Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Κάποιος ρώτησε 7. Για το νυχτολούλουδο

Ένας αναγνώστης ρώτησε: 
Γιατί δεν ανθίζει το νυχτολούλουδο; 
Να η απάντηση: 
Ίσως δεν είναι ακόμη η εποχή του. Το νυχτολούλουδο (Cestrum nocturnumσυνήθως δεν ανθίζει το Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά λίγο αργότερα. 
Αν ούτε τότε ανθίζει, τότε μπορεί να συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω: 
Δεν δέχεται για αρκετή ώρα το φως του ήλιου. Θέλει τουλάχιστον 8 ώρες ήλιου τη μέρα. 
Παίρνει λίπασμα πολύ πλούσιο σε άζωτο, οπότε βγάζει πάρα πολλά φύλλα εις βάρος της ανθοφορίας. 
Κλαδεύτηκε πολύ αργά όταν ήδη είχε ξεκινήσει η βλάστηση. Έτσι αφαιρέθηκαν τα νέα κλαδιά που θα έδιναν τα άνθη. 

Νυχτολούλουδο
Όταν μιλάμε για νυχτολούλουδο (Cestrum nocturnumεννοούμε τον φυλλοβόλο θάμνο, με τα πολύ μικρά λευκά λουλουδάκια που μυρίζουν έντονα τη νύχτα.(φωτ. Τ.Α.)
Επίσης, συμβαίνει να ανθίζει το νυχτολούλουδο σε περίοδο που ο ιδιοκτήτης του λείπει. Παλιότερα, με είχε ρωτήσει το ίδιο κάποιος ο οποίος πέρναγε το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού στο χωριό του. Το νυχτολούλουδο που είχε στη βεράντα του στην πόλη άνθιζε κανονικά, όμως ο ιδιοκτήτης του δεν ήταν εκεί για να μυρίσει τα άνθη του. Ήταν βέβαιο ότι το φυτό άνθιζε γιατί αργότερα, το φθινόπωρο, είχε πάνω του καρπούς.  

Νυχτολούλουδο
Οι καρποί του νυχτολούλουδου. (φωτ. Τ.Α.)




186 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/9/14 23:41

    Γεια σας.Εδω και δυο μηνες εχω αγορασει ενα νυχτολουλουδο. Το εχω σε μεγαλη γλαστρα στη βεραντα. Ειναι κατω απο τεντα. Εχει πολυ φως αλλα δεν το βλεπει ο ηλιος. Στην αρχη εβγαλε λιγα ανθη τα οποια μυριζαν απιθανα. Εβαλα λιπασμα καταλληλο για ανθοφορια. Ενω τωρα εβγαλε πολλα ανθη εχει παψει να μυριζει? Τιποτα σαν να προκειται για αλλο φυτο! Εως οτου διαβασω τις παρατηρησεις σας το ποτιζα με πολυ νερο. Σχεδον 1.5 λιτρο την ημερα κ ας ηταν υγρο το χωμα. Λετε να το κατεστρεψα? Σας ευχαριστω. Κωστας Τσαλκιδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν του είχατε κάνει ζημιά θα βλέπατε τα φύλλα του να μαυρίζουν και να πέφτουν. Φαίνεται ότι το χώμα που βάλατε είναι καλής ποιότητας και ότι φροντίσατε για την καλή στράγγιση της γλάστρας. Λίπασμα σε γλάστρες βάζουμε κάθε 2-3 εβδομάδες. Επομένως το πολύ να βάλετε άλλη μια-δυο φορές πριν αρχίσει για τα καλά το φθινόπωρο. Το χειμώνα, το νυχτολούλουδο θα χάσει όλα ή τα περισσότερα από τα φύλλα του. Το λίπασμα ανθοφορίας που βάζετε τώρα και αυτό που ήδη βάλατε θα αξιοποιηθεί από το φυτό αργότερα. Κάντε λίγη υπομονή.
      Τους μηχανισμούς του αρώματος στο νυχτολούλουδο δεν τους γνωρίζω καλά, όμως ξέρω ότι γενικά σχετίζονται με τα θρεπτικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο φυτό, με το ηλιακό φως και το νερό. Πολύ νερό ή και λίγος ήλιος δεν βοηθούν τα αιθέρια έλαια, δηλαδή τα αρώματα. Οπως σας έγραψα και πριν, λίγη υπομονή χρειάζεται μόνο. Θα ξανάρθει καλοκαίρι.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος3/10/14 15:01

    Καλησπέρα,
    πριν από μία εβδομάδα φύτευσα κάποιες μικρές ρίζες από νυχτολούλουδο που μου έδωσαν (1 σε μια μικρή πλαστική γλάστρα, 3 σε μια μεγάλη πήλινη), βάζοντας καλό χώμα (με κομποστ), πετρούλες για αποστραγγιση, καλάμι για στήριξη και ποτίζοντας αρκετά μετά τη φύτευση. Η μικρή γλάστρα είναι σε σημείο με έντονο ήλιο όλη μέρα, η μεγάλη όχι σε απευθείας ήλιο. Εδω και 2-3 μέρες τα φύλλα έχουν μαραζώσει, ένα-δύο σχεδόν ξεραθεί, ωστόσο το χώμα είναι υγρό, οπότε φοβάμαι να τα ποτίσω κι άλλο. Τι πάει στραβά και τι μπορώ να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια και μιλάτε για «ρίζες» καταλαβαίνω πως επρόκειτο για παραφυάδες κάποιου μεγάλου νυχτολούλουδου. Ετσι όπως περιγράφετε την εικόνα τους φοβάμαι ότι δεν «έπιασαν». Όμως περιμένετε ακόμη λίγες μέρες.
      Προσέξτε το εξής σημείο, όταν βγάζουμε μια παραφυάδα είναι βέβαιο ότι χαλάμε τις ρίζες της, γι' αυτό καλό είναι να τοποθετούμε τα νέα φυτά σε θέσεις προστατευμένες από τον ήλιο και τον άνεμο. Επίσης έχει μεγάλη σημασία να φυτευτούν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δηλαδή οι ξεριζωμένες παραφυάδες μπορούν να διατηρηθούν για λίγες ώρες εκτός γλάστρας αλλά μετά πρέπει να μπουν στο χώμα. Μπορούμε να παρατείνουμε τον χρόνο αυτό αν τυλίξουμε τις παραφυάδες με βρεγμένο χαρτί και τις κλείσουμε σε μια σακούλα.
      Ακόμη κι αν τώρα αποτύχει η φύτευση, μην απογοητευθείτε αλλά δοκιμάστε ξανά. Αυτός ο τρόπος πολλαπλασιασμού «δουλεύει» καλά με το νυχτολούλουδο.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος7/10/14 19:27

      Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Παρόλο που το χώμα έδειχνε υγρό, τα ξαναπότισα και δείχνουν κάπως καλύτερα. Θα περιμένω λοιπόν και βλέπουμε

      Διαγραφή
  4. εχω ενα νυχτολουλουδο και τρια χρονια τωρα δεν μου ανθηζη και εκτος αυτου μολις βγαινουν τα φυλλα μου κανει ενα μελωδες και ασπριλα εχει και καποια μικρουλικα σαν σκουλικακια τι να κανω και στις 2 πετιπτωσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάστε την ανάρτηση στην κορυφή της σελίδας για να δείτε πιθανούς λόγους για να μην ανθοφορεί. Όμως μια και αναφέρετε ότι το νυχτολούλουδό σας έχει πρόβλημα με μελίγκρες (σε αυτές οφείλεται το «μέλι») και μαλακές ψώρες (αυτές είναι η «ασπρίλα»), θα πρέπει να γνωρίζετε ότι και αυτά τα έντομα μπορεί να εμποδίζουν την ανθοφορία. Για να απαλλαγείτε απ' αυτά θα πρέπει να ψεκάσετε με κάποιο εντομοκτόνο. Τέτοια είναι, ο θερινός πολτός (προσοχή δεν χρησιμοποιείται με θερμοκρασία πάνω από 27 - 28 C), το πύρεθρο (κυκλοφορεί στην αγορά έτοιμο προς χρήση) ενώ και το σαπουνόνερο είναι κατάλληλο. Με το τελευταίο θα χρειαστούν αρκετές εφαρμογές, αλλά το φτιάχνει κανείς εύκολα στο σπίτι. Για τη συνταγή δείτε δεξιά στη στήλη «Τα πιο δημοφιλή της εβδομάδας».

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος11/7/15 18:51

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαίρετε! Αγοράσαμε ένα νυχτολούλουδο τέλη Ιουνίου. (συγκεκριμένα, 27/6). Το έχουμε σε σημείο με πολύ φως - ένα μέρος του είναι απευθείας κάτω από τον ήλιο, το υπόλοιπο κάτω από την τέντα) και το ποτίζουμε, νομίζουμε, σωστά. Από την πρώτη ημέρα και για μια εβδομάδα ανέδιδε το υπέροχο άρωμα του. Από τότε, 6-7 Ιουλίου, και ως τώρα δεν έχει ξανα-ευωδιάσει!

    Προχθές είδα έναν μικρό ιστό στα κλαδιά του και τον έβγαλα. Εχθές τον ξαναείδα μικρότερο, στην αρχή του, και μάλλον αυτή τη φορά είχε και το ζουζουνάκι του πάνω που νομίζω, επίσης, αφαίρεσα. Υπάρχει περίπτωση να φταίει αυτό? Ή απλά το άρωμα δεν παραμένει πολύ; Τέλος, παρατηρούμε ότι βγάζει ανθάκια που τα περισσότερα στην άκρη τους φαίνονται ξερά. Δεν μπορώ να πώ όμως ότι αυτό δεν συνέβαινε από την αρχή, καθώς δεν το παρατηρούσαμε τότε. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το άρωμα οφείλεται στα λουλούδια. Αν το νυχτολούλουδο ολοκλήρωσε την ανθοφορία του θα πρέπει να περιμένετε τα επόμενα άνθη για να χαρείτε ξανά το άρωμά τους.
      Οι κοινές αράχνες από μόνες τους δεν κάνουν ζημιά στα φυτά εκτός από το ότι τα ασχημαίνουν. Ομως η παρουσία τους μπορεί να συνδυάζεται με την παρουσία εντόμων που κάνουν ζημιές. Ελέγξτε προσεκτικά τα φύλλα για να εντοπίσετε μικρά «εντομάκια». Αν δείτε κάτι, αναζητήστε σε φυτώρια και κέντρα κήπου ένα εντομοκτόνο-ακαρεοκτόνο που περιέχει αζαδιρακτίνη για να ψεκάσετε ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες. Αυτό που χρησιμοποιώ λέγεται Spruzit, είναι μέσα σε πράσινο μπουκάλι και είναι έτοιμο για χρήση. Υποθέτω ότι θα υπάρχουν και άλλα με την ίδια δραστική ουσία.
      Προσέξτε και κάτι ακόμη για μελλοντικές αγορές. Οταν αγοράζετε οποιοδήποτε ανθοφόρο φυτό στην περίοδο της ανθοφορίας του, θα προτιμάτε εκείνο που είναι γεμάτο μπουμπούκια και όχι εκείνο που είναι γεμάτο λουλούδια. Το πρώτο θα ανθήσει «στα χέρια» σας ενώ το δεύτερο θα χάσει τα άνθη του «στα χέρια» σας.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος7/1/16 12:06

    Καλημέρα σας κ καλή χρονιά. Πήρα ένα μικρό νυχτολούλουδο πριν ένα χρόνο κ το μεταφέραμε σε βόρεια κλίματα της Ευρώπης. Μεγάλωσε πολύ, πράσινη φυλλωσιά κ μόνο ένα-δυο λουλούδια το Σεπτέμβρη (υποθέτω λόγω προσαρμογής στο κλίμα). Το βοηθήσαμε κ με λίπασμα το οποίο σταματήσαμε από Οκτώβρη. Από το τέλος Νοεμβρίου το βάλαμε σε εσωτερικό χώρο κ πηγαίνε σχετικά καλά μέχρι τη περασμένη εβδομάδα όταν κ έμεινε απότιστο για περισσότερο από μια εβδομάδα κ τα φύλλα του μαράθηκαν. Του ρίξαμε με τη μια πολύ νερό ομολογουμένως (μία φορά αλλά πολύ νερό) κ παρότι έχει σύστημα αποστράγγισης φαίνεται ότι σοκαρίστηκε... Επεσαν σχεδόν όλα τα φύλλα, κ οι άκρες των καινούριων φαίνεται να καίγονται (μαυρίζουν). Δεν ξέρω αν είναι το νερό, ο κλειστός χώρος... Υπάρχει σωτηρία; Εδω κ μια φωτό από το πως είναι σήμερα: https://www.dropbox.com/s/vdugctau3dzwglh/nyxto.jpg?dl=0

    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για το χρόνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κλειστός χώρος είναι το σοβαρότερο πρόβλημα. Αν μπορείτε να του βρείτε μία θέση φωτεινή με θερμοκρασία μεταξύ 5 και 20 C, θα ήταν πολύ καλά. Το πότισμά του θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε πιο αραιό απ' όσο όταν ήταν έξω. Θα πρέπει να δίνετε νερό μόνον όταν δείτε ότι το χώμα είναι στεγνό. Το ότι έχασε τα φύλλα δεν είναι λόγος ανησυχίας, τό ότι μαυρίζουν όμως δείχνει ότι κάτι δεν πήγε καλά με το πότισμά του.
      Είδα τη φωτογραφία και η αλήθεια είναι ότι και το δικό μου νυχτολούλουδο αυτή τη στιγμή έχει την ίδια εικόνα. Η διαφορά είναι πως το δικό μου είναι σε εξωτερικό χώρο, ηλιόλουστο και κοντά σε έναν τοίχο. Αν δω ότι το θερμόμετρο πέφτει κάτω από τους 5 C, μεταφέρω τη γλάστρα στο κλιμακοστάσιο που είναι φωτεινό και ας μην έχει θέρμανση.
      Καλή συνέχεια. Αν έχετε απορίες, γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/11/16 14:34

