23 Μαΐ 2011

Τα μυστικά του ρυγχοσπέρματος

Μοιάζει με γιασεμί, αλλά δεν είναι (φωτ. Τ.Α.)

Το ρυγχόσπερμο (Trachelospermum jasminoides) είναι ρυγχόσπερμο και δεν είναι γιασεμί. Τα φύλλα τους είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους που εύκολα τα ξεχωρίζει κανείς. Το ρυγχόσπερμα ανθίζει και αυτό το καλοκαίρι με λουλούδια που μπορεί να πει κανείς ότι μοιάζουν με του γιασεμιού ενώ σίγουρα το ανταγωνίζονται στο άρωμα. 
Δύο είναι τα μυστικά για να έχει επιτυχία το ρυγχόσπερμα: 

Χρειάζεται προστασία από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο της νότιας Ελλάδας. 
Θέλει τακτικές λιπάνσεις. Του χορηγούμε κάποιο πλήρες (με όλα τα θρεπτικά στοιχεία) λίπασμα. Αν είναι φυτεμένο στο χώμα θα χρειαστεί δύο δόσεις μία την άνοιξη και μία το φθινόπωρο. Αν είναι σε γλάστρα χρησιμοποιούμε υδατοδιαλυτό (σκόνη ή υγρό) πλήρες λίπασμα, το οποίο το δίνουμε στο φυτό κάθε 2-3 εβδομάδες απ' τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο. 

34 σχόλια:

 1. Εγω έχω στο μπαλκόνι μου 2, ένα σε κάθε πλευρά, να σκαρφαλώνουν σε πέργολες. Μόνο με καθάρισμα + προσεκτικό πότισμα έγιναν και τα 2 απίστευτα μέσα στα επόμενα χρόνια. Το άρωμα τους μάλιστα τον Μαϊο που ανθίζουν είναι απίστευτο. Τον τελευταίο καιρό όμως, τα φύλλα τους γίνονται κίτρινα - να υποθέσω οτι χρειάζονται σίδηρο ; Μπορούμε να δώσουμε λίπασμα την καλοκαιρινή περίοδο και αν οχι γιατί;

  Και κατί τελευταίο! Επειδή θα ήθελα να ετοιμάσω 2-3 γλάστρες απο τα φυτά αυτά πώς θα γίνει ο πολλαπλασιασμός ; Με καταβολάδα ή κόψιμο και φύτεμα ; Και πόσες μέρες θα χρειαστεί μέχρι να βγάλει ρίζα!

  Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι πολλές ερωτήσεις έχουν και πολλές απαντήσεις!
   1. Ο σίδηρος για τα φυτά είναι ένα ιχνοστοιχείο, δηλαδή ένα από εκείνα τα χημικά στοιχεία που είναι μεν απαραίτητα στα φυτά, σε πάρα πολύ μικρές ποσότητες δε. Το κιτρίνισμα στο ρυγχόσπερμο ίσως να οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου ίσως όμως η αιτία να είναι η έλλειψη κάποιου ή κάποιων άλλων ιχνοστοιχείων. Γι' αυτό καλό είναι το λίπασμα που δίνουμε ειδικά στο αυτό να περιέχει και ιχνοστοιχεία. Ορισμένα απ' αυτά και συγκεκριμένα: ο σίδηρος (Fe), το Μαγνήσιο (Mn), ο χαλκός (Cu), ο ψευδάργυρος (Zn), το βόριο (B) και το μολυβδαίνιο (Mo) έχουν ιδιαίτερη σημασία για το ρυγχόσπερμο.
   2. Δεν απαγορεύεται να δώσει κανείς λίπασμα το καλοκαίρι όμως κάτι τέτοιο δεν συμφέρει, ειδικά το διάστημα Ιουλίου και Αυγούστου που είναι η καρδιά του καλοκαιριού για την Ελλάδα. Η λίπανση θα ευνοήσει την εμφάνιση νέας βλάστησης σε μια δύσκολη περίοδο. Αρα, αν δώσετε λίπασμα θα πρέπει να είστε εκεί για να ποτίζετε το φυτό σας και να το προστατεύσετε από άλλες δυσκολίες όπως μια προσβολή τετράνυχου ή 2-3 μέρες με ισχυρούς και ξηρούς νοτιάδες.
   3. Το αναρριχώμενο αυτό πολλαπλασιάζεται με ημιξυλώδη μοσχεύματα το καλοκαίρι, με τους σπόρους του προς το τέλος του καλοκαιριού και με καταβολάδες προς το τέλος του καλοκαιριού. Για τα μοσχεύματα και τις καταβολάδες θα χρειαστούν περίπου 5-6 εβδομάδες. Με τη σπορά, θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο, μια και τα νεαρά φυτά θα πρέπει να μείνουν ένα χρόνο στα γλαστράκια πριν μεταφυτευθούν σε μεγαλύτερο φυτοδοχείο. Ο καλύτερος και πιο συνηθισμένος τρόπος είναι με μόσχευμα.
   Καλή επιτυχία!

