Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Κάποιος έψαχνε 5. Κλαδεύεται το έλατο;

Κάποιος έψαχνε να βρει στο διαδίκτυο αν κλαδεύεται το έλατο. Η αναζήτηση μέσω κάποιου «ψαχτηριού» τον έφερε και σε αυτό το μπλογκ. 
Ομως γιατί να κλαδέψει κανείς το έλατο; Για ποιό λόγο. Τι θέλει να πετύχει με το κλάδεμα; 
Κλαδεύουμε για έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω λόγους:
1. Για να αυξήσουμε την ανθοφορία.
2. Για να αυξήσουμε την καρποφορία.
3. Για να κάνουμε τη φυλλωσιά πιο πυκνή.
4. Για να ανανεώσουμε τη φυλλωσιά ενός φυτού.
5. Για να διαμορφώσουμε το φυτό μας στο σχήμα που θέλουμε.
6. Γιατί ένα ή περισσότερα κλαδιά μας ενοχλούν με τον τρόπο που έχουν αναπτυχθεί. Κάποιο κλαδί, για παράδειγμα, «κλείνει» ένα μονοπάτι μέσα στον κήπο. 

Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο λόγο. Επίσης δεν μπορώ να βρω πως μπορεί το κλάδεμα ενός ελάτου να ταιριάζει με κάτι από τα παραπάνω. Η ανθοφορία και η καρποφορία του ελάτου δεν είναι σημαντικές. Η φυλλωσιά του είναι πυκνή ενώ το σχήμα του είναι καθορισμένο από τη Φύση. Τελικά, μόνον το 6 μου φαίνεται κάπως σχετικό. 


Ελατο (φωτ. Δ.Α.)
Ελατο (φωτ. Δ.Α.)

Πάντως ό,τι και αν συμβαίνει, ο Σεπτέμβριος είναι  η καλύτερη στιγμή για το κλάδεμα των κωνοφόρων. Το έλατο, όπως και το πεύκο, οι τούγιες, οι κέδροι και πολλά άλλα είναι κωνοφόρα. 

Δείτε ακόμη σχετικά με το έλατο: 
Χριστουγεννιάτικο έλατο για τη βεράντα; 
Φυσικό έλατο με ρίζες. 
Φυσικό έλατο κομμένο.
Γιατί πέφτουν οι βελόνες του ελάτου; 

132 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/11/14 14:31

    Τα ξερά εσωτερικά κλαδιά του Λειλαντ πρέπει να τα κλαδεύουμε και πότε; Υπάρχει περίτωση να πρασινήσουν πάλι; Πότε ξεκινάμε τους ψεκασμούς με τα μυκητοκτόνα και κάθε πότε;
    Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα κλαδέψετε από τη βάση τους μόνον τα κλαδιά που είναι εντελώς ξερά δηλαδή σε όλο το μήκος τους. Για να καταλάβουμε αν ένα κλαδί είναι ξερό, ξύνουμε με το νύχι την επιδερμίδα του. Αν δούμε πράσινο από κάτω,τότε το κλαδί είναι ζωντανό. Κόβωντας λίγο την άκρη του, το αναγκάζουμε να δώσει νέα βλάστηση.
      Τα λέιλαντ ψεκάζονται με μυκητοκτόνο που περιέχει φωσφονικό (με «ν» όχι «ρ») κάλιο, τον Απρίλιο - Μάιο. Σχετικά με τη συχνότητα θα πρέπει να διαβάσετε τη συσκευασία του μυκητοκτόνου. Συνήθως κάνουμε 2 ψεκασμούς και 1 ριζοπότισμα.
      Χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος31/3/15 13:06

    Πως μπορώ να περιορίσω την καθ΄ύψος αύξηση σε γλαυκόμορφο έλατο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο «εύκολος» τρόπος είναι να κόβετε με το χέρι τις νεαρές κορυφές των ανώτερων κλαδιών όσο ακόμη είναι τρυφερές. Ο «δύσκολος» είναι να κάνετε το ίδιο πράγμα με το κλαδευτήρι. Αυτή η δουλειά θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.
      Βέβαια αυτό το κλάδεμα θα κάνει το φυτό άσχημο και επιπλέον το έλατο θα ψάχνει συνέχεια κάποιο τρόπο για να ψηλώσει. Δηλαδή θα αρχίσουν να αναπτύσσονται άλλες κορυφές προς τα πάνω. Γι' αυτό σκεφτείτε μήπως θα ήταν καλύτερα να το βγάλετε από το σημείο που βρίσκεται και να το φυτέψετε κάπου αλλού, όπου το ύψος του δεν θα προκαλεί προβλήματα. Αν το «γλαυκόμορφο έλατο» που γράφετε είναι το Picea pungens Hoopsi, υπολογίστε ότι μπορεί να φτάσει τα 15 μ. σε ύψος

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος30/8/15 13:50

    Πως μπορούμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη σε ένα έλατο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση όμως εκεί που βρισκόμουν δεν είχα πρόσβαση σε υπολογιστή.
      Η τακτική και σωστή φροντίδα είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος. Αυτό σημαίνει, πότισμα όποτε το φυτό χρειάζεται νερό και λίπασμα δυο φορές το χρόνο, την άνοιξη και στα μέσα του φθινόπωρου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο λίπασμα ειδικό για κωνοφόρα ή εναλλακτικά ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα. Όσον αφορά το πότισμα προσέξτε γιατί το έλατο αγαπά τα εδάφη που στραγγίζουν καλά και απεχθάνεται το στάσιμο νερό.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος31/8/15 18:03

      Ευχαριστω!!!

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος30/7/16 13:59

    Θα ήθελα να κάνω μια ερωτήση για τα έλατα. Έχω ένα στον κήπο μου κ από πέρισυ άρχισε να έχει τρεις κορυφές. Δεν έδωσα σημασία ιδιαίτερη και φέτος η κεντρική δεν αναπτύχθηκε καθόλου ενώ οι άλλες 2 αρκετά. Τουλάχιστον 25 εκατοστά η κάθε μία και είναι στο ίδιο ύψος. Το έλατο είναι κοντά στα 2 μέτρα. Έχουν αρχίσει να έχουν και σχετικά χοντό κορμό(δεν είναι τρυφεράδια). Πρέπει να κόψω κάποια από τις 2 ή και τις 2; Δημιουργείται πρόβλημα διαφορετικά όταν αναπτυχθεί αρκετά το δέντρο; Αν ναι πότε και ποια κόβω; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά κανόνα, η Φύση τα έχει φτιάξει έτσι ώστε να επικρατήσει τελικά μία κορυφή, αυτή που είναι ψηλότερη. Αν έχουν το ίδιο ύψος, διαλέξτε εσείς μία από τις δύο, όποια σας βολεύει. Αυτές οι δουλειές είναι καλύτερα να γίνουν νωρίς το φθινόπωρο.
      Όμως ψάξτε να βρείτε γιατί το έλατο έκανε κι άλλες κορυφές. Χτύπησε κάτι την αρχική κορυφή; Τη «δάγκωσε» κάποιο έντομο;

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος16/10/16 20:16

    Έχω μια τουγια και θέλω να την μικρυνω δίνοντας της σχήμα. Θέλω να ρωτήσω τα εξής
    1. Είναι κατάλληλη εποχή?
    2. Αν κουρέψω από κάτω φαίνεται το ξύλο. Αυτό θα ξαναγεμισει και πόσο γρήγορα?
    3. Καλό είναι να το κάνω με το μπουρντουροψαλιδο?
    4. Πόσο γεναιο μπορεί να είναι το κούρεμα χωρίς να καταστραφεί το φυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν καταλαβαίνω κάτι στην ερώτησή σας, θέλετε να κλαδέψετε την τούγια ή θέλετε να την κάνετε μικρότερη;
      Οι παρακάτω απαντήσεις αφορούν το κλάδεμα:
      Η εποχή είναι κατάλληλη για κλάδεμα. Αυτό γίνεται με όποιο εργαλείο σας φαίνεται πιο βολικό. Το μπορντουροψάλιδο είναι βολικό για γρήγορο κλάδεμα. Κατά κανόνα κάνουμε 1-2 κλαδέματα το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο, αφαιρώντας 1/3 ή το 1/4 του μήκους της βλάστησης. Αν σκοπός σας είναι ένα αυστηρό σχήμα, τότε θα χρειαστείτε και μερικά ακόμη ελαφρύτερα κλαδέματα. Επίσης θα χρειαστεί να προσέχετε το πότισμα και να μην αμελήσετε το λίπασμα.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος11/6/17 20:36

    Καλησπέρα, τι θα γίνει εάν κλαδεψω τα λειλαντ 10ετιας τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού δεν τα κλαδέψατε λίγο νωρίτερα, όσο ακόμη ήταν άνοιξη, είναι καλύτερα να τα κλαδέψετε το Σεπτέμβριο, όταν θα έχει «πέσει» η ζέστη του καλοκαιριού.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος20/8/17 21:51

    kalhspera
    ston khpo mou (perioxh Hpeirou)eixa valei ena mikro elato pro 15etias

    to elato proerxotan apo to tis akres enos dromou pou diaplatinotan kai gia na mhn xerathei to phra spiti kai to fytepsa mesa stin mikro khpo pou diathro sthn aulh.

    ta xronia perasan kai to mikro talaipirhmeno elataki ton 30cm exei ginei ano to 8m.

    to provlhma pou exei prokhpsei einai oti kathe 2 xronia prepei na ftiaxno thn pkakostrosh ths aylhs giati synexeia thn dialyei mia kai megalonei eidika ta teleutaia xronia exairetika grhgora

    Enoeitai oti DEN yparxei periptosh na to kopso.

    Einai melos ths oikogeneias.

    Yparxei tropos me kapoio kladema (?) na paraneimeinei sto yparxon ypsos i toulaxiston na megalonei me kapos pio argous rythmous?

    sas efxaristo


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει τρόπος να το κρατήσετε μικρό χωρίς να του κάνετε ζημιές. Αν το κλαδεύετε κάθε χρόνο θα καταφέρετε να το περιορίσετε αλλά ταυτόχρονα θα δείχνει άσχημο και κάποια στιγμή θα αρχίσει να έχει και προβλήματα. Αφού είναι μέλος της οικογένειας θα το δεχτείτε όπως είναι και θα σεβαστείτε τις ιδιαιτερότητές του. Το «ηθικό δίδαγμα» που λένε είναι ότι πριν φυτέψουμε ένα φυτό σε κάποιο σημείο πρέπει να ξέρουμε πόσο μεγάλο θα γίνει αυτό στο μέλλον.

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος27/9/17 14:55

    Εδώ και ένα - δύο χρόνια μεταφύτευσα έναν έλατο από γλάστρα στο έδαφος για να τον σώσω αλλά δε βλέπω να έχει ανάπτυξη! Έβγαλε βεβαια μερικά καινούρια από τον κορμό αλλά κορυφή και τα Ίδη υπάρχοντα κλαδιά δεν έχουν ανάπτυξη και αυτό που βλέπω είναι να χοντραίνει ο κορμός χαμηλά. Έλεγα να του κλαδέψω τα παλιά κλαδιά και να αφήσω τα καινούρια θα το βοηθήσω ή θα το χαλάσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ήταν για πολλά χρόνια στην ίδια γλάστρα είναι φυσιολογικό να αργεί να αναπτυχθεί τώρα που φυτεύτηκε στο έδαφος. Είναι κάτι συνηθισμένο για φυτά που ήταν σε περιορισμένο χώρο. Δυστυχώς δεν έχω εικόνα του ελάτου και έτσι δεν μπορώ να σας συμβουλεύσω σχετικά με το κλάδεμα. Αν συνολικά έχει λίγα κλαδιά και επομένως λίγες βελόνες, τότε δεν θα του έκανε καλό το κλάδεμα. Αν έχει πολλά κλαδιά και βελόνες τότε κόβωντας λίγα απ΄τα χαμηλότερα κλαδιά θα το εξαναγκάζατε να αναπτύξει το ανώτερο τμήμα του. Όλα αυτά βέβαια θα έχουν αποτέλεσμα με την προϋπόθεση ότι το έλατο ζει σε κατάλληλο περιβάλλον και δέχεται τις κατάλληλες φροντίδες.

