Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Μουριά 1

Αν έκανε κάποιος μια στατιστική έρευνα σε όλη την Ελλάδα για να βρει, ποιο είναι το πιο διαδεδομένα δέντρο στους κήπους και τις αυλές, πιστεύω ότι στις πρώτες θέσεις θα ήταν η μουριά. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της την κάνουν ιδανική για τις μικρές ελληνικές αυλές στις πόλεις και τα χωριά. Το μέγεθός της σχετικά με άλλα δέντρα, όπως το πεύκο για παράδειγμα, είναι μικρό. Μια μουριά θα γίνει το πολύ 7-8 μ. ψηλή αν δεν την κλαδεύει κανείς κάθε χρόνο. Ενώ ένα πεύκο μπορεί να ξεπεράσει τα 15-20 μ. 


Morus
Μια μεγάλη, ακλάδευτη μουριά σε μια μικρή αυλή στον Άγιο Γερμανό των Πρεσπών.

Επιπλέον, η μουριά είναι φυλλοβόλο, έτσι το χειμώνα αφήνει τον ήλιο να περάσει και να ζεστάνει το χώρο. Αλλά και οι ρίζες της, σπάνια ενοχλούν με την ανάπτυξή τους. Την ίδια στιγμή είναι ανθεκτική στη ζέστη και στο κρύο, ολιγαρκής σε θρεπτικά στοιχεία αλλά και στο νερό, αναπτύσσεται γρήγορα χωρίς να υποφέρει από εχθρούς και ασθένειες. Αν έβγαζε και φανταχτερά λουλούδια μπορεί να ήταν το εθνικό φυτό μας. Αλλά τα λουλούδια της είναι μικρά, πράσινα και ασήμαντα στην όψη. Εξελίσσονται όμως σε καρπούς νόστιμους, με ιδιαίτερη γεύση, τα μούρα. Αυτά είναι λευκά ή κόκκινα σκούρα, μαύρα όταν υπερωριμάσουν, ανάλογα με την ποικιλία. 


Morus
Οι αποχρώσεις του κίτρινου είναι τα φθινοπωρινά χρώματα της μουριάς.

Οι καρποί όμως είναι και η αιτία που ο περισσότερος κόσμος κλαδεύει τις μουριές του. Τα μούρα, εμφανίζονται το Μάιο ή τον Ιούνιο και για 2-3 εβδομάδες ο χώρος γύρω απ’ τη μουριά γεμίζει απ’ αυτά. Είναι τόσο πολλά που είναι αδύνατο να τα καταναλώσει μια οικογένεια μόνη της πριν πέσουν κάτω. Κι αν είναι άσπρα, δεν πειράζει, αλλά αν είναι κόκκινα, το δάπεδο γύρω της θα αλλάξει χρώμα μέχρι το φθινόπωρο που πέφτουν οι βροχές και το ξεπλένουν

Αν κλαδέψουμε τη μουριά το χειμώνα δεν θα δώσει παρά ελάχιστα μούρα καθώς αυτά παράγονται πάνω σε κλαδιά που σχηματίστηκαν τις προηγούμενες χρονιές. Αφού εμείς αφαιρούμε με το κλάδεμα το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κλαδιών, καρποί θα εμφανιστούν μόνον σε όποιο τμήμα τους μείνει.  


Για να βρείτε πληροφορίες για το κλάδεμα και την άκαρπη μουριά πατήστε, εδώ

151 σχόλια:

 1. καλημερα σας
  εχω μια μουρια που εχει ξεραθει η μιση και η αλλη μιση ειναι μια χαρα.
  Τι να κανω για να ξαναβγαλει φυλλα η ξερη πλευρα?
  ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ιδανικό θα ήταν να βρείτε πρώτα για ποιό λόγο ξεράθηκε η μισή μουριά και μετά να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα. Μια και δεν είναι δυνατόν να σας πω κάτι για το πρώτο, ας περάσουμε στο δεύτερο. Οταν έρθει η ώρα για το κλάδεμα αρχίσετε να δοκιμάζετε με ένα μαχαιράκι ή το νύχι σας το φλοιό μέχρι να εντοπίσετε κάποιο σημείο που είναι πράσινο. Ό,τι βρίσκεται από εκείνο το σημείο και χαμηλότερα θα είναι ζωντανό ενώ ό,τι είναι ψηλότερα θα είναι ξερό. Αφαιρέστε το ξερό τμήμα και περιμένετε την άνοιξη για να δώσει νέους βλαστούς. Τις επόμενες 2-3 χρονιές όταν έρθει πάλι η ώρα του κλαδέματος δεν θα κλαδεύετε πολύ αυστηρά τα κλαδιά που είναι στην «ξερή» ώστε να τα αφήσετε να μακρύνουν γρήγορα για να καλυφθεί το κενό στην κόμη του δέντρου. Αυτά όλα θα έχουν επιτυχία εφ όσον η αιτία που προκάλεσε την ξήρανση έχει σταματήσει να δρα.
   Σχετικά με το κλάδεμα δείτε την ανάρτηση «Μουριά 2», στο http://taxiarxi.blogspot.gr/2013/01/2.html.

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος3/4/14 21:30

  ποιος ειναι ο καταλληλος τροπος κλαδεματος για να εχουμε τη μεγιστη παραγωγη καρπου;
  συγκεκριμενα αναφερομαι στη μαυρη μουρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να και κάτι πρωτότυπο!
  Για τη μαύρη και την άσπρη μουριά καταλληλότερο είναι το ελαφρύ κλάδεμα. Δηλαδή, κάθε χρόνο μπορούμε να μειώσουμε το μήκος μερικών βλαστών ώστε την επόμενη χρονιά από τους νέους που θα παραχθούν χαμηλότερα από την τομή του κλαδέματος να πάρουμε νέα παραγωγή. Αυτό γίνεται μετά την ανθοφορία. Μεγάλα κλαδιά αφαιρούμε μόνον αν γέρασαν και θέλουμε να αναπτυχθεί ένα άλλο στη θέση τους. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται σταδιακά. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να διατηρούμε καλό τον φωτισμό και τον αερισμό στο κέντρο της κόμης του δέντρου, κόβωντας (αν χρειάζεται) ένα κλαδί που σκιάζει το κέντρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος16/7/14 22:42

  Καλησπέρα,

  θέλω να καλιεργήσω μουριές για να γίνουν τα φύλλα τους φαγητό για μεταξοσκώληκες, Εχω ενημερωθεί οτι η άσπρη μουριά είναι η καλύτερη, Πόσο διάστημα θα πάρει για να μεγαλώσει το δέντρο και πόσα φύλλα μπορεί να δίνει;

  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η μουριά φτάνει περίπου τα 2 μ. στον 5ο χρόνο της ζωής της. Τον 10ο φτάνει περίπου τα 3,50 και τον 15ο τα 7,5 μ. Το τελικό της μέγεθος είναι περίπου 10 μ. Αυτά όλα με την προϋπόθεση ότι δεν κλαδεύεται. Δεν γνωρίζω πόσα φύλλα μπορεί να δίνει γιατί δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τη σηροτροφία.
   Καλή επιτυχία!

   Διαγραφή
 5. Ανώνυμος22/8/14 16:22

  Καλησπέρα σας, θέλω να επιχειρήσω πολλαπλασιασμό άκαρπης μουριάς. Προτιμώ με μοσχεύματα μια και με εμβολιασμό σε σπορόφυτα το βλέπω κάπως δύσκολο για κάποιον όχι έμπειρο. Πότε είναι η κατάλληλη εποχή; Χρειάζεται υδρονέφωση;
  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα είναι καλή μέθοδος για τους μη έμπειρους. Το ιδανικό θα ήταν να υπήρχε υδρονέφωση, όμως θα τα καταφέρετε ακόμη και χωρίς αυτή. Καλή εποχή είναι το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο όταν κλαδεύουμε. Χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε ορμόνη ριζοβολίας και βάλτε κάμποσα μοσχεύματα μήκους 15-20 εκ.
   Περιμένω νέα σας.
   Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Βρισκόμουν σε περιοχή χωρίς ίντερνετ.

   Διαγραφή
 6. Ανώνυμος28/8/14 23:35

  Καλησπέρα σας. Θέλω να βάλω 2 αρσενικές μουριές δίπλα στην βεράντα μου. Πολλοί μου λένε πως με τα χρόνια θα σηκώσει την βεράντα από τις ρίζες της. Άλλοι λένε πως δεν θα έχει πρόβλημα γιατί το υπόλοιπο μέρος είναι χωράφι. Έχετε κάποια άποψη?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλύτερα να τις φυτέψετε 5-6 μέτρα μακριά απ' τη βεράντα.
   Αν όμως θέλετε τις μουριές για σκιά στη βεράντα, τότε σκεφτείτε μήπως στη θέση τους πρέπει να φυτέψετε κάποιο φυλλοβόλο αναρριχώμενο για να έχετε σκιά το καλοκαίρι και ήλιο το χειμώνα. Σε ποιά περιοχή βρίσκεται η βεράντα;
   Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά δεν είχα ίντερνετ εκεί που ήμουν.

   Διαγραφή
 7. Ανώνυμος1/9/14 23:13

  Καλησπέρα σας, σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας! Εννοείτε σε ποια περιοχή της Ελλάδας? Στην Βορειοανατολική Εύβοια. Εννοείτε σε ποια περιοχή από το κτίριο? Το τελείωμα της βεράντας όπου και θέλω να τις φυτέψω (για σκιά), είναι στα 6-7 από το σπίτι και το ύψος της 50-60 πόντους και μετά χωράφι ελεύθερο. Η αλήθεια είναι πως θα την προτιμούσα καθώς δεν χρειάζεται στήριξη όπως τα αναρριχώμενα.... Αν και πάλι θεωρείτε πως όντως μπορεί να υπάρχει πρόβλημα, τι αναρριχώμενο θα μου προτείνατε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι λάθος να βάζουμε δέντρα σε πολύ μικρή απόσταση από κτίσματα, υπάρχει περίπτωση να κάνουν ζημιές. Τα αναρριχώμενα δυστυχώς θέλουν στήριγμα. Μία ιδέα είναι η παραδοσιακή κληματαριά και μία άλλη είναι η γλυσίνα. Δεν θα σταθώ στα πλεονεκτήματά τους αλλά στα μειονεκτήματα. Η πρώτη βγάζει ... σταφύλια, που τα κυνηγούν οι σφήκες. Η δεύτερη, μπορεί να γίνει τόσο μεγάλη ώστε να προκαλέσει προβλήματα σε μια κεραμοσκεπή, για παράδειγμα. Αλλη περίπτωση είναι η αναρριχώμενη τριανταφυλλιά. Ομως θα πρέπει να αναζητήσετε μία ποικιλία για «ψηλές αναρριχήσεις». Οι τριανταφυλλιές αυτές ξεπερνούν τα 3 μ.οπότε θα πρέπει να υπολογίσετε αν θα χρειαστείτε μία ή περισσότερες για να κάνετε τη δουλειά σας. Μερικές τέτοιες ποικιλίες είναι η Αύρα, That 's Jazz, Βασιλικό Χρυσάφι κ.ά. Δεν γνωρίζω αν στην περιοχή σας ευδοκιμούν οι μπουγκανβίλιες. Αν όμως τα καταφέρνουν το χειμώνα, τότε είναι και αυτές μία καλή επιλογή.
   Αν θέλετε κάτι άλλο μη διστάσετε να γράψετε.

   Διαγραφή
 8. Ανώνυμος4/9/14 12:00

  ποσα χρονια πρεπει να περασουν ωστε να γινει ενα κανονικο δεντρο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σύμφωνα με τα ... βιβλία μία μουριά τον 5ο χρόνο της ζωής της φτάνει τα 2 μ. Στον 10ο τα 4 περίπου και τον 15ο τα 7,50 μ. Μπορεί να γίνει μέχρι 10 μ. ψηλή. Ζει 150 ή και περισσότερα χρόνια. Τα μεγέθη αυτά, είναι προφανές ότι, ισχύουν εφ όσον δεν την κλαδεύουμε.

   Διαγραφή
 9. Ανώνυμος23/10/14 12:56

  καλημερα σας ..εχω βαλει εδω και δυο χρονια δυο εψωριζες καλλοπιστικες μουριες και εκανα το λαθος να τις κλαδεψω στο υψος που ηθελα τετοιο καιρο οκτωμβριο μηνα ..ποσο λαθος εκανα και ποσο πισω πηγε το δεντρο....ενδεχετε να παγωσει .....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα έλεγα μια-δυο χρονιές να τις αφήσετε ακλάδευτες, ώστε να δυναμώσουν. Καλή επιτυχία.

