ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΨΑΧΝΕ


Σε αυτή τη σελίδα θα προσπαθώ να απαντώ σε απορίες που ανακάλυψα μέσα από τις «λέξεις - κλειδιά αναζήτησης». Πατήστε πάνω στους σχετικούς συνδέσμους για να βρείτε τις απαντήσεις. 

Οσοι έχουν κάποιο μπλογκ ή έστω γνωρίζουν περίπου πως λειτουργεί, ίσως ξέρουν και ότι ο διαχειριστής του μπορεί να γνωρίζει τι έψαχνε κάποιος επισκέπτης του. Στον «Πίνακα Ελέγχου» του μπλογκ, στις «Πηγές Επισκεψιμότητας» αναφέρονται οι «λέξεις - κλειδιά αναζήτησης» που χρησιμοποίησε ο επισκέπτης για να φτάσει στο μπλογκ. Αν για παράδειγμα, γράψω στη μηχανή αναζήτησης: «καταπολέμηση μελίγκρας», θα πάρω κάποια αποτελέσματα, αυτά οδηγούν σε διάφορους ιστότοπους. Οταν επισκεφθώ έναν απ΄αυτούς, τότε ο διαχειριστής του ξέρει ότι έφτασα εκεί επειδή έψαχνα για το θέμα «καταπολέμηση μελίγκρας». 
Μ' αρέσει να παρακολουθώ τι έψαχναν οι επισκέπτες του μπλογκ μου. Παίρνω μια ιδέα για τις απορίες τους και μετά προσπαθώ να τις απαντήσω. 


189 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/10/13 13:14

    Καλημερα και καλο φθινοπωρο.Εχετε ενα πολυ ευχαριστο, ζεστο αλλα και απολυτα σαφη, επεξηγηματικο και ολοκληρωμενο τροπο να λυνετε αποριες και να μεταδιδετε τις γνωσεις σας. Σας απολαμβανω. Θα μπορουσατε να μου πειτε αν διδασκετε κηπουρικη μονο σε ειδικους η και σε κοινους ανθρωπους που αγαπουν πολυ τα φυτα και την Φυση εν γενει; Κατω απο ποια νυχτερινη θερμοκρασια καλυπτει κανεις τα φυτα; (περιοχη κεντρου Αθηνων) Το φλις που αναφερετε ειναι περισσοτερο αποτελεσματικο απο λινατσα; Και κατι ακομη (σας ζαλισα) Εχω δει στο ευλογημενο Πηλιο να καλλιεργουν γαρδενιες παντου και να τις χτυπα ο ηλιος καταμεσημερα τον Αυγουστο. Πως αντεχουν; Σας ευχαριστω πολυ και για το απολαυστικο μπλογκ σας και για την μονιμη διαθεση να βοηθησετε ειλικρινα. Ναστε παντα καλα. Πολυ φιλικα Θεοδωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Για τα μαθήματα δείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο: http://www.antemisaris.gr/news.aspx?iid=14090. Γίνονται στα Φυτώρια Αντεμισάρη και απευθύνονται σε ερασιτέχνες.
      Δεν χρειάζονται όλα τα φυτά προστασία από το κρύο. Όμως το κάθε είδος έχει τη δική του αντοχή. Για να βγάλετε άκρη θα πρέπει να μάθετε την ελάχιστη θερμοκρασία που αντέχει κάθε φυτό σας. Αλλά να ξέρετε ότι αυτή δεν είναι κάτι απόλυτο. Όταν η πρόβλεψη του καιρού αναφέρει κάποια θερμοκρασία κοντά στην ελάχιστη, τότε το ή τα φυτά σας θα χρειαστούν προστασία. Θα σας αναφέρω μερικά προσωπικά παραδείγματα: αφήνω όλο το χειμώνα έξω τις ορτανσίες ακόμη και αν χιονίσει. Αν στο δελτίο καιρού μάθω ότι την άλλη μέρα θα έχουμε παγετό φέρνω στο κλιμακοστάσιο το νυχτολούλουδο και το δυόσμο. Κάποιες χρονιές τύλιξα το νυχτολούλουδο με κάποιο προστατευτικό και το άφησα έξω. Επίσης, φέρνω μέσα κάποια κακτάκια όταν το θερμόμετρο πλησιάζει τους 5 C.
      Δεν γνωρίζω αν το φλις είναι πιο αποτελεσματικό από τη λινάτσα. Μου έχει τύχει να τυλίξω φυτά ακόμη και με εφημερίδες μαζί με σακούλες γιατί δεν είχα κάτι άλλο, και τα κατάφεραν να σωθούν, όχι λόγο του πλαστικού αλλά λόγω του χαρτιού των εφημερίδων. Φυσικά είχα και απώλειες, από τεμπελιά και αμέλεια όμως.
      Τις γαρδένιες και εγώ τις έχω δει, όμως δεν είναι κάτω από τον ήλιο όλη τη μέρα και δεν βρίσκονται πάνω σε ένα καυτό πάτωμα ούτε και στους 40 C της Αθήνας.
      Και πάλι σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος16/10/13 15:01

    Κανετε για δασκαλος, το εννοω με πολυ θετικο τροπο, γιατι η μεταδοσις της γνωσεως ειναι παααααρα πολυ δυσκολη και πολυυυυυ σπανιο προσον. Σας εχω απολαυσει και στην τηλεοραση, οπου μιλατε , οπως γραφετε, κατανοητα, χωρις επαρση, με χαμογελο, χιουμορ και συχνα κοροιδευοντας τον εαυτο σας, χωρις δηθεν και αλαθητο. Μπραβο σας. Ευχαριστω πολυ πολυ για την βοηθεια. Οσο για τα καλα λογια, τα κερδισατε με το σπαθι σας, δεν σας χαριστηκαν. Πολυ φιλικα παντα Θεοδωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/11/13 09:33

    Εχω την εντυπωση οτι γιορταζετε σημερα. Δεν σας γνωριζω προσωπικα, αλλα παρ ολα αυτα επιτρεψτε μου να σας ευχηθω χρονια πολλα πολλα πολλα με υγεια, γεματα με το κεφι, το χιουμορ σας, την καλη σας διαθεση, την δημιουργικοτητα και την αγαπη σας για την Φυση ολη και ο,τι αυτη περιλαμβανει. Παντα φιλικα Θεοδωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!
      Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος

      Διαγραφή
    2. ,,,συγνωμη επειδη δε πηρα απαντηση μηπως κανω κατι λαθος εγω κ δε δημοσιευονται αυτα που γραφω? ευαριστω πολυ!

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Έχετε κάνει δύο ερωτήσεις και έχουν δημοσιευθεί και απαντηθεί και οι δύο. Η μία ήταν για τη νεραντζιά και η άλλη για τη μουσμουλιά. Η πρώτη βρίσκεται στην ανάρτηση «Το κλάδεμα της νεραντζιάς» και η δεύτερη στη σελίδα «Κάποιος ρώτησε».

      Διαγραφή
  4. Χαρα Ευαγγελινου8/9/15 19:57

    καλησπερα,
    Εχω 2Golden crest στο πεζοδρομιο, περιπου 3 μ. υψος. Ο προσανατολισμος τους ειναι στο βορια. Κατα καιρους εχουν γεμισει με μια ασπρη κολωδη ουσια και στο παρελθον τα εχει ψεκασει ενας κηπουρος δεν ξερω με τι ακριβως. Φετος ειναι χειροτερη η κατασταση τα ψεκασε στην αρχη του καλοκαιριου και τωρα που γυρισαμε απο διακοπες ειναι γεματα.Μπορειτε να με συμβουλευσεται? Ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποθέτω ότι η «άσπρη κολλώδης ουσία» που γράφετε κοκκοειδή έντομα. Όμως απ' την πλευρά μου μόνον υποθέσεις μπορώ να κάνω μια και δεν έχω εικόνα. Όμως εσείς και ο κηπουρός σας έχετε. Εφ όσον πρόκειται για κοκκοειδή θα πρέπει να ξαναψεκάσει με κατάλληλο εντομοκτόνο. Κατάλληλα και βιολογικά είναι, αυτά που περιέχουν λιπαρά άλατα καλίου (π.χ. Σαβόνα και πολλά άλλα) και τα παραφινικά λάδια πιο γνωστά με το όνομα, θερινός πολτός (π.χ. Support και άλλα πολλά).
      Τέλος, δεν είναι περίεργο να πρέπει να ψεκάσει κανείς 2 και 3 φορές το χρόνο για να απαλλαγούν τα γκόλντ κρεστ απ' τα κοκκοειδή.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα,
    η ορτανσία μου άρχισε να βγάζει τα φύλλα της, όμως, σχεδόν αμέσως εμφανίζουν πολύ έντονα γκρίζα στίγματα που σιγά σιγά μεγαλώνουν.
    Τί κάνω ;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Ν. Κορμπάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σαν γκρίζοι λεκέδες επάνω στο φύλλο ή έχουν δερματώδη και σκληρή υφή;

      Διαγραφή
  6. Είναι ΄σαν γκρίζοι λεκέδες. όταν τους τρίψω με το δάχτυλο, μοιάζει να φεύγουν. Περίεργο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό μου θυμίζει προσβολή από ωίδιο. Είναι κάτι που παθαίνει η ορτανσία αλλά συνήθως η ζημιά εμφανίζεται απ' τα μέσα της άνοιξης και μετά και όχι τόσο νωρίς. Το βρέξιμο θείο έχει κατασταλτική δράση στο ωίδιο. Το βρέξιμο είναι αυτό που διαλύουμε σε νερό και ψεκάζουμε, όχι η κίτρινη σκόνη που ρίχνουμε σε τριανταφυλλιές και ντοματιές.

      Διαγραφή
  7. κε Ανδριτσόπουλε ευχαριστώ πολύ
    με εκτίμηση
    Νίκος Κορμπάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Κε Ανδριτσόπουλε,
    θα ήθελα την συμβουλή σας για το παρακάτω ζήτημα,
    σε παραθαλάσσια περιοχή (Κορινθία/κοντά στο Λουτράκι) έχω το εξοχικό μου στο οποίο έχουν φυτευτεί για δενδροστοιχία golden crest από το 1999. Τα διατηρώ περίπου στα 3 μέτρα και ενώ είχαν μια πολύ καλή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια άρχισε η προσβολή από μύκητα και χάνω συνεχώς δένδρα. Πραγματοποιώ ψεκασμούς αρχικά με Alliete και τα τελευταία χρόνια με φωσφονικες ενώσεις, αλλά δεν έχω αποτελέσματα. Με προβληματίζει η επιλογή νέων φυτών για αντικατάσταση τους, έχω κάνει μικρές φυτεύσεις εδώ και 3 χρόνια με ράμνο αλλά έχει πολύ μικρή ανάπτυξη και αισθητικά δεν με γεμίζει. Επίσης στον ίδιο χώρο και την ίδια χρονικά περίοδο έχουν φυτευτεί 3-4 τουγιες και δεν έχουν πάθει κάτι παρόλα που θεωρητικά ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα golden crest. Θα ήθελα τις προτάσεις σας για την επιλογή νέων φυτών λαμβάνοντας υπόψη την παραθαλάσσια περιοχή και την κατά το δυνατό με λογικές απαιτήσεις σε νερό για οικονομικούς λόγους.
    Ευχαριστώ πολύ είμαι στην διάθεση σας για περισσότερες διευκρινήσεις εάν σας είναι χρήσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά αντιμετωπίζω κάποια προβλήματα αυτές τις μέρες.
      Οι τούγιες συγγενεύουν με το Golden crest, αλλά δεν έχουν την ευαισθησία του. Αφού τις δοκιμάσατε και σας αρέσουν, αντικαταστήστε με αυτές όποιο Golden crest χαλάει. Προσέξτε το εξής σημείο, επειδή υπάρχουν κάμποσα είδη και ποικιλίες τούγιας στην αγορά, που διαφέρουν μεταξύ τους στις απαιτήσεις τους και στο τελικό μέγεθος, εσείς θα πρέπει να ξαναπάρετε την ποικιλία που ήδη έχετε.
      Εναλλακτικά δείτε και το μυόπορο (Myoporum laetum) και τους διάφορους ελαίαγνους (Elaeagnus) είναι θάμνοι κατάλληλοι για παραθαλάσσιες περιοχές και έχουν μεγάλη αντοχή στην ξηρασία με πιο ανθεκτικό το πρώτο. Ανάρτηση σχετική με τον ελαίαγνο θα βρείτε πιο κάτω, ανάμεσα στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ.

      Διαγραφή
    2. Κε Ανδριτσόπουλε,
      Σχετικά με την προγενέστερη ανάρτηση θα επιθυμούσα την γνώμη σας στο παρακάτω ζήτημα που με απασχολεί. Έχω αποφασίσει να αντικαταστήσω τα golden crest (όσα έχουν μείνει υγιή) και θα ήθελα τη γνώμη σας, επιβάλετέ να τα ξεριζώσω ή να τα κόψω μόλις πάνω από το έδαφος και με το χρόνο θα αποσυντεθεί η ρίζα τους? Σκέφτομαι να φυτέψω τους θάμνους περίπου ένα μέτρο μπροστά από τα κομμένα δένδρα θα υπάρχει πρόβλημα στην ανάπτυξη τους? Επίσης θα ήθελα την γνώμη σας την πρόταση σας στην σκέψη μου για μια Mix φύτευση θάμνων για φράχτη μέχρι 2,5μ υψο, με διαφορετικά χαρακτηριστικά ανά εποχή π.χ Κερασέα, Ελαίαγνο, Βιβούρνο, κίτρινο γιασεμί, Βερβερίδα Κόκκινη Αγγελική.
      Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

      Διαγραφή
    3. Η μικτή φύτευση είναι μία ιδέα που αρέσει σε πολλούς. Το «κόλπο» είναι να φυτευτούν τα διάφορα είδη σε σωστές αποστάσεις μεταξύ τους. Δηλαδή, πριν τη φύτευση πρέπει να ξέρουμε πόσο μεγάλο μπορεί να γίνει το κάθε είδος και να το φυτέψουμε σε ανάλογη απόσταση από το διπλανό του. Εννοείται πως πρέπει όλα τα είδη που θα μπουν στον φυτοφράχτη να έχουν περίπου τις ίδιες απαιτήσεις σε έδαφος, νερό και ηλιακό φως. Απ' τα είδη που αναφέρατε, η κόκκινη βερβερίδα έχει σημαντικά μικρότερο τελικό μέγεθος από τα άλλα, ενώ την «κερασέα» δεν την γνωρίζω. Δεν πιστεύω να εννοείτε την κερασιά; Σε όλα αυτά προσθέστε και τον ράμνο με το μυόπορο, είναι πολύ βολικά για παραθαλάσσια μέρη κι ας μην έχουν εντυπωσιακή ανθοφορία.
      Στις άλλες ερωτήσεις είναι δύσκολο να απαντήσω επειδή δεν γνωρίζω τι γίνεται μέσα στο έδαφος του κήπου σας. Προσωπικά δεν θα έβγαζα, ούτε θα έκοβα τα υγιή γκόλντεν κρεστ. Είναι εκεί σχεδόν 20 χρόνια, άρα θα φύτευα επιλεγμένα φυτά ανάμεσά τους. Είναι σίγουρο ότι φυτεύοντας στην ίδια θέση ή πολύ κοντά στην θέση όπου πριν ήταν αλλό φυτό θα πρέπει προηγουμένως να εμπλουτισθεί το χώμα με θρεπτικά στοιχεία (πλήρες λίπασμα) και οργανική ουσία (κομποστ ή καλά χωνεμένη κοπριά).

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα σας,

    γύρισα από διακοπές και το γιασεμί που έχω τόσα χρόνια στο μπαλκόνι μου έχει καταξεραθεί. Στην αρχή πίστεψα ότι κάτι δεν πήγε καλά με το πότισμα αλλά αυτό ήταν παράξενο μιας και όλα τα άλλα δέντρα και φυτά τα πήγαν περίφημα. Τελικά περνώντας οι μέρες συνειδητοποιώ ότι είναι άρρωστο. Όλα του τα ξερά φύλλα κολλάνε και έχουν πάνω μαύρες μικρές βούλες. Φοβάμαι ότι είναι τετράνυχος, από μια έρευνα που έκανα στο ίντερνετ. Μου φαίνεται όμως τόσο παράξενο, δεν είχα ποτέ τέτοια κρούσματα :(

    Εσείς τί πιστεύετε; Να σας στείλω μια φωτογραφία; Τί να κάνω; Να το κλαδέψω όλο το φυτό;
    Δίπλα του είναι ένα πλουμπάγκο που δε φαίνεται να έχει πρόβλημα και δύο ιβίσκοι. Από ότι παρατήρησα, ο κόκκινος ιβίσκος έχει αραιά πράσινα έντομα κάτω από τα παλιά φύλλα και νομίζω πως δεν είναι μελίγκρα. Πρέπει να κόλλησε από το γιασεμί :(

    Φοβάμαι μην γίνει πανωλεθρία..

