Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Κόκκινα

Το κόκκινο χρώμα είναι ένα από τα τρία βασικά χρώματα, τα άλλα δύο είναι το μπλε και το κίτρινο. Συνδυάζοντάς τα σε διάφορες ... δοσολογίες φτιάχνουμε όλα τα άλλα χρώματα. Ας μείνουμε όμως στο κόκκινο που σχετίζεται με ένα σωρό συμβολισμούς κι απ' ό,τι υποστηρίζουν διάφοροι, τόσο αυτό όσο και τα άλλα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας. Στο κήπο το κόκκινο θα το βρούμε είτε από την ανθοφορία (υπάρχουν πολλές ποικιλίες κόκκινων τριαντάφυλλων, για παράδειγμα) ή από τη φυλλωσιά. Στα φυτώρια υπάρχουν αρκετά καλλωπιστικά με φύλλα σε κάποια απόχρωση του κόκκινου. 

Δωδωναία
Η συγκεκριμένη ποικιλία δωδωναίας (Dodonaea viscosa Purpurea) έχει αειθαλή κόκκινα-πορφυρά φύλλα. (Φωτ. Δ.Α.) 
Βερβερίδα κόκκινη
Η βερβερίδα (Berberis thunbergii Atropurpurea) είναι ένας πολύ διαδεδομένος, φυλλοβόλος θάμνος με πορφυρά φύλλα (φωτ. Τ.Α.) ... 
Βερβερίδα Superba
... κατακόκκινους καρπούς και καφέ-πορφυρά κλαδιά το χειμώνα (φωτ. Δ.Α.) ...  
Βερβερίδα κόκκινη
.... Εκτός αν σκεπαστούν απ' το χιόνι (φωτ. Τ.Α.) 
Κάννα
Υπάρχουν ποικιλίες κάννας (Canna x generalis) με κόκκινα φύλλα όπως αυτή. Τα ριζώματα της κάννας φυτεύονται την άνοιξη. Προς τη μέση του καλοκαιριού εμφανίζονται τα άνθη που παραμένουν στο φυτό για όλο σχεδόν το φθινόπωρο. Μετά τα φύλλα χαλάνε για να βλαστήσουν ξανά την άνοιξη (φωτ. Δ.Α.)  
Προύνος
Ο προύνος ή καλλωπιστική δαμασκηνιά  (Prunus cerasifera Pissardii) είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο. Μάλλον είναι το πιο δημοφιλές απ' τα «κόκκινα» φυτά. Εχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι διαφορετικές αποχρώσεις του κόκκκινου που αποκτούν τα φύλλα απ' την ώρα που εμφανίζονται την άνοιξη μέχρι να πέσουν το φθινόπωρο (φωτ. Δ.Α.)

κότινος
Ο κότινος (Cotinus coggygria) είναι ένας μεγάλος φυλλοβόλος θάμνος. Το τυπικό χρώμα των φύλλων του είναι πράσινο. Όμως υπάρχει και μία κόκκινη ποικιλία, η Royal Purple που εικονίζεται εδώ. Στη φωτογραφία διακρίνονται και τα μπουμπούκια των ιδιαίτερων λουλουδιών του κότινου. Οταν άνοιξουν όλα μοιάζουν πολύ με τουλίπες καπνού (φωτ. Τ.Α.)  

Γιαπωνέζικο σφενδάμι
Τα διάφορα γιαπωνέζικα σφενδάμια (Acer palmatum) που μερικοί τα λένε και άτσερ, είναι επίσης δημοφιλή, αν και είναι λίγο «δύσκολα» σε περιοχές με πολύ ξηρά και ζεστά καλοκαίρια (φωτ. Τ.Α.) 
Γιαπωνέζικο σφενδάμι Dissectum
Γιαπωνέζικο σφενδάμι της ομάδας ποικιλιών Dissectum (φωτ.Δ.Α) 
Γιαπωνέζικο σφενδάμι  Bloodgood
To Acer palmatum Bloodgood το φθινόπωρο (φωτ.Τ.Α.)
Ιρεζίνη
Η ιρεζίνη ή ιρεζινία (Iresine sp.) είναι ένα μικρό εποχικό με κόκκινα φύλλα. Εδώ φαίνεται σε πρώτο πλάνο μαζί με κάποιες ανθισμένες μπιγκόνιες. Για κάποιο άγνωστο σε εμένα λόγο, είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται συχνά σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, αλλά όχι και σε ιδιωτικούς (φωτ.Τ.Α.) 