   Διαγραφή
 10. Καλησπέρα. Γνωρίζεται αν υπάρχει παραγωγή και πώληση φρέσκων λευκών μουσών στην Ελλάδα; Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν γνωρίζω κάτι σχετικό. Πάντως στα στατιστικά στοιχεία για τη βιολογική γεωργία που δημοσιεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπάρχει και εγγραφή «Μούρα», αλλά υποψιάζομαι ότι εκεί συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο τα μούρα αλλά και τα βατόμουρα, τα φραμπουάζ κ.λπ. Η πρότασή μου είναι να επικοινωνήσετε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε μέσω της ιστοσελίδας του (www.minagric.gr) είτε στον τηλ. αριθμό 1540.

   Διαγραφή
 11. Ανώνυμος7/4/15 10:29

  πως μπορω να φυτεψω μουρια?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μουριές σε γλάστρα θα βρείτε σε πολλά φυτώρια και μάλιστα σε διάφορα μεγέθη. Θα σκάψετε ένα λάκκο περίπου δύο φορές μεγαλύτερο από τον όγκο που έχει η γλάστρα της. Δηλαδή βαθύτερο και πλατύτερο απ' αυτήν. Στον πυθμένα του λάκκου θα βάλετε μια χούφτα από κάποιο πλήρες λίπασμα (με όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία, δηλαδή). Από πάνω θα ρίξετε χώμα έτσι ώστε στον πυθμένα του λάκκου να σχηματιστεί ένα βουναλάκι. Πάνω του θα ακουμπήσει το φυτό, γι' αυτό το βουναλάκι πρέπει να είναι τόσο ψηλό ώστε όταν η μουριά μπει εκεί, να βρεθεί στο ίδιο βάθος που ήταν και πριν. Δεν θέλουμε ούτε να θαφτεί μέσα στη γη αλλά ούτε και να είναι έξω από το χώμα. Αφού φτιάξτε το βουναλάκι, βγάζετε προσεκτικά τη μουριά απ' τη γλάστρα μαζί με τη μπάλλα του χώματος που περιβάλλει τις ρίζες και την ακουμπάτε μέσα στον λάκκο και πάνω στο βουναλάκι. Ρίχνετε χώμα στον κενό χώρο μέχρι να γεμίσει ο λάκκος. Δεν πατάτε το χώμα γύρω απ΄ τη μουριά. Με το υπόλοιπο χώμα, ή σκάβοντας επιφανειακά, φτιάχνετε ένα τοιχάκι γύρω απ΄τον κορμό σε απόσταση 0,50 μ. περίπου απ' αυτόν, έτσι θα σχηματιστεί η «λεκάνη» ποτίσματος. Μετά, ποτίζετε γενναιόδωρα. Αν μετά το πότισμα δείτε ότι το χώμα γύρω απ΄ τη μουριά κατέβηκε, συμπληρώστε με λίγο ακόμη.
   Αν το σημείο που θέλετε να φυτέψετε είναι ανεμόπληκτο θα χρειαστεί να στηρίξετε τη μουριά με έναν πάσσαλο ή να τη δέσετε με σκοινί και ξύλινες ή μεταλλικές σφήνες καρφωμένες στο χώμα. Το δέσιμο με σφήνες και σκοινί μπορεί να γίνει μετά τη φύτευση, όμως αν βάλετε πάσσαλο θα πρέπει να τον καρφώσετε σε μια άκρη του λάκκου πριν βάλετε εκεί μέσα το δέντρο.

   Διαγραφή
 12. Ανώνυμος22/4/15 08:41

  Καλή σας μέρα.Έχω φυτέψει τρείς μουριές στην αυλή μου πρίν δύο χρόνια,φέτος και για πρώτη φορά οι μουριές έβγαλαν μούρα.Πως μπορώ να τις κάνω άκαρπες και να μην ξαναβγάλουν μουρα?????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υπάρχουν στην αγορά αρσενικές, δηλαδή άκαρπες μουριές. Αφού δεν αγοράσατε τέτοιες μόνον με εμβολιασμό μπορείτε να αλλάξετε αυτές που έχετε. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να βρείτε εμβόλια. Αυτά μπορεί να είναι οφθαλμός ή κεντράδι με οφθαλμό, από άκαρπη μουριά οπωσδήποτε. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι εμβολιασμού. Για να πετύχει ο εμβολιασμός χρειάζεται εμπειρία. Δεν είναι εύκολη δουλειά για κάποιον άπειρο. Γι' αυτό και εφ όσον δεν θέλετε τα μούρα, θα πρέπει κάθε χρόνο τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο να κλαδεύετε τις μουριές σας. Με αυτόν τον τρόπο θα βγάζουν ελάχιστα ή και καθόλου μούρα. Δείτε σχετικά με αυτό και την παραπάνω ανάρτηση.

   Διαγραφή
 13. ΛΑΜΠΡΟΣ .........Καλημέρα . Θέλω την βοήθειά σας . Πια εποχή είναι κατάλληλη να διαμορφώσω τις μουριές μου ??? (Θέλω να τις κάνω ομπρελίτσες δένοντας τα κλαδιά τους οριζόντια ) . Είναι κατάλληλη εποχή τώρα που τα κλαδιά είναι χλωρά ή τον Φεβρουάριο - Μάρτιο που τις κλαδεύουμε ???? Επίσης πρέπει να ρίξω αυτή την εποχή που το δένδρο φορτώνει φύλλα και κλαδιά λίπασμα ή μόνο πότισμα ???? Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το κλάδεμα γίνεται απ' τα μέσα του χειμώνα μέχρι το τέλος του, οπωσδήποτε πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν οι χυμοί του δέντρου, δηλαδή όσο αυτό είναι σε λήθαργο. Για παράδειγμα στην Αττική οι μουριές κλαδεύονται συνήθως τον Ιανουάριο. Η διαμόρφωη όμως με το δέσιμο των κλαδιών οριζόντια γίνεται όλο το καλοκαίρι.
   Λίπασμα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού δεν βάζουμε. Αυτό αφήστε το για το Σεπτέμβριο. Τώρα αρκεί το πότισμα.

   Διαγραφή
 14. Ανώνυμος10/8/15 17:26

  Καλησπέρα σας, τυχαια σας βρήκα επειδή δεν γνωρίζω πολλά απο internet συγχωρέστε την αμάθεια μου ,χρειάζομαι την βοήθεια σας,έχω 2 μουριές που κάνουν μαύρα μούρα .Φέτος το καλοκαίρι και μόνο στάζουν κόκκινες σταγόνες απο μερικά χονδρά κλαδιά της.Είναι κάποια ασθένεια?Σας ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι σταγόνες πρέπει να βγαίνουν από κάποια πληγή στην επιδερμίδα του δέντρου. Συνήθως οι πληγές εντοπίζονται στις τομές του κλαδέματος που έγινε το χειμώνα. Μπορεί όμως να προκληθούν από κάποιο κλαδί (μικρό ή μεγάλο) που έσπασε. Τα δέντρα μπορούν να επουλώσουν μόνα τους τις πληγές τους αλλά αυτό δεν το καταφέρνουν πάντα.
   Βρείτε ένα γερό και κοφτερό μαχαιράκι, όπως είναι τα μαχαίρια εμβολιασμού, καθαρίστε με αυτό τη φλούδα και λίγο από το ξύλο που υπάρχει γύρω από την πληγή. Μετά καλύψτε με πάστα κλαδέματος.

   Διαγραφή
 15. Ανώνυμος16/8/15 15:04

  Σας ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ανώνυμος30/8/15 11:18

  Γεια σας
  Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά!
  Χρειάζομαι ένα δέντρο στον κήπο μου για σκίαση.
  Η ερώτησή μου είναι, μπορώ να φυτέψω μουριά σε οριζόντια απόσταση 2-2,5 μέτρων από μη στεγανό βόθρο που έχει φτιαχτεί με στρογγυλά τσιμεντένια κιούγκια; Το πάνω μέρος του βόθρου βρίσκεται σε βάθος περίπου 70 εκατοστών από την επιφάνεια του χώματος.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση όμως εκεί που βρισκόμουν δεν είχα πρόσβαση σε υπολογιστή.
   Παρά το ότι ο βόθρος είναι μη στεγνός φοβάμαι ότι είναι πολύ μικρή αυτή η απόσταση για μια μουριά. Διαλέξτε καλύτερα κάτι άλλο, με πιο «συμμαζεμένο» ριζικό σύστημα και όχι τη μουριά. Μια μιμόζα (αν δεν φυσούν δυνατοί άνεμοι) ή κάποιο άλλο είδος ακακίας, αλλά ακόμη καλύτερα μια κουτσουπιά, νομίζω ότι είναι ασφαλέστερες επιλογές.
   Αν ψάξετε ανάμεσα στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ, στο κάτω μέρος της σελίδας αυτής, θα βρείτε αναρτήσεις για την κουτσουπιά και τη μιμόζα.

   Διαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πολύ!
   Ανάμεσα σε κουτσουπιά και μιμόζα ποιο έχει τη γρηγορότερη ανάπτυξη;

   Διαγραφή
  3. Αν βλέπατε τις «τεχνικές προδιαγραφές» των δέντρων θα διαπιστώνατε ότι η μιμόζα έχει μεγαλύτερη ταχύτητα ανάπτυξης από την κουτσουπιά. Όμως εσείς θέλετε σκίαση και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και κόπος (με κλαδέματα) μέχρι μέχρι να αποκτήσει η μιμόζα κατάλληλο σχήμα. Αντίθετα η κουτσουπιά έχει απ' τη φύση της σχήμα ομπρέλλας και δεν θα χρειαστεί άλλο κλάδεμα πέρα απ' το να αφαιρέσετε κάποιο κλαδί με ανεπιθύμητη κατεύθυνση. Επιπλέον έχει το πλεονέκτημα να είναι φυλλοβόλο, επομένως αφήνει τον ήλιο να περάσει το χειμώνα. Για την ακρίβεια, η κουτσουπιά δεν πρέπει να κλαδεύεται γιατί χαλάει το σχήμα της. Αφαιρούμε μόνον κλαδιά και μάλιστα απ' τη βάση τους όταν αυτά μας ενοχλούν σε κάτι.
   Με άλλα λόγια, πιο γρήγορα θα καθήσετε στη σκιά μιας κουτσουπιάς παρά στης μιμόζας. Έχετε υπ' όψη ότι η πρώτη έχει φυλλωσιά με διάμετρο 6-7 μ. και μέγιστο ύψος 5-6 μ. ενώ η δεύτερη αποκτά μέγιστη διάμετρο κόμης και ύψος 5-6 μ.
   Αν έχετε άλλες απορίες, παρακαλώ γράψτε μου.

   Διαγραφή
 17. Ανώνυμος2/9/15 00:13

  Ακης Κως
  Καλησπέρα σας
  Εχω μουριές στον κήπο μου αλλά έχουν βγάλει άσπρα σημάδια σαν σπυριά στον κορμό και τα κλαδιά. Τι ασθένεια είναι αυτή και πως αντιμετωπίζεται? Αναγκάστηκα να κόψω την μία..υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης σε άλλα δέντρα? Επίσης θέλω να ρωτήσω για την διαμόρφωση με οριζόντια κλαδιά πως γίνεται. Ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό που περιγράφεται μοιάζει με προσβολή από κάποιο μύκητα. Όμως μόνον από την περιγραφή δεν μπορώ να σας πω περισσότερα. Οι μύκητες γενικά, μπορούν να μεταδοθούν με το νερό, με εργαλεία ή με το χώμα και μπαίνουν στο δέντρο από πληγές του φλοιού. Για ορισμένους υπάρχει καταπολέμηση (με χαλκούχα μυκητοκτόνα το φθινόπωρο και την άνοιξη) για άλλους όχι.
   Για τη διαμόρφωση, επιλέξτε τα 3-4 κλαδιά που θα σχηματίσουν το βασικό σκελετό του δέντρου. Αυτά πρέπει να ξεκινούν από τον κεντρικό κορμό σε κατάλληλο ύψος (δηλαδή 3-3,5 μ. απ' το έδαφος) ώστε να μπορεί να σταθεί κάποιος άνετα κάτω απ' τη σκιά τους. Αφαιρείτε τα υπόλοιπα αν υπάρχουν. Αυτή η δουλειά γίνεται με το κλάδεμα, λίγες εβδομάδες πριν το τέλος του χειμώνα. Την άνοιξη η μουριά θα αρχίσει να βγάζει φύλλα και τα κλαδιά θα μεγαλώνουν. Όταν τα κλαδιά αποκτήσουν το κατάλληλο μήκος δένετε στη άκρη τους τούβλα ή κάτι άλλο ώστε να τα βοηθήσετε να αποκτήσουν οριζόντιο σχήμα. Προσέξτε ότι το δέσιμο δεν πρέπει να εμποδίζει την ανάπτυξη των κλαδιών σε πάχος και μήκος. Τις επόμενες χρονιές με το κλάδεμα θα συντηρείτε τη μορφή του δέντρου.
   Ελπίζω να έγινα κατανοητός. Αν όμως έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