      Διαγραφή
  9. Γεια σας μπορώ από ένα έλατο να κόψω ένα κλαδί την εποχή του κλαδέματος να το βάλω σε ζελέ ριζοφοριας να βγάλει ρίζα και να το σπειρω και να βγει μετά κανονικό έλατο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Απ' ό,τι καταλαβαίνω θέλετε να αποκτήσετε ένα νέο έλατο από μόσχευμα (κομμάτι κλαδιού), που θα το βάλετε να ριζώσει μέσα σε ζελέ ριζοβολίας. Δεν είμαι σίγουρος γιατί με μπερδεύουν αυτά που γράφετε στο τέλος. ότι θα το σπείρετε για να βγει κανονικό έλατο. Πάντως ναι, το έλατο πολλαπλασιάζεται με μόσχευμα και μάλιστα το τέλος του φθινόπωρου είναι καλή εποχή. Όμως ειδικά για το έλατο η σπορά είναι πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού. Δεν ξέρω να σας πω κάτι για το ζελέ ριζοβολίας μια και δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Ίσως να είναι καλύτερο από την ορμόνη ριζοβολίας σε σκόνη.

      Διαγραφή
  10. Με ζελέ ριζοφοριας μπορώ να κόψω ένα κλαδί από έλατο και να το βάλω στο ζελέ να βγάλει ρίζα και να το φυτέψω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Απ' ό,τι καταλαβαίνω θέλετε να αποκτήσετε ένα νέο έλατο από μόσχευμα (κομμάτι κλαδιού), που θα το βάλετε να ριζώσει μέσα σε ζελέ ριζοβολίας. Δεν είμαι σίγουρος γιατί με μπερδεύουν αυτά που γράφετε στο τέλος. ότι θα το σπείρετε για να βγει κανονικό έλατο. Πάντως ναι, το έλατο πολλαπλασιάζεται με μόσχευμα και μάλιστα το τέλος του φθινόπωρου είναι καλή εποχή. Όμως ειδικά για το έλατο η σπορά είναι πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού. Δεν ξέρω να σας πω κάτι για το ζελέ ριζοβολίας μια και δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Ίσως να είναι καλύτερο από την ορμόνη ριζοβολίας σε σκόνη.

      Διαγραφή
  11. Καλή κι ευλογημένη Νέα Χρονιά, σας εύχομαι!
    Κατοικώ στο Ν. Ηράκλειο Αττικής (προς το Ολυμπιακό στάδιο) και θέλω να δοκιμάσω την τύχη μου με κάποιο είδος ελάτης ή πεύκου.
    Υπάρχει κάποια ποικιλία που κατά την γνώμη σας είναι η κατάλληλη?
    Το δένδρο αρχικά θα παραμείνει στην γλάστρα του (για κάποιο εύλογο διάστημα) κι ο προσανατολισμός μπορεί να είναι βορεινός ή νοτιο-μεσημβρινός. Στην συνέχεια σκοπεύω να το μεταφυτεύσω στον κοινόχρηστο κήπο της πολυκατοικίας.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά!
      Πιστεύω ότι η καλύτερη επιλογή είναι η κουκουναριά (Pinus pinea). Το κλίμα της Αττικής την ευνοεί, ενώ τα πάει καλά σε όλα τα εδάφη εκτός από αυτά που είναι πολύ συμπιεσμένα και αυτά που κρατούν πάρα πολύ νερό. Θέλει ηλιόλουστη θέση. Δεύτερη επιλογή είναι ο τάξος ή ίταμος (Taxus baccata) που θέλει χώμα με άριστη στράγγιση. Μεγαλώνει πολύ αργά, πάει καλά και σε σκιερές θέσεις.
      Έχετε υπ' όψη ότι και τα δύο θέλουν πάρα πολύ χώρο. Γίνονται πάνω από 15 μ. ψηλά, με 10 μ. διάμετρο. Τέλος αφού, μάλλον έχετε χώρο και ψάχνετε για κάτι αειθαλές σκεφτείτε και ένα μη κωνοφόρο αλλά εντυπωσιακό δέντρο, την αειθαλή μανόλια (Magnolia grandiflora Gallisoniensis).

      Διαγραφή
  12. Καλησπερα!!!
    Πριν απο 15 μερες φυτευσα 2 ελατα στο σπιτι μου στο παναχαικο σε 630-650 υψομετρο...οσο βρεχει ο καιρος τωρα δεν τα εχω ποτισει καθολου...το βλεπω απο Μαιο να ξεκιναω να τα ποτιζω εκτος κ αν κανει αρκετες μερες να βρεξει...Λιπασμα ποτε μπορω να τους ριξω;κ το καλοκαιρι που θα τα χτυπαει απο το πρωι μεχρι το βραδυ ο ηλιος τους κανει καλο;;Οσο αφορα το ποτισμα το καλοκαιρι καθε ποσες μερες να τα ποτιζω;χθες εβρεχε ολη μερα κ πηγα κ τα κοιταξα το ενα ειχε κανει κατι σαν μωβ χρωμα σε μερικα κλαδια του..ρωτησα κ εδειξα κ φωτο μου ειπαν οτι ειναι απο την πολυ υγρασια κ μου εδωσαν να τα ψεκασω με χαλκο..ο χαλκος ειναι μυκητοκτονο;;;
    Αν ναι εκτος απο το ψεκασμα μπορεις να του κανεις κ ριζοποτισμα;;
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Λίπασμα βάζουμε την άνοιξη και το φθινόπωρο.
      Τα νεαρά έλατα θέλουν προστασία από τον καυτό ήλιο το καλοκαίρι. Ίσως έχετε δει στο βουνό ότι τα νεαρά ελατάκια φυτρώνουν στη σκιά των μεγαλύτερων.
      Αφού έβρεξε μέσα σε αυτές τις 15 μέρες μου φαίνεται λογικό να μην χρειάστηκε πότισμα. Γενικά θα πρέπει να ποτίζετε μόνον όταν το χώμα έχει στεγνώσει. Δυστυχώς δεν μπορώ να ξέρω κάθε πότε θα γίνεται αυτό στον κήπο σας. Ούτε κάποιος άλλος μπορεί να σας το πει. Θα πρέπει να το βρείτε μόνο σας. Πιάνετε το χώμα με το χέρι και αν είναι στεγνό ποτίζετε. Αν όχι, περιμένετε. Έχετε υπ' όψη ότι το έλατο προτιμά χώματα που στραγγίζουν πάρα πολύ καλά. Δεν του αρέσει το στάσιμο νερό γύρω απ' τις ρίζες του.
      Ναι, ο χαλκός είναι μυκητοκτόνο.
      Αν έχετε άλλες απορίες μη διστάσετε να γράψετε ξανά.

      Διαγραφή
    2. Σε υψος ειναι τουλαχιστον 1.70 το καθενα αλλα θα εννοειται τα νεαρα ελατα σε χρονο φυτεματος κ οχι σε υψος.Αρα υπαρχει κινδυνος να τα βλαψει ο ηλιος το καλοκαιρι..
      Αλλιως αν βρω καποιο τροπο να τα καλυπτω με καποιο διχτυ σκιασης..το καλοκαιρι στεγνωνει γρηγορα το χωμα αλλα το χειμωνα υπαρχει σχετικα υψηλη υγρασια.

      Διαγραφή
    3. Ναι, εννοώ νεαρά έλατα, πρόσφατα φυτεμένα. Αυτά θέλουν προστασία απ' τον ήλιο το καλοκαίρι. Με το πέρασμα των χρόνων παύουν να χρειάζονται προστασία.
      Το πόσο γρήγορα στεγνώνει το χώμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι ο άνεμος, η σύσταση του εδάφους κ.ά. Άρα μόνον εσείς ο ίδιος μπορείτε να βρείτε κάθε πότε θέλουν νερό τα φυτά σας. Μην ξεχάσετε ότι το έλατο θέλει χώμα με καλή στράγγιση.
      Αν έχετε άλλες απορίες μη διστάσετε να γράψετε ξανά.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  13. Εχω αρκετα δεντρα οπωροφορα τα οποια τα ποτιζω μια φορα την εβδομαδα καπου εκει θα υπολογιζω κ τα ελατα ισως με 2-3 μερες αργοτερα..
    Οσο για το λιπασμα λεω να τους ριξω τον Απριλιο αντε κ τον Μαιο(1 φορα τον Απριλιο κ 1 φορα τον Μαιο) μετα ξανα Οκτωβρη κ Νοεμβρη.
    Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις οτι αλλο χρειαστω θα σας ξανα στειλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το πότισμα δεν ξέρω τι να σας πω. Για το λίπασμα όμως είναι καλύτερα να δώσετε μία φορά την άνοιξη, τον Απρίλιο π.χ., και άλλη μία το Σεπτέμβριο.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  14. Αα οκ, ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας να ειστε καλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος19/5/18 01:04

    Καλησπέρα σας!
    Ίσως ακουστεί λίγο αστεία η ερώτηση μου ωστόσο θα την υποβάλω : έχω ένα έλατο 1,80 περίπου το οποίο φέτος πέταξε παρά πολύ νέο φύλλωμα κ τώρα αναπτύσσετε κ η κορυφή του η οποία αναπτύσσεται στραβά κ όχι στην ευθεία ...- δεν υπάρχει γύρω γύρω κάτι που να το εμποδίζει , είναι τεράστιος ανοιχτός χώρος χωρίς καν αλλά δέντρα ..
    Να κάνω καμία πατέντα με ξύλο κ δέσιμο να ισιώσει ..; Θα γίνει μόνη της όταν τελειώσει η ανάπτυξη της για φέτος ; Έχετε ακούσει κάτι τέτοιο ξανά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως είναι ακόμη λεπτό το κλαδάκι της κορυφής; Το κανονικό είναι να αναπτυχθεί η κορυφή κάθετα προς το έδαφος, όμως «παραξενιές» συμβαίνουν και στον κόσμο των φυτών. Ελέγξτε μήπως η αιτία είναι έντομα ή άλλοι οργανισμού που ζουν στην κορυφή. Αν ναι, θα δείτε και βελόνες να είναι στραβές ή κατσαρές και όχι ολόκληρη η κορυφή. Εφ όσον δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, τότε εφαρμόστε την «πατέντα» σας, η οποία έχει όνομα. Τη λένε, νάρθηκα και εφαρμόζεται σε φυτά όπως το έλατο, η αροκάρια κ.ά. για να αντικαταστήσουμε μια σπασμένη ή χαλασμένη κορυφή με ένα άλλο κλαδί. Αυτό που πρέπει να προσέξετε στην εφαρμογή του είναι να μην σφίξετε πολύ την κορυφή και να ελέγχετε συχνά τα δεσίματα που θα κάνετε για να μην στραγγαλιστεί αυτή καθώς θα αναπτύσσεται.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/5/18 11:33

      ευχαριστώ για την απάντηση σας!
      Η κορυφή ειναι τρυφερή μιας και ακομα αναπτύσεται καθημερινά!
      κατα την γνωση και την εμπειρία σας, ενα εφαρμόσω απο τώρα τον νάρθηκα, ή να περιμένω να τελειώσει η ανάπτυξη μηπως και λυθει απο την ''Φύση'' το πρόβλημα?
      επίσης αν βάλω νάρθηκα, εννοούμε πάνω στον κορμό να δέσω ενα ξύλο που θα προεξέχει μέχρι την κορυφή και εκεί θα δέσω την κορυφή να ισιώσει...σωστα?