Έκτακτες εμφανίσεις
Το κόκκινο χρώμα στα φυτά μπορεί να είναι μόνιμο μπορεί όμως να είναι και παροδικό, εμφανιζόμενο στα πολύ νεαρά φύλλα την άνοιξη, στα γέρικα το φθινόπωρο ή κάτω απ' την επίδραση άλλων παραγόντων.
Φωτίνια
Η φωτίνια είναι ένας αειθαλής θάμνος με πράσινα φύλλα. Όμως την άνοιξη η νέα βλάστηση είναι κατακόκκινη (φωτ.Τ.Α.) 
Σβάιτς
Τα κόκκινα - ρουμπινί φύλλα του σβάιτς το φθινόπωρο λίγο πριν πέσουν. Δυστυχώς το υπερθέαμα κρατά μόνον λίγες εβδομάδες (φωτ.Τ.Α.) 
Αμπέλοψη
Το ίδιο συμβαίνει και με την αμπέλοψη (φωτ.Τ.Α.)

Σέδο
Το σέδο αυτό έχει αποκτήσει κόκκινα φύλλα κάτω απ' την επίδραση του ήλιου και του κρύου (φωτ.Τ.Α.)

Συνδυασμοί
Όταν ένα ή περισσότερα απ' όλα αυτά τα κόκκινα καλλωπιστικά βρεθούν στον κήπο μαζί με άλλα φυτά, τότε πια δεν μιλάμε για κόκκινο αλλά για το συνδυασμό του με τα άλλα χρώματα: το γαλάζιο του ουρανού, τις διάφορες αποχρώσεις του πρασίνου ή και με ό,τι υπάρχει ανθισμένο τριγύρω. 

Κάννα
Οι κόκκινες κάννες και γύρω τους, διάφορα ... πράσινα, κόκκινα και πορτοκαλί άνθη, όλα  κάτω απ' τον γαλάζιο ουρανό (φωτ.Δ.Α.)
Κόκκινη βερβερίδα
Μεσημέρι, αρχές καλοκαιριού, μια γραμμή από βερβερίδες και σε πρώτο πλάνο, το γκριζοπράσινο της λεβαντίνης με τα κίτρινα άνθη (φωτ.Δ.Α.)  
Γιαπωνέζικο σφενδάμι
Κόκκινο γιαπωνέζικο σφενδάμι και μαζί το ζωηρό πράσινο του χλοοτάπητα και η ώχρα του βράχου (φωτ.Τ.Α.)
Μερικά ακόμη
Εκτός απ' τα παραπάνω υπάρχουν πολλά ακόμη καλλωπιστικά με κόκκινα ή πορφυρά φύλλα όπως είναι η ποικιλία Atropurpureum του φόρμιου (Phormium tenax Atropurpureum)· η καλλωπιστική φουντουκιά των ποικιλιών Red Majestic ή Purpurea και η ιμπεράτα (Imperata cylindrica Red Baron) ένα καλλωπιστικό χόρτιο κατάλληλο και για λιμνούλες. 

Ίσως σας ενδιαφέρουν και αυτά: Καλλωπιστικά φυτά με γκρι φύλλωμα.

