Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Τα μυστικά του ρυγχοσπέρματος

Μοιάζει με γιασεμί, αλλά δεν είναι (φωτ. Τ.Α.)

Το ρυγχόσπερμο (Trachelospermum jasminoides) είναι ρυγχόσπερμο και δεν είναι γιασεμί. Τα φύλλα τους είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους που εύκολα τα ξεχωρίζει κανείς. Το ρυγχόσπερμα ανθίζει και αυτό το καλοκαίρι με λουλούδια που μπορεί να πει κανείς ότι μοιάζουν με του γιασεμιού ενώ σίγουρα το ανταγωνίζονται στο άρωμα. 
Δύο είναι τα μυστικά για να έχει επιτυχία το ρυγχόσπερμα: 

Χρειάζεται προστασία από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο της νότιας Ελλάδας. 
Θέλει τακτικές λιπάνσεις. Του χορηγούμε κάποιο πλήρες (με όλα τα θρεπτικά στοιχεία) λίπασμα. Αν είναι φυτεμένο στο χώμα θα χρειαστεί δύο δόσεις μία την άνοιξη και μία το φθινόπωρο. Αν είναι σε γλάστρα χρησιμοποιούμε υδατοδιαλυτό (σκόνη ή υγρό) πλήρες λίπασμα, το οποίο το δίνουμε στο φυτό κάθε 2-3 εβδομάδες απ' τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο. 

192 σχόλια:

  1. Εγω έχω στο μπαλκόνι μου 2, ένα σε κάθε πλευρά, να σκαρφαλώνουν σε πέργολες. Μόνο με καθάρισμα + προσεκτικό πότισμα έγιναν και τα 2 απίστευτα μέσα στα επόμενα χρόνια. Το άρωμα τους μάλιστα τον Μαϊο που ανθίζουν είναι απίστευτο. Τον τελευταίο καιρό όμως, τα φύλλα τους γίνονται κίτρινα - να υποθέσω οτι χρειάζονται σίδηρο ; Μπορούμε να δώσουμε λίπασμα την καλοκαιρινή περίοδο και αν οχι γιατί;

    Και κατί τελευταίο! Επειδή θα ήθελα να ετοιμάσω 2-3 γλάστρες απο τα φυτά αυτά πώς θα γίνει ο πολλαπλασιασμός ; Με καταβολάδα ή κόψιμο και φύτεμα ; Και πόσες μέρες θα χρειαστεί μέχρι να βγάλει ρίζα!

    Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι πολλές ερωτήσεις έχουν και πολλές απαντήσεις!
      1. Ο σίδηρος για τα φυτά είναι ένα ιχνοστοιχείο, δηλαδή ένα από εκείνα τα χημικά στοιχεία που είναι μεν απαραίτητα στα φυτά, σε πάρα πολύ μικρές ποσότητες δε. Το κιτρίνισμα στο ρυγχόσπερμο ίσως να οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου ίσως όμως η αιτία να είναι η έλλειψη κάποιου ή κάποιων άλλων ιχνοστοιχείων. Γι' αυτό καλό είναι το λίπασμα που δίνουμε ειδικά στο αυτό να περιέχει και ιχνοστοιχεία. Ορισμένα απ' αυτά και συγκεκριμένα: ο σίδηρος (Fe), το Μαγνήσιο (Mn), ο χαλκός (Cu), ο ψευδάργυρος (Zn), το βόριο (B) και το μολυβδαίνιο (Mo) έχουν ιδιαίτερη σημασία για το ρυγχόσπερμο.
      2. Δεν απαγορεύεται να δώσει κανείς λίπασμα το καλοκαίρι όμως κάτι τέτοιο δεν συμφέρει, ειδικά το διάστημα Ιουλίου και Αυγούστου που είναι η καρδιά του καλοκαιριού για την Ελλάδα. Η λίπανση θα ευνοήσει την εμφάνιση νέας βλάστησης σε μια δύσκολη περίοδο. Αρα, αν δώσετε λίπασμα θα πρέπει να είστε εκεί για να ποτίζετε το φυτό σας και να το προστατεύσετε από άλλες δυσκολίες όπως μια προσβολή τετράνυχου ή 2-3 μέρες με ισχυρούς και ξηρούς νοτιάδες.
      3. Το αναρριχώμενο αυτό πολλαπλασιάζεται με ημιξυλώδη μοσχεύματα το καλοκαίρι, με τους σπόρους του προς το τέλος του καλοκαιριού και με καταβολάδες προς το τέλος του καλοκαιριού. Για τα μοσχεύματα και τις καταβολάδες θα χρειαστούν περίπου 5-6 εβδομάδες. Με τη σπορά, θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο, μια και τα νεαρά φυτά θα πρέπει να μείνουν ένα χρόνο στα γλαστράκια πριν μεταφυτευθούν σε μεγαλύτερο φυτοδοχείο. Ο καλύτερος και πιο συνηθισμένος τρόπος είναι με μόσχευμα.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
    2. Φίλε μου Ταξιάρχη είσαι κατατοπιστικότατος! Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου και τις πολύτιμες πληροφορίες σου! Το μόσχευμα θα χρειαστεί και ορμόνη πριν το φυτέψω ή απλώς κόψιμο, καθάρισμα και φύτεμα ;

      Διαγραφή
    3. Φυσικά και θα βάλεις ορμόνη ριζοβολίας και μάλιστα για ημιξυλώδη μοσχεύματα.
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας,

    Μόλις ανακάλυψα και γω τη σελίδα σας και έχω πολλές απορίες σχετικά με τα φυτά που επιχειρώ να καλλιεργήσω...αλλά ας ξεκινήσω με το ρυγχόσπερμο. Αγόρασα ένα πολύ πρόσφατα, περίπου ένα μήνα πριν, αλλά το έχω ακόμα στη μικρή γλαστρούλα του φυτωρίου που είχε όταν το αγόρασα. Θα μπορούσα να το μεταφυτέψω τώρα σε μια μεγάλη ζαρντινιέρα ή θα πρέπει να περιμένω τον Σεππτέμβρη για να περάσουν οι μεγάλες ζέστες??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά αντιμετωπίζω κάποια προβλήματα αυτές τις μέρες.
      Θα ήταν καλύτερα να περιμένετε μέχρι το Σεπτέμβριο. Αλλά αν δείτε ότι η γλάστρα στεγνώνει πάρα πολύ γρήγορα (ότι θέλει πότισμα δύο φορές τη μέρα, για παράδειγμα), τότε θα αναγκαστείτε να τη μεταφυτεύσετε τώρα.

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΑΚΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ5/8/16 23:30

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα! Εμενα το ρυγχοσπερμο μου παρουσιαζει μαυρες κηλιδες σε οσα φυλλα του εχουν απομεινει,φαινεται ξεραμενο και στις ακρες των κλαδιων του υπαρχει κατι σαν ασπρη κλωστη.Ακομη,οταν ακουμπω τα φυλλα του νιωθω οτι υπαρχει σκονη . Οταν ηταν κρυος ο καιρος δεν το ποτιζα καθολου.Τωρα που εχει ανοιξει το ποτιζω τακτικα. Οσα καινουρια φυλλα εχουν βγει δεν ειναι 'φρεσκα'. Θυμιζουν πιο πολυ παλια. Εχετε καποια συμβουλη;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας. Αυτό που περιγράφετε με τα νέα φύλλα που μοιάζουν παλιά, είναι η εικόνα ενός φυτού που έμεινε χωρίς φροντίδα. Παρακαλώ πείτε μερικά πράγματα ακόμη:
      Αυτό το ρυγχόσπερμο είναι σε γλάστρα ή στο χώμα του κήπου; Κάθε πότε του δίνετε λίπασμα;
      Η σκόνη μπορεί να είναι απλώς σκόνη απ' αυτή που υπάρχει γύρω μας.

      Διαγραφή
    2. Ειναι σε γλαστρα. Δεν ειχα βαλει ποτε λιπασμα μεχρι την προηγουμενη εβδομαδα(που εβαλα μια φορα). Το εχω 2 χρονια και περσυ ειχε ανθισει κανονικα παρολο που του ειχα φερθει με τον ιδιο τροπο. Αυτες τις μερες βγαζει νεα φυλλα,ειδικα στα πιο χαμηλα κλαδακια, αλλα δεν ειναι 'φρεσκα' κι ανοιχτοπρασινα. Σας ευχαριστω πολυ!!

      Διαγραφή
    3. Φυτά που βρίσκονται μέσα σε γλάστρα δεν γίνεται να αναπτυχθούν χωρίς να τους δώσουμε εμείς λίπασμα, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βρουν τροφή. Πιο κάτω, ανάμεσα στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ, θα βρείτε και μία για το λίπασμα. Διαβάστε τις σχετικές αναρτήσεις δίνονται προσοχή σε αυτή που αφορά τα γλαστρικά φυτά.

      Διαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος1/6/17 21:37

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιωργος17/7/17 14:16

    Απλά εκπληκτικός..... φοβερή δουλειά κ.Ανδριτσοπουλε.Μια ερώτηση και από εμένα. Μπορώ να βάλω σε γλάστρα τέτοια εποχή ρυγχοσπερμο και τι ανάπτυξη θα έχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Θεωρητικά μπορούμε να φυτέψουμε ό,τι θέλουμε όποτε θέλουμε. Όμως η λιγότερο καλή εποχή είναι η καρδιά του καλοκαιριού. Άρα καλύτερα να περιμένετε μέχρι το Σεπτέμβριο. Ένα ρυγχόσπερμο μέσα σε μια μεγάλη γλάστρα κάποια στιγμή θα καλύψει επιφάνεια 6-9 τετρ. μέτρων. Με άλλα λόγια η φυλλωσιά του θα έχει ύψος 2-3 μ. με ίδιο πλάτος περίπου.

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος23/7/17 15:03

    Καλησπερα σας και μπραβο σας για την βοηθεια και τις πληροφοριες που παρεχετε.
    Εχω μια απορια οσον αφορα το δικο μου ρυγχοσπερμο. Το εχω σε γλαστρα και σκαρφαλωνει σε καφασωτο υψους 1,80 οπου ειναι και το επιθυμητο υψος για τον "φραχτη" μου.
    Η βλαστηση του φυτου με φυλλα εχει φτασει περιπου στο 1.60 και απο εκει και πανω εκτεινεται με μακρια κλαδακια χωρις φυλλαρακια εως τα 2 μετρα.
    Εχει νοημα να το κλαδεψω τωρα στο υψος του καφασωτου(1.80) η να περιμενω να πυκνωσει το φυλλωμα προς τα πανω και μετα να το "κουρεψω"?Ποιος ειναι ο καλυτερος τροπος για να πυκωσει καλυτερα εως το υψος του καφασωτου?
    Εδω θα βρειτε και μια φωτογραφια http://prntscr.com/fz7036

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
      Να κλαδεύετε μετά την ανθοφορία. αυτά όλα τα γυμνά κλαδιά που βγάζει το ρυγχόσπερμο τα χρειάζεται. Ο καλύτερος τρόπος για να πυκνώσει γρήγορα είναι να μην αμελείτε τη λίπανση και το πότισμά του, χωρίς φυσικά να κάνετε υπερβολές. Αναζητήστε την ετικέτα λίπασμα για να βρείτε τα σχετικά με τη λίπανση γλαστρικών φυτών.

      Διαγραφή
  11. Στέφανος15/8/17 20:41

    Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω και εγώ κάτι για το δικό μου ρυγχοσπερμο. Είναι φυτεμένο σε μεγάλη πήλινη γλάστρα και σε σημειο του μπαλκονιού που το πιάνει ήλιος περίπου μέχρι τις 12:00 πμ. Δεν παρατηρώ ιδιαίτερη ανάπτυξη αν και το έχω τρία χρόνια περίπου και θέλω να μου πείτε μήπως η γλάστρα είναι ακατάλληλη γιατι ζεσταίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου φαίνεται απίθανο να ζεσταίνεται τόσο πολύ μία πήλινη γλάστρα. Οι μεταλλικές παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα. Λίπασμα βάζετε; Αν ναι, τι είδους, πότε και με ποιά συχνότητα; Νερό έχει αρκετό το ρυγχόσπερμο αυτό; Είναι σε θέση προστατευμένη απ' τον άνεμο ή όχι;

      Διαγραφή
  12. Στέφανος17/8/17 00:38

    Ευχαριστώ θερμα για την αμεση απάντηση σας. Λίπασμα βάζω αρκετά συχνα καθε 15 περίπου το γνωστό υγρό complesal. Επίσης ποτίζω θεωρώ όποτε χρειάζεται, εσχάτως χρησιμοποιώ και σύστημα στόμιου που μπαίνει σε πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού και παρέχει νερό στη γλάστρα.Απο αέρα δεν είναι προστατευμένο μιας και βρίσκεται σε πέργκολα στο καγκελο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το «κόλπο» με το μπουκάλι δεν είναι κατάλληλο για το τακτικό πότισμα. Μόνον προσωρινή λύση μπορεί να είναι αν λείπουμε για λίγες μέρες απ' το σπίτι. Μάλλον ο άνεμος είναι το πρόβλημά σας. Έχετε υπ' όψη ότι λίπασμα δεν βάζουμε όταν είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού.
      Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά είμαι εκτός έδρας και δεν έχω σταθερή πρόσβαση σε υπολογιστή.

      Διαγραφή
  13. Στεφανος25/8/17 14:50

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα και καλό Φθινόπωρο! Ενδιαφέρομαι να αγοράσω κι εγώ ένα ρυγχόσπερμα και να το φυτέψω στο έδαφος. Είναι καλή εποχή τώρα για να το μεταφέρω από τη γλάστρερα στο έδαφος ή θα πρέπει να περιμένω την άνοιξη; Απλά, θα ήθελα την Άνοιξη να το δω να μεγαλώνει και να απλώνεται στην πέργκολα!
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μπορούμε να φυτεύουμε όλο το χρόνο όμως θα ήταν πολύ καλύτερα να περιμένετε να σταματήσουν οι ζέστες. Ακόμη σε πολλά μέρη της Ελλάδας η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30 C τη μέρα. Περιμένετε λίγες μέρες ακόμη.

      Διαγραφή
  15. Ειρήνη30/9/17 23:59

    Καλησπέρα κύριε Ταξιάρχη κι ευχαριστούμε θερμα για τις πληροφορίες που για τους αρχαριους σαν εμένα είναι πολύτιμες!
    Πήρα ένα ρυγχόσπερμο για το μπαλκόνι μου την προηγούμενη εβδομάδα. Έίχα σκεφτεί να το μεταφυτεύσω σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα την άνοιξη για να του αφήσω τώρα χρόνο να προσαρμοστεί στη νέα του θέση, διαβάζω όμως σε προηγούμενη απάντησή σας ότι είναι καλύτερα η μεταφύτευση να γίνεται Σεπτέμβριο. Τί να κάνω? Μεταφυτεύω άμεσα, τον Μάρτιο ή του χρόνου τέτοια εποχή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το τι θα κάνετε εξαρτάται από δύο πράγματα: πόσο γρήγορα πρέπει να μεταφυτευθεί το φυτό και το τι αρέσει σε εσάς. Δηλαδή, αν το φυτό είναι, για παράδειγμα 5 χρόνια στην ίδια γλάστρα τότε πρέπει να το μεταφυτεύσετε τώρα. Αν είναι 1 χρόνο στην ίδια γλάστρα τότε μπορείτε να περιμένετε μέχρι την άνοιξη. Τέλος, η προηγούμενη απάντηση αφορούσε φύτευση στο έδαφος του κήπου και όχι μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

      Διαγραφή
  16. Ανώνυμος9/4/18 10:22

    Καλή σας μέρα Κε Ανδριτσόπουλε ,

    περί ρυγχορπέρματος και η δική μου ερώτηση.
    Το έχω 1 χρόνο σε γλάστρα , τα πήγε περίφημα όλο τον χειμώνα , τώρα μου έκανε μία τρελή ανάπτυξη νέων φυλλωμάτων και βλαστών,φούντωσε,έγινε υπέροχο,και ξαφνικά μου κοκκινίζει πολλά φύλλα του ,τα ξεραίνει και αρχίζουν να πέφτουν,συγχρόνως οι νέοι βλαστοί από φουντωτοί έχουν μια ας πούμε "σκυφτή" στάση.Τι συμβαίνει?

