Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Κάποιος ρώτησε 8. Για τα είδη μπουγκανβίλιας

Ένας αναγνώστης του ιστολόγιου έθεσε τα εξής ερωτήματα: 

«Εχω μια βουκαμβίλια στον κήπο μου η οποία έχει μεγάλη φυλλοροή και μαζεύουμε συνεχώς τα φύλλα της στον κήπο και στο μπαλκόνι. Υπάρχει κάποια ποικιλία βουκαμβίλιας που να μην έχει μεγάλη φυλλοροή; Εχω ακούσει για ήρεμη και άγρια βουκαμβίλια και ότι η ήρεμη (η οποία δεν έχει και αγκάθια) δεν παρουσιάζει τέτοιο θέμα. Ισχύει ο διαχωρισμός αυτός; Που μπορώ να βρώ περισσότερες πληροφορίες γενικά για την βουκαμβίλια;»



Τα είδη και οι ποικιλίες μπουγκανβίλιας που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά διαφέρουν μεταξύ τους στο χρώμα, στην αντοχή στο κρύο και στο μέγεθος. 
Οι περισσότερες ποικιλίες γίνονται μεγάλες και έχουν σχετικά μικρή αντοχή στο κρύο. Μάλλον αυτές είναι που έχετε ακούσει να ονομάζουν «ήρεμες». Υπάρχει μία «νάνα» μπουγκανβίλια που είναι πιο μικρή, με πιο συμπαγή φυλλωσιά απ' τις άλλες και ροζ βράκτεια φύλλα. 
Μπουγανβίλια
Η «νάνα» μπουγκανβίλια
Αυτή που κοινώς ονομάζεται «άγρια» είναι η Santeriana, η οποία έχει σκούρα μοβ βράκτεια και αντέχει λίγο παραπάνω στο κρύο από τις άλλες. 

Μπουγκανβίλια
Η «άγρια» μπουγκανβίλια
Βράκτεια φύλλα είναι τα χρωματιστά φύλλα που εμφανίζονται γύρω από τα άνθη.

Μπουγκανβίλια
Τα λευκά ανθάκια της μπουγκανβίλιας και γύρω τους τα χρωματιστά βράκτεια φύλλα (φωτ. Τ.Α.)
Τα βράκτεια φύλλα πέφτουν όταν ολοκληρωθεί η άνθηση. Έτσι, όσο πιο πολλά άνθη έχει μια μπουγκανβίλια τόσο περισσότερα θα είναι και τα πεσμένα χρωματιστά φύλλα. Δηλαδή, η φυλλόπτωση δεν σχετίζεται με την ποικιλία αλλά με το πόσα άνθη βγάζει το φυτό. 
Όλες οι μπουγκανβίλιες έχουν αγκάθια, άλλες λιγότερα και άλλες περισσότερα. 
Δεν γνωρίζω κάποιο βιβλίο ειδικό για την μπουγκανβίλια. Ένα άρθρο πλούσιο σε πληροφορίες για το φυτό αυτό δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ερασιτέχνης Κηπουρός (τεύχος 5 Ιούνιος-Ιούλιος 2011). 
Δεν γνωρίζω, επίσης, κάποια ιστοσελίδα αφιερωμένη ειδικά στη μπουγκανβίλια. 
Στο μπλογκ αυτό αν πατήστε στην ετικέτα «μπουγκανβίλια» θα βρείτε όλα τα σχετικά δημοσιεύματα. Οι ετικέτες βρίσκονται με αλφαβητική σειρά στο κάτω μέρο της σελίδας. 

