Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

Τα μυστικά του ρυγχοσπέρματος

Μοιάζει με γιασεμί, αλλά δεν είναι (φωτ. Τ.Α.)

Το ρυγχόσπερμο (Trachelospermum jasminoides) είναι ρυγχόσπερμο και δεν είναι γιασεμί. Τα φύλλα τους είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους που εύκολα τα ξεχωρίζει κανείς. Το ρυγχόσπερμα ανθίζει και αυτό το καλοκαίρι με λουλούδια που μπορεί να πει κανείς ότι μοιάζουν με του γιασεμιού ενώ σίγουρα το ανταγωνίζονται στο άρωμα. 
Δύο είναι τα μυστικά για να έχει επιτυχία το ρυγχόσπερμα: 

Χρειάζεται προστασία από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο της νότιας Ελλάδας. 
Θέλει τακτικές λιπάνσεις. Του χορηγούμε κάποιο πλήρες (με όλα τα θρεπτικά στοιχεία) λίπασμα. Αν είναι φυτεμένο στο χώμα θα χρειαστεί δύο δόσεις μία την άνοιξη και μία το φθινόπωρο. Αν είναι σε γλάστρα χρησιμοποιούμε υδατοδιαλυτό (σκόνη ή υγρό) πλήρες λίπασμα, το οποίο το δίνουμε στο φυτό κάθε 2-3 εβδομάδες απ' τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο. 

83 σχόλια:

 1. Εγω έχω στο μπαλκόνι μου 2, ένα σε κάθε πλευρά, να σκαρφαλώνουν σε πέργολες. Μόνο με καθάρισμα + προσεκτικό πότισμα έγιναν και τα 2 απίστευτα μέσα στα επόμενα χρόνια. Το άρωμα τους μάλιστα τον Μαϊο που ανθίζουν είναι απίστευτο. Τον τελευταίο καιρό όμως, τα φύλλα τους γίνονται κίτρινα - να υποθέσω οτι χρειάζονται σίδηρο ; Μπορούμε να δώσουμε λίπασμα την καλοκαιρινή περίοδο και αν οχι γιατί;

  Και κατί τελευταίο! Επειδή θα ήθελα να ετοιμάσω 2-3 γλάστρες απο τα φυτά αυτά πώς θα γίνει ο πολλαπλασιασμός ; Με καταβολάδα ή κόψιμο και φύτεμα ; Και πόσες μέρες θα χρειαστεί μέχρι να βγάλει ρίζα!

  Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι πολλές ερωτήσεις έχουν και πολλές απαντήσεις!
   1. Ο σίδηρος για τα φυτά είναι ένα ιχνοστοιχείο, δηλαδή ένα από εκείνα τα χημικά στοιχεία που είναι μεν απαραίτητα στα φυτά, σε πάρα πολύ μικρές ποσότητες δε. Το κιτρίνισμα στο ρυγχόσπερμο ίσως να οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου ίσως όμως η αιτία να είναι η έλλειψη κάποιου ή κάποιων άλλων ιχνοστοιχείων. Γι' αυτό καλό είναι το λίπασμα που δίνουμε ειδικά στο αυτό να περιέχει και ιχνοστοιχεία. Ορισμένα απ' αυτά και συγκεκριμένα: ο σίδηρος (Fe), το Μαγνήσιο (Mn), ο χαλκός (Cu), ο ψευδάργυρος (Zn), το βόριο (B) και το μολυβδαίνιο (Mo) έχουν ιδιαίτερη σημασία για το ρυγχόσπερμο.
   2. Δεν απαγορεύεται να δώσει κανείς λίπασμα το καλοκαίρι όμως κάτι τέτοιο δεν συμφέρει, ειδικά το διάστημα Ιουλίου και Αυγούστου που είναι η καρδιά του καλοκαιριού για την Ελλάδα. Η λίπανση θα ευνοήσει την εμφάνιση νέας βλάστησης σε μια δύσκολη περίοδο. Αρα, αν δώσετε λίπασμα θα πρέπει να είστε εκεί για να ποτίζετε το φυτό σας και να το προστατεύσετε από άλλες δυσκολίες όπως μια προσβολή τετράνυχου ή 2-3 μέρες με ισχυρούς και ξηρούς νοτιάδες.
   3. Το αναρριχώμενο αυτό πολλαπλασιάζεται με ημιξυλώδη μοσχεύματα το καλοκαίρι, με τους σπόρους του προς το τέλος του καλοκαιριού και με καταβολάδες προς το τέλος του καλοκαιριού. Για τα μοσχεύματα και τις καταβολάδες θα χρειαστούν περίπου 5-6 εβδομάδες. Με τη σπορά, θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο, μια και τα νεαρά φυτά θα πρέπει να μείνουν ένα χρόνο στα γλαστράκια πριν μεταφυτευθούν σε μεγαλύτερο φυτοδοχείο. Ο καλύτερος και πιο συνηθισμένος τρόπος είναι με μόσχευμα.
   Καλή επιτυχία!

   Διαγραφή
  2. Φίλε μου Ταξιάρχη είσαι κατατοπιστικότατος! Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου και τις πολύτιμες πληροφορίες σου! Το μόσχευμα θα χρειαστεί και ορμόνη πριν το φυτέψω ή απλώς κόψιμο, καθάρισμα και φύτεμα ;

   Διαγραφή
  3. Φυσικά και θα βάλεις ορμόνη ριζοβολίας και μάλιστα για ημιξυλώδη μοσχεύματα.
   Καλή συνέχεια!

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος9/6/15 01:09

  μπορει να αναρι χηθει σε 2 μ περγκολα κ μετα να απλωθει για σκιασει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ρυγχόσπερμο μπορεί να αναρριχηθεί σε ύψος 2 μ. και να απλωθεί μετά επάνω σε πέργκολα. Όμως δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις η καλύτερη επιλογή για αυτή τη δουλειά. Σε ηλιόλουστες και ανεμόπληκτες θέσεις περιοχών με πολύ ζεστό και ξηρό καλοκαίρι, μπορεί να υποφέρει τους 2-3 μήνες που κάνει ζέστη.

   Διαγραφή
 3. Εχω ρυγχόσπερμα σε διάφορα σημεία του κήπου μακριά το ένα από το άλλο. Το παλαιότερο,ηλικίας 15 ετών,που έχει φτιάξει έναν απίθανο φράχτη,τις τελευταίες μέρες παρουσιάζει αραίωση στο φύλλωμα. Τα φύλλα του παραμένουν καταπράσινα αλλά η πάνω πλευρά τους είναι άγρια και σκληρή σαν να την έχεις αλείψει με κόλλα.Τα νέα φυλλαράκια δεν έχουν πρόβλημα. Τι συμβαίνει; Τίνα Σ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατά κανόνα οι μελίγκρες αφήνουν μία κολλώδη ουσία πάνω στα φύλλα. Αλλά μου φαίνεται απίθανο να υπήρχαν μελίγκρες με τη ζέστη που έκανε όλο το Σεπτέμβριο. Όμως η εικόνα που περιγράφετε μαζί με την παρουσία μαύρης -σαν καπνιά- σκόνης, πάνω στα φύλλα, προκαλείται από μύκητες που εγκαθίστανται πάνω στα φύλλα, ως συνέπεια παλιότερης προσβολής από διάφορα έντομα. Οι μύκητες αυτοί δεν κάνουν άμεση ζημιά στο φυτό αλλά έμμεση. Δηλαδή το αδυνατίζουν μια και η «καπνιά» μειώνει τη φωτοσύνθεση. Κοιτάξτε προσεκτικά τα φύλλα για να εντοπίσετε έντομα.
   Περιμένω νέα σας.

