Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Μουριά 1

Αν έκανε κάποιος μια στατιστική έρευνα σε όλη την Ελλάδα για να βρει, ποιο είναι το πιο διαδεδομένα δέντρο στους κήπους και τις αυλές, πιστεύω ότι στις πρώτες θέσεις θα ήταν η μουριά. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της την κάνουν ιδανική για τις μικρές ελληνικές αυλές στις πόλεις και τα χωριά. Το μέγεθός της σχετικά με άλλα δέντρα, όπως το πεύκο για παράδειγμα, είναι μικρό. Μια μουριά θα γίνει το πολύ 7-8 μ. ψηλή αν δεν την κλαδεύει κανείς κάθε χρόνο. Ενώ ένα πεύκο μπορεί να ξεπεράσει τα 15-20 μ. 


Morus
Μια μεγάλη, ακλάδευτη μουριά σε μια μικρή αυλή στον Άγιο Γερμανό των Πρεσπών.

Επιπλέον, η μουριά είναι φυλλοβόλο, έτσι το χειμώνα αφήνει τον ήλιο να περάσει και να ζεστάνει το χώρο. Αλλά και οι ρίζες της, σπάνια ενοχλούν με την ανάπτυξή τους. Την ίδια στιγμή είναι ανθεκτική στη ζέστη και στο κρύο, ολιγαρκής σε θρεπτικά στοιχεία αλλά και στο νερό, αναπτύσσεται γρήγορα χωρίς να υποφέρει από εχθρούς και ασθένειες. Αν έβγαζε και φανταχτερά λουλούδια μπορεί να ήταν το εθνικό φυτό μας. Αλλά τα λουλούδια της είναι μικρά, πράσινα και ασήμαντα στην όψη. Εξελίσσονται όμως σε καρπούς νόστιμους, με ιδιαίτερη γεύση, τα μούρα. Αυτά είναι λευκά ή κόκκινα σκούρα, μαύρα όταν υπερωριμάσουν, ανάλογα με την ποικιλία. 


Morus
Οι αποχρώσεις του κίτρινου είναι τα φθινοπωρινά χρώματα της μουριάς.

Οι καρποί όμως είναι και η αιτία που ο περισσότερος κόσμος κλαδεύει τις μουριές του. Τα μούρα, εμφανίζονται το Μάιο ή τον Ιούνιο και για 2-3 εβδομάδες ο χώρος γύρω απ’ τη μουριά γεμίζει απ’ αυτά. Είναι τόσο πολλά που είναι αδύνατο να τα καταναλώσει μια οικογένεια μόνη της πριν πέσουν κάτω. Κι αν είναι άσπρα, δεν πειράζει, αλλά αν είναι κόκκινα, το δάπεδο γύρω της θα αλλάξει χρώμα μέχρι το φθινόπωρο που πέφτουν οι βροχές και το ξεπλένουν

Αν κλαδέψουμε τη μουριά το χειμώνα δεν θα δώσει παρά ελάχιστα μούρα καθώς αυτά παράγονται πάνω σε κλαδιά που σχηματίστηκαν τις προηγούμενες χρονιές. Αφού εμείς αφαιρούμε με το κλάδεμα το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κλαδιών, καρποί θα εμφανιστούν μόνον σε όποιο τμήμα τους μείνει.  






Για να βρείτε πληροφορίες για το κλάδεμα και την άκαρπη μουριά πατήστε, εδώ

195 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/4/14 21:30

    ποιος ειναι ο καταλληλος τροπος κλαδεματος για να εχουμε τη μεγιστη παραγωγη καρπου;
    συγκεκριμενα αναφερομαι στη μαυρη μουρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να και κάτι πρωτότυπο!
    Για τη μαύρη και την άσπρη μουριά καταλληλότερο είναι το ελαφρύ κλάδεμα. Δηλαδή, κάθε χρόνο μπορούμε να μειώσουμε το μήκος μερικών βλαστών ώστε την επόμενη χρονιά από τους νέους που θα παραχθούν χαμηλότερα από την τομή του κλαδέματος να πάρουμε νέα παραγωγή. Αυτό γίνεται μετά την ανθοφορία. Μεγάλα κλαδιά αφαιρούμε μόνον αν γέρασαν και θέλουμε να αναπτυχθεί ένα άλλο στη θέση τους. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται σταδιακά. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να διατηρούμε καλό τον φωτισμό και τον αερισμό στο κέντρο της κόμης του δέντρου, κόβωντας (αν χρειάζεται) ένα κλαδί που σκιάζει το κέντρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/9/14 12:00

    ποσα χρονια πρεπει να περασουν ωστε να γινει ενα κανονικο δεντρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με τα ... βιβλία μία μουριά τον 5ο χρόνο της ζωής της φτάνει τα 2 μ. Στον 10ο τα 4 περίπου και τον 15ο τα 7,50 μ. Μπορεί να γίνει μέχρι 10 μ. ψηλή. Ζει 150 ή και περισσότερα χρόνια. Τα μεγέθη αυτά, είναι προφανές ότι, ισχύουν εφ όσον δεν την κλαδεύουμε.

      Διαγραφή
    2. Τα 2 μέτρα μετα κλαδιά εννοείτε ή στο ύψος που τελειώνει ο κορμός? Έχω από γλάστρα 2 μουριες τις έβαλα 2 χρόνια πριν τώρα φτάνουν περιπου 2.50 μέτρα μαζι με τα κλαδιά κορμός στα 2 περίπου..

      Διαγραφή
    3. Ναι, εννοώ με τα κλαδιά. Το ύψος μετριέται από την επιφάνεια του εδάφους μέχρι το τέλος της φυλλωσιάς. Το ύψος από το οποίο αρχίζει η φυλλωσιά (και τελειώνει ο κορμός) είναι κάτι που μπορεί να διαμορφωθεί με το κατάλληλο κλάδεμα.
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος7/4/15 10:29

    πως μπορω να φυτεψω μουρια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μουριές σε γλάστρα θα βρείτε σε πολλά φυτώρια και μάλιστα σε διάφορα μεγέθη. Θα σκάψετε ένα λάκκο περίπου δύο φορές μεγαλύτερο από τον όγκο που έχει η γλάστρα της. Δηλαδή βαθύτερο και πλατύτερο απ' αυτήν. Στον πυθμένα του λάκκου θα βάλετε μια χούφτα από κάποιο πλήρες λίπασμα (με όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία, δηλαδή). Από πάνω θα ρίξετε χώμα έτσι ώστε στον πυθμένα του λάκκου να σχηματιστεί ένα βουναλάκι. Πάνω του θα ακουμπήσει το φυτό, γι' αυτό το βουναλάκι πρέπει να είναι τόσο ψηλό ώστε όταν η μουριά μπει εκεί, να βρεθεί στο ίδιο βάθος που ήταν και πριν. Δεν θέλουμε ούτε να θαφτεί μέσα στη γη αλλά ούτε και να είναι έξω από το χώμα. Αφού φτιάξτε το βουναλάκι, βγάζετε προσεκτικά τη μουριά απ' τη γλάστρα μαζί με τη μπάλλα του χώματος που περιβάλλει τις ρίζες και την ακουμπάτε μέσα στον λάκκο και πάνω στο βουναλάκι. Ρίχνετε χώμα στον κενό χώρο μέχρι να γεμίσει ο λάκκος. Δεν πατάτε το χώμα γύρω απ΄ τη μουριά. Με το υπόλοιπο χώμα, ή σκάβοντας επιφανειακά, φτιάχνετε ένα τοιχάκι γύρω απ΄τον κορμό σε απόσταση 0,50 μ. περίπου απ' αυτόν, έτσι θα σχηματιστεί η «λεκάνη» ποτίσματος. Μετά, ποτίζετε γενναιόδωρα. Αν μετά το πότισμα δείτε ότι το χώμα γύρω απ΄ τη μουριά κατέβηκε, συμπληρώστε με λίγο ακόμη.
      Αν το σημείο που θέλετε να φυτέψετε είναι ανεμόπληκτο θα χρειαστεί να στηρίξετε τη μουριά με έναν πάσσαλο ή να τη δέσετε με σκοινί και ξύλινες ή μεταλλικές σφήνες καρφωμένες στο χώμα. Το δέσιμο με σφήνες και σκοινί μπορεί να γίνει μετά τη φύτευση, όμως αν βάλετε πάσσαλο θα πρέπει να τον καρφώσετε σε μια άκρη του λάκκου πριν βάλετε εκεί μέσα το δέντρο.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος22/4/15 08:41

    Καλή σας μέρα.Έχω φυτέψει τρείς μουριές στην αυλή μου πρίν δύο χρόνια,φέτος και για πρώτη φορά οι μουριές έβγαλαν μούρα.Πως μπορώ να τις κάνω άκαρπες και να μην ξαναβγάλουν μουρα?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν στην αγορά αρσενικές, δηλαδή άκαρπες μουριές. Αφού δεν αγοράσατε τέτοιες μόνον με εμβολιασμό μπορείτε να αλλάξετε αυτές που έχετε. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να βρείτε εμβόλια. Αυτά μπορεί να είναι οφθαλμός ή κεντράδι με οφθαλμό, από άκαρπη μουριά οπωσδήποτε. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι εμβολιασμού. Για να πετύχει ο εμβολιασμός χρειάζεται εμπειρία. Δεν είναι εύκολη δουλειά για κάποιον άπειρο. Γι' αυτό και εφ όσον δεν θέλετε τα μούρα, θα πρέπει κάθε χρόνο τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο να κλαδεύετε τις μουριές σας. Με αυτόν τον τρόπο θα βγάζουν ελάχιστα ή και καθόλου μούρα. Δείτε σχετικά με αυτό και την παραπάνω ανάρτηση.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος30/8/15 11:18

    Γεια σας
    Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά!
    Χρειάζομαι ένα δέντρο στον κήπο μου για σκίαση.
    Η ερώτησή μου είναι, μπορώ να φυτέψω μουριά σε οριζόντια απόσταση 2-2,5 μέτρων από μη στεγανό βόθρο που έχει φτιαχτεί με στρογγυλά τσιμεντένια κιούγκια; Το πάνω μέρος του βόθρου βρίσκεται σε βάθος περίπου 70 εκατοστών από την επιφάνεια του χώματος.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση όμως εκεί που βρισκόμουν δεν είχα πρόσβαση σε υπολογιστή.
      Παρά το ότι ο βόθρος είναι μη στεγνός φοβάμαι ότι είναι πολύ μικρή αυτή η απόσταση για μια μουριά. Διαλέξτε καλύτερα κάτι άλλο, με πιο «συμμαζεμένο» ριζικό σύστημα και όχι τη μουριά. Μια μιμόζα (αν δεν φυσούν δυνατοί άνεμοι) ή κάποιο άλλο είδος ακακίας, αλλά ακόμη καλύτερα μια κουτσουπιά, νομίζω ότι είναι ασφαλέστερες επιλογές.
      Αν ψάξετε ανάμεσα στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ, στο κάτω μέρος της σελίδας αυτής, θα βρείτε αναρτήσεις για την κουτσουπιά και τη μιμόζα.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ!
      Ανάμεσα σε κουτσουπιά και μιμόζα ποιο έχει τη γρηγορότερη ανάπτυξη;

      Διαγραφή
    3. Αν βλέπατε τις «τεχνικές προδιαγραφές» των δέντρων θα διαπιστώνατε ότι η μιμόζα έχει μεγαλύτερη ταχύτητα ανάπτυξης από την κουτσουπιά. Όμως εσείς θέλετε σκίαση και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και κόπος (με κλαδέματα) μέχρι μέχρι να αποκτήσει η μιμόζα κατάλληλο σχήμα. Αντίθετα η κουτσουπιά έχει απ' τη φύση της σχήμα ομπρέλλας και δεν θα χρειαστεί άλλο κλάδεμα πέρα απ' το να αφαιρέσετε κάποιο κλαδί με ανεπιθύμητη κατεύθυνση. Επιπλέον έχει το πλεονέκτημα να είναι φυλλοβόλο, επομένως αφήνει τον ήλιο να περάσει το χειμώνα. Για την ακρίβεια, η κουτσουπιά δεν πρέπει να κλαδεύεται γιατί χαλάει το σχήμα της. Αφαιρούμε μόνον κλαδιά και μάλιστα απ' τη βάση τους όταν αυτά μας ενοχλούν σε κάτι.
      Με άλλα λόγια, πιο γρήγορα θα καθήσετε στη σκιά μιας κουτσουπιάς παρά στης μιμόζας. Έχετε υπ' όψη ότι η πρώτη έχει φυλλωσιά με διάμετρο 6-7 μ. και μέγιστο ύψος 5-6 μ. ενώ η δεύτερη αποκτά μέγιστη διάμετρο κόμης και ύψος 5-6 μ.
      Αν έχετε άλλες απορίες, παρακαλώ γράψτε μου.

