Η ιδιαιτερότητα που έχουν τα βολβωδη φυτά είναι ότι ενώ λειτουργούν ως ετήσια στην πραγματικότητα είναι πολυετή. Φυτεύεις τον βολβό, βλαστάνει, βγάζει φύλλα και αφού ανθίσει σιγά-σιγά χάνεται. Ομως την επόμενη χρονιά θα είναι πάλι εκεί για να ξανακάνει τον κύκλο του. Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα είναι ένα μόνον αλλά λίγο περισσότερα. Θα δούμε δηλαδή 2-3 φυτά. Τη μεθεπόμενη χρονιά θα είναι ακόμη περισσότερα και «πάει λέγοντας».
Βολβοί, ριζώματα, κόνδυλοι, όλα είναι υπόγεια πολλαπλασιαστικά όργανα μια κατηγορίας φυτών που τα λέμε γενικά, βολβώδη. Αλλα απ' αυτά φυτεύονται το φθινόπωρο για να ανθίσουν την άνοιξη. Μια ακόμη ομάδα φυτεύεται την άνοιξη για να ανθίσει το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ενώ υπάρχουν και λίγα που φυτεύονται στις αρχές του καλοκαιριού για να ανθίσουν το φθινόπωρο.
Την άνοιξη, φυτεύουμε τα εξής:
Αγάπανθος (Agapanthus sp.):
Υπάρχουν μερικές ποικιλίες και είδη αγάπανθου. Βασική διαφορά τους είναι το χρώμα του άνθους, μοβ ή λευκό. Στην αγορά θα βρούμε και έτοιμα, δηλαδή μεγαλωμένα φυτά αγάπανθου. Είναι, φυσικά, λίγο ακριβότερα απ' το ρίζωμα.
Υπάρχουν μερικές ποικιλίες και είδη αγάπανθου. Βασική διαφορά τους είναι το χρώμα του άνθους, μοβ ή λευκό. Στην αγορά θα βρούμε και έτοιμα, δηλαδή μεγαλωμένα φυτά αγάπανθου. Είναι, φυσικά, λίγο ακριβότερα απ' το ρίζωμα.
Αγάπανθος στο Διομήδειο Βοτανικό Κήπο (φωτ. Τ.Α.) |
Γλαδιόλα (Gladiolus sp.):
Τα άνθη έχουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Οι βολβοί μπαίνουν σε υπήνεμη θέση γιατί τα φυτά αποκτούν ύψος περίπου 1 μ., επομένως είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν στήριξη με κάποιο λεπτό καλάμι.
«Αγριες» γλαδιόλες. Το συγκεκριμένο είδος είναι αυτοφυές στην Ελλάδα. (φωτ. Τ.Α.) |
Ιδανική για σκιερές θέσεις, τα άνθη της έχουν ένα από τα «λευκότερα λευκά» της Φύσης. Ομως υπάρχουν και ποικιλίες με ροζ και φούξια αποχρώσεις.
Οι κάλλες συνηθίζεται να φυτεύονται δίπλα σε λιμνούλες, όμως αυτό δεν είναι κανόνας. Εδώ στο Αλσος της Κηφισιάς (φωτ. Τ.Α.) |
Εντυπωσιακά άνθη και εντυπωσιακή φυλλωσιά. Επιλέγουμε ποικιλία με βάση το χρώμα του άνθους και το χρώμα του φύλλου.
Κάννα με κόκκινωπά φύλλα και πορτοκαλί άνθη. Σε δεύτερο πλάνο διακρίνεται μια άλλη συστάδα από κίτρινες κάννες με πράσινα φύλλα. Στον Ανθώνα του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου. (φωτ. Τ.Α.) |
Κι άλλες κάννες στο ίδιο μέρος και πάλι. Στο βάθος διακρίνεται πέργκολα καλυμμένη από βιγνόνια. (Φωτ. Τ.Α.) |
Ενα πολύ μικρό δείγμα των λαμπερών χρωμάτων της μπιγκόνιας (φωτ. Τ.Α.) |
Λίλιουμ (Lillium):
Την άνοιξη φυτεύουμε εξωτικές - τροπικές ποικιλίες του όπως είναι οι, Stargazer, Lovita, Concorde. Θα βρούμε πολλές διαφορετικές αποχρώσεις.