34 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/3/15 22:19

    Καλησπέρα σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορείτε να με βοηθείςετε με ένα πρόβλημα που έχω με μια φωτόνια.... Κάποια ,όλο και περισσότερα φύλλα της έχουν μαύρες κηλίδες και άρχισαν να πέφτουν. Τι μπορώ να κάνω;Άργησα δυστυχώς να καταλάβω ότι είναι αρρώστια...Νόμιζα ότι το υπερβολικό κρύο του φετινού χειμώνα την πείραξε.Τωρα άρχισε να βγάζει καινούργιο φύλλωμα αλλά νομίζω ότι αν δεν κάνω κάτι θα χαλάσει και αυτό.Μπορειτε να με βοηθείσετε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων,Σοφία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς δεν μπορώ να δω πως είναι η φωτίνια. Όμως υπάρχει ένας μύκητας που συνήθως προσβάλει τη φωτίνια. Τα νεαρά φύλλα κατ' αρχήν, εμφανίζουν κοκκινωπές κηλίδες. Οι παλιότερες και ξερές κηλιδες έχουν χρώμα γκριζωπό. Ενας άλλος μύκητες προκαλεί επισης κηλίδες αλλά αυτές είναι πιο σκούρες και εμφανίζονται πρώτα στα παλιά φύλλα. Και στις δυό περιπτώσεις το φυτό αρχίζει να χάνει τα φύλλα του. Δεν ξέρω τι απ' τα δύο συμβαίνει και έτσι θα σας απαντήσω γενικά.

    Ό,τι απ' τα δύο και αν συμβαίνει, μαζέψτε όσα φύλλα είναι πεσμένα γύρω από το φυτό, κόψτε αυτά που είναι επάνω στη φωτίνια και έχουν κηλίδες και πετάξτε τα στα σκουπίδια. Κλαδέψτε τα προσβεβλημένα κλαδιά και πετάξτε τα και αυτά. Μετά, καθαρίστε το κλαδευτήρι με οινόπνευμα.
    Μετά θα χρειαστεί να γίνουν 2-3 ψεκασμοί με χαλκούχο μυκητοκτόνο ανά 2-3 εβδομάδες. Ένας ακόμη θα γίνει προς το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Πάντα πρέπει να ακολουθούνται σχολαστικά οι οδηγίες χρήσης και ασφάλειας. Στο μέλλον αποφύγετε να καταβρέχετε τη φωτινία με νερό. Γενικά, το κατάβρεγμα των φυτών ευνοεί την εμφάνιση ασθενειών και εχθρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναζητώ ενα "κόκκινο" δέντρο να φυτέψω στο πεζοδρόμιο μου.
    Ψαχνωντας είδα την ανάρτησή σας η οποία ειναι πολύ αναλυτική και ωραία.
    Μπορειτε να με ενημερώσετε ποιο απο αυτα , (ατσερ, Σφενδάμος ) δεν ξεπερνά τα 4-6 μετρα ύψος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβάμαι ότι δεν θα βρείτε εύκολα «κόκκινο» δέντρο για το πεζοδρόμιο με τις προδιαγραφή που βάλατε και το ελληνικές συνθήκες.
      Υπάρχουν ποικιλίες από γαπωνέζικο σφενδάμι ή άτσερ (Acer palmatum) που έχουν το μέγεθος που θέλετε όπως είναι, για παράδειγμα, η Atropurpureum. Όμως αναμεσα σε αυτές δεν ανήκει η ομάδα ποικιλιών  Dissectum (Acer palmatum Dissectum) γιατί τα σφενδάμια αυτά γίνονται γύρω στα 2,5-3 μ. ψηλά μετά από πολλά χρόνια. Όλα είναι φυλλοβόλα.
      Σε κάθε περίπτωση λάβετε υπ' όψη τα εξής:
      τα γιαπωνέζικα σφενδάμια είναι πολύ ακριβά φυτά για να τα βάλει κανείς στο πεζοδρόμιο,
      μεγαλώνουν πολύ αργά
      υποφέρουν από τον καυτό ήλιο, την καλοκαιρινή ζέστη και ξηρασία στο ελληνικό κλίμα.
      Ο προύνος (Prunus cerasifera pissardii), φυλλοβόλο και αυτός, είναι καλύτερη επιλογή όμως κάποια στιγμή μετά από χρόνια θα ξεπεράσει τα 4-6 μ. σε ύψος.
      Πριν επιλέξτε λάβετε υπ' όψη ότι το φυτό που θα διαλέξετε δεν μπορεί να έχει μορφή θάμνου και δεν πρέπει να προκαλεί ζημιές με τις ρίζες του στο πεζοδρόμιο ή αλλού. Επίσης σκεφτείτε και το εξής, τα χαμηλότερα κλαδιά ενός δέντρου πεζοδρομίου πρέπει να ξεκινούν από τα 2,50 - 3 μ. ύψους ώστε να μπορεί να περάσει από κάτω άνετα κάποιος άνθρωπος με ομπρέλα. Αν το τελικό ύψος του δέντρου είναι 4 μ. το όλο πράγμα θα είναι κάπως περίεργο.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριςτω παρα πολύ για οσα με ενημερώσατε.
      θα καταλήξω να φυτέψω ενα Προύνο μαλλον , που το ειχα υπόψη μου, αφου το βλέπω και θαυμάζω την κόμη του και ειδικά την μεγαλη ποικιλία των αποχρώσεων που παίρνουν τα φύλλα του , αλλα αναζητούσα ενα απο τα "καλυτερα" κόκκινα που είδα στην αναρτηση σας.
      Στην Αργυρουπολη που μένω , τα πεζοδρόμια ειναι τουλαχιστον 3 μετρα και καποια και 6 οποτε πρόβλημα με τους πεζούς δεν θα υπάρχει. ( οσο το δέντρο ειναι μικρό θα περνούν απο διπλα του)
      Να σας ρωτηςω και κατι άλλο: Νομιζω οτι ο προυνος βγάζει καρπους , σωστά;
      Υπάρχει ποικιλία προύνου που δεν βγάζει καρπούς γιατι αυτοί σίγουρα θα λερώνουν τα αμάξια που παρκάρουν απο κάτω του.
      Και κατι σχετικά με την ανάπτυξή του, θα ηθελα να ρωτηςω . Με κατάλληλη φροντίδα , λίπανση κλπ ποιο μπορει να ειναι το μέγιστο του ύψος στα πρωτα 2-3 χρονια ποιο θα ειναι το τελικο του ύψος μετα απο 10 ή 20 χρονια;
      Σίγουρα δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα απο το φυτέψεις και να φροντίζεις ενα δέντρο και να αναγκαστείς μονο σου να το κόψεις γιατι δεν ηταν κατάλληλη επιλογή !!!
      Ειναι οτι ποιο οδυνηρό!!!

