Σελίδες

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Μουριά 2. Το κλάδεμα

Η μουριά κλαδεύεται από τον Ιανουάριο ή και λίγο νωρίτερα, μέχρι και το Φεβρουάριο, περίπου. Η ουσία είναι να κλαδευτεί πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν οι χυμοί μέσα στο δέντρο. Δηλαδή, πριν αρχίσουν να διογκώνονται οι οφθαλμοί της νέας βλάστησης. 

Κλαίουσα μουριά Morus alba Pendula

Το κλάδεμα είναι μάλλον απλό. Κονταίνουμε όλους τους βλαστούς που αναπτύχθηκαν την περασμένη χρονιά. Πόσο τους κονταίνουμε; Όσο θέλουμε. Όσο πιο αυστηρά κλαδέψουμε, τόσο ζωηρότερη θα είναι η βλάστηση την άνοιξη που έρχεται και τόσο λιγότερα μούρα θα πάρουμε. Να ένα παράδειγμα αυστηρού κλαδέματος: Κατά κανόνα μία μουριά αποτελείται από τον κορμό και 3-4 κύριους βραχίονες, κλαδιά δηλαδή, που ξεκινούν από την κορυφή του κορμού. Σε κάθε βραχίονα αφαιρούμε από τη βάση τους, όλα τα κλαδιά που αναπτύχθηκαν την περασμένη χρονιά εκτός από ένα, αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στον αντίστοιχο κεντρικό βραχίονα. Αυτό το κλαδί το κονταίνουμε όσο μας αρέσει. 

Η ίδια κλαίουσα μουριά στην αρχή της βλάστησης. Κλαδεύτηκε το χειμώνα.  


Όσο για τις άκαρπες μουριές; Αυτές είναι «αρσενικά» δέντρα λευκής μουριάς (Morus alba). Με άλλα λόγια, είναι μουριές που κάνουν μόνον αρσενικά άνθη. Τα περισσότερα από τα φύλλα τους έχουν λοβούς, κολπώσεις δηλαδή όπως έχουν και τα πλατανόφυλλα. Όμως μπορεί να δούμε, ακόμη και στο ίδιο κλαδί, μερικά ακέραια φύλλα. 

Δείτε κι άλλες πληροφορίες για τη μουριά πατώντας εδώ

169 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας,
    έχω φυτέψει μια νεαρή μουριά 1 1/5 χρόνο τώρα.
    Ο στόχος μου είναι να φτάσει σε αρκετό ύψος ώστε να μην ενοχλεί τα οχήματα
    της γειτονιάς και τους περαστικούς μεγαλώνοντας.
    Με καλή οργανική τροφή έχει φτάσει περίπου 3.5m (διάμετρος στα 1.80m είναι περίπου 5cm και 7-8cm στην βάση).
    Έχει νόημα να την κλαδέψω τόσο ώστε να μείνει μόνο ένας κεντρικός κορμός;
    Δεδομένου ότι θέλω να πάρει ύψος και να μεγαλώσει ο κορμός σε πλάτος μήπως
    αρκεί να κλαδέψω τα χαμηλότερα και να αφήσω μερικά κλαδάκια στην κορυφή;

    Μήπως ρισκάρω την υγεία του δέντρου κλαδεύοντας το σε μικρή ηλικία;

    ευχαριστώ για τον χρόνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να μην ενοχλεί το δέντρο θα πρέπει στο μέλλον τα πρώτα κλαδιά να ξεκινούν από το ύψος των 3-3,5 μ. Φέτος, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, βάλτε έναν πάσσαλο δίπλα στο δέντρο για να στερεώστε επάνω του τον κεντρικό κλάδο αυτόν που θα αποτελέσει στο μέλλον τον κεντρικό κορμό της μουριάς. Αφαιρέστε μερικά απ' τα χαμηλότερα κλαδιά μόνο και αραιώστε τα δευτερεύοντα κλαδιά που είναι ψηλά. Αν τα αφαιρέστε τώρα όλα θα καθυστερήσει η ανάπτυξη του δέντρου.
      Καλή επιτυχία

      Διαγραφή
    2. Γιάννης2/2/17 02:02

      Σας ευχαριστώ, το δέντρο πλέον έχει διάμετρο κοντά στα 15cm και ύψος πάνω από 6m.
      Την προηγούμενη χρονιά αφαίρεσα την στήριξη και αν δεν έχετε αντίρρηση θα κλαδέψω
      τα πάντα εσωτερικά της "κούπας" που σχηματίζει εκτός του κεντρικού και θα αφήσω περιμετρικά μόνο όσα θέλω να πάρουν όγκο και να αποτελούν το κυρίως σώμα του δέντρου.
      Προσπάθησα πέρυσι να δέσω κάποια κλαριά προς τα εκεί που θέλω να οδηγηθούν και φαντάζομαι το δέντρο ξεκαρδίστηκε στα γέλια, δεν κατάφερα τίποτα.
      Αν καταφέρω να κρεμάσω βάρος στα κλαδιά μπορώ να το κάνω τώρα ή να περιμένω να ξεκινήσει η κίνηση των χυμών του δέντρου;

      ευχαριστώ για τον χρόνο σας, καλή χρονιά!

      Διαγραφή
    3. Γράφετε, « θα αφήσω περιμετρικά μόνο όσα θέλω να πάρουν όγκο και να αποτελούν το κυρίως σώμα του δέντρου». Αυτά θα είναι τα 3-4 κύρια κλαδιά του δέντρου απ' τα οποία θα ξεκινούν τα δευτερεύοντα.
      Για να πετύχει το κόλπο με τα βάρη θα πρέπει να τα εφαρμόσετε σε κλαδιά που ήδη έχουν λίγο-πολύ τη κατεύθυνση που θέλετε. Είναι μια διαδικασία που κρατά πολλούς μήνες. Υποθέτω ότι δεν θα κλαδέψετε τα κλαδιά που θελετε να κατευθύνετε, άρα μπορείτε και τώρα να κρεμάσετε βάρη.

      Διαγραφή
  2. Γειά σας.Έχω μια ''αρσενική'' μουριά (4 ετών) στην αυλή μου, που έχει πιάσει στα κλωνάρια της ένα άσπρο μύκητα σαν βαμβάκι, σαν ξεραμένη άσπρη σκόνη αλλά μαλακή.Έχω ''λούσει'' τα κλωνάρια της και τον κορμό της, με ένα σκεύασμα θεικού ασβεστείου με ιόντα χαλκού.Έκανα καλά? Μήπως ξέρετε για πια ασθένεια πρόκειται? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σκεύασμα που χρησιμοποιήσατε λέγεται βορδιγάλειος πολτός. Είναι μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο. Όμως αυτό που περιγράφετε δεν μοιάζει με μύκητα. Θυμίζει βαμβακάδα, που είναι έντομο και αυτή τη στιγμή δεν μου έρχεται στο μυαλό μύκητας που προσβάλει την μουριά και είναι «σαν ξεραμένη, μαλακή, άσπρη σκόνη».
      Πιστεύω ότι δεν κάνατε καλά να «λούσετε» το δέντρο με αυτό το υλικό. Πολύ περισσότερο μάλιστα, επειδή ο βορδιγάλειος πολτός χρησιμοποιείται μόνον σε συγκεκριμένες συνθήκες και συγκεκριμένα φυτά γιατί σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να κάνει ζημιές. Είναι φυτοπροστατευτικό αλλά είναι και φυτοτοξικό υλικό.
      Προσέξτε τα εξής: ο βορδιγάλειος πολτός δεν αποθηκεύεται γιατί είναι διαβρωτικό υλικό. Αν ο ψεαστήρας που χρησιμοποιήσατε είναι μεταλικός, μάλλον θα έχει ήδη πάθει ζημιές. Αν είναι πλαστικός, καθαρίστε τον καλά με νερό και στο τελευταίο πλύσιμο, βάλτε και ξύδι μέσα στο νερό και μετά ψεκάστε μια ουδέτερη επιφάνεια για να καθαριστούν όλα τα μέρη του. Υποθέτω ότι κατά την εφαρμογή, πήρατε όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκα κ.λπ.). Η χρήση των φυτοπροστατευτικών θέλει τεράστια προσοχή, πρέπει να γίνεται μόνον όταν αυτό είναι απαραίτητο και με τη χρήση των κατάλληλων υλικών.
      Στην δεξιά στήλη με τον τίτλο Επικοινωνία, θα βρείτε το μέιλ μου, αν θέλετε στείλτε μου μία φωτογραφία της προσβολής.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος27/5/15 19:16

    Καλησπέρα σας,
    έκοψα κλαδί μουριάς που ήταν κοντά στην ρίζα της.
    Ηθελα να ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση να μου βγάλει ρίζα αν βάλω το κλαδί σε νερό τώρα τον μαίο,έτσι ώστε να την φυτέψω?
    Και αν μου βγάλει ρίζα,γίνεται να την φυτέψω τώρα?
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν τα μοσχεύματα μουριάς μπορούν να βγάλουν ρίζες μέσα στο νερό. Δεν αποκλείεται, αλλά δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι τα μοσχεύματά της μουριάς ριζώνουν όταν μπουν σε χώμα. Δεν χάνετε τίποτε να δοκιμάσετε. Αν ριζώσει το φυτεύεται μέσα σε γλάστρα γεμάτη με μείγμα τύρφης και περλίτη σε αναλογία 1:1. Το κρατάτε εκεί μερικούς μήνες και μετά το φυτεύετε στο χώμα.

      Διαγραφή
  4. panagiotis p29/8/15 10:26

    Γεια σας θα θέλω να ρωτήσω πότε είναι η καλύτερη εποχή για εμβολιασμό.
    Έχω μια πλατσουρισμένου με λεπτό φύλλο, και θέλω να την μπολιάσω με μια άλλη με μεγαλύτερο (τριπλάσιο σε μέγεθος) φύλλο, κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο, και ποιος είναι σ αυτή την περίπτωση ο ποιο ενδεδειγμένος τρόπος εμβολιασμού. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά δεν είχα πρόσβαση σε υπολογιστή εκεί που ήμουν τις προηγούμενες ημέρες.
      Το κέντρωμα είναι βολικός τρόπος πολλαπλασιασμού επειδή είναι ο πιο εύκολος κατά τη γνώμη μου και γίνεται την άνοιξη. Τι είναι η μουριά «πλατσουρισμένου με λεπτό φύλλο»;

      Διαγραφή
    2. Δημητρίου Ευαγγελία11/10/24 21:06

      Καλησπέρα σας...φύτρωσε μια μουριά πέρυσι στον κήπο μου ...ένας μικρός κήπος κοντά στην περίφραξη και πάνω από τον βόθρο του συγκροτήματος....Δεν την κλαδεψα καθόλου . Φέτος πέρασε και τον πρώτο όροφο της μεζονέτας...Μου αρέσει πολύ...έχει δροσιά ..αλλά ο γείτονας μου σκέφτεται ότι θα ρίξει την περίφραξη...γι'αυτό μπήκα στο διαδίκτυο να ενημερωθώ και διαβάζω σχολια.ποσο επικίνδυνη είναι....να την κλαδεψω πολύ η να την κόψω...εντελώς....γιατί φοβήθηκα....

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Με την περίφραξη μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, όπως και με τον βόθρο. Πόσο κοντά στην περίφραξη είναι η μουριά αυτή;
      Το κλάδεμα δεν είναι λύση. Όμως η μεταφορά της σε άλλη θέση είναι εφικτή τον χειμώνα όταν το φυτό είναι σε λήθαργο. Μάλιστα για μια μουριά ηλικίας 2 ετών θα έπρεπε να είναι κάτι πολύ εύκολο, όμως μου γράφετε ότι το φυτό έχει ξεπεράσει τον πρώτο όροφο. Μπορείτε να μου στείλετε φωτογραφίες με μέιλ; Θα βρείτε τη διεύθυνσή μου στη δεξιά στήλη.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  5. καλησπέρα σας,
    έχουμε μια μουριά θυληκή και θέλουμε να την μετατρέψουμε σε άκαρπη, γίνεται?
    Μπορούμε να βρουμε μια αρσενική και να πάρουμε εμβόλιο? την Άνοιξη γίνεται?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα σας,
    μπορώ να μπολιάσω μια μουριά θυληκή με αρσενικό κλώνο για την κάνω άκαρπη? και πότε
    είναι ενδεδειγμένο να γίνει αυτό?

    Σας ευχαριστώ εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που θέλετε είναι εφικτό αλλά δεν είναι και εύκολο. Ο εμβολιασμός γίνεται την άνοιξη, μόλις αρχίζει η ανάπτυξη του φυτού αλλά έχει περάσει ο κίνδυνος παγετών. Αυτή η χρονική στιγμή μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Τα εμβόλια είναι κεντριά, δηλαδή κλαδάκια που παίρνετε από άκαρπη-αρσενική μουριά. Θα έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αν τα εμβόλια είναι φρέσκα, δηλαδή κομμένα πρόσφατα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό κρατήστε τα στο ψυγείο.

