Ο αναγνώστης Γ.Ο. έστειλε ένα e-mail γιατί οι πορτοκαλιές τους παρουσιάζουν προβλήματα.
«Έχω 12 πορτοκαλιές ηλικίας τουλάχιστον 13-14 χρονών. Πέντε από αυτές υποφέρουν σε άσχημο βαθμό από τροφοπενία αζώτου και σιδήρου. Στον κήπο μου σκορπίστηκε δυστυχώς, μεγάλη ποσότητα στάχτης που μάλλον είναι η πηγή του προβλήματος. Δεδομένης της εποχής που βρισκόμαστε, μπορώ να βάλω νιτρική αμμωνία; Μήπως θα ήταν καλύτερη λύση ο ψεκασμός με διαφυλλικό λίπασμα με βάση το άζωτο; Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι κατάλληλο, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κάποιο άλλο λίπασμα με άλλες αναλογίες Ν-P-K και ποιό και σε ποιά μορφή;
Στα ίδια δέντρα, αν και έχουν πολλά πορτοκάλια που ωριμάζουν σιγά σιγά, αυτά πέφτουν συνεχώς πριν καν αλλάξει το χρώμα τους και αναρωτιέμαι μήπως αιτία γι αυτό είναι οι τροφοπενίες.»
Η στάχτη είναι καλή για τον κήπο αλλά με μέτρο. Μάλλον αυτή είναι η αιτία του προβλήματος, όπως το λέτε και εσείς.
Θα ήταν λάθος να δώσετε τώρα, άζωτο στα δέντρα σας γιατί η νέα βλάστηση που θα εμφανιστεί γρήγορα, θα κινδυνεύσει να καταστραφεί το χειμώνα. Απ’ την άλλη μεριά υπάρχει το πρόβλημα του πώς θα τα βγάλουν πέρα τα δέντρα με το κρύο του χειμώνα, αν δεν έχουν τροφή. Η πρότασή μου είναι η εξής:
Βάλτε θειικό σίδηρο (καραμπογιά) στο χώμα γύρω από κάθε δέντρο για να διορθώσετε την τροφοπενία σιδήρου.
Ψεκάστε τα όλα με κάποιο σκεύασμα με βάση τα φύκια (π.χ. Acadian) για να δυναμώσει η αντοχή και άμυνά τους στο κρύο. Έτσι θα έχετε βάσιμες ελπίδες ότι θα σωθούν τα δέντρα.
Σπείρετε στο «χωράφι» σας ένα ψυχανθές (π.χ. φακές) για να διορθώσετε τη ζημιά της υπερβολικής στάχτης. Προς το τέλος του χειμώνα ή όταν ανθίσουν τα ψυχανθή, ενσωματώστε τα στο έδαφος του περιβολιού με σκάλισμα ή φρεζάρισμα.
Όταν θα αρχίσει η άνοιξη, δώστε σε όλα τα δέντρα μία δόση από πλήρες λίπασμα.
Όλα αυτά δεν είναι σίγουρο ότι θα αποκαταστήσουν τη ζημιά 100 %, όμως σίγουρα κάτι θα καταφέρουν.
Όσο για τα πορτοκάλια, να ξέρετε ότι το χρώμα τους δεν είναι κριτήριο ωριμότητας. Σίγουρα η τροφοπενία μπορεί να προκαλέσει την πτώση των καρπών όμως μπορεί και να ωρίμασαν. Σε κάθε περίπτωση, μαζέψτε τα. Μην τα αφήσετε να εξαντλήσουν το δέντρο περισσότερο. Επίσης απομακρύνετε τα πεσμένα από το χώμα γύρω τους.
Εχω παρομοιο προβλημα! Μηπως θα ηταν καλυτερα η εφαρμογη χηλικου και οχι θειικου σιδηρου και σε ποια ποσοτητα? Επισης γνωριζω καποιο σκευασμα για διαφυλλικη λιπανση που περιεχει σιδηρο και αζωτο, συγκεκριμενα το Oligo 8Fe. Ποια η γνωμη σας γι αυτο? Σας ευχαριστω παρα πολυ κυριε Ανδριτσοπουλε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ θειικός σίδηρος θα μειώσει το υψηλό (αλκαλικό) pH που προκάλεσε η στάχτη. Ο χηλικός δεν θα πετυχει κάτι τέτοιο. Εκτός απ' αυτό έχει και ένα ακόμη πλεονέκτημα: είναι πολύ φτηνός. Έχει και μειονεκτήματα αλλά για την περίπτωσή μας δεν έχουν σημασία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εποχή είναι ακατάλληλη για να δώσει κανείς άζωτο στα εσπεριδοειδή του. Έχει ζέστη σήμερα αλλά δεν ξέρουμε τι καιρό θα κάνει σε μερικές εβδομάδες και ένα ξαφνικό κρύο θα κάνει ζημιές στη νεαρή βλάστηση.