      Γεια σας κ πάλι - καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Το νυχτολούλουδο όχι μονο επέζησε αλλά άνθησε πολύ στα τέλη Σεπτεμβρίου! Αργησε αλλά νομίζω προσαρμόστηκε στα βορειοευρωπαϊκά κρύα κλίματα. Ηθελα να σας ρωτήσω μερικά πράγματα για από εδώ κ πέρα. Πέρσι το βάλαμε στο δωμάτιο αλλά θέλουμε να το αποφύγουμε φέτος - θα το αφήσουμε έξω με ειδικό προστατευτικό νάιλον, πιστεύω ότι δε θα έχει πρόβλημα αλλά αν έχετε αντίθετη εμπειρία πείτε μας. Επιπλέον, καθώς μεγαλώνει πολύ γρήγορα, θέλουμε να το κοντρολάρουμε λίγο (επισυνάπτω κ φωτό). Θέλουμε να το κλαδέψουμε, αν είναι δυνατόν αυτές τις ημέρες, πόσο πολύ πρέπει να το κλαδέψουμε για να μη το "σοκάρουμε"; Θεωρητικά θα του αλλάζαμε κ γλάστρα αλλά δε θέλουμε να δώσει κ αλλο - τι λέτε; Τέλος, με τα κλαδιά που θα κόψουμε αυτές τις ημέρες, μπορούμε να τα μεταφυτέψουμε να κάνουμε κ άλλα φυτά; πόσο μεγάλα/μακριά πρέπει να είναι; Κ μια τελευταία ερώτηση: μόλις πιάσαν τα μεγάλα κρύα με 0 βαθμούς (κ ενίοτε μείον) - θα κρατήσει λίγες μέρες μέχρι να πάρουμε τα νάυλον ή πρέπει στο μεταξύ να το βάλουμε μέσα (δε ξέρω κ πόσο καλό είναι το μέσα/έξω όλη την ώρα...) Σας ευχαριστώ πολύ!
      https://www.dropbox.com/s/xj2w5ojbjy06ghe/Photo%2029-11-2016%2C%2008%2059%2029.jpg?dl=0

      Διαγραφή
    3. Ωραίο αυτό. Έγινε αισθητή η μυρωδιά των λουλουδιών του στη γειτονιά;
      Για το νάιλον κάτι δεν κατάλαβα. Θα το τυλίξετε με το νάιλον ή θα το βάλετε σε έναν χώρο προστατευμένο απ' το κρύο με το νάιλον; Το πρώτο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα μόνο για λίγες μέρες. Το δεύτερο είναι κατάλληλο μόνον αν εκεί μέσα η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από 5 C.
      Το κλάδεμα αφήστε το για την άνοιξη. Τότε θα φυτέψετε και τα μοσχεύματα. Αυτά θα πρέπει να έχουν μήκος 20 εκ. περίπου. Τα καλύτερα μοσχεύματα προέρχονται από το μέσο ενός κλαδιού.
      Τέλος, το «μέσα-έξω» δεν είναι ό,τι καλύτερο όμως δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς αφού έχει παγωνιά.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος5/3/17 10:48

      Καλή σας μέρα, ευχαριστώ κ πάλι για τις πληροφορίες. Δοκίμασα με το πλέγμα αλλά είχαμε απώλειες λόγω μεγάλου ψύχους... "Αρπάξαν" αρκετά κλαδιά, εδικά στις άκρες. Θέλω τώρα να το κλαδέψω για να δω αν θα ξαναζωντανέψει. Ηθελα να σας ρωτήσω πόσο κ που πρέπει να το κλαδέψω. Αρκετά κλαδιά είναι μισά καφέ, μισά "πράσινα" (δείτε εδώ την αλλαγή: https://www.dropbox.com/s/00498axgg5767pm/IMG_5789.jpg?dl=0) Επίσης, το φυτό είναι σήμερα κάπως έτσι... https://www.dropbox.com/s/c0jatj87mx22bzz/IMG_5790.jpg?dl=0

      Σκεφτόμουν να το κλαδέψω ακριβώς επάνω απο εκεί που είχε πετάξει καινούρια κλαδιά αλλά αυτά είναι πλέον σχεδόν όλα ξερά. Πόσο να κατέβω;
      Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

      Διαγραφή
    5. Απ' τις φωτογραφίες υποψιάζομαι ότι υπάρχει πρόβλημα και εκεί που τα κλαδιά είναι πράσινα επειδή μοιάζουν σουρωμένα σαν να ήταν αφυδατωμένα. Ίσως όμως να με ξεγελούν οι εικόνες.
      Ξεκινήστε το κλάδεμα αφαιρώντας τα κλαδιά που είναι σίγουρα ξερά. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να κλαδέψτε άλλα. Μεταφυτεύστε το σε μια γλάστρα λίγο μεγαλύτερη.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος5/3/17 13:23

      Ευχαριστώ! Πιθανόν να έχουν αφυδατωθεί γιατί λόγω ψύχους δεν ρίξαμε νερό για μερικές εβδομάδες... Μετά το κλάδεμα, το εσωτερικό τους φαίνεται κάπως έτσι: https://www.dropbox.com/s/ih0lxue1z85l4mf/Screen%20Shot%202017-03-05%20at%2012.20.06.png?dl=0 Σώζεται αν έχει αφυδατωθεί;
      Δεν θέλουμε να το μετακινήσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα για να το κρατήσουμε σε συγκεκριμένο μέγεθος (τρομάξαμε με το πόσο γρήγορα μεγαλώνει!) Θα αρχίσουμε κ πάλι τη λίπανση. Πότε νομίζετε θα φανεί αν επέζησε ή όχι; Τώρα είναι τελείως φαλακρό... Ευχαριστώ κ πάλι!

      Διαγραφή
    7. Θα είναι δύσκολο να τα καταφέρετε να το κρατήσετε σε τόσο μικρή γλάστρα, θα χρειαστεί πολύ προσοχή στο κλάδεμα, στο πότισμα και στη λίπανση αφού θα έχετε να κάνετε με κάτι σαν μπονσάι.
      Θα καταλάβετε ποιό τμήμα του είναι ζωντανό όταν δείτε να εμφανίζετε απ' αυτό νέα βλάστηση. Τότε θα αρχίσετε και τη λίπανση. Στο μεταξύ μην ξεχάστε να ποτίζετε όποτε το χώμα είναι στεγνό.

      Διαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σας. Μένω Νέα Υόρκη αλλά αγαπώ πολύ το νυχτολούλουδο. Μοκις μεταφύτευσα ένα φυτό που ξεκίνησε μικρό αλλά ψήλωσε αρκετά. Άργησα να το μεταφυτευσω και φοβάμαι ότι του έκανα ζημιά. Τώρα όπως προείπα είναι αρκετά ψηλό αλλά πολύ λεπτοί κορμοί (αλλά ευλύγιστοι) και χωρις καθόλου φύλα χαμηλά. Τα φύλα του είναι μικρά και αδύνατα. Είναι νέο φυτό φυσικά αλλά δεν είναι σίγουρη πως να το βοηθήσω. Κάποιο κορμοί έχουν και ένα κοκκινωπό χρωμα αντί πράσινο. Παρακαλώ την συμβουλή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πρέπει να το βάλετε σε εσωτερικό χώρο (φωτεινό, μακριά από πηγές θέρμανσης) το χειμώνα γιατί δεν αντέχει στο κρύο, θερμοκρασίες ακόμη και λίγο πάνω από το 0 C, θα του κάνουν ζημιές. Στο μεταξύ τοποθετήστε τη γλάστρα σε εξωτερικό χώρο, ηλιόλουστο, ποτίστε όταν διαπιστώσετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Δώστε υγρό λίπασμα την άνοιξη όταν θα το μεταφέρετε ξανά σε εξωτερικό χώρο.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ. Έχω την γλάστρα σε εσωτερικό χώρο. Συνεχίζει να είναι αδύνατο φυτό με φύλα μόνο ψηλά στα άκρα. Μήπως πρέπει να το κλαδέψω; και αν ναι, ποιος είναι ο σωστός τρόπος και σημείο; σας ευχαριστώ και καλό Φθινόπωρο

      Διαγραφή
    3. Το νυχτολούλουδο έχει αυτή την εικόνα που περιγράφετε επειδή είναι σε εσωτερικό χώρο και δεν δέχεται άφθονο ηλιακό φως. Όσο λίπασμα και αν βάλετε, ό,τι κλάδεμα και αν κάνετε, όσο κι αν ποτίσετε, αυτό θα υποφέρει γιατί θα του λείπει ο ήλιος. Θα πρέπει να είναι σε ηλιόλουστη θέση, σε εξωτερικό χώρο. Η μόνη εξαίρεση σ' αυτό τον κανόνα είναι όταν το θερμόμετρο πλησιάζει στο 0 C. Τότε μπορείτε να το μεταφέρετε σε εσωτερικό χώρο για όσο διάστημα έχει κρύο.

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος14/9/17 08:35

    ΚΥΡΙΕ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.ΕΧΩ ΕΝΑ ΝΥΧΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟ ΠΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΛΟΝ ΤΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΔΩΣΑ ΗΤΑΝ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΑΖΩΤΟ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΠΟΛΥ ΑΛΛΑ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΑΝΘΙΣΕ ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΟΜΩΣ.ΕΠΕΙΔΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΖΩ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΡΥΟΥΣ ΧΕΙΜΩΝΕΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΣΤΗΟΝ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΡΟΝΤΙΔΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟ;ΝΑ ΤΟ ΚΛΑΔΕΨΩ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΞΕΡΑΘΕΙ ΛΙΓΟ Η ΤΗΝ ΑΜΟΙΞΗ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΒΓΑΛΩ ΠΑΛΙ ΕΞΩ ΔΗΛΑΔΗ ΤΕΛΗ ΜΑΡΤΙΟΥ;ΠΟΣΟ ΝΑ ΤΟ ΚΛΑΔΕΨΩ ;ΤΩΡΑ ΚΟΝΤΕΥΕΙ ΤΑ 2 ΜΕΤΡΑ;ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΔΙΝΩ ΛΙΠΑΣΜΑ .ΜΠΟΡΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΛΙΠΑΣΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΑΝΘΟΦΟΡΊΑ;ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΘΙΣΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ.ΑΛΗΘΕΙΑ,ΤΟ ΜΥΧΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟ ΑΝΘΙΖΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ;ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΘΙΣΕΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας
      1. Όταν θα είναι «μέσα» θα το ποτίζετε πολύ αραιά. Μόνον όταν το χώμα είναι στεγνό.
      2. Να κλαδέψετε την άνοιξη, λίγο πριν το βγάλετε έξω.
      3. Για το πότε θα βάζετε λίπασμα, διαβάστε εδώ: Λίπασμα σε γλαστρικά φυτά (https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9388.html). Στο κάτω μέρος της σελίδας αυτής θα βρείτε τις ετικέτες, αναζητήστε εκεί το Λίπασμα, πιστεύω ότι εκεί θα βρείτε διάφορα χρήσιμα στοιχεία.
      4. Μπορείτε να δώσετε στην αρχή λίπασμα για ανάπτυξη και μετά για ανθοφορία.
      5. Δεν νομίζω ότι μπορείτε να το κάνετε να ανθήσει νωρίτερα. Η στιγμή της άνθησης δεν εξαρτάται μόνον απ΄το λίπασμα αλλά και από άλλους παράγοντες όπως το κλίμα, ο φωτισμός, η διάρκεια της ημέρας.
      6. Το νυχτολούλουδο ανθίζει μία φορά, προς το τέλος του καλοκαιριού. Φροντίστε να τοποθετήστε τη γλάστρα του σε ηλιόλουστη θέση, διατηρήστε το φυτό υγιές και δυνατό.
      Αν έχετε άλλες απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος21/11/17 19:59

    Καλησπέρα κε Ανδριτσόπουλε και συγχαρητήρια για τη σελίδα και τις συμβουλές. Μετά από αναζήτηση κατέληξα κι εγώ στις δικές σας. Έχω κι εγώ ένα νυχτολούλουδο από τον Ιούνιο, που το αγαπώ πολύ. Το έχω στο μπαλκόνι, διάβασα ότι δεν αντέχει στις παγωνιές και τώρα που αρχίσαν τα πρώτα κρύα δοκίμασα να το βάλω μέσα στο σπίτι σε θερμοκρασία περίπου +-25οC ώστε να αρχίσει να συνηθίζει (διάβασα κάπου ότι θέλει και 2-3 βδομάδες προσαρμογή). Αλλά στις 2-3 πρώτες μέρες που το έβαλα μέσα στο σπίτι άρχισαν να κιτρινίζουν τα φύλλα του. Έτσι Το ξαναέβγαλα έξω φοβούμενος μήπως κιτρινίσουν όλα. Που οφείλεται αυτό και Τι πρέπει να κάνω;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν δείτε το θερμόμετρο να πλησιάζει στους 5 C τότε θα πρέπει να ασχοληθείτε με την προστασία του νυχτολούλουδου. Είτε θα το τυλίξετε με κάποιο υλικό όπως κηποτεχνικό φλις, νάιλον κ.λπ., είτε θα το μεταφέρετε σε εσωτερικό χώρο, φωτεινό και μακρια από πηγές θέρμανσης. Αυτά όμως είναι προσωρινά μέτρα προστασίας για όσο καιρό κρατούν οι χαμηλές θερμοκρασίες. Απ' όσο ξέρω μέχρι στιγμής μόνον σε κάποια μέρη της βορείου Ελλάδας έχει κάνει αυτές τις μέρες τόσο κρύο ώστε να θέλουν προστασία τα νυχτολούλουδα. Αν ζείτε σε τέτοια περιοχή, τότε είναι βέβαιο ότι το φυτό σας θα πρέπει να μείνει σε εσωτερικό χώρο για πολλές εβδομάδες οπότε είναι απαραίτητη η περίοδος προσαρμογής. Αν όμως στην περιοχή σας οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι η εξαίρεση τότε δεν χρειάζεται να το κρατάτε μέσα.
      Ήταν φυσιολογικό να πέσουν τα φύλλα απ' την έλλειψη φωτισμού. Πιστεύω ότι το φέρατε μέσα πολύ νωρίς. σκεφτείτε ότι υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα όπου τα νυχτολούλουδα είναι ακόμη ανθισμένα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ζω στη Θεσσαλονίκη και η αλήθεια είναι ότι τις μέρες που ήταν μέσα απολάμβανα το άρωμά του που πλημμύριζε το σαλόνι. Το είχα βάλει όμως δίπλα ακριβώς στο παράθυρο όπου υπάρχει αρκετό φως, αλλά και το καλοριφέρ ήταν σε απόσταση περίπου 1,5 μέτρο. Θα το κρατήσω λοιπόν έξω και θα ελέγχω τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
      Και πάλι σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση, τη διάθεση και το χρόνο σας

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Θα παιδευτείτε λίγο με το νυχτολούλουδο στη Θεσσαλονίκη, περισσότερο αν είστε μακριά απ' την παραλία όπου «κόβει» το κρύο. Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτησω σχετικά με το κλάδεμα του νυχτολουλουδου. Είναι ο κατάλληλος καιρός τωρα για να γίνει; Πρέπει τα κλαδιά να κοπούν ίσια ή διαγώνια και σε τι απόσταση από το χώμα; 30-40 πόντους; Τέλος οσα φύλλα έχει κρατησει τα κόβω ή τ'αφηνω πανω; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν υπάρχει κίνδυνος παγετού στην περιοχή σας, τότε μπορείτε να κλαδέψετε, διαφορετικά περιμένετε ακόμη λίγες μέρες. Κόβετε διαγώνια πάντα. Τα φύλλα τα αφήνετε όπως είναι. Από κάθε κλαδί αφαιρέστε τμήμα περίπου ίσο με το 1/3 του μήκους του. Εχετε υπ' όψη ότι το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο. Γίνεται μόνον για να κρατάμε συμπαγή και συμμαζεμένη τη φυλλωσιά του νυχτολούλουδου.

