Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

Νέα καρποφόρα δέντρα

Οσοι ονειρεύονταν να έχουν τη δική τους μικρή παραγωγή φρούτων, είναι η ώρα να φυτέψουν. Μέχρι και το Μάρτιο συνήθως, στα κέντρα κήπου, στα φυτώρια, ακόμη και στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν γυμνόρριζα καρποφόρα δέντρα έτοιμα να μπουν στον κήπο ή ακόμη και σε μεγάλες γλάστρες. Υπάρχει όμως κάτι που πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος αγοραστής! 


Με έχουν ρωτήσει πολλές φορές γιατί δεν δίνει καρπούς μία κερασιά η οποία είναι όμορφη, μεγάλη και γερή, με πλούσια ανθοφορία. Και η απάντηση είναι: «γιατί δεν έχει παρέα». Και όπως θα δείτε στη συνέχεια, δεν θα ήταν καθόλου κομψό (ήπιος χαρακτηρισμός) να αναφέρω ποιό είναι το αντίστοιχο για το ανθρώπινο είδος. 
Πολλές ποικιλίες καρποφόρων δέντρων δεν είναι αυτογονιμοποιούμενες αλλά σταυρογονιμοποιούμενες. Και τι σημαίνει αυτό; Στα αυτογονιμοποιούμενα φυτά (γενικά, καρποφόρα ή μη), το άνθος μπορεί να γονιμοποιηθεί και να φτιάξει καρπούς παίρνοντας γύρη από άνθη του ίδιου φυτού. Στα σταυρογονιμοποιούμενα είδη, για να «δέσουν» καρπούς τα άνθη, πρέπει να γονιμοποιηθούν με γύρη που θα έρθει από ένα άλλο δέντρο, του ίδιου είδους φυσικά, αλλά συγκεκριμένης ποικιλίας. 
Δηλαδή για παράδειγμα, για να πάρουμε μήλα, πρέπει τα άνθη της μηλιάς μας να πάρουν γύρη από τα άνθη μιας δεύτερης μηλιάς συγκεκριμένης ποικιλίας. 

Σταυρογονιμοποίηση απαιτούν πολλές ποικιλίες μηλιάς, κερασιάς, αχλαδιάς και δαμασκηνιάς. 

Επομένως πριν αγοράσετε θα πρέπει να ρωτήσετε τον πωλητή, τι ισχύει για το δέντρο που θέλετε. Υπάρχει περίπτωση να χρειάζεστε δύο δέντρα και όχι ένα. Εννοείτε πως ο πωλητής πρέπει να ξέρει ακριβώς ποιάς ποικιλίας είναι το δέντρο που σας πουλάει. Στη συνέχεια μπορεί να δει τον κατάλογο που υπάρχει για να σας πει με ποιά ποικιλία πρέπει να «ζευγαρωθεί» το δέντρο που θέλετε. Στα κέντρα κήπου έχουν σίγουρα τις γνώσεις για να σας πουν το σωστό κι αν δεν θυμούνται «απ' έξω», έχουν πρόσβαση στον σχετικό κατάλογο. Στα σούπερ μάρκετ δεν είναι σίγουρο ότι συμβαίνει το ίδιο. 
Πάντως τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανισθεί στην αγορά αρκετές αυτογονιμοποιούμε ποικιλίες των καρποφόρων που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Μάλιστα αρκετές από αυτές είναι και μικρού μεγέθους και έτσι μπορούν να ευδοκιμήσουν όχι μόνον σε έναν μικρό κήπο αλλά ακόμη και σε γλάστρες στη βεράντα. 


Ενα «μυστικό» για το τέλος: πριν φυτέψουμε ένα γυμνόρριζο δέντρο, βουτάμε τις ρίζες του σε έναν κουβά γεμάτο με νερό και λίγη κοπριά. 12 σχόλια:

 1. Ανώνυμος24/1/13 09:52

  ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες.
  Η βαθύτερη αλήθεια βέβαια είναι ότι θα έπρεπε από μόνοι τους οι φυτωριούχοι να μας συμβουλεύουν για τέτοια πράγματα και όχι να λειτουργούν σα σουπερ μάρκετ που πουλάνε προϊόν τυποποιημένο. Οπότε τότε δε θα μπορούσαν και τα σούπερ μάρκετ να κάνουν τη δική τους τη δουλειά!
  Έχω βάλει πέρυσι μια μηλιά Granny Smith και θα πάω να ρωτήσω αν χρειάζεται ταίρι.
  Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι αλήθεια είναι ότι δεν δίνουν όλα τα φυτώρια τέτοιες πληροφορίες ή τις δίνουν μόνον αν ρωτήσει ο πελάτης. Και είναι περίεργο αυτό. Αν εξηγούσαν στον πελάτη, πιθανόν αυτός να αγόραζε ένα δεύτερο δέντρο, αλλά και αν δεν το αγόραζε, θα ήξερε ότι το συγκεκριμένο μαγαζί είναι αξιόπιστο.

