Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Κάποιος έψαχνε 1. Πότε κλαδεύουμε το πεύκο;

Η καλύτερη εποχή για να κλαδευτεί το πεύκο στην Ελλάδα είναι το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Αν κόψουμε κάποιο κλαδί με διάμετρο μεγαλύτερη των 3-4 εκ. καλύπτουμε την τομή με πάστα κλαδέματος. 



102 σχόλια:

  1. Ξαφνικά οι βελόνες του έλατου που έχω στον κήπο μου άρχισαν να πέφτουν. Είναι σαν να μαραίνεται. Που οφείλεται ? Θα σταματήσει? Θα ανακτήσει τις δυνάμεις του? Φύτεψα πρόσφατα μία λεβάντα δίπλα του. Μπορεί αυτό να σχετίζεται?

    Βασίλης Μαούτσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η λεβάντα δεν είναι «κακός γείτονας». Δεν μπορεί να επηρεάσει άσχημα το έλατο. Όμως αυτό μπορεί να υποφέρει από τη ζέστη και τον καυτό ήλιο, το υπερβολικό πότισμα, το έδαφος που δεν στραγγίζει καλά.
      Υπάρχουν και άλλες αιτίες, όμως αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες. Συμβαίνει κάτι απ' αυτά στο δικό σας έλατο;

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος2/4/15 09:50

    ΕΧΩ ΚΟΨΕΙ ΕΝΑ ΠΕΥΚΟ ΛΟΓΩ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΩ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΜΕ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΜΑ.ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 1Μ.ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω πόσο μεγάλο είναι το τμήμα του πεύκου που έχει απομείνει, όμως όσο μικρό και αν είναι, αφού λέτε ότι έχει διάμετρο 1 μ. μιλάμε για ένα αντικείμενο μεγάλο και βαρύ. 1 κυβικό μέτρο από ξύλο πεύκου ζυγίζει περίπου 700 κιλά. Χοντρικά, αυτό θα είναι το βάρος που θα έχει ένα κομμάτι του κορμού ύψους 1 μ. χωρίς να υπολογίσουμε και τις ρίζες. Ας πάμε όμως στην ερώτησή σας:
      Αν αφαιρέσετε το επιφανειακό τμήμα του δέντρου με το αλυσοπρίονο, τότε για να βγάλετε ό,τι υπάρχει στο χώμα θα χρειαστεί σκάψιμο. Πολύ σκάψιμο!
      Πάντως υπάρχουν μηχανήματα που «τρώνε» τα πρέμνα (έτσι ονομάζεται το τμήμα ενός δέντρου που απομένει στο χώμα όταν αφαιρεθεί το υπέργειο μέρος). Κάποιοι δήμοι έχουν τέτοια μηχανήματα, πιθανό να τα διαθέτουν και κάποιες επιχειρήσεις πρασίνου, αλλά δεν γνωρίζω κάποια. Όμως εσείς δεν χάνετε τίποτε αν κάνετε μια έρευνα στο ίντερνετ για «πρεμνοφάγο» μηχάνημα.
      Τέλος, ας έχετε υπ' όψη πως απαγορεύεται η κοπή δέντρων χωρίς άδεια από το τοπικό δασαρχείο.

      Διαγραφή
  3. Το πευκο μου ειναι 50 ετων,2,5 μετρα απο το σπιτι μου.Οι ριζες του εχουν σηκωσει τα πλακακια της βεραντας,και μετακινησαν τον εξωτερικο τοιχο του εξοχικου!!Πρεπει να κλαδεψω τις επιφανειακες ριζες?Τι πλεγμα να βαλω να περιορισω τις ριζες?Το κλαδεμα βοηθαει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ ισχύει αυτό που λένε πως «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα». Γιατί ένα δέντρο που μπορεί να γίνει πολύ μεγάλο και ζει πάρα πολλά χρόνια φυτεύτηκε τόσο κοντά στο σπίτι;
      Υπάρχει ένα υλικό που ονομάζεται «αντιρριζική μεμβράνη» και χρησιμοποιείται στις κατασκευές ταρατσόκηπων με σκοπό να εμποδίσει τις ρίζες των φυτών να περάσουν μέσα στα δομικά υλικά της κατασκευής του κτιρίου όπου βρίσκεται ο ταρατσόκηπος. Δεν γνωρίζω αν αυτό το υλικό αντέχει στην πίεση που εξασκούν οι ρίζες του πεύκου πάνω σε τοίχους κ.λπ.
      Επίσης δεν μπορώ να γνωρίζω ή να εκτιμήσω τι θα γίνει αν κλαδέψετε τις επιφανειακές ρίζες του πεύκου. Υπάρχει κίνδυνος να πέσει το δέντρο αν μειωθεί η στήριξή του; Πάντως το κλάδεμα του δέντρου δεν βοηθά σε κάτι.
      Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε κάποιον γεωπόνο ή δασολόγο που γνωρίζει από τέτοια θέματα, να του δείξετε την κατάσταση (όχι απλώς να την περιγράψετε) για να εκτιμήσει μετά αν υπάρχει κίνδυνος. Ξεκινήστε εξηγώντας την κατάσταση στο τοπικό δασαρχείο.

      Διαγραφή
  4. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΧΩ ΦΥΤΕΨΕΙ 5 ΠΕΥΚΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΦΕΤΟΣ ΚΑΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΥΚΟΒΕΛΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΕΓΙΝΑΝ ΞΑΝΘΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΚΑΦΕ.ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΠΛΥΣΙΜΟ ΜΕ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΩ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΑ 4 ΑΠΟ ΤΑ 5. ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΟ ΚΛΑΔΕΨΑ (ΡΩΤΗΣΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ) ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΚΟΡΜΟΣ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ « ΖΩΝΤΑΝΟΣ» Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΞΑΝΑ Η ΟΧΙ?ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΒΟΗΘΗΣΩ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνετε παρά να περιμένετε και να δείτε τι θα γίνει. Όσο ο κορμός είναι ζωντανός, υπάρχουν ελπίδες. Αποφύγετε το πλύσιμο με πίεση.

      Διαγραφή
  5. καλησπερα , πρεπει να κοψω ενα πευκο γιατι θα πεσει , τι μηνας εινια καταλληλος και τι φεγγαρι να κοπει ετσι σοτε να χρησιμοποιηθει το κυλο του για επιπλα ? ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω καθόλου αυτό που με ρωτάτε.
      Προσέξτε το εξής: για να κοπεί ένα δέντρο πρέπει να δώσει άδεια το τοπικό δασαρχείο. Καλό θα ήταν να συζητήστε το θέμα σας με τον Δήμο της περιοχής σας.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος19/12/17 11:39

    σε 4-5 πεύκα που βρίσκονται μέσα στον κήπο μου, έγινε τον Νοεμβριο αυστηρό κλάδεμα ( σε μερικά κόπηκε και η κορυφή λόγω πολύ ύψους σε συνδυασμό με επικύνδυνη κλίση των δέντρων). Εντέλει στα δέντρα έμειναν μόνο μερικά πράσινα κλαδιά, αλλά σε ένα έμειναν μόνο 2-3 πράσινα κλαδιά λόγω ατυχήματος που έπεσε ένα μεγάλο κλαδί κ έσπασε τα άλλα. Η ερωτησή μου είναι εαν αυτο το πεύκο που έμεινε μόνο ο κορμός με 2-3 κλαδια θα ξαναφουντώσει. Και γενικώς τα πεύκα μετά από αυστηρό κλάδεμα κορυφής ξαναφουντώνουν?
    Υπόψιν ότι χρησιμοποιήθηκε πάστα κλαδέματος στις τομές...
    ευχαριστώ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφ όσον όλα πάνε καλά, τα πεύκα θα ξαναφουντώσουν. Όμως θα αργήσουν να αυξηθούν σε ύψος. Εξ άλλου απ' ό,τι καταλαβαίνω, αυτό ήταν το ζητούμενο. Αυτό που έμεινε με 2-3 κλαδιά μόνο, θα δυσκολευτεί περισσότερο απ' όλα να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πάντως το ουσιαστικό θέμα είναι αν λύθηκε το πρόβλημα της επικινδυνότητας με το κλάδεμα. Λύθηκε;

      Διαγραφή
  7. Στο σπίτι μου υπάρχει σαν φυτικος φρακτης σειρά από κυπαρισσια πλαγιοκλαδα. Έχουν ψηφίσει πολύ . Μπορώ να κόπως την κορυφή? Ευχαριστώ πάρα πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πού είναι το μέρος αυτό που ψηφίζουν τα κυπαρίσσια; Εκεί θέλω να βάλω υποψηφιότητα για δήμαρχος.
    Μπορείτε να κόψετε την κορυφή όμως αυτό δεν θα εμποδίσει τα δέντρα να ψηλώσουν κι άλλο. Με άλλα λόγια, εφ όσον έχετε φυτικό φράχτη από κυπαρίσσια υπολογίστε ότι θα κάνετε τουλάχιστον δύο κλαδέματα το χρόνο για να τα διατηρείτε στο επιθυμητό ύψος. Κλαδέψτε με τέτοιο τρόπο ώστε το κάτω μέρος του φράχτη να είναι λίγο πιο πλατύ από το ανώτερο ώστε να φτάνει και χαμηλά το φως του ήλιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος31/7/18 00:23

