Σελίδες

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Όταν χιονίσει

Όταν τα φυτά καλυφθούν με χιόνι δεν τα καταβρέχουμε, ούτε ποτίζουμε τον χλοοτάπητα, για να κάνουμε το χιόνι να λιώσει. Αν μετά το χιόνι έρθει παγωνιά και το θερμόμετρο πέσει κάτω από το 0℃, το νερό θα παγώσει πάνω στα φυτά μας. Το χιόνι όμως λειτουργεί σαν μονωτικό και θα εμποδίσει το νερό που βρισκέται στο εσωτερικό των φυτών να παγώσει. Έτσι αποφεύγουμε τις ζημιές από τον πάγο. 

Όπως είναι γνωστό το νερό παγώνει στο 0  και στην υγρή του μορφή έχει μικρότερο όγκο απ' όσο έχει όταν είναι στερεό. Τα κύτταρα των φυτών περιέχουν άφθονο νερό, όταν αυτό παγώσει διογκώνεται και σπάει τα τοιχώματα των κυττάρων. (Φωτ. Τ.Α.)


Πλάτανος  (Φωτ. Τ.Α.)

Επίσης, δεν τινάζουμε το χιόνι από τα κλαδιά εκτός από την περίπτωση που αυτά κινδυνεύουν να σπάσουν. 

Αν δεν προλάβαμε να καλύψουμε τα πιο ευαίσθητα στην παγωνιά γλαστρικά φυτά, τραβάμε τις γλάστρες κοντά στον τοίχο της κατοικίας ή σε άλλη προστατευμένη θέση. 

Καλύπτουμε τον προγραμματιστή του αυτόματου ποτίσματος με πανιά ή άλλα υλικά για να τον προστατεύσουμε από τον πάγο. Δεν ποτίζουμε τον χλοοτάπητα για να λιώσει το χιόνι.

Δεν πατάμε τον χλοοτάπητα.

Ο τραχύκαρπος (Trachycarpus fortunei) είναι από τα φυτά που αντέχουν πολύ καλά τις χαμηλές θερμοκρασίες. (Φωτ. Τ.Α.)


8 σχόλια:

  1. Γεια σας κε Ανδριτσοπουλε για μια ακομα φορα ζητω τα φωτα σας. Σε συγκροτημα πολυκατοικιων που σχηματιζουν περιπου κυκλο υπαρχει κηπος με πευκα. Σε καθε κακοκαιρια πεφτουν δενδρα η μεγαλες κλάρες οπως και στη τελευταια που επεσαν 3. Με τι δενδρα μπορουμε να τα αντικαταστησουμε που ναι μεν να ειναι ψηλα αειθαλη και οχι κωνοφορα γιατι φοβομαστε και τη φωτια;
    Ευχαριστω προκαταβολικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υπάρχουν πολλά δέντρα που γίνονται ψηλά, εννοώ πάνω από 10 μ., είναι αειθαλή και καίγονται πιο δύσκολα από τα κωνοφόρα. Να μερικά:
      Αριά (Quercus ilex), είναι μια αειθαλής βελανιδιά με ασήμαντα άνθη. Ανθεκτική στην ξηρασία.
      Αειθαλής μανόλια (Magnolia grandiflora) με εύοσμα άνθη.
      Γκρεβιλέα (Grevillea robusta), με πορτοκαλί άνθη.
      Ουασιγκτόνιες (Washingtonia filifera, W. robusta), πρόκειται για φοινικοειδή, όμως έχουν γρήγορη ανάπτυξη.
      Χαρουπιά (Ceratonia siliqua), δεν αρέσει σε όλους η μυρωδιά των ανθέων της όμως είναι εξαιρετικά ανθεκτική στην ξηρασία.
      Όμως για την επιλογή πρέπει να γνωρίζει κανείς και άλλα στοιχεία όπως, τις συνθήκες φωτισμού του χώρου, το κλίμα της περιοχής, το βάθος του εδάφους και άλλα χαρακτηριστικά του, ή ακόμη και για ποιούς λόγους δεν πήγαν καλά τα πεύκα. Έφταιξε το χιόνι; Μήπως ήταν πολύ πυκνά φυτεμένα;
      Τέλος, μου φαίνεται περίεργο το ότι δίπλα σε κατοικίες θέλετε αειθαλή και όχι φυλλοβόλα δέντρα. Τα δεύτερα είναι που πρέπει να φυτεύονται εκεί για πολλούς λόγους, από ψυχολογικούς μέχρι και οικονομικούς.