      Διαγραφή
  8. Δημήτρης Ηγουμενίτσα4/9/15 01:04

    Γεια σας,
    Έχω φυτέψει προ 2ετίας στην αυλή του σπιτιού μου μία αγριομουριά εντός πετρόχτιστου στρόγγυλου παρτεριού, τύπου στρόγγυλης ζαρντινιέρας με ακτίνα περίπου 80cm. Γύρω απ΄την "ζαρντινιέρα" υπάρχει τσιμεντένιο δάπεδο, με σιδερόπλεγμα και πλακοστρωμένο. Κάτω απο το τσιμεντένιο δάπεδο υπάρχει το χώμα οικοπέδου μου. Εκεί σταθμεύω και τ΄όχημα μου λόγω σκιάς. Φίλοι, μου είπαν ότι το ριζικό σύστημα της αγριομουριάς είναι πολύ επιθετικό και κάποια στιγμή όταν μεγαλώσει περισσότερο θα μου "σηκώσει" - σπάσει το τσιμεντένιο δάπεδο, καθ΄ότι η ρίζα της απλώνετε αρκετά μέτρα. Πάντως όταν την φύτεψα, φρόντισα η ρίζα να είναι 20cm θαμμένη.Θα μου κακοφανεί να την ξεριζώσω διότι έγινε πολύ ωραία, αλλά εάν είναι να μου προκαλέσει μελλοντικά ζημιά, καλύτερα να το κάνω τώρα που ακόμα είναι σχετικά μικρή.Επίσης στα 2 μέτρα και σε βάθος 50cm βρίσκεται και ο βόθρος του σπιτιού, στεγανός βέβαια απο τσιμέντο, πάχους 20cm και πολύ σίδερο. Μη μου πείτε ότι θα σπάσει ακόμα και αυτό?!?!? Εάν είναι να την ξεριζώσω, τι καρποφόρο δέντρο μου προτείνεται, το οποίο θα κάνει και σκιά?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα όσα ακολουθούν τα γράφω πιστεύοντας ότι με το όνομα «αγριομουριά» εννοείτε μία άκαρπη μουριά. Όσον αφορά το βόθρο τα 2-2,5 μ. θεωρούνται η ελάχιστη ασφαλής απόσταση. Όσον αφορά το τσιμεντένιο δάπεδο και το πετρόχτιστο παρτέρι εκτιμώ ότι θα εμφανιστούν ζημιές αλλά αυτό θα γίνει μετά από πάρα πολλά χρόνια. Αν αποφασίσετε να βγάλετε τη μουριά είναι καλύτερα να το κάνετε το χειμώνα γιατί έτσι θα μπορέσετε να τη φυτέψετε κάπου αλλού. Στη θέση της μπορείτε να βάλετε μία ροδιά. Αν στην περιοχή σας δεν έχει παγωνιές σκεφτείτε την πιθανότητα μιας νεραντζιάς. Τα εσπεριδοειδή έχουν συμμαζεμένο ριζικό σύστημα όμως η νεραντζιά αντέχει περισσότερο στο κρύο.
      Αν έχετε απορίες μη διστάσετε να μου γράψετε ξανά.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος9/9/15 13:38

    ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ Η ΜΟΥΡΓΙΑ Η ΑΚΑΡΠΗ ΑΝ ΦΥΤΕΥΤΕΙ ΣΕ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΗΚΩΣΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να δείτε προβλήματα στο πεζοδρόμιο αν το έδαφος κάτω από το τσιμέντο δεν έχει βάθος. Αν δηλαδή μέσα στο χώμα υπάρχει κάποιο αδιαπέραστο στρώμα από βράχια, μπάζα κ.ά., τότε οι ρίζες θα μείνουν κοντά στην επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα. Η ψευδοπιπεριά, η ρομπίνια, το λιγούστρο, η σοφόρα κ.ά. είναι πολύ καλύτερα και λόγω του σχήματος και του μεγέθους της φυλλωσιάς τους.

      Διαγραφή
  10. Γειά σας θα θελα να μπολιασω μια μουριά που έχει πολλή μικρό φύλλο, με μια που έχει πολλή μεγαλύτερα φύλλα (εξάπλάσία) παίζει ρόλο στο αν θα πετύχει; ποια είναι η ποιο κατάλληλη μέθοδος, και τέλος ποια είναι η εποχή που πρέπει να το κανω.ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει με κέντρωμα (εγκεντρισμός). Δηλαδή τα κεντριά από τη μουριά με τα μεγάλα φύλλα θα «καρφωθούν» στη μουριά με τα μικρά φύλλα. Η καλύτερη στιγμή είναι την άνοιξη, όταν το φυτό αρχίζει να αναπτύσσεται αλλά αφού περάσει ο κίνδυνος των παγετών για την περιοχή σας. Δεν μπολιάζουμε σε βροχερές μέρες.
      Πριν κάνετε οτιδήποτε προσέξτε κάτι. Η μουριά όταν βρεθεί σε έδαφος πολύ φτωχό και πετρώδες δεν αναπτύσσεται κανονικά, τα φύλλα της μένουν μικρά και λίγα σε αριθμό. Αντίθετα όταν είναι σε θέση γόνιμη φουντώνει και αποκτά πολλά και μεγάλα φύλλα. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο με τις δικές σας μουριές;

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος14/12/15 11:48

    Καλημέρα σας.Θέλουμε να φυτέψουμε μια μουριά έξω από το σχολείο μας σε ένα παρτέρι στο πεζοδρόμιο.Θα την φυτέψουν τα παιδιά και θέλω να μου πείτε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε.Πόσο βάθος και πλάτος ο λάκκος και καθε πότε πότισμα.Θα χρειαστεί να την προστατέυσουμε από τα αδέσποτα ή και γενικά από κάποια ζωάκια;Θα πρέπει να της βάλουμε γύρω- -γύρω κάποιο προατατευτικό;Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο προσωπικό μου μέιλ: taxiarxi@yahoo.com

      Διαγραφή
  12. Για σας εχω μια μαύρη καταπληκτική μουριά στο χωριό όμως την εχει πνίξει ένας κισσός χωρίς ελπίδα σωτηρίας 😢 θα μπορούσα να πάρω σπόρους για να γίνει βλαστάρι ( είμαι αρχάριος ) ώστε να το μεταφύτευσω ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο πολλαπλασιασμός της μουριάς μπορεί να γίνει με σπόρους που θα μαζέψετε μέσα απ' τους καρπούς, τα μούρα δηλαδή. Όμως ο πιο εύκολος τρόπος είναι με μοσχεύματα. Τα μοσχεύματα είναι κομμάτια από κλαδιά μήκους 20-25 εκ. που τα βάζουμε στο χώμα για να ριζώσουν. Αν χρησιμοποιήστε ορμόνη ριζοβολίας θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Η καλύτερη εποχή είναι προς το τέλος του χειμώνα όταν κλαδεύουμε τις μουριές.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα,
    έχω μία μουριά που αγοράστηκε για θυληκή και μας βγήκε αρσενική.
    Είναι τώρα 2 μέτρα και 3 ετών και δεν έχει κλαδευτεί ποτέ. Είναι τώρα κατάλληλη εποχή για μπόλιασμα?
    Θέλει κλάδεμα πρίν?
    Οπιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία είναι ευπρόσδεκτη.
    Ευχαριστώ πολύ.
    Βιβή από Παιανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η καλύτερη στιγμή είναι την άνοιξη, όταν το φυτό αρχίζει να αναπτύσσεται αλλά αφού περάσει ο κίνδυνος των παγετών για την περιοχή σας. Τώρα πλησιάζουμε στο καλοκαίρι. Ο εμβολιασμός γίνεται με κέντρωμα οπότε τα κλαδιά-υποκείμενα θα κλαδευτούν κατά το μπόλιασμα.
      Πληροφορίες για τη μουριά θα βρείτε στο μπλογκ, στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ και στα σχόλια των σχετικών αναρτήσεων.

      Διαγραφή
  14. Ανώνυμος24/5/16 18:08

    Καλησπερα! Εχω μια αρσενικη μουρια στον κηπο εδω και 3 χρονια. Την αγορασα σχετικα μεγαλη και μεχρι και φετος δεν ειχα κανενα προβλημα. Δεν την εχω κλαδεψει ποτε ως τωρα γιατι περιμενα να μεγαλωσει λιγο για να σχηματιστει ομπρελλα. Φετις ομως αν και κοντευει να βγει ο Μαιος η μουρια μου δεν εβγαλε καθολου φυλλα...... Στα κλαδακια της φαινονται τα " ματια" φουσκωμενα εδω και καιρο ( πρασινα μεσα τους γιατι ανοιξα 2-3 απο περιεργεια....) αλλα ΔΕΝ βγαζουν φυλλα... Επισης κομματια κλαδιων που εκοψα ειναι πρασινα εσωτερικα και με υγρασια! Μπορειτε να με βοηθησετε; Ξεραινεται τελικα το δενδρο μου;;; ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ξεραίνονταν δεν θα βλέπατε πράσινο εσωτερικά. Πιστεύω ότι πρέπει να περιμένετε.
      Δεν γνωρίζω τι είναι αυτό που εμποδίζει την έναρξη της βλάστησης και δεν μπορώ να πω κάτι επειδή δεν έχω καμία πληροφορία ή εικόνα για το μέρος όπου βρίσκεται η μουριά. Για σκεφτείτε, άλλαξε κάτι από πέρσι μέχρι φέτος στο σημείο όπου είναι το δέντρο;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος30/5/16 19:23

      Ευχαριστω πολυ για την αμεση ανταποκριση σας!
      Το μονο που αλλαξε στο σημειο οπου ειναι η Μουρια μας ειναι το οτι τον Απριλιο κοψαμε ενα μεγαλο Σφενδαμι που ηταν φυτεμενο διπλα στην Μουρια σε αποσταση ενος μετρου περιπου απο αυτην ΓΙΑΤΙ αφενος το ιδιο το δενδρο αρρωσταινε και εριχνε ολα τα φυλλα του καθε καλοκαιρι (τον Ιουλιο....!!) Και αφετερου εμποδιζε την ανατυξη της Μουριας η οποια και ανεπτυσε τα κλαδια της μονο προς το αντιθετο ελευθερο μερος απο το Σφενδαμι. Λετε να της ελλειψε τελικα το Σφενδαμι;;;;;

      Διαγραφή
    3. Δεν πιστεύω να της λείπει το σφενδάμι.
      Μήπως μάθατε τι ήταν αυτό που προκαλούσε την πτώση των φύλλων του σφενδαμιού; Του έλειπε νερό; Πώς είναι το χώμα στο μέρος όπου βρίσκεται η μουριά; Είναι αμμώδες, περιέχει μπάζα ή πολύ ασβέστη;

      Διαγραφή
  15. Ανώνυμος26/5/16 10:34

    Έχω μεταφυτέψει μια μουριά στον ίδιο χώρο με γρασίδι. Πρόσφατα τα φύλλα της έχουν κιτρινίσει. Ευθύνεται το γρασίδι; Επειδή και το γρασίδι είναι καινούργιο το ποτίζω αρκετά συχνά. Επίσης ποτίζοντας το γρασίδι το νερό "κτυπά" στον κορμό της μουριάς.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρία πράγματα μπορώ να σκεφτώ:
      1. Κάτι δεν πήγε καλά στη μεταφύτευση.
      2. Το υπερβολικό πότισμα, όπως υποψιάζεστε και εσείς.
      3. Και τα δύο προηγούμενα μαζί
      Το να αλλάξτε θέση αυτή τη στιγμή στη μουριά, είναι κάτι που πρέπει να αποκλειστεί. Αν η μουριά είναι μικρή αφαιρέστε το γρασίδι σε ακτίνα 0,50 μ. περίπου γύρω από τον κορμό της. Αν είναι μεγαλύτερη θα πρέπει να αυξήσετε αυτή την ακτίνα. Δεν γνωρίζω με ποιό τρόπο ποτίζετε, όμως πρέπει να κάνετε κάτι ώστε να μην βρέχεται συνεχώς το χώμα γύρω απ' τη μουριά. Γενικά, κι όχι μόνο για τη μουριά, καλό είναι να αποφεύγουμε το κατάβρεγμα του κορμού και της φυλλωσιάς.