   Διαγραφή
  2. Φίλε μου Ταξιάρχη είσαι κατατοπιστικότατος! Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου και τις πολύτιμες πληροφορίες σου! Το μόσχευμα θα χρειαστεί και ορμόνη πριν το φυτέψω ή απλώς κόψιμο, καθάρισμα και φύτεμα ;

   Διαγραφή
  3. Φυσικά και θα βάλεις ορμόνη ριζοβολίας και μάλιστα για ημιξυλώδη μοσχεύματα.
   Καλή συνέχεια!

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος9/6/15 01:09

  μπορει να αναρι χηθει σε 2 μ περγκολα κ μετα να απλωθει για σκιασει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ρυγχόσπερμο μπορεί να αναρριχηθεί σε ύψος 2 μ. και να απλωθεί μετά επάνω σε πέργκολα. Όμως δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις η καλύτερη επιλογή για αυτή τη δουλειά. Σε ηλιόλουστες και ανεμόπληκτες θέσεις περιοχών με πολύ ζεστό και ξηρό καλοκαίρι, μπορεί να υποφέρει τους 2-3 μήνες που κάνει ζέστη.

   Διαγραφή
 3. Εχω ρυγχόσπερμα σε διάφορα σημεία του κήπου μακριά το ένα από το άλλο. Το παλαιότερο,ηλικίας 15 ετών,που έχει φτιάξει έναν απίθανο φράχτη,τις τελευταίες μέρες παρουσιάζει αραίωση στο φύλλωμα. Τα φύλλα του παραμένουν καταπράσινα αλλά η πάνω πλευρά τους είναι άγρια και σκληρή σαν να την έχεις αλείψει με κόλλα.Τα νέα φυλλαράκια δεν έχουν πρόβλημα. Τι συμβαίνει; Τίνα Σ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατά κανόνα οι μελίγκρες αφήνουν μία κολλώδη ουσία πάνω στα φύλλα. Αλλά μου φαίνεται απίθανο να υπήρχαν μελίγκρες με τη ζέστη που έκανε όλο το Σεπτέμβριο. Όμως η εικόνα που περιγράφετε μαζί με την παρουσία μαύρης -σαν καπνιά- σκόνης, πάνω στα φύλλα, προκαλείται από μύκητες που εγκαθίστανται πάνω στα φύλλα, ως συνέπεια παλιότερης προσβολής από διάφορα έντομα. Οι μύκητες αυτοί δεν κάνουν άμεση ζημιά στο φυτό αλλά έμμεση. Δηλαδή το αδυνατίζουν μια και η «καπνιά» μειώνει τη φωτοσύνθεση. Κοιτάξτε προσεκτικά τα φύλλα για να εντοπίσετε έντομα.
   Περιμένω νέα σας.

