτεμα βολβών ανεμωνας αντί για γλάστρα ? εάν ναι πόσα λίτρα χώμα πρέπει να χωράει? Θέλω Ένα βολβω στο κάθε σακουλάκι .
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μπορεί να χρησιμοποιηθεί έτσι η σακούλα, αν και οι γλάστρες είναι πιο εύχρηστες.
      Υπάρχουν διάφορα μεγέθη σακούλας. Δεν ξέρω πόσο λίτρα χώμα χωράει κάθε ένα απ' αυτά. Πάντως το χώμα που θα χρειαστεί κάθε «βολβός» ανεμώνης (ο διαθέσιμος χώρος δηλαδή) εξαρτάται και από το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα μείνει αυτός στη σακούλα ή γλάστρα. Αν τον φυτέψετε εκεί με σκοπό να βλαστήσει και μετά να μεταφυτευθεί δεν θα χρειαστείτε μεγάλη σακούλα, αν πρόκειται να μείνει εκεί για πάντα θα χρειαστεί άφθονο χώρο και χώμα.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

      Διαγραφή
  15. Ανώνυμος28/10/16 19:03

    Κύριε Ανδριτσοπουλε, καλησπέρα. Έχω στο μπαλκόνι μου μεσα σε μεγάλη γλάστρα μια στερλιτσια. Φέτος θα άνθιζε για πρώτη φορά μέσα στα 10 χρόνια που την έχω.Δυστυχώς αν και τα φύλλα της είναι καταπράσινα τα άνθη της ξεραίνονται πριν ανοίξουν.Την ποτίζω κανονικά και έχω τοποθετήσει τη γλάστρα της κάτω από την τέντα.Πραγματικά δεν ξερω τι μπορει να φταίει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το λίπασμα τι κάνετε; Έχετε υπ' όψη ότι η στρελίτζια είναι πολύ απαιτητική. Απ' την αρχή της άνοιξης μέχρι τους καύσωνες του Ιουλίου θέλει τακτικές και συχνές λιπάνσεις (κάθε 2 εβδομάδες περίπου). Εσείς τι λίπασμα χρσηιμοποιείτε;
      Ένα κατάλληλο λίπασμα θα πρέπει να είναι υγρό ή σε μορφή σκόνης, να είναι πλήρες (δηλαδή με όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία) και με ιχνοστοιχεία όπως το 12-12-17+ιχνοστοιχεία, για παράδειγμα. Μη διστάσετε να βάλετε πιο αραιές δόσεις από τις συνιστώμενες, όμως αποφύγετε τις πιο πυκνές δοσολογίες. Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  16. Κ. Ανδριτςοπουλε καλημέρα. Έχω μια ελια σε γλαστρα. Σταδιακά άρχισαν να κιτρινιζει τα φύλλα της και να πέφτουν. Τα αφαίρεσα όλα αλλά παρατηρώ ότι το φαινόμενο συνεχίζεται. Την ελια την βλέπει ο ήλιος. Τι μπορεί να φταίει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποθέτοντας ότι η ελιά είναι σε εξωτερικό χώρο που έχει ήλιο 6-8 ώρες τη μέρα τουλάχιστον, τότε πιθανόν κάτι να μην πηγαίνει καλά με το πότισμά της. Δίνετε πολύ νερό ή δίνετε πολύ λίγο νερό; Μήπως η γλάστρα δεν στραγγίζει και λιμνάζει το νερό γύρω από τις ρίζες της; Επίσης, πόσο καιρό είναι στην ίδια γλάστρα;

      Διαγραφή
  17. Καταρχάς, ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Χρησιμοποιώ αυτόματο ποτισμα και προς το παρόν ποτιζεται 3 φορές την εβδομάδα -είμαι στον 9ο όροφο πολυκατοικίας κοντά στη θάλασσα και έχω πολύ ήλιο και αέρα-. Θεώρησα ότι ίσως είναι πολύ και το μειωσα στις δύο. Στη γλαστρα είναι ένα χρόνο περίπου και είναι ξύλινη με διαστάσεις 50χ50. Νερό βγαίνει κανονικά από τη γλαστρα. Η μόνη αλλαγή που έκανα ήταν ότι μετακίνησα τη γλαστρα μισό μέτρο από εκεί που ήταν.

    Παρεπιμπτόντως σε δύο μεγάλες ζαρτινιερες που έχω με τεξανουμ και ελαιαγνο -και τα δύο αναπτυσσονται θαυμάσια- φυτεψα ρυγχοσπερμα. Δύο εβδομάδες μετά βλέπω ότι τα άνθη τους έχουν κιτρινισει ενώ υπάρχουν αρκετα ξερά φύλλα. Αργό πεθαίνουν λόγω έλλειψης χώρου η απλώς φταίει η μεταφυτευση? Οι ζαρτινιερες είναι 1,00 χ 50

    Συγγνώμη για το μακροςκελες της ανάρτησης αλλά πολλά τα προβλήματα! Σας ευχαριστώ. Πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τεξάνουμ, ελαίαγνος και ρυγχόσπερμο σε ζαρντινιέρα 1x0,50 θα είναι στριμωγμένα όπως ο τόννος μέσα στην κονσέρβα. Πάντως το ότι έπεσαν τα άνθη τόσο γρήγορα δεν έχει σχέση με το στρίμωγμα, μάλλον το σοκ της μεταφύτευσης φταίει.
      Τα φύλλα της ελιάς είναι παλιά ή νέα; Λίπασμα της έχετε βάλει; Αν ναι, τι είδους και πότε;

      Διαγραφή
  18. Ωραίο και ακριβές αυτό με τον τόνο. Κάπως έτσι είναι προς το παρόν δεν μπορώ παρά να περιμένω. Τα φύλλα της ελιάς είναι παλιά έχω την εντύπωση. Λιπασμα έχω ρίξει υδατοδιαλυτο 2 φορεσ -20/20/20- και σε κόκκους 1 φορά από Μαρτιο μέχρι σήμερα. Τελευταία φορά πριν 15 ημέρες. Έριξα και χηλικο σίδηρο δύο φορές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε γλαστρικά φυτά είναι καλύτερα τα υδατοδιαλυτά λιπάσματα (σε σκόνη ή υγρά). Χρειάζονταν ο σίδηρος και μάλιστα ο χηλικός; Τον δίνουμε μόνον αν υπάρχει έλλειψη.
      Μην ανησυχείτε τόσο για τα παλιά φύλλα. Κάποια στιγμή πρέπει να πέσουν. Υποψιάζομαι ότι η ηλικία τους, το ακατάστατο πότισμα και η υπερβολή στο λίπασμα είναι η αιτία για την πτώση των φύλλων. Μην κάνετε υπερβολές με το πότισμα και δίνετε λίπασμα μόνον σε ποτισμένα φυτά.
      Όσο για τα «στριμωγμένα», θα πρέπει να τα αραιώσετε αλλιώς θα διαπιστώσετε ποιό είναι το πιο δυνατό. Η εποχή αυτή είναι οριακά κατάλληλη για τέτοιες αλλαγές. Μάλλον θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το φθινόπωρο.
      Έχετε δίκιο, ο τόνος, το ψάρι, είναι με ένα «ν» σαν τον «Γιάνη-με-ένα-ν». Νόμιζα ότι γράφονταν με δύο.

      Διαγραφή
  19. Ωραία. Θα μεταφυτευσω το ρυγχοσπερμα μόνο του σε ευρύχωρη γλαστρα τελη Σεπτεμβριου. Επειδή είδα να κιτρινιζουν τα φύλα θεώρησα ότι ενδεχομένως υπάρχει έλλειψη σιδήρου. Ευχαριστώ πολύ και πάλι για το χρόνο σας. Κάνετε θαυμάσια δουλειά.
    ΥΓ - Ο τόνος είχα την εντύπωση και εγώ ότι γράφεται με δύο ν. Ωστοςο, διαπίστωσα το αντίθετο κατόπιν ελέγχου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα
    Το λειλαντ εμβολιάζεται πάνω σε cupressus sempervirens?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω μεγάλη εμπειρία σε αυτό το θέμα όμως γνωρίζω ότι συνηθίζεται το αντίθετο. Δηλαδή να εμβολιάζεται το κυπαρίσσι επάνω σε λέιλαντ.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!

      Διαγραφή
  21. ΑΝΝΗ ΚΑΛΕΑ29/6/17 10:30

    Καλημέρα σας,
    σε κήπο πολυκατοικίας κλαδεύτηκαν πριν απο 2 ημέρες πεύκα, τα οποία έχουν προσβληθεί απο βαμβακίαση και κάμπιες.Το κλάδεμα ήταν ιδιαίτερα δραστικό και σε κάποια άφησαν μια τούφα στο πάνω μέρος. Τα ερωτήματα που έχω είναι τα εξής 1.είναι η σωστή εποχή κλαδέματος? 2. τα σημεία που κλαδεύτηκαν δεν πρέπει να καλυφθούν? 3.η βαμβακίαση καταπολεμάται κόβοντας τα προσβεβλημένα κλαριά ή με πλυσιμο και ψέκασμα των κλαριών αυτών?4.οφελείται το πεύκο κλαδεύοντάς το τόσο πολύ?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις 1 και 2 βρίσκονται στην ετικέτα «Πεύκα» που θα την βρείτε λίγο πιο κάτω στην σελίδα αυτή ή στον σύνδεσμο: https://taxiarxi.blogspot.gr/search/label/Πεύκο.
      Η βαμβακάδα δεν σταματά με το κλάδεμα αλλά με ψεκασμό με ειδικά εντομοκτόνα. Το πλύσιμο ακόμη κι αν γίνει μετά τον ψεκασμό έχει το μειονέκτημα ότι κάνει ζημιές στον φλοιό του πεύκου με συνέπεια να γίνεται αυτό ευάλωτο σε προσβολές ξυλοφάγων εντόμων. Αν το πλύσιμο γίνει πριν τον ψεκασμό το μόνο «κέρδος» είναι η διασπορά των εντόμων και σε μη προσβεβλημένα πεύκα, αν υπάρχουν τέτοια. Πριν μερικά χρόνια είχαν δοθεί άδειες ψεκασμών πεύκων μέσα σε κατοικημένες περιοχές με συγκεκριμένα εντομοκτόνα, ειδικά εγκεκριμένα για την περίπτωση. Δεν γνωρίζω με βεβαιότητα τι ισχύει αυτή τη στιγμή για μεγάλα πεύκα σε κατοικημένες περιοχές. Καλό είναι να γνωρίζετε και το εξής: από τη βαμβακάδα υποφέρουν περισσότερο τα πεύκα που είναι ήδη αδύναμα από άλλες αιτίες, όπως συμπαγές μη αεριζόμενο καλά έδαφος, λειψυδρία κ.ά.
      Γενικά το κλάδεμα των φυτών γίνεται για χάρη των ανθρώπων. Τα ίδια τα φυτά δεν κερδίζουν κάτι απ΄αυτό. Το κλάδεμα πρέπει να έχει συγκεκριμένο στόχο και να γίνεται με τον αντίστοιχο τρόπο. Το κλάδεμα των δικών σας πεύκων τι σκοπό είχε;
      Δεν έχω εικόνα των πεύκων, όμως το πολύ δραστικό κλάδεμα που περιγράφετε σίγουρα τα κάνει πιο αδύναμα. Οι πευκοβελόνες είναι τα φύλλα των πεύκων, με αυτά κάνουν φωτοσύνθεση και παράγουν την απαραίτητη ενέργεια. Λιγότερα κλαδιά σημαίνει λιγότερες πευκοβελόνες. Επομένως, λιγότερη φωτοσύνθεση και μικρότερη παραγωγή ενέργειας.

      Διαγραφή
  22. Τα ούρα και τα κόπρανα των σκυλιών και των γατιών βλάπτουν τις μουριές ;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ούρα μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα σε διάφορα φυτά. Δεν γνωρίζω όμως αν ειδικά οι μουριές υποφέρουν ιδιαίτερα απ΄αυτή την αιτία.