      Διαγραφή
  16. Πως μπορώ να βρω φυτά τα οποία να βγάζουν μούρα για κατανάλωση , για να τα βάλω στην αυλή μου για να περνώ τον καρπό ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ εύκολο, καρποφόρες μουριές θα βρείτε σε όλα τα φυτώρια. Προσέξτε τα εξής:
      Υπάρχει είδος μουριάς που παράγει λευκά μούρα (Morus alba) και είδος που παράγει μαύρα (Morus nigra).
      Να διευκρινήσετε στο φυτώριο ότι θέλετε παραγωγική μουριά επειδή ο περισσότερος κόσμος ζητά αυτές που δεν κάνουν καρπούς.

      Διαγραφή
  17. Καλημέρα. Έβαλα τον Φεβρουάριο μία άκαρπη Μουριά αρκετά ανεπτυγμένη περίπου 2 μέτρα ύψος. Πριν ένα μήνα περίπου τις έριξα λίπασμα σε κόκκους. Γενικά τι λίπασμα χρειάζεται και πότε; Καλύτερα τα χημικά λιπάσματα όπως οι κόκοι ή κάποιο οργανικό; Πέρσι σε άλλη μουριά είχα χρησιμοποιήσει ένα υγρό από φύκια νομίζω και μου άρεσε. Ποια είναι η γνώμη σας; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα βιολογικά λιπάσματα είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον και βελτιώνουν το έδαφος του κήπου μας. Είναι όμως πιο ακριβά. Ως προς τη μορφή (υγρό, κοκκώδες ή σε σκόνη) χρησιμοποιεί κανείς όποιο τον βολεύει καλύτερα. Σίγουρα τα κοκκώδη (βιολογικά ή χημικά) είναι πιο εύχρηστα, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου συμφέρει να χρησιμοποιήσει κανείς τα υγρά ή σε σκόνη υδατοδιαλυτά λιπάσματα.
      Μην αγοράσετε κάτι ιδιαίτερο για τη μουριά. Με ένα γενικής χρήσης λίπασμα (πλήρες, με όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία) θα κάνετε πολύ καλά τη δουλειά σας και θα το βάζετε σε όλα τα φυτά του κήπου σας. Αν θέλετε κάτι ξεχωριστό επιλέξτε κάποιο με λίγο περισσότερο άζωτο συγκριτικά με τον φώσφορο και το κάλι.
      Βάλτε λίπασμα στην αρχή της άνοιξης όταν έχει περάσει ο κίνδυνος παγετών και ξανά το φθινόπωρο, όταν περάσουν και οι τελευταίες ζέστες.

      Διαγραφή
  18. Ανώνυμος16/6/16 12:08

    Καλημερα σας! Θα ηθελα να ρωτησω το εξης.Μενω στον πρωτο οροφο και στο ισόγειο υπαρχει μια μουρια που κανει λευκα μουρα η οποια καθε καλοκαιρι φτανει τα 6 μετρα υψος και 8 μετρα πλατος και μου κρυβει ολη θεα. Την χρειαζεται περισσοτερο το κατω σπιτι επειδη ερχονταιι μονο για διακοπες και θελουν σκια το πρωι. Αυτη τη στιγμη εχει φτασει στα 4 μετρα περιπου. Αν "κλαδεψω" τις κορυφες των κλαδιων περιπου 40 ποντους θα δημιουργησω προβλημα; Μπορει να ξεραθουν τα κλαδια; Δε μας ενδιαφερει αν χασει την καρποφορεια. Αν τα κλαδια συνεχισουν να ψηλωνουν χωρις τις κορυφες , θα μπορουσα να επαναλαβω το "κλαδεμα" για να τα "ξανακοντηνω", αρκει να μη την ξερανω.. Δεν εχω ιδεα τι θα συμβει, περιμενω την απαντηση σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να την κλαδέψετε τόσο (και να την ξανακλαδέψετε) χωρίς πρόβλημα για την υγεία του δέντρου.

      Διαγραφή
  19. Καλησπέρα σας. Πέρυσι αγόρασα δυο μουριές ύψους 2 μέτρων περίπου για σκίαση στο μαγαζί μου. φυτεύτηκαν Σεπτέμβριο. Αυτό που παρατηρώ είναι πως το κατά κάποιο τρόπο κεντρικό κλωνάρι έχει πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη από όλα τα υπόλοιπα γύρω του. Τα υπόλοιπα μεγάλωσαν 50-60 πόντους και αυτό 1,5 μέτρο Αυτό θα πρέπει να το κόψω για να δυναμώσουν και τα άλλα η να το λυγίσω για να αρχίσει να παίρνει το σχήμα ομπρέλας?? Αν ναι είναι κατάλληλη εποχή τώρα? Ευχαριστώ προκαταβολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κεντρικό κλαδί, ή το ψηλότερο όλων, πάντα έχει την τάση να μεγαλώνει πιο γρήγορα απ' τα πλάγια ή τα χαμηλότερα. Μπορείτε να το λυγίσετε τώρα, όμως για να πετύχετε το σχήμα της ομπρέλας θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στα χειμωνιάτικα κλαδέματα κατ' αρχήν και μετά στα λυγίσματα κλαδιών.

      Διαγραφή
  20. Καλημέρα έχω μία μουριά αρσενική είναι 3 ετών.ο κορμός της είναι 1 μέτρο κ κεντρικό κλαδί δεν έχει..τα κλαδιά της έχουν μεγαλώσει πολύ και γυριζει σαν ομπρέλα.πρεπει να τα δεσω για να μην γυρίζουν επειδή θέλω να ψιλοσει ή να της κοντινό τα κλαδιά? Θα ψιλοσει από άλλο ή είναι το είδος της κ έμεινε κοντή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι το είδος της η αιτία, αλλά το κλάδεμα που της κάνετε. Αλλάξτε τρόπο κλαδέματος. Αφαιρέστε τα πλάγια κλαδιά και αφήστε 2 -3 κεντρικά τα οποία θα κατευθύνετε προς τα πάνω για να ψηλώσει. Αυτό δεν χρειάζεται να γίνει μέσα σε μία χρονιά αλλά σταδιακά σε δύο ή και τρία χρόνια. Το κλάδεμα γίνεται το χειμώνα.

      Διαγραφή
    2. Τώρα τι μπορώ να της κάνω? Τα κλαδιά έχουν μεγαλώσει πολύ κ γυρίζουν σαν ομπρέλα,τα αφήνω ελεύθερα ή τα δενω με κάποιο τρόπο ψηλά?μπορώ με κάποιο τρόπο να στείλω φωτογραφία να δείτε?

      Διαγραφή
    3. Μπορείτε να στείλετε φωτ. στο e-mail που φαίνεται στη δεξιά στήλη της σελίδας αυτής. Αυτή τη στιγμή δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, θα πρέπει να περιμένετε τον Ιανουάριο που γίνεται το κλάδεμα της μουριάς.

      Διαγραφή
  21. Καλημέρα σας , έχω δυο μουριές που μετά από περίπου πέντε χρόνια έχουν αναπτυχτεί ικανοποιητικά .Το θέμα μου είναι ότι έχουν εμφανίσει και οι δυο μια εκτεταμένη εκροή χυμών /ρετσίνι / στην πρώτη διακλάδωση . Φοβάμαι για κάποια μορφής ξυλοφάγο .Σας αποστέλλω και φωτογραφίες και θα εκτιμούσα την βοήθεια σας έστω ​και εξ αποστάσεως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις φωτογραφίες βλέπω πληγές από το κλάδεμα. Δεν μπορώ να δω αν υπάρχει κάποιο ξυλοφάγο έντομο. Κατά κανόνα αυτά υποδηλώνουν την παρουσία τους με τα ροκανίδια που βγάζουν από τις τρύπες που ανοίγουν. Υπάρχουν φυτοπροστατευτικά για την πρόληψη των ζημιών από ξυλοφάγα έντομα όμως πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσετε από τα πιο απλά και συνηθισμένα: Καθαρίστε τις πληγές με κοφτερό εμβολιαστήρι και καλύψτε τις με πάστα κλαδέματος. Στο επόμενο κλάδεμα καλύψτε τις τομές με πάστα κλαδέματος. Μην κλαδεύετε με βροχερό καιρό.

      Διαγραφή
  22. aris stathatos13/8/16 01:17

    aris stathatos 12/8/2016
    Καλημέρα σας.
    Ηθελα να σας ρωτήσω για μια βερυκοκιά που έχω πολλά χρόνια η οποία πάντα έβγαζε λίγους και πολύ γλυκούς καρπούς. Κάθε χρόνο και κάτι λιγότερους μέχρι που εφέτος δεν έβγαλε παρά μόνο 3 βερύκοκα. Το δέντρο είναι φυτεμένο περισσότερο απο 20 χρόνια. Τι φταίει ώστε να μην δίνει καρπούς?? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι βερικοκιές δεν έχουν μεγάλη διάρκεια παραγωγικής ζωής απ' τη φύση τους. Αν σε αυτό προσθέστε και το ότι οι καιρικές συνθήκες τον φετινό χειμώνα και την άνοιξη δεν βοήθησαν καθόλου την παραγωγικότητα των δέντρων, τότε δεν είναι περίεργο που έχει τόσο λίγους καρπούς η βερικοκιά.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας κι ευχαριστώ για την απάντηση. Τώρα τι θα με συμβουλεύατε να κάνω??? Να αφήσω το στείρο δέντρο ως έχει ή να το βγάλω και να φυτέψω κάποιο αλλο στη θέση του???

      Διαγραφή
    3. Αυτή είναι δύσκολη ερώτηση. Όταν έχεις μπροστά σου για 20 χρόνια ένα δέντρο δύσκολα το αποχωρίζεσαι. Προσωπικά θα άφηνα το παλιό στη θέση του (δεν είναι ακόμη «τελειωμένο») και θα φύτευα ένα νέο σε άλλο σημείο.

      Διαγραφή
    4. Μήπως θα ήταν καλό να το ενισχύσω με κάποιο βιολογικό λίπασμα?? Θα μου ήταν πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σας σχετικά με το πώς θα μπορέσει να βγάλει καρπούς το δέντρο αυτό. Τι θα πρέπει να κάνω???

      Διαγραφή
    5. Λίπασμα, φθινόπωρο και άνοιξη, ίσως και ένα ελαφρύ κλάδεμα για να φωτίζεται καλύτερα το εσωτερικό τμήμα της φυλλωσιάς του δέντρου. Εδώ που τα λέμε, αν κάνετε ό,τι κάνατε εδώ και 20 χρόνια δεν νομίζω ότι θα έχει κάποιο πρόβλημα η βερικοκιά σας.

      Διαγραφή
  23. Χαίρετε και πολλά συγχαρητήρια για την δουλειά σας.
    Κατάγομαι από την μέσα Μάνη όπου ευδοκιμούν ελάχιστα δέντρα, ένα από τα οποία είναι η μουριά. Στην αυλή μας στην Αθήνα έχουμε μερικές εξαιρετικές πλατύφυλλες άγριες μουριές από τις οποίες θα ήθελα να πάρω μόσχευμα. Από αυτά που διάβασα, σκεφτόμουν να κάνω τα εξής:

    κόβω ένα κλαδί διαμέτρου 2-3 cm και μήκους 1-1.5 m.
    τσακίζω λίγο την μεριά που θα μπει στο χώμα, με ένα ξυλόσφυρο
    βρέχω αυτη την άκρη και την πασπαλίζω με ορμόνη ριζοβολιας
    το βάζω σε βρεγμένο χώμα και ποτίζω καθημερινά.

    Θα ήθελα την γνώμη σας, αν η αυτή διαδικασία αυτή είναι η πρέπουσα.

    Επίσης, θα ήθελα την μεταφύτευση στην Μάνη να την κάνω αρχές Νοέμβρη. Aναρωτιόμουν αν θα έπρεπε αυτή την διαδικασία να την κάνω τώρα (τέλη καλοκαιριού) ώστε να έχει προλάβει να δημιουργηθεί ένα υποτυπώδες ριζικό σύστημα.

    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλάξτε μόνον δύο σημεία:
      Το 1-1,5 μ. μου φαίνεται πολύ, ξεκινήστε με μικρότερα μοσχεύματα μήκους 25-35 εκ., είναι πιο βολικό. Βάλτε τα να ριζώσουν σε γλαστράκια.
      Κάντε αυτή τη δουλειά με το κλάδεμα, δηλαδή τον Ιανουάριο και όχι τώρα. Έτσι τα νεαρά δεντράκια θα είναι έτοιμα για φύτεμα τον Νοέμβριο του 2017.

      Διαγραφή
  24. Καλημέρα και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε - σχετικά με την πληροφόρηση που μας παρέχετε για τις μουριές.

