Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Μουριά 2. Το κλάδεμα

Η μουριά κλαδεύεται από τον Ιανουάριο ή και λίγο νωρίτερα, μέχρι και το Φεβρουάριο, περίπου. Η ουσία είναι να κλαδευτεί πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν οι χυμοί μέσα στο δέντρο. Δηλαδή, πριν αρχίσουν να διογκώνονται οι οφθαλμοί της νέας βλάστησης. 

Κλαίουσα μουριά Morus alba Pendula

Το κλάδεμα είναι μάλλον απλό. Κονταίνουμε όλους τους βλαστούς που αναπτύχθηκαν την περασμένη χρονιά. Πόσο τους κονταίνουμε; Όσο θέλουμε. Όσο πιο αυστηρά κλαδέψουμε, τόσο ζωηρότερη θα είναι η βλάστηση την άνοιξη που έρχεται και τόσο λιγότερα μούρα θα πάρουμε. Να ένα παράδειγμα αυστηρού κλαδέματος: Κατά κανόνα μία μουριά αποτελείται από τον κορμό και 3-4 κύριους βραχίονες, κλαδιά δηλαδή, που ξεκινούν από την κορυφή του κορμού. Σε κάθε βραχίονα αφαιρούμε από τη βάση τους, όλα τα κλαδιά που αναπτύχθηκαν την περασμένη χρονιά εκτός από ένα, αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στον αντίστοιχο κεντρικό βραχίονα. Αυτό το κλαδί το κονταίνουμε όσο μας αρέσει. 

Η ίδια κλαίουσα μουριά στην αρχή της βλάστησης. Κλαδεύτηκε το χειμώνα.  


Όσο για τις άκαρπες μουριές; Αυτές είναι «αρσενικά» δέντρα λευκής μουριάς (Morus alba). Με άλλα λόγια, είναι μουριές που κάνουν μόνον αρσενικά άνθη. Τα περισσότερα από τα φύλλα τους έχουν λοβούς, κολπώσεις δηλαδή όπως έχουν και τα πλατανόφυλλα. Όμως μπορεί να δούμε, ακόμη και στο ίδιο κλαδί, μερικά ακέραια φύλλα. 

Δείτε κι άλλες πληροφορίες για τη μουριά πατώντας εδώ

63 σχόλια:

 1. Καλημέρα σας,
  έχω φυτέψει μια νεαρή μουριά 1 1/5 χρόνο τώρα.
  Ο στόχος μου είναι να φτάσει σε αρκετό ύψος ώστε να μην ενοχλεί τα οχήματα
  της γειτονιάς και τους περαστικούς μεγαλώνοντας.
  Με καλή οργανική τροφή έχει φτάσει περίπου 3.5m (διάμετρος στα 1.80m είναι περίπου 5cm και 7-8cm στην βάση).
  Έχει νόημα να την κλαδέψω τόσο ώστε να μείνει μόνο ένας κεντρικός κορμός;
  Δεδομένου ότι θέλω να πάρει ύψος και να μεγαλώσει ο κορμός σε πλάτος μήπως
  αρκεί να κλαδέψω τα χαμηλότερα και να αφήσω μερικά κλαδάκια στην κορυφή;

  Μήπως ρισκάρω την υγεία του δέντρου κλαδεύοντας το σε μικρή ηλικία;

  ευχαριστώ για τον χρόνο σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για να μην ενοχλεί το δέντρο θα πρέπει στο μέλλον τα πρώτα κλαδιά να ξεκινούν από το ύψος των 3-3,5 μ. Φέτος, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, βάλτε έναν πάσσαλο δίπλα στο δέντρο για να στερεώστε επάνω του τον κεντρικό κλάδο αυτόν που θα αποτελέσει στο μέλλον τον κεντρικό κορμό της μουριάς. Αφαιρέστε μερικά απ' τα χαμηλότερα κλαδιά μόνο και αραιώστε τα δευτερεύοντα κλαδιά που είναι ψηλά. Αν τα αφαιρέστε τώρα όλα θα καθυστερήσει η ανάπτυξη του δέντρου.
   Καλή επιτυχία

   Διαγραφή
  2. Γιάννης2/2/17 02:02

   Σας ευχαριστώ, το δέντρο πλέον έχει διάμετρο κοντά στα 15cm και ύψος πάνω από 6m.
   Την προηγούμενη χρονιά αφαίρεσα την στήριξη και αν δεν έχετε αντίρρηση θα κλαδέψω
   τα πάντα εσωτερικά της "κούπας" που σχηματίζει εκτός του κεντρικού και θα αφήσω περιμετρικά μόνο όσα θέλω να πάρουν όγκο και να αποτελούν το κυρίως σώμα του δέντρου.
   Προσπάθησα πέρυσι να δέσω κάποια κλαριά προς τα εκεί που θέλω να οδηγηθούν και φαντάζομαι το δέντρο ξεκαρδίστηκε στα γέλια, δεν κατάφερα τίποτα.
   Αν καταφέρω να κρεμάσω βάρος στα κλαδιά μπορώ να το κάνω τώρα ή να περιμένω να ξεκινήσει η κίνηση των χυμών του δέντρου;

   ευχαριστώ για τον χρόνο σας, καλή χρονιά!