    Ευχαριστώ
    Κέλλυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ρυγχοσπέρματα που ζουν σε γλάστρες παρουσιάζουν τέτοια κύματα φυλλόπτωσης μία φορά το χρόνο. Κατά κανόνα αφορά τα παλιότερα φύλλα τα οποία γίνονται στην αρχή κόκκινα και μετά καφετί. Συνεχίστε να του δίνετε το λίπασμά του και να το ποτίζετε όποτε δείτε ότι το χώμα έχει στεγνώσει.

      Διαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. καλη σας μερα! εχω και εγω ενα ρυγχοσπερμο εδω και ενα μηνα ,το αλλαξα γλαστρα ολα καλα ,αρχισε να πεταει καινουρια φυλλαρακια παρατηρησα ομως πανω σε μερικα φυλλα εχει κατι ασπρο κολλημενο σαν χνουδακι ενα ζουζουνακι σαν αραχνουλα και επισης πανω στα ανθακια πολυ μικρα μαυρακια ,τι πρεπει να κανω;θα κανουν κακο στο φυτο μου ;ευχαριστω πολυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό που περιγράφετε θυμίζει τη μελίγκρα, κάτι μάλλον συνηθισμένο την άνοιξη. Αναζητήστε ανάμεσα στις ετικέτες, στο κάτω μέρος της σελίδας, αυτή με τον τίτλο μελίγκρα. Εκεί θα βρείτε μερικά πράγματα για το έντομο αυτό ώστε να ξέρετε με σιγουριά τι αντιμετωπίζετε. Επίσης εκεί θα βρείτε και τρόπους καταπολέμησης.

      Διαγραφή
  19. ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΕΑΝ ΦΥΤΕΨΩ ΡΥΓΧΟΣΠΕΡΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΕΥΚΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΗΛΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ;; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΎ - ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν έχει αρκετό χώμα στις ρίζες του και βρει και κατάλληλο στήριγμα (όχι επάνω στο πεύκο) θα αναπτυχθεί. Όμως δεν νομίζω ότι θα ανθίζει κανονικά.
      Όμως πριν μία εβδομάδα περίπου σας είχα απαντήσει ξανά στην ίδια ερώτηση σε άλλη ανάρτηση, συγκεκριμένα εδώ: https://taxiarxi.blogspot.gr/2011/06/blog-post_19.html.

      Διαγραφή
  20. καλησπερα καλε μου κυριε.
    Σε ζαρντινιερα 100×35×50 ενα η δυο φυτα και ποση να ειναι η αποσταση μεταξυ τους.
    ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μια και είμαστε στην ανάρτηση για το ρυγχόσπερμο καταλαβαίνω ότι και εσείς αναφέρεστε σε τέτοια φυτά και όχι κάποιο άλλο είδος. Η απάντησή μου είναι, ένα μόνο ρυγχόσπερμο.

      Διαγραφή
  21. ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας.
    ποσο υπολογίζεται να εχουν οι ζαρντινιες μεταξυ τους αποσταση ωστε να πιασουν τη μεγαλυτερη επιφανεια τα ρυχοσπερματα σε πλεγμα 2 μετρα υψος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητέ κύριε Ανδριτσόπουλε, έχω ένα ρυγχόσπερμο περίπου 6-7 χρόνια σε μια μόνιμη ζαρντινιέρα στον τοίχο της αυλής. Το φυτό έχει φτάσει στα όριά του και η ζαρντινιέρα είναι γεμάτη ρίζες. Τι μπορώ να κάνω για να τις αραιώσω και να ξαναρχίσει να αναπτύσσεται το φυτό ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι ότι θα είναι δύσκολο να βγάλετε όλο το φυτό απ' τη ζαρντινιέρα. Επομένως κάθε χρόνο την άνοιξη θα αφαιρείτε το επιφανειακό χώμα σε βάθος λίγων εκατοστών, ας πούμε 4-6 εκ., και θα το αντικαθιστάτε με καινούργιο χώμα εξωτερικού χώρου. Δεν πειράζει αν μαζί με το παλιό χώμα φύγουν και μερικές ρίζες. Όποτε μπορείτε θα αφαιρείτε ξερά και χαλασμένα κλαδιά.
      Τώρα η εποχή δεν είναι κατάλληλη για σκαψίματα, σκαλίσματα και παρόμοιες δουλειές. Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι την επόμενη άνοιξη. Στο μεταξύ, προσέξτε πολύ το πότισμα του και στο διάστημα απ' τις αρχές του Σεπτέμβριου (ή αφού περάσουν οι καλοκαιρινές ζέστες) μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου μην αμελήστε την λίπανσή του. Στο διάστημα αυτό δώστε μία ή δύο αραιές δόσεις λιπάσματος.

      Διαγραφή
  23. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας.
    Αν υποτεθεί ότι καταφέρουμε να βγάλουμε το φυτό τι πρέπει να κάνουμε για να αραιώσουμε τις ρίζες και να το ξαναβάλουμε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορούσατε να αφαιρέσετε το εξωτερικό τμήμα των ριζών απ' τα πλαϊνά της «μπάλας» χώματος, δηλαδή τμήμα βάθους λίγων εκατοστών. Με άλλα λόγια αυτό που σας συστήνω να κάνετε στο επιφανειακό τμήμα θα το κάνατε και στα πλαϊνά. Και αυτή η δουλειά γίνεται την άνοιξη. Στα επόμενα χρόνια, κάθε άνοιξη θα αφαιρείτε το επιφανειακό.

      Διαγραφή
  24. Υπεροχο αρωμα το ρυγχοσπερμα. εχω 4-5 στην βεραντα. οντως μαιο - ιουνιου πλημμυριζει ολο το σπιτι απο το αρωμα του. πολύ ανθεκτικο και χωρις να ζηταει πολλα. Οταν ηταν μικρα 1-2 επαθαν κατι σαν μελιγκρα στα ανθη τους. το ξεπερασαν απο μονο τους. Τ αγαπω. μονο στηριξη θελει και το νερακι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι υπέροχο το άρωμά του. Οι μελίγκρες πάνε μαζί με την άνοιξη και λίγο ή πολύ τις βρίσκουμε σχεδόν πάντα μπροστά μας. Πάντως δώστε του και κάτι να «φάει». Λίπασμα δηλαδή. Ανάμεσα στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ, λίγο πιο κάτω στη σελίδα αυτή, αναζητήστε αυτές που έχουν τίτλο: «λίπασμα» και «γλάστρες» όπου πιστεύω ότι θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες.

      Διαγραφή
  25. καλησπέρα και συγχαρητήρια
    Έχω ένα φράχτη 40 μέτρα περίπου και θέλω να βάλω ρυγχόσπερμα. Πόσα φυτά πρέπει να φυτέψω?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το να βάλετε περισσότερα από 1 φυτό ανά 1 μέτρο μου φαίνεται υπερβολή. Αν φυτέψετε 1 φυτό ανά 3-4 μ. θα αργήσει πολύ να καλυφθεί ο φράχτης. Άρα, το καλύτερο θα ήταν να διαλέξτε κάτι ανάμεσα στο 1 φυτό ανά 1 μ. και στο 1 φυτό ανά 2 μ. υπολογίζοντας φυσικά και το κόστος.
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

      Διαγραφή
  26. Ανώνυμος24/3/19 21:11

    Γεια σας
    Πέρυσι τέτοια εποχή πήρα ένα μεγάλο ρύγχοσπερμο (1,5 μ.)
    Τη μετά φύτεψα σε γλάστρα κ τι έβαλα σε βορειοανατολικό μπαλκόνι στην Αθήνα όπου τι έβλεπε πρωινός ήλιος .
    Τώρα μετά τον χειμώνα τα φύλλα του όλα ξεράθηκαν όπως ξ μερικά κλαδιά.
    Τι κλάδεψα κοντά κ αφαίρεσα όλα τα ξεραμένα .
    Επισης ενώ η γλάστρα ήταν μεγάλη αυτό έβγαλε ρίζες στηβ επιφάνεια .νετα το κλάδεμα το έβγαλα να δω τι συμβαίνει αλλά δεν είχε αναπτυχθεί σε βάθος.γιατι ;
    Τι ξανά φύτεψα πιο βαθιά στην ίδια γλάστρα . Έχω πιθανότητες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν ένα φυτό είναι για πολύ καιρό στην ίδια γλάστρα οι ρίζες του τείνουν να αποκτήσουν το σχήμα της γλάστρας. Όταν το φυτό αυτό μεταφυτευθεί σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στο έδαφος μπορεί να το δούμε να μην παρουσιάζει καμία ανάπτυξη τα πρώτα 1-2 χρόνια. Αυτό οφείλεται στο στρίμωγμα των ριζών στην μικρή γλάστρα. Αυτή την περίπτωση μου θυμίζει η περιγραφή σας.
      Ήταν λάθος να το φυτέψετε βαθύτερα, όμως έχετε πιθανότητες.
      Σε τι χώμα φυτέψατε αρχικά; Ήταν καινούργιο συσκευασμένο ή παλιό; Το νερό στράγγιζε κανονικά από τις τρύπες της γλάστρας;

      Διαγραφή
  27. Ανώνυμος26/3/19 19:01

    Γεια σας και από μένα, έχω στην αυλή μου γύρω γύρω ρυγχόσπερμα πάνω από 15 χρόνια έχουν καλύψει όλη την μάντρα, αλλά από πέρυσι ξεκίνησε ένα φυτό να ξεραίνεται και να ανοίγει ο κορμός και όλο το φυτό σιγά-σιγά να φαίνεται σαν καμένο, το αφαίρεσα και έβαλα άλλο αλλά φέτος βλέπω ότι συμβαίνει και σε άλλα 2 γειτονικά φυτά τους έριξα λίγο λίπασμα σημειώνω δε ότι δεν τα πότιζα τακτικά διότι πίστευα ότι είχαν αρκετές βαθιές ρίζες και άλλωστε είμαι σε περιοχή που παλαιά ήταν βάλτοι και έχει κάπως αυξημένη υγρασία. Μπορώ να τα γλυτώσω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων και για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τι εννοείτε όταν γράφετε ότι ο κορμός ανοίγει; Κάνει πληγές; Έχουν κάποιο υγρό; Έχετε ψεκάσει ποτέ με χαλκό ή χαλκούχο μυκητοκτόνο; Μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες; Το email μου φαίνεται στη δεξιά στήλη, στην Επικοινωνία.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος30/3/19 21:38

      Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση ΜΠΡΑΒΟ!! σπάνια σήμερα,
      Σας έστειλα φωτογραφίες στο email, δεν έχω ψεκάσει ποτέ τίποτε ευχαριστώ και πάλι .

      Διαγραφή
  28. κυριε ανδριτσοπουλε εγω δεν εχω ρυγηοσπερμο (ακομα)αλλα θελω να καλυψω ενα φραχτη γυρω στα 50 τρεχοντα μετρα και οσο υψος παει, εχω χωρο. εχω αρκετη εμπειρια απο μοσχευματα και θα τα καταφερω. το μονο που θελω απο εσας ειναι να μου πειτε ποια ειναι η καταλληλη εποχη να κοψω μοσχευματα και να τα φυτεψω αμεσσα. σας ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η άνοιξη με το κλάδεμα είναι καλή εποχή. Η εφαρμογή ορμόνης ριζοβολίας είναι απαραίτητη. Αν έχετε ένα πολλαπλασιαστήριο καλό είναι να το χρησιμοποιήσετε.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  29. Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω εγώ έχω ένα ρυχοσπερμα ένα χρόνο ενώ πέσανε τα παλιά φυλλαράκια τώρα βγαίνουν νέα με τη διαφορά ότι άρχισαν και πέφτουν ΜΩΛΙΣ γινετε πράσινο σκούρο και κάνουν μια καμπύλη.τι μπορεί να φταιει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Του δίνετε λίπασμα; Αν ναι, ποιό και κάθε πότε; Πόσο καιρό είναι στην ίδια γλάστρα;

      Διαγραφή
  30. Του έβαλα λίπασμα πριν ένα μήνα αλλά δεν του βάζω συνέχεια και το έχω εδώ και δύο χρόνια δεν βγάζει φύλλα να μεγαλώσει ίσα αρχίζει να ανθίζει φυλλαράκια και πέφτουν.. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι από τη ρίζα μέχρι ένα μισή μετρό δεν βγάζει τιποτε και βγαίνει μόνο στο υπόλοιπο που το έχω μπλέξει σε μια σιδερένια περβόλια μικρή στο πλάι του μπαλκονιού μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν κατάλαβα καλά, έχετε ένα γιασεμί εδώ και δύο χρόνια στηριγμένο σε μια μικρή πέργκολα. Δώσατε λίπασμα για πρώτη φορά πριν από ένα μήνα. Εκεί που ακουμπά στην πέργκολα έχει φύλλα, εκεί που δεν ακουμπά έχει μόνον τον κορμό του. Τα νέα φύλλα που βγάζει στο ανώτερο τμήμα του πέφτουν.
      Το γιασεμί θέλει θέση ηλιόλουστη και υπήνεμη, δηλαδή θέση που δεν τη χτυπά ο αέρας και είναι όλη μέρα στον ήλιο. Όπως όλα τα φυτά θέλει λίπασμα τακτικά και συχνά. Το λίπασμα είναι η τροφή του. Λίγο πιο κάτω, στις Ετικέτες, βρείτε αυτή με τον τίτλο «γλάστρες» και διαβάστε εκεί για το λίπασμα σε γλαστρικά φυτά.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  31. Έχω το λίπασμα που είναι μπλε μπαλάκια. Αυτό κάνει για το ρυγχοσπερμο? Αν ναι ποτιζω,ριχνω 1 κουτ σουπας κ ξαναποτιζω την ίδια στιγμή??? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υπάρχουν διάφορα λιπάσματα που είναι «μπλε μπαλάκια». Δεν γνωρίζω τι είναι το δικό σας και επομένως ούτε τη δοσολογία του. Διαβάστε τη συσκευασία του ή ρωτήστε εκεί όπου το αγοράσατε.