Λίλλιουμ στη σκιά δέντρων. Ο καυτός ήλιος ξεθωριάζει τα χρώματά τους και μειώνει τη διάρκεια της ανθοφορίας. (φωτ. Τ.Α.)
|
Στη ντάλια δεν αρέσει ούτε η έντονη ζέστη αλλά ούτε και το δυνατό κρύο. Καταπληκτικά λουλούδια σε πάρα πολλά διαφορετικά χρώματα.
Ντάλιες σε φυτώριο. Τα «έτοιμα» μεγαλωμένα φυτά είναι οπωσδήποτε ακριβότερα από τους κονδύλους. (φωτ. Τ.Α.) |
Οι κόνδυλοί του φυτεύονται το Μάιο σε βάθος 5 εκ. περίπου. Θα ανθίσουν 2-3 μήνες μετά περίπου κάνοντας λευκά και έντονα αρωματικά άνθη.
Φρέζια (Freesia sp.): Μπορούμε να φυτέψουμε μόνο στη βόρειο Ελλάδα, στα νότια φυτεύεται το φθινόπωρο. Κάνουν αρωματικά άνθη σε αποχρώσεις του λευκού, κίτρινου, μοβ, ροζ και φούξια.
Θελω να σας ρωτισω το μιγκέ το φυτευουμε την ανοιξη ή το φθινωπορο?Γιατι σε διαφορες ιστοσελιδες διαβασα οτι φυτευεται το φθινωπορο και σε αλλες την ανοιξη,ειδα πως ειναι ωραιο φυτο και θελω να το φυτεψω ,διαβασα ακομη οτι εχει πολυ ωραιο αρωμα και οτι πολλαπλασιαζεται πολυ ευκολα.Το μιγκε διαθετει βολβους ή ριζωματα ?Τελος θελω να μου πειτε τις φροντιδες που χρειαζεται και αν γινεται να μου πειτε μερικες πληροφοριες για τον γαλανθο ποτε φυτευεται φροντιδα κλπ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το μυγγέ και τα δύο είναι σωστά. Εχει λεπτά ριζώματα που φυτεύονται σε βάθος 2 εκ.. Ευδοκιμεί σε θέσεις σκιερές με χώμα που έχει πολύ καλή στράγγιση και θέλει συχνά ποτίσματα.
ΔιαγραφήΟ γάλανθος φυτεύεται το φθινόπωρο, σε θέση ηλιόλουστη ή ημισκιερή και σε χώμα που έχει καλή στράγγιση. Οι βολβοί του μπαίνουν σε βάθος 10 εκ.
Σχετικά με βολβούς γενικά, δείτε την ανάρτηση με τίτλο; «Οταν οι βολβοί τελειώσουν», (http://taxiarxi.blogspot.gr/2013/04/blog-post_1123.html). Επίσης μπορείτε να πατήσετε στην Ετικέτα «Βολβοί», στο κάτω μέρος της σελίδας αυτής
Επειδη μενω σε νοτια περιοχη και συγκεκριμενα στην Νοτια Ευβοια που τα καλοκαιρια ειναι ζεστα μηπως πρεπει να φυτεψω το μιγγε το χειμωνα παρα την ανοιξη,προλαβαινω τωρα να φυτεψω ριζωματα μιγγε και βολβους γαλανθου?Κατι αλλο το κρινακι της θαλασσας το φυτευουν την ανοιξη ή τον χειμωνα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα. Θεωρητικά, μπορείτε να φυτέψετε μιγγέ αλλά όχι γάλανθο.
ΔιαγραφήΤο κρινάκι φυτεύεται το φθινόπωρο.
