Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Καράτια και χαρούπια

Το καράτι ως γνωστόν είναι μονάδα μέτρησης πολύτιμων λίθων και ισοδυναμεί με 0,2 γραμμάρια. Μερικούς αιώνες πριν όταν μπαχαρικά όπως το πιπέρι, το μπαχάρι και άλλα, συγκαταλέγονταν στα «υπερ-πολύτιμα» υλικά, οι έμποροι της Ινδίας και της Αφρικής χρησιμοποιούσαν σπόρους χαρουπιάς, τα λεγόμενα κεράτια, για το ζύγισμά τους. Ένα κεράτιο έχει βάρος που κυμαίνεται ανάμεσα στα 0,189 και τα 0,205 γραμμάρια. Είναι δηλαδή εξαιρετικά σταθερό το βάρος του χωρίς μάλιστα να επηρεάζεται από τις εξωτερικές συνθήκες. Η σταθερότητα αυτή έκανε τα χαρούπια, το ιδανικό ζύγι. Το επιστημονικό όνομα της χαρουπιάς είναι Ceratonia siliqua και απ’ αυτό προέρχεται η λέξη, καράτι. Εξ άλλου η διαφορά από το κεράτιο μέχρι το καράτι είναι μόνον ένα γράμμα.
Ceratonia siliqua
Ανθη χαρουπιάς (φωτ. Τ.Α.)
Η χαρουπιά είναι ένα μεγάλο, αειθαλές δέντρο που καταφέρνει να περάσει τα 10 μ. σε ύψος με ίδια ή και λίγο μεγαλύτερη διάμετρο. Μεγαλώνει αργά, αλλά δεν έχει πολλές απαιτήσεις ούτε από το έδαφος ούτε από το νερό, αφού τα καταφέρνει ακόμη και σε άγονα πετρώδη εδάφη και αντέχει πολύ στην ξηρασία. Ευδοκιμεί σε περιοχές όπου ευδοκιμεί και η ελιά.
Ceratonia siliqua
Ανθισμένη χαρουπιά (φωτ. Τ.Α.)
Απ’ τα τέλη του Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον στην Αττική, οι χαρουπιές έχουν γεμίσει άνθη ενώ ο χώρος γύρω τους γεμίζει από την περίεργη και οπωσδήποτε βαρειά μυρωδιά τους.
Ceratonia siliqua
Τα άνθη εμφανίζονται στα κλαδιά που σχηματίστηκαν την προηγούμενη χρονιά. (φωτ. Τ.Α.)
Καρπούς θα δούμε πάνω στα δέντρα των οποίων τα άνθη έχουν δεχτεί γύρη από μία ή περισσότερες άλλες χαρουπιές. Μέσα στους καρπούς θα σχηματιστούν οι σπόροι. Δεν έχω προσωπική εμπειρία όμως λέγεται πως τα χαρούπια συγκεκριμένων ποικιλιών χαρουπιάς είναι ιδιαίτερα νόστιμα.

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Εργασίες του Οκτωβρίου

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Είναι καλή περίοδος για να φυτέψουμε νέα φυτά στον κήπο. Εξαίρεση αποτελούν τα νεαρά καρποφόρα και τριανταφυλλιές. Αυτά σε 2 μήνες περίπου θα εμφανιστούν στην αγορά γυμνόρριζα, οπότε η τιμή τους θα είναι σημαντικά μικρότερη. 

Πριν αρχίσουν οι έντονες βροχές μπορούμε να πάρουμε δείγματα εδάφους για ανάλυση. 


Αλλάζουμε τη ρύθμιση του αυτόματου ποτίσματος ανάλογα με τον καιρό.


Καλλωπιστικά
Μπορούμε ακόμη να φυτέψουμε ανοιξιάτικους βολβούς, δηλαδή φρέζιες, τουλίπες, ανεμώνες κ.λπ.

Είναι πολύ πιθανό κάποια καλλωπιστικά όπως η γλυσίνα και η πασχαλιά να παρουσιάσουν και μια δεύτερη ανθοφορία. Δεν τρελλάθηκαν, είναι κάτι φυσιολογικό. 

Σπέρνουμε, μπέλα, πανσέ, καλέντουλα, άλυσσο και μοσχομπίζελα στη νότιο Ελλάδα. 

Κλαδέματα
Μπορούμε ακόμη να κλαδέψουμε ελαφρά τις μπορντούρες.    

Λιπάνσεις
Μέσα στον Οκτώβριο θα κάνουμε την τελευταία λίπανση της σεζόν στα γλαστρικά φυτά. Η επόμενη θα γίνει την άνοιξη. 

Ελέγχουμε τα στηρίγματα και ανανεώνουμε τα δεσίματα σε καλλωπιστικά,  καρποφόρα και αναρριχώμενα.

Στο λαχανόκηπο
Μπορούμε να κάνουμε χλωρή λίπανση στο περιβόλι μας. Σπέρνουμε κάποιο ψυχανθές (φακές, π.χ.) και λίγο πριν ανθήσει σκαλίζουμε το έδαφος ενσωματώνοντας σε αυτό τα φυτά. Έτσι το βελτιώνουμε το χώμα του περιβολιού και αναπληρώνουμε ένα σημαντικό μέρος των θρεπτικών στοιχείων που κατανάλωσαν τα λαχανικά του καλοκαιριού.

Φυτεύουμε σκόρδα και αγκινάριες. 

Σπέρνουμε, μαρούλι, σαλάτα, ρόκα, σπανάκι, καρότο. 

Καρποφόρα

Από τα καρποφόρα που έδωσαν καρπούς νωρίτερα απομακρύνουμε όσους δεν πρόλαβαν να ωριμάσουν και μαζεύουμε από το έδαφος όσους έπεσαν. 

Σκαλίζουμε το χώμα γύρω από τα καρποφόρα και απλώνουμε χωνεμένη κοπριά. 

Οσοι τυχεροί έχουν ένα δέντρο λωτού με άφθονη παραγωγή, καλό θα ήταν να υποστηλώσουν τα κλαδιά για να μη σπάσει κάποιο από το βάρος των καρπών.

Φυτοπροστασία
Ελέγχουμε τακτικά τις παγίδες για τη μύγα της Μεσογείου και το δάκο. 

Βάζουμε παγίδες μπύρας για τα σαλιγκάρια.