      Διαγραφή
  23. Ανώνυμος25/8/17 02:27

    Καλησπέρα σας,
    Τι δέντρο προτείνετε για αυλή σε μεγάλο υψόμετρο με πολλά χιόνια, που να κάνει σκιά, να μεγαλώνει γρήγορα, να μην χρειάζεται κλάδεμα και οι ρίζες του να μην καταστρέφουν (τοίχους η σωλήνες)

    Επίσης, πως σταματούμε την εξέλιξη των ριζών μιας κομμένης φλαμουριάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας απάντησα ξανά εδώ: https://taxiarxi.blogspot.gr/2016/03/blog-post_26.html?showComment=1503914614175#c2412332938840433271 και με e-mail.

      Διαγραφή
  24. Γεια σας καλό χειμώνα μια πλατανομουρια που χω το καλοκαίρι έμεινε αποτιστη και ξεράθηκε το πανω μέρος της. Εμφανίστηκε και κάτι σαν σαράκι εδω και μια βδομάδα .
    Μπορω να κάνω κάτι προκειμένου να μην επεκταθεί σε όλο το δέντρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Με βάση τα στοιχεία που δίνετε, το καλύτερο που μπορώ να σας πω είναι να κόψετε το προσβεβλημένο κομμάτι και να το κάψετε.

      Διαγραφή
  25. Ανώνυμος14/10/17 19:39

    Καλησπερα κυριε Ανδριτσοπουλε! Θα χρειαστω παλι τις γνωσεις σας. Θα ηθελα να ρωτησω τι εννουμε ημισκια. Ενα φυτο που οι ακτινες του ηλιου το βλεπουν αμεσα απο τις 8 μεχρι τις τις 12,30-1 , για παραδειγμα μια μυρτια η ενα πολυγαλα θα μπορουσαν να ευδοκιμησουν εκει; ειναι επαρκης αυτη η ποσοτητα ηλιου; η λεγοντας ημισκια εννοουμε τον δυνατο ηλιο του μεσημεριου; 2 -3 ωρες αμεσου ηλιου;
    Σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ημισκιά είναι η σκιά που υπάρχει κάτω από μια αραιή καλαμωτή ή κάτω από ένα δέντρο με αραιή φυλλωσιά. Δηλαδή ο όρος δεν σχετίζεται με τη διάρκεια του φωτισμού αλλά με την ένταση. Όταν λέμε ότι ένα φυτό θέλει ηλιόλουστη θέση εννοούμε ότι θέλει να είναι κάτω από τον ήλιο τουλάχιστον 8-9 ώρες κάθε μέρα. Ένα φυτό που αντέχει στην ημισκιά θα πάει καλά αν είναι τις ίδιες ώρες σε έναν χώρο όπως αυτός που περιγράφω στην αρχή. Η μυρτιά προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά θα αναπτυχθεί καλά και στις ημισκιερές. Το πολύγαλα θα πάει καλά και στις δύο περιπτώσεις.

      Διαγραφή
  26. Καλησπέρα σας κε Ανδριτσόπουλε... Έχω ένα μεγάλο θέμα... Δυστυχώς η Γαρυφαλλιά μου πλήττεται από τον μύκητα Fusarium (δηλ. από αδροφουζαρίωση), με βάση αυτά που χω διαβάσει έχει τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας (μάρανση των φυλλων αρχικά από την βάση κι έπειτα ξήρανση ολόκληρων των βλάστων και άνθεων και μάλιστα τμηματικά ανά μερικές μέρες κάθε κλαδί, ενώ οι υπόλοιποι κλάδοι φαίνονται υγιείς). Έκανα την χαζομάρα να την μεταφυτέψω σε μια παλιά γλάστρα και μάλιστα με παλιό χωμα... μεγάλο λαθος για πολλούς λόγους... Το θέμα μου είναι οτι ανησυχω για τα υπόλοιπα φυτα μου (τα οποία είναι υγιή και πρόσφατα μεταφυτευμένα σε νέες γλάστρες με τα αντιστοιχα φρέσκα φυτοχώματα) μήπως με κάποιον τρόπο κόλλησουν τον μύκητα... Υπάρχει τέτοια περίπτωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο γένος μυκήτων Fusarium περιλαμβάνονται πολλά είδη και υποείδη. Κάποια είναι εξειδικευμένα και προσβάλουν συγκεκριμένα φυτά κάποια άλλα έχουν πιο ευρεία δράση. Τι συμβαίνει όμως με τη γαριφαλιά σας δεν μπορώ να το γνωρίζω. Ήταν σίγουρα λάθος να χρησιμοποιήστε το παλιό χώμα. Το σωστό είναι να πλύνουμε την παλιά γλάστρα και να βάλουμε οπωσδήποτε νέο χώμα. Πάντως ο κίνδυνος για τα άλλα φυτά ΙΣΩΣ να προκύψει είτε από μολυσμένο χώμα είτε αν πάρετε ένα μολυσμένο τμήμα της γαριφαλιάς και το φυτέψετε σε μια άλλη γλάστρα. Τέλος, υπάρχουν μυκητοκτόνα για το φουζάριο αλλά δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο, τα έξοδα και την ταλαιπωρία να τα εφαρμόσει κανείς σε ένα φυτό μόνον. Προσωπικά δεν θα τα επέλεγα γιατί η εφαρμογή τους είναι δύσκολη.

      Διαγραφή
  27. Ανώνυμος25/4/18 14:58

    Καλησπέρα σας κε Ανδριτσόπουλε και σας ευχαριστουμε για την βοηθεια σε οτι μας απασχολει σχετικα με τα φυτα μας.
    Θα ηθελα να μου πειτε αν γνωριζετε ποια ειδη βουκαμβιλιας ειναι τα 3 παρακατω
    1) http://prntscr.com/j9wuz6 Αυτη πιθανολογω πως ειναι η αγρια με μικρα μωβ φυλλαρακια και πολλα αλλα μικρα κλαρακια.
    2) http://prntscr.com/j9wv71 Αυτη ειναι η πιο συνηθισμενη που βρισκουμε στα φυτωρια
    3) http://prntscr.com/j9wvk5 Αυτη εχει μονο 2 αλλα σαφως πιο χοντρα κλαδια και πιο μεγαλα φυλλα

    Και κατι τελευταιο. Σε πολλαπλασιασμο της βουκαμβιλιας με μοσχευματα σε πολυ αρχικο σταδιο που εχει πεταξει ενα μικρο κλαρακι μπορουμε να ριξουμε υδατοδιαλυτο λιπασμα πχ 20-20-20 ή ειναι νωρις ακομα?

    Ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η 1 μάλλον είναι αυτή που λέτε, η «άγρια» Bougainvillea Glabra Sanderiana. H 2 είναι κάποια ποικιλία του είδους Bougainvillea x buttiana, ίσως είναι η Purple Queen, μια και το χρώμα των βράκτειων φύλλων τη θυμίζει. Η 3 μου θυμίζει την Bougainvillea Mini Thai, μια μικρόσωμη θαμνώδη ποικιλία. Αυτά σας τα γράφω με κάθε επιφύλαξη γιατί με μια φωτογραφία δεν μπορώ να είμαι 100% βέβαιος για την αναγνώριση.
      Για να βάλετε λίπασμα θα πρέπει να είστε βέβαιος ότι το μόσχευμα έχει βγάλει ρίζες. Δηλαδή ότι δεν είναι πια μόσχευμα αλλά κανονικό φυτό. Μ' άλλα λόγια αφήστε το να βγάλει 3-4 νέα φύλλα. Στην αρχή το λίπασμα ας είναι πιο αραιό από το κανονικό.

      Διαγραφή
  28. Βρέθηκα στο μπλογκ σας αναζητώντας πληροφορίες για το ρυγχόσπερμα και διαβάζοντας τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις σας, νιώθω πολύ περισσότερο ενημερωμένη. Απλά ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη βοήθεια που προσφέρετε. Καλή συνέχεια σε ό,τι και αν κάνετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ!
      Ελπίζω σύντομα να καταφέρω να βελτιώσω το μπλογκ γιατί μάλλον το έχω αφήσει στην άκρη τους τελευταίους μήνες.

      Διαγραφή
  29. Ανώνυμος1/5/18 19:44

    Κυριε ανδριτσοπουλε ποιο ειναι το ιδανικο λιπασμα για βουκαμβιλια και ποιο για το ρυγχοσπερμα; 20-20-20 ή καποιο αλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Χρησιμοποιήστε το ίδιο λίπασμα και για τα δύο αυτά φυτά. Λιπάσματα που είναι πλήρη, δηλαδή περιέχουν και τα τρία κύρια θρεπτικά στοιχεία, είναι καλά για αυτά επειδή βοηθούν τα φυτά τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την ανθοφορία τους. Αν τα φυτά είναι σε γλάστρα είναι σημαντικό να χρησιμοποιήστε λίπασμα υγρό ή σε σκόνη. Στο πάνω μέρος της σελίδας θα δείτε το «κουμπί» με τίτλο ΛΙΠΑΣΜΑ. Εκεί θα διαβάστε σχετικά.

      Διαγραφή
  30. Καλημέρα! Έχω τεξανουμ σε γλάστρα τα οποία μέχρι πριν ένα μήνα πήγαιναν πολύ καλά. Παρατηρώ ωστόσο ότι έχει αρχίσει πλέον να χάνει φύλλωμα. Κάποια φυλλα φαίνονται φαγωμένα ενώ αρκετά έχουν κάτι σαν μαύρα στίγματα πάνω. Είναι θριπας η τίποτε άλλο; Κ πως αντιμετωπίζεται ;

    Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ' την περιγραφή σας καταλαβαίνω δύο προβλήματα: Τα φαγώματα στα φύλλα και την πτώση των φύλλων. Τα φαγώματα μάλλον προκαλούνται από έντομα, όχι παντως τους θρίπες, ενώ η φυλλόπτωση μπορεί να έχει διάφορες αιτίες όπως: κακό πότισμα, έλλειψη θρεπτικών στοιχείων, έλλειψη φωτισμού, έλλειψη χώρου στη γλάστρα. Φαγώματα στα φύλλα κάνουν ακρίδες, ωτιόρυγχοι και άλλα. Τις ακρίδες είναι εύκολο να τις δείτε και πολύ δύσκολο να απαλλαγείτε. Αν αυτές προκαλούν το πρόβλημα, περιμένετε να φύγουν. Συνήθως δεν κάθονται πολύ στο ίδιο μέρος. Οι ωτιόρυγχοι είναι μικρά μαύρα εντομάκια που κυκλοφορούν και τρέφονται τη νύχτα και ζούνε μέσα στο χώμα, κάτω από πεσμένα φύλλα ή άλλα σκουπιδάκια. Άρα αν υπάρχουν τέτοια στις γλάστρες σας καθαρίστε τις. Ελέγξτε τα φυτά το βράδι με φακό.
      Περιμένω νέα σας. Αν θέλετε στείλτε 1-2 φωτογραφίες στο mail μου, θα το βρείτε στη δεξιά στήλη, στο πάνω μέρος.