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος10/3/16 21:20

  Έχω ένα ρυγχόσπερμο εδώ και περίπου έναν χρόνο, στο Πολυδένδρι Αττικής. Ο λόγος που επέλεξα το συγκεκριμένο φυτό είναι η αντοχή του στο κρύο, μια που στην περιοχή αυτή ο χειμώνας είναι δύσκολος, με χιόνια, βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες. Σχεδόν κάθε σπίτι έχει ρυγχόσπερμο που ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα παραμένει καταπράσινο και χάνει ελάχιστα φύλλα. Το φυτέψαμε στον νότιο κήπο ανάμεσα σε μια ανθοκυδωνιά (τσιντόνια) και μια χιονόμπαλα, κοντά στα κάγκελα, και πλέξαμε το μοναδικό του κλωνάρι εκεί, ώστε να μπορεί να απλωθεί. Το σημείο είναι αρκετά ηλιόλουστο και το καλοκαίρι ποτίζεται με μπεκ. Το σπίτι βρίσκεται σε λόφο και φυσάει αρκετά, ιδιαίτερα τον χειμώνα. Ωστόσο, πέρυσι την άνοιξη και το καλοκαίρι είχε ελάχιστη ανάπτυξη, έβγαλε πολύ λίγα φύλλα και λουλούδια, παρέμεινε σχεδόν όπως το είχα αγοράσει από την ανθοκομική έκθεση. Από το φθινόπωρο τα φύλλα του άρχισαν να κιτρινίζουν και να κοκκινίζουν και τώρα πλέον είναι ελάχιστα. Δεν δείχνει σημάδια ανάπτυξης νέων βλαστών, όπως βλέπω να συμβαίνει τώρα την άνοιξη σε άλλα ρυγχοσπέρματα της περιοχής, που παρέμειναν όλο τον χειμώνα θαλερά και τώρα αρχίζουν ξανά να "ξυπνούν". Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το χώμα στον κήπο δεν είναι ιδιαίτερα γόνιμο και γενικότερα τα φυτά μας αναπτύσσονται αργά και δεν είναι τόσο εύρωστα όσο θα ήθελα. Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω τόσο για το ρυγχόσπερμο όσο και για τη λίπανση του κήπου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπορώ να φανταστώ αιτίες που δικαιολογούν την μικρή ανάπτυξη την περασμένη χρονιά. Για παράδειγμα, φυτά που είναι για καιρό στην ίδια γλάστρα και φυτεύονται στο έδαφος δυσκολεύονται να αναπτυχθούν τον πρώτο καιρό. Δεν λέω ότι αυτό ισχύει για την περίπτωσή σας, είναι μόνον μία πιθανή εξήγηση. Πάντως εικόνα ίδια με την περιγραφή σας έχουν στο τέλος του χειμώνα ρυγχοσπέρματα που βρίσκονται σε άγονο (χωρίς θρεπτικά στοιχεία) έδαφος και δεν ποτίζονται κανονικά.
   Η λύση είναι τακτικό πότισμα, χωρίς υπερβολές, και λίπανση.
   Η καλά χωνεμένη κοπριά ή το κομπόστ είναι καλά υλικά, βελτιώνουν το χώμα και δίνουν θρεπτικά στοιχεία στα φυτά. Όμως έχουν υψηλό κόστος. Η κοπριά έχει τα μειονεκτήματα ότι μπορεί να περιέχει σπόρους αγριόχορτων και ότι δεν ξέρεις αν είναι καλά χωνεμένη. Το κομπόστ δεν έχει τέτοια προβλήματα κι αν το φτιάχνετε στον κήπο έχει ελάχιστο κόστος. Τα χημικά λιπάσματα είναι φτηνά, περιέχουν θρεπτικά στοιχεία αλλά δεν βελτιώνουν το χώμα. Τα οργανικά κάνουν και τα δύο αλλά είναι πιο ακριβά. Τέλος, σημειώστε ότι τίποτε δεν σας εμποδίζει να συνδυάστε τέτοια υλικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να βάζετε κοπριά σε όλα τα φυτά στο τέλος του φθινόπωρου, κομπόστ όποτε θέλετε και σε όποια φυτά θέλετε και κάποιο λίπασμα (οργανικό ή μη) την άνοιξη.

   Διαγραφή
 5. Ανώνυμος25/4/16 03:58

  Γεια σας! Μόλις ανακάλυψα την ιστοσελίδα σας και ομολογώ ότι είμαι πολύ εντυπωσιασμένος! Συνεχίστε έτσι την καλή δουλειά! Μια ερώτηση ήθελα να κάνω κ εγώ για το δικό μου ρυγχόσπερμο. Εχω φυτέψει 2 σε 1 ζαρντινιέρα, αριστερά-δεξιά, το ένα πάει περίφημα, το άλλο μου πέθανε, ζάρωσαν και μαύρισαν τα φύλλα του και ο κορμός του έγινε ξερός !!! Σε όσους το είπα μου δώσαν συγχαρητήρια γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να ξεράνεις ρυγχόσπερμο, και κανείς δεν ξέρει πως στην ευχή το κατάφερα αυτό!!! Η μόνη ιδέα που μου έχουν δώσει είναι να σάπισε από τις πολλές βροχές/χαλάζι που είχαμε στη θεσσαλονίκη για 1 εβδομάδα τον Φεβρουάριο, αλλά γιατί να σαπίσει μόνο το ένα!!! Οξύμωρο? Θα ήθελα πάρα πολύ να μου πείτε κ εσείς την γνώμη σας! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
   Σίγουρα θέλω και εγώ μερίδιο απ' τα συγχαρητήρια. Έχω χαλάσει ένα όταν το φύτεψα κοντά σε κάποια μεγαλύτερα αναρριχώμενα, κι άλλο ένα που μου το έφαγαν τα κουνελάκια του γείτονα.
   Στα δικά σας τώρα: μου φαίνεται απίθανο να σάπισε το ένα απ' τα δύο, εκτός κι αν η ζαρντινιέρα βρίσκεται σε επικλινή επιφάνεια. Μήπως ο χώρος της ζαρντινιέρας ήταν μικρός για δύο φυτά; Επίσης, αν η ζημιά έγινε λίγο καιρό αφού τα φυτέψατς μπορεί κάτι να μην πήγε καλά κατά τη φύτευση.

   Διαγραφή
 6. Καλησπέρα σας,

  Μόλις ανακάλυψα και γω τη σελίδα σας και έχω πολλές απορίες σχετικά με τα φυτά που επιχειρώ να καλλιεργήσω...αλλά ας ξεκινήσω με το ρυγχόσπερμο. Αγόρασα ένα πολύ πρόσφατα, περίπου ένα μήνα πριν, αλλά το έχω ακόμα στη μικρή γλαστρούλα του φυτωρίου που είχε όταν το αγόρασα. Θα μπορούσα να το μεταφυτέψω τώρα σε μια μεγάλη ζαρντινιέρα ή θα πρέπει να περιμένω τον Σεππτέμβρη για να περάσουν οι μεγάλες ζέστες??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά αντιμετωπίζω κάποια προβλήματα αυτές τις μέρες.
   Θα ήταν καλύτερα να περιμένετε μέχρι το Σεπτέμβριο. Αλλά αν δείτε ότι η γλάστρα στεγνώνει πάρα πολύ γρήγορα (ότι θέλει πότισμα δύο φορές τη μέρα, για παράδειγμα), τότε θα αναγκαστείτε να τη μεταφυτεύσετε τώρα.