    Σας ευχαριστώ πολύ,
    περιμένω τη συμβουλή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πιθανό να φταίει ο τετράνυχος, εξ άλλου είναι κάτι συνηθισμένο το καλοκαίρι. Δεν νομίζω ότι μόνον αυτός ήταν η αιτία γιατί γράφετε ότι τα φύλλα κολλούν.
      Αφαιρέστε τα ξερά και αν είναι ακόμη ζωντανό το γιασεμί, θα το δείτε να βγάζει νέα φύλλα.
      Για τον ιβίσκο στείλτε φωτογραφία παρακαλώ.

      Διαγραφή
  10. Καλησπερα κυριε Ανδριτσοπουλε, θα ηθελα τη συμβουλη σας για κατι αγριες ελιες μεγαλης ηλικιας τις οποιες θελω να εμβολιασω που προσπαθω εδω και δυο χρονιες και παντα αποτυχαινω. Τον εμβολιασμο τον κανω με κεντρισμο και το μεγαλο προβλημα ειναι οτι τα δεντρα ειναι τοσο στεσαρισμενα που δεν ανοιγει η φλουδα του κορμου. Τι ειδους λιπασμα θα μπορουσε να βοηθησει και αν κατα τον εμβολιασμο θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει καποιου ειδους ορμονικο σκευμασμα (πχ radicin) το οποιο θα αυξησει τις πιθανοτητες επιτυχιας του εμβολιασμου
    Για οποιαδηποτε συμβουλη η αποψη θα σας ημουν υποχρεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως μπορείτε να κάνετε μερικά ποτίσματα νωρίτερα ώστε να μην είναι στρεσαρισμένα τα φυτά; Η επιτυχία του εμβολιασμού δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο λίπασμα. Μάλλον κάνετε κάποιο τεχνικό λάθος κατά τον εμβολιασμό.

      Διαγραφή
    2. Το λιπασμα το ανεφερα μηπως βοηθησει για το στρεσαρισμα των δενδρων και ανοιξει η φλουδα , το νερο ειναι πολυ δυσκολο να παει εκει . Η ορμονη radicin ή οποιοδηποτε αλλο κατα τη γνωμη σας μπορει να βελτιωσει τις πιθανοτητες επιτυχιας;

      Διαγραφή
    3. Το λίπασμα χωρίς νερό, από βροχές ή ποτίσματα, θα έχει μικρό αποτέλεσμα. Η ορμόνη που αναφέρετε είναι ορμόνη ροζοβολίας και χρησιμοποιείται όταν βάζουμε μοσχεύματα να ριζώσουν. Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιο σκεύασμα που να βοηθά στον εμβολιασμό. Πιστεύω ότι κάνετε κάποιο λάθος στην τεχνική του εμβολιασμού.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα κύριε Ανδριτσόπουλε!Θα ήθελα τη συμβουλή σας σχετικά με 4 σεφλέρες που έχω στην ίδια γλάστρα.Τις αγόρασα έτσι κ τώρα φοβάμαι να τις χωρίσω....το θέμα είναι ότι με το φετινό χιονιά τις έβαλα στο κλιμακοστάσιο που έχει μπόλικο φως κ ενώ στην αρχή όλα πήγαιναν καλά κ έβγαλαν και καινούρια φύλλα ξαφνικά άρχισαν να πετάνε τα φύλλα τους...Τώρα που έφτιαξε ο καιρός τις έχω μεταφέρει και πάλι στη βεράντα κ συνεχίζουν φαίνονται "μαραζομένες", τα καινούρια φύλλα που είναι στα ψηλότερα κλαδιά γέρνουν προς τα κάτω (έχουν δημιουργήσει πολύ πιο μακριούς μίσχους από τα παλιότερα). Τι πιστεύετε ότι φταίει;Μπορώ να κάνω κάτι για να τις σώσω;
    Σας ευχαριστώ πολύ,
    περιμένω τη συμβουλή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλλαγές περιβάλλοντος πάντα προκαλούν φυλλόπτωση, όμως απ' αυτά που γράφετε μοιάζει σαν να υπάρχει και κάτι άλλο που δεν πάει καλά. Όταν ποτίζετε το χώμα είναι στεγνό; Φεύγει το νερό απ' τις τρύπες της γλάστρας;

      Διαγραφή
    2. Προσέχω πάντα το χώμα να είναι στεγνό για να ποτίσω, απλά μπορεί ανάμεσα στα ποτίσματα να τις ψεκάσω με χλιαρό νερό γιατί μου έχουν πει πως τους κάνει καλό...ελπίζω να μη χειροτερεύω την κατάστασή τους!!!Σήμερα παρατήρησα στο λουσίντουμ που είχα δίπλα τους βαμβακάδα.Τις εξέτασα εξονυχιστικά και βρήκα σε κάποια φύλλα κάτι που έμοιζε με κοκκοειδή...τα καθάρισα με οινόπνευμα όσα μπόρεσα να βρω...μπορεί αν και ήταν ελάχιστα να έκαναν τόση ζημιά;Μπορώ να κάνω κάτι άλλο;
      Ελπίζω να μη σας κούρασα.Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου απαντήσατε!!!

      Διαγραφή
    3. Απ' αυτά που γράφετε φαίνεται ότι το πρόβλημα ήταν η αλλαγή του χώρου. Πιστεύω ότι θα συνέλθουν. Αν θέλετε ενημερώστε με για το αποτέλεσμα ή και νωρίτερα αν δείτε κάτι άλλο.

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα, με έχετε βοηθήσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ορτανσίας μου και σας ευχαριστώ πολύ.
    Τώρα για τη μικρή τριανταφυλλιά μου σε μεσαία γλάστρα που φτιάχνει όμορφα ευωδιαστά κίτρινα τριαντάφυλλα :
    Πόσο κλαδί κόβω κάτω από το άνθος όταν πια αυτό μαραθεί ;
    Ευχαριστώ και πάλι εκ των προτέρων
    Νίκος Κορμπάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις μικρές τριανταφυλλιές κόβουμε 2-3 μάτια κάτω από το άνθος.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα κύριε Ανδριτσόπουλε!Τελικά οι σεφλέρες μου είχαν κοκκοειδή.Αρχικά παρατήρησα μια κολλώδη ουσία στα φύλλα και με πιο προσεκτική ματιά είδα αρκετά κοκκοειδή στα φύλλα και τους κορμούς.Οπότε έβαλα τη γλάστρα στη μπανιέρα και της έκανα ένα χλιαρό μπάνιο να καθαρίσει από το μελίτωμα, την καθάρισα με βαμβάκι και οινόπνευμα από όλα σχεδόν τα κοκκοειδή και την ψέκασα με νερό-οινόπνευμα-σαπούνι.Και μετά από όλα αυτά σήμερα τη βρήκα γεμάτη μυρμίγκια.....Τι πρέπει να κάνω;Μήπως πρέπει να στραφώ στη λύση των χημικών φαρμάκων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πήρατε δραστικά μέτρα. Τα μυρμήγκια δεν έχουν σχέση με τα κοκκοειδή, έχουν όμως με τις μελίγκρες μια και το μελίτωμα που παράγουν αυτές είναι τροφή για τα μυρμήγκια. Κάπου τριγύρω υπήρχαν και τα «τράβηξαν» οι μελίγκρες στο φυτό. Αν αφήστε λίγο καπνό μέσα σε νερό για 2-3 μέρες, θα προκύψει ένα υγρό που θα διώξει τα μυρμήγκια από το χώμα, αν το ρίξετε εκεί όταν το φυτό είναι ποτισμένο. ΠΡΟΣΕΞΤΕ πολύ γιατί το υγρό αυτό περιέχει νικοτίνη που είναι ισχυρό δηλητήριο. Γύρω από τη γλάστρα ή σε θέσεις όπου κυκλοφορούν μυρμήγκια ρίξτε λίγη γη διατόμων. Είναι μία πούδρα που βρίσκουμε σε κάποια γεωργικά καταστήματα και εμποδίζει τα μυρμήγκια και άλλα μικρά έντομα να κινηθούν επάνω της. Αυτή είναι ακίνδυνη, θέλει όμως προσοχή όταν τη ρίχνετε για να μην φτάσει στα μάτια σας.

      Διαγραφή
  14. καλησπέρα από Θεσσαλονίκη. Στην ορεινή Χαλκιδική έχω φυτεμένα στον κήπο μερικές ρίζες ρυγχόσπερα. Φέτος, για πρώτη χρονιά, μετά τα κρύα του χειμώνα, είδα ότι δεν έδωσαν ακόμη νέα φύλλα, όλα εκτός από ένα, κλάδεψα τα ξερά φύλλα και κλαδιά. Υπάρχει περίπτωση να δώσουν αργότερα ή θα είναι καλύτερα να τα αντικαταστήσω; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δείτε αν είναι ζωντανό το φυτό. Δηλαδή ξύστε με το νύχι ή ένα μαχαιράκι τον φλοιό του, αν από μέσα δείτε κάτι πράσινο, τότε όλα είναι καλά και κάποια στιγμή θα δείτε νέα βλάστηση.

      Διαγραφή
  15. Ανώνυμος20/5/17 13:32

    Καλησπέρα!Έχω έναν πολύ μικρό Φιλάδελφο και μία Μπουκαμβίλια που έχουν προσβληθεί απο αλευρώδη.
    Προσπάθησα να τον απομακρύνω με σαπουνόνερο αλλά 1ον ακόμα βλέπω τα άσπρα μυγάκια στον αέρα χωρίς να βλέπω στα κλαδιά τα αυγά τους (δεν ξέρω από πού αλλού μπορεί να έρχονται αφού δεν βλέπω σε κανένα άλλο φυτό αυγά κι αυτά που υπήρχαν τα εξολόθρευσα) και 2ον το σαπούνι μάλλον έκαψε τα φύλλα χωρίς ευτυχώς να κάψει τα φυτά.
    Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να τον καταπολεμήσω που να είναι και ασφαλής για τα κατοικίδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο το πρόβλημα που έχετε. Ο αλευρώδης ευνοείται σε συνθήκες κακού αερισμού και υψηλής υγρασίας. Όμως σπάνια βρίσκονται σε τέτοιες συνθήκες φυτά όπως ο φιλάδελφος και γη μπουγκανβίλια. Είστε σίγουρος ότι πρόκειται για αλευρώδη; Αν ναι, τότε δοκιμάστε να τον σταματήσετε με κίτρινες κολλώδεις παγίδες. Θα τις αναζητήσετε σε καταστήματα με γεωργικά εφόδια αναφέροντας ότι τις θέλετε για τον αλευρώδη.
      Γιατί το σαπούνι έκαψε τα φύλλα; Και αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο.

      Διαγραφή
  16. Ανώνυμος21/5/17 14:59

    -Τι να σας πω, είναι μυγάκια άσπρα που είχαν αφήσει τα αυγά τους στην αρχή των μαλακών κλαδιών και τα οποία σε όποιο φύλλο καθόντουσαν άφηναν άσπρες βούλες. Η μπουκαμβίλια μου επίσης είχε κολλήσει και βαμβακάδα ή απ'την γαρδένια, η οποία επίσης είχε, ή απ' τα πέυκα της γειτονιάς τα οποία είναι γεμάτα (δεν ξέρω αν η βαμβακάδα των πεύκων μεταφέρεται και σε άλλα φυτά). Μήπως αυτό την έκανε ποιό επιρρεπή;
    Ο αερισμός θέλω να πιστεύω είναι καλός. Όλα τα φυτά είναι σε μεγάλο μπαλκόνι ρετιρέ ανοιχτό απο δυο μεριές.

    -Μήπως έπρεπε να ξεπλύνω το σαπουνόνερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η βαμβακάδα του πεύκου δεν προσβάλλει άλλα φυτά εκτός του πεύκου. Για τη γαρδένια δεν μου φαίνεται περίεργο να έχει (τη δική της) βαμβακάδα, συμβαίνει όταν βρίσκεται σε θέσεις αρκετά σκιερές και με κακό αερισμό. Όμως για τη μπουγκανβίλια είναι και περίεργο και ασυνήθιστο. Αυτό που περιγράφετε για αλευρώδη μοιάζει και με τον θρίπα ή τζιτζικάκι. Αυτό το έντομο δεν είναι κάτασπρο και αφήνει πάνω στα φύλλα κάτι σημάδια σαν ξυσίματα. Δηλαδή εκεί που «δαγκώνει», το φύλλο χάνει το πράσινο χρώμα του και φαίνεται άσπρο-πράσινο. Για τον θρίπα υπάρχουν επίσης κολλώδεις παγίδες, όμως αποτελεσματικά είναι και τα σκευάσματα με πυρίτιο (σιλινόλ, έβερσιλ κ.ά.) αυτά είναι λιπάσματα και όχι φυτοφάρμακα. Τα ψεκάζουμε επάνω στα φύλλα και η επιφάνεια τους γίνεται αρκετά σκληρή για τα «σαγόνια» αυτών των εντόμων.
      Πώς φτιάξατε το σαπουνόνερο; Μήπως δεν το ψεκάσατε αμέσως μετά την παρασκευή του; Μήπως το ψεκάσατε σε απότιστα φυτά;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος21/5/17 20:54

      Δεν θυμάμαι πώς έφτιαξα το σαπουνόνερο αλλά δεν είχα διαβάσει τις οδηγίες που έχετε δώσει. Αν ξαναποφασήσω να ψεκάσω θα το κάνω όπως λέτε, σε ένα φύλλο πρώτα και θα σας πω.

      Όσο για τα μυγάκια η εικόνα τους είναι ακριβώς αυτή (δεν είναι δική μου η φωτογραφία)

      http://www.almanac.com/sites/default/files/image_nodes/whiteflies-pests-garden.jpg

      Οι βούλες δεν φαινόντουσαν απ'το πάνω μέρος του φύλλου όπως συμβαίνει π.χ. στις ελλείψεις στοιχείων παρά φαινόντουσαν σαν ζωγραφιστές πιτσιλιές μόνο απ'το κάτω μέρος, όπως είναι στη φωτογραφία που σας στέλνω.

      Διαγραφή
    3. Αυτό είναι όντως αλευρώδης. Με τις κολλώδεις παγίδες θα δείτε αποτέλεσμα.
      Προσέξτε με τις «συνταγές» αλλά προσέξτε επίσης και το ότι τα φυτά πριν δεχτούν φυτοπροστατευτικά ή λιπάσματα πρέπει να είναι ποτισμένα.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  17. Ανώνυμος23/5/17 19:38

    Σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα σας κ.Ανδριτσόπουλε.Εκμεταλλευόμενη την πολύ καλή σας διάθεση και γνώση,θα ήθελα τη συμβουλή σας σχετικά με τον ιβίσκο.Εφέτος,παρά την προφύλαξή του το χειμώνα,στέγνωσε και έρριξε τα φύλλα του.Τον Απρίλιο του άλλαξα γλάστρα,τον περιποιήθηκα με καινούριο χώμα και λίπανση,τον κλάδεψα,πλην ματαίως δεν ανταποκρίνεται.Εξακολουθεί να μην βγάζει φύλλωμα.Τον έξυσα σε ένα κλαδί του και από μέσα είναι πράσινο,τον έχω σε ηλιόλουστη θέση,για αρκετές ώρες.Πρέπει μάλλον να το πάρω απόφαση ότι τον έχασα;Τι με συμβουλεύετε;Σας ευχαριστώ πολύ.Βέτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπομονή!
      Έχω και 'γω μια μπουγκανβίλια που πάγωσε και στέγνωσε το χειμώνα και ακόμη την περιμένω. Μάλιστα δεν την έχω κλαδέψει. Θα την περιμένω μερικούς μήνες ακόμη για να δω ποιό τμήμα της είναι ζωντανό.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ,για την άμεση και παρήγορη απάντησή σας.

      Διαγραφή
  19. Κύριε Ανδριτσόπουλε καλησπέρα σας,
    Εχω μία ΄"ευγενία" αρκετά μεγάλη την οποία αγόρασα τον Οκτώβριο. Πρίν από μερικές ημέρες παρατήρησα σε μερικά φύλλα της κολλώδη ουσία. Δεν υπάρχουν 'εντομα (ζουζούνια) ΠΟΥΘΕΝΆ το κοίταξα με φακό. Επίσης δεν της έχω αλλάξει θέση. Εν τω μεταξύ τα φύλλα πληθαίνουν παρά το γεγονός ότι έκοψα αυτά που έπασχαν. Επειδή δεν έχω γνώσεις κηπουρικής πείτε μου σας παρακαλώ το μπορώ να κάνω.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
    Μ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού υπάρχει κόλλα κάπου θα είναι κρυμμένες και οι μελίγκρες που την παράγουν. Λίγο πιο κάτω στη σελίδα αυτή θα βρείτε τις ΕΤΙΚΕΤΕΣ. Αναζητήστε αυτή με τον τίτλο «μελίγκρα» για να δείτε τρόπους καταπολέμησης. Όμως με τη ζέστη που ξεκινά και την διακοπή των βροχών, οι μελίγκρες σιγά-σιγά θα φύγουν για να ξανάρθουν αργότερα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές για αυτές.