      Διαγραφή
  7. Κύριε Ταξιάρχη
    Εχω 2 μουριες 10ετιας ,τις πηρα για χωρις μουρα αλλα βγάζουν μικρο μαυρο μουρο το οποιο το ωριμαζουν.Τις αφησα φετος ακλαδευτες και εβγαζαν μουρα ολο το καλοκαιρι.Σκέφτομαι να τις μπολιάσω , ποά μέθοδος εχει καλυτερη επιτυχια? Μήπως υπάρχει καποιοσ τροπος στην ανθοφορία να μην εχει γονιμοποιηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η καλύτερη μέθοδος είναι το κέντρωμα. Θα χρειαστεί να βρείτε κεντριά από άκαρπη αρσενική μουριά για να τα εμβολιάσετε επάνω στη δική σας μουριά.
      Ο μόνος πρακτικός τρόπος να εμποδίσετε την ανθοφορία και επομένως την καρπόδεση είναι να κλαδέψετε νωρίτερα.

      Διαγραφή
    2. Γειά σας! Όταν λέτε νωρίτερα;

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Εννοώ να κλαδέψετε πριν την ανθοφορία. Δηλαδή προς το τέλος του χειμώνα ή ακόμη και τον Ιανουάριο. Διαβάστε την παρούσα ανάρτηση.

      Διαγραφή
  8. κυριε Ταξιαρχη εχω μια μουρια κοντα σε εξωπορτα και εχει σηκωσει την πορτα. Σκεφτομαι να σκαψω το τσιμεντο και να κοψω τις ριζες γιατι ποναω να την κοψω ολη. Θα εχει επιπλοκες για το δεντρο η θα το τραυματισω σοβαρα? Οι ριζες θα ξαναμεγαλωσουν? Ποσο καιρο θα παρουν για να φτασουν ξανα στην πορτα? η μουρια βρισκεται σε αποσταση 1.5 - 2 m απο την πορτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι βέβαιο ότι το δέντρο θα πάθει ζημιές γιατί ξαφνικά θα λείψει ένα τμήμα του. Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσο σοβαρές θα είναι αυτές. Σίγουρα θα έχει μειωμένη ανάπτυξη, αλλά το βαθμό μείωσης δεν τον γνωρίζω. Οι ρίζες έχουν αναπτυχθεί ομοιόμορφα γύρω από το δέντρο;
      Οσο υπάρχει χώμα γύρω τους οι ρίζες θα απλώνονται μέσα σε αυτό. Πόσα χρόνια πέρασαν από τότε που φυτεύτηκε η μουριά μέχρι σήμερα που οι ρίζες έφτασαν στην πόρτα; Αν ξέρετε αυτό, αφαιρέστε λίγα χρόνια και θα έχετε την απάντηση στο τελευταίο ερώτημά σας.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος26/2/16 13:28

    ερώτηση: Αν μπολιάζετε η μουριά με άλλο Δένδρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείτε να μπολιαστεί επάνω σε μία μουριά, ένα άλλο είδος; Μία αμυγδαλιά, για παράδειγμα; Αυτό δεν γίνεται.

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος20/4/16 19:19

    Έχω μια θυληκή μουριά και θέλω να την μετατρέψω σε αρσενική. Που μπορώ να βρώ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το κέντρωμα που προαναφέρετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν γράψετε σε κάποιο ψαχτήρι του ίντερνετ τις λέξεις «εμβολιασμός μουριάς» θα βρείτε και φωτογραφίες και βίντεο από κέντρωμα και ενοφθαλμισμό. Με τη μέθοδο του κεντρώματος κερδίζει κανείς χρόνο ενώ η μέθοδος του εμβολιασμού με μάτι (ενοφθαλμισμός) είναι πιο αποτελεσματική.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος24/5/16 18:33

    Καλησπερα σας. Εχω στον κηπο μου μια αρσενικη μουρια εδω και 3 χρονια.Την αγιρασα μεγαλη και δεν την εχω κλαδεψει ποτε.Φετος αν και κοντευει να βγει ο Μαιος δυστυχως δεν εχει βγαλει φυλλα, παροτι στα κλαδια της εχει εδω και πολυ καιρο φουσκωμενα " ματια" , πρασινα στο εσωτερικο τους... Επισης πρασινα και με υγρασια ειναι εσωτερικα και τα κλαδια της..... Μπορειτε να με βοηθησετε; Τι μπορει να συμβαινει; Ξεραινεται; ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώστε μου μερικές πληροφορίες για το χώρο όπου βρίσκεται η μουριά. Για παράδειγμα, πόση ώρα έχει ήλιο; Τι προσανατολισμό έχει η θέση; Κρατάει νερό το χώμα; Υπάρχουν άλλα φυτά εκεί γύρω; Σε τι κατάσταση είναι αυτά;

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος12/8/16 13:29

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ...ΕΧΩ ΜΙΑ ΜΟΥΡΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ...ΕΧΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΠΩΣ ΤΑ 3 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΣΤΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΡΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΕΝΑ ΚΟΛΛΩΔΕΣ ΥΓΡΟ ΣΑΝ ΜΕΛΙ....ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ???ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το υγρό αυτό στάζει από πληγές που υπάρχουν πάνω στο φυτό. Η πιο συνηθισμένη αιτία για αυτές είναι το κλάδεμα. Στο μέλλον, να καλύπτετε τις τομές του κλαδέματος με πάστα κλαδέματος. Τώρα, καθαρίστε τις πληγές με ένα κοφτερό εμβολιαστήρι και καλύψτε με πάστα κλαδέματος. Επίσης αποφύγετε το κατάβρεγμα της μουριάς με νερό.

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος22/8/16 23:07

    Καλημέρα σας θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Ένας φίλος μου θα μου δώσει μία αρσενικη μουρια. Τι εποχή μπορώ να κάνω την μεταφυτευση; Πρέπει να κλαδεψω το δέντρο προτού το μεταφυτεψω; ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αυτή τη στιγμή πού βρίσκεται η μουριά γιά αυτό θα σας γράψω δύο περιπτώσεις. Υποθέτω ότι πρόκειται για μικρό φυτό.
      1. Αν αυτή τη στιγμή η μουριά είναι φυτεμένη στο έδαφος θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το χειμώνα για να τη μεταφυτεύσετε. Ο φίλος σας θα τη βγάλει από το χώμα και εσείς θα τη φυτέψετε στον δικό σας χώρο. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε κανείς να κλαδέψει με στόχο να διαμορφωθεί κατάλληλα ο κορμός και το σχήμα του δέντρου.
      2. Αν αυτή τη στιγμή η μουριά είναι μέσα σε γλάστρα μπορείτε να τη μεταφυτεύσετε στον κήπος σας όποτε θέλετε. Αν μεταφυτεύσετε τώρα, θα μπορούσατε να κάνετε ένα ελαφρύ κλάδεμα, διαφορετικά περιμένετε το χειμώνα για το κλάδεμα διαμόρφωσης.

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα σας.
    Κατοικώ στο Πολυδένδρι Αττικής όπου και έχω τέσσερις μουριές δεκαετίας, δύο με βόρειο προσανατολισμό και δύο με ανατολικό. Θα ήθελα να ρωτήσω πότε πιστεύετε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να κλαδεύονται. Στο άρθρο σας διάβασα για τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο και κάθε χρόνο τις κλαδεύω αυστηρά τότε, αλλά έχω παρατηρήσει ότι εδώ στην περιοχή οι κάτοικοι τις κλαδεύουν αυτή την εποχή (τέλος Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη), παρόλο που είναι καταπράσινες και δεν έχουν ακόμη φυλλοροή. Έτσι γλιτώνουν το μάζεμα των φύλλων. Την άνοιξη οι μουριές βγάζουν νέα φυλλωσιά πολύ πυκνή και όμορφα σχηματισμένη, σαν καταπράσινη ομπρέλα με παχύ ίσκιο. Αντίθετα, οι δικές μας, που κλαδεύονται στα μέσα του χειμώνα, κιτρινίζουν γρήγορα και ήδη έχουν αρχίσει να φυλλοροούν. Όσο για τη φυλλωσιά τους, δεν είναι τόσο πυκνή και καλοσχηματισμένη όσο στις πρόωρα κλαδεμένες μουριές. Μήπως το κλάδεμα θα πρέπει να εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή; Θα μου προτείνατε να τις κλαδέψω φέτος νωρίτερα; Επίσης, γίνεται να διαμορφώσω το σχήμα τους σε ημισφαίριο ή έχει ήδη διαμορφωθεί και οι μουριές έχουν πάρει τον δρόμο τους;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μουριά είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστη όσον αφορά το κλάδεμα. Η χρονική στιγμή του πράγματι εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Όμως το πολύ πρώιμο κλάδεμα εξασθενεί τα δέντρα και η εξασθένηση αυτή θα φανεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Βέβαια, έτσι γλυτώνει κανείς το σκούπισμα των φύλλων που αρχίζουν να πέφτουν αυτή την εποχή, επειδή αυτό είναι το φυσιολογικό για τα φυλλοβόλα δέντρα όπως είναι και η μουριά. Το σχήμα και ο πλούτος των διακλαδώσεων της φυλλωσιάς εξαρτάται από το κλάδεμα που κάνετε. Ο πλούτος της βλάστησης, δηλαδή να έχει πολλά φύλλα το δέντρο, εξαρτάται κυρίως από άλλους παράγοντες όπως το πότισμα και τα διαθέσιμα θρεπτικά στοιχεία, το έδαφος. Η πρότασή μου είναι να συνεχίσετε να κλαδεύετε το χειμώνα, όμως να αλλάξετε τον τρόπο κλαδέματος ώστε να αποκτήσει το δέντρο το σχήμα που θέλετε, αφού αυτό είναι εφικτό.

      Διαγραφή
  15. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ -- ΕΧΩ ΕΝΑ ΧΩΡΟ ΒΟΡΕΙΝΟ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΤΕ ΑΠΟ ΧΤΙΡΙΑ -- ΕΧΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΗΛΙΟ -- ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑ ΦΡΑΓΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΜΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΤΗΝ ΘΕΑ ΣΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΧΩΡΟ -- ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ;; Η ΜΟΥΡΙΑ ΚΑΝΕΙ ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μουριά σε σκιερό μέρος θα γίνει πολύ ψηλή με πολύ αραιή φυλλωσιά. Δεν είναι η καλύτερη επιλογή για σκερό χώρο. Εξ άλλου η μουριά στο κάτω μέρος της είναι άδεια, δεν έχει φυλλωσιά, επομένως πώς θα σας έκρυβε τη θέα προς τον διπλανό χώρο; Η περιοχή σας έχει βαρύ χειμώνα; Τι κλίμα έχει; Σε τι ύψος θέλετε να φτάνουν τα φυτά που θα βάλετε;

      Διαγραφή
  16. καλησπερα.
    εχω μια μουρια μαλλον αρσενικη.ειναι περιπου 4-5 ετων.Τη θελω για σκιαση στην αυλη και να καθομαστε απο κατω η να μπαινει αμαξι για σκια,αυτη τη στιγμη ο κυριος κορμος ειναι γυρω στους 80 ποντους υψος και απο κει ανοιγει σε 4 κλαρια.Θα παρει υψος αν την αφησω ετσι η πρεπει να την κατευθυνω εγω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να την κατευθύνεται εσείς. Το ζητούμενο είναι η πρώτη διακλάδωση να ξεκινά στα 2,5 μ. περίπου έτσι ώστε να μπορεί κάποιος άνθρωπος να σταθεί όρθιος από κάτω.

      Διαγραφή
    2. ευχαριστω πολυ για την απαντηση.
      Δηλαδη θα πρεπει να αφησω ενα κλαδι μονο απο τα 4 βασικα?αυτο που ειναι πιο καθετο φανταζομαι?

      Διαγραφή
    3. και παλι ευχαριστω.Ετσι θα πραξω οταν ερθει ο καιρος για το νεο κλαδεμα.Να ειστε καλα!

      Διαγραφή
    4. Μέχρι να έρθει η επόμενη χρονιά για το νέο κλάδεμα αφαιρέστε απ' τη βάση του ένα απ' όλα τα κλαδιά, εκείνο που ξεκινά απ' το χαμηλότερο σημείο.