   Διαγραφή
 7. Γεια και απο εμενα,θα ήθελα να κανω μια ερωτηση γιατι εχω αρχίσει να ανησηχω !!!!
  Λοιπον πριν απο 3 βδομαδες με ενα μηνα πηρα ενα ρυγχοσμερμο το μεταφυτευσα σε μεγαλη γλαστρα (πανω κατω 20 κιλα) φροντισα να εχει καλη αποστραγκιση και το χωμα ειναι ειδη εμπλουτισμενο με λιπασμα που διαρκει για 8 εβδομαδες ....Τωρα το προβλημα μου ειναι οτι τα ματια που εχει για να βγαλει νεα φυλαρακια στην κορυφη κολανε λεσ και τα εχεις περασει με κολα τουπολοιπο ειναι μια χαρα καταπρασινο γεματο φυλλα και συνεχιζει να ψηλωνει,παρολα αυτα σημερα αρατηρισα δυο ζουζουνια λευκοκιτρινα τοσο μικρα οσο το πισω μερος μια βελονας ειχαν σχημα οβαλ και πολλα ποδια δεν ξερω αν ειναι κατι κακο παντως συγουρα δεν ειναι μελιγκρα γτ εψαξα ολο το φυτο (μην νομιζετε οτι εχω ματι γερακιου απλα ηταν στο καφε κοματι του φυτου και ετσι το παρατηρησα) και κατι ακομα ειναι οτι μερικα φυλλα πανω στο φυτο εχουν ψηλοζαρωσει οχι πολυ και ειναι πολυ λιγα δηλαδη περιπου 10 σε ολο το φυτο ......
  Ευχαριστω εκ των προτερον
  Μαρια!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το γεγονός ότι χάλασαν μερικά φύλλα ήταν αναμενόμενο γιατί είναι συνέπεια του λεγόμενου μεταφυτευτικού στρες. Δηλαδή, όταν μεταφυτεύουμε ό,τι κι αν κάνουμε όλο και κάποιες ρίζες θα κοπούν με μεγαλύτερες ή μικρότερες συνέπειες στο φυτό. Τα «λευκοκίτρινα ζουζούνια» δεν μου λένε κάτι. Αν μπορείτε στείλτε φωτ. στο e-mail που φαίνεται στη δεξιά στήλη.

   Διαγραφή
 8. ΣΑΚΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ5/8/16 23:30

  καλησπερα και απο εμενα . Πρωτη φορα γραφω και θα ηθελα αν μπορειτε να μου λυσετε μια απορια. Εχω ρυγχοσπερμα σε δυο μεγαλες γλαστρες. Τα φυλλα καταπρασινα και γεματε ανθη. Ξαφνικα σε μια βδομαδα τα ανθη εξαφανιστικαν ενω τα φυλλα ειναι καταπρασινα και γεματα υγεια και τα φυτα μεγαλωνουν γοργα. Τι μπορει να συμβαινει ? Ευχαριστω εκ των προτερων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα λουλούδια κάποια στιγμή τελειώνουν και πέφτουν. Θα περιμένετε το επόμενο κύμα ανθοφορίας, μάλλον προς το τέλος της επόμενης άνοιξης.
   Αν εννοείτε ότι τα άνθη κράτησαν μόνον μία εβδομάδα, ίσως η αιτία να είναι κάποιο λίπασμα που βάλατε ή κάποια αλλαγή στο πότισμα. Επίσης η ζέστη και ο δυνατός ήλιος μειώνουν τη διάρκεια της ανθοφορίας. Ταιριάζει κάτι απ' αυτά στην περίπτωσή σας;

   Διαγραφή
 9. Ανώνυμος19/10/16 09:00

  Κοκκινιζουν τα φύλλα στο ρυγχοσπερμο, γιατί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πότε δώσατε λίπασμα τελευταία φορά, τι είδους και σε τι ποσότητα;

   Διαγραφή
 10. Απαντήσεις
  1. Κάποιο που θα περιέχει όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία, άζωτο (Ν), φώσφορο (Ρ) και κάλιο (Κ). Μέσα σε παρένθεση είναι τα σύμβολά τους. Καλή χρονιά!

   Διαγραφή
 11. χαιρετώ κύριε Ταξιάρχη.
  Έχω σε μικρή αυλή ριχοσπέρματα που τα κλαδιά του είναι περιτυλιγμένα στα κάγκελα του φράχτη .....είναι πολύ ωραία βέβαια αλλά σκούριασαν τα κάγκελα.
  Πέρυσι έκανα μία καλή αραίωση αλλά σκέφτομαι να κλαδέψω εντελώς τα κλαδιά του και να τα αφήσω σαν θαμνάκια στον τοίχο απλά κουρεύοντας μόνο το πάνω μέρος .
  Εσείς τι λέτε πως μπορώ να τα κάνω σαν μικρά δεντράκια στον κήπο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεδομένου ότι το ρυγχόσπερμα είναι ένα ζωηρό αναρριχώμενο μου φαίνεται δύσκολο να τα καταφέρετε να μετατρέψετε τα δικά σας σε «θαμνάκια» ή σε «δεντράκια». Κι αν το καταφέρετε θα χάνετε κάθε χρόνο την ανθοφορία τους λόγω των συχνών κλαδεμάτων που θα χρειαστούν. Πιο πρακτικό μου φαίνεται το εξής: Κάνετε ένα γερό κλάδεμα (άρα χάνετε την ανθοφορία μιας χρονιάς και κάμποση πρασινάδα). Αμέσως μετά κάνετε ένα καλό βάψιμο στα κάγκελα το οποίο θα κρατήσει μερικά χρόνια. Όταν έρθει η ώρα ξανακλαδεύετε και πάει λέγοντας.

   Διαγραφή
 12. γεια σας κύριε Ταξιάρχη,
  έχω ένα ριχοσπερμα περίπου 2 χρόνια...το πότισα πριν δύο μέρες και είχε όλα του τα φύλλα και τα άνθη και έδειχνε πως ήταν υγιειες όμως σήμερα μετά από δύο μέρες έπεσαν σχεδόν όλα τα φύλλα και έχουν μαραζώσει τα άνθη τι φταίει και τι μπορώ να κάνω ??
  Σας ευχαριστώ πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι του κάνατε και το στενοχωρήσατε;
   Πείτε μου παρακαλώ:
   Αυτό το ρυγχόσπερμο είναι σε γλάστρα; Αν ναι, πότε το μεταφυτεύσατε; Κάθε πότε του βάζετε λίπασμα; Πότε βάλατε τελευταία φορά; Τα φύλλα που έπεσαν είναι παλιά;

   Διαγραφή
 13. Καλησπερα! Εμενα το ρυγχοσπερμο μου παρουσιαζει μαυρες κηλιδες σε οσα φυλλα του εχουν απομεινει,φαινεται ξεραμενο και στις ακρες των κλαδιων του υπαρχει κατι σαν ασπρη κλωστη.Ακομη,οταν ακουμπω τα φυλλα του νιωθω οτι υπαρχει σκονη . Οταν ηταν κρυος ο καιρος δεν το ποτιζα καθολου.Τωρα που εχει ανοιξει το ποτιζω τακτικα. Οσα καινουρια φυλλα εχουν βγει δεν ειναι 'φρεσκα'. Θυμιζουν πιο πολυ παλια. Εχετε καποια συμβουλη;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας. Αυτό που περιγράφετε με τα νέα φύλλα που μοιάζουν παλιά, είναι η εικόνα ενός φυτού που έμεινε χωρίς φροντίδα. Παρακαλώ πείτε μερικά πράγματα ακόμη:
   Αυτό το ρυγχόσπερμο είναι σε γλάστρα ή στο χώμα του κήπου; Κάθε πότε του δίνετε λίπασμα;
   Η σκόνη μπορεί να είναι απλώς σκόνη απ' αυτή που υπάρχει γύρω μας.

   Διαγραφή
  2. Ειναι σε γλαστρα. Δεν ειχα βαλει ποτε λιπασμα μεχρι την προηγουμενη εβδομαδα(που εβαλα μια φορα). Το εχω 2 χρονια και περσυ ειχε ανθισει κανονικα παρολο που του ειχα φερθει με τον ιδιο τροπο. Αυτες τις μερες βγαζει νεα φυλλα,ειδικα στα πιο χαμηλα κλαδακια, αλλα δεν ειναι 'φρεσκα' κι ανοιχτοπρασινα. Σας ευχαριστω πολυ!!