      Διαγραφή
  32. Καλημέρα. Πριν από 1μηνα πήρα ρυγχοσπερμα. Το μεταφύτευση κατευθείαν, ήταν μια χαρα.. Και τα άνθη του και τα φύλλα του. Πριν δέκα μέρες περίπου παρατήρησα ότι τα ανθη του δεν είναι "ζωντανά"..Είναι σα να έχουν ξεραθεί ενώ το ποτιζω τακτικά. Και πριν λίγες μέρες του έριξα και Υγρό λιπασμα. Τα φύλλα του είναι καταπράσινα, έβγαλε και καινούριο βλαστο αλλά τα ανθη του εξακολουθούν να είναι έτσι... Τι μπορεί να φταιει?? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κάποια στιγμή τα άνθη ολοκληρώνουν τον κύκλο τους. Η μεταφύτευση μάλιστα επιταχύνει τη διαδικασία αυτή. Το ρυγχόσπερμο θα δώσει νέα άνθη την επόμενη άνοιξη.

      Διαγραφή
  33. Καλησπέρα
    Έχω έναν τοίχο κ έχω βάλει περγολες για να αναρριχηθουν ριχοσπερματα. Τα βλέπω όμως χωρίς πυκνό φύλλωμα. Αραιό πολύ. Πως θα τα κάνω να έχουν πυκνό φύλλωμα κ να γεμίσουν τις περγολες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Έχοντας ως δεδομένο ότι είναι φυτεμένα σε θέση με συνθήκες κατάλληλες για αυτά, τότε θα χρειαστεί να κάνετε τα εξής:
      1. Να ποτίζετε όποτε έχουν ανάγκη νερού χωρίς να κάνετε υπερβολές αλλά και χωρίς να τα αφήνετε να διψάσουν.
      2. Να τους δίνετε κάποιο λίπασμα με όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία (άζωτο, φώσφορο και κάλιο, δηλαδή πλήρες) και αν είναι δυνατόν και με ιχνοστοιχεία.
      3. Αν κάποια στιγμή προσβληθούν από κάποιο εχθρό ή ασθένεια να προλάβετε ή να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα εγκαίρως.
      4. Τέλος, ένα ελαφρύ κλάδεμα στις κορυφές των βλαστών, αμέσως μετά την ανθοφορία, θα βοηθήσει στο πύκνωμα της φυλλωσιάς.

      Διαγραφή
  34. Καλησπέρα
    Έχω έναν τοίχο κ έχω βάλει περγολες για να αναρριχηθουν ριχοσπερματα. Τα βλέπω όμως χωρίς πυκνό φύλλωμα. Αραιό πολύ. Πως θα τα κάνω να έχουν πυκνό φύλλωμα κ να γεμίσουν τις περγολες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό θα το πετύχετε με τις φροντίδες που θα παρέχετε στα φυτά, δηλαδή λίπανση και πότισμα. Πληροφορίες για αυτά θα βρείτε τόσο στην παρούσα ανάρτηση όσο και σε άλλες. Στην κορυφή της σελίδας πατήστε τα «κουμπιά» ΛΙΠΑΣΜΑ και ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ όπου πιστεύω ότι θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες. Επίσης, με ένα ελαφρύ κλάδεμα αμέσως μετά την ανθοφορία θα δείτε την φυλλωσιά να πυκνώνει. Όμως απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή ανάπτυξη είναι να βρίσκεται το φυτό σε θέση κατάλληλη. Δηλαδή υπήνεμη και προστατευμένη από τον καυτό ήλιο.

      Διαγραφή
  35. Καλησπέρα κύριε Ανδριτσόπουλε, συγχαρητήρια για την υπομονή σας και την ευγένεια με την οποία απαντάτε σε όλα τα μηνύματα!
    Θα ήθελα να σας κάνω κι εγώ μία ερώτηση, έχω 3 φυτά (ριχοσπερμα) 10 ετών περίπου που έχουν αναρριχηθεί σε έναν τοίχο 4×2,5. Είναι αραιό και έχει τουφίτσες από φύλλα στις άκρες των παρακλαδιών τα οποία πετάνε 60cm από τον τοίχο και το κενό που δημιουργείται είναι γεμάτο από ξερά (έτσι φαίνονταν) κλαδάκια. Ήθελα να σας ρωτήσω αν επιδέχεται βαθύ κλάδεμα από πολύ χαμηλά, κοντά στη ρίζα ή αν πρέπει να κλαδεψω μόνο τα παρακλάδια, αφήνοντας τους κεντρικούς κορμούς? Ποιά εποχή είναι κατάλληλη και αν με αυτόν τον τρόπο, θα φουντώσει κοντά στον τοίχο χωρίς να πετάει τόσο εξω? Σκιαζεται από μουριά, οπότε δεν έχει ήλιο, παρά ταύτα ανθίζει.
    Ευχαριστώ πολύ, εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κλαδεύοντας τα παρακλάδια, νωρίς την άνοιξη, θα δείτε αποτέλεσμα. Όμως απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να βρείτε τι δεν πήγε καλά και γυμνώθηκαν τα κλαδιά. Ήταν κακό το πότισμα; Υπάρχει έλλειψη θρεπτικών στοιχείων; Μήπως το χώμα δεν στραγγίζει; Τι συμβαίνει; Αν δεν διορθώσετε αυτό που δεν πάει καλά, τότε και η νέα βλάστηση θα είναι προβληματική.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ανδριτσόπουλε, ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας.
      Η αλήθεια είναι, ότι τα τελευταία χρόνια το έχω παραμελήσει και μπορεί όντως να του λείπουν τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται.
      Μπορείτε να μου υποδείξετε ένα καλό λίπασμα?
      Ελπίζω του χρόνου το καλοκαίρι, με τη σωστή φροντίδα και το κατάλληλο κλάδεμα νωρίς την άνοιξη, να έχω έναν πυκνό, καταπράσινο τοίχο!
      Σας ευχαριστώ και πάλι!

      Υ.Γ. Έχω έναν πολύ μικρό κήπο στην πίσω αυλή... θα μπορούσα να έχω κάποιες συμβουλές για τη διαμόρφωσή του? Αν, φυσικά, δεν κάνω κατάχρηση τής καλοσύνης σας...
      Αν, ναι... μπορώ να σας στείλω φώτο και λεπτομέρειες στο email σας.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Υποθέτω ότι τα 3 ρυγχοσπέρματα είναι σε γλάστρες. Το φθινόπωρο, μόλις περάσουν οι ζέστες, αφαιρέστε το επιφανειακό χώμα σε βάθος 3-5 εκ. και αντικαταστήστε το με νέο. Την ίδια εποχή αρχίστε να δίνετε και λίπασμα. Όποιο θέλετε, εφ όσον περιέχει και τα 3 κύρια θρεπτικά στοιχεία, (άζωτο, φώσφορο και κάλιο) και είναι υδατοδιαλυτό σε μορφή σκόνης ή υγρό. Σχετικά με τη λίπανση γλαστρικών φυτών πατήστε το «κουμπί» ΛΙΠΑΣΜΑ που βρίσκεται στο πάνω μέρος της σελίδας αυτής.
      Δεν γίνεται να σας δώσει κάποιος ΣΩΣΤΕΣ συμβουλές διαμόρφωσης με βάση φωτογραφίες.

      Διαγραφή
    4. Γεια σας,
      Όχι, δεν είναι σε γλάστρες, είναι φυτεμένα στο έδαφος... φαντάζομαι θα πρέπει να προσθέσω νεο χώμα και για τα υπόλοιπα, λίπασμα και κλάδεμα, ισχύσουν όσα μου έχετε γράψει.
      Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
    5. Γεια σας,
      Μέσα σε 10 χρόνια τα τρία ρυγχοσπέρματα έπρεπε να έχουν καλύψει τον τοίχο. Ισως κάτι να μην πηγαίνει καλά με το έδαφος όπου είναι φυτεμένα, ίσως να μην τα φροντίζετε αρκετά. Μπορεί όμως να ισχύουν και τα δύο. Για το έδαφος δεν μπορώ να πω κάτι αφού δεν γνωρίζω. Αυτά που μπορώ να σας προτείνω είναι να δίνετε λίπασμα δύο φορές τον χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο. Χρησιμοποιήστε λίπασμα πλήρες (με άζωτο, φώσφορο και κάλιο) σε όποια μορφή σας βολεύει. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ποτίζετε όποτε έχει ανάγκη το φυτό για νερό. Δηλαδή ποτίζετε όταν διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Στην γλάστρα έχει νόημα να αλλάξετε το επιφανειακό χώμα με νέο, όταν όμως έχουμε να κάνουμε με φυτά που βρίσκονται στο έδαφος του κήπου , τότε η αλλαγή αυτή δεν έχει νόημα.
      Τέλος, θέλω να σταθώ στο κλάδεμα. Την επόμενη άνοιξη και μόνον για αυτή θα μειώσετε το μήκος των παρακλαδιών κατά το 1/3 ή το 1/2 του μήκους των. Στο μέλλον θα κλαδεύετε ελαφρά (κόβετε το 1/4 ή το 1/5 του μήκους των) αμέσως μετά την ανθοφορία ώστε να διατηρηθεί πυκνή η φυλλωσιά του.

      Διαγραφή
    6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  36. Κύριε Ταξιάρχη καλησπέρα... Μια ερώτηση παρακαλώ, έχω στο μπαλκόνι μου τρία ρυγχοσπερμα τα οποία μεταφύτευση την άνοιξη. Η ανάπτυξη τους με τις συμβουλές σας, είναι εντυπωσιακή, σχεδόν μόνα τους τυλίχτηκαν γύρω από το καφασωτά που τους έχω και ανεβαίνουν. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι αν και πότε θα βγάλω τα καλάμια που είχαν τα φυτά ως στηριγματα όταν τα αγόρασα. Αν τα βγάλω θα πρέπει να κάνω κάτι άλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν οι βλαστοί έχουν βρεί στήριξη από τα καφασωτά δεν χρειάζονται πλέον τα καλάμια.
      Χαίρομαι που πάνε καλά τα φυτά σας.

      Διαγραφή
  37. Ανώνυμος1/9/19 20:37

    Καλησπέρα, συγχαρητήρια κι ευχαριστούμε για την εξαιρετική στήριξη! Το δικό μου θέμα είναι ότι στη μια πλευρά της βεράντας μου στον Άλιμο (κοιτάει βόρεια και παίρνει πολύ άμεσο φως απ' τον ήλιο) τα δύο ρυγχόσπερμα σε μια ζαρντινιέρα πάνε εξαιρετικά. Στην απέναντι πλευρά (που παίρνει επίσης πολύ φως αλλά από αντηλιά) έχω τέσσερα σε δύο ζαρντινιέρες. Πέρσι την Άνοιξη που αυτά έπαψαν ν' αναπτύσσονται, ανακάλυψα σκουλήκια, οπότε άλλαξα όλο το χώμα και αντικατέστησα τα δύο φυτά που είχαν ξεραθεί. Μετά από τόσους μήνες όμως εξακολουθούν ν' αναπτύσσονται από ελάχιστα ως καθόλου. Έχετε κάποια πρόταση; Ευχαριστώ και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Έχω μερικές ερωτήσεις.
      Μπορείτε να περιγράψετε τα σκουλήκια που αναφέρατε;
      Υποθέτω ότι όλα τα φυτά δέχονται την ίδια λίπανση. Σωστά; Αν ναι, με τι λίπασμα και κάθε πότε;
      Οι ζαρντινιέρες έχουν πόδια ή κάποια βάση; Η στράγγισή τους είναι κανονική; Δηλαδή φεύγει το νερό από τις τρύπες στον πυθμένα;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος3/9/19 13:57

      Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Τα σκουλήκια ήταν μαύρα και λεπτά σε σχήμα. Αλλάζοντας χώμα έβαλα και φάρμακο: τότε τα συμπτώματα της ξήρανσης έπαψαν. Απλώς τα φυτά δεν αναπτύσσονται ιδιαίτερα.
      Επειδή σε κάθε μεριά της βεράντας έχω φυτέψει σε διαφορετικές εποχές, τα χώματα είναι πιθανώς διαφορετικά. Και στις δύο μεριές έβαλα το ίδιο λίπασμα το Φθινόπωρο και την Άνοιξη (τρεις φορες ανα τρεις εβδομάδες). Δεν θυμάμαι το όνομα, όμως ήταν μπλε από το οποίο διέλυσα, αν θυμάμαι καλά, δύο-τρεις κουταλιές σε δέκα λίτρα νερό.
      Όλες οι ζαρντινιέρες είναι ξύλινες (κήπου) με ύφασμα απ’ όπου φεύγει το νερό ομοιόμορφα από παντού.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Αυτή τη φορά καθυστέρησα την απάντησή μου. Ζητώ συγγνώμη.
      Το ζήτημα των σκουληκιών δεν μπορώ να το αξιολογήσω. Υποθέτω ότι τα χώματα είναι συσκευασμένα μείγματα του εμπορίου, επομένως λίγο-πολύ θα είναι τα ίδια. Η μειωμένη ανάπτυξη των 4 φυτών μπορεί να οφείλεται σε έναν ή περισσότερους από τους εξής λόγους:
      Διαφορές στο πότισμα. Αν υπάρχει δίκτυο άρδευσης, οι γλάστρες που βρίσκονται στο τέλος της γραμμής μπορεί να παίρνουν λιγότερο νερό.
      Τα φυτά είναι εκτεθειμένα σε δυνατούς ανέμους.
      Στις βεράντες, τα φυτά που είναι εκτεθειμένα στον αέρα που βγαίνει από τα κλιματιστικά μηχανήματα δεν αναπτύσσονται κανονικά.
      Διαφορές στη λίπανση από λάθος χειρισμούς.
      Τα φυτά δέχονται πολύ λίγο φως. Σημειώστε όμως ότι το ρυγχόσπερμο πάει καλά σε συνθήκες ημισκιάς. Δηλαδή πρέπει να βρίσκεται σε μόνιμη σκιά για να παρουσιάσει μειωμένη ανάπτυξη.
      Ισχύει κάτι απ' αυτά στην περίπτωσή σας;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος7/9/19 09:26

      Προς θεού, καμία ανάγκη συγνώμης, σας ευχαριστώ για την απάντηση. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι το λιγότερο αναπτυσσόμενο απ' όλα δέχεται και το λιγότερο φως. Προς το παρόν θα επικεντρωθώ στη λίπανση και άρδευση, και, αν χρειαστεί, θα επανέλθω. Σας ευχαριστώ από καρδιάς και πάλι!

