Το κίτρινο γιασεμί (Jasminum nudiflorum) είναι μάλλον το εκκεντρικό μέλος της «παρέας» των γιασεμιών (Jasminum sp.). Αναρριχώμενο ακριβώς δεν θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είναι· τα άνθη του δεν έχουν άρωμα, ούτε είναι καλοκαιρινά· τα μακριά τοξωτά κλαδιά του δεν είναι λεπτά σαν εύκαμπτο σύρμα. Το κίτρινο γιασεμί μοιάζει να είναι η εξαίρεση ανάμεσα στα άλλα γιασεμιά: είναι ήμι-αναρριχώμενο, κάνει πάρα πολλά κίτρινα άνθη που εμφανίζονται συνήθως τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο, αλλά δεν είναι απίθανο να τα δούμε ακόμη και απ' τον Ιανουάριο. Γι΄αυτό είναι καλή ιδέα να το φυτέψουμε κάπου όπου θα μπορούμε να το βλέπουμε το χειμώνα και την άνοιξη.
Κίτρινο γιασεμί, το λένε και γυμνανθές (φωτ. Τ.Α.) |
Αν το βάλετε σε γλάστρα, βρείτε μία που θα είναι αρκετά μεγάλη και ψηλή ώστε τα κλαδιά να κρέμωνται γύρω της. Αν το βάλετε στην άκρη της βεράντας, τα κλαδιά θα κρεμαστούν προς τα έξω, «φροντίζοντας» περισσότερο την εξωτερική εμφάνιση της βεράντας σας.
Τα κλαδιά του έχουν τετραγωνική διατομή (φωτ.Τ.Α.) |
Στον κήπο το κίτρινο γιασεμί θα πιάσει αρκετά χώρο, αφού μπορεί εύκολα να φτιάξει μία πράσινη μάζα διαμέτρου 3 ή ακόμη και 4 μ. με ύψος το πολύ 2 μ. Με τον όγκο του μπορεί να κρύψει μια άσχημη περίφραξη ενώ με τα μακρυά κλαδιά του μπορεί να απαλύνει την κορυφή ενός απότομου πρανούς. Αλλά αυτά είναι μόνον δυο προτάσεις, ανάμεσα στις πολλές πιθανές χρήσεις του στον κήπο.
Είναι βολικό φυτό για τους ... τεμπέληδες κηπουρούς, γιατί δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από εχθρούς ενώ τα μαλακά κλαδιά του κάνουν εύκολο το κλάδεμα. Κλαδεύουμε το κίτρινο γιασεμί αμέσως μετά την ανθοφορία αφαιρώντας μικρό τμήμα των κλαδιών του. Ομως σίγουρα μέσα στο καλοκαίρι θα χρειαστεί λίγη δουλειά για να αφαιρέσουμε ξερά κλαδάκια του και να το διατηρήσουμε όμορφο και «καθαρό». Αυτό με τα ξερά κλαδάκια προσέξτε το. Αν τα αφαιρούμε κάθε χρόνο, τότε δεν θα μαζευτούν πολλά.
Κίτρινο γιασεμί που έχει μείνει εντελώς ακλάδευτο σε περίφραξη. Με λίγη προσοχή μπορεί κανείς να διακρίνει ότι έχει κάμποσα ξερά κλαδάκια ανάμεσα στο πράσινα. (φωτ.Τ.Α.) |
Πάντως ανταποκρίνεται ακόμη και στο αυστηρό κλάδεμα με την παραγωγή περισσότερων βλαστών, όμως τέτοιο κλάδεμα μάλλον χαλάει την ελεύθερη κρεμοκλαδή εμφάνισή του. Αν δηλαδή, θέλουμε να έχουμε στον κήπο μας έναν θάμνο με αυστηρά καθορισμένο σχήμα, τότε ας επιλέξουμε κάποιο άλλο είδος θάμνου και όχι το κίτρινο γιασεμί.
Τα μπουμπούκια του έχουν ελαφρώς πορτοκαλί απόχρωση (φωτ.Τ.Α.) |
Καθώς προχωρά η άνθιση, τα άνθη χάνουν το κίτρινο χρώμα τους, γίνονται άσπρα και μετά πέφτουν (φωτ. Τ.Α.) |
Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις. Αντέχει καλά στην παγωνιά. Αν κάνει πολύ κρύο μπορεί να χάσει τα φύλλα του αλλά θα αναπτυχθούν νέα μέσα στην άνοιξη. Το καλοκαίρι δεν πρέπει να αμελήσουμε το πότισμά του. Λίπασμα θα του δίνουμε κάθε άνοιξη μετά την ανθοφορία και ξανά το φθινόπωρο. Ομως τα γιασεμιά που είναι σε γλάστρα θα χρειαστούν τακτικές λιπάνσεις μια φορά το μήνα, από το Μάρτιο μέχρι και το Σεπτέμβριο με εξαίρεση το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου.
Πολυ προσεγμενο σαϊτ και με πολλες πληροφοριες. Μαλλον το καλυτερο ελληνικο που εχω δει, μπραβο σας! Και μια ερωτηση... σε ζαρντινιερα το κιτρινο γιασεμι θα πνιξει τα αλλα φυτα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι θα τα πνίξει. Καλύτερα μόνο του.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
Πολυ προσεγμενο σαϊτ και με πολλες πληροφοριες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήMOY ΚΛΑΔΕΨΑΝ ΤΩΡΑ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΓΙΑΣΕΜΙ ΜΟΥ ΤΟ ΚΡΕΜΙΚΛΑΔΕΣ ΠΑΡΑΠΟΛΥ.ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ,ΘΑ ΞΑΝΑΠΕΤΑΞΕΙ,ΘΑ ΞΑΝΑΑΝΘΙΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ;LENA
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάστε την παραπάνω ανάρτηση.
ΔιαγραφήΤο κίτρινο γιασεμί κλαδεύεται ΜΕΤΑ την ανθοφορία. Φέτος θα έχει λιγότερα ή καθόλου άνθη αφού κλαδεύτηκαν τα κλαδιά που είχαν τους ανθοφόρους οφθαλμούς, όμως θα αποκτήσει κανονική φυλλωσιά και την επόμενη χρονιά θα ανθήσει κανονικά.
Γεια σας. Έξω από το σπίτι μας, που είναι ισόγειο, σε απόσταση 3.5 μέτρα από τον τοίχο του σπιτιού, είναι φυτεμένη μια αρωκάρια πανέμορφη, 15ετίας, που όμως τώρα το ύψος της εχει αρχίσει να ξεφεύγει πολύ. Είναι ήδη διπλάσια σε υψος από το ισόγειο σπίτι μας. Με δυνατό άνεμο φοβόμαστε πολύ μήπως φύγει και μας γκρεμίσει το σπιτι. Τι μπορούμε να κανουμε; Για να την μεταφυτεύσουμε μαλλον είναι αργά. Σκέφτομαι να κοψω την κορυφή της. θα είναι πολύ καταστροφικο αυτο; Ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΗ ομορφιά της αροκάριας βρίσκεται στην μορφή της, επομένως η κοπή της κορυφής θα την κάνει πολύ άσχημη.