   Διαγραφή
  3. Φυτά που βρίσκονται μέσα σε γλάστρα δεν γίνεται να αναπτυχθούν χωρίς να τους δώσουμε εμείς λίπασμα, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βρουν τροφή. Πιο κάτω, ανάμεσα στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ, θα βρείτε και μία για το λίπασμα. Διαβάστε τις σχετικές αναρτήσεις δίνονται προσοχή σε αυτή που αφορά τα γλαστρικά φυτά.

   Διαγραφή
 14. Καλησπέρα και χίλια μπραβο που γεμίζεις με τις γνώσεις σου εμας τους άσχετους...λοιπόν εχω ενα ριχοσπερμα σε μεγαλη γλάστρα σε ημισκιερο μέρος...του βαζω λίπασμα 20-20-20+ΤΕ καθε 20 μερες...ενώ ολο τον χειμώνα ηταν καταπρασινο(και περάσαμε πολυ βαρύ χειμώνα με χιόνια και πολυ χαμηλές θερμοκρασίες)τωρα εχει χασει σχεδόν ολα του τα φυλλα και ειναι τιγκα στο μπουμπουκι(δεν εχει ανοίξει ακομα κανενα)ολα τα αναρριχώμενα που εχω εχουν την ιδια σχεδόν εικονα(αγιοκλιμα,γιασεμί μονο που αυτα εχουν τρελη ανθοφορία)πρεπει να ανησυχήσω για τα φυλλα τους ή να τα φτύσω να μην τα ματιασω για την ανθοφορία τους;;;;;Ευχαριστω εκ των προτέρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η τρελλή ανθοφορία οφείλεται στον βαρύ χειμώνα. Να ανησυχήσεις για τα φύλλα, αν μαζί με τα παλιά έπεσαν και τα νεαρά, φρέσκα και τρυφερά φυλλαράκια. Η φυλλόπτωση ενός μέρους των παλιών μπορεί να οφείλεται στο ότι απλώς «ήρθε η ώρα τους», γέρασαν δηλαδή. Όμως θυμήσου μήπως συνέβει κάτι απ' αυτά: Πήρε το ρυγχόσπερμο κάποια δόση λίπασματος ενώ ήταν απότιστο. Υπήρξε κάποιο πρόβλημα με το νερό όπως: υπερβολικό ή ελλειπές πότισμα, κακή στράγγιση της γλάστρας;

   Διαγραφή
 15. Βασιλική Λαζάρου12/5/17 21:25

  Καλησπέρα ευχαριστουμε για τις συμβουλές που μας δίνετε. Εχω και εγώ ένα ρυγχοσπερμο εδώ και 2.5 χρόνια σε μεγάλη γλαστρα.Ενω πηγαίνει πολύ καλά φέτος παρατήρησα οτι άρχισε να βγάζει νέα φύλλα και ήταν έτοιμο να ανθίσει όμως σταμάτησε και δείχνει σαν κουρασμένο. Δίνω λίπασμα αρκετά κανονικα απλά νομιζω οτι μπορεί να του στερησα λίγο το ποτισμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το λίπασμα που δίνετε είναι σε μορφή κόκκων ή είναι κάποιο υδατοδιαλυτό;

   Διαγραφή
 16. Καλησπερα σας, ευχαριστουμε για τις πολυτιμες πληροφοριες και συμβουλες. Εχω και εγω ενα ρυγχοσπερμα, το αγορασα περσυ και το φυτεψα σε αρκετα μεγαλη γλαστρα που εχω φυτεμενες και τρεις Αμαρυλιδες. Ενω τις προηγουμενες χρονιες οι Αμαρυλιδες ανθιζανε, φετος εβγαλε μονο η μια ενα λουλουδι. Μπορει να φτεει η "συμβιωση" ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπορεί να φταίει αυτό. Γενικά η αμαρυλλίδα τα πάει καλά μόνον με άλλες αμαρυλλίδες. Όμως δείτε και εδώ: https://taxiarxi.blogspot.gr/search/label/Αμαρυλλίδα. Είναι η σχετική ανάρτηση στο μπλογκ αυτό.

   Διαγραφή
 17. Ανώνυμος1/6/17 21:37

  Γεια σας κύριε Ταξιάρχη,
  Έχουμε ένα ρυγχοσπερμο στο μπαλκόνι εδώ και 15-16 χρόνια και πάντα ήταν γερό και δυνατό, μέχρι που φέτος προσβλήθηκε από μελίγκρα. Η προσβολή έγινε κατά την περίοδο ανθοφορίας του και οι μελίγκρες ήταν κυριολεκτικά παντού σε όλα τα άνθη. Προσπάθησα να τα ξεφορτωθώ (τα άνθη), το κλαδέψαμε κιόλας και το ψεκάζω με σαπουνόνερο, του έβαλα και λίπασμα. Τώρα που ξεράθηκαν όλα τα άνθη οι μελίγκρες έχουν μειωθεί πολύ και δε βλέπω να τρέφονται με τα φύλλα. Ισχύει όντως αυτό ή όπου να ναι θα πολλαπλασιαστούν πάλι; Το φυτό είναι σε κάκιστη κατάσταση με φύλλα εξασθενημένα που κολλάνε. Τι μπορώ να κάνω για να το συνεφέρω; Φοβάμαι μη το χάσω μετά από τόσα χρόνια....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τόσα χρόνια και δεν είχε ξαναπιάσει μελίγκρα! Είναι πραγματικά ασυνήθιστο αυτό. Οι μελίγκρες είναι ανοιξιάτικο πρόβλημα, όσο πλησιάζει το καλοκαίρι θα μειώνονται. Το σημαντικό είναι να διατηρείτε το ρυγχόσπερμό σας δυνατό και υγιές.
   Λίπασμα κάθε πότε βάζετε και τι είδους; Έχετε ανανεώσει το χώμα της γλάστρας μέσα στην οποία βρίσκεται;

   Διαγραφή
 18. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ!
  ΓΡΑΦΩ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ..

  ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΟΛΙΣ ΑΓΟΡΑΣΑ ΚΙ'ΕΓΩ ΡΙΓΧΟΣΠΕΡΜΟ.. (ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΟΝΤΕΥΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ..)
  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΩΝΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΑΣ ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΤΕΙ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ ΤΙ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΧΩΜΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΙ ΛΙΠΑΣΜΑ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΞΕΚΗΝΗΣΩ ΝΑ ΤΟ ΒΑΖΩ. ΓΕΝΙΚΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΤΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΩΣΤΑ!
  ΓΙΑΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΦΟΥΝΤΩΝΑΝΕ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΖΗΛΕΥΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΠΙΔΗ ΤΑ ΑΓΑΠΩ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΑ ΚΑΤΙ ΩΣ ΦΕΝΕΤΕ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ!
  ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Κ ΓΩ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΩ ΣΩΣΤΑ ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΓΚΟΛΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΕΧΩ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΟΥ

  ΣΑΣ ΥΠΕΡ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΒΑΛΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Με την προϋπόθεση ότι χρειάζεται μεταφύτευση (αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, το ξέρουν στο φυτώριο όπου το αγοράσατε) θα το βάλετε σε μια γλάστρα λίγο μεγαλύτερη απ' αυτή που είναι τώρα. Χρησιμοποιήστε κοινό χώμα «εξωτερικού χώρου». Βάλτε στον πυθμένα της γλάστρας ένα στρώμα ελαφρόπετρας πάχους 3-4 εκ. βάλτε από πάνω της λίγο χώμα και τοποθετήστε εκεί το φυτό αφού το βγάλετε απ' την παλιά γλάστρα προσεκτικά για να μη σπάσει η μπάλα χώματος. Συμπληρώστε με τόσο χώμα ώστε το φυτό να είναι στο ίδιο βάθος που ήταν και πριν. Μην πατήστε το χώμα. Ποτίστε και συμπληρώστε μετά κι άλλο χώμα αν χρειάζεται.
   Σχετικά με το λίπασμα διαβάστε την ανάρτηση στην αρχή της σελίδας. Σχετικά με τη συχνότητα λιπάνσεων αναζητήστε το «λίπασμα» ανάμεσα στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ (πιο κάτω στη σελίδα αυτή). Για το πότισμα δείτε εδώ: https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/05/blog-post_6.html.
   Τοποθετήστε τη γλάστρα με το ρυγχόσπερμο σε εξωτερικό χώρο, σε προστατευμένη από τον καυτό ήλιο και τους ανέμους.
   Καλή επιτυχία. Γράψτε ξανά αν έχετε απορίες.