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος10/3/16 21:20

  Έχω ένα ρυγχόσπερμο εδώ και περίπου έναν χρόνο, στο Πολυδένδρι Αττικής. Ο λόγος που επέλεξα το συγκεκριμένο φυτό είναι η αντοχή του στο κρύο, μια που στην περιοχή αυτή ο χειμώνας είναι δύσκολος, με χιόνια, βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες. Σχεδόν κάθε σπίτι έχει ρυγχόσπερμο που ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα παραμένει καταπράσινο και χάνει ελάχιστα φύλλα. Το φυτέψαμε στον νότιο κήπο ανάμεσα σε μια ανθοκυδωνιά (τσιντόνια) και μια χιονόμπαλα, κοντά στα κάγκελα, και πλέξαμε το μοναδικό του κλωνάρι εκεί, ώστε να μπορεί να απλωθεί. Το σημείο είναι αρκετά ηλιόλουστο και το καλοκαίρι ποτίζεται με μπεκ. Το σπίτι βρίσκεται σε λόφο και φυσάει αρκετά, ιδιαίτερα τον χειμώνα. Ωστόσο, πέρυσι την άνοιξη και το καλοκαίρι είχε ελάχιστη ανάπτυξη, έβγαλε πολύ λίγα φύλλα και λουλούδια, παρέμεινε σχεδόν όπως το είχα αγοράσει από την ανθοκομική έκθεση. Από το φθινόπωρο τα φύλλα του άρχισαν να κιτρινίζουν και να κοκκινίζουν και τώρα πλέον είναι ελάχιστα. Δεν δείχνει σημάδια ανάπτυξης νέων βλαστών, όπως βλέπω να συμβαίνει τώρα την άνοιξη σε άλλα ρυγχοσπέρματα της περιοχής, που παρέμειναν όλο τον χειμώνα θαλερά και τώρα αρχίζουν ξανά να "ξυπνούν". Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το χώμα στον κήπο δεν είναι ιδιαίτερα γόνιμο και γενικότερα τα φυτά μας αναπτύσσονται αργά και δεν είναι τόσο εύρωστα όσο θα ήθελα. Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω τόσο για το ρυγχόσπερμο όσο και για τη λίπανση του κήπου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπορώ να φανταστώ αιτίες που δικαιολογούν την μικρή ανάπτυξη την περασμένη χρονιά. Για παράδειγμα, φυτά που είναι για καιρό στην ίδια γλάστρα και φυτεύονται στο έδαφος δυσκολεύονται να αναπτυχθούν τον πρώτο καιρό. Δεν λέω ότι αυτό ισχύει για την περίπτωσή σας, είναι μόνον μία πιθανή εξήγηση. Πάντως εικόνα ίδια με την περιγραφή σας έχουν στο τέλος του χειμώνα ρυγχοσπέρματα που βρίσκονται σε άγονο (χωρίς θρεπτικά στοιχεία) έδαφος και δεν ποτίζονται κανονικά.
   Η λύση είναι τακτικό πότισμα, χωρίς υπερβολές, και λίπανση.
   Η καλά χωνεμένη κοπριά ή το κομπόστ είναι καλά υλικά, βελτιώνουν το χώμα και δίνουν θρεπτικά στοιχεία στα φυτά. Όμως έχουν υψηλό κόστος. Η κοπριά έχει τα μειονεκτήματα ότι μπορεί να περιέχει σπόρους αγριόχορτων και ότι δεν ξέρεις αν είναι καλά χωνεμένη. Το κομπόστ δεν έχει τέτοια προβλήματα κι αν το φτιάχνετε στον κήπο έχει ελάχιστο κόστος. Τα χημικά λιπάσματα είναι φτηνά, περιέχουν θρεπτικά στοιχεία αλλά δεν βελτιώνουν το χώμα. Τα οργανικά κάνουν και τα δύο αλλά είναι πιο ακριβά. Τέλος, σημειώστε ότι τίποτε δεν σας εμποδίζει να συνδυάστε τέτοια υλικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να βάζετε κοπριά σε όλα τα φυτά στο τέλος του φθινόπωρου, κομπόστ όποτε θέλετε και σε όποια φυτά θέλετε και κάποιο λίπασμα (οργανικό ή μη) την άνοιξη.