      Διαγραφή
  20. Ανώνυμος20/8/17 14:32

    Έχω έντονο πρόβλημα φυτοφθωράς σε κωνοφόρα στα οποία εφαρμόζω ριζοποτήσματα με εναλλαγές μυκητοκτόνων.
    Επειδή οι εφαρμογές είναι συχνές και οι ποσότητες των χημικών που καταλήγουν στο έδαφος χωρίς να αξιοποιούνται από τα δέντρα είναι μεγάλες αποφάσισα να αρχίσω να τους χορηγώ φωσφονικές ενώσεις με ενδοκάμβιες ενέσεις αφού θεωρητικά τουλάχιστον με αυτόν το τρόπο η ποσότητα του φαρμάκου είναι άμεσα αξιοποιήσιμη από το φυτό και δεν καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα.
    Το ερώτημα είναι αν μπορώ παράλληλα κατά το τέλος Ιανουαρίου να σκορπίσω γύρω από τους κορμούς και σε μικρό βάθος γαλαζόπετρα και αν ναι σε τι ποσότητα ανά δέντρο. Επίσης το τεχνικό φυλλάδιο των φωσφονικών αναφέρει ότι δεν συνδυάζονται με χαλκό και αναρωτιέμαι αν υπάρχει πρόβλημα με την επαναληπτική εφαρμογή ενδωκάμβιων τέσσερις μήνες αργότερα (τέλος Απριλίου αρχές Μαΐου).
    Τα δέντρα είναι Gold Crest 12-13 χρονών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι υπερβολή να βάλετε και γαλαζόπετρα στο χώμα το χειμώνα και με αυτή μπορεί να κάνετε ζημιές στο χώμα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος21/8/17 23:15

      Σας Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  21. Γειά σας κύριε Ταξιάρχη, έχω μια μικρή πορτοκάλια και δεν βλέπω να αναπτύσσεται έχει μείνει σταθερή τι θα προτείνατε? Και μια ερώτηση για το πότισμα του κηπου κάθε πότε και πόσο? (ρυχοσπερμα, γερανια, μπουξους, μικρές τριανταφυλλιες) ποτιζονται όλα μαζί λόγω αυτόματου ποτίσματος. Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Για την πορτοκαλιά, πρέπει να βρείτε τι την «ενοχλεί». Είναι σε ηλιόλουστη θέση; Σε τι έδαφος είναι φυτεμένη; Δεν ποτίζεται αρκετά; Μήπως πριν φυτευτεί ήταν για χρόνια στην ίδια γλάστρα; Της έχετε βάλει λίπασμα; Αν ναι, τι ήταν αυτό και πόσο της δώσατε;
      Για το πότισμα οι απάντησεις στις ερωτήσεις σας είναι πάρα πολύ απλές. Θα ποτίζετε τα φυτά όποτε διψούν και θα τους δίνετε τόσο νερό όσο χρειάζονται. Ένα αστείο έκανα, αλλά χωρίς πλάκα δεν μπορώ να σας δώσω άλλη απάντηση. Πρέπει μόνος σας να βρείτε κάθε πότε στεγνώνει το χώμα στα φυτά και ανάλογα να ποτίζετε. Αυτό θα το βρείτε με δοκιμές. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ποιά απ΄τα φυτά σας καταναλώνουν πολύ νερό, ποιά θέλουν λιγότερο και ποιά ακόμη λιγότερο. Έτσι, το ρυγχόσπερμο και οι τριανταφυλλιές χρειάζονται περίσσοτερο νερό απ΄τα γεράνια και τα μπούξους. Διαβάστε την ανάρτηση με τίτλο «Πότισμα» (εδώ: https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/05/blog-post_6.html), πιστεύω ότι θα σας βοηθήσει.
      Αν έχετε απορίες μη διστάσετε να μου γράψετε ξανά.

      Διαγραφή
  22. Ανώνυμος29/10/17 08:55

    Αγαπητέ κύριε Ανδριτσόπουλε,
    Έχοντας μπει διάφορες φορές στο site σας, έχω βοηθηθεί πολύ από τον τρόπο που παρουσιάζετε τα φυτά.
    Χάρη στην ανάλυση κι επεξήγηση με πολύ συγκεκριμένο αλλά και ξεκάθαρο τρόπο, μπορώ να καταλάβω κάποια πράγματα, παρόλο που δεν έχω καθόλου γνώσεις επί των γεωπονικών / κηπευτικών θεμάτων.

    Δεδομένου ότι έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας, θα ήθελα, αν έχετε τη δυνατότητα, να μου δώσετε την συμβουλή σας στο ακόλουθο θέμα:

    Έχω μία αυλή που κατά μήκος της έχει ένα παρτέρι μήκους 25 μέτρων και πλάτους 1,5 μέτρου.
    Θα ήθελα να φυτέψω κάποια φυτά, τα οποία, αφενός θα κρύβουν τον τοίχο και θα δημιουργούν μία πράσινη διακόσμηση, αφετέρου, όταν ψηλώσουν θα μου κρύβουν το γειτονικό σπίτι.
    Το γειτονικό σπίτι έχει υψομετρική διαφορά (επικλινές έδαφος) και είναι 2 μέτρα πιο ψηλά από το επίπεδο του δικού μου σπιτιού. Συνεπώς, τα φυτά που θα ήθελα να βάλω θα πρέπει να μπορούν να ψηλώσουν αρκετά (πάνω από 3 μέτρα).

    Το σπίτι βρίσκεται στην Δροσιά Αττικής, η περιοχή έχει υγρασία, το χειμώνα η θερμοκρασία φτάνει τους 4-5 βαθμούς και κάποιες φορές χιονίζει.
    Επίσης, λόγω του γειτονικού σπιτιού που βρίσκεται πιο ψηλά, το παρτέρι που θέλω να φυτέψω τα φυτά είναι σκιερό, κι ο ήλιος το βλέπει μόνο λίγες ώρες μέσα στην ημέρα (12.00 – 14.00 περίπου).

    Σκέφτηκα κάποια φυτά που ψηλώνουν, και ανάμεσα ίσως κάποιους θάμνους των οποίων τα άνθη μυρίζουν όμορφα φθινοπωρινούς / χειμερινούς μήνες και θα ήθελα πολύ τη γνώμη σας:

    - Δάφνες
    - Ελαιαγνός, ποικιλία elaeagnus x ebbingei (επειδή έχει ωραίο άρωμα και δεν έχει καρπούς)
    - Πασχαλιά
    - Οσμανθό ( φοβάμαι όμως μήπως ο καρπός του βρωμίζει την πλακόστρωτη αυλή και επιβαρυνθώ με συχνότερα σκουπίσματα και λεκέδες)

    Επίσης, νομίζετε ότι θα μπορούσα ίσως να βάλω νυχτολούλουδο κάπως να μοσχομυρίζει την άνοιξη,ή δε θα πιάσει λόγω έλλειψης ήλιου;
    Έχετε ίσως κάποια άλλα που θεωρείτε πιο κατάλληλα;


    Σας παρακαλώ πολύ ενημερώστε με, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αν την απάντησή σας τη βρω στο site σας, σε ποιο σημείο του να την ψάξω, γιατί δεν είμαι πολύ εξοικειωμένη με την αναζήτηση.
    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων,
    Με εκτίμηση,
    Χριστιάνα Μακρή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά που σκεφτήκατε είναι καλά για τα άνθη και το άρωμα τους αλλά θα έχουν πρόβλημα σε τόσο σκιερό χώρο. Όμως οι δάφνες είναι καλές. Το βιβούρνο τίνους ή ψευδοδάφνη (όχι όμως η ποικιλία του Eve Price), το βιβούρνο λούσιντουμ και το εύοσμο βιβούρνο (Viburnum odoratissimum) είναι βολικά επίσης. Η αγγελική είναι καλή αλλά μεγαλώνει σχετικά αργά. Από τα δέντρα κατάλληλα είναι η αριά και ο τάξος όμως και τα δύο γίνονται πολύ μεγάλα (ύψος: 15-20 μ. και διάμετρος κόμης: 10-15 μ.). Το δεύτερο μεγαλώνει πολύ αργά. Αμφότερα κλαδεύονται όπως θέλετε. Όμως, τα κλαδιά τους θα εισβάλουν στο γειτονικό οικόπεδο και αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα αν ο γείτονας δεν τα θέλει. Ο κανόνας υπαγορεύει ότι δεν πρέπει να φυτεύονται δέντρα τόσο κοντά στην περίφραξη. Επίσης πρέπει να λάβει κανείς υπ' όψη του και το ότι στο μέλλον αυτά θα σκιάζουν έντονα τον χώρο γύρω τους. Με άλλα λόγια αν βάλετε εκεί κάποια δέντρα θα πρέπει να τα κλαδεύετε για πάντα κάθε χρόνο.
      Έχετε υπ' όψη ότι όλα τα φυτά «λερώνουν», άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο.
      Δυστυχώς δεν μπορώ να σας στείλω e-mail γιατί δεν έχω τη διεύθυνσή σας. Η δική μου είναι στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
  23. Ανώνυμος7/11/17 08:16

    Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας! Να είστε πάντα καλά και να συνεχίζετε με την ίδια αγάπη να μοιράζεστε τις γνώσεις σας με εμάς! Χ. Μακρή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος21/11/17 12:13

    Αγαπητέ κύριε Ανδριτσόπουλε,
    Επικοινωνώ μαζί σας ξανά, σχετικά με την αναζήτηση κατάλληλων φυτών για την αυλή μου, που είναι σκιερή.
    Σχετικά με την αριά και ο ταξος που μου προτείνατε αυτό που με προβληματίζει είναι η μεγάλη τους ανάπτυξη: αναφέρατε ότι φτάνουν τα 20-30 μέτρα, και επειδή η αυλή είναι μικρή, φοβάμαι μήπως μας κρύψει τον ήλιο.
    Εναλλακτικά, η καμφορά πως θα σας φαινόταν σαν ιδέα; Επίσης, είναι φυτό που μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες;

    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κάμφορα είναι όπως και τα άλλα δύο αειθαλές δέντρο, γίνεται και αυτή 15-20 μ. ψηλή με μεγάλη διάμετρο, θέλει ηλιόλουστη θέση, δεν αντέχει στην ξηρασία, οι ρίζες της είναι επιθετικές και επιπλέον όταν το θερμόμετρο πέσει κάτω από τους -5 C αρχίζουν τα προβλήματα. Δεν είναι κατάλληλο για τον χώρο που περιγράφετε. Δεν γνωρίζω κάτι για προβλήματα αλλεργίας απ' τη γύρη της αλλά ξέρω ότι διάφορα μέρη του φυτού μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

      Διαγραφή
  25. Γεωργία Νασιάκου30/1/18 21:02

    Κε Ανδριτσόπουλε καλησπέρα σας. Επικοινωνώ πάλι μαζί σας σχετικά με το μπαμπού που έχω σε γλάστρα.Τελικά τα μπαμπού θέλουν πολύ πότισμα ή όχι? Πήγα σήμερα στο εξοχικό και το μπαμπού είναι σε κακά χάλια.Το μεγαλύτερο κομμάτι του αποτελείται από ξερά φύλλα. Τι να κάνω? Πώς μπορώ να σας στείλω φωτογραφίες? Ευχαριστώ!!!





    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Θέλει πότισμα όταν το χώμα του είναι στεγνό. Δεν είναι από εκείνα τα φυτά που «πίνουν» πολύ νερό, όπως η ορτανσία για παράδειγμα. Όμως δεν είναι κι από εκείνα που μπορείς να ξεχάσεις, όπως το γιούκα. Πιστεύω ότι αλλού πρέπει να ψάξετε την αιτία του προβλήματος. Τα περισσότερα είδη μπαμπού γίνονται τόσο μεγάλα ώστε δυσκολεύονται να αναπτυχθούν μέσα σε γλάστρα. Μπορεί να φταίνει και οι δυνατοί άνεμοι. Τα μπαμπού ευδοκιμούν σε υπήνεμες θέσεις.
      Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το e-mail μου. Εκεί μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  26. Καλημέρα, ελπίζω να είστε πάντα καλά και να μας δίνετε καλές συμβουλές.
    Η καμέλια μου, λοιπόν, που μετράει περί τα 20 χρόνια - χάρη στη συχωρεμένη μητέρα μου που την ανάθρεψε - με ύψος και πλάτος πάνω από 1 μέτρο, τα τελευταία 4 χρόνια φτιάχνει μπουμπούκια όπου τα περισσότερα φτάνουν μέχρι το πρώτο στάδιο : δηλαδή σκάνε και φαίνεται το άνθος [χρώμα φούξια] αλλά δεν ανοίγουν εντελώς. Τα υπόλοιπα δεν ανοίγουν καθόλου. Για μοναδική φορά πέρυσι άνοιξαν προς έκπληξη περί τα 10 άνθη. Εφέτος πάλι τα ίδια. Τι κάνω ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που περιγράφετε είναι σημάδι αδυναμίας. Η καμέλιά σας παράγει έναν αριθμό μπουμπουκιών αλλά δεν μπορεί να τα ανοίξει γιατί δεν έχει τη δύναμη να το κάνει. Έχετε αντικαταστήσει ποτέ το επιφανειακό χώμα με νέο. Λίπασμα δίνετε, αν ναι τι είδους και κάθε πότε; Η αλλαγή του επιφανειακού χώματος (2-3 δάχτυλα βάθος) είναι μια δουλειά που καλό είναι να γίνεται μια φορά το χρόνο. Ενώ η λίπανση είναι κάτι που πρέπει να γίνεται πιο συχνά.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος9/5/18 09:20

      Καλημέρα, συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά έλλειπα.
      Το ενισχυτικό που βάζω στην καμέλια μου κάθε 20 περίπου μέρες είναι :LIFE PLUS - ΑΖΩΤΟΥΧΟ ΛΙΠΑΣΜΑ. Επίσης άλλαξα και το επιφανειακό χώμα. Καλά είναι όλα αυτά ;
      με εκτίμηση

      Διαγραφή
    3. Στο φυτό βάζω το LIFE PLUS - ΑΖΩΤΟΥΧΟ ΛΙΠΑΣΜΑ. Επίσης αντικατέστησα το επιφανειακό χώμα.
      Ελπίζω να πάνε όλα καλά στον φετινό χειμώνα, τι λέτε ;

      Διαγραφή
    4. Καλά κάνατε και αντικαταστήσατε το επιφανειακό χώμα. Σε μεγάλες γλάστρες αυτό είναι απαραίτητο κάθε χρόνο. Το λίπασμα που χρησιμοποιείτε περιέχει άλλα θρεπτικά στοιχεία ή διαθέτει μόνον άζωτο;

      Διαγραφή
    5. Περιέχει : Άζωτο - Κάλιο - Ασέστιο Θείο - Ψευδάργυρο - Μαγγάνιο και Φυτικά Εκχυλίσματα, μαζί με πρωτείνες, αμινοξέα σάκχαρα και οργανικά οξέα.
      ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας
      με εκτίμηση

      Διαγραφή
    6. Ένα καλό λίπασμα για φυτά όπως η καμέλια πρέπει να περιέχει τουλάχιστον τα τρία κύρια στοιχεία, άζωτο (Ν), φώσφορο (Ρ) και κάλιο (Κ). Ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο κ.λπ. ή ουσίες όπως τα αμινοξέα κ.ά. είναι όλα χρήσιμα και ευπρόσδεκτα όμως τα τρία κύρια θρεπτικά στοιχεία είναι απαραίτητα.

      Διαγραφή
  27. Κατερίνα22/4/18 11:45

    Καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά.
    Πραγματικά είμαι ενθουσιασμένη με τις λεπτομέρειες που δίνετε στις απαντήσεις σας και ευχαριστούμε για την μετάδοση της γνώσης σας.
    Εγώ καινούργια στο "χόμπι" μιας και τώρα απέκτησα κήπο στο εξοχικό που τόσα χρόνια παλεύω ξεκινάω δειλά δειλά αυτό για το οποίο υπεμεινα τόσα χρόνια την ταλαιπωρία και τα έξοδα. Να φτιάξω έναν όμορφο κήπο.
    Μου έφεραν λοιπόν για να μπω στο θέμα ένα μικρό ελατακι από κάποιο διπλανό οικόπεδο που δεν ήθελαν να το φυτέψω. Ήταν μόνο με τις ρίζες του χωρίς χώμα βέβαια. Το φυτέψαμε, το πότισαμε, βέβαια δεν λειπουν και οι βροχές σε αυτό το μέρος (ορεινό, Βυτίνα) του βάλαμε και κάποιες φορές παγάκια στη ρίζα γιατί μας το είπε κάποιος ντόπιος, αλλά διαπιστώσαμε ότι άρχισε να μαδάει τις βελόνες του παρότι ακόμα είναι πράσινο. Τεράστια απογοήτευση. Ίσως έφταιγε ότι αυτό έγινε Μάρτιο μήνα, ίσως ότι έμεινε μάλλον κάποιες μέρες έξω πριν φυτευτεί, δεν ξέρω. Δεν το ξεριζωσαμε ακόμα. Υπάρχει κατά την γνώμη σας κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να κάνουμε?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια,
      Έπρεπε να φυτευτεί το ταχύτερο δυνατόν. Αν είναι ακόμη ζωντανό, δοκιμάστε να του δώσετε κάποιο λίπασμα από εκχύλισμα φυκιών όπως είναι το Ακάντιαν για παράδειγμα. Για να δείτε αν είναι ζωντανό, ξύστε το φλοιό με το νύχι. Αν δείτε κάτι πράσινο, τότε υπάρχουν ελπίδες.