   Διαγραφή
 19. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!

  ΠΗΡΑ ΕΝΑ ΧΩΜΑ ΣΕ ΠΑΚΕΤΟ ΑΠΟ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ.. ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΣΑ.. Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ
  ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΦΥΤΕΨΩ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΓΛΑΣΤΡΑ? ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΑΤΕ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΗ ΑΠ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΕΝΩ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΗ! ΤΗΝ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ.. ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ
  ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ιδανικό για τη μεταφύτευση είναι να αυξάνεται σταδιακά το μέγεθος της γλάστρας.

   Διαγραφή
 20. Καλημέρα σας, εχω ενα γιασεμι στο μπαλκονι μου το οποιο και επεκτησα περυσι. Το θεμα ειναι οτι ενω τους πρωτους μηνες πηγαινε πολυ καλα, και εγινε και μεταφυτευση, μετα απο κατι μηνες (το καλοκαιρι εδειχνε πολυ καλα), προς το τελος λοιπον του καλοκαιριου αρχιζε να γεμιζει ιστους και καμπιες και κατι μικρες σαρανταποδαρουσες, επειτα αρχιζε η καμπια να τρυπαει τα ανθη και να τα χαλαει, καπως ετσι ξεκινησε μια κατασταση μη αναστρψιμη, αρχισα να το ψεκαζω με διαφορα οπως νερο με σαπουνι πιατων, παραλληλα οπου εβρισκα καμπιες τις αφαιρουσα, ειτε μεμονομενα ειτε αφαιροντας το αρρωστο μπουμπουκι που ειχε "κατασκηνωσει μεσα". επειτα κατα Οκτωμβριο αν θυμαμαι σωστα αρχισε να χανει ολοκληρωρωτικα και τα φυλλα του, απο οτι καταλαβα φυσιολογικα, να σημειωσω οτι στην περιοδο που δεν ειχε φυλλα τα κλαδακια του αρχισαν να νεκρωνουν και να κιτρινιζουν και να καφετιζουν με αποτελεσμα εκει να καταλαβω οτι υπαρχει οντως σοβαρο θεμα, ετσι αρχιζα σιγα σιγα να κοβω τα αρρωστα κλαδακια του. Περασε ο καιρος και αρχισε ξανα να πεταει καινουργια κλαδια και να αναπτυσεται και εφτασε ξανα περι τα τελη ιουνιου να βγαζει λουλουδια ομως τωρα παλι συνεχιζει να εμανιζει διαφορα σημαδια. Παμε ομως επι το εργο για να μη γεμιζουμε μονο γραμμες. για να καταλαβαινουμε τι λεμε και τι εννοουμε.

  http://imgur.com/a/Ctw2a

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό που μπορώ να δω τώρα από τις φωτογραφίες που στείλατε είναι ότι υπάρχουν τα σημάδια που αφήνει ένα έντομο που ονομάζεται θρίπας. Το ενήλικο μοιάζει με πολύ μικρό τζιτζίκι, οι προνύμφες του μοιάζουν με κάμπιες, αλλά δεν είναι τέτοιες. Γράφετε ότι ψεκάσατε με σαπουνόνερο και διάφορα άλλα. Τι ήταν αυτά; Το σαπουνόνερο αν χρησιμοποιηθεί με υπομονή και επιμονή, μπορεί να διώξει τα έντομα αυτά. Και ο θερινός πολτός είναι αποτελεσματικός αλλά το καλοκαίρι η χρήση του θέλει προσοχή μια και δεν συνιστάται όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 27-28 C.
   Το άλλο που βλέπω από τις φωτ. είναι ότι η γλάστρα δεν έχει χώμα. Βλέπω λάθος; Έχετε υπ'όψη ότι το γιασεμί έχει την τάση να ξεραίνει κάθε χρόνο πολλά απ' τα κλαδάκια του αλλά και να τα αντικαθιστά με νέα φυσικά.

   Διαγραφή
  2. εχω παρατηρησει κατα διαστηματα κατι μικρα "τζιτζικια" αλλα οχι σε υπερβολικη ποσοτητα. βασικα μονο με σαπουνονερο εχω ψεκασει αν θυμαμαι καλα. Το "χωμα" που εχει η γλαστρα αυτην τη στιγμη ειναι το κλασικο μαυρο χωμα με τα ασπρα μπιλακια (ουτε καν ξερω τι ειναι και αν ειναι κανονικο χωμα). Αυτο το χωμα δεν ειναι οτι καλυτερο απο οτι καταλαβα, ετσι οπως το γραψατε. Θα μπορουσα να το μεταφυτευσω σε μεγαλυτερη γλαστρα με κανονικο χωμα, πιστευετε θα υπαρχει μεγαλο θεμα ή θα δημιουργησω μη αναστρεψιμη κατασταση και θα ξεραθει;

   Διαγραφή
  3. Στις φωτογραφίες η γλάστρα μοιάζει να μην έχει αρκετό χώμα. Συνήθως τις γεμίζουμε μέχρι 3-4 εκ. από το χείλος τους. Αυτή που είδα στις φωτ. δεν φαίνεται να περιέχει τόσο χώμα. Υπάρχει κάποιος λόγος γι' αυτό;
   Τα περισσότερα απ΄τα χώματα της αγοράς είναι μείγματα με βασικό συστατικό την τύρφη. Δεν είναι ιδανικά αλλά κάνουν καλά τη δουλειά τους. Τα «άσπρα μπιλάκια», μάλλον είναι περλίτης. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν χρειάζεται μεταφύτευση. Πάντως μην το μεταφυτεύστε πρόωρα λόγω του χώματος.

   Διαγραφή
 21. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ..
  ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΠΕΙ..

  Πήρα λοιπόν ένα ρινχγόσπερμο περίπου κάτι λιγότερο απο το 1μ. ύψος φρέσκο και λαμπερό.. το μεταφύτεψα σε μεγάλη γλάστρα με χώμα συσκευασμένο απο ανθοπωλείο κατάληλο για όλα τα φυτά και όχι χύμα απο λαική όπως συνήθηζα.. το πότησα καλά καλά χωρίς να προσθέσω λίπασμα και το άφισα παραπάνω απο μια βδομάδα χωρίς να ξαναποτήσω μεχρι που το χώμα του στέγνωσε εντελώς και ξαναπότησα χθές..
  το πρόβλημα και η ερώτηση μου είναι
  ΟΤΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΠΟΤΕ ΤΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΦΕΝΕΤΕ ΠΟΛΥ ΜΑΡΑΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΧΙΛΙΟΣΤΟ!
  ΤΙ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΑΦΟΥ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΛΙΠΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΠΟΤΙΣΜΑ..
  ΖΟΥΖΟΥΝΙ Η ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
  ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ ΓΙΑΤΙ?