   Διαγραφή
 5. Ανώνυμος25/4/16 03:58

  Γεια σας! Μόλις ανακάλυψα την ιστοσελίδα σας και ομολογώ ότι είμαι πολύ εντυπωσιασμένος! Συνεχίστε έτσι την καλή δουλειά! Μια ερώτηση ήθελα να κάνω κ εγώ για το δικό μου ρυγχόσπερμο. Εχω φυτέψει 2 σε 1 ζαρντινιέρα, αριστερά-δεξιά, το ένα πάει περίφημα, το άλλο μου πέθανε, ζάρωσαν και μαύρισαν τα φύλλα του και ο κορμός του έγινε ξερός !!! Σε όσους το είπα μου δώσαν συγχαρητήρια γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να ξεράνεις ρυγχόσπερμο, και κανείς δεν ξέρει πως στην ευχή το κατάφερα αυτό!!! Η μόνη ιδέα που μου έχουν δώσει είναι να σάπισε από τις πολλές βροχές/χαλάζι που είχαμε στη θεσσαλονίκη για 1 εβδομάδα τον Φεβρουάριο, αλλά γιατί να σαπίσει μόνο το ένα!!! Οξύμωρο? Θα ήθελα πάρα πολύ να μου πείτε κ εσείς την γνώμη σας! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
   Σίγουρα θέλω και εγώ μερίδιο απ' τα συγχαρητήρια. Έχω χαλάσει ένα όταν το φύτεψα κοντά σε κάποια μεγαλύτερα αναρριχώμενα, κι άλλο ένα που μου το έφαγαν τα κουνελάκια του γείτονα.
   Στα δικά σας τώρα: μου φαίνεται απίθανο να σάπισε το ένα απ' τα δύο, εκτός κι αν η ζαρντινιέρα βρίσκεται σε επικλινή επιφάνεια. Μήπως ο χώρος της ζαρντινιέρας ήταν μικρός για δύο φυτά; Επίσης, αν η ζημιά έγινε λίγο καιρό αφού τα φυτέψατς μπορεί κάτι να μην πήγε καλά κατά τη φύτευση.

   Διαγραφή
 6. Καλησπέρα σας,

  Μόλις ανακάλυψα και γω τη σελίδα σας και έχω πολλές απορίες σχετικά με τα φυτά που επιχειρώ να καλλιεργήσω...αλλά ας ξεκινήσω με το ρυγχόσπερμο. Αγόρασα ένα πολύ πρόσφατα, περίπου ένα μήνα πριν, αλλά το έχω ακόμα στη μικρή γλαστρούλα του φυτωρίου που είχε όταν το αγόρασα. Θα μπορούσα να το μεταφυτέψω τώρα σε μια μεγάλη ζαρντινιέρα ή θα πρέπει να περιμένω τον Σεππτέμβρη για να περάσουν οι μεγάλες ζέστες??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά αντιμετωπίζω κάποια προβλήματα αυτές τις μέρες.
   Θα ήταν καλύτερα να περιμένετε μέχρι το Σεπτέμβριο. Αλλά αν δείτε ότι η γλάστρα στεγνώνει πάρα πολύ γρήγορα (ότι θέλει πότισμα δύο φορές τη μέρα, για παράδειγμα), τότε θα αναγκαστείτε να τη μεταφυτεύσετε τώρα.