Στην νοτια Ευβοια που μενω οπως σας.προανεφερα η υψηλοτερη θερμοκρασια που μπορει να φτασει το καλοκαιρι ειναι36 βαθμους το μιγγε αντεχει σε αυτη τη θερμοκρασια και αν ναι θα ανθισει ή η ζεστη θα.το επιρεασει και θα επιδρασει αρνητικα στην ανθοφορια.Η μεση θερμοκρασια το καλοκαιρη την ημερα ειναι 25-30 ενω το βραδυ 19-25.Ωσο για τους υπολοιπους βολβους αν φυτεψω τωρα γαλανθο θα ανθισει γιατι ακομοα τα κρυα κρατουν και.κανει να φυτεψω κρινακι τωρα;Ευχαριστω για τις πληροφοριες
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μυγγέ ανθίζει προς το τέλος της άνοιξης. Μετά, μέσα στο καλοκαίρι χάνει τα άνθη και τα φύλλα του, για να ξαναρχίσει η βλάστηση προς τα μέσα ή το τέλος του φθινόπωρου. Άρα αυτό που ενδιαφέρει σχετικά με το μυγγέ είναι η θερμοκρασία του χειμώνα και όχι του καλοκαιριού.
ΔιαγραφήΟ γάλανθος κατά κανόνα φυτεύεται το φθινόπωρο για να ανθίσει το χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης.
Θελω να μου πειτε αν.θα βρω.βολβους μιγγε αυτη την εποχη καιτην ανοιξη και αν τους φυτεψω θα ανθισουν;Γιατι στους χειμωχιατικους βολβους αναφερετε πως το μιγγε φυτευεται καιτην ανοιξη και υο φθινωπορο
ΔιαγραφήΔεν μπορώ να ξέρω αν θα βρείτε τώρα μιγγέ στην αγορά. Θα πρέπει να δείτε στα κέντρα κήπου. Κατά κανόνα στην Ελλάδα φυτεύεται το φθινόπωρο. Όμως σε περιοχές με βαρύ χειμώνα φυτεύεται νωρίς την άνοιξη.
ΔιαγραφήΩραια ευχαριστω πολυ!Αρα δυστηχως μιγγε απο το ερχομενο φθινωπορο!Τα ανθη του ειναι τοσο αρωματικα οπως λενε αν ναι θα μου αρεσουν γιατι με ξετρελαινουν τα αρωματικα λουλουδια.Τα ριζωματα οταν ειναι σε ληθαργο και ειναι αφημενα σε σημεια του κηπου που ποτιζονται παθαινουν κατι;Το μιγγε πολλαπλασιαζεται ευκολα και αν ναι πώς με διαιρεση και κοψιμο του ριζωματος;Επισης ευχαριστω πολυ για τις φροντιδες για το κρινακι
ΔιαγραφήΑν το χώμα στραγγίζει καλά, δεν παθαίνουν κάτι.
ΔιαγραφήΝαι πολλαπλασιάζεται με ... διαίρεση.
Κατι αλλο το κρινακακι φυτευεται σε σκετη αμμο ή και με χωμα μαζι;Εχω ενα κρινακι φυτεμενο σε σκετη τυρφη δεν το ποτιζω καθολου παρα μονο ποτιζεται απο την βροχη ειναι σωστο η γλαστρα του δεν ειναι.πολυ βαθια.περιπου 30-50 εκατοστα ,βολβους απο κρινακιαβδεν πουλανε την ανοιξη.αφου ειπατε οτι το φυτευουν το φθινωπορο
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω φυτέψει κρινάκια της θάλασσας σε σκέτη άμμο και πάνε καλά. Έβγαλαν φύλλα, άνθισαν, έκαναν σπόρους και τώρα βγάζουν ξανά φύλλα.
ΔιαγραφήΗ τύρφη μόνη της δεν είναι καλό υλικό για να φυτέψει κανείς εκεί είδη φυτών που δεν θέλουν πολλά ποτίσματα. Όταν στεγνώσει σφίγγει πάρα πολύ και είναι δύσκολο να βραχεί ξανά. Τώρα το χειμώνα η γλάστρα σας παίρνει νερό από τη βροχή και όλα δείχνουν καλά όμως το καλοκαίρι δεν ξέρω τι θα γίνει.
Παλιότερα έχω δει να πουλάνε βολβούς από κρινάκια της θάλασσας. Σήμερα δεν ξέρω τι γίνεται.