      Διαγραφή
  17. Ανώνυμος23/3/17 17:41

    Ερετριεύς

    Έχω μια αρκετά μεγάλη μουριά στον κήπο, η οποία δεν κάνει μούρα, έχει ύψος άνω των 5-6 μέτρων και είναι ιδίου, άν όχι μεγαλύτερου, πλάτους, είναι κοντά στο σπίτι,σε απόσταση 70-80 μέτρων από την θάλασσα, ξεφύτρωσε δε μόνη της, εδώ και 10 χρόνια περίπου και μεγάλωσε με τις βροχές και το πότισμα του γκαζόν το καλοκαίρι. Την μουριά αυτή φέτος - και μέχρι σήμερα 23 Μαρτίου 2017 - δεν πρόλαβα να την κλαδέψω, γιατί έλειπα... Με δεδομένο, ότι σε όλα τα περσινά της κλαδιά που έχουν μείνει ακλάδευτα, έχουν βγεί, ήδη, παντού '' μάτια '' ( που, προφανώς, πρέπει να σημαίνει, ότι οι χυμοί του δένδρου κυκλοφορούν ), σας παρακαλώ να με συμβουλεύσετε, αν πρέπει, έστω και τώρα, να την κλαδέψω ( οπότε θα κλαδευτούν και τα '' μάτια '' ) ή είναι προτιμότερο ( αφού φτάσαμε στο τέλος Μαρτίου ) να την αφήσω για φέτος έτσι, ακλάδευτη, προκειμένου να βγάλει φύλλα για σκιά το καλοκαίρι και να την κλαδέψω του χρόνου ( μέχρι και τον Ιανουάριο ή το πολύ Φεβρουάριο, όπως συστήνετε ). Θα ήθελα, επίσης, να μου πείτε, αν πρέπει να κάνω κάτι άλλο ή να της βάλω κάποιο λίπασμα ( και ποιό μπορεί να είναι αυτό ), σημειώνοντας, ότι τα καλοκαίρια, από κάποια σημεία της, παρότι έχει κλαδευτεί, τρέχουν σκούροι χυμοί, τους οποίους συλλέγω σε πλαστικές σακκούλες, για να μην στάζουν επάνω μας ...

    Αναμένω την απάντησή σας ( μήπως και προλάβω κάτι ) και σας ευχαριστώ θερμά, εκ των προτέρων ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μουριά παίρνει νερό και θρεπτικά στοιχεία από το πότισμα και το λίπασμα του χλοοτάπητα και έτσι δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι ιδιαίτερο για αυτήν. Μάλιστα απ΄την περιγραφή σας φαίνεται να είναι «καλοταϊσμένη».
      Είστε σίγουρος ότι δεν κάνει μούρα; Μήπως δεν έκανε τις προηγούμενες χρονιές επειδή την κλαδεύατε; Αν κάνει καρπούς και φέτος την αφήσετε ακλάδευτη θα βρεθείτε μπροστά σε μια «καταιγίδα» μούρων. Επομένως, στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι υποχρεωτικό το κλάδεμα εκτός αν θέλετε να φτιάξετε μαρμελάδα από μούρα.
      Αν πράγματι δεν κάνει καρπούς και την αφήσετε ακλάδευτη θα είναι απλώς λίγο άσχημη για τους καλοκαιρινούς μήνες. Ίσως και να χαλάσει το τμήμα του χλοοτάπητα που θα σκιάζεται έντονα. Αν την κλαδέψετε, (θα πρέπει να κάνετε ένα ελαφρύ κλάδεμα) θα αργήσει λίγο να σας δώσει τη γνωστή σκιά της. Δηλαδή, θα είναι μικρή η ζημιά ό,τι κι αν κάνετε. Το σοβαρό πρόβλημα θα το έχετε αν κάνει μούρα και δεν το ξέρετε.
      Τέλος, καλό θα ήταν να ψάξετε λίγο για να δείτε από που προέρχονται οι χυμοί που στάζουν. Αν πρόκειται για πληγές στο δέντρο θα πρέπει να τις φροντίσετε.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/3/17 05:04

      Ερετριεύς

      Σας ευχαριστώ θερμά για την απάντησή σας. Η μουριά είναι πράγματι ''καλοταϊσμένη '' από τις βροχές και το πότισμα του γκαζόν. ¨Οσον αφορά στο αν κάνει μούρα, η απάντηση είναι ότι μέχρι τώρα, στα 10 και πλέον χρόνια που την έχουμε δεν έχει κάνει ποτέ μούρα ... Το αν αυτό οφείλεται στο ότι κάθε χρόνο κλαδευόταν δεν το γνωρίζω... δεν το νομίζω,όμως, γιατί, ακόμα και όταν ήταν μικρή και τότε δεν την κλαδεύμαμε για να μεγαλώσει, ποτέ δεν είχε κάνει μούρα... Από τις παρατηρήσεις σας εκτιμώ, ότι το καλύτερο θα ήταν να γίνει ένα ελαφρύ κλάδεμα ... Αυτό θα κάνω και ας αργήσει λίγο να μας προσφέρει την πολύτιμη σκιά της... Όσον αφορά, τέλος, στους χυμούς που τρέχουν σε μερικά σημεία από το δένδρο, ασφαλώς και θα τις φροντίσω, αν και θα παρακαλούσα την συμβουλή σας στο θέμα αυτό.. Κάποιος πέρυσι μου είχε πεί, ότι στα σημεία που τρέχουν θα πρέπει να βάλω κάποιο είδος πολτού, αλλά δεν θυμάμαι από τι θα έπρεπε να είναι αυτός ο πολτός ....

      Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ από καρδιάς για τις πολύτιμες συμβουλές σας και σας εύχομαι να έχετε Υγεία .. Εσεις και η οικογένειά σας ...

      Διαγραφή
    3. Αν φέτος κάνετε ένα ελαφρύ κλάδεμα θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε αν κάνει μούρα ή όχι.
      Στα σημεία που τρέχει ο χυμός μπορείτε να βάλετε πάστα κλαδέματος αφού καθαρίσετε επιφανειακά το ξύλο με ένα κοφτερό και γερό μαχαιράκι ή καλύτερα με ένα κοφτερό εμβολιαστήρι. Θυμηθείτε ότι τις επόμενες χρονιές θα πρέπει να καλύπτετε με πάστα κλαδέματος τις τομές του κλαδέματος που έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 3-4 εκ..

      Διαγραφή
  18. Ανώνυμος30/3/17 17:37

    Ερετριεύς

    Σας ευχαριστώ και πάλι για τις πολύτιμες συμβουλές σας... Να είστε καλά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φυτεψα μουριες προσβεβλημενες απο αυγα τετρανυχου.Να πολεμησω τον τετρανυχο , η να τις επιστρεψω και να αγορασω καινουριες μουριες; Ευχαριστω πολυ κυριε Ανδριτσοπουλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι κάπως ασυνήθιστο το πρόβλημα του τετράνυχου στη μουριά. Γενικά το δέντρο αυτό δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από τον τετράνυχο. Πώς ξέρετε ότι έχουν πάνω τους αυγά τετράνυχου;

      Διαγραφή
  20. Αγόρασα κ φύτεψα μια μουριά.Είναι 2 μέτρα περιπου.Νόμιζα οτι είναι αρσενική αλλα τελικά εβγαλε καρπό.Υπάρχει τρόπος να την κάνω αρσενικη;;Εννοώ αν γίνεται με εμβολιασμό κ ποιά η διαδικασία.Ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο εμβολιασμός αυτός γίνεται, αλλά εκμάθηση της τεχνικής του είναι κάτι που απαιτεί πολλές επαναλήψεις. Πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να αγοράσετε μία νέα μουριά.
      Ο εμβολιασμός γίνεται την άνοιξη, μόλις αρχίζει η ανάπτυξη του φυτού αλλά και αφού έχει περάσει ο κίνδυνος παγετών. Αυτή η χρονική στιγμή μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Τα εμβόλια είναι κεντριά, δηλαδή κλαδάκια που παίρνετε από άκαρπη-αρσενική μουριά. Θα έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αν τα εμβόλια είναι φρέσκα, δηλαδή κομμένα πρόσφατα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, κρατήστε τα στο ψυγείο.

      Διαγραφή
  21. Έχω μια μουριά κλαίουσα και ξαφνικά σε ένα της κομμάτι μόνο κιτρίνισαν τα φύλλα της. Επίσης παρατήρησα και βαμβακαδα σε πολλούς μικρούς βλαστούς. Αφαίρεσα τα κομμάτια με τη βαμβακαδα και ψεκασα με εντομοκτόνο (dursban). Από τι μπορεί να κιτρίνισαν τα φύλλα της...?? Και γιατί μόνο σε λίγα κλαδιά? Φυσικά έχει έντονη φυλλοπτωση σε αυτό το κομμάτι της. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς είναι ο χώρος στον οποίο βρίσκεται η μουριά; Είναι ηλιόλουστος; Αερίζεται καλά; Είναι παραλιακός; Το έδαφος στραγγίζει γρήγορα; Μήπως δέχτηκε κάποιο χτύπημα το κλαδί που κιτρίνισε;
      Ο ψεκασμός έχει πρακτικό αποτέλεσμα μόνον αν πέτυχε τα έντομα στην έρπουσα φάση της ζωής τους οπότε και είναι ευαίσθητα. Ελπίζω να πήρατε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον ψεκασμό με το εντομοκτόνο.

      Διαγραφή
  22. Κύριε Ανδριτσόπουλκαλησπέρα σας ήθελα να σας ρωτήσω για μία μουριά που έχω η οποία παρουσιάζει κιτρίνισμα στα φύλλα όχι σε όλα τα κλαδιά τηςΚαι σε αυτά που έχουμε το κιτρίνισμα Ο κορμός να παρουσιάζει κάποια λευκή σκόνη Τα φύλλα εκτός από κιτρίνισμα έχουν και κάποιες καφέ κηλίδεςΜπορώ κάπου να σας στείλω τις φωτογραφίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ζημιές στα φύλλα μπορεί να οφείλονται σε, δυνατό άνεμο, ζέστη, καυτό ήλιο και ξηρασία. Μήπως η μουριά είναι σε παραλία; Παρόμοιες ζημιές έχω δει σε μουριές που ήταν δίπλα σε θάλασσα. Όμως δεν γνωρίζω αν η αιτία της ζημιάς ήταν η αλμύρα που φέρνει ο άνεμος ή τα άλατα μέσα στο χώμα. Ίσως να φταίνε και τα δύο.
      Δυστυχώς σε καμία απ' τις φωτογραφίες που στείλατε δεν μπορώ να δω τη λευκή σκόνη πάνω στον κορμό. Υπάρχει περίπτωση να έχει έρθει εκεί με τον άνεμο;

      Διαγραφή
    2. στείλατε πάλι σε λάθος διευθυνση την απάντηση που άφορα τις ζημίες στα φύλλα της μουριάς. Παρακαλώ ελέγξτε τη διευθυνση του ερωτώντα αποστολέα

      Διαγραφή
    3. Δεν καταλαβαίνω. Έστειλα σε εσάς την απάντηση που έπρεπε να έχω στείλει στον  Alexifa;

      Διαγραφή
    4. ναι ηχατε στειλει σε μενα απαντηση αντι τη στειλετε στον Alexifa

      Διαγραφή
    5. Σίγουρα κάποιο λάθος έκανα.

      Διαγραφή
  23. Γειά σας έχω μια μουρια την έχω εδώ και 12,13 χρόνια, πριν 3 χρόνια έκανε 3 4 μουρα, έκοψα μερικά κλαδιά την επόμενη χρονιά εδώ και 3 χρόνια δεν έχω ξαναδεί μουρα τη φταίει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Παρακαλώ δώστε μερικές πληροφορίες ακόμη. Μετά απ' το κλάδεμα που κάνατε πριν 3 χρόνια δεν την ξανακλαδέψατε ποτέ; Το δέντρο είναι σε ηλιόλουστη θέση; Τι ύψος έχει σήμερα;

      Διαγραφή
  24. Ανώνυμος5/10/17 13:49

    χαιρεται θα ήθελα ,να ρωτήσω Αν τα κόπρανα και τα ούρα των γατιών και σκυλιών είναι επιβλαβή ,στα ελαιόδεντρα, πορτοκαλιές και στις λεμονιές και στις μουριές;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος22/11/17 12:37

    Καλημέρα σας.Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε αν υπάρχει κάποιος περιορισμός όσον αφορά την απόσταση από την κεντρική είσοδο του σπιτιού που πρέπει να φυτεύουμε την μουρνιά;Υπάρχει περίπτωση καθώς μεγαλώνει το δέντρο ,να προκαλέσουν οι ρίζες του κάποια ζημιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μουριά φυτεμένη σε ένα πεζοδρόμιο μπορεί να κάνει ζημιές στις πλάκες ή σε μια ελαφριά περίφραξη αν είναι πολύ κοντά της αλλά όχι και να ζημιώσει ένα κτίριο. Αν μάλιστα ποτίζεται σωστά, με αραιά και γενναιόδωρα ποτίσματα τότε θα κάνει βαθύ ριζικό σύστημα και όχι επιφανειακό. Φυτέψτε την τουλάχιστον 2-3 μ. από το κτίσμα.

      Διαγραφή
    2. Γεια σας.
      Μιλώντας για¨αραιά και γενναιόδωρα ποτίσματα", τί -έστω κατά προσέγγιση- εννοείται, χρονικά και ποσοτικά;

      Να είστε καλά.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Εννοώ ότι το πότισμα θα γίνεται όταν το χώμα θα είναι στεγνό (το διαπιστώνουμε με την αφή) και ότι θα δίνουμε άφθονο νερό. Για την συχνότητα ποτίσματος δεν μπορώ να κάνω κάποιο προσδιορισμό επειδή δεν μπορώ να ξέρω κάθε πότε στεγνώνει το χώμα στον κάθε κήπο. Για την ποσότητα μπορώ να πω ότι σε μια νεαρή μουριά συμφέρει να δίνουμε 10-15 λίτρα νερό σε κάθε πότισμα αντί για 2-3.
      Στο τέλος της σελίδας αυτής, ανάμεσα στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ, αναζητήστε αυτή με τον τίτλο Πότισμα και θα βρείτε πιο πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα αυτό.