      Διαγραφή
  31. Ανώνυμος19/5/18 17:01

    Καλησπερα κυριε Ανδριτσοπουλε.
    Αγορασα πριν απο 1 μηνα 4 ιδιες βουκαμβιλιες οι οποιες ειχαν αυτην την οψη http://prntscr.com/jjwocr Στην πορεια εριξαν τα φυλλαρακια τους, εδωσα και ενα ισορροπημενο λιπασμα 20-20-20 και σημερα εχουν αυτην την οψη http://prntscr.com/jjwo66 Δεν τις ποτιζω συχνα, επιτηδες, καθως ξερω πως με συχνο ποτισμα θα εχω πρασιναδα αντι για ροζ φυλλαρακια κι ομως το αποτελεσμα με προβληματιζει. Επισης κατω στον πατω της γλαστρας υπαρχει ενα ικανοποιητικο στρωμα απο ελαφροπετρα για να στραγγιζουν τα νερα. Και ομως παρολα αυτα παιρνει αρκετες μερες για να στεγνωσει το χωμα. Τι συμβαινει και βγαζουν και οι τεσσερις τοσα πολλα πρασινα φυλλα αντι για ροζ και μαλιστα μεγαλουτσικα? Μηπως δεν επρεπε να λιπανω? Και τις 4 τις βλεπει αρκετο φως για αρκετες ωρες

    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις φωτογραφίες δεν βλέπω τίποτε το περίεργο. Αγοράσατε μπουγκανβίλιες ανθισμένες. Μέσα σε ένα μήνα τα λουλούδια έπεσαν και βγήκαν νέα φύλλα και νέοι βλαστοί. Στις κορυφές των τελευταίων θα βγουν τα νέα άνθη και τα χρωματιστά βράκτεια φύλλα. Αυτό είναι το φυσιολογικό. Αν τα φυτά είναι στον ήλιο όλη μέρα θα έχετε πολλά βράκτεια. Αν είναι λίγη ώρα, αντίστοιχα λίγα θα είναι και τα βράκτεια φύλλα. Καλά κάνατε και βάλατε λίπασμα. Λίγο πιο κάτω, στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ αναζητήστε αυτές με τον τίτλο, μπουγκανβίλια και διαβάστε σχετικά με το φυτό αυτό.
      Όσον αφορά το πότισμα και τη στράγγιση έχετε υπ' όψη ότι η ελαφρόπετρα διευκολύνει τη στράγγιση όμως τα σημαντικό είναι να φεύγει το νερό από τις τρύπες της γλάστρας. Ποτίστε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.

      Διαγραφή
  32. Για καποιο λόγο δεν βρίσκω το μειλ για τις φωτό.. Σκεφτόμουν να ψεκάστε προληπτικά με dursban ..Ακρίδες δεν υπάρχουν πάντως.. πριν δυο - τρεις εβδομάδες ψέκασα τα φυλλα με νερό - λάδι - σόδα για να τα καθαρίσω .. ίσως φταίει αυτό.. και η έλλειψη χώρου αφού είναι δυο τεξανουμ σε μια γλάστρα 1 Χ 50 κ έχει κ ρυγχοσπερμο μέσα! Το οποίο σημειωτέον ενώ δεν ανταπτυσσοταν καθόλου τις τελευταίες 15 ημέρες πηγαίνει καλύτερα.. ίσως σκοτώνει το τεξανουμ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδα τις φωτογραφίες.
      Καλύτερα να αποφύγετε να ψεκάσετε με το συγκεκριμένο εντομοκτόνο στο σπίτι σας ή κοντά σε κάποια κατοικία γενικά. Επιπλέον μάλλον θα έχει ελάχιστο αποτέλεσμα μια και το συγκεκριμένο εντομοκτόνο δρα όταν έρθει σε επαφή με τα έντομα. Στη δική σας περίπτωση τα έντομα που κάνουν τη ζημιά είναι ωτιόρυγχοι, που κυκλοφορούν τη νύχτα ενώ τη μέρα κρύβονται. Το νερό, το λάδι και η σόδα δεν κάνουν τίποτε. Καθαρίστε το χώμα από πεσμένα φύλλα και σκουπίδια. Μετά αλλάξτε το επιφανειακό χώμα με νέο. Έτσι θα χαλάσετε τις φωλιές των εντόμων.
      Λοιπόν, σε μία ζαρντινιέρα του 1 μέτρου έχετε βάλει δύο μεγάλους θάμνους και ένα μεγάλο αναρριχώμενο. Είναι απολύτως φυσιολογικό να μη χωράνε εκεί και τα τρία. Μόνο με πολύ συχνές λιπάνσεις και προσεκτικά ποτίσματα θα μπορέσετε να τα κρατήσετε και τα τρία σε τόσο στενό χώρο.

      Διαγραφή
  33. Σας ευχαριστώ πολύ ! Όταν αγόρασα τα φυτα προ δυο ετών δεν βρέθηκε κανένας να μου πει τα αυτονόητα κ έκανα λάθη αρχαρίου.
    Το νερό -λάδι - σόδα τα χρησιμοποίησα για να καθαρίσω τα φυλλα από τους ρύπους χωρίς καποιο αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να καθαρίσετε τα φύλλα και να τα κάνετε να γυαλίσουν χρηασιμοποιώντας γάλα. Βέβαια είναι λίγο κουραστικό μια και τα καθαρίζουμε ένα προς ένα.

      Διαγραφή
  34. Ανώνυμος23/5/18 19:19

    Κυριε Ανδριτσοπουλε γεια σας.
    Ευχαριστουμε για την πολυτιμη βοηθεια σας.
    Εχω σε μικρα γλαστρακια υψους 10 εκατοστων και διαμετρου περιπου 13 εκατοστων μοσχευματα απο βουκαμβιλιες. Σε καθε γλαστρακι εχω 2 ή 3 μοσχευματα οπου καποια εχουν πιασει και καποια μαλλον οχι.
    Η ερωτηση μου ειναι η εξης: Σε γλαστρακι που εχουν πιασει πχ τα 2 απο τα 3 μοσχευματα και εχουν βγαλει ενα μικρο φυλαρακι ή και περισσοτερα μπορω να βγαλω το ενα μοσχευμα και να το βαλω σε ξεχωριστο γλαστρακι μονο του? Καταλαβαινω πως ειναι πολυ νωρις για μεταφυτευση καθως δεν θα εχει βγαλει καλα καλα ριζουλες αλλα θελω να τα ξεχωρισω και σε καθε γλαστρακι να εχω απο ενα ανεπτυγμενο μοσχευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Για να κάνετε τον διαχωρισμό είναι καλύτερα να περιμένετε το χειμώνα όταν θα πέσουν τα φύλλα και το φυτό θα είναι σε λήθαργο. Η άλλη επιλογή, η καλύτερη κατά τη γνώμη μου, είναι να αφήσετε σε κάθε γλαστράκι μόνον ένα φυτό, κόβωντας τα πιο αδύναμα. Αυτή η επιλογή έχει λιγότερους κινδύνους.

      Διαγραφή
  35. Ανώνυμος21/6/18 23:00

    Γεια σας κυριε Ανδριτσοπουλε.
    Εχω ενα ρυγχοσπερμα σε ζαρντινιερα το οποιο δειχνει να εχει χασει την φρεσκαδα του και τα ζωηρα πρασινα φυλλα του εκ των οποιων πολλα ειναι ετσι http://prntscr.com/jxrfua
    Τι ακριβως συμβαινει?
    Επισης και στα ρυγχοσπερμα που εχω και στα λουσιντουμ γινεται επιδρομη απο μελιγκρα. Ποια ειναι η καλυτερη αντιμετωπιση. Εχουν βαση ολα αυτα που διαβαζω για μιγμα με πρασινο σαπουνι, οινοπνευμα κλπ κλπ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Βάζετε λίπασμα; Αν ναι, κάθε πότε και τι είδους; Αν τα φύλλα αυτά είναι παλιά, μην ανησυχείτε, αν είναι νέα αλλάζει η συζήτηση.
      Για τη μελίγκρα δεν ξέρω τι έχετε διαβάσει. Το σαπουνόνερο είναι αποτελεσματικό αν κάνετε πολλές επαναλαμβανόμενες εφαρμογές. Λίγο πιο κάτω στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ αναζητήστε αυτή με τον τίτλο, Μελίγρα και διαβάστε σχετικά. Επίσης έχετε υπόψη ότι αποτελεσματικό (και κατάλληλο για ερασιτέχνες) είναι και το φυσικό πύρεθρο το οποίο θα βρείτε έτοιμο για χρήση σε πολλά κέντρα κήπου.
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Διαγραφή
  36. Ανώνυμος28/6/18 11:47

    έχω 5 κυπαρισσάκια 5-6 ετών έχουν αρχίσει να ξεραίνονται (καφετίζουν τα κλαδιά) από μέσα προς τα έξω, επίσης έχω παρατηρήσει ότι κάποιες κορφές φαίνονται σαν κάποιος να τις έχει σπάσει υπάρχει κάτι για να αντιμετωπίσω αυτά τα προβλήματα. τα δέντρα βρίσκονται μέσα σε γκαζόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είδα τις φωτογραφίες που μου στείλατε μέσω μέιλ. Οι παρατηρήσεις μου είναι οι εξής:
      Τα κυπαρισσάκια είναι λέιλαντ. Το πρόβλημα που έχουν είναι το πιο συνηθισμένο και μόνον το Αλιέτ, ή άλλο μυκητοκτόνο με φωσφονικό κάλιο, μπορεί κάπως να περιορίσει τη ζημιά αλλά όχι και να την εξαλείψει. Σχετικά με αυτό έχετε υπόψη ότι δεν αρκούν οι ψεκασμοί, χρειάζονται και ριζοποτίσματα και μάλιστα τη σωστή εποχή η οποία αν δεν κάνω λάθος, είναι τον Απρίλιο. Συμβουλευτείτε σχετικά τις οδηγίες χρήσης του Αλιέτ. Αποφύγετε το κατάβρεγμα των λέιλαντ κατά το πότισμα, μόνον προβλήματα θα προκαλέσει. Αν τα μπεκ του χλοοτάπητα καταβρέχουν το φύλλωμα ή τον κορμό των λέιλαντ, αλλάξτε τους κατεύθυνση. Γενικά πρέπει να αποφεύγουμε το κατάβρεγμα των φυτών.
      Το Ντούρσμπαν είναι εντομοκτόνο. Χρειάστηκε να ψεκάσετε με αυτό τα λέιλαντ; Υποθέτω ότι το χρησιμοποιήσατε στα άλλα φυτά. Ελπίζω να ήταν σοβαρός ο λόγος. Τόσο σοβαρός όσο και το συγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη προσοχή! Μου φαίνεται υπερβολικό να χρειάστηκε να ψεκάσετε και δεύτερη φορά με αυτό και μάλιστα μέσα σε 15 μέρες. Ακολουθήστε αυστηρά τις οδηγίες χρήσης και ασφάλειας.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  37. Ανώνυμος10/9/18 12:37

    Κε Ανδριτσόπουλε
    Καλημέρα ,
    Θέλω να αγοράσω τον θειικό σίδηρο στην υγρή κόκκινη μορφή του.
    Τα φυτώρια της γειτονιάς μου δεν το έχουν ή(διάζ)
    μου αντιπροτείνουν το σακουλάκι με τους κόκκους.
    Ξέρετε αν κυκλοφορεί με εμπορικές ονομασίες?
    Με ενδιαφέρει η ιδιότητά του να λεκιάζει. (Έχω αυλή στρωμένη με μάρμαρα
    παλαιάς κοπής)

    Σας ευχαριστώ εκ τών προτέρων

    Γιάννης Κηφισιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει θειικός σίδηρος σε υγρή μορφή αλλά δεν θυμάμαι εμπορικές του ονομασίες. Όμως έχετε υπ' όψη ότι και σε αυτή τη μορφή λεκιάζει.

      Διαγραφή
  38. αγαπητέ κύριε Ανδριτσόπουλε καλησπέρα!! που μπορώ να σας στείλω φωτο από ένα φυτό που μας χάρισαν για να μου πείτε πως το λένε και αν έχετε τον χρόνο κ δύο τρεις συμβουλές φροντίδας αυτού?? Είμαι άσχετος από κηπουρική αλλά εφόσον περιήλθε στην φροντίδα μου ένας ζωντανός οργανισμός νιώθω ότι πρέπει να κάνω το καθήκον μου κ χρειάζομαι βοήθεια. με κάθε εκτίμηση, Χάρης Κόλλιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το email μου θα το βρείτε στη δεξιά στήλη, προς τα πάνω με τον τίτλο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.