    Να θέσω κι εγώ το ερώτημά μου λοιπόν: έχουμε στην Αθήνα 2 μουριές (10ετίας +) που κάθε χρόνο κάνουν μούρα, τα οποία δεν θέλουμε. Πριν 3 χρόνια τις κλάδεψα τον Οκτώβριο στα 2+ μέτρα, αφήνωντας 4-5 χοντρά κλαδιά (μήκους 40-60 εκ. το καθένα). Την επόμενη χρονιά (πέρσι) βλάστησαν κανονικά την άνοιξη και δεν έβγαλαν καθόλου μούρα. Το επόμενο κλάδεμά τους έγινε τον Φεβρουάριο (που μας πέρασε). Την άνοιξη ξαναβλάστησαν κι άρχισαν να βγάζουν μούρα. Τα έκοψα καμπόσες φορές (εν τη γεννέσει τους) και μετά από ένα δίμηνο περίπου σταμάτησαν να βγάζουν μούρα, ενώ βλασταίνουν κανονικά.

    Ερώτημα: Εάν τις κλαδέψω φέτος, τώρα τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο (ενώ ακόμη έχουν πλούσιο φύλλωμα - που όμως θα αρχίσει να πέφτει), ώστε να αποφύγω το συχνό φυλλομάζεμα, υπάρχει περίπτωση να τους κάνω ζημιά;...
    Το ζητούμενο για μένα είναι διπλό:
    1. Να αποφύγω το συνεχές μάζεμα των ξερών φύλλων
    2. Να μην βγάλει του χρόνου μούρα

    και φυσικά... να παραμείνουν υγιή και ζωντανά δένδρα.

    Περιμένω τα φώτα και τις παρατηρήσεις σας.

    Ευχαριστώ πολύ!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά το ζητούμενο από εσάς δεν είναι διπλό αλλά τριπλό. Θέλετε να μην κάνουν οι μουριές καρπούς, να μην μαζεύετε τα φύλλα τους το φθινόπωρο αλλά να μείνουν ζωντανές και υγιείς. Το τόσο πρώιμο κλάδεμα δεν είναι ό,τι καλύτερο. Αδυνατίζει τα δέντρα και σε περίπτωση που ο καιρός «τρελλαθεί» λιγάκι μπορεί να υπάρξουν ζημιές στα δέντρα. Δεν σας συνιστώ να κλαδεύετε το φθινόπωρο. Το σωστό κλάδεμα γίνεται περίπου τον Ιανουάριο.
      Το περσινό σας κλάδεμα, αυτό του Φεβρουαρίου δηλαδή, μάλλον ήταν ελαφρύ και γι' αυτό έμεινε πάνω στο δέντρα «ξύλο», κλαδιά δηλαδή, πάνω στο οποίο εμφανίστηκαν τα μούρα.
      Όσο για το μάζεμα των φύλλων λάβετε υπ' όψη τα εξής: Επιλέγοντας φυλλοβόλα δέντρα για τον κήπο είναι βέβαιο ότι θα ασχοληθούμε με το μάζεμα των πεσμένων φύλλων λιγότερο από όσο θα ασχολούμασταν αν είχαμε επιλέξει αειθαλή. Το πεύκο και η χαρουπιά που είναι τέτοια χάνουν κάθε μέρα βελόνες ή φύλλα αντιστοίχως, δηλαδή με αυτά τα δέντρα το σκούπισμα είναι καθημερινό. Η μουριά θα χάσει όλα τα φύλλα της μέσα σε 2 ή 3 εβδομάδες το πολύ. Πόσα σκουπίσματα να κάνει κάποιος σε αυτό το χρονικό διάστημα;

      Διαγραφή
  25. Ανώνυμος1/11/16 18:19

    Έχω στο πεζοδρόμιο λευκές μουριες και θα ήθελα να τις εμβολιασω σε κάτι πιο χρήσιμο.Τι μπορώ να κάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι εννοείτε «κάτι πιο χρήσιμο»; Μία μουριά δεν μπορεί να αλλάξει με τον εμβολιασμό. Δηλαδή δεν μπορεί να γίνει δαμασκηνιά, για παράδειγμα. Με τον εμβολιασμό μπορείτε να μετατρέψετε τις μουριές σας από λευκές σε μαύρες. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα.

      Διαγραφή
  26. Μιχαλησ απο κυπρο30/3/17 20:45

    θελω να μαθω εαν η αρσινηκη μουρια βγαζει κατι σαν καρπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κε Ανδριτσόπουλε γειά σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με μια αρσενική μουριά που έχω. Θα ήθελα να την κόψω και να βάλω στην θέση της κάποιο εσπεριδοειδές. Επειδή όμως έχω και μια λευκή που παράγει καρπούς δεν ξέρω αν θα επηρεαστεί η παραγωγή της επειδή δεν θα υπάρχει η αρσενική. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απουσία της αρσενικής μουριάς δεν θα επηρεάσει την παραγωγή της λευκής.
      Δεν γνωρίζω πόσο μεγάλη είναι η μουριά που θέλετε να κόψετε. Μήπως όμως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε; Οι μουριές το χειμώνα που είναι γυμνές από φύλλα μπορούν να μεταφυτευτούν με επιτυχία.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας. Και μένα δεν μου πολυαρέσει να αφαιρώ ήδη ανεπτυγμένα δέντρα αλλά θα χρειαζόταν μπουλντόζα για να το αφαιρέσω και είναι λιγάκι δύσκολο στο συγκεκριμένο σημείο. Έχω ήδη 3 μουριές και γιαυτό είπα να το αφαιρέσω για να φυτέψω μια λεμονιά που θέλω και μια πορτοκαλιά. Πάντως σας ξαναευχαριστώ για το ενδιαφέρον και την απάντηση σας. Σας παρακολουθούσα στην τηλεόραση και πολύ θα χαιρόμουν αν ξανακάνατε μια παρεμφερή εκπομπή γιατί ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Αν το δέντρο είναι τόσο μεγάλο θα είναι δύσκολο να «καθαρίσετε» το χώμα από το ριζικό του σύστημα. Αφού ξεμπερδέψετε και με αυτό, εμπλουτίστε το έδαφος με καλά χωνεμένη κοπριά ή κομπόστ, πριν φυτέψετε κάτι άλλο.
      Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά για την κοπή δέντρων, ακόμη και αυτών που είναι σε ιδιωτικούς χώρους, πρέπει να ερωτηθεί το τοπικό δασαρχείο. Αυτό ίσχυε παλιότερα και δεν νομίζω να έχει αλλάξει κάτι. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως μπορεί κάποιος γείτονας να διαμαρτυρηθεί.

      Διαγραφή
  28. Ανώνυμος20/4/17 23:11

    καλησπερα σας θα ηθελα να φυτεψω ενα δεντρο για σκια σε ενα παρτερι με γκαζον στην αυλη του σπιτιου σε ενα χωριο της θεσσαλονικης. απο κατω θα περναει ενας σωληνας αποχετευσης που γινεται τωρα. γυρω γυρω απο το παρτερι υπαρχουν πλακες πεζοδρομιου κ τσιμεντο απο την αλλη. σε αποσταση 4 μετρων υπαρχει ο βοθρος που ειχαμε μεχρι τωρα. θα εχω προβλημα με το ριζικο συστημα;; αν ναι τι θα προτεινατε για σκια χωρις καρπους κχνουδια λογω αλλεργιας;; σας ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού ψάχνετε ένα δέντρο για σκιά υποθέτω ότι ο χώρος είναι ηλιόλουστος. Η κουτσουπιά ή δέντρο του Ιούδα (Cercis siliquastrum) είναι μία καλή επιλογή μια και ικανοποιεί τις περισσότερες από τις προδιαγραφές σας.
      Κάνει καλή σκιά το καλοκαίρι, το βλαπτικό δυναμικό των ριζών της θεωρείται χαμηλό, δεν είναι αλλεργιογόνο φυτό. Παράγει όμως καρπούς που μοιάζουν με φασόλια. Μεγαλώνει αργά και φτάνει τα 6-7 μ. σε ύψος. Καλή επιλογή ίσως είναι και η λαγκεστρέμια ή στρατηγός (Lagerstroemia indica). Φτάνει στο ίδιο μέγεθος με την κουτσουπιά, με αργό ρυθμό επίσης. Οι ρίζες της δεν κάνουν ζημιές, δεν είναι αλλεργιογόνα, δεν «λερώνει» με καρπούς, αλλά δεν κάνει τόσο καλή σκιά λόγω του σχήματος της φυλλωσιάς της.
      Πρέπει το δέντρο να βρίσκεται οπωσδήποτε πάνω από την αποχέτευση; Δεν μπορεί να βρίσκεται δίπλα της;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος21/4/17 20:11

      οχι μπορουμε να βαλουμε το δεντρο κ απο διπλα, δηλαδη 1 με 1,5 μετρο πιο διπλα περναει ο σωληνας απο εκεινο το παρτερι βλεπεται. η υπολοιπη αυλη εχει πλακες πεζοδρομιου δεν εχει αλλου χωμα για δεντρο. δηλαδη η πλατανομουρια που σκεφτομουν ειναι απαγορευτικη;;; θα εχω προβλημα με τις ριζες;; θα μου σπασει το τσιμεντο;;;

      Διαγραφή
    3. Η μουριά είναι από τα δέντρα που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν τέτοια προβλήματα. Αν τελικά θα το καταφέρουν ή όχι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι το έδαφος για παράδειγμα. Σε έναν χώρο όπως αυτός που περιγράφετε δεν νομίζω ότι είναι η καλύτερη επιλογή.

      Διαγραφή
  29. Σας χαιρετώ και θα εκτιμούσα πολύ αν μπορούσατε να με βοηθήσετε σε σχέση με μια μεγάλη μουριά αρσενική που μεταφύτεψα στο νέο μου σπίτι (ήταν φυτεμένο στο παλιό μου σπίτι). Το δέντρο ήταν αρκετά μεγάλο 8- 10 ετών και τον περασμένο Γενάρη το μεταφέραμε και το μετατρέψαμε στο νέο μας σπιτι. Εδώ και ένα μήνα άρχισε να βγάζει βλαστούς αλλά δεν ξεπετιουντε φύλλα. Βγαίνουν μικρά φυλλαράκια σαν καχεκτικά και μισό ξεραμένα (κάποια μαυρίζουν πριν καν πάρουν ανάπτυξη)....γενικά έχουν βγεί πολλά νέα μάτια στα κλαδιά αλλά σαν να μην παίρνει μπρος με το να ξεπετάξει φύλλα.Με ανησυχεί πολύ γιατί είναι πανέμορφο δέντρο και δεν θα ηθελα να μου ξεράνει. Μήπως κάτι με το πότισμα... λίγο ή πολύ?? Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το δέντρο να αναπτύξει τα φύλλα του.. πριν την μεταφύτευση ήταν πολύ ζωντανά και πλούσια τα φύλλα της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά που περιγράφετε είναι τα αναμενόμενα μετά από τη μεταφύτευση ενός μεγάλου δέντρου. Το ότι βγάζει βλαστούς είναι καλό σημάδι. Χρειάζονται όμως και τα φύλλα για να αρχίσει να φωτοσυνθέτει η μουριά και να μην «τρώει απ' τα έτοιμα». Αναζητήστε κάποιο σκεύασμα με αμινοξέα και φυτοδιεγέρτες όπως είναι το Acadian και εφαρμόστε το σύμφωνα με τις οδηγίες του. Τέτοια σκευάσματα είναι πολύ χρήσιμα σε περιπτώσεις μεταφύτευσης. Το πότισμα θέλει προσοχή. Δεν πρέπει να είναι υπερβολικό ούτε όμως και ελλειπές. Δηλαδή, ελέγξτε το χώμα πριν ποτίσετε.