   Διαγραφή
 18. Δημήτρης Ηγουμενίτσα4/9/15 01:04

  Γεια σας,
  Έχω φυτέψει προ 2ετίας στην αυλή του σπιτιού μου μία αγριομουριά εντός πετρόχτιστου στρόγγυλου παρτεριού, τύπου στρόγγυλης ζαρντινιέρας με ακτίνα περίπου 80cm. Γύρω απ΄την "ζαρντινιέρα" υπάρχει τσιμεντένιο δάπεδο, με σιδερόπλεγμα και πλακοστρωμένο. Κάτω απο το τσιμεντένιο δάπεδο υπάρχει το χώμα οικοπέδου μου. Εκεί σταθμεύω και τ΄όχημα μου λόγω σκιάς. Φίλοι, μου είπαν ότι το ριζικό σύστημα της αγριομουριάς είναι πολύ επιθετικό και κάποια στιγμή όταν μεγαλώσει περισσότερο θα μου "σηκώσει" - σπάσει το τσιμεντένιο δάπεδο, καθ΄ότι η ρίζα της απλώνετε αρκετά μέτρα. Πάντως όταν την φύτεψα, φρόντισα η ρίζα να είναι 20cm θαμμένη.Θα μου κακοφανεί να την ξεριζώσω διότι έγινε πολύ ωραία, αλλά εάν είναι να μου προκαλέσει μελλοντικά ζημιά, καλύτερα να το κάνω τώρα που ακόμα είναι σχετικά μικρή.Επίσης στα 2 μέτρα και σε βάθος 50cm βρίσκεται και ο βόθρος του σπιτιού, στεγανός βέβαια απο τσιμέντο, πάχους 20cm και πολύ σίδερο. Μη μου πείτε ότι θα σπάσει ακόμα και αυτό?!?!? Εάν είναι να την ξεριζώσω, τι καρποφόρο δέντρο μου προτείνεται, το οποίο θα κάνει και σκιά?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όλα όσα ακολουθούν τα γράφω πιστεύοντας ότι με το όνομα «αγριομουριά» εννοείτε μία άκαρπη μουριά. Όσον αφορά το βόθρο τα 2-2,5 μ. θεωρούνται η ελάχιστη ασφαλής απόσταση. Όσον αφορά το τσιμεντένιο δάπεδο και το πετρόχτιστο παρτέρι εκτιμώ ότι θα εμφανιστούν ζημιές αλλά αυτό θα γίνει μετά από πάρα πολλά χρόνια. Αν αποφασίσετε να βγάλετε τη μουριά είναι καλύτερα να το κάνετε το χειμώνα γιατί έτσι θα μπορέσετε να τη φυτέψετε κάπου αλλού. Στη θέση της μπορείτε να βάλετε μία ροδιά. Αν στην περιοχή σας δεν έχει παγωνιές σκεφτείτε την πιθανότητα μιας νεραντζιάς. Τα εσπεριδοειδή έχουν συμμαζεμένο ριζικό σύστημα όμως η νεραντζιά αντέχει περισσότερο στο κρύο.
   Αν έχετε απορίες μη διστάσετε να μου γράψετε ξανά.

   Διαγραφή
 19. Ανώνυμος6/9/15 17:42

  Ναι, άκαρπη μουριά είναι. Τελικά θα ακολουθήσω τις συμβουλές σας και δεν θα το ρισκάρω. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο που αφιερώνεται ξεχωριστά για όλους εμάς τους ερασιτέχνες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ανώνυμος9/9/15 13:38

  ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ Η ΜΟΥΡΓΙΑ Η ΑΚΑΡΠΗ ΑΝ ΦΥΤΕΥΤΕΙ ΣΕ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΗΚΩΣΕΙ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπορεί να δείτε προβλήματα στο πεζοδρόμιο αν το έδαφος κάτω από το τσιμέντο δεν έχει βάθος. Αν δηλαδή μέσα στο χώμα υπάρχει κάποιο αδιαπέραστο στρώμα από βράχια, μπάζα κ.ά., τότε οι ρίζες θα μείνουν κοντά στην επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα. Η ψευδοπιπεριά, η ρομπίνια, το λιγούστρο, η σοφόρα κ.ά. είναι πολύ καλύτερα και λόγω του σχήματος και του μεγέθους της φυλλωσιάς τους.

   Διαγραφή
 21. Γειά σας θα θελα να μπολιασω μια μουριά που έχει πολλή μικρό φύλλο, με μια που έχει πολλή μεγαλύτερα φύλλα (εξάπλάσία) παίζει ρόλο στο αν θα πετύχει; ποια είναι η ποιο κατάλληλη μέθοδος, και τέλος ποια είναι η εποχή που πρέπει να το κανω.ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει με κέντρωμα (εγκεντρισμός). Δηλαδή τα κεντριά από τη μουριά με τα μεγάλα φύλλα θα «καρφωθούν» στη μουριά με τα μικρά φύλλα. Η καλύτερη στιγμή είναι την άνοιξη, όταν το φυτό αρχίζει να αναπτύσσεται αλλά αφού περάσει ο κίνδυνος των παγετών για την περιοχή σας. Δεν μπολιάζουμε σε βροχερές μέρες.
   Πριν κάνετε οτιδήποτε προσέξτε κάτι. Η μουριά όταν βρεθεί σε έδαφος πολύ φτωχό και πετρώδες δεν αναπτύσσεται κανονικά, τα φύλλα της μένουν μικρά και λίγα σε αριθμό. Αντίθετα όταν είναι σε θέση γόνιμη φουντώνει και αποκτά πολλά και μεγάλα φύλλα. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο με τις δικές σας μουριές;

   Διαγραφή
 22. Ανώνυμος14/12/15 11:48

  Καλημέρα σας.Θέλουμε να φυτέψουμε μια μουριά έξω από το σχολείο μας σε ένα παρτέρι στο πεζοδρόμιο.Θα την φυτέψουν τα παιδιά και θέλω να μου πείτε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε.Πόσο βάθος και πλάτος ο λάκκος και καθε πότε πότισμα.Θα χρειαστεί να την προστατέυσουμε από τα αδέσποτα ή και γενικά από κάποια ζωάκια;Θα πρέπει να της βάλουμε γύρω- -γύρω κάποιο προατατευτικό;Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο προσωπικό μου μέιλ: taxiarxi@yahoo.com

   Διαγραφή
 23. Για σας εχω μια μαύρη καταπληκτική μουριά στο χωριό όμως την εχει πνίξει ένας κισσός χωρίς ελπίδα σωτηρίας 😢 θα μπορούσα να πάρω σπόρους για να γίνει βλαστάρι ( είμαι αρχάριος ) ώστε να το μεταφύτευσω ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο πολλαπλασιασμός της μουριάς μπορεί να γίνει με σπόρους που θα μαζέψετε μέσα απ' τους καρπούς, τα μούρα δηλαδή. Όμως ο πιο εύκολος τρόπος είναι με μοσχεύματα. Τα μοσχεύματα είναι κομμάτια από κλαδιά μήκους 20-25 εκ. που τα βάζουμε στο χώμα για να ριζώσουν. Αν χρησιμοποιήστε ορμόνη ριζοβολίας θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Η καλύτερη εποχή είναι προς το τέλος του χειμώνα όταν κλαδεύουμε τις μουριές.
   Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

   Διαγραφή
 24. Ανώνυμος23/5/16 09:46

  Γεια σας. Μπορείτε να μου πείτε πόσο πότισμα χρειάζεται μια μουριά. Την έχω (μετα)φυτέψει τον χειμώνα και έχει ύψος περίπου 2 μέτρα. Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όποτε είναι στεγνό το χώμα. Δείτε εδώ, https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/05/blog-post_6.html

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος26/5/16 10:28

   Σας ευχαριστώ

   Διαγραφή
 25. γεια σας.εχουμε 10 μουριες στην αυλη του ξενοδοχειου μας και εστιατοριου μας,ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΙΣΚΙΟ ΑΛΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΜΟΥΡΑ ΠΑΡΟΛΟ ΤΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΛΑΔΕΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ. ΗΤΑΝ ΑΓΡΙΕΣ ΔΕΝ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΡΠΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΛΛΑΞΑΝ.ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΒΡΩΜΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ .ΕΙΝΑΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝΤΡΑ .ΜΠΟΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΥΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΑ ΔΕΝΤΡΑ¨?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θεωρητικά γίνεται, όμως το αποτέλεσμα δεν νομίζω ότι θα είναι επιτυχές. Θα χρειαστείτε πολλούς εμβολιασμούς. Ακόμη κι αν έχετε 100 % επιτυχία σε αυτούς θα χρειαστεί χρόνος για να κάνουν καλή σκιά τα δέντρα και κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα γίνουν όμορφα όπως πριν.
   Υπάρχουν αρσενικές μουριές και θηλυκές. Οι αρσενικές δεν κάνουν μούρα. Οι θηλυκές κάνουν περισσότερα ή λιγότερα ανάλογα με το κλάδεμα και το μέγεθος φυσικά. Εσείς μάλλον κάτι κάνατε λάθος με το κλάδεμα τα τελευταία χρόνια. Είναι καλύτερα να διορθώσετε το κλάδεμα απ' το να μπολιάσετε τώρα τα δέντρα.

   Διαγραφή
 26. Καλησπέρα,
  έχω μία μουριά που αγοράστηκε για θυληκή και μας βγήκε αρσενική.
  Είναι τώρα 2 μέτρα και 3 ετών και δεν έχει κλαδευτεί ποτέ. Είναι τώρα κατάλληλη εποχή για μπόλιασμα?
  Θέλει κλάδεμα πρίν?
  Οπιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία είναι ευπρόσδεκτη.
  Ευχαριστώ πολύ.
  Βιβή από Παιανία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η καλύτερη στιγμή είναι την άνοιξη, όταν το φυτό αρχίζει να αναπτύσσεται αλλά αφού περάσει ο κίνδυνος των παγετών για την περιοχή σας. Τώρα πλησιάζουμε στο καλοκαίρι. Ο εμβολιασμός γίνεται με κέντρωμα οπότε τα κλαδιά-υποκείμενα θα κλαδευτούν κατά το μπόλιασμα.
   Πληροφορίες για τη μουριά θα βρείτε στο μπλογκ, στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ και στα σχόλια των σχετικών αναρτήσεων.

   Διαγραφή
 27. Ανώνυμος24/5/16 18:08

  Καλησπερα! Εχω μια αρσενικη μουρια στον κηπο εδω και 3 χρονια. Την αγορασα σχετικα μεγαλη και μεχρι και φετος δεν ειχα κανενα προβλημα. Δεν την εχω κλαδεψει ποτε ως τωρα γιατι περιμενα να μεγαλωσει λιγο για να σχηματιστει ομπρελλα. Φετις ομως αν και κοντευει να βγει ο Μαιος η μουρια μου δεν εβγαλε καθολου φυλλα...... Στα κλαδακια της φαινονται τα " ματια" φουσκωμενα εδω και καιρο ( πρασινα μεσα τους γιατι ανοιξα 2-3 απο περιεργεια....) αλλα ΔΕΝ βγαζουν φυλλα... Επισης κομματια κλαδιων που εκοψα ειναι πρασινα εσωτερικα και με υγρασια! Μπορειτε να με βοηθησετε; Ξεραινεται τελικα το δενδρο μου;;; ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν ξεραίνονταν δεν θα βλέπατε πράσινο εσωτερικά. Πιστεύω ότι πρέπει να περιμένετε.
   Δεν γνωρίζω τι είναι αυτό που εμποδίζει την έναρξη της βλάστησης και δεν μπορώ να πω κάτι επειδή δεν έχω καμία πληροφορία ή εικόνα για το μέρος όπου βρίσκεται η μουριά. Για σκεφτείτε, άλλαξε κάτι από πέρσι μέχρι φέτος στο σημείο όπου είναι το δέντρο;
   Περιμένω νέα σας.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος30/5/16 19:23