   Διαγραφή
  3. Γράφετε, « θα αφήσω περιμετρικά μόνο όσα θέλω να πάρουν όγκο και να αποτελούν το κυρίως σώμα του δέντρου». Αυτά θα είναι τα 3-4 κύρια κλαδιά του δέντρου απ' τα οποία θα ξεκινούν τα δευτερεύοντα.
   Για να πετύχει το κόλπο με τα βάρη θα πρέπει να τα εφαρμόσετε σε κλαδιά που ήδη έχουν λίγο-πολύ τη κατεύθυνση που θέλετε. Είναι μια διαδικασία που κρατά πολλούς μήνες. Υποθέτω ότι δεν θα κλαδέψετε τα κλαδιά που θελετε να κατευθύνετε, άρα μπορείτε και τώρα να κρεμάσετε βάρη.

   Διαγραφή
 2. Γειά σας.Έχω μια ''αρσενική'' μουριά (4 ετών) στην αυλή μου, που έχει πιάσει στα κλωνάρια της ένα άσπρο μύκητα σαν βαμβάκι, σαν ξεραμένη άσπρη σκόνη αλλά μαλακή.Έχω ''λούσει'' τα κλωνάρια της και τον κορμό της, με ένα σκεύασμα θεικού ασβεστείου με ιόντα χαλκού.Έκανα καλά? Μήπως ξέρετε για πια ασθένεια πρόκειται? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το σκεύασμα που χρησιμοποιήσατε λέγεται βορδιγάλειος πολτός. Είναι μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο. Όμως αυτό που περιγράφετε δεν μοιάζει με μύκητα. Θυμίζει βαμβακάδα, που είναι έντομο και αυτή τη στιγμή δεν μου έρχεται στο μυαλό μύκητας που προσβάλει την μουριά και είναι «σαν ξεραμένη, μαλακή, άσπρη σκόνη».
   Πιστεύω ότι δεν κάνατε καλά να «λούσετε» το δέντρο με αυτό το υλικό. Πολύ περισσότερο μάλιστα, επειδή ο βορδιγάλειος πολτός χρησιμοποιείται μόνον σε συγκεκριμένες συνθήκες και συγκεκριμένα φυτά γιατί σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να κάνει ζημιές. Είναι φυτοπροστατευτικό αλλά είναι και φυτοτοξικό υλικό.
   Προσέξτε τα εξής: ο βορδιγάλειος πολτός δεν αποθηκεύεται γιατί είναι διαβρωτικό υλικό. Αν ο ψεαστήρας που χρησιμοποιήσατε είναι μεταλικός, μάλλον θα έχει ήδη πάθει ζημιές. Αν είναι πλαστικός, καθαρίστε τον καλά με νερό και στο τελευταίο πλύσιμο, βάλτε και ξύδι μέσα στο νερό και μετά ψεκάστε μια ουδέτερη επιφάνεια για να καθαριστούν όλα τα μέρη του. Υποθέτω ότι κατά την εφαρμογή, πήρατε όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκα κ.λπ.). Η χρήση των φυτοπροστατευτικών θέλει τεράστια προσοχή, πρέπει να γίνεται μόνον όταν αυτό είναι απαραίτητο και με τη χρήση των κατάλληλων υλικών.
   Στην δεξιά στήλη με τον τίτλο Επικοινωνία, θα βρείτε το μέιλ μου, αν θέλετε στείλτε μου μία φωτογραφία της προσβολής.

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος27/5/15 19:16

  Καλησπέρα σας,
  έκοψα κλαδί μουριάς που ήταν κοντά στην ρίζα της.
  Ηθελα να ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση να μου βγάλει ρίζα αν βάλω το κλαδί σε νερό τώρα τον μαίο,έτσι ώστε να την φυτέψω?
  Και αν μου βγάλει ρίζα,γίνεται να την φυτέψω τώρα?
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ξέρω αν τα μοσχεύματα μουριάς μπορούν να βγάλουν ρίζες μέσα στο νερό. Δεν αποκλείεται, αλλά δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι τα μοσχεύματά της μουριάς ριζώνουν όταν μπουν σε χώμα. Δεν χάνετε τίποτε να δοκιμάσετε. Αν ριζώσει το φυτεύεται μέσα σε γλάστρα γεμάτη με μείγμα τύρφης και περλίτη σε αναλογία 1:1. Το κρατάτε εκεί μερικούς μήνες και μετά το φυτεύετε στο χώμα.

   Διαγραφή
 4. panagiotis p29/8/15 10:26

  Γεια σας θα θέλω να ρωτήσω πότε είναι η καλύτερη εποχή για εμβολιασμό.
  Έχω μια πλατσουρισμένου με λεπτό φύλλο, και θέλω να την μπολιάσω με μια άλλη με μεγαλύτερο (τριπλάσιο σε μέγεθος) φύλλο, κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο, και ποιος είναι σ αυτή την περίπτωση ο ποιο ενδεδειγμένος τρόπος εμβολιασμού. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά δεν είχα πρόσβαση σε υπολογιστή εκεί που ήμουν τις προηγούμενες ημέρες.
   Το κέντρωμα είναι βολικός τρόπος πολλαπλασιασμού επειδή είναι ο πιο εύκολος κατά τη γνώμη μου και γίνεται την άνοιξη. Τι είναι η μουριά «πλατσουρισμένου με λεπτό φύλλο»;

   Διαγραφή
 5. καλησπέρα σας,
  έχουμε μια μουριά θυληκή και θέλουμε να την μετατρέψουμε σε άκαρπη, γίνεται?
  Μπορούμε να βρουμε μια αρσενική και να πάρουμε εμβόλιο? την Άνοιξη γίνεται?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλημέρα σας,
  μπορώ να μπολιάσω μια μουριά θυληκή με αρσενικό κλώνο για την κάνω άκαρπη? και πότε
  είναι ενδεδειγμένο να γίνει αυτό?