52 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/7/15 09:25

    Πήρα την άνοιξη μια γλάστρα φουντωτή. Σήμερα το λουλούδι μου έχει τέσσερα κλωνάρια, περίπου 50 εκ το καθένα, είναι ανθισμένα στην κορυφή, αλλά έχουν πέσει όλα τα φυλλαράκια τους. Πως θα ξαναφουντώσει το φυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υποθέτω ότι η «φουντωτή γλάστρα» που πήρατε την άνοιξη είναι μία μπουγκανβίλια. Δεν μπορώ να σας δώσω κάποια συμβουλή επειδή δεν γνωρίζω για ποιό λόγο έπεσαν τα «φυλλαράκια». Κάνατε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα; Αν ναι, υπάρχει περίπτωση να έγινε εκεί ζημιά. Κάθε πότε ποτίζετε και με πόσο νερό; Σε τι θέση είναι τώρα η γλάστρα; Είναι στον ήλιο; Στη σκιά; Τη χτυπάει ο άνεμος; Βάλατε λίπασμα; Αν ναι, πόσο και τι;

      Διαγραφή
  2. Εχω μια βουκαμβίλια στο μπαλκόνι μου ... Ειναι ΝΔ το μέρος που την εχω φυτέψει .. Έχουν πέσει τα Ανθη της μετά απο ένα μήνα .. Υπάρχει φως αλλα ο ήλιος την βλέπει απο τις 4.00 μμ και μετά ... Θα βγάλει παλι Ανθη ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά αντιμετώπιζα μερικά προβλήματα, τα οποία τώρα σιγά-σιγά τακτοποιούνται.
      Θα ανθίζει σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα συγκριτικά με μπουγκανβίλιες που είναι όλη μέρα κάτω από τον ήλιο.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα και πάλι κ. Ταξιάρχη. Η βουκαμβίλια μας μεγάλωσε αρκετά πλέον και αναγκαστικά έπρεπε να την αλλάξουμε μέρος αφού ήταν δεμένη σε κάγκελο και λόγω μεγεθους είχε θέμα με το βάρος και τον αέρα. Την βάλαμε λοιπόν σε πέργκολα κολλητά με τον τοίχο. 2-3 κλαδιά ακουμπάνε πάνω στην περγκολα ενώ όλα τα υπόλοιπα " κοιτανε" προς τα έξω. Έχει λοιπόν 4-5 μέρες που την μεταφέραμε και σήμερα παρατήρησα ότι 4-5 φυλλαράκια κιτρίνισαν και έπεσαν. Είναι φυσιολογικό ή υπάρχει περιοπερί να φταίει κάτι άλλο. Δεν αλλάξαμε τίποτα όσον αφορά το οοτισμα, ούτε και η γλάστρα άλλαξε. Άλλαξε όμως οι ώρες που τη "χτυπάει" ο ήλιος. Πριν την "έβλεπε" περιπου 5 ωρες ενω τώρα "βλεπει" μόνο τη γλαστρα και τον κορμό μέχρι ένα σημεία αλλά καθόλου τ' άνθη και τα φύλλα. Θα την επηρεασει αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά εκεί που ήμουν δεν είχα πρόσβαση στο ίντερνετ.
      Αυτή είναι η ίδια μπουγκανβίλια για την οποία έχετε γράψει ξανά σε άλλη ανάρτηση;
      Το να έχουν κιτρινίσει 4-5 φύλλα 4-5 μέρες μετά την αλλαγή θέσης δεν είναι κάτι που μπορεί να αξιολογηθεί. Η αλλαγή θέσης μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα θα στεγνώνει το χώμα μέσα στη γλάστρα και επομένως επηρεάζει και το πότισμα.
      Για να έχει πλούσια ανθοφορία η μπουγκανβίλια χρειάζεται θέση ηλιόλουστη. Όσο περισσότερες ώρες τη «βλέπει» ο ήλιος τόσο πιο πολλά άνθη θα κάνει.

      Διαγραφή
    2. Ναι είναι η ίδια. Ο ήλιος πρέπει να βλέπει όλο το φυτό ή αραρκ μονο τη γλάστρα;

      Διαγραφή
    3. Για να έχει πλούσια ανθοφορία η μπουγκανβίλια χρειάζεται θέση ηλιόλουστη. Η μπουγκανβίλια. Όχι η γλάστρα της ή το χώμα της.