      Διαγραφή
    3. Ο προύνος είναι μία ποικιλία δαμασκηνιάς, επομένως κάνει μικρά κόκκινα δαμάσκηνα, εδώδιμα φυσικά. Δεν υπάρχει τρόπος να τον εμποδίσετε να κάνει καρπούς. Κλαδεύοντας μετά την ανθοφορία μειώνουμε λίγο την καρποφορία αλλά όχι σημαντικά.
      Ζει 70-80 χρόνια, συνήθως φτάνει σε ύψος τα 6-7 μ. όμως μπορεί να γίνει μέχρι 10 μ. Η διάμετρος της φυλλωσιάς του είναι λίγο μικρότερη από τα 6-7 μ. Ένας προύνος ύψους 2 μ. στο 5ο έτος της ζωής του θα είναι 3,50 μ. το 10ο χρόνο και 5,50 τον 25ο χρόνο. Αυτά τα μεγέθη δεν είναι ακριβή αλλά κατά προσέγγιση.
      Συμφωνώ με την τελευταία παράγραφο και ξέρω πως είναι γιατί έχω κάνει τέτοια λάθη. Εξ άλλου κάποιος θέλωντας να συγκρίνει τα γεωπονικά με τα ιατρικά λάθη είχε πει ότι τα πρώτα κόβονται ενώ τα δεύτερα θάβονται.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος10/7/17 11:44