  Σας ευχαριστώ εκ των προτερων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό που θέλετε είναι εφικτό αλλά δεν είναι και εύκολο. Ο εμβολιασμός γίνεται την άνοιξη, μόλις αρχίζει η ανάπτυξη του φυτού αλλά έχει περάσει ο κίνδυνος παγετών. Αυτή η χρονική στιγμή μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Τα εμβόλια είναι κεντριά, δηλαδή κλαδάκια που παίρνετε από άκαρπη-αρσενική μουριά. Θα έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αν τα εμβόλια είναι φρέσκα, δηλαδή κομμένα πρόσφατα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό κρατήστε τα στο ψυγείο.

   Διαγραφή
 7. Κύριε Ταξιάρχη
  Εχω 2 μουριες 10ετιας ,τις πηρα για χωρις μουρα αλλα βγάζουν μικρο μαυρο μουρο το οποιο το ωριμαζουν.Τις αφησα φετος ακλαδευτες και εβγαζαν μουρα ολο το καλοκαιρι.Σκέφτομαι να τις μπολιάσω , ποά μέθοδος εχει καλυτερη επιτυχια? Μήπως υπάρχει καποιοσ τροπος στην ανθοφορία να μην εχει γονιμοποιηση?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η καλύτερη μέθοδος είναι το κέντρωμα. Θα χρειαστεί να βρείτε κεντριά από άκαρπη αρσενική μουριά για να τα εμβολιάσετε επάνω στη δική σας μουριά.
   Ο μόνος πρακτικός τρόπος να εμποδίσετε την ανθοφορία και επομένως την καρπόδεση είναι να κλαδέψετε νωρίτερα.

   Διαγραφή
 8. κυριε Ταξιαρχη εχω μια μουρια κοντα σε εξωπορτα και εχει σηκωσει την πορτα. Σκεφτομαι να σκαψω το τσιμεντο και να κοψω τις ριζες γιατι ποναω να την κοψω ολη. Θα εχει επιπλοκες για το δεντρο η θα το τραυματισω σοβαρα? Οι ριζες θα ξαναμεγαλωσουν? Ποσο καιρο θα παρουν για να φτασουν ξανα στην πορτα? η μουρια βρισκεται σε αποσταση 1.5 - 2 m απο την πορτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι βέβαιο ότι το δέντρο θα πάθει ζημιές γιατί ξαφνικά θα λείψει ένα τμήμα του. Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσο σοβαρές θα είναι αυτές. Σίγουρα θα έχει μειωμένη ανάπτυξη, αλλά το βαθμό μείωσης δεν τον γνωρίζω. Οι ρίζες έχουν αναπτυχθεί ομοιόμορφα γύρω από το δέντρο;
   Οσο υπάρχει χώμα γύρω τους οι ρίζες θα απλώνονται μέσα σε αυτό. Πόσα χρόνια πέρασαν από τότε που φυτεύτηκε η μουριά μέχρι σήμερα που οι ρίζες έφτασαν στην πόρτα; Αν ξέρετε αυτό, αφαιρέστε λίγα χρόνια και θα έχετε την απάντηση στο τελευταίο ερώτημά σας.

   Διαγραφή
 9. Ανώνυμος26/2/16 13:28

  ερώτηση: Αν μπολιάζετε η μουριά με άλλο Δένδρο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εννοείτε να μπολιαστεί επάνω σε μία μουριά, ένα άλλο είδος; Μία αμυγδαλιά, για παράδειγμα; Αυτό δεν γίνεται.

   Διαγραφή
 10. Ανώνυμος20/4/16 19:19

  Έχω μια θυληκή μουριά και θέλω να την μετατρέψω σε αρσενική. Που μπορώ να βρώ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το κέντρωμα που προαναφέρετε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν γράψετε σε κάποιο ψαχτήρι του ίντερνετ τις λέξεις «εμβολιασμός μουριάς» θα βρείτε και φωτογραφίες και βίντεο από κέντρωμα και ενοφθαλμισμό. Με τη μέθοδο του κεντρώματος κερδίζει κανείς χρόνο ενώ η μέθοδος του εμβολιασμού με μάτι (ενοφθαλμισμός) είναι πιο αποτελεσματική.