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα.Υπαρχουν διαφορα χρωματα για νανα μπουκαμβιλια η μονον ένα?? Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Απ' όσο γνωρίζω μόνο μία ποικιλία υπάρχει αυτή με τα λιλά χρωματιστά φύλλα που ονομάζεται Mini Thai. Δεν έχω μάθει κάτι για κάποια νέα ποικιλία.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος17/9/18 16:46

    Καλησπέρα σας!!Εκοψα την βουκαμβίλια του κήπου μου κάτι είχε φυτευτεί δίπλα σε μια απο τις κολόνες της πολυκατοικίας και θα έχουμε θέμα στα θεμέλια.Θα ήθελα να σας ρωτήσω πως να αφαιρέσω εν κομμάτι κορμού που έχει μείνει μαζί με τις ρίζες της για να μην ξαναβγεί στο ίδιο σημείο,δεν μπορώ να σκάψω το χώμα είναι πολύ ξερό.Ευχαριστω πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Καταστρέψτε τα υπολείμματα του κορμού με κάποια μεταλική σφήνα ή σκαρπέλο και σφυρί, ως εκεί που φτάνετε. Καλύψτε ό,τι μείνει με μια πέτρα ή μια πλάκα. Αν αναβλαστήσει, δηλαδή εμφανιστεί κάποιο φυλλαράκι, κόψτε το. Πάντως η μπουγκανβίλια δεν είναι από τα φυτά που μπορούν να κάνουν ζημιές με τις ρίζες τους.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος17/9/18 16:48

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ καλησπέρα κ. Ταξιαρχη. Η βουκαμβίλια μας εδώ και λίγο καιρό έχει γεμίσει από πολύ μικρά μαύρα ζωυγια που πηγαίνουν γύρω γύρω από τα άνθη. Τα καθάρισα όλα πριν 1-2 βδομάδες και βλέπω ότι τώρα είναι πολλά περισσότερα. Τι ακριβώς συμβαινει και πως μπορώ να τ' αντιμετωπισω; Ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν μπορείτε στείλτε μου φωτογραφίες για να καταλάβω τι είναι αυτά τα ζωύφια. Θα βρείτε το email μου στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
    2. Είδα τη φωτογραφία. Υποψιάζομαι ότι το παρακάνατε με το λίπασμα και στρώσατε το ... τραπέζι για τις μελίγκρες. Σπάνια τις βλέπουμε σε μπουγκανβίλια αλλά γίνεται και αυτό. Για την καταπολέμησή τους μπορείτε να ψεκάσετε με σαπουνόνερο ή με φυσικό πύρεθρο. Διαβάστε την ανάρτηση «Καταπολέμηση μελίγκρας» εδώ: https://taxiarxi.blogspot.com/search/label/μελίγκρα.

      Διαγραφή
  8. Γιαννης11/10/18 18:42

    Καλησπερα σας.Ηθελα να σας ρωτησω το εξης : Τον ιουλιο πηρα μια ανναριχωμενη μπουκαμβιλια.Φυτευτηκε σε γλαστρα με τρυπες αποστραγγισης,χαλικι και μιξη χωματος.Κατα την διαρκεια των διακοπων,το αυτοματο συστημα δεν δουλεψε σωστα,και ποτιζε συνεχεια,ευτυχως σε μικρη ποσοτητα.Η μπουκμβιλια ηταν μουσκεμα κι εκτοτε δεν ειναι σε καλη κατασταση,μικρα φυλλα που πεφτουν ευκολα,δεν αναπτυσεται.Αν σαπισε η ριζα της, υπαρχει κατι που μπορω να κανω να σωσω το φυτο?Ευχαριστω και με συγχωρειτε για το μεγαλο κειμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ρυθμίσετε το πότισμα ώστε να παίρνει νερό μόνον όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Στη συνέχεια, θα περιμένετε να έρθει το τέλος του χειμώνα. Τότε θα αφαιρέσετε όποιο ξερό κλαδί ή τμήμα του υπάρχει και θα αρχίσετε να δίνετε λίπασμα.
      Μην ζητάτε συγγνώμη, το κείμενό σας δεν ήταν μεγάλο. Αν έχετε απορίες γράψτε ξανά.