    Γειά σας.παρακαλώ θα ήθελα την βοήθειά σας σχετικα με ένα πρόβλημα που προέκυψε με το acer palmatum.Το αγόρασα φέτος απο μια ανθοκομική,έχει ύψος 60 cm,το μεταφύτευσα σε μεγαλύτερη γλάστρα,το έχω σε βορινό μπαλκόνι όπου το βλέπει ο ήλιος μετά τις επτά και το ποτίζω κανονικά δυο ή τρείς φορές την εβδομάδα.Τέλος Ιουνίου αρχισαν τα φύλα του να ξεραίνονται όσπου επεσαν όλα μέσα σε μια βδομάδα χωρίς να έχει πολλή ζέστη.Να σημειώσω οτι ζω σε πόλη της βορειας Ελλάδας με αρκετα δροσερο καλοκαίρι.Προς το παρόν ποτίζω κανονικά όταν στεγνώνει το χώμα.Επίσης να προσθέσω οτι έδωσα στο φυτό λίγο λίπασμα σε κόκους μπλέ οσο είχε το φύλα σε καλή κατάσταση.Τετράνυχος πάντως δεν είναι το κοίταξα καλά.Τι γίνεται απο εδώ και πέρα;γιατί το έπαθε αυτό;θα ανακάμψει;Τέλος θελω να σας ρωτήσω γιατι είχε ενα χρώμα προς το πρασινο και όχι το βαθύ κόκκινο που πρέπει να έχει συνήθως αυτό το φυτό.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πιθανότερη αιτία είναι το μεταφυτευτικό σοκ που είναι πιο έντονο το καλοκαίρι. Φυσικά δεν μπορώ να είμαι απόλυτος σε αυτό μια και δεν έχω πλήρη εικόνα. Εφ όσον ξύνοντας ελαφρά το φλοιό βλέπετε από κάτω κάτι πράσινο, το φυτό είναι ακόμη ζωντανό και αν όλα πάνε καλά, θα συνέλθει.
      Γενικά σε γλαστρικά φυτά είναι καλύτερο να αποφεύγονται τα κοκκώδη χημικά λιπάσματα επειδή αφήνουν πολλά άλατα μέσα στη γλάστρα. Αναζητήστε λίγο πιο κάτω στη σελίδα αυτή την ετικέτα «λίπασμα» για να διαβάστε σχετικά. Δεν μου φαίνεται όμως πολύ πιθανό να είναι το λίπασμα η αιτία της φυλλόπτωσης, εκτός και αν το φυτό έμεινε απότιστο μετά τη λίπανση.
      Για το πότισμα δεν ξέρω τι να σας πω μια και δεν γνωρίζω κάθε πότε στεγνώνει το χώμα του σφενδαμιού σας.
      Υπάρχουν πολλές ποικιλίες Acer palmatum και δεν έχουν όλες κατακόκκινα φύλλα. Σίγουρα όμως κοκκινίζουν το φθινόπωρο.

      Διαγραφή
  5. καλημερα σας κυριε ταξιαρχη, εχω ενα φυτο αμπελοψη πενταφυλλη με πολλες ριζες οι οποιες καλυπτουν την ταρατσα μου,το υψος τους ειναι γυρω στα 15-16 μετρα συνολικα το καθενα,δυστηχως φετος αρχισαν να μου ξεραινονται πολλα κλαδια και να πεφτουν τα φυλλα τους,τα ποτιζω πολυ πρωι βραδυ με σταγονιδια 8,9 10 το πρωι και κατα τις 9 το βραδυ,το φυτο το βλεπει ο ηλιος ολη μερα-εκτος απο τις ριζες οι οποιες ειναι στο εδαφος-οχι σε γλαστρα-και γυρω γυρω ειναι καλυμενες με τσιμεντο χωρις ομως να τις πνιγει και τις βλεπει ο ηλιος μονο το μεσημερι κανα δυο ωρες,φετος ηταν η μονη χρονια που του εβαλα λιπασμα κατι μπλε σπορακια,μηπως λογω καυσωνα καηκαν τα κλαδια η ωριμασαν πολυ γρηγορα τα σταφυλακια τους?του χρονου θα ξαναβγαλουν φυλλα?ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα κλαδιά που δεν έχουν φύλλα είναι ξερά ή απλώς είναι γυμνά; Όσο υπάρχουν ακόμη ζωντανά, πράσινα κλαδιά, τότε το φυτό θα συνέρθει. Η έντονη ζέστη και περισσότερο ο συνδυασμός αέρα και ζέστης, μπορεί να προκαλέσει τέτοια προβλήματα. Δεν ξέρω αν το νερό που δίνετε είναι πολύ ή λίγο. Αφού το φυτό είναι μεγάλο φαντάζομαι ότι δίνετε τη σωστή ποσότητα. Το τσιμέντο γύρω απ' τις ρίζες δεν είναι καλό πράγμα.
      Αν βάλατε το λίπασμα όταν το φυτό ήταν απότιστο και την ίδια περίοδο ήρθε και ζέστη, τότε δεν είναι καθόλου περίεργο που έπεσαν τα φύλλα.