Αρα.πιο μετα την ανοιξη θα τους βαλω.σκετη αμμο θαλασσης ,τα ποτισματα το καλοκαιρι θα πρεπει να αποφευγονται και να ποτιζονται μονο απο το νερο.της βροχης ;
ΔιαγραφήΣχετικά με τις φροντίδες δείτε εδώ: http://taxiarxi.blogspot.gr/2015/09/blog-post_15.html
ΔιαγραφήΒρηκα σε ενα φυτωριο μερικα ριζωματα απο μιγγε , να τα αγορασω και αν ναι θα γινουν αν τα φυτεψω αυτη την εποχη ,λογω ομως του κρυου που κανει ακομα θα προλαβουν να ανθισουν ή ειναι αργα και θα τα φυτεψω αδικα χωρις αποτελεσμα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω αν θα προλάβουν να ανθίσουν.
ΔιαγραφήΕυχαριστω για ολες τις απαντησεις!Τελος θα μπορουσατε να μου πειτε μερικες συμβουλες για την καλλιεργεια του λευκόιου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυτεύεται το φθινόπωρο σε βάθος 10 εκ. περίπου, σε θέση ημισκιερή ή ηλιόλουστη. Θέλει χώμα με καλή στράγγιση. Δεν του αρέσουν οι «μετακινήσεις». Δηλαδή, καλό είναι να μείνουν για πάντα στη θέση που θα φυτευτούν αρχικά.
ΔιαγραφήΓεια σας. Θα ήθελα να μάθω για ποιο λόγο δεν ανθισαν φέτος εν ετη 2016 οι αμαρυλλιδες, οι ριγωτοι κρινοι οι οποίοι παντα ανθιζαν, ο κρινος σαμπα, οι κρινοι φεσταλις, αλλά και οι υακινθοι polyanthes tuberosa;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω. Θα σας αναφέρω μερικές μόνον από τις πολλές αιτίες που εξηγούν την φετινή έλλειψη ανθοφορίας.
ΔιαγραφήΊσως γιατί δεν είχε πολύ κρύο το χειμώνα. Ίσως να σάπισαν οι βολβοί ή τα ριζώματά τους. Ίσως να μην πρόλαβαν να σχηματίσουν μπουμπούκια λόγω της ζέστης. Ίσως να ήταν πολύ φτωχό το χώμα στο οποίο βρίσκονταν.
Ποιοί είναι οι ριγωτοί κρίνοι και ο κρίνοας σάμπα; Μήπως γνωρίζετε το επίσημο όνομά τους;
Κύριε Ανδριτσόπουλε καλησπέρα.Θα ήθελα παρακάλω την πολύτιμη συμβουλή σας για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω με τις ντάλιες.κάθε χρόνο φυτεύω βολβούς ντάλιας σε μεγάλες γλάστρες τους οποίους προμηθεύομαι απο μαγαζι της περιοχής και οι οποίοι είναι συσκευασμένοι σε σακουλάκι και με πληροφορίες χωρας προέλευσης κ.τ.λ.κάθε χρονο αγοράζω καινούργιους και δεν κρατω τους περσινούς.τους φυτεύω ,μεγαλώνουν,ανθίζουν,ρίχνω που και που υδατοδιαλυτό λιπασμα και εκεί που πάνε όλα κάλα έρχεται ο τετράνυχος και μου τις καταστρέφειτετοια εποχή ενω θα μπορούσα να τις χαίρομαι πολύ περισότερο.εχω ψεκασει στο παρελθόν με χημικό σκεύασμα αλλά ξαμαεμφανίζεται.δεν επαναλεμβάνω τον ψεκασμό γιατι δε θέλω να επιβαρύνω και την υγεία μου.Γιατι εμφανίζεται ;τι φταιει; μήπως να μην βάζω καθόλου λίπασμα;.Έπειδή ο τετράνυχος έχει καταστρέψει αρκετά φυτά πειτε μου αν γνωρίζεται κάποιον οικολογικό τροπο αμτιμετώπισής του και άν υπάρχει κάτι που να τον απωθεί απο τα φυτά.ευχαριστώ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ τετράνυχος ζει ... ανάμεσά μας όπως τόσα άλλα ενοχλητικά και μη. Άρα δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε. Το ζητούμενο είναι να περιορίσουμε τις ζημιές που κάνει. Τα εντομοκτόνα που περιέχουν φυσικό πύρεθρο είναι οικολογικά και υπάρχουν στην αγορά. Όμως είτε κάποιο τέτοιο χρησιμοποιήσετε είτε κάποιο χημικό τα «μυστικά» είναι δύο: Πρώτο να προλάβετε τον τετράνυχο στην αρχή του, όταν ακόμη ο πληθυσμός του είναι μικρός και δεύτερο να ψεκάσετε σχολαστικά και στο κάτω μερός των φύλλων. Αρα απ' τα μέσα Μαΐου και μετά θα ελέγχετε το κάτω μέρος των φύλλων πολύ προσεκτικά για να εντοπίσετε τον τετράνυχο. Μη διστάσετε να χρησιμοποιείστε και μεγεθυντικό φακό. Αν το κάνετε αυτό 2-3 χρονιές θα ξέρετε περίπου πότε εμφανίζετε και έτσι θα ξέρετε πότε να ψεκάσετε προληπτικά. Επίσης υπάρχουν και κάποια απωθητικά σκευάσματα με βάση εκχυλίσματα από διάφορα φυτά όπως το σκόρδο κ.ά. Αυτά είναι όμως απωθητικά όχι κατασταλτικά.