      Διαγραφή
  39. Καλημέρα σας
    Θέλω να σας ρωτισω αν αντέχουν οι κάκτοι φυτεμένοι κάτω από πεύκο ρωτάω λόγο τις οξύτητας του εδάφους
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κάτω απ΄τα πεύκα η οξύτητα του εδάφους δεν είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα. Μπορεί να μην είναι καν πρόβλημα. Πιο σοβαρή δυσκολία είναι το συμπιεσμένο έδαφος που συνήθως συναντάμε εκεί. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και ο φωτισμός. Υπάρχουν κάκτοι που ευδοκιμούν σε θέσεις ηλιόλουστες αλλά υπάρχουν και εκείνοι που τους ταιριάζει καλύτερα μια ημισκιερή ή και ελαφρά σκιερή θέση. Άρα πάμε στο κύριο ερώτημα: Για ποιούς κάκτους μιλάμε;

      Διαγραφή
  40. Κύριε Ανδριτσόπουλε.
    Έχω ένα Στεφανωτή (Γιασεμί Μαδαγασκάρης) και ξαφνικά άρχισε και κιτρινίζουν τα φύλλα του , σημειωτέων ότι τον έχω βάλλει μέσα στο σπίτι λόγω κρύου (Γιάννινα ) σε τι μπορεί να οφείλεται το κιτρίνισμα . Σημειώστε ότι είναι ο πρώτος χειμώνας που τον έχω , τον αγόρασα την Άνοιξη από φυτώριο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλλαγή της θέσης μπορεί να είναι η εξήγηση, όμως δεν μπορείτε να κάνετε κι αλλιώς. Προσέξτε τα εξής: τοποθετήστε τη γλάστρα σε θέση φωτεινή, μακριά από πηγές θερμότητας όπως το καλοριφέρ ή η σόμπα. Ποτίστε μόνον όταν το χώμα είναι στεγνό. Αυτό θα γίνεται μάλλον σε αραιά διαστήματα. Αν έχετε κέφι και χρόνο καθαρίστε τα φύλλα με ένα πανί βρεγμένο με γάλα ή ψεκάστε με γάλα και σκουπίστε μετά.

      Διαγραφή
  41. Καλησπέρα!
    Έχω μία βεράντα 25 τμ στο Μοσχάτο, στην παραλιακή στον 9ο όροφο πολυκατοικίας. Γενικότερα οι συνθήκες που επικρατούν εκεί είναι δυνατοί και κρύοι άνεμοι το χειμώνα, ζέστη το καλοκαίρι [δεν μου αρέσει να έχω κατεβασμένες και τις τέντες οπότε τα φαινόμενα γίνονται πιο ακραία]. Πριν 3 χρόνια με μεγάλο κέφι προέβην στην αγορά αρκετών φυτών, ωστόσο 3 χρόνια μετά η εικόνα του κήπου δεν είναι η αναμενόμενη. Ειδικότερα με εξαίρεση το τεξάνουμ και τον ελαίαγνος [βρίσκονται σε ξεχωριστές ζαρτινιέρες 1,00 χ 0,50] που είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, αλλά όχι όπως όταν τα πρωτοπήρα [μήπως θέλουν μεταφύτευση?], οι λαντάνες έχουν ξεραθεί [και αυτές σε ζαρτινιέρα του μέτρου], το ίδιο και η λεβάντα, η τούγια φαίνεται να έχει καεί κτλ.

    Με αυτές τις συνθήκες, επειδή θέλω να προβώ σε μία ακόμη προσπάθεια, μπορείτε να μου προτείνετε κάποια ανθεκτικά φυτά?
    Κάποια που φαίνονται ζωντανά άλλα έχουν ξερά κλαδιά και φύλλα πρέπει να τα κλαδέψω μήπως?

    Ευχαριστώ πολύ
    -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ο άνεμος είναι πιο μεγάλο πρόβλημα από τη ζέστη και το κρύο.
      Φυτά που είναι σε μεγάλες γλάστρες όπως οι ζαρντινιέρες σας δεν μεταφυτεύονται σε μεγαλύτερες. Αυτό που κάνουμε είναι κάθε άνοιξη να αφαιρούμε 3-4 εκ. απ' το επιφανειακό χώμα και να το αντικαθιστούμε με νέο.
      Δεν γνωρίζω τι φροντίδες παρέχετε στα φυτά. Δίνετε λίπασμα; Αν ναι ποιό και κάθε πότε; Στην αρχή της σελίδας κάτω από τον τίτλο του μπλογκ θα βρείτε κάτι «κουμπιά», πατήστε αυτό με τον τίτλο ΛΙΠΑΣΜΑ και διαβάστε σχετικά με τη λίπανση γλαστρικών φυτών. Επίσης σε θέσεις ανεμόπληκτες το πότισμα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό μια και το χώμα στεγνώνει πιο γρήγορα. Απ' την άλλη πρέπει να προσέχει κανείς για να μην κάνει υπερβολές αφού έχει να κάνει με γλαστρικά φυτά.
      Ο ελαίαγνος πέρασε το τέστ αλλά δεν ξέρω ποιόν έχετε. Υπάρχει αυτός με τα πράσινα φύλλα και αυτός με τα δίχρωμα κίτρινα-πράσινα (Elaeαgnus x ebbingei Limelight). Πάρτε αυτόν που δεν έχετε για ποικιλία.
      Ο ράμνος (Rhamnus alaternus) είναι μια πιθανή επιλογή γιατί είναι πολύ ανθεκτικός σε αυτές τις συνθήκες που περιγράφετε.
      Αφού πήγε καλά το τεξάνουμ, δοκιμάστε και το «κοινό» λιγούστρο (Ligustrum japonicum) ή και το λιγουστρίνι με τα μικρά φυλλαράκια.
      Μου κάνει εντύπωση που δεν πήγε καλά η λεβάντα. Δοκιμάστε και τη ρίγανη και το θυμάρι.
      Τέλος καλές πιθανότητες έχει και η μικρόφυλλη αγγελική.
      Αναζητήστε τη ρίγανη, τον ράμνο και τον ελαίαγνο πιο κάτω στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ και διαβάστε πληροφορίες για αυτούς στις σχετικές αναρτήσεις.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τον χρόνο! Στο φτωχό μου το μυαλό ο αέρας ήταν το μικρότερο ζήτημα σε σχέση με κρύο και ζέστη. Δίνω λίπασμα 2-3 φορές την άνοιξη και αντίστοιχες το φθινόπωρο [κοκκοδιαλυτό της Φυτονέτ - υποθέτω δεν λήγει καθότι το έχω 2 χρόνια]. Πότισμα έχω αυτόματο, αλλά μάλλον λόγω του αέρα θα έπρεπε να είναι σε μεγαλύτερη συχνότητα [τον προηγούμενο χειμώνα το είχα ρυθμίσει στη 1 φορά την εβδομάδα για 5 λεπτά].
      Έχω τρεις λεβάντες σε ζαρτινιέρα, και ξεράθηκε η μία εξ' αυτών. Την αντικατέστησα και ξεράθηκε πάλι η ίδια! Οι άλλες δύο αντέχουν ακόμη. Και πάλι ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Με φθίνουσα σειρά οι δυσκολίες σας είναι εξής: πρώτος είναι ο άνεμος, μετά η ζέστη και ακολουθεί σε απόσταση το κρύο. Πόσο κρύο μπορεί να κάνει στο Μοσχάτο; Θερμοκρασίες παγετού είναι κάτι σπάνιο.
      Δεν ξέρω τι είναι το «κοκκοδιαλυτό» λίπασμα. Είναι κόκκοι που διαλύονται σε νερό και ποτίζετε τα φυτά με αυτό το διάλυμα;
      Δεν μπορώ να πω πολλά για το πότισμα. Το νερό που δίνετε θα μπορούσε και να αρκεί για το χειμώνα, αλλά αν φυσάει πολύ ίσως και να μη φτάνει. Ελέγχοντας το επιφανειακό χώμα με την αφή, κάθε πόσες μέρες το βρίσκετε στεγνό;
      Οι 3 λεβάντες ήταν όλες στην ίδια ζαρντινιέρα;

      Διαγραφή
  42. Ανώνυμος13/10/19 22:26

    γεια σας..θέλω να μάθω αν από σπόρο λεμονιού προκύψει νερατζιά (επειδή τα εσπεριδοειδή τα κεντρώνουμε σε νερατζιές) ή άγρια λεμονιά και ποιοι παράγοντες είναι αυτοί που συντελούν για να βγει άλλο δέντρο από λεμονιά..ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Όχι. Από το σπόρο της λεμονιάς θα προκύψει λεμονιά, όμως θα πολύ μικρή σχέση με τη λεμονιά πάνω στην οποία ήταν ο καρπός που έφερε τον συγκεκριμένο σπόρο. Όπως καλά το λέτε, θα είναι μία «άγρια λεμονιά».
      Το γενετικό υλικό του φυτού που προκύπτει από έναν σπόρο είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού των γενετικών υλικών των γονέων του. Η γύρη προερχόμενη από το αρσενικό μέρος του άνθους γονιμοποιεί το θηλυκό τμήμα του άνθους και έτσι δημιουργείται ο καρπός που περιέχει το σπόρο. Δηλαδή και για τα φυτά, όπως και για τα ζώα, ισχύει ο εγγενής πολλαπλασιασμός. Όμως στα φυτά είναι πολύ εύκολος (και συνηθισμένος) και ο αγενής πολλαπλασιασμός. Με μοσχεύματα, καταβολάδες και άλλους τρόπους παίρνουμε φυτά πανομοιότυπα με τον γονέα. Ο εμβολιασμός είναι ένας τρόπος αγενούς πολλαπλασιασμού. Για παράδειγμα, πάνω σε μια νεραντζιά «κολλάμε» ένα κομμάτι λεμονιάς και έτσι έχουμε ένα φυτό που είναι νεραντζιά κάτω από το σημείο συγκόλλησης και λεμονιά από εκεί και πάνω.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  43. Παρακαλώ μια ερώτηση. Έχω ένα ραμνο εδω και ενάμιση μήνα που λόγω παρατεταμένης ζέστης τον πότιζα κάθε 2 μέρες, μάλλον πολύ απο οτι καταλαβα γιατί μέσα σε ένα μήνα τα φύλλα σχεδόν ξεραθηκαν. Δεν τον έχω ακόμα μεταφυτεύσει. Τι μπορώ να κάνω αφού τον μεταφυτεύσω. Αν τον κλαδεψω τωρα θα μπορέσει να ανακάμψει? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ξύστε ελαφρά τον φλοιό του φυτού. Αν μέσα δείτε κάτι πράσινο σημαίνει ότι το συγκεκριμένο τμήμα είναι ακόμη ζωντανό και θα δώσει νέα βλάστηση. Αν με αυτό τον τρόπο μπορέσετε να διακρίνετε με σιγουριά πια τμήματα είναι ζωντανά και ποιά είναι ξερά τότε κλαδέψετε τα τελευταία. Διαφορετικά, φυτέψτε τον ράμνο όπως είναι και περιμένετε για να δείτε από που (και αν) θα εμφανιστεί νέα βλάστηση. Μην δώστε λίπασμα ακόμη.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  44. Έχουμε μια κουκουναρια 40 ετών κοντά στο σπίτι .Πριν ένα μήνα κόψαμε τρεις μεγάλες επιφανιακες ρίζες γιατί σήκωναν τις πλάκες γυρω.Θα έχουμε πρόβλημα με την στατικότητα του δένδρου; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν μπορώ να το γνωρίζω όμως είναι κάτι πολύ πιθανό. Ίσως ήταν σωστότερο να αφαιρέσετε τις πλάκες και όχι τις ρίζες.

      Διαγραφή
  45. Καλημέρα! Έχω κάνει σταμπωτο δαπεδο στο κήπο. Οι εργάτες έριξαν υδροχλωρικό οξυ για να το καθαρίσουν. Έπεσε στο χώμα του κηπου. Τι πρέπει να κάνω για να το καθαρίσω και να μη μολύνει τα φυτά? Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια,
      Με ανθρακικό ασβέστιο εξουδετερώνεται αλλά έπεσε τόσο μεγάλη ποσότητα ώστε να χρειάζεται;

      Διαγραφή
  46. Δε γνωρίζω την Ποσότητα. Δεν ήμουν εκεί. Αν βγάλω λίγο χώμα και βάλω καινούριο. Γιατί εκεί βάζω λαχανικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά είχα πολλές υποχρεώσεις και ήμουν μακρυά απ΄τον υπολογιστή.
      Δεν μπορώ να ξέρω πόσο χώμα πρέπει να αλλάξτε. Πιο εύκολη είναι η εξουδετέρωση, αλλά και στην περίπτωση αυτή πάλι δεν γνωρίζω την ποσότητα που θα χρειαστείτε.