      Διαγραφή
    4. Σας ευχαριστώ για την απάντηση.
      Να είστε καλά.

      Διαγραφή
  26. Καλησπερα,θελω τα φωτα σας οσο αναφορα ενα ζητημα που εχει προκυψει με καποιες μουριες σε δημοσιο χωρο.Σημερα εγινε κλαδεμα σχεδον ολικο αφηνοντας μονο τον κυριο κορμο με την δικαιολογια οτι εχει μυκιτα και οτι θα πεσει(χωρις την παραμικρη κλιση).Αυτο που εμεινε ειναι περιπου το 1/3 του δεντρου.Το αρχικο υψος ξεπερναγε τον 2ο οροφο και το φτασανε στην πλακα του πρωτου.Ολα αυτα με την συμβολη του Δημου.Ειναι λογικο?Παρακαλω βοηθηστε με για να κηνιθω αναλογα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω γιατί δεν έχω πλήρη εικόνα του δέντρου. Δεν ξέρω αν έχει κάποιο πρόβλημα, κι αν με το κλάδεμα θα απομακρυνθεί το προβληματικό τμήμα. Δεν ξέρω αν η μουριά είχε μείνει ακλάδευτη για χρόνια. Μήπως με το ύψος της ενοχλούσε; Αναφέρω αυτά ενδεικτικά και μόνο.
      Αλλά γιατί να θέλει ο Δήμος να χαλάσει ένα δέντρο; Μου φαίνεται περίεργο. Πιο συχνά βλέπουμε σε δημόσιους χώρους δέντρα που ενοχλούν πραγματικά και θα έπρεπε να αφαιρεθούν, αλλά δεν τολμά κανείς να επέμβει, παρά άσκοπες καταστροφές.

      Διαγραφή
  27. καλημερα
    εχω μια μουρια σε καποιο κηπο που φροντιζω οπου τα δυο τελευταια χρονια δεν παει καλα..μετα απο ερευνα βρηκα οτι εχει μια ασθενεια που λεγεται κλαδοσπωριαση..τα δυο τελευταια χρονια την κλαδευω οταν ριχνει τα φυλλα της συνηθως Γεναρη..την ψεκαζω με χαλκουχα και παντα βαζω παστα σε ολες τις τομες ακομη και στις μικρες..φετος ηταν σε πολυ ασχημη κατασταση και οι ιδιοκτητες μου ειπαν να την κοψω ..το θεμα ειναι οτι εγω δεν θελω να την κοψω αλλα πρεπει να βρω μια λυση..ηθελα να σας ρωτησω δυο πραγματα.1)αν την κοψω πανω στον κεντρικο κορμο ακριβως κατω απο τις διακλαδωσεις θα ριξει πολυ αναρχα σε κοιμωμενους πλαγιους οφθαλμους?2)δεν μπορω να βρω καποιο εγκεκριμενο φυτοφαρμακο για την ασθενεια που να αφορα τις μουριες μηπως γνωριζεται εσεις καποιο? Ευχαριστω
    Αγλαια,ΤΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την καθυστέρηση. Έλειπα και όταν επέστρεψα είχα ένα πρόβλημα με το δίκτυό μου.
      Ναι αν την κλαδέψετε κάτω από την διακλάδωση θα έχει αυτή τη συμπεριφορά που περιγράφετε. Δεν γνωρίζω να υπάρχει εγκεκριμένο μυκητοκτόνο για αυτή τη δουλειά. Το είχα ψάξει και παλιότερα αυτό. Υποτίθεται ότι οι ψεκασμοί με χαλκούχα έχουν αποτέλεσμα εφ όσον οι συνθήκες (κακός αερισμός και υγρασία) δεν ευνοούν την ασθένεια. Όμως αυτός ο μύκητας διαχειμάζει στους προσβεβλημένους βλαστούς, άρα το πρώτο προληπτικό μέτρο είναι η απομάκρυνση τους απ' τον χώρο.

      Διαγραφή
  28. Καλησπέρα,
    έχω μια μουρία 10-15 ετών τουλάχιστον καθώς την θυμάμαι στην αυλή του σπιτίου μας από όταν ήμουν μικρό παιδί που την φρόντιζε ο θείος του πατέρα μου. Δυστυχώς κανένας από τους δύο δεν μπορεί να με βοηθήσει πια.. Σκοπεύω να πάω να την κλαδέψω την ερχόμενη εβδομάδα και θα ήθελα να μάθω ποιος είναι σωστός τρόπος να την κλαδέψω πρώτα από όλα για την υγεία του δέντρου και φυσικά για να διατηρήσω την υυπέροχη σκιά που μας παρέχει τους καλοκαιρινούς μήνες. Γίνεται κλαδεύοντας την να την κοντίνω και κρεμόντας βαρίδια στα κλαδία ή δένοντας τα, να πάρουν την κατεύθυνση που θέλω? (ίσως να μην είναι τόσο ψηλή και να μην ακουμπάνε τα κλαδία το μπαλκόνι του απο πάνω).Επιπλέον, ενώ έχει πολύ λίγο τα τελευταία 5 χρόνια, το καλοκαίρι στάζει κάτι σαν ρετσίνι απο τις "πληγές" τις. Που μπορεί να οφείλεται αυτο εκτός απο το κλάδεμα και πως αντιμετωπίζεται?
    ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχετικά με τον τρόπο κλαδέματος θα πρέπει να διαβάσετε την παρούσα ανάρτηση, στην αρχή της σελίδας. Τα βαρίδια και το δέσιμο είναι τρόποι που έχουμε για να κατευθύνουμε τα κλαδιά εκεί που θέλουμε. Αυτό που γράφετε με το μπαλκόνι δεν το καταλαβαίνω. Η μουριά βρίσκεται κάτω από μπαλκόνι;
      Το «ρετσίνι» που στάζει οφείλεται σε πληγές που δεν επουλώθηκαν. Καθαρίστε τις με κοφτερό μαχαιράκι (π.χ. εμβολιαστήρι) και καλύψτε τις με πάστα κλαδέματος. Με αυτήν θα καλύψετε και κάθε πληγή του κλαδέματος που έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 3-4 εκ. Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας. Ναι η μουρία βρισκεται στην αυλή μου και απο πανω δεξια βρισκεται το μπαλκονι οποτε θα ήθελα να μάθω αν ειναι εφικτό, πως ακριβώς μπορώ να την κατευθύνω ελαφρώς εστω να γίνει σαν ομπρέλα για να κάνει μεγαλύτερη σκία και αν γίνεται να την κοντύνω, για να μην ενοχλέι, και αν αυτό ειναι δυνατό παρόλο που είναι μεγάλη σε ηληκία.

      Διαγραφή
    3. Γίνεται να την κλαδέψετε. Θα αφήσετε μακρύτερα τα κλαδιά που πάνε προς την επιθυμητή από εσάς κατεύθυνση και θα κοντύνετε πολύ εκείνα που δεν έχουν την επιθυμητή κατεύθυνση.

      Διαγραφή
  29. Κύριε Ανδριτσοπουλε, έχω μια μουριά που τη φύτεψε ο πατέρας μου εδώ και 30 χρόνια και δεν έχει δώσει καρπό ποτέ. Όμως, μου είπε πρόσφατα, ότι προέρχεται από λευκή μουριά που έδινε καρπούς. Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει για να την κάνω να καρπίσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δική σας μουριά προέρχεται από τον σπόρο μιας λευκής μουριάς ή από μόσχευμα που κόπηκε από μία λευκή μουριά;
      Αν ισχύει το πρώτο, μπορεί η δική σας μουριά να είναι αρσενική (είναι οι λεγόμενες άκαρπες μουριές) και κάνει άνθη αλλά όχι καρπούς. Αν ισχύει το δεύτερο, τότε υπάρχει κάτι που την εμποδίζει να κάνει καρπούς, π.χ. το αυστηρό κλάδεμα.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση, θαυμάζω την διαθεσιμότητά σας, δεν το κρύβω. Στο προκείμενο, θα ρωτήσω, αλλά είμαι 99% σίγουρος ότι προέρχεται από μόσχευμα. Επίσης δεν την κλαδεύω. Είναι ένα υπέροχο δένδρο βέβαια. Τώρα έχω αγοράσει μία άλλη μουριά σε μεγάλη γλάστρα που δίνει μούρα και θα τη φυτέψω τον Οκτώβρη. Σκέφτηκα μήπως χρειάζεται επικονίαση, αλλά έτσι κι αλλιώς ήθελα μουριά.
      Για να διευρύνω το θέμα, φτιάχνω έναν κήπο στο εξοχικό μου στην Κέρκυρα που έχει 6 ανεκμετάλλευτα στρέμματα. Έχω αγοράσει ήδη την μουριά, δύο κερασιές (τραγανά και πετροκέρασα), δύο βατομουριές ήμερες, δύο ρολογιές που δίνουν φρούτα του πάθους και θα τις κάνω και πέργολες, μία συκιά και μία τζιτζιφιά. Επειδή δεν θα μπορώ να τα φροντίζω συνεχώς (μένω στην πόλη και το κτήμα είναι στο βορρά του νησιού), μήπως έχετε καμια ιδέα για καρποφόρα που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη, ή μάλλον συνεχή περιποίηση και καρπίζουν κυρίως καλοκαίρι? Ίσως νεσπολιά ή κάποια κορομηλιά - μπουρνελιά?
      Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας που τις δίνετε απλόχερα σε όλους. Ίσως να μπορέσουμε να σας δούμε στο νησί και να σας ευχαριστήσουμε προσωπικά κάποια φορά?

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Φαίνεται ότι έχετε μία αρσενική μουριά. Οι ρολογιές θα γίνουν αλλά δεν ξέρω αν οι καρποί τους θα προλάβουν να ωριμάσουν. Δεν γνωρίζω πολλά για το κλίμα της Κέρκυρας. Οι διάφορες δαμασκηνιές, όπως είναι και οι κορομηλιές και οι μπουρνελιές, είναι κατάλληλα για την περίπτωσή σας. Αν με το όνομα νεσπολιά εννοείτε την Γερμανική μουσμουλιά ή μεσπιλιά (Mespilus germanica) μου φαίνεται ότι δεν σας κάνει επειδή οι καρποί της ωριμάζουν αργά το φθινόπωρο. Όμως ροδιές και αμυγδαλιές γίνονται αν το χώμα είναι κατάλληλο.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  30. Ανώνυμος10/5/18 00:27

    Καλησπέρα,
    Στην αυλή του σπιτιού πριν χρόνια φύτρωσε μια μουριά η οποία, αφού είναι καλοταϊσμένη, έχει φτάσει σε ύψος σχεδόν μέχρι τον τρίτο όροφο. Επειδή απουσίαζα δεν έδωσα σημασία και ο πατέρας μου, θέλοντας να κάνει σκιά σ' όλο το σπίτι την άφησε ακλάδευτη. Τώρα, επειδή το δέντρο βγάζει καρπούς ''βρομίζει'' το έδαφος και τα μπαλκόνια και επιπλέον προσελκύει διάφορα ζωύφια. Θα ήθελα να ρωτήσω :
    α. Το ύψος και γενικά η ανάπτυξη του δέντρου κρίνετε επικίνδυνη και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα; Μέχρι πιο ύψος μπορώ να την αφήσω να φτάσει;
    β. Πρέπει να κλαδευτεί άμεσα;
    γ. Μπορώ να κάνω κάτι για να περιορίσω την την έκταση των προβλημάτων που δημιουργούν οι καρποί της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      α. Δεν μπορώ να φανταστώ τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει το ύψος της μουριάς. Ίσως στα καλώδια του ρεύματος ή του τηλεφώνου. Πέραν αυτού όμως δεν έχω εικόνα του χώρου για να σκεφτώ κάτι άλλο. Όλα τα φυτά έχουν συγκεκριμένες γενετικές «προδιαγραφές» για το ύψος, το πλάτος τους και άλλα χαρακτηριστικά. Δηλαδή ένας κατιφές ποτέ δεν θα γίνει 20 μ. ψηλός. Η μουριά μπορεί να φτάσει τα 10-12 μ. σε ύψος ή και λίγο περισσότερο αν είναι στη σκιά και τα κλαδιά «τεντώνονται» για να βρουν φως. Στην περίπτωση αυτή τα κλαδιά θα έχουν μικρότερη μηχανική αντοχή, δηλαδή αν κάποιος κρατηθεί από ένα τέτοιο κλαδί είναι πολύ πιθανό να σπάσει.
      β & γ. Ο μόνος τρόπος για να περιορίσετε την έκταση των προβλημάτων που προκαλούν οι καρποί της είναι το κλάδεμα. Αυτό θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο για να παράγονται όσο λιγότεροι καρποί γίνεται. Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται πολύ νωρίς την άνοιξη ή λίγο πριν το τέλος του χειμώνα. Αν η κατάσταση δεν είναι ανεκτή τώρα, αφαιρέστε λίγα κλαδιά αλλά μην «αδειάσετε» το δέντρο γιατί θα αποδυναμωθεί πάρα πολύ.
      Ριζική λύση στο πρόβλημα είναι μπολιάσετε πάνω σε όλα τα κλαδιά, εμβόλια από άκαρπη, αρσενική λευκή μουριά. Όμως αυτό δεν είναι απλή υπόθεση, πρέπει να βρείτε εμβόλια, να τα τοποθετήσετε σωστά στη θέση τους και φυσικά να «πιάσουν» και να μεγαλώσουν.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  31. Ανώνυμος28/5/18 13:17