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος22/3/18 18:49

    καλησπέρα , κάποια σκουλήκια που βλέπω μέσα στη γλάστρα είναι αιτία να καταστραφεί το φυτό ; ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάται από τα σκουλήκια. Οι γαιοσκώληκες είναι χρήσιμοι. Άλλοι οργανισμοί που μοιάζουν με σκουλήκια, όπως οι προνύμφες της χρυσόμυγας για παράδειγμα, μπορεί να κάνουν ζημιές.

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα και πάλι. Έχω κλαδεψει το νυχτολούλουδο αλλά έχω αφήσει 2 κλαδιά τα οποία φαίνονται πολύ καλά και μεγαλώνουν. Είναι ήδη αρκετά ψηλά, πρέπει να τα κλαδέψω ή να τ'αφησω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα αφήσετε. Αν τα κλαδέψετε τώρα, δεν θα βγάλουν λουλούδια.

      Διαγραφή
    2. Το υπόλοιπο το κλάδεμα αρχές του Μάρτη. Φαντάζομαι δε θα έχω πρόβλημα μ' εκείνα έτσι;

      Διαγραφή
    3. Υποθέτω ότι βρίσκεστε σε περιοχή όπου φυτά όπως το νυχτολούλουδο και η μπουγκανβίλια αναπτύσσονται χωρίς πρόβλημα από το κρύο του χειμώνα. Με αυτό το δεδομένο είναι αργά για να κλαδέψτε τώρα το νυχτολούλουδο. Θα χάσετε ένα μέρος από τα άνθη που θα δώσει το καλοκαίρι.
      Επίσης, μην σας απασχολεί τόσο το κλάδεμα. Δεν είναι απαραίτητο για να αναπτυχθούν τα φυτά. Η επιλογή των κατάλληλων φυτών για το χώρο μας (ανάλογα με το φωτισμό, το έδαφος κ.λπ.) και οι τακτικές φροντίδες (πότισμα, λίπασμα κ.λπ.) είναι πολύ πιο σημαντικά. Τα φυτά μεγαλώνουν κανονικά ακόμη κι αν τα αφήσουμε ακλάδευτα. Το κλάδεμα γίνεται γιατί εμείς οι άνθρωποι θέλουμε να πετύχουμε κάτι απ'αυτά εδώ:
      να διαμορφώσουμε το σχήμα των φυτών μας όπως μας αρέσει,
      να αυξήσουμε την ανθοφορία και την καρποφορία
      και για τους δύο προηγούμενους λόγους.

      Διαγραφή
  15. Η αλήθεια είναι το μπαλκόνι έχει νοτιο προσανατολισμό οπότε ευνοεί την ανάπτυξή τους. Βλέπω όμως τα φύλλα από το νυχτολούλουδο είναι λίγο κίτρινα. Ακόμα και τα καινουρια που έχουν ξεκινησει να βγαίνουν. Πρέπει να προσέξω κατι ή οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχει "μπει" καλά η άνοιξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι η ώρα να αρχίσετε τις λιπάνσεις. Διαβάστε σχετικά την ανάρτηση με τίτλο, Λίπασμα σε γλάστρες (https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9388.html).

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα, συγχαρητήρια για το blog και ευχαριστούμε για τις απαντήσεις. Ζω στη Θεσσαλονίκη, το νυχτολούλουδό μου "έβγαλε" το χειμώνα με απώλεια μόνο μερικά ξερά φύλλα και έχει κάποια άσπρα μπιλάκια που απ' ότι διάβασα σε άλλο σημείο του blog είναι σπόροι. Οι ερωτήσεις μου:
    1. από τους σπόρους (άσπρα μπιλάκια) κάποιους θα τους φυτέψω. Σε τι βάθος τους φυτεύω στη νέα γλάστρα. Με τους υπόλοιπους που βρίσκονται πάνω στο νυχτολούλουδο τι κάνω, μπορεί να βγάλουν ανθό άρα να τους αφήσω ή να τους κόψω;
    2. σε πόσο καιρό αναμένω άνθιση και ανθοφορία για τους σπόρους που φύτεψα;
    3. έχει και κάποια ξερά κλαδιά. με αυτά τι κάνω; τα κλαδεύω ή έχουν ελπίδες για ανθοφορία;
    Τέλος έχω ένα μπουγαρίνι για το οποιο θα ήθελα μια βοήθεια, αλλά δε βρήκα σχετικό σημείο στο blog σας. Που να γράψω την ερώτηση μου;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Νόμιζα ότι ο χειμώνας της Θεσσαλονίκης δεν κάνει για τα νυχτολούλουδα αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει πάντα.
      1. Βρείτε μικρές γλάστρες και γεμίστε τις με μείγμα από τύρφη και περλίτη ή τύρφη και άμμο (όχι θαλάσσης). Βάλτε 2-3 σπόρους στην επιφάνεια και σκεπάστε τους με λίγο μείγμα. Ποτίστε καλά. Συμπληρώστε λίγο μείγμα αν χρειάζεται. Τοποθετήστε τις γλάστρες σε χώρο φωτεινό, αλλά προστατευμένο από τον άνεμο και από το άμεσο ηλιακό φως. Όταν τα νεαρά φυτά αποκτήσουν 4-5 φύλλα, αραιώστε τα και κρατήστε στη γλάστρα ένα μόνον. Αυτό θα το φροντίζετε πιά σαν να ήταν κανονικό νυχτολούλουδο.
      Οι υπόλοιποι σπόροι θα πέσουν μόνοι τους γύρω από το νυχτολούλουδό σας. Δεν δίνουν αυτοί τα νέα άνθη. Τα τελευταία σχηματίζονται απ΄τους ανθοφόρους οφθαλμούς που βρίσκονται πάνω στο φυτό.

      2. Μετά από 2-3 ή και 4 χρόνια.

      3. Ελέγξτε αν είναι ξερά ξύνοντας τον φλοιό. Αν είναι μπορείτε να τα κόψετε. Αν δεν είναι αφήστε τα. Δεν ξέρω αν στη Θεσσαλονίκη μπορείτε να κλαδέψετε τώρα. Φοβάμαι ότι είναι αργά.

      4. Και μπουγαρίνι στη Θεσσαλονίκη; Μπράβο. Γράψτε εδώ και για αυτό.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος31/8/18 00:32

      Τα δικά μας νυχτολούλουδα άνθισαν στη Θεσσαλονίκη από σπόρο μετά από έναν χρόνο απο τη φυτευση!

      Διαγραφή
    3. Πολύ ωραίο αυτό! Τι ύψος έχουν τώρα;

      Διαγραφή
  17. Καλημέρα σας κι ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν πίστευα ότι θα νοιαζόμουν ποτέ τόσο πολύ για ένα φυτό, ούτε ήξερα ότι ήταν τόσο δύσκολα αυτά τα φυτά εδώ πάνω. Τι να πω; η τύχη του πρωτάρη φαίνεται!

    Το μπουγαρίνι μου αρέσει πολύ αλλά δεν έχω ιδέα τι πρέπει να κάνω για να το κρατήσω και να αναπτυχθεί. Παρακάτω είναι οι ερωτήσεις μου αλλά αν υπάρχει κάτι άλλο που πιστεύετε ότι πρέπει να το ξέρω, θα χαρώ να το μάθω:

    1. Το μπουγαρίνι έχει ένα μεγάλο κλαδί περίπου ένα μέτρο και τα υπόλοιπα είναι μέχρι 50εκ. Είναι αναρριχόμενο; θέλει να το στηρίξω κάπως;
    2. Να το κλαδέψω;
    3. Είναι ακόμα στη γλάστρα του φυτωρίου. Να το μεταφυτεύσω; είναι κατάλληλη εποχή;
    4. Όταν λέτε "καλό πότισμα" εννοείτε πολύ νερό ή κάτι άλλο;
    5. Υπάρχει κάποιο αποτελεσματικό "φτιαξ'το-μόνος-σου" φάρμακο για την πρόληψη εντόμων και ασθενειών σε μπουγαρίνι, νυχτολούλουδο και ελιά (ναι έχω και μια τέτοια ύψους 30-40εκ.)

    Σας ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση και το χρόνο σας.
    Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Είναι αναρριχώμενο και θέλει στήριξη.
      2. Φοβάμαι ότι είναι αργά για να το κλαδέψετε. Εξ άλλου, απ' την περιγραφή σας δεν νομίζω ό τι είναι και απαραίτητο.
      3. Αν η γλάστρα είναι μικρή μεταφυτεύστε το. Βάλτε χώμα για οξύφιλα (για γαρδένιες, ορτανσίες κ.λπ.)
      4. Καλό πότισμα είναι το γενναιόδωρο. Μπόλικο νερό δηλαδή.
      5. Δυστυχώς το μόνον τέτοιο φάρμακο που υπάρχει είναι οι φροντίδες σας. Αυτές θα κάνουν τα φυτά σας να είναι σε καλή κατάσταση και επομένως θα υποφέρουν λιγότερο από έντομα και ασθένειες. Απ' ό,τι έχω δει ως τώρα οι περισσότερες ζημιές στα φυτά προκαλούνται, από υπερβολικό πότισμα ή και από λάθος επιλογές στη θέση φύτευσης και όχι από μαμούνια, ζουζούνια κ.λπ.

      Το μπουγαρίνι θέλει προστασία από τον καυτό ήλιο το καλοκαίρι και απ' την παγωνιά το χειμώνα. Θέλει όξινο χώμα. Μην ξεχάστε τη λίπανσή του όπως και για το νυχτολούλουδο.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
      Καλή Ανάσταση

      Διαγραφή
  18. Ανώνυμος15/4/18 16:28

    Καλησπέρα! Το νυχτολούλουδο μου ενώ αναπτύσσεται στην αρχή κανονικά και βγάζει νέα κλαδιά,μετά από λίγες μέρες αρχίζουν τα φύλλα και ξεραινονται από κάτω. Τι να κάνω? Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υπάρχουν πράγματα που δεν καταλαβαίνω. Ξεραίνονται τα καινούργια φύλλα και η ξήρανση αυτή ξεκινά απ΄το κάτω μέρος του φύλλου; Βγαίνουν νέα φύλλα και ξεραίνονται αυτά που βρίσκονται στο κάτω μέρος του φυτού; Βγαίνουν νέα φύλλα και αμέσως ξεραίνονται;
      Επίσης, δώστε μου μερικές πληροφορίες για το χώρο όπου βρίσκεται το φυτό.
      Περιμένω νέα σας

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας και ευχαριστώ για την απάντηση σας! Το φυτό βγάζει καινούργια κλαδάκια από τη βάση του και μετά από λίγες ημέρες αρχίζουν να κιτρινίζουν τα κάτω φύλλα και να πέφτουν.Επισης στα ήδη υπάρχοντα κλαδιά βγαίνουν καινούργια λουλούδια μόνο την κορυφή του κλαδιού και το υπόλοιπο κλαδιά παραμένει γυμνό. Το φυτό βρίσκεται στο μπαλκονι το οποίο βλέπει δυτικά. Ο ήλιος το βλέπει από τις 2 το μεσημέρι και μετά. Υπάρχει περίπτωση να μην το σηκώνει το κλίμα? Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  19. Καλησπερα σας..Εχω ενα νυχτολουλουδο σε γλστρα και οπως την μετακινησα καπου πιαστηκε ενα κλαδι και δημιουργηθηκε ενα μικρο ραγισμα πανω στη διακλαδωση του.Το ραγισμα ειναι μικρο γυρω στο ενα εκατοστο,το εδεσα σφιχτα με ενα πανι και του εριξα λιγο νερο για να μρατησει την υγρασια του.
    Υπαρχει καποιος τροπος να το σωσω γιατι στη συνεχεια της δικλαδωσεως η αναπτυξη του φυτου ειναι αρκετα πυκνη;
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μου φαίνεται απίθανο να κολλήσει ξανά το σημείο που «ράγισε». Αν τα αγγεία του ξύλου δεν έσπασαν, το ανώτερο κομμάτι θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, όμως το βάρος του θα πιέζει όλο και περισσότερο το σημείο που έγινε το σπάσιμο και κάποια στιγμή θα πρέπει να αποκοπεί. Τα ατυχήματα συμβαίνουν. Μπορεί να χαθεί ένα μέρος του φυτού αλλά αργά ή γρήγορα θα μεγαλώσει ξανά.

      Διαγραφή
  20. Σε συνέχεια του προηγούμενου ερωτήματος μου αναλύω : το νυχτολούλουδο βγάζει καινούργια κλαδάκια και ενώ στην αρχή βγάζει φύλλα μετά από λίγες ημέρες αρχίζουν τα φύλλα να ξεραίνονται από την κάτω μεριά. Επίσης,στα ήδη υπαρχοντ κλαδιά βγαίνουν καινούργια φύλλα μόνο από την κορυφή και το υπόλοιπο κλαδί μένει γυμνό. Το φυτό το έχω στο μπαλκονι το οποίο βλέπει δυτικά, δηλαδη,ο ήλιος το βλέπει από τις δύο το μεσημέρι και μετά ! Περιμένω απάντηση σας. Ευχαριστω πολύ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που περιγράφετε είναι η εικόνα ενός φυτού που δεν έχει δυνάμεις. Του έχετε δώσει λίπασμα; Αν ναι τι είδους; Πόσο καιρό είναι στην ίδια γλάστρα; Το ότι δεν είναι σε ηλιόλουστο μέρος μπορεί να επηρεάσει την ανθοφορία του, αλλά όχι και τη βλάστηση.
      Σας παρακαλώ, γράψτε την απάντησή σας κάτω από την δική μου. Μην κάνετε νέα προσθήκη σχολίου γιατί μπορεί να μεσολαβήσει το σχόλιο άλλου αναγνώστη και να μπερδευτούμε.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα! Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Λίπασμα τους βάζω το Εδέμ (20-20-20) σε συνδυασμό με ferrum αλλά όχι πολύ τακτικά. Μια φορά το μήνα περίπου υπολογίστε. Το φυτό είναι στην ίδια γλάστρα πολλά χρόνια απλώς μου κάνει εντύπωση γιατί παλαιότερα που εμένα σε άλλη περιοχή πιο βόρεια προάστια στην Αττική με μπαλκόνι με φορά νοτιοδυτική το φυτό ανταποκρινόταν μια χαρά!Τώρα μένω κέντρο. Αναμένω απάντηση σας.

