Σίγουρα κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κόψουμε κάποιο χοντρό κλαδί από ένα δέντρο ή θάμνο. Μετά, αυτό που απομένει επάνω στο φυτό είναι μια μεγάλη τομή η οποία στην πραγματικότητα είναι μία ανοιχτή πληγή.
Μεγάλη τομή, διαμέτρου 15 εκ. περίπου σε ελιά (φωτ. Τ.Α.) |
Κάποια στιγμή το δέντρο μας θα καταφέρει να την επουλώσει με τις δικές του δυνάμεις, όμως μέχρι να γίνει αυτό εμείς θα πρέπει να φροντίσουμε να μην μπούν μέσα στο φυτό μας μύκητες και ξυλοφάγα έντομα. Γι' αυτό, όποτε κάνουμε τομή με διάμετρο μεγαλύτερη από 5 εκ. την καλύπτουμε με πάστα κλαδέματος.
Η πάστα κλαδέματος απλώνεται με πινέλο, κάποιες συσκευασίες όμως έχουν ενσωματωμένο είναι ειδικό βουρτσάκι (φωτ. Τ.Α.) |
Πάστα κλαδέματος θα βρούμε σε όλα σχεδόν τα κέντρα κήπου. Την ίδια δουλειά μπορούμε να κάνουμε και με το μίνιο, όμως αυτό είναι πια μάλλον δυσεύρετο στα χρωματοπωλεία. Επίσης, κάποιοι λένε πως και το καμένο λάδι μηχανής είναι κατάλληλο. Σίγουρα είναι ακατάλληλη η λάσπη που χρησιμοποιούσαν παλιά.
Πριν κλαδέψουμε ένα μεγάλο, χοντρό κλαδί πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει. Δεν πρέπει να κόβουμε μεγάλα κλαδιά αν δεν είναι απαραίτητο.
μπορώ να κλεισω μια παλαιά μεγάλη θεραπευμένη ουλή στον κορμο κερασιάς με τσιμεντοκονίαμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, αν σας ενοχλεί η εμφάνισή της, όμως μην γεμίσετε το εσωτερικό (και χαλασμένο) τμήμα του δέντρου με τσιμέντο. Εσείς, απ' ό,τι κατάλαβα, θέλετε απλώς να κρύψετε το άνοιγμα της παλιάς πληγής.
ΔιαγραφήΜπορώ να βάλω ακρυλικό χρώμα αντί για πάστα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΗ πάστα έχει πιο παχύ φιλμ και μεγαλύτερη ελαστικότητα από το ακρυλικό χρώμα ενώ είναι και εντελώς αδιάβροχη. Είναι καλύτερα να βάλετε πάστα.