      Διαγραφή
  30. Διαβάζω και διαβάζω και έχω μπερδευτεί τελικά περισσότερο. Βρήκαμε μια μουριά στο νοικιαζόμενο που μετακομίσαμε Προ πενταετίας και φαίνεται να είναι τουλάχιστον 15ετίας. Η μουριά μας έδωσε άσπρα μούρα το πρώτο καλοκαίρι μας εκεί, και τολμώ να πω, αρκετά. Ήρθε λοιπόν ο γείτονας - "που ήξερε από αυτά τα πράγματα" - και μας πρότεινε να την κουρέψει, - δείχνοντας μας την μαεστρία του,- κοντά - κοντά στον κορμό της. Αυτό ήταν, πάνε τα μούρα δεν τα ξανάδαμε. Πέρισυ την κούρεψα εγώ, κούρεψα τα μεγάλα και αχόρταγα κλαδιά που πηγαίναν να φτιάξουν τον πύργο της Βαβέλ. Τώρα τον Μάη που διανύουμε είδα καμμιά πενηνταριά μούρα να εμφανίζονται. Με τις βροχές της περασμένης εβδομάδας..... πάνε και αυτά. Τι πρέπει να κάνω, ώστε να μην φτάσουν τα καλώδια της ΔΕΗ που περνάνε από πάνω της, αλλά να φάμε και κάνα μούρο? Μαζεύω μούρα, από τις μουριές του δρόμου....απωθημένο φοβερό! Ευχαριστώ από πριν για την απάντησή σας και τον χρόνο που θα μου διαθέσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νόμιζα ότι ανάρτησή μου ήταν αρκετά σαφής. Δείτε εδώ: «Αν κλαδέψουμε τη μουριά το χειμώνα δεν θα δώσει παρά ελάχιστα μούρα καθώς αυτά παράγονται (περίπου το Μάιο) πάνω σε κλαδιά που σχηματίστηκαν τις προηγούμενες χρονιές. Αφού εμείς αφαιρούμε με το κλάδεμα το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κλαδιών, καρποί θα εμφανιστούν μόνον σε όποιο τμήμα τους μείνει».
      Με άλλα λόγια: όσο πιο αυστηρά κλαδεύετε τόσο λιγότερα μούρα θα δείτε. Αν την αφήσετε ακλάδευτη θα πάρετε πάρα πολλά μούρα. Χρειάζεται να βρείτε μια μέση λύση, την οποία δεν μπορώ να σας υποδείξω μια και δεν έχω εικόνα του δέντρου. Επίσης, λάβετε υπ' όψη ότι τα μούρα δεν κρατάνε πολύ πάνω στο δέντρο. Μόλις ωριμάσουν πρέπει να συγκομιστούν.

      Αν έχετε απορία γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές αγαπητέ κ Ανδριτσόπουλε, τις οποίες και θα ακολουθήσω.

      Διαγραφή
  31. Καλησπερα. Υπάρχει μια μεγάλη μουριά εδώ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η οποία είναι φορτωμένη με καρπούς έτοιμους για κατανάλωση. Με δεδομένο ότι μούρα άσπρα δεν υπάρχουν στα μανάβικα μπορούμε να καταναλώσουμε από το δέντρο δεδομένου ότι είναι σε πολύ μεγάλο κεντρικό δρόμο με μεγάλη κίνηση αυτοκινήτων κλπ. Υπάρχει περίπτωση να έχει επηρεαστεί από τα καυσαέρια της μεγαλούπολης παρότι οι καρποί οπτικά είναι πολύ καλοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω την απάντηση σ' αυτό που ρωτάτε. Πάντως το ότι οι καρποί δείχνουν καλοί δεν σημαίνει κάτι.

      Διαγραφή
  32. Ανώνυμος13/6/17 14:15

    Καλησπερα θελω να φυτεψω μια μουρια πιο πολυ για το φυλλομα και οχι για τα μουρα. Πως την φυτευω; σποροι; με κλαδι; ποια εποχη; τι να προσεξω; ευχαριστω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να αγοράσετε μία έτοιμη μουριά από κάποιο φυτώριο. Θα βρείτε σε διάφορα μεγέθη με αντίστοιχη τιμή φυσικά. Μπορείτε να τη φυτέψετε όποτε θέλετε. Αν η φύτευση γίνει μέσα στο καλοκαίρι εξασφαλίστε ότι δεν θα της λείψει το νερό.
      Αν δεν θέλετε να αγοράσετε, περιμένετε μέχρι τον Ιανουάριο γιατί συνήθως τότε γίνεται το κλάδεμά της και χρησιμοποιήστε μερικά κλαδιά σαν μοσχεύματα. Τα κόβετε σε μήκος 20-25 εκ., βουτάτε το κάτω μέρος κάθε μοσχεύματος σε ορμόνη ριζοβολίας και το φυτεύετε σε γλαστράκια γεμάτα με «χώμα εξωτερικού χώρου». Τοποθετείστε τα γλαστράκια σε θέση προστατευμενη από την παγωνιά και τον άνεμο. Ποτίζετε όποτε το χώμα παύει να είναι νωπό. Όταν δείτε να εμφανίζονται φύλλα σημαίνει ότι μόσχευμα ρίζωσε.

      Διαγραφή
  33. Για σάς,
    Έχω ένα πρόβλημα με μια μουριά που αγοράστηκε και τοποθετήθηκε στην γη το χειμώνα που μας πέρασε. Είναι δέντρο 2 -3 ετών.
    Στην αρχή ξεκίνησε κανονικά να κάνω φίλα αλλά μετά από λίγο τα φίλα της άρχισαν να μαυρίζουν στην άκρη και αυτό να προχωρά σε όλη την επιφάνεια του φίλου μέχρι που ξερενετε.
    Αν και δοκίμασα να περιορισο το πότισμα είτε να το αυξήσω δεν άλλαξε κάτι. Έχω κάνει και ψεκασμούς με διαφορά λιπάσματα πάλι ματεο. Ακόμη και με χαλκό που την ψεκασα πάλι δεν άλλαξε τίποτα.
    Το έδαφος είναι Αργιλωδες με έλλειψη ασβεστίου.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι λίγο δυσνόητο το ερώτημά σας γιατί μάλλον κάτι δεν πήγε καλά με τον κειμενογράφο σας.
      Αυτό που περιγράφετε είναι η εικόνα ενός φυτού που υποφέρει από υπερβολική υγρασία, κάτι που ταιριάζει με την πληροφορία ότι το έδαφος είναι αργιλλώδες. Υπάρχουν κοντά στη μουριά άλλα φυτά και σε τι κατάσταση είναι αυτά;

      Διαγραφή
    2. Στα 5 μέτρα δίπλα υπάρχει κι άλλη μουριά η οποία είναι οκ αλλά είναι δέντρο το οποίο είναι μεγάλο σε ηλικία.
      Θα σας στείλω φωτογραφίες από τα φύλλα για να δείτε σε τι κατάσταση είναι.
      Τα φύλλα τις είναι ανοιχτόχρωμο και στο τέλος μαυρίζουν και πέφτουν.
      Και δεν έχει σωστή ανάπτυξη δεν μεγαλώνει όπως πρέπει.

      Διαγραφή
  34. Καλημερα σας.
    Έχουμε μια πλατανομουρια στη Χαλκιδική 10 χρόνων περίπου και με ύψος 10 μέτρα.πριν από 2 χρόνια άρχισε να βγάζει νερο απο τον κορμό, έβαλε ο πατέρας μου Αυτό που βάζουν μετα το κλάδεμα μου είπε,σαν πάστα ήταν, και σταματησε ,όμως από χθες ξεκίνησε πάλι. Πώς μπορώ να το προστατέψω?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Α) ΠΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΆΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΘΗΛΥΚΈΣ ΚΑΙ ΑΡΣΕΝΙΚΈΣ ΜΟΥΡΙΈΣ;;;

    Β) ΠΌΣΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΔΌΚΙΜΟ ΖΏΉΣ ΤΩΝ ΜΟΥΡΙΏΝ;;;

    Γ) ΑΠΌ ΤΗ ΣΤΙΓΜΉ ΠΟΥ ΚΆΠΟΙΟΣ ΦΥΤΈΨΕΙ ΜΟΥΡΙΈΣ ,ΠΌΣΟ ΧΡΕΙΆΖΟΝΤΑΙ .ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΊΣΟΥΝ ;;;;

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α. Ο πλέον ασφαλής τρόπος είναι η παρουσία ή μη καρπού. Τα αρσενικά δέντρα δεν καρποφορούν. Συνήθως, αλλά όχι πάντα, η πλατανομουριά (Morus alba Acerifolia) και η κλαίουσα (M. alba Pendula) που βρίσκουμε στην αγορά είναι αρσενικές.
      Β. Περισσότερα από 100-150 χρόνια.
      Γ. 4-5 χρόνια

      Διαγραφή
  36. Γιώργος Ταμπακόπουλος18/8/17 12:10

    Κύριε Ανδριτσόπουλε καλημέρα σας,
    Πρώτα-πρώτα συγχαρητήρια για τις συμβουλές και την βοήθεια γενικότερα που παρέχετε σε όλους μας.
    Σας παρακαλώ πολύ θέλω κι εγώ την βοήθειά σας σε ένα πρόβλημα που αντιμετοπίζω με τις μουριές.
    Πρίν 3 χρόνια (Αύγουστος 2014) αγόρασα απο φυτώριο διπλανής πόλης, τέσσερις μουριές, περίπου - τότε - ύψους 1,5 μέτρα. Ζήτησα να μήν κάνουν καρπούς, αλλά τελικά οι δύο κάνουν μαύρα μούρα. Οι μουριές έπιαναν και αναπτύχθηκαν πολύ καλά. Με κοπριά στο χώμα και νερό κάθε 2 ή 3 μέρες.
    Πέρισι μετά το τέλος της καρποφορίας (αρχές Ιουνίου), οι δύο μουριές που έκαναν καρπούς - οι άλλες 2 οι στείρες πάνε πολύ καλά - άρχησαν να κιτρινίζουν φύλλα. Μόνο σ'αυτές τις 2 μουριές. Όχι πολλά αλλά μπορώ να πώ "αρκετά". Φέτος, πάλι μετά το τέλος της καρποφορίας, τά κίτρινα φύλλα είναι πολύ περισσότερα απο πέρισι. Θυμίζει προχωριμένη εποχή, αρχές Οκτωβρίου ας πούμε.
    Ρώτησα στην περιοχή μου διάφορους - φυτώρια και γεωπόνους - και οι μισοί μου είπαν να μην τις ποτίζω τακτικά αλλά κάθε 10 με 15 μέρες. Οι άλλοι μισοί μου ειπανε οτι οι θέλουν σχεδόν καθημερινά νερό.
    Σας παραθέτω και μερικές επιπρόσθετες πληροφορίες γιά να βοηθήσω όσο μπορώ στην κατανόηση του προβλήματος:
    1. Πρώτη φορά τις κλάδεψα εφέτος, τέλος Ιανουαρίου.
    2. Πρίν ένα μήνα περίπου - όχι με τούς καύσωνες - τους έριξα λίπασμα, το "ΜACROLIP 60, 20-20-20+MgO+ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ", σε μικρή δόση σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία.
    3. Το τελευταίο διάστημα (1 μήνα περίπου) τις ποτίζω καθημερινά αλλά όχι υπερβολικά. Το νερό δεν λιμνάζει αλλα απορροφάται κανονικά.
    4. Έχω παρατηρήσει οτι η ανάπτυξή τους μέσα σε 3 χρόνια, είναι πολύ μεγάλη.
    5. Δεν εχουν άρρωστα φύλλα, ή ζωήφια, ή κάποιο υγρό στούς κορμούς.

    Έχω και 2 σχετικές φωτογραφίες, στην κατάσταση που είναι σήμερα, αλλά δεν γνωρίζω πως να τις επισυνάψω στο κείμενο.

    Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μου διαθέσατε.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον οι καρποφόρες θηλυκές «κουράζονται» περισσότερο απ' τις άκαρπες-αρσενικές και αυτό είναι λογικό αφού οι πρώτες δίνουν καρπό. Πιστεύω ότι με το λίπασμα θα συνέρθουν όμως ήταν λάθος να βάλετε τέτοιο μέσα στο καλοκαίρι. Αυτή μπορεί να είναι μία εξήγηση του προβλήματος εφ όσον όλες οι μουριές είναι σε ίδιο περιβάλλον.
      Προσέξτε κάτι σχετικό με το πότισμα: τακτικό πότισμα σημαίνει ότι ποτίζουμε σε σταθερά χρονικά διαστήματα. Αν πότιζετε κάθε μέρα, το πότισμα είναι τακτικό. Αν ποτίζετε κάθε 15 μέρες και πάλι το πότισμα είναι τακτικό. Στην πρώτη περίπτωση είναι συχνό στη δεύτερη αραιό.
      Δυστυχώς δεν μπορώ να ξέρω ποιά συχνότητα ποτίσματος είναι κατάλληλη για την περίπτωσή σας. Θα μπορέσετε όμως να τη βρείτε με δοκιμές. Πάντως το καθημερινό πότισμα μου φαίνεται υπερβολικό επειδή οι μουριές είναι φυτά με καλή αντοχή στην ξηρασία.
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά δεν έχω πρόσβαση σε υπολογιστή καθημερινά. Αν θέλετε στείλτε μου φωτογραφίες με email. Η διεύθυνσή μου φαίνεται στην δεξιά στήλη του μπλογκ.

