Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Μετά την παγωνιά

Καθώς η θερμοκρασία ανέβηκε, όποια φυτά είχαμε τυλίξει με αντιπαγετικό ύφασμα (φλις), τα ξεσκεπάζουμε. Το ύφασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά, και σίγουρα θα χρειαστεί επειδή ο χειμώνας είναι ακόμη μπροστά μας. 
Όποια φυτά φέραμε σε εσωτερικό χώρο τα αφήνουμε εκεί που είναι, αν δεν μας ενοχλούν. Διαφορετικά, τα βάζουμε πίσω στη θέση τους. Θα πρέπει όμως να είμαστε σε ετοιμότητα για να τα ξαναμαζέψουμε αν ο καιρός κρυώσει και πάλι. 

Αν τυχόν κάποιο από τα φυτά που έμεινε έξω έπαθε ζημιές από το κρύο, δεν το πειράζουμε καθόλου. Συγκεκριμένα: 
  • Δεν του βάζουμε λίπασμα.
  • Προσέχουμε πολύ με το πότισμά του. Αν του δώσουμε περισσότερο νερό απ' όσο χρειάζεται κινδυνεύει να χαλάσει. 
  • Αν μπορούμε το ψεκάζουμε με κάποιο χαλκούχο φυτοπροστατευτικό για να προλάβουμε προσβολές από μύκητες. 
  • Δεν το κλαδεύουμε. Το κλάδεμα θα γίνει αργότερα, την άνοιξη, όταν θα είμαστε σίγουροι σχετικά με το ποιό τμήμα του είναι ζωντανό.



Το πλουμπάγκο είναι από τα φυτά που υποφέρουν από το κρύο. Με την παγωνιά είναι πιθανό ότι πολλά από τα κλαδιά του θα χαλάσουν. Εμείς θα πρέπει να περιμένουμε την άνοιξη για να δούμε ποιά απ' αυτά είναι ζωντανά και ποιά όχι. Πώς τα ξεχωρίζουμε; Στα ζωντανά θα δούμε να φουσκώνουν τα μάτια και να εμφανίζονται νέοι βλαστοί. Τότε πια θα κόψουμε ό,τι είναι ξερό. 


4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/1/17 18:14

    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
    Κατοικώ στο Πολυδένδρι Αττικής και μέχρι στιγμής ο φετινός χειμώνας εδώ είναι πολύ βαρύς. Μετά τα δύο απανωτά χτυπήματα του χιονιά κατά τη διάρκεια των εορτών, πολλά φυτά στον κήπο και στις γλάστρες έχουν υποστεί ζημιές (σπασμένα κλαδιά σε αγγελική, το χρώμα έχει αλλάξει από πράσινο σε σκούρο βυσσινί σε μπονζάι και χρυσάνθεμο, νερουλιασμένα φύλλα και μίσχοι που έχουν γείρει από το βάρος τους σε κρασούλα, ξερά άτονα φύλλα σε διμορφοθήκη, καφέ νερουλιασμένα φύλλα σε αναρριχητικό σενέκιο, κίτρινα φύλλα σε αρμπαρόριζα, καφέ φύλλα σε σεφφλέρα και άλλα...). Επίσης, υπάρχει περίπτωση μπουγκανβίλια να έχει αντέξει σε -7 βαθμούς υπό το μηδέν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μεγάλο υψόμετρο; Δεν μπορώ από την εικόνα της να καταλάβω, γιατί είχε χάσει σχεδόν όλα της τα φύλλα πριν τον ερχομό του χιονιά. Οι βολβοί τουλίπας, φρέζιας, νάρκισσου, αμαρυλλίδος που είχα φυτέψει από το φθινόπωρο και είχαν αρχίσει να "σκάνε" είναι ανθεκτικοί στον πάγο; Τι μου προτείνετε να κάνω τώρα που πέρασε η μεγάλη παγωνιά;