      Διαγραφή
  2. Τα πευκα προυπηρχαν ως δασος και οταν η περιοχή, προποδες Πεντελης, μπηκε στο σχεδιο πανω απο 25 χρονια τωρα, παρεμειναν και γυρω γυρω χτιστηκε το συγκροτημα. Με τα χρόνια αραιωνουν ειτε γιατι και ο αερισμος ειναι περιορισμενος και το φως ισως παροτι ειναι σχετικα μεγαλος κηπος περιπου 20×40 μετρα και βεβαια χανονται μερικα κατα καιρους με δυνατο αερα.Κατω υπαρχει γκαζον που ποτιζεται μια φορα τη μερα το καλοκαιρι και δρομακια κυκλοφοριας. Ο λογος που θελουμε αειθαλη ειναι 1ον γιατι το μεγεθος το κηπου ειναι μεγαλο εκτεινεται και πισω απο τις πολυκατοικιες και τα φυλλα θα επιφερουν σοβαρη αλλαγη στον καθαρισμο και την οικονομικη επιβαρυνση που ολοι γκρινιαζουν και τωρα και 2ον κρυβουν τη θεα απο τις απεναντι βεραντες και βλεπεις παντου πρασινο αφου τα πευκα φτανουν στο 4ο και τελευταιο οροφο υψους της καθε πολυκατοικιας.
    Προσπαθησα οσο μπορεσα καλυτερα να εξηγησω και σας ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με δεδομένο ότι υπάρχει ζήτημα περιορισμού της θέας, θα πρέπει από τον κατάλογο να αφαιρέσετε τις Ουασιγκτόνιες επειδή δεν έχουν τόσο πλατιά κόμη ώστε να κάνουν γρήγορα τη δουλειά που θέλετε. Τα ζητήματα της καθαριότητας και της οικονομίας πρέπει να τα ξανασκεφτείτε. Τα αειθαλή φυτά χάνουν φύλλα όλο το χρόνο, κι αν οι πευκοβελόνες είναι μικρές και δεν τους δίνουμε σημασία, τα φύλλα της χαρουπιάς είναι μεγαλύτερα και της μανόλιας ακόμη πιο μεγάλα. Τα φυλλοβόλα χάνουν όλα τα φύλλα τους στις αρχές του χειμώνα μέσα σε 1 μήνα περίπου. Άρα με τα αειθαλή σκουπίζουμε κάθε μέρα λίγα φύλλα ενώ με τα φυλλοβόλα σκουπίζουμε για λίγες μέρες το φθινόπωρο. Τα αειθαλή σκιάζουν τον χώρο όλο το χρόνο. Αυτό σημαίνει αυξημένο κόστος για τη θέρμανση το χειμώνα. Τα φυλλοβόλα, όμως αφήνουν τον ήλιο να περάσει το χειμώνα, γεγονός πολλαπλά χρήσιμο.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά αλλά πατήστε «Απάντηση» και όχι «Προσθήκη σχολίου» για να μείνουμε στο ίδιο θέμα.

      Διαγραφή
  3. Βασω3/5/22 16:45

    Καλησπέρα σας κύριε Ανδριτσοπουλε,αγόρασα μια ορτανσία μου είπαν είναι άγρια και κάθε άνθος που μαραίνεται να το κόβω θα βγει καινούργιο γνωρίζετε αν είναι όντως έτσι .
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν έχω ακούσει ποτέ ξανά για «άγρια ορτανσία». Μήπως μπορείτε να μου στείλετε μία φωτογραφία; Μπορείτε να τη στείλετε εδώ με κάποιο σύνδεσμο ή με μέιλ. Θα βρείτε τη διεύθυνσή μου στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
  4. Βάσω6/5/22 23:29

    Καλησπέρα σας κύριε Ανδριτσοπουλε, δεν κατάλαβα πως να σας στείλω φωτογραφία από την ορτανσία που μου είπαν ότι είναι άγρια οπτικά δεν έχει καμία διαφορά με την κοινή ορτανσία που ξέρουμε είναι ίδια απλά ποιο ψιλή για αυτό μου έκανε εντύπωση αν γνωρίζετε κάτι εσείς .
    Ευχαριστώ κ πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η διεύθυνση του e-mail μου είναι στη δεξιά στήλη. Βγάζετε μία - δύο φωτογραφίες και τις επισυνάπτετε στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα μου στείλετε.
      Δεν ξέρω καμία «άγρια ορτανσία». Είναι αναρριχώμενη;
      Για να μου απαντήσετε, πατήστε «Απάντηση» και όχι «Προσθήκη Σχολίου».

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.