      Διαγραφή
    3. Γεια,
      Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να το μεταφυτεύσετε σε μεγαλύτερη γλάστρα, θα πρέπει κάθε χρόνο την άνοιξη να αντικαθιστάτε το επιφανειακό χώμα με νέο. Επιφανειακό χώμα εννοούμε αυτό που βρίσκεται στα πρώτα 3-5 εκ. βάθους. Για τη διατροφή διαβάστε την ανάρτηση, Λίπασμα σε γλαστρικά φυτά. Θα τη βρείτε τόσο στο πάνω μέρος της σελίδας στο «κουμπί» ΛΙΠΑΣΜΑ όσο και πιο κάτω στις Ετικέτες με τον τίτλο, γλάστρες ή και τον τίτλο, λίπασμα.

      Διαγραφή
  21. Καλημέρα σας και πάλι. Παρατηρώ εδώ και λίγες μέρες πως τα φύλλα από το νυχτολούλουδο αρχίζουν και κιτρινίζουν στις άκρες ακόμα και τα καινούρια. Λιπασμα χρησιμοποιώ ένα υγρό που ειναι σίδηρος με λίπασμα μαζί απ' όσο γράφει. Ν' αλλαξω σε κάτι άλλο; Φταίει αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτίζετε κανονικά; Μήπως λείπει νερό ή ποτίζετε υπερβολικά; Κάτι δεν πάει καλά με το νερό. Χρησιμοποιήστε ένα λίπασμα πλήρες (με όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία) και ιχνοστοιχεία για όλα τα φυτά σας. Σίδηρο δώστε μόνον αν δείτε ότι λείπει ή έστω μια-δυο φορές το χρόνο προληπτικά σε φυτά που είναι ευαίσθητα στην έλλειψή του όπως είναι η καμέλια, η γαρδένια κ.ά.

      Διαγραφή
    2. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι τραβάει το νερό παρά πολύ γρήγορα και αναγκάζομαι στην ουσία να ποτίζω 2 φορές τη μέρα. 1 το πρωί και 1 το βράδυ. Καμία σχέση με πέρσυ που χρειαζόταν στην καρδιά του καλοκαιριού 1 φορά τη μέρα. ΑπΑ λίπασμα έχετε να προτείνετε κάποιο συγκεκριμένο; Μήπως επειδή το βλεπει αρκετές ώρες τη μέρα ο ήλιος να το τραβήξω λιγο σε σημειο που το βλέπει λιγότερο;

      Διαγραφή
    3. Μεγάλωσε το φυτό, μεγάλωσαν και οι ανάγκες του. Αν το βάλετε στη σκιά μπορεί να μειώσετε την ανθοφορία του. Δεν ξέρω τι να σας πω για το λίπασμα. Προσωπικά βλέπω τι υπάρχει στο ράφι και διαλέγω αυτό που βγαίνει φτηνότερο ανά δόση λιπάσματος.

      Διαγραφή
  22. Επίσης αν και πολύ νωρίς έχει βγάλει σε αρκετα σημεία άνθη και πιστεύω πως σε λίγο καιρό θα μυρίζει κιόλας. Ειναι φυσιολογικό τοσο νωρις ή δεν έχει να κάνει με την περίοδο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόλις σήμερα πρόσεξα ότι οι ρίζες ρου αρχίζουν και βγαίνουν από το χώμα. Μπορώ να το μεταφυτεψω αυτή την περίοδο ή θα το κάνω ζημιά;

      Διαγραφή
    2. Βγαίνουν από το πάνω μέρος της γλάστρας; Πόσο καιρό είναι στην ίδια γλάστρα; Περίπου πόση διάμετρο έχει αυτή;

      Διαγραφή
  23. Βγαίνουν οι "τριχούλες" στην επιφάνεια ναι. Δεύτερο χρόνο το έχουμε στην ίδια γλάστρα ή οποιο έχει διάμετρο 30εκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περίεργο αλλά όχι απίθανο. Καλύτερα να περιμένετε το Σεπτέμβριο ή και τον Οκτώβριο για τη μεταφύτευση. Αν την κάνετε τώρα, το φυτό δεν θα έχει πρόβλημα όμως υπάρχει περίπτωση να χάσετε τα άνθη. Κάθε άνοιξη να αλλάζετε το επιφανειακό χώμα της γλάστρας με καινούργιο.

      Διαγραφή
  24. Καλησπερα.θα θελα κ γω με την σειρα μου ναρωτησω για το δικο μου νυχτολουλουδο το οποιο τις τελευταιες μερες τα μισα του κλαδια ενω το ποτιζω πολυ ειναι μαραμενα κ τα αλλα φυσιολογικα.Καποια φυλλα αρχησαν να κιτρινιζουν κ να πεφτουν κ καποια αλλα ειναι κιτρινα στις ακρες.Παρατηρησα επησεις τις ριζες που εχουν πνηξει τη γλαστρα κ βγηκαν κ απο κατω.Τι πρεπει να το κανω να το βοηθησω?Η γλαστρα ειναι περιπου 30 εκ.επρεπε φανταζομαι να την ειχα αλλαξει.Στην αρχη ουαν ειδα τα μισα κλαδια μαραμενα εκοψα καποια.Τι πρεπει να κανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε πότε ποτίζετε; Το χώμα στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα; Στραγγίζει καλά η γλάστρα;
      Αν είναι πολλά χρόνια στην ίδια τότε καλό είναι να το βάλετε σε μεγαλύτερη. Κατά τη μεταφύτευση μην διαλύστε τη μπάλα χώματος αλλά κοιτάξτε προσεκτικά στο χώμα αναζητώντας τυχόν έντομα ή προνύμφες εντόμων. Προσέξτε πολύ το πότισμά του. Φροντίστε ώστε το κάτω μέρος της γλάστρας να μην είναι μέσα σε λιμνάζον νερό.
      Περιμένω νέα σας

      Διαγραφή
  25. Μάκης26/6/18 15:44

    Καλησπερα σας. Εχω ενα νυχτολούλουδο περίπου 4 χρονια. Το μετέφερα σε αλλο όροφο πριν απο περίπου δεκα μερες και εχει αρχίσει να ξεραίνεται. Τι να κανω να το σώσω ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τι άλλαξε μέσα σ' αυτές τις δέκα μέρες στο περιβάλλον του; Μήπως έγινε κάποια ζημιά κατά τη μεταφορά; Δεν μπορεί ένα φυτό να χαλάσει μόνον επειδή άλλαξε όροφο. Κάτι άλλο έχει συμβεί. Δώστε μου πληροφορίες για το νέο χώρο και για τον παλιό και θυμηθείτε μήπως κάτι έγινε στη μεταφορά.

      Διαγραφή
    2. Μάκης26/6/18 19:30

      Δεν νομιζω να εγινε κατι. Με το ασανσερ μεταφέρθηκε Απο το μπαλκόνι του τρίτου στο μπαλκόνι του έκτου. Φυσάει πολυ βεβαια. Υπαρχει αραγε κατι που πρεπει να προσέξω ; Το πρόσεχα τόσα χρονια χειμώνα καλοκαίρι. Ελπίζω να υπαρχει λύση. Του έριξα και λιγο σίδηρο.

      Διαγραφή
    3. Δεν μπορώ να σας δώσω μία λύση αν δεν μπορείτε να μου πείτε τι έχει συμβεί. Υπάρχουν πολλές αιτίες για να χαλάσει ένα φυτό σε γλάστρα. Μήπως το βγάλατε απότιστο σε θέση που το χτύπαγε ο άνεμος; Στην περίπτωση αυτή θα βλέπατε όλα του τα φύλλα να μαραίνονται και να ξεραίνονται. Μήπως κατά τη μεταφορά έσπασαν ρίζες του; Θα βλέπατε τμήμα του φυτού ή και ολόκληρο να μαραίνεται. Εδώ σας έγραψα μόνον δύο αιτίες, θα μπορούσα να παραθέσω και άλλες ... Σκεφτείτε τι άλλαξε στο χώρο του μετά τη μεταφορά ή τι μπορεί να έγινε λίγο πριν, κατά ή λίγο μετά τη μεταφορά.
      Ο σίδηρος χρησιμεύει μόνον αν λείπει απ' το φυτό. Διαφορετικά είναι περιττός.

      Διαγραφή
    4. Μάκης27/6/18 16:32

      Έτσι όπως το λέτε σκέφτομαι οτι μπορεί να έμεινε αποτιστο τις πρώτες μερες με πολυ αέρα. Έχουν μαραθεί και ξεραθεί όλα τα φύλλα. Δεν θυμάμαι να εγινε κατι αλλο. Πιστεύετε μπορω να κανω κατι τωρα

      Διαγραφή
    5. Ξύστε με το νύχι τον φλοιό, αν από κάτω δείτε πράσινο, τότε το φυτό είναι ακόμη ζωντανό. Μην αμελήστε το πότισμά του, δώστε άφθονο νερό όποτε διαπιστώσετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Εφ όσον όλα πάνε καλά, σύντομα θα δείτε νέα βλάστηση σε διάφορα σημεία του φυτού. Όταν αυτή αποκτήσει μήκος λίγων εκατοστών αρχίστε να δίνετε και αραιό λίπασμα.

      Διαγραφή
  26. Καλησπέρα. Έχω ένα νυχτολούλουδο σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Σήμερα διαπίστωσα ότι μεγάλο μέρος των φύλλων του κιτρινισαν ενώ χθες δεν ήταν. Τι μπορεί να έγινε ξαφνικά; Που και που κιτρινιζαν κάποια αλλα οχι τόσα πολλά και σε μια μερα. Έχω αυτόματο πότισμα και ποτίζεται κάθε μέρα. Το έχω σε ημισκιερο μέρος στο ιδιο σημείο την τελευταία πενταετία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν τα φύλλα που κιτρίνισαν είναι παλιά, τότε μάλλον δεν πρέπει να ανησυχείτε. Αν είναι καινούργια, δηλαδή στις κορυφές των κλαδιών, τότε υπάρχει ζήτημα. Ελέγξτε τη στράγγιση της γλάστρας, ελέγξτε προσεκτικά το κάτω μέρος των φύλλων, ψάχνοντας για πολύ μικρά «ζουζούνια».
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Τελικά το φυτό επανήλθε. Μάλλον όταν έπιασαν οι βροχές και έπεσε λίγο η θερμοκρασία έβαλα το αυτόματο πότισμα στο χειροκίνητο και δεν πρέπει να πιτιστηπο όσο έπρεπε. Όταν άρχισα πάλι κανονικά το πότισμα όπως είχε συνηθίσει επανήλθε. Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας. Μάλιστα εχει ανθίσει και μοσχοβολα το μπαλκόνι!

      Διαγραφή
    3. Ωραία!
      Αν δεν συμφέρει να αυξήσετε τη διάρκεια του αυτόματου ποτίσματος λόγω των άλλων φυτών, τότε σκεφτείτε μήπως βάλετε έναν δεύτερο σταλάκτη σε εκείνα τα φυτά που θέλουν περισσότερο νερό.
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά εκεί που ήμουν δεν είχα πρόσβαση στο ίντερνετ.

      Διαγραφή
  27. καλησπερα!εχω ενα νυχτολουλουδο σε γλαστρα,σημερα παρατηρησα κατι λευκα "χιονια" πανω στα φυλλα του.τι πρεπει να κανω?ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν μπορείτε δώστε μια περιγραφή των «χιονιών» ή στείλτε φωτογραφίες με email. Θα βρείτε τη διεύθυνση στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
  28. Ανώνυμος13/9/18 18:42

    Καλησπέρα, φυτεψα ενα νυχτολούλουδο αλλά δεν ξέρω πως λέγεται. Είναι πολύ κοινό, από αυτά με τα κίτρινα-μωβ ή άσπρα λουλούδια π ανοίγουν το σούρουπο. Έβαλα σπόρους από νυχτολούλουδα που υπάρχουν στο δρόμο. Το φυτό μεγαλώνει σχετικά γρήγορα αλλά δεν έχει βγάλει καθόλου λουλούδια. Άρχισε να φυτρώνει Αύγουστο. Υπάρχει περίπτωση να βγάλει λουλούδια φέτος? Μήπως ξέρετε πόσο καιρό χρειάζονται τα συγκεκριμένα νυχτολούλουδα για να ανθίσουν? Δεν έχω φυτέψει ξανά φυτό, οπότε δεν έχω ιδέα. Μόνο το ποτίζω κάθε μέρα. Αν δεν ανθίσει φέτος, θα ανθίσει του χρόνου αν το προσέχω το χειμώνα?
    Επίσης τελευταία ερώτηση, φύτεψα τα ίδια νυχτολούλουδα σε άλλη γλάστρα, αλλά ενώ πρόσεξα ότι φύτρωσαν δύο, δε μεγαλώνουν σχεδόν καθόλου. Αντίθετα κάτι άσχετα φυτά έχουν κατακλείσει τη γλάστρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μεγαλώσουν τα φυτά του νυχτολούλουδου πλέον που θα χαλάσει ο καιρός? Αξίζει να ξεριζώσω τα άσχετα φύτα τώρα ή να ξαναδοκίμασω την άνοιξη με καινούργια νυχτολούλουδα?
    Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό το φυτό είναι το δειλινό ή νυχτολούλουδο, διεθνώς γνωστό με το όνομα Mirabilis jalapa. Στην πατρίδα τους είναι πολυετή αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας πεθαίνει το χειμώνα και επανεμφανίζεται την άνοιξη από τους σπόρους του ή τις σαρκώδεις ρίζες του. Μπορεί φέτος να μην προλάβετε να το δείτε να ανθίζει. Αν στην περιοχή σας το θερμόμετρο πέφτει κάτω από το 0 C, κατά το Δεκέμβριο-Ιανουάριο κόψτε το υπέργειο τμήμα και σκεπάστε το χώμα εκεί που είναι το φυτό με ξερά χόρτα, φύλλα και χώμα.
      Απ' τη γλάστρα ξεριζώστε προσεκτικά όλα τα φυτά που δεν σας ενδιαφέρουν. Γενικά μην αφήνετε να φυτρώνουν αγριόχορτα στις γλάστρες των φυτών σας. Κρατήστε τα δειλινά σας όσο περισσότερο γίνεται. Ποτίστε όποτε δείτε ότι το χώμα είναι στεγνό.
      Καλή επιτυχία!
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  29. Καλημερα σας , το νυχτολούλουδο μου, ολο το καλοκαιρι ακομη και τωρα εχει παρα πολλα ανθη που πριν προλαβουν ν ανοιξουν πεφτουν κατω. Τι να κάνω? Επισης επειδη βλεπω οτι εχει μεγαλωσει αρκετα ειναι η καταλληλη εποχη να το μεταφυτεψω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαστε στο φθινόπωρο, είναι φυσιολογικό να πέφτουν γρήγορα τα λουλούδια. Όμως το ότι αυτό συνέβαινε και το καλοκαίρι είναι ένδειξη ότι μπορεί το φυτό να χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Αυτή είναι πιο βολικό να γίνει προς το τέλος του χειμώνα.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστω πολυ

      Διαγραφή
  30. Καλησπερα σας, με τα τελευταία κρύα και το χιόνι τα φύλλα από το νυχτολούλουδο μαραθηκαν τελείως με αποτέλεσμα να τα κλαδεψω τελείως. Η όψη τους ήταν κίτρινη από πριν. Τώρα με το φόβο να μην παγώσει επειδή το είδα σε άσχημη κατάσταση (κλαδιά που την κορυφή τους κιτρινισαν) το έβαλα μέσα στο σπίτι). Πιστεύετε το έσωσα και αν ναι μέσα στο σπίτι μπορεί ν' αντέξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
      Δεν έπρεπε να κλαδέψετε. Έπρεπε να το αφήσετε απείραχτο για να δείτε αργότερα ποιό τμήμα του φυτού έχει χαλάσει από το χιόνι. Καλά κάνατε και το βάλατε σε θέση προστατευμένη από το κρύο. Πρόσέξτε πολύ το πότισμά του, γιατί τώρα το χώμα θα αργεί να στεγνώσει.
      Καλή χρονιά!

