Η Πλύτρα είναι ένα παραλιακό χωριό στη Λακωνία, είναι απέναντι από τη Μάνη, στον Λακωνικό κόλπο. Η αμμώδης παραλία της είναι πολυσύχναστη όμως ο περισσότερος μαζεύεται (ως συνήθως) στο οργανωμένο τμήμα της όπου υπάρχουν ξαπλώστρες και όλα τα ... παρελκόμενα. Ετσι μένει άφθονος χώρος για όποιον θέλει ησυχία και άπλα. Στις μικρές αμμοθίνες που χωρίζουν την παραλία από τα χωράφια πίσω της, φυτρώνουν ένα σωρό ενδιαφέροντα φυτά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα κρινάκια της θάλασσας (Pancratium maritimum) και οι αθάνατοι (Agave americana).
Αθάνατοι στην αμμουδιά (φωτ. Τ.Α.) |
Δεν γνωρίζω πως έφτασε το φυτό αυτό από την Αμερική στην Ελλάδα, όμως εδώ φαίνεται να τα πηγαίνει μια χαρά. Με το κρύο δεν έχει πρόβλημα, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αφού μπορεί να τα βγάλει πέρα ακόμη κι αν το θερμόμετρο πέσει κάτω από τους -10 ℃ και ακόμη χαμηλότερα. Ευδοκιμεί τόσο σε παραλιακές περιοχές όσο και σε ηπειρωτικές. Η αντοχή του αθάνατου στην ξηρασία είναι μεγάλη.
Το τεράστιο άνθος του αθάνατου ξεπερνά τα 3 μ. σε ύψος και «ζει» 2-3 χρόνια. (Φωτ. Τ.Α.) |
Παλιά έλεγαν για τον αθάνατο ότι είναι φυτό «απαξανθές», ανθίζει άπαξ, δηλαδή μία φορά μόνο και μετά πεθαίνει. Στο μεταξύ, όμως έχει γεμίσει τον χώρο γύρω του με νεαρά φυτά από τις παραφυάδες του ενώ απ' τα σπέρματά του θα φυτρώσουν πάρα πολλοί καινούργιοι αθάνατοι.
Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε κάποιον αθάνατο για τον κήπο, προσέξτε καλά που θα τον φυτέψετε. Επεκτείνεται και σχηματίζει μια συστάδα «άγρια» και σκληρή η οποία ίσως να καταλήξει ενοχλητική. Ομως οι αθάνατοι μπορούν να σχηματίσουν καλή περίφραξη: το ύψος της είναι χαμηλό (1-1,5 μ.) άρα δεν εμποδίζει τη θέα, ενώ ταυτόχρονα είναι αδιαπέραστη, αλλά και ακατάστατη. Φυσικά, όπως και με όλα τα άλλα φυτά που σχηματίζουν φυτοφράχτες έτσι και με τον αθάνατο, θα χρειαστεί χρόνος για να ολοκληρωθεί η περίφραξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.