      Διαγραφή
  28. Μαρία19/6/18 21:36

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το καταπληκτικό σας blog!
    Έχω επιδρομή μυρμηγκιών στο μπαλκόνι μου και δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω. Έχω 10-15 γλάστρες, μικρές και μεσαίες. Έβλεπα από την άνοιξη να κυκλοφορούν κάτι μυρμηγκια αλλά δεν έδινα σημασία. Μετά είδα πολλά μυρμήγκια και βαμβακάδα στη λεμονιά. Την καθάρισα με οινόπνευμα, την ψέκασα με σαπουνόνερο και οινόπνευμα, τα μυρμήγκια σκοτώνονται (και η μελίγκρα;) αλλά έρχονται συνεχώς κι άλλα. Να μην τα πολυλογώ, έχω περίπου ένα μήνα που παλεύω με τα μυρμήγκια που έχουν γεμίσει σχεδόν όλα τα φυτά μου. Μελίγκρες δεν είναι ορατές παρά μόνο στη λεμονιά και σε ένα νυχτολούλουδο, αλλά τα μυρμήγκια είναι παντού, ανεβοκατεβαίνουν σε όλα τα φυτά. Ψεκάζω καθημερινά με σαπουνόνερο και οινόπνευμα, αλλά φαίνεται να είναι μόνο προσωρινή λύση. Είδα οτι τα μυρμήγκια ανεβαίνουν στα ξύλα της στέγης και ψέκασα τα ξύλα, όσο έφτανα, με baygon, μήπως και κατά τύχη βρω τη φωλιά τους. Kακό, ξέρω, αλλά δεν ξέρω τι άλλο να κάνω και δεν κατάφερα και τίποτα. Διαβάζω διάφορους τρόπους να απωθηθούν τα μυρμήγκια από τις γλάστες αλλά και αυτό πόσο "λύση" μπορεί να είναι οταν υπάρχουν τόσα πολλά;
    Βοήθεια σας παρακαλώ!
    Με εκτίμηση, Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Καλά κάνατε και ψεκάσατε με μπαϊγκόν στα ξύλα. Φυσικά μη βάλετε τέτοιο και στα φυτά. Αν ψάξτε σε καλά κέντρα κήπου ή σε μαγαζιά με βιολογικά γεωργικά φάρμακα μπορεί να βρείτε μία σκόνη που λέγεται Γη διατόμων. Μοιάζει με πούδρα και θα βάλτε λίγη απ' αυτή στο δάπεδο εκεί που κινούνται τα μυρμήγκια ή σε άλλα περάσματα. Όταν την πάρει ο αέρας ανανεώστε την. Αυτό θα «πιάσει» τα μυρμήγκια που κινούνται έξω από τις γλάστρες. Για όσα είναι μέσα στο χώμα ρίξτε λίγο θειικό σίδηρο (καραμπογιά). Αραιώστε τη σκόνη σε νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Ρίξτε το διάλυμα στις γλάστρες σε φυτά ήδη ποτισμένα. Προσέξτε πολύ γιατί ο θειικός σίδηρος λερώνει τα πατώματα.
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Μαρία4/7/18 00:07

      Ευχαριστώ θερμά για την απάντηση! Τώρα ζητώ εγώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, έμπλεξα με δουλειές. Θα τα εφαρμόσω αυτά που μου είπατε αλλά πάλι θα κάνω κάποιες μέρες να σας γράψω γιατί είμαι στην επαρχία και δεν θα τα βρω αυτά εδώ. Το αναρριχητικό που το έχουν σχεδόν καλύψει τα μυρμήγκια, μπορώ να το πασπαλίσω με τη γη διατόμων;
      Και πάλι σας ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    3. Όχι. Να μην βάλετε γη διατόμων επάνω στο φυτό. Θα την πέρνει ο αέρας κι αν πάει στα μάτια φέρνει τσούξιμο. Μπορείτε να βάλετε στο πάτωμα σε σημεία απ' όπου περνούν τα μυρμήγκια.
      Ελέγξτε το φυτό που έχει τα μυρμήγκια για μελίγκρες. Μάλλον θα βρείτε πολλές απ΄αυτές εκεί. Για την καταπολέμησή τους διαβάστε τη σχετική ανάρτηση εδώ: https://taxiarxi.blogspot.com/2013/04/blog-post_6.html. Ψάξτε και στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ λίγο πιο κάτω να βρείτε αυτή με τον τίτλο: μελίγκρες.

      Διαγραφή
  29. Καλησπέρα, ελπίζω να μην ενοχλώ. Είδα πως κάποιος έχει στην Ξάνθη; φυτο κεράκι, hoya carnosa. Θα μπορούσατε να τον ενημερώσετε πως ψάχνω να βρω κ αν μπορεί να μου δώσει ένα μόσχευμα? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μπορώ να σας δώσω κ το τλφνο μου αν νομιζετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Εδώ που γράψατε για το κεράκι δεν πρόκειται να βρει το μήνυμα ο ενδιαφερόμενος. Έπρεπε να απαντήσετε στο σχόλιό του, στην ανάρτηση για το κεράκι.
      Δεν χάθηκε το μήνυμά σας. Μηνύματα, σχόλια και ερωτήσεις αναγνωστών του μπλογκ δημοσιεύονται αφού τα διαβάσω.

      Διαγραφή
  31. Κύριε Ανδριτσόπουλε καλησπέρα σας. Θα ήθελα καταρχήν να σας συγχαρώ για το έργο σας και εν συνεχεία να σας ρωτήσω... μετά από τι διάστημα εφαρμογής χηλικού σιδήρου στα φυτά, μπορώ να ρίξω λίπασμα 20 - 20 - 20;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Βάλτε το λίπασμα 3-4 ποτίσματα μετά τον χηλικό σίδηρο.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας.

      Διαγραφή
  32. Καλησπέρα! Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια δέντρα είναι κατάλληλα για κήπο χωρίς να καταστρέφουν τα θεμέλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τα θεμέλια ενός κτιρίου δεν καταστρέφονται έτσι απλά επειδή είναι κοντά του ένα δέντρο. Εξ άλλου στα σύγχρονα σπίτια τα θεμέλια συχνά καλύπτονται από αντιρριζική μεμβράνη. Γενικά όλα τα δέντρα δεν πρέπει να φυτεύονται σε απόσταση μικρότερη των 5-7 μ. Κι αν μιλάμε για δέντρα που γίνονται πολύ μεγάλα (π.χ. πεύκο, μανόλια, χαρουπιά κ.ά.) η απόσταση αυτή μεγαλώνει. Επίσης αποφύγετε να φυτέψετε κοντά:συκιά, ευκάλυπτο, λεύκα, φίκο ροδίτικο, πλάτανο. Αυτά καλό είναι να μη φυτεύονται ούτε κοντά σε μάντρες, βόθρους και άλλες μικρές κατασκευές.

      Διαγραφή
  33. Ανώνυμος2/4/19 19:10

    Καλησπέρα σας,
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν τα λιπάσματα έχουν ημερομηνία λήξης. Π.χ.αζωτουχα,θειαφι,σιδηρος.βρηκα στο εξοχικό μου στην αποθήκη κάτι παλιά τσουβάλια με λίπασμα αζώτου και ένα τσουβάλι με λίπασμα σιδήρου. Εξωτερικά τα τσουβάλια είναι σε άθλια κατάσταση αλλά μέσα μου φαίνονται οκ. Μπορώ άραγε να τα ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΣΩ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
      Ναι έχουν ημερομηνία λήξης. Αν έχουν πάρει υγρασία δεν είναι χρήσιμα.

      Διαγραφή
  34. Ανώνυμος6/5/19 02:04

    Καλησπερα σας, θα ηθελα να ρωτησω κατι το οποιο θεωρω πως ειναι απορια πολλων. Σε ολους μας εχει τυχει να αγορασουμε διαφορων τυπων λουλουδια απο ενα φυτωριο και σε λιγες μερες αυτα να μην ειναι οπως οταν τα πρωτοπηραμε αλλα πιο ατονα, πιο "αχρωμα" κλπ. Τι ειναι αυτο που κανουν στα φυτωρια κ τα φυτα φαινονται πιο φρεσκα εκει με γυαλιστερα φυλλα εντονα χρωματα κλπ και μολις τα φερεις στο σπιτι ατονούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      1. Είναι λάθος να αγοράζουμε «λουλούδια». Το σωστό είναι να αγοράζουμε «μπουμπούκια». Μέσα στις επόμενες μέρες τα τελευταία πρόκειται να ανθίσουν ενώ τα πρώτα θα χαθούν καθώς θα γίνουν σπόροι και καρποί.
      2. Οι επαγγελματίες δεν παραλείπουν να δίνουν λίπασμα στα φυτά τους τακτικά και μάλιστα οι πιο «εξελιγμένοι» απ' αυτούς δίνουν ακριβώς τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά.
      3. Τα λαμπερά χρώματα οφείλονται στις σωστές συνθήκες καλλιέργειας ή και στην εφαρμογή υλικών που κάνουν τα φύλλα να γυαλίζουν όπως το γάλα, ο θερινός πολτός ή τα ειδικά γυαλιστικά σπρέι. Τα δύο τελευταία χρειάζονται προσοχή στην εφαρμογή τους.

      Διαγραφή
  35. Καλησπερα σας κ συγχαρητηρια για τη διαθεση που εχετε να δινετε επιστημονικες συμβουλες!
    Παρακαλω θα ηθελα να ρωτησω εαν μπορω να κλαδεψω 10ετιας κυπαρισια Αριζονες..τα αφησαμε χωρις κλαδεμα κ εχουν γυρει αρκετα κ η φυλλωσια τους δεν ειναι τοσο πυκνη
    Επισης το ιδιο για τις τουγιες που εχουν αδειασει στο κατω μερος κ εχουν ψηλωσει πολυ..Μπορουμε κλαδευοντας να αναγκασουμε το φυτο να πεταξει κλαδια πιο χαμηλα;
    Σας ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας
      Το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο σε αυτά τα φυτά. Γίνεται μόνον με σκοπό να μην αραιώνει πολύ η φυλλωσιά τους. Στο κυπαρίσσι μπορεί και να είναι αραιή η φυλλωσιά απ' τη φύση της, όμως με την τούγια δεν ισχύει αυτό. Αυτή είναι πυκνή. Είναι φυτεμένη σε θέση κατάλληλη; Θέλει θέση ηλιόλουστη.
      Αν τα κλαδέψετε θα πυκνώσει η κόμη όμως δεν πρέπει να αφαιρέσετε πάρα πολύ απ' την παλιά βλάστηση.

      Διαγραφή
  36. Καλησπέρα,αγόρασα μια γλάστρα δενδρολίβανο κ την αλλαξα σε μεγαλύτερη εβαλα κ λιπασμα μετά από 4 μερες μου μαύρισαν ορισμένα κλωνάρια με τα φύλλα του.Υπαρχει περίπτωση να έκανα κάτι λάθος στην αλλαγή γλάστρας ή απλά το πότισα πολυ;Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιθανότερο είναι ότι κάτι κάνατε λάθος κατά τη μεταφύτευση. Μάλλον κάποιες ρίζες έσπασαν και το φυτό έπαθε ζημιές. Μέσα σε 4 μέρες δεν μπορεί να έπαθε ζημιά από το υπερβολικό πότισμα εκτός κι αν το δεντρολίβανο βρίσκεται μέσα σε στάσιμο νερό. Τέλος το λίπασμα θα μπορούσε να κάνει ζημιά στην περίπτωση που το φυτό ήταν απότιστο.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ κ πάλι για την απάντηση,τα κλωναρια που μαυρισαν να τα κοψω η να τα αφησω ετσι;

      Διαγραφή
    3. Ό,τι είναι ξερό μπορεί να κοπεί.

      Διαγραφή
  37. Σοφία28/9/19 09:32

    Καλημέρα κ. Ανδριτσόπουλε,

    Έχω στο μπαλκόνι μου ένα φυτό που δε γνωρίζω πώς λέγεται, μοιάζει με τη μονστέρα αλλά δεν είναι αναρριχητικό. Μπορεί να είναι ακόμα και 40 ετών, τόσο περίπου το θυμάμαι στο σπίτι μας. Έχει αποδειχθεί πολύ ανθεκτικό. Παλιότερα έβγαζε φύλλα μεγάλα σαν πιάτα αλλά τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει μαραζώσει και βγάζει πολύ μικρά φύλλα. Πέρσι του είχα βάλει κάποιες φορές λίπασμα, αλλά δεν το βοήθησε, μπορεί και να το έκανε χειρότερα (υδατοδιαλυτό λίπασμα, μέσα στο νερό του ποτίσματος). Τι να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ίσως το φυτό είναι κάποιο είδος φιλόδεντρου. Αν θέλετε μπορείτε να μου στείλετε μια-δυο φωτογραφίες του και ίσως καταφέρω να το αναγνωρίσω. Θα βρείτε το email μου στη δεξιά στήλη. Τώρα πάμε στο πρόβλημα, πόσο καιρό είναι το φυτό στην ίδια γλάστρα; Έχετε αντικαταστήσει ποτέ το επιφανειακό χώμα με νέο; Το λίπασμα θα έκανε ζημιά μόνον αν το φυτό ήταν τελείως απότιστο.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  38. Nikos ΚΟΡΜΠΑΣ26/10/19 10:48

    Καλημέρα
    άλλη μια ερώτηση και ευχαριστώ για τον χρόνο σας :
    Η καμέλια μου - 15 χρόνων - κάθε χρόνο τέτοια εποχή εμφανίζει πάνω από 30 μπουμπούκια που προσπαθεί να τα ανοίξει κατά τον Φλεβάρη. Όμως κατορθώνει να ανοίξει δύο ή τρία μόνο. Τί μπορεί να συμβαίνει, όταν κατά τα άλλα το φυτό δείχνει υγιέστατο [ ύψος 1,50 μ.] σε γλαστρα ύψους 60 εκατ. και ανοίγματος 59 εκατ.. Το χώμα συμπληρώνεται κάθε χρόνο και τροφοδοτείται με το κατάλληλο λίπασμα τακτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το φυτό έχει περισσότερα μπουμπούκια απ' όσα μπορεί να αντέξει. Έχετε δοκιμάσει να αραιώσετε τα μπουμπούκια όσο ακόμη είναι μικρά; Για παράδειγμα, αν κάθε κορυφή έχει 3-4 ανθοφόρα μπουμπούκια αφαιρέστε τα μισά όσο ακόμη είναι μικρά. Προσοχή μην τα μπερδέψετε με τα φυλλοφόρα που είναι μυτερά ενώ τα ανθοφόρα είναι στρογγυλεμένα. Τι λίπασμα δίνετε στο φυτό και κάθε πότε; Είναι εκτεθειμένο στον άνεμο;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  39. Με τα μπουμπουκια το έκανα. Αν δεν σας κάνει κόπο συστήστε μου ένα λίπασμα και τη σχετική δοσολογία, γιατί στα φυτώρια μου δίνουν καθε χρόνο και ένα διαφορετικό. Το φυτό δεν είναι εκτεθειμένο στον άνεμο καθόλου. Περιμένω νέα σας, με εκτίμηση. Ν. Κορμπάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω κάποιο ιδιαίτερο λίπασμα. Αν ζητήστε κάποιο πλήρες λίπασμα για οξύφιλα ή κάποιο πλήρες λίπασμα για ανθοφόρα φυτά θα κάνετε τη δουλειά σας. Την χρονιά που πέρασε, τι λίπασμα δίνατε στο φυτό σας και κάθε πότε;
      Περιμένω νέα σας.
      Παρακαλώ απαντήστε μου εδώ από κάτω. Μην ανοίξετε νέο θέμα.