      Διαγραφή
  9. Γιαννης3/1/19 16:18

    Χρονια Πολλα και καλη Χρονια!!Σας ευχαριστω πολυ για την συμβουλη σας, η μπουκαμβιλια μου επανηλθε και μαλιστα αν και μεσα στο καταχειμωνο - βρισκομαι Θεσσαλονικη- εβγαλε και ανθη!!Το μονο που παρατηρησα ειναι πως σε καποια σημεια τα μικρα φυλαρακια της ξεραθηκαν, ισως να φταιει και το κρυο.Σας ευχαριστω και παλι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιθανότερο είναι ότι φταίει το κρύο. Ελπίζω μετά τα χιόνια της 4ης και 5ης Ιανουαρίου να μην είχατε προβλήματα.
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα σαα, η βουκαμβίλια μας μετά τα πολλά τα κρύα και με το φόβο να έχει παγώσει έδειξε τα δόντια της και έχει βγάλει τα πρώτα της λουλουδάκια. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι έχει βγάλει μόνο κάτω στη ρίζα και σε απόσταση μέχρι 20 πόντους ύψος. Σε όλο το υπόλοιπο φυτό δεν έχω παρατηρήσει κάτι...Υπάρχει περίπτωση να έχει πάθει ζημιά από ένα σημείο και πάνω και να είναι ζωντανό μόνο το κάτω μέρος; Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι μπορεί ένα μέρος του φυτού να έχει χαλάσει από το κρύο. Ξύστε ελαφρά το φλοιό στο τμήμα που δεν έχει φύλλα. Αν μέσα δείτε κάτι πράσινο τότε το τμήμα αυτό είναι ζωντανό και κάποια στιγμή θα δώσει νέα βλάστηση. Μπορείτε επίσης να περιμένετε μερικές εβδομάδες για να δείτε από που θα εμφανιστεί νέα βλάστηση. Μετά, όταν πια θα είναι φανερό ποιό τμήμα είναι ζωντανό και ποιό όχι, θα κλαδέψετε το ή τα ξερά κομμάτια.
      Θυμηθείτε τους επόμενους χειμώνες ότι μπορεί να χρειαστεί να προστατεύσετε την μπουγκανβίλια σας από την παγωνιά.

      Διαγραφή
  11. Η βουκαμβίλια είναι πάνω από 1.5 μέτρο και έχει έναν κύριο κορμό και μετά αρκετά κλαδιά στο πάνω μέρος της. Αν δεν βγάλει πουθενά ψηλά θα πρέπει να την κόψω όλο τον κορμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποιο κομμάτι είναι σίγουρα ξερό μπορείτε να το κόψετε. Δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά θα το φυτό θα δείχνει πιο όμορφο.
      Θυμηθείτε τους επόμενους χειμώνες ότι μπορεί να χρειαστεί να προστατεύσετε την μπουγκανβίλια σας από την παγωνιά.

      Διαγραφή
    2. Σε τέτοιο μέγεθος τι ακριβώς κάνουμε για να την προστατεψουμε;;

      Διαγραφή
    3. Έχετε υπ' όψη ότι η μπουγκανβίλια υποφέρει με θερμοκρασίες παγετού. Αν συμβεί αυτό κάνουμε κάτι από τα εξής:
      1. Τη μεταφέρουμε σε χώρο προστατευμένο έξω ή εσωτερικό που θα είναι φωτεινός και την τοποθετούμε μακρυά από πηγές θερμότητας (όπως καλοριφέρ, θερμάστρα κ.λπ.)
      2. Τη σκεπάζουμε με αντιπαγωτικό πανί (λέγεται και φλις κηποτεχνίας).
      3. Τη σκεπάζουμε με ό,τι έχουμε πρόχειρο όπως παλιές κουβέρτες, εφημερίδες κ.ά.