   Διαγραφή
 11. Ανώνυμος24/5/16 18:33

  Καλησπερα σας. Εχω στον κηπο μου μια αρσενικη μουρια εδω και 3 χρονια.Την αγιρασα μεγαλη και δεν την εχω κλαδεψει ποτε.Φετος αν και κοντευει να βγει ο Μαιος δυστυχως δεν εχει βγαλει φυλλα, παροτι στα κλαδια της εχει εδω και πολυ καιρο φουσκωμενα " ματια" , πρασινα στο εσωτερικο τους... Επισης πρασινα και με υγρασια ειναι εσωτερικα και τα κλαδια της..... Μπορειτε να με βοηθησετε; Τι μπορει να συμβαινει; Ξεραινεται; ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δώστε μου μερικές πληροφορίες για το χώρο όπου βρίσκεται η μουριά. Για παράδειγμα, πόση ώρα έχει ήλιο; Τι προσανατολισμό έχει η θέση; Κρατάει νερό το χώμα; Υπάρχουν άλλα φυτά εκεί γύρω; Σε τι κατάσταση είναι αυτά;

   Διαγραφή
 12. Ανώνυμος12/8/16 13:29

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ...ΕΧΩ ΜΙΑ ΜΟΥΡΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ...ΕΧΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΠΩΣ ΤΑ 3 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΣΤΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΡΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΕΝΑ ΚΟΛΛΩΔΕΣ ΥΓΡΟ ΣΑΝ ΜΕΛΙ....ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ???ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το υγρό αυτό στάζει από πληγές που υπάρχουν πάνω στο φυτό. Η πιο συνηθισμένη αιτία για αυτές είναι το κλάδεμα. Στο μέλλον, να καλύπτετε τις τομές του κλαδέματος με πάστα κλαδέματος. Τώρα, καθαρίστε τις πληγές με ένα κοφτερό εμβολιαστήρι και καλύψτε με πάστα κλαδέματος. Επίσης αποφύγετε το κατάβρεγμα της μουριάς με νερό.

   Διαγραφή
 13. Καλημέρα σας θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Ένας φίλος μου θα μου δώσει μία αρσενικη μουρια. Τι εποχή μπορώ να κάνω την μεταφυτευση; Πρέπει να κλαδεψω το δέντρο προτού το μεταφυτεψω; ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ξέρω αυτή τη στιγμή πού βρίσκεται η μουριά γιά αυτό θα σας γράψω δύο περιπτώσεις. Υποθέτω ότι πρόκειται για μικρό φυτό.
   1. Αν αυτή τη στιγμή η μουριά είναι φυτεμένη στο έδαφος θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το χειμώνα για να τη μεταφυτεύσετε. Ο φίλος σας θα τη βγάλει από το χώμα και εσείς θα τη φυτέψετε στον δικό σας χώρο. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε κανείς να κλαδέψει με στόχο να διαμορφωθεί κατάλληλα ο κορμός και το σχήμα του δέντρου.
   2. Αν αυτή τη στιγμή η μουριά είναι μέσα σε γλάστρα μπορείτε να τη μεταφυτεύσετε στον κήπος σας όποτε θέλετε. Αν μεταφυτεύσετε τώρα, θα μπορούσατε να κάνετε ένα ελαφρύ κλάδεμα, διαφορετικά περιμένετε το χειμώνα για το κλάδεμα διαμόρφωσης.

   Διαγραφή
 14. Καλησπέρα σας.
  Κατοικώ στο Πολυδένδρι Αττικής όπου και έχω τέσσερις μουριές δεκαετίας, δύο με βόρειο προσανατολισμό και δύο με ανατολικό. Θα ήθελα να ρωτήσω πότε πιστεύετε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να κλαδεύονται. Στο άρθρο σας διάβασα για τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο και κάθε χρόνο τις κλαδεύω αυστηρά τότε, αλλά έχω παρατηρήσει ότι εδώ στην περιοχή οι κάτοικοι τις κλαδεύουν αυτή την εποχή (τέλος Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη), παρόλο που είναι καταπράσινες και δεν έχουν ακόμη φυλλοροή. Έτσι γλιτώνουν το μάζεμα των φύλλων. Την άνοιξη οι μουριές βγάζουν νέα φυλλωσιά πολύ πυκνή και όμορφα σχηματισμένη, σαν καταπράσινη ομπρέλα με παχύ ίσκιο. Αντίθετα, οι δικές μας, που κλαδεύονται στα μέσα του χειμώνα, κιτρινίζουν γρήγορα και ήδη έχουν αρχίσει να φυλλοροούν. Όσο για τη φυλλωσιά τους, δεν είναι τόσο πυκνή και καλοσχηματισμένη όσο στις πρόωρα κλαδεμένες μουριές. Μήπως το κλάδεμα θα πρέπει να εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή; Θα μου προτείνατε να τις κλαδέψω φέτος νωρίτερα; Επίσης, γίνεται να διαμορφώσω το σχήμα τους σε ημισφαίριο ή έχει ήδη διαμορφωθεί και οι μουριές έχουν πάρει τον δρόμο τους;
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η μουριά είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστη όσον αφορά το κλάδεμα. Η χρονική στιγμή του πράγματι εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Όμως το πολύ πρώιμο κλάδεμα εξασθενεί τα δέντρα και η εξασθένηση αυτή θα φανεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Βέβαια, έτσι γλυτώνει κανείς το σκούπισμα των φύλλων που αρχίζουν να πέφτουν αυτή την εποχή, επειδή αυτό είναι το φυσιολογικό για τα φυλλοβόλα δέντρα όπως είναι και η μουριά. Το σχήμα και ο πλούτος των διακλαδώσεων της φυλλωσιάς εξαρτάται από το κλάδεμα που κάνετε. Ο πλούτος της βλάστησης, δηλαδή να έχει πολλά φύλλα το δέντρο, εξαρτάται κυρίως από άλλους παράγοντες όπως το πότισμα και τα διαθέσιμα θρεπτικά στοιχεία, το έδαφος. Η πρότασή μου είναι να συνεχίσετε να κλαδεύετε το χειμώνα, όμως να αλλάξετε τον τρόπο κλαδέματος ώστε να αποκτήσει το δέντρο το σχήμα που θέλετε, αφού αυτό είναι εφικτό.