   Ευχαριστω πολυ για την αμεση ανταποκριση σας!
   Το μονο που αλλαξε στο σημειο οπου ειναι η Μουρια μας ειναι το οτι τον Απριλιο κοψαμε ενα μεγαλο Σφενδαμι που ηταν φυτεμενο διπλα στην Μουρια σε αποσταση ενος μετρου περιπου απο αυτην ΓΙΑΤΙ αφενος το ιδιο το δενδρο αρρωσταινε και εριχνε ολα τα φυλλα του καθε καλοκαιρι (τον Ιουλιο....!!) Και αφετερου εμποδιζε την ανατυξη της Μουριας η οποια και ανεπτυσε τα κλαδια της μονο προς το αντιθετο ελευθερο μερος απο το Σφενδαμι. Λετε να της ελλειψε τελικα το Σφενδαμι;;;;;

   Διαγραφή
  3. Δεν πιστεύω να της λείπει το σφενδάμι.
   Μήπως μάθατε τι ήταν αυτό που προκαλούσε την πτώση των φύλλων του σφενδαμιού; Του έλειπε νερό; Πώς είναι το χώμα στο μέρος όπου βρίσκεται η μουριά; Είναι αμμώδες, περιέχει μπάζα ή πολύ ασβέστη;

   Διαγραφή
 28. Ανώνυμος26/5/16 10:34

  Έχω μεταφυτέψει μια μουριά στον ίδιο χώρο με γρασίδι. Πρόσφατα τα φύλλα της έχουν κιτρινίσει. Ευθύνεται το γρασίδι; Επειδή και το γρασίδι είναι καινούργιο το ποτίζω αρκετά συχνά. Επίσης ποτίζοντας το γρασίδι το νερό "κτυπά" στον κορμό της μουριάς.
  Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τρία πράγματα μπορώ να σκεφτώ:
   1. Κάτι δεν πήγε καλά στη μεταφύτευση.
   2. Το υπερβολικό πότισμα, όπως υποψιάζεστε και εσείς.
   3. Και τα δύο προηγούμενα μαζί
   Το να αλλάξτε θέση αυτή τη στιγμή στη μουριά, είναι κάτι που πρέπει να αποκλειστεί. Αν η μουριά είναι μικρή αφαιρέστε το γρασίδι σε ακτίνα 0,50 μ. περίπου γύρω από τον κορμό της. Αν είναι μεγαλύτερη θα πρέπει να αυξήσετε αυτή την ακτίνα. Δεν γνωρίζω με ποιό τρόπο ποτίζετε, όμως πρέπει να κάνετε κάτι ώστε να μην βρέχεται συνεχώς το χώμα γύρω απ' τη μουριά. Γενικά, κι όχι μόνο για τη μουριά, καλό είναι να αποφεύγουμε το κατάβρεγμα του κορμού και της φυλλωσιάς.

   Διαγραφή
 29. Ανώνυμος28/5/16 18:54

  καλησπέρα σας
  Τον Οκτώβριο που μας πέρασε , όπως κάθε χρόνο, κλάδεψα μια μουριά 20 ετών σε ορεινό χωριό της Καλαμπάκας . Τον Απρίλιο με την βελτίωση του καιρού άρχισε να πετάει μικρά φυλλαράκια . Γιά κάποιο λόγο που δεν ξέρω, τα φύλλα αυτά δεν μεγάλωσαν και έμειναν καχεκτικά . Μπορώ να κάνω κάτι για να την βοηθήσω να ξεπεράσει το πρόβλημα ? Σημειώνω ότι στον ίδιο χώρο είχα καλλοπιστικά φυτά σε απόσταση 4 μέτρων , τα οποία σταδιακά ξεράθηκαν .Μπορεί να υπήρξε πρόβλημα με τις πολλές βροχές του Χειμώνα ?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι πληροφορίες που μου δίνετε είναι πολύ λίγες. Συνήθως η καχεκτική βλάστηση προκαλείται από κακή θρεπτική κατάσταση. Με άλλα λόγια, λείπει λίπασμα. Όμως απ' αυτά που μου περιγράφετε δεν μπορώ να σας πω κάτι τέτοιο με σιγουριά. Μπορεί η αιτία να είναι η κακή στράγγιση του εδάφους ή κάποιος άλλος παράγοντας.

   Διαγραφή
 30. Πως μπορώ να βρω φυτά τα οποία να βγάζουν μούρα για κατανάλωση , για να τα βάλω στην αυλή μου για να περνώ τον καρπό ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι πολύ εύκολο, καρποφόρες μουριές θα βρείτε σε όλα τα φυτώρια. Προσέξτε τα εξής:
   Υπάρχει είδος μουριάς που παράγει λευκά μούρα (Morus alba) και είδος που παράγει μαύρα (Morus nigra).
   Να διευκρινήσετε στο φυτώριο ότι θέλετε παραγωγική μουριά επειδή ο περισσότερος κόσμος ζητά αυτές που δεν κάνουν καρπούς.

   Διαγραφή
 31. Καλημέρα. Έβαλα τον Φεβρουάριο μία άκαρπη Μουριά αρκετά ανεπτυγμένη περίπου 2 μέτρα ύψος. Πριν ένα μήνα περίπου τις έριξα λίπασμα σε κόκκους. Γενικά τι λίπασμα χρειάζεται και πότε; Καλύτερα τα χημικά λιπάσματα όπως οι κόκοι ή κάποιο οργανικό; Πέρσι σε άλλη μουριά είχα χρησιμοποιήσει ένα υγρό από φύκια νομίζω και μου άρεσε. Ποια είναι η γνώμη σας; Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα βιολογικά λιπάσματα είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον και βελτιώνουν το έδαφος του κήπου μας. Είναι όμως πιο ακριβά. Ως προς τη μορφή (υγρό, κοκκώδες ή σε σκόνη) χρησιμοποιεί κανείς όποιο τον βολεύει καλύτερα. Σίγουρα τα κοκκώδη (βιολογικά ή χημικά) είναι πιο εύχρηστα, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου συμφέρει να χρησιμοποιήσει κανείς τα υγρά ή σε σκόνη υδατοδιαλυτά λιπάσματα.
   Μην αγοράσετε κάτι ιδιαίτερο για τη μουριά. Με ένα γενικής χρήσης λίπασμα (πλήρες, με όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία) θα κάνετε πολύ καλά τη δουλειά σας και θα το βάζετε σε όλα τα φυτά του κήπου σας. Αν θέλετε κάτι ξεχωριστό επιλέξτε κάποιο με λίγο περισσότερο άζωτο συγκριτικά με τον φώσφορο και το κάλι.
   Βάλτε λίπασμα στην αρχή της άνοιξης όταν έχει περάσει ο κίνδυνος παγετών και ξανά το φθινόπωρο, όταν περάσουν και οι τελευταίες ζέστες.

   Διαγραφή
 32. Ανώνυμος16/6/16 12:08

  Καλημερα σας! Θα ηθελα να ρωτησω το εξης.Μενω στον πρωτο οροφο και στο ισόγειο υπαρχει μια μουρια που κανει λευκα μουρα η οποια καθε καλοκαιρι φτανει τα 6 μετρα υψος και 8 μετρα πλατος και μου κρυβει ολη θεα. Την χρειαζεται περισσοτερο το κατω σπιτι επειδη ερχονταιι μονο για διακοπες και θελουν σκια το πρωι. Αυτη τη στιγμη εχει φτασει στα 4 μετρα περιπου. Αν "κλαδεψω" τις κορυφες των κλαδιων περιπου 40 ποντους θα δημιουργησω προβλημα; Μπορει να ξεραθουν τα κλαδια; Δε μας ενδιαφερει αν χασει την καρποφορεια. Αν τα κλαδια συνεχισουν να ψηλωνουν χωρις τις κορυφες , θα μπορουσα να επαναλαβω το "κλαδεμα" για να τα "ξανακοντηνω", αρκει να μη την ξερανω.. Δεν εχω ιδεα τι θα συμβει, περιμενω την απαντηση σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπορείτε να την κλαδέψετε τόσο (και να την ξανακλαδέψετε) χωρίς πρόβλημα για την υγεία του δέντρου.

   Διαγραφή
 33. Ανώνυμος25/6/16 16:10

  Καλησπέρα, φυτέψαμε την μουριά το φθινόπωρο του 2015 και είναι ακόμα χαμηλή σε ύψος.
  Όμως από την άνοιξη και μετά, ορισμένα φύλλα έχουν αποκτήσει ένα κόκκινο χρώμα, χωρίς να έχουν ξεραθεί. Έχω και φωτογραφίες αν θέλετε να σας στείλω. Είναι κάποιος μύκητας και ποια η αντιμετώπισή του;
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας παρακαλώ στείλτε μου φωτογραφίες.
   Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά αντιμετωπίζω κάποια προβλήματα αυτές τις μέρες.

   Διαγραφή
 34. Καλησπέρα σας, στο χωριό μου στην κεντρική πλατεία, υπάρχουν 2 μουριές οι οποίες η πρώτη χρονολογείται πάνω απο 100 χρονών και η άλλη 10 χρονών περίπου. Εδώ και λίγες μέρες παρατηρείται μια σκούρα έκκριση κόμμεος όχι παχύρευστη απο τους κορμούς τους. Οφείλεται σε ασθένειες τους εδάφους, της ρίζας ή οτιδήποτε άλλο..? Οι μουριές είναι καλλωπιστικές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συνήθως, αλλά όχι πάντα, αυτά είναι ζημιές από το κλάδεμα. Αν μια μεγάλη τομή μείνει ακάλυπτη μπορεί να γίνει πύλη εισόδου βλαβερών οργανισμών. Γι' αυτό καλύπτουμε τις τομές με πάστα κλαδέματος ή άλλο κατάλληλο υλικό.

   Διαγραφή
 35. Καλησπέρα σας. Πέρυσι αγόρασα δυο μουριές ύψους 2 μέτρων περίπου για σκίαση στο μαγαζί μου. φυτεύτηκαν Σεπτέμβριο. Αυτό που παρατηρώ είναι πως το κατά κάποιο τρόπο κεντρικό κλωνάρι έχει πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη από όλα τα υπόλοιπα γύρω του. Τα υπόλοιπα μεγάλωσαν 50-60 πόντους και αυτό 1,5 μέτρο Αυτό θα πρέπει να το κόψω για να δυναμώσουν και τα άλλα η να το λυγίσω για να αρχίσει να παίρνει το σχήμα ομπρέλας?? Αν ναι είναι κατάλληλη εποχή τώρα? Ευχαριστώ προκαταβολικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το κεντρικό κλαδί, ή το ψηλότερο όλων, πάντα έχει την τάση να μεγαλώνει πιο γρήγορα απ' τα πλάγια ή τα χαμηλότερα. Μπορείτε να το λυγίσετε τώρα, όμως για να πετύχετε το σχήμα της ομπρέλας θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στα χειμωνιάτικα κλαδέματα κατ' αρχήν και μετά στα λυγίσματα κλαδιών.

   Διαγραφή
 36. Καλημέρα έχω μία μουριά αρσενική είναι 3 ετών.ο κορμός της είναι 1 μέτρο κ κεντρικό κλαδί δεν έχει..τα κλαδιά της έχουν μεγαλώσει πολύ και γυριζει σαν ομπρέλα.πρεπει να τα δεσω για να μην γυρίζουν επειδή θέλω να ψιλοσει ή να της κοντινό τα κλαδιά? Θα ψιλοσει από άλλο ή είναι το είδος της κ έμεινε κοντή?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι το είδος της η αιτία, αλλά το κλάδεμα που της κάνετε. Αλλάξτε τρόπο κλαδέματος. Αφαιρέστε τα πλάγια κλαδιά και αφήστε 2 -3 κεντρικά τα οποία θα κατευθύνετε προς τα πάνω για να ψηλώσει. Αυτό δεν χρειάζεται να γίνει μέσα σε μία χρονιά αλλά σταδιακά σε δύο ή και τρία χρόνια. Το κλάδεμα γίνεται το χειμώνα.

   Διαγραφή
  2. Τώρα τι μπορώ να της κάνω? Τα κλαδιά έχουν μεγαλώσει πολύ κ γυρίζουν σαν ομπρέλα,τα αφήνω ελεύθερα ή τα δενω με κάποιο τρόπο ψηλά?μπορώ με κάποιο τρόπο να στείλω φωτογραφία να δείτε?

   Διαγραφή
  3. Μπορείτε να στείλετε φωτ. στο e-mail που φαίνεται στη δεξιά στήλη της σελίδας αυτής. Αυτή τη στιγμή δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, θα πρέπει να περιμένετε τον Ιανουάριο που γίνεται το κλάδεμα της μουριάς.