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΧΩ ΜΙΑ ΝΕΑΡΗ ΜΟΥΡΙΑ ΠΟΥ ΕΝΩ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΛΑ,ΚΑΤΙ ΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΔΥΝΑΤΗΣΗ.ΠΙΟ ΦΤΩΧΗ ΚΟΜΗ,ΛΙΓΟ ΚΙΤΡΙΝΑ ΦΥΛΛΑ,ΑΔΥΝΑΤΑ ΛΙΓΟ ΚΑΤΣΑΡΑ ΣΑΝ ΚΑΤΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΗ ΡΙΖΑ.ΕΧΩ ΡΙΞΕΙ ΛΙΓΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΤΙΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.ΑΝ ΔΕΝ ΤΗ ΒΟΗΘΑΓΕ ΤΟ ΧΩΜΑ(ΜΕΡΟΣ) ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πιθανό να φταίει το χώμα. Δεν είναι απαραίτητο οι δυσκολίες να μην φανούν απ' την αρχή. Κοντά της υπάρχουν άλλα φυτά; Αν ναι, πώς πάνε αυτά. Περιγράψτε τον χώρο όπου είναι το δέντρο σας παρακαλώ. Πόσο χρόνο είναι στο σημείο αυτό; Πόσο πλούσια είναι τα ποτίσματα; Το χώμα προλαβαίνει να στεγνώσει; Για τα κατσαρά φύλλα ελέγξτέ τα προσεκτικά για έντομα.
      Περιμένω νέα σας;

      Διαγραφή
  32. Καλημέρα, έχουμε μουριές αρσενικές στην πολυκατοικία γύρω γύρω, αλλά κάθε καλοκαίρι πιάνει μικροσκοπικά έντομα ανοιχτού κίτρινου χρώματος, κάθονται στα αυτοκίνητα, στα ρούχα που απλώνουμε, παντού. Με τι ψεκάζονται; Στα φύλλα τους βρίσκονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τι έντομα είναι αυτά; Δεν μπορώ να σας δώσω απάντηση χωρίς να γνωρίζω αυτό το στοιχείο.

      Διαγραφή
  33. Το μήκος τους φτάνει το μισό χιλιοστό, είναι σαν ψείρες. Είναι πάρα πολλά πετάνε συνέχεια σε νέφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον είναι τζιτζικάκια, αλλά κρατάω κάποια επιφύλαξη αφού δεν έχω εικόνα. Τα τζιτζικάκια τρέφονται απομυζώντας τα φύλλα και επομένως θα δείτε επάνω τους σημάδια σας «ξυσίματα». Γεννούν τα αυγά τους σε σχισμές του φλοιού στον κορμό και τα κλαδιά. Δεν έχουν καμία σχέση με τα κανονικά τζιτζίκια, απλώς το σχήμα τους μοιάζει αν και είναι πολύ μικρότερα. Το χειμώνα, αφού πέσουν τα φύλλα, ψεκάστε τον κορμό και τα κλαδιά με θερινό πολτό. Μπορείτε να κάνετε μια επάναληψη την άνοιξη, αφού εμφανιστούν τα φύλλα.

      Διαγραφή
  34. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για βοήθεια που δίνετε. Θα μπορούσατε να εξηγήσετε την διαδικασία που αναφέρετε με την τοποθέτηση βαρών στα κλαδιά; Ποιός ο σκοπός της, ποιό το αποτέλεσμα και ποιά η τεχνική της εκτέλεσης;

    Με εκτίμηση,
    ΜΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κρεμάμε στην άκρη κλαδιών της μουριάς κάποια βάρη (π.χ. ένα ή περισσότερα τούβλα, σακούλες με άμμο κ.ά.) με σκοπό να τα υποχρεώσουμε να αναπτυχθούν σχεδόν οριζόντια, δηλαδή σχεδόν παράλληλα με το έδαφος. Στόχος μας είναι να διαμορφωθεί έτσι η κόμη του δέντρου ώστε να αυξηθεί η επιφάνεια εδάφους που θα σκιάζεται και εμείς να επωφελειθούμε απ' αυτή τη σκιά. Το κρέμασμα των βαρών γίνεται με σκοινί ή σπάγκο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην «στραγγαλίζεται» το κλαδί. Φυσικά αυτή η διαδικασία συνοδεύεται από το ανάλογο κλάδεμα. Με άλλα λόγια στο κλάδεμα δεν θα κοντύνουμε τα κλαδιά που φέρουν τα βάρη.

      Διαγραφή
  35. μουριά. Δεν έχει μεγαλώσει και πολυ γιατί μόλις πέρυσι την φύτεψε στο χώμα. Το πρόβλημα είναι ότι βγάζει καρπούς σχεδόν μαζί με τα φύλλα αλλά τους ρίχνει σχεδόν όλους πριν ωριμάσουν. Κα να δύο που ωρίμασαν λιγάκι ήτανε πολυ μικρά. Τι να κάνω; όταν το αγόρασα στις οδηγίες έγραφε ότι κάνει καρπό. Γιατί δεν τα ωριμάζει; παρεμπιπτόντως λουλούδια Δεν είδα να κάνει. Κατευθείαν είδα τον καρπό μαζί με τα φύλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτά που βλέπετε να εμφανίζονται μαζί με τα φύλλα είναι τα λουλούδια, όμως για κάποιο λόγο δεν εξελίσσονται σε καρπούς. Η πιθανότερη αιτία για αυτό είναι ότι το φυτό είναι ακόμη πολυ νέο. Εφ όσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ανάπτυξη της μουριάς τότε, αργά ή γρήγορα θα δείτε και άνθη και καρπούς. Εννοείτε ότι δεν πρέπει να κλαδέψετε αφαιρώντας τα κλαδιά που θα καρποφορήσουν.

      Διαγραφή
  36. Ανώνυμος31/10/18 16:11

    Γειά σας θα ηθελα να σας ρωτήσω εάν τα φύλλα της ακαρπης μουριάς έχουν σχήμα πλατανοφυλλου η καρδιας. ΕπισηΕ η ακαρπη κάνει μουρα τα οποιο τα ριχνει η καθόλου Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι άκαρπες μουριές είναι τα αρσενικά άτομα της μουριάς που έχει φύλλα που μοιάζουν με του πλάτανου. Οι αρσενικές μουριές κάνουν άνθη αλλά δεν κάνουν μούρα.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα θέλω να πάρω μια πλάτανο μουρια η οποία δεν είναι μπολιασμενη υπαρχει πιθανότητα να βγάλει καρπούς;

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Εάν είναι θηλυκή, τότε θα κάνει καρπούς.

      Διαγραφή
  37. Καλησπερα ποσα ειδη πλατανομουριας υπαρχουν θελω να φυτεψω αυτη σε σχημα καρδιας προλαβαινω μεχρι τελη Μαρτιου? η ειναι καλυτερα το φθινοπωρο που μεγαλωνει η ριζα? Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η πλατανομουριά είναι μία ποικιλία μουριάς με φύλλα που θυμίζουν το σχήμα των φύλλων του πλατάνου. Υπάρχουν αρσενικές και θηλυκές πλατανομουριές, και οι δύο κάνουν άνθη όμως μόνον οι θηλυκές δίνουν και καρπούς.
      Αν αγοράσετε κάποια μουριά σε γλάστρα μπορείτε να τη φυτέψετε όποτε θέλετε, αν και καλύτερα να αποφύγετε τον Ιούλιο, Αύγουστο και τον Δεκέβριο, Ιανουάριο. Αν βρείτε μουριά γυμνόρριζη (χωρίς μπάλα χώματος), φυτέψτε την το ταχύτερο δυνατόν. Άμεσα δηλαδή.

      Διαγραφή
  38. Γειά σας.Έχω μία νέα μουριά την οποία έκοψα τον κορμό στο ύψος πού ήθελα για να σταυρώσει.Τώρα έχει πετάξει πέντε βραχίονες οι οποίοι έχουν μήκος ενός μέτρου ο καθένας,με κατεύθυνση προς τα πάνω.Σε ποιά απόσταση από τον κορμό κόβουμε τους βραχίονες για να κάνει ομπρέλα,και ποιά εποχή δεδομένου ότι τώρα είναι Ιούλιος μήνας;ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Εφ όσον οι βραχίονες είναι στο ύψος που θέλετε, λυγίστε τους με τη βοήθεια βαριδιών (π.χ. μπουκάλια με νερό) για να πάρουν οριζόντια κατεύθυνση. Αν δεν είναι στο ύψος που θέλετε θα πρέπει να τους ξανακλαδάψετε ώστε η νέα βλάστηση να ξεκινήσει από το επιθυμητό ύψος. Σε αυτή πια θα δώσετε οριζόντια κατεύθυνση. Το κλάδεμα αυτό να το κάνετε στα μέσα του χειμώνα ή προς το τέλος του, πάντως πριν δείτε σημάδια έναρξης της νέας βλάστησης. Δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι πιο ακριβής μια και η στιγμή αυτή αλλάζει ανάλογα με το κλίμα της κάθε περιοχής ή και τις καιρικές συνθήκες.

      Διαγραφή
  39. ΓΕΙΑ ΣΑΣ. Έχω μια μουριά στη μεση της αυλης. ειναι περιπου 8 χρονων. η αυλη ειναι στρωμενη με πετρες καρυστου. Σε αποσταση 3-4 μετρων υπαρχει σπιτι. Το μεγαλο προβλημα μου ειναι αν θα εχω θεμα αργοτερα οι ριζες να μου σπασουν το τσιμεντο με τις πτρες; Αν ναι, μηπως πρεπει να την κοψω πριν μεγαλωσει κιαλλο; Να βαλω καλυτερα απο τωρα μια νεα μουρια εξω απο την αυλη , 2-3 μετρα , σε χωμα; Σας ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι πιθανό κάποια στιγμή μετά από χρόνια να δείτε κάποιες πλάκες να σηκώνονται αλλά όχι και να σπάνε. Το χειρότερο σενάριο είναι να υπάρχει κάτω από το πλακόστρωτο, σε πολύ μικρό βάθος, κάποιο αδιαπέραστο στρώμα από βράχο για παράδειγμα. Δηλαδή να μην υπάρχει αρκετό χώμα για να απλωθούν οι ρίζες. Σ΄αυτή την περίπτωση οι ζημιές θα φανούν πιο γρήγορα. Πάντως αν αποφασίσετε να αφαιρέστε τη μουριά, υπολογίστε ότι το χειμώνα όταν το φυτό είναι σε λήθαργο μπορεί να μεταφυτευτεί σε άλλη θέση.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  40. Γειά σας,
    πριν 2 χρόνια είδα στον κήπο μας να μεγαλώνει μία μουριά από μόνη της.
    Λατρεύω τα μούρα, λευκά ή πιό πολύ τα μαύρα, και ελπίζω αυτή η μουριά να μην είναι άκαρπη!
    Πώς θα καταλάβω, αν είναι αρσενική ή όχι?
    Πότε δίνει τα πρώτα μούρα?? (Ανυπομονώ)!
    Μεγάλωσε πολύ γρήγορα και έχει τώρα περίπου 4 μέτρα ύψος.
    Πρέπει να την κλαδέψω και πότε?
    Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Ίρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν είναι αρσενική θα κάνει άνθη αλλά όχι μούρα. Για να δείτε αν είναι αρσενική ή όχι αφήστε την ακλάδευτη. Ένας από τους λόγους που κλαδεύουμε τη μουριά είναι και για να εμποδίσουμε την καρποφορία.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σας και τον χρόνο σας.

      Διαγραφή
  41. Ανώνυμος6/3/20 16:03

    Γειά σας. Μόλις φύτεψα μια νεαρή πλατανομουριά που το ύψος της μέχρι το σημείο εμβολιασμού της είναι 1,70 μ. Θα ψηλώσει κι άλλο το σημείο αυτό - μεγαλώνοντας το δέντρο - για να μην "βρίσκουμε" από κάτω ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα τα δέντρα αναπτύσσονται σε ύψος από τις κορυφές των βλαστών και σε πλάτος με την αύξηση της διαμέτρου των βλαστών. Άρα το σημείο του εμβολιασμού θα είναι πάντα σε ύψος 1,70 μ. απ' το έδαφος. Όμως εσάς δεν σας ενδιαφέρει που έγινε ο εμβολιασμός αλλά από ποιό ύψος ξεκινούν τα οριζόντια κλαδιά. Αυτά θέλετε να ξεκινούν από μεγαλύτερο ύψος και θα το πετύχετε με το κατάλληλο κλάδεμα διαμόρφωσης ή και με δεσίματα αν χρειάζεται.