   Διαγραφή
 15. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ -- ΕΧΩ ΕΝΑ ΧΩΡΟ ΒΟΡΕΙΝΟ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΤΕ ΑΠΟ ΧΤΙΡΙΑ -- ΕΧΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΗΛΙΟ -- ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑ ΦΡΑΓΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΜΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΤΗΝ ΘΕΑ ΣΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΧΩΡΟ -- ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ;; Η ΜΟΥΡΙΑ ΚΑΝΕΙ ;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η μουριά σε σκιερό μέρος θα γίνει πολύ ψηλή με πολύ αραιή φυλλωσιά. Δεν είναι η καλύτερη επιλογή για σκερό χώρο. Εξ άλλου η μουριά στο κάτω μέρος της είναι άδεια, δεν έχει φυλλωσιά, επομένως πώς θα σας έκρυβε τη θέα προς τον διπλανό χώρο; Η περιοχή σας έχει βαρύ χειμώνα; Τι κλίμα έχει; Σε τι ύψος θέλετε να φτάνουν τα φυτά που θα βάλετε;

   Διαγραφή
 16. καλησπερα.
  εχω μια μουρια μαλλον αρσενικη.ειναι περιπου 4-5 ετων.Τη θελω για σκιαση στην αυλη και να καθομαστε απο κατω η να μπαινει αμαξι για σκια,αυτη τη στιγμη ο κυριος κορμος ειναι γυρω στους 80 ποντους υψος και απο κει ανοιγει σε 4 κλαρια.Θα παρει υψος αν την αφησω ετσι η πρεπει να την κατευθυνω εγω?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πρέπει να την κατευθύνεται εσείς. Το ζητούμενο είναι η πρώτη διακλάδωση να ξεκινά στα 2,5 μ. περίπου έτσι ώστε να μπορεί κάποιος άνθρωπος να σταθεί όρθιος από κάτω.

   Διαγραφή
  2. ευχαριστω πολυ για την απαντηση.
   Δηλαδη θα πρεπει να αφησω ενα κλαδι μονο απο τα 4 βασικα?αυτο που ειναι πιο καθετο φανταζομαι?

   Διαγραφή
  3. και παλι ευχαριστω.Ετσι θα πραξω οταν ερθει ο καιρος για το νεο κλαδεμα.Να ειστε καλα!

   Διαγραφή
  4. Μέχρι να έρθει η επόμενη χρονιά για το νέο κλάδεμα αφαιρέστε απ' τη βάση του ένα απ' όλα τα κλαδιά, εκείνο που ξεκινά απ' το χαμηλότερο σημείο.

   Διαγραφή
 17. Ανώνυμος23/3/17 17:41

  Ερετριεύς

  Έχω μια αρκετά μεγάλη μουριά στον κήπο, η οποία δεν κάνει μούρα, έχει ύψος άνω των 5-6 μέτρων και είναι ιδίου, άν όχι μεγαλύτερου, πλάτους, είναι κοντά στο σπίτι,σε απόσταση 70-80 μέτρων από την θάλασσα, ξεφύτρωσε δε μόνη της, εδώ και 10 χρόνια περίπου και μεγάλωσε με τις βροχές και το πότισμα του γκαζόν το καλοκαίρι. Την μουριά αυτή φέτος - και μέχρι σήμερα 23 Μαρτίου 2017 - δεν πρόλαβα να την κλαδέψω, γιατί έλειπα... Με δεδομένο, ότι σε όλα τα περσινά της κλαδιά που έχουν μείνει ακλάδευτα, έχουν βγεί, ήδη, παντού '' μάτια '' ( που, προφανώς, πρέπει να σημαίνει, ότι οι χυμοί του δένδρου κυκλοφορούν ), σας παρακαλώ να με συμβουλεύσετε, αν πρέπει, έστω και τώρα, να την κλαδέψω ( οπότε θα κλαδευτούν και τα '' μάτια '' ) ή είναι προτιμότερο ( αφού φτάσαμε στο τέλος Μαρτίου ) να την αφήσω για φέτος έτσι, ακλάδευτη, προκειμένου να βγάλει φύλλα για σκιά το καλοκαίρι και να την κλαδέψω του χρόνου ( μέχρι και τον Ιανουάριο ή το πολύ Φεβρουάριο, όπως συστήνετε ). Θα ήθελα, επίσης, να μου πείτε, αν πρέπει να κάνω κάτι άλλο ή να της βάλω κάποιο λίπασμα ( και ποιό μπορεί να είναι αυτό ), σημειώνοντας, ότι τα καλοκαίρια, από κάποια σημεία της, παρότι έχει κλαδευτεί, τρέχουν σκούροι χυμοί, τους οποίους συλλέγω σε πλαστικές σακκούλες, για να μην στάζουν επάνω μας ...