      Διαγραφή
    3. Ναι κάτι τέτοιο είναι ο νάρθηκας. Αν ο βλαστός είναι πολύ τρυφερός είναι καλύτερα να περιμένετε ακόμη λίγο μήπως και βρει το δρόμο του. Εξ άλλου αυτό είναι το πιο συνηθισμένο.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος21/5/18 16:51

      Σας ευχαριστώ πολυ για το ενδιαφέρον και τις απαντήσεις!
      (μπορείτε να διαγράψετε το κατω ακριβως θέμα, δημοσιευτηκε η απάντηση μου κατα λαθος 2 φορές : Ανώνυμος19/5/18 10:49 - αναφέρει παλι το ιδιο θέμα)

      Διαγραφή
  16. Ανώνυμος19/5/18 10:49

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος27/5/18 12:00

    Καλημερα σας
    Ο γείτονας μου φύτεψε ελατα(γκρι) για μεσοτοιχια σκοπίμως... τι κινδύνους διατρέχει ο αυλοτοιχος μου και αν.. γνωρίζετε τι επιτρέπεται οσον αφορα το ύψος και απόσταση απο τη δική μου πλευρα οταν φυτεύονται για μεσοτοιχια
    Ευχαριστώ κα με συγχωρείτε αν σας ρωτώ κατι που ισως δε γνωρίζετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Συγγνώμη για την καθυστέρηση. Είχα διάφορα προβλήματα και επιπλέον με προβλημάτισε και η ερώτησή σας. Ποιό είναι το «γκρι έλατο»; Είναι κάποια γλαυκή ερυθρελάτη (λέγεται και πικέα); Τέτοιες είναι διάφορες ποικιλίες πικέας (π.χ. Picea pungens Glauca Globosa, Picea glauca Conica). Αν ναι τότε πρόκειται για θάμνους ύψους 2 - 3 μ., οπότε είναι απίθανο να έχετε πρόβλημα από τις ρίζες ή τη σκιά. Ξέρω ότι τέτοια ζητήματα είναι καλύτερα να λύνονται με συνεννόηση. Επίσης εσείς έχετε δικαίωμα να κλαδεύετε όποιο τμήμα του φυτού μπαίνει στην πλευρά σας.
      Είναι φανερό ότι η απάντησή μου δεν είναι πλήρης. Θα επανέλθω, γι' αυτό σας παρακαλώ αν θέλετε έχετε το νού σας για κάποιο νέο σχόλιο στο παρόν θέμα.

      Διαγραφή
  18. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε πόσα εκατοστά μεγαλώνει το έλατο κάθε χρόνο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να σας απαντήσω με ακρίβεια στην ερωτήσή σας. Αυτό που μπορώ να σας μεταφέρω είναι μία μέτρηση που βρήκα σε ειδική ιστοσελίδα: Σε ηλικία 20 χρόνων, ύψος 20 μ. Σε 55 χρόνια ύψος 27 μ. και σε 80 ύψος 35 μ. Όμως έχετε υπ' όψη ότι ο ρυθμός αύξησης επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως είναι, οι κλιματικές συνθήκες, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εδάφους, το διαθέσιμο νερό και θρεπτικά στοιχεία.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ ! :)

      Διαγραφή
  19. Καλημέρα σας,

    Πριν από 12 χρόνια φύτεψα στο όριο του οικοπέδου μου 20-25 λέιλαντ (ανά 1 μέτρο). Επειδή μου άρεσε να διατηρούν τη φυσική τους όψη, δεν τα κλάδεψα ποτέ εκτός από κάποια χαμηλά κλαδιά που με εμπόδιζαν να περνάω. Ο φυσικός αυτός φράχτης έχει πλέον πάχος 3-4 περίπου μέτρα και ύψος περίπου 7-8 μέτρα.

    Το πρόβλημα είναι ότι κάποια δένδρα έχουν φτάσει πλέον τα διερχόμενα καλώδια μέσης τάσης της ΔΕΗ οπότε αυτές τις ημέρες θα πρέπει να κλαδευτούν και να κατέβουν στα 6 μέτρα. Επειδή λοιπόν η φυσική τους όψη θα καταστραφεί, σκέφτομαι να τα κλαδέψω και να δημιουργήσω έναν ορθογώνιο φράχτη.

    Το ερώτημα μου είναι εάν μπορώ να κλαδέψω τα πλαϊνά κλαδιά και σε τι βάθος ώστε τα λέιλαντ να παραμείνουν πράσινα ή έστω να μην απογυνμωθούν αρκετά, ώστε να μπορέσουν να πρασινίσουν σε 1-2 χρόνια.

    Ευχαριστώ
    Αντρέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ' ό,τι καταλαβαίνω θέλετε να τα διατηρείτε σε ύψος 6 μ. και ταυτόχρονα να τα κλαδεύετε απ' το πλάι για να έχουν συμπαγή φυλλωσιά. Αν ισχύει αυτό που κατάλαβα, τότε δεν χρειάζεται να κόψετε σε βάθος και τα πλαϊνά κλαδιά. Θα έχετε τετράγωνους θάμνους, ή καλύτερα ελαφρά κωνικούς θάμνους, ύψους 6 μ. με πυκνή φυλλωσιά πάχους (πλάτους) 3-4 μ. Στο μέλλον θα χρειαστεί να κλαδεύετε ελαφρά και συχνά τα πλαϊνά κλαδιά ώστε να διατηρείται η φυλλωσιά συμπαγής. Το «συχνά» σημαίνει 3-5 φορές το χρόνο. Εννοείται πως μία φορά το χρόνο θα κόβετε και τα κλαδιά που αναπτύσσονται προς τα πάνω. Με αυτό τον τρόπο το ύψος θα μένει σταθερό ενώ το πάχος θα είναι λίγο πολύ ελεγχόμενο, αν όχι σταθερό.

      Διαγραφή
    2. Σας Ευχαριστώ Πολύ.

      Η ιδέα για την ελαφρώς κωνικη διαμόρφωση των δένδρων, νομίζω θα με βοηθήσει πολύ.

      Διαγραφή
    3. Το ελαφρώς κωνικό σχήμα είναι το στάνταρ σχήμα θάμνων ή δέντρων κλαδεμένων σε τετραγωνισμένο σχήμα. Ακούγεται περίεργη η πρόταση αυτή αλλά η βάση του κώνου είναι περισσότερο εκτεθειμένη στο ηλιακό φως απ' όσο η βάση ενός κύβου. Έτσι δεν αδειάζει το χαμηλότερο μέρος της φυλλωσιάς των θάμνων. Η δυσκολία σε όλο αυτό το σχέδιο βρίσκεται στο ότι το μέγεθος των φυτών είναι μεγάλο και χρειάζεται αρκετή δουλειά για να κλαδευτούν.

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα σας, ένα κλαδί από ελατέ ή πεύκου ή κυπαρίσσι πόσο καιρό διατηρείται κομμένο; Θέλω να το χρησιμοποιησω σε διακόσμηση χαρτοπετσέτας και φοβάμαι μήπως ξεραθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν γνωρίζω με ακρίβεια όμως υπολογίστε λίγες μέρες μόνον.Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήστε το κλαδί αμέσως, την ίδια μέρα γιατί τα φύλλα τους, οι βελόνες τους δηλαδή, χάνουν γρήγορα την υγρασία τους. Αν το χρησιμοποιήστε την επόμενη κρατήστε το μέσα σε δοχείο με νερό.

      Διαγραφή
  21. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΕΝΑ ΚΛΑΔΙ ΦΟΡΣΥΘΙΑΣ ΜΕ ΛΙΓΗ ΡΙΖΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΕ ΚΟΠΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΡΑΚΛΑΔΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΦΥΤΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΡΙΖΑ.ΤΟ ΚΛΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 40 ΕΚΑΤΟΣΤΑ
    ΚΑΙ ΜΟΥ ΤΟ ΕΔΩΣΑΝ ΣΕ ΦΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΥΛΑ ΠΛΕΟΝ.ΤΟ ΦΥΤΕΨΑ ΣΕ ΜΙΑ ΓΛΑΣΤΡΑ 20×20.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΚΟΨΩ ΤΗΝ.ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΔΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΚΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΦΟΥΝΤΩΤΟ Η ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΩ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΡΥΦΟΛΟΓΗΣΩ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.ΓΕΝΙΚΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΟΥΝΤΩΤΟ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟ.ΕΧΩ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ ΑΡΧΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν έχει «πιάσει» μπορείτε να το κορφολογήσετε. Αν δεν είστε σίγουρη περιμένετε και κλαδέψτε το την επόμενη άνοιξη μετά την ανθοφορία του.