      Διαγραφή
  47. Ανώνυμος2/6/20 16:05

    Καλησπέρα.

    Ο χώρος μου είναι μάλλον σκοτεινός -δεν πέφτει ποτέ άμεσο φως- και δύσκολα επιζούν φυτά είτε στην βεράντα είτε εσωτερικά στο σπίτι. Προσπαθώ να πάρω πληροφορίες για το αν η κλίβια και η στερλίτσια θα είναι εντάξει σε τέτοιες συνθήκες, αλλά οι απαντήσεις δεν είναι ποτέ πολύ σαφείς. Όλοι λένε "ναι" με ενδοιασμό και δεν θα ήθελα να πειραματιστώ κι άλλο ξοδεύοντας χρήματα για ακόμα μία φορά χωρίς αποτέλεσμα. Μπορείτε να με κατατοπίσετε σχετικά;

    Επίσης, θα είναι εντάξει αν φυτέψω αυτά τα δύο φυτά μαζί σε μία γλάστρα;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Θα ήθελα μερικές πληροφορίες: Σε ποιά περιοχή βρίσκεται ο χώρος σας; Τι έκθεση έχει η βεράντα; Είναι υπήνεμη; Στο εσωτερικό του σπιτιού μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο χωρίς να ανάψετε φως;
      Η στρελίτζια και η κλίβια δεν μπορούν να είναι στην ίδια γλάστρα. Επίσης, στην Ελλάδα κανένα απ' αυτά δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα σε εσωτερικό χώρο όλο το χρόνο.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος3/6/20 12:06

      Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση και το ενδιαφέρον σας.

      Μένω στα Άνω Πατήσια και τόσο η βεράντα μου όσο και το σαλόνι είναι προσανατολισμένα στο βοριά. Στη βεράντα κάποιες περιόδους του χρόνου πέφτει άμεσο φως ίσα ίσα στην άκρη, πάνω στο κιγκλίδωμα. Δεν την λούζει το φως.
      Παρότι βορινή δεν θα έλεγα ότι υποφέρει από ανέμους μιας και είναι μέσα στην πόλη.

      Ναι, στο εσωτερικό του σπιτιού μπορώ να διαβάσω βιβλίο δίχως την αρωγή τεχνητού φωτός. Είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ερώτηση που δεν μου έχει κάνει κανείς ενόσω εξηγώ την φωτεινότητα του χώρου μου και προσπαθώ να αντιληφθώ τη σημαίνει σκιά και ημισκιά.

      Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Για τον εσωτερικό χώρο δύο φυτά κατάλληλα είναι η ζαμιοκουλκάς, η χαμαιδόρεα, η ασπιδίστρα και η σανσεβιέρα. Για τη βεράντα μερικά κατάλληλα φυτά είναι τα εξής: ρούσκος, ορτανσία, καμέλια, το εποχικό ιμπάτιενς ή ερωτάκι, χλωρόφυτο, μπεργκένια, βίνκα, κλίβια, στρελίτζια, οφιοπώγων, χόστα κ.ά. Κατάλληλα αλλά με μικρή αντοχή στο κρύο είναι η γαρδένια και τα παχύφυτα επίφυλλο, ζυγοκάκτος, ριψαλίδοψη.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  48. γεια σας. έχω μια μουριά βαλμένη πριν το 1980, η οποία γέμισε εξογκώματα στον κορμό της. Να είναι κάποια μυκητολογική ασθένεια? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι, θα μπορούσε να είναι προσβολή από μύκητες που προκαλούν καρκινώματα στον κορμό ή και στους βλαστούς.

      Διαγραφή
    2. Τι Μπορώ να κάνω? ,κάτι με χαλκό ως ριζοπότισμα.Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

      Διαγραφή
    3. Δεν έχει κάποια χρησιμότητα να ποτίσετε με χαλκό. Στην πράξη δεν υπάρχουν πολλά να κάνετε. Αν τα εξογκώματα είναι λίγα κόψτε τα με γερό και κοφτερό μαχαίρι, το εμβολιαστήρι είναι κατάλληλο για αυτή τη δουλειά. Μετά καλύψτε τις τομές με πάστα εμβολιασμού.

      Διαγραφή
  49. Καλησπέρα, γλάστρες σε μπαλκόνι με δυτικό προσανατολισμό κάθε πότε θέλουν πότισμα;Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Να ποτίζετε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Μόνον εσείς μπορείτε να ξέρετε κάθε πότε στεγνώνει το χώμα στις γλάστρες σας.
      Καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
  50. Ανώνυμος29/4/21 12:20

    Καλησπέρα σας,εχω διάφορα φυτά στο κήπο,δυστυχώς πολλά έχουν μελίγκρα,όπως λεμονιές,μανταρινιά και τριανταφυλλιές.Τα θειαφίζω και ραντίζω με σαπουνόνερο εναλλάξ αλλα ελαχιστότατη βελτίωση.Γνωρίζετε παρακαλώ που μπορώ να προμηθευτώ πασχαλίτσες και αν ειναι αποτελεσματικές για αυτο;Ευχαριστώ,Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είδα ότι έχετε κάνει την ίδια ερώτηση και σε άλλη σελίδα του μπλογκ. Για τη διευκόλυνσή σας επαναλαμβάνω την απάντησή μου και εδώ:

      Το θειάφι δεν κάνει τίποτε στις μελίγκρες, είναι μυκητοκτόνο. Είναι πολύ χρήσιμο στην τριανταφυλλιά αφού την προφυλάσει από το ωίδιο και άλλες ασθένειες. Προσέξτε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται όταν έχει ζέστη. Διαβάστε τις οδηγίες στη συσκευασία του.
      Για τις μελίγκρες το σαπουνόνερο θέλει πολλές εφαρμογές. Αν θέλετε κάτι ισχυρότερο, σε μεγάλα κέντρα κήπου θα βρείτε βιολογικά εντομοκτόνα που καταπολεμούν τη μελίγκρα και είναι κατάλληλα για ερασιτέχνες. Δεν ξέρω αυτή την περίοδο που μπορεί να προμηθευτεί κανείς προνύμφες πασχαλίτσας.

      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  51. Γεια σου Ταξιάρχη.

    Για αρχή, σε ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες και τη γνώση που έχεις συλλέξει σε αυτό το blog. Έχω μάθει ήδη πολλά που με βοήθησαν να δολοφονώ (εξ αμελείας) λιγότερα φυτά :)

    Έχω ένα πρόβλημα με ένα ρυχόσπερμα και έχοντας ψάξει ήδη κάποια προηγούμενα posts και σχετικές συζητήσεις στο blog, δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει πάει τόσο στραβά. Το φυτό το έχω κάπου 3-4 χρόνια σε μία μεγάλη γλάστρα. Αρχικά ήταν μια χαρά και αναπτυσσόταν γρήγορα.

    Σε κάποια φάση πριν από 2 χρόνια είχαν αρχίσει να πέφτουν τα φύλλα του πάνω στην ανθοφορία του και κατάλαβα ότι είχε προσβληθεί από βαμβακάδα. Το ψέκασα με ένα combo και ενώ είχε χάσει σχεδόν όλα τα φύλλα του, με ένα κλάδεμα γρήγορα πήρε τα πάνω του.

    Το περασμένο καλοκαίρι ταλαιπωρήθηκε λίγο με μία μετακόμιση, αλλά στη νέα του θέση άρχισε να πηγαίνει καλύτερα από ποτέ, με γρήγορη ανάπτυξη, νέες παραφυάδες και πυκνό φύλλωμα με καταπράσινα υγιή φύλλα. Φέτος κατά τον Απρίλιο-Μάιο και πάνω που είχε γεμίσει μουμπούκια έτοιμο να ανθίσει, άρχισαν να πέφτουν τα φύλλα του σχεδόν ανεξέλεγκτα. Πρόσεξα ότι τα φύλλα είχαν πάνω κάποια μαύρα μαμούνια, τα οποία στην αρχή νόμιζα ότι ήταν χώμα ή σκόνη και τα είχα αγνοήσει.

    Με τα πολλά, παρά τις προσπάθειές μου με ψεκασμό με combo ανά 10 ημέρες, καθάρισμα των φύλλων, λίγο γενικό λίπασμα και σωστό πότισμα, σε λίγοτερο από ένα μήνα είχε χάσει όλα του τα φύλλα. Το κλάδεψα μέχρι το σημείο που φαίνονταν υγιή τα κλαδιά του (από την τομή φαινόταν ότι ήταν πράσινα στο εσωτερικό και ανάβληζαν αυτό το λευκό έλαιο) και έπειτα συνεχίζω να το ψεκάζω εβδομαδιαία με φυσική πυρεθρύνη, λίπανση ανά 20 ημέρες με φυσικό εκχύλισμα κελπ και εδώ και 2 μήνες δεν έχει δείξει σημάδια ζωής.

    Υπάρχει κάτι περισσότερο που μπορώ να κάνω; Κάποιος τρόπος να δω εάν είναι ακόμη ζωντανό και, εάν ναι, τι το εμποδίζει από το να αναπτυχθεί;

    Συγγνώμη για το μακροσκελές σχόλιο. Είναι πονεμένη ιστορία αυτό το γιασεμί :D

    Άλεξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, παρά το ότι το μπλογκ μου δεν πέτυχε και πολλά. Τουλάχιστον αυτό δείχνει το αποτέλεσμα. Όμως καλό είναι να βρούμε τι δεν πήγε καλά ώστε στο μέλλον να μην υπάρξει πρόβλημα.
      Τώρα είναι ακόμη ζωντανό; Αν ξύσεις ελαφρά με το νύχι τον φλοιό, υπάρχει πράσινο από κάτω;
      Το ρυγχόσπερμο όταν είναι σε γλάστρα συμβαίνει κάποιες φορές να χάνει όλα τα παλιά φύλλα του, συνήθως μέσα στην άνοιξη. Και η αιτία βρίσκεται στο ότι ο περιορισμένος χώρος της γλάστρας δεν περιέχει τόσα θρεπτικά στοιχεία όσα χρειάζεται το φυτό. Άρα το να δίνουμε λίπασμα συχνά και τακτικά είναι πολύ σημαντικό. Κάθε πότε έβαζες στο δικό σου;
      Υπάρχει περίπτωση να είναι καπνιά αυτό που περιγράφεις ως «μαύρα μαμούνια» και «χώμα ή σκόνη»; Μπορεί να είναι μελίγκρα;
      Γιατί τόσα κλαδέματα;
      Περιμένω νέα σου.

      Διαγραφή
  52. Εχω ενα αβοκαντο σε μια μικρή γλάστρα. Το ποτίζω αρκετά συχνά ιδιαίτερα τώρα που κάνει πολύ ζέστη. Έχουν αρχίσει και εμφανίζονται καφέ λεκέδες στα φύλλα του και από έξω προς στα μέσα γίνεται καφέ. Είναι σε ευαερο χώρο και υποσκια .τι δεν κάνω σωστά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η εικόνα που περιγράφετε θυμίζει ζημιά από υπερβολικό πότισμα. Το χώμα προλαβαίνει να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα που κάνετε; Αν όχι, αφήστε το να στεγνώσει και μετά ποτίστε. Προσπαθείστε να μην λιμνάζει νερό γύρω από τις ρίζες του.

      Διαγραφή
  53. Γεια σας, έχω μια κουκουνάρια την οποία από την μια πλευρά την χτυπάει αέρας γιατί βλέπει βοριά. Από αυτή την πλευρά είναι αρκετά αραιά τα κλαδιά και οι βελόνες της, ενώ από την άλλη πυκνή και πράσινη. Μπορώ να κάνω κάτι από την πλευρά που δέχεται τον αέρα ώστε να φουντώσει και από εκεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι στο δέντρο. Το σχήμα των πεύκων επηρεάζεται από τον άνεμο και διαμορφώνεται ανάλογα με την κατεύθυνσή του. Αυτό ισχύει για όλα τα είδη πεύκου, την κουκουκαριά, την χαλέπιο κ.λπ. Καλό είναι να φυτεύονται σε θέσεις υπήνεμες.