  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

  Υ.Γ
  Υπάρχει περίπτωση να έστηλα κατα λάθος 2-3 φορές το ίδιο ερώτημα μου δηλαδή και σε αλλη σελίδα δικιά σας..
  σας ζητώ συγγνώμη..
  και περιμένω με αγωνία..!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Μέσα σε μια εβδομάδα δεν είναι περιέργο που δεν δείχνει σημάδια ανάπτυξης. Όμως το ότι φαίνεται μαραμένο δεν είναι καλό. Ένα φυτό που μεταφυτεύτηκε πρόσφατα μπορεί να δείχνει μαραμένο είτε επειδή δεν ποτίζεται αρκετά είτε επειδή κάποιες ρίζες κόπηκαν κατά τη μεταφύτευση (αυτό είναι κάτι συνηθισμένο) και το φυτό δεν παίρνει το νερό που χρειάζεται. Προσέξτε ότι μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Ποτίστε γενναιόδωρα όποτε καταλαβαίνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Καλά κάνατε και δεν βάλατε λίπασμα ακόμη.
   Όταν μεταφυτεύσατε διαλύθηκε η μπάλα χώματος του φυτού ή μπήκε ακέραιη στη νέα γλάστρα;

   Δεν είναι πρόβλημα για εμένα ότι επαναλάβατε το ερώτημα σας σε διάφορες σελίδες του μπλογκ, εσείς παιδευτήκατε χωρίς λόγο. Για να δημοσιευτεί ένα σχόλιο πρέπει πρώτα να εγκριθεί από εμένα. Έχω βάλει αυτή τη ρύθμιση για να αποφύγω σχόλια και ερωτήσεις άσχετες με το μπλογκ, αν και δεν έχει χρειαστεί μέχρι τώρα να μη δημοσιεύσω κάποιο ερώτημα ή σχόλιο.

   Διαγραφή
 22. Καλησπέρα σας το ρυγχοσπερμο μου ενώ τον Μάιο είχε ανθίσει ελαφρώς κ βέβαια το λίπασμα του κάθε δέκα μέρες το έπαιρνε έχει δέκα μέρες που έχει χάσει όλα τα μπουμπούκια κ γενικά από τον χειμώνα δν έχει βγάλει φύλλα καθόλου.εχουν μείνει μόνο τα κλαδιά που φαίνονται μαραμένα.με μια κουταλιά λίπασμα γίνεται σε 30εκ γλάστρα υπάρχει περίπτωση να το έκανα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Υδατοδιαλυτό είναι το λίπασμα το πήρα από γεωπόνο κ μ το.εδωσε για την.τριανταφυλλια αλλά μ είπε κάνει κ για το ρυγχοσπερμο (ανάμικτο ένα σακούλι πράσινο λίπασμα κ ένα ροζ)δν θυμάμαι αναλογιες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν καταλαβαίνω καλά το μήνυμά σας γι' αυτό θα προσπαθήσω να βάλω σε μια σειρά το πράγματα:
   Έχετε ένα ρυγχόσπερμο σε γλάστρα διαμέτρου 30 εκ. που του δίνετε μια κουταλιά υδατοδιαλυτό λίπασμα κάθε 10 μέρες, αλλά δεν ξέρετε τι λίπασμα είναι αυτό. Το ρυγχόσπερμο αυτό απ' το χειμώνα δεν έχει βγάλει νέα φύλλα. Το Μάιο άνθισε. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ούτε άνθη, ούτε φύλλα. Έχω καταλάβει καλά ως εδώ;
   Αυτά που γράφετε για το λίπασμα με κάνουν να υποψιάζομαι ότι βάζετε πάρα πολύ! Πώς βάζετε το λίπασμα; Το διαλύετε σε νερό και ποτίζετε; Σε τι αναλογία;
   Έχετε υπ' όψη πως δεν είναι παράξενο να μην έχει άνθη αυτή τη περίοδο το ρυγχόσπερμο, όμως το ότι δεν έχει φύλλα είναι πρόβλημα.
   Περιμένω νέα σας.

   Διαγραφή
 24. συγνωμη για τα λαθη που εγραψα λογο τ9. σωστα καταλαβατε, το λιπασμα ειναι σε σκονη κ ριχνω στο χωμα γυρω απτον κορμο του φυτου μια κουταλια κ μετα ποτιζω.δν ηξερα πως πρωτα πρεπει να ποτισω κ μετα να βαλω λιπασμα και προφανως να ξαναποτισω αν καταλαβα σωστα.απτον χειμωνα δν εχει βγαλει πολλα φυλλα εβγαζε κατι μικρα κ ξερενονταν γρηγορα κ πριν δεκα μερες ξεραθηκαν ολα και τα λιγα μπουμπουκακια που ειχαν βγει τον μαιο.περσι το φυτο ηταν γεματο στα φυλλα με γρηγορη αναπτυξη αλλα τα μπουμπουκια ηταν λιγα.φετος η κατασταση ειναι ακομα πιο τραγικη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είστε σίγουρος ότι βάζετε τη σωστή ποσότητα λιπάσματος και με το σωστό τρόπο; Μήπως πρέπει να διαλύσετε το λίπασμα σε νερό και να ποτίσετε με αυτό το διάλυμα διάφορα φυτά; Η σωστή σειρά είναι η εξής: ποτίζετε, βάζετε λίπασμα, ποτίζετε ξανά. Υποψιάζομαι ότι βάζετε πάρα πολύ λίπασμα με λάθος τρόπο και αυτά τα δύο μαζί προκαλούν σοβαρές ζημιές
   Στο ρυγχόσπερμο τα μπουμπούκια εμφανίζονται κάποια στιγμή το Μάιο, γίνονται άνθη και μέχρι τα μέσα ή το τέλος του Ιουνίου έχουν πέσει. Δεν είναι περίεργο να μην υπάρχουν τώρα λουλούδια και είναι απόλυτα φυσιολογικά να μην υπάρχουν μπουμπούκια.

   Διαγραφή
 25. Σας ευχαριστώ που μπένετε στο κόπο και απαντάτε.
  Το ρινχόσπερμο είναι αγορασμένο περίπου 1 ιουνίου επιδη με ρωτησατε για την μπάλα του όταν μεταφυτέυτηκε δεν χάλασε η μπάλα! μπήκε ακέραιη στη γλάστρα και πρόσεξα σχολαστικά! όμως δίχνει μαραμένο ακόμα.. χωμα καλό λίπασμα όχι τώρα στη αρχη.. πότισμα μέτριο δεν το αφινω αποτιστο ενα μηνα δηλαδη μα ουτε και καθε μερα νερο οταν ξερένετε το χώμα μέσα μόνο κι'ομως τιποτα.. μα τι στο καλό κανω λαθος και δεν μπορω να χαρώ φυτά?

  και για να μη ζαλίζω συνέχεια με μηνυματα ας κανω κ μια ακομα ερώτηση και μόνο αν θελετε απαντάτε.

  έκοψα κλαδί αμπέλοψη η πενταφυλλο οπως το λένε.. το έβαλα σε ποτηρι με νερό και έβγαλε ρίζα!!!! τώρα φυτέυω άφοβα? χρειάζεται κατι συγκεκριμένο? νερο συχνα

  ΣΑΣ ΥΠΕΡ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν υπάρχει κανόνας που να υπαγορεύει κάθε πόσες μέρες ποτίζουμε. Δίνουμε νερό όταν το φυτό διψάει. Και όταν ποτίζουμε ρίχνουμε μπόλικο νερό. Για παράδειγμα, ρωτάτε αν η αμπέλοψη θέλει νερό συχνά. Η αμπέλοψη είναι ένα φυτό με αρκετά καλή αντοχή στην ξηρασία αλλά κανένας δεν ξέρει να σας πει πόσο συχνά θα την ποτίζετε. Αν για μια εβδομάδα έχει ήλιο και φυσάει συνέχεια μπορεί να στεγνώνει κάθε μέρα το χώμα. Αν έχει συννεφιά και βροχές, δεν θα θέλει πότισμα.
   Την αμπέλοψη που έβγαλε ρίζες την φυτεύετε άφοβα αλλά πολύ προσεκτικά για να μη σπάσουν οι ρίζες της. Χρησιμποιήστε κάποιο χώμα «εξωτερικού χώρου». Μην πατήσετε το χώμα με το χέρι μετά τη φύτευση. Αφήστε το να κατέβει με τα ποτίσματα και συμπληρώστε μετά αν χρειάζεται.
   Αν έχετε απορίες γράψτε ξανά.