    Πέρυσι φυτέψαμε σε ηλιόλουστο κήπο στην Αίγινα μια κουκουναριά 1,5μ.ύψος περίπου και διάμετρο κορμού 5-6 εκ. Ακόμα δεν δείχνει να μεγαλώνει (ίσως 4-5εκ.)και ακόμα έχει μείνει με μια "φουντίτσα" στην κορυφή της και 4-5 αραιά κλαδιά με πευκοβελόνες μόνο στο μισό εξωτερικό τμήμα του κλαδιού. Ποτίζεται κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι και της βάλαμε τον Μάϊο και λίπασμα. Θα θέλαμε να την δούμε φουντωτή και πυκνή με σφαιρική κώμη. Νά κλαδέψουμε την κορυφή μήπως πυκνώσει πιο κάτω ή να κόψουμε τα κάτω κλαδιά (ολόκληρα ή κατά το ήμισυ) μήπως αναπτυχθεί επάνω; Ευχαριστώ, Χρυσάνθη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μην κλαδέψετε. Θα πρέπει πρώτα να δείτε το δεντράκι να αναπτύσσεται κανονικά και μετά να ασχοληθείτε με κλαδέματα, τα οποία ειδικά για την κουοκουναριά είναι ... λεπτομέρειες.
      Θα σας γράψω μερικές αιτίες που εξηγούν την κατάστασή της. Δεν είναι οι μοναδικές, είναι όμως οι πιο συνηθισμένες και τέλος, μπορεί να ισχύουν περισσότερες από μία.
      Το νερό δεν είναι αρκετό.
      Το νερό έχει πάρα πολλά άλατα.
      Το χώμα στραγγίζει πάρα πολύ γρήγορα και δεν κρατά καθόλου υγρασία.
      Το φυτό ήταν για χρόνια στην ίδια γλάστρα πριν φυτευτεί στον κήπο σας και οι ρίζες δυσκολεύονται να απλωθούν.
      Κατά τη φύτευση η μπάλα χώματος έπαθε σοβαρή ζημιά.
      Ξέρετε αν συμβαίνει κάτι απ' αυτά;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος12/8/18 01:56

      Ευχαριστώ. Ίσως το είχαν στην ίδια γλάστρα καιρό... Ποτιζόταν με βρόχινο νερό(φυσικό και από δεξαμενή), εκτός τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο που δεν επαρκεί και αναμειγνύεται με το νερό του δικτύου που έχει άλατα. Σε απόσταση 1μ. υπάρχει ένα μεγάλο πεύκο. Μήπως του "κλέβει" το νερό;

      Διαγραφή
    3. Ναι, το κοντινό πεύκο μπορεί να προκαλεί προβλήματα όχι μόνο λόγο ανταγωνισμού αλλά και λόγω σκίασης. Γιατί φυτέψατε την κουκουναριά τόσο κοντά στο πεύκο; Δεν είναι η καλύτερη θέση.

      Διαγραφή
  10. Είμαι στην περιοχή της καμμενης κινετας και βλέπω πολλά πεύκα στην περιοχή μου που είναι ελαφριά καμμένα μόνο στον κορμό τους οι πευκοβελόνες έχουν πάρει το χρώμα κιτρινωπό υπάρχει ελπίδα να ξανά πρασινίζουν εφόσον από ότι βλέπω αρχίζουν και μαδανε από τον αέρα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχει μείνει κάποιο τμήμα του δέντρου ζωντανό θα το δείτε να αναβλαστάνει. Όμως το δέντρο θα χρειαστεί πάρα πολλά χρόνια για να αποκτήσει« κανονικό» σχήμα. Το βέβαιο είναι ότι με την πρώτη βροχή θα βλαστήσουν ένα σωρό σπόροι πεύκων που «κοιμούνται» για την ώρα μέσα στο έδαφος. Αν δεν πατηθούν τα φυτά όσο είναι μικρά θα γίνουν κανονικά πεύκα.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος29/8/18 16:15

    Γειά σας και συγχαρητήρια για το έργο σας υπάρχει ενα τεράστιο πεύκο με περίμετρο 2 μέτρα και 20 πόντους το φύτευσε ο παππούς μου πρίν 65 χρόνια με το καιρό έχει φτάσει σε ύψος τρίτου ορόφου και είναι πλούσιο σε κλαδιά και φούντες... ποιό είναι το σωστό κλάδεμα ; Όταν ο αέρας είναι πολύ δυνατός ο γιγάντιος κορμός του είμαι σίγουρος ότι παίρνει μεγάλο φορτίο για να ανταπεξέλθει στις δυνάμεις του αέρα ! Στο μέσο της βάση του κορμού παρατήρησα μια μικρή σχιμή που βγάζει φρέσκο άσπρο ρετσίνι, όχι πολύ όμως, μήπως είναι ένδειξη ότι πρέπει να κλαδευτεί για μειωθεί το βάρος του και απο την συστροφή που κάνει αρχίζει να ανοίγει απο μέσα ο κορμός του και κινδυνεύει η ζωή του;;; Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Απ' την περιγραφή σας μου φαίνεται ότι έχετε ένα δυνατό δέντρο, καλά αναπτυγμένο, το οποίο αύτη τη στιγμή (και τα τελευταία 65 χρόνια) στέκεται καλά στη θέση του. Δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που σας κάνει να ανησυχείτε.
      Η πληγή μπορεί να οφείλεται σε κάποιο χτύπημα. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ο κορμός συστρέφεται; Αυτό μου φαίνεται περίεργο για δέντρο τέτοιας ηλικίας.
      Το κλάδεμα που θέλετε να κάνετε πρέπει να είναι ισορροπημένο ώστε να βελτιώνει τη στατικότητα του δέντρου και να μην οδηγήσει σε οποιαδήποτε ανισομερή κατανομή των βαρών. Δηλαδή πρέπει να κλαδέψει κανείς διάφορα κλαδιά σε διαφορετικά ύψη ώστε να μειωθεί το βάρος χωρίς να αλλάξει η ισορροπία του δέντρου.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος31/8/18 17:17

    Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή σας ! Λοιπόν επειδή το πεύκο φυτεύτηκε 3 μέτρα απο το σπίτι και βρίσκεται μέσα στη βεράντα, φυσικά το παρακολουθώ για να υπάρχει ενα εύλογο περιθώριο έτσι ώστε να μην το περιορίζει το τσιμέντο της βεράντας, μάλιστα καμιά δυο φορές έχω σπάσει με κομπρεσσέρ το τσιμέντο περιμετρικά, έτσι ώστε να υπάρχουν περίπου 10 εκατοστά περιθώριο γύρω του.

    Για ενδεχόμενη ζημιά στο σπίτι δεν με απασχολεί καθόλου, με ενδιαφέρει το πεύκο να είναι υγιές...

    Αυτό που παρατηρώ είναι ότι η βάση του κορμού καθώς εκτείνεται στα πρώτα δυο μέτρα και μετά ξεκινούν τα τρία βασικά μεγάλα στελέχη, ίσως δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη σε σχέση με το σημείο παραπάνω που ξεκινούν να διακλαδίζονται τα τρια μεγάλα στελέχη "κλαδιά" (γιαυτό το αναφέρω μην τυχών και προκαλείται εξ αιτίας του βάρους, μεγαλύτερη επιβάρυνση στον βασικό κορμό του πευκού την εποχή των δυνατών ανέμων).

    Θα προχωρήσω αυτές τις ημέρες σε ομοιοκατανεμημένη κοπή μερικών φουντών και μερικών κλάδων τα οποία εκτείνονται εώς και 15 μέτρα απο τον βασικό κορμό, έτσι ώστε να μειωθεί η ασύμετρη επέκταση κάποιων μερών με πιθανή επιβάρυνση του βασικού στελέχους του πεύκου, κάπως έτσι σκέφτομαι να προχωρήσω. Όσο για τη ρωγμή που βγάζει λίγο ρετσίνι δεν υπάρχει κανενός είδους κτύπημα, μοιάζει θα μπορούσε κανείς να πει με ενα μικρό σχήσιμο περίπου 7-8 εκατοστών χωρίς εκτίμηση για το βάθος αυτής, γιαυτό προσπαθώ να καταλάβω αν υπάρχει κάποιου είδους συσχέτιση με πιθανή συστροφή κατα την περίοδο δυνατών ανέμων... έτσι ώστε αν όντως είναι αυτό, το κλάδεμα θα το βοηθήσει ώστε να μην επεκταθεί καθέτως η ρωγμή αυτή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένετε λίγες μέρες να περάσει η καλοκαιρινή ζέστη και μετά κλαδέψτε. Αν κάνετε τομές με διάμετρο μεγαλύτερη από 4-5 εκ. καλύψτε τις με πάστα κλαδέματος.
      Καθαρίστε τον φλοιό γύρω από τη ρωγμή και το χαλασμένο ξύλο (αν υπάρχει τέτοιο) μέχρι να δείτε καθαρό ξύλο. Μετά καλύψτε την πληγή με πάστα κλαδέματος. Για το καθάρισμα χρησιμοποιήστε ένα εμβολιαστήρι ή άλλο κοφτερό και ανθεκτικό μαχαιράκι. Το να συστρέφεται ο κορμός μου φαίνεται περίεργο.
      Δυστυχώς πέρα απ' το να σας δώσω μερικές συμβουλές για τεχνικά ζητήματα όπως τα παραπάνω δεν μπορώ να σας βοηθήσω περισσότερο μια και δεν έχω εικόνα του δέντρου και του χώρου γύρω απ΄αυτό.