      Οι επιλογές 2 και 3 είναι προσωρινές, εφαρμόζονται μόνον τις μέρες που έχει χαμηλές θερμοκρασίες. Η 1 είναι βολική για περιοχές όπου το θερμόμετρο πέφτει κοντά στο 0 C για πολλές μέρες το χρόνο.

      Διαγραφή
  12. Γεια σας !! εχω μια βουκαμβιλια η οποια ενω αρχιζε να βγαζει πρασινο υγειες φυλλωμα στα μισα ανοιξε το χρωμα κ οι γραμμες μεσα παραμειναν σκουρες .καποα κλαδια ομως εχουν φυλλα κανονικο χρωμα .σε καποια σημεια που τα αφαιρεσα βγαζει παλι καινουρια .Τι μπορει να συμβαινει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η μπουγκανβίλια αυτή είναι σε ηλιόλουστη θέση; Της έχετε βάλει ποτέ λίπασμα;

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα σας, παρατήρησα εδώ και 2-3 βδομάδες την εμφάνιση μελιγκρας στην βουκαμβίλια μας με αποτέλεσμα ν' αρχίζουν τα νέα της φύλλα να γυρνάνε και να παίρνουν αυτο το περίεργο σχήμα. Ψεκασα 2 φορές με το μείγμα σαπουνιού παρόλα αυτά συνεχίζω και βλέπω κάποιες με αποτέλεσμα τα φύλλα να εξακολουθούν να μεγαλώνουν περιεργα. Τι άλλο μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ για ακόμα μια φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι ασυνήθιστο να έχει μελίγκρες μια μπουγκανβίλια. Μήπως βάζετε πολύ λίπασμα; Μήπως το λίπασμα αυτό είναι πολύ πλούσιο σε άζωτο;
      Αν δεν θέλετε να συνεχίστε με το σαπουνόνερο, ψεκάστε με κάποιο σκεύασμα που περιέχει πυρεθρίνη (π.χ. Σπρούζιτ κ.ά.)

      Διαγραφή
    2. ...κι όμως έχει και πριν ξεκινήσω το λίπασμα κιόλας. Πέρσυ είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα δυστυχώς. Φοβάμαι πως πηγαίνουν από το νυχτολούλουδο που έχω δίπλα. Λίπασμα χρησιμοποιώ ένα γενικό όπως μου είπαν μπιλακι μπλε χρώματος αν βοηθάει. Το μιγμα που χρησιμοποιώ είναι πράσινο σαπούνι με φλούδα από λεμόνι και νερό. Διάβασα και άλλα παρόμοια. Έχετε να προτείνετε κάτι εσείς;

      Διαγραφή
    3. Αφού το πρόβλημα ξεκινά από το νυχτολούλουδο θα πρέπει να προσέξετε την επόμενη άνοιξη ώστε να ξεκινήστε από εκεί την καταπολέμηση της μελίγκρας. Αναφέρομαι στην επόμενη άνοιξη επειδή καθώς θα προχωρά το καλοκαίρι το πρόβλημα της μελίγκρας θα μειώνεται σε όλα τα φυτά.
      Σας ρώτησα για την ποσότητα του λιπάσματος που βάζετε επειδή, αν βάζετε πολύ απ' αυτό τότε η μπουγκανβίλια θα βγάζει πολλά καινούργια φύλλα τα οποία είναι τρυφερά και γι΄αυτό ευαίσθητα στα «δαγκώματα» της μελίγκρας.
      Για την καταπολέμηση σας πρότεινα το εξής: «Αν δεν θέλετε να συνεχίστε με το σαπουνόνερο, ψεκάστε με κάποιο σκεύασμα που περιέχει πυρεθρίνη (π.χ. Σπρούζιτ κ.ά.)». Έχετε υπ' όψη ότι το σαπουνόνερο θα χρειαστεί πολλές εφαρμογές και ότι το διάλυμα δεν διατηρείται, αν το φτιάξετε θα πρέπει να το ψεκάσετε όλο. Ό,τι και αν διαλέξετε να ψεκάζετε μόνον ποτισμένα φυτά.