   Διαγραφή
 26. Ανώνυμος24/6/17 10:31

  Κύριε Ταξιάρχη καλημέρα σας....έχουμε ξαναμιλήσει για το ίδιο θέμα..έχω ένα ρυγχοσπερμα φυτεμένος γλάστρα από τον Μάιο σε βορεινό μπαλκόνι..κι ενώ άρχισε να βγάζει καινούργια κλωνάρια και άνθη ,ξαφνικά άρχισαν να πέφτουν τα φύλλα.καινουργια και παλια..διαπίστωσα πριν από μία εβδομάδα πως στο κάτω μέρος των φύλλων υπάρχουν σαν μικροί ιστοί...υποψιάζομαι για τετρανυχο...θα ήθελα να σας ρωτήσω την γνώμη σας μιας κι εσείς έχετε τις γνώσεις..ένα λάθος που έχω κάνει είναι πως το φύτεψα στο χώμα του προηγούμενου φυτού που είχε η γλάστρα αφού εκείνο μου το έκαψε ο χιονιας.τι φταίει λοιπόν;Το χώμα,ο τετρανυχος ή ο άνεμος που επικρατεί στο συγκεκριμένο μπαλκόνι ειδικά τις μεσημεριανές ώρες...σας ευχαριστώ ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με έχετε μπερδέψει. Γιατί μου στέλνετε σε δύο διαφορετικές σελίδες, δύο διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ερώτησης; Και αφού έχουμε ξαναμιλήσει για το ίδιο θέμα γιατί δεν συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε; Μου είναι αδύνατο να βρω μέσα στα σχόλια και τις ερωτήσεις του μπλογκ, την παλιά δική σας ερώτηση.

   Ναι είναι λάθος που φυτέψατε στο ίδιο χώμα. Νομίζω όμως ότι εκεί είναι το πρόβλημα και όχι στον τετράνυχο.Δεν γνωρίζω που είναι το ρυγχόσπεμο αλλά γενικά στην Ελλάδα τις προηγούμενες εβδομάδες είχε αρκετές βροχές και έτσι είναι κάπως πρόωρο να έχουμε πρόβλημα με τον τετράνυχο. Κάθε πότε ποτίζετε; Με πόσο νερό; Έχετε βάλει λίπασμα;

   Διαγραφή
 27. Καλησπέρα. Έχω και εγώ λοιπόν ρυγχόσπερμο, περίπου 2 μήνες, το πήρα ανθισμένο, πλέον έχουν πέσει τ άνθη, έχει νέα ανάπτυξη σε βλαστούς αλλά μου κάνουν εντύπωση τα μεγάλα μεσογονάτια διαστήματα στους νέους βλαστούς..είναι φυσιολογικό? Συνηθίζω να το ποτίζω κάθε μέρα...σας ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο καιρός είναι καλός, εσείς φαίνεται ότι δίνετε άφθονο νερό ενώ το χώμα ή και το φυτό έχουν απόθεμα θρεπτικών στοιχείων. Έτσι μπορεί κανείς να εξηγήσει την έντονη αύξηση.
   Αν το μεγάλο μήκος των μεσογονατίων συνδυάζεται με μικρό πάχος αυτών τότε η εξήγηση βρίσκεται στο μειωμένο φωτισμό. Δηλαδή, φυτά που ζουν σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού αποκτούν κλαδιά λεπτά και μακριά, σαν να τεντώνονται για να φτάσουν στο φως. Όμως ταυτόχρονα τα φύλλα τους δεν έχουν το φυσιολογικό πράσινο χρώμα τους.
   Δεν ξέρω να σας πω αν το πότισμα που κάνετε είναι το καλύτερο. Ο μόνος κανόνας είναι ότι ποτίζουμε γενναιόδωρα όταν καταλαβαίνουμε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.

   Διαγραφή
 28. Γιωργος17/7/17 14:16

  Απλά εκπληκτικός..... φοβερή δουλειά κ.Ανδριτσοπουλε.Μια ερώτηση και από εμένα. Μπορώ να βάλω σε γλάστρα τέτοια εποχή ρυγχοσπερμο και τι ανάπτυξη θα έχει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
   Θεωρητικά μπορούμε να φυτέψουμε ό,τι θέλουμε όποτε θέλουμε. Όμως η λιγότερο καλή εποχή είναι η καρδιά του καλοκαιριού. Άρα καλύτερα να περιμένετε μέχρι το Σεπτέμβριο. Ένα ρυγχόσπερμο μέσα σε μια μεγάλη γλάστρα κάποια στιγμή θα καλύψει επιφάνεια 6-9 τετρ. μέτρων. Με άλλα λόγια η φυλλωσιά του θα έχει ύψος 2-3 μ. με ίδιο πλάτος περίπου.

   Διαγραφή
 29. Ανώνυμος23/7/17 15:03

  Καλησπερα σας και μπραβο σας για την βοηθεια και τις πληροφοριες που παρεχετε.
  Εχω μια απορια οσον αφορα το δικο μου ρυγχοσπερμο. Το εχω σε γλαστρα και σκαρφαλωνει σε καφασωτο υψους 1,80 οπου ειναι και το επιθυμητο υψος για τον "φραχτη" μου.
  Η βλαστηση του φυτου με φυλλα εχει φτασει περιπου στο 1.60 και απο εκει και πανω εκτεινεται με μακρια κλαδακια χωρις φυλλαρακια εως τα 2 μετρα.
  Εχει νοημα να το κλαδεψω τωρα στο υψος του καφασωτου(1.80) η να περιμενω να πυκνωσει το φυλλωμα προς τα πανω και μετα να το "κουρεψω"?Ποιος ειναι ο καλυτερος τροπος για να πυκωσει καλυτερα εως το υψος του καφασωτου?
  Εδω θα βρειτε και μια φωτογραφια http://prntscr.com/fz7036

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
   Να κλαδεύετε μετά την ανθοφορία. αυτά όλα τα γυμνά κλαδιά που βγάζει το ρυγχόσπερμο τα χρειάζεται. Ο καλύτερος τρόπος για να πυκνώσει γρήγορα είναι να μην αμελείτε τη λίπανση και το πότισμά του, χωρίς φυσικά να κάνετε υπερβολές. Αναζητήστε την ετικέτα λίπασμα για να βρείτε τα σχετικά με τη λίπανση γλαστρικών φυτών.