      Διαγραφή
    2. Το λίπασμα που χρησιμοποίησα είναι το SEQUESTREN 138 Fe NK 100. Να το επαναλάβω ;
      ευχαριστώ για το ενδιαφέρον
      με εκτίμηση

      Διαγραφή
    3. Αυτό που χρησιμοποιείται δεν είναι πλήρες (με όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία) λίπασμα. Είναι χηλικός σίδηρος, δηλαδή ένα ειδικό λίπασμα που περιέχει σίδηρο. Ζητήστε κάποιο πλήρες λίπασμα για οξύφιλα ή κάποιο πλήρες λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, σε μορφή σκόνης ή υγρό. Σίδηρο δώστε προληπτικά 1-2 φορές το χρόνο το πολύ ή όποτε χρειαστεί.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πάρα πολύ, μένω υπόχρεος
      με εκτίμηση

      Διαγραφή
  40. Γειά σας κ. Ταξιάρχη θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί μου ξεραινονται τα φύλλα της Μανωλιας μου. Το δέντρο είναι 3 μέτρα το φύτεψα Απρίλιο με καταπράσινα φύλλα και τώρα αρχίζουν και καφετιζουν το ποτιζω και 10 ημέρες. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τα φύλλα που κιτρινίζουν είναι από τα παλιά; Είναι στις κορυφές ή στη βάση των κλαδιών;
      Η μανόλια είναι στο χώμα, υποθέτω. Γενικά τα φυτά μετά τη φύτευση παθαίνουν ένα σοκ επειδή όλο και κάποιες ρίζες κόβωνται κατά το φύτεμα. Η πρώτη συνέπεια είναι να χαλάσουν κάποια παλιά φύλλα.
      Δεν μπορώ να γνωρίζω αν το πότισμα που κάνετε είναι πολύ ή λίγο. Δεν έχω εικόνα. Επίσης υποθέτω ότι το δέντρο δεν είναι εκτεθειμένο σε ανέμους ή διαφορετικά είναι καλά στερεωμένο.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  41. Mαρία Κ.29/5/20 09:22

    Καλημέρα κ. Ταξιάρχη,
    Πέρσι όλα μου τα γεράνια και τα πελαργόνια τα φάγανε κάμπιες. Μετά το χειμώνα και αφού δεν άφησαν φύλλο για φύλλο, βρήκα κάτι άσπρα κουκούλια. Φέτος αρχίζω πάλι να βλέπω τρύπες στα φύλλα και ήθελα να σας ρωτήσω τι να κάνω.
    Διάβασα ότι ο βάκιλλος της Θουριγγείας σκοτώνει τις κάμπιες, να τα ψεκάσω με αυτό; Να ψεκάσω προληπτικά και τα φυτά που δεν έχουν ακόμα τρύπες; Αρκεί ένα ψέκασμα ή θέλει και επανάληψη;

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι, ο βάκιλος είναι κατάλληλος. Σίγουρα θα χρειαστούν επαναλήψεις καθώς το μικρόβιο αυτό δρα στις νεαρές προνύμφες που εμφανίζονται πάνω στα φύλλα και ανά 7-10 μέρες εμφανίζονται νέες γενιές αυτή την εποχή. Πριν να διαβάστε οπωσδήποτε τις οδηγίες χρήσης.

      Διαγραφή
    2. Μαρία Κ.29/5/20 19:16

      Σας ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  42. Ανώνυμος28/6/20 12:34

    Γεια σας, σχετικά με ενα ρυγχόσπερμα που αγόρασα σε γλάστρα εδώ και 1 μήνα, ήθελα να ρωτήσω για κάτι άσπρα σαν βαμβακάκι που είδα στα φύλλα του, ορισμένααπό τα οποία είναι φαγωμένα. Τι να ρίξω για την καταπολέμηση; ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν ξέρω τι να πω, η περιγραφή δεν είναι επαρκής για να καταλάβω τι συμβαίνει. Αν θέλετε μπορείτε να μου στείλετε εικόνες. Θα βρείτε το e-mail μου στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
    2. Λίγο πιο κάτω θα βρείτε τις Ετικέτες, αναζητήστε εκεί αυτή με τίτλο «ρυγχόσπερμο», ίσως στις σχετικές δημοσιεύσεις βρείτε κάτι χρήσιμο.

      Διαγραφή
  43. Ανώνυμος28/6/20 13:31

    Σε νέο ρυγχόσπερμο σε γλάστρα εμφανίστηκαν κολλημένα στα φυλλα κατι μικρά ασπράκια σχήματος κυλινδρικού, εμφάνισης σαν βαμβάκι και τρώνε τα φύλλα. Τι να κάνω; ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η περιγραφή δεν είναι επαρκής για να καταλάβω τι συμβαίνει. Αν θέλετε μπορείτε να μου στείλετε εικόνες. Θα βρείτε το e-mail μου στη δεξιά στήλη.
      Λίγο πιο κάτω θα βρείτε τις Ετικέτες, αναζητήστε εκεί αυτή με τίτλο «ρυγχόσπερμο», ίσως στις σχετικές δημοσιεύσεις βρείτε κάτι χρήσιμο.

      Διαγραφή
  44. Ανώνυμος22/7/20 09:01

    Γεια σας
    Με βοηθήσατε πριν λίγα χρόνια να επιλέξω την κουτσουπιά ως δέντρο για σκιά, με ρίζες που δεν δημιουργούν πρόβλημα σε κοντινές κατασκευές. Τώρα έχει μεγαλώσει και την καμαρώνω!
    Επανέρχομαι στο ίδιο θέμα και ψάχνοντας για φυλλοβόλο με ριζικό σύστημα που δεν "επιτίθεται" διάβασα κάπου ότι ισχύει το ίδιο και για την κορομηλιά. Θα ήθελα την επιβεβαίωση από εσάς για να προχωρήσω...
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Όσον αφορά το ριζικό σύστημα, δεν είναι επιθετικό. Όμως είναι πάρα πολύ παραγωγικό έτσι όταν μεγαλώσει, αν δεν μαζεύετε τους καρπούς, θα δείτε να ξεφυτρώνουν παντού νέες κορομηλιές.

      Διαγραφή
  45. Κύριε Ανδριτσόπουλε,θα ήθελα να με βοηθήσετε σε δύο προβλήματα : 1) Η γαρδένά μου ,ενώ είχε πολύ καλή ανάπτυξη,μάλιστα έβγαλε και μερικά άνθη την άνοιξη ,ξαφνικά βγάζει πολύ μικρά φυλλαράκια και συρρικνωμένα .(Σας έχω στείλλει φωτογραφίες στο email σας )Γενικά το φυτό φαίνεται άρρωστο.Τί μπορεί να φταίει ; 2) Έχω μιά ελιά σε γλάστρα περίπου 15 χρόνια.Για πρώτη φορά φέτος γέμισε καρπούς.Μετά όμως τη πτώση των καρπών,φαίνεται αδύναμη και δεν βγάζει νέα κλαράκια.Τί μπορεί να συμβαίνει; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      1. Δεν έχω λάβει κάτι στο e-mail μου. Η διεύθυνσή μου είναι στη δεξιά στήλη.
      2. Το ότι έπεσαν οι καρποί μέσα στο καλοκαίρι σε συνδυασμό με την αδυναμία δείχνει, είτε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων, είτε στρίμωγμα. Μήπως η ελιά είναι στην ίδια γλάστρα με το ίδιο χώμα πολλά χρόνια;
      Περιμένω νέα σας και τις φωτογραφίες.

      Διαγραφή
  46. Για την ελιά φοβάμαι ότι συμβαίνουν και τα δύο.Τί μπορώ να κάνω ;΄Εχει για μένα συμβολική και συναισθηματική αξία.΄Οσο για τη γαρδένια,ξαναστέλνω φωτογραφία. Σας ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μπορείτε να μεταφυτεύσετε την ελιά σε μεγαλύτερη γλάστρα ακόμη και άμεσα, αλλά λίπασμα μην δώσετε πριν περάσουν οι ζέστες του καλοκαιριού. Μέχρι στιγμής δεν έχω λάβει μέιλ.

      Διαγραφή
  47. Ανώνυμος10/10/20 09:37

    Κε Ανδριτσοπουλε, κατ' αρχας να σας ευχαριστησω παρα πολυ για την βοηθεια σας και τις πληροφοριες που δινετε σε ολους μας.
    Θα ηθελα αν μπορειτε να με βοηθησετε με το προβλημα που εχω με μια στερλιτσια. Εδω και λιγες ημερες εχουν αρχισει τα εξωτερικα φυλλα να γινονται καφε.(οι μισχοι ειναι καφε μαλακοι & τα φυλλα ξερα) Προκειται για νεο σχετικα φυτο, που μεταφυτευθηκε περυσι, με 8 φυλλα ολα κι ολα, οποτε εχουν μεινει μονο δυο-τρια πρασινα. Δεν μπορω να καταλαβω τι δεν παει καλα, γιατι φαινοταν οτι αναπυσσοταν ομαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Θέλω να καταλάβω μερικά πράγματα. Η στρελίτζια το 2019 είχε 8 φύλλα και τη μεταφυτεύσατε σε μεγαλύτερη γλάστρα. Από τότε μέχρι και λίγες μέρες πριν, όταν άρχισαν να χαλάνε τα εξωτερικά φύλλα, αναπτύσσονταν κανονικά. Δηλαδή έκανε κι άλλα φύλλα, ίσως και άνθη. Σωστά τα κατάλαβα ως εδώ;
      Η νέα γλάστρα στραγγίζει κανονικά; Φεύγει το νερό από τον πυθμένα της; Δώσατε κάποιο λίπασμα; Αν ναι ποιό ήταν αυτό και πότε το δώσατε; Έχετε ελέγξει τα φύλλα για προβλήματα από έντομα;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος12/10/20 12:16

      Γεια σας, σας ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση.
      Στις αρχες 2019 φυτευθηκε (προηλθε απο διαιρεση μεγαλυτερου φυτου) και ειχε τρια μολις μικρα φυλλα. Αναπτυχθηκε βγαζοντας νεα φυλλα (καθολου ανθη) και τον Σεπτεμβριο 2019 μεταφυτευθηκε στην γλαστρα οπου ειναι μεχρι και σημερα και συνεχιζοντας να μεγαλωνει. Σημερα εχει 8 μεγαλα πια φυλλα (οποια παλια ξεραινονται τα κοβω). Η γλαστρα στραγγιζει καλα και μαλιστα επειδη γνωριζω οτι προκειται για φυτο με μικρες απαιτησεις σε νερο δεν το ποτιζω πολυ. Δεν εχω ριξει ποτε λιπασμα και επισης ειναι σε ηλιολουστη θεση. Μεχρι πριν μια-δυο εβδομαδες ηταν καταπρασινο και ευρωστο. Στα φυλλα του δεν διακρινω προβλημα απο εντομα.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Η εικόνα που περιγράφετε θυμίζει ζημιά στις ρίζες. Αν αποκλείσουμε ότι προκλήθκηε από υπερβολικό πότισμα ή/και κακή στράγγιση, τότε οι πιθανότερες αιτίες μπορεί να είναι, μύκητες (που κατά κανόνα ευνοούνται από την υψηλή υγρασία) ή έντομα.
      Ας αρχίσουμε απ' τα πιο συνηθισμένα: Αν μπορείτε να βγάλετε το φυτό από τη γλάστρα χωρίς να σπάσετε τη μπάλα, κάντε το. Αν όχι σκαλίστε ελαφρά το χώμα στην επιφάνειά του. Ψάξτε για υπόλευκα «σκουλήκια» μήκους 3-4 εκ. με πάχος 1 εκ. περίπου, που έχουν σχήμα C. Είναι οι προνύμφες της χρυσόμυγας που κάνουν ζημιά σε γλαστρικά φυτά.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος15/10/20 18:07

      Γεια σας, σκαλισα οπως μου ειπατε το χωμα και δεν εντοπισα καποιο σκουληκι η καποιο αλλο εντομο. Σκεφτηκα μηπως, επειδη δεν το ποτιζα πολυ γιατι εβρεχε τις προηγουμενες ημερες, μηπως διψασε, γιατι δεν "επινε" πολυ νερο απο τις βροχες. Αν και πιστευω οτι και με ελαχιστη υγρασια θα αντεχε γιατι προκειται για ανθεκτικο φυτο. Υπαρχει περιπτωση απλα να διψαει?
      Σας ευχαριστω θερμα για την βοηθεια σας!

      Διαγραφή
    5. Γεια σας,
      Ναι είναι πιθανό να φταίει η δίψα. Γενικά, δεν πρέπει να βασιζόμαστε στη βροχή για το πότισμα των φυτών που ζουν μέσα σε γλάστρες. Η εκτιθέμενη στη βροχή επιφάνεια τους συνήθως είναι μικρή. Για παράδειγμα, αν ποτίζουμε κάθε Σάββατο και βρέξει την Παρασκευή, τότε το Σάββατο θα πρέπει να πάμε στις γλάστρες και να αποφασίσουμε αν θα ποτίσουμε ή όχι, αφού ελέγξουμε με την αφή αν το χώμα είναι στεγνό ή υγρό.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος19/10/20 09:23

      Καλημερα σας.
      Παρολο που το ποτισα κανονικα, το φυτο συνεχιζει να μαραινεται. Πλεον εχει μεινει μονο ενα πρασινο φυλλο και φοβαμαι οτι δυστυχως δεν μπορω να το σωσω. Αυτο που σκεφτομαι ειναι να το βγαλω ολο απο την γλαστρα και να το ξαναφυτευσω, μηπως και "αντιληφθει" νεο περιβαλλον και ανανεωθει.
      Καπου εδω να σας αναφερω κατι που δεν αναφερα, γιατι πιστευα οτι δεν εχει σχεση. Στην ιδια γλαστρα (μεγαλη γλαστρα) ειχε φυτρωσει εξ αρχης και μια φτερη. Προσφατα & παραλληλα με την αρχη του μαρασμου του φυτου, "διαιρεσα" την φτερη (αφηνοντας την μιση περιπου) για να τη φυτεψω αλλου. Απο τοτε και μετα παρατηρησα οτι το φυτο αρχισε να μαραινεται. Δεν ξερω αν εχει καποια σχεση...
      Σας ευχαριστω και παλι για την βοηθεια σας και τον χρονο που αφιερωσατε.

      Διαγραφή
    7. Αν καθώς βγάζατετη φτέρη κόψατε και ρίζες της στρελίτζιας τότε έχουμε εξήγηση για αυτό που βλέπετε τώρα. Το εκ νέου φύτεμα δεν έχει νόημα. Κάντε υπομονή και ποτίστε μόνον όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Η φτέρη πάει καλά;

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος22/10/20 22:18

      Η φτερη που παρεμεινε στην γλαστρα μια χαρα ειναι. Σκαλισα σιγα σιγα το χωμα γυρω απ το φυτο (οποτε αφαιρεσα και την φτερη - μεταφυτευθηκε αλλου) και ειδα το ριζικο συστημα του φυτου. Καποιες μικρες ριζες ειχαν κοπει αλλα ειδα οτι εχει και πολυ μεγαλες ριζες - χοντρες και μια εξ αυτων ηταν σαπισμενη στην ακρη της. Δεν ηξερα τι να κανω και εκοψα το σαπισμενο κομματι. Ξανασκεπασα με χωμα. Δεν ξερω αν εκανα καλα, ελπιζω να το βοηθησα.
      Αν παθει ζημια μια ριζα εκ των πολλων, τοτε το φυτο χαλαει? Δεν παιζουν ρολο οι υπολοιπες ριζες - δεν βοηθουν στην αναπτυξη του?

      Διαγραφή
    9. Πράγματι μια στρελίτζια δεν χαλάει αν κόψει κανείς μία ρίζα από τις πολλές που διαθέτει. Όμως δεν υπάρχει περίπτωση να σκάψατε το χώμα γύρω από τη στρελίτζια ή κοντά της και να μην χάλασαν ρίζες της χωρίς να το καταλάβετε. Μια και δεν έχω άλλα δεδομένα πέρα από ό,τι που μου περιγράψατε, δεν μπορώ να αποδώσω σε κάτι άλλο τη ζημιά.
      Αν έχετε απορίες μη διστάσετε να μου γράψετε ξανά.

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος23/10/20 23:11

      Κατανοητο. Ελπιζω να ανακαμψει...
      Σας ευχαριστω και παλι θερμα για την βοηθεια και τις πληροφοριες που μου προσφερατε. Να ειστε καλα! Καλη συνεχεια!