    Υ.Γ. Ξέρω ότι ο καλύτερος τρόπος για να σωθούν τα φυτά σε γλάστρες κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας είναι να μπουν σε εσωτερικό χώρο ή στο κλιμακοστάσιο. Τα πιο ευαίσθητα τα είχα βάλει μέσα, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει χώρος για όλα. Πότε μου προτείνετε να τα βγάλω ξανά στο μπαλκόνι;

    Συγγνώμη για το μεγάλο μήνυμα και τις πολλές ερωτήσεις, αλλά θα ήθελα τη γνώμη σας ως ειδικού. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι πολλές οι ερωτήσεις και καλό είναι να τις βάλουμε σε κάποια σειρά.
      Η αγγελική με τα σπασμένα κλαδιά θα είναι λίγο άσχημη για κάποιο χρονικό διάστημα αλλά με τον καιρό θα συνέρθει.
      Για το χρυσάνθεμο δεν ξέρω τι να πω, αν έχει μείνει απείραχτο απ΄το κρύο το τμήμα του που βρίσκεται κοντά στο χώμα ή λίγο πιο χαμηλά, τότε θα συνέρθει.
      Το μπονσάι τι φυτό είναι;
      Η κρασούλα είναι πολύ ευαίσθητη στην παγωνιά. Το αναρριχώμενο σενέκιο είναι λίγο πιο ανθεκτικό. Απ' όλα τα φυτά που αναφέρετε αυτά είναι τα πιο «προβληματικά» σε σχέση με τον πάγο.
      Για την διμορφοθήκη και την αρμπαρόριζα ισχύει ό,τι και για το χρυσάνθεμο και μάλλον στην ίδια κατηγορίζα πρέπει να βάλετε και την σεφφλέρα.
      Απ' τους βολβούς η αμαρυλλίδα είναι η πιο ευαίσθητη, οι άλλοι θα τα βγάλουν πέρα αν δεν έχουμε ακραίες και ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες.
      Για την μπουγκανβίλια οι συνθήκες αυτές είναι στην καλύτερη περίπτωση οριακές. Περιμένετε την άνοιξη για να δείτε τι έμεινε ζωντανό.
      Για μετά την παγωνιά δεν έχω να σας προτείνω κάτι περισσότερο απ' αυτά που αναφέρονται στην ανάρτηση. Θα επαναλάβω μόνον αυτό: μην βιαστείτε να κλαδέψετε τα φυτά που έπαθαν ζημιές απ' το κρύο. Περιμένετε την άνοιξη ή και το καλοκαίρι για να δείτε ποιό τμήμα τους έμεινε ζωντανό. Αφαιρέστε όμως όποια κλαδιά ή φύλλα έχουν αρχίσει να σαπίζουν.
      Αυτά που είναι μέσα μπορείτε να τα βγάλετε έξω όταν περάσει η παγωνιά. Επίσης εκτός από την μεταφορά σε εσωτερικό χώρο μπορείτε να τα προστατεύσετε και καλύπτοντάς τα με πανιά, εφημερίδες, πλαστικό ή καλύτερα φλις κηποτεχνίας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος22/1/17 21:02

      Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Το μπονσάι είναι τζίνσενγκ. Είχε μεγαλώσει αρκετά, καθώς το έχω πάνω από πέντε χρόνια και δεν το κλάδευα ώστε να παραμείνει μπονσάι. Τα φύλλα του έχουν γίνει βυσσινί σκούρο, αλλά δεν έχουν μαραθεί ούτε έχουν πέσει εδώ και δέκα ημέρες, από τότε που η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει. Απλώς έχει αλλάξει το χρώμα τους. Ακόμα κι έτσι να μείνει, είναι όμορφο, αλλά υπάρχει περίπτωση να επανέλθει αργότερα; Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

      Διαγραφή
    3. Απ' ό,τι κατάλαβα είναι ένας φίκος τζινσεγκ. Τα φύλλα μάλλον έχουν παγώσει. Ας ελπίσουμε ότι δεν έχουν παγώσει και τα κλαδιά. Τώρα θα πρέπει να περιμένετε για να δείτε ποιό τμήμα του είναι ζωντανό. Να έχετε υπομονή!

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.