   Διαγραφή
 37. Καλημέρα σας , έχω δυο μουριές που μετά από περίπου πέντε χρόνια έχουν αναπτυχτεί ικανοποιητικά .Το θέμα μου είναι ότι έχουν εμφανίσει και οι δυο μια εκτεταμένη εκροή χυμών /ρετσίνι / στην πρώτη διακλάδωση . Φοβάμαι για κάποια μορφής ξυλοφάγο .Σας αποστέλλω και φωτογραφίες και θα εκτιμούσα την βοήθεια σας έστω ​και εξ αποστάσεως

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στις φωτογραφίες βλέπω πληγές από το κλάδεμα. Δεν μπορώ να δω αν υπάρχει κάποιο ξυλοφάγο έντομο. Κατά κανόνα αυτά υποδηλώνουν την παρουσία τους με τα ροκανίδια που βγάζουν από τις τρύπες που ανοίγουν. Υπάρχουν φυτοπροστατευτικά για την πρόληψη των ζημιών από ξυλοφάγα έντομα όμως πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσετε από τα πιο απλά και συνηθισμένα: Καθαρίστε τις πληγές με κοφτερό εμβολιαστήρι και καλύψτε τις με πάστα κλαδέματος. Στο επόμενο κλάδεμα καλύψτε τις τομές με πάστα κλαδέματος. Μην κλαδεύετε με βροχερό καιρό.

   Διαγραφή
 38. aris stathatos13/8/16 01:17

  aris stathatos 12/8/2016
  Καλημέρα σας.
  Ηθελα να σας ρωτήσω για μια βερυκοκιά που έχω πολλά χρόνια η οποία πάντα έβγαζε λίγους και πολύ γλυκούς καρπούς. Κάθε χρόνο και κάτι λιγότερους μέχρι που εφέτος δεν έβγαλε παρά μόνο 3 βερύκοκα. Το δέντρο είναι φυτεμένο περισσότερο απο 20 χρόνια. Τι φταίει ώστε να μην δίνει καρπούς?? Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι βερικοκιές δεν έχουν μεγάλη διάρκεια παραγωγικής ζωής απ' τη φύση τους. Αν σε αυτό προσθέστε και το ότι οι καιρικές συνθήκες τον φετινό χειμώνα και την άνοιξη δεν βοήθησαν καθόλου την παραγωγικότητα των δέντρων, τότε δεν είναι περίεργο που έχει τόσο λίγους καρπούς η βερικοκιά.

   Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας κι ευχαριστώ για την απάντηση. Τώρα τι θα με συμβουλεύατε να κάνω??? Να αφήσω το στείρο δέντρο ως έχει ή να το βγάλω και να φυτέψω κάποιο αλλο στη θέση του???

   Διαγραφή
  3. Αυτή είναι δύσκολη ερώτηση. Όταν έχεις μπροστά σου για 20 χρόνια ένα δέντρο δύσκολα το αποχωρίζεσαι. Προσωπικά θα άφηνα το παλιό στη θέση του (δεν είναι ακόμη «τελειωμένο») και θα φύτευα ένα νέο σε άλλο σημείο.

   Διαγραφή
  4. Μήπως θα ήταν καλό να το ενισχύσω με κάποιο βιολογικό λίπασμα?? Θα μου ήταν πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σας σχετικά με το πώς θα μπορέσει να βγάλει καρπούς το δέντρο αυτό. Τι θα πρέπει να κάνω???

   Διαγραφή
  5. Λίπασμα, φθινόπωρο και άνοιξη, ίσως και ένα ελαφρύ κλάδεμα για να φωτίζεται καλύτερα το εσωτερικό τμήμα της φυλλωσιάς του δέντρου. Εδώ που τα λέμε, αν κάνετε ό,τι κάνατε εδώ και 20 χρόνια δεν νομίζω ότι θα έχει κάποιο πρόβλημα η βερικοκιά σας.

   Διαγραφή
 39. Χαίρετε και πολλά συγχαρητήρια για την δουλειά σας.
  Κατάγομαι από την μέσα Μάνη όπου ευδοκιμούν ελάχιστα δέντρα, ένα από τα οποία είναι η μουριά. Στην αυλή μας στην Αθήνα έχουμε μερικές εξαιρετικές πλατύφυλλες άγριες μουριές από τις οποίες θα ήθελα να πάρω μόσχευμα. Από αυτά που διάβασα, σκεφτόμουν να κάνω τα εξής:

  κόβω ένα κλαδί διαμέτρου 2-3 cm και μήκους 1-1.5 m.
  τσακίζω λίγο την μεριά που θα μπει στο χώμα, με ένα ξυλόσφυρο
  βρέχω αυτη την άκρη και την πασπαλίζω με ορμόνη ριζοβολιας
  το βάζω σε βρεγμένο χώμα και ποτίζω καθημερινά.

  Θα ήθελα την γνώμη σας, αν η αυτή διαδικασία αυτή είναι η πρέπουσα.

  Επίσης, θα ήθελα την μεταφύτευση στην Μάνη να την κάνω αρχές Νοέμβρη. Aναρωτιόμουν αν θα έπρεπε αυτή την διαδικασία να την κάνω τώρα (τέλη καλοκαιριού) ώστε να έχει προλάβει να δημιουργηθεί ένα υποτυπώδες ριζικό σύστημα.

  Ευχαριστώ πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αλλάξτε μόνον δύο σημεία:
   Το 1-1,5 μ. μου φαίνεται πολύ, ξεκινήστε με μικρότερα μοσχεύματα μήκους 25-35 εκ., είναι πιο βολικό. Βάλτε τα να ριζώσουν σε γλαστράκια.
   Κάντε αυτή τη δουλειά με το κλάδεμα, δηλαδή τον Ιανουάριο και όχι τώρα. Έτσι τα νεαρά δεντράκια θα είναι έτοιμα για φύτεμα τον Νοέμβριο του 2017.

   Διαγραφή
 40. Καλημέρα και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε - σχετικά με την πληροφόρηση που μας παρέχετε για τις μουριές.

  Να θέσω κι εγώ το ερώτημά μου λοιπόν: έχουμε στην Αθήνα 2 μουριές (10ετίας +) που κάθε χρόνο κάνουν μούρα, τα οποία δεν θέλουμε. Πριν 3 χρόνια τις κλάδεψα τον Οκτώβριο στα 2+ μέτρα, αφήνωντας 4-5 χοντρά κλαδιά (μήκους 40-60 εκ. το καθένα). Την επόμενη χρονιά (πέρσι) βλάστησαν κανονικά την άνοιξη και δεν έβγαλαν καθόλου μούρα. Το επόμενο κλάδεμά τους έγινε τον Φεβρουάριο (που μας πέρασε). Την άνοιξη ξαναβλάστησαν κι άρχισαν να βγάζουν μούρα. Τα έκοψα καμπόσες φορές (εν τη γεννέσει τους) και μετά από ένα δίμηνο περίπου σταμάτησαν να βγάζουν μούρα, ενώ βλασταίνουν κανονικά.

  Ερώτημα: Εάν τις κλαδέψω φέτος, τώρα τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο (ενώ ακόμη έχουν πλούσιο φύλλωμα - που όμως θα αρχίσει να πέφτει), ώστε να αποφύγω το συχνό φυλλομάζεμα, υπάρχει περίπτωση να τους κάνω ζημιά;...
  Το ζητούμενο για μένα είναι διπλό:
  1. Να αποφύγω το συνεχές μάζεμα των ξερών φύλλων
  2. Να μην βγάλει του χρόνου μούρα

  και φυσικά... να παραμείνουν υγιή και ζωντανά δένδρα.

  Περιμένω τα φώτα και τις παρατηρήσεις σας.

  Ευχαριστώ πολύ!...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τελικά το ζητούμενο από εσάς δεν είναι διπλό αλλά τριπλό. Θέλετε να μην κάνουν οι μουριές καρπούς, να μην μαζεύετε τα φύλλα τους το φθινόπωρο αλλά να μείνουν ζωντανές και υγιείς. Το τόσο πρώιμο κλάδεμα δεν είναι ό,τι καλύτερο. Αδυνατίζει τα δέντρα και σε περίπτωση που ο καιρός «τρελλαθεί» λιγάκι μπορεί να υπάρξουν ζημιές στα δέντρα. Δεν σας συνιστώ να κλαδεύετε το φθινόπωρο. Το σωστό κλάδεμα γίνεται περίπου τον Ιανουάριο.
   Το περσινό σας κλάδεμα, αυτό του Φεβρουαρίου δηλαδή, μάλλον ήταν ελαφρύ και γι' αυτό έμεινε πάνω στο δέντρα «ξύλο», κλαδιά δηλαδή, πάνω στο οποίο εμφανίστηκαν τα μούρα.
   Όσο για το μάζεμα των φύλλων λάβετε υπ' όψη τα εξής: Επιλέγοντας φυλλοβόλα δέντρα για τον κήπο είναι βέβαιο ότι θα ασχοληθούμε με το μάζεμα των πεσμένων φύλλων λιγότερο από όσο θα ασχολούμασταν αν είχαμε επιλέξει αειθαλή. Το πεύκο και η χαρουπιά που είναι τέτοια χάνουν κάθε μέρα βελόνες ή φύλλα αντιστοίχως, δηλαδή με αυτά τα δέντρα το σκούπισμα είναι καθημερινό. Η μουριά θα χάσει όλα τα φύλλα της μέσα σε 2 ή 3 εβδομάδες το πολύ. Πόσα σκουπίσματα να κάνει κάποιος σε αυτό το χρονικό διάστημα;

   Διαγραφή
 41. Ανώνυμος20/9/16 23:52

  Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην μουριά που επάνω της έχουν βγει μανιταρια.Σας ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν τα μανιτάρια αυτά είναι παρασιτικά τότε μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

   Διαγραφή
 42. Ανώνυμος25/9/16 14:13

  Gia sas tha ithela na rotiso an kopso ti moyria ti tha gini me tis rizes

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από το σημείο που κόψατε θα βγαίνουν παραφυάδες. Εφ όσον δεν αναπτυχθούν αυτές οι ρίζες σιγά-σιγά θα αποσυντεθούν.

   Διαγραφή
 43. Ανώνυμος1/11/16 18:19

  Έχω στο πεζοδρόμιο λευκές μουριες και θα ήθελα να τις εμβολιασω σε κάτι πιο χρήσιμο.Τι μπορώ να κάνω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι εννοείτε «κάτι πιο χρήσιμο»; Μία μουριά δεν μπορεί να αλλάξει με τον εμβολιασμό. Δηλαδή δεν μπορεί να γίνει δαμασκηνιά, για παράδειγμα. Με τον εμβολιασμό μπορείτε να μετατρέψετε τις μουριές σας από λευκές σε μαύρες. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα.

   Διαγραφή
 44. Καλησπερα σας,

  Υπαρχει καποιος συγκεκριμενος μηνας ή εποχη για την εμφυτευση ακαρπης μουριας;

  Σας ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ισχύει ό,τι και για όλα τα φυτά. Γυμνόρριζα φυτεύονται το χειμώνα. Αυτά που είναι σε γλάστρα φυτεύονται στο έδαφος του κήπου όλο το χρόνο, οι καλύτερες στιγμές όμως είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη. Μην σκάψτε στον κήπο όταν το χώμα είναι λασπωμένο.

   Διαγραφή
 45. Ανώνυμος21/3/17 15:13

  geia sas! exw duo mouries arkapes sthn avlh tou spiti mou, ta duo teleutaia xronia exoun piash mallon mukita kanei trypoules sta fulla. mporeite na mou pite pos mporw na ton katapolemisw? euxaristw polu!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Δεν είναι βέβαιο ότι είναι μύκητες που προκαλούν τις τρυπούλες, υπάρχουν και έντομα που κάνουν παρόμοια ζημιά. Προφανώς κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Δείτε τα φύλλα από κοντά μήπως και πετύχετε κάποιο έντομο ή σημάδια της παρουσίας του. Αν μπορείτε στείλτε 1-2 φωτ. στο email μου, φαίνεται στη δεξιά στήλη.
   Για να διαβάζουμε όλοι πιο εύκολα, σας παρακαλώ γράψτε με ελληνική γραμματοσειρά.

   Διαγραφή
 46. Μιχαλησ απο κυπρο30/3/17 20:45

  θελω να μαθω εαν η αρσινηκη μουρια βγαζει κατι σαν καρπο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. Κε Ανδριτσόπουλε γειά σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με μια αρσενική μουριά που έχω. Θα ήθελα να την κόψω και να βάλω στην θέση της κάποιο εσπεριδοειδές. Επειδή όμως έχω και μια λευκή που παράγει καρπούς δεν ξέρω αν θα επηρεαστεί η παραγωγή της επειδή δεν θα υπάρχει η αρσενική. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η απουσία της αρσενικής μουριάς δεν θα επηρεάσει την παραγωγή της λευκής.
   Δεν γνωρίζω πόσο μεγάλη είναι η μουριά που θέλετε να κόψετε. Μήπως όμως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε; Οι μουριές το χειμώνα που είναι γυμνές από φύλλα μπορούν να μεταφυτευτούν με επιτυχία.

   Διαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας. Και μένα δεν μου πολυαρέσει να αφαιρώ ήδη ανεπτυγμένα δέντρα αλλά θα χρειαζόταν μπουλντόζα για να το αφαιρέσω και είναι λιγάκι δύσκολο στο συγκεκριμένο σημείο. Έχω ήδη 3 μουριές και γιαυτό είπα να το αφαιρέσω για να φυτέψω μια λεμονιά που θέλω και μια πορτοκαλιά. Πάντως σας ξαναευχαριστώ για το ενδιαφέρον και την απάντηση σας. Σας παρακολουθούσα στην τηλεόραση και πολύ θα χαιρόμουν αν ξανακάνατε μια παρεμφερή εκπομπή γιατί ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

   Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
   Αν το δέντρο είναι τόσο μεγάλο θα είναι δύσκολο να «καθαρίσετε» το χώμα από το ριζικό του σύστημα. Αφού ξεμπερδέψετε και με αυτό, εμπλουτίστε το έδαφος με καλά χωνεμένη κοπριά ή κομπόστ, πριν φυτέψετε κάτι άλλο.
   Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά για την κοπή δέντρων, ακόμη και αυτών που είναι σε ιδιωτικούς χώρους, πρέπει να ερωτηθεί το τοπικό δασαρχείο. Αυτό ίσχυε παλιότερα και δεν νομίζω να έχει αλλάξει κάτι. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως μπορεί κάποιος γείτονας να διαμαρτυρηθεί.

   Διαγραφή
 48. Ανώνυμος20/4/17 23:11

  καλησπερα σας θα ηθελα να φυτεψω ενα δεντρο για σκια σε ενα παρτερι με γκαζον στην αυλη του σπιτιου σε ενα χωριο της θεσσαλονικης. απο κατω θα περναει ενας σωληνας αποχετευσης που γινεται τωρα. γυρω γυρω απο το παρτερι υπαρχουν πλακες πεζοδρομιου κ τσιμεντο απο την αλλη. σε αποσταση 4 μετρων υπαρχει ο βοθρος που ειχαμε μεχρι τωρα. θα εχω προβλημα με το ριζικο συστημα;; αν ναι τι θα προτεινατε για σκια χωρις καρπους κχνουδια λογω αλλεργιας;; σας ευχαριστω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αφού ψάχνετε ένα δέντρο για σκιά υποθέτω ότι ο χώρος είναι ηλιόλουστος. Η κουτσουπιά ή δέντρο του Ιούδα (Cercis siliquastrum) είναι μία καλή επιλογή μια και ικανοποιεί τις περισσότερες από τις προδιαγραφές σας.
   Κάνει καλή σκιά το καλοκαίρι, το βλαπτικό δυναμικό των ριζών της θεωρείται χαμηλό, δεν είναι αλλεργιογόνο φυτό. Παράγει όμως καρπούς που μοιάζουν με φασόλια. Μεγαλώνει αργά και φτάνει τα 6-7 μ. σε ύψος. Καλή επιλογή ίσως είναι και η λαγκεστρέμια ή στρατηγός (Lagerstroemia indica). Φτάνει στο ίδιο μέγεθος με την κουτσουπιά, με αργό ρυθμό επίσης. Οι ρίζες της δεν κάνουν ζημιές, δεν είναι αλλεργιογόνα, δεν «λερώνει» με καρπούς, αλλά δεν κάνει τόσο καλή σκιά λόγω του σχήματος της φυλλωσιάς της.
   Πρέπει το δέντρο να βρίσκεται οπωσδήποτε πάνω από την αποχέτευση; Δεν μπορεί να βρίσκεται δίπλα της;

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος21/4/17 20:11

   οχι μπορουμε να βαλουμε το δεντρο κ απο διπλα, δηλαδη 1 με 1,5 μετρο πιο διπλα περναει ο σωληνας απο εκεινο το παρτερι βλεπεται. η υπολοιπη αυλη εχει πλακες πεζοδρομιου δεν εχει αλλου χωμα για δεντρο. δηλαδη η πλατανομουρια που σκεφτομουν ειναι απαγορευτικη;;; θα εχω προβλημα με τις ριζες;; θα μου σπασει το τσιμεντο;;;

   Διαγραφή
  3. Η μουριά είναι από τα δέντρα που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν τέτοια προβλήματα. Αν τελικά θα το καταφέρουν ή όχι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι το έδαφος για παράδειγμα. Σε έναν χώρο όπως αυτός που περιγράφετε δεν νομίζω ότι είναι η καλύτερη επιλογή.

   Διαγραφή
 49. Σας χαιρετώ και θα εκτιμούσα πολύ αν μπορούσατε να με βοηθήσετε σε σχέση με μια μεγάλη μουριά αρσενική που μεταφύτεψα στο νέο μου σπίτι (ήταν φυτεμένο στο παλιό μου σπίτι). Το δέντρο ήταν αρκετά μεγάλο 8- 10 ετών και τον περασμένο Γενάρη το μεταφέραμε και το μετατρέψαμε στο νέο μας σπιτι. Εδώ και ένα μήνα άρχισε να βγάζει βλαστούς αλλά δεν ξεπετιουντε φύλλα. Βγαίνουν μικρά φυλλαράκια σαν καχεκτικά και μισό ξεραμένα (κάποια μαυρίζουν πριν καν πάρουν ανάπτυξη)....γενικά έχουν βγεί πολλά νέα μάτια στα κλαδιά αλλά σαν να μην παίρνει μπρος με το να ξεπετάξει φύλλα.Με ανησυχεί πολύ γιατί είναι πανέμορφο δέντρο και δεν θα ηθελα να μου ξεράνει. Μήπως κάτι με το πότισμα... λίγο ή πολύ?? Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το δέντρο να αναπτύξει τα φύλλα του.. πριν την μεταφύτευση ήταν πολύ ζωντανά και πλούσια τα φύλλα της...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτά που περιγράφετε είναι τα αναμενόμενα μετά από τη μεταφύτευση ενός μεγάλου δέντρου. Το ότι βγάζει βλαστούς είναι καλό σημάδι. Χρειάζονται όμως και τα φύλλα για να αρχίσει να φωτοσυνθέτει η μουριά και να μην «τρώει απ' τα έτοιμα». Αναζητήστε κάποιο σκεύασμα με αμινοξέα και φυτοδιεγέρτες όπως είναι το Acadian και εφαρμόστε το σύμφωνα με τις οδηγίες του. Τέτοια σκευάσματα είναι πολύ χρήσιμα σε περιπτώσεις μεταφύτευσης. Το πότισμα θέλει προσοχή. Δεν πρέπει να είναι υπερβολικό ούτε όμως και ελλειπές. Δηλαδή, ελέγξτε το χώμα πριν ποτίσετε.

   Διαγραφή
 50. Διαβάζω και διαβάζω και έχω μπερδευτεί τελικά περισσότερο. Βρήκαμε μια μουριά στο νοικιαζόμενο που μετακομίσαμε Προ πενταετίας και φαίνεται να είναι τουλάχιστον 15ετίας. Η μουριά μας έδωσε άσπρα μούρα το πρώτο καλοκαίρι μας εκεί, και τολμώ να πω, αρκετά. Ήρθε λοιπόν ο γείτονας - "που ήξερε από αυτά τα πράγματα" - και μας πρότεινε να την κουρέψει, - δείχνοντας μας την μαεστρία του,- κοντά - κοντά στον κορμό της. Αυτό ήταν, πάνε τα μούρα δεν τα ξανάδαμε. Πέρισυ την κούρεψα εγώ, κούρεψα τα μεγάλα και αχόρταγα κλαδιά που πηγαίναν να φτιάξουν τον πύργο της Βαβέλ. Τώρα τον Μάη που διανύουμε είδα καμμιά πενηνταριά μούρα να εμφανίζονται. Με τις βροχές της περασμένης εβδομάδας..... πάνε και αυτά. Τι πρέπει να κάνω, ώστε να μην φτάσουν τα καλώδια της ΔΕΗ που περνάνε από πάνω της, αλλά να φάμε και κάνα μούρο? Μαζεύω μούρα, από τις μουριές του δρόμου....απωθημένο φοβερό! Ευχαριστώ από πριν για την απάντησή σας και τον χρόνο που θα μου διαθέσετε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νόμιζα ότι ανάρτησή μου ήταν αρκετά σαφής. Δείτε εδώ: «Αν κλαδέψουμε τη μουριά το χειμώνα δεν θα δώσει παρά ελάχιστα μούρα καθώς αυτά παράγονται (περίπου το Μάιο) πάνω σε κλαδιά που σχηματίστηκαν τις προηγούμενες χρονιές. Αφού εμείς αφαιρούμε με το κλάδεμα το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κλαδιών, καρποί θα εμφανιστούν μόνον σε όποιο τμήμα τους μείνει».
   Με άλλα λόγια: όσο πιο αυστηρά κλαδεύετε τόσο λιγότερα μούρα θα δείτε. Αν την αφήσετε ακλάδευτη θα πάρετε πάρα πολλά μούρα. Χρειάζεται να βρείτε μια μέση λύση, την οποία δεν μπορώ να σας υποδείξω μια και δεν έχω εικόνα του δέντρου. Επίσης, λάβετε υπ' όψη ότι τα μούρα δεν κρατάνε πολύ πάνω στο δέντρο. Μόλις ωριμάσουν πρέπει να συγκομιστούν.

   Αν έχετε απορία γράψτε μου ξανά.

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές αγαπητέ κ Ανδριτσόπουλε, τις οποίες και θα ακολουθήσω.

   Διαγραφή
 51. Ανώνυμος30/5/17 15:36

  εχω μια μουργια αγρια και εκει που αρχιζει να φουντωνει σταματανε αποτομα να μεγαλωνουν τα φυλλα και αρχιζουν και μαραίνονται τι μπορει να συμβενει,?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολλά μπορεί να συμβαίνουν αλλά εσείς δίνετε πολύ λίγα στοιχεία για τη μουριά. Πόσα χρόνια είναι εκεί; Κάθε χρόνο κάτι το ίδιο; Τη φυτέψατε πρόσφατα; Είναι κατάλληλο το έδαφος; Έχει ήλιο;

   Διαγραφή
 52. Καλησπερα. Υπάρχει μια μεγάλη μουριά εδώ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η οποία είναι φορτωμένη με καρπούς έτοιμους για κατανάλωση. Με δεδομένο ότι μούρα άσπρα δεν υπάρχουν στα μανάβικα μπορούμε να καταναλώσουμε από το δέντρο δεδομένου ότι είναι σε πολύ μεγάλο κεντρικό δρόμο με μεγάλη κίνηση αυτοκινήτων κλπ. Υπάρχει περίπτωση να έχει επηρεαστεί από τα καυσαέρια της μεγαλούπολης παρότι οι καρποί οπτικά είναι πολύ καλοί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ξέρω την απάντηση σ' αυτό που ρωτάτε. Πάντως το ότι οι καρποί δείχνουν καλοί δεν σημαίνει κάτι.

   Διαγραφή
 53. Ανώνυμος13/6/17 14:15

  Καλησπερα θελω να φυτεψω μια μουρια πιο πολυ για το φυλλομα και οχι για τα μουρα. Πως την φυτευω; σποροι; με κλαδι; ποια εποχη; τι να προσεξω; ευχαριστω..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να αγοράσετε μία έτοιμη μουριά από κάποιο φυτώριο. Θα βρείτε σε διάφορα μεγέθη με αντίστοιχη τιμή φυσικά. Μπορείτε να τη φυτέψετε όποτε θέλετε. Αν η φύτευση γίνει μέσα στο καλοκαίρι εξασφαλίστε ότι δεν θα της λείψει το νερό.
   Αν δεν θέλετε να αγοράσετε, περιμένετε μέχρι τον Ιανουάριο γιατί συνήθως τότε γίνεται το κλάδεμά της και χρησιμοποιήστε μερικά κλαδιά σαν μοσχεύματα. Τα κόβετε σε μήκος 20-25 εκ., βουτάτε το κάτω μέρος κάθε μοσχεύματος σε ορμόνη ριζοβολίας και το φυτεύετε σε γλαστράκια γεμάτα με «χώμα εξωτερικού χώρου». Τοποθετείστε τα γλαστράκια σε θέση προστατευμενη από την παγωνιά και τον άνεμο. Ποτίζετε όποτε το χώμα παύει να είναι νωπό. Όταν δείτε να εμφανίζονται φύλλα σημαίνει ότι μόσχευμα ρίζωσε.