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα! Έχω ένα έλατο κοντά στα 3 μέτρα στο οποίο κατά λάθος του έσπασα την κορυφή την στιγμή που τραβούσα ένα κλωνάρι ελιάς. Η κορυφή έσπασε εκτός από ένα μικρό σημείο στην άκρη. Έδεσα το φυτό και μετά από ένα μήνα περίπου είδα ότι έπιασε. Το πρόβλημα είναι ότι έπιασε στραβά, πολύ στραβά. Λόγο αέρα γύρισε η κορυφή στα πλάγια και έμεινε εκεί. Δεν το είδα έγκαιρα, δυστυχώς. Μπορώ να βάλω ένα ναρθηκα ώστε να ξανά ισιώσει η κορυφή του;
    Φοβάμαι ώμος ότι αν το κάνω αυτό, το σημείο που δεν είχε σπάσει πριν θα σπάσει τώρα. Τι να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Θεωρητικά μπορείτε αλλά δεν γνωρίζω αν θα λειτουργήσει. Όμως αν τελικά κάτι πάει στραβά, τότε πιάστε το πιο ψηλό κλαδί, στρίψτε το κατακόρυφα και στερεώστε το χαλαρά με έναν νάρθηκα. Σιγά -σιγά αυτό το κλαδί θα αντικαταστήσει την κορυφή, ενώ το κενό που θα μείνει απ΄το, κατακόρυφο πλέον, κλαδί θα πάψει να φαίνεται μετά από λίγα χρόνια.
      Συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντησή μου.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  23. Γειά σας.
    Τον Σεπτέμβριο κλάδεψα αυστηρά την κορυφή η μάλλον τις κορυφές ενός Γάμου 20ετίας ύψους 8-9 μέτρων,γιατί ήταν πλέον αδύνατον(και επικίνδυνο)να τον κλαδεύω κονικά όπως έκανα.Εκ των υστέρων άλλαξα γνώμη και σκέφτηκα ότι θα ήταν προτιμώτερο να κλάδευα τα κατώτερα κλαδιά και να πάρει ύψος αδιαφορόντας για την κωνικότητ α.Το ερώτημα είναι θα πετάξει κορυφή ή θα αναπτήσεται μόνο σε πλάτος;Μπορώ να κάνω τώρα κάτι.Ευχαριστώ εκ τω προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα φίλε μου. Έχω ένα έλατο σε γλάστρα 4 χρόνων περίπου. Ενώ όλο το έλατο έχει πετάξει καινούργια μικρά πράσινα φύλλα, η κορυφή δεν άνοιξε. Πρέπει κάτι να κάνω η το αφήνω?υπαρχει περιπτώσει να να αναπτυχθεί όλο το υπόλοιπο και η κορυφή να σταματήσει? Ευχαριστώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γεια σας,
    Αν το πρόβλημα είναι τοπικό, αν προκλήθηκε από κάτι που ζημίωσε την κορυφή και μόνον (ένα χτύπημα για παράδειγμα), τότε το φυτό θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και κάποιος οφθαλμός που βρίσκεται ψηλά θα εκπτυχθει και θα αντικαταστήσει την παλιά κορυφή. Αν το πρόβλημα είναι γενικό, αν προκλήθηκε από κάτι που κάνει ζημιά σε όλο το φυτό (υπερβολικό πότισμα ή κακή διατροφή για παράδειγμα) θα δείτε κι άλλα «κακά σημάδια». Για την ώρα δεν υπάρχει κάτι να κάνετε μέχρι να δείτε τι συμβαίνει. Παρακαλουθήστε το φυτό. Δώστε λίπασμα και ποτίστε το σύμφωνα με τις ανάγκες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Έχω φυτέψει ένα έλατο σε αυλή με τσιμέντο,υπάρχει κίνδυνος αργότερα να τα 'σηκωσει'?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Γεια σας.
    Πριν μια εβδομάδα Μ εδώσε ένας παππούς έλατακια από την λίμνη Πλαστήρα.
    Ήταν φτηνά και τα πήρα.
    Τα έφερα Κρήτη και τα έβαλα σε γλάστρες με καλό χώμα και κοπριά.
    Από τότε τα ποτίζω λίγο καθημερινά ώστε να είναι ελάχιστα βρεγμένο το χώμα και το βράδυ βλεχω όλο το έλατο.( Το διάβασα στο ίντερνετ) Επίσης δεν τα χτυπά ο ήλιος.
    Σκοπός μου να τα μεταφυτευσω στον μεγάλο κήπο που έχω μόλις τον φτιαξω.
    Τι άλλο χρειάζεται να κάνω?
    1 από τα έλατα αλλάζει χρώμα και ξεραίνεται σιγά σιγά. Τα υπόλοιπα κρατούν καλα.
    Να βάλω λίπασμα? Χαλκό? Κοπριά?
    Τι είδος ελάτου είναι? Ελληνικό? Δεν ξέρω καν πως λέγεται.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν η κοπριά δεν είναι καλά χωνεμένη, δεν πρέπει να μπαίνει σε γλαστρικά φυτά. Το βραδινό κατάβρεγμα αυξάνει των κίνδυνο για ασθένειες. Τα έλατα χρειάζονται χώμα που στραγγίζει πάρα πολύ καλά. Επίσης όσο είναι μικρά θέλουν σκιερή θέση.
      Ο χαλκός χρησιμοποιείται για να προλάβουμε ή να καταπολεμήσουμε προσβολή από συγκεκριμένους μύκητες. Τα έλατά σας αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύουν από τέτοια πράγματα.
      Λίπασμα θα βάλετε μόνον αφού σιγουρευτείτε ότι τα ελατάκια «έπιασαν» και άρχισαν να αναπτύσσονται.
      Τώρα θα πρέπει να περιμένετε για να δείτε αν το φύτεμα που κάνατε έχει πετύχει ή όχι.
      Δεν μπορώ να ξέρω τι είδος ελάτου είναι αυτά που έχετε πάρει. Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο αυτοφυή έλατα, το Abies cephalonica και το Abies borisii-regis. Αν ο κήπος σας είναι σε πεδινή περιοχή, και τα δύο θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να τα βγάλουν πέρα.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας

      Διαγραφή
  28. Καλησπέρα,

    έχω 2 κυπαρίσσια σε γλαστρα στο μπαλκονι. θελω να τα κλαδεψω. εδω και 4 χρονια που τα εχω δεν τα εχω ακουμπήσει καθόλου. έχουν σχεδον διπλασιαστεί αλλά έχουν πολλά ξερά κλαδιά στο κέντρο κοντά στον κορμό. αυτη τη στιγμή είναι καταπράσινο. η ερωτηση ειναι αν μπορω τωρα να το κλαδεψω ή ποια ειναι η καταληλη εποχη; ποιος ειναι ο σωστος τρόπος κλαδέματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τα κλαδιά ξεραίνονται στη βάση τους επειδή δεν δέχονται το φως του ήλιου κυρίως. Το ότι είναι σε γλάστρα δυσκολεύει την κατάσταση.
      Δεν ξέρω για ποιό λόγο θέλετε να τα κλαδέψετε οπότε δεν μπορώ να πω κάτι για τον σωστό τρόπο κλαδέματος.

      Διαγραφή
    2. Θέλω να αφαιρέσω όλα τα ξερά κλαδιά και να ξανά κάνω το φυτό συμπαγές και πυκνό στο κέντρο τού. Τώρα έχουν αραιώσει πολύ

      Σας ευχαριστώ για την απάντηση.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Αν αφαιρέσετε τα κλαδιά που είναι ξερά στη βάση τους, τότε τα κυπαρίσσια θα χάσουν και το ενεργό πράσινο φύλλωμά τους. Άρα μην το κάνετε. Προς το τέλος του χειμώνα, αφού δώσετε την πρώτη δόση λιπάσματος της νέας σεζόν, κάντε ένα πολύ ελαφρύ κλάδεμα. Συνεχίστε τις λιπάνσεις κανονικά και ξανακάντε ένα ελαφρύ κλάδεμα προς τέλος του Μαΐου.

      Διαγραφή
  29. Καλημέρα. Έχω ένα ελατακι στον κήπο μου, κ πρόσφατα ένας φίλος μου είπε ότι το κλάδεμα στο χαμηλά του θα το βοηθήσει στο να ψήλωσει.. Ισχύει κάτι τέτοιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος10/3/21 08:16

    Αγόρασα ένα σπίτι και στα 2 μέτρα υπάρχει ένα πανύψηλο έλατο.Το σπίτι είναι διώροφο και τώρα έχει ξεπεράσει τη σκέπη του σπιτιού είναι πανέμορφο. Υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει ζημιά ή να πέσει μπορώ να κάνω κάτι να διασφαλήσω ότι δε θα πέσει? Κάποιοι λένε ότι πρέπει να κόψω την κορυφή ευσταθεί κάτι τέτοιο? Θέλουμε πολύ να το κρατήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που σας κάνει να φοβάστε ότι το έλατο μπορεί να πέσει; Έχετε δει ότι υπάρχει κάτι που δεν πάει καλά; Στην Ελλάδα όπου δεν έχουμε τυφώνες, ένα δέντρο δεν πέφτει μόνον επειδή φύσηξε δυνατός άνεμος Για να πέσει πρέπει να συμβάλλουν πολλές αιτίες.
      Αν κόψετε την κορυφή το δέντρο θα ασχημύνει όμως θα βρει τρόπο να συνεχίσει την αύξησή του προς τα πάνω. Δηλαδή θα καθυστερήσετε το ψήλωμά του.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  31. Ανώνυμος24/4/21 10:27

    Καλημέρα Θα ήθελα την γνώμη σας για ένα κέδρο 20 ετών στο κήπο είναι με σε θέση νοτιοανατολική στο νότια προάστια της Αθήνας αναπτύσσεται κανονικά όμως ακουμπά στα μπαλκόνια και ετσι κόβουμε το κλωνάρι στην άκρη του είναι σωστό; Και κάτι ακόμα ποια ξερά κλαδιά κόβουμε και πως; Ευχαριστώ και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν είναι σωστό αλλά δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό. Κόβετε όσα κλαδιά, μικρά ή μεγάλα, είναι ξερά από τη βάση τους. Για το σκοπό αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πριόνι ή κλαδευτήρι.
      Καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
  32. Καλησπέρα κ Χριστός Ανέστη! Έχω λειλαντ περιμετρικά στον κήπο ανά ένα μέτρο. Είναι 11 ετών τα δέντρα. Κάποια χαλάσανε, κάποια αραίωσαν υπερβολικά λόγω ξερών κλαδιων οπότε τα κόψαμε. Το θέμα είναι να διατηρηθούν τα υπόλοιπα. Πριν 2-3 βδομάδες τους έβαλα κοκκωδες λίπασμα (12-12-12) που μου έδωσαν από κατάστημα με γεωπονικά. Ο κύριος μου είπε ως δόση 100γρ ανά έτος δέντρου, δηλαδή εάν κιλό στο κάθε δέντρο. Μου φάνηκε πολύ κ έριξα λιγότερο. Η ερώτηση είναι, πόσο λίπασμα πρέπει να βάζω, εάν κάνει καλό να τους ρίχνω μαγνήσιο κ τελικά πως να αντιμετωπίσω τα κλαδιά που ξεραίνονται. Το αλιετ έχει νόημα να το χρησιμοποιήσω? Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η δόση λιπάσματος που σας σύστησαν είναι λογική. Τώρα όμως μην βάλετε επιπλέον λίπασμα. Κάντε μία κανονική δεύτερη λίπανση το Σεπτέμβριο αφού περάσει η καλοκαιρινή ζέστη και μετά πάλι την άνοιξη του 2022.
      Μαγνήσιο χρειάζονται αλλά μπορείτε να πάρετε ένα πλήρες λίπασμα, όπως αυτό που έχετε, το οποίο θα περιέχει και μαγνήσιο.
      Το Αλιέτ φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο έχει θετικό αποτέλεσμα στα λέιλαντ, ειδικά στη νότιο Ελλάδα ή στα πεδινά. Μην κάνετε υπερβολές με αυτό.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
      Χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  33. Κύριε Ανδριτσόπουλε σας ευχαριστώ πολύ. Θα κάνω όπως με συμβουλεύετε! Το Σεπτέμβριο θα επανέλθω. Η απορία μου είναι γιατί ξεραίνει κάποια κλαδιά και όχι από μέσα προς τα έξω... Σας ευχαριστώ και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτός ο τρόπος ξήρανσης είναι χαρακτηριστικός του συγκεκριμένου προβλήματος των λέιλαντ.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Υ.Γ. Με μπερδεύετε επειδή για να γράψετε την απάντησή σας δεν πατήσατε «Απάντηση», αλλά «Προσθήκη σχολίου» και έτσι δεν είμαι σίγουρος ότι αναφέρεστε στο ζήτημα των λέιλαντ. Στην περίπτωσή αυτή είναι προφανές αλλά θα μπορούσε να είχε μεσολαβήσει το θέμα ενός αλλού αναγνώστη και να μην καταλάβω σε τι αναφέρεστε εσείς.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας ευχαριστώ για την απάντηση κ συγνώμη για την "ακαταστασία" της συζήτησης. Το είχα στο νου να κάνω απάντηση κ όχι νέα ανάρτηση αλλά από το κινητό μάλλον κάτι δεν έβλεπα σωστά.. δηλαδή η ξήρανση αυτή είναι ένδειξη παρουσίας μύκητα?

