Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Yπάρχει ιβίσκος που αντέχει στο κρύο;

Ναι και αυτός είναι ο συριακός ιβίσκος, γνωστός διεθνώς με το όνομα, Hibiscus syriacus. Ο σινικός ιβίσκος (Hibiscus rosa-sinensis) είναι διαφορετικό φυτό, συγγενικό αλλά διαφορετικό και δεν τα πάει καλά με το κρύο. Με άλλα λόγια αν κάποιος ζει στη βόρειο Ελλάδα και θέλει να έχει και τους δύο ιβίσκους, μπορεί να φυτέψει τον συριακό ιβίσκο στον κήπο του αλλά τον σινικό θα τον βάλει σε γλάστρα για να μπορεί να τη φέρει σε εσωτερικό χώρο το χειμώνα. 


Συριακός ιβίσκος.
Συριακός ιβίσκος. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει άνθη με διπλή σειρά πετάλων. (Φωτ. Τ.Α.)

Ο συριακός ιβίσκος είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο ή μεγάλος θάμνος με πολύ καλή αντοχή στο κρύο, αρκετά καλή αντοχή στη ζέστη και αρκετά καλή αντοχή στην ξηρασία. Ευδοκιμεί σε γόνιμα εδάφη, μέτριας υγρασίας σε θέσεις ηλιόλουστες.


Αν θέλουμε να διαμορφώσουμε με κάποιο ιδιαίτερο σχήμα την φυλλωσιά του θα χρειαστεί να κλαδέψουμε. Η καλύτερη εποχή γι' αυτή τη δουλειά είναι τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.  



Συριακός ιβίσκος.
Συριακός ιβίσκος. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει απλή σειρά πετάλων. Επίσης τα πέταλα είναι δίχρωμα, λιλά με  κόκκινη απόχρωση στη βάση τους. (Φωτ. Τ.Α.)

Στα φυτώρια υπάρχουν πολλές ποικιλίες συριακού ιβίσκου με άνθη που έχουν απλή ή διπλή πετάλων. Αυτά είναι μονόχρωμα ή δίχρωμα με κύρια χρώματα, το λευκό ή αποχρώσεις των λιλά, κόκκινου, ροζ ή και του γαλάζιου. Η ανθοφορία ξεκινά περίπου τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι να αρχίσουν τα κρύα. Το λουλούδι του συριακού ιβίσκου ζει πολύ λίγο αλλά μόλις πέσει αμέσως αντικαθίσταται από ένα νέο. Έτσι το φυτό είναι συνέχεια καλυμμένο από άνθη. Ευτυχώς (κατά τη γνώμη μου) αλλά δυστυχώς (για άλλους) εξ ίσου καλυμμένο με άνθη είναι και το έδαφος γύρω από το φυτό. Με άλλα λόγια όποιος έχει «όρεξη» για σκούπισμα είναι βέβαιο ότι θα βρει δουλειά να κάνει.

Ο σινικός ιβίσκος ξεχωρίζει εύκολα απ' τον συριακό χάρη στα γυαλιστερά του φύλλα και λουλούδια.  



Σινικός ιβίσκος
Ο σινικός ιβίσκος είναι ένα φυτό ευαίσθητο στο κρύο κατάλληλο για περιοχές χωρίς προβλήματα παγετών. (Φωτ. Τ.Α.) 
Ο συριακός ιβίσκος ήρθε στην Ευρώπη από την Κίνα όπου καλλιεργείται εδώ και πάρα πολλούς αιώνες. Το ίδιο ισχύει και για την Κορέα όπου μάλιστα είναι πολύ αγαπητό φυτό. Παρά το όνομά του δεν γνωρίζω να έχει κάποια σχέση με την άτυχη Συρία. Μήπως γνωρίζει κάτι κάποιος αναγνώστης;  


1 σχόλιο:

  1. Γεια σας,
    Ποτίστε τα φυτά σας όπως θα ποτίζατε κανονικά. Την επόμενη μέρα, αραιώστε το λίπασμα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του. Αν σας βγει πιο αραιό δεν πειράζει. Αν σας βγεί πιο πυκνό είναι πρόβλημα, αραιώστε το κι άλλο. Μετά μοιράσατε το αραιωμένο λίπασμα σε όλες τις γλάστρες. Θα βάλετε από λίγο σε κάθε γλάστρα. Όταν βάζετε λίπασμα πρέπει να είναι ήδη ποτισμένες, επομένως η ποσότητα διαλύματος που θα βάλετε σε κάθε γλάστρα δεν μπορεί παρά να είναι μικρή για να μην ξεχειλήσει το πιατάκι ή η ίδια γλάστρα. Δεν μπορεί να σας πει κανείς πόσο χωράει κάθε γλάστρα, μόνον εσείς το ξέρετε αυτό. Το σημαντικό είναι το εξής: το λίπασμα να είναι καλά αραιωμένο μέσα στο νερό, είτε στην αναλογία που αναγράφετε στη συσκευασία είτε λίγο πιο αραιό.
    Λίπασμα σε γλαστρικά φυτά δίνουμε όλο το χρόνο κάθε 2-3 εβδομάδες εκτός από το χειμώνα και το καλοκαίρι. Διαβάστε σχετικά εδώ: ΛΙΠΑΣΜΑ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΙΚΑ ΦΥΤΑ.
    Η διπλαδένια είναι σε ηλιόλουστη θέση; Αν ναι κάποια στιγμή θα ανθήσει. Αν όχι θα αργήσει κι άλλο.
    Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.