Το σκεύασμα που αναφέρετε δεν το γνωρίζω. Αν περιέχει άζωτο, σίδηρο και διάφορα ιχνοστοιχεία, όπως υποψιάζομαι απ' το όνομα, την άνοιξη θα μπορούσε κανείς να το χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει τα ξινά του· όμως και πάλι δεν θα διόρθωνε με αυτό το πρόβλημα που υπάρχει στο έδαφος λόγω της στάχτης.
Ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΘα μπορουσαμε να προσθεσουμε θειικο σιδηρο ταυτοχρονα με καποιο κοκκωδες συνθετικο λιπασμα κατω απο ενα δεντρο? Ευχαριστω πολυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που πρότεινα στον Γ.Ο. ήταν να βάλει τώρα, το φθινόπωρο δηλαδή, θειικό σίδηρο και κανένα άλλο λίπασμα πλην ενός εκχυλίσματος φυκιών. Προσέξτε όμως, αναφέρομαι στην συγκεκριμένη εποχή και στο συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει το περιβόλι του. Κάποια άλλη στιγμή του έτους και για κάποιο άλλο πρόβλημα θα έπρεπε να του προτείνω κάτι άλλο.
ΔιαγραφήΤο δικό σας έρωτημα δεν είναι εύκολο να απαντηθεί σωστά αν δεν γνωρίζει κάποιος: την κατάσταση των δέντρων και του εδάφους που τα φιλοξενεί καθώς και την εποχή του χρόνου για την οποία μιλάμε.
Γενικά η ανάμειξη διαφορετικών λιπασμάτων είναι δεν είναι μια απλή υπόθεση επειδή τα χημικά στοιχεία που τα αποτελούν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Μάλιστα ο τρόπος που αλληλεπιδρούν επηρεάζεται από τη μορφή στην οποία βρίσκονται μέσα στο λίπασμα. Τελικά, θα σας έλεγα τότι είναι καλύτερα να μην εφαρμόζεται ταυτόχρονα στα δέντρα σας διαφορετικά λιπάσματα.
Καλησπερα,,εχω κατι λεμονιες καμμια εικοσαρια χρονων,,και εχουν μεγαλη τροφοπενια σιδηρου πιθανως λογω κακης ποιοτητας νερου...Σκεφτομαι να ριξω θειικο σιδηρο διοτι διορθωνει και το πεχα του εδαφους...Θα μπορουσα να το συνδυασω με θειικη αμμωνια???Να ριξω γυρω στο κιλο απο το καθενα??
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάλτε τη θειική αμμωνία στο χώμα αλλά ο θειικός σίδηρος θα είναι πιο αποτελεσματικός στις λεμονιές σας αν τον ψεκάσετε στα φύλλα, σε διάλυμα περιεκτικότητας 4-5% σε σίδηρο. Ετσι θα διορθώσετε γρήγορα την έλλειψη σιδήρου.
ΔιαγραφήΗ βελτίωση ενός εδάφους που έχει πολλά άλατα, είναι μια άλλη συζήτηση. Ο θειικός σίδηρος χρησιμοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις όμως έχει κάποιους περιορισμούς. Με απλά λόγια, πρέπει να γνωρίζετε τι άλατα έχει το χώμα σας και μετά να επιλέξετε την ουσία που θα του προσθέσετε για να τα απομακρύνει. Πάντως το γενναιόδωρο πότισμα με νερό καλής ποιότητας κάθε 2-3 χρόνια είναι η καλύτερη μέθοδος για την απομάκρυνση των αλάτων.
Ευχαριστω για την ανταποκριση,,
ΔιαγραφήΤο νερο ειναι απο πηγαδι...Γνωριζω οτι το πεχα ειναι πανω απο 7 μενα απλο τεστ που εκανα...Με ξυδι και σοδα...Βιαστηκα και τα εριξα μαζι τελικα...Και μετα φρεζαρισα το χωμα...Με το θειικο σιδηρο εχω σωθει γιατι αντιμετωπισα προβλημα σε κατι καλλιστημονες και φωτινιες...Οποτε φανταστηκα οτι το ιδιο θα ισχυει και στις λεμονιες καθως ειναι φυτα που θελουν αναλογες συνθηκες...Απλα δεν γνωριζα αν μπορω να ριξω και τα 2 λιπασματα μαζι...Το ποτισμα να το κανω το γενναιοδωρο με νερο τις ΕΥΔΑΠ θα ειναι ενταξει?Και μπορω να το κανω πιο συχνα αν ειναι για καλο...