      Διαγραφή
    2. Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  42. Γεια σας.Ηθελα να ρωτησω αν ξερετε πως μπορω να καταλαβω οτι η μουρια που φυτεψα εχει "πιασει".Ρωταω γιατι μετα απο 5 μερες εχω παρατηρησει 2-3 φυλλα ελαφρως ξεραμενα.Ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Πρέπει να περιμένετε. Το σημάδι ότι όλα πήγαν καλά είναι να δείτε την εμφάνιση νέας βλάστησης. Για αυτό θα χρειαστούν 2-3 ή και 4 εβδομάδες. Το ότι μέσα σε 5 μέρες χάλασαν 2-3 φύλλα δεν σημαίνει κάτι. Όταν φυτεύουμε φυτά με μπάλα χώματος, όσο προσεκτικά και να δουλέψουμε όλο και κάποια ρίζα σπάει ή κόβεται με συνέπεια μικροζημιές στη βλάστηση. Αν έχουν σπάσει περισσότερες ρίζες εμφανίζεται και αντίστοιχη ζημιά. Αν θέλετε αγοράστε κάποιο ενισχυτικό σκεύασμα από εκχύλισμα φυκιών και δώστε το στη μουριά γιατί βοηθά τα φυτά να συνέλθουν από το μεταφυτευτικό σοκ.

      Διαγραφή
  43. Γεια σας και συγχαρητηρια για τη διαθεση σας να βοηθατε με τις απαντησεις σας!!
    Εχουμε μια πλατανομουρια σε ηλιολουστο μερος....σκληρο εδαφος....στην Πιερια...μεταξυ Ολυμπου και θαλασσας.Αργησε. ν αναπτυχθει....εβγαζε φυλλα μικρα,πλατανοειδη,και καπου καπου εβγαζε μουρα ασπρα.Ο γεωπονος μας ελεγε να χουμε υπομονη...οτι στην αρχη ολα τα δενδρα βγαζουν καρπους ....Τελικα ψηλωσε ,ειναι περιπου 5 μετρα, αλλα τα φυλλα δεν ειναι μεγαλα και φετος γεμισε μουρα....που τα ωριμασε.Η αληθεια ειναι οτι περυσι δεν την κλαδεψαμε καθολου.Σκεφτομαστε να την βγαλουμε αλλα λυπομαστε το δενδρο αλλα σκεφτομαστε πως θελει παλι χρονια να γινει ενα δενδρο.Χρειαζομαστε την πολυτιμη βοηθεια σας...Σας ευχαριστουμε εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Οι μόνες άκαρπες πλατανομουριές είναι οι αρσενικές. Αυτές κάνουν άνθη αλλά όχι καρπούς. Οι θηλυκές ανθίζουν και καρπίζουν κανονικά. Μόνον το κλάδεμα μπορεί να μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την καρποφορία τους.
      Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη και το μικρό μέγεθος των φύλλων μπορεί να οφείλονται στο «κακό» έδαφος. Αν δεν σας νοιάζει το ζήτημα της καρποφορίας της μουριάς, κρατήστε τη στη θέση της και βοηθήστε τη με κατάλληλες λιπάνσεις. Χρησιμοποιήστε κάποιο καλό οργανικό λίπασμα που θα βελτιώνει και το χώμα όσο αυτό είναι δυνατό. Να σας θυμίσω εδώ ότι δεν δίνουμε λίπασμα μέσα στο καλοκαίρι. Αν θελήστε να της αλλάξετε θέση, η καλύτερη στιγμή είναι ο χειμώνας.

      Διαγραφή
  44. Γειά σας. Ξέρω πως είμαι εκτός θέματος (μουριά) αλλά δεν έχετε κάποιο θέμα για παυλώνια για να σας ρωτήσω. Φύτεψα πριν 1,5 χρόνο μια παυλώνια στο πεζοδρόμιο ως καλλωπιστικό και για σκιά. Ήταν γύρω στους 30 πόντους. Εφέτος έχει φτάσει στα 5 μέτρα αλλά έχει μόνο τον κεντρικό κορμό και τα φύλλα, δεν βγάζει κανένα κλαδί, ούτε ανοίγει κάποιο μάτι στις μασχάλες των φύλλων. Αντίθετα, μια άλλη που φύτεψα έξι μήνες μετά σε απέναντι οικόπεδο και ήταν 1,5 μέτρο κορμός, τώρα είναι στα 3,5 μέτρα και σε κάθε μασχάλη της έχει βγάλει κλαδάκια. Μήπως πρέπει να κόψω την κορυφή σε αυτή του πεζοδρομίου που ολοένα κι ανεβαίνει χωρίς κανένα κλαδί, μόνο φύλλα στον κεντρικό κορμό ή να την αφήσω και να περιμένω;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι, κλάδεμα θέλει για να διακλαδωθεί και να φτιάξει τους πρώτους της βραχίονες. Όμως έχετε υπ' όψη ότι η παυλόβνια δεν συστήνεται για πεζοδρόμιο. Είναι δέντρο με ισχυρό ριζικό σύστημα.

      Διαγραφή
  45. Ευχαριστώ!
    Ωχ! Κι εμένα μου την σύστησε συνάδελφό σας για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Επειδή λέει έχει εξαιρετικά βαθύ ριζικό σύστημα δεν κάνει βλάβες σε πεζοδρόμια! Μου συστήνετε να την βγάλω ή όπως μου είχατε πει με τη μουριά αραιά και μεγάλα ποτίσματα;
    Τέλος ερώτηση άσχετου πάλι για το κλάδεμα. Κόβω την κορυφή (που είναι κοντά στα 5 μέτρα) ή πιο κάτω; Επειδή δεν ξέρω, σκέφτηκα αν κόψω απλά την κουρυφή μην αρχίσει εκεί πάνω η διακλάδωση. :)

    Και πάλι ευχαριστώ για την απάντησή σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ριζικό σύστημα της παυλόβνιας είναι τεράστιο και πραγματικά φτάνει πολύ βαθειά, όμως έχει πολλές ρίζες και στην επιφάνεια. Μην την συγκρίνετε με την μουριά η οποία είναι πολύ μικρότερη. Δεν έχω προσωπική εμπειρία από την παυλόβνια σε πεζοδρόμια όμως δεν είναι ανάμεσα στα δέντρα που, διεθνώς, συστήνονται για φύτευση σε τέτοιες θέσεις. Προσωπικά, δεν θα την διάλεγα για πεζοδρόμιο εκτός κι αν αυτό ήταν πραγματικά πολύ μεγάλο.
      Η διακλάδωση θα γίνει λίγο πιο κάτω από εκεί που θα κλαδέψετε. Για τα καλλωπιστικά δέντρα του πεζοδρομίου τα 3,5 - 4 μ. είναι πολύ καλά, αλλά και τα 5 μ. ύψους είναι επίσης καλά.
      Αν έχετε απορίες, παρακαλώ γράψτε μου εδώ πατώντας Απάντηση. Μην ανοίξετε νέο θέμα.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ και πάλι! Και συγγνώμη που δεν πάτησα "απάντηση" πριν, δεν το είχα προσέξει. Να είστε καλά!

      Διαγραφή
  46. Ανώνυμος18/12/20 16:05

    Φίλε Ταξιάρχη,
    Έχω μια λευκή μουριά 100 ετών περίπου.Πριν 20 - 25 χρόνια δέθηκε με σύρμα, το οποίο και περιέκλεισε με τον καιρό.Μπορώ να το αφαιρέσω με μια μικρή τομή στο σημείο αυτό; Πρέπει μετά να βάλω κάποια πάστα;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Συγγνώμη για την καθυστέρηση.
      Ναι, προσπαθήστε να το βγάλετε όσο αυτό είναι δυνατόν. Και βέβαια να βάλετε πάστα.
      Δεν θα είναι εύκολη δουλειά να βγάλετε το σύρμα χωρίς να γίνει ζημιά στο δέντρο. Δεν έχω εικόνα, αλλά σκεφτείτε μήπως πρέπει να κάνετε σταδιακά την αφαίρεση.
      Καλή επιτυχία!
      Χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  47. Καλημέρα σας!Σε πλατεία που νοικιαζω υπάρχει μουριά αρσενική πάνω από 50 χρονών.Στον κορμό και σε έναν από τους τρεις βραχίονες παρατήρησα μικρές οπές.Έγινε ενα αρχικό κλάδεμα αλλά είδαμε ότι υπάρχει σκαθάρι,το έψαξα και βρήκα ότι από το 2017 υπάρχει πρόβλημα με τις μουριές.Σκέφτομαι να κάνω έγχυση με διαδυστηματικο εντομοκτόνο στις οπές και ριζοποτισμα.Υπάρχει κάποια άλλη εφαρμογή που θα βοηθούσε να σώσω το δέντρο?Σας ευχαριστώ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι σωστή απόφαση. Συμβουλευτείτε τοπικό γεωπόνο για την επιλογή του σωστού φυτοπροστατευτικού και για να σας καθοδηγήσει για τον σωστό τρόπο εφαρμογής. Κάποια σκευάσματα εφαρμόζονται με έγχυση και άλλα με ψεκασμό. Γι΄αυτό χρειάζεστε την βοήθεια κάποιου γεωπόνου.
      Έχετε υπ' όψη ότι το πράσινο στις πλατείες είναι αρμοδιότητα των Δήμων, έτσι πιστεύω ότι στην Υπηρεσία πρασίνου του Δήμου σας θα βρείτε βοήθεια.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα σας! Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας!Έκανα ριζοποτισμα και με σύριγγα μέσα στις οπές με διασυστηματικο εντομοκτόνο,σκέφτομαι να κάνω επανάληψη σε 10 μέρες και να πραγματοποιήσω στο σύνολο 3 εφαρμογές.Μετά να κάνω λίπανση του δέντρου αρχικά με ένα κρυσταλλικό λίπασμα 20-20-20 και αργότερα με θεεικη αμμωνία για περισσότερη βλάστηση.Σαν βήματα είναι σωστά?Από την υπηρεσία του Δήμου μου είπαν να κάνω από την αρχή εφαρμογή με υγρή αμμωνία για να κυκλοφορήσουν οι χυμοί του δέντρου.Με την μικρή μου εμπειρία σε καλλωπιστικά δέντρα και την συνεργασία με γεωπόνο θεώρησα ότι είναι λάθος βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και έχοντας στο μυαλό ότι το δέντρο είναι σε λήθαργο.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας
      Για το εντομοκτόνο και τον τρόπο εφαρμογής του το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σας συστήσω να ακολουθήσετε τις οδηγίες γεωπόνου, όπως σας έγραψα και στην προηγούμενη απάντησή μου. Για το ζήτημα της λίπανσης δώστε μια δόση από κάποιο πλήρες λίπασμα όπως αυτό που γράψατε όταν δείτε σημάδια έναρξης της βλάστησης ή λίγο πριν από αυτά, εφ όσον γνωρίζετε καλά το κλίμα της περιοχής.
      Τέλος, από επαγγελματική περιέργεια θα ήθελα να μάθω αν ο Δήμος της περιοχής ενδιαφέρθηκε για την καταπολέμηση του προβλήματος. Οι μουριές είναι σε δημόσιο χώρο από ό,τι κατάλαβα. Σωστά;