      Διαγραφή
    3. Καλά το λέτε, είναι ένδειξη.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
      Μπορεί να φταίω και εγώ για το ότι στο κίνητο δεν ξεχωρίζει καλά η Απάντηση από το Νέο σχόλιο. Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  34. Ανώνυμος26/5/21 22:09

    Καλησπέρα σας.Θα ήθελα την γνώμη σας για ένα χριστουγεννιατικο έλατο από Χαλκιδική που έχω στον κήπο μου εδώ και 20 χρόνια. Έχει ψηλωσει πολύ ειναι περίπου 10μετρα.Πρεπει να κατεβάσουμε το ύψος του γιατί είναι σε απόσταση 4 μέτρων από διπλανό σπίτι και παραπονιουνται οτι τους ενοχλεί. Μπορουμε να το κατεβασουμε κόβοντας την κορυφή η θα ξεραθεί;Ευχαριστω εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να ξεραθεί επειδή θα κόψετε την κορυφή. Αν μάλιστα καλύψτε την τομή με πάστα κλαδέματος, οι πιθανότητες σχεδόν εκμηδενίζονται. Όμως έχετε υπ' όψη, ότι το φυτό θα ασχημύνει και επιπλέον δεν θα σταματήσει να μεγαλώνει προς τα πάνω. Σίγουρα θα καθυστερήσει η προς τα πάνω ανάπτυξη όμως κάποια στιγμή μία ή περισσότερες κορυφές θα πάνε προς τα πάνω.

      Διαγραφή
  35. Καλησπέρα. Μικρη κουκουναρια (50 εκ) που φυτρωσε απο σπορο κουκουναριου στον κηπο μου, αρχισε να αναπτυσσεται, Στην κορυφη εχει πεταξει 10 βλασταρια. Τα αφηνω περιμενοντας το δεντρο να μεγαλωσει στο συνολο του ή αφηνω μονο το κεντρικο και περιμενω τα επόμενα σταυρωματα κοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ακόμη είναι πολύ μικρή για να ασχοληθείτε με τέτοια πράγματα. Εξ άλλου η κουκουναριά στις πρώτες δεκαετίες της ζωής της έχει από τη φύση της σφαιρικό σχήμα. Αυτό που πρέπει να σας ενδιαφέρει τώρα είναι να μεγαλώσει με έναν ίσιο κορμό και φυσικά να μην σπάσει κατά λάθος.

      Διαγραφή
  36. Καλημέρα!!το έλατο μου ξεραίνεται από μέσα έχει πολλά ξερά και αναπτύχθηκαν πολύ σε μια βδομάδα . μπορώ να το ψεκασω τώρα με τη ζέστη ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν γνωρίζω την αιτία που προκαλεί την ξήρανση και έτσι δεν ξέρω τι να σας πω. Σκέφτομαι ότι ένα έλατο στο βουνό είναι βέβαιο ότι θα «έτρωγε» κάμποσες σύντομες και έντονες βροχές μέσα στο καλοκαίρι. Άρα γιατί να μην το ψεκάσετε; Εφ όσον βέβαια το χώμα στραγγίζει πολύ καλά.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  37. Γειά σας!! Συγχαρητήρια για την διάθεση σας αλλά και τον κόπο να μας απαντάτε σε όλα..!
    Θέλω να ρωτήσω,έχω ένα έλατο 25ετιας στο οποίο κόβουμε συχνά την κορυφή διότι βρίσκεται κάτω από καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα ο κορμός του να έχει παχύνει σημαντικά.Πως μπορώ να κάνω πολλαπλασιασμό του συγκεκριμένου δέντρου, μοιάζει με αροκάρια,όταν ήταν μικρότερο είχα βάλει σε ένα παρακλάδι χαμηλά στο έδαφος λίγο ρυζοβόλι και το τύλιξα με ένα μπουκάλι ρίχνοντας μέσα χώμα,και πέταξε πολλά ακόμα παρακλάδια εκεί χαμηλά...Να κόψω ένα από εκεί και πως ακριβώς ή να πάρω ένα κουκουναράκι σε μέγεθος καπακιού από μπουκάλι?? Σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Απ' ό,τι κατάλαβα αυτή τη στιγμή έχετε ένα μικρό έλατο ριζωμένο μέσα σε μπουκάλι. Σωστά; Αν ναι, πετύχατε αυτό που θέλατε. Με σπορό μπορείτε να πολλαπλασιάσετε το έλατό σας, αλλά χρησιμοποιήστε ένα κανονικό ώριμο κουκουνάρι.

      Διαγραφή
  38. Ανώνυμος21/8/21 19:55

    Καλησπέρα σας! Έχω το εξής πρόβλημα και θα χαιρομουν ιδιαίτερα αν μπορείτε να ρίξετε λίγο φως. Έχω μια αροκαρια στον κήπο μου η οποία είναι 30 και πλέον χρόνων και έχει ξεπεράσει τα 6 μέτρα. Το φυτό έχει μεγάλη ανάπτυξη κατά πλάτος με αποτέλεσμα τα κλαδιά να μπαίνουν στο γείτονα με σημαντικότερο πρόβλημα το σταξιμο ρετσίνας τόσο στο δικό του όσο και στο δικό μου αυτοκίνητο. Πολύ ποσότητα. Υπάρχει κάποιος τρόπος να την κλαδεψω η να περιορίσω το φαινόμενο αυτό; Γιατί αν και με στενοχωρει ιδιαίτερα το βλέπω να κόβω το δέντρο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το ρετσίνι στάζει από πληγές. Τι είναι αυτό που τις προκαλεί; Αν το βρείτε, ίσως μπορείτε να το σταματήσετε. Μπορείτε να κλαδέψετε τα επίμαχα κλαδιά τον Σεπτέμβριο, όταν περάσουν οι ζέστες. Όμως θα πρέπει να καλύψετε τις τομές με πάστα κλαδέματος για να επουλωθούν γρήγορα και να για να στάζουν λιγότερο.

      Διαγραφή
  39. Ανώνυμος11/10/21 21:05

    Καλησπέρα σας! Συγχαρητήρια για τις γνώσεις σας!..θα σας κάνω μερικές ερωτήσεις για διάφορα κωνοφόρα δέντρα..1)αρχικά έχουμε σπείρει την περασμένη εβδομάδα στην αυλή (180+ τ.μ χωρο) έναν κέδρο ντεοντάρα, υπάρχει ένα ακόμη ίδιο δέντρο στην γειτονιά όπου είναι 25+χρόνια 15-20+ ύψος, υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον; Επίσης κάναμε τρύπα στο τσιμέντο αλλά στο βάθος είχε μερικές πέτρες αρκετά μεγάλες, την καλύψαμε όμως με κοπρια,φυτοχωμα,χώμα κήπου, και λίπασμα το φυτό και ευελπιστούμε ότι θα τα πάει καλά!
    2) στον ίδιο χώρο έχουμε σπειρει τον περασμένο Μάιο περιμετρικά 20 λειλαντ,έχουν πιάσει αλλά η απόσταση από το τοίχο δυστυχώς είναι 15-20 εκατοστά, θα υπάρχει πρόβλημα; Το έδαφος ήταν άγονο καθότι είναι τσιμέντο , αλλά από κάτω υπάρχει κανονικο χώμα!
    3)Στο σημείο που έχουμε σπείρει τον κέδρο, αρχικά τον Μάιο είχαμε αγοράσει 2 ντεοντάρα κρεμοκλαδη (λάθος φυτωρίου) μέχρι το Σεπτέμβριο δεν είχε δείξει το ένα δέντρο ούτε ένα σημάδι ανάπτυξης, όπως το σπείραμε έτσι παρέμεινε, αντιθέτως το άλλο που ήταν φυτεμένο σε κήπο τα πήγε πολύ καλά πρασίνισε και αναπτύχθηκε γενικά, τι να πήγε λάθος με το δεύτερο; Υγρασία του τσιμέντου ; Μεταφυτευτικο σοκ; Λάθος φυτευση;...σήμερα το έσπειρα σε καινούρια τρύπα μαζί με το πρώτο, και τα έπλεξα να αναπτυχθούν μαζί ομοιόμορφα..μήπως επηρεάσει το έδαφος και τον κέδρο που φυτέψαμε;
    4)Εχουμε ένα έλατο Νορμανδίας στον κήπο 19 χρόνια περίπου, γενικά φυτεύτηκε από άτομο χωρίς πολλές γνώσεις, και τα πρώτα χρόνια ήταν εκτεθειμένο στον ήλιο, και σε έδαφος με πέτρες, σκληρό και άγονο ελαφρώς, είχε σπάσει και η κορυφή, το κάλυπταν και άλλα δέντρα από τα πλάγια και δεν μπορούσε να αναπτυχθεί, παρολο αυτά μπόρεσε να επιβιώσει και τώρα τα έχει περάσει όλα στο ύψος, 12 μέτρα περίπου και φαίνεται υγιείς..τώρα τι πρόβλημα είναι το εξής..συνειδητοποίησα ότι τα πάνω πάνω καλώδια του που είναι πιο μυτερά λεπτά και κάπως κατακόρυφα, έχουν κάτω από τα κλαδάκια τους κάτι σαν πολύ μικρά στρογγυλα κουκουναρακια, όπως γνωρίζω νομίζω ότι το έλατο δεν παράγει κουκουνάρια, και φοβάμαι μην είναι κάποια αρρώστια;
    Επίσης κάτι τελευταίο, σε απόσταση 1.20 περίπου μέτρα από το έλατο εχουμε μια ιπποκαστανια με αρκετό φάρδος μέχρι πέρυσι που κάλυπτε με σκιά σχεδόν το μισό ελατο...τώρα..το έλατο δεν τόσο καλό σχήμα, από την πλευρά που το καλύπτει η Καστανιά έχει λίγα κλαδιά, μικρά ενώ από την άλλη που το βλέπει ο ήλιος όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύ πυκνό και καλοσχηματισμένο..θέλω να κόψω την Καστανιά για να αρχίζει να αναπτύσσεται ομοιόμορφα και από την άλλη πλευρά αλλά λένε ότι είναι κρίμα να κοπεί, έτσι αν την κλαδεψω αυστηρά και αφήνω να περνάει ο ήλιος πιστεύετε θα μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα;
    Θα χαρώ πολύ να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου, εδώ και καιρό δεν έχω πάρει από κάπου έμπιστα απαντήσεις και τις χρειάζομαι..σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      1. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα πετύχει η σπορά. Γιατί να μην πετύχει; Όμως για ποιό λόγο δεν προτιμήσατε να φυτέψετε έναν μικρό κέδρο; Όσον αφορά τα μελλοντικά προβλήματα μπορώ να επισημάνω τα εξής: α. Μπορεί να δείτε να σηκωθεί το τσιμέντο κοντά στον κορμό. β. Ακόμη κι αν δεν υπήρχαν στον ίδιο κήπο και 20 λέιλαντ ο κήπος θα γίνει πολύ σκιερός. Αυτό είναι ευπρόσδεκτο το καλοκαίρι αλλά όχι και το χειμώνα.
      2. Η απόσταση των 15-20 εκ. είναι πάρα πολύ μικρή. Θέλετε τουλάχιστον 1 μ. και ίσως να είναι και μικρή. Πάντως φυτά που γίνονται τόσο μεγάλα και σε τόσο μεγάλη ποσότητα είναι υπερβολή για κήπο 180 τ.μ.
      3. Δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω τι έχει γίνει. Φυτέψατε, δεν σπείρατε, δύο κρεμοκλαδείς κέδρους μαζί στην ίδια τρύπα μέσα στο τσιμέντο. Σωστά κατάλαβα;
      4. Είναι κουκουνάρια. Το έλατο κάνει κουκουνάρια.
      5. Ναι αν κλαδέψετε την ιπποκαστανιά θα μπορέσει να αναπτυχθεί ΕΛΑΦΡΩΣ καλύτερα το έλατο, όμως δεν θα γίνει ποτέ όπως είναι από την ηλιαζόμενη πλευρά. Ετσι εσείς θα καταλήξετε να έχετε ένα «σχεδόν κανονικό» έλατο και μία «σχεδόν κανονική» και ταλαίπωρη ιπποκαστανιά. Αυτό μου φαίνεται χειρότερο από την καλά αναπτυγμένη ιπποκαστανιά και το «σχεδόν κανονικό» έλατο που ήδη έχετε.