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος2/9/18 00:03

    Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές σας, τις οποίες και θα ακολουθήσω προσεχτικά ! Μια τελευταία ερώτηση είναι αν θα πρέπει να κουρευτούν οι κορυφές, καθώς το πεύκο ψηλώνει συνέχεια... μήπως πρέπει να σταματήσει να ψηλώνει και να κλαδευτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επεκτείνεται μόνο οριζόντια και όχι κάθετα ;Ρωτάω γιατί σε ύψος έχει φτάσει περίπου στα 15 μετρά και φοβάμαι μετά ότι θα είναι πολύ δύσκολο να κλαδεύεται και να φροντίζεται σε τέτοιο μεγάλο ύψος, κάθε λίγα χρόνια... υπάρχει περίπτωση αν κόψω τις κορυφές του να πάθει κάτι, να αρχίσει π.χ να μαραζώνει και στο τέλος να ξεραθεί ;

    Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και τις πολύτιμες απαντήσεις σας, ελπίζω να μην καταχράστηκα το χώρο και τον χρόνο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τα κλαδέματα μπορείτε να καθυστερήσετε σημαντικά την αύξηση του ύψους του. Έχετε υπ' όψη ότι έτσι θα το δείτε να αυξάνετε κατά πλάτος. Όμως όπως σας έγραψα και νωρίτερα, δεν μπορώ να σας προτείνω κάτι μια και δεν έχω εικόνα του δέντρου και του χώρου.

      Διαγραφή
  14. Χαίρεται και συγχαρητήρια για τη σελίδα σας!
    Το ερώτημα μου έχει να κάνει με ένα πεύκο που είναι στην αυλή της πολυκατοικίας και έχει ψήλωσει μέχρι τον πέμπτο όροφο. Το δέντρο έχει κλίση και επειδή δεν είχε κουρευτεί ποτέ εδώ και 26 χρόνια που μένουμε εμείς, σήμερα ήρθε ένα συνεργείο και το κλαδέψε.
    Ομως, επειδή αφαίρεσαν όλα τα χαμηλά κλαδιά και άφησαν μια φούντα πάνω πανω ύψους περίπου ενάμιση ορόφου, φοβάμαι ότι θα ταλαντευεται τώρα και θα πέσει.
    Έχουμε δε πολύ δυνατούς ανέμους.
    Θα ήθελα τη γνώμη σας.
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      χωρίς να έχω εικόνα του χώρου και του εδάφους δεν μπορώ να διατυπώσω κάποια γνώμη για τη σταθερότητα του δέντρου. Όμως γενικά δεν είναι καλό να αφαιρεί κανείς πολύ μεγάλο μέρος της φυλλωσιάς ενός πεύκου επειδή αποδυναμώνεται. Επίσης είναι σημαντικό να καλυφθούν οι μεγάλες τομές με πάστα κλαδέματος για να μην μπουν μέσα στο δέντρο ξυλοφάγα έντομα ή και μύκητες.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πάρα πολύ!

      Διαγραφή
  15. Γεια σας.
    Σε ενα πεύκο 30 ετών σπάσανε απο τον αέρα δυο πολυ μεγάλα κλαδιά με διαμετρο περίπου 15-20 cm. Τα έκοψα ακριβώς εκεί που είχαν σπάσει.Το ερώτημα είναι θα ξαναπεταξει απο εκείνο το σημείο καινούργια κλαδιά ή να τα κόψω τελείως απο εκεί που κάνει την διασταύρωση στόμ κεντρικό κορμό. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μου φαίνεται δύσκολο να αναβλαστήσει από το σημείο που έσπασε. Βέβαια δεν έχω εικόνα του δέντρου. Αν πρόκειται να κόψετε τα υπολείμματα, κάντε το τώρα πριν το χειμώνα και καλύψτε τις τομές με πάστα κλαδέματος.

      Διαγραφή
  16. Πολύ χρήσιμα όλα αυτά.μπραβο σας.για την βοήθεια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος8/2/19 16:38

    Καλησπέρα, η ερώτησή μου αφορά μεγάλο κλαδί πεύκου που έπεσε στο αυτοκίνητό μου και προκάλεσε ζημιές. Ο γεωπόνος του Δήμου απεφάνθη εξετάζοντας το κομμάτι που έμεινε στο δέντρο, ότι εφόσον είχε φροντιστεί σωστά δεν υπαρχει ευθύνη του Δήμου. Ο γείτονάς μου όταν το είδε που είπε ότι ήταν σάπιος ο κορμός. Το δέντρο έπεσε τον Ιούλιο, την ίδια μέρα το μάζεψαν η αυτοψία όμως έγινε μήνες μετά. Ερώτηση: Μόνο αν είναι σάπιος ο κορμός αποκολείται η πρέπει να εξετάσουμε και ποσο υγιές ειναι το δέντρο? Επίσης, ένας διαβρωμένος από κάποια αιτίακορμός που "κόβεται"τον Ιούλιο έστω και λόγω βροχής, ύστερα από 4 μήνες υπαρχει περίπτωση να έχει επανέλθει το υπόλοιπο κλαδί που παρέμεινε στο δέντρο? Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν καταλαβαίνω τις ερωτήσεις σας. Στην πρώτη σας ερώτηση γράφετε: «Μόνο αν είναι σάπιος ο κορμός αποκολείται η πρέπει να εξετάσουμε και ποσο υγιές ειναι το δέντρο?» Αλλά αν ο κορμός ένος δέντρου είναι σάπιος, δεν γίνεται το δέντρο αυτό να είναι υγιές. Αν ο κορμός είναι σάπιος, το δέντρο είναι χαλασμένο.
      Προσπαθώ να καταλάβω τι ρωτάτε στην δεύτερη ερώτηση και δυσκολεύομαι. Με ρωτάτε αν μπορεί να εμφανιστεί νέα βλάστηση στο τμήμα του δέντρου που έμεινε μετά την πτώση του κλαδιού;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος12/2/19 17:43

      Συγνώμη αν σας μπέρδεψα. Αναρωτιέμαι αν το γεγονός ότι ένας κορμός "κόβεται" και πέφτει απο το δέντρο σημαίνει πως το υπόλοιπο δέντρο δεν ήταν ή και δεν είναι υγιές. Διότι ο Δήμος απεφάνθη πως ήταν υγιές, εγώ όμως έχω άλλη εικόνα την οποία δυστυχώς δεν μπορω να αποδείξω. Συνεπώς ο στόχος μου είναι με βάση την τωρινή εικόνα του δέντρου να καταλάβω αν είναι υγιές και αν ήταν δικαιολογημένη η πτώση του τεράστιου αυτού κλαδιού

      Διαγραφή
    3. Τώρα νομίζω ότι καταλαβαίνω το μπέρδεμα. Κορμός είναι το κεντρικό τμήμα του δέντρου από τη βάση του μέχρι την κορυφή ή και χαμηλότερα αν ο κορμός διακλαδίζεται. Από τον κορμό εκφύονται τα κλαδιά. Ένα κλαδί μπορεί να σπάσει επειδή έχει υποστεί ζημιές από ξυλοφάγα έντομα ή μύκητες. Στην περίπτωση αυτή είναι εμφανή τα σημάδια των εντόμων (στοές μέσα στο ξύλο, φαγώματα κ.λπ.) ενώ των μυκήτων συνήθως είναι πιο δύσκολο να τα δει κανείς αλλά υπάρχουν. Όμως ένα υγιές κλαδί μπορεί να σπάσει και από μηχανικά αίτια. Ο άνεμος για παράδειγμα το πιέζει περισσότερο απ' όσο αντέχει και το κλαδί σπάει. Ένα υγιές κλαδί μπορεί να είναι πιο αδύναμο από το φυσιολογικό εξ αιτίας κακού κλαδέματο ή κακής ανάπτυξης από αίτια όπως ο μειωμένος φωτισμός, για παράδειγμα.
      Αν σπάσει ένα κλαδί, είτε επειδή ήταν «άρρωστο» είτε από μηχανικά αίτια, το πιθανότερο είναι ότι στο τμήμα που έμεινε θα δούμε νέα βλάστηση.

      Στο δικό σας δέντρο έσπασε ένα κλαδί. Δεν έπεσε το δέντρο. Δεν κόπηκε ο κορμός του. Σωστά;
      Ο γείτονάς σας, σας είπε ότι ήταν σάπιος ο κορμός του δέντρου πάνω στον οποίο στηρίζονταν το κλαδί. Σωστά;
      Τώρα θέλετε με βάση την σημερινή εικόνα του δέντρου να κρίνετε αν ήταν δικαιολογημένη η πτώση του κλαδιού πριν 4 μήνες. Σωστά;
      Αν το δέντρο έχει ζημιές από έντομα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρχουν στοές και τρύπες και στο τμήμα που έμεινε. Πάντως, έχετε υπ' όψη ότι τα δέντρα έχουν μηχανισμούς επούλωσης των πληγών τους από θραύσεις και άλλες ζημιές.
      Συνήθως, αλλά δεν ξέρω αν αυτό ισχύει για την περίπτωσή σας, η αιτία για τη θραύση κλαδιών πεύκων είναι συνδυασμός κακής ανάπτυξης και πολύ δυνατού ανέμου.