      Διαγραφή
  48. Καλημερα ...πηρα πριν 10 μερες δυο γλαστρες με κυκλάμινα αλλα σημερα το πρωι είδα και στις δυο τους βλαστούς με τα άνθη γερμένους τελείως...ειναι σε σημείο που δεν τα βλέπει αμεσο φως και τα εχω ποτίσει μονο δύο φορες στις 10 μέρες ...αλλα δεν εχω κάνει ακομη αλλαγή στις γλάστρες..γιατι σκεφτηκα να εγκλιματιστιυν πρωτα...θα ηθελα λοιπον την συμβουλή σας...και ευχαριστώ πολύ εκ των προτερων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Έχω κάποιες ερωτήσεις:
      Όταν ποτίσατε, το νερό έφευγε από τις τρύπες στον πυθμένα της γλάστρας;
      Οι γλάστρες είναι μέσα σε κασπό;
      Υπάρχει περίπτωση τα φυτά να διψούν;
      Το χώμα είναι στεγνό επιφανειακά;
      Τα κυκλάμινα είναι σε θέση υπήνεμη;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  49. Δεν είναι σε κασπώ οι γλαστρες ...επισης πρόσεξα πολύ το πότισμα να μην βρέξει καθόλου να φυλλα...παντως μέχρι το μεσημέρι όταν ζεστανε ο καιρός από την παγωμένη πρωινή υγρασία της Θεσσαλονίκης τα λουλούδια ως δια μαγείας σηκώθηκαν πάλι ακμαία.. πρώτη φορά το βλέπω αυτο..η αλήθεια πρώτη φορά παίρνω κυκλαμινα και ήθελα να σας ρωτήσω αν χρειάζεται το χειμωνα να τα βάλω μέσα η έξω σε ένα απαγκιο μερος...αν φυσικά μπορέσω να τα χαρώ και δεν πάθουν κάτι...ευχαριστω πολύ για την προηγούμενη απάντηση σας όπως και για την επόμενη εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Εκεί που τα αγοράσατε τα είχαν σε εσωτερικό χώρο; Θέλω να πω ότι πιθανόν η αιτία για το πρόβλημα να ήταν η αλλαγή περιβάλλοντος. Τα κυκλάμινα κάποια στιγμή θα χάσουν τα άνθη και μετά θα χάσουν και τα φύλλα τους. Τότε πια θα αραιώσετε πάρα πολύ τα ποτίσματα και θα βάλετε τις γλάστρες σε κάποιο σημείο προφυλαγμένο από τις βροχές. Ο λόγος είναι ότι δεν θέλουμε να λιμνάζει το νερό μέσα στη γλάστρα. Αργότερα όταν δείτε σημάδια νέας βλάστησης θα αρχίσετε να πυκνώνετε τα ποτίσματα, ίσως κάνετε και μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, αν χρειάζεται κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή
  50. Μαρίνα19/11/20 09:15

    Για άλλη μια φορά ζητώ την πολύτιμη βοήθειά σας.
    Εχω μια άκαρπη μουριά στον κήπο. Συνήθως την κλαδεύω τον Ιανουάριο, αλλά επειδή φοβάμαι μήπως οι ηλικιωμένοι γονείς μου γλιστρήσουν στα πεσμένα φύλλα ήθελα να σας ρωτήσω αν θα μπορούσα να την κλαδέψω τώρα, τέλος Νοεμβρίου, εποχή με θερμοκρασίες 7-15 Κελσίου, προκειμένου να απαλλαγώ από τα περισσότερα φύλλα. Αυτή τη στιγμή είναι τα περισσότερα πράσινα και υπάρχουν ελάχιστα κίτρινα και πεσμένα κάτω. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι πολύ νωρίς για να κλαδέψετε τώρα που δεν έχουν πέσει τα φύλλα ακόμη επειδή το φυτό δεν έχει μπει ακόμη στον χειμερινό λήθαργο. Εξ άλλου απ' ό,τι λένε στα δελτία καιρού έρχεται κακοκαιρία και τα φύλλα θα πέσουν πιο γρήγορα.

      Διαγραφή
  51. Καλημέρα, φέτος το Σφενδάμι μας κατσάρωσαν τα φύλλα του στο τέλος του καλοκαιριού και δεν κοκκίνησαν ποτέ. Το χειρότερο κράτησε τα φύλλα του όλο τον χειμώνα. Έχετε κάποια ιδεά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτή τη στιγμή το φυτό είναι ζωντανό; Αν ξύσετε ελαφρά το φλοιό από μέσα βλέπετε κάτι πράσινο; Μου δίνετε ελάχιστες πληροφορίες για το σφενδάμι και επομένως δεν μπορώ να σας βοηθήσω.

      Διαγραφή
  52. Ευχαριστώ! Δυστυχώς υπάρχει ελάχιστο πράσινο στους βλαστούς! Σας έστειλα photos με email.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Καλησπέρα σας. Έχω αγοράσει πριν ενα μηνα σχεδόν δυο δράκαινες φράγκρανς. Και στις δυο μαύρισαν κάποια φύλλα (και «μάτια» τους» και έχει εξαπλωθεί στο μισο κορμό του και εξαπλώνεται συνεχώς. Τι συμβαίνει; Μπορώ να κάνω κάτι;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν θέλετε δώστε μου μερικές πληροφορίες. Σε τι χώρο βρίσκονται αυτά τα φυτά; Έχει φως; Κάθε πότε ποτίζονται; Δώσατε κάποιο λίπασμα; Αν ναι, ποιό; Μήπως τους αλλάξατε γλάστρα;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Υποθέτω ότι κατά λάθος γράψατε την ερώτησή σας μέσα στο θέμα κάποιου άλλου αναγνώστη του μπλογκ. Θα έπρεπε να έχετε πατήσει «Προσθήκη σχολίου» και όχι «Απάντηση».

      Διαγραφή
  54. Μαρίνα17/3/21 22:51

    Γεια σας!
    Έχω μια "πρωτοτυπη" ερωτηση μη καλλιεργητικη. Θέλω κάποια στιγμή να κρεμάσω μια κουνια στο οριζόντιο κλαδί μιας μουριας σε απόσταση 20-30 εκατοστά απο τον κορμο. Η μουρια είναι φυτεμενη 8 χρονια και πολύ υγιής. Υπαρχει εκτιμηση για το πόση πρέπει να είναι η διατομη του κλαδιου ώστε να μη σπάσει, αν ανεβει ένα άτομο μέχρι 60 κιλα; Φανταζομαι δεν είναι απλή η απαντηση αλλά είπα να κάνω μια προσπάθεια... Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δυστυχώς δεν ξέρω την απάντηση. Την αντοχή των νωπών ξύλων στην κάμψη και τη θραύση και συγκεκριμένα στη διάτμηση, την γνωρίζουν καλύτερα όσοι ασχολούνται με την ξυλεία.

      Διαγραφή
    2. ΜΑΡΙΝΑ20/3/21 20:38

      Σας ευχαριστώ. Εκανα κάποια έρευνα σχετικά, και βρήκα πληροφορίες σε αυτήν την αγγλόφωνη ιστοσελίδα: https://cottagelife.com/design-diy/how-to-properly-hang-a-tree-swing/ Την παραθέτω μήπως ενδιαφέρει κάποιον από τους αναγνώστες σας, αν συμφωνείτε και εσείς με την αναφορά. Από ότι κατάλαβα το κλαδί για την ανάρτηση της κούνιας θα πρέπει να έχει διάμετρο 8 ίντσες ή αλλιώς 20 εκατοστά. Φαντάζομαι αυτό εξαρτάται και από το είδος του δέντρου.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ για τη χρήσιμη πληροφορία.
      Η αντοχή οπωσδήποτε εξαρτάται από το είδος του δέντρου αλλά και από περιβαλλοντικούς παράγοντες (π.χ. κλιματικές συνθήκες) και έμβιους παράγοντες (π.χ. έντομα). Έτσι η διάμετρος των 20 εκ. αφορά ένα υγιές, κανονικά αναπτυγμένο κλαδί συγκεκριμένων ειδών δέντρων.

      Διαγραφή
  55. Καλησπέρα! Μπορείτε να μου προτείνετε λύσεις για αντιμετώπιση αλευρώδη σε λουσίντουμ; Ευχαριςτώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κατάλληλα είναι εντομοκτόνα που περιέχουν πυρεθρίνες μαζί με άλλες ουσίες όπως το λάδι ελαιοκράμβης, abamectin κ.ά. Κυκλοφορούν με διάφορες εμπορικές ονομασίες όπως Σπρούζιτ, Τρίαθλον, Ικεμπάνα τριπλ άξιον.
      Υποθέτω ότι είστε βέβαιος ότι πρόκειται για αλευρώδη. Αυτό είναι έντομο που συνήθως εμφανίζεται με πιο ζεστό καιρό. Μοιάζει με πολύ μικρό άσπρο πεταλουδάκι που πετάει μόλις κουνήσουμε τα φύλλα.

      Διαγραφή
  56. Καλημέρα και Χρόνια Πολλά. Εχω μια ελιά στο μπαλκόνι πολλά χρόνια που καθε δεύτερο χρονο καρπίζει και μου δίνει υπεροχες μαύρες μικρες ελίτσες βρώσιμες. Αυτό γίνεται τέλη Μαρτίου. Έτσι και φέτος έγιναν οι ελίτσες και ενώ ετοιμαζόμουν να τις μαζέψω παρατηρώ πως έχουν ζαρώσει αρκετά. Τι σημαίνει ; Μήπως χρειάζεται περισσότερο νερό ;; Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Να τι μπορεί να πήγε στραβά φέτος:
      Μήπως κάτι δεν πήγε καλά με το πότισμα στην περίοδο που «γέμιζαν» με σάρκα οι ελιές;
      Υπάρχει περίπτωση να λείπει τροφή από το φυτό; Αν το ελαιόδεντρο είναι πολλά χρόνια στην ίδια γλάστρα με το ίδιο χώμα, τότε οι λιπάνσεις που κάνετε θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε τακτικές και λίγο πιο συχνές από πριν.
      Περιμένω νέα σας.
      Να είστε καλά!

      Διαγραφή
  57. Καλησπέρα σας.

    Ήθελα να ρωτήσω το εξης σχετικά με τριανταφυλλιές - Μιας και μένω σε διαμέρισμα, μπορώ μόνο να τις έχω σε γλάστρες.

    1ον: σχετικά με το λίπασμα, από όσο έχω καταλάβει πρέπει να αποφεύγω τα στέρεα/κοκκώδη και να προτιμώ τα υδατοδιαλυτά. Κατ επέκταση, μπορώ να χρησιμποιήσω οποιοδήποτε υγρό ή αποκλείστικά και μόνο αυτά που πωλούνται για τριανταφυλλιές (τα οποία είναι και πολύ πιο ακριβά). Με άλλα λόγια, ενα 10-10-10 κάνει για τριανταφυλιές σε γλάστρες;

    2ον: Έχω βάλει στη βάση στις γλάστρες στο πάτο μπίλιες αργίλου και περλίτη αναμειγμένο με το χώμα πιο ψηλά. Παρόλα αυτά, παρατηρώ ότι το χώμα φαίνεται λασπωμένο (δεν μένει χώμα στο πιατάκι, δεν ακουμπάνε έδαφος). Αυτό είναι όκ; και αν οχι, τι μπορώ να κάνω; γιατί ναι μεν μπορώ να αραιώσω το πότισμα (μέχρις στιγμής ποτίζω 1 φορά την εβδομάδα όταν βλέπω ότι τα πρώτα 3-5εκ είναι στεγνά) απλά ανησυχώ μήπως τελικά μου ξεραθούν όλα.

    3ον: έχω προμηθευτεί βιολογικό με βάση πράσινο σαπούνι για τη μελίγκρα. Ποια είναι η συνιστόμενη συχνότητα ψεκασμού; γιατί βλέπω ότι ναι μεν βοηθάει, αλλά πχ μέσα σε μια εβδομάδα ξαναεμφανίζεται - οπότε ψεκάζω όσο βλέπω ότι υπάρχει μελίγκρα, ή και εκεί πρέπει να υπάρχει ένα όριο πχ 1-2 φορές την εβδομάδα (στις οδηγίες δεν αναφέρει κάτι).

    Σας ευχαριστώ και συγγνώμη για το "σεντόνι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      1. Ένα γενικής χρήσης πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα με ιχνοστοιχεία είναι κατάλληλο και για τις τριανταφυλλιές. Πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα είναι αυτό που περιέχει άζωτο (Ν), φώσφορο (Ρ) και κάλιο (Κ) στις ίδιες αναλογίες.
      Δεν μπορώ να πω αν το 10-10-10 που αναφέρατε είναι καλύτερο από αυτά που πωλούνται για τριανταφυλλιές γιατί δεν έχω τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να τα συγκρίνω. Συνήθως, τα ειδικά λιπάσματα περιέχουν εκείνα τα χημικά στοιχεία που καταναλώνει (χρειάζεται) περισσότερο το φυτό που αφορούν. Επίσης, για να υπολογίσουμε πόσο πραγματικά μας στοιχίζει ένα λίπασμα δεν λαμβάνουμε υπ' όψη μόνον την τιμή του ανά κιλό ή ανά λίτρο αλλά και το κόστος ανά δόση λιπάσματος και την μορφή των στοιχείων που περιέχει καθώς αυτή σχετίζεται με τη διαθεσιμότητά τους στα φυτά.
      2. Δεν καταλαβαίνω. Αν ποτίζετε όταν τα πρώτα 3-5 εκ. είναι στεγνά, γιατί γράφετε ότι το χώμα φαίνεται λασπωμένο; Το νερό φεύγει από το κάτω μέρος της γλάστρας; Έχετε υπ' όψη ότι ο περλίτης κρατάει νερό;
      3. Αν δεν αναφέρεται κάτι στις οδηγίες ψεκάστε όπως κάνετε ως τώρα. Σε ποιά περιοχή βρίσκεστε και υπάρχουν ήδη μελίγκρες;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σας, όπως πάντα πρόθυμος και αποτελεσματικός!

      Σχετικα μέ το χώμα, εννοώ ότι παρόλο που τα πάνω μέρος φαίνεται στεγνό, με χρήση μετρητή υγρασίας, βλέπω ότι σε μεγαλύτερο βάθος παραμένει υγρό για πολύ περισσότερο - υποθέτω ότι είναι επειδή όπως είπα χρησιμοποιώ περλίτη + άργιλο πιο βαθιά, οπότε η ερώτηση είναι, το αφήνω όπως είναι και όντως η υγρασία χρειάζεται (που σίγουρα εν μέρει ναι για τριανταφυλλιές), ή πρέπει να αλλάξω χώμα και να αφαιρέσω τα υλικά που φαίνεται να κρατάνε την υγρασία σε μεγαλύτερο βάθος ώστε να μην σαπίζουν οι ρίζες; Υπάρχει κάποιος μπούσουλας το βαθύτερο μέρος της γλάστρας πόσο υγρό πρέπει να είναι μεταξύ ποτισμάτων;

      Για τη μελίγκρα, μένω γαλλο-ελβετικά σύνορα, στο ύψος της Γενεύης - ο καιρός δεν είναι πολύ διαφορετικός νομίζω από ότι σε κάποια μέρη της β. Ελλάδας, αλλά γενικά έχουμε περισσότερη υγρασία.

      Σας ευχαριστώ και πάλι!

      Διαγραφή
    3. Καλά το λέτε, ο περλίτης κάνει το υγρόμετρο να ανεβαίνει καθως το νερό που έχει απορρροφήσει η L.E.C.A. (διογκωμένη άργιλος) δεν μετριέται από το όργανο αυτό, όμως αποδίδεται στο στο φυτό όποτε αυτό «διψάσει».
      Στον πυθμένα της γλάστρας έχετε βάλει δύο υλικά που απορροφούν νερό. Τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο σε «κλειστές» γλάστρες, αυτές που ονομάζονται αυτοποτιζόμενες. Δεν έχω καταλάβει τι είδους γλάστρες έχετε εσείς. Έχουν τρύπες στον πυθμένα τους; Στραγγίζει το νερό από εκεί;
      Αν έχετε γλάστρες με τρύπες στον πυθμένα, τότε καλό θα ήταν κάποια στιγμή, τον επόμενο χειμώνα να αλλάξτε τον περλίτη και τη άργιλλο με κάτι πιο συμβατικό όπως χαλίκι, ελαφρόπτερα ή σπασμένα κεραμικά. Αν η γλάστρα είναι κλειστή, τότε θα αφήστε τα πράγματα ως έχουν.
      Από την άλλη πλευρά μπορείτε να αφήσετε τα πράγματα ως έχουν. Αφού με το πότισμα που κάνετε αυτή τη στιγμή τα φυτά σας δεν παρουσιάζουν προβλήματα, τότε γιατί να φοβάστε; Αν τους λείψει νερό θα φανεί αμέσως, καθώς θα δείτε τα φύλλα να μαραίνονται. Κάτι που είναι αναστρέψιμο αν ποτίστε γρήγορα. Αν το νερό περισσεύει είναι λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα. Θα δείτε τα φύλλα να μαυρίζουν από την άκρη προς τον μίσχο. Η ζημιά αυτή δεν είναι αναστρέψιμη, αλλά είναι ορατή εύκολα ενώ τα φύλλα θα αντικατασταθούν από νέα την επόμενη χρονιά. Όμως πλέον θα ξέρετε την συχνότητα ποτίσματος.
      Εδώ στην Αττική ακόμη οι μελίγκρες είναι στα πρώτα τους ... βήματα, μάλλον επειδή έχουμε πιο ξηρό κλίμα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  58. Γεια σας και παλι! Έχω ακόμα μια απορία - έχω φυτέψει μερικες τριανταφυλλιές σε γλάστρες, οι περισσότερες τα πάνε μια χαρά προς το παρόν. Υπάρχουν όμως και 1-2 που ενώ τα κλαδία είναι ακόμα πράσινα, ωστόσο δεν εχουν πετάξει βλαστούς (τις είχα αγοράσει γυμνόριζες) ούτε φύλλαρακια. Έχουν καμιά ελπίδα, ή αργοπεθαίνουν; Υπάρχει κάποια συμβουλή, πχ, περισσότερο πότισμα/λίπασμα σε σχέση με αυτές που έχουν αρχίσει να πετάνε ή απλά κάνω ότι και στις άλλες και απλά να περιμένω; Όλες δέχονται ήλιο το ίδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν τα κλαδάκια είναι πράσινα, περιμένετε μερικές εβδομάδες ακόμη.