      Διαγραφή
    2. Σας αυχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Πολύ κατατοπιστικές και θα πράξω ανάλογα σχετικά με το πότισμα. Σας αποστέλω σχετικές φωτογραφίες.
      Και πάλι ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  37. Ανώνυμος10/3/18 22:31

    Ζήτησα από φυτώριο μία άσπρη μουριά περίπου 10 ετών.
    Κάθε άνοιξη δείχνει να βγάζει μούρα,
    και τελικά τον Μάίο τα ρίχνει όλα στο έδαφος χωρίς να "δέσουν"...
    Δεν έχω φάει ποτέ μούρα, τι φταίει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ απαντήστε στις ερωτήσεις μου για να με βοηθήσετε να καταλάβω το πρόβλημα:
      Αγοράσατε μία μουριά ηλικίας 10 ετών. Την φυτέψατε στον κήπο σας; Πριν από πόσο καιρό έγινε αυτό;
      Την κλαδεύετε; Αν ναι, κλαδεύετε αυστηρά (χαμηλά) ή αφήνετε τα κλαδιά να έχουν μεγάλο μήκος;
      Όταν πέφτουν τα μούρα στο έδαφος τι χρώμα έχουν; Στην αφή είναι μαλακά ή σκληρά;
      Της δίνεται κάποιο λίπασμα; Αν ναι, πότε και τι είδους;

      Διαγραφή
  38. Ανώνυμος12/3/18 14:46

    Σας ευχαριστώ πολύ που μπήκατε στον κόπο να μου απαντήσετε.
    Η μουριά αυτή αγοράστηκε μικρή, και φυτεύθηκε στον κήπο μου αυθημερόν.
    Είναι σήμερα ηλικίας 10 ετών.
    Δεν την κλαδεύω συνήθως.
    Επέρυσι και φέτος κλάδεψα αυστηρά δύο μεγάλα κλαδιά από τα τέσσερα πέντε που έχει,
    χωρίς το δέντρο να απωλέσει σημαντικό όγκο.
    Πέφτουν αφυδατωμένα μούρα που δείχνουν να είναι μη γονιμοποιημένα άνθη.
    Στην αφή είναι μαλακά.
    Έχω τρία τέσσερα χρόνια να τη λιπάνω με βασικό λίπασμα,
    ενώ εφέτος το Φεβρουάριο τη λίπανα με 12-12-17
    και τον προσεχή Απρίλιο σκοπεύω να τη λιπάνω με επιφανειακό λίπασμα ξανά...
    Σήμερα έχει ύψος 5-6 μέτρα περίπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η περιγραφή σας για, «αφυδατωμένα μούρα που δείχνουν να είναι μη γονιμοποιημένα άνθη» και πέφτουν, μου φέρνει στο μυαλό την εικόνα των αρσενικών λουλουδιών της μουριάς. Κατά κανόνα η μουριά έχει ερμαφρόδιτα άνθη, υπάρχουν όμως και αρσενικές μουριές που έχουν μόνον αρσενικά άνθη τα οποία παράγουν μόνον γύρη και δεν εξελίσσονται σε καρπούς. Μάλιστα πρόκειται για λευκές (Morus alba) μουριές. Αυτές είναι οι λεγόμενες, «άκαρπες» μουριές.
      Είναι μάλλον ασυνήθιστη η περίπτωσή σας. Αν ρίξτε μια ματιά στα προηγούμενα σχόλια θα δείτε ότι ο περισσότερος κόσμος ζητά άκαρπες μουριές και αγοράζει καρποφόρες. Με σας έγινε το αντίθετο. Μήπως έχετε κάποια φωτογραφία από τα «μούρα», πεσμένα ή πάνω στο δέντρο;

      Διαγραφή
  39. Ανώνυμος13/3/18 14:04

    Θα σας τη στείλω ευθύς ως εμφανισθούν τα άνθη.
    Σας ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε υπ' όψη ότι μία μουριά μπορεί να μετατραπεί από άκαρπη σε καρποφόρα με εμβολιασμό, με τη χρήση εμβολίων από άκαρπη λευκή μουριά.

      Διαγραφή
  40. Ανώνυμος11/4/18 16:57

    καλησπερα σαςτο καλοκαιρι που μας περασε φυτεωα μια μικρη αρσενικη μουρια, τον χειμωνα κλαδεψα το κλαδακι για να γινει πιο πυκνη. φετος τωρα που ειναι ανοιξη βλεπω οτι εγβαλε φυλλαρακια αλλα γυρω απο αυτα εβγαλε κ κατι σαν τσαμπακια φαγωμενου σταφυλιου. υπαρχει περιπτωση να εχει γινει θυληκη????
    σας ευχαριστω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτά που βλέπετε είναι τα λουλούδια. Στις αρσενικές μουριές παράγουν μόνον γύρη και δεν γίνονται καρποί. Στις θηλυκές, τα άνθη γονιμοποιούνται από τη γύρη και εξελίσσονται σε καρπούς.

      Διαγραφή
  41. Ανώνυμος30/4/18 19:52

    Καλησπερα σας!

    Θα ηθελα τη βοήθειά σας.Εχω 2 μουριες στην αυλη του σπιτιού μου απο τις οποιες η μια περυσι το καλοκαιρι ενω ειχε κανονικη αναπτυξη ξαφνικα σταματησε να αναπτύσσεται και κιτρινισαν τα φυλα της απο κατω προς τα πανω.
    Πηγα στο γεωπονο και μου εδωσε να ριξω γαλαζοπετρα και ενα λιπασμα για το πρασινισμα των φυλλων.Αποτελεσμα η μουρια δεν επανηλθε ποτε μεχρι και το χειμωνα οπου κλαδευτηκε.
    Φετος την ανοιξη ξεκινησε δυναμικα να πεταει φυλλωμα για 2 εβδομαδες χωρις να εχει κανενα προβλημα και στη συνεχεια σταματησε παλι η ανάπτυξη της χωρις να κιτρινισουν τα φυλλα της.
    Τι μπορει να την εχει επηρεασει?
    Η αλλη μουρια που βρισκεται διπλα της ειναι μια χαρα.Να σας πω οτι οι μουριες ειναι 5 ετων.
    Περυσι ποτιζα αρκετα συχνα.Μηπως εκανα κακο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δηλαδή αυτή τη στιγμή η μία μουριά μεγαλώνει και η άλλη έχει μείνει στάσιμη; Τι υπάρχει στο έδαφος εκεί που είναι η προβληματική;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/5/18 22:25

      Η μια μουρια μεγαλωνει κανονικοτατα με πολυ καλη αναπτυξη και η αλλη που εχει το προβλημα ξεκινησε να πεταει φυλλωμα για λιγο και μετα σταματησε.
      Και η δυο μουριες ειναι σκεπασμενες με τσιμεντο.Για να φυτευτούν ανοίχτηκε μία τρύπα στρογγυλή γυρω στα 70 εκατοστα.
      Η μια μουρια που εχει το προβλημα οταν τη ποτιζω το νερο λιμνιαζει μεσα στη γουρνα που εχει και αργει να το τραβηξει το χωμα.Η αλλη μουρια το νερο το τραβαει κανονικα το νερο.

      Διαγραφή
    3. Απ' αυτό καταλαβαίνω ότι το πρόβλημα είναι ότι στη μία μουριά το χώμα αργεί να στραγγίσει. Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση δεν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο πέρα απ' το να ξαναφτιάξετε την προβληματική τρύπα και να βελτιώσετε τη στράγγισή της. Προφανώς αυτό δεν είναι κάτι απλό, ούτε και γίνεται τώρα που καλοκαιριάζει. Γι΄αυτό δοκιμάστε να προσαρμόσετε ανάλογα το πότισμα, δηλαδή να δίνετε λιγότερο νερό στην προβληματική μουριά, τόσο ώστε να μη λιμνάζει. Δείτε πως θα πάει το φυτό και αποφασίστε αργότερα, μετά το καλοκαίρι, για τη συνέχεια. Όμως έχετε υπ' όψη ότι νερό μπορεί να μαζευτεί εκεί και από τις βροχές.

      Διαγραφή
  42. Ανώνυμος4/5/18 21:06

    Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας.Χρειάζεται να τη βοηθήσω με κάποιο λίπασμα τωρα;
    Όλο το χειμωνα δεν τις έχω ρίξει κάποιο λιπασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν διορθώσετε το πρόβλημα της αποστράγγισης ό,τι λίπασμα κι αν βάλετε το φυτό δεν θα μπορέσει να το αξιοποιήσει όσο και όπως πρέπει. Πάντως με δεδομένο το πρόβλημα είναι καλύτερα να ψεκάσετε το λίπασμα στα φύλλα.

      Διαγραφή
  43. Ανώνυμος7/5/18 18:42

    Μπορείτε να μου πείτε πως μπορώ να διορθώσω το πρόβλημα της αποστράγγισης;
    Η τρύπα που άνοιξα στο τσιμέντο οταν φυτεψα την μουριά είχε 60 εκατοστά διάμετρο.Η διάμετρος του κορμού της μουριας αυτη τη στιγμή είναι 20 εκατοστά περίπου.
    Το θέμα είναι ότι τα πρώτα χρόνια δεν είχε κάποιο προβλημα αποστράγγισης το δεντρο,αυτό το πρόβλημα ξεκινησε απο περυσι που αρχισε να χαλάει κιόλας.
    Πως μπορώ να το διορθώσω αυτο;
    Μήπως έχει βρει από κάτω κάποιο βράχο ίσως που την επηρεαζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει τρόπος να βελτιώστε την αποστράγγιση του λάκκου χωρίς να βγάλετε το φυτό απ' τη θέση του. Στην πράξη πρέπει να σκάψετε γύρω απ΄τη μουριά, να την βγάλετε απ' τη θέση της, να δείτε τι υπάρχει εκεί που είναι φυτεμένη και να αποφασίσετε μετά για τη συνέχεια. Εφ όσον είναι εφικτή η διόρθωση της κατάστασης, τότε θα ξαναγεμίσετε τη λακούβα με το χώμα της ανακατεμένο με λίγη ελαφρόπετρα και θα ξαναφυτέψετε τη μουριά στην προηγούμενη θέση της. Αυτά δεν είναι απλά πράγματα και οπωσδήποτε γίνονται το χειμώνα όταν το φυτό είναι γυμνό από φύλλα και σε λήθαργο.
      Μήπως θα έπρεπε να περιμένετε λίγο για να δείτε την εξέλιξη του δέντρου;
      Για το μέλλον έχετε υπ' όψη ότι η τρύπα που ανοίξατε είναι πολύ μικρή για μία μουριά.
      Αν έχετε απορίες μη διστάσετε να μου γράψετε ξανά.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4/6/18 19:45

      Τελικά πριν από 5 ημέρες έριξα στη ρίζα της μουριας ένα υδατοδιαλυτο λίπασμα 30-10-10 με κύρια ουσία το άζωτο και η μουριά πήρε τα πάνω της.Ξεκίνησε να πετάει καινούργια φύλλα κατευθειαν και τα παλιά φύλλα που φαινόταν ζαρωμενα έγιναν σαν καινούργια.
      Το θέμα είναι να της ξαναριξω από αυτό το λίπασμα ή ήταν αρκετό για φετος?

      Διαγραφή
    3. Ξαναβάλτε το Σεπτέμβριο, αφού περάσουν οι ζέστες. Τώρα, προσέξτε πάρα πολύ με το πότισμα. Καθώς η μουριά έβγαλε νέα φύλλα θα έχει και μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό. Θα πρέπει να δίνετε τόσο νερό ώστε να «πίνει» το δέντρο όσο του χρειάζεται αλλά και να μη λιμνάζει γύρω απ' τις ρίζες του.