      Διαγραφή
  18. Ανώνυμος23/3/19 06:37

    Γεια σας εχω φυτεψει δυο κουκουναριες πριν 4χρονια σε αποσταση περιπου 5μετρων απο το σπιτι μου και επισης 5μετρων μεταξυ τους.Το σπιτι ειναι ενα μικρο εξοχικο 55 τετραγωνικων.Αυτο που ηθελα να ρωτησω ειναι αν θα εχω προβλημα μελλοντικα κι αν θα μπορουσα να κανω κατι που ειναι ακομη μικρα τα δεντρα.Εχουν υψος περιπου αυτη τη στιγμη 2,5 μετρα και διαμετρο κορμου γυρω στα 12 εκατοστα?Ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ρίζες τους δεν θα σας προκαλέσουν προβλήματα, ενώ σκιά που κάνουν είναι ευπρόσδεκτη το καλοκαίρι αλλά ανεπιθύμητη το χειμώνα. Τώρα ας πάμε στα ... δύσκολα: Η κουκουναριά μπορεί να αποκτήσει κόμη με διάμετρο 10 μ. Αυτό σημαίνει ότι 5 μ. αυτής θα είναι πάνω από το σπίτι σας. Αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο με δεδομένα όσα ζούμε σχεδόν κάθε καλοκαίρι στην χώρα μας. Δηλαδή τα δέντρα αυτά είναι πολύ κοντά στο σπίτι σας. Η απόσταση των 15 μ. από αυτό θα ήταν καλύτερη. Η μετακίνησή τους δεν θα είναι εύκολη δουλειά και δεν είναι και εξασφαλισμένη η επιτυχία της.

      Διαγραφή
  19. Γεια σας και συγχαρητήρια για το ενδιαφέρον σας και τη βοήθεια σας.Στο εξοχικό μας έχουμε ένα μεγάλο πεύκο στην αυλή το οποίο φέτος εκρίνει υπερβολικό ρετσίνι με αποτέλεσμα να καθιστά πολύ δύσκολο τον καθαρισμό της αυλής.Ανατωτιέμαι μήπως το πεύκο έχει αρρωστήσει ή έχει προσβληθεί από κάποιο υιο,πως μπορούμε να το ξέρουμε και αν ναι πως θεραπεύεται με κάποιο φάρμακο.Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν αυτή την αντίδραση του πεύκου και δεν μπορώ να ξέρω ποιός είναι ο σωστός. Υπάρχουν έντομα πάνω στο πεύκο, π.χ. βαμβακάδα, ή κάτι άλλο;

      Διαγραφή
    2. Μήπως κλαδέψατε; Άλλαξε κάτι στο αρδευτικό νερό ή στη στράγγιση του νερού; Γενικά άλλαξε κάτι στο περιβάλλον του πεύκου;

      Διαγραφή
    3. Δεν άλλαξε κάτι, όσο μπορώ να ξέρω γιατί δεν μένουμε εκεί το χειμώνα.Ούτε φαίνονται έντομα ή παράσιτα πάνω στο δέντρο , εκτός από αρκετές πεταλούδες που υποθέτω απλά κάθονται στο ρετσίνι.

      Διαγραφή
    4. Οι πεταλούδες πριν γίνουν πεταλούδες είναι κάμπιες. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν οι τελευταίες είναι βλαπτικές για το πεύκο, αφού δεν έχω εικόνα. Μπορεί να είναι μπορεί και όχι. Αυτές, όπως και η βαμβακάδα, μπορούν να προκαλέσουν τέτοια αντίδραση από το πεύκο. Η καταπολέμηση της κάμπιας του πεύκου γίνεται με βάκιλο Θουριγγίας. Η καλύτερη εποχή είναι το φθινόπωρο.

      Διαγραφή
  20. Ανώνυμος28/7/19 09:39

    Κύριε Ανδρουτσόπουλε,
    έχω μια κουκουναριά στην αυλή μου η οποία θα είναι πάνω από 150 χρονών και ύψος γύρω στα 15 μέτρα. Τα κλαδιά της είναι πάρα πολλά και μπερδεμένα μεταξύ τους με αρκετά ξηραμένα και γερμένα προς τα κάτω.
    Όλα τα χρόνια καρποφορούσε και έβγαζε πάρα πολλά κουκουνάρια. Τα τελευταία 4 με 5 χρόνια έπαψε να καρποφορεί. Εκτός αυτού παρατήρησα ότι δεν έχει ούτε γύρη (την κίτρινη) που έχουν τα κωνοφόρα δέντρα.
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω:
    που μπορεί να οφείλεται αυτή η συμπεριφορά του
    ποια εποχή μπορεί να κλαδευτή και
    τι πρέπει να προσέξω.
    Με φιλικούς χαιρετισμούς σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η εξήγηση για την έλλειψη ανθοφορίας και κουκουναριών μπορεί να είναι η ηλικία του δέντρου ή και ταυτόχρονα το ότι είναι γεμάτο από ξερά κλαδιά.
      Για τις άλλες δύο ερωτήσεις σας διαβάστε την σχετική ανάρτηση στο πάνω μέρος της σελίδας αυτής.

      Διαγραφή
  21. Γειά σας κ. Ταξιάρχη, έχω στην αυλή μου 2 πεύκα 40 ετών και άρχισαν από πέρυσι να μου ξεραινονται οι πεύκο βελόνες, στο ίδιο κλαρί έχει ξερες και πράσινες θα τους κάνω ένα κλάδεμα το φθινόπωρο όπως λέτε παραπάνω αλλά δεν έχω δει και κάποια κάμπια κάτω τουλάχιστον, τι κάνω για τα ξερά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σας. Όπως δεν καταλαβαίνω αυτό που γράφετε για τις κάμπιες. Υπάρχουν κάμπιες στο δέντρο; Πάντως, το πρώτο που κάνουμε όταν κλαδεύουμε είναι να αφαιρέσουμε τα ξερά κλαδιά. Επίσης το να ξεραίνονται σε ένα πεύκο τα πιο χαμηλά κλαδιά που δεν τα «βλέπει» ο ήλιος είναι φυσιολογικό.

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα σας. Σε αποσταση 10 μέτρων απο το σπιτι μας βρίσκεται ενα πεύκο με διαμαρτύρονται πανω απο ενα μετρο. Το σπιτι ειναι σε επικλινές σημείο και μπήκε νερο μεσα απο τα πλακακια. Ξεκίνησε να φτιάξουμε ενα λούκι μεσα στο σπιτι για να φύγουν τα νερά και σε βαθος 5 πόντων βρέθηκαν ρίζες του πεύκου. Τι πτροτεινεται να κανω ώστε να σταματήσω την ανάπτυξη των ριζών μεσα στο σπιτι? Να ρίξω κάποιο φαρμακο? Είχαμε είκοσι ποντους νερο μεσα στο σπιτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υποθέτω ότι η πρόταση: «με διαμαρτύρονται πάνω από ένα μέτρο» σημαίνει «με διάμετρο κορμού πάνω από ένα μέτρο».
      Απ' ό,τι καταλαβαίνω οι ρίζες αναπτύσσονται κάτω από το σπίτι και όχι μέσα στο σπίτι. Μου φαίνεται απίθανο ότι οι ρίζες θα χαλάσουν τα πλακάκια σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 μ.
      Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσετε την ανάπτυξη των ριζών χωρίς να πειράξετε το δέντρο. Επίσης έχετε υπ' όψη ότι η παρουσία βλάστησης στο ανώτερο μέρος του επικλινούς εδάφους και κατά μήκος της κατηφόρας επιβραδύνει το νερό και το εμποδίζει να παρασύρει και χώματα καθώς κυλάει. Υπάρχουν ειδικές μεμβράνες (αντιρριζικές ονομάζονται) που τοποθετούνται γύρω από τα θεμέλια κτιρίων ή όπου αλλού χρειάζεται οι οποίες εμποδίζουν το ριζικό σύστημα φυτών να περάσει.

      Διαγραφή
  23. καλησπέρα σας, έχω ένα πεύκο 36 χρόνων με διάμετρο κορμού 1 μέτρο περίπου και ύψος περίπου 20 μέτρα, σε απόσταση 3 μέτρα απο το σπίτι (πετρόχτηστο). Εχει σηκώσει το τσιμέντο (περιμετρικά του σπιτιού) που ειναι κοντά του δίνοντάς του ανάποδη κλήση προς τα θεμέλια του σπιτιού, με συνέπεια τα νερά βροχής κτλ να συσσωρεύονται προς το σπίτι που σημειωτέον έχει και υπόγειο. Θα ήθελα παρακαλώ να σας ρωτήσω 1ον τι κίνδυνο απο τις ρίζες διατρέχω (καθίζησις πχ) και 2ον την αυξημένη δύσπνοια μου τα τελευταία χρόνια αν οφείλεται και απο αυτό. να σημειώσω οτι εχει αρκετά ξερά κλαδιά, Βαμβακά και κάμπιες. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      1. Οι ρίζες δεν θα γκρεμίσουν το κτίριο αλλά σίγουρα θα μαζεύεται υγρασία και αυτό θα έχει συνέπειες σε αυτό.
      2. Η βαμβακάδα δεν προκαλεί δύσπνοια όμως αν γίνει κάποιος ψεκασμός με εντομοκτόνο για την καταπολέμησή της τότε υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αν, φυσικά, είστε εκεί την μέρα του ψεκασμού. Οι κάμπια του πεύκου προκαλεί αλλεργία σε κάποιους ανθρώπους όμως δεν γνωρίζω αν αυτή σχετίζεται με τη δύσπνοια.