      Διαγραφή
    2. καλημερα και ευχαριστω για την απαντηση.φετος καποια κλαδια εβγαλαν φυλλα κανονικα,ομως τα περισσοτερα αν και εχουν βγαλει ματια εδ ω και ενα μηνα εως σημερα δεν εβγαλαν φυλλα,πρεπει να ανυσηχω?πλεον τα ποτιζω μια φορα ανα δυο μερες.επισης τι λιπασμα να χρησιμοποιησω η μηπως να περιμενω να βγαλουν ολα τα κλαδια φυλλα και μετα να ριξω το λιπασμα που θα μου προτεινεται?

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Το ότι είμαστε στο τέλος του Απριλίου και το φυτό ακόμη δεν έχει βγάλει όλα τα νέα φύλλα του, είναι μία ένδειξη ότι από κάτι ζορίζεται. Δεν μπορώ να ξέρω τι είναι αυτό. Ίσως ο περιορισμένος χώρος και ο κακός αερισμός στις ρίζες του. Αν ο χώρος γύρω από τις ρίζες είναι σκεπασμένος με τσιμέντο, πού θα βάλετε λίπασμα; Μόνον αν το ψεκάσετε στα φύλλα του δεν θα πάει χαμένο. Χρησιμποιήστε κάποιο πλήρες (με όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία) λίπασμα που μπορεί να διαλυθεί σε νερό και να ψεκαστεί. Για τη συχνότητα του ποτίσματος δεν μπορώ να σας βοηθήσω, γιατί δεν μπορώ να ξέρω πότε χρειάζεται νερό το φυτό σας. Αυτό είναι κάτι που εσείς μπορείτε να το δείτε.

      Διαγραφή
    4. καλημερα ξανα και σε ευχαριστω για την αμεση ανταποκριση,τα περισσοτερα απο τα κλαδια αυτα περυσι αυτα βγαζανε κανονικα φυλλα και μαλιστα περσι ξυλοσα καποια μπετα που στραγγαλιζαν το φυτο,προσωπικα πιστευω οτι ο περσινος καυσωνας επι εναμιση μηνα με το ατελειωτο νερο που το ποτιζα εκανε την ζημια και αυτο ειχε ως αποτελεσμα το σοκ του φυτου να χαλασει τον φετινο κυκλο ωριμανσης του.εχω μπερδευτει ιδιαιτερα με το ποτισμα παντως γιατι ο ενας μου λεει οσο περισσοτερο το ποτιζεις τοσο καλυτερα και ο αλλος μια φορα την βδομαδα η δυο αν εχει πολυ ζεστη

      Διαγραφή
    5. Γεια σας,
      Δεν υπάρχει έτοιμος κανόνας για τη συχνότητα του ποτίσματος. Ποιός μπορεί να ξέρει κάθε πότε στεγνώνει το χώμα γύρω απ΄το φυτό σας; Εσείς που είστε εκεί και το βλέπετε.
      Πρέπει να βρείτε μόνος σας κάθε πότε χρειάζεται νερό. Αυτό θα το βρείτε με δοκιμές και παρατήρηση. Καλά κάνατε και βγάλατε το τσιμέντο.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος28/3/18 16:24

