Έχουμε πολλές ανοιξιάτικες βροχές τις τελευταίες μέρες και έτσι καλό είναι να θυμηθούμε μερικά πράγματα.
Κάθε άνοιξη όταν οι τριανταφυλλιές βγάλουν τα πρώτα φύλλα, αυτά που είναι σκούρα κόκκινα, χρειάζεται να τους ρίξουμε θειάφι.
Κάθε άνοιξη όταν οι τριανταφυλλιές βγάλουν τα πρώτα φύλλα, αυτά που είναι σκούρα κόκκινα, χρειάζεται να τους ρίξουμε θειάφι.
Θειάφι σε σκόνη (φωτ. Δ.Α.) |
Με τα θειαφίσματα προλαβαίνουμε τις ζημιές από το ωίδιο, τη μαύρη κηλίδωση, τη σκωρίαση ενώ μειώνουμε σε κάποιο βαθμό και τον τετράνυχο. Το ώιδιο είναι μια πολύ συνηθισμένη ασθένεια σε τριανταφυλλιές και πολλά ακόμη φυτά. Είναι γνωστή και με τα ονόματα, μπάστρα, στάχτωμα, θειαφασθένεια.
Ωίδιο σε τριανταφυλλιά προς το τέλος της άνοιξης (φωτ. Τ.Α.) |
Το θειάφισμα γίνεται με το θειαφιστήρι που το γεμίζουμε με θειάφι σε σκόνη και το σκορπάμε πάνω από τα φυτά προσέχωντας ώστε αυτό να φτάσει και στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Η καλύτερη στιγμή για το θειάφισμα είναι το πρωί, όταν πάνω στα φύλλα υπάρχουν δροσοσταλίδες.
Αν βρέξει το θειάφι θα ξεπλυθεί οπότε χρειάζεται να επαναλάβουμε. Συνήθως 2-3 θειαφίσματα την άνοιξη είναι αρκετά.
Θειαφιστήρια διαφόρων τύπων (Φωτ. Τ.Α.) |
Καλημέρα σας κύριε Ανδριτσόπουλε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπανέρχομαι στο ζήτημα του θειαφίσματος και της προσβολής από ωίδιο. Κάποιες από τις τριανταφυλλιές μου έχουν προσβληθεί, η μία εκτεταμένα, στις υπόλοιπες τώρα βλέπω τα πρώτα ασπρίσματα στα φύλλα. Έχω δυο ερωτήσεις: θα πρέπει να κόψουμε και να κάψουμε τα προσβεβλημένα φύλλα; Και αν ναι, τι να κάνω με την τριανταφυλλιά που σχεδόν όλα της τα φύλλα έχουν πρόβλημα; Η δεύτερη ερώτηση αφορά τη μορφή που πρέπει να έχει το θειάφι, γιατί η σκόνη δε μου πολυαρέσει ως ιδέα, ειδικά αυτές τις μέρες που φυσάει και με κατοικίδια στο ίδιο μπαλκόνι. Βλέπω ότι υπάρχει βρέξιμο θειάφι. Είναι το ίδιο αποτελεσματικό;
Ευχαριστώ θερμά,
Άννα
Γεια σας,
ΔιαγραφήΤο θειάφι σε σκόνη πρέπει να χρησιμοποιείται προληπτικά. Νωρίς την άνοιξη με την έναρξη της βλάστησης. Τώρα είναι αργά, χρησιμοποιήστε το βρέξιμο θείο που είναι κατάλληλο και για την καταπολέμηση του προβλήματος.
Για το θειάφι σε μορφή σκόνης σημειώστε ότι πρέπει να εφαρμόζεται νωρίς το πρωί ώστε να κολλάει πάνω στα φύλλα. Το σημαντικότερο είναι για το τέλος: το θειάφι, σε οποιαδήποτε μορφή δεν χρησιμοποιείται με θερμοκρασία πάνω από τους 27 C.
Και κάτι ακόμη, τα φυτά πρέπει να είναι ποτισμένα.
ΔιαγραφήΑν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Την επόμενη άνοιξη θα το κάνω προληπτικά, λοιπόν. Ελπίζω ότι δεν είναι πολύ αργά για φέτος με το βρέξιμο θείο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι αργά για θειάφι, επειδή ακόμη η θερμοκρασία δεν έχει φτάσει τόσο ψηλά. Επίσης αφού έχετε ή θα προμηθευτείτε βρέξιμο θείο, χρησιμοποιήστε το την επόμενη άνοιξη και προληπτικά.
ΔιαγραφήΧαίρεται, η θειοχαλκίνη προσφέρει καλύτερη προστασία από τη σκέτη θειάφι ή το ίδιο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπέναντι σε ποιόν κίνδυνο;
ΔιαγραφήΑπέναντι στο ωίδιο, την μαύρη κηλίδωση και την σκωρίαση. Αν δηλαδή ρίξουμε θειοχαλκίνη θα προστατευτεί καλύτερα η τριανταφυλλιά απέναντι σε αυτές τις ασθένειες σε σχέση με σκέτη θειάφι; ή κάνουν και τα δύο την ίδια δουλειά. Ευχαριστώ πολύ
ΔιαγραφήΕιδικά για το ωίδιο η προστασία με σκέτο θειάφι είναι καλύτερη. Αν δούμε το πράγμα συνολικά, η θειοχαλκίνη είναι πιο βολική. Όμως η εφαρμογή του θειαφιού σε σκόνη είναι πολύ πιο εύκολη απ' ό,τι της θειοχαλκίνης που χρειάζεται να ψεκαστεί.
Διαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΠΕΡΥΣΙ, ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ, ΟΙ ΟΡΤΑΝΣΙΕΣ ΜΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΩΙΔΙΟ. ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΑΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΨΕΚΑΣΩ ΜΕ ΒΡΕΞΙΜΟ ΘΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΡΙΞΩ ΘΕΙΑΦΙ.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΡΙΞΩ ΘΕΙΑΦΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ.
ΟΙ ΟΡΤΑΝΣΙΕΣ ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΦΥΛΛΑ. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΩ ΘΕΙΦΙ; ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥΣ;
ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΠΟΙΑ ΦΥΛΛΑ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ. ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΒΡΕΞΙΜΟ ΘΕΙΟ, ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΟ ΩΙΔΙΟ ή ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΦΥΛΛΑ;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
Γεια σας,
ΔιαγραφήΘα ρίξετε θειάφι 2-3 φορές όσο τα φύλλα είναι νεαρά. Όχι κάθε φορά που βλέπετε ένα νέο φύλλο. Δηλαδή αυτή η διαδικασία των επιπάσεων με θειάφι θα κρατήσει 3-4 εβδομάδες. Θειάφι, σε οποιαδήποτε μορφή, δεν βάζουμε όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 27 C.
Την ίδια δουλειά μπορείτε να κάνετε και με το βρέξιμο θείο, αλλά η χορήγησή του γίνεται με ψεκασμό και όχι με επίπαση όπως ισχύει για τα θειάφι σε σκόνη. Στο τέλος της παραπάνω ανάρτησης θα βρείτε κάποιες «ετικέτες», αν διαβάστε τα σχετικά άρθρα θα βρείτε περισσότερα για το ωίδιο και το θειάφι.