   Διαγραφή
 30. Καλησπερα σας, να σας ρωτησω κ εγω κατι για το ρυγχοσπερμο.
  Ειναι η δευτερη φορα μεσα στο καλοκαιρι που πεφτουν παρα πολλα φυλλα ξαφνικα, χωρις να εχω κανει κατι και χωρις να υπαρχει κατι πανω στο φυτο (εννοω καποια μελιγκρα κλπ) .
  Τα φυλλα ειναι υγειή και καταπρασινα, μολις ομως τα αγγιζω ή με ενα δυνατο φυσιμα του αερα πεφτουν !!!
  Το ποτιζω καθε 2-3 ημερες χωρις να εχει στεγνωσει το χωμα. Μηπως φταιει αυτο ;
  Σας ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μία φορά το χρόνο, συνήθως την άνοιξη, το ρυγχόσπερμο μπορεί να αλλάξει μαζικά τα φύλλα του. Όμως το να συμβεί ξανά το ίδιο μέσα στο καλοκαίρι δεν είναι φυσιολογικό. Ρυθμίστε το πότισμα ώστε να δίνετε νερό μόνον όποτε καταλαβαίνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Δώσατε κάποιο λίπασμα;

   Διαγραφή
 31. Στέφανος15/8/17 20:41

  Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω και εγώ κάτι για το δικό μου ρυγχοσπερμο. Είναι φυτεμένο σε μεγάλη πήλινη γλάστρα και σε σημειο του μπαλκονιού που το πιάνει ήλιος περίπου μέχρι τις 12:00 πμ. Δεν παρατηρώ ιδιαίτερη ανάπτυξη αν και το έχω τρία χρόνια περίπου και θέλω να μου πείτε μήπως η γλάστρα είναι ακατάλληλη γιατι ζεσταίνεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μου φαίνεται απίθανο να ζεσταίνεται τόσο πολύ μία πήλινη γλάστρα. Οι μεταλλικές παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα. Λίπασμα βάζετε; Αν ναι, τι είδους, πότε και με ποιά συχνότητα; Νερό έχει αρκετό το ρυγχόσπερμο αυτό; Είναι σε θέση προστατευμένη απ' τον άνεμο ή όχι;

   Διαγραφή
 32. Στέφανος17/8/17 00:38

  Ευχαριστώ θερμα για την αμεση απάντηση σας. Λίπασμα βάζω αρκετά συχνα καθε 15 περίπου το γνωστό υγρό complesal. Επίσης ποτίζω θεωρώ όποτε χρειάζεται, εσχάτως χρησιμοποιώ και σύστημα στόμιου που μπαίνει σε πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού και παρέχει νερό στη γλάστρα.Απο αέρα δεν είναι προστατευμένο μιας και βρίσκεται σε πέργκολα στο καγκελο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το «κόλπο» με το μπουκάλι δεν είναι κατάλληλο για το τακτικό πότισμα. Μόνον προσωρινή λύση μπορεί να είναι αν λείπουμε για λίγες μέρες απ' το σπίτι. Μάλλον ο άνεμος είναι το πρόβλημά σας. Έχετε υπ' όψη ότι λίπασμα δεν βάζουμε όταν είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού.
   Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά είμαι εκτός έδρας και δεν έχω σταθερή πρόσβαση σε υπολογιστή.

   Διαγραφή
 33. Στεφανος25/8/17 14:50

  Κυριε Ανδριτσοπουλε σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Καλησπέρα και καλό Φθινόπωρο! Ενδιαφέρομαι να αγοράσω κι εγώ ένα ρυγχόσπερμα και να το φυτέψω στο έδαφος. Είναι καλή εποχή τώρα για να το μεταφέρω από τη γλάστρερα στο έδαφος ή θα πρέπει να περιμένω την άνοιξη; Απλά, θα ήθελα την Άνοιξη να το δω να μεγαλώνει και να απλώνεται στην πέργκολα!
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Μπορούμε να φυτεύουμε όλο το χρόνο όμως θα ήταν πολύ καλύτερα να περιμένετε να σταματήσουν οι ζέστες. Ακόμη σε πολλά μέρη της Ελλάδας η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30 C τη μέρα. Περιμένετε λίγες μέρες ακόμη.

   Διαγραφή
 35. Ειρήνη30/9/17 23:59

  Καλησπέρα κύριε Ταξιάρχη κι ευχαριστούμε θερμα για τις πληροφορίες που για τους αρχαριους σαν εμένα είναι πολύτιμες!
  Πήρα ένα ρυγχόσπερμο για το μπαλκόνι μου την προηγούμενη εβδομάδα. Έίχα σκεφτεί να το μεταφυτεύσω σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα την άνοιξη για να του αφήσω τώρα χρόνο να προσαρμοστεί στη νέα του θέση, διαβάζω όμως σε προηγούμενη απάντησή σας ότι είναι καλύτερα η μεταφύτευση να γίνεται Σεπτέμβριο. Τί να κάνω? Μεταφυτεύω άμεσα, τον Μάρτιο ή του χρόνου τέτοια εποχή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Το τι θα κάνετε εξαρτάται από δύο πράγματα: πόσο γρήγορα πρέπει να μεταφυτευθεί το φυτό και το τι αρέσει σε εσάς. Δηλαδή, αν το φυτό είναι, για παράδειγμα 5 χρόνια στην ίδια γλάστρα τότε πρέπει να το μεταφυτεύσετε τώρα. Αν είναι 1 χρόνο στην ίδια γλάστρα τότε μπορείτε να περιμένετε μέχρι την άνοιξη. Τέλος, η προηγούμενη απάντηση αφορούσε φύτευση στο έδαφος του κήπου και όχι μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

   Διαγραφή
  2. Ειρήνη3/10/17 19:56

   Σας ευχαριστώ πολύ!

   Διαγραφή
 36. Ανώνυμος9/4/18 10:22

  Καλή σας μέρα Κε Ανδριτσόπουλε ,

  περί ρυγχορπέρματος και η δική μου ερώτηση.
  Το έχω 1 χρόνο σε γλάστρα , τα πήγε περίφημα όλο τον χειμώνα , τώρα μου έκανε μία τρελή ανάπτυξη νέων φυλλωμάτων και βλαστών,φούντωσε,έγινε υπέροχο,και ξαφνικά μου κοκκινίζει πολλά φύλλα του ,τα ξεραίνει και αρχίζουν να πέφτουν,συγχρόνως οι νέοι βλαστοί από φουντωτοί έχουν μια ας πούμε "σκυφτή" στάση.Τι συμβαίνει?

  Ευχαριστώ
  Κέλλυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ρυγχοσπέρματα που ζουν σε γλάστρες παρουσιάζουν τέτοια κύματα φυλλόπτωσης μία φορά το χρόνο. Κατά κανόνα αφορά τα παλιότερα φύλλα τα οποία γίνονται στην αρχή κόκκινα και μετά καφετί. Συνεχίστε να του δίνετε το λίπασμά του και να το ποτίζετε όποτε δείτε ότι το χώμα έχει στεγνώσει.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος10/4/18 22:13

   Σας ευχαριστώ πολύ & χρόνια πολλά.

   Κέλλυ

   Διαγραφή
 37. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. καλη σας μερα! εχω και εγω ενα ρυγχοσπερμο εδω και ενα μηνα ,το αλλαξα γλαστρα ολα καλα ,αρχισε να πεταει καινουρια φυλλαρακια παρατηρησα ομως πανω σε μερικα φυλλα εχει κατι ασπρο κολλημενο σαν χνουδακι ενα ζουζουνακι σαν αραχνουλα και επισης πανω στα ανθακια πολυ μικρα μαυρακια ,τι πρεπει να κανω;θα κανουν κακο στο φυτο μου ;ευχαριστω πολυ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Αυτό που περιγράφετε θυμίζει τη μελίγκρα, κάτι μάλλον συνηθισμένο την άνοιξη. Αναζητήστε ανάμεσα στις ετικέτες, στο κάτω μέρος της σελίδας, αυτή με τον τίτλο μελίγκρα. Εκεί θα βρείτε μερικά πράγματα για το έντομο αυτό ώστε να ξέρετε με σιγουριά τι αντιμετωπίζετε. Επίσης εκεί θα βρείτε και τρόπους καταπολέμησης.

   Διαγραφή
 39. ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΕΑΝ ΦΥΤΕΨΩ ΡΥΓΧΟΣΠΕΡΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΕΥΚΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΗΛΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ;; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΎ - ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Αν έχει αρκετό χώμα στις ρίζες του και βρει και κατάλληλο στήριγμα (όχι επάνω στο πεύκο) θα αναπτυχθεί. Όμως δεν νομίζω ότι θα ανθίζει κανονικά.
   Όμως πριν μία εβδομάδα περίπου σας είχα απαντήσει ξανά στην ίδια ερώτηση σε άλλη ανάρτηση, συγκεκριμένα εδώ: https://taxiarxi.blogspot.gr/2011/06/blog-post_19.html.

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.