      Διαγραφή
  44. Καλησπέρα σας. Με τη σειρά μου και εγώ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Νοικιάζω έναν χώρο σε μια πλατεία κ στη πλατεία έχει 5 μουριές. Ενώ τις προσέχω γενικα,(τις κλαδεύω,τις ποτιζωκ ρίχνω κ λίπασμα) τα φύλλα τους είναι σαν μαραζωμένα. Το χρώμα τους είναι προς το κίτρινο κ επίσης στα φύλλα παρατήρησα οτι έχουν κατι σημάδια, σαν να σκίζονται. Με λίγα λόγια φαίνονται σαν "άρρωστες" .Που οφείλεται κατά τη γνώμη σας; Υπάρχει περίπτωση να ξεραθούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλησπέρα σας. Με τη σειρά μου και εγώ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Νοικιάζω έναν χώρο σε μια πλατεία κ στη πλατεία έχει 5 μουριές. Ενώ τις προσέχω γενικά(τις ποτίζω, τις κλαδεύω κ τις λιπαίνω) φαίνονται σαν "άρρωστες". Τι εννοώ, το χρώμα τους είναι προς το κίτρινο κ επίσης στα φύλλα παρατήρησα οτι έχουν κατι σημάδια(τρυπούλες, τρυπούλες) . Σαν να σκίζονται τα φύλλα. Υπάρχει περίπτωση να ξεραθούν;Κ αν ναι, τι πρέπει να κάνω για να τις σώσω; θα ήμουν πιο σαφής αν μπορούσα να σας περάσω μια φωτογραφία του φύλλου. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είδα τις φωτογραφίες που στείλατε. Τα σημάδια στα φύλλα μου φαίνεται ότι προέρχονται τόσο από έντομα που τα δαγκώνουν και τα κάνουν δείχνουν στριμμένα ή «κατσαρά». Κάποιες τρύπες φαίνονται να οφείλονται σε έντομα ενώ άλλες μοιάζουν να έγιναν από χτυπήματα. Αν δείτε προσεκτικά τα φύλλα ή και τον κορμό μπορεί να εντοπίσετε τα έντομα που τα έκαναν. Αυτά όλα όμως δεν μου φαίνονται ανησυχητικά. Αυτό που παρατηρώ στα φύλλα, αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος από φωτογραφία, είναι πως μοιάζουν μικρότερα απ΄το κανονικό, σκληρά και με δερματώδη υφή. Μήπως το χώμα είναι πολύ βαρύ; Μήπως κρατάει πολύ νερό; Ποτίζονται αυτές οι μουριές; Λίπασμα έχουν πάρει; Αν ναι, τι ήταν αυτό.
      Έχετε υπ' όψη πως η φροντίδα και η ευθύνη για αυτά τα δέντρα ανήκει στον Δήμο της περιοχής αφού αυτά βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Καταλαβαίνω ότι εσείς νοικιάζεται το χώρο και μπορεί να ενδιαφέρεστε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, όμως πριν κάνετε κάτι συνεννοηθείτε με τον Δήμο.

      Διαγραφή
  46. Γιωργος15/5/18 01:49

    Καλησπερα σας. Ποτε ειναι η φυσιολογικη περιοδος που ανοιγουν τα φυλλα της μουριας? Η μουρια της αυλης φετος επαθε κατι περιεργο. Ενω Κλαδευτηκε κανονικα το δεκεμβρη και αρχες απριλιου αρχισε να πεταει τα πρωτα ανθακια μουρων για καποιο λογο ξεραθηκαν (μαζι με τα πρωτα λιγοστα ιχνη φυλλων).Επειτα δεν εβγαλε κανενα φυλλο (μονο καποια ιχνη στο κορμο πολυ χαμηλα). Νομιζω οτι ξεραθηκε. Ποτισμα φυσιολογικο. Υψος 3μ. Στα κλαδεμενα σημεια (τομες) υπαρχει ιχνος σαν μουχλα (πρασινες πιτσιλιες). Το δεντρο ειναι 10ετιας+. Περυσι τετοιο καιρο ειχε φυλλα κανονικα. Δεν εχουν φουσκωσει τα ματια ακομη (αν δεν εχει ξεραθει) Επισης οταν ξεραθηκαν οι ανθοι ειχε φοβερους νοτιαδες. Βορειος προσανατολισμος (σκιερα το χειμωνα). Κοντα της εχει μια βουκαμβιλια υγιεστατη. Εχει ελπιδες? Μεσα μαιου και τιποτα! Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτή τη στιγμή η μουριά έπρεπε να έχει φύλλα ίσως και μούρα. Το να ξεραθούν τα ανθάκια με τους νοτιάδες δεν είναι και απίθανο, όμως αυτοί δεν εξηγούν την ξήρανση του δέντρου. Το ότι στις τομές υπάρχει μούχλα είναι κακό σημάδι. Μήπως υπάρχουν και μικρές τρύπες στο ξύλο; Στα κλαδέματα καλύπτατε τις τομές με ειδική πάστα; Ειδικά σε θέσεις με υγρή ατμόσφαιρα είναι μάλλον απαραίτητο μέτρο προστασίας.
      Τελικά απ' την περιγραφή σας καταλαβαίνω ότι τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του δέντρου έχει χαλάσει. Δεν μπορώ να πω κάτι για την αιτία εφ όσον δεν έχω κάποια εικόνα. Υπάρχουν μύκητες που κάνουν τέτοιες ζημιές, υπάρχουν όμως και ξυλοφάγα έντομα. Αν το πρόβλημα είναι κάποιο τέτοιο έντομο θα δείτε σίγουρα τρύπες στο ξύλο εξωτερικά και στοές στο εσωτερικό του. Η καταπολέμησή τους είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Ίσως να έχει ελπίδες επιβίωσης το τμήμα του που είναι ακόμη ζωντανό και βγάζει έστω και λίγα φύλλα.

      Διαγραφή
  47. Πως μπορουμε να ξεχωρισουμε την ακαρπη μουρια ; αγορασα μια απο φυτωριο αλλα μου λενε οτι ειναι μουρια με καρπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι άκαρπες μουριές έχουν φύλλα με εγκολπώσεις. Μοιάζουν λίγο με τα φύλλα του πλάτανου. Όμως αν δείτε μια μουριά με τέτοια φύλλα δεν σημαίνει ότι είναι και άκαρπη. Μόνον οι αρσενικές είναι άκαρπες. Διαβάστε σχετικά το άρθρο στην αρχή της σελίδας αυτής.

      Διαγραφή
  48. Ανώνυμος5/4/19 21:37

    θέλω να αγοράσω δενδρύλια μουριάς για σηροτροφία, γνωρίζετε κάποιο που να πουλά; ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλα, όμως αυτά που γνωρίζω είναι τα Φυτώρια Γώγης και το Καλλωπιστικά Γκλαβάκη.

      Διαγραφή
  49. Ανώνυμος11/4/19 21:51

    Καλησπέρα εχω και εγω μια ερωτηση. Σε τι δεντρο μπορούμε να μπολιασουμε μουρια και ποιον μηνα; ;σας Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Εμβολιάζουμε πάνω σε μουριά. Καλή είναι η εποχή του κλαδέματος, δηλαδή νωρίς την άνοιξη.

      Διαγραφή
  50. Καλημέρα Κε Ανδριτσόπουλε και συγχαρητήρια για την δουλειά σας.
    Φυτεψα τον Νοέμβριο του 2018, 2 πλατανομουριές στο εξοχικό μου στην Χαλκιδική. Η μια ειναι γυρώ στο 1,80 υχος και η άλλη γύρω στα 2,5 μετρα. Είναι φυτεμένες κοντά (μισό μέτρο) σε τοιχίο αυλής και περιπου 4-5 μέτρα από το σπίτι.
    Θέλω να ρωτήσω:
    Α. Θα έχω προβλήμα από τος ρίζες τους στο τοιχίο; σε πόσα χρόνια;
    Β. Υπάρχει ανησυχία για το σπίτι;

    Αν τις κρατησω σε σχετικά χαμηλό ύψος εφοσον τις κλαδεύω κάθε χρόνο... περιορίζω τον κύνδινο;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Α. Θα υπάρξει πρόβλημα μετά από χρόνια μόνον αν το έδαφος εκεί όπου τις φυτέψατε δεν έχει βάθος.
      Β. Όχι
      Γ. Το κλάδεμα δεν επηρεάζει την ανάπτυξη των ριζών.
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

      Διαγραφή
  51. Καλησπέρα.κεντρωνεται η άγρια μουρια να γίνει κλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Δημήτρης Ζ.13/7/19 20:08

    Κύριε Ανδριτσοπουλε γειά σας!
    Αν έχετε την καλοσύνη, χρειαζόμαστε τίς γνώσεις σας στο εξής:
    Έχουμε στόν περίβολο πολυκατοικίας, μουριά πού καρποφορεί με αποτέλεσμα να δημιουργείται διαμάχη με γείτονες πού λερώνονται οι αυλές τους!
    Υπάρχει δυνατότητα νά μπολιαστει σέ αρσενική, πότε γίνεται καί πόσο σύντομα διακόπτεται η καρποφορία εφόσον είναι εφικτό;
    Σας ευχαριστούμε θερμά και για τίς πολύτιμες γνώσεις σας πού με αγάπη μοιράζεστε με τούς συνανθρώπους σας!
    Καλή δύναμη με υγεία και αγάπη!
    Ευχαριστούμε!
    Δημήτρης Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το πιο εύκολο είναι να την κλαδεύετε αυστηρά κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του χειμώνα ή προς το τέλος, μένετε σε περιοχή με πολύ ψυχρό κλίμα. Όμως μπορείτε και να την μπολιάσετε στην αρχή της άνοιξης αφού την κλαδέψετε αυστηρά. Αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει να έχετε εμβόλια από αρσενική μουριά πλατανόφυλλη (Morus alba Platanifolia αρσενική) και ότι κάποιος θα πρέπει να γνωρίζει πως θα κάνει τον εμβολιασμό. Οι αρσενικές μουριές κάνουν άνθη αλλά δεν κάνουν καρπούς.

      Διαγραφή
  53. Καλησπέρα σας. Πόσο βάθος χρειάζεται μια μουριά (άκαρπη); Έχω ένα παρτέρι με βαθος ενάμισι μέτρο. Από τα λεγόμενα της γιαγιάς μου, στο ενάμισι μετρο εχει τσιμέντο (απ ότι τουλάχιστον θυμάται)'
    Θα υπάρξει πρόβλημα αν φυτευτεί σε παρτέρι με τέτοιο βάθος;
    Σας ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Είχα πολλές υποχρεώσεις.
      Η μουριά δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την περίπτωσή σας. Αν μάλιστα μέσα στο παρτέρι υπάρχουν και άλλα φυτά, τότε απορρίψτε την εντελώς.

      Διαγραφή
  54. Καλησπέρα σας κύριε Ανδριτσόπουλε και υγεία σε όλο τον κόσμο,να περάσει γρήγορα αυτό που περνάμε !Θα ήθελα να σας κάνω 1-2 ερωτήσεις .Φυτεψα στην αυλή μου 2 μουριές για σκίαση τις οποίες τις αγόρασα απο το φυτώριο ως αρσενικές πλατανόφυλλες.Το θέμα μου είναι όμως ότι δεν είμαι σίγουρος και τις έχω βγάλει φωτογραφίες να τις δείτε κι εσείς για να μου πείτε,έχουν πετάξει ήδη φυλλαράκια και κάτι σαν άνθη απο κάτω κι οι νεαρές μουριές είναι περίπου 2μετρα + αλλά με πολύ λεπτό κορμό και τις έχω δέσει σε πάσαλο.Η 2η μου ερώτηση έχει να κάνει με το μεταξύ τους.Να ξεκινήσω απο τώρα να κρεμάσω μπουκαλάκια για να περνούυν την κλίση που θέλω ώστε να φτάσει η μία την άλλη να αγκαλιάσουν τα κλαδιά,ή είναι πολύ νωρίς και να περιμένω ακόμα να μεγαλώσουν;Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τα λουλούδια στις φωτογραφίες μοιάζουν με τα αρσενικα άνθη της μουριάς. Αλλά και λάθος να είναι αυτό σε πολύ λίγες εβδομάδες ή και μέρες θα ξέρετε την αλήθεια.
      Να περιμένετε να μεγαλώσουν τα κλαδιά και μετά να βάλετε τα βάρη.
      Βλέποντας τις φωτογραφίες έχω μερικές παρατηρήσεις:
      Η μουριά στη φωτ. 20200326_115939.jpg έχει μια μεγάλη πληγή κατά μήκος του κορμού της. Πληγή στο κάτω μέρος του κορμού βλέπω και στην μουριά της φωτ. 20200405_120810.jpg. Αυτές οι πληγές πρέπει να καλυφθούν με πάστα κλαδέματος. Πώς έγιναν οι πληγές αυτές; Μήπως τρίβεται το φυτό πάνω στον πάσαλο;
      Τα δεσίματα και η στήριξη δεν είναι καλά. Θα προκαλέσουν ζημιές αν φυσήξει δυνατός άνεμος.