      Διαγραφή
  54. Καλησπέρα σας. Θα ήθελε να ρωτήσω για τη μανωλια μου. Μου βγάζει τα καινουργια της φύλλα με τρυπουλες ξέραμενες γύρω γύρω. Την έσπειρα τελος της ανοιξης είναι ενάμιση μέτρο περίπου. Γι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Βοηθήστε με να καταλάβω:
      Τα νεαρά φύλλα έχουν δαντελωτή περιφέρεια; Μοιάζει να τα έχει δαγκώσει κάτι στην περιφέρειά τους;
      Τα νεαρά φύλλα έχουν τρύπες, ενώ η περιφέρειά τους είναι απείραχτη;
      Αν θέλετε μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες. Θα βρείτε το e-mail μου στη δεξιά στήλη κάτω από τον τίτλο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  55. Καλησπέρα σας. Έχω μια μανωλια την σπείραμε τον Απρίλιο. Πριν από ένα μήνα άρχισε να βγάζει φύλλα με τρύπες ξέραμενες γύρω γύρω καφετιες. Τι μπορεί να φταίει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυτέψατε τη μανόλια. Δεν την σπείρατε. Σωστά το λέω;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  56. Καλημέρα σας σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας έχω ένα πρόβλημα με την ορτανσία μου η οποία είναι σε πήλινη μεγάλη γλάστρα ,αρχές καλοκαιριού ήταν φουντωτή φούξια χρώμα, μεγάλα Ανθή άνθισε μία φορά και μετά όταν ξανά άνθησε γέμισε μπουμπούκι αλλά αυτά ποτέ δεν ξανά έγιναν φούξια !!!παρέμειναν όλο το καλοκαίρι πράσινα την ορτανσία την έχω σε νοτικό μέρος ,της έχω σταγόνες και την ποτίζω καθημερινά και βρίσκεται μόνιμα Κάτω από μία μεγάλη ομπρέλα εχτές την πότισα με διαλυμένο λίπασμα 20-20-20 έκανα καλά; σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Πριν από το χθεσινό λίπασμα, πότε της είχατε βάλει ξανά; Τι είναι το «νοτικό μέρος»; Το χώμα στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  57. Ντίνα17/9/21 21:47

    Καλησπέρα κ. Ανδριτσοπουλε!! Θα ήθελα την άποψη σας. Στην αυλή μου έχω αυλόγυρο με κάγκελα κολλητά με τον γειτονα γύρω στα 14 μέτρα. Σκέφτομαι να φυτέψω κάτι ώστε να γίνει φράχτης και μάλιστα ψηλός. Μου έχουν προτείνει φωτινιες ή λουσιντουμ λέγοντας ότι έχουν γρήγορη ανάπτυξη. Ποια είναι η δική σας άποψη? Επίσης θεωρείται πως είναι κατάλληλη εποχή για φύτευση ή να περιμένω την άνοιξη. Να σας ενημερώσω πως μενω Καστοριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η εποχή είναι πολύ καλή για φύτευση. Τα συγκεκριμένα φυτά μεγαλώνουν μάλλον γρήγορα (περίπου 0,60-0,80 μ. ανά έτος) αλλά δεν είναι και τα ταχύτερα. Όμως δεν παρουσιάζουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα εφ όσον δέχονται τακτική φροντίδα και φυτευτούν σωστά. Η φωτίνια (Photinia x fraseri) τα βγάζει πέρα ακόμη και με θερμοκρασίες κοντά στο -20 C ενώ το λούσιντουμ (Viburnum lucidum) δεν παθαίνει κάτι με -10 C ή και λίγο πιο κάτω. Ο φράχτης που θα κάνουν θα είναι πυκνός και θα περάσει εύκολα τα 2 μ. σε ύψος.
      Αυτά είναι τα δεδομένα, όμως άποψη δεν μπορώ να έχω μια και είναι πολλά αυτά που δεν ξέρω.

      Διαγραφή
    2. ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση σας.Εαν θελετα στειλτε μου ενα μνμ με τα τηλεφωνα επικοινωνιας σας

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Ελπίζω να μην φυτέψατε με τα χιόνια.
      Δεν είναι σωστό να δημοσιεύσω εδώ τον αριθμό του τηλεφώνου μου. Φυσικά ούτε και κάποιου από τους αναγνώστες του μπλογκ.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  58. Καλησπέρα κ.Ανδριτσοπουλε.Θα θέλαμε τη βοήθειά σας.Τα φύλλα από το έλατακι που έφεραν το χειμώνα στην κόρη μου άρχισε να γινονται καφε σε κάποια σημεία προς τα κάτω.Το άλλαξε γλάστρα το Μάρτιο από την αρχική που το είχαν φέρει.Τι μπορούμε να κάνουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι πιθανό να χάλασαν κάποιες ρίζες κατά τη μεταφύτευση; Κάθε πότε το ποτίζετε; Στεγνώνει το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα; Έχετε δώσει κάποιο λίπασμα; Αν ναι, τι είδους και πότε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  59. Ανώνυμος9/5/22 21:39

    Καλησπέρα σας
    Έχω ένα φυτό,Ευγενια το ονομα του, από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.Όλο τον χειμώνα ήταν καταπράσινο,κανένα πρόβλημα,μπαίνοντας η Άνοιξη και μετά από μια χιονιά με αέρα και χαμηλές θερμοκρασίες στα τέλη Μαρτίου άρχισε να ξεραινεται σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να κλαδεψω τα ξερά μέρη του.Το πρόβλημα του είναι ότι πέφτουν κάθε μέρα πολλά φύλλα ,όχι όμως σε κακή κατάσταση σαν να ναι άρρωστα ,φαίνονται μια χαρά..Έχει αραιώσει πάρα πολύ και φαίνεται αδύναμο,του έχω ρίξει υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά μια φορά ή και δυο όσο γράφει η δοσολογία (μισο καπακι σε 1 λιτρο νερο),παρόλα αυτά βγάζει νέα βλάστηση.Το ποτιζω μια φορά την εβδομάδα,φυσιολογικά δηλ όταν στεγνωνει το χωμα του.Τι μπορεί να φταίει,λάθος φροντίδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η ευγενία δεν αντέχει καθόλου στην παγωνιά. Δηλαδή ήταν αναμενόμενο να πάθει ζημιές αφού εκτέθηκε στο κρύο. Έχω μερικές ερωτήσεις:
      Πόσο καιρό είναι στην ίδια γλάστρα; Του βάλατε άλλη φορά λίπασμα εκτός από την τελευταία; Μου γράφετε ότι το φυτό βγάζει νέα βλάστηση, άρα ανταποκρίνεται στο λίπασμα που βάλατε. Χάνει και αυτά τα νέα φύλλα;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος14/5/22 22:33

      Είναι από πέρυσι τον Σεπτέμβριο σε γλάστρα και δεν μου είχε πάθει τίποτα,η παγωνιά με τον αέρα το ξέρανε (παρόλο που είναι σε προστατευμενη θέση)αναμενόμενο,έπρεπε να το μεταφέρω μέσα τελικά. Τα νέα του φύλλα βγαίνουν με ταχύ ρυθμό απ ότι παρατηρώ και δεν πέφτουν καθόλου,μόνο τα παλιά,το καταλαβαίνω επειδή είναι πιο σκονισμένα και πράσινα,τα νέα φυλλαράκια βγαίνουν πιο ανοιχτά.(τώρα αυτό είναι καλό;)Προφανώς και το λίπασμα το βοήθησε αρκετά απ'οτι φαίνεται απλώς δεν περίμενα να ρίχνει τα παλιά φύλλα του,ακόμα πέφτουν πολλά και έχει μείνει σχεδόν μόνο η νέα βλάστηση.Κατά τα άλλα φαίνεται μια χαρά,σαν να αναζωογονειται.Ελπίζω ότι θα πάει καλά.. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση σας.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Από την περιγραφή σας μου φαίνεται ότι πάει καλά.
      Τα νεαρά φύλλα έχουν διαφορετική απόχρωση του πράσινου από τα παλιά.
      Δεν ξέρω να σας πω αν το χειμώνα πρέπει να την μεταφέρετε μέσα ή να την σκεπάσετε με κηποτεχνικό φλις ή κάτι παρόμοιο. Πάντως όταν το θερμόμετρο πέφτει κοντά στους 3-4 C, το φυτό χρειάζεται προστασία.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος17/5/22 20:17

      Και κάτι τελευταίο κύριε Ανδριτσοπουλε μιας και το έχω απορία,βλέπω πολλά μικρά σαν ψείρες μυρμήγκια,αυτά υπάρχει περίπτωση να το έχουν επηρεάσει στην φυλλοπτωση ή κάνω λάθος;Αλλά αναρωτιέμαι... μόνο στα παλιά φύλλα είναι ζημιογόνα;οπότε το αποκλείω. Υπάρχει περίπτωση να έχουν φωλιά μέσα στη γλάστρα;Και αν ναι,πως τα καταπολεμουμε;Τελικά τα μυρμήγκια ζημιωνουν ένα φυτό ή είναι άκακα;Έχω ακούσει ότι δημιουργούν μελιγκρα.Ευχαριστω εκ των προτέρων.

      Διαγραφή
    5. Γεια σας,
      Η μελίγκρα προσελκύει τα μυρμήγκια με το μελίτωμα που παράγει, όχι το ανάποδο. Τα μυρμήγκια δεν επηρεάζουν κάπως το φυτό. Αν θέλετε να απαλλαγείτε από αυτά δοκιμάστε με Γη διατόμων γύρω από τη γλάστρα ή ακόμη και με κοινό εντομοκτόνο, όχι όμως πάνω στο φυτό.

      Διαγραφή
  60. Ανώνυμος28/5/22 20:06

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΧΩ ΜΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΛΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΙΑ ΓΟΙΤΟΝΗΣΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΛΕΜΟΝΙΑ ΚΑΤΙ ΤΗ΅ΡΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗ΅ΞΕΡΑΙΝΗ ΤΟ ΚΟΡΜΟ ΜΕΤΩΝ ΑΝΘΩΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΑΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΕΙΝΑ ΙΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΙΚΟΣΗ ΧΡΟΝΩΝ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑΝΑ ΜΗΝΞΕΡΑΘΕΙ ΤΕΛΕΙΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΡΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Eleni Hotzoudi8/6/22 20:06

    Καλησπέρα σας.Εχω μεταφύτευσει λιγουστρα ύψους 1.70 περίπου . έχουν πέσει τα φύλλα τους.Τα κλάσεως και τα ποτίζω συστηματικά.θα τα χάσω?Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω καλά. Μεταφυτεύσατε τα λιγούστρα σε μεγαλύτερη γλάστρα και μετά έπεσαν τα φύλλα τους. Σωστά;
      Αν ναι, η νέα τους γλάστρα στραγγίζει κανονικά; Φεύγει το νερό από τον πυθμένα της. Το χώμα στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα; Λίπασμα δίνετε; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε; Μου γράψατε, «Τα κλάσεως», αυτό σημαίνει ότι τα κλαδεύετε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  62. Ανώνυμος11/6/22 19:11

    Μπορω να κοψω 2 χονδρα καθετα κλαρια συκιας περιπου 2 μετρων διαμετρου 8 cm Ιουνιο η θα βλαψω το δενδρο;Ειναι μεγαλο με παραπολλακλαδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Νομίζω ότι με έχετε ξαναρωτήσει το ίδιο πράγμα σε άλλο θέμα. Να η απάντησή μου:
      Αν τις κόψετε τώρα δεν θα πεθάνει το δέντρο όμως θα χάσετε τα σύκα που θα κάνουν. Μην παραλείψετε να καλύψετε τις τομές με πάστα κλαδέματος.