      Διαγραφή
  59. Καλημέρα.Αγορασα από φυτώριο έξι ρίζες φωτινιας κ τις φύτεψαν σε ζαρντινιέρα ανατολικού προσανατολισμού.Τις ποτίζω μια φορά την εβδομάδα,αν βλέπω ότι έχει ζέστη ίσως και δύο.Παρατηρω ότι σιγά σιγά τα φύλλα που ήταν κόκκινα τώρα είναι καφέ πράσινα σαν τσαλακωμενα γύρω γύρω κ τα πράσινα φύλλα πιο χαμηλά έχουν κόκκινους λεκέδες που ξεκινούν από το έξω μέρος προς τα μέσα.Τι τους φταίει,δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμα στη ζαρντινιέρα, θέλουν περισσότερο/λιγότερο πότισμα ή είναι κάποιος μύκητας αυτό; ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ελπίζω να φυτέψατε σε κάποια μεγάλη χτιστή ζαρντινιέρα και όχι σε κάποια πλαστική του εμπορίου. Στην τελευταία είναι πολύ δύσκολο να συμβιώσουν τόσες πολλές φωτίνιες μαζί.
      Για το πότισμα δεν ξέρω τι να σας πω. Ποτίζουμε όποτε διαπιστώνουμε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Στη δική σας ζαρντινιέρα το χώμα στέγνωνε ανάμεσα στο ποτίσματα; Πόσες μέρες μετά τη μεταφύτευση εμφανίστηκαν τα προβλήματα;
      Περιμένω νέα σας

      Διαγραφή
    2. Τα προβλήματα εμφανίστηκαν περίπου ένα μήνα μετά τη φύτευση κ η ζαρντινιέρα είναι πλαστική.Σε φυτώριο μου έδωσαν το σκεύασμα αλφιν με ψεκασμό μια φορά την εβδομάδα όταν τους έδειξα τα φύλλα.Δυστυχως δεν έχουμε πολύ πρόοδο καθως ναι μεν δεν βγάζει πια κόκκινα στίγματα αλλά δεν φαίνεται να μεγαλώνουν καθόλου τα φυτά κ δεν βγάζουν νέα φύλλα.ωστοσο είναι ζωντανοί οι βλαστοί.Να περιμένω ή να τα αντικαταστήσω με άλλο φυτό;

      Διαγραφή
    3. Επιπλέον ήθελα να ρωτήσω το εξής.Κατα τη μετεμφυτευση τραυμάτισαν αρκετά τις ρίζες μιας βουκαμβίλιας.Υπαρχει ελπίδα να πιάσει αν οι ρίζες κάτω από τον κεντρικό βλαστό έμειναν ακέραιες.;

      Διαγραφή
    4. Γεια σας,
      Κατά πάσα πιθανότητα η ζημιά έγινε από το σοκ της μεταφύτευσης. Αν οι βλαστοί είναι ζωντανοί τα φυτά θα συνέλθουν, με τη βοήθειά σας φυσικά.
      Μέχρι τώρα δεν έχω δει στο εμπόριο πλαστικές ζαρντινιέρες με μήκος μεγαλύτεροαπό 1 μ. ή 1,20 μ. Υποθέτω ότι και η δική σας είναι τέτοιου μεγέθους. Έχετε υπ' όψη ότι εκεί μέσα είναι πολύ δύσκολο να συμβιώσουν 6 φυτά που γίνονται τόσο μεγάλα όσο η φωτίνια. Θα χρειαστεί να είστε πολύ σχολαστικός με το πότισμα και να μην παραλείπετε τις συχνές και τακτικές λιπάνσεις.
      Δεν γνωρίζω σκεύασμα με την επωνυμία «αλφιν». Είναι βέβαιο ότι είναι σωστή;

      Διαγραφή
    5. Σχετικά με τη μπουγκναβίλια:
      Η άνοιξη δεν είναι η καλύτερη στιγμή για τη μεταφύτευση μπουγκανβίλιας όμως η επιχείρηση μπορεί να έχει επιτυχία. Αν είναι ακόμη ζωντανή βοηθήστε την με κάποιον ενεργοποιητή όπως είναι τα διάφορα σκευάσματα από εκχύλισμα φυκιών.

      Διαγραφή
  60. Κύριε Ανδριτσόπουλε καλημέρα σας.Αντιμετωπιζω πρόβλημα με την Δάφνη μου (Δάφνη Απόλλωνος). Έχει διαφορά έντομα ή κοκκοειδή (?) Πάνω στα φύλλα της που έχουν δημιουργήσει κατσάρωμα στις ακρες, στρίψιμο καλύτερα να το περιγράψω, όπου μέσα σε αυτό έχει συσσωρευτεί αριθμός εντόμων.. δεν μπορώ να τα απομακρύνω με πλύσιμο αφού είναι προστατευμένα μέσα σε αυτό το κενό που δημιουργήθηκε από το στρίψιμο της ακρης των φύλλων. Τι μπορώ να την ψεκάσω διότι βλέπω ότι εξαπλώνεται.. κάποιο πυρεθρινοειδες θα έκανε δουλειά? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό που περιγράφετε μοιάζει με ζημιά από θρίπες. Κατάλληλο είναι κάποιο εντομοκτόνο που περιέχει τη δραστική ουσία spinosad. Έχετε υπ' όψη πως είναι συγκεκριμένα τα φυτοπροστατευτικά τα οποία προορίζονται για ερασιτεχνική χρήση. Μεταξύ αυτών θα βρείτε κατάλληλο για την περίπτωσή σας.

      Διαγραφή
  61. Καλησπέρα σας.
    Στις 9/5 μπόλιασα λεμονιά (με μάτι), βάζοντας μπόλια από πολύφορη λεμονιά και πορτοκαλιά. Ο παππούς-γείτονας και μπολιαστής, μου είπε να αφαιρέσω τα σχοινιά (φυτικά και πλαστικά) που τυλίξαμε τα μπόλια μετά από 8-10 ημέρες. Εάν μείνουν παραπάνω ημέρες (π.χ. 15),θα υπάρξει πρόβλημα;
    Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το ιδανικό θα ήταν να βγάλετε τα σκοινιά πριν αρχίσει να φουσκώνει το μάτι-εμβόλιο. Αλλά αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Επομένως δεν ξέρω τι να σας απαντήσω. Προσωπικά, αν δεν μπορούσα να είμαι εκεί σε 8-10 μέρες τότε θα πήγαινα σε 15.

      Διαγραφή
  62. Γεια σας κ. Ανδριτσοπουλε. Μετα απο 6 μηνες ηρθαμε σημερα στο εξοχικο και η μονη ζημια που βρηκαμε ηταν η συκια μας που ξεραθηκε εντελως. Ουτε πρασινο φυλλο. Να τη κοψουμε η να επιχειρησουμε να την κλαδεψουμε δραστικα και να μπολιασουμε. Σας λεω οτι ηταν δεντρο 40 ετων που φυτεψε ο πατέρας μου και τα καταπληκτικα συκα της βολευαν τοσα χρονια ολους τους γειτονες....Αξιζει να προσπαθήσουμε η τελειωσε πια;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι περίεργο πως χάλασε μια συκιά 40 ετών. Είναι σημαντικό να βρείτε τι δεν πήγε καλά. Αυτή τη στιγμή το δέντρο είναι ξερό ή έχει ακόμη ζωντανά τμήματα; Αν ισχύει το δεύτερο τότε θα δείτε από το ζωντανό τμήμα να εμφανίζεται νέα βλάστηση. Περιμένετε λίγο ακόμη. Είχε ισχυρές παγωνιές το χειμώνα στην περιοχή σας; Εμεινε το δέντρο σκεπασμένο από πάγο;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  63. Γεια σας.Παρακολουθώ την σελίδα σας
    και ακολουθώ τις συμβουλές σας. Σχετικά με το κεράκιτώρα που είναι ανθισμένο μπορώ να το μεταφυτέψω και να του αλλάξω θέση ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Για τη μεταφύτευση είναι καλύτερα να περιμένετε να τελειώσει η ανθοφορία. Για τη μετακίνηση δεν ξέρω τι να πω. Αν πρόκεται να το βάλετε σε θέση πιο ευνοϊκή για αυτό, τότε προχωρήστε.

      Διαγραφή
  64. Καλησπέρα
    Έχω μια ζαμιά που φαίνεται καλά
    Από τις τρύπες της γάστρας τυχαία είδα να βγαίνει κάτι σαν καφετί λάσπη όχι το χώμα που ήταν στεγνο είναι άρρωστη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό που περιγράφεται δεν είναι ένδειξη ασθένειας. Δείχνει ότι το χώμα στο κάτω μέρος της γλάστρας στεγνώνει πολύ πιο αργά από το ανώτερο στρώμα. Αυτό ως ένα βαθμό είναι φυσιολογικό. Μπορεί όμως να προκαλέσει προβλήματα αν το νερό δυσκολεύεται να βγει από τις τρύπες στον πυθμένα και λιμνάζει εκεί.

      Διαγραφή
  65. Ανώνυμος4/8/21 20:32

    Καλησπέρα σας. Σας διαβάζω σε διάφορα σχόλια και πραγματικά αναρωτιέμαι τι με εντυπωσιάζει περισσότερο ανάμεσα στην υπομονή σας να τα διαβάσετε και να απαντήσετε σε όλα τα σχόλια ή οι γνώσεις σας σε τόσο βάθος .Συνεχίστε έτσι.θα ήθελα να ρώτησω κάτι γιατί τα σχόλια σας που διάβασα σε διάφορους αναγνώστες με μπέρδεψαν ακόμη περισσότερο.κατοικω στους πρόποδες του όρους υμηττου ψηλά στην ηλιουπολη.(σας περιγράφω γεωγραφικά τη περιοχή για να έχετε άποψη για τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.στη ταράτσα του δεύτερου ορόφου θέλω να βάλω κάποια φυτά που να λειτουργήσουν ως φυσικός φράχτης.ενω ανατολικά και δυτικά έχω τοίχους πολυκατοικιών έχω το βορρά κ το νότο ακάλυπτους.θελω να κλείσω το βορινό τμήμα με κάποια φυτά τα οποία να φτάσουν σε ύψος τα 2.5-3-5 μέτρα (ακόμη κι αν χρειαστεί να βάλω κάποια καλαμωτή ύψους ενός μέτρου στην αρχή στα κάγκελα ώστε να προστατέψω την αρχική ανάπτυξη τους και αργότερα να την αφαιρέσω αν χρειαστεί).οι γλάστρες ζαρντινιέρες θα είναι ξύλινες με επένδυση πλαστικού εσωτερικά και οι διαστασεις τους θα είναι μήκους ενός μέτρου ,πλάτους 60 εκατοστών και βάθους 80 πόντων .(έτσι ώστε να προσφέρω καποιο βάθος ανάπτυξης των ριζών αφού δεν θα είναι σε κήπο αλλά σε κλειστό κουτί.τι φυτά θα μπορούσα να βάλω -αειθαλη παντα- που να πυκνώσουν /ψηλωσουν πολύ γρήγορα (σε διαστημα δύο ετών τουλάχιστον να κλείσουν τα κενά ανάμεσα τους κ να έχουν πάρει και ύψος ενός μέτρου).διαβάζω για μπαμπού ,πυξαρι,καπενσια ,ρυγχοσπερμο,φωτινια βιβουρνο (για αυτό διάβασα στο μπλογκ σας πολλά προβλήματα παρουσιάζει ) προτεινετε κάποιο άλλο;.το πότισμα θα είναι αυτόματο με σταλακτες.ποια από τα προαναφερθέντα θα μπορούσαν να μπουν στη πρώτη γραμμή άμυνας απευθείας στο βοριά πλάτους 7-8 μέτρων και ποια θα μπορούσαν να μπουν σε δεύτερη γραμμη κάθετη στο βοριά για ποικιλια φυτών πλάτους 4 μέτρων (4 ζαρντινιέρες) και ποια σε τρίτη γραμμή παράλληλη με το βορια (ώστε να σχηματιστεί ένα Π ξαπλωμένο προς τα δεξιά .πόσο πυκνά μπορώ να βάλω τα φυτά σε κάθε ζαρντινιέρα ώστε να έχω πυκνή πλέξη αλλά κ να φτάνει το χώμα για την κάλυψη των ριζών (υπολογίζω ότι σε κάθε ζαρντινιέρα θα έχει 6-8 σακιά 50λιτρα κομπόστ .εννοείται ότι δε θα μπορούν να βγουν τα φυτά μια φορά το χρόνο για αλλαγή νέου χώματος στη γλάστρα .ποια από τα προαναφερθέντα φυτά μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά μεταξύ τους χωρίς το ένα να "φάει" το άλλο κ βέβαια το διαχωριστικό κλάδεμα δε θα τους λείψει.το ιδανικό θα ήταν η κάθε πλευρά του Π,να αποτελείται από διαφορετικό φυτό.σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας και ελπιζω να καλύπτω αρκετά ερωτήματα κι άλλων αναγνωστών σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μέχρι εκεί που γράφετε για το αυτόματο πότισμα μπορώ να καταλάβω αυτά που γράφετε. Όμως από το σημείο που αρχίζουν οι «γραμμές άμυνας» και το «ξαπλωμένο Π» μπερδεύομαι. Επιπλέον, το ότι λείπουν τα κεφαλαία γράμματα και οι αποστάσεις κάνει το κείμενο δυσανάγνωστο. Άρα, θα σταθώ στο ερώτημά σας σχετικά με τα φυτά.
      Από τα 2-3 είδη μπαμπού που συνήθως βρίσκουμε στην αγορά και ευδοκιμούν σε ζαρντινιέρα, κανένα δεν είναι κατάλληλο για ανεμόπληκτες θέσεις. Το ίδιο ισχύει και για το ρυγχόσπερμο. Η καπένσια (Bignonia capensis) είναι αναρριχώμενο φυτό και χρειάζεται στήριγμα για να περάσει τα 2 μ. σε ύψος. Το πυξάρι μεγαλώνει πάρα πολύ αργά. Θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να περάσει τα 2 μ. ύψους. Η φωτίνια και το βιβούρνο λούσιντουμ είναι από τα καταλληλότερα. Σε αυτά προσθέστε και τον ράμνο. Η δωδωναία (Dodonaea viscosa) δεν μεγαλώνει τόσο πολύ αλλά αντέχει στους ανέμους. Τα ίδια ισχύουν και για τους ελαίαγνους, Elaeagnus x ebbingei και Elaeagnus pungens. Μικρότερη αντοχή στον άνεμο αλλά γρήγορη και πυκνή ανάπτυξη έχουν τα λιγούστρα, Ligustrum japonicum και Ligustrum texanum. 'Ο,τι κι αν διαλέξτε θα χρειαστεί τακτική και συστηματική φροντίδα για να φτάσει το ύψος που θέλετε.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος5/8/21 13:56

      Σας ευχαριστώ για την ταχύτατη απάντηση. Γράφοντας από το κινητό δεν είναι και ο,τι ευκολότερο . Όταν μιλώ για Π σχήμα αναφέρομαι στο σχήμα που θα σχηματίζουν οι ζαρντινιέρες ,με την αριστερή κάθετη γραμμή του Π να είναι η γραμμή άμυνας στο βοριά μήκος 7-8 μέτρα (7-8 ζαρντινιέρες).Και αυτή θα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στο βοριά . Η οριζόντια γραμμή του Π θα είναι 4μέτρα με 4 ζαρντινιέρες και η δεξιά κάθετη γραμμή του Π θα είναι με 5 μέτρα (5 ζαρντινιέρες ) η γραμμη φυτών που θα προστατεύεται λίγο από την πρώτη γραμμή άμυνας στο βοριά της αριστερής κάθετης του Π. Η καπενσια είναι κάτι που θα ήθελα λόγω των λουλουδιών της αλλά αν δε μπορεί να σταθεί στο βοριά να την έβαζα στο πλάι η πιο μέσα (εννοείται ότι θα στηριζόταν σε κάποιο πλέγμα για να αναρριχηθεί).στη κάθε ζαρντινιέρα πόσα φυτά να βάλω;2 η 3 ; Αν επιλέξω για τη βορινή πλευρά λιγούστρα, Ligustrum japonicum και Ligustrum texanum θα πρέπει να έχω απέξω στα κάγκελα κάποια καλαμωτή δύο μέτρων ώστε να μην έχουν θέμα με τον άνεμο;ενώ με την ίδια καλαμωτή θα μπορούσα να έχω και μπαμπού;αλλά με τη προϋπόθεση ότι όταν αναπτυχθούν να μπορεί να αφαιρεθεί;η μετά θα τα διαλύσει ο βοριάς;η φωτινια θέλει και αυτή καλαμωτή η μπαίνει απευθείας ως ανθεκτική;ευχαριστώ και πάλι για τη κατάχρηση του χρόνου σας

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Αν μιλάμε για τα φυτά που προαναφέρθηκαν, υπολογίστε 2 ανά ζαρντινιέρα.
      Απ' την περιγραφή σας στο πρώτο μήνυμα καταλαβαίνω ότι ο χώρος σας είναι εκτεθειμένος τόσο στον βοριά όσο και στον νοτιά. Αν φτιάξετε ανεμοφράχτη από καλαμωτή και πίσω της μπουν τα φυτά τότε θα πρέπει να λάβετε υπ΄όψη και το ότι η καλαμωτή εκτός από τον άνεμο κόβει και το φως του ήλιου. Η φωτίνια θέλει ηλιόλουστη θέση. Επίσης, τα μπαμπού υποφέρουν από τον άνεμο τόσο σε νεαρή όσο και σε ώριμη ηλικία.
      Για να καταλάβετε το θέμα του ανέμου λίγο καλύτερα, δείτε αυτό: Τα δύο είδη λιγούστρου κάτω από δυνατό άνεμο θα χάσουν 20 φύλλα, για παράδειγμα. Ο ράμνος θα χάσει μόνο 5. Όμως κάνενα από αυτά δεν θα πάθει τη σοβαρή ζημιά που θα υποστεί κάποιο μπαμπού.