   Διαγραφή
 54. Για σάς,
  Έχω ένα πρόβλημα με μια μουριά που αγοράστηκε και τοποθετήθηκε στην γη το χειμώνα που μας πέρασε. Είναι δέντρο 2 -3 ετών.
  Στην αρχή ξεκίνησε κανονικά να κάνω φίλα αλλά μετά από λίγο τα φίλα της άρχισαν να μαυρίζουν στην άκρη και αυτό να προχωρά σε όλη την επιφάνεια του φίλου μέχρι που ξερενετε.
  Αν και δοκίμασα να περιορισο το πότισμα είτε να το αυξήσω δεν άλλαξε κάτι. Έχω κάνει και ψεκασμούς με διαφορά λιπάσματα πάλι ματεο. Ακόμη και με χαλκό που την ψεκασα πάλι δεν άλλαξε τίποτα.
  Το έδαφος είναι Αργιλωδες με έλλειψη ασβεστίου.

  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι λίγο δυσνόητο το ερώτημά σας γιατί μάλλον κάτι δεν πήγε καλά με τον κειμενογράφο σας.
   Αυτό που περιγράφετε είναι η εικόνα ενός φυτού που υποφέρει από υπερβολική υγρασία, κάτι που ταιριάζει με την πληροφορία ότι το έδαφος είναι αργιλλώδες. Υπάρχουν κοντά στη μουριά άλλα φυτά και σε τι κατάσταση είναι αυτά;

   Διαγραφή
  2. Στα 5 μέτρα δίπλα υπάρχει κι άλλη μουριά η οποία είναι οκ αλλά είναι δέντρο το οποίο είναι μεγάλο σε ηλικία.
   Θα σας στείλω φωτογραφίες από τα φύλλα για να δείτε σε τι κατάσταση είναι.
   Τα φύλλα τις είναι ανοιχτόχρωμο και στο τέλος μαυρίζουν και πέφτουν.
   Και δεν έχει σωστή ανάπτυξη δεν μεγαλώνει όπως πρέπει.

   Διαγραφή
 55. Καλημερα σας.
  Έχουμε μια πλατανομουρια στη Χαλκιδική 10 χρόνων περίπου και με ύψος 10 μέτρα.πριν από 2 χρόνια άρχισε να βγάζει νερο απο τον κορμό, έβαλε ο πατέρας μου Αυτό που βάζουν μετα το κλάδεμα μου είπε,σαν πάστα ήταν, και σταματησε ,όμως από χθες ξεκίνησε πάλι. Πώς μπορώ να το προστατέψω?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 56. Α) ΠΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΆΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΘΗΛΥΚΈΣ ΚΑΙ ΑΡΣΕΝΙΚΈΣ ΜΟΥΡΙΈΣ;;;

  Β) ΠΌΣΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΔΌΚΙΜΟ ΖΏΉΣ ΤΩΝ ΜΟΥΡΙΏΝ;;;

  Γ) ΑΠΌ ΤΗ ΣΤΙΓΜΉ ΠΟΥ ΚΆΠΟΙΟΣ ΦΥΤΈΨΕΙ ΜΟΥΡΙΈΣ ,ΠΌΣΟ ΧΡΕΙΆΖΟΝΤΑΙ .ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΊΣΟΥΝ ;;;;

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Α. Ο πλέον ασφαλής τρόπος είναι η παρουσία ή μη καρπού. Τα αρσενικά δέντρα δεν καρποφορούν. Συνήθως, αλλά όχι πάντα, η πλατανομουριά (Morus alba Acerifolia) και η κλαίουσα (M. alba Pendula) που βρίσκουμε στην αγορά είναι αρσενικές.
   Β. Περισσότερα από 100-150 χρόνια.
   Γ. 4-5 χρόνια

   Διαγραφή
 57. Γιώργος Ταμπακόπουλος18/8/17 12:10

  Κύριε Ανδριτσόπουλε καλημέρα σας,
  Πρώτα-πρώτα συγχαρητήρια για τις συμβουλές και την βοήθεια γενικότερα που παρέχετε σε όλους μας.
  Σας παρακαλώ πολύ θέλω κι εγώ την βοήθειά σας σε ένα πρόβλημα που αντιμετοπίζω με τις μουριές.
  Πρίν 3 χρόνια (Αύγουστος 2014) αγόρασα απο φυτώριο διπλανής πόλης, τέσσερις μουριές, περίπου - τότε - ύψους 1,5 μέτρα. Ζήτησα να μήν κάνουν καρπούς, αλλά τελικά οι δύο κάνουν μαύρα μούρα. Οι μουριές έπιαναν και αναπτύχθηκαν πολύ καλά. Με κοπριά στο χώμα και νερό κάθε 2 ή 3 μέρες.
  Πέρισι μετά το τέλος της καρποφορίας (αρχές Ιουνίου), οι δύο μουριές που έκαναν καρπούς - οι άλλες 2 οι στείρες πάνε πολύ καλά - άρχησαν να κιτρινίζουν φύλλα. Μόνο σ'αυτές τις 2 μουριές. Όχι πολλά αλλά μπορώ να πώ "αρκετά". Φέτος, πάλι μετά το τέλος της καρποφορίας, τά κίτρινα φύλλα είναι πολύ περισσότερα απο πέρισι. Θυμίζει προχωριμένη εποχή, αρχές Οκτωβρίου ας πούμε.
  Ρώτησα στην περιοχή μου διάφορους - φυτώρια και γεωπόνους - και οι μισοί μου είπαν να μην τις ποτίζω τακτικά αλλά κάθε 10 με 15 μέρες. Οι άλλοι μισοί μου ειπανε οτι οι θέλουν σχεδόν καθημερινά νερό.
  Σας παραθέτω και μερικές επιπρόσθετες πληροφορίες γιά να βοηθήσω όσο μπορώ στην κατανόηση του προβλήματος:
  1. Πρώτη φορά τις κλάδεψα εφέτος, τέλος Ιανουαρίου.
  2. Πρίν ένα μήνα περίπου - όχι με τούς καύσωνες - τους έριξα λίπασμα, το "ΜACROLIP 60, 20-20-20+MgO+ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ", σε μικρή δόση σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία.
  3. Το τελευταίο διάστημα (1 μήνα περίπου) τις ποτίζω καθημερινά αλλά όχι υπερβολικά. Το νερό δεν λιμνάζει αλλα απορροφάται κανονικά.
  4. Έχω παρατηρήσει οτι η ανάπτυξή τους μέσα σε 3 χρόνια, είναι πολύ μεγάλη.
  5. Δεν εχουν άρρωστα φύλλα, ή ζωήφια, ή κάποιο υγρό στούς κορμούς.

  Έχω και 2 σχετικές φωτογραφίες, στην κατάσταση που είναι σήμερα, αλλά δεν γνωρίζω πως να τις επισυνάψω στο κείμενο.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μου διαθέσατε.  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάλλον οι καρποφόρες θηλυκές «κουράζονται» περισσότερο απ' τις άκαρπες-αρσενικές και αυτό είναι λογικό αφού οι πρώτες δίνουν καρπό. Πιστεύω ότι με το λίπασμα θα συνέρθουν όμως ήταν λάθος να βάλετε τέτοιο μέσα στο καλοκαίρι. Αυτή μπορεί να είναι μία εξήγηση του προβλήματος εφ όσον όλες οι μουριές είναι σε ίδιο περιβάλλον.
   Προσέξτε κάτι σχετικό με το πότισμα: τακτικό πότισμα σημαίνει ότι ποτίζουμε σε σταθερά χρονικά διαστήματα. Αν πότιζετε κάθε μέρα, το πότισμα είναι τακτικό. Αν ποτίζετε κάθε 15 μέρες και πάλι το πότισμα είναι τακτικό. Στην πρώτη περίπτωση είναι συχνό στη δεύτερη αραιό.
   Δυστυχώς δεν μπορώ να ξέρω ποιά συχνότητα ποτίσματος είναι κατάλληλη για την περίπτωσή σας. Θα μπορέσετε όμως να τη βρείτε με δοκιμές. Πάντως το καθημερινό πότισμα μου φαίνεται υπερβολικό επειδή οι μουριές είναι φυτά με καλή αντοχή στην ξηρασία.
   Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά δεν έχω πρόσβαση σε υπολογιστή καθημερινά. Αν θέλετε στείλτε μου φωτογραφίες με email. Η διεύθυνσή μου φαίνεται στην δεξιά στήλη του μπλογκ.

   Διαγραφή
  2. Σας αυχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Πολύ κατατοπιστικές και θα πράξω ανάλογα σχετικά με το πότισμα. Σας αποστέλω σχετικές φωτογραφίες.
   Και πάλι ευχαριστώ.

   Διαγραφή
 58. Ανώνυμος18/10/17 09:35

  Μπορει να μεταφυτευθει μια μουρια που είναι οριζόμενη στο εδαφος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 59. Ανώνυμος10/3/18 22:31

  Ζήτησα από φυτώριο μία άσπρη μουριά περίπου 10 ετών.
  Κάθε άνοιξη δείχνει να βγάζει μούρα,
  και τελικά τον Μάίο τα ρίχνει όλα στο έδαφος χωρίς να "δέσουν"...
  Δεν έχω φάει ποτέ μούρα, τι φταίει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παρακαλώ απαντήστε στις ερωτήσεις μου για να με βοηθήσετε να καταλάβω το πρόβλημα:
   Αγοράσατε μία μουριά ηλικίας 10 ετών. Την φυτέψατε στον κήπο σας; Πριν από πόσο καιρό έγινε αυτό;
   Την κλαδεύετε; Αν ναι, κλαδεύετε αυστηρά (χαμηλά) ή αφήνετε τα κλαδιά να έχουν μεγάλο μήκος;
   Όταν πέφτουν τα μούρα στο έδαφος τι χρώμα έχουν; Στην αφή είναι μαλακά ή σκληρά;
   Της δίνεται κάποιο λίπασμα; Αν ναι, πότε και τι είδους;

   Διαγραφή
 60. Ανώνυμος12/3/18 14:46

  Σας ευχαριστώ πολύ που μπήκατε στον κόπο να μου απαντήσετε.
  Η μουριά αυτή αγοράστηκε μικρή, και φυτεύθηκε στον κήπο μου αυθημερόν.
  Είναι σήμερα ηλικίας 10 ετών.
  Δεν την κλαδεύω συνήθως.
  Επέρυσι και φέτος κλάδεψα αυστηρά δύο μεγάλα κλαδιά από τα τέσσερα πέντε που έχει,
  χωρίς το δέντρο να απωλέσει σημαντικό όγκο.
  Πέφτουν αφυδατωμένα μούρα που δείχνουν να είναι μη γονιμοποιημένα άνθη.
  Στην αφή είναι μαλακά.
  Έχω τρία τέσσερα χρόνια να τη λιπάνω με βασικό λίπασμα,
  ενώ εφέτος το Φεβρουάριο τη λίπανα με 12-12-17
  και τον προσεχή Απρίλιο σκοπεύω να τη λιπάνω με επιφανειακό λίπασμα ξανά...
  Σήμερα έχει ύψος 5-6 μέτρα περίπου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η περιγραφή σας για, «αφυδατωμένα μούρα που δείχνουν να είναι μη γονιμοποιημένα άνθη» και πέφτουν, μου φέρνει στο μυαλό την εικόνα των αρσενικών λουλουδιών της μουριάς. Κατά κανόνα η μουριά έχει ερμαφρόδιτα άνθη, υπάρχουν όμως και αρσενικές μουριές που έχουν μόνον αρσενικά άνθη τα οποία παράγουν μόνον γύρη και δεν εξελίσσονται σε καρπούς. Μάλιστα πρόκειται για λευκές (Morus alba) μουριές. Αυτές είναι οι λεγόμενες, «άκαρπες» μουριές.
   Είναι μάλλον ασυνήθιστη η περίπτωσή σας. Αν ρίξτε μια ματιά στα προηγούμενα σχόλια θα δείτε ότι ο περισσότερος κόσμος ζητά άκαρπες μουριές και αγοράζει καρποφόρες. Με σας έγινε το αντίθετο. Μήπως έχετε κάποια φωτογραφία από τα «μούρα», πεσμένα ή πάνω στο δέντρο;

   Διαγραφή
 61. Ανώνυμος13/3/18 14:04

  Θα σας τη στείλω ευθύς ως εμφανισθούν τα άνθη.
  Σας ευχαριστώ και πάλι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχετε υπ' όψη ότι μία μουριά μπορεί να μετατραπεί από άκαρπη σε καρποφόρα με εμβολιασμό, με τη χρήση εμβολίων από άκαρπη λευκή μουριά.