      Διαγραφή
  38. Καλησπερα. Το ρυγχόσπερμο μου στις αρχές Αυγούστου ήταν γεμάτο πράσινα φύλλα. Απουσίασα για δύο εβδομάδες αλλά φρόντισα να ποτιζεται. Δυστυχώς όταν επέστρεψα είχαν πέσει όλα του τα φύλλα. Επειδή είδα ότι άρχισαν να φαίνονται οι ρίζες του του άλλαξα γλαστρα. Ωστόσο εξακολουθεί να είναι χωρίς φύλλα και δείχνει ξερό... Τι μπορεί να φταίει? Υπάρχει περίπτωση να ανθίσει ξανά ή να το πάρω απόφαση ότι δεν θα ανθίσει πάλι ? 😢 Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά με το πότισμα. Το ότι φαίνονται οι ρίζες σημαίνει ότι είχε μεγαλύτερες ανάγκες ποτίσματος από το συνηθισμένο. Δεν μπορώ να ξέρω αν χρειάζονταν μεταφύτευση ή αν αρκούσε να συμπληρώσετε λίγο χώμα μέσα στη γλάστρα.
      Στη συνέχεια, δεν θα πρέπει να σας απασχολεί η ανθοφορία του αλλά η βλάστησή του. Δηλαδή να το δείτε να γεμίζει ξανά με φύλλα. Με το νύχι σας ξύστε ελαφρά το φλοιό, αν από μέσα δείτε κάτι πράσινο σημαίνει ότι το φυτό είναι ακόμη ζωντανό και αργά ή γρήγορα θα δώσει ξανά νέα φύλλα. Αφού δείτε να βγάζει νέα βλάστηση, βοηθήστε το με μια αραιή δόση λιπάσματος.
      Αν έχετε απορίες γράψτε ξανά.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ!!!!

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα.Έξυσα το φλοιό και ευτυχώς είδα κάτι πράσινο. Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω προκειμένου να το βοηθήσω??

      Διαγραφή
    4. Γεια σας,
      Θα ποτίζετε μόνον όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Αφού δείτε ότι έβγαλε νέα φύλλα, τότε μόνον δώστε του μία αραιή δόση λιπάσματος. Υποθέτω ότι μέχρι τότε θα έχει έρθει το φθινόπωρο οπότε αυτή η λίπανση θα είναι και η τελευταία για αυτή τη χρονιά.
      Αν έχετε απορίες γράψτε ξανά.

      Διαγραφή
  39. ΓΕΙΑ ΣΑΣ...ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΜΕ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΙΜΙΟΥΡΓΗΣΩ ΕΝΑ ΦΡΑΧΤΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΝΑ ΦΥΤΕΞΩ ΡΥΓΧΟΣΠΕΡΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΣΤΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ??ΣΑΣ ΡΩΤΑΩ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΜΙΚΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣ ΑΡΓΗΣΕΙ ΛΙΓΟ Ο ΦΡΑΧΤΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ...ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ??Η ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΕΙΝΑΙ 70 ΜΕΤΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι σωστή η σκέψη σας να ξεκινήσετε με φυτά μικρού μεγέθους. Ως προς την ποσότητα που θα χρειαστείτε θα πρέπει να αποφασίσετε από πριν πόσο γρήγορα θέλετε να καλυφθεί η περίφραξη. Μπορείτε να κάνετε διάφορους συνδυασμούς όπως, 1 φυτό ανά τρέχον μέτρο ή 2 φυτά ανά 1,50 μ. Πάντως, μην βάλετε περισσότερα από 2 φυτά ανά μέτρο γιατί θα είναι υπερβολή, Αλλά ούτε και λιγότερα από 1 φυτό ανά 2 μ. γιατί θα αργήσει πολύ η κάλυψη. Σε χοντρές γραμμές έχετε υπ' όψη ότι ένα ρυγχόσπερμο μετά από μερικά χρόνια μπορεί να καλύψει συρματόπλεγμα μήκους 2,5-3 μ. και ύψους 1,60-1,80 μ. Όλα αυτά ισχύουν με την προϋπόθεση ότι το ρυγχόσπερμο ευδοκιμεί στην περιοχή σας και έχετε τη δυνατότητα να του παρέχετε τις απαραίτητες φροντίδες.

      Διαγραφή
  40. Καλησπερα και απο εμενα...εχω δυο φυτα στο μπαλκονι και ηρθε η ωρα για μεταφυτευση πια....τι να προσεξω..? Ευχαριστω..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Προσέξτε πολύ να μη σπάσει η μπάλα χώματος καθώς θα τη βγάζετε από την παλιά γλάστρα για να τη μεταφέρετε στην καινούργια. Εκεί, το φυτό θα πρέπει να μπει στο ίδιο βάθος που ήταν και πριν. Τέλος, μην πατήστε το φρέσκο χώμα που θα βάλετε με σκοπό να το κάνετε να «καθήσει». Ποτίζοντας απαλά θα το δείτε να χαμηλώνει από μόνο του. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο χώμα αργότερα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Τις παλιες γλαστρες τις εσπασα και βγηκαν οι μπαλες ατοφιες....νομιζω πως πηγαν ολα καλα...!!!Εχω ξεκινησει την ετησια καθιερωμενη μαχη μου με τις μελιγκρες...μαχη που καθε χρονο χανω για να ειμαι ειλικρινης...φετος νομιζω πως θα το προλαβω το κακο....υπαρχει καποιο πραγματικα δραστικο φαρμακο για τις μελιγκρες...? Ευχαριστω...

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Γιατί λέτε ότι «χάνετε τη μάχη»; Αν την χάνατε δεν θα είχατε φυτά να μεταφυτεύσετε.
      Μαζί με την άνοιξη έρχονται και οι μελίγκρες. Αν με το «δραστικό φάρμακο» εννοείτε κάτι που θα το ψεκάσετε και δεν θα τις ξαναδείτε, τότε θα σας απογοητεύσω. Υπάρχουν χημικά εντομοκτόνα που σκοτώνουν μελίγκρες όμως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε κατοικημένες περιοχές από ερασιτέχνες για πάρα πολλούς λόγους. Πάντως και με αυτά ακόμη είναι σίγουρο ότι θα χρειάζονταν επαναληπτικές επεμβάσεις. Λίγο πιο κάτω, στις Ετικέτες θα βρείτε μια με τίτλο «μελίγκρα», διαβάστε εκεί μερικούς τρόπους καταπολέμησης.

      Διαγραφή
    4. Καλησπερα και πσλι....οταν λεω χανω την μαχη εννοω πως σχεδον ολα μπουμπουκια και οι νεοι βλαστοι γεμιζουν μελιγκρα και (ισως γιατι αργω λιγακι να επεμβω) και παρα τους ψεκασμους με σαπουνονερο και οινοπνευμα δεν εβλεπα σημαντικη βελτιωση...!!!
      Φετος παντως ειναι καλυτερα τα πραματα..!
      Ευχαριστω και παλι για τις συμβουλες..!!!

      Διαγραφή
    5. Η φετινή άνοιξη είναι κάπως παράξενη, όσον αφορά τον καιρό και δεν μπορώ να καταλάβω πως θα εξελιχθεί το «κύμα» της μελίγκρας. Στη δική μου βεράντα, χθες, δεν υπήρχε σημάδι μελίγκρας. Σήμερα, ποιός ξέρει;
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  41. Καλησπέρα σας <3 Σας διαβάζω χρόνια και νιώθω πως ήρθε η ώρα να ζητήσω τη βοήθεια σας. Έχω χρονιά ένα ρυγχοσπερμο σε νοτιοδυτικό μπαλκόνι σε γλάστρα (με σχετικά ψηλή Καλαμωτή) και τα πάει περίφημα! Πέρυσι αγόρασα από τον ίδιο γεωπόνο ένα δεύτερο, αυτήν τη φορά για το βορειοανατολικό μου μπαλκόνι. Στο μπαλκόνι αυτό υπάρχει φως όλη τη μέρα από αντηλια (αντανάκλαση από τα απέναντι λευκά κτήρια) αλλά απευθείας ηλιακό φως πέφτει μόνο για 1-2 ώρες το πρωί σε ένα μικρό σημείο του μπαλκονιού. Θα ήταν καλό το ρυγχοσπερμο να το βλέπει ο ήλιος απευθείας έστω για αυτό το μικρό διάστημα ή μπορω να το βαλω οπουδηποτε στο μπαλκονι εφόσον υπάρχει αντηλια; Για την ώρα δεν το βλέπει ο ήλιος, και ενώ πίνει το νερό του και παίρνει το λίπασμα του, έχει μεγαλώσει πολύ λίγο (πέρυσι δεν μεγάλωσε σχεδόν καθόλου). Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Έστω και λίγος ήλιος είναι καλύτερα από το τίποτε. Το «βορειοανατολικό» ρυγχόσπερμο, το νέο δηλαδή, είναι εκτεθειμένο στον άνεμο;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  42. Ελένη8/5/20 22:23

    Καλησπέρα σας.Θα ήθελα τις γνώσεις σας για ένα ρυγχοσπερμο φυτεμένο ένα χρόνο τώρα σε κήπο.Αυτή την στιγμή είναι φουλ ανθισμένο αλλά μπορώ να πω ότι μυρίζει ελάχιστα.Επίσης τα φύλλα του δεν είναι τόσο σκούρα όσο πρέπει να είναι.Από λίπασμα του έχω ρίξει υδατοδιαλυτό λίπασμα ανθοφορίας.Από θέμα ανάπτυξης έκανε ανάπτυξη αλλά όχι τίποτα το φοβερό.Επίσης κάποια από τα τα φύλλα του σαν να κοκκινίζουν κάπως και σε μερικά είδα και κόκκινες κηλίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά που περιγράφετε σχετίζονται με την επάρκεια θρεπτικών στοιχείων μέσα στο χώμα και αυτό είναι ένα μάλλον περίπλοκο θέμα. Το φυτό είναι δίπλα σε τοίχο κτιρίου; Υπάρχουν δίπλα του, κοντά του άλλα φυτά; Αυτά είναι σε καλή κατάσταση;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  43. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια.
    Θα ήθελα την συμβουλή σας. Ενδιαφέρομαι να καλύψω κάγκελα μπαλκονιού ύψους 1 μέτρο και μήκους 8 μέτρα με ρυγχοσπερμο σε γλαστρες με σκοπό να μην "περνάει" το βλέμμα. Το σημείο έχει καλή ηλιοφάνεια. Ποσα φυτά θα χρειαστώ; Παίζει ρόλο αν το σχήμα της γλαστρας θα είναι στρογγυλή η τετράγωνη; Τα φυτά θα αγοραστουν μικρά και θα μπουν στην τελική τους γλάστρα κατευθείαν. Με μόνιμο αυτόματο πότισμα τύπου σταγόνας θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα; Είναι εφικτό να πετύχω τον σκοπό μου με 6 τετράγωνες γλάστρες 30*30*30εκ; Πρέπει κάθε γλάστρα να έχει συγκεκριμένα λίτρα χώματος;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη για τις συνεχόμενες ερωτήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Το σχήμα της γλάστρας δεν παίζει ρόλο, αντίθετα με το μέγεθος. Εδώ ισχύει ότι το μέγεθος μετράει. Όσο μεγαλύτερη είναι η γλάστρα τόσο καλύτερα είναι για το φυτό. Ό,τι γλάστρα και αν διαλέξτε μην την αφήστε να ακουμπά κατ' ευθείαν στο δάπεδο. Βάλτε της κάποια βάση.
      Τα ρυγχοσπέρματα θα χρειαστούν στήριξη για να ανέβουν σε ύψος μεγαλύτερο από το 1 μ. που έχουν τα κάγκελα. Επίσης το σημείο όπου θα φυτευτούν πρέπει να είναι υπήνεμο. Η έκθεση σε δυνατούς ανέμους δεν ευνοεί καθόλου το ρυγχόσπερμο.
      Το καλύτερο είναι να βάλετε 1 φυτό ανά 1 μέτρο, δηλαδή 8 συνολικά. Αν βάλετε λιγότερα, π.χ. 4, θα αργήσει να κλείσει ο «φράχτης». Αν βάλετε περισσότερα από 8 με σκοπό να κλείσει πιο γρήγορα, θα χρειαστούν περισσότερες φροντίδες για τη συντήρηση των φυτών. Δηλαδή, λιπάνσεις, αντικαταστάσεις χωμάτων κ.λπ. Επίσης, όσο μικρότερες είναι οι γλάστρες τόσο περισσότερες είναι οι φροντίδες που θα πρέπει να παρέχετε στα φυτά σας.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  44. Γειά σας και συγχαρητήρια για την δουλειά σας. Εχω ενα ρυγχοσπερμο απο τον Απρίλιο, το εκανα μεταφυφση ηταν ολα μια χαρα, είχε ανθησει και αναπτυχθεί μέχρι πριν λιγες που αναιβηκε η θερμοκρασία απότομα στους 40+ βαθμους και το φυτο ξεκινησε να μαρενονται τα φυλλα να κιτρινιζουν και να πεφτουν. Ειναι καποιο σοκ λογο αποτομης αλλαγής; υπαρχει περιπτωση να επιρεασε οτι λιγες μερες πριν την αποτομη αλλαγη το είχα βαλει υγρο λιπασμα για πρασινα φυτά; Τι προτείνεται να κανω;
    *Το φυτο το ποτιζω τακτικα περιπου ανα 2 μερες.
    *ειναι σε μεγαλη γλάστρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      1. Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να έκανε κάποια παλιά φύλλα να πέσουν πιο γρήγορα από το συνηθισμένο αλλά το ότι κάποια άλλα μαραίνονται δεν εξηγείται.
      2. Το σοκ της μεταφύτευσης μπορεί να προκαλέσει τέτοιες ζημιές. Όταν βγάζουμε ένα φυτό απ' τη γλάστρα του σπάνε κάποιες ρίζες και κατά συνέπεια χαλάει και μέρος της βλάστησης.
      3. Το λίπασμα μπορεί να έκανε ζημιά αν το βάλατε όταν το φυτό ήταν απότιστο ή αν βάλατε περισσότερο από το κανονικό.
      4. Το κακό πότισμα, νερό περισσότερο ή λίγοτερο από το κανονικό, έχει τέτοια αποτελέσματα.
      5. Η κακή στράγγιση της γλάστρας το ίδιο. Όταν ποτίζετε, φεύγει νερό από τις τρύπες στον πυθμένα της;
      Ισχύει κάτι απ' αυτά;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την αμεση απάντηση. Απο αυτα που αναφέρεται δυο ισως ειναι τα πιθανα σεναρια.
      Το πρωτο ειναι με το λιπασμα αν και ακολουθησα τις οδηγιες για δοσολογίας απλα το ειχα ριξει υγρο λιπασμα και πριν 15 μερες απο την δευτερη φορά.
      Το δευτερο σεναριο ειναι οτι μολις ειδα να κιτρινιζει λιγο το ποτιζα καθημερινα. απλα επειδη μενουμε Κυπρο καταλαβαίνετε οτι η θερμοκρασιες ειναι αρκετα ψηλές και ειδικα το διάστημα αυτο επιασαν κοντα στους 44 βαθμους κελσιου απο 30 που ηταν το φυσιολογικό.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Ήταν απότιστο όταν βάλατε λίπασμα; Το χώμα στραγγίζει; Είναι στεγνό ανάμεσα στα ποτίσματα;

      Διαγραφή
  45. Ευχαριστώ για την αμεση απάντηση. Απο αυτα που αναφέρεται δυο ισως ειναι τα πιθανα σεναρια.
    Το πρωτο ειναι με το λιπασμα αν και ακολουθησα τις οδηγιες για δοσολογίας απλα το ειχα ριξει υγρο λιπασμα και πριν 15 μερες απο την δευτερη φορά.
    Το δευτερο σεναριο ειναι οτι μολις ειδα να κιτρινιζει λιγο το ποτιζα καθημερινα. απλα επειδη μενουμε Κυπρο καταλαβαίνετε οτι η θερμοκρασιες ειναι αρκετα ψηλές και ειδικα το διάστημα αυτο επιασαν κοντα στους 44 βαθμους κελσιου απο 30 που ηταν το φυσιολογικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ήταν απότιστο όταν βάλατε λίπασμα; Το χώμα στραγγίζει; Είναι στεγνό ανάμεσα στα ποτίσματα;

      Διαγραφή
    2. Πιστέυω ήταν το σύχνο ποτίσμα. Το χώμα στραγγίζει κανονικά και όσο για το λίπασμά δεν ξέρω αν επηρέασε γιατι όπως εγράψα ποιο πάνω μολίς το εριξα λίπασμα την επόμενη μερά είχε απότομή αυξηση θερμόκρασίας και καυσόνα.
      Σίγουρα επίρεάσε το συχνο ποτίσμα που του έκανα. Πλεον το ποτίζω 2 φόρες την εβδομάδα και τσεκάρω το χώμα του να είναι στεγνό πριν το επόμενο πότισμα. Το φύτό επανήλθε και πρασινησαν ξανα τα φύλλα του.
      Ευχαριστώ για το ενδιάφερον

      Διαγραφή
  46. καλησπέρα, μπορώ να φυτέψω στην ίδια γλάστρα με ρυγχοσπερμο γαρυφαλιτσα? ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι και τα δυο πολυετή φυτά. Σε βάθος χρόνου μπορεί να αποτύχει η συγκατοίκηση αυτή.