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα, από τη βιασύνη μου έγραψα λάθος. Δεν κλαδεψα, απλά έκοψα τα φύλλα που είχαν μαραθεί τελείως. Τα κλαδιά τα άφησα όπως ήταν χωρίς να τα κλαδεψω. Πως μπορώ να δω αν το φυτό μου είναι ζωντανο;

      Διαγραφή
    3. Όταν έρθει η άνοιξη ή μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα δείτε από τα ζωντανά κλαδιά να εκπτύσσονται νεαρά βλασταράκια. Τότε θα είναι εύκολο να ξεχωρίσετε τα ζωντανά κλαδιά από τα ξερά.

      Διαγραφή
    4. Δυστυχώς με τα πολλά κρυα κιτρινισε τελείως και τα κλαδιά έχουν αποκτήσει μαυρες κηλίδες. Σήμερα το κλαδεψα και περιμένω μηπως και...να φανταστώ δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες σωστά;

      Διαγραφή
    5. Αν ξύστε τον φλοιό με το νύχι και δείτε κάτι πράσινο μέσα, τότε το φυτό είναι ακόμη ζωντανό. Όπως σας έχω ξαναγράψει είναι λάθος να κλαδεύουμε τόσο γρήγορα φυτά που έχουν πάθει ζημιά απ' το κρύο. Είναι καλύτερα να περιμένουμε λίγες εβδομάδες για να δούμε από ποιό τμήμα του φυτού θα εμφανιστούν νέοι βλαστοί. Επίσης θυμηθείτε την επόμενη φορά που θα έχει παγωνιά να προστατεύστε το νυχτρολούλουδο ή όποιο άλλο φυτό έχετε και είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες. Για την προστασία τους μπορεί κανείς να τα μεταφέρει σε προστατευμένο χώρο ή να τα καλύψει με κηποτεχνικό φλις, παλιές κουβέρτες, εφημερίδες ή άλλο υλικό.

      Διαγραφή
  31. Καλημέρα σας.
    Την πρώτη χρονιά που πήρα το νυχτολούλουδο άνθισε κανονικά.
    Την δεύτερη χρονιά ενώ έχει πολλούς καρπούς δεν τους ανοίγει και σιγά σιγά τους ξεραίνει.
    Τι μπορεί να φταίει;
    Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μην περιμένετε να ανοίξουν οι καρποί. Αυτοί θα πέσουν και ίσως να φυτρώσει κάποιος από τους σπόρους που περιέχουν. Αν με τη λέξη «καρποί» εννοείτε τα μπουμπούκια, τότε υπάρχουν οι εξής ερωτήσεις:
      Βάζετε λίπασμα; Αν ναι, τι είδους; Πόσο καιρό είναι στην ίδια γλάστρα το φυτό;

      Διαγραφή
  32. Καρπούς εννοώ τα μπουμπούκια τα άσπρα που βγάζει το φυτό .(συγχωρέστε με αλλά δεν τα γνωρίζω καλά ).Όσο για την γλάστρα είναι περίπου στο 6μηνο και έχει ψηλώσει από τότε αρκετά και με πλούσια φύλλα.Λιπασμα δεν έχω βάλει καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Με έχετε μπερδέψει. Ας πιάσουμε το θέμα απ' την αρχή. Στην αρχή της άνοιξης πάνω στα κλαδιά εμφανίζονται κάτι «κομπάκια», στρογγυλά φουσκώματα τα οποία ονομάζονται «μάτια» ή αλλιώς οφθαλμοί. Αυτά τα μάτια ανοίγουν και δίνουν νέους βλαστούς και φύλλα. Πάνω σε αυτούς τους βλαστούς θα εμφανιστούν άλλα μάτια που θα δωσουν τα λουλούδια. Λίγο πριν ανοίξουν τα λουλούδια ονομάζονται, μπουμπούκια. Οι καρποί είναι τα φρούτα που παράγονται από τα λουλούδια. Στο νυχτολούλουδο οι καρποί είναι λευκοί και περιέχουν τους σπόρους. Τα λουλούδια και τα άνθη είναι το ίδιο πράγμα. Για παράδειγμα, το τριαντάφυλλο πριν ανοίξει είναι μπουμπούκι αφού ανοίξει ονομάζεται λουλούδι.
      Απ' ό,τι καταλαβαίνω, εσείς έχετε ένα νυχτολούλουδο που έχει μεγαλώσει αρκετά και έχει πλούσιο φύλλωμα, κάνει μπουμπούκια αλλά δεν μπορεί να τα ανοίξει και να γίνουν λουλούδια. Σωστά κατάλαβα;
      Αν ναι, αυτό μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων γιατί δεν του δίνετε λίπασμα, οπότε το φυτό δεν έχει δύναμη. Άλλη εξήγηση είναι ότι το νυχτολούλουδο είναι εκτεθειμένο σε ανέμους ή και μειωμένο φωτισμό. Θέλει ηλιόλουστη θέση.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  33. Καλημέρα σας,
    Έχω ένα νυχτολουλουδο που αν και αναπτύσσεται σωστά πέφτουν τα άνθη του.Τι μπορεί να φταίει; Και πώς να το βοηθήσω;
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μήπως συμβαίνει κάτι απ' αυτά;
      1. Είναι χρόνια στην ίδια γλάστρα και επομένως χρειάζεται μεταφύτευση ή μερική ανανέωση του χώματος.
      2. Του δώσατε περισσότερο λίπασμα απ' όσο χρειάζονταν.
      3. Του δώσατε λίπασμα πολύ πλούσιο σε άζωτο.
      4. Του δίνετε πολύ λίγο ή καθόλου λίπασμα.

      Διαγραφή
  35. Σας Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και την απάντηση. Μάλλον το 4 συμβαίνει θα διαβάσω προσεκτικά ο,τι γράφετε για το Λίπασμα. Και πάλι Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Γεια σας εχω ενα νιχτολουλουδο εχει ερκετα ανθι αλα δεν μιρειζει ακομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το άρωμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως : τα θρεπτικά στοιχεία που έχει πάρει το φυτό από το έδαφος, το πότισμα, η στιγμή της ημέρας και άλλα. Δηλαδή, ένα νυχτολούλουδο που δεν έχει αρκετά θρεπτικά στοιχεία στο χώμα του μπορεί να δώσει πάρα πολλά άνθη αλλά αυτά θα έχουν πολύ ασθενικό άρωμα ή το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να δει κανείς αν δεν ποτίζεται σωστά.
      Έσεις δίνετε λίπασμα; Αν ναι κάθε πότε και τι είδους. Ποιά ώρα της ημέρας το μυρίζετε;

      Διαγραφή
  37. Γεια σας!
    Έχει εδώ και 2 μήνες περίπου πήρα ένα νυχτολούλουδο αρκετά ψηλό σε σχέση με τη γλάστρα του. Το μεταφύτευσα σε μια λίγο πιο μεγάλη και πριν από μία βδομάδα περίπου του έριξα υγρό λίπασμα. Και πριν έβλεπα ότι εκεί που έβγαιναν καινούρια φύλλα έπεφταν τα παλιά αλλά έχει 2 μέρες τώρα παρατηρώ ότι τα κάτω κάτω φύλλα έχουν αρχίσει να καίγονται από τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα. Όχι σε όλα όμως. Είναι φυσιολογικό αυτό; Επίσης το έχω σε σημείο στο μπαλκόνι που έχει σκιά το μεσημέρι και ήλιο μόνο πρωί και απόγευμα.Ευχαριστω εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι φυσιολογικό να χαλάνε παλιά φύλλα όπως είναι τα χαμηλότερα. Υποθέτω ότι η γλάστρα στραγγίζει κανονικά. Η θέση του είναι καλή. Προσέξτε το πότισμά του. Να δίνετε άφθονο νερό όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.

      Διαγραφή
    2. Η αλήθεια είναι ότι παρατηρώ το χώμα μένει υγρό αρκετές μέρες αλλά η γλάστρα βγάζει κανονικά το νερό. Σκέφτηκα ότι ίσως πρέπει να αλλάξω χώμα όχι γλάστρα..

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Να ποτίζετε με άφθονο νερό όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό

      Διαγραφή
  38. Ανώνυμος27/4/20 16:30

    Γεια σας και σας ευχαριστω για τις πολυτιμες συμβουλες. Το νυχτολουλουδο που εχω στη γλαστρα μου εχει γεμισει ψευδοκοκκο. Το εχω ραντισει με σαπουνονερο με οινιπευμα, διαλυμα σκορδου και Krambal αλλα συνεχιζω να βλεπω τα μικρα ασπρα ψειρακια αν και οχι τοσο εντονα οσο πριν τους ψεκασμους. Να του ριξω κατι πιο δραστικο; Να το ψεκασω με spruzit?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Απ' όλα αυτά που γράφετε το πιο δραστικό για την περίπτωση είναι το σαπουνόνερο. Το εκχύλισμα του σκόρδου μπορείτε και να το σταματήσετε. Έχετε υπ' όψη ότι το διάλυμα που φτιάχνετε με το σαπούνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια φορά. Δηλαδή, το φτιάχνετε και το ψεκάζετε όλο. Δεν μπορεί να αποθηκευτεί.

      Διαγραφή
  39. Ανώνυμος18/5/20 17:44

    Καλησπέρα σας.

    Στο νυχτολούλουδο που έχω κιτρινίζουν τα φύλλα του. Που μπορεί να οφείλεται αυτό; Το ποτίζω κάθε 2η - 3η ημέρα. Το λιπαίνω κάθε 15 ημέρες με λίπασμα γενικής χρήσης 20-20-20 και η θέση του είναι ανατολική (το βλέπει ο ήλιος μέχρι νωρίς το μεσημέρι).

    Επίσης το διάλυμα σαπουνιού γιατί δεν μπορεί να αποθηκευτεί;

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μιλάμε για τα παλιά φύλλα ή τα καινούργια; Υπάρχει κάτι πάνω τους; Κάποιο έντομο ή κάτι άλλο;
      Το διάλυμα σαπουνιού και γενικά τα περισσότερα από τα φυτοπροστατευτικά χάνουν τη δραστικότητά τους αν μείνουν διαλυμένα σε νερό. Αν δεν την έχαναν θα πωλούνταν έτοιμα προς χρήση.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  40. Ανώνυμος19/5/20 10:09

    Καλημέρα κα ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

    Δεν υπάρχει κάτι πάνω στα φύλλα και αφορά και νέα και παλιά.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κιτρίνισμα μπορεί να οφείλεται σε ένα ή περισσότερα από αυτά:
      1. κακό πότισμα
      2. σε ανάγκη μεταφύτευσης σε μεγαλύτερη γλάστρα
      3. στο ότι κάποια φύλλα πρέπει να πέσουν γιατί ήρθε η ώρα τους.
      Ισχύει κάτι απ' αυτά; Είναι πολλά τα κίτρινα φύλλα;
      Για να απαντήσετε πατήστε «Απάντηση», δεν χρειάζεται να ανοίξετε νέο θέμα.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/5/20 12:09

      1. Το πότισμα γίνεται όταν έχει στεγνώσει το χώμα περίπου ένα εκατοστό με δυο από την επιφάνεια.
      2. Το φυτό είναι σε γλάστρα 31,5Lt και το ύψος του είναι στο ένα μέτρο περίπου
      3. Δεν είναι πάρα πολλά τα κίτρινα αλλά το ιδιαίτερο είναι ότι κιτρινίζουν και κάποια πολύ νέα φύλλα

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος19/5/20 12:44

      Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Θα ήθελα κυρίως για καλλωπισμό να βάλω στις γλάστρες φλοιό πεύκου (και για να συγκρατεί το χώμα στον αέρα). Τα φυτά είναι, εκτός από το νυχτολούλουδο, πυκροδάφνη, λουσίντουμ, σεφλέρα, μπέντζαμιν και αλστρομέρια.

      Διαγραφή
    4. Καλύτερα να βάλετε διογκωμένη άργιλο ή ακόμη καλύτερα, βότσαλα. Ο φλοιός πεύκου κάνει το χώμα πολύ συμπαγές και σκληρό.

      Διαγραφή
    5. Το 1 είναι το σωστό εφ όσον δίνετε μπόλικο νερό σε κάθε πότισμα. Το 2 δεν μπορώ να το εκτιμήσω επειδή δεν ξέρω πόσο χρόνο είναι το φυτό στη γλάστρα αυτή.
      Το λίπασμα που δίνετε είναι κοκκώδες ή διαλύεται σε νερό;
      Τα νεύρα των κίτρινων φύλλων είναι πράσινα ή χάνουν το χρώμα τους μαζί με το υπόλοιπο έλασμα;
      Αν θέλετε στείλτε μια-δυο φωτογραφίες. Θα βρείτε το e-mail στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος19/5/20 15:46

      Για το 2ο είναι σε αυτή τη γλάστρα περίπου 2,5 χρόνια. Το λίπασμα είναι υδατοδιαλυτό.

      Σας στέλνω και φωτογραφίες.