    Χαίρετε. ΄Εχω τρεις φωτίνιες που ήταν εντάξει όλο το χειμώνα αλλά τώρα όταν τραβάς ελάχιστα τα φύλλα τους, πέφτουν.Κάποια έχουν και κάτι κηλίδες καφέ. Μπου έδωσαν αρκετές συμβουλές για λίγο νερό ή και για πολύ αλλά τίποτα δεν ωφελεί. Μήπως γνωρίζετε κάτι για το θέμα αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μου δίνετε πολύ λίγες πληροφορίες για τις φωτίνιες και δεν ξέρω αν μπορώ να σας βοηθήσω.
      Είναι στο χώμα ή σε γλάστρα; Το χώμα τους στραγγίζει ή κρατά νερό; Βρίσκονται σε ηλιόλουστη θέση ή στη σκιά; Είναι χρόνια στο ίδιο σημείο; Τι φροντίδες τους παρέχετε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα σας θα ήθελα να ρωτήσω αν η καλλωπιστική δαμασκηνια προυνος προοδεύει αν φυτευθεί σε μεγάλη γλάστρα σε ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι το ιδανικό αλλά αν δεν έχει κανείς κήπο θα φυτέψει σε γλάστρα. Ανάμεσα σε δύο μεγάλες γλάστρες προτιμήστε εκείνη που είναι ψηλότερη και στενότερη. Τοποθετήστε κάποιο στήριγμα κάτω από τη γλάστρα ώστε αυτή να μην ακουμπά στο δάπεδο. Δίνετε λίπασμα υγρό ή σε σκόνη. Πιο κάτω, στη σελίδα αυτή θα βρείτε τις Ετικέτες. Εκεί ψάξτε για τις: λίπασμα, γλάστρες. Εκεί θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.Τελικα το φύτεψα σε κήπο δηλαδή ουσιαστικά έγιναν δύο μεταφύτευσεις σε μια βδομάδα.ελπιζω να μη το επηρεάσει αρνητικά. Επίσης όταν το φύτευα στον κήπο φαινόταν λίγο θρυμματισμένο το χώμα της μπαλας χωρίς όμως να φαινοταν ότι έσπασε ρίζα . Ελπίζω να πιασει

      Διαγραφή
    3. Μακάρι να μη χάλασε. Θέλει προσοχή στις μεταφυτεύσεις ο προύνος για να μη σπάσει η κεντρική ρίζα του.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  8. Το εύχομαι ευχαριστώ πολύ.Ποσο περίπου χρονικό διάστημα χρειάζεται ώστε να δείξει αν έπιασε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σας τελικά φαινφαίν ότι έπιασε η καλλωπιστική δαμασκηνια καθώς μεγαλώνει .Παρόλα αυτά πρόσεξα μερικά πολύ μικρά σαν σκουλικακια πάνω σε φύλλα που δειλά δειλά τα έτρωγαν.Ειναι κάτι παροδικό που θα σταματήσει; Καθώς βλέπω προυνους σε απίθανα μέρη χωρίς φροντίδα να προοδεύουν.Πρεπει εγώ να κάνω κάτι για να φυγουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντομοκτόνα που περιέχουν pyrethrin και είναι κατάλληλα για ερασιστέχνες (π.χ. Triathlon, Spruzit κ.ά.) μπορούν να σταματήσουν το πρόβλημα.

      Διαγραφή
  10. Ευχαριστώ πολύ .Έχω ακούσει ότι και σε ένα λίτρο νερό να βάλω μια κουταλιά σαπούνι πιάτων μια κουταλιά οινόπνευμα και μια ελαιόλαδο και το ψεκασω στα φύλλα θα φύγουν ισχύει ; Επίσης θα αντιμετωπίσει θέμα το φυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το φυτό δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι θα βγάλετε άκρη με το σαπουνόνερο. Το λάδι δεν καταλαβαίνω γιατί θα το βάλετε αφού δεν διαλύεται στο νερό. Απ' την άλλη πλευρά μπορεί ήδη να έχουν φύγει τα «σκουληκάκια» ή να φύγουν σε λίγες μέρες. Άρα πριν κάνετε κάτι ελέγξτε το φυτό.