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα! Χρόνια Καλά, Αγάπης κ, Υγείας!!
    Α) Αν γνωρίζεται την χρήση του θερμοκηπίου (1,45Χ1,45Χ1,90)??
    Β) Σε ποιες θερμοκρασίες πρέπει να μπουν μέσα στο θερμοκήπιο (Φυτά κ, Λουλούδια)??
    Γ) Όταν λέμε Αντοχής στα κρύα ?? στα πόσα κρύα Νοούμε ???
    Δ) Αν Αντέχουν οι Βασιλικοί (Μαύρος-Αγιορείτικος-Πλατύφυλλος-Κ,άλλοι)
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ κ, ν'είσαι καλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας και Καλή Χρονιά!
      Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά δεν είχα πρόσβαση σε υπολογιστή.
      1. Αυτό που ζητάτε είναι κάτι που δεν χωράει εδώ. Είναι θέμα ενός ή και περισσότερων βιβλίων.
      2. Η ελάχιστη θερμοκρασία στην οποία αντέχουν τα φυτά εξαρτάται από το είδος του φυτού, από την κατάστασή του και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο άνεμος για παράδειγμα.
      3. Αυτό πρέπει να το διευκρινίσει όποιος μιλάει για φυτά αντοχής στο κρύο. Σε ποιό ή ποιά φυτά αναφέρεστε;
      4. Οι βασιλικοί σε ένα θερμοκήπιο που μπορεί να κρατήσει θερμοκρασία πάνω από 12-15 C όλο το 24ώρο μπορούν να τα βγάλουν πέρα το χειμώνα, με εξαίρεση φυσικά όσους ζουν μόνον έναν χρόνο.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  15. Η ορμόνη για την φύτευση πόσο έχει? Μπορείς να μεταφυτευσεις και χειμώνα την βουκαμβίλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι, η μπουγκανβίλια μπορεί να μεταφυτευτεί και τον χειμώνα.
      Δεν γνωρίζω πόσο κοστίζει η ορμόνη ριζοβολίας. Πάντως δεν είναι ένα υλικό ακριβό.

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα. Έχω μοσχεύματα βουκαμβιλιας σε γλάστρες σκεπασμενες με σακούλα εδώ και ένα μήνα ίσως και πάρα πάνω και στο έδαφος σκεπασμένο με διάφανα μπουκάλια. Βλέπω οτι πέταξαν καινούρια φυλλαράκια. Τις έχω σε φωτεινό σκιερό μέρος. Τώρα προβληματιζομαι γιατί θα φύγω για δύο μήνες και δεν ξέρω τι θα γίνει με την εξέλιξή τους. Τις γλάστρες τις έβαλα στο χώμα κοντά σε μπεκακια αυτόματου ποτίσματος. Περιμένω τις συμβουλές σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα. Μοσχεύματα βουκαμβιλιας σε γλάστρες και σε έδαφος καλυμμένες με σακούλες διάφανες εδώ και ένα μήνα πέταξαν καινούρια φυλλαράκια. Τι θα απογίνουν τώρα που θα λείψω για δύο μήνες; Τις γλάστρες τις έβαλα κοντά σε μπεκακια αυτόματου ποτίσματος στο έδαφος. Απαντήστε μου σχετικά ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το θέμα του ποτίσματος είναι πολύ σημαντικό, αν μπορείτε να το λύσετε με τα μπεκ που ήδη έχετε τότε σας απομένουν τα εξής: να προστατεύσετε τα νεαρά φυτά από χαμηλές θερμοκρασίες (οπωσδήποτε τον πάγο ή το χιόνι), από ανέμους, ακόμη και από δυνατό ήλιο.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  18. Καλημερα κυριε Ανδριτσοπουλε...εχω μια μπουκαμβιλια περσινη που το χειμωνα την εβαλα σε εσωτερικο χωρο (κλιμακοστασιο)φωτεινο σχετικα..εχω πανω απο 1 μηνα που την εβγαλα στη βεραντα μου σε ηλιολουστο σημειο αλλα τα φυλλα της ειναιπολλα βεβαια, αλλα πρασινα ξεθωριασμενα...ειναι,σε καλη γλαστρα για το μεγεθος της και της εχω βαλει λιπασμα 2 φορες στο διαστημα αυτο που την εβγαλα εξω .τα ποτισματα αραια...1 φορα τη βδομαδα..θα μπορουσατε να μου πειτε τι μπορω να κανω για το ξεθωριασμενο φυλλωμα η αν χρειαζεται καποιο ειδικοτερο λιπασμα;Εβαλα αυτο το κοινο της ανθοφοριας...ευχαριστω πολυ εκ των προτερων...ναστε καλα!ευχαριστουμε παντα για τις συμβουλες σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το πιθανότερο είναι ότι το ξεθωριασμένο χρώμα οφείλεται στο ότι το φυτό ήταν σε εσωτερικό χώρο. Σταδιακά θα το δείτε να επανέρχεται στα κανονικά. Ποτίστε όποτε αισθάνεστε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό και δώστε λίπασμα μόνον σε ποτισμένα φυτά. Για το μέλλον προσέξτε το εξής, μην βάζετε κατ΄ευθείαν τη μπουγκανβίλια από τον εσωτερικό χώρο στην ηλιόλουστη θέση, αλλά πριν την πάτε εκεί αφήστε την 1-2 εβδομάδες σε έναν εξωτερικό σκιερό χώρο

      Διαγραφή
  19. Ανώνυμος14/11/22 08:22

    Καλησπέρα σας, έχω μια βοκαμβιλια σε πιθάρι που ο νότιας είναι τοίχος. Θα πρέπει όλο τον χειμώνα να την έχω ολόκληρη σκεπασμένη με προστατευτικό ; Επίσης μπορώ για περισσότερο προστασία να βάλω από πάνω και νάιλον; Πως θα μπορέσω να την συντηρήσω καλύτερα; Μένω Χαλκιδική πιάνει θερμοκρασίες και κάτω του 0. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το καλύτερο θα ήταν να την κρατήσετε όλο το χειμώνα σε κάποιο εσωτερικό χώρο, χωρίς ιδιαίτερη θέρμανση που θα είναι φωτεινός. Αν δεν μπορείτε να κάνετε αυτή τη μετακίνηση θα πρέπει να σκεπάζετε το φυτό όποτε το θεμόμετρο πλησιάζει το 0 και μετά να το ξεσκεπάζετε. Δηλαδή αποφύγετε να το κρατήσετε τυλιγμένο για 3-4 μήνες. Προσέξτε πολύ το πότισμα. Θα πρέπει να ποτίζετε μόνον όταν το χώμα είναι καλά στεγνό.

      Διαγραφή
  20. Ανώνυμος22/9/23 21:53

    Καλησπέρα σας, προσπαθώ να βρω βουκαμβίλια με ροζ κουφέτι χρώμα να αγοράσω. Είχα δει παλιότερα σε κάποιο νησί αλλά δεν έχω καταφέρει να βρω εκτοτε. Σε όσα φυτώρια έχω πάει μου δείχνουν τη ροζ φουξ κ παραλλαγές της αλλά όχι ροζ κουφέτι. Μήπως γνωρίζετε κάτι σχετικο; σας ευχαριστώ πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μακάρι να ήξερα κάποιο φυτώριο που να έχει αυτή τη μπουγκανβίλια, αλλά δεν γνωρίζω κάτι. Πάντως αν ήμουν στη θέση σας θα ξεκίναγα από τα μεγαλύτερα. Ενδεικτικά, θα παραθέσω μερικά απ' αυτά που βρίσκονται στην Αττική: Φυτώρια Τσακίρη, το Parantise Plants, ο Χορομίδης κ.ά.
      Αν ούτε εκεί δεν κατάφερνα να βρω αυτό που ήθελα, τότε θα προσπαθούσα να πολλαπλασιάσω την επιθυμητή μπουγκανβίλια με κάποιο μόσχευμα. Φυσικά με την προϋπόθεση ότι θα έβρισκα ένα μητρικό φυτό.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος26/9/23 02:15

      Ευχαριστώ πολύ. Θα επικοινωνήσω τηλεφωνικά μαζί τους μια και δεν βρίσκομαι στην Αττική.

