Σελίδες

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Πότισμα ορχιδέας

Πριν μερικές μέρες, είδα μία ορχιδέα φαλαίνοψη σε ένα φιλικό σπίτι. Ζωντανή αλλά σε κακή κατάσταση. Το φυτό ήταν εκεί 10-15 μέρες και βρίσκονταν ακόμη μέσα στην συσκευασία του, δηλαδή όπως το έφεραν από το ανθοπωλείο. Ήταν ακόμη τυλιγμένο με το σελοφάν του και το γλαστράκι βρίσκονταν μέσα σε ένα υπέροχο γυάλινο κασπό. Όμως το κασπό ήταν γεμάτο νερό και μόλις άνοιξα το σελοφάν ξέφυγε όλη η άσχημη μυρωδιά του «σάπιου νερού». Στο ανθοπωλείο όπου την είχαν πριν, κάποιος την πότισε γεμίζοντας το κασπό της με νερό. Αλλά μάλλον η φαλαίνοψη ήταν πολύ σκληρή για να πεθάνει. Πιο σκληρή κι απ' τον Μπρους Γουίλις.  
Phalaenopsis
Φαλαίνοψη (φωτ. Τ.Α.)
Σε σχέση με άλλα φυτά ο τρόπος ποτίσματος της φαλαίνοψης έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Το καλύτερο πότισμα γίνεται με ψεκαστηράκι. Το γεμίζουμε με νερό απ' τη βρύση και ψεκάζουμε όλο το φυτό, δηλαδή φύλλα και άνθη, αν υπάρχουν, και μαζί τους το υπόστρωμα μέσα στο οποίο είναι φυτεμένη. Θα ξαναποτίσουμε όταν με την αφή καταλάβουμε ότι το υπόστρωμα δεν είναι νωπό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βυθίζουμε το γλαστράκι της φαλαίνοψης μέσα στο νερό. 

9 σχόλια:

  1. Μεγάλο μπέρδεμα το πότισμα της ορχιδέας! Ακόμα δεν έχω βρει τα "κουμπιά" της, αν και νομίζω ότι ο τρόπος που προτείνετε είναι ο πιο ασφαλής για μην ξεφεύγω σε υπερβολές με το νερό. Μπορείτε να μας δώσετε γενικά τρόπους φροντίδας της (λίπανση, πώς να πετύχουμε ανθοφορία κλπ) γιατί τις δικές μου δεν τις βλέπω πολύ πρόθυμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τη φαλαίνοψη, αυτός είναι ο τρόπος ποτίσματος που προτείνουν οι καλλιεργητές της.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  2. Θα ήθελα να μου δώσετε ορισμένες συμβουλές για τις ορχιδέες. Έχω παρατηρήσει σε μαγαζιά να τις έχουν σε ένα πυκνό υπόστρωμα (δεν ξέρω τι είναι) αλλά όσες έχω αγοράσει είναι σε γλοιό πεύκου. Ποιο είναι το καλύτερο είδος γλάστρας; τις έχω δει φυτεμένες σε γυάλινα δοχεία χωρίς τρύπες αποστράγγισης και σε πλαστικά κύπελλα μέσα σε κασπώ, αλλά έχω διαβάσει ότι και οι ρίζες τους χρειάζονται φως. Για λίπανση τι προτείνετε; Στην παρούσα φάση δοκιμάζω τους ειδικούς σταλάκτες. Και τέλος θα ήθελα συμβουλή για την άνθιση: ποιοι παράγοντες βοηθούν; το στέλεχος που απάνθισε το κόβουμε; Ό,τι άλλο θεωρείτε χρήσιμο θα με βοηθούσε μιας και είναι το αγαπημένο μου λουλούδι (εσωτερικού χώρου) αλλά δεν έχω βρει ακόμα τα "κουμπιά" του. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλές ερωτήσεις μαζεμένες και δυστυχώς δεν μπορώ αυτή τη στιγμή, για να απαντήσω σε όλες. Παρακαλώ δώστε μου λίγο χρόνο. Υποθέτω ότι όλες αναφέρονται στην φαλαίνοψη και όχι σε άλλα είδη ορχιδέας. Σωστά;
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    2. Ελπίζω αυτή η ανάρτηση να σας βοηθήσει: http://taxiarxi.blogspot.gr/2013/11/blog-post_21.html
      Μέχρι την επόμενη ανάρτηση, οι φροντίδες για τη φαλάινοψη θα βρίσκονται στην αρχική σελίδα του μπλογκ.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα. Έκανα μια αγορά αυτές τις μέρες και το υποστρωμα της ορχιδεας μύριζε πάρα πολύ άσχημα. Όταν το έβγαλα ειδα μούχλα και σαπίες ρίζες τις οποίες αφαίρεσα. Έχω όμως μια απορία. Αν αφήσουμε μια ορχιδεα phalenopsis χωρίς υπόστρωμα, σε διάφανο γλαστρακι με τρύπες για να αερίζονται οι ρίζες, δεν θα είναι καλύτερα εφόσον δεν θα κρατάει υγρασία (μιας και έχει ευαίσθητο ριζικό σύστημα); Γιατί σαν φυτό μεγαλώνει σε δέντρα άρα είναι ελεύθερο. Επίσης αν το καινούργιο φύλλο που έβγαλε κουνιέται πολύ εύκολα ενώ έχει πράσινο ωραίο χρώμα σημαίνει κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Στα σπίτια μας δεν έχουμε την υγρή ατμόσφαιρα ενός τροπικού δάσους και κάπως πρέπει να κρατήσουμε την υγρασία αλλά δεν πετυχαίνει πάντα ό,τι κάνουμε.
      Αν το νέο φύλλο φαίνεται μικρότερο ή κατά τρόπο πιο αδύνατο από τα παλιά μάλλον σε κάποια φάση ο ορχιδέα πιέστηκε. Μπορεί να έφταιγε το κακό πότισμα.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.