      Διαγραφή
  48. Ανώνυμος10/5/21 18:08

    Γεια σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με 5 αρσενικές μουριές που έχουμε φυτέψει στον κήπο μας εδώ και 5-6 Χρόνια σε ένα σημείο που ομολογουμένως το χειμώνα έχει σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και ενίοτε αέρηδες. Τα δέντρα δεν εμφάνισαν κάποιο πρόβλημα όμως δεν έχουν αναπτυχθεί και αρκετά ούτε από ύψος ούτε από κλαδιά ούτε και από πάχος κορμού. Μέσα σε όλα αυτά προστέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη και ο Μεσογειακός κυκλώνας Ιανός που με το χοντρό χαλάζι προκάλεσε πολλά μεγάλα τραύματα στα κλαδιά και αναγκαστήκαμε να κλαδεψουμε αυστηρά. Τον Ιανουάριο ενσωματωσαμε κοπριά στο χώμα βαλαμε λιπασμα με άζωτο και τώρα το Μάιο προσθέτουμε ανά 15 ημέρες βιοδιεγερτη για 4 φορές συνολικά. Πέρα από αυτά υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορουσαμε να κάνουμε για να διευκολύνουμε το μεγάλωμα των δέντρων τα οποία έχουν φυτευθεί για να παρέχουν σκιά και για την ώρα μόνο αυτό δεν κάνουν? Να σας πω ότι είναι φυτεμενες μέσα σε στρογγυλές αρτανες και κοντά τους δεν υπάρχουν Αλλά φυτά, το χώμα ενδεχομένως να μην είναι και το καταλληλότερο καθώς είναι αργιλωδες αλλά όπως σας είπα το εμπλουτισαμε και το σημείο δεν έχει παρά πολύ μεγάλο βάθος καθώς είναι βραχόκηπος. Αυτές τις διεργασίες που σας ανέφερα είναι οι πρώτη χρονιά που γίνονται γιατί μέχρι τώρα τη φροντίδα του κήπου είχε άλλος.
    Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υπάρχουν κάποιες αντιξοότητες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μουριές σας. Ενώ οι ενήλικες αντέχουν αρκετά καλά στην παγωνιά, οι νεαρές μουριές μπορεί να υποστούν ζημιές. Αλλά ας δεχτούμε ότι οι δικές σας μουριές το ξεπέρασαν αυτό το στάδιο.
      Οι άνεμοι είναι πιο σοβαρό πρόβλημα, κυρίως επειδή στεγνώνουν το φυτό και το χώμα πιο γρήγορα απ' το κανονικό. Άρα, όποτε χρειάζετα, δηλαδή ανάλογα με τον καιρό, μπορείτε να ποτίζετε συχνότερα.
      Τελικά, απ' αυτά που περιγράφετε, θεωρώ ότι η πιο σημαντική αντιξοότητα είναι το βραχώδες υπόστρωμα. Η μουριά έχει μία κεντρική πασσαλώδη ρίζα από την οποία ξεκινούν πάρα πολλές πλάγιες. Η κεντρική ρίζα έχει την τάση να πηγαίνει προς τα κάτω, όμως οι βράχοι την εμποδίζουν. Για αυτό το πρόβλημα δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάτι.
      Άρα συνεχίστε να κάνετε ό,τι κάνετε, προσέχοντας περισσότερο το πότισμα όταν φυσάει. Δεν γνωρίζω ποιον φυτοδιεγέρτη χρησιμοποιείτε, αλλά ελέγξτε στη συσκευασία του τη συνιστώμενη δοσολογία και τον αριθμό εφαρμογών για να γίνεται η σωστή χρήση του.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  49. Χαίρεται, συγχαρητήρια για το μπλογκ σας, θα ηθελα να ρωτήσω ποια ειναι η ελάχιστη απόσταση φύτευσης απο τσιμέντα και πλακες πεζοδρομίου για να μην δημιουργηθεί στο μελλον προβλημα απο τις ριζες. Πρόκειται για πλατανομουρια χωρις καρπο που θα ηθελα να φυτευσω σε σημειο κοντα σε μονοπατι με πλακες πεζοδρομίου περιμετρικά. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Γεια σας,
    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Καλή απόσταση είναι τα 4-5 μέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Καλησπέρα σας,συγχαρητήρια για το πολυ ενημερωτικό μπλογκ σας,θα ήθελα να ρωτήσω για τις φωτινιες,φύτεψα φέτος τον Μάρτιο για την δημιουργία φραχτη και φαινεται σαν να έχουν μείνει στάσιμες στην ανάπτυξη τους,ποτίζονται τωρα καθε τρεις μέρες απο 1 ώρα με σταγόνες...τι νομίζετε γινεται λαθος?Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ σε μέρος που εχει αγριάδα να φυτέψω οινοθυρα για να περιορίσω την αγριάδα...Ευχαριστω πολυ για τον χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Το πότισμα είναι μόνον ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών. Μάλιστα στην περίπτωσή σας δεν γνωρίζω αν το νερό που δίνετε είναι πολύ ή λίγο, μια και δεν ξέρουμε την παροχή των σταλακτών. Δίνουν 1 λίτρο ανά ώρα, δίνουν 6 λίτρα την ώρα ή κάτι άλλο; Το έδαφος έχει βάθος; Το χώμα είναι γόνιμο; Προέρχεται από εξασκαφή ή είναι χώμα κήπου; Λίπασμα δίνετε; Στραγγίζει καλά; Οι φωτίνιες πριν φυτευτούν ήταν στην ίδια μικρή γλάστρα για περισσότερα από 2 χρόνια; Η θέση όπου φυτεύτηκαν είναι εκτεθειμένη σε ανέμους;
      Για τις φωτίνιες περιμένω νέα σας. Για την οινοθήρα πρέπει να σας πω ότι δεν θα μπορέσει να σταματήσει την αγριάδα. Για αυτήν υπάρχουν ειδικοί φράχτες που μπαίνουν μέσα στο χώμα γύρω από τον χλοοτάπητα ενώ αποτελεσματικό είναι και το συστηματικό κόψιμο των ριζωμάτων που «ξεφεύγουν» από την δική τους περιοχή. Αυτό γίνεται με ένα καλό πατόφτυαρο και φυσικά λίγο ... κόπο.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  53. Ανώνυμος4/10/21 15:54

    Γειά σας
    Έχω φυτέψει 2 αρσενικες μουριες πριν 4 μήνες. Έχουν ύψος 2.50 cm.
    Σε ποία ηλικία μπορώ να αρχίσω να κλαδεύω? Τις θέλω για σκιά.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Θα αρχίσετε να κλαδεύετε από το τέλος του επόμενου χειμώνα. Στα πρώτα χρόνια ο σκοπός σας θα είναι να φτιάξει το δέντρο τον κορμό του και τα πρώτα κλαδιά του, η πρώτη διασταύρωση δηλαδή, να είναι στα 2,50 - 2,80 μ. από το έδαφος. Γι' αυτό θα αφαιρείτε από τη βάση τους βλαστούς που ξεκινούν από χαμηλότερα. Η αφαίρεση των βλαστών θα πρέπει να γίνεται σταδιακά. Για παράδειγμα ας πούμε ότι το δέντρο έχει 6 βλαστούς. Την πρώτη χρονιά θα αφαιρέσετε τους 2 χαμηλότερους. Την δεύτερη αφαιρείτε τους επόμενους 2 χαμηλότερους κ.ο.κ. μέχρι οι χαμηλότεροι να βρίσκονται σε ύψος 2,50-2,80 μ.

      Διαγραφή
  54. Ανώνυμος8/11/21 15:41

    Καλησπέρα. Έξω από την οικοδομή μας υπάρχουν δύο μουριές που ο κορμός τους έχει περίμετρο περίπου 2 m. Ο Δήμος θέλει να τις κόψει για να κάνει θέσεις στάθμευσης. Προσπαθούμε να τον αποτρέψουμε. Μήπως γνωρίζετε πως μπορούμε να υπολογίσουμε την ηλικία τους.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν γνωρίζω τη συσχέτιση πάχους κορμού με την ηλικία ώστε να μπορώ να απαντήσω στο ερώτημά σας. Σίγουρα, μία μουριά με κορμό διαμέτρου 60-65 εκ. είναι πολύ μεγάλη. Σκεφτείτε ότι η μουριά ζει 100 - 150 χρόνια ή και λίγο περισσότερο. Πάντως έχετε υπ' όψη ότι είναι πολλά τα κριτήρια που πρέπει να συνυπολογίσει κανείς για να αποφασίσει αν ένα συγκεκριμένο δέντρο έχει ιδιαίτερη σημασία, πέρα από την εγνωσμένη αξία του.

      Διαγραφή
  55. Γειά σας χρόνια πολλά καλή χρονιά! μπορώ να ξεπατοσω μια μουρνια πού η οποία ο κορμός τίς είναι διάμετρος Φ 100 και να μεταφυτεψω κάπου άλλου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας
      Γίνεται αυτό αλλά θα είναι πάρα πολύ δύσκολη δουλειά λόγω του μεγέθους του ριζικού συστήματος και του μεγέθους του φυτού. Προσέξτε ότι η μετακίνηση πρέπει να γίνει όταν το φυτό είναι σε λήθαργο και ότι στην νέα θέση πρέπει να σταθεροποιηθεί πολύ καλά για να μην το κουνάει ο άνεμος.
      Καλή χρονιά

      Διαγραφή
  56. Ανώνυμος27/2/22 17:41

    Καλησπέρα σας!

    Έχω φυτέψει στον κήπο μου εδώ και 5 χρόνια κάποιες μουριές, νεαρά δέντρα, με ύψος γύρω στα 2,5 μέτρα, αλλά δεν έχουν μεγαλώσει κυριολεκτικά καθόλου. Είναι πράσινες κατά τους θερινούς μήνες, αλλά τα φύλλα τους είναι μικρά και μίζερα. Έχουν άπλετο φως, ποτίζω κατά τους θερινούς μήνες ανά 2-3 μέρες γύρω στα 10 λίτρα νερό ανά δέντρο, και κατά διαστήματα ρίχνω λίπασμα γενικής χρήσης σε κόκκους (περίπου μία φορά τον μήνα). Τι πάει λάθος; Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;

    Ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Για να βρούμε τι μπορούμε να κάνουμε πρέπει να βρούμε πρώτα τι έχει πάει στραβά, και δεν είναι λίγα αυτά. Έγινε κάτι λάθος στη φύτευση; Πού ήταν οι μουριές πριν φυτευτούν; Πώς είναι το έδαφος στο σημείο που φυτεύτηκαν; Έχει βάθος ή είναι ρηχό; Το χώμα αυτό είναι φερτό, προερχόμενο από εκσκαφή; Υπάρχουν άλλα φυτά κοντά, και αν ναι, τι είδους;
      Από αυτά που μου γράφετε, το νερό που δίνετε μου φαίνεται υπερβολικό και η λίπανση σίγουρα δεν είναι η καλύτερη.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  57. Ανώνυμος28/2/22 13:42

    Καλησπέρα και σας ευχαριστώ πολύ για την τόσο άμεση απάντηση!

    Τα δέντρα ήταν σε μεγάλες γλάστρες προτού φυτευτούν, τα πήραμε από φυτώριο. Το έδαφος πιθανότατα δεν είναι και το καλύτερο, έχει πολύ βάθος και το χώμα είναι φερτο (δεν γνωρίζω αν προέρχεται από εκσκαφή). Σε κοντινή απόσταση από το σημείο που βρίσκονται κάποιες από τις μουριές υπήρχαν τεράστια πεύκα 30-40 ετών, τα οποία κόπηκαν. Στην αυλή (αλλά όχι κοντά στις μουριές) υπάρχουν επίσης ακακίες, έλατα και οπωροφόρα δέντρα, τα οποία αναπτύσσονται κανονικά.
    Να σημειώσω ότι μιλάμε για άκαρπες, καλλωπιστικές μουριές, σε περίπτωση που έχει σημασία.

    Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την καθυστέρηση. Δεν καταφέρνω πάντα να δίνω γρήγορα απαντήσεις.
      Αφού το χώμα είναι φερτό είναι σχεδόν σίγουρο ότι προέρχεται από εκσκαφή. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι γόνιμο. Μην παραλείπετε να βοηθάτε τα φυτά σας που είναι σε αυτό το χώμα με λίπασμα και οργανική ουσία (κομπόστ ή πολύ καλά χωνεμένη κοπριά).
      Πάμε τώρα στις μουριές. Με βάση όσα περιγράφετε πιστεύω ότι η πιθανότερη αιτία για την καθυστέρηση στην ανάπτυξη είναι το ότι τα φυτά αυτά πριν φτάσουν στον κήπο σας ήταν για πολλά χρόνια στις ίδιες γλάστρες. Όταν συμβαίνει αυτό οι ρίζες παίρνουν το σχήμα της γλάστρας και όταν το φυτό μπει στο έδαφος αργεί να ξεκινήσει την ανάπτυξή του. Χρειάζεται να κάνετε υπομονή επειδή κάποια στιγμή θα αρχίσουν να μεγαλώνουν. Εκτός από το στάνταρ λίπασμα που πρέπει να δίνετε στα άλλα φυτά σας, ειδικά στις μουριές δώστε και κάποιο πλήρες λίπασμα με ιχνοστοιχεία φεκάζοντάς το πάνω στα φύλλα. Αυτά που προέρχονται από φύκια είναι πολύ καλά. Δώστε το λίπασμα τον Απρίλιο.
      Μάλλον θα έπρεπε να το έχω ρωτήσει πιο πριν, αλλά ποτέ δεν είναι αργά: Οι μουριές είναι μπροστά στη θάλασσα εκτεθειμένες στην αλμύρα;

      Διαγραφή
  58. Ανώνυμος7/3/22 18:30

    Σας ευχαριστώ και πάλι πάρα πολύ για την απάντηση σας!

    Οι μουριές βρίσκονται σε παραθαλάσσιο χωριό, αλλά περίπου 250 μέτρα από την θάλασσα, δεν είναι δηλαδή άμεσα εκτεθειμένες.

    Θα δοκιμάσω σίγουρα το ψεκασμα με λίπασμα με φύκια.