  Αναμένω την απάντησή σας ( μήπως και προλάβω κάτι ) και σας ευχαριστώ θερμά, εκ των προτέρων ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η μουριά παίρνει νερό και θρεπτικά στοιχεία από το πότισμα και το λίπασμα του χλοοτάπητα και έτσι δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι ιδιαίτερο για αυτήν. Μάλιστα απ΄την περιγραφή σας φαίνεται να είναι «καλοταϊσμένη».
   Είστε σίγουρος ότι δεν κάνει μούρα; Μήπως δεν έκανε τις προηγούμενες χρονιές επειδή την κλαδεύατε; Αν κάνει καρπούς και φέτος την αφήσετε ακλάδευτη θα βρεθείτε μπροστά σε μια «καταιγίδα» μούρων. Επομένως, στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι υποχρεωτικό το κλάδεμα εκτός αν θέλετε να φτιάξετε μαρμελάδα από μούρα.
   Αν πράγματι δεν κάνει καρπούς και την αφήσετε ακλάδευτη θα είναι απλώς λίγο άσχημη για τους καλοκαιρινούς μήνες. Ίσως και να χαλάσει το τμήμα του χλοοτάπητα που θα σκιάζεται έντονα. Αν την κλαδέψετε, (θα πρέπει να κάνετε ένα ελαφρύ κλάδεμα) θα αργήσει λίγο να σας δώσει τη γνωστή σκιά της. Δηλαδή, θα είναι μικρή η ζημιά ό,τι κι αν κάνετε. Το σοβαρό πρόβλημα θα το έχετε αν κάνει μούρα και δεν το ξέρετε.
   Τέλος, καλό θα ήταν να ψάξετε λίγο για να δείτε από που προέρχονται οι χυμοί που στάζουν. Αν πρόκειται για πληγές στο δέντρο θα πρέπει να τις φροντίσετε.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος29/3/17 05:04

   Ερετριεύς

   Σας ευχαριστώ θερμά για την απάντησή σας. Η μουριά είναι πράγματι ''καλοταϊσμένη '' από τις βροχές και το πότισμα του γκαζόν. ¨Οσον αφορά στο αν κάνει μούρα, η απάντηση είναι ότι μέχρι τώρα, στα 10 και πλέον χρόνια που την έχουμε δεν έχει κάνει ποτέ μούρα ... Το αν αυτό οφείλεται στο ότι κάθε χρόνο κλαδευόταν δεν το γνωρίζω... δεν το νομίζω,όμως, γιατί, ακόμα και όταν ήταν μικρή και τότε δεν την κλαδεύμαμε για να μεγαλώσει, ποτέ δεν είχε κάνει μούρα... Από τις παρατηρήσεις σας εκτιμώ, ότι το καλύτερο θα ήταν να γίνει ένα ελαφρύ κλάδεμα ... Αυτό θα κάνω και ας αργήσει λίγο να μας προσφέρει την πολύτιμη σκιά της... Όσον αφορά, τέλος, στους χυμούς που τρέχουν σε μερικά σημεία από το δένδρο, ασφαλώς και θα τις φροντίσω, αν και θα παρακαλούσα την συμβουλή σας στο θέμα αυτό.. Κάποιος πέρυσι μου είχε πεί, ότι στα σημεία που τρέχουν θα πρέπει να βάλω κάποιο είδος πολτού, αλλά δεν θυμάμαι από τι θα έπρεπε να είναι αυτός ο πολτός ....

   Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ από καρδιάς για τις πολύτιμες συμβουλές σας και σας εύχομαι να έχετε Υγεία .. Εσεις και η οικογένειά σας ...

   Διαγραφή
  3. Αν φέτος κάνετε ένα ελαφρύ κλάδεμα θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε αν κάνει μούρα ή όχι.
   Στα σημεία που τρέχει ο χυμός μπορείτε να βάλετε πάστα κλαδέματος αφού καθαρίσετε επιφανειακά το ξύλο με ένα κοφτερό και γερό μαχαιράκι ή καλύτερα με ένα κοφτερό εμβολιαστήρι. Θυμηθείτε ότι τις επόμενες χρονιές θα πρέπει να καλύπτετε με πάστα κλαδέματος τις τομές του κλαδέματος που έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 3-4 εκ..