   Διαγραφή
 7. Γεια και απο εμενα,θα ήθελα να κανω μια ερωτηση γιατι εχω αρχίσει να ανησηχω !!!!
  Λοιπον πριν απο 3 βδομαδες με ενα μηνα πηρα ενα ρυγχοσμερμο το μεταφυτευσα σε μεγαλη γλαστρα (πανω κατω 20 κιλα) φροντισα να εχει καλη αποστραγκιση και το χωμα ειναι ειδη εμπλουτισμενο με λιπασμα που διαρκει για 8 εβδομαδες ....Τωρα το προβλημα μου ειναι οτι τα ματια που εχει για να βγαλει νεα φυλαρακια στην κορυφη κολανε λεσ και τα εχεις περασει με κολα τουπολοιπο ειναι μια χαρα καταπρασινο γεματο φυλλα και συνεχιζει να ψηλωνει,παρολα αυτα σημερα αρατηρισα δυο ζουζουνια λευκοκιτρινα τοσο μικρα οσο το πισω μερος μια βελονας ειχαν σχημα οβαλ και πολλα ποδια δεν ξερω αν ειναι κατι κακο παντως συγουρα δεν ειναι μελιγκρα γτ εψαξα ολο το φυτο (μην νομιζετε οτι εχω ματι γερακιου απλα ηταν στο καφε κοματι του φυτου και ετσι το παρατηρησα) και κατι ακομα ειναι οτι μερικα φυλλα πανω στο φυτο εχουν ψηλοζαρωσει οχι πολυ και ειναι πολυ λιγα δηλαδη περιπου 10 σε ολο το φυτο ......
  Ευχαριστω εκ των προτερον
  Μαρια!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το γεγονός ότι χάλασαν μερικά φύλλα ήταν αναμενόμενο γιατί είναι συνέπεια του λεγόμενου μεταφυτευτικού στρες. Δηλαδή, όταν μεταφυτεύουμε ό,τι κι αν κάνουμε όλο και κάποιες ρίζες θα κοπούν με μεγαλύτερες ή μικρότερες συνέπειες στο φυτό. Τα «λευκοκίτρινα ζουζούνια» δεν μου λένε κάτι. Αν μπορείτε στείλτε φωτ. στο e-mail που φαίνεται στη δεξιά στήλη.

   Διαγραφή
 8. ΣΑΚΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ5/8/16 23:30

  καλησπερα και απο εμενα . Πρωτη φορα γραφω και θα ηθελα αν μπορειτε να μου λυσετε μια απορια. Εχω ρυγχοσπερμα σε δυο μεγαλες γλαστρες. Τα φυλλα καταπρασινα και γεματε ανθη. Ξαφνικα σε μια βδομαδα τα ανθη εξαφανιστικαν ενω τα φυλλα ειναι καταπρασινα και γεματα υγεια και τα φυτα μεγαλωνουν γοργα. Τι μπορει να συμβαινει ? Ευχαριστω εκ των προτερων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα λουλούδια κάποια στιγμή τελειώνουν και πέφτουν. Θα περιμένετε το επόμενο κύμα ανθοφορίας, μάλλον προς το τέλος της επόμενης άνοιξης.
   Αν εννοείτε ότι τα άνθη κράτησαν μόνον μία εβδομάδα, ίσως η αιτία να είναι κάποιο λίπασμα που βάλατε ή κάποια αλλαγή στο πότισμα. Επίσης η ζέστη και ο δυνατός ήλιος μειώνουν τη διάρκεια της ανθοφορίας. Ταιριάζει κάτι απ' αυτά στην περίπτωσή σας;

   Διαγραφή
 9. Ανώνυμος19/10/16 09:00

  Κοκκινιζουν τα φύλλα στο ρυγχοσπερμο, γιατί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πότε δώσατε λίπασμα τελευταία φορά, τι είδους και σε τι ποσότητα;

   Διαγραφή
 10. Απαντήσεις
  1. Κάποιο που θα περιέχει όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία, άζωτο (Ν), φώσφορο (Ρ) και κάλιο (Κ). Μέσα σε παρένθεση είναι τα σύμβολά τους. Καλή χρονιά!