      Διαγραφή
  24. Κακός γείτονας μέσω του δήμου κατακρεούργησε 4 πεύκα σε δημόσιο χώρο στο Γαλαξείδι Τους έκοψε τις κορυφές και άφησε έλαχιστα κλαράκια. Τα πεύκα ήσαν γύρω στα 6 μετρα. Κλαδεύτηκαν πριν δύο μήνες, από εργάτη της περιοχης μη ειδικό. Ρωτώ θα ξανακάνουν την πλούσια σκιά που είχαν, θα αναπτυχθούν προς τα πανω; Υπόψη ο πιο κοντινός στα πεύκα είμαι εγώ και το μόνο που ενοχλούσαν τον κακό γείτονα ήταν τα πούσια που έπεφταν στα κεραμίδια του και οι κουτσουλιές των πουλιών όταν πάρκαρε από κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι θα αποκτήσουν ξανά φυλλωσιά, όμως θα είναι πιο αδύναμα.
      Δεν ξέρω τι να πω. Είναι θλιβερό. Γνωρίζω ότι τα πεύκα δεν είναι καλή επιλογή για πεζοδρόμιο όμως υποπτεύομαι πως ο γείτονάς σας θα είχε πρόβλημα με οποιοδήποτε δέντρο ήταν εκεί. Πάντως όταν παρκάρει ξανά κάτω από τα κομμένα πεύκα θα αντιμετωπίσει κάτι χειρότερο απ' τις κουτσουλιές και τις πευκοβελόνες: μπόλικο ρετσίνι.

      Διαγραφή
  25. Μαρια28/6/20 19:13

    Καλημέρα, έχω μια κουκουνάρια 25 χρόνων
    Αν κλαδεψω τις κορφές θα του κάνω κακό; εχει ψιλωσει πολύ, και τα χαμηλά κλαριά είναι ξερα μπορώ να τα κόψω; πως να σας στείλω μια φώτο; να το δείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η κουκουναριά είναι ψηλό δέντρο. Συνήθως φτάνει τα 15-20 μ. Σπάνια, μπορεί να φτάσει και τα 25 μ. Η εποχή είναι ακατάλληλη για να κλαδέψετε πράσινα, ζωντανά μέρη της. Τέτοια κλαδέματα γίνονται τον Σεπτέμβριο. Πάντως έχετε υπ' όψη ότι το κλάδεμα των κορυφών θα αλλάξει το σχήμα του. Τα ξερά κλαδιά μπορείτε να τα κόψετε όποτε θέλετε.
      Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το e-mail μου, αν θέλετε να στείλετε φωτογραφίες.

      Διαγραφή
  26. Καλησπερα ,έχω φυτέψει 5 κουκουναριές σε ένα οικόπεδο στη κρητη εκτός σχεδίου αλλά οικοδομήσιμο υοαρχει περιπτώσει λόγω των κουκουναριών να μου το χαρακτηρίσουν δασικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημέρα σας,
    ρίζες πεύκων πολύ ψηλά (φτανουν στον 4ο-5ο οροφο) εχουν δημιουργησει κάποια προβλήματα σε πλάκες αυλής κοντινού σπιτιού, αποσταση 5-7μέτρων. Είναι δυστυχως κλαδεμένη η πλάγια βλαστησή τους και εχουν μόνο βλαστηση στη κορυφη.
    Ερώτηση:
    -Υπαρχει τροπος να μειωσουμε το ρυθμο ανάπτυξης του ριζικού συστήματος (ωστε να μειωθουν οι ζημιες στις πλακες) κλαδεύοντας ελαφρυα την ψηλη κόμη του δέντρου?
    -Με αυτο το κλαδεμα πιστευετε θα δωσουμε δυναμη αναπτυξης σε πλαγια βλαστηση (παρολο που εχουν κλαδευτει οι πλαγιοι..)?
    Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κλαδεύοντας ελαφρά την κορυφή δεν θα μειώσετε τις ζημιές που κάνουν οι ρίζες στις πλάκες, ούτε θα δείτε να γεμίζει ο γυμνός κορμός του πεύκου. Αν θέλετε να βοηθήσετε κάπως το πεύκο αφαιρέστε λίγες από τις πλάκες γύρω από τον κορμό ώστε να βελτιωθεί ο αερισμός του εδάφους εφ όσον δεν υπάρχει πρόβλημα με το νερό της βροχής.

      Διαγραφή
  28. Αλεξάνδρα27/11/20 15:22

    Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το ωραίο μπλογκ σας. Πάντα κατατοπιστικές και με γνώση οι αναρτήσεις σας. Εχω κι εγώ ένα ερώτημα που θα ήθελα να σας θέσω. Σε απόσταση περίπου πέντε μέτρων από το σπίτι, φύτεψα πριν από δέκα χρόνια μια κουκουναριά, η οποία αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και όμορφα, έχοντας πλέον ξεπεράσει σε ύψος το σπίτι, αφού φτάνει τα εννιά με δέκα μέτρα με διάμετρο της "ομπρέλας" περίπου έξι μέτρων. Το φύλλωμα στα χαμηλά της κλαδιά -διαμέτρου 20 έως 30 εκατοστών στη βάση τους-δείχνει ωστόσο αραιό και θα ήθελα να τα κλαδέψω (τρεις σειρές κλαδιών σε διαφορετικά ύψη). Το ερώτημά μου, πιθανώς αφελές, αλλά δεν έχω ειδικές γνώσεις, είναι το εξής: επειδή δεν γνωρίζω πολλά για το ριζικό σύστημα της κουκουναριάς και πόσο βαθιά πηγαίνει (δεν βλέπω επιφανειακές ρίζες όπως στα κλασικά πεύκα), υπάρχει περίπτωση αν κλαδέψω τα κάτω κλαδιά να αλλάξω το κέντρο βάρους του δέντρου, να ταλαντώνεται διαφορετικά και λόγω ρηχών ριζών πχ, να υπάρχει κίνδυνος εκρίζωσης σε περίπτωση δυνατών ανέμων; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Απ' ό,τι φαίνεται η κουκουναριά σας είναι ένα καλά αναπτυγμένο δέντρο και απ' ό,τι περιγράφετε φαίνεται ότι οι ρίζες του πάνε σε βάθος. Αυτό αυξάνει τη σταθερότητα του δέντρου και την αντοχή του στους δυνατούς ανέμους. Όμως ένα τόσο δραστικό κλάδεμα, όπως αυτό που θέλετε να κάνετε, θα μειώσει πάρα πολύ τη φυλλωσιά του και επομένως θα το αποδυναμώσει. Δεν μπορώ να πω αν θα πέσει ή όχι από τον άνεμο, όμως σίγουρα θα μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξής του.

      Διαγραφή
  29. Ανώνυμος14/2/21 13:18

    Γειά σας, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι και ελπίζω με τις γνώσεις σας να μπορέσετε να με βοηθήσετε. Στη γειτονιά μου υπάρχουν πολλά πεύκα, πριν λίγες μέρες λοιπόν ήρθε κάποιο συνεργείο και κλαδεψε τα τρία που βρίσκονται απέναντί από το σπίτι μου, με τον εξής τρόπο : γυμνωσε όλους τους κόσμους από πλάγια δυνατά πλέον κλαδιά και άφησε στην κορυφή αυτών μια "φούντα" στο ύψος των καλωδίων της δεη ή και λίγο ψηλότερα.. Τα πεύκα αυτά είναι τουλάχιστον τριάνταπέντε ετών. Οι ερωτήσεις μου λοιπόν είναι οι εξής :πρώτον, δεν κινδυνεύει πλέον ένα τόσο ψηλό πεύκο με γυμνό κορμό να σπάσει από δυνατό αέρα; και δεύτερον υπάρχει έστω και μικρό ενδεχόμενο για εκπτυξη παγίων στα σημεία όπου κόπηκαν ή έστω σε οποιοδήποτε σημείο του κυριου γυμνωμενου κορμού; και θα μπορούσα ίσως να κάνω κάτι για να βοηθήσω το δέντρο; πραγματικά ήταν πολύ όμορφα και καταφύγιο πουλιών (κοτσιφια, τσίχλες, καρδερίνες, έως και παπαγάλοι) τώρα όμως δεν είναι όπως πριν σε κανένα επίπεδο.. Με την μητέρα μου έχουμε στενοχωρηθει πολύ, ελπίζω να υπάρχει κάποια λύση,αν χρειαστεί μπορώ να στείλω και φωτογραφια. ανυπομονώ για την απάντηση σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η χρονική στιγμή που κλάδεψαν είναι σίγουρα λανθασμένη. Δεν μπορώ να αξιολογήσω τον κίνδυνο να σπάσουν ή να πέσουν τα πεύκα λόγω ανέμου επειδή δεν έχω αρκετά στοιχεία, ούτε για τα ίδια τα πεύκα, ούτε για το περιβάλλον τους και τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Δυστυχώς μην περιμένετε ούτε την έκπτυξη πλάγιων βλαστών.
      Συνήθως είναι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που ασχολούνται με τέτοια κλαδέματα. Αφαιρούν εκείνα τα κλαδιά δέντρων που μπορεί να ακουμπήσουν τα καλώδια του ρεύματος ή κλαδεύουν με σκοπό να εμποδίσουν τα μελλοντικά κλαδιά να κάνουν ζημιά στα καλώδια. Με αυτό τον τρόπο μειώνουν τον κίνδυνο πρόκλησης ζημιών στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών. Τα συνεργεία αυτά σπάνια κλαδεύουν με κριτήρια κηπουρικά ή περιβαλλοντικα και γι' αυτό είναι πολύ συχνές οι κακοτεχνίες. Όμως έχουν και αυτοί ένα πάρα πολύ μεγάλο μερίδιο δίκιου με το μέρος τους. Είναι λάθος δικό μας να φυτεύουμε δέντρα που μπορεί να αποκτήσουν πολύ μεγάλο ύψος κάτω από καλώδια.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  30. Ανώνυμος14/2/21 15:59