Επειδη εχω και αλλο σιδηρο το ψεκασμα γινεται και τωρα που εριξα στο χωμα?
Ο θειικός σίδηρος είναι πιο αποτελεσματικός όταν ψεκάζεται. Δηλαδή, το φυτό θα πάρει μεγαλύτερο μέρος του μέσω των φύλλων απ' ό,τι θα πάρει μέσω των ριζών.
ΔιαγραφήΜπορείτε να ψεκάσετε με σίδηρο, αλλά δεν ξέρω αν χρειάζεται.
Το ξέπλυμα των αλάτων με «καλό» νερό είναι η πιο παλιά μέθοδος απομάκρυνσης των αλάτων από το χώμα. Ομως το νερό δεν ξεχωρίζει «καλά» και «κακά» άλατα. Τα ξεπλένει όλα. Αρα ένα ξέπλυμα μια φορά στο 2-3 χρόνια, θεωρητικά, είναι αρκετό.
Σωστά κατάλαβα ότι τη σόδα τη χρησιμοποιήσατε για το τεστ του πεχά;
Πολυ σωστα καλαταβατε για την σοδα και το ξιδι...
ΔιαγραφήΟσον αφορα το ραντισμα θα περιμενω πρωτα να δω πως θα πανε τα φυτα και βλεπουμε....
Καλή συνέχεια!
Διαγραφήεχω αρωνια με τροφοπενια σιδηρου και με πεχα 7.5 ο θεικος σιδηρος θα ηταν αποτελεσματικος στο χωμα ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ σίδηρος αφομειώνεται καλύτερα από τα φυτά όταν το πεχά (pH) είναι μικρότερο από 6,5. Είναι προτιμότερο να ψεκάσετε με τον θειικό σίδηρο. Επίσης μπορείτε να δώσετε, διαφυλλικά ή στο έδαφος, χηλικό σίδηρο του τύπου Fe - EDDHA , γιατί αυτός ο τύπος συνιστάται σε ασβεστούχα εδάφη.
Διαγραφήμπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα λεμόνια που δεν χρειάζονται και έχουν πέσει για λίπασμα στην λεμονιά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά αντιμετωπίζω κάποια προβλήματα αυτές τις μέρες.
ΔιαγραφήΑν εννοείτε, να αφήνετε τα λεμόνια να αποσυντεθούν στο χώμα γύρω απ' το δέντρο, τότε η απάντηση είναι αρνητική. Αν όμως εννοείτε ότι θα μαζέψετε τα λεμόνια και θα τα βάλετε στον κομποστοποιητή, τότε η απάντηση είναι θετική υπό προϋποθέσεις.
ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ.ΞΕΡΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ Η ΣΤΑΔΙΑΚΑ..ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ..ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ..ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ...ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΟ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΜΗ ΚΑΛΑ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΖΟΜΕΝΑ ΝΕΡΑ Η ΟΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΠΟ ΓΥΡΩ ΠΗΓΕΣ..ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΜΕ ΑΜΜΩΝΙΑΚΟ ΑΖΩΤΟ ΚΑΙ Η ΕΝΣΚΟΡΠΙΣΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ ΘΕΙΚΟΥ ΧΑΛΚΟΥ(ΓΑΛΑΖΟΠΕΤΡΑΣ) ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΑ (1 ΜΕΤΡΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΠΟΣΤΑΣΗ)..ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑΕΡΙΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ (ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΚΑΙ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ Η ΜΑΡΤΙΟ ).ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ...ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ...ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ (ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΑ ΦΥΛΛΩΝ ΚΑΙ ΣΕ 2-3 ΜΗΝΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ)..ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ..ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ (2-3) ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ..ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΙΛΙΑΣΜΑ ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΣΤΡΑΦΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ...ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΟΨΙΕΣ ΟΤΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΑΙΤΙΑ...ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΥΚΗΤΕΣ Η ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΦΛΟΙΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ...ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ...ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΕΞΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΥΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ..ΕΠΗΕΡΑΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΚΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ?..ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΥΝΟΕΙΤΑΙ Η ΠΡΟΣΒΟΛΗ? ΣΕ ΑΛΚΑΛΙΚΟ Η ΣΕ ΟΞΙΝΟ ΕΔΑΦΟΣ?.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν γνωρίζω κάτι για το θέμα αυτό και έτσι δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Ο βαθμός οξύτητας του εδάφους επηρεάζει τη χλωρίδα του, αλλά δεν γνωρίζω τη σχέση του με τους μύκητες που έχουν προσβάλει τις καστανιές. Αναφέρεστε στο έλκος της καστανιάς;
ΔιαγραφήΣας παρακαλώ χρησιμοποιήστε πεζά και κεφαλαία γιατί ένα κείμενο γραμμένο μόνον με κεφαλαία γράμματα είναι δυσανάγνωστο.