   Διαγραφή
 18. Ανώνυμος30/3/17 17:37

  Ερετριεύς

  Σας ευχαριστώ και πάλι για τις πολύτιμες συμβουλές σας... Να είστε καλά ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Φυτεψα μουριες προσβεβλημενες απο αυγα τετρανυχου.Να πολεμησω τον τετρανυχο , η να τις επιστρεψω και να αγορασω καινουριες μουριες; Ευχαριστω πολυ κυριε Ανδριτσοπουλε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Είναι κάπως ασυνήθιστο το πρόβλημα του τετράνυχου στη μουριά. Γενικά το δέντρο αυτό δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από τον τετράνυχο. Πώς ξέρετε ότι έχουν πάνω τους αυγά τετράνυχου;

   Διαγραφή
 20. Αγόρασα κ φύτεψα μια μουριά.Είναι 2 μέτρα περιπου.Νόμιζα οτι είναι αρσενική αλλα τελικά εβγαλε καρπό.Υπάρχει τρόπος να την κάνω αρσενικη;;Εννοώ αν γίνεται με εμβολιασμό κ ποιά η διαδικασία.Ευχαριστώ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο εμβολιασμός αυτός γίνεται, αλλά εκμάθηση της τεχνικής του είναι κάτι που απαιτεί πολλές επαναλήψεις. Πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να αγοράσετε μία νέα μουριά.
   Ο εμβολιασμός γίνεται την άνοιξη, μόλις αρχίζει η ανάπτυξη του φυτού αλλά και αφού έχει περάσει ο κίνδυνος παγετών. Αυτή η χρονική στιγμή μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Τα εμβόλια είναι κεντριά, δηλαδή κλαδάκια που παίρνετε από άκαρπη-αρσενική μουριά. Θα έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αν τα εμβόλια είναι φρέσκα, δηλαδή κομμένα πρόσφατα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, κρατήστε τα στο ψυγείο.

   Διαγραφή
 21. Έχω μια μουριά κλαίουσα και ξαφνικά σε ένα της κομμάτι μόνο κιτρίνισαν τα φύλλα της. Επίσης παρατήρησα και βαμβακαδα σε πολλούς μικρούς βλαστούς. Αφαίρεσα τα κομμάτια με τη βαμβακαδα και ψεκασα με εντομοκτόνο (dursban). Από τι μπορεί να κιτρίνισαν τα φύλλα της...?? Και γιατί μόνο σε λίγα κλαδιά? Φυσικά έχει έντονη φυλλοπτωση σε αυτό το κομμάτι της. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πώς είναι ο χώρος στον οποίο βρίσκεται η μουριά; Είναι ηλιόλουστος; Αερίζεται καλά; Είναι παραλιακός; Το έδαφος στραγγίζει γρήγορα; Μήπως δέχτηκε κάποιο χτύπημα το κλαδί που κιτρίνισε;
   Ο ψεκασμός έχει πρακτικό αποτέλεσμα μόνον αν πέτυχε τα έντομα στην έρπουσα φάση της ζωής τους οπότε και είναι ευαίσθητα. Ελπίζω να πήρατε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον ψεκασμό με το εντομοκτόνο.

   Διαγραφή
 22. Κύριε Ανδριτσόπουλκαλησπέρα σας ήθελα να σας ρωτήσω για μία μουριά που έχω η οποία παρουσιάζει κιτρίνισμα στα φύλλα όχι σε όλα τα κλαδιά τηςΚαι σε αυτά που έχουμε το κιτρίνισμα Ο κορμός να παρουσιάζει κάποια λευκή σκόνη Τα φύλλα εκτός από κιτρίνισμα έχουν και κάποιες καφέ κηλίδεςΜπορώ κάπου να σας στείλω τις φωτογραφίες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι ζημιές στα φύλλα μπορεί να οφείλονται σε, δυνατό άνεμο, ζέστη, καυτό ήλιο και ξηρασία. Μήπως η μουριά είναι σε παραλία; Παρόμοιες ζημιές έχω δει σε μουριές που ήταν δίπλα σε θάλασσα. Όμως δεν γνωρίζω αν η αιτία της ζημιάς ήταν η αλμύρα που φέρνει ο άνεμος ή τα άλατα μέσα στο χώμα. Ίσως να φταίνε και τα δύο.
   Δυστυχώς σε καμία απ' τις φωτογραφίες που στείλατε δεν μπορώ να δω τη λευκή σκόνη πάνω στον κορμό. Υπάρχει περίπτωση να έχει έρθει εκεί με τον άνεμο;

   Διαγραφή
  2. στείλατε πάλι σε λάθος διευθυνση την απάντηση που άφορα τις ζημίες στα φύλλα της μουριάς. Παρακαλώ ελέγξτε τη διευθυνση του ερωτώντα αποστολέα

   Διαγραφή
  3. Δεν καταλαβαίνω. Έστειλα σε εσάς την απάντηση που έπρεπε να έχω στείλει στον  Alexifa;

   Διαγραφή
  4. ναι ηχατε στειλει σε μενα απαντηση αντι τη στειλετε στον Alexifa

   Διαγραφή
  5. Σίγουρα κάποιο λάθος έκανα.

