Οσοι ονειρεύονταν να έχουν τη δική τους μικρή παραγωγή φρούτων, είναι η ώρα να φυτέψουν. Μέχρι και το Μάρτιο συνήθως, στα κέντρα κήπου, στα φυτώρια, ακόμη και στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν γυμνόρριζα καρποφόρα δέντρα έτοιμα να μπουν στον κήπο ή ακόμη και σε μεγάλες γλάστρες. Υπάρχει όμως κάτι που πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος αγοραστής!
Με έχουν ρωτήσει πολλές φορές γιατί δεν δίνει καρπούς μία κερασιά η οποία είναι όμορφη, μεγάλη και γερή, με πλούσια ανθοφορία. Και η απάντηση είναι: «γιατί δεν έχει παρέα». Και όπως θα δείτε στη συνέχεια, δεν θα ήταν καθόλου κομψό (ήπιος χαρακτηρισμός) να αναφέρω ποιό είναι το αντίστοιχο για το ανθρώπινο είδος.
Πολλές ποικιλίες καρποφόρων δέντρων δεν είναι αυτογονιμοποιούμενες αλλά σταυρογονιμοποιούμενες. Και τι σημαίνει αυτό; Στα αυτογονιμοποιούμενα φυτά (γενικά, καρποφόρα ή μη), το άνθος μπορεί να γονιμοποιηθεί και να φτιάξει καρπούς παίρνοντας γύρη από άνθη του ίδιου φυτού. Στα σταυρογονιμοποιούμενα είδη, για να «δέσουν» καρπούς τα άνθη, πρέπει να γονιμοποιηθούν με γύρη που θα έρθει από ένα άλλο δέντρο, του ίδιου είδους φυσικά, αλλά συγκεκριμένης ποικιλίας.
Δηλαδή για παράδειγμα, για να πάρουμε μήλα, πρέπει τα άνθη της μηλιάς μας να πάρουν γύρη από τα άνθη μιας δεύτερης μηλιάς συγκεκριμένης ποικιλίας.
Σταυρογονιμοποίηση απαιτούν πολλές ποικιλίες μηλιάς, κερασιάς, αχλαδιάς και δαμασκηνιάς.
Επομένως πριν αγοράσετε θα πρέπει να ρωτήσετε τον πωλητή, τι ισχύει για το δέντρο που θέλετε. Υπάρχει περίπτωση να χρειάζεστε δύο δέντρα και όχι ένα. Εννοείτε πως ο πωλητής πρέπει να ξέρει ακριβώς ποιάς ποικιλίας είναι το δέντρο που σας πουλάει. Στη συνέχεια μπορεί να δει τον κατάλογο που υπάρχει για να σας πει με ποιά ποικιλία πρέπει να «ζευγαρωθεί» το δέντρο που θέλετε. Στα κέντρα κήπου έχουν σίγουρα τις γνώσεις για να σας πουν το σωστό κι αν δεν θυμούνται «απ' έξω», έχουν πρόσβαση στον σχετικό κατάλογο. Στα σούπερ μάρκετ δεν είναι σίγουρο ότι συμβαίνει το ίδιο.
Πάντως τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανισθεί στην αγορά αρκετές αυτογονιμοποιούμε ποικιλίες των καρποφόρων που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Μάλιστα αρκετές από αυτές είναι και μικρού μεγέθους και έτσι μπορούν να ευδοκιμήσουν όχι μόνον σε έναν μικρό κήπο αλλά ακόμη και σε γλάστρες στη βεράντα.
Ενα «μυστικό» για το τέλος: πριν φυτέψουμε ένα γυμνόρριζο δέντρο, βουτάμε τις ρίζες του σε έναν κουβά γεμάτο με νερό και λίγη κοπριά. |
ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ βαθύτερη αλήθεια βέβαια είναι ότι θα έπρεπε από μόνοι τους οι φυτωριούχοι να μας συμβουλεύουν για τέτοια πράγματα και όχι να λειτουργούν σα σουπερ μάρκετ που πουλάνε προϊόν τυποποιημένο. Οπότε τότε δε θα μπορούσαν και τα σούπερ μάρκετ να κάνουν τη δική τους τη δουλειά!
Έχω βάλει πέρυσι μια μηλιά Granny Smith και θα πάω να ρωτήσω αν χρειάζεται ταίρι.
Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος
Είναι αλήθεια είναι ότι δεν δίνουν όλα τα φυτώρια τέτοιες πληροφορίες ή τις δίνουν μόνον αν ρωτήσει ο πελάτης. Και είναι περίεργο αυτό. Αν εξηγούσαν στον πελάτη, πιθανόν αυτός να αγόραζε ένα δεύτερο δέντρο, αλλά και αν δεν το αγόραζε, θα ήξερε ότι το συγκεκριμένο μαγαζί είναι αξιόπιστο.
ΔιαγραφήΑυτό που περιγράφετε μοιάζει με προσβολή από φουζικλάδιο, του οποίου η πρόληψη και η καταπολέμηση γίνεται ψεκάζοντας κάποιο χαλκούχο μυκητοκτόνο. Υπάρχουν πάρα πολλά στην αγορά. Από το φουζικλάδιο προσβάλονται τα μηλοειδή.
ΔιαγραφήΌμως, η παρουσία μυρμηγκιών είναι ένδειξη ότι κάπου υπάρχουν μελίγκρες. Οι τελευταίες καταπολεμούνται ψεκάζοντας με κάποιο ειδικό εντομοκτόνο. Οι δακτύλιοι μπορούν να σταματήσουν τα μυρμήγκια αλλά δεν κάνουν τίποτε στις μελίγκρες. Αυτές προσβάλλουν πάρα πολλά είδη φυτών, καλλωπιστικά, καρποφόρα αλλά και λαχανικά.
Πριν κάνετε κάτι δείτε προσεκτικά τις κηλίδες στα φύλλα. Είναι κηλίδες ή πρόκειται για μικρά μαύρα έντομα, μελίγκρες δηλαδή; Στη συνέχεια ενεργείστε αντίστοιχα.
Επίσης, αν στην περιοχή σας υπάρχουν πολλές αχλαδιές ή και μηλιές, ο τοπικός γεωπόνος θα μπορεί να σας κατευθύνει σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνετε κάθε εποχή.
Τα ίδια θα βρείτε και εδώ: http://taxiarxi.blogspot.gr/2013/03/3.html. Είναι η πιο πρόσφατη εγγραφή στο ιστολόγιο αυτό.
Καλημέρα! Ήθελα μια γνώμη από σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω φυτέψει 8 γυμνόριζα δέντρα (όλα διαφορετικά: ροδιά, βερυκοκιά, δαμασκηνιά, κλπ) σε ένα χωράφι που είναι γενικά ακαλλιέργητο (εγκαταλελειμμένο 20 χρόνια). Τα δέντρα έχουν αρχίσει να ανθίζουν όλα αλλά μόνο σε μια κοντούλα αχλαδιά είδα να ανεβαίνουν μυρμήγκια και να έχει μαυρες κηλίδες στα φύλλα (στα λίγα που έχει βγάλει ή αυτά που είναι ακόμα μπουμπούκια). Επειδή δεν έχω καθόλου εμπειρία ρωτώ: Πρέπει να ψεκάσω επειγόντως; Πρέπει να βάλω δακτυλίους για να μην ανεβαίνουν; Αν δεν κάνω τίποτα υπάρχει φόβος να καταστρέψουν το δέντρο; Θα δω το φαινόμενο και στα άλλα δέντρα; Ευχαριστώ! Κων/νος Στεφανόπουλος
Έχω φυτέψει δύο κερασιές βοδενων είναι οκ για να κάνουν καρπό,παρακαλω μία απάντηση από κάποιον ειδικό .Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ποικιλία Βοδενών (ή Τραγανά Εδέσσης) είναι αυτόστειρη. Δηλαδή χρειάζεται επικονίαση από άλλη ποικιλία. Καλές επικονιάστριες ποικιλίες είναι οι ποικιλίες Μπακιρτσέικα, Van και Napoleon.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πετροκερασιά με ποιά ποικιλία επικονιάζεται;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπ' όσο γνωρίζω η πετροκερασιά είναι κερασιά ποικιλίας Napoleon (της ομάδας ποικιλιών Bigarreau). Έχει σάρκα τραγανή και ανοιχτόχρωμη φλούδα. Επικονιάζεται με την Van και την Τραγανά Εδέσσης (ή Βοδενών).