   Διαγραφή
 62. Ανώνυμος11/4/18 16:57

  καλησπερα σαςτο καλοκαιρι που μας περασε φυτεωα μια μικρη αρσενικη μουρια, τον χειμωνα κλαδεψα το κλαδακι για να γινει πιο πυκνη. φετος τωρα που ειναι ανοιξη βλεπω οτι εγβαλε φυλλαρακια αλλα γυρω απο αυτα εβγαλε κ κατι σαν τσαμπακια φαγωμενου σταφυλιου. υπαρχει περιπτωση να εχει γινει θυληκη????
  σας ευχαριστω!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Αυτά που βλέπετε είναι τα λουλούδια. Στις αρσενικές μουριές παράγουν μόνον γύρη και δεν γίνονται καρποί. Στις θηλυκές, τα άνθη γονιμοποιούνται από τη γύρη και εξελίσσονται σε καρπούς.

   Διαγραφή
 63. Ανώνυμος30/4/18 19:52

  Καλησπερα σας!

  Θα ηθελα τη βοήθειά σας.Εχω 2 μουριες στην αυλη του σπιτιού μου απο τις οποιες η μια περυσι το καλοκαιρι ενω ειχε κανονικη αναπτυξη ξαφνικα σταματησε να αναπτύσσεται και κιτρινισαν τα φυλα της απο κατω προς τα πανω.
  Πηγα στο γεωπονο και μου εδωσε να ριξω γαλαζοπετρα και ενα λιπασμα για το πρασινισμα των φυλλων.Αποτελεσμα η μουρια δεν επανηλθε ποτε μεχρι και το χειμωνα οπου κλαδευτηκε.
  Φετος την ανοιξη ξεκινησε δυναμικα να πεταει φυλλωμα για 2 εβδομαδες χωρις να εχει κανενα προβλημα και στη συνεχεια σταματησε παλι η ανάπτυξη της χωρις να κιτρινισουν τα φυλλα της.
  Τι μπορει να την εχει επηρεασει?
  Η αλλη μουρια που βρισκεται διπλα της ειναι μια χαρα.Να σας πω οτι οι μουριες ειναι 5 ετων.
  Περυσι ποτιζα αρκετα συχνα.Μηπως εκανα κακο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Δηλαδή αυτή τη στιγμή η μία μουριά μεγαλώνει και η άλλη έχει μείνει στάσιμη; Τι υπάρχει στο έδαφος εκεί που είναι η προβληματική;

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος1/5/18 22:25

   Η μια μουρια μεγαλωνει κανονικοτατα με πολυ καλη αναπτυξη και η αλλη που εχει το προβλημα ξεκινησε να πεταει φυλλωμα για λιγο και μετα σταματησε.
   Και η δυο μουριες ειναι σκεπασμενες με τσιμεντο.Για να φυτευτούν ανοίχτηκε μία τρύπα στρογγυλή γυρω στα 70 εκατοστα.
   Η μια μουρια που εχει το προβλημα οταν τη ποτιζω το νερο λιμνιαζει μεσα στη γουρνα που εχει και αργει να το τραβηξει το χωμα.Η αλλη μουρια το νερο το τραβαει κανονικα το νερο.

   Διαγραφή
  3. Απ' αυτό καταλαβαίνω ότι το πρόβλημα είναι ότι στη μία μουριά το χώμα αργεί να στραγγίσει. Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση δεν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο πέρα απ' το να ξαναφτιάξετε την προβληματική τρύπα και να βελτιώσετε τη στράγγισή της. Προφανώς αυτό δεν είναι κάτι απλό, ούτε και γίνεται τώρα που καλοκαιριάζει. Γι΄αυτό δοκιμάστε να προσαρμόσετε ανάλογα το πότισμα, δηλαδή να δίνετε λιγότερο νερό στην προβληματική μουριά, τόσο ώστε να μη λιμνάζει. Δείτε πως θα πάει το φυτό και αποφασίστε αργότερα, μετά το καλοκαίρι, για τη συνέχεια. Όμως έχετε υπ' όψη ότι νερό μπορεί να μαζευτεί εκεί και από τις βροχές.

   Διαγραφή
 64. Ανώνυμος4/5/18 21:06

  Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας.Χρειάζεται να τη βοηθήσω με κάποιο λίπασμα τωρα;
  Όλο το χειμωνα δεν τις έχω ρίξει κάποιο λιπασμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν δεν διορθώσετε το πρόβλημα της αποστράγγισης ό,τι λίπασμα κι αν βάλετε το φυτό δεν θα μπορέσει να το αξιοποιήσει όσο και όπως πρέπει. Πάντως με δεδομένο το πρόβλημα είναι καλύτερα να ψεκάσετε το λίπασμα στα φύλλα.

   Διαγραφή
 65. Ανώνυμος7/5/18 18:42

  Μπορείτε να μου πείτε πως μπορώ να διορθώσω το πρόβλημα της αποστράγγισης;
  Η τρύπα που άνοιξα στο τσιμέντο οταν φυτεψα την μουριά είχε 60 εκατοστά διάμετρο.Η διάμετρος του κορμού της μουριας αυτη τη στιγμή είναι 20 εκατοστά περίπου.
  Το θέμα είναι ότι τα πρώτα χρόνια δεν είχε κάποιο προβλημα αποστράγγισης το δεντρο,αυτό το πρόβλημα ξεκινησε απο περυσι που αρχισε να χαλάει κιόλας.
  Πως μπορώ να το διορθώσω αυτο;
  Μήπως έχει βρει από κάτω κάποιο βράχο ίσως που την επηρεαζει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν υπάρχει τρόπος να βελτιώστε την αποστράγγιση του λάκκου χωρίς να βγάλετε το φυτό απ' τη θέση του. Στην πράξη πρέπει να σκάψετε γύρω απ΄τη μουριά, να την βγάλετε απ' τη θέση της, να δείτε τι υπάρχει εκεί που είναι φυτεμένη και να αποφασίσετε μετά για τη συνέχεια. Εφ όσον είναι εφικτή η διόρθωση της κατάστασης, τότε θα ξαναγεμίσετε τη λακούβα με το χώμα της ανακατεμένο με λίγη ελαφρόπετρα και θα ξαναφυτέψετε τη μουριά στην προηγούμενη θέση της. Αυτά δεν είναι απλά πράγματα και οπωσδήποτε γίνονται το χειμώνα όταν το φυτό είναι γυμνό από φύλλα και σε λήθαργο.
   Μήπως θα έπρεπε να περιμένετε λίγο για να δείτε την εξέλιξη του δέντρου;
   Για το μέλλον έχετε υπ' όψη ότι η τρύπα που ανοίξατε είναι πολύ μικρή για μία μουριά.
   Αν έχετε απορίες μη διστάσετε να μου γράψετε ξανά.

   Διαγραφή
 66. Καλησπέρα σας. Με τη σειρά μου και εγώ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Νοικιάζω έναν χώρο σε μια πλατεία κ στη πλατεία έχει 5 μουριές. Ενώ τις προσέχω γενικα,(τις κλαδεύω,τις ποτιζωκ ρίχνω κ λίπασμα) τα φύλλα τους είναι σαν μαραζωμένα. Το χρώμα τους είναι προς το κίτρινο κ επίσης στα φύλλα παρατήρησα οτι έχουν κατι σημάδια, σαν να σκίζονται. Με λίγα λόγια φαίνονται σαν "άρρωστες" .Που οφείλεται κατά τη γνώμη σας; Υπάρχει περίπτωση να ξεραθούν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 67. Καλησπέρα σας. Με τη σειρά μου και εγώ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Νοικιάζω έναν χώρο σε μια πλατεία κ στη πλατεία έχει 5 μουριές. Ενώ τις προσέχω γενικά(τις ποτίζω, τις κλαδεύω κ τις λιπαίνω) φαίνονται σαν "άρρωστες". Τι εννοώ, το χρώμα τους είναι προς το κίτρινο κ επίσης στα φύλλα παρατήρησα οτι έχουν κατι σημάδια(τρυπούλες, τρυπούλες) . Σαν να σκίζονται τα φύλλα. Υπάρχει περίπτωση να ξεραθούν;Κ αν ναι, τι πρέπει να κάνω για να τις σώσω; θα ήμουν πιο σαφής αν μπορούσα να σας περάσω μια φωτογραφία του φύλλου. Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Είδα τις φωτογραφίες που στείλατε. Τα σημάδια στα φύλλα μου φαίνεται ότι προέρχονται τόσο από έντομα που τα δαγκώνουν και τα κάνουν δείχνουν στριμμένα ή «κατσαρά». Κάποιες τρύπες φαίνονται να οφείλονται σε έντομα ενώ άλλες μοιάζουν να έγιναν από χτυπήματα. Αν δείτε προσεκτικά τα φύλλα ή και τον κορμό μπορεί να εντοπίσετε τα έντομα που τα έκαναν. Αυτά όλα όμως δεν μου φαίνονται ανησυχητικά. Αυτό που παρατηρώ στα φύλλα, αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος από φωτογραφία, είναι πως μοιάζουν μικρότερα απ΄το κανονικό, σκληρά και με δερματώδη υφή. Μήπως το χώμα είναι πολύ βαρύ; Μήπως κρατάει πολύ νερό; Ποτίζονται αυτές οι μουριές; Λίπασμα έχουν πάρει; Αν ναι, τι ήταν αυτό.
   Έχετε υπ' όψη πως η φροντίδα και η ευθύνη για αυτά τα δέντρα ανήκει στον Δήμο της περιοχής αφού αυτά βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Καταλαβαίνω ότι εσείς νοικιάζεται το χώρο και μπορεί να ενδιαφέρεστε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, όμως πριν κάνετε κάτι συνεννοηθείτε με τον Δήμο.

   Διαγραφή
 68. Γιωργος15/5/18 01:49

  Καλησπερα σας. Ποτε ειναι η φυσιολογικη περιοδος που ανοιγουν τα φυλλα της μουριας? Η μουρια της αυλης φετος επαθε κατι περιεργο. Ενω Κλαδευτηκε κανονικα το δεκεμβρη και αρχες απριλιου αρχισε να πεταει τα πρωτα ανθακια μουρων για καποιο λογο ξεραθηκαν (μαζι με τα πρωτα λιγοστα ιχνη φυλλων).Επειτα δεν εβγαλε κανενα φυλλο (μονο καποια ιχνη στο κορμο πολυ χαμηλα). Νομιζω οτι ξεραθηκε. Ποτισμα φυσιολογικο. Υψος 3μ. Στα κλαδεμενα σημεια (τομες) υπαρχει ιχνος σαν μουχλα (πρασινες πιτσιλιες). Το δεντρο ειναι 10ετιας+. Περυσι τετοιο καιρο ειχε φυλλα κανονικα. Δεν εχουν φουσκωσει τα ματια ακομη (αν δεν εχει ξεραθει) Επισης οταν ξεραθηκαν οι ανθοι ειχε φοβερους νοτιαδες. Βορειος προσανατολισμος (σκιερα το χειμωνα). Κοντα της εχει μια βουκαμβιλια υγιεστατη. Εχει ελπιδες? Μεσα μαιου και τιποτα! Ευχαριστω πολυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Αυτή τη στιγμή η μουριά έπρεπε να έχει φύλλα ίσως και μούρα. Το να ξεραθούν τα ανθάκια με τους νοτιάδες δεν είναι και απίθανο, όμως αυτοί δεν εξηγούν την ξήρανση του δέντρου. Το ότι στις τομές υπάρχει μούχλα είναι κακό σημάδι. Μήπως υπάρχουν και μικρές τρύπες στο ξύλο; Στα κλαδέματα καλύπτατε τις τομές με ειδική πάστα; Ειδικά σε θέσεις με υγρή ατμόσφαιρα είναι μάλλον απαραίτητο μέτρο προστασίας.
   Τελικά απ' την περιγραφή σας καταλαβαίνω ότι τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του δέντρου έχει χαλάσει. Δεν μπορώ να πω κάτι για την αιτία εφ όσον δεν έχω κάποια εικόνα. Υπάρχουν μύκητες που κάνουν τέτοιες ζημιές, υπάρχουν όμως και ξυλοφάγα έντομα. Αν το πρόβλημα είναι κάποιο τέτοιο έντομο θα δείτε σίγουρα τρύπες στο ξύλο εξωτερικά και στοές στο εσωτερικό του. Η καταπολέμησή τους είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Ίσως να έχει ελπίδες επιβίωσης το τμήμα του που είναι ακόμη ζωντανό και βγάζει έστω και λίγα φύλλα.

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.