      Διαγραφή
  11. Μια τελευταία ερώτηση.Εχω πάρει πλήρες λίπασμα σε υγρή μορφή .Γινετε να ρίξω στον προυνο; Έχει φυτευθεί πριν 1.5 μήνα. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν είναι απαραίτητο αφού κατά κανόνα το χώμα των κήπων έχει αρκετά θρεπτικά στοιχεία. Βάλτε λίπασμα το φθινόπωρο ή την επόμενη άνοιξη.
      Μπορείτε να κάνετε κι άλλες ερωτήσεις, όμως αν αφορούν το ίδιο φυτό θα ήταν καλύτερα να μην ανοίξετε νέο θέμα αλλά να θέσετε το ερώτημά σας ακριβώς κάτω από την απάντησή μου. Πατήστε την Απάντηση και γράψτε εκεί το ερώτημά σας. Αυτό εφ όσον μιλάμε για το ερώτημα που αφορά το ίδιο φυτό.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα σας
    Εχω ενα Ατσερ πλατανουμ κοκκινο στα 70εκ.υψος το πηρα πριν 2 μηνες το εχω σε γλαστρα σε μπαλκονι με τεντα και καλο πρωινο φως αλλα το εχω πισω οχι μπροστα να το βλεπει ο ηλιος. Το μεσημερι στις 13.00 ο ηλιος παει πισω σε αλλο μπαλκονι. Ενω το ποτιζα καθε 3 μέρες σταδιακά ξεραθηκαν τα φυλλα αρχικα απο τις ακρες περιμετρικά προς το κεντρο τους. Φαίνονται σαν να κάηκαν. Καποια φυλλα στη βαση ειναι καπως καλυτερα.
    Πρωτη φορα αγοραζω αυτο το ομορφο δεντρακι και δεν γνωριζω πολλά γαι την φροντιδα του.
    Ηθελα να ρωτησω αφαιρω τα ξεραμενα φυλλα η τα αφηνω να πεσουν μονα τους καποια στιγμη? Αυτη την στιγμη η ρικονα του ειναι απογοητευτικη θελω να το φροντισω μηπως και ξαναδώσει στο μελλον.

    Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μάλλον αναφέρεστε στο Acer palmatum. Αφήστε τα φύλλα να πέσουν μόνα τους. Το σημαντικό είναι να βρείτε για ποιό λόγο ξεράθηκαν. Όσον αφορά στην έκθεση στην ήλιο, τα πράγματα είναι καλά. Για το πότισμα δεν ξέρω τι να πω. Το σωστό είναι να ποτίζουμε με μπόλικο νερό όποτε διαπιστώνουμε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Αυτό που περιγράφετε μοιάζει με ζημιά από έλλειψη νερού, όμως μοιάζει και με ζημιά από έντονη ζέστη και ξερή ατμόσφαιρα. Την έλλειψη νερού μπορείτε να την προλάβετε ποτίζοντας σύμφωνα με τον παραπάνω κανόνα. Για τη ζέστη και την ξερή ατμόσφαιρα δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Όταν αγοράζουμε ένα φυτό πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψη αν μπορεί να ευδοκιμήσει στις συνθήκες του χώρου που διαθέτουμε.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος28/4/24 18:04

    Καλησπέρα σας.Ε,ω μια δωδωνεα στο κήπο φυτεμενη 6 χρόνια και φέτος είδα ότι έχουν αρχίσει να ξερενονται τα φύλλα της και να πέφτουν. Έχει μείνει από την μεση και πάνω σχεδόν ξερή.Τι να κάνω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το πρώτο που πρέπει να βρείτε είναι για ποιό λόγο χάνει τα φύλλα της η δωδωναία σας.
      Άλλαξε κάτι στο πότισμά της ή στην στράγγιση του εδάφους κοντά της;
      Βάλατε λίπασμα;
      Αν ναι, πότε βάλατε; τι είδους; είχατε ποτίσει το φυτό πριν βάλετε το λίπασμα;
      Ψεκάσατε με κάτι τη δωδωναία ή γειτονικά φυτά;
      Έγιναν κάποιες εργασίες άσχετες με το φυτό κοντά του;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  14. Έχω μια δωδωναια φυτεμενη εδώ και 6 Χρόνια στον κηπο μου.Απο πέρυσι που κλάδεψα κάποια ξερά κλαδιά της αρχισε να έχει προβλημα μέχρι που σήμερα έχει μόνο κάποια φύλλα από την μεση και κάτω.Τι να κάνω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το πρώτο που πρέπει να βρείτε είναι για ποιό λόγο χάνει τα φύλλα της η δωδωναία σας.
      Άλλαξε κάτι στο πότισμά της ή στην στράγγιση του εδάφους κοντά της;
      Βάλατε λίπασμα;
      Αν ναι, πότε βάλατε; τι είδους; είχατε ποτίσει το φυτό πριν βάλετε το λίπασμα;
      Ψεκάσατε με κάτι τη δωδωναία ή γειτονικά φυτά;
      Έγιναν κάποιες εργασίες άσχετες με το φυτό κοντά του;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.