   Διαγραφή
  2. Αυτό που περιγράφετε μοιάζει με προσβολή από φουζικλάδιο, του οποίου η πρόληψη και η καταπολέμηση γίνεται ψεκάζοντας κάποιο χαλκούχο μυκητοκτόνο. Υπάρχουν πάρα πολλά στην αγορά. Από το φουζικλάδιο προσβάλονται τα μηλοειδή.
   Όμως, η παρουσία μυρμηγκιών είναι ένδειξη ότι κάπου υπάρχουν μελίγκρες. Οι τελευταίες καταπολεμούνται ψεκάζοντας με κάποιο ειδικό εντομοκτόνο. Οι δακτύλιοι μπορούν να σταματήσουν τα μυρμήγκια αλλά δεν κάνουν τίποτε στις μελίγκρες. Αυτές προσβάλλουν πάρα πολλά είδη φυτών, καλλωπιστικά, καρποφόρα αλλά και λαχανικά.
   Πριν κάνετε κάτι δείτε προσεκτικά τις κηλίδες στα φύλλα. Είναι κηλίδες ή πρόκειται για μικρά μαύρα έντομα, μελίγκρες δηλαδή; Στη συνέχεια ενεργείστε αντίστοιχα.
   Επίσης, αν στην περιοχή σας υπάρχουν πολλές αχλαδιές ή και μηλιές, ο τοπικός γεωπόνος θα μπορεί να σας κατευθύνει σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνετε κάθε εποχή.

   Τα ίδια θα βρείτε και εδώ: http://taxiarxi.blogspot.gr/2013/03/3.html. Είναι η πιο πρόσφατη εγγραφή στο ιστολόγιο αυτό.

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος22/3/13 12:17

  Καλημέρα! Ήθελα μια γνώμη από σας.
  Έχω φυτέψει 8 γυμνόριζα δέντρα (όλα διαφορετικά: ροδιά, βερυκοκιά, δαμασκηνιά, κλπ) σε ένα χωράφι που είναι γενικά ακαλλιέργητο (εγκαταλελειμμένο 20 χρόνια). Τα δέντρα έχουν αρχίσει να ανθίζουν όλα αλλά μόνο σε μια κοντούλα αχλαδιά είδα να ανεβαίνουν μυρμήγκια και να έχει μαυρες κηλίδες στα φύλλα (στα λίγα που έχει βγάλει ή αυτά που είναι ακόμα μπουμπούκια). Επειδή δεν έχω καθόλου εμπειρία ρωτώ: Πρέπει να ψεκάσω επειγόντως; Πρέπει να βάλω δακτυλίους για να μην ανεβαίνουν; Αν δεν κάνω τίποτα υπάρχει φόβος να καταστρέψουν το δέντρο; Θα δω το φαινόμενο και στα άλλα δέντρα; Ευχαριστώ! Κων/νος Στεφανόπουλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έχω φυτέψει δύο κερασιές βοδενων είναι οκ για να κάνουν καρπό,παρακαλω μία απάντηση από κάποιον ειδικό .Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η ποικιλία Βοδενών (ή Τραγανά Εδέσσης) είναι αυτόστειρη. Δηλαδή χρειάζεται επικονίαση από άλλη ποικιλία. Καλές επικονιάστριες ποικιλίες είναι οι ποικιλίες Μπακιρτσέικα, Van και Napoleon.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος28/5/17 22:39

  Η πετροκερασιά με ποιά ποικιλία επικονιάζεται;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απ' όσο γνωρίζω η πετροκερασιά είναι κερασιά ποικιλίας Napoleon (της ομάδας ποικιλιών Bigarreau). Έχει σάρκα τραγανή και ανοιχτόχρωμη φλούδα. Επικονιάζεται με την Van και την Τραγανά Εδέσσης (ή Βοδενών).

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος5/6/17 18:28

   Ευχαριστώ πολύ.

   Διαγραφή
 6. Ανώνυμος15/6/17 20:03

  Καλησπέρα σας!Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες,είναι πολύ χρήσιμες.Παρακαλώ πολύ μπορείτε να με ενημερώσετε γιατί η κερασιά μου δεν ανθίζει και δεν κάνει καρπούς? Μας είπαν όταν την αγοράσαμε, ότι δεν χρειάζεται παρέα.Πόσο αλήθεια μπορεί να είναι?Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υπάρχουν ποικιλίες κερασιάς που είναι αυτογονιμοποιούμενες (π.χ. Sweetheart, Skeena κ.ά.), δηλαδή δεν χρειάζονται γύρη από άνθη συγκεκριμένων ποικιλιών για να γίνει η γονιμοποίηση των λουλουδιών τους και να «δέσουν» καρποί. Η ανθοφορία είναι προϋπόθεση της καρποφορίας και εξαρτάται από άλλους παράγοντες και όχι από την παρουσία άλλης κερασιάς. Μερικοί απ΄αυτούς τους παράγοντες είναι ο φωτισμός, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος το χειμώνα, οι καιρικές συνθήκες την άνοιξη, η θρεπτική κατάσταση του δέντρου, η υγεία του και η ηλικία του. Πολύ νεαρά δέντρα δεν ανθοφορούν κανονικά και επομένως δεν καρποφορούν.

   Διαγραφή
 7. Ανώνυμος16/6/17 19:36

  Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας,θα ακολουθήσω τις οδηγίες σας.
  Καλή σας συνέχεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.