      Αν κατάλαβα καλά σε 180 τ.μ. έχετε την ιπποκαστανιά, το έλατο, τους δύο κρεμοκλαδείς κέδρους, έναν κέδρο ντεοντάρα και 20 λέιλαντ. Είναι πάρα πολλά φυτά για 180 τ.μ. Υπερβολικά πολλά.
      Περιμένω νέα σας για το 1 και το 3 ή και απορίες σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος25/10/21 18:41

      Καλησπέρα! 1) Δεν νομίζω να μη πετύχεις η σπορά γιατί πλέον είναι ωραία πράσινα και φαίνονται υγιείς..3)ναι φυτέψαμε δύο κέδρους κρεμοκλαδης στην ίδια τρύπα αλλά σε χώμα αυτή την φορά, γιατί στην αρχή ήταν φυτεμένος ο ένας στο τσιμέντο..
      Άλλη μια απορία..ο Κέδρος ο ντεοντάρα που φυτεύτηκε στο τσιμέντο έχει 20 μέρες περίπου που φυτεύτηκε, έλειπα κάποιες μέρες από το σπίτι και σήμερα που γύρισα έχω δει ότι έριξε αρκετούτσικες βελόνες..και στη μέση του δέντρου το χρώμα των βελόνων είναι κάπως κιτρινοπράσινο προς κίτρινο/καφέ σαν να ξερενεται, στην κορυφή του δέντρου είναι πράσινο κανονικό και πολύ λίγο οι άκρες είναι κίτρινες ελάχιστα..δεν θέλω να το χάσουμε το δέντρο, μήπως φταίει που για 10 μέρες έβρεχε συνεχώς και μάζεψε αρκετή υγρασία στο χώμα; Αλλά έβαλα καλό χώμα μίξη με κοπριά, φυτοχωμα, και έχει καλή αποστράγγιση, αλλά ίσως να μενει υγρασία στο έδαφος και να το ταλαιπωρεί..σκέφτομαι να περιμένω μέχρι την άνοιξη να δω αν θα έχει σημάδια ανάπτυξης...αν θέλετε μπορώ να σας στείλω φωτογραφίες για πολύ καλύτερα αποτελέσματα!

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος25/10/21 23:35

      Έχουμε ακόμα επιπλέον 10 λειλαντ (30) δλδ..και θέλουμε να σπείρουμε αλλά (10). Έχουμε επίσης ακόμη μια καταλπη και τουγιες..δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον κήπο..παλαιότερα είχαμε έναν προυνο, ένα σφένδαμο, 2 τουγιες πυραμίδα, και μια ακόμη καταλπη..

      Διαγραφή
    4. Γεια σας,
      Δεν καταλαβαίνω. Τι εννοείτε ότι ο κέδρος ντεοντάρα είναι φυτεμένος στο τσιμέντο; Τον κέδρο αυτόν τον φυτέψατε πριν 20 μέρες ή βάλατε έναν σπόρο στο χώμα και αυτός βλάστησε; Σπείρατε ή φυτέψατε;
      Επίσης δεν καταλαβαίνω καθόλου αυτό με τους δύο κρεμοκλαδείς κέδρους που σπείρατε μαζί, αλλά ο ένας πριν ήταν φυτεμένος στο χώμα και ο άλλος ήταν φυτεμένος στο τσιμέντο.
      Αν θέλετε να μου στείλετε φωτογραφίες μπορείτε να μου στείλετε μέιλ, θα το βρείτε στη δεξιά στήλη με τον τίτλο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.

      Διαγραφή
    5. Απλώς μου φαίνεται υπερβολικό να έχει κανείς τόσα πολλά φυτά που γίνονται μεγάλα μέσα σε 180 τ.μ.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος29/10/21 12:42

      Καλησπέρα σας! Τον κέδρο τον φυτέψαμε!..είχαμε μια ανοιγμένη ήδη τρύπα στο τσιμέντο και τον φυτέψαμε εκεί, ύψος 3,50μετρα..
      Όσον αφορά τους κρεμοκλαδεις..ο ένας ήταν φυτεμένος στην τρύπα όπου φυτέψαμε τώρα τον κέδρο ντεοντάρα (3.50μετρα) και τον άλλον στο χώμα..και επειδή δεν είδαμε κάποια ανάπτυξη από αυτόν που ήταν φυτεμένος στο τσιμέντο όλο το διάστημα από αυτόν που ήταν στο χώμα, τα φυτέψαμε μαζί σε μια καινούρια τρύπα στο χώμα για να μεγαλώσουν μαζί..
      Επισης τα τετραγωνικά ήταν λάθος που ανέφερα παραπάνω, είναι 500+ το οικόπεδο με τα φυτά..

      Διαγραφή
    7. Γεια σας,
      Τώρα καταλαβαίνω λίγο καλύτερα.
      Μου είπατε ότι έχετε κάποια φυτά. Αν υπολογίσουμε την επιφάνεια που θα καλύπτουν τα δέντρα που έχετε φυτέψει βρίσκουμε ότι είναι πάνω από 550-600 τετραγωνικά μέτρα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις. Για παράδειγμα, ο κοινός κέδρος ντεοντάρα αποκτά διάμετρο 7-8 μ. Αν δεχτούμε ότι ο δικός σας δεν θα ξεπεράσει τα 7, τότε η επιφάνεια που θα καλύπτει είναι 38 τ.μ. Η κατάλπη και η ιπποκαστανιά θα καλύψουν περισσότερα από 70 τ.μ. η κάθε μία. Νομίζω ότι έχετε φυτέψει πάρα πολλά φυτά.
      Καλή συνέχεια. Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος3/11/21 20:53

      Η καταλπη κλαδεύετε κάθε χρονο οπότε δεν πιάνει πολύ χώρο, ούτε και η ιπποκαστανια αύριο θα κλαδευτει..όσο για τον κέδρο γνωρίζω τις διαστάσεις..αυτό που θα ήθελα είναι ένα email για να σας στείλω κάποιες φωτογραφίες και απορίες για να τα δείτε και εσείς καλύτερα..δεν βρίσκω κάπου κάποια στήλη δεξιά με το email σας..ευχαριστώ καλό βράδυ!

      Διαγραφή
    9. Γεια σας,
      Η στήλη βρίσκεται δεξιά από το χώρο που βλέπετε ό,τι γράφουμε εδώ. Αν βλέπετε το μπλογκ σε πολύ μικρή οθόνη νομίζω ότι πρέπει να την γυρίσετε οριζόντια.

      Διαγραφή
  40. Ανώνυμος11/10/21 21:05

    Καλησπέρα σας! Συγχαρητήρια για τις γνώσεις σας!..θα σας κάνω μερικές ερωτήσεις για διάφορα κωνοφόρα δέντρα..1)αρχικά έχουμε σπείρει την περασμένη εβδομάδα στην αυλή (180+ τ.μ χωρο) έναν κέδρο ντεοντάρα, υπάρχει ένα ακόμη ίδιο δέντρο στην γειτονιά όπου είναι 25+χρόνια 15-20+ ύψος, υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον; Επίσης κάναμε τρύπα στο τσιμέντο αλλά στο βάθος είχε μερικές πέτρες αρκετά μεγάλες, την καλύψαμε όμως με κοπρια,φυτοχωμα,χώμα κήπου, και λίπασμα το φυτό και ευελπιστούμε ότι θα τα πάει καλά!
    2) στον ίδιο χώρο έχουμε σπειρει τον περασμένο Μάιο περιμετρικά 20 λειλαντ,έχουν πιάσει αλλά η απόσταση από το τοίχο δυστυχώς είναι 15-20 εκατοστά, θα υπάρχει πρόβλημα; Το έδαφος ήταν άγονο καθότι είναι τσιμέντο , αλλά από κάτω υπάρχει κανονικο χώμα!
    3)Στο σημείο που έχουμε σπείρει τον κέδρο, αρχικά τον Μάιο είχαμε αγοράσει 2 ντεοντάρα κρεμοκλαδη (λάθος φυτωρίου) μέχρι το Σεπτέμβριο δεν είχε δείξει το ένα δέντρο ούτε ένα σημάδι ανάπτυξης, όπως το σπείραμε έτσι παρέμεινε, αντιθέτως το άλλο που ήταν φυτεμένο σε κήπο τα πήγε πολύ καλά πρασίνισε και αναπτύχθηκε γενικά, τι να πήγε λάθος με το δεύτερο; Υγρασία του τσιμέντου ; Μεταφυτευτικο σοκ; Λάθος φυτευση;...σήμερα το έσπειρα σε καινούρια τρύπα μαζί με το πρώτο, και τα έπλεξα να αναπτυχθούν μαζί ομοιόμορφα..μήπως επηρεάσει το έδαφος και τον κέδρο που φυτέψαμε;
    4)Εχουμε ένα έλατο Νορμανδίας στον κήπο 19 χρόνια περίπου, γενικά φυτεύτηκε από άτομο χωρίς πολλές γνώσεις, και τα πρώτα χρόνια ήταν εκτεθειμένο στον ήλιο, και σε έδαφος με πέτρες, σκληρό και άγονο ελαφρώς, είχε σπάσει και η κορυφή, το κάλυπταν και άλλα δέντρα από τα πλάγια και δεν μπορούσε να αναπτυχθεί, παρολο αυτά μπόρεσε να επιβιώσει και τώρα τα έχει περάσει όλα στο ύψος, 12 μέτρα περίπου και φαίνεται υγιείς..τώρα τι πρόβλημα είναι το εξής..συνειδητοποίησα ότι τα πάνω πάνω καλώδια του που είναι πιο μυτερά λεπτά και κάπως κατακόρυφα, έχουν κάτω από τα κλαδάκια τους κάτι σαν πολύ μικρά στρογγυλα κουκουναρακια, όπως γνωρίζω νομίζω ότι το έλατο δεν παράγει κουκουνάρια, και φοβάμαι μην είναι κάποια αρρώστια;
    Επίσης κάτι τελευταίο, σε απόσταση 1.20 περίπου μέτρα από το έλατο εχουμε μια ιπποκαστανια με αρκετό φάρδος μέχρι πέρυσι που κάλυπτε με σκιά σχεδόν το μισό ελατο...τώρα..το έλατο δεν τόσο καλό σχήμα, από την πλευρά που το καλύπτει η Καστανιά έχει λίγα κλαδιά, μικρά ενώ από την άλλη που το βλέπει ο ήλιος όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύ πυκνό και καλοσχηματισμένο..θέλω να κόψω την Καστανιά για να αρχίζει να αναπτύσσεται ομοιόμορφα και από την άλλη πλευρά αλλά λένε ότι είναι κρίμα να κοπεί, έτσι αν την κλαδεψω αυστηρά και αφήνω να περνάει ο ήλιος πιστεύετε θα μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα;
    Θα χαρώ πολύ να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου, εδώ και καιρό δεν έχω πάρει από κάπου έμπιστα απαντήσεις και τις χρειάζομαι..σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν δημοσιεύσω τα σχόλια και τις ερωτήσεις των αναγνωστών του μπλογκ, τις διαβάζω.