   Διαγραφή
 23. Γειά σας έχω μια μουρια την έχω εδώ και 12,13 χρόνια, πριν 3 χρόνια έκανε 3 4 μουρα, έκοψα μερικά κλαδιά την επόμενη χρονιά εδώ και 3 χρόνια δεν έχω ξαναδεί μουρα τη φταίει ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Παρακαλώ δώστε μερικές πληροφορίες ακόμη. Μετά απ' το κλάδεμα που κάνατε πριν 3 χρόνια δεν την ξανακλαδέψατε ποτέ; Το δέντρο είναι σε ηλιόλουστη θέση; Τι ύψος έχει σήμερα;

   Διαγραφή
 24. Ανώνυμος5/10/17 13:49

  χαιρεται θα ήθελα ,να ρωτήσω Αν τα κόπρανα και τα ούρα των γατιών και σκυλιών είναι επιβλαβή ,στα ελαιόδεντρα, πορτοκαλιές και στις λεμονιές και στις μουριές;;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Ανώνυμος22/11/17 12:37

  Καλημέρα σας.Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε αν υπάρχει κάποιος περιορισμός όσον αφορά την απόσταση από την κεντρική είσοδο του σπιτιού που πρέπει να φυτεύουμε την μουρνιά;Υπάρχει περίπτωση καθώς μεγαλώνει το δέντρο ,να προκαλέσουν οι ρίζες του κάποια ζημιά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η μουριά φυτεμένη σε ένα πεζοδρόμιο μπορεί να κάνει ζημιές στις πλάκες ή σε μια ελαφριά περίφραξη αν είναι πολύ κοντά της αλλά όχι και να ζημιώσει ένα κτίριο. Αν μάλιστα ποτίζεται σωστά, με αραιά και γενναιόδωρα ποτίσματα τότε θα κάνει βαθύ ριζικό σύστημα και όχι επιφανειακό. Φυτέψτε την τουλάχιστον 2-3 μ. από το κτίσμα.

   Διαγραφή
 26. Καλησπερα,θελω τα φωτα σας οσο αναφορα ενα ζητημα που εχει προκυψει με καποιες μουριες σε δημοσιο χωρο.Σημερα εγινε κλαδεμα σχεδον ολικο αφηνοντας μονο τον κυριο κορμο με την δικαιολογια οτι εχει μυκιτα και οτι θα πεσει(χωρις την παραμικρη κλιση).Αυτο που εμεινε ειναι περιπου το 1/3 του δεντρου.Το αρχικο υψος ξεπερναγε τον 2ο οροφο και το φτασανε στην πλακα του πρωτου.Ολα αυτα με την συμβολη του Δημου.Ειναι λογικο?Παρακαλω βοηθηστε με για να κηνιθω αναλογα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω γιατί δεν έχω πλήρη εικόνα του δέντρου. Δεν ξέρω αν έχει κάποιο πρόβλημα, κι αν με το κλάδεμα θα απομακρυνθεί το προβληματικό τμήμα. Δεν ξέρω αν η μουριά είχε μείνει ακλάδευτη για χρόνια. Μήπως με το ύψος της ενοχλούσε; Αναφέρω αυτά ενδεικτικά και μόνο.
   Αλλά γιατί να θέλει ο Δήμος να χαλάσει ένα δέντρο; Μου φαίνεται περίεργο. Πιο συχνά βλέπουμε σε δημόσιους χώρους δέντρα που ενοχλούν πραγματικά και θα έπρεπε να αφαιρεθούν, αλλά δεν τολμά κανείς να επέμβει, παρά άσκοπες καταστροφές.

   Διαγραφή
 27. καλημερα
  εχω μια μουρια σε καποιο κηπο που φροντιζω οπου τα δυο τελευταια χρονια δεν παει καλα..μετα απο ερευνα βρηκα οτι εχει μια ασθενεια που λεγεται κλαδοσπωριαση..τα δυο τελευταια χρονια την κλαδευω οταν ριχνει τα φυλλα της συνηθως Γεναρη..την ψεκαζω με χαλκουχα και παντα βαζω παστα σε ολες τις τομες ακομη και στις μικρες..φετος ηταν σε πολυ ασχημη κατασταση και οι ιδιοκτητες μου ειπαν να την κοψω ..το θεμα ειναι οτι εγω δεν θελω να την κοψω αλλα πρεπει να βρω μια λυση..ηθελα να σας ρωτησω δυο πραγματα.1)αν την κοψω πανω στον κεντρικο κορμο ακριβως κατω απο τις διακλαδωσεις θα ριξει πολυ αναρχα σε κοιμωμενους πλαγιους οφθαλμους?2)δεν μπορω να βρω καποιο εγκεκριμενο φυτοφαρμακο για την ασθενεια που να αφορα τις μουριες μηπως γνωριζεται εσεις καποιο? Ευχαριστω
  Αγλαια,ΤΓ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συγγνώμη για την καθυστέρηση. Έλειπα και όταν επέστρεψα είχα ένα πρόβλημα με το δίκτυό μου.
   Ναι αν την κλαδέψετε κάτω από την διακλάδωση θα έχει αυτή τη συμπεριφορά που περιγράφετε. Δεν γνωρίζω να υπάρχει εγκεκριμένο μυκητοκτόνο για αυτή τη δουλειά. Το είχα ψάξει και παλιότερα αυτό. Υποτίθεται ότι οι ψεκασμοί με χαλκούχα έχουν αποτέλεσμα εφ όσον οι συνθήκες (κακός αερισμός και υγρασία) δεν ευνοούν την ασθένεια. Όμως αυτός ο μύκητας διαχειμάζει στους προσβεβλημένους βλαστούς, άρα το πρώτο προληπτικό μέτρο είναι η απομάκρυνση τους απ' τον χώρο.

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.