Αρκετά με τα αυτοκίνητα είναι ώρα να γυρίσουμε στους κήπους και τα φυτά. Και η επιστροφή ξεκινά με έναν θάμνο που «σπάει» τους κανόνες.
Βερβερίδα (Berberis thunbergii Atropurpurea) σε πάρκο της Καστοριάς (φωτ. Τ.Α.) |
Συνήθως οι μπορντούρες σχηματίζονται από αειθαλείς θάμνους, όπως το λιγούστρα, ο πυξός, τα διάφορα βιβούρνα και πολλά άλλα είδη. Ομως πουθενά δεν υπάρχει κάποιος «νομός», γραπτός ή άγραπτος που να υπαγορεύει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν φυλλοβόλοι θάμνοι που μπορούν να φτιάξουν εντυπωσιακές μπορντούρες και σίγουρα η βερβερίδα είναι μεταξύ των καλύτερων για αυτή τη δουλειά. Οχι πως δεν μπορεί να «σταθεί» ανάμεσα σε άλλους θάμνους ή ακόμη και ολομόναχη μέσα σε μια πράσινη επιφάνεια. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει.
Ολα αυτά τα πετυχαίνει κυρίως χάρη στο πορφυρό φύλλωμά της και τη συνολική μορφή της και δευτερευόντως χάρη στα κίτρινα ανοιξιάτικα λουλουδάκια της. Οι άλλες ατραξιόν της είναι, οι κόκκινοι καρποί που ακολουθούν τα άνθη και διατηρούνται για πολλούς μήνες και το λαμπερό κόκκινο χρώμα που αποκτούν τα φύλλα για λίγες μέρες το φθινόπωρο. Μετά πέφτουν και απομένει ένας θάμνος με πυκνή κόμη από λεπτά, πορφυρά και αγκαθωτά κλαδιά.
Μικρή μπορντούρα με χιονισμένες βερβερίδες (Berberis thunbergii Atropurpurea). |
Η πιο διαδεδομένη βερβερίδα στην αγορά είναι η Berberis thunbergii Atropurpurea, λιγότερο διαδεδομένη είναι η Berberis ottawensis Superba. Η πρώτη αποκτά ύψος και διάμετρο 3-4 μ. ενώ η δεύτερη είναι ψιλολιγνη αφού γίνεται 2-3 μ. ψηλή με τη μισή διάμετρο. Αμφότερες αντέχουν πολύ στο κρύο, αναπτύσσονται σε όλα τα εδάφη, δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πότισμα και δεν θα σας απασχολήσουν με εχθρούς και ασθένειες. Κλαδεύουμε τη βερβερίδα μόνον αν θέλουμε να αποκτήσει κάποιο σχήμα. Μάλιστα αυτή η δουλειά γίνεται νωρίς την άνοιξη. Διαφορετικά την αφήνουμε να αποκτήσει τη φυσική μορφή της.
Οι κόκκινοι καρποί της Berberis ottawensis Superba το χειμώνα. (Φωτ. Τ.Α.) |
Η Berberis ottawensis Superba προς το τέλος του καλοκαιρού (φωτ. Τ.Α.) |
εβαλα ενα κλαδακι ελατο σε βαζο κ εχει πεταξει υπάρχει περιπτωση να το φυτεψω
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι εννοείτε με το «έχει πετάξει»; Εχει βγάλει ρίζες;
ΔιαγραφήΕπισης ριζες δεν εχει καλο πασχα με υγεια για όλους
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ρίζες είναι το ζητούμενο.
ΔιαγραφήΚαλό Πάσχα!
Μήπως μπορείτε να μου πείτε αν η βερβερίδα με τα κόκκινα μούρα του Ιράν υπάρχει φυτό στην Ελλάδα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ
Γεια σας,
ΔιαγραφήΓνώριζα ότι οι καρποί κάποιων ειδών βερβερίδας είναι εδώδιμοι αλλά δεν γνώριζα κάτι συγκεκριμένο, έτσι έκανα μια πολύ σύντομη έρευνα και βρήκα τα εξής:
Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια η «βερβερίδα με τα κόκκινα μούρα του Ιράν» είναι η Berberis integerrima της ποικιλίας Bidaneh, η οποία καλλιεργείται στο Ιράν, ο καρπός της ονομάζεται zereshk και χρησιμοποιείται στην μαγειρική.
Στην αγορά έχω δει διάφορα είδη και ποικιλίες βερβερίδας αλλά όχι την Berberis integerrima. Πάντως, αν ήθελα να βρω τους καρπούς θα έψαχνα στα καταστήματα που έχουν προϊόντα από την Γεωργία.
Θα μπορούσατε να μου πείτε αν πόσο θα χρειαστεί να φυτέψω τη βερβερίδα για ένα φράχτη που θα φτάνει 1,70μ ύψος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΚάτι δεν πάει καλά με την ερώτησή σας. Μήπως μπορείτε να την γράψετε ξανά;