    Επίσης σκέφτηκα μήπως υπάρχει κάποιο είδος εμβολιασμού θα μπορούσα να πραγματοποιηθεί είτε στο γυμνό κορμό του πεύκου, είτε σε κομμάτια που έχουν απομείνει από τα πλάγια κλαδιά που κόπηκαν ώστε να πυκνώσει ξανά η βλάστηση σε όλο τον κορμό του πεύκου ή μέρος αυτού. Ευχαριστώ πολύ και πάλι, περιμένω απάντηση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο εμβολιασμός αυτός είναι εφικτός αλλά είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα με αμφίβολο αποτέλεσμα.

      Διαγραφή
  31. Ανώνυμος16/2/21 01:48

    Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας, δυστυχώς δεν ήταν συνεργείο της ΔΕΗ αλλά κάποια εταιρεία που έχει σύμβαση με το Δήμο αυτό τον καιρό. Εμείς οι ίδιοι ζητούσαμε εδώ και τρία χρόνια από το δήμο να έρθει κάποιος να κλαδέψει το πεύκο στα σημεία που βρίσκονται τα καλώδια για την αποφυγή ατυχημάτων, όμως όλα τα οριζόντια κλαδιά αρκετά χαμηλά κόπηκαν και άφησαν μόνο στο ύψος των καλωδίων και ακριβώς πάνω από αυτά, οπότε ο κίνδυνος δεν αποφεύχθηκε δυστυχώς..Είναι ένα "καπέλο" με τα εναπομειναντα κλαδιά να απέχουν μόνο λίγα εκατοστά από τα καλώδια και εκείνα που δεν ενοχλούσαν καθόλου και ήταν πολύ χαμηλότερα δεν υπάρχουν πια. Αν το βλέπατε θα καταλαβαινατε τι εννοώ, πραγματικά είναι λες και έγινε επίτηδες (που λέει ο λόγος). Όσο για τον εμβολιασμό, αφού είναι η τελευταία μου ελπίδα, θα ήθελα αν μπορείτε να μου πείτε κάτι περισσότερο, πχ. με ποια τεχνική ή κάποιες λεπτομέρειες για τον τρόπο και τι πρέπει να κάνω, πότε περίπου χρονικά, κτλ. Αν πετύχει έχει καλώς.. Έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε να χάσουμε κάτι. Ανυπομονώ για την απάντηση σας και ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ' ό,τι έχω δει τα συνεργεία των Δήμων κόβουν τα κλαδιά που μπορεί να ενοχλήσουν τους πεζούς. Δηλαδή όσα είναι σε ύψος 3-3,5 μ. από το έδαφος. Δεν ξέρω γιατί σε εσάς έκοψαν και τα ψηλότερα κλαδιά, αφήνοντας μόνον τα κορυφαία. Αυτό είναι λάθος.
      Σχετικά με τον εμβολιασμό πάνω στα εναπομείναντα χαμηλά κλαδιά πρέπει να δεχτείτε ότι υπάρχουν βλάβες που δεν μπορούν να επισκευαστούν. Για εμένα δεν είναι δυνατόν να σας δείξω πως να εμβολιάζετε εδώ, στο μπλογκ.
      Οι Δήμοι δεν ασχολούνται με το καθάρισμα των κλαδιών κοντά στα καλώδια. Αυτό είναι δουλειά του ΔΕΔΔΗΕ. Δεδομένου ότι τα καλώδια του ρεύματος είναι εναέρια, δεν θα έπρεπε κάτω από αυτά να φυτεύονται δέντρα, γιατί τα δέντρα μεγαλώνουν και προκαλούν προβλήματα.

      Διαγραφή
  32. Ανώνυμος25/2/21 05:17

    Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά. Το διαβάζω τακτικά και βρίσκω λύσεις. Ευχαριστούμε.
    Θα ήθελα να ρωτήσω για ένα πεύκο με διάμετρο κορμού 70 εκ., απλωμένο πλαγιά μάλλον επειδή είναι διακλάδωση του διπλανού και αποτελούσαν ένα πριν την επιχωματωση. Φτάνει σε ύψος 4μ και είναι απλωμένο και αρκετά πυκνό καταπράσινο. Μετά την κακοκαιρία διαπίστωσα πως έκανε μια
    διαμήκη σχισμή, κατά μήκος του κορμού από ύψος 1 Μ και πάνω και για 1 Μ κατά μήκος, η οποία είναι μάλλον και διαμπερής(έχει 30εκ μήκος σχισμή από την άλλη γιατί σταματάει σε ρόζο). Η σχισμή από τη μια πλευρά έχει κενό μισό πόντο και βλέπεις μέχρι τον ένα πόντο μετά φυσικά εφάπτεται. Θα ήθελα να το σώσω και λόγω καλλωπισμού αλλά και διότι σε ένα οριζόντιο κλαδί έχω κρεμάσει και μία κούνια. Θεωρείτε ότι μπορεί να δοθεί λύση με κλάδεμα και ισορροπημένη αποφόρτηση βάρους ή δεν σώζεται λόγω της ρωγμής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας. Μια περιγραφή, όσο καλή και να είναι, δεν φτάνει για να είμαι βέβαιος ότι θα σας δώσω μια σωστή απάντηση.
      Απ' ό,τι καταλαβαίνω έχετε ένα δέντρο ύψους 4 μ. με έντονη πλάγια ανάπτυξη. Σε ύψος 1 μ. από το έδαφος ο κορμός είναι εντάξει. Από 'κει και πάνω έχει μια σχισμή ύψους 1 μ. Το δέντρο αυτό έχει χοντρό κορμό και πολλά χοντρά πλάγια κλαδιά. Τα τελευταία στηρίζονται από τον κορμό. Ο οποίος είναι σκισμένος στο 1/4 του ύψους του. Έχω καταλάβει σωστά;
      Αν ναι, είναι πολύ πιθανό να σκιστεί και ο υπόλοιπος κορμός.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος25/2/21 11:33

      Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Σωστά καταλάβατε. Η αιτία της σχισμής μετά από πιο προσεκτική εξέταση πρέπει να είναι μια μικρή αλυσίδα που είχε παγιδευτεί στη μία πλευρά κατά την ανάπτυξη. Είναι στο ύψος του ενός μέτρου που ξεκινάει η σχισμή. Θα κάνω την προσπάθεια να το σώσω με αυστηρό κλάδεμα. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι εδώ έχουμε πολύ ισχυρούς ανέμους και ανησυχώ μήπως πέσει απροειδοποίητα.
      Η βασική σπορεία μου είναι αν υπάρχει περίπτωση μια τέτοια τόσο βαθειά σχισμή στον βασικό κορμό να επουλωθεί καθώς δεν πρόκειται για απλή πληγή. Το δέντρο θα συνεχίσει να επιβιώνει στέλνοντας χυμούς προς τα πάνω με διαμπερή σχισμή.; Υπάρχει αυτή η ιδανική περίπτωση;

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Η σχισμή δεν πρόκειται να κλείσει. Το δέντρο θα συνεχίσει να επιβιώνει από το τμήμα του κορμού που έχει απομείνει, αλλά θα έχει μια ανοιχτή πληγή, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό. Το τμήμα που έσπασε είναι πολύ πιθανό να αποκοπεί εντελώς και να πέσει. Αυτό που γράφετε για το αυστηρό κλάδεμα που θα εξισορροπήσει το βάρος δεν μπορώ να το αξιολογήσω μια και δεν έχω εικόνα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  33. Γειά σας και ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας .Τα πεύκα μου έχουν εδώ και δύο χρόνια βαμβακιά .Κλαδέψαμε ακρετά κλαδιά βάλαμε όσο μπορούσαμε σαπούνι με νερό ,τα κάναμε με πιεστικό ,αλλά δυστυχώς δεν έχουν συνέλθει και τρέχουν από παντού ρετσίνι τώρα .
    Καθώς είναι δυστυχώς ενα μέτρο απο το σπίτι (δεν το είχαν σκεφτεί οι γονείς μας όταν τα φύτεψαν)μας δημιουργούν πρόβλημα κυρίως με την καθαριότητα απο το ρετσίνι .
    Μήπως έχετε κάποια συμβουλή .
    Το υψος τους 15 μετρα και οι κορμοί τους 1.5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ο ψεκασμός με σαπούνι μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα όμως η χρήση νερού με υψηλή πίεση κάνει ζημιές στο δέντρο. Το κλάδεμα δεν καταπολεμά την βαμβακάδα. Υπάρχουν εντομοκτόνα κατάλληλα για αυτή όμως πρέπει να χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες. Ζητήστε βοήθεια από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου της περιοχής σας ή από γεωπόνο.