      Διαγραφή
  63. Γεια σας κύριε Ανδριτσόπουλε

    Σας γνωρίζω σας από τότε που βγάζατε το περιοδικό Ερασιτέχνης Κηπουρός, και ξέρω ότι είστε γεωπόνος και μάλιστα πολύ καλός (είχα ένα πρόβλημα τότε που με τη βοήθειά σας λύθηκε). Τώρα, στην προκειμένη περίπτωση αφορά ένα λουλούδι το οποίο για μένα έχει μεγάλη συναισθηματική αξία. Πρόκειται για ένα λουλούδι αναρριχώμενο που μόλις το βλέπεις λες ότι είναι ένα λευκό γιασεμί, αλλά όταν πλησιάσεις και το περιεργαστείς καλύτερα θα δεις ότι έχει στο κέντρο μπλε φυλλαράκια και κίτρινους στήμονες. Δεν ξέρω την ονομασία του, αλλά σίγουρα δεν είναι πλουμπάγκο, μπρουνφέλσια, φούλι, κληματίδα, ή γενικά κάποιο από τα συνήθη είδη γιασεμιού.
    Το είχα πάρει από τον Αλμυρό Βόλου στη λαϊκή. Δεν μπορώ να το βρω πουθενά, ούτε στο ίντερνετ, ούτε στις λαϊκές, ούτε σε φυτώρια, πουθενά, διότι όλοι μου ζητούν είτε την ονομασία του ή φωτογραφία, που δυστυχώς δεν διαθέτω.
    Σκέφτηκα εσάς αν μπορείτε να με βοηθήσετε, θα σας χρωστάω μεγάλη χάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Απ' ό,τι κατάλαβα εσείς θέλετε να μάθετε το όνομα ενός αναρριχώμενου με μπλε πέταλα και κίτρινους στήμονες. Το έχετε αναζητήσει στο ίντερνετ με το όνομα Clematis; Η κληματίδα Clematis Prince Charles ταιριάζει με την περιγραφή σας και αυτή είναι μόνο μία ποικιλία κληματίδας με μπλε χρώμα. Υπάρχει και ιπομέα (Ipomea sp.) με μπλε άνθη που είναι κίτρινα στο κέντρο.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ που μπήκατε στον κόπο να μου απαντήσετε! Δυστυχώς δεν είναι κάποιο από αυτά που αναφέρατε.
      Το λουλούδι που ψάχνω μοιάζει με λευκό γιασεμί που έχει μια δεύτερη σειρά από μπλε φύλλα στο εσωτερικό του, και έχει και κίτρινους στήμονες.
      Δεν είναι σαν κληματίδα, ούτε μοιάζει με άλλο είδος λουλουδιού. Το πιο κοντινό ειδός που μπορώ να περιγράψω είναι το γιασεμί, και ότι είναι αναρριχώμενο.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Μπορεί να είναι ρολογιά; Το διεθνές της όνομα είναι, Passiflora sp.
      Ψάξτε και για αυτά τα δύο: Solanum rantonnetii (ή Lycianthes rantonnetii) και Solanum jasminoides.

      Διαγραφή
  64. Κύριε Ανδριτσόπουλε, σας ευχαριστώ και πάλι για την προσπάθεια που κάνατε για αυτό το περίφημο λουλούδι που σας ανέφερα. Δυστυχώς δεν ήταν κανένα από αυτά που αναφέρατε. Φοβάμαι πως μάλλον δεν πρόκειται να το βρω...
    Πάντως σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. ΝΙΚΟΣ ΚΟΡΜΠΑΣ28/1/24 09:09

    καλημέρα σας. Επανέρχομαι σε ενα παλιοτερο θεμα σχετικά με μια καμέλια. Είναι υγιεστατη, εχει υψος 1,50 μ. με καταπράσινα φυλλα. Βρισκεται εδω και 15 χρονια σε δυτικο μπαλκονι με πολυ φως χωρις ομως να μπορει να τη δει ήλιος καθόλου. Το προβλημα : Κάθε χρονο ετοιμαζει περι τα 20 μπουμπούκια. Τα περισσότερα παραμένουν έτσι με μεγεθος μεγαλου ρεβυθιου. Μερικά φτάνουν λίγο μεγαλύτερα [ σαν μικρο καρυδακι] χωρις να ανοιγουν και τελικα όλα σταματούν εκεί. Αυτό έγινε και φέτος. Εχω πλέον απελπιστεί ύστερα από πολλές τόσα χρονια δοκιμές διάφορων λιπασμάτων που μου έχουν προτείνει. Τι να κανω επιτέλους ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Παρακαλώ απαντήστε μου σε λίγες ερωτήσεις:
      Τον τελευταίο χρόνο τι λίπασμα βάλατε και κάθε πότε;
      Τις τελευταίες 7-8 εβδομάδες όταν ποτίζετε το χώμα είναι στεγνό ή είναι συνέχεια νωπό.
      Πόσο καιρό είναι στην ίδια γλάστρα το φυτό αυτό;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  66. Ανώνυμος24/3/24 19:12

    Γειά σας έχω στον κήπο ένα πολυγαλα το οποίο φύτεψαν περσι πεφτουν τα φύλλα και αδειάζουν τα κλαρια ο κορμος έχει μαυρίσει τι μπορώ να κανω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να εντοπίσετε την αιτία της φυλλόπτωσης. Αν θέλετε απαντήστε σε μερικές ερωτήσεις ώστε να καταφέρουμε να βρούμε τι πήγε λάθος.
      Το φυτό είναι σε ηλιόλουστη θέση;
      Το χώμα στραγγίζει ή κρατάει πολύ νερό;
      Έχετε βάλει λίπασμα;
      Πόσο καιρό μετά τη φύτευση άρχισαν να πέφτουν τα φύλλα;
      Κάθε πότε ποτίζετε;
      Υπάρχουν κοντά του άλλα φυτό; Αν ναι, πόσο κοντά είναι;
      Βλέπετε πάνω του κάποια έντομα ή κάτι άλλο ασυνήθιστο;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  67. Γεια σας! Πριν 1 εβδομάδα μεταφύτεψα όλων των ειδών τους Φίκους μου
    και τις Σεφλέρες σε νέες γλάστρες με χώμα PREMIUM soil + Zeolithus της
    Fytonet. Μετά όμως διάβασα ότι χρειάζονται χώμα κήπου με ψηλότερο PH...
    Παρακαλώ πολύ, τί με συμβουλεύετε? Να ξανααλλάξω τα χώματα? Ανησυχώ πολύ γι αυτό το λάθος! 25 φυτά κινδυνεύουν να χαλάσουν ή να μείνουν στάσιμα? Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας! Ελσα Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αφήστε τα φυτά σας εκεί που είναι. Τα συσκευασμένα χώματα που βρίσκουμε στην αγορά έχουν χαμηλό pH επειδή περιέχουν τύρφη, ένα όξινο υλικό. Όμως τα ποτίσματα και οι λιπάνσεις αφήνουν άλατα στο χώμα που ανεβάζουν το pH. Το ιδανικό θα ήταν να ανακάτευε κανείς χώμα κήπου με το συσκευασμένο αλλά αυτό πολλές φορές είναι από δύσκολο έως ανέφικτο.

      Διαγραφή
  68. Ανώνυμος9/4/24 07:59

    Καλημέρα σας,
    Θα ήθελα κ εγώ με την σειρά μου να ζητήσω τη συμβουλή σας. Έχω δυο καμέλιες, τις οποίες είχα αγοράσει και μεταφύτευσει από τον Ιούλιο. Η πορεία τους ήταν πολύ καλη για μήνες. Είχαν πολλά μπουμπούκια και έβγαζαν και νέα φύλλα μέχρι Νοέμβριο περίπου. Μετά άρχισαν σταδιακά και τα μπουμπούκια και τα φύλλα να μαυρίζουν και να πέφτουν. Τις άλλαξα θέση, για να είναι προστατευμένες από αέρα και ήλιο, αλλά δεν άλλαξε κάτι στην πορεία τους. Με αποτέλεσμα και τα δυο φυτά να έχουν μείνει χωρίς φύλλα και μπουμπούκια εδώ και μήνες. Ακόμα και τώρα δεν βλέπω να βγαίνει κάποιο καινούριο φύλλο.
    Οι γλάστρες είναι πήλινες. Τις έχω σε βάσεις για να αερίζονται και αποστραγγίζονται. Τι μπορώ να κάνω για να τις βοηθήσω;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Σίγουρα οι καμέλιες θέλουν προστασία από τον ήλιο και τον άνεμο όμως η εικόνα που περιγράφετε είναι αυτή φυτών που υποφέρουν από κακή στράγγιση ή και υπερβολικό πότισμα. Αν κάτι δεν πάει καλά με το νερό τους και ταυτόχρονα είναι εκτεθειμένες στον ήλιο ίσως και τους νοτιάδες, τότε η ζημιά είναι βέβαιη. Επίσης έχετε υπόψη ότι οι καμέλιες τον χειμώνα είναι σε λήθαργο.
      Τώρα, ελέγξτε αν τα φυτά είναι ακόμη ζωντανά και μετά ελέγξτε τη στράγγιση. Αν όλα είναι καλά δώστε τους μερικές δόσεις από κάποιο εκχύλισμα φυκιών. Λίπασμα δώστε μόνον αφού δείτε να αναπτύσσεται νέα βλάστηση.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  69. Ανώνυμος5/5/24 23:43

    Κυριε Ανδριτσόπουλε καλησπέρα σας!Αντιμετωπιζουμε ένα πρόβλημα με το έλατο μας που βρίσκεται σε μια γλάστρα και έχει ύψος περιπου 1,80εκ. Τον τελευταίο περίπου μήνα εμφανίζει κιτρινισμα των βελόνων του κ πτωση τους.Απο πότισμα κ κρύο καιρό άλλο τίποτα γιατί το έχουμε παρει απο Ελλάδα προ 3ετιας κ το φέραμε μαζι μας στο Λουξεμβούργο όπου είχε πολύ καλή ανάπτυξη και παραγωγή νέων κλαδιών μέχρι πρότινος.Απο χώρο γύρω του έχει αρκετό κ δεν εχω κανένα άλλο φυτό τριγύρω, παρά μόνο γκαζόν κ μια βερυκοκιά στην απέναντι μεριά του κήπου.Εχετε μήπως καμμία ιδέα τι θα μπορούσα να κάνω για να το σώσω;Ευχαριστώ!Μιχαηλιδου Φωτεινή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το δυο «ελληνικά» έλατα (Αbies cephalonica και Abies borissii regis) ευδοκιμούν σε εδάφη με πολύ καλή στράγγιση. Δεν θέλουν καθόλου να λιμνάζει νερό στις ρίζες τους. Ελέγξτε τη στράγγιση στη γλάστρα του. Φεύγει το νερό από τις τρύπες στον πυθμένα της; Γιατί γράφετε για το γκαζόν και τη βερυκοκιά κοντά του; Αφού το έλατο είναι μέσα σε γλάστρα δεν μπορεί να ενοχληθεί από τα άλλα φυτά.
      Του βάζετε λίπασμα; Αν ναι, τι είδους;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος11/5/24 13:44

      Καλησπέρα σας και πάλι!Λίπασμα δεν εχω βάλει, παρά μόνο λίγο κατακάθι καφέ ανακατεμένο με χώμα.Απλώς ανέφερα για το γκαζόν κ τη βερυκοκιά μήπως τυχόν μπορεί να κόλλησε κάποιον μύκητα απο εκεί.Η αποστράγγιση της γλάστρας εχω την εντύπωση ότι είναι καλή..Είναι η ίδια γλάστρα με την οποία μου δόθηκε το έλατο απο το φυτώριο απο το οποίο το αγόρασα.Εχετε καμμία ιδέα τι άλλο θα μπορούσα να κάνω; Ευχαριστώ για την τόσο γρήγορη απάντηση σας!