Πορτοκαλιές 20 περίπου ετών έκαναν τον καρπό μικρό Και μερικές δεν έχουν καθόλου επίσης έχουν το χρώμα του ώριμου
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο χρώμα δεν είναι πρόβλημα επειδή αυτό δεν είναι κριτήριο ωριμότητας για τα πορτοκάλια. Το μικρό μέγεθος είναι πρόβλημα και μία πολύ πιθανή αιτία μπορεί να είναι η μείωση των θρεπτικών στοιχείων που παίρνει το δέντρο. Το λίπασμα που βάζετε έχει ιχνοστοιχεία;
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας κύριε Ανδριτσοπουλε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχωππορτοκαλιές 15-20 ετων. Κάθε χρονο έκαναν καρπούς αλλά φέτοςδεν έκαναν καθόλου. Ενω τα γκρειπφρουτ έκαναν πολύ μικρούς καρπούς σε μέγεθος καρυδιού.Χρησιμοποιώ μπλε λίπασμα three star 12-12-17 με ιχνοστοιχεία. Τι μπορεί να φταιει;
Σας ευχαριστώ.
Έχετε άλλα εσπεριδοειδή στον κήπο εκτός από τα γκρέιπ φρουτ και τις πορτοκαλιές; Αν ναι, αυτά είχαν κανονική καρποφορία;
ΔιαγραφήΣας ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτα που ανεφερα εναι 10 πορτοκαλιες(8 μερλιν 2 σαγκουινι) καμια με καρπο αν και την ανοιξη ειχαν μεγαλη ανθοφορια. Επιπλεον απο 8 λεμονιες οι 6 με καρπους, απο 6 μανταρινιες οι 3, και τελος 3 βαλεντσιες με καρπο.
Η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων μπορεί να είναι η αιτία όμως πολύ πιθανό είναι να φταίνε οι καιρικές συνθήκες (ξηρασία) που δεν ευνόησαν τη γονιμοποίηση των λουλουδιών ή και την καρπόδεση. Πιο πιθανό μου φαίνεται το δεύτερο παρά η έλλειψη «τροφής».
ΔιαγραφήΟ θειικός σίδηρος θα μειώσει το υψηλό (αλκαλικό) pH που προκάλεσε η στάχτη. Ο χηλικός δεν θα πετυχει κάτι τέτοιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήεχω αρωνια με τροφοπενια σιδηρου και με πεχα 7.5 ο θεικος σιδηρος θα ηταν αποτελεσματικος στο χωμα ;
Απάντηση
Απαντήσεις
Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος15/2/16 12:41
Ο σίδηρος αφομειώνεται καλύτερα από τα φυτά όταν το πεχά (pH) είναι μικρότερο από 6,5. Είναι προτιμότερο να ψεκάσετε με τον θειικό σίδηρο. Επίσης μπορείτε να δώσετε, διαφυλλικά ή στο έδαφος, χηλικό σίδηρο του τύπου Fe - EDDHA , γιατί αυτός ο τύπος συνιστάται σε ασβεστούχα εδάφη.
δεν ειναι οξυμωρο σχημα αυτο ,παρακαλω εξηγηστε ?
Στην μία περίπτωση το ζητούμενο είναι να διορθωθεί το έδαφος και στην άλλη να πάρει σίδηρο το φυτό.
Διαγραφήτι λίπασμα (NPK) προτείνετε ως γεωπόνος για τις ποικιλίες σε γλάστρες πορτοκαλιες,λεμονιες;
ΑπάντησηΔιαγραφήκοιτάζω στο ιντερνετ και διαβαζω οτι το αζωτο πρεπει να ειναι διπλασιο σε σχεση με το φώσφορο και το καλιο. Τα λιπάσματα ομως στην αγορα για εσπεριδοειδή ειναι σε κάλιο σχεδόν στο διπλασιο οι αναλογίες πχ ( 6-4-12)
εσείς τι προτείνετε;
Η πρότασή μου είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο έτοιμο λίπασμα για εσπεριδοειδή όπως αυτό που γράφετε ή κάποιο άλλο γενικής χρήσης λίπασμα. Αυτό που έχει σημασία στην περίπτωσή σας (γλάστρες με εσπεριδοειδή) είναι να προτιμήσετε λίπασμα υδατοδιαλυτό, είτε υγρό ή είτε σε μορφή σκόνης και όχι κοκκώδες. Αν όμως σας βολεύει η χρήση στερεού λιπάσματος τότε επιλέξτε κάποιο οργανικό.
Διαγραφήευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας,θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση έχω κάποιες μανταρινιές, οι οποίες αφού έδεσαν μανταρινάκια σε μέγεθος μεγάλου στραγαλίου. μετά τον μεγάλο καύσωνα έπεσαν σχεδόν όλα και άρχισε να ξαναανθίζει,το πότισμα τους είναι το συνηθισμένο(μία φορά την εβδομάδα).Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό?????Σας ευχαριστώ πολύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘερμοκρασίες πάνω από τους 37-38 C προκαλούν τέτοιες ζημιές, οι οποίες μάλιστα είναι αυξημένες αν η ζέστη συνδυαστεί με δυνατούς ανέμους.
ΔιαγραφήΚαλημέρα σας. Θα ήθελα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις για τα εσπεριδοειδή. Πρόσφατα απέκτησα μια πορτοκάλια νανάκι την οποία εχω στο μπαλκόνι μου σε γλάστρα. Ειναι 6 ετών και ίσως μεγαλύτερη και έχει πάνω ήδη 6-7 καρπούς. 2 βδομάδας μετά την απόκτηση της τη μεταφύτευσα σε μεγαλύτερη γλάστρα και χρησιμοποίησα φυτό χώμα το οποίο περιείχε σύμφωνα με τις οδηγίες λίπασμα για 8 εβδομάδες. Πάρολα αυτά εγω ανάμειξα με το φυτό ωμά και 3 κουταλάκια του γλυκού βιολογικό λίπασμα της Gemma ειδικό για εσπεριδοειδή το οποίο χρησιμοποιώ για τις λεμονιές που εχω στο μπαλκόνι μου. Υπάρχει περιπτωση λόγω μεταφύτευσης και λίπανσης να πέσουν οι καρποί; Επίσης παρατήρησα κάτι σαν καπνια σε μερικά από τα φύλλα της τα οποία ειναι μικρα σε μέγεθος, μυτερά και πολυ πυκνά σαν θάμνος. Εκτός αυτού είχε και πολλά στεγνά κλαδάκια από αυτά που δημιουργούνται όταν κλαδεύουμε ενα δέντρο τα οποία κλάδεψα μέχρι εκεί που μπορούσα χωρις να κατάματα στρέψω υγειής κλαδιά. Ειναι άρρωστο το φυτό; Αν ναι υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν και οι λεμονιές μου; Τι Με συμβουλεύετε να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη για το μεγάλο κείμενο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν χρειάζεται κανείς ένα μεγάλο κείμενογια να περιγράψει κανείς με ακρίβεια ό,τι έχει στο νου του, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.
ΔιαγραφήΝαι υπάρχει περίπτωση να πέσουν οι καρποί. Δεν πρέπει να κάνουμε υπερβολές με το λίπασμα και πολύ περισσότερο όταν έχουμε γλαστρικά φυτά.
Η καπνιά είναι «δουλειά» ενός μύκητα που συνοδεύει τις προσβολές από τα κοκκοειδή ή τις μελίγκρες. Από μόνη της κάνει πολύ μικρή ζημιά, και φεύγει καθαρίζοντας τα φύλλα ή τους καρπούς με βρεγμένο πανί ή βαμβάκι. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρείτε τα κοκκοειδή έντομα (δεν νομίζω να βρείτε μελίγκρες τέτοια εποχή) και να τα απομακρύνετε με κάποιο κατάλληλο εντομοκτόνο (π.χ. φυσικό πύρεθρο). Υπάρχει κίνδυνος να έχουν κολλήσει και οι λεμονιές σας κοκκοειδή έντομα.
Καλά κάνατε και κλαδέψατε τα ξερά.
Πορτοκαλιες 6ετων ποσες φορες το μηνα θελουν ποτισμα μεσα στο καλοκαιρι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχει πρακτικά χρήσιμη και απόλυτα σωστή απάντηση στη ερώτησή σας. Μία σωστή απάντηση είναι αυτή: Πρέπει να ποτίζετε κάθε φορά που εξαντλούνται τα 2/3 της υγρασίας που υπάρχει στο έδαφος. Δεν είναι όμως πρακτικά εύκολο να το βρει κανείς αυτό με το μάτι ή με την αφή. Το πόσο γρήγορα στεγνώνει το νερό απ' το χώμα εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες όπως: ο άνεμος, η θερμοκρασία, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εδάφους, η φάση ανάπτυξης του φυτού (καρποφορία, βλάστηση) κ.λπ.