      Διαγραφή
  41. Ανώνυμος12/10/21 00:04

    Γεια σας και πάλι..είμαι ο ίδιος τις 4 ερωτήσεις σχετικά με τα κωνοφόρα (λειλαντ,Κέδρος,έλατο) έχω ακόμα κάποιες απορίες..πήρα δύο πολύ μικρά ελατακια από το βουνό σχεδόν στο ένα μέτρο, πολύ καλή ανάπτυξη με πολύ μεγάλα κλαδιά και υγιείς λόγω του κλίματος..δυστυχώς η ρίζα κόπηκε αλλά όχι ολόκληρη..χωρίς μπάλα χώματος βέβαια τα μετέφερα στο σπίτι..τα έβαλα σε μεγαλυτερη γλάστρα εδώ και δύο εβδομάδες περίπου και δεν έχουν δείξει κάποιο σημάδι ξήρανσης παρά μονάχα τα πάνω κλαδιά είναι ελαφρώς πιο σκληρά σαν ξερά, απ' ότι ήταν στην αρχή πολύ πιο μαλακά..σκέφτομαι να τα κρατήσω μέχρι την άνοιξη και για να δω αν θα πιάσουν (αν θέλετε μπορώ να σας στείλω φωτογραφία) τα έχω κάτω από το έλατο όπου δέχονται αρκετή σκιά και ελάχιστη ακτινοβολία, ειδικά αυτές τις μέρες δέχονται αρκετή βροχή..κάνει καλό ; Η θα έχουν υπερβολική υγρασία; Ευχαριστώ πολύ θα χαρώ να με πείτε τις απαντήσεις σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η αλλαγή που βλέπετε στα πάνω κλαδιά είναι σημάδι ξήρανσης. Αν είχατε πάρει σπόρους από τα κουκουκάρια ενός ελάτου και μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας θα είχατε και δεν θα είχατε χαλάσει δύο έλατα. Τώρα στερήσατε το βουνό από τα φυτά αυτά.

      Διαγραφή
  42. Ανώνυμος15/10/21 04:39

    Γεια σας! Σας έχω ρωτήσει κάτι απορίες που έχω εδώ και μερικές μέρες..μήπως δεν θα σας έχουν σταλεί οι απορίες μου ; Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω σε ποιές απορίες αναφέρεστε. Στο παραπάνω θέμα με τα έλατα και τους κέδρους;

      Διαγραφή
  43. Καλησπέρα. Έχω ένα ελατο ε γλάστρα γύρω στο 1,5 μετρο που έχει ξερανει τα κλαδιά του από τη μέση και κάτω. Σώζεται; πρέπει να κλαδεψω τα γυμνά κλαδιά που είναι όμως μαλακά; υπάρχει περίπτωση να βγάλει νέα φύλλα; ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν τα κλαδιά είναι ακόμη ζωντανά (πράσινα στο εσωτερικό τους) μην τα κλαδέψετε, επειδή μπορούν να δώσουν νέα βλάστηση. Όμως είναι σημαντικό να βρείτε γιατί άδειασαν από βελόνες. Λίπασμα δίνετε στο έλατο; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε;

      Διαγραφή
  44. Ανώνυμος5/12/21 09:05

    Καλημέρα,έχω 13 χρόνια στην αυλή μου λειλαντ τα οποία δεν τα κλαδεψα ποτέ κι έχουν φτάσει περίπου τα 8-10 μέτρα.Αποφασισα να τα κλαδεψω και να τα κατεβάσω στα 4 μέτρα και να τα διατηρήσω εκει γιατί έχω διάφορα προβληματα με καλώδια.Καποιος μου είπε ότι αν το κάνω αυτό θα ξεραθούν τα δέντρα.Ισχυει κάτι τέτοιο;Σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν είναι το κλάδεμα που προκαλεί ζημιές στα λέιλαντ, όμως οι ανοιχτές πληγές από το κλάδεμα μπορούν να γίνουν πύλες εισόδου για μύκητες και έντομα. Γι' αυτό μην αμελήσετε να καλύψετε τις πληγές με πάστα κλαδέματος.

      Διαγραφή
  45. Ανώνυμος21/1/22 23:49

    Καλησπέρα σας . Μου κάνανε δώρο χριστουγεννιάτικο δέντρο ένα έλατο 1.50 ύψος. Είναι σε γλάστρα και έχει αρχίσει και πετάει Νέα μικρά πράσινα κλωναρακια. εγώ τώρα μετακομίζω πολύ μακριά. Και εδώ έρχονται οι απορίες
    1)Ξέρετε πως μπορώ να το μεταφέρω χωρίς να καταστραφεί?
    2)αν το κλαδεψω για να διευκολυνθεί η μεταφορά (να γίνει πιο μικρό) υπάρχει πρόβλημα?
    3) επίσης αν κόψω την κορυφή του μπορώ έπειτα να τη μεταφυτεψω??
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      1. Ο καλύτερος τρόπος είναι στο εσωτερικό ενός αυτοκίνητου.
      2. Αν το κλαδέψετε θα καθυστερήσει η ανάπτυξή του.
      3. Υποθέτω ότι θέλετε να κόψετε την κορυφή και να την φυτέψετε για να ριζώσει, και σε αυτό θα απαντήσω. Αν κατάλαβα λάθος, παρακαλώ διορθώστε με. Αυτό γίνεται όμως θα πρέπει να αποφύγετε τη μετακίνηση της γλάστρας με το μόσχευμα όσο το μόσχευμα δεν έχει ριζώσει.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  46. Ανώνυμος21/1/22 23:56

    Καλησπέρα σας έλατακι από σκανδιναβικές χώρες αν το πάρω μαζί μου στην Ελλάδα θα μπορεί να επιβιώσει κανονικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Πώς να το ξέρω αυτό; Ίσως να μπορεί. Εξαρτάται από το είδος του ελάτου και από τις συνθήκες του περιβάλλοντος στον χώρο όπου θα το φυτέψετε. Έχετε υπ' όψη ότι η μεταφορά φυτών από τη μια χώρα στην άλλη μπορεί να υπόκειται σε απαγορεύσεις που έχουν σκοπό την προστασία της χλωρίδας της χώρας υποδοχής από εχθρούς και ασθένειες που υπάρχουν στην χώρα αναχώρησης.

      Διαγραφή
  47. Ανώνυμος14/5/22 09:19

    Καλημέρα, στο σχολείο όπου δουλεύω μας δώσανε 2 έλατα. Το ένα το φυτεψα εγώ βαθειά με χωνεμενο χώμα ενώ το άλλο κάποιος άλλος συνάδελφος ο οποίος δεν έκανε το ίδιο. Εγώ τι πότιζαν 2 φορές την βδομάδα αυτός μπορεί και μία. Πριν τις διακοπές του Πάσχα έριξε πολύ νερό και ο αέρας το έριξε κάτω. Έτσι έμεινε το φυτό 2 η 3 μέρες. Σας παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε κάτι για να το σώσω. Είμαι στην Ξάνθη. Το φυτό φυτεύτηκε τον Ιανουάριο. Μπορώ να το κλαδεψω με κάποιον τρόπο να το βοηθήσω ή να ρίξω κάτι; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Σηκώστε το δέντρο στην κανονική του θέση και μετά στερεώστε το με κατάλληλα δεσίματα. Αν χρειαστεί να σφίξετε τον κορμό με σκοινί να θυμάστε ότι το δέσιμο αυτό θα πρέπει να το ελέγχετε τακτικά και να το ανανεώνετε αν χρειάζεται για να μην «πνιγεί» το έλατο. Βοηθήστε το με κάποιο σκεύασμα από εκχύλισμα φυκιών όπως το Ακάντιαν, το Άλτζιτ ή άλλο παρόμοιο.
      Συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά ήμουν απασχολημένος με την Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς.

      Διαγραφή
  48. Ανώνυμος6/11/23 23:25

    Καλησπέρα σάς έχω ένα Έλατο φυτεμένο από τον Παππού μου πριν από 50 χρόνια σε ένα ορεινό χωριό τής Φθιώτιδας ,είναι σε ύφος 900 μέτρων αλλά το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ κοντά (περίπου 4 μέτρα)επειδή το Έλατο έχει φτάσει περίπου 25 με 30 μέτρα φοβάμαι μήπως είναι επικίνδυνο για το σπίτι (από βάρος χιονιού η αεριδων)στο χωριό οι περισσότεροι μας λένε να το κόψουμε αλλά εμείς δεν θέλουμε, τι προτείνετε;;; ευχαριστώ πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Γράφετε για ένα δέντρο ύψους 25 μ. σε απόσταση 4 μ. από κάποιο κτίσμα. Η πρώτη μου σκέψη είναι πως το δέντρο αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο κτίσμα. Όμως δεν έχω κανένα άλλο στοιχείο, ούτε για τις συνθήκες του χώρου (έδαφος, προσανατολισμό κ.ά.), ούτε για το κτίσμα, ούτε για το δέντρο.

      Διαγραφή
  49. Ανώνυμος12/12/23 20:45

    Καλησπέρα σας,
    Βρισκόμαστε σε υψόμετρο 1200μ. και έχουμε πολλά έλατα τα οποία ,αγοράσαμε πριν 25 χρόνια απο το δασαρχείο της Πάρνηθας. Τώρα έχουν ύψος περίπου 6m.
    Στα χαμηλά κλαδιά και εσωτερικά προς τον κορμό έχουνε κατι σαν μούχλα και ξεραινονται τα φύλλα τους. Το ενα ξεραθηκε τελείως. Σημερα εκοψα μερικα απ' τα άρρωστα κλαδιά μέχρι 50cm απ'το έδαφος,δεν ξέρω αν έκανα σωστά.
    Μπορώ να συνεχίσω το κλάδεμα δεδομένου ότι η θερμοκρασία είναι στους -5 βαθμους.
    Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να τα προστατευσουμε απ 'την ασθένεια;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Απ' την περιγραφή σας δεν μπορώ να καταλάβω τι πρόβλημα έχουν τα έλατα. Έτσι δεν μπορώ να σας πω αν το κλάδεμα έχει κάποια χρησιμότητα. Αν μπορείτε δείξτε τα προβληματικά κλαδιά σε κάποιον γεωπόνο ή καλύτερα δασολόγο.