      Διαγραφή
  55. Γειά σας έχω μια μουριά αρσενική 3χρονών στο χωράφι για σκιά. Πέρσι μου έφαγαν τα ζώα τον μισό φλοιό,της έκανα αυστηρό κλάδεμα για φέτος. Επίσης είχε κ σκουλήκι κ τα κλωνάρια ξεραίνονταν εύκολα όπως και τα φύλλα.
    1 ερώτηση φέτος θα έχω φύλλωμα για σκιά;;
    2 ερώτηση η αρσενικές μουριές μπολιαζωνται με αρσενικές;; θα με βοηθήσατε πολύ Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      1. Δεν ξέρω σε τι βαθμό έχει χαλάσει η μουριά σας. Αν έχει σωθεί η μισή, θα βλαστήσει η «καλή» πλευρά. Όμως αφού έχει τόσα προβλήματα μήπως είναι καλύτερα να φυτέψτε μία καινούργια και να την προστατεύστε απ' τα ζώα;
      2. Δεν την καταλαβαίνω την ερώτηση σας. Γιατί να μπολιάστε αρσενική μουριά πάνω σε αρσενική; Αν αυτό που θέλατε να με ρωτήσετε είναι: η αρσενική μπολιάζεται πάνω σε θηλυκή, τότε η απάντηση είναι: ναι, μπολιάζεται.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά πατώντας «Απάντηση». Το ερώτημά σας το βλέπω και μετά δημοσιεύεται. Μην περιμένετε να το δείτε αμέσως δημοσιευμένο.
      Να είστε καλά.

      Διαγραφή
  56. Νικος19/4/20 16:36

    Καλησπέρα σας. Εδώ και 3 χρόνια έχω βάλει μια πλάτανο μουριά στον κήπο μέσα σε χώρο με γκαζον. Το δέντρο ήταν σχεδόν 3 μέτρα στην γλάστρα. Αυτά τα 3 χρόνια δεν έχει μεγαλώσει καθόλου. Ούτε στο Υψος ούτε στο πλάτος. Πρασινίζει κανονικά αλλά δεν μεγαλώνει καμία ιδέα το μπορεί να φτάιει? η τι μπορώ να κάνω για να την ξυπνήσω? Πότισμα όχι ιδιαίτερο κυρίως από το γκαζον και σπάνια έξτρα. Ευχαριστώ πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας
      Αν ποτίζεται μόνον από το γκαζόν τότε δεν μπορεί να πει κανείς ότι της λείπει το νερό. Φαντάζομαι ότι το χώμα στραγγίζει πολύ καλά και υποθέτω ότι δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο στο έδαφος αφού μιλάμε για κήπο.
      Δοκιμάστε να της δώσετε κάποιον βοηθητικό σκεύασμα όπως είνα το εκχύλισμα φυκιών (π.χ. το Ακάντιαν). Επίσης, να έχετε υπ' όψη το εξής: Αν το δέντρο ήταν για πολύ καιρό, για χρόνια ας πούμε, στην ίδια γλάστρα τότε είναι φυσιολογικό να αργεί η ανάπτυξή του. Όταν οι ρίζες περιορίζονται για καιρό μέσα σε μια γλάστρα δυσκολεύονται να απλώσουν όταν βρεθούν στο έδαφος. Κάντε λίγη υπομονή.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
      Χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα σας και χρόνια πολλά. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Που και που ρίχνω έξτρα νερό στο δέντρο καθότι θεωρώ ότι το νερό από το γκαζον δεν του φτάνει. Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια. Δεν ξέρω πόσο ήταν μέσα στην γλάστρα αλλά 3 χρόνια δεν είναι πολύ για να ξεμπλοκαρουν οι ρίζες του? Θα δοκιμάσω αυτό με το εκχύλισμα που μου προτείνεται. Ευχαριστώ και πάλι και χρόνια πολλά

      Διαγραφή
    3. Όχι τα 3 χρόνια δεν είναι πολλά.
      Ναι το νερό που δίνετε μπορεί να είναι πάρα πολύ. Αλλά εσείς σίγουρα έχετε καλύτερη εικόνα.

      Διαγραφή
  57. Ανώνυμος24/4/20 17:42

    Καλησπερα χρονια πολλα. Θα ηθελα την συμβουλη σας σχετικα με μια μουρια θηλυκη σε αυλη σε αποσταση 2 μετρα απο το σπιτι. η μουρια ειναι πανω απο 30 χρονων και ακλαδευτη αρκετα χρονια. Παρατηρησα μια μεγαλη κουφαλα χαμηλα στον κορμο του δεντρου και αρχιζει να σαπιζει και φοβαμαι μηπως δημιουργησει προβληματα. Υπαρχει τροπος να σωθει το δεντρο? και αν ειναι ευκολο να μπολιαστει σε τετοιο μεγεθος.Σας ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας και Χρόνια πολλά!
      Οι μουριές αντέχουν πάρα πολύ. Το καθάρισμα του σάπιου ξύλου γίνεται αλλά δεν είναι εύκολη δουλειά και απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς. Με ένα καλό και κοφτερό εμβολιαστήρι θα αφαιρέσετε το σάπιο ξύλο και μετά θα καλύψετε τις τομές με πάστα εμβολιασμού. Στο μέλλον αποφύγετε το κατάβρεγμά του.
      Πάνω σε κλαδιά της θηλυκής μουριάς μπορείτε να εμβολιάσετε «κεντριά» αρσενικής μουριάς. Αυτή η δουλειά γίνεται νωρίς την άνοιξη με φρέσκα εμβόλια.

      Διαγραφή
  58. Ανώνυμος25/6/20 10:49

    Καλημέρα σας,
    διάβασα τα σχόλια και τις απαντήσεις σας και μου έκανε εντύπωση εκείνο στο οποίο αναφέρετε ότι τα δέντρα που έχουν μείνει καιρό σε γλάστρες, δυσκολεύονται να αναπτύξουν ριζικό σύστημα. Φύτεψα στο έδαφος πριν 2 χρόνια ένα λιριόδεντρο (ή τουλιπόδεντρο) αγορασμένο από φυτώριο και με ύψος περίπου 3,5 μέτρα. Μολονότι βγάζει φύλλα, δυστυχώς μέχρι σήμερα η οριζόντια και κάθετη ανάπτυξή του είναι από ανύπαρκτη έως πολύ μικρή. Η αλήθεια είναι ότι όταν έσκαψα το λάκκο, συνάντησα συμπαγή βράχο περίπου στους 80 πόντους βάθος, αλλά σκέφτηκα ότι ίσως το δέντρο μπορέσει να αναπτύξει ρίζες προς το πλάι. Επίσης έχω παρατηρήσει ότι το νερό που του ρίχνω δεν κατεβαίνει γρήγορα κάτω, γεγονός που το αποδίδω στο βραχώδες υπέδαφος. Πιστεύετε ότι είναι σκόπιμο να μπω στη διαδικασία να το μεταφυτεύσω σε σημείο που δεν θα έχει από κάτω βράχο-πλάκα ή ότι μπορεί να φταίει η μεγάλη του παραμονή σε πολύ περιορισμένη γλάστρα; Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το βάθος των 80 εκ. είναι λίγο για ένα τόσο μεγάλο δέντρο όπως το λυριόδεντρο. Το ότι δεν στραγγίζει γρήγορα το νερό είναι χαρακτηριστικό του χώματος και δεν έχει σχέση με το βάθος του. Νομίζω ότι θα έπρεπε να το φυτέψετε σε θέση όπου το χώμα έχει αρκετό βάθος χωρίς συμπαγή βράχο. Η αλλαγή θέσης μπορεί να γίνει το χειμώνα όταν το δέντρο θα είναι σε λήθαργο. Ο περιορισμός των ριζών από τη γλάστρα είναι θέμα άσχετο με την άσχημη θέση φύτευσης. Μπορεί να υπάρχουν και τα δύο προβλήματα ταυτόχρονα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος25/6/20 14:02

      Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Εάν επιλέξω να μεταφυτεύσω το δέντρο το χειμώνα, πως ακριβώς θα πρέπει να προχωρήσω; Φαντάζομαι δεν είναι εύκολη δουλειά και θα πρέπει να σκαφτεί περιμετρικά (αλλά πόσο μεγάλο κομμάτι γης και σε τι βάθος;) για να βγουν οι ρίζες. Επίσης, μήπως θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάποιο άλλο δέντρο σκιάς που θα μπορούσα να φυτεύσω σε αυτή τη "μειονεκτική" θέση του οποίου οι ρίζες να μπορούν να αναπτυχθούν παράλληλα με το έδαφος και όχι κάθετα; Ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Όσο μεγαλύτερο τμήμα του ριζικού συστήματος του φυτού πάρετε, τόσο καλύτερα είναι. Ευτυχώς δεν έχει μεγάλη ανάπτυξη όπως μου γράφετε.
      Η κουτσουπιά και η μουριά είναι δυο φυλλοβόλα δέντρα που είναι κατάλληλα για σκιά και τα βγάζουν πέρα σε τέτοια εδάφη. Θέλουν ηλιόλουστη θέση, δεν συμφέρει να φυτεύονται πολύ κοντά σε τοιχάκια κ.λπ. και τέλος με δεδομένο το μικρό βάθος του εδάφους αν υπάρχει πλακόστρωτο γύρω τους, κάποια στιγμή θα το σηκώσουν.

      Διαγραφή
  59. Γεια σας και συγχαρητηρια για την βοηθεια που προσφερεται και την υπομονη σας.!!Εδω και 6 χρονια βαλαμε μια πλατανομουρια (ηταν σε γλαστρα)στην αυλη ,σε σκληρο εδαφος,στην Πιερια αναμεσα θαλασσας και Ολυμπου, αργουσε ν αναπτυχθει και εβγαζε μουρα.Ο γεωπονος συστηνε υπομονη και μας διαβεβαιωνε πως ολα τα δενδρα στην αρχη βγαζουν καρπους.τα φυλλα ειναι πλατανοειδη αλλα μικρα.Την κλαδευουμε ελαφρα συνηθως.Απο περυσι δειχει οτι μεγαλωνει...εφτασε περίπου τα 5 μετρα, αλλα εχει μικρα φυλλα και φετος γεμισε με τοσα πολλα μουρα ασπρα.Δεν θελουμε μουρα...φυλλα και σκια θελουμε.Λυπομαστε το δενδρο να το κοψουμε και δεν εχουμε υπομονη αλλα 5-6 χρονια να μεγαλωσει ενα αλλο δενδρο.Χρειαζομαστε την πολυτιμη βοηθεια σας.Σας ευχαριστουμε εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τα σχόλια και οι ερωτήσεις των αναγνωστών του μπλογκ δημοσιεύονται αφού τα διαβάσω. Απάντησα στο ερώτημά σας σε άλλη σελίδα, όμως για τη διευκόλυνσή σας αντιγράφω την απάντηση και εδώ:

      Οι μόνες άκαρπες πλατανομουριές είναι οι αρσενικές. Αυτές κάνουν άνθη αλλά όχι καρπούς. Οι θηλυκές ανθίζουν και καρπίζουν κανονικά. Μόνον το κλάδεμα μπορεί να μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την καρποφορία τους.
      Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη και το μικρό μέγεθος των φύλλων μπορεί να οφείλονται στο «κακό» έδαφος. Αν δεν σας νοιάζει το ζήτημα της καρποφορίας της μουριάς, κρατήστε τη στη θέση της και βοηθήστε τη με κατάλληλες λιπάνσεις. Χρησιμοποιήστε κάποιο καλό οργανικό λίπασμα που θα βελτιώνει και το χώμα όσο αυτό είναι δυνατό. Να σας θυμίσω εδώ ότι δεν δίνουμε λίπασμα μέσα στο καλοκαίρι. Αν θελήστε να της αλλάξετε θέση, η καλύτερη στιγμή είναι ο χειμώνας.

      Διαγραφή
  60. Καλησπέρα σας,

    Θα ήθελα τα φώτα σας για μια μουριά που έχω και βγάζει άσπρο καρπό, να μη βγάζει καρπό.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν κλαδεύετε κάθε χρόνο προς το τέλος του χειμώνα, θα μειώνετε πάρα πολύ την καρποφορία. Αν πάνω στη μουριά σας μπολιάσετε τμήματα βλαστών (ονομάζονται εμβόλια ή μπόλια) από άκαρπη, αρσενική μουριά θα μετατρέψετε τη μουριά σας σε άκαρπη. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο στην αρχή της σελίδας και τα δεύτερο μέρος του στον σχετικό σύνδεσμο.

      Διαγραφή
  61. Ανώνυμος30/6/20 08:19

    καλημέρα σας κύριε Ανδριτσόπουλε. Θα ήθελα να σας ρωτήσω,έχω μια μουριά στην αυλή συγκεκριμένα ρίζα στη μάντρα εκεί που τελειώνει ο προαύλιος χώρος σε αυτό το σημείο κατά μήκος έχουν γίνει δύο μεγάλες ρωγμές ευθύνεται η μουριά γι αυτό θα πρέπει να την κόψω χαμηλά ή να την ξεριζώσω; Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν έχω εικόνα του