      Διαγραφή
  47. Ανώνυμος16/6/20 16:15

    Χαίρετε. Απέκτησα ένα ρυγχόσπερμα πριν ένα μήνα. 10 μέρες περίπου αργότερα τα ανθάκια άρχισαν να ξεραίνονται και να πέφτουν μαζικά. Υπήρχαν εξαρχής κάποια λιγοστά φύλλα με μαύρα στίγματα και ανώμαλα τα οποία δεν πολλαπλασιαζόταν όμως. Μεταφύτευσα σε μεγαλύτερη γλάστρα, έβαλα λίπασμα, πρόσεχα το πότισμα και έλεγχα το φυτό γιατί τα ανθάκια συνέχιζαν να ξεραίνονται, ξεράθηκαν σχεδόν όλα. Πριν 2-3 μέρες έδειξε πως πάει να βγάλει καινούργια ανθάκια αλλά πρόσεξα πως τα νέα φύλλα ήταν ως επί το πλείστον κατσαρά και πολλά νέα ανθάκια έπεφταν. Τότε πρόσεξα σε ένα δύο βλαστούς μελίγκρα, την οποία απομάκρυνα και ψέκασα με διάλυμα σαπούνι/οινόπνευμα. Ελέγχοντας το φυτό και απομακρύνοντας τα παλιά φύλλα με τα μαύρα στίγματα είδα μικρά άσπρα σκουληκάκια, δεν έχω ξαναδεί τέτοια. Φυσικά τα απομάκρυνα αλλά λογικά υπάρχουν κι άλλα. Φαντάζομαι ότι αυτά κάνουν τη ζημιά γιατί η μελίγκρα είναι μάλλον νέο απόκτημα στο ήδη ταλαιπωρημένο φυτό. Πώς τα αντιμετωπίζω; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η πτώση των ανθέων θα μπορούσε να είναι φυσιολογική: Έτσι κι αλλιώς τα άνθη δεν κρατάνε για πολλές εβδομάδες και επιπλέον η μεταφύτευση μπορεί να προκαλέσει την πτώση τους. Η μελίγκρα δεν μου κάνει εντύπωση, κάθε άνοιξη εμφανίζεται πάνω στα φυτά μας. Με επιμονή και έγκαιρες επεμβάσεις ο πληθυσμός της μπορεί να ελεγχθεί. Τα «άσπρα σκουληκάκια» δεν μπορώ να φανταστώ τι είναι όπως και τα μαύρα στίγματα. Αν θέλετε στείλτε μου εικόνες. Θα βρείτε το e-mail μου στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
  48. Καλησπέρα σας, ενδιαφέρομαι να φυτέψω ένα ρυγχόσπερμο σε γλάστρα στο μπαλκόνι μου και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μαζεύει σκνηπες και κουνούπια γιατί θα μπει ακριβώς πίσω από το καθιστικό του μπαλκονιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το ρυγχόσπερμο δεν προσελκύει κουνούπια. Ό,τι φυτό κι αν βάλετε σε γλάστρα, αν μέσα στο πιάτο της λιμνάζει νερό είναι βέβαιο ότι εκεί μέσα θα αφήσουν τα αυγά τους.

      Διαγραφή
  49. Γειά σας,μένω Ρόδο,έχω ένα ρυγχοσπερμα σε γλάστρα,περίπου 5 χρόνια,φέτος πρώτη φορά στα χαμηλά κλαδιά έβγαλε κάτι σαν μικρά φασολάκια,τι είναι αυτά;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υποθέτω ότι τα «φασολάκια» που λέτε είναι οι καρποί του.

      Διαγραφή
  50. Ανώνυμος8/10/20 21:09

    Γεια σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική σας ιστοσελίδα! Έχω στον κήπο ένα υγιέστατο ρυγχόσπερμο φυτεμένο πριν από 6-7 χρόνια. 'Εχει ύψος 1,5 μέτρο και πολύ πυκνό φύλλωμα. Από το χώμα προβάλλουν 5-6 ξυλώδεις βλαστοί. Αρχικά το στήριξα για αναρρίχηση όμως άλλαξα γνώμη και θέλω να το ρίξω στο χώμα για εδαφοκαλλυπτικό. Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρει; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Θα τα καταφέρει εφ όσον οι συνθήκες του περιβάλλοντος είναι ευνοϊκές. Το ρυγχόσπερμο όπως και άλλα αναρριχώμενα φυτεύονται μερικές φορές με σκοπό την εδαφοκάλυψη. Μάλιστα έχω δει τέτοιες φυτεύσεις τόσο σε ιδιωτικούς κήπους όσο και σε πάρκα.
      Τα σχόλια και οι ερωτήσεις σας δημοσιεύονται αφού τα διαβάσω. Θέλω να ελέγχω ό,τι εμφανίζεται εδώ.

      Διαγραφή
  51. Γεια σας. έχω ένα ρυγχοσπερμο από το 2007 .καλύπτει περίπου 15 τετραγωνικά μέτρα φράκτη. Κάθε χρόνο από τούς σπόρους που πέφτουν στο έδαφος μαζεύω περίπου 10 Νέα φυτά. φέτος είχε μεγάλη λειψυδρία και το φυτό ποτιζοταν
    Μόνο με τα ψεκαστικα του γκαζόν.
    Οί βροχές άρχισαν στα μέσα του Νοεμβρίου και ήταν πολύ έντονες,
    Πολύ νερό. Μετά της βροχές και μετά τα πρώτα κρύα το φυτό για πρώτη φορά άρχισε να ξεραίνει τα φύλα τού από της άκρες και έπειτα σε όλο το φύλο,περίπου το 30% του φυτού, και σήμερα παρατήρησα ότι το φυτό άρχισε να δακρύζει από τα κλαδιά του, μία ουσία αοσμη σαν σιρόπι που στάζει. Το ρυγχοσπερμο που περιγράφω εμπλέκεται και με Αλλά ρυγχοσπερμα τα οποία δεν παρουσίαζουν προβλήματα. Μήπως μπορείτε να βοηθήσετε , με το τι έχει το φυτό και τι ενέργειες πρέπει να κάνω. Ευχαριστώ.
    Καλά γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας
      Η περιγραφή σας θυμίζει προσβολή από μύκητες που ευνοούνται από την υγρασία. Μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες στο μέιλ μου; Θα βρείτε τη διεύθυνση μου στη δεξιά στήλη του μπλογκ. Σε τι κατάσταση είναι ο «λαιμός» του φυτού; Εννοώ τη βάση του κορμού του κοντά στο έδαφος;
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
  52. καλησπέρα κύριε Ταξιάρχη.
    Σας έχω στείλει φωτογραφίες με το ρυγχοσπερμα. Έχει σταματήσει να τρέχουν κολλωδη υγρά (σιρόπια) από τούς βλαστούς,
    Αλλά δεν έχει σταματήσει να ξεραίνονται τα φύλλα και γενικά το φυτό ,σήμερα περίπου το 50%
    τού φυτού έχει χάσει τα φύλλα του και η άκρες των βλαστών αρχίζουν να αφυδατωνονται .
    θα περιμένω της συμβουλές σας.
    Και πάλι ευχαριστώ
    Κάλη πρωτοχρονιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Καλημέρα κ. Ταξιάρχη,
    Θέλω να φτιάξω φυτοφράχτη πάνω σε περίφραξη με σύρμα. Έχω περίπου 9 μέτρα σε σημείο με πολύ ήλιο το καλοκαίρι αλλά που το χτυπάει αέρας και θέλει κάτι ανθεκτικό.
    Είναι το ρυγχόσπερμο καλή λύση; Επίσης πόσο φυτά θα πρέπει να αγοράσω σε τι απόσταση να τα φυτεύσω και πόσο διάστημα πρέπει να περιμένω για να δω να σχηματίζεται σιγά σιγά ο φράχτης;
    Θα ήθελα έναν φράχτη μεσαίου ύψους 1.5-2 μέτρα μάξιμουμ.
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το πρόβλημα με το ρυγχόσπερμο θα είναι ο άνεμος.Γενικά τα αναρριχώμενα δεν είναι η καλύτερη επιλογή σε ανεμοδαρμένες θέσεις. Λιγότερο προβληματικά θα είναι η μπιγνόνια (Tecomaria capensis) και ο κισσός. Το πρώτο μπορεί να χάσει μεγάλο μέρος της φυλλωσιάς του το χειμώνα αν έχει πολύ κρύο.
      Εφ όσον μιλάμε για αναρριχώμενα, το ύψος του φυτικού φράχτη θα είναι λίγο μεγαλύτερο από το ύψος της συρμάτινης περίφραξης. Ο αριθμός των φυτών ανά μέτρο εξαρτάται πολύ από το αρχικό μέγεθος των φυτών που θα βάλετε και από το είδος τους. Για γρήγορη κάλυψη μέσα σε λίγα χρόνια με μικρά αρχικά φυτά υπολογίστε 1-2 φυτά κισσού ανά μέτρο, ενώ αν βάλετε μπιγνόνιες 2 ή 3 το πολύ ανά μέτρο.
      Πάντως το σωστό θα ήταν να επιλέξετε κάποιο θαμνώδες φυτό και όχι αναρριχώμενο όπως είναι, ο ράμνος, ο σχίνος, η δωδωναία, το λιγούστρο και ένα σωρό άλλα.

      Διαγραφή
  54. Καλησπέρα σας. Πριν λίγο καιρό σε φυσιολογικό ρυθμό το ρυγχοσπερμο μου σε γλάστρα αρχικά σε ορισμένα φύλλα ευτυχώς ξερενει αφυδατωνει τις άκρες και στη συνέχεια όλο το φύλλο ευτυχώς σε περιορισμένο ρυθμό και μόνο σε παλιά φύλλα. Το ποτιζω μόνο εφόσον βαλω όλο το δάχτυλο στο χώμα του και δω ότι είναι στεγνό. Λίπασμα έριξα υγρό πριν δύο βδομάδες πρώτη φορά για φέτος το έχω 2 χρόνια. Τι μπορεί να φταίει γιαυτό που αφυδατωνει σαν να καίει ορισμένα παλιά φύλλα. Είναι σε θέση που το βλέπει ήλιος αρκετές ώρες αλλά δυστυχώς το πιάνει λίγο ο αέρας. Επίσης να αναφέρω ότι φαίνεται να βγάζει έντονα προς το παρόν νέο βλαστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν δεν πρόκειται για παλιά φύλλα που ήρθε η ώρα τους να πέσουν, τότε ίσως χρειάζεται κάποια ανανέωση στο χώμα. Αν το φυτό δεν μπορεί να πάει σε μεγαλύτερη γλάστρα, αφαιρέστε 2-4 εκατοστά επιφανειακού χώματος και αντικαταστήστε το με νέο.

      Διαγραφή
  55. Ανώνυμος4/4/21 16:16

    Γεια σας, μόλις ανακάλυψα το συγκεκριμένο blog και συγχαρητήρια που το διατηρείται ζωντανό τόσο καιρό.
    είμαι αρχάρια ερασιτέχνης κηπουρός και έχω μερικές απορίες όσον αφορά ένα ρυγχόσπερμο που έχω στο μπαλκόνι μου εδώ και 3 περίπου χρόνια σε μία μεγάλη ζαρτινιέρα αναρριχόμενο σε πέργολα και μέχρι τώρα έχει φτάσει το 1,5 μέτρο περίπου.
    Μέχρι τώρα είχε μια συνεχή ανάπτυξη και μια ετήσια ανθοφορία και έχανε ελάχιστα φύλλα ακόμα και σε μέρες με δυνατούς ανέμους. ο προσανατολισμός του είναι νοτιοανατολικός. Εδώ και μερικές εβδομάδες όμως έχω παρατηρήσει ότι χάνει πολλά φύλλα χωρίς να αλλάξει χρώμα ή να δείχνει σημάδια ξηρασίας και αυτό που με παραξένεψε είναι ότι ακόμα και τα φύλλα που χάνει έχουν σκούρο πράσινο χρώμα.
    παρατήρησα προσεκτικά και δεν βρήκα σημάδια από έντομα ή μύκητες. Το μόνο που έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες είναι ότι στην ίδια ζαρτινίερα είχα και ένα αναρριχόμενο γιασεμί πού δυστυχώς δεν άντεξε το περασμένο χειμώνα και αναγκάστηκα να το αφαιρέσω από την ζαρτινιέρα.
    Τι πιστεύεται ότι μπορεί να φταίει? χρειάζεται περισσότερο πότισμα? λίπασμα? περισσότερο χώμα? χρειάζεται κλάδεμα ( δεν το έχω κλαδέψει ποτέ, δεν ξέρω πως)
    ευχαριστώ για την βοήθεια σας.
    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Για το πότισμα, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι να ποτίζετε με άφθονο νερό όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Δεν ξέρω κάθε πότε θα γίνεται αυτό. Θα πρέπει να το βρείτε εσείς.
      Ελέγξτε τη στράγγιση. Το νερό του ποτίσματος θα πρέπει να φεύγει από τις τρύπες στον πυθμένα της γλάστρας. Αν δεν φεύγει και λιμνάζει στο κάτω μέρος της, τότε θα υπάρξει πρόβλημα.
      Κάθε χρόνο, την άνοιξη, είναι καλό να αφαιρείτε στρώμα 2-4 εκ. από το επιφανειακό χώμα και να το αντικαθιστάτε με νέο.
      Το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο. Αν θέλετε να πυκνώσει η λίγο πιο γρήγορα φυλλωσιά του, κλαδέψτε ελαφρά τις κορυφές των βλαστών μετά την ανθοφορία. Αυτό που είναι χρήσιμο είναι η αφαίρεση των ξερών κλαδιών.
      Δώστε πλήρες λίπασμα κάθε 2-3 εβδομάδες όλο το χρόνο εκτός από τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Χρησιμοποιήστε λίπασμα υγρό ή σε μορφή σκόνης.
      Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η ζαρντινιέρα που έχετε, όμως ακόμη κι αν είναι η μεγαλύτερη πλαστική του εμπορίου, τότε θα ήταν δύσκολο να κρατήστε εκεί μέσα δύο τόσο μεγάλα φυτά όπως είναι το γιασεμί και το ρυγχόσπερμο.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος7/4/21 21:43

      Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σας.
      Η ζαρντινιέρα είναι δαπέδου ξύλινη διαστάσεων 60x25x25 με ποδαράκια ακριβώς για να στραγγίζει το νερό, και τώρα μέσα σ αυτήν υπάρχει μόνο το ρυγχόσπερμο μιας που το γιασεμί το έχω αφαιρέσει. Πιστεύεται ότι είναι μικρή και χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη?
      Για το λίπασμα πρέπει να προσέξω κάποιο ιδιαίτερο συστατικό? ή κάνει ένα λίπασμα για καλλωπιστικά φυτά γενικά?
      Μπορώ να ρίξω λίπασμα τώρα δεδομένου της εποχής? ή είναι αργά?...
      και κάτι τελευταίο.. κανονικά πότε θα πρέπει κανονικά να περιμένω ανθοφορία? γιατί έχει ξεκινήσει και βγάζει καινούριες άκρες αλλά φαίνονται να μην φέρουν κόνδυλο ανθού αλλά μόνο φύλλα..
      ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση σας..
      Κ.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Η ζαρντινιέρα είναι καλή για ένα φυτό, αλλά μικρή για δύο. Τα ποδαράκια είναι πολύ χρήσιμα αλλά δεν αρκούν για να εξασφαλίσουμε τη στράγγιση. Αυτή την πετυχαίνουμε με οπές στον πυθμένα της ζαρντινιέρας και την κάλυψή τους με ένα λεπτό στρώμα από χαλίκι, ελαφρόπετρα ή ακόμη και με σπασμένα κεραμικά.
      Δώστε πλήρες λίπασμα κάθε 2-3 εβδομάδες, όλο το χρόνο, εκτός από τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Χρησιμοποιήστε λίπασμα υγρό ή σε μορφή σκόνης. Πλήρες λίπασμα σημαίνει ότι θα περιέχει τουλάχιστον άζωτο (Ν), φώσφορο (Ρ) και κάλιο (Κ). Αν περιέχει και κάποια ιχνοστοιχεία (όπως, σίδηρο, μαγνήσιο κ.ά.), τότε ακόμη καλύτερα.
      Το ρυγχόσπερμο ανθίζει τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Άρα, κάνετε υπομονή.

      Διαγραφή
  56. Κατερίνα7/4/21 09:37

    Καλησπέρα σας,
    Κάνετε εξαιρετική δουλειά και συγχαρητήρια. Πέρσι το Μάρτιο βάλαμε στο μπαλκόνι 12 ρυγχοσπέρματα (δύο σε κάθε μεγάλη ζαρντινιέρα του μέτρου). Τα έβαλε μάλιστα κηπουρός. Από τη μεταφύτευσή τους όμως, τα φυτά άρχισαν να μαραζώνουν. Έχασαν τα περισσότερα φύλλα και τα άνθη τους. Διαπίστωσα ότι ο κηπουρός δεν είχε βάλει χαλίκι στον πάτο της γλάστρας για αποστράγγιση κι έτσι σήκωσα τις ζαρντινιέρες από το "πιάτο" τους με τούβλα. Μετά από καιρό πάλι δεν έγινε τίποτα. Έβγαλα τρία από τα φυτά που είχαν πεθάνει και στη μία γλάστρα βρήκα ασπροσκούλικα. Έβαλα φάρμακο σε όλες τις γλάστρες και εδώ και 1 μήνα βάζω και λίπασμα για ανθοφορία. Τα φυτά δείχνουν κάποια δειλά σημάδια βελτίωσης, αλλά μόνο λίγα φυλλαράκια εδώ κι εκεί. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Το ότι δεν υπάρχει χαλίκι ή κάτι άλλο για να διευκολυνθεί η αποστράγγιση είναι σίγουρα πρόβλημα. Τα τούβλα κάτω από τις ζαρντινιέρες, είναι σίγουρα κάτι χρήσιμο αλλά δεν επηρεάζουν σημαντικά την αποστράγγιση. Το να βγάλετε τα φυτά, με το χώμα τους, από τις ζαρντινιέρες και να βάλετε χαλίκι ή ελαφρόπετρα είναι μια δύσκολη δουλειά, η οποία όμως μπορεί να γίνει.
      Η θέση όπου βρίσκονται τα ρυγχοσπέρματα είναι κατάλληλη για αυτά τα φυτά; Πόση ώρα έχει ήλιο; Είναι υπήνεμη ή όχι;
      «Ασπροσκούληκα» λέτε τις προνύμφες της χρυσόμυγας; Κάτι λευκά «σκουλήκια» σε σχήμα C και μήκος 2-4 εκ.;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Κατερίνα7/4/21 16:26

      Δεν περίμενα τόσο άμεση ανταπόκριση. Σας ευχαριστώ θερμά. Το μπαλκόνι είναι βορεινό σε 2ο όροφο στα βορειοανατολικά προάστεια. Έχει και κρύο και αέρα. Έχει ήλιο απευθείας στα φυτά μέχρι περίπου τις 11:00. Το σκουλήκι, από την αναζήτηση που έκανα στο διαδίκτυο, είναι Μηλολόνθη, προνύμφη σκαραβαίου και ταιριάζει με τη δική σας περιγραφή.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Το κρύο των Βριλησσίων δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Ο αέρας μπορεί. Το ίδιο και η κακή στράγγιση επίσης. Όμως δεν μπορώ να «ζυγίσω» την επίδραση αυτών των δύο παραγόντων. Το ότι τα φυτά είναι εκτεθειμένα μόνον στον βοριά όχι όμως και σε νοτιάδες, με κάνει να πιστεύω ότι το ζήτημα της κακής στράγγισης είναι πιο σοβαρό.
      Για τον άνεμο δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, όμως για τη στράγγιση μπορείτε. Ξεκινήστε ελέγχοντας αν το νερό φεύγει από τις τρύπες της γλάστρας όταν ποτίζετε. Αν δεν φεύγει, θα πρέπει να γύρετε την προβληματική ζαρντινιέρα και να ξεφράξετε την ή τις τρύπες με ένα μολύβι ή κάτι παρόμοιο. Μετά το καλοκαίρι ή προς το τέλος του επόμενου χειμώνα, βγάλτε τα φυτά, με το χώμα τους, απο την προβληματική ζαρντινιέρα. Προσθέστε χαλίκι, ελαφρόπετρα ή σπασμένα κεραμικά στον πυθμένα. Ξαναβάλετε τα φυτά στη θέση τους. Προσπαθήστε να μην σπάσει η μπάλα χώματος.
      Τα «σκουλήκια», είναι προνύμφες της χρυσόμυγας και άλλων σκαραβαίων. Μπορούν να προκαλέσουν ζημιές. Η εφαρμογή θειικού σιδήρου (λέγεται και καραμπογιά) στο χώμα τους δυσκολεύει τη ζωή σημαντικά και είναι σίγουρα ένα υλικό πιο αθώο από κάποιο εντομοκτόνο εδάφους. Προσοχή όμως γιατί ο θειικός σίδηρος λερώνει τα πατώματα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  57. Κατερίνα7/4/21 11:31

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Καλησπέρα σας κ μπράβο για την βοήθεια καθώς κ την υπομονή που δείχνετε! Πήρα πριν περίπου 1μησι βδομάδα ένα ρυγχοσπερμο (ήταν ήδη 1χρονου) κ το μεταφυτευσα σε άλλη γλάστρα (έβαλα χαλίκι κάτω για αποστράγγιση) την οποία έχω βάλει μέσα σε βαρέλι (έβαλα κ στο βαρέλι χαλίκι κάτω κ μετά χώμα. Αυτό το έκανα γιατί δεν ήθελα να φαίνονται γλαστρουλες αλλά βαρέλι. Έκανε κάποια κρύα αυτές τις μέρες (δεν ξέρω αν έφταιξε αυτό) πάντως το βλέπω σαν στεναχωρεμενο σα μαραμένο όλο το φυτο, κ τα καινούργια φυλλαράκια. Γερνουν όλα προς τα κάτω σα μαραμένο. Είναι αρκετά ποτισμένο κ έριξα κ λίγο λίπασμα. Τι μπορεί να φταίει ??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το πιθανότερο είναι ότι κάτι πήγε λάθος κατά τη μεταφύτευση από την γλάστρα του φυτωρίου στην δική σας γλάστρα. Μάλλον έσπασαν κάποιες ρίζες και γι' αυτό βλέπετε τα μαραμένα φύλλα. Δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα αν το φυτό θα συνέλθει. Λίπασμα δεν έπρεπε να βάλετε. Να ποτίζετε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.
      Αν κατάλαβα καλά, φυτέψατε τη γλάστρα μέσα στο βαρέλι. Σωστά; Αν ναι, καλό είναι να την βγάλετε από εκεί γρήγορα. Αν το φυτό συνέρθει, οι ρίζες του θα αρχίσουν να αναπτύσσονται, θα περάσουν μέσα από τις τρύπες του πυθμένα της γλάστρας και θα μπουν μέσα στο χώμα του βαρελιού. Αυτό θα προκαλέσει προβλήματα είτε μείνει εκεί για πάντα η γλάστρα, είτε θελήσετε να τη βγάλετε για να μπει το φυτό χωρίς γλάστρα μέσα στο βαρέλι.
      Αφού θέλετε να φαίνονται βαρέλια και όχι γλάστρες, το σωστό θα ήταν να βάλετε κατ' ευθείαν στο βαρέλι. Για την ώρα να βγάλετε τη γλάστρα από το βαρέλι και να περιμένετε να συνέλθει το φυτό.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας. Ευχαριστω πολύ για τη βοήθεια κ για το χρόνο σας....Δυστυχώς το ρυγχοσπερμο μου πέθανε.... Πήρα καινούργιο κ ελπίζω να ζήσει. Πιστεύετε ότι το βαρέλι επειδή θα ειναι βαμμένο σκούρο χρώμα θα έχει θέμα επειδή θα το βλέπει ο ήλιος όλη μέρα "να ανάψει" τόσο πολύ ώστε να μου καούν οι ρίζες κ να πεθάνει το φυτό? Επίσης έχω ένα ρυγχοσπερμο από πέρυσι φυτεμένο, το άλλαξα γλάστρα γύρω στις 20/4 κ έριξα ελάχιστο λίπασμα. Γενικά βγάζει καινούργια μικρά φυλαρακια άλλα πολλά φύλλα του είναι κόκκινα κ μικρά που έχουν βγει πρόσφατα αλλά κ μεγάλα. Είναι φυσιολογικό? Τις τελευταίες μέρες φαίνεται σαν πιο φτωχό σα να χάνει φύλλα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Αν υπάρχει θέμα με τη θερμότητα του ήλιου, τότε «φοδράρετε» το εσωτερικό του βαρελιού με αεροπλάστ ή βάλτε φύλλα από εκείνο το πλαστικό υδρο-μονωτικό που μοιάζει με αυγουλιέρα. Με αυτό τον τρόπο θα μονωθεί το χώμα.
      Αν κάτι πήγε στραβά στη μεταφύτευση θα φανεί μέσα στις επόμενες λίγες μέρες. Αφού βγάζει νέα φύλλα σημαίνει ότι το όποιο πρόβλημα μάλλον ξεπεράστηκε. Πάντως το λίπασμα είναι κάτι που τα φυτά, και περισσότερο τα γλαστρικά, το χρειάζονται σχεδόν όλο το χρόνο και όχι μόνον όταν μεταφυτεύουμε.

      Διαγραφή
    4. Εσείς πιστεύετε ότι το χρειάζεται το "φοδραρισμα" το βαρέλι ? Άλλοι μου λένε ναι κ άλλοι ότι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα....

      Διαγραφή
    5. Γεια σας,
      Δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας επειδή δεν γνωρίζω τι συμβαίνει στον χώρο που όπου βρίσκεται το ρυγχόσπερμο και έτσι δεν μπορώ να εκτιμήσω τον κίνδυνο απ' τη ζέστη του ήλιου. Προσωπικά, αν ανησυχούσα για αυτή θα έβαζα τη φόδρα.

      Διαγραφή
  59. Καλησπέρα σας!Αγόρασα σήμερα ένα ρυχοσπερμο,σε μικρή σχετικά γλάστρα;Να το μεταφυτευσω σε μεγαλύτερη τώρα ή τον Σεπτέμβρη; Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μπορείτε να μεταφυτεύσετε, όμως αν έχει άνθη είναι καλύτερα να περιμένετε λίγες μέρες να πέσουν φυσικά, επειδή αν μεταφυτεύσετε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πέσουν πρόωρα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μην σπάσει η μπάλα χώματος κατά τη διαδικασία μετακίνησης του φυτού.

      Διαγραφή
  60. Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τον κόπο που κάνετε να απαντάτε στις ανησυχίες μας! Πήρα ένα ρυγχόσπερμα πέρσι την άνοιξη το μεταφύτευσα σε μεγαλύτερη γλάστρα με χώμα που μου έδωσαν από το φυτώριο. Προς έκπληξή μου το φυτό άντεξε τον χειμώνα μια χαρά και έχει αναπτυχθεί σχεδόν διπλάσια από πέρσι. Ωστόσο ενώ πίστευα ότι ήταν έτοιμο να ανθίσει και τα φύλλα ήταν ζωηρά σαν να μάζεψαν και τα ανθάκια που ήταν έτοιμα να σκάσουν ξεράθηκαν και πέφτουν(Μόνο τα ανθάκια όχι τα φύλλα) Στην αρχή της άνοιξης έριξα λίγο υγρό λίπασμα και ποτίζω ελέγχοντας πρώτα το χώμα. Το φυτό το βλέπει ο ήλιος από τις 3και μετά. Πως μπορώ να το βοηθήσω να ανθίσει? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό που περιγράφετε μπορεί να συμβαίνει επειδή έγινε κάτι από αυτά:
      1. Το φυτό έχει προσβληθεί από μελίγκρες. Αν υπάρχουν, θα τις εντοπίσετε στα νεαρά φύλλα που είναι στις κορυφές των βλαστών.
      2. Το φυτό πήρε λίπασμα ενώ ήταν απότιστο.
      3. Η δόση του λιπάσματος ήταν μεγαλύτερη από το κανονικό.
      4. Την μέρα που έπεσαν τα άνθη η ζέστη ήταν πολύ έντονη και ταυτόχρονα έλειψε νερό από το φυτό. Σημειώστε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται αν ταυτόχρονα φυσάει.
      5. Η γλάστρα δεν στραγγίζει.
      6. Το φυτό είναι εκτεθειμένο σε δυνατούς ανέμους.
      Δεν ξέρω αν συνέβει κάτι από αυτά. Όμως, εφ όσον το φυτό είναι ακόμη πράσινο, τότε θα συνέλθει.
      Για καλό και για κακό, σκαλίστε ελαφρά το χώμα, ψάχνοντας για λευκά «σκουλήκια» σχήματος C, μήκους 3-4 εκ. και πάχους 1 εκ. περίπου. Αν εντοπίστε κάτι ενημερώστε με.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα και πάλι! Μετά τις συμβουλές σας απαντώ: Το φυτό είναι καθαρό από μελίγκρες και από "σκουλήκια" Πιστεύω ότι μπορεί να είχα βάλει το λίπασμα ενώ το είχα απότιστο... Το πότισα άλλη μια φορά, τα φύλλα του είναι μια χαρά και βγάζει και νέα απ' ότι παρατήρησα ωστόσο τα ανθάκια του ακόμα ξερά! Τι μπορώ να κάνω σε αυτή την περιπτωση; Να περιμένω να βγάλει άλλα μόνο του, να βγάλω εγώ τα ξερά ανθάκια με το χέρι; Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Τα φυτά άνθη μάλλον χάθηκαν. Τα ξερά ανθάκια θα πέσουν μόνα τους. Συνεχίστε να το φροντίζετε ποτίζοντας όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό και να του δίνετε λίπασμα. Αν ψάξετε λίγο πιο κάτω στις Ετικέτες θα βρείτε χρήσιμες οδηγίες για τη λίπανση σε γλάστρες και το πότισμα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  61. Καλησπέρα σας!Αγόρασα το ρυχοσπερμο πριν λίγες μέρες,μπορώ να το μεταφυτευσω άμεσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν είναι στριμωγμένο στη γλάστρα του τότε να το μεταφυτεύσετε. Αν δεν είναι να περιμένετε.