      Διαγραφή
    7. Γεια σας,
      Είδα τις φωτογραφίες. Δεν είδα νεαρά φύλλα να είναι κίτρινα, ούτε στην κοντινή ούτε στην γενική φωτ. του νυχτολούλουδου. Το κιτρίνισμα είναι σε πολύ λίγα παλιά φύλλα και αυτό είναι φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς ότι το φυτό είναι στριμωγμένο, τόσο στη γλάστρα όσο και έξω από αυτή. Με αυτό το δεδομένο δείχνει μια χαρά.

      Διαγραφή
  41. Καλησπέρα σας,πριν λίγο καιρό παρατήρησα στο νυχτολούλουδο μου πως και στους καρπούς του και στα περισσότερα φύλλα του έχει μια κολλώδες ουσία και κάτι μαύρα και άσπρα στίγματα, διάβασα κάπου πως μπορεί να είναι μελίγκρα και έφτιαξα ένα μίγμα από οινόπνευμα, σαπούνι και νερό και το ψεκάζω.Νομιζω πως έχει μία μικρή βελτίωση, πιστεύετε πως έπραξα σωστά;Να κάνω κάτι άλλο;Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι αυτό που περιγράφετε μοιάζει με μελίγκρα και το μείγμα που φτιάξατε είναι αποτελεσματικό. Θα χρειαστούν όμως μερικές επαναλήψεις καθώς η ζέστη και η υγρασία ευνοούν τη μελίγκρα. Προσέξτε το εξής, αφού φτιάξετε το διάλυμα δεν μπορείτε να το αποθηκεύσετε. Πρέπει όσο φτιάξετε να το ψεκάσετε.

      Διαγραφή
  42. Σας ευχαριστώ πολύ,θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμη, μπορώ να ψεκάζω με αυτό το διάλυμα προληπτικά όλα τα φυτά μου; Σας ευχαριστώ ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα να βρείτε τις μελίγκρες και μετά να ψεκάσετε. Ελέγξτε τα τρυφερά νεαρά φύλλα είναι πολύ πιθανό να βρείτε αυτή την εποχή. Ψεκάστε μόνον ποτισμένα φυτά.

      Διαγραφή
  43. Καλησπέρα σας, μόλις παρέλαβα τρία φυτά εσωτερικού χώρου και είναι τα πρώτα μου, δεν έχω ιδέα από τέτοια φυτά, είναι η μπουκαρνεα,αλμπουκα σπιραλις και χαμαιδωρεα,αν μπορούσατε να μου δώσετε κάποιες συμβουλές για την φροντίδα τους θα σας ήμουν ευγνώμων,σας ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Γεια σας,
    Η χαμαιδόρεα θέλει θέση φωτεινή αλλά όχι ηλιόλουστη. Από τα τρία φυτά σας είναι το πιο ανθεκτικό στο λίγο φως. Θα την ποτίζετε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Για τη λίπανσή της διαβάστε το δημοσίευμα Λίπασμα σε γλάστρες, πατώντας το «κουμπί» ΛΙΠΑΣΜΑ στο πάνω μέρος της σελίδας.
    Η άλμπουκα έχει την παραξενιά ότι στην φύση η περίοδος ανάπτυξής της είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνα ενώ το καλοκαίρι μπορεί και να χάσει όλα τα φύλλα της και να εμφανιστούν ξανά το φθινόπωρο. Θέλει θέση πολύ φωτεινή, έχει πολύ μικρή αντοχή στο κρύο. Αφήνετε το χώμα να στεγνώσει καλά ανάμεσα στα ποτίσματα. Της δίνουμε λίπασμα για παχύφυτα, πολύ αραιό.
    Η μποκαρνέα αντέχει στο κρύο, μπορεί να σταθεί έξω σε θέση προστατευμένη από τον καυτό ήλιο και τον άνεμο. Ποτίστε την μόνον όποτε το χώμα έχει στεγνώσει καλά. Για τη λίπανση της ισχύει ό,τι και για το προηγούμενο.
    Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειλικρινά οι συμβουλές σας είναι πολύτιμες!Η αλήθεια είναι πως έχω κάποιες απορίες.Τις παρέλαβα σε μικρά γλαστρακια και από την εταιρεία μου είπαν να μην κάνω μεταφύτευση ακόμη,για τουλάχιστον 15 μέρες για να προσαρμοστούν, ισχύει αυτό;Όταν τις μεταφυτευσω, πρέπει να τους βάλω αμέσως λίπασμα;Σας ευχαριστώ πολύ για ακόμη μία φορά.Να είστε καλά!

      Διαγραφή
    2. Γεια σας,
      Δεν χρειάζονται λίπασμα αμέσως μετά τη μεταφύτευση, επίσης οι λιπάνσεις σταματούν το καλοκαίρι. Άρα θα βάλετε το φθινοπωρο.

      Διαγραφή
  45. Καλησπέρα σας, χρειάζομαι τη βοήθεια σας για ακόμη μία φορά, στο νυχτολούλουδο μου δυστυχώς δεν υποχώρησε η μελίγκρα, παρόλο το σαπουνονερο και σήμερα σε κάποια φύλλα του έχει και τρύπες,η τριανταφυλλιά σε κάποια φύλλα έχει καφέ λεκέδες,η διμορφοθηκη έχει και εκείνη τρύπες σε αρκετά φύλλα,η αλοκασια σε ένα φύλλο της λείπει κομμάτι σαν κάτι να το έφαγε και η καλλα έχει αρχίσει και μαραίνεται, συγγνώμη αν σας Χαλκίδα αλλά δεν ξέρω τι να κάνω!!Σας ευχαριστώ πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Θα ήθελα να συμπληρώσω πως δύο μέρες πριν,την τριανταφυλλιά, το νυχτολούλουδο και την διμορφοθηκη τα ψεκασα με νερό από καπνό που διάβασα στο ίντερνετ, ελπίζω να μην τα κατέστρεψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Για το σαπουνόνερο έχετε υπ' όψη πως η όποια ποσότητα φτιάξετε πρέπει να ψεκαστεί όλη. Ό,τι μείνει μέσα στο ψεκαστήρι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άλλη μέρα. Η μελίγκρα είναι ένα έντομο που πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα. Έχει δηλαδή πολλές γενιές. Αν εσείς εξουδετερώσατε κάποιες μελίγκρες, γρήγορα θα εμφανισθούν οι επόμενες. Αυτά μέχρι να αρχίσει η καλοκαιρινή ζέστη.
      Οι τρύπες κατά πάσα πιθανότητα οφείλονται σε κάμπιες. Ο βάκιλος της Θουριγγίας είναι αποτελεσματικός εναντίον τους.
      Για τους καφέ λεκέδες δεν μπορώ να πω κάτι χωρίς να έχω εικόνα. Το ίδιο ισχύει και για την κάλλα που μαραίνεται.
      Το «νερό με καπνό» έχει τοπική εντομοκτόνο δράση. Δηλαδή θα έκανε ζημιά στις κάμπιες και τις μελίγκρες. Όμως είναι ένα ισχυρό δηλητήριο, χρειάζεται πολύ προσοχή στη χρήση του!

      Διαγραφή
  47. Καλησπέρα. Έχω ένα ρυγχόσπερμο το οποίο μέχρι και πριν δύο εβδομάδες έδειχνε τελείως ξερό.. Ωστόσο, κατάφερε να επιβιώσει και άρχισε να βγάζει καινούριους βλαστούς και πράσινα φύλλα.. Αλλά παρατηρώ κάτι μικρά λευκα σκουληκια στη γλάστρα.. Ψόφια βέβαια. Τι πρέπει να κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
      Φροντίστε να διατηρείτε την επιφάνεια του χώματος στη γλάστρα καθαρή από αγριόχορτα, πεσμένα φύλλα κ.λπ. Δώστε μία αραιή δόση λιπάσματος μετά από ένα πότισμα και ξαναδώστε λίπασμα το Σεπτέμβριο.

      Διαγραφή
  48. Καλησπέρα ,έχω ενα νυχτολούλουδο 45 μέρες τώρα σε γλάστρα 40 cm σε μπαλκόνι νότιου προσανατολισμού που το βλέπει ο ήλιος μόνο αργά το απόγευμα. Το ποτίζω όταν στεγνώνει το χώμα με άφθονο νερό ανά 2-3 μέρες και έχει καλή ανάπτυξη γύρω στο 1.5 μέτρο. Του βάζω λίπασμα ανά 15 μέρες υδατοδιαλυτό
    και το ψεκάζω με σαπούνονερο κάθε λίγες μέρες γιατί βλέπω μερικά άσπρα εντομα πολύ μικρά ειδικά στα νέα φύλλα και στους ανθους . Μου έβγαλε άνθη που μύριζαν αρκετά πριν 15 μερες τα οποία κράτησαν 10 μέρες και μετά σιγά σιγά έπεσαν. Είναι φυσιολογικό και αν ναι θα ξαναγυρίσει σύντομα.ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Γεια σας,
      Όσα γράφετε είναι φυσιολογικά. Καθώς η ζέστη θα δυναμώνει αραιώστε τις λιπάνσεις και σταματήστε τις εντελώς μέσα στον Ιούλιο. Αρχίστε ξανά το Σεπτέμβριο.

      Διαγραφή
  49. Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας,έχω μερικά φυτά που χρειάζονται μεταφύτευση, είναι σε μεσαίες γλάστρες και έχουν μεγαλώσει αρκετά,οι ρίζες τους έχουν βγει πάνω από το χώμα, κάποια από αυτά είναι το ωραιοφυλλο,σπαθοφυλλο,τηλέγραφος, αλοκασια .....και μια αλόη που έχει πολλά μωράκια,μπορώ να τα αλλάξω τώρα γλάστρες ή να περιμένω το Σεπτέμβρη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μπορείτε να κάνετε τις αλλαγές και τώρα. Προσέξτε να μην σπάσουν οι μπάλες χώματος.

      Διαγραφή
  50. Καλησπέρα σας, πολύ ενδιαφέρουσες όλες οι πληροφορίες και συμβουλές σας. Εδώ και 4 χρόνια έχω ένα νυχτολούλουδο, φέτος άνθισε αρκετά Ιούνιο μήνα, πέρσι Αύγουστο ελάχιστα. Παρότι ότι το κλάδεψα αρκετά πέρσι το φθινόπωρο αυτό πήρε ύψος 4 μέτρα και ακόμα πάει...ενώ εγώ θα ήθελα να είναι λίγο πιο μικρό και πιο πλούσιο. Μπορώ να κάνω κάτι; Ήδη έχει βγάλει σπόρους.
    Επιπλέον, παρατήρησα ότι τα φύλλα από κάτω προς τα πάνω κιτρινίζουν αφήνοντας τους κορμούς χωρίς φύλλωμα 1,5 μέτρο περίπου και τα περισσότερα κίτρινα ή πράσινα φύλλα του έχουν στο κέντρο τους αποχρωματιστεί με μαύρα πολύ μικρά στίγματα. Τι μπορεί να είναι;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν ξέρω τι να πω για τα μαύρα στίγματα χωρίς να έχω εικόνα. Πάντως αυτό που περιγράφετε μου θυμίζει ένα νυχτολούλουδο που ενώ έχει μεγαλώσει πολύ δεν έχει τόσα θρεπτικά στοιχεία όσα του χρειάζονται για να διατηρήσει όλο του το φύλλωμα. Υπάρχει και άλλη μία εξήγηση για το άδειασμα του κάτω τμήματος από φύλλα και είναι η έλλειψη φωτισμού απ΄τον ήλιο. Σημειώστε ότι μπορεί να ισχύουν και τα δύο.
      Όσο για το κλάδεμα, κάντε το πιο αργά, προς το τέλος του χειμώνα ώστε να μειωθεί η περίοδος ανάπτυξης του φυλλώματος.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, βρίσκεται στο ανατολικό μπαλκόνι και θεωρώ ότι έχει αρκετό φωτισμό, περισσότερο θα είναι κατευθείαν από τον ήλιο που πιστεύω θα το κάψει 9ίσως κάνω και λάθος). Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε στο ποια θρεπτικά συστατικά πιστεύετε χρειάζεται; Δηλαδή, ποιο είναι το ιδανικό λίπασμα;
      Για τον αποχρωματισμό και τα στίγματα μακάρι να μπορούσα να σας επισυνάψω φωτογραφία.
      Σας ευχαριστώ και πάλι.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Το νυχτολούλουδο δεν θέλει κάτι το ιδιαίτερο. Δώστε του απ' το λίπασμα που δίνετε και στα άλλα φυτά. Όμως η εποχή είναι ακατάλληλη για λιπάνσεις. Περιμένετε το Σεπτέμβριο. Στο πάνω μέρος της σελίδας, θα βρείτε το «κουμπί» με τίτλο ΛΙΠΑΣΜΑ. Εκεί θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τη λίπανση γλαστρικών φυτών.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος28/5/22 23:45

      Σας ευχαριστώ! Το έβαλα σε πιο ηλιόλουστη θέση και ήδη σχηματίσθηκαν πράσινα μελλοντικά άνθη. Πιστεύετε ότι χρειάζεται δέσιμο σε καλάμια εάν είναι σε μέρος με ρεύμα ανέμου (Βόρας/Νότος) καθώς δεν ακουμπάει σε κάποια τοίχο.

      Διαγραφή
    5. Γεια σας,
      Μια στήριξη που δεν θα είναι σφιχτή στα κλαδιά, θα ήταν χρήσιμη.

      Διαγραφή
  51. Ανώνυμος9/8/20 00:12

    Αν σπάσει κάποια κλαδί από το νυχτολούλουδο από κάτω έχει πρόβλημα το φυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το σπάσιμο ενός και μόνο κλαδιού δεν μπορεί να χαλάσει ένα ολόκληρο φυτό.

      Διαγραφή
  52. Καλησπέρα,  αγόρασα ενα νυχτολουλουδο πριν 20 μέρες και παρατηρησα σημάδια στα φυλλα. Ελεγξα προσεκτικά και βλεπω πως απο τη βαση του κορμού ξεκιναν κατι σαν ασπρες καμπιες που εντοπιζονται και πιο ψηλά στο φυτό. Τι μπορώ να κάνω για να το αντιμετωπίσω;
    Σας στέλνω και φωτογραφίες στο mail της δεξιάς στήλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τα έντομα της βαμβακάδας αυτή ακριβώς την περίοδο είναι στην πιο ευαίσθητη φάση της ζωής τους καθώς είναι έξω από το προστατευτικό «βαμβάκι» τους. Σε μεγάλα κέντρα κήπου θα βρείτε εντομοκτόνα σκευάσματα κατάλληλα για ερασιτέχνες που είναι αποτελεσματικά όπως είναι αυτά που περιέχουν πύρεθρο ή και κραμβέλαιο. Σημειώστε ότι η βαμβακάδα του νυχτολούλουδου δεν έχει σχέση με αυτή του πεύκου. Όμως μπορεί να την βρείτε και σε άλλα φυτά σας.