    Σχετικά με την κοπριά, πόσο συχνά πρέπει να τοποθετείται; Και σε τι ποσότητα περίπου ανά δέντρο;

    Σας ευχαριστώ και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ρώτησα για την θάλασσα επειδή η αλμύρα μπορεί να κάνει τέτοιες ζημιές σε ορισμένα είδη φυτών.
      Σας πρότεινα την προσθήκη οργανικής ουσίας επειδή γράψατε ότι το χώμα είναι φερτό και όχι ειδικά για τις μουριές. Για την κοπριά δεν έχει σημασία η ποσότητα. Δώστε την το φθινόπωρο, λίγο πριν το χειμώνα. Πρέπει να είναι πολύ καλά χωνεμένη και να μην έρχεται σε επαφή με τον κορμό των φυτών. Επίσης, έχετε υπ' όψη πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κοπριά θα περιέχει πολλούς σπόρους αγριόχορτων που θα τα δείτε αργότερα στον κήπο σας. Το κομπόστ περιέχει πολύ λιγότερα και δεν «καίει» τα φυτά. Όμως είναι πιο δυσεύρετο ίσως και πιο ακριβό.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  59. Παναγιώτης10/6/22 01:09

    Έχω 3 μουριές διαφόρων μεγεθών και λόγω εργασιών διαμόρφωσης του χώρου που βρίσκονται θα πρέπει να αφαιρεθούν.Πως γίνεται η καταστροφή του ριζικού συστήματος;Βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από κτίριο (λανθασμένα θεωρώ αλλά δεν είναι δική μου ιδιοκτησία για να έχω λόγο).Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Απ' ό,τι κατάλαβα θα κόψετε τις μουριές. Αν αυτό ισχύει, τότε μην ασχοληθείτε με το ριζικό σύστημα επειδή αυτό θα χαλάσει από μόνο του. Αν τα δέντρα είναι μεγάλα η δυσκολία βρίσκεται στην αφαίρεση της βάση του κορμού και όχι στο ριζικό σύστημα αυτό καθ' αυτό. Γιατί αναφέρατε την απόσταση από το κτίριο;

      Διαγραφή
    2. Παναγιώτης12/6/22 05:49

      Η αναφορά της απόστασης από το κτίριο έγινε για την περίπτωση που θα έπρεπε να γίνει κάτι για την καταστροφή του ριζικού συστήματος.Το μεγαλύτερο δέντρο έχει περίμετρο κορμού 1,5 μέτρο περίπου.Σας ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    3. Άρα ο κορμός έχει διάμετρο σχεδόν 0,5 μ. Θα είναι δύσκολη η εξαγωγή της βάσης του από το χώμα.

      Διαγραφή
  60. Καλησπέρα θέλω να φυτέψω 2 συκιές στον κήπο μου έχω απόσταση από το κτίριο 6 μέτρα και είναι κοντά στη μάντρα θα έχω πρόβλημα με της ρίζες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Έχω φυτέψει στον κήπο μια ΜΟΥΡΙΑ με μαύρα μούρα νέο δέντρο ύψος 2.5 μέτρα έχει απόσταση από τον τοίχο του σπιτιού 6 μέτρα θα έχω πρόβλημα με της ρίζες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μουριά δεν μπορεί να σηκώσει ένα κτίριο ή να ζημιώσει με κάποιο τρόπο τα θεμέλια. Τα 6 μ. είναι καλή απόσταση.

      Διαγραφή
  62. Καλημέρα δεν σας είπα ο κήπος είναι στρωμένος από το χώμα από πάνω 25 cm πάχος τσιμέντο μωσαϊκό και πλακάκι λέω για την αυλή και στο σημείο που είναι η μούρια από κάτω είναι ο παλιός βόθρος με πλάκα και έχω ανοίξει από κάτω από τη Μουριά την πλάκα και φαίνεται το χώμα. Θα έχω πρόβλημα η ρίζες της μουριάς να σηκώσουν το έδαφος.ευχαριστω για της απάντησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν καταλαβαίνω καλά την περιγραφή σας. Ανοίξατε μια τρύπα στην τσιμεντένια πλάκα (πάχους 25 εκ.), εκεί φυτέψατε τη μουριά. Κάτω από τις ρίζες της μουριάς είναι ο παλιός βόθρος ο οποίος στο πάνω μέρος τους καλύπτεται από τσιμεντένια πλάκα. Σωστά;
      Πιά είναι η διάμετρος της τρύπας που ανοίξατε στην τσιμεντένια πλάκα με το μωσαϊκό για να φυτευτεί η μουριά;
      Περιμένω νέα σας.
      Για να απαντήστε πατήστε «Απάντηση» και όχι «Προσθήκη σχολίου».

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα η επιφάνεια στην αυλή είναι πλακάκι τσιμέντο μωσαϊκό τσιμέντο 25 cm μετά 40 cm χώμα μετά πλάκα με πλέγμα ο βόθρος από κάτω με χώμα έχω ανοίξει τρύπα έβαλα φ350 σωλήνα ινοχ φτάνει μέχρι το χώμα στο βόθρο και είναι φυτεμένη η ΜΟΥΡΙΑ θέλω να βγει η ρίζα στο βόθρο όχι πάνω από το βόθρο μήπως μου σηκωση το έδαφος. Είναι σωστό η λάθος θα πιάσει η ΜΟΥΡΙΑ ευχαριστώ για της απάντησης σας

      Διαγραφή
    3. Γεια,
      Αν κατάλαβα καλά, η μουριά είναι φυτεμένη σε μια τρύπα διαμέτρου 35 εκ. δηλαδή μέσα στον σωλήνα Φ350. Οι ρίζες θα πρέπει να κατέβουν μέσα από το σωλήνα στον βόθρο. Σωστά κατάλαβα; Αν ναι, δεν είναι κατάλληλο αυτό το άνοιγμα. Ο κορμός μιας μουριάς ξεπερνά τα 35 εκ. σε διάμετρο. Επίσης οι ρίζες (όλες μαζί) γρήγορα θα αποκτήσουν διάμετρο μεγαλύτερη από αυτή του σωλήνα.
      Αν έχω καταλάβει σωστά αυτά που γράφετε, εκτιμώ ότι δεν θα πάει καλά αυτή η φύτευση.
      Περιμένω νέα σας.
      Παρακαλώ βάλτε τελεία εκεί που τελειώνει κάθε πρόταση επειδή είναι δύσκολο να καταλάβω χωρίς τελείες.

      Διαγραφή
  63. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΡΑΠΤΗΣ18/9/22 14:36

    Καλησπέρα. Σας έστειλα mail για να επισυνάψω ψωτο. Είναι άκαρπη μουριά. Πρόσφατα επειδή έγερνε την έδεσα σε πάσαλο και την πίεσα αρκετά για ισιώσει. Έβγαλε αυτό το μαύρο υγρό. Τι είναι; Είναι νερουλό, όχι κολλώδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είδα τις φωτογραφίες. Εκεί διακρίνονται δύο πληγές από κλάδεμα που δεν μπόρεσαν να κλείσουν. Από εκεί βγαίνουν οι χυμοί που κυκλοφορούν μέσα στο δέντρο. Όποτε κόβετε κλαδί με διάμετρο μεγαλύτερη από 3-4 εκ. καλύψτε την τομή με πάστα κλαδέματος. Επίσης όταν κλαδεύετε θα πρέπει να κόβετε μόνον το κλαδί που θέλετε να φύγει και όχι και τμήμα της «μασχάλης» (δηλαδή του κλαδιού που μένει), επίσης δεν πρέπει να μένει πάνω στο δέντρο τμήμα του κλαδιού σας τακούνι.
      Προσπαθήστε να καθαρίσετε την πληγή με ένα γερό και κοφτερό μικρό μαχαίρι (ένα εμβολιαστήρι είναι κατάλληλο εργαλείο) και μετά καλύψτε με πάστα κλαδέματος.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/9/22 12:48

      Επίσης είδα μυρμήγκια. Να κάνω κάτι ή δεν ενοχλούν;

      Διαγραφή
    3. Τα μυρμήγκια δεν κάνουν ζημιά στο δέντρο.

      Διαγραφή
  64. Καλησπέρα κύριε ανδριτσοπουλε ευχαριστώ για της πληροφορίες θέλω να ρωτήσω όταν η μούρια μεγάλωση και βγάλει μου τα τη βάζω κάτω από τη Μουριά που θα πέφτει ο καρπός για να μη γεμίσει η αυλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τι μπορείτε να βάλετε κάτω; Έναν μουσαμά μάλλον. Αν κλαδεύετε, τα μούρα που θα παραχθούν θα είναι πολύ λίγα και εύκολο να μαζευτούν πάνω στο δέντρο ή να σκουπιστούν αμέσως μόλις πέσουν. Για το κλάδεμα διαβάστε το άρθρο στο πάνω μέρος της σελίδας αυτής.

      Διαγραφή
  65. Ψαρράς Δημήτρης27/11/22 09:02

    Καλημερα Πηρα απο το Δασρχειο 2 μουριες και μια συκια αλλα ειναι ακομη πολυ μικρες. Θα ηθελα να ξερω εαν φυτευοντας τις μουριες - Συκια κοντα σε τοιχο τι ρισκαρω με την αναπτυξη του ριζικου συστηματος αλλα και σε ποια αποσταση πρεπει να τις φυτεψω.
    Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν μιλάμε για έναν συνηθισμένο τοίχο περίφραξης, τότε είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα τον σηκώσουν ή θα τον σπάσουν οι ρίζες των δεντρών. Το ίδιο ισχύει και για πλακόστρωτα ή πεζοδρόμια. Σημειώστε ότι στο τελικό αποτέλεσμα παίζουν ρόλο και τα χαρακτηριστικά του εδάφους.
      Αν μιλάμε για τοίχο ενός κτιρίου που είναι κατασκευασμένο τηρώντας όλους τους σύγχρονους κανόνες και προδιαγραφές, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
      Φυτέψτε τις συκιές σε απόσταση μεγαλύτερη των 6-7 μ. από οποιαδήποτε κατασκευή και τις μοουριές σε απόσταση 5-6 μ.

      Διαγραφή
  66. Ανώνυμος5/12/22 13:44

    Καλημέρα σας, Αν κώψω και φυτέψω κλαδί από αρσενική μουριά, υπάρχει περίπτωση να κάνει μούρα αν πιάσει και μεγαλώσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν το μόσχευμα, δηλαδή το κλαδί που θα φυτέψετε, είναι από αρσενική μουριά τότε το δέντρο που θα προκύψει δεν θα μπορέσει να κάνει μούρα. Θα κάνει άνθη αλλά όχι καρπούς.

      Διαγραφή
  67. Ανώνυμος14/8/23 09:53

    Έχω 4 πλατανομουριες 7 ετών,τα τελευταία 2 χρόνια από αρχές Αυγούστου κιτρινίζουν τα μισά φύλλα και πέφτουν,με αποτέλεσμα να μαζεύω φύλλα συνέχεια,τις ποτίζω 1-2 φορές την εβδομάδα βραδινές ώρες, θέλει κάποιο φάρμακο? Η τι να κάνω ,κουράστηκα να μαζεύω φύλλα κάθε μέρα.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά δεν μπορούσα να απαντήσω νωρίτερα.
      Κάτι φταίει και πέφτουν τα φύλλα.
      Πού βρίσκονται αυτά τα φυτά;
      Είναι κοντά η θάλασσα;
      Μήπως είναι φυτεμένα μέσα σε μπάζα ή κακής ποιότητας έδαφος; Υπάρχει τσιμέντο ή πλάκες γύρω από τον κορμό τους;
      Όταν ποτίζετε πόσο νερό δίνετε;
      Υπάρχει περίπτωση να μην στραγγίζει το χώμα τους;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  68. Ανώνυμος1/9/23 19:21

    Καλησπέρα σας,
    Θα ήθελα να ρωτήσω τι πρέπει να κάνω για το σκαθάρι στη μουριά.
    Είναι μουριά 40 χρόνων και δεν θέλω να την χάσω.
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Προληπτικά θα πρέπει να καλύπτετε με πάστα κλαδέματος κάθε τομή που γίνεται όταν κλαδεύετε ή αν σπάσει κάποιο κλαδί. Αν το σκαθάρι ήδη είναι μέσα στο δέντρο, η μέχρι τώρα γνωστή σε εμένα καταπολέμηση είναι με έγχυση πυρεθρινοειδών φυτοπροστατευτικών μέσα στις στοές που έχουν ανοίξει τα έντομα. Είναι μάλλον δύσκολη η καταπολέμηση.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  69. Ανώνυμος25/6/24 19:15

    Καλησπέρα σας,

    Θέλω να φυτέψω μια καλλωπιστική μουριά αλλά θα ήθελα να μάθω πληροφορίες σχετικά με το ριζικό της σύστημα.
    Υπάρχουν κτίρια δεξιά κι αριστερά, υπάρχει περίπτωση να πάθουν ζημιά; έχετε ένα email όπου μπορώ να σας στείλω φωτογραφία;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση.
      Θα βρείτε το μέιλ μου στη δεξιά στήλη.
      Το ριζικό σύστημα της μουριάς δεν μπορεί να κάνει ζημιά σε «κανονικά» κτίρια με θεμέλια κ.λπ. όμως μπορεί να σηκώσει πλακόστρωτα, μικρά τοιχάκια και περιφράξεις. Πάντως μην φυτέψετε σε απόσταση μικρότερη των 5 μ. από οποιοδήποτε κτίριο, ώστε να μην έχετε άλλου είδους προβλήματα από τα κλαδιά.
      Αν για το ακίνητο υπάρχει υποχρέωση αξιολόγησής του ως προς τον βαθμό επικινδυνότητας σε περίπτωση πυρκαγιάς τότε,
      φυτέψτε σε απόσταση 5 μ. από το κτίριο,
      σε απόσταση τέτοια από γειτονικά δέντρα ή θάμνους ώστε οι άκρες των κλαδιών τους να απέχουν 3 μ. μεταξύ τους και
      οπωσδήποτε μακριά από καλώδια ρεύματος.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.