      Διαγραφή
  62. Καλησπέρα σας,

    Έχω ένα ρυχόσπερμο εδώ και 5 χρόνια, έχει αναπτυχθεί πάνω σε μία πέργολα και βρίσκεται απάνεμα και σε φως σε μπαλκόνι. Φέτος κατά τον Μάιο, αγόρασα μία νέα γλάστρα πιο μεγάλη αλλά και ψιλή περίπου 1 μέτρο ύψος, μεταφύτεψα το φυτό και έβαλα και νέο χώμα.

    Μέτα από λίγες εβδομάδες άρχισε να ανθίζει και έκανε τον κύκλο του περίπου Ιούνιο. Είπα να το βοηθήσω και του έριξα υγρό σίδηρο με νερό. Μετά από αυτό τις επόμενες μέρες, περίπου μία εβδομάδα έριξα λίπασμα για πράσινα φύλλα πιστεύοντας ότι θα το βοηθήσω καλύτερα.

    Το πότιζα συχνά, νομίζω περισσότερο από ότι έπρεπε γιατί με ξεγελούσε η επιφάνεια στο χώμα που φαινόταν ξεραμένη, αλλά μάλλον λόγο ύψους της γλάστρας δεν ήταν έτσι. Παρατήρησα ότι το ταψί της γλάστρας κρατάει νερό και αποφάσισα να στηρίξω την γλάστρα πάνω σε 4 στηρίγματα για να εξατμοίζεται νερό από το ταψί και να αναπνέει.
    Σταμάτησα το πολύ πότισμα για να μπορέσει να στεγνώσει και χώμα εσωτερικά. Μέχρι στιγμή ότι και να έκανα δεν δείχνει να έχει φέρει αποτέλεσμα και σχεδόν έχει χάσει όλα τα φύλλα του αν και διατηρεί το 90% των κλαδιών μέχρι τώρα ζωντανά.

    Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω, μέρα με την μέρα έχει απογυμνωθεί και υγιή φύλλα πέφτουν συνεχώς, αλλά και έπαψε να αναπτύσετε.
    Πιστεύεται ότι τελικά θα επανέλθει ή τελικά θα ξεραθεί τελείως;
    Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω;

    Σας ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Με βάση την περιγραφή σας πιστεύω ότι το όλο ζήτημα προέκυψε από κάποια ζημιά που έγινε στις ρίζες κατά τη μεταφύτευση. Το ότι βάλατε σίδηρο και μετά λίπασμα για βλάστηση σίγουρα δεν ήταν μια σωστή κίνηση. Καλά κάνατε και βάλατε τα στηρίγματα στη βάση της γλάστρας.
      Μάλλον θα δείτε κάποια κλαδιά να ξεραίνονται όμως συνήθως τα φυτά συνέρχονται από τέτοια προβλήματα. Συνεχίστε να ποτίζετε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Προσέξτε πολύ τώρα που έχει ζέστη. Λίπασμα βάλτε μόνον αφού περάσει η ζέστη, (δηλαδή μετά το Σεπτέμβριο) και αφού δείτε σημάδια νέας βλάστησης.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, έχουν μείνει 10 φύλλα πάνω ζωντανά και τα κλαδάκια φαίνονται κι αυτά το ίδιο, ναι ξεράθηκαν κάποια κλαδιά και με προσοχή τα κόβω. Στο πότισμα με έχει πιάσει φοβεία μη και κάνω περισσότερο κακό, μιας και η γλάστρα είναι μακρόστενη σε 1 μέτρο ύψος και εύκολα φαίνεται στην επιφάνεια ξερό το χώμα ενώ εσωτερικά μπορεί να είναι πολύ νωπό, μάλλον έτσι του έκανα επιπλέον κακό, οπότε όταν ξεραίνεται η επιφάνεια στο χώμα ρίχνω 2 λίτρα περίπου και το αφήνω. Μακάρι να επανέλθει αν και ο καύσωνας των ημερών το καταπόνησε κι αλλο. Σας ευχαριστώ για συμβουλές θα τις ακολουθήσω κατά γράμμα.

      Διαγραφή
  63. Triantafyllou Georgios24/8/21 22:42

    Kαλησπερα κυριε Ταξιαρχη, μπηκα κι εγω στη διαδικασια να γραψω γιατι μπορω να πω ειμαι σε απογνωση σχεδον στεναχωρημενος. Εχω ενα ρυγχοσπερμα χρονια τωρα στο μπαλκονι μου μαλλον στον τοιχο του μπαλκονιου διπλα στην κουζινα που προστατευεται απο την τεντα το καλοκαιρι αλλα παιρνει και αρκετο φως οπως γυρναει ο ηλιος. Ολα αυτα τα χρονια περιφημα μια χαρα και σε αναπτυξη και στα παντα. Σε γλαστα μεγάλη που ανανεωνω συχνα χωμα λιπαινω και ποτιζω οποτε το ζηταει. Φετος για πρωτη φορα (στατιστικα μαλλον συμβαινει) ελειψα 12 ημερες και ερχομενος διαπιστωσα οτι ηταν μεταξυ φθορας και αφθαρσιας γιατι κατι εγινε με το αυτοματο ποτισμα και σταματησε (χαμηλη πιεση;διακοπη; ποιος ξερει θεωρω οτι λογω διακοπων νερου λογω πυρκαγιων μπορει και να τα επαιξε αλλα δεν εχει σημασια ο λογος). Αυτο που θελω να πω ειναι οτι το βρηκα σε σχεδον ημιθανη κατασταση, τα φυλλα σχεδον λαχανι σκληρα αλλα οχι εντελως ξερα, του δινω νερο καθε ημερα σχεδον δυο φορες νωρις το πρωι αργα το απογευμα κ δεν ξερω μαλιστα αν ειναι σωστο αλλα στην απογνωση μου δεν ξερω τι να κανω. Λυπαμαι ακομα και να τσεκαρω τα φυλλα του εαν πεφτουν σαν ξεραμενα αλλα νιωθω οτι το χανω. Εκει δηλαδη που ηταν ας πουμε στο 20% απο το 100% νομιζω οτι μερα με τη μερα φθινει ακομα περισσοτερο και παει για αποχαιρετισμο. Δεν ξερω τι να κανω. Να βαλω λιπασσμα; να το κλαδεψω; να το περιμενω να δω τι θα γινει μπας και... θυμηθει τα παλια και ξαναζωντανεψει; Οτι συμβουλη δεκτη.Η κατασταση ειναι σαν να εχεις βαλει λουλουδια σε ενα δοχειο και να τα βλεπεις να ξεραινονται σιγα σιγα ενω εσυ κανεις οτι μπορεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Θα ποτίζετε μόνον όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Όταν ποτίζετε θα δίνετε άφθονο νερό. Για να δείτε αν το φυτό είναι ζωντανό ξύστε ελαφρά με το νύχι τον φλοιό, αν από μέσα δείτε κάτι πράσινο τότε το τμήμα αυτό είναι ζωντανό. Έχετε υπ' όψη ότι μπορεί μεγάλο μέρος του φυτού να είναι ξερό αλλά κάποιο κομμάτι, χαμηλά κοντά στην γλάστρα να είναι ακόμη ζωντανό. Μην βάλετε λίπασμα ακόμη, περιμένετε να περάσει η ζέστη και να δείτε σημάδια νέας βλάστησης.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος27/8/21 11:44

      Triantafyllou Georgios
      Σας ευχαριστω για την αμεση ανταποκριση σας, εξυσα σε αρκετα σημεια, βρηκα πρασινο κοντα στον κορμο αλλα και ξερα πιο απομακρα. Τιναξα πλεον τα φυλλα τνα πεσουν γιατι ειχαν γινει νεκρα φυση κ ελπιζω να μην ξεραθει κι εκει που εξυσα η να μην εκανα καποια ζημια ετσι οπως εξυσα. οσο κι αν φαινεται υπερβολικη η αγωνια μου ειμαι πολυ συναισθηματικα δεμενος με τα φυτα και ειδικα με το ρυγχοσπερμα και τις τριανταφυλλιες για οικογενειακους και συναισθηματικους λογους που αφησαν πισω τους αγαπημενα μου προσωπα . Χωρις να θελω να βαρυνω το κλιμα ευχαριστω κ παλι. Θα ενημερωσω για την εξελιξη γιατι ξερω οτι νοιαζεστε

      Διαγραφή
    3. Κάνετε λίγη υπομονή. Αφήστε τα φύλλα να πέσουν μόνα τους ώστε να φανεί ποια τμήματα είναι ξερά. Όταν γίνει αυτό θα μπορείτε να τα κλαδέψετε χωρίς τον κίνδυνο να κόψετε και ζωντανά κομμάτια του φυτού.

      Διαγραφή
  64. Triantafyllou Georgios26/8/21 21:34

    Σας ευχαριστω για την αμεση ανταποκριση. νιωθω οτι το φυτο μου είναι διασωληνωμενο εντατικη κι εγω απο εξω να μην μπορω να βοηθησω. Το περασα με τη μητερα μου που συγχωρέθηκε και τωρα εχω κληρονομια με τη μνημη τηας τα φυτα της/μου. Ο Θεός να σας εχει καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ.
      Πιστεύω ότι η πιο σημαντική κληρονομιά είναι μέσα μας.

      Διαγραφή
  65. Ανώνυμος4/11/21 20:33

    Γεια σας. Έχω 2 φυτά ρυγχόσπερμα .Εδω και 1μιση χρονο δεν εχουν αναπτυχθει καθολου αλλα ειναι 'ζωντανα'. Απο τον Σεπτέμβριο ολα τα φύλλα έχουν γίνει κόκκινα.Στην αρχή υπέθεσα οτι εγινε λόγω φθινοπόρου. Τι προβλήμα υπάρχει και πως μπορω να το αντιμετωπίσω και οτι δεν αναπτυσσεται και οτι ειναι κοκκινα τα φυλλα(χωρις να πεφτουν)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η φυσιολογική γήρανση των φύλλων και έλλειψη θρεπτικών στοιχείων εξηγούν την αλλαγή χρώματος. Λίπασμα δίνετε στα ρυγχοσπέρματα; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε; Τα φυτά είναι σε γλάστρα; Αν ναι, πόσο καιρό είναι στην ίδια;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος11/11/21 17:48

      Γειά σας
      Λίπασμα έβαλα πριν λίγες μέρες 20-20-20,διαλυμένο σε νερό, χωρίς σίγουρη δοσολογία. Δεν είχα ξαναβάλει. Είναι σε χώμα, όχι σε γλάστρα.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Ισχύει αυτό που σας έγραψα και πριν. Μην βάλετε άλλο λίπασμα τώρα γιατί έρχεται ο χειμώνας. Περιμένετε την άνοιξη. Μπορεί να δείτε τα κοκκινισμένα φύλλα να πέφτουν αλλά όσο τα κλαδιά είναι μέσα πράσινα, μην απογοητευτείτε.
      Αν η αναλογία της διάλυσης και η δοσολογία ανά φυτό δεν είναι γραμμένα πάνω στη συσκευασία, ζητήστε πληροφορίες εκεί όπου αγοράσατε το λίπασμα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  66. Καλησπέρα
    Έχω ένα μικρό κήπο και στο φράχτη έχω φυτέψει 5-6 ρυγχοσπερμα. Το ρυγχοσπερμο είναι 10 ετών κ δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα. Σε ένα παρατήρησα ότι τα φύλλα του γίνονται καφέ και ξεραίνονται. Δεν έχει ξεραθεί ολόκληρο αλλά ενας από τα κεντρικους βλαστούς. Τι μπορεί να φταίει κ πως να το αντιμετωπίσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το πιθανότερο είναι ότι κάπου έσπασε ή πληγώθηκε το κλαδί αυτό. Είναι επίσης πιθανό να γέρασε και να ήρθε η ώρα του να χαλάσει. Δίνετε λίπασμα στα φυτά αυτά; Το ρωτάω αυτό επειδή ρυγχοσπέρματα ηλικίας δέκα ετών θα έπρεπε να είναι τόσο πυκνά ώστε να μην μπορεί κανείς να δει αν χάλασε ένα κλαδί.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  67. Καλησπέρα σας
    Έχω ένα ρυγχοσπερα 9 χρόνια σε γλάστρα χωρίς ιδιαίτερη λίπανση.
    Παρατήρησα ότι τώρα μετά τα χιόνια οι κορμοί του στάζουν "μέλι" τι να κάνω; Το φυτό είναι σε βορινό σημείο στην περιοχή του Κερατσινίου προστασίο του Πειραιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Καλησπέρα σας. Συγχαρητήρια για το χρόνο που διαθέτετε δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα. Είναι η πρώτη φορά που αγόρασα το συγκεκριμένο φυτό. Το κάθε κλαδί του το έδεσα με μισινεζα ελαφρά και το στερέωσα πάνω, δένοντας το σε σύρμα που έχω για άπλωμα ρούχων. Ήθελα να σας ρωτήσω υπάρχει περίπτωση να του δημιουργήσει πρόβλημα; Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η μεσινέζα δεν είναι κατάλληλο υλικό για να δένει κανείς φυτά. Είναι υλικό λεπτό και σκληρό και μπορεί να κάνει ζημιές στην επιδερμίδα των φυτών. Το πλαστικοποιημένο σύρμα και το μαλακό ελαστικό σκοινί είναι καλά, αλλά και οι κοινές κορδέλες κάνουν τη δουλειά τους. Προσέξτε το εξής, τα δεσίματα με όλα αυτά τα υλικά χρειάζονται ανανέωση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Πολύ καλό υλικό είναι και η ράφια η οποία μάλιστα δεν χρειάζεται ανανέωση μια και φυτικό υλικό που αποσυντίθεται.