      Διαγραφή
  50. Ανώνυμος29/4/24 08:44

    Καλημέρα σας. Εχω ενσν κεδρο στον κηπο μου 20 ετων. Εχει φτασει γυρω στα 10 μετρα υψος. Ειναι πανεμορφο, ομως μου κλεινει την εισοδο γισ το γκαράζ και την εισοδο του σπιτιού. Αναγκαστικά πιανω τα κλαδια του με νταιραπ αλλα μου ειναι πλέον δυσκολο. Μπορω να τον κλαδεψω δινοντας σχημα και κόβοντας καποια κλαδια του; Φομαμαι μηπως τον τραυματησω και χαλασει ή αρρωστήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μπορείτε να κλαδέψετε αλλά προσέξτε τα εξής:
      Καλύψτε κάθε τομή με πάστα κλαδέματος.
      Μην αφήνετε «τακούνι» όταν κόψτε κάποιο χοντρό κλαδί. Δηλαδή κόψτε το κλαδί στη βάση του.
      Κλαδέψτε στην αρχή του φθινόπωρου, το Σεπτέμβριο ή στις αρχές Οκτωβρίου.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  51. Γεια σας. Εδώ και έναν χρόνο έχω βάλει στην αυλή του σπιτιού στο χωριό (κάμπος Θεσσαλίας) ένα έλατο και μεγαλώνει κανονικά. Έχει ύψος τώρα κοντά στους 80 πόντους και αυτό που λίγο με ανησυχεί είναι ότι τα χαμηλότερα κλαδιά του είναι σχεδόν 10 cm από το έδαφος. Δηλαδή, δεν φαίνεται ο κορμός του. Αυτό σε ομορφιά μου αρέσει αλλά μήπως θα έπρεπε να τα κόψω ώστε να παίρνει αέρα από κάτω; Επιπλέον, τώρα το καλοκαίρι περιμένω κάποιον παρατεταμένο καύσωνα και έχω σκοπό να το προστατέψω από τον πολύ ήλιο με ένα πράσινο δίχτυ. Ενδείκνυται να πετάξω το δίχτυ από πάνω σαν κουβέρτα απλώς σκεπάζοντας το έλατο ή θα του δημιουργήσω άλλο πρόβλημα; Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Προσωπικά θα έκοβα κάποιο απ' τα χαμηλότερα κλαδιά μόνον αν αυτό ακουμπούσε στο έδαφος. Όμως έτσι κι αλλιώς αυτή η εποχή δεν είναι κατάλληλη για κλάδεμα. Αφήστε το για το Σεπτέμβριο.
      Υποθέτω ότι σκοπεύετε να βάλετε πανί σκίασης, όπως αυτό που βάζουμε το καλοκαίρι σε ντοματιές κ.λπ. Είναι καλή ιδέα. Θα προστατεύσει το φυτό από τον ήλιο αλλά όχι και από τη ζέστη. Όπως κάνουμε και με τις ντοματιές είναι καλύτερα να στηρίξτε το πανί λίγο ψηλότερα από το φυτό.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  52. Ανώνυμος1/8/24 12:28

    Χαιρετώ. Έχουν προσβληθεί από μύκητα τα κυπαρίσσια μου. Να αφαιρέσω όλα τα ξηρά κλαδιά συστήνεται; Και πόσο τα ποτίζω τώρα το καλοκαίρι; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια,
      Αν τα αφαιρέσετε, θα πρέπει και να τα κάψετε και αυτή την εποχή δεν πρέπει να ανάβουμε φωτιές. Αφήστε το για τον Οκτώβριο.
      Μην παραλείψετε τους ψεκασμούς με μυκητοκτόνο αφού περάσουν οι ζέστες.
      Ποτίστε γενναιόδωρα όποτε διαπιστώνετε ότι το χώμα είναι στεγνό. Για να εξοικονομήσετε νερό καλύψτε το χώμα γύρω από τα φυτά με κομπόστ ή φυλλόχωμα.

      Διαγραφή
  53. Ανώνυμος6/8/24 13:53

    Γειά σας. Τα Χριστούγεννα του 2021 αγόρασα ένα ελατο γύρω στο 1,5 μ ύψος και από τότε το διατηρούσα σε μεγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι, συγκεκριμένα στην εσωτερική γωνία του μπαλκονιού όπου καλύπτεται από πλαϊνή, μόνιμα κατεβασμένη τέντα. Απέναντί του, άλλη τέντα που ανεβοκατεβαίνει κατά βούληση - το καλοκαίρι στη διάρκεια της ημέρας είναι συνήθως κατεβασμένη. Το δεντράκι τα πήγαινε μια χαρά κόντρα στις προβλέψεις όλων, ψήλωνε, το φύλλωμα του ήταν σκούρο πράσινο και την άνοιξη πετούσε ανοιχτόχρωμες "φουντίτσες" στις άκρες των κλαδιών. Μέχρι που φέτος το καλοκαίρι, υπέκυψα στις πιέσεις του συζύγου και ανέβασα την πλαϊνή τέντα με αποτέλεσμα τα απογεύματα να "λούζει" ο ήλιος κατά τη δύση του το έλατο. Να μην σας τα πολυλογώ, πριν καλά καλά το καταλάβω
    βρέθηκα με ένα έλατο με καμπουριασμένα γκριζωπά κλαδιά - φοβάμαι πως σύντομα θα γίνουν καφέ. Είναι σαν να πέρασε από δίπλα του φωτιά και το "καψάλισε"! Να το πάρω απόφαση πως ξεράθηκε και πια δεν σώζεται ή υπάρχει ελπίδα; την τέντα την κατέβασα αμέσως μόλις συνειδητοποίησα τι έγινε, και την άφησα κατεβασμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Περιμένετε να δείτε αν κάποιο τμήμα του έχει σωθεί. Θα το καταλάβετε επειδή θα δείτε νέα βλάστηση. Κόψτε ό,τι είναι ξερό. Μην βάλετε λίπασμα ακόμη, βάλτε αφού δείτε σημάδια ... ζωής. Τέλος, έχετε υπ' όψη ότι η καλλιέργεια ελάτου σε γλάστρα είναι δύσκολη υπόθεση.

      Διαγραφή
  54. Ανώνυμος7/8/24 01:15

    Καλησπέρα σας!
    Το άρθρο σας και οι απαντήσεις σας στις ερωτήσεις άλλων φίλων είναι πολύ διαφωτιστικά, αλλά παίρνω το θάρρος να ρωτήσω κάτι.
    Στην αυλή του σπιτιού μας στο χωριό έχουμε δύο υγιή και πανέμορφα έλατα τα οποία έχουν φτάσει τα 10-12 μέτρα. Τα κλαδιά του ενός μάλιστα άρχισαν να μπλέκονται στα καλώδια του ρεύματος.
    Μας λένε ότι πρέπει να περιορίσουμε το ύψος τους πριν είναι πολύ αργά. Κι εμείς φοβόμαστε για πιθανή πτώση τους στον δρόμο ή πάνω στο σπίτι ή για προσέλκυση κεραυνών αργότερα που θα ξεπεράσει το ύψος των γύρω σπιτιών. Να προσθέσω εδώ ότι μιας και είμαστε σε χωριό και μάλιστα σε δύσκολο σημείο, οι δυνατότητες κοπής του δέντρου είναι περιορισμένες. Δεν υπάρχει δυνατότητα για καλαθοφόρο και θα πρέπει να ανέβει κάποιος επάνω, οπότε θα είναι αδύνατον να γίνει αν τα δέντρα ψηλώσουν πολύ.
    Δυστυχώς, ειδικά για το ένα που μπλέκεται στα καλώδια δεν βλέπουμε άλλη λύση παρά το κόψιμο της κορυφής κατά 2 μέτρα τουλάχιστον. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το προστατέψουμε από ασθένειες μετά; Είμαστε σε πολύ υγρό μέρος.
    Του άλλου το ύψος μπορούμε να το περιορίσουμε κάπως αλλιώς; Αν η κορυφή κοπεί λιγότερο, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, ή αν την κόψουμε δεν έχει σημασία το πόσο πολύ θα κοπεί;
    Περιμένω με αγωνία την απάντησή σας, τα συγκεκριμένα έλατα τα αγαπάμε πολύ.
    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δυστυχώς, θα πρέπει να τα κόψετε όπως τα περιγράφετε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος περιορισμού του ύψους. Καλύψτε τις τομές με πάστα κλαδέματος για να προλάβετε ζημιές από ξυλοφάγα έντομα ή και μύκητες.
      Δεν ξέρω αν σας παρηγορεί αυτό, όμως είμαστε πολλοί που έχουμε κάνει το λάθος να φυτέψουμε κάτω από καλώδια ρεύματος. Δυστυχώς πρέπει να μαθαίνουμε και από τα λάθη μας.
      Για την κοπή δοκιμάστε να ζητήστε βοήθεια από τον Δήμο ή και τον ΔΕΔΔΗΕ.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος9/8/24 16:28

      Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

      Διαγραφή
  55. Καλημέρα, έχουμε ένα υγιές έλατο γύρω στα 7 μ στην αυλή μας. Για να απελευθερωθεί ο χώρος από κάτω του, έκοψα τα κλαδιά έως ύψος 1,5 μ. Μου λένε ότι κακώς τα έκοψα. Υπάρχει πρόβλημα; Μπορώ να το ασπρίσω με ασβέστη τον κορμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Καλύψτε τις τομές με πάστα κλαδέματος. Γενικά για τα κωνοφόρα δέντρα όπως είναι το έλατο και το πεύκο το ιδανικό είναι να κλαδεύουμε τον Σεπτέμβριο. Αν σας αρέσει να είναι άσπρο τότε ασπρίστε το. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσετε τις τομές ακάλυπτες.

      Διαγραφή
  56. Καλησπέρα σας. Θέλω να μοιραστώ το πρόβλημά μου μαζί σας. Εχω 1 ελατο, και αν δεν κάνω λάθος είναι ποικιλία Picea pungens hoopsii. Το αγόρασα περίπου 1 μέτρο και τα τελευταία 17 χρονια που το έχω, έχει φτάσει περίπου στα 5 μέτρα. Είναι στο σπίτι μου στη Δράμα. Πανέμορφο, αγέρωχο, συμμετρικό. Παρατήρησα εδώ και 1 εβδομάδα κάποια χαμηλά κλαδιά να ξεραινονται και σε 2 εβδομάδες είναι σχεδόν το μισό, μέχρι επανω. Δεν ξέρω τι έφταιξε. Θα το χάσω το δεντράκι μου; Φταίει που έχει σκαρφαλώσει κισσος επανω του μήπως; Μήπως μου το έκαψαν; Φταει που είχαμε ξηρασία στο καλοκαίρι και δεν ποτιστικά επαρκως; Μπορώ να κάνω κάτι να το σωσω; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας, θα εκτιμούσα οποιαδήποτε συμβουλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ο κισσός δεν είναι καλή ... παρέα για την πισέα. Η φυλλωσιά του εμποδίζει τον καλό αερισμό της ενώ το ριζικό του σύστημα την ανταγωνίζεται για το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία. Αν σε αυτόν προσθέσουμε την παρατεταμένη ζέστη και την λειψυδρία μπορούμε να εξηγήσουμε την τωρινή εικόνα της πισέας.
      Ελπίζω ότι τώρα που σιγά-σιγά αλλάζει ο καιρός θα δείτε το πρόβλημα να σταματάει.
      Αν μπορείτε, απλώστε ΚΑΛΑ χωνεμένη κοπριά ή κομπόστ γύρω από τη βάση του κορμού χωρίς να ακουμπάνε τα υλικά αυτά επάνω του.
      Προσέξτε το πότισμα. Μην κάνετε υπερβολές.
      Εφόσον δείτε ότι η ξήρανση σταματά να επεκτείνεται, δώστε μία δόση λιπάσματος πριν το χειμώνα. Διαφορετικά περιμένετε την άνοιξη.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.