Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022
Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022
Εντομοφάγο φυτό της χλωρίδας μας
Η ταινία «Το μαγαζάκι του τρόμου» (Little Shop of Horrors) ήταν μια μαύρη κωμωδία και μιούζικαλ του 1960 όπου «πρωταγωνιστούσε» ένα τεράστιο σαρκοφάγο φυτό ονόματι Audrey II. Η ταινία ξαναγυρίστηκε το 1986 που τρέφονταν με ανθρώπινη σάρκα και αίμα. Ευτυχώς δεν έχει καμία σχέση με τα μη κινηματογραφικά σαρκοφάγα φυτά που ζουν στη Φύση. Αυτά τρέφονται με πολύ μικρά έντομα και όχι με σάρκες. Επομένως το σωστό είναι να τα λέμε απλώς εντομοφάγα φυτά και δεν είναι ... προνόμιο των τροπικών περιοχών, έχει και η χλωρίδα μας ένα τέτοιο, την πινγκουίκουλα.
Πινγκουίκουλα. Τα μαύρα στίγματα πάνω στα φύλλα είναι έντομα σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης. (φωτ. Τ.Α.) |
Πινγκουίκουλα (Φωτ. Τ.Α.) |
Τα φύλλα της πινγκουίκουλας έχουν αδένες που παράγουν μία κολλώδη, λιπαρή ουσία για να παγιδεύονται τα έντομα. Από αυτά παίρνει παίρνει το φυτό τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, ενώ οι ρίζες του χρησιμεύουν σχεδόν αποκλειστικά για τη στήριξη. Τα μικρά, ιώδη άνθη του στέκονται μοναχικά στην κορυφή του μίσχου τους. Χάρη σε αυτόν τον μίσχο το μικρό φυτάκι αποκτά συνολικό ύψος μόλις 15 εκ. περίπου.
Τις πινγκουίκουλες στις φωτογραφίες τις βρήκα σε ένα μικρού μήκους φαράγγι με μικρούς καταρράκτες και βάθρες στην περιοχή του Τόρνου στην νότια Ευρυτανία.
Τόρνος Ευρυτανίας (Φωτ. Τ.Α.) |
Να θυμήσω εδώ ότι τα «άγρια» φυτά μπορούμε να τα φωτογραφίσουμε, να τα δούμε από κοντά ή από μακριά, να τα μυρίσουμε, ίσως να μπορούμε και να τα αγγίξουμε, όμως δεν τα κόβουμε. Ποτέ!
Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022
Κόβουμε τα ξερά κλαδιά του τσίκας;
Τσίκας ή κύκας, Cycas revoluta (Φωτ. Τ.Α.)
Το τσίκας (Cycas revoluta) της φωτογραφίας είναι στον κήπο μου πάνω από 15 χρόνια. Όπως βλέπετε, οι χαμηλότερες -επομένως και παλιότερες- σειρές φύλλων είναι ακόμη στη θέση τους. Ξέρω ότι πολλοί συνηθίζουν να αφαιρούν αυτά τα φύλλα επειδή τους αρέσει περισσότερο το τσίκας όταν ο κορμός του είναι εμφανής και επειδή θεωρούν ότι με το κλάδεμα αναπτύσσεται ταχύτερα. Δεν θυμάμαι να έχω κόψει μέχρι τώρα κάποιο ξερό φύλλο από το συγκεκριμένο φυτό με μία εξαίρεση στην οποία θα αναφερθώ αργότερα. Τελικά τι ισχύει; Πρέπει να κλαδεύουμε τα χαμηλότερα φύλλα του τσίκας; Και αν ναι, ποιά φύλλα κόβουμε;
Πώς αποφασίζουμε αν θα κλαδέψουμε;
- Αν κόψουμε τα παλιά φύλλα το φυτό δείχνει «τακτοποιημένο» και «καθαρό». Η εικόνα αυτή μπορεί να ταιριάζει πολύ καλά σε έναν επίσης «τακτοποιημένο» και «καθαρό» κήπο. Ο δικός μου δεν είναι τέτοιος.
- Αν το τσίκας έχει παραφυάδες χαμηλά στη βάση του και θέλουμε να τις αφαιρέσουμε ή θέλουμε να τις αναδείξουμε, είναι λογικό να πρέπει να καθαρίσουμε τα παλιά φύλλα. Ακόμη δεν έχω δει κάποια παραφυάδα.
- Τα χαμηλότερα φύλλα προστατεύουν το φυτό από την παγωνιά. Να σημειωθεί ότι το τσίκας μπορεί να πάθει ζημιές αν εκτεθεί σε θερμοκρασία χαμηλότερη των -5 ℃.
Τσίκας σε κήπο που θα μπορούσε να είναι καθαρός και τακτοποιημένος αν κάποιος κούρευε την χλόη. (Φωτ. Τ.Α.) |
Ποιά φύλλα κόβουμε;
Τα φύλλα παράγουν την ενέργεια που χρειάζονται τα φυτά για να ζήσουν. Τα πράσινα φύλλα του τσίκας είναι λειτουργικά. Κάνουν φωτοσύνθεση και περιέχουν θρεπτικά στοιχεία. Όσα είναι κίτρινα, αλλά όχι ξερά, περιέχουν θρεπτικά στοιχεία άρα και αυτά είναι χρήσιμα για το φυτό. Τέλος, τα ξερά καφέ φύλλα προσφέρουν στο φυτό προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Επομένως, αν αποφασίσουμε να κλαδέψουμε ποιά φύλλα του τσίκας κόβουμε; Κόβουμε τα καφέ, ξερά φύλλα. Δεν κόβουμε τα πράσινα, ούτε τα κίτρινα.