      Διαγραφή
  66. Ανώνυμος21/8/21 01:32

    Καλησπέρα!

    Θα ήθελα τη συμβουλή σας, παρακαλώ!
    Σήμερα αγόρασα έναν Ζαμιοκούλκα και καθώς τον καθάριζα, βρήκα στο χώμα αρκετά μικροσκοπικά σκουληκάκια σαν(;) σαρανταποδαρούσες, πάρα πολύ λεπτά, κόκκινα και ταχύτατα. Το φυτό προς το παρόν φαίνεται υγιέστατο.
    Τι να κάνω; Να αλλάξω χώμα ή είναι ωφέλιμα;
    Φοβάμαι μην εξαπλωθούν και στα υπόλοιπα φυτά.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Από την περιγραφή σας καταλαβαίνω ότι είναι κάποιο είδος μυριάποδου. Αυτά είναι άσχετα με το φυτό αλλά καθώς ενοούνται από την υγρασία τα βλέπουμε συχνά κάτω από γλάστρες.

      Διαγραφή
  67. Ανώνυμος12/10/21 15:33

    αγαπητέ κ. Ταξιάρχη..έχω μία μονστέρα, της έχω αλλάξει γλάστρα, έβαλα φυτόχωμα με κομπόστ. Όλο το καλοκαίρι τα πήγε μια χαρά, αλλά τώρα Οκτώβρη μήνα, τα νεαρά φύλλα που βγάζει κιτρινίζουν και ξεραίνονται. Επίσης έχασα πολλές τριανταφυλλιές από τον καύσωνα, και οι υπόλοιπες που απέμειναν συνεχώς ταλαιπωρούνται από μαύρη κηλίδα. Επειδή κοντά έχω και κηπευτικά, φοβάμαι να ψεκάσω με χαλκούχα, υπάρχει κάτι ακίνδυνο; Επίσης έχω φυτεμένες δυο ροδιές, 6 χρονών, μου κάνουν λίγα άνθη, τα οποία δεν δένουν και πέφτουν, πριν τις κόψω μπορώ να κάνω κάτι να τις σώσω; και τέλος οι δυο μου κερασιές, φορτώνονται με άνθη , αλλά τον Μάϊο που είναι έτοιμα τα κεράσια, λίγο πριν τα μαζέψουμε πιάνουν βροχές και σαπίζουν πάνω στα δέντρα...Να τις κόψω και να τις αντικαταστήσω με κάτι άλλο;... μου πιάνουν και πολύτιμο χώρο...ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Πολλά θέματα μαζί. Θα προσπαθήσω να τα βάλω σε σειρά.
      Η μονστέρα είναι εκτεθειμένη σε ήλιο ή και άνεμο; της έχετε δώσει λίπασμα;
      Η μαύρη κηλίδωση προλαμβάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό αν κάνετε μερικά θειαφίσματα νωρίς την άνοιξη. Εκείνη την εποχή έχετε κηπευτικά κοντά τους; Αν χρειαστεί και καταπολέμηση η εφαρμογή μυκητοκτόνων (χαλκούχων ή άλλων) είναι μονόδρομος. Οι τριανταφυλλιές είναι σε γλάστρα;
      Απ' ό,τι καταλαβαίνω οι ροδιές δεν κινδυνεύουν από κάτι, απλώς δεν κάνουν ράδια. Σωστά; Αν ναι, μήπως είναι ανθοροδιές; Έχουν κάνει καρπό κάποια στιγμή;
      Οι κερασιές κάνουν καρπό; Δεν υπάρχει πρόβλημα καρπόδεσης σωστά; Οι βροχές λίγο πριν ωριμάσουν τα κεράσια είναι πρόβλημα. Σε επίπεδο ερασιτεχνικής καλλιέργειας η μόνη λύση είναι η επιλογή ποικιλίας που αντέχει στο σχίσιμο του καρπού. Πριν χαλάστε τα δέντρα που ήδη έχετε δοκιμάστε να κάνετε τη συγκομιδή αμέσως μετά την ... προβληματική βροχή και να βάλετε τα καλύτερα κεράσια στο ψυγείο.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  68. Αγαπητέ κε Ανδριτσόπουλε..παιώνιες και υιάκινθοι- διατσίντο που δεν ανθίζουν, μόνο φύλλωμα, τι μπορεί να φταίει; μανόλια σουλατζεάνα, κάποιες οδηγίες; ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Με τη μανόλια τα πράγματα είναι απλά: θέλει χώμα γόνιμο, βαθύ, δροσερό, χωρίς πολύ ασβέστη, με πολύ καλή στράγγιση. Δεν αγαπά την ξηρασία. Προτιμά θέση ηλιόλουστη ή ελαφρά σκιερή.
      Παιώνιες και διατσίντο τώρα. Οι πρώτες αντέχουν στο κρύο τα άλλα όχι. Αμφότερα θέλουν ηλιόλουστη ή ημισκιερή θέση για να ανθοφορήσουν. Το βάθος φύτευσης επηρεάζει επίσης την άνθηση. Πολύ βαθύ ή πολύ ρηχό φύτεμα των κονδύλων τους μπορεί να εμποδίσει την ανθοφορία. Την ίδια συνέπεια έχει και η υπερβολική αζωτούχος λίπανση. Τέλος, ειδικά για τις παιώνιες συμβαίνει συχνά τα πρώτα 2-3 χρόνια από τη φύτευση ή τη διαίρεση να μην ανθίζουν.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  69. καλησπέρα και ευχομαι όλα να πηγαίνουν καλά. Θέλω να ρωτήσω : Μου έφεραν γνήσιο καστανόχωμα από το Πήλιο. Σε ποιά λουλούδια είναι προτιμότερο να το ρίξω και σε ποιά περίοδο ; Τα λουλούδια μου : ορτανσίες, καμέλια, τριανταφυλιά, γαρδένια, μπουγαρίνι, γιασεμί. Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας. Με εκτίμηση, Νικος Κορμπάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ρίξτε το στα οξύφιλα. Δηλαδή, ορτανσία, καμέλια, γαρδένια, μπουγαρίνι. Μπορεί να γίνει όποτε θέλετε η προσθήκη αυτή. Αλλά επειδή συνήθως μια φορά το χρόνο στην αρχή της άνοιξης αλλάζουμε το επιφανειακό χώμα σε βάθος 2-4 εκ. μπορείτε να κάνετε τότε την προσθήκη.

      Διαγραφή
  70. Σας εχαριστω πολύ, η βοήθεια σαςείναι πάντα πολύτιμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Μαρίνα8/10/22 12:44

    Γεια σας
    Σας συγχαίρω και πάλι για τη δουλειά σας, δεν κάνω κάποια ενέργεια στον κήπο μου αν δεν συμβουλευτώ πρώτα το blog σας!
    Έχω λοιπόν έναν δυτικό τοίχο ισογείου ο οποίος "ψήνεται" το καλοκαίρι και μου ζεσταίνει πολύ το υπνοδωμάτιο. Είναι πολύ κοντά στην περίφραξη και δεν μπορώ να τον σκιάσω με παρακείμενο δέντρο. Μετά από έρευνα που έκανα αποφάσισα να φυτέψω αμπέλοψη για να τον καλύψω, η οποία έχει ταχεία ανάπτυξη και από ότι είδα αναρριχάται και χωρίς στήριγμα.
    Η ερώτηση είναι, θα βλάψουν οι ρίζες της την οικοδομή; Δεν έχω χώρο να τη φυτέψω πολύ μακριά από τον τοίχο, η απόστασή της θα είναι 50εκ. Μήπως να προτιμήσω πολύ μεγάλη γλάστρα; Ο τοίχος έχει πλάτος 4 μέτρα, να φυτέψω ένα φυτό ή δύο;
    Τελικά οι ερωτήσεις είναι πολλές... :-)
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η αμπέλοψη, αλλά και το σβάιτς, είναι καλές επιλογές για να πετύχετε αυτό που θέλετε.
      Οι ρίζες της δεν μπορούν να βλάψουν την οικοδομή, ούτε έναν «κανονικό» σοβά. Εννοώ τον συνηθισμένο σοβά που είναι φτιαγμένος όπως πρέπει.
      Ίσως όμως υπάρχει ένα άλλο ζήτημα: πολλές φορές το έδαφος ακριβώς δίπλα στους τοίχους ενός κτιρίου εμφανίζει ασυνέχειες, περιέχει μπάζα ή και υπολείμματα οικοδομικών υλικών. Όλα αυτά είναι αποτρεπτικά για να φυτέψει κανείς ακριβώς δίπλα στον τοίχο εκτός κι αν γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα.
      Τελικά, αν αποφασίσετε να φυτέψετε σε γλάστρα, βάλτε δύο γλάστρες ή ζαρντινιέρες με ένα φυτό σε κάθε μία. Αν φυτέψετε στο χώμα θα κάνετε τη δουλειά σας και με ένα φυτό μόνο.

      Διαγραφή
    2. Μαρίνα10/10/22 17:03

      Θα ρισκάρω τη φύτευση στο χώμα.
      Σας ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  72. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ13/3/23 19:10

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΠΕΡΥΣΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΟΙ ΡΟΔΙΕΣ ΜΙΝΙ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΠΟ ΤΕΤΡΑΝΥΧΟ. ΜΟΥ ΕΙΠΑΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΑΦΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ.
    ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΛΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΧΝΗΣ Ή ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΥ.
    ΤΩΡΑ, ΕΙΧΑΝ ΜΕΙΝΕΙ ΛΙΓΑ ΞΕΡΑ ΦΥΛΛΑΡΑΚΙΑ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΡΟΔΙΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΛΙΓΟΥΣ ¨ΙΣΤΟΥΣ¨ΣΑΝ ΜΙΑ ΦΩΛΙΑ. ΤΑ ΤΡΑΒΗΞΑ ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΕΝΤΟΜΟ ΚΑΤΩ, ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΑ. ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΑΡΑΧΝΗ Ή ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ;
    ΜΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΠΕΙ ΟΤΙ Ο ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟΣ, ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΕΓΕΝΘΥΝΤΙΚΟ ΦΑΚΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ.
    ΑΡΑ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΡΑΧΝΗ;
    ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ, ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΒΛΗΘΟΥΝ ΞΑΝΑ;
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αναζητήστε κάποιο ακαρεοκτόνο κατάλληλο για ερασιτεχνική χρήση. Θα βρείτε τέτοια σε καταστήματα γεωργικών ειδών ή σε μεγάλα κέντρα κήπου. Μάλιστα είναι εύχρηστα καθώς δεν χρειάζονται διάλυση. Ψεκάστε με αυτό ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες.
      Αυτό που είδατε να πέφτει δεν μπορώ να υποψιαστώ τι ήταν αλλά σίγουρα δεν ήταν τετράνυχος.

      Διαγραφή
  73. Γειά σας, εδώ και πολλά χρόνια δεν μου φτουράν τα γιασεμιά και δεν μπορώ να βρώ τι φταίει. Ξεκιναν να ξεραίνονται κάποια φύλλα και σταδιακά όλη η κλάρα. Έβαλα ένα καινούργιο πέρυσι κι έχει ήδη πολλά ξερά ενώ άλλο ένα που αγόρασα πριν περίπου ενάμιση μήνα αρχίζει και αυτό. Το μπαλκόνι που τα έχω είναι ξεκάθαρα νότιο και δεν έχει ιδιαίτερα αέρηδες .

    Επισης ξαφνικά είδα ότι και τα δύο μου νυχτολούλουδα είχαν πιάσει βαμβακάδα και αναγκαστικά τα κλάδεψα σχεδόν έως κάτω. Πρόπερσι είχε ξανασυμβεί και δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κάποια είδη γιασεμιού, όπως το ροζ ή πολυανθές και το φαρμακευτικό, είναι ευαίσθητα σε προσβολές από ακάρεα. Μάλιστα γίνονται πιο ευάλωτα όταν καλλιεργούνται στον περιορισμένο χώρο μιας γλάστρας. Το πρόβλημα εμφανίζεται με ξεθώριασμα των φύλλων που σιγά-σιγά επεκτείνεται σε ολόκληρο το κλαδί και μετά σε ολόκληρο το φυτό, αν δεν επέμβει κανείς. Στην αγορά υπάρχουν κατάλληλα φυτοπροστατευτικά για χρήση από ερασιτέχνες. Αναζητήστε τα σε μεγάλα φυτώρια ή σε μαγαζιά με γεωργικά είδη. Μάλιστα κάποια απ' αυτά έχουν δράση και σε έντομα οπότε θα καλύψετε και το πρόβλημα της βαμβακάδας στο νυχτολούλουδο. Η βαμβακάδα είναι ένα έντομο και η καταπολέμησή του στο συγκεκριμένο φυτό είναι μάλλον εύκολη. Άρα δεν χρειάζεται να το κλαδεύετε για αυτό το λόγο.
      Αν έρθει η ώρα να πάρετε άλλο γιασεμί δοκιμάστε το γιαπωνέζικο (Jasminum azoricum) ή το χιώτικο (Jasminum grandiflorum).
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  74. Ανώνυμος3/8/23 03:18

    Καλησπέρα Κύριε Ταξιάρχη,

    Έχω μια στερλίτσια την οποία πήρα σχετικά πρόςφατα πριν από ένα μήνα και κάτι σχεδόν, την φύτεψα σε γλάστρα, την έχω στο σαλόνι μου την βλεπει ήλιος κάθε πρωί όχι πάνω της όμως γιατί έχω τέντες και δυστυχώς έχω κόψει πάνω από 4 φύλλα γιατί ξεκινάνε να κιτρινίζουν και να διπλώνουν και στο τέλος γίνονται καφέ ξερά. Δεν ξεπρω γιατί συμβαίνει αυτό, η θερμοκρασία στο σπίτι είναι ελεγχόμενη και την ποτίζω μια φορά την εβδομάδα! Εχθές μου είπε ο υπάλληλος από εκεί που την πήρα να ρίξω ένα διάλυμα που μου έδωσε για μύκητες; Τι μπορώ να κάνω για να μην ξεραθεί ολόκληρη; Ξέχασα ν´ αναφέρω ότι είναι 2 φυτά σε μια γλάστρα δλδ σαν να έχει δυο βολβούς υποθέτω…σας ευχαριστώ εκ των προτέρων…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η στρελίτζια για το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας είναι ένα φυτό εξωτερικού χώρου. Στα βόρεια και τα ορεινά το χειμώνα θέλει προστασία από το κρύο ή ακόμη και μεταφορά σε εσωτερικό χώρο. Όμως στα νότια και σε περιοχές χωρίς παγωνιές μπορεί να είναι έξω όλο το χρόνο. Σίγουρα θα πάει καλύτερα σε θέσεις προστατευμένες από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού. Δηλαδή, η σκιά από τις τέντες στη βεράντα, και όχι μέσα στο σαλόνι σας, είναι καλύτερη θέση. Προσέξτε το πότισμα. Θα ποτίζετε με άφθονο νερό όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Μην παραλείψετε τις λιπάνσεις την άνοιξη και το φθινόπωρο.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.