ΔιαγραφήΈνας πρακτικός αλλά εμπειρικός τρόπος να βρούμε κάθε πότε ποτίζουμε είναι να παρατηρούμε καθημερινά το φυτό και όταν δούμε σημάδια δίψας να δώσουμε νερό. Πάντως συνήθως 1-2 γενναιόδωρα ποτίσματα το μήνα είναι αρκετά. Όμως επειδή λίγο-πολύ κάποιο νερό θα το δώσουμε προσέξτε περισσότερο τον τρόπο που ποτίζετε. Μην καταβρέχετε τα δέντρα. Αν ποτίζετε με λάστιχο, αποφύγετε το κατάβρεγμα του κορμού. Ανοίξτε λεκάνες ποτίσματος μέχρι το ύψος του τελειώματος της φυλλωσιάς χωρίς όμως να βρέχεται η βάση του φυτού. Αν ποτίζετε με σταγόνες τοποθετήστε σταλάκτες περιμετρικά περίπου στο ύψος του τελειώματος της φυλλωσιάς. Ρυθμίστε τη διάρκεια του ποτίσματος παρατηρώντας πόσο γρήγορα ξαναδιψά το φυτό.
Εχω μανταρινιες 4 μηνων. Μπορω να ριξω εκχυλισμα φυκιων τελη σεπτεμβρη για αντοχη απο το κρυο.ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι. Τα εύρρωστα δέντρα είναι πιο ανθεκτικά σε όλες τις αντιξοότητες.
Διαγραφήεχω μια πορτοκαλιά στη Τζιά που ειναι ήδη 5 ετών και φετος έκανε αρκετα πορτοκάλια αλλά ειναι πολύ ξινα!!! Γιατι; μπορω να κανω κατι; τι λίπασμα και πότε να της ρίξω; δεν γνωριζω πολλά πράγματα για τα ξινα δένδρα. Εχω και μια λεμονιά, επίσης 5 ετών, αλλά δεν αναπτυσσεται και προφανως δεν βγαζει λεμονια: το χωμα σιγουρα ειναι πολύ φτωχο. Τι να βαλω ως λιπασμα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνήθως γίνονται ξινοί οι καρποί που δεν φωτίζονται αρκετά απ' τον ήλιο, όμως αυτό μου φαίνεται απίθανο να συμβαίνει σε όλους τους καρπούς ενός δέντρου. Κάποιοι που είναι στο εσωτερικό της κόμης δεν φωτίζονται τόσο όσο αυτοί που είναι έξω, όμως κι αυτό διορθώνεται με ένα ελαφρύ κλάδεμα. Μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει. Μήπως τα συγκομίζετε πολύ νωρίς; Έχετε υπ' όψη ότι το χρώμα της φλούδας δεν είναι πάντα ενδεικτικό του βαθμού ωριμότητας. Όμως, βάλτε λίπασμα. Διαλέξτε κάποιο πλήρες που να έχει όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία.
ΔιαγραφήΚαλησπερα.εβαλα περσι 650 μανταρινιες κ αι φετος εχουν κρατησει περιπου απο 10 καρπους.τα δεντρα ειναι καταπρασινα και φαινονται πολυ δυνατα.τους εχω κανει ολες τις λιπανσεις και σε ιχνοστοιχεια και αμινοξεα και φυκια θαλασσης και σκαλισματα και ραντισματα και κορμους βαψιμο.το ερωτημα μου ειναι οτι να το ριξω τον καρπο ή οχι.επειδη μετα απο 3 κε 4 χρονια περνεις καρπο οχι μετα απο 1 χρονο.ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ιδανικό θα ήταν να βγάλετε τους καρπούς. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να έχετε βοήθεια από κάποιον τοπικό γεωπόνο για την καλλιέργειά σας.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας έχω πάρει μια λεμονιά Νανά την έχω μεταφυτεμενη σε μεγάλη γλάστρα εδώ και δύο περίπου μήνες όμως έχει έντονη φυλλοπτωση έχει φυλλφ μόνο στις κορυφές .Το χώμα είναι φυτοχωμα ανακατεμένο με χώμα γης τι μπορεί να φταίει για την έντονη φυλλοπτωση; Είναι πράσινη αλλά χωρίς φύλλα . Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΑν το φυτό είναι σε θέση που το ευνοεί, δηλαδή το περιβάλλον του είναι το κατάλληλο, τότε μάλλον κάτι πήγε στραβά κατά τη μεταφύτευση. Μπορεί να έσπασαν κάποιες ρίζες και τώρα να εμφανίζεται το πρόβλημα. Πάντως εφ όσον η λεμονιά είναι ακόμη ζωντανή τότε κατά πάσα πιθανότητα θα συνέλθει. Κάνατε μήπως υπερβολές με το πότισμα ή το λίπασμα;
Ποιά είναι η λεμονιά Νανά;
Νανα εννοώ για γλάστρα δε ψηλώνει πολύ έκανα λάθος τον τόνο.Οσον αφορά το πότισμα την έριχνα δύο φορές την βδομάδα αλλά σε κάθε πότισμα κάπως αρκετό νερό.Λιπασμα όχι έριξα μια φορά μόνο τη συνηστωμενη δόση που γράφει το μπουκάλι .Ήλιος απευθείας πάνω της τη βλέπει περίπου 3 ώρες τη μέρα μετά ο ήλιος πέφτει πάνω στη τέντα και τον κρύβει .