   Διαγραφή
 11. χαιρετώ κύριε Ταξιάρχη.
  Έχω σε μικρή αυλή ριχοσπέρματα που τα κλαδιά του είναι περιτυλιγμένα στα κάγκελα του φράχτη .....είναι πολύ ωραία βέβαια αλλά σκούριασαν τα κάγκελα.
  Πέρυσι έκανα μία καλή αραίωση αλλά σκέφτομαι να κλαδέψω εντελώς τα κλαδιά του και να τα αφήσω σαν θαμνάκια στον τοίχο απλά κουρεύοντας μόνο το πάνω μέρος .
  Εσείς τι λέτε πως μπορώ να τα κάνω σαν μικρά δεντράκια στον κήπο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεδομένου ότι το ρυγχόσπερμα είναι ένα ζωηρό αναρριχώμενο μου φαίνεται δύσκολο να τα καταφέρετε να μετατρέψετε τα δικά σας σε «θαμνάκια» ή σε «δεντράκια». Κι αν το καταφέρετε θα χάνετε κάθε χρόνο την ανθοφορία τους λόγω των συχνών κλαδεμάτων που θα χρειαστούν. Πιο πρακτικό μου φαίνεται το εξής: Κάνετε ένα γερό κλάδεμα (άρα χάνετε την ανθοφορία μιας χρονιάς και κάμποση πρασινάδα). Αμέσως μετά κάνετε ένα καλό βάψιμο στα κάγκελα το οποίο θα κρατήσει μερικά χρόνια. Όταν έρθει η ώρα ξανακλαδεύετε και πάει λέγοντας.

   Διαγραφή
 12. γεια σας κύριε Ταξιάρχη,
  έχω ένα ριχοσπερμα περίπου 2 χρόνια...το πότισα πριν δύο μέρες και είχε όλα του τα φύλλα και τα άνθη και έδειχνε πως ήταν υγιειες όμως σήμερα μετά από δύο μέρες έπεσαν σχεδόν όλα τα φύλλα και έχουν μαραζώσει τα άνθη τι φταίει και τι μπορώ να κάνω ??
  Σας ευχαριστώ πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι του κάνατε και το στενοχωρήσατε;
   Πείτε μου παρακαλώ:
   Αυτό το ρυγχόσπερμο είναι σε γλάστρα; Αν ναι, πότε το μεταφυτεύσατε; Κάθε πότε του βάζετε λίπασμα; Πότε βάλατε τελευταία φορά; Τα φύλλα που έπεσαν είναι παλιά;

   Διαγραφή
 13. Καλησπερα! Εμενα το ρυγχοσπερμο μου παρουσιαζει μαυρες κηλιδες σε οσα φυλλα του εχουν απομεινει,φαινεται ξεραμενο και στις ακρες των κλαδιων του υπαρχει κατι σαν ασπρη κλωστη.Ακομη,οταν ακουμπω τα φυλλα του νιωθω οτι υπαρχει σκονη . Οταν ηταν κρυος ο καιρος δεν το ποτιζα καθολου.Τωρα που εχει ανοιξει το ποτιζω τακτικα. Οσα καινουρια φυλλα εχουν βγει δεν ειναι 'φρεσκα'. Θυμιζουν πιο πολυ παλια. Εχετε καποια συμβουλη;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας. Αυτό που περιγράφετε με τα νέα φύλλα που μοιάζουν παλιά, είναι η εικόνα ενός φυτού που έμεινε χωρίς φροντίδα. Παρακαλώ πείτε μερικά πράγματα ακόμη:
   Αυτό το ρυγχόσπερμο είναι σε γλάστρα ή στο χώμα του κήπου; Κάθε πότε του δίνετε λίπασμα;
   Η σκόνη μπορεί να είναι απλώς σκόνη απ' αυτή που υπάρχει γύρω μας.