ΔιαγραφήΤο μυγκε μου κάνει σπόρο κάθε χρόνο. Μπορώ να κάνω φυτά από αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείτε, όμως ο καλύτερος τρόπος είναι με τα ριζώματα. Για να τα βρείτε θα διαιρέσετε το φυτό που ήδη έχετε. Αυτό γίνεται είτε την άνοιξη λίγο πριν την εμφάνιση των φύλλων είτε το φθινόπωρο λίγο πριν χαλάσουν εντελώς τα φύλλα. Βγάζετε το φυτό από το χώμα, κόβετε ριζώματα σε μήκος 10 εκ. και τα φυτεύετε ξανά αμέσως.
Διαγραφήκυριε ταξιαρχη θα ηθελα και γω να ρωτησω σχετικα με το μυγκε,εχω προσπαθηση παρα παρα πολλεσ φορεσ να εχω αυτο το λουλουδι αλλα μου ειναι αδυνατον συνηθωσ το φυτευω ριζα τον μηνα φεβρουαριο μαρτιο στο χωμα τησ γησ στον λακο βαζω και συσκευσια χωματοσ και κατω απο δεντρο,στην αρχη ολα καλα και μεσα στο καλοκαιρι αρχιζουν και ξερενονται και το χωμα δεν το αφηνω να στεγνωσει,τι φταιει? τι κανω λαθοσ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν κατάλαβα κάτι: το φυτό χαλάει πριν ανθήσει ή μετά;
ΔιαγραφήΚαλημέρα σας . μπορείτε να μου πείτε που θα βρω το κρινάκι της θάλασσας;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΔυστυχώς δεν ξέρω. Πριν μερικά χρόνια και για μια-δυο σεζόν υπήρχαν στην αγορά βολβοί απ' το κρινάκι. Έκτοτε δεν τους ξαναείδα.
Χαίρετε κύριε Ανδριτσόπουλε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναρωτιέμαι που μπορώ να βρω για καλλιέργεια τουμπερόζα ή διατσίντο (Polyanthes tuberosa) που εσφαλμένα το μπερδεύουν με τον υάκινθο (Hyacinthus Orientalis). Επίσης, θα μπορούσε να ευδοκιμήσει φιλάδελφος σε μια γλάστρα; Ζηνοβία
Γεια σας,
ΔιαγραφήΈχω δει να πωλούνται σε μεγάλα φυτώρια.
Όσον αφορά τον φιλάδελφο, θα τα καταφέρει σε γλάστρα με πολύ προσοχή στο πότισμα και με τακτική λίπανση. Όμως πάντα σε συνθήκες περιβάλλοντος που του ταιριάζουν.
Έχω βολβούς υακινθου τους οποίους δεν έχω φυτέψει γτ από το κατάστημα που τους προμηθεύτηκα μου είπαν ότι έχω περιθώριο μέχρι Φεβρουάριο. Είναι ήδη πράσινοι στην κορυφή τους. Μπορώ να τους φυτεύσω τώρα ή θα χαλάσουν?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΝαι, να τους φυτέψετε τώρα. Μην καθυστερήσετε άλλο.