      Διαγραφή
  34. Ανώνυμος10/5/21 02:31

    Γειά σας, έχω ένα πεύκο περίπου 3-4 μέτρα σε ύψος σε γλαστρα σε μπαλκόνι. Ενώ έχει περάσει χειρότερες ξηρασιες, τώρα την άνοιξη παρατήρησα ότι οι βελόνες του όλες είχαν ξεραθεί. Πήγα σήμερα να δω τους βλαστούς του από πάνω, και όλες οι νέες φύτρες είναι και αυτές ξερες. Το ποτιζω εδώ και κάποιες μέρες να δω αν θα ξαναπεταξει αλλά το περισσότερο είναι καφέ ή κάποιες βελόνες καφέ πράσινες. Υπάρχει κάποιος τρόπος να το σώσω; Δεν καταλαβαίνω τι έπαθε φέτος συνήθως ήταν καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Για να καταλάβω έχω κάποιες ερωτήσεις. Τι εννοείτε όταν γράφετε για ξηρασίες; Το αφήσατε απότιστο για πολύ καιρό; Πόσο καιρό είναι στη γλάστρα αυτή; Στραγγίζει κανονικά; Του δίνετε λίπασμα; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  35. Καλησπέρα, έχουμε ένα πεύκο στο πεζοδρόμιο που έχει μια μικρή κλίση και τα κλαδιά του πλησιάζουν το σπίτι το δικό μου και του γείτονα. Όταν ήμουν διακοπές εκείνος έκοψε ένα κλαδί που είχε γίνει όλο καφέ μόνος του (του είπα ότι έπρεπε να ρωτήσουμε ειδικό και ότι δεν έπρεπε να το κάνει μόνος του και ότι βάζουν και πάστα όταν κάνουν τέτοια αλλά τώρα είναι αργά) και βλέπω τώρα ότι πέφτει πάνω στους θάμνους και κάτω έξω από το σπίτι μου ρετσίνι από την πληγή. Υπάρχει κάποια αλοιφή να μπορούμε να βάλουμε να βοηθήσει το κλαδί και να μην πέφτει και το ρετσίνι; Το αγαπάω το πεύκο και δεν θέλω να το βλάψουμε - ελπίζω να μην ήταν πολύ κακό που έκοψε το κλαδί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Καλύψτε την τομή με πάστα κλαδέματος ή πάστα εμβολιασμού για να διευκολύνετε το κλείσιμο της πληγής. Όταν αυτή κλείσει θα σταματήσει το δέντρο να χάνει από εκεί ρετσίνι και τους χυμούς που ρέουν στο εσωτερικό του.

      Διαγραφή
  36. Γειά σας. Στην αυλή του εξοχικού έχουμε 2 κουκουναριες, ψηλές γιατι ειναι 50 χρόνια. Η μια σήκωνε το έδαφος τριγύρω και κόψαμε κάποιες ρίζες ώστε να ισιωσουμε τις πλάκες.
    Αυτό είναι επικίνδυνο για την ζωή ή την στήριξη της κουκουνάρια?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Οι ρίζες χρησιμεύουν στα φυτά για να μπορούν αυτά να βρίσκουν νερό και θρεπτικά στοιχεία και για να στηρίζονται. Ο κίνδυνος από την αφαίρεσή τους είναι ανάλογος με την ποσότητα ριζών που αφαιρέθηκαν.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ. Αφαιρέθηκε βασικά μια επιφανειακή αλλά αρκετά χοντρή αφού κόπηκε μισό μέτρο από τον κορμό του πευκου και λίγες λεπτές τριχοειδης πολύ κοντά στον κορμό σε άλλη κατεύθυνση.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Δυστυχώς δεν μπορώ μέσα από τα σχόλια ενός μπλογκ να εκτιμήσω τον πιθανό κίνδυνο.

      Διαγραφή
  37. Καλησπέρα εχω ενα μεγάλο πευκο στην βεραντα πανω απο 40 χρονια μεσα σε βαρελι.Αυτη την εποχη πεφτουν πολλες πευκοβελονες.ειναι φυσιολογικο;πρεπει να κανω κατι;το ποτιζω καθε 4 με 5 μερες προστοπαρων.ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η γλάστρα στραγγίζει καλά; Υπάρχει περίπτωση να κρατάει νερό στον πυθμένα της; Λίπασμα έχετε βάλει; Αν ναι, τι είδους και πότε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  38. Η γλάστρα δν νομιζω να στραγγιζει καλα ειναι αυτα τα βαρελια που χρησιμοποιούν για τοποθέτηση υγρων. Δν εχει απο κατω πιατάκι λιπασμα εβαλα 2 κουταλιες της σουπας (ενα μπλε) πριν απο κανα μηνα. Μήπως ειναι η εποχή;να σας υπ βγάλω μια φωτογραφία. Ευχαριστώ πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Λίπασμα καλά κάνατε και βάλατε. Η στράγγιση μπορεί να είναι πρόβλημα. Το πιατάκι δεν έχει σημασία, το σημαντικό είναι να φεύγει το νερό από τις τρύπες στον πυθμένα του βαρελιού. Αν δεν φεύγει και λιμνάζει εκεί, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει προβλήματα.

      Διαγραφή
  39. Kαλησπέρα
    Πριν 3μισι εβδομάδες φύτεψα ένα νεαρο πευκο απο φυτώριο στην αυλή μου στην Αθήνα. Εχει υψος περίπου 1.00-1.20 μ. Την πρωτη ημέρα του έβαλα ενα μπλε λιπασμα που μου έδωσαν και μια κουταλά σιδηρο στο πότισμα. Μετα απο 3 ημέρες απο άλλο φυτώριο με συμβούλεψαν να ρίξω πολύ νερο ωστε να απομακρυνθεί το πρώτο λίπασμα, για να του βάλω ένα βιολογικό λίπασμα για κωνοφόρα που είχα αγοράσει. Παράλληλα οι μεγάλες (παλαιότερες) βελόνες τυ πευκου είχαν αρχίσει να κιτρινίζουν, ενω οι νέες "φουντίτσες" στα άκρα των κλαδιων ήταν μεν πράσινες αλλά είχαν κάποια καφε δακτυλίδια. Προσεξα οτι ιδιαιτερα οι μεγαλες βελονες στο σημειο που ενωνονται με τα κλαδια ηταν γεμάτες μικροσκοπικούς ιστούς, μια γκρι "μάκα" σαν βρωμιά και μαμουνάκια. Το ψεκασα με νερο και λίγο λάδι neem και καθάρισε. Χθες, μετα το δυνατο αερα, οι μεγαλες παλιες βελονες σχεδον ολες εγιναν καφε και αρχισαν να πεφτουν. Οι νεες πευκοβελόνες στις ακρες των κλαδιων είναι ακόμα πράσινες και καθαρές απο τη βρωμια που ειχαν αρχικά, αλλα τα καφε δακτυλίδια έχουν παραμείνει.
    Σιγουρα περναει μεταφυτευτικό σοκ, ισως και να μην έπρεπε να του βάλω τα λιπάσματα.
    Τι μπορω να κάνω ωστε να επιβιώσει;; Μήπως να βάλω μυκόρριζα ωστε να ενισχυθούν οι ρίζες του;;; Το ποτίζω κάθε 3 ημέρες περίπου, ανάλογα με τον καιρό. Η θέση του είναι βορεινή, αλλά μετα τις 11 το πρωί το βλέπει κανονικά ο ήλιος. Μήπως να το προστατεψω με κάποιο τρόπο απο τον έντονο ήλιο μεχρι να ριζώσει;;;
    Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Kαλησπέρα και πάλι,
    να συμπληρώσω στο προηγούμενο σχόλιο μου οτι το πευκο όταν το αγόρασα πρέπει να ηταν στην ίδια γλάστρα για καιρό. Μου φαίνεται πως ήταν πάρα πολύ μικρή η γλάστρα του, η οποία ειχε διάμετρο περίπου 30 με 35 ποντους. Ο κρμος του ειναι επίσης λεπτός γυρω στα 3-3μισι εκατοστά διάμετρο. Τι μπορω νακάνω; Σκέφτηκα και να εγκαταστήσω δυο σωλήνες στο χώμα ωστε να το ποτιζω κατευθείαν σε βαθύ σημείο στο έδαφος, μηπως αυτο βοηθήσει τις ρίζες. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Γεια σας,
      Ένα φυτό που είναι για χρόνια στην ίδια γλάστρα αργεί να αρχίσει να αναπτύσσεται όταν μεταφυτευθεί. Άρα μπορεί να δείτε κάποια καθυστέρηση στην ανάπτυξη.
      Οι ζημιές που βλέπετε στα παλιά φύλλα μάλλον είναι συνέπεια μικρό-ζημιών που έγιναν στις ρίζες κατά τη μεταφύτευση. Το λίπασμα και σίδηρος που βάλατε θα μπορούσαν να τις έχουν προκαλέσει αν το φυτό ήταν απότιστο όταν δέχτηκε τη λίπανση ή αν το λίπασμα ήρθε σε άμεση επαφή με τις ρίζες. Όταν βάζουμε λίπασμα φυτεύοντας το βάζουμε στον πυθμένα του λάκκου φύτευσης, ρίχνουμε από πάνω λίγο χώμα και μετά τοποθετούμε το φυτό.
      Το πότισμα που κάνετε δεν μπορώ να εκτιμήσω αν είναι πολύ ή λίγο. Στεγνώνει το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα; Αν ναι, τότε είναι εντάξει.
      Καλά κάνατε και καθαρίσατε τα έντομα από τις βελόνες. Δυστυχώς οι καφέ δακτύλιοι δεν θα φύγουν, παρά μόνον όταν πέσουν οι συγκεκριμένες πευκοβελόνες. Αυτό θα γίνει σίγουρα κάποια στιγμή αφού τα πεύκα χάνουν κάθε μέρα τις παλιές τους βελόνες.
      Νομίζω τα απάντησα όλα. Αν κάτι παρέλειψα ή αν έχετε άλλες απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    3. ευχαριστω. Δεν ηταν ποτισμένο οταν έβαλα το πρώτο λίπασμα. Αλλα μολις αγόρασα το δευτερο λίπασμα, πηρα με μια χαρτοπετσέτα ό,τι λίπασμα είχε μείνει επιφανειακά στο χώμα και δεν ειχε προλάβει να διαλυθεί. Νμίζω καλά ποοτίζεται, μόν μιαφορά ειχε στεγνώσει το χώμα εντελώς αναμεσα στα ποτίσματα. Ειμαι και εντελώς αρχάρια, απλα προσπαθω να διαβάζω πριν κάνω ο,τιδήποτε. Μυκόρριζα να του βάλω;; Αραγε θα το βοηθήσει να απλώσει τις ρίζες;;;;;
      Τωρα θα κατεβω να του στεωσω κι ενα στρωμα απο πευκοβελόνες που μάζεψα απο το παρκο γιατι διάβασα πως κάνε καλή μόνωση.
      Σας ευχαριστώ

