Σελίδες

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Κόβουμε τα ξερά κλαδιά του τσίκας;

Cycas revoluta
Τσίκας ή κύκας, Cycas revoluta (Φωτ. Τ.Α.)

Το τσίκας (Cycas revoluta) της φωτογραφίας είναι στον κήπο μου πάνω από 15 χρόνια. Όπως βλέπετε, οι χαμηλότερες -επομένως και παλιότερες- σειρές φύλλων είναι ακόμη στη θέση τους. Ξέρω ότι πολλοί συνηθίζουν να αφαιρούν αυτά τα φύλλα επειδή τους αρέσει περισσότερο το τσίκας όταν ο κορμός του είναι εμφανής και επειδή θεωρούν ότι με το κλάδεμα αναπτύσσεται ταχύτερα. Δεν θυμάμαι να έχω κόψει μέχρι τώρα κάποιο ξερό φύλλο από το συγκεκριμένο φυτό με μία εξαίρεση στην οποία θα αναφερθώ αργότερα. Τελικά τι ισχύει; Πρέπει να κλαδεύουμε τα χαμηλότερα φύλλα του τσίκας; Και αν ναι, ποιά φύλλα κόβουμε;


Πώς αποφασίζουμε αν θα κλαδέψουμε;

  • Αν κόψουμε τα παλιά φύλλα το φυτό δείχνει «τακτοποιημένο» και «καθαρό». Η εικόνα αυτή μπορεί να ταιριάζει πολύ καλά σε έναν επίσης «τακτοποιημένο» και «καθαρό» κήπο. Ο δικός μου δεν είναι τέτοιος.
  • Αν το τσίκας έχει παραφυάδες χαμηλά στη βάση του και θέλουμε να τις αφαιρέσουμε ή θέλουμε να τις αναδείξουμε, είναι λογικό να πρέπει να καθαρίσουμε τα παλιά φύλλα. Ακόμη δεν έχω δει κάποια παραφυάδα.
  • Τα χαμηλότερα φύλλα προστατεύουν το φυτό από την παγωνιά. Να σημειωθεί ότι το τσίκας μπορεί να πάθει ζημιές αν εκτεθεί σε θερμοκρασία χαμηλότερη των -5 ℃.
Τέτοιες θερμοκρασίες δεν έχω δει μέχρι τώρα εκεί που βρίσκεται ο κήπος μου. Όμως η δουλειά που χρειάζεται για να κοπούν τα φύλλα αυτά δεν είναι ασήμαντη, ειδικά για έναν τεμπέλη όπως είναι ο γράφων. Σίγουρα όμως δεν είναι τεμπέληδες όλοι οι άλλοι, γι’ αυτό ας αποφασίσουν κάνοντας αυτό που τους αρέσει.
 
Τσίκας σε κήπο που θα μπορούσε να είναι καθαρός και τακτοποιημένος αν κάποιος κούρευε την χλόη. (Φωτ. Τ.Α.)

 

Ποιά φύλλα κόβουμε;

Τα φύλλα παράγουν την ενέργεια που χρειάζονται τα φυτά για να ζήσουν. Τα πράσινα φύλλα του τσίκας είναι λειτουργικά. Κάνουν φωτοσύνθεση και περιέχουν θρεπτικά στοιχεία. Όσα είναι κίτρινα, αλλά όχι ξερά, περιέχουν θρεπτικά στοιχεία άρα και αυτά είναι χρήσιμα για το φυτό. Τέλος, τα ξερά καφέ φύλλα προσφέρουν στο φυτό προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Επομένως, αν αποφασίσουμε να κλαδέψουμε ποιά φύλλα του τσίκας κόβουμε; Κόβουμε τα καφέ, ξερά φύλλα. Δεν κόβουμε τα πράσινα, ούτε τα κίτρινα.


Πώς κόβουμε;

Τα ξερά φύλλα του τσίκας είναι πάρα πολύ σκληρά, είναι δύσκολο να κοπούν ακόμη και με ένα καλά ακονισμένο κλαδευτήρι. Ευτυχώς ένας φίλος μου υπόδειξε ότι ο κοινός κόφτης για σύρματα και καλώδια κάνει πολύ καλή δουλειά στο «δύσκολο» τσίκας. Γι’ αυτό έκοψα ένα-δύο για δοκιμή και τώρα ξέρω τι εργαλείο θα χρησιμοποιήσω όταν έρθει η ώρα να καθαρίσω τα ξερά φύλλα του δικού μου.

Κόφτης και καφέ ξερό φύλλο (Φωτ. Τ.Α.)

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/12/23 12:58

    Χαίρετε. Έχω ένα τέτοιο φυτό σε γλάστρα στη βεράντα. Μετά από ακραία χαλαζόπτωση έπαθαν ζημιές όλα τα φύλλα του. Σε κάθε φύλλο κάποιες βελόνες έπεσαν, άλλες κιτρίνισαν (ξεράθηκαν) κ οι υπόλοιπες έχουν σημάδια από εγκαύματα. Τι είναι πιο σωστό να γίνει στην περίπτωση αυτή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η ζημιά που έγινε δυστυχώς είναι μόνιμη. Το ζητούμενο είναι τα καινούργια φύλλα να είναι καλά. Γι' αυτό ψεκάστε το φυτό σας με κάποιο εκχύλισμα φυκιών όπως είναι το Ακάντιαν, το Αλτζιτ ή κάποιο άλλο. Μην κόψετε τα φύλλα με τις σημαδεμένες ή χαλασμένες βελόνες, το πράσινο τμήμα τους εξακολουθεί να «δουλεύει». Μην βάλετε λίπασμα πριν την άνοιξη.
      Καλή Χρονιά!
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/1/24 11:07

      Ευχαριστώ πάρα πολύ! Να στε καλά!

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.