   Διαγραφή
  2. Ειναι σε γλαστρα. Δεν ειχα βαλει ποτε λιπασμα μεχρι την προηγουμενη εβδομαδα(που εβαλα μια φορα). Το εχω 2 χρονια και περσυ ειχε ανθισει κανονικα παρολο που του ειχα φερθει με τον ιδιο τροπο. Αυτες τις μερες βγαζει νεα φυλλα,ειδικα στα πιο χαμηλα κλαδακια, αλλα δεν ειναι 'φρεσκα' κι ανοιχτοπρασινα. Σας ευχαριστω πολυ!!

   Διαγραφή
  3. Φυτά που βρίσκονται μέσα σε γλάστρα δεν γίνεται να αναπτυχθούν χωρίς να τους δώσουμε εμείς λίπασμα, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βρουν τροφή. Πιο κάτω, ανάμεσα στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ, θα βρείτε και μία για το λίπασμα. Διαβάστε τις σχετικές αναρτήσεις δίνονται προσοχή σε αυτή που αφορά τα γλαστρικά φυτά.

   Διαγραφή
 14. Καλησπέρα και χίλια μπραβο που γεμίζεις με τις γνώσεις σου εμας τους άσχετους...λοιπόν εχω ενα ριχοσπερμα σε μεγαλη γλάστρα σε ημισκιερο μέρος...του βαζω λίπασμα 20-20-20+ΤΕ καθε 20 μερες...ενώ ολο τον χειμώνα ηταν καταπρασινο(και περάσαμε πολυ βαρύ χειμώνα με χιόνια και πολυ χαμηλές θερμοκρασίες)τωρα εχει χασει σχεδόν ολα του τα φυλλα και ειναι τιγκα στο μπουμπουκι(δεν εχει ανοίξει ακομα κανενα)ολα τα αναρριχώμενα που εχω εχουν την ιδια σχεδόν εικονα(αγιοκλιμα,γιασεμί μονο που αυτα εχουν τρελη ανθοφορία)πρεπει να ανησυχήσω για τα φυλλα τους ή να τα φτύσω να μην τα ματιασω για την ανθοφορία τους;;;;;Ευχαριστω εκ των προτέρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η τρελλή ανθοφορία οφείλεται στον βαρύ χειμώνα. Να ανησυχήσεις για τα φύλλα, αν μαζί με τα παλιά έπεσαν και τα νεαρά, φρέσκα και τρυφερά φυλλαράκια. Η φυλλόπτωση ενός μέρους των παλιών μπορεί να οφείλεται στο ότι απλώς «ήρθε η ώρα τους», γέρασαν δηλαδή. Όμως θυμήσου μήπως συνέβει κάτι απ' αυτά: Πήρε το ρυγχόσπερμο κάποια δόση λίπασματος ενώ ήταν απότιστο. Υπήρξε κάποιο πρόβλημα με το νερό όπως: υπερβολικό ή ελλειπές πότισμα, κακή στράγγιση της γλάστρας;

   Διαγραφή
 15. Βασιλική Λαζάρου12/5/17 21:25

  Καλησπέρα ευχαριστουμε για τις συμβουλές που μας δίνετε. Εχω και εγώ ένα ρυγχοσπερμο εδώ και 2.5 χρόνια σε μεγάλη γλαστρα.Ενω πηγαίνει πολύ καλά φέτος παρατήρησα οτι άρχισε να βγάζει νέα φύλλα και ήταν έτοιμο να ανθίσει όμως σταμάτησε και δείχνει σαν κουρασμένο. Δίνω λίπασμα αρκετά κανονικα απλά νομιζω οτι μπορεί να του στερησα λίγο το ποτισμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το λίπασμα που δίνετε είναι σε μορφή κόκκων ή είναι κάποιο υδατοδιαλυτό;

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.