      Διαγραφή
  69. Καλημέρα κύριε Ταξιάρχη

    Ζω σε ένα προάστιο του Πειραιά και έχω ένα ρυγχοσπερα 9 χρόνια στην πίσω βεράντα μου που είναι βορινή.πριν τα πρωτα χιόνια νομίζω άρχισε το ρυχοσπερμα μου να "αιμορραγεί" στους κύριους κορμούς του βγαζοντας ένα πράσινο υγρό μαζί με μέλι...βέβαια μετά ξεράθηκε όλο το φύλλωμα . Μεσολάβησαν βέβαια κ τα χιονια.μέχρι τώρα δεν έχει σημάδια άνθησης ... Έξυσα τον κορμό κ το βλέπω ξέρω στο μεγαλύτερο μέρος του και το χώμα το έσκαψα δεν βρήκα σκουλήκια αλλά ήταν ακόμα λάσπη δεν έχω αλλάξει κάτι κ βεβαίως δεν το έχω ποτήσει.εχει καλή αποστράγγιση. Σκέφτομαι σήμερα να το κλαφεψω μήπως το σώσω.Τι με συμβουλεύεται να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κλαδέψτε όποιο τμήμα έχει ξεραθεί ή σαπίσει ώστε ό,τι μείνει να είναι υγιές. Όμως ελέγξτε την αποστράγγιση οπωσδήποτε. Πώς γίνεται το χώμα να είναι λασπωμένο χωρίς να ποτίσετε, αλλά η γλάστρα να έχει καλή αποστράγγιση; Αυτό που γράφετε με την «αιμορραγία» με κάνει να πιστεύω ότι κάποια παλιότερη ζημιά εκδηλώθηκε τον χειμώνα που πέρασε. Μην δώστε λίπασμα αν δεν δείτε σημάδια νέας βλάστησης.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  70. Καλησπέρα σήμερα είδα ότι ρυγχοσπερμα μου ξεκινάει να ανθίσει κ είναι γεμάτο από μαύρα μικρά ζουζουνακια τι μπορεί να είναι ?κ πως μπορώ να το βοηθήσω ?αν μπορείτε να μου δώσετε μια συμβουλή.σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Θα μπορούσαν να είναι μελίγκρες. Δείτε το σχετικό άρθρο. Θα το βρείτε στις Ετικέτες, λίγο πιο κάτω.

      Διαγραφή
  71. Ανώνυμος30/5/22 21:54

    Γεια σας κύριε Ταξιάρχη. Έχω διαβάσει όλες τις απαντήσεις σας και έχω πάρει φοβερες πληροφορίες. Θέλω να σας συγχαρώ για την υπομονή σας και για τις απαντήσεις που δίνεται. Να είστε γερός και δυνατός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Ανώνυμος29/9/22 10:20

    Θα ήθελα την συμβουλή σας. Θέλω να εγκαταστήσω ρυγχοσπερμα κατά μήκος μιας μάντρας ύψους περίπου 1 μέτρου, που συνεχίζει σε ύψος με πλέγμα. Τα φυτά που έχω προμηθευτεί είναι πάνω από ένα μέτρο. Η ερώτηση μου είναι, αρκεί να τοποθετηθούν οι άκρες τους πάνω στο πλέγμα ή πρέπει να τα στηρίξω με κάποιο τρόπο και στην μάντρα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας! Να είστε πάντα καλά να μας συμβουλεύεται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν επικρατούν άνεμοι καλό θα ήταν να δέσετε τις άκρες πάνω στο πλέγμα. Εφ όσον τα φυτά είναι ψηλότερα από 1 μ. δεν χρειάζεται στήριξη πάνω στη μάντρα. Ίσως να μην χρειάζεται ούτε καν δέσιμο πάνω στο πλέγμα, όμως αν στην περιοχή οι άνεμοι είναι κάτι συνηθισμένο τότε κάντε μερικά δεσίματα. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία στο δέσιμο είναι το εξής: όποιο υλικό κι αν χρησιμοποιήσετε (πλαστικό, σύρμα κ.λπ.) μην σφίξετε τους βλαστούς αλλά τα στηρίγματά τους. Επίσης θυμηθείτε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ελέγξετε ξανά τα δέσιματα για να μην στραγγαλιστεί κάποιο κλαδί.

      Διαγραφή
  73. Ανώνυμος1/10/22 23:33

    Καλησπέρα και απο εμενα κυριε Ταξιαρχη. Θα ηθελα να ρωτησω κατι: εχω ενα ρυγχοσπερμο φυτεμενο στο χωμα ειναι περιπου τρια με τεσσερα μετρα ψηλό και θα ηθελα να μαθω αν μπορω να το μεταφυτεψω δλδ να το βγαλω απο εκει και να το βαλω 4 με 5 μετρα πιο μακριά. Αν γινεται ποτε και πως; Ευχαριστώ πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Ανώνυμος3/10/22 07:58

    Γεια σας. θα ηθελα να ρωτησω: εχω ενα ρυγχοσπερμο σε ενα κηπο ειναι περιπου 3-4 μετρα ψηλο και θα ηθελα να το βγαλω απο εκει και να το μεταφερω λιγα μετρα πιο περα αν γινεται ποτε και πως; ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η καλύτερη στιγμή είναι την άνοιξη. Πριν τη μετακίνηση θα κάνετε ένα «γερό» κλάδεμα» στο ρυγχόσπερμο. Θα ετοιμάστε τον λάκο στη νέα θέση. Στη συνέχεια θα πρέπει να σκάψετε όσο περισσότερο γίνεται ώστε να βγάλετε μάζι με το φυτό όσο μεγαλύτερη «μπάλα» χώματος είναι δυνατό. Το ζητούμενο είναι να βγάλετε από το χώμα μεγάλο μέρος του ριζικού συστήματος. Αν χρειαστεί, θα πρέπει να μεγαλώσετε τον λάκο στη νέα θέση. Όταν είναι και αυτός έτοιμος, θα βάλετε εκεί το φυτό. Δεν θα βάλετε λίπασμα αν δεν δείτε σημάδια νέας βλάστησης. Θα ποτίζετε όποτε το χώμα είναι στεγνό.
      Θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι εύκολη εργασία ενώ και το αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρα επιτυχημένο. Το καλύτερο θα ήταν να αφήσετε το ρυγχόσπερμο εκεί που είναι.

      Διαγραφή
  75. Ανώνυμος8/12/22 22:07

    Γειά σας,
    Θέλω να καλύψω έναν φράχτη συρματοπλέγματος ύψους 2μ με ρυγχοσπερμο. Είναι δύσκολο να επιζήσουν αν φυτευτούν τέλος Δεκέμβρη; Σκέφτομαι να πάρω κυρίως μικρά φυτά 8εκ, και μερικά 2 ετών. (Θα χρειαστώ τουλάχιστον 20..). Πόσα χρόνια να υπολογίσω ότι θα χρειαστούν να αναπτυχθούν; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μόνον αν βρίσκεστε σε κάποια περιοχή που σκεπάζεται με πάγο ή και χιόνι ίσως υπάρξει πρόβλημα φυτεύοντας τον Δεκέμβριο.
      Αν βρέχει, μην σκάψετε για τη φύτευση όσο το χώμα είναι λασπωμένο.
      Για την ανάπτυξή τους υπολογίστε ότι κάθε κλαδί τους θα μακραίνει περίπου 40- 50 εκ. κάθε χρόνο. Για παράδειγμα ας πούμε ότι έχουμε ένα ρυγχόσπερμο με ένα κεντρικό κλαδί και δύο μικρότερα πλάγια. Ένα χρόνο μετά το κεντρικό κλαδί θα είναι 40 εκ. πιο ψηλό ενώ τα δύο που έχουν πλάγια κατεύθυνση θα έχουν «πάει» 40 εκ. πιο πέρα. Αυτά ισχύουν εφ όσον όλες οι συνθήκες (έδαφος, καιρικές συνθήκες, φως) είναι κατάλληλες και είναι επαρκείς οι φροντίδες (πότισμα, λίπασμα) που εσείς τους παρέχετε.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  76. Ανώνυμος23/1/23 21:32

    Καλησπέρα σε ζαρντινιέρα με ανοιχτό πάτο που τοποθετείται πάνω σε χώμα, διαστάσεων ύψους 70εκ. Πλάτους 40εκ κ μήκους 100εκ. Μπορώ να βάλω 1 ρυχόσπερμο κ μια τριανταφυλλιά μεγάλη που φτάνει τα 2μετρα ύψους? Αν βάλω κ ένα γιασεμί είναι υπερβολή? Ο πάτος της ζαρτινιέρας είναι ανοιχτός άρα θα μπορούσαν οι ρίζες των 3 φυτών, εφόσον πάνε σε βάθος κάποια στιγμή να περάσουν στο έδαφος. Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τα πρώτα 1-2 χρόνια τα φυτά στη ζαρντινιέρα θα μπορέσουν να «σταθούν» και να αναπτυχθούν. Αργότερα όταν θα πρέπει οι ρίζες τους να πανε βαθύτερα ίσως και να αρχίσουν να ζορίζονται. Το βέβαιο είναι ότι το υπέργειο μέρος τους, δηλαδή κλαδιά, φύλλα και άνθη θα είναι πάρα πολύ στριμωγμένα και αυτό θα εμποδίσει την κανονική τους ανάπτυξη. Σημειώστε ότι και τα τρία φυτά που σας ενδιαφέρουν γίνονται πολυ μεγάλα. Η πρότασή μου είναι να βάλετε ένα μόνον φυτό στην «τρύπια» ζαρντινέρα. Ό,τι κι αν αποφασίστε μην ξεχνάτε ότι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία είναι και οι υπόλοιπες συνθήκες του περιβάλλοντος να είναι κατάλληλες για τα φυτά αυτά
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  77. Ανώνυμος30/7/23 22:46

    Καλησπέρα κ.Ανδριτσοπουλε .Ηθελα να σας ρωτησω , πρόκειται να φυτέψω ενα αναρριχόμενο για σκίαση αυλής σε ορεινό χωριό της Ηπείρου , σε σιδερένια κατασκευή ( κρεβάτα) . Επειδή οι επισκέψεις μας είναι αραιές και δεν υπάρχει η δυνατότητα τις συχνής φροντίδας , βρίσκομαι μεταξύ ρυγχοσπέρματος και Αμπέλοψης. Τί θα μου προτείνατε αν έχετε την καλωσύνη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η αμπέλοψη και το συγγενικό του σβάιτς είναι καλύτερες επιλογές από το ρυγχόσπερμο. Συγκριτικά με τα δύο πρώτα, το ρυγχόσπερμο είναι πολύ πιο απαιτητικό σε φροντίδες.

      Διαγραφή
  78. καλησπέρα σας κι απο μενα! φοβερο το blog σας και πολυ κατατοπιστικό! προσπάθησα να διαβάσω όσο το δυνατόν περισσότερα σχόλια πριν γράψω.
    Μου λύσατε πολλές απορίες, ειδικά για την ανάγκη της λίπανσης.
    Έχω ενα ρυγχόσπερμο 2 χρόνια τώρα. Μετακόμισα και πλέον θέλω να αρχίσω να το πλέκω στο μπαλκόνι. Το είχα μέχρι τώρα στην αρχική του γλάστρα, περίπου 30 υψος και διαμετρος 20, επειδή όπως είπα θέλω να αρχίσω να το πλέκω και ξέρω ότι η μεταφύτευση δεν θα είναι εύκολη, θέλω να το βάλω κατευθείαν στην "τελική" του γλάστρα η οποία ειναι αρκετά μεγάλη. Μου λένε ότι σε αυτό υπάρχει ρίσκο καθώς πρέπει η αλλαγή να γίνεται σταδιακά, αλλα μου είναι πολύ δύσκολο αυτό, καθώς δεν έχω βοηθητικά χέρια για να κάνω τις αλλαγές με ασφάλεια.
    Πρώτον θέλω και τη δική σας γνώμη πάνω σε αυτό, καθώς και συμβουλή για το σωστό χώμα. 1. να βάλω κάτω χαλίκια; 2. να βάλω κομποστ κ αν ναι που; στον πάτο; 3. να βάλω ποταμίσια άμμο; η να μην κάνω τίποτα απο όλα αυτα?
    Σας ευχαριστώ κ συγνώμη για το σεντόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η άμεση μεταφύτευση στην τελική γλάστρα δεν είναι ό,τι καλύτερο αλλά αφού υπάρχει πρόβλημα, προχωρήστε σε αυτή. Όμως να προσέχετε το πότισμα. Θα δίνετε νερό μόνον όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Επίσης βάλτε στον πυθμένα της γλάστρας ένα στρώμα από χαλίκι ή ελαφρόπετρα πάχους 5-6 εκ. Για να γεμίστε την υπόλοιπη γλάστρα χρησιμοποιήστε ένα καλής ποιότητας μείγμα χώματος για φυτά εξωτερικού χώρου απ' αυτά που θα βρείτε στο εμπόριο.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  79. Καλημέρα σας κύριε ανδριτσοπουλε...θα ήθελα να σας ρωτήσω ..μπορώ να φυτέψω το ρυγχοσπερμα που μόλις αγόρασα σε μια πολύ μεγάλη γλάστρα μαζί με κίτρινο γιασεμί;είναι συγγενικά είδη ;βεβαίως θα βρίσκονται στη βεράντα μου σε δυτικό μέρος κ θέλω να καλύψω ένα μεγάλο τοίχο...να το τολμήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το κίτρινο γιασεμί και το ρυγχόσπερμο δεν είναι συγγενικά φυτά όμως αυτό δεν έχει σημασία. Το σημαντικό είναι ο διαθέσιμος χώρος. Αν επρόκειτο να τα φυτέψετε στο έδαφος θα σας σύστηνα να τα βάλετε σε απόσταση 3-4 μ. μεταξύ τους. Αφού όμως μιλάμε για γλαστρικά φυτά τότε είναι καλύτερα να τα βάλετε σε δύο διαφορετικές γλάστρες. Επίσης έχετε υπ' όψη ότι το κίτρινο γιασεμί είναι ένας κρεμοκλαδής θάμνος και όχι αναρριχώμενο.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  80. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Όντως τα μεταφυτεψα σε διαφορετικές γλάστρες!!
    Μπορώ να σας ρωτήσω τώρα ...γιατί βγαίνουν μικρά μανιτάρια σε μια μεγάλη ζαρντινιέρα που έχω φυτέψει φασκόμηλο κ θυμάρι;ενώ έχω αλλάξει όλο το χώμα κ έχω ρίξει κ λίγο εδαφοβελτιωτικο!δε τα ποτίζω καθόλου το τελευταίο καιρό λόγω υπερβολικής υγρασίας το πρωί!! Κ διαπιστώνω επίσης ότι τα μικρά μου θαμνακια παραμένουν στάσιμα στην ανάπτυξη τους!
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τώρα είναι η ώρα των μανιταριών. Στην ορεινή Χαλκιδική, στα Γρεβενά και αλλού κάνουν «μανιταρογιορτές» αυτή την εποχή, γιατί όχι και στη ζαρντινιέρα σας. Στα σοβαρά τώρα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι το χώμα ή το εδαφοβελτιωτικό περιείχε σπόρια μανιταριών. Να είναι εδώδιμα; Δεν γνωρίζω απ' αυτά τα θέματα.
      Για το θέμα της ανάπτυξης δεν ξέρω τι να πω. Πότε τα φυτέψατε; Ήταν αγορασμένα από κάποιο φυτώριο;
      Περιμένω νέα σας. Όμως για να γράψετε, πατήστε «Απάντηση» και όχι «Προσθήκη σχολίου».

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.