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας!Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες,είναι πολύ χρήσιμες.Παρακαλώ πολύ μπορείτε να με ενημερώσετε γιατί η κερασιά μου δεν ανθίζει και δεν κάνει καρπούς? Μας είπαν όταν την αγοράσαμε, ότι δεν χρειάζεται παρέα.Πόσο αλήθεια μπορεί να είναι?Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχουν ποικιλίες κερασιάς που είναι αυτογονιμοποιούμενες (π.χ. Sweetheart, Skeena κ.ά.), δηλαδή δεν χρειάζονται γύρη από άνθη συγκεκριμένων ποικιλιών για να γίνει η γονιμοποίηση των λουλουδιών τους και να «δέσουν» καρποί. Η ανθοφορία είναι προϋπόθεση της καρποφορίας και εξαρτάται από άλλους παράγοντες και όχι από την παρουσία άλλης κερασιάς. Μερικοί απ΄αυτούς τους παράγοντες είναι ο φωτισμός, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος το χειμώνα, οι καιρικές συνθήκες την άνοιξη, η θρεπτική κατάσταση του δέντρου, η υγεία του και η ηλικία του. Πολύ νεαρά δέντρα δεν ανθοφορούν κανονικά και επομένως δεν καρποφορούν.
ΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας,θα ακολουθήσω τις οδηγίες σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σας συνέχεια
Έχω μία Ελιά σε μεγάλη γλάστρα, δεν γνωρίζω την ποικιλία. μένω στο Μόντρεαλ στον Καναδά.. Το Χειμώνα την βάζουμε στο γκαράζ και απο μέσα Μαιου μέχρι περιπου μεσα Οκτωβρίου στην αυλή... Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν κάνει καρπό.. Μόνο πρίν 2-3 χρόνια είχε λίγα λουλουδια και έκανε μόνο μία Ελιά.. Θα ήθελα εάν μπορείτε να μου εξηγήσετε το γιατί.... Μήπως χρειάζεται να υπάρχει και δεύτερη; Ευχαριστώ πολύ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΟ ήλιος της λείπει όχι η ... παρέα μιας δεύτερης ελιάς. Τα ελαιόδεντρα χρειάζονται ηλιόλουστη θέση όλο το χρόνο για να ανθήσουν και να καρποφορήσουν. Πάντως είναι πολύ σημαντικό ότι έχετε καταφέρει να την κρατήσετε έως τώρα. Μπράβο!
kalispera.gia nami vgazoune noris ta anfi,ta oporofora dendra ti prepi na ta psekaso
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΔεν μπορώ να απαντήσω σε μια τόσο γενική ερώτηση. Το σωστό είναι να απευθυνθείτε σε γεωπόνο που βρίσκεται και εργάζεται στην περιοχή που σας ενδιαφέρει με την ή τις καλλιέργειες που σας ενδιαφέρουν.
Σας παρακαλώ γράψτε στα ελληνικά, είναι δύσκολο να διαβάσει κανείς τα «ελληνο-λατινικά».
Καλημέρα μπορείτε να μου πείτε γιατί οι κερασιές μου δένουν καρπό και πρίν πάρουν όγκο ζαρωνουνγίνονται καφέ και μετά Τέλος;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΕίστε σίγουρος ότι δένουν καρπό; Αυτό που περιγράφετε θυμίζει το αντίθετο. Μήπως ξέρετε τι ποικιλίας είναι; Σε ποιά περιοχή βρίσκονται τα δέντρα; Τι ηλικίας είναι;
Καλησπέρα σας έχω 30 οπωροφορα στο κτήμα μου και έχουν πρόβλημα με την καρποφορία τους. Μπορώ να ψεκασω κάποιο σκεύασμα ή κάποιος άλλος τρόπος που μπορώ να δοκιμάσω; Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΤο πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε την αιτία του προβλήματος, διαφορετικά δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Πρέπει να βρείτε τι φταίει. Μπορεί οι λόγοι να είναι περισσότεροι από έναν.
Καλησπερα σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυτεψα μια μουριά άκαρπη για σκίαση.Είναι λιγο ύψωμα και το έδαφος πετροδες Σε απόσταση 4,50 μέτρα έχει μπετόν που στηρίζετε ενα υπόστεγο.υπάρχει περίπτωση να κάνει ζημιά στο μπετόν η και να το σηκώσει.Ευχαριστώ
Γεια σας,
ΔιαγραφήΘεωρητικά δεν θα υπάρξει ζημιά αφού η απόσταση είναι ικανοποιητική. Όμως μια και δεν ξέρω τίποτε για το τι συμβαίνει μέσα στο έδαφος δεν μπορώ να σας βεβαιώσω ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στο μέλλον. Για παράδειγμα, δεν ξέρω αν υπάρχει ένα αδιαπέραστο από τις ρίζες στρώμα εδάφους που θα τις αναγκάσει να πάνε προς τα πάνω.
Καλή Χρονιά.