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Αν τα έλατα είναι 3 χρόνια στην ίδια γλάστρα, χωρίς λίπασμα παρά μόνο με κατακάθια καφέ και λίγο χώμα, είναι φυσιολογικό να μην μπορούν να κρατήσουν τις βελόνες τους. Αν σκέφτεστε να τα κρατήσετε στην ίδια γλάστρα θα χρειαστεί να βάζετε λίπασμα πιο συχνά από το συνηθισμένο ώστε να τρέφονται ικανοποιητικά. Αν τα βάλετε σε μεγαλύτερη θα δίνετε λίπασμα πιο αραιά.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος4/10/24 15:44

      Κύριε Ανδριτσόπουλε καλησπέρα σας!Θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάποιο λίπασμα για έλατο σε γλάστρα; Γιατί δεν μπορώ να βρω ποιο είναι το σωστό και με τι περιεκτικότητα οπωσ Επίσης κ σε τι διάλυση..Επισης το έλατο μας είναι περιπου 1,90 και τοποθετημένο σε γλάστρα διαμέτρου (Φ) 60εκ. απο το 2021.Θεωρειτε ότι θα πρέπει να μεταφυτευτεί σε μεγαλύτερη γλάστρα;Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    5. Γεια σας,
      Αναζητήστε κάποιο υδατοδιαλυτό λίπασμα πλήρες που θα περιέχει και άφθονα ιχνοστοιχεία. Πλήρες είναι το λίπασμα που περιέχει όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία δηλαδή, άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Τα υδατοδιαλυτά είναι σε μορφή σκόνης ή υγρά. Θα βρείτε διάφορα στην αγορά, ενδεικτικά παραθέτω τα εξής: Best 20-20-20 με ιχνοστοιχεία της Φυτοθρεπτικής και το Nutrileaf 20-20-20 με ιχνοστοιχεία. Για τη δοσολογία θα πρέπει να διαβάσετε τις οδηγίες του λιπάσματος που θα αγοράσετε, επειδή η διάλυση δεν είναι ίδια για όλα τα σκευάσματα.
      Όσον αφορά τη μεταφύτευση, περιμένετε ακόμη. Όμως την άνοιξη αφαιρέστε μια στρώση πάχους 2-3 εκ. από το επιφανειακό χώμα και αντικαταστήστε το με νέο.

      Διαγραφή
  70. Καλησπέρα σας γράφω από την Δράμα έχω ένα γιασεμί ρυγχοσπερμο σε μεγάλη γλάστρα και έχει αναπτυχθεί πολύ έχει άνθηση αλλά έβγαλε κάποια κίτρινα φύλλα και έβαλα παραπάνω από ότι πρέπει θεϊκό μαγνήσιο πριν 4 ημέρες σήμερα τό είδα λίγο παράξενο το γιασεμί βέβαια το βλέπει και πολύ ο ήλιος λέτε να καταστραφεί;;;;; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν βάλατε λίπασμα στο χώμα και εκτιμάτε ότι είναι υπερβολικό κάντε ένα πολύ γενναιόδωρο πότισμα για να ξεπλυθεί.
      Πάντως έχετε υπ' όψη ότι καθώς το γιασεμί είναι αειθαλές φυτό, χάνει τα παλιά του φύλλα σταδιακά. Μπορεί να πέφτουν λίγα φύλλα ακόμη και καθημερινά. Δηλαδή αν τα φύλλα που κιτρινίζουν είναι λίγα και παλιά, μην ανησυχήσετε. Αν όμως δείτε ότι κιτρινίζουν νέα φύλλα ή ότι κάποια κλαδιά γυμνώνονται από τη βάση προς την κορυφή τους, τότε είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  71. Κ. Ανδριτσόπουλε,

    Συγχαρητήρια για τις σαφείς και τόσο χρήσιμες απαντήσεις.
    Η πρασιά περίπου 100 τ.μ. μπροστά σπό την πολυκατοικία μας έχει τσιμεντοποιηθεί χωρίς καμμιά χρήση ή χρησιμότητα και ενώ οι γείτονες στην ίδια πλευρά του δρόμου έχουν κήπους. Θέλω να την "πρασινίσω" με δένδρα ή έστω ένα δένδρο (μεγάλο) που να κάνει σκιά. Κάποιοι συνιδιοκτήτες προβάλλουν αντιρρήσεις από των κίνδυνο εισχώρησης ριζών στην αποχέτευση.
    Τι δένδρα θα μου προτείνατε, σχετικά ψηλά και με κάθετες ρίζες?

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Είναι εύκολο να παραθέσω εδώ μερικά δέντρα που γίνονται ψηλά και έχουν κάθετες ρίζες. Όμως είναι αβέβαιο αν αυτά είναι κατάλληλα για την περίπτωσή σας επειδή χρειάζεται να γνωρίζει κανείς περισσότερα για να επιλέξει το ή τα καλύτερα. Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά:
      Σε ποια περιοχή είναι το κτίριο;
      Σε τι απόσταση από αυτό είναι η πρασιά;
      Τι είδους αποχέτευση διαθέτει αυτό;

      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Κ. Ταξιάρχη και πάλι γειά σας!

      1)Το κτίριο βρίσκεται στο Χολαργό (17ης Νοεμβρίου) Αθήνα.
      2) Εχει κντρική αποχέτευση.
      3) Η πρασιά εφάπτεται στο κτίριο και συνορεύει με το πεζοδρόμιο. Είναι προσήλια.Επίσης ίσως είναι γύρω στα 70 τ.μ και όχι 100.
      Θέλω να αναφέρω ότι τα συνήθη, στο Χολαργό, δένδρα είναι ποικίλα δηλ. Εσπεριδοειδή, φοινικοειδή, Καρυδιές, φλαμουριές, σφένδαμοι κ.α.
      Η αδυναμία μου είναι η ΓΙΑΚΑΡΑΝΤΑ και η Φλαμουριά αλλά αν δεν γίνεται αλλοιώς συμβιβάζομαι με ό,τι άλλο μου προτείνετε.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Θα βρείτε πιο κάτω την απάντησή μου.
      Τυχαίνει να ξέρω την περιοχή.
      Η φλαμουριά μπορεί να γίνει πολύ μεγάλη και ίσως ενοχλήσει μελλοντικά τόσο με τα κλαδιά της όσο και με τις ρίζες καθώς μπορεί να σηκώσει πλάκες πεζοδρομίου ή μικρά τοιχάκια αλλά μέχρι εκεί, τα κτίρια δεν κινδυνεύουν. Πάντως είναι ένα δέντρο που είναι καλό να φυτεύεται σε απόσταση 6-7 μ. ή και περισσότερο από κτίρια.

      Διαγραφή
  72. Κ. Ανδριτσόπουλε ,
    γειά σας και ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή σας.
    1) Η πολυκατοικία στην οποία αναφέρομαι βρίσκεται στο Χολαργό μπροστά σε κεντρικό δρόμο (17ης Νοεμβρίου) .
    2) Η πρασιά άπτεται του κτηρίου .
    3) Η αποχέτευση είναι κεντρική, όχι βόθρος.
    4) Η επιφάνειά της είναι τελικά 70 τ.μ. και όχι 100.
    Με γοητεύει η Γιουκαράντα (?)αλλά είναι κατάλληλη για το χώρο?
    Ευχαριστώ,


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η κεντρική αποχέτευση δεν θα έχει κανένα πρόβλημα από την γιακαράντα. Το πρόβλημα με αυτή είναι ότι δεν είναι δέντρο που κάνει πυκνή σκιά, αφού η φυλλωσιά του είναι αραιή. Η ρομπίνια ή ψευδακακία και η σοφόρα είναι επίσης κατάλληλα δέντρα, φυλλοβόλα και αυτά, που κάνουν όμως πυκνότερη σκιά το καλοκαίρι.
      Όμως, όποιο απ' τα τρία κι αν επιλέξετε, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι τα κλαδιά τους θα είναι πολύ κοντά στο κτίριο (ίσως και στις βεράντες) με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  73. Ανώνυμος1/12/24 14:07

    Καλησπέρα.ελπιζω να απαντάτε ακόμα σε ερωτήσεις.ας την κάνω λοιπόν.εχω στο κήπο μια μιμοζα κίτρινη περίπου δέκα χρόνια.ειναι αρκετά ψηλή και μια χαρά μέχρι πριν από 2 μήνες όπου σε πολύ μικρό διάστημα περιπου δεκαημέρου όλα τα φύλλα της κιτρίνισαν και ο κορμός της έγινε κάτι προς το καφέ.πλεον είναι εντελώς ξερή κλαδιά και φύλλα και ο κορμός καφέ.μου είχαν πει τότε σε ένα φυτώριο ότι αν δεν εδώ στο κορμό κάνα ζουζούνι θα ειναι από τη ξηρασία .δε ξέρω αν ισχύει βέβαια γιατί δίπλα της είναι μια μουσμουλιά που εινια μια χαρά και ποτίζονται μαζί χρόνια τωρα.ξεκίνησα να ποτίζω αρκετά συχνά αλλά δεν υπάρχει καμία διαφορά.να τη κόψω μέχρι ένα σημείο μήπως ξαναβγεί ή πάει δυστυχώς για ολικό ξερίζωμα;σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μπορεί να μην δημοσιεύω πολύ συχνά νέα άρθρα όμως απαντάω σε ερωτήσεις. Μάλιστα αν δείτε, η αμέσως προηγούμενη απάντησή μου σε σχόλιο έγινε μόλις μια εβδομάδα πριν.
      Από αυτά που περιγράφετε είναι δύσκολο να κάνω κάποια υπόθεση για την αιτία της ζημιάς. Η μιμόζα είναι από τα δέντρα που ζουν λίγα χρόνια συγκριτικά με άλλα. Όμως τα δέκα χρόνια είναι λίγα. Η μουσμουλιά δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα; Ποιά είναι η απόσταση ανάμεσα στους κορμούς των δύο δέντρων;
      Για να δείτε αν κάποιο τμήμα είναι ζωντανό ακόμη, ξεκινήστε να κόβετε από το πάνω μέρος του δέντρου μέχρι να δείτε στο εσωτερικό των τομών κάτι πράσινο. Αυτό θα σημαίνει ότι το χαμηλότερο τμήμα είναι ακόμη ζωντανό και ίσως καταφέρει να ξαναβλαστήσει.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  74. Αγαπητέ κύριε Ανδριτσόπουλε καλή σας μέρα και συγχαρητήρια για το blog και τις δραστηριότητες σας!
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς να κλαδέψω μια μπιγόνια που έχει φτάσει περίπου στα τρία μέτρα (leggy begonia), ίσως και περισσότερο. Είναι ένα πολύ παλιό φυτό (κλαδάκι από μια από τις πολλές μπιγόνιες που είχε η γιαγιά μου), που έχει καταφέρει να επιβιώσει έχοντας κατά καιρούς υποστεί αρκετούς τραυματισμούς. Έχει λίγα σχετικά φύλλα στο επάνω μέρος των κλαδιών της που έχουν λυγίσει και που προσπαθώ να τα βοηθήσω να μην σπάσουν στερεώνοντάς τα στον τοίχο. Ανθίζει που και που και γενικά δείχνει χαρούμενη αλλά νομίζω πως χρειάζεται βοήθεια ώστε να γίνει πιο φουντωτή και με περισσότερα άνθη. Έχετε κάποια συμβουλή να μου δώσετε;
    Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κλαδέψτε στο επιθυμητό ύψος την άνοιξη. Αφαιρέστε τα πρώτα 2-3 εκ. από το χώμα της γλάστρας και αντικαταστήστε το με νέο. Μην παραλείπετε να δίνετε λίπασμα τακτικά, κάθε 2-3 εβδομάδες εκτός από το καλοκαίρι και το χειμώνα. Χρησιμοποιήστε πλήρες λίπασμα υγρό ή σε σκόνη. Αν θέλετε το φυτό να έχει πιο θαμνώδη εμφάνιση να το κορυφολογείτε, δηλαδή να κόβετε τις κορυφές των νέων βλαστών όταν αυτά αποκτήσουν το επιθυμητό ύψος.
      Τα κομμένα κλαδιά από το ανοιξιάτικο κλάδεμα, εννοώ το αρχικό, μπορούν να φυτευτούν για να πάρετε νέα φυτά. Κόψτε τα σε κομμάτια μήκους 15-20 εκ. και φυτέψτε τα σε γλαστράκια γεμάτα με κάποιο χώμα του εμπορίου.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.