      Διαγραφή
  53. Γειά σας.. Το χειμώνα το νυχτολουλουδο αντέχει σε θερμοκρασίες - 5?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Όχι. Αν στην περιοχή σας θερμοκρασίες κάτω από το 0 C είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, θα πρέπει να διαλέξετε για το νυχτολούλουδο μία θέση προφυλαγμένη. Για παράδειγμα, θέση με νότια έκθεση πολύ κοντά σε τοίχο κατοικίας. Διαφορετικά υπάρχει και η λύση της γλάστρας. Θα φυτέψτε νυχτολούλουδο σε γλάστρα και το χειμώνα θα τη μεταφέρετε σε θέση προστατευμένη.

      Διαγραφή
  54. Να ρωτησω κι εγω..σε ποια σημεια βγαζει τα ανθη το νυχτολουλουδο? Βλεπω οτι αρχισαν να βγαινουν μικρα φυλλαρακια ενδιαμεσα στον κορμο και ελεγα μηπως εκει παει να βγαλει τα ανθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το νυχτολούλουδο ανθίζει πάνω σε κλαδιά που σχηματίζονται την ίδια χρονιά με τα άνθη. Δηλαδή στην αρχή της άνοιξης αναπτύσσονται κάποιοι βλαστοί και πάνω σε αυτούς θα εμφανιστούν τα άνθη.

      Διαγραφή
  55. Ελένη Λ.28/8/21 21:03

    Καλησπέρα, αγόρασα ένα νυχτολούλουδο κ κάποια φύλλα του είναι λίγο κίτρινα στην άκρη κ σταδιακά κιτρινίζουν ολόκληρα κ πέφτουν. Το ποτίζω κάθε μέρα. Επίσης, επειδή άπλωναν τα κλαδιά του το έπιασα με στηρίγματα, έκανα καλά; Είμαι καινούρια με τα φυτά.Ευχαριστω πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν υποθέσω ότι δεν μεταφυτεύσατε σε μεγαλύτερη γλάστρα και ότι το φυτό είναι σε θέση που του ταιριάζει, τότε η αλλαγή χρώματος και η πτώση των φύλλων μπορεί να οφείλεται: στο ότι είναι παλιά, στο στρες από την αλλαγή θέσης, σε κακό πότισμα ή σε συνδυασμό αυτών. Δεν γνωρίζω να σας πω αν το πότισμα που κάνετε είναι λιγότερο ή περισσότερο από αυτό που χρειάζεται. Το σωστό είναι να ποτίζετε με άφθονο νερό όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Γεια σας,
      Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Αν μιλάτε για λίγα και παλιά φύλλα, τότε μην δίνετε σημασία. Παλιά είναι τα φύλλα που βρίσκονται στο κατώτερο μέρος των κλαδιών. Για το πότισμα δεν ξέρω τι να σας πω. Δώστε νερό όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Το ζήτημα των στηριγμάτων είναι κάτι που θα αποφασίσετε εσείς. Με άλλα λόγια διαμορφώστε το φυτό όπως σας αρέσει. Προσέξτε να μην σφίγγετε πολύ τα κλαδιά με τα δεσίματα και να τα ελέγχετε τακτικά για να μην πνίξουν το κλαδί.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Μήπως είναι υπερβολικό το πότισμα που κάνετε; Στεγνώνει το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα; Υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα;

      Διαγραφή
  56. Καλη σας μερα. Το νυκτολουλουδο μου που αγορασα προσφατα σε γλαστρα και μου το μεταφυτευσαν στο φυτωριο εχουν καρουλιασει απο το μεσο και πανω τα φυλλα του. Τό βλεπει ο ηλιος ολη μερα και ποτιζω οταν δω το χωμα στεγνο.Άραια εχει παλια φυλλα ολοκιτρινα.Τι συμβαινει στο φυτο ? Σας ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μάλλον είναι ζημιά από το μεταφυτευτικό σοκ. Η χρήση κάποιου εκχυλίσματος από φύκια, π.χ. άλτζιτ, ακάντιαν κ.λπ., θα βοηθήσει.

      Διαγραφή
  57. Ανώνυμος21/5/22 18:50

    Καλησπέρα κ. Ανδριτσόπουλε. Έχω αγοράσει ένα νυχτολούλουδο περίπου 1.5 μέτρο. Είναι σε αρκετά σκιερό σημείο, βόρειο δυτικό και το βλέπει δύο ώρες ο δυτικός ήλιος. Πρέπει να το μετακινήσω σε ένα πιο φωτεινό μέρος. Δεν έχω καθόλου ανατολικό ήλιο, παρά μόνο μεσημβρινό και μετά. Έχει αρκετά ζωηρό φύλλωμα και το έχω κάνει μεταφύτευση αλλά δεν έχει ακόμη ανθίσει. Έχω λίπασμα 20/20 σε μπλέ κρυσταλλική μορφή. Χρειάζεται τακτική λίπανση κάθε 2 βδομάδες με αυτό για να ανθίσει; Παίζει ρόλο το λίγο ηλιακό φώς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν διαβάστε το άρθρο στην αρχή της σελίδας θα δείτε ότι το νυχτολούλουδο χρειάζεται περίπου 8 ώρες ήλιο τη μέρα. Τα φυτά χρειάζονται λίπασμα επειδή αυτή είναι η τροφή τους. Στο πάνω μέρος της σελίδας θα βρείτε ένα «κουμπί» με τίτλο, ΛΙΠΑΣΜΑ. Πατήστε εκεί και διαβάστε το άρθρο για το λίπασμα σε γλαστρικά φυτά.

      Διαγραφή
  58. Ανώνυμος28/5/22 18:24

    Καλησπέρα σας έχω ένα νυχτολουλουδο εδώ και τρία χρόνια, αυτή τη στιγμή είναι καταπράσινο έβγαλε κάποια Ανθή αλλά αυτά μετά ξεραθηκαν, δεν έχει ανθίσει ποτέ και δεν το εχω μυρίσει ποτέ, μήπως πρέπει να πάρω αλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Έχω κάποιες ερωτήσεις:
      Πόσες ώρες τη μέρα δέχεται άμεσα το ηλιακό φως;
      Το έχετε μεταφυτεύσει σε μεγαλύτερη γλάστρα; Αν ναι, πότε έγινε αυτό;
      Λίπασμα δίνετε; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε;
      Το έχετε κλαδέψει; Αν ναι, πότε έγινε το κλάδεμα αυτό;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος30/5/22 09:33

      Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Το μεταφύτευσα απευθείας σε μεγάλη γλάστρα.το έχω στο μπαλκόνι και δέχεται ηλιο σίγουρα 8 ώρες,λιπάσματα δεν του έχω ρίξει πολλές φορές,του έριχνα υγρό και πριν 20 μέρες του έριξα ανθοφόριας,έβγαλε κάτι Ανθή πρόσφατα αλλά μετά ξεράθηκα ξαφνικά .το κλάδεψα πέρυσι τον Σεπτέμβριο γιατί μου είχε μαραθει λόγου επειδή έλειπα και το έσωσα.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Η απάντησή σας με μπερδεύει.
      Πόσο χρόνο είναι στην ίδια γλάστρα το νυχτολούλουδο; Θέλω να μάθω αν υπάρχει περίπτωση να μην χωράει πλέον στη γλάστρα του.
      Υπάρχει περίπτωση την τελευταία φορά που βάλατε λίπασμα να ήταν απότιστο το φυτό;
      Φέτος έβγαλε άνθη και χάλασαν γρήγορα ή έχει ξεραθεί όλο το φυτό;
      Μετά το κλάδεμα του Σεπτεμβρίου έβγαλε νέα φύλλα;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος11/6/22 19:59

      Έχει στην ίδια γλάστρα περίπου 3 χρόνια, όχι δεν ήταν αποστιστο όταν του έριξα τελευταία φορά λίπασμα.φετος έβγαλε λίγα Ανθή αλλά μετά ξεραθηκαν μέσα σε 2 μέρες.Μετα το κλάδεμα ναι έβγαλε καινούργια φύλλα.Το φυτό είναι καταπράσινο και πάνω από 1 μέτρο επίσης η γλάστρα που το έχω είναι και αυτή από τις μεγάλες περίπου ένα μέτρο ύψος και τετράγωνη και στενεύει προς τα κάτω.Εχω πάει και έχω ρωτήσει σε φυτώρια και άλλος μου λέει θέλει πιο πολύ νερό άλλος κάτι άλλο έχω απογοητευτεί ρωτάω εσάς επειδή βλέπω ότι γνωρίζετε ποιο πολλά και θέλω την συμβουλή σας

      Διαγραφή
    5. Γεια σας,
      Να λύσουμε το θέμα του ποτίσματος: Θα δίνετε νερό όποτε αντιλαμβάνεστε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να στραγγίζει η γλάστρα, να βγαίνει νερό από τις τρύπες στον πυθμένα της. Αν δεν βγαίνει το νερό και λιμνάζει στο κάτω μέρος της γλάστρας, το φυτό θα έχει πρόβλημα κάποια στιγμή.
      Λίπασμα θα δίνετε την άνοιξη και το φθινόπωρο κάθε 2-3 εβδομάδες. Διαλέξτε «πλήρες λίπασμα», υγρό ή σε μορφή σκόνης που θα διαλύεται σε νερό.
      Δεν θα κάνετε κάποιο κλάδεμα ζωντανού κλαδιού μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου.
      Διαβάστε τα άρθρα για το νυχτολούλουδο που υπάρχουν στο μπλογκ. Θα τα βρείτε ανάμεσα στις Ετικέτες με τον τίτλο «νυχτολούλουδο».
      Αν έχετε άλλες απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  59. Ανώνυμος29/5/22 01:31

    Καλησπέρα Αγόρασα ένα νυχτολούλουδο και το μεταφυτεύσα σε μεγαλύτερη γλάστρα ενώ άνθισε και μοσχοβολάει τα φύλλα του δείχνουν μαραμένα και κάποια είναι κίτρινα από κει που το πήρα μου είπαν να κόψω το πότισμα γιατί μάλλον σαπιζει η ρίζα.. Έκοψα το ποτισμα 4 μέρες αλλά το βλέπω και χειροτερεύει Ωστόσο συνεχίζει να μυρίζει όμορφα Πώς μπορώ να ξέρω τι φταίει και αν θέλει ποτισμα??? Αν μπορείς και πείτε μου πώς μπορώ να σας στείλω μία φωτογραφία. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Έχω κάποιες ερωτήσεις:
      Πόσο καιρό μετά τη μεταφύτευση εμφανίστηκαν τα προβλήματα στα φύλλα;
      Του δίνετε λίπασμα; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε;
      Το νερό στραγγίζει από τις τρύπες στον πυθμένα της γλάστρας;
      Το χώμα στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  60. Εκανα την μεταφύτευση και χρησιμοποίησα χώμα κομπόστ το πότιζα σχεδόν σε καθημερινή βάση και το πιατάκι του είχε νερό και δεν το γνώριζα από κει και πέρα Τώρα το έχω βάλει σε μία σιδερένια βάση που είναι για γλάστρες για να πέφτουν κάτω τα νερά από τις τρύπες μετά τη μεταφύτευση άρχισε να δείχνει σαν μαραμένο τώρα κορμός του έχει πάρει το καφέ χρώμα Αν και όπως διάβασα παραπάνω το ξύρισα λίγο και από μέσα είναι πράσινο πήγα στο γεωπόνο και μου δωσε λίπασμα το 5 10 42 κάθε 15-20 μέρες διαλυμένο σε νερό είναι πρώτη φορά που το έχω βάλει αλλά δεν είδα να καλυτερεύει Πώς μπορώ να σας στείλω μία φωτογραφία παρακαλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υποθέτω ότι αναφέρεστε στο νυχτολούλουδο του ακριβώς προηγούμενου σχολίου. Σωστά; Αν ναι, ό,τι άλλο θέλετε για το φυτό αυτό γράψτε εδώ πατώντας «Απάντηση» και όχι «Προσθήκη Σχολίου.
      Απ' ό,τι καταλαβαίνω το χώμα δεν στέγνωνε ανάμεσα στο ποτίσματα. Αυτό δεν είναι καλό για το νυχτολούλουδο. Από τώρα και μετά θα ποτίζετε με μπόλικο νερό όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.
      Αν η ζημιά εμφανίστηκε αμέσως μετά τη μεταφύτευση, είναι πιθανό να πήγε κάτι στραβά κατά τη διαδικασία αυτή. Ο συνδυασμός αυτής με το υπερβολικό πότισμα, εξηγεί το πρόβλημα.
      Θυμηθείτε όταν ξαναβάλετε λίπασμα το φυτό να είναι ποτισμένο.
      Μπορείτε να μου στείλετε φωτογραφίες με e-mail, θα βρείτε τη διεύθυνσή μου στη δεξιά στήλη.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  61. Καλησπερα θα μπορουσατε να μου προτεινετε ενα λιπασμα για το νυχτολουλουδο γιατι μου βγαζει φυλλα και δεν ανθιζει βαζω το 5-10-42 ειναι καταλληλο????ευχαριστω πολυ εκ τον προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το λίπασμα αυτό είναι καλό για την ανθοφορία, κάτι άλλο δεν πάει καλά. Διαβάστε το άρθρο στην αρχή της σελίδας αυτής και αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  62. Ανώνυμος11/7/22 15:57

    Καλησπέρα σας. Έχω ένα νυχτολούλουδο εδώ και 6 χρόνια σε γλάστρα. Είναι το 3ο καλοκαίρι αφότου μετακόμισα (δεν μεταφύτευσα σε άλλη γλάστρα) που δεν βγάζει άνθη και φυσικά δε μυρίζει. Η γλάστρα του είναι τετράγωνη γύρω στο 0,5 μέτρο πλάτος και ύψος. Είναι τοποθετημένο στο δυτικό μπαλκόνι με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να το βλέπει απευθείας ο ήλιος τις ώρες 15:00-19:00 ενώ για 1-2 ώρες το πρωί το βλέπει ο ήλιος από τις αντανακλάσεις των απέναντι πολυκατοικιών. Στο προηγούμενο σπίτι η απευθείας έκθεσή του στον ήλιο ήταν μικρότερης συνολικής διάρκειας. Το κλαδεύω περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και του δίνω λίπασμα για ανθοφορία 1 φορά το μήνα. Το ύψος του έχει φτάσει πάνω από 1 μέτρο και τα φύλλα του είναι καταπράσινα (εκτός από τις μέρες που χρειάζεται πότισμα και λίγο μαραίνονται αλλά επανέρχονται γρήγορα με το πότισμα).

    Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής: (1) Τι θα μπορούσε να φταίει και τι μπορώ να κάνω για να δώσει άνθη; (2) είναι το φως κατάλληλο ή θα έπρεπε να το μετακομίσω στο ανατολικό μπαλκόνι με περίπου τις ίδιες ώρες απευθείας έκθεσης στον πρωινό (αντί για απογευματινό) ήλιο;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν είχε περισσότερη ώρα άμεσο φωτισμό (όχι από αντανακλάσεις) θα ήταν καλύτερα. Απ' ό,τι κατάλαβα το νυχτολούλουδο είναι 6 χρόνια στην ίδια γλάστρα, η οποία είναι ήδη πολύ μεγάλη για να αντικατασταθεί με μεγαλύτερη. Γι' αυτό κάθε χρόνο στην αρχή της άνοιξης αφαιρέστε το επιφανειακό χώμα σε βάθος 2-4 εκ. και αντικαταστήστε το με νέο. Επίσης κάνετε το κλάδεμα λίγο νωρίτερα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά. Επίσης, αν το θυμηθείτε ενημερώστε με για την εξέλιξη του νυχτολούλουδου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος26/9/22 19:52

      Καλησπέρα σας και ευχαριστώ για την απάντηση. Επανέρχομαι με την ενημέρωση που μου ζητήσατε. Το φυτό φέτος ήταν πάλι καταπράσινο αλλά χωρίς λουλούδια μέχρι τα μέσα Ιουλίου όπως σας είχα γράψει. Την περίοδο των διακοπών συνωστίστηκε με άλλα φυτά (έβαλα πολλές γλάστρες δίπλα δίπλα για να είναι πιο εύκολο το πότισμα στον άνθρωπο που είχε την ευθύνη του ποτίσματος όσο έλειπα διακοπές) και όταν επέστρεψα μετά από 20 μέρες ήταν σαν ξεπουπουλιασμένο κοτόπουλο. Πολύ λίγα φύλλα. Το πότισα, του έδωσα λίπασμα, το καθάρισα από τα ξερά φύλλα και τα πράσινα φύλλα του πλήθυναν πολύ γρήγορα, ενώ περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου για περίπου 1 εβδομαδα μας έδωσε και άνθη τα οποία μοσχοβολούσαν. Μου θύμισε για λίγο το φυτό που ήξερα. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα ανθοφορία για περισσότερο καιρό, αλλά ο αέρας που έπιασε για κάποιες μέρες φαίνεται ότι αφαίρεσε όλα τα λουλούδια περί τις 7-8/9. Έκτοτε δεν ξαναέδωσε λουλούδια. Πρέπει να κάνω κάτι άλλο; Του πήρα κάλυμα για τον χειμώνα, το ποτίζω κάθε 2-3 μέρες ανάλογα με το πόσο νωπό είναι το χώμα και παραμένω αισιόδοξος. Ο ήλιος το βλέπει 3-4 ώρες τη μέρα, πάλι μεσημέρι αλλά δεν είναι πια τόσο ζεστός όσο ο Αυγουστιάτικος.

      Είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε συμβουλή θεωρείτε ότι μπορεί να βοηθήσει. Ευχαριστώ και πάλι

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Η φυλλόπτωση μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη φωτισμού ή και σε κακό πότισμα. Ευτυχώς διορθώθηκε. Η μειωμένη ανθοφορία μπορεί να οφείλεται σε διατροφικά προβλήματα.
      Αν μπορείτε μεταφυτεύστε το σε μεγαλύτερη γλάστρα. Αν όχι, κάθε χρόνο την άνοιξη θα βγάζετε το επιφανειακό χώμα (ένα στρώμα πάχους 4-5 εκ.) και θα το αντικαθιστάτε με νέο.
      Δώστε λίπασμα. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε ένα ... χορτάτο φυτό. Για πληροφορίες και οδηγίες διαβάστε το άρθρο «Λίπασμα σε γλάστρες». Θα το εντοπίσετε πατώντας το «κουμπί» ΛΙΠΑΣΜΑ στο πάνω μέρος της σελίδας ή ανάμεσα στις Ετικέτες στο κάτω μέρος της.

      Διαγραφή
  63. Ανώνυμος6/6/23 15:35

    Καλησπέρα σας, πήρα ένα νυχτολούλουδο περίπου στα 20 εκατοστα πριν απο 1 μήνα,
    1)το φύτεψα σε κεραμικη γλαστρα (μου εχουν πει οτι ειναι καλύτερη απο πλαστική, ισχύει;),
    2)εβαλα χώμα με λιπασμα που λιπαίνει το χώμα με χαμηλους ρυθμούς (οπότε νομίζω οτι δεν χρειάζεται να του ριξω επιπλέον λίπασμα, το αναφέρω για να μου πείτε τη γνώμη σας) και
    3) έβαλα μια στρώση ελαφρόπετρας στον πάτο της γλάστρας και επίσης ανακάτεψα το χώμα με μικρή ποσότητα ελαφρόπετρας (δεν ξέρω αν ήταν καλό που ανακάτεψα το χώμα με ελαφρόπετρα, βοηθάει;)
    4) το έχω στο μπαλκόνι και σε σημείο που δεν δέχεται σχεδον ποτέ μέσα στη μέρα άμεση ακτινοβολία παρα μόνο το πρωί 10 με 11

    Η εξέλιξή του είναι πολύ ικανοποιητική καθώς έχει διπλασιαστεί το ύψος του και παρόλο που μου είπαν ότι δεν θα ανθίσει έχει πετάξει μπουμπουκια που είναι έτοιμα να ανθίσουν. Το πρόβλημα είναι το εξής έχουν δημιουργηθεί πέντε κλαδιά, τα οποια φαίνεται οτι λυγίζουν (μάλλον δεν μπορούν να υποστηρίξουν το βάρος τους, να κάνω κάτι ή μεγαλώνοντας θα δυναμώσουν;) και επίσης έλλειψα για 2 μέρες χωρίς να προνοήσω για το ποτισμά του (αυτες τις μέρες νομίζω ανεβηκε η θερμοκρασία, βρίσκομαι στο κέντρο της αθήνας), οταν γύρισα φαινόταν οτι χρειαζόταν πότισμα, μάλλον το πότισα με αρκετο νερο και τα φύλλα του είναι πεσμένα διατηρώντας το σκούρο πράσινο χρώμα στη βάση του και όσο ανεβαίνουμε το χρώμα γίνεται ανοιχτό πράσινο. (πρέπει να το ποτίω καθε μέρα μεχρι να συνέλθεί ή του έριξα μάλλον πολύ νερό και πρέπει να το αφήσω για μια δυο μέρες, το χώμα παραμένει νωπό απο το χθεσινό πότισμα). Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      1. Οι πλαστικές και οι πήλινες γλάστρες έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Επιλέγουμε ανάλογα με την περίπτωση και φυσικά ανάλογα με το προσωπικό μας γούστο.
      2. Κάποια στιγμή, μάλλον την επόμενη άνοιξη, θα χρειαστεί να προσθέσετε λίπασμα.
      3. Καλά κάνατε και βάλατε ελαφρόπετρα στον πυθμένα της γλάστρας. Η προσθήκη της στο χώμα που φυτεύουμε το κάνει να έχει καλύτερη στράγγιση. Αυτό είναι ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό για το νυχτολούλουδο.
      4. Κάποιο σημείο που θα δέχεται περισσότερο άμεσο ηλιακό φως μπορεί να αποδειχθεί καλύτερο μεσοπρόθεσμα. Όμως αφού μέχρι τώρα το φυτό πάει καλά, μην κάνετε κάποια αλλαγή ακόμη.
      5. Αυτό που γράφετε με τα κλαδάκια που λυγίζουν δεν το καταλαβαίνω. Γιατί αυτό είναι προβληματικό;
      6. Δεν πρέπει να το αφήνετε να μαραθεί. Τα φύλλα που χαλάνε δεν επανέρχονται στην προηγούμενη κατάσταση. Θα πρέπει να βρείτε εσείς κάθε πότε θα ποτίζετε. Πρέπει να δίνετε νερό όποτε αντιλαμβάνεστε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  64. Ανώνυμος16/7/23 04:04

    Αγόρασα 12 Ιουλίου νυχτολούλουδο ,μετά απο 3 μέρες έκανα μεταφύτευση σε μια μεγαλύτερη γλάστρα την επόμενη μέρα είχαν μαραζώσει τα λουλούδια του και έτσι σκέφτηκα να τα κλαδεψω δεν αλλάζει κάτι και ανησυχώ αν κάηκε τι μπορώ να κάνω σε αυτή την περίπτωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ήταν λάθος να κλαδέψετε επειδή χάλασαν τα λουλούδια. Τώρα έχει κάποιο πρόβλημα το φυτό; Πόσο πολύ κόψατε; Περίπου τι ύψος έχει ό,τι έμεινε από το φυτό;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  65. Ανώνυμος18/7/23 00:43

    Αγόρασα πρόσφατα νυχτολούλουδο, αναπτύσσεται, άνθισε, αλλά δεν μύρισε ποτέ το βραδυ. Το έχω σε γλάστρα στην οποία πρόσθεσα το χώμα με λίπασμα που μου έδωσαν από το φυτώριο.
    Τι φταίει άραγε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τέτοια προβλήματα προκύπτουν από τα χαρακτηριστικά της λίπανσης που έχει δεχτεί ένα φυτό. Όταν στα θρεπτικά συστατικά που δίνουμε υπερτερούν αυτά που ευνοούν την βλάστηση, είναι φυσιολογικό να μειώνεται η ποιότητα της ανθοφορίας. Στην περίπτωσή σας αυτό που «χάλασε» ήταν το άρωμα. Ευτυχώς, το πρόβλημα διορθώνεται.
      Στο πάνω μέρος της σελίδας θα βρείτε ένα «κουμπί» με τίτλο ΛΙΠΑΣΜΑ. Πατήστε και θα βρείτε οδηγίες για τη λίπανση φυτών σε γλάστρα. Στο μεταξύ, προσέξτε πολύ το πότισμα των φυτών σας. Μην τα αφήσετε να διψάσουν αλλά μην ... πνίξετε απ' το πολύ νερό.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  66. Ανώνυμος16/10/23 16:21

    Καλησπέρα. Το νυχτολούλουδο που υπάρχει στον κήπο μου το έχω πάνω από 20 χρόνια και επειδή πρέπει να φύγω για εξωτερικό σε ένα μήνα μπορώ να το κλαδέψω αρκετά?? Έχει ύψος περίπου 3 μέτρα και θέλω παράλληλα με κάποιον τρόπο να μαζέψω τους 3 βασικούς κορμούς που έχει, αλλά δεν θέλω να τους δέσω. Τι με συμβουλεύεται να κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δυσκολεύομαι να καταλάβω αυτά που σας προβληματίζουν. Φοβάστε ότι το πρόωρο κλάδεμα του νυχτολούλουδου θα του κάνει ζημιά; Θέλετε να το κλαδέψετε πολύ αυστηρά; Δηλαδή, θέλετε να μειώσετε πολύ το μέγεθός του; Γιατί σκέφτεστε να δέσετε τους βασικούς κορμούς του;
      Βοηθήστε με να καταλάβω για να σας απαντήσω.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος17/10/23 14:02

      Θέλω να το κλαδέψω πολύ αυστηρά και φοβάμαι μην του κάνω ζημιά. Εάν γίνεται από τα 3 μέτρα που είναι να το κατεβάσω στο 1 1/2 μέτρο.
      Τώρα με τους κορμούς του, επειδή είναι ποωδες φυτό προσπαθω να βρω έναν τροπο ώστε να τους << μαζέψω>> διότι πέφτουν επάνω σε αλλά φυτά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπτυχθούν.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Ας δούμε τα ζητήματα με τη σειρά που τα γράφετε:
      Αν κλαδέψετε νωρίς, περίπου τον Νοέμβριο όπως γράψατε, υπάρχει ο κίνδυνος να αναβλαστήσει το φυτό μέσα στο χειμώνα από κάποια πρόσκαιρη καλοκαιρία και να έρθει αργότερα μία παγωνιά που θα κάνει ζημιά στη νεαρή βλάστηση. Στην περίπτωση αυτή θα χαθεί η ανθοφορία μιας χρονιάς. Για να χαλάσει όλο το φυτό θα πρέπει να έχουμε μία ακραία κατάσταση παγωνιάς με μεγάλη διάρκεια και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Πώς να ξέρει κανείς τώρα στα μέσα Οκτωβρίου πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τον Φεβρουάριο; Δεν γίνεται αυτό. Άρα, αφού δεν μπορείτε να κλαδέψετε τη σωστή στιγμή θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα αναλάβετε τον κίνδυνο της ζημιάς ή όχι. Με άλλα λόγια η στιγμή του κλαδέματος είναι δική σας απόφαση.
      Δεύτερο ζήτημα είναι το πολύ αυστηρό κλάδεμα. Έχετε ένα νυχτολούλουδο ηλικίας 20 ετών και ύψους 3 μ. Μου φαίνεται υπερβολή να το χαμηλώσετε τόσο ώστε να έχει ύψος 1 μ. Εξ άλλου, αν όλα πάνε καλά (που είναι και το πιθανότερο) μετά από 2-3 χρόνια το φυτό θα έχει φουντώσει τόσο πολύ που θα καλύπτει και πάλι τα γειτονικά φυτά ίσως και περισσότερο απ' όσο τώρα.
      Αν υπάρχει κάποια απορία γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  67. Ανώνυμος27/9/24 09:33

    Καλημέρα σας! Έχω στο μπαλκόνι μου ένα υπέροχο και φορτωμένο με άνθη νυχτολούλουδο και σε λίγες μέρες λέει ο καιρός θα χαλάσει και θα έχουμε πολλά μποφόρ... επειδή το έχουμε ξαναζήσει θα φύγουν όλα τα φύλα και τα άνθη από τον πρώτο αέρα....
    Θα μπορούσα να το προστατέψω βάζοντάς το στο διάδρομο της οικοδομής για κάποια 24ωρα?? (μια δύο μέρες ?).
    Μπορώ να το αφήσω από τώρα και για όλο το χειμώνα στην οικοδομή σε φωτεινό μέρος? (για να μην το αλλάζω συνέχεια μέρος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι θα μπορούσατε να το προστατεύστε για 1-2 μέρες σε έναν εσωτερικό χώρο. Όμως δεν ξέρω πως θα συμπεριφερθεί αν μείνει εκεί όλο το χειμώνα. Αν το δοκιμάσετε προσέξτε πάρα πολύ το πότισμά του. Το χώμα θα αργεί να στεγνώσει σε εσωτερικό χώρο και θα πρέπει να έχετε το νου σας για να μην υπάρξει πρόβλημα από την περίσσεια νερού.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.