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα,
      Όταν βάζετε λίπασμα το φυτό θα είναι ποτισμένο. Μπορείτε να κάνετε το εξής: Δίνετε το 1/3 της δόσης του νερού, βάζετε το λίπασμα και συμπληρώνετε τα υπόλοιπα 2/3 της δόσης του νερού.
      Πότισμα: το ζητούμενο είναι να ποτίζετε όποτε αντιλαμβάνεστε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.
      Βάλτε μυκόρριζες, είναι χρήσιμες αλλά το πρόβλημα με τις ρίζες των γλαστρικών φυτών είναι περισσότερο μηχανικό.
      Δεν καταλαβαίνω τι είδους μόνωση θα προσφέρουν οι πευκοβελόνες.

      Διαγραφή
    5. δεν εχω καταλαβει κι εγω για τις πευκβελόνες, κανουν μονωση λεει ωστε να μην αναπτυσσει ακραιες θερμοκρασιες το εδαφος. Ψιλοχαζμαρα μου φανεται, εστρωσα ομως λιγες. Παντως δεν τα παει καλα καθολου το πευκο, πλεον εχουν αρχισει να ξεραινονται με γοργο ρυθμο και οι φουντιτσες του. Τα κλαδια ομως ειναι ακόμα ελαστικά. Απο οτι καταλαβανω οι ριζες ζοριζονται επειδη ειναι πολύ μπλεγμένες και αυτοτραυματιζοντα μεγαλωνοντας, ετσι δεν ειναι;; Δεν ξερω, μου φαινεται πολύ κακο αυτο, μακαρι να τα καταφερει, τι να πω.

      Διαγραφή
    6. Γεια σας, οι ρίζες δυσκολεύονται να ξεφύγουν από την κυκλική φορά που έχουν μέσα στη γλάστρα και έτσι δεν μπορούν να επεκταθούν και επομένως να βρουν θρεπτικά στοιχεία μέσα στο έδαφος. Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Δίπλα του έρχεται το μεταφυτευτικό σοκ επειδή κάποιες ριζούλες χαλάνε κατά τη διαδικασία της μεταφύτευσης. Σ' αυτά τα δυο προστίθεται το ότι βάλατε λίπασμα σε ένα διψασμένο φυτό.
      Κάντε υπομονή.

      Διαγραφή
  41. Ανώνυμος21/6/22 07:45

    Καλημέρα σας
    Εχω στον κήπο του σπιτιού μου δυο κουκουναριές 20 ετων .
    Μέχρι τώρα είχαν πολύ καλή ανάπτυξη.
    Πρόσφατα παρατήρησα αλλαγή στο χρώμα των πευκοβελόνων και μια αραίωση στην πυκνότητα τους.
    Πιστεύω οτι χέρι γείτονα τους έχει κάνει κακό…
    Μπορώ με κάποιο τρόπο να τα σώσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η αλλαγή στο χρώμα εντοπίζεται στις παλιές ή στις νέες πευκοβελόνες; Η αραίωση εμφανίζεται στο κάτω μέρος των κλαδιών ή στην κορυφή;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  42. Καλησπέρα, έξω από το σπίτι μου έχω ένα παρτέρι του ενός τετραγωνικού μέτρου και, επειδή μου αρέσουν πολύ τα πεύκα φύτεψα ένα, την χαλέπιο Πεύκη. Καταλαβαίνω πως είναι κοντά στον τοίχο, ωστόσο κάποιοι γεοπώνοι που τους ρώτησα μου είπαν πως δεν θα έχω πρόβλημα. Ωστόσο εδώ διαβάζω πως θα έχω και μάλιστα μεγάλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση. Έχασα το μήνυμά σας ανάμεσα σε πολλά άλλα.
      Μια και δεν γνωρίζω κάτι για τις περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής και για τη διαμόρφωση του χώρου, θα σταθώ μόνον σε ένα σημείο: η χαλέπιος πεύκη κάποια στιγμή αποκτά κορμό με διάμετρο 1 μ. Αν το παρτέρι σας έχει διαστάσεις, 1 μ. x 1μ. το δέντρο θα χωράει οριακά εκεί.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  43. Ανώνυμος10/3/23 21:35

    Ολοκληρώθηκε ολική κοπή μεγάλου πεύκου σε ηλικία, όγκο και ύψος μέχρι την επιφάνεια του εδάφους λόγω επικινδυνότητας γιατί βρισκόταν σε στενή επαφή με σπίτια.
    Μετά από αυτό πεθαίνει το ριζικό του σύστημα επειδή δεν αφαιρέθηκε και αν όχι υπάρχει δυνατότητα να ξαναβλαστήσει από κάποιο τμήμα του;
    Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το κομμένο πεύκο δεν θα αναβλαστήσει. Όμως, επειδή μέσα στο έδαφος βρίσκονται σπόροι απ΄τα πεσμένα κουκουνάρια μπορεί να δείτε κάποια στιγμή νέα πευκάκια.

      Διαγραφή
  44. Καλησπέρα. Κουκουναριά ηλικίας 25 ετών και ύψους 5 μέτρων έχει φυτευτεί σε απόσταση 2 μέτρων απο εξοχική κατοικία. Οι ρίζες έχουν σηκώσει περιμετρικά το πλακόστρωτο και έχει ανοίξει το τσιμέντένιο παγκάκι που βρισκόταν γύρω απο τον κορμό. Υπάρχει περίπτωση να επηρεάζεται η στατικότητα του κτιρίου οπότε πρέπει να μπω σε διαδικασία κοπής ή να προχωρήσω σε ανακατασκευή της αυλής ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ένα «κανονικό» κτίριο με θεμέλια, κολώνες κ.λπ. δεν κινδυνεύει από τις ρίζες μιας κουκουναριάς. Όμως η απόσταση των 2 μ. από το κτίριο είναι πολύ μικρή και μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα όπως, ζημιές από θραύση κλαδιών της ή το βούλωμα υδρορροών από τις πευκοβελόνες για να αναφέρουμε στον κίνδυνο από τυχόν πυρκαγιά. Άρα μια ανακατασκευή της αυλής θα λύσει το πρόβλημα μεσοπρόθεσμα. Πάντως λάβετε υπόψη και τα εξής: Χωρίς να ξέρω τις συνθήκες στην περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο αυτό, αλλά έχοντας υπόψη το ζήτημα της πυροπροστασίας, σας προτείνω να σκεφτείτε μήπως πρέπει να κόψετε το δέντρο αυτό και να το αντικαταστήσετε με ένα νέο, άλλου είδους, λιγότερο εύφλεκτο, το οποίο θα φυτέψετε πιο μακριά από το κτίριο.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.