      Διαγραφή
    3. Είναι καλύτερο να αναζητήσετε πρώτα την συγκεκριμένη ποικιλία στις ιστοσελίδες των φυτωρίων και μετά να τηλεφωνήσετε.

      Διαγραφή
  21. Ανώνυμος11/7/24 13:24

    Κ.Ανδριτσοπουλε
    Η ρίζα τής βουκαμβίλιας κατεβαίνει κατακόρυφα ή αναπτύσεται περιμετρικά?? Η ερώτηση αφορά τον καθορισμό της περιοχής λίπανσης για φυτό 2-3 ετών με ύψος περίπου 2.50μ. πού αρνείται πεισματικά νά ανθίσει, αν καί τηρούνται οι σχετικές οδηγίες..( πότισμα, λίπανση κλπ).
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το ριζικό σύστημα της μπουγκανβίλιας αποτελείται από μία κεντρική πασσαλώδη ρίζα από την οποία ξεκινούν πάρα πολλές πλάγιες.
      Όμως αυτό δεν παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της περιοχής λίπανσης. Εξ άλλου μπορεί κανείς να δώσει το λίπασμα μέσω των φύλλων με ειδικό λίπασμα, που δεν είναι και κάτι δυσεύρετο. Να θυμήσω ότι την εποχή αυτή δεν δίνουμε λίπασμα.
      Πριν κάνετε κάτι, γράψτε μου μερικές απαντήσεις:
      Πόσες ώρες τη μέρα δέχεται άμεσα το ηλιακό φως η μπουγκανβίλια σας;
      Την κλαδέψατε; Αν ναι, πότε;
      Τον χειμώνα την ποτίζετε τακτικά;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  22. Ανώνυμος19/9/24 19:04

    Γεια σας, θελω να φυτεψω δυο μπουκαμβιλιες στο σπιτι μου σε αυλη αλλα ο μηχανικος μου ειπε οχι κοντα στο σπιτι γιατι οι ριζες θα κανουν κακο στα θεμελια. Ισχυει η μηπως ειναι υπερβολη. Ευχαριστω εκ των προτερων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Πραγματικά θα ήθελα να μάθω πως οι ρίζες της μπουγκανβίλιας μπορούν να χαλάσουν θεμέλια κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα, γιατί δεν γνωρίζω να ισχύει κάτι τέτοιο. Το ριζικό σύστημα συγκεκριμένων φυτών όπως η συκιά, το πεύκο κ.ά. μπορούν να σηκώσουν τοίχους περίφραξης ή άλλες ελαφρές κατασκευές όχι όμως να χαλάσουν θεμέλια κτιρίων που είναι φτιαγμένα από τσιμέντο και σίδερα.
      Όμως προσέξτε το εξής, αν το σπίτι σας βρίσκεται σε περιοχή όπου υπάρχει υποχρέωση για σύνταξη σχεδίου πυροπροστασίας, τότε το σωστό είναι να μην φυτέψετε τίποτε ψηλότερο από 0,50 εκ. σε απόσταση μικρότερη των 5 μ. από το κτίριο. Δεν αναφέρομαι στο καθάρισμα του οικοπέδου από ξερά χόρτα αλλά στον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  23. Ανώνυμος2/10/24 18:10

    Σας ευχαριστώ πολύ κ.Ταξιαρχη, θα επανέλθω κάποια άλλη στιγμή που θα ειμαι έτοιμη, γιατί ο μηχανικός δεν μου μίλησε για πυροπροστασία αλλά για τις ρίζες της μποκαμβιλιας.Θα το διευκρινίσω και. θα επανέλθω.Σας ευχαριστώ πάντως πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.