ΔιαγραφήΑυτός ο φωτισμός είναι λίγος για λεμονιά ή άλλο εσπεριδοειδές. Το πότισμα μπορεί να είναι υπερβολικό εφ όσον ανάμεσα στα ποτίσματα το χώμα δεν έχει στεγνώσει.
ΔιαγραφήΤο πιθανότερο είναι ότι κάτι πήγε στραβά στη μεταφύτευση. Κάποιες ρίζες κόπηκαν και για αυτό βλέπετε τώρα προβλήματα.
Για τη λίπανση αναζητήστε την ανάρτηση για το λίπασμα σε γλαστρικά φυτά. Θα τη βρείτε και στις Ετικέτες πιο κάτω και στο πάνω μέρος στο «κουμπί» Λίπανση.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΦΥΛΙΚΟ ΨΕΚΑΣΜΟ ΜΕ ΦΥΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟ(Π.Χ ΠΥΡΕΘΡΟ Η LASER) ΜΑΖΙ ΜΕ ΘΕΡΙΝΟ ΠΟΛΤΟ.ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΒΑΡΕΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΘΕΡΙΝΟ ΠΟΛΤΟ-LASER H ΦΥΣΙΚΟ ΠΥΡΕΘΡΟ ΚΑΙ ΦΥΚΙΑ (π.χ. Acadian Η maxicrop) ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΧΡΗΣΤΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ!Η ΔΕΝ ΣΥΝΔΙΑΖΟΝΤΑΙ!;;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΚαλύτερα να μην κάνετε τέτοιους περίπλοκους συνδυασμούς. Επίσης έχετε υπ' όψη πως το έτοιμο ψεκαστικό διάλυμα δεν αποθηκεύεται. Φτιάχνετε το διάλυμα και μετά το ψεκάζετε όλο στα φυτά.
Καλησπέρα σας με λένε Δημήτρη καλλιεργώ βαλέντσια πορτοκάλια στην Επίδαυρο και αντιμετωπίζω το πρόβλημα της πτώσης του καρπού από εξασθενισμενο μίσχο και (πέταλα) μικρες καφετιες κοιλιδες. Θα ήθελα σας παρακαλώ τη γνώμη σας για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΘα πρέπει να περιγράψετε το πρόβλημα σε κάποιον τοπικό γεωπόνο.
Καλησπερα. Γιατι σκιζονται τα πορτοκαλια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΗ απότομη αλλαγή ορισμένων παραγόντων του περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσει σκίσιμο. Αυτοί οι παράγοντες είναι η υγρασία του εδάφους, η υγρασία της ατμόσφαιρας και η θερμοκρασία. Για παράδειγμα, αν μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας το φυτό δεχτεί άφθονο νερό, τότε η σάρκα στο εσωτερικό του καρπού αρχίζει να αυξάνεται πιο γρήγορα απ' όσο η φλούδα, με συνέπεια η τελευταία να σκίζεται.
Καλή συνέχεια.
Καλησπέρα σας. Έχω μια μικρή μανταρινιά και μια μικρή πορτοκαλιά 3-4 χρόνων. Πέρυσι είναι 1-2 φρούτα κάθε μια αλλά φ΄τος έδεσαν πάνω από 10. Σήμερα είδα ότι έχουν πέσει 2-3 κάτω μικρά και μαραμένα. Τι φταίει; Μπορεί να αντομετωπιστεί; Ο κήπος είναι σε παραθαλλάσιο μέρος με αρκετά ζεστό καλοκαίρι, αλλά υπάρχουν πολλοί κήποι με εσπεριδοειδή γύρω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΑυτό που περιγράφετε είναι φυσιολογικό για τα πολύ νεαρά εσπεριδοειδή. Κάντε υπομονή και φροντίστε τα όπως πρέπει μέχρι να μεγαλώσουν λίγο ακόμη. Αν ποτίζονται και τους δίνετε λίπασμα όποτε το χρειάζονται θα μεγαλώσουν κανονικά.
Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!
ΔιαγραφήΓεια σας. Έχω πέντε πορτοκαλιές με υγιές φύλλωμα και γεμάτες καρπούς που ωριμάζουν συνηθως γύρω στο Δεκεμβριο. Όμως φετος ένα μεγάλο ποσοστό καρπων πορτοκαλίζουν εξωτερικά και πέφτουν , ενώ το εσωτερικό τους δεν είναι ώριμο, είναι κίτρινο και ξινό. Γενικα δεν λιπαινω και ποτίζω κάθε 1-2 εβδομάδες όταν δεν βρέχει.Τι μπορεί να φταιει; Ευχαριστω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΑπ' ό,τι φαίνεται τα δέντρα σας δεν έχουν τη δύναμη να κρατήσουν τους καρπούς που έχουν πάνω στα κλαδιά τους. Αυτό οφείλεται σε ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων, πιθανόν και στην έλλειψη νερού. Οι καρποί γίνονται γλυκείς όταν τους «βλέπει» ο ήλιος, αν όμως το δέντρο είναι επαρκώς τροφοδοτημένο με θρεπτικά στοιχεία και νερό. Με άλλα λόγια,και με τις πορτοκαλιές ισχύει πως «παίρνει κανείς ό,τι δώσει».
Η ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΡΙΧΝΕΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ 3-4!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΝΩ ΔΙΠΛΑ Η ΝΕΡΑΤΖΙΑ 2-3 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΝΕΡΑΤΖΙΑ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Γεια σας,
ΔιαγραφήΗ πιθανότερη αιτία είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο φυτών. Η πορτοκαλιά είναι νεώτερη από τη νεραντζιά; Δίνετε λίπασμα στην πορτοκαλιά ή και στα δύο; Αν ναι, τι είδους; Έχετε δώσει πλήρες λίπασμα με ιχνοστοιχεία στην πορτοκαλιά; Αν όχι για δοκιμάστε να δώσετε τέτοιο λίπασμα και μάλιστα με ψεκασμό.
Περιμένω νέα σας.
Χρόνια πολλά!
Τα Βαλέντσια 30 ετών έχουν πρόβλημα κατά την ωρίμανση τους δεν έχουν χρώμα πορτοκαλοκόκκινο οι καρποί τους είναι περισσότερο πράσινοι που οφείλεται και επίσης υπάρχει μικρή καρποφορία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΤο χρώμα του φλοιού από μόνο του δεν μπορεί να αξιολογηθεί. Η μικρή καρποφορία μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων. Είναι μια συνηθισμένη αιτία. Μπορεί όμως να υπάρχει μειωμένη καρπόδεση ή/και μειωμένη ανθοφορία επειδή δεν ήταν καλές οι συνθήκες κατά την αντίστοιχη περίοδο. Για παράδειγμα, αν κατά την ανθοφορία φύσαγε έντονα, πολλά από τα άνθη έπεσαν πριν γονιμοποιηθούν.
Εγώ έχω προβλήματα με τα λανετ λεϊτ πορτοκαλια , έχουν αρχίσει και πέφτουν.. τι μπορεί να φταίει;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΕίναι πάρα πολλές οι αιτίες και οι συνδυασμοί αυτών που προκαλούν καρπόπτωση: κακή θρεπτική κατάσταση των φυτών, κάποιο λάθος στη λίπανση, κακό πότισμα, παγωνιά, άνεμος και άλλα. Χωρίς στοιχεία θα έπρεπε να είμαι μάντης για να σας απαντήσω. Δεν είμαι.
Καλημέρα σας.Μια πορτοκαλιά(σαγκουινιά πάνω από 30 χρόνων ηλικία και 4+ μέτρα ύψος)που της έχουν πέσει όλα τα φύλλα(μάλλον ποντικός στη ρίζα) αλλά δεν έχει ξεραθεί γιατί ποτίζεται μπορεί να κεντρωθεί άλλη ποικιλία ή να γίνει ωραιότατη ξυλεία για το τζάκι?ευχαριστώ,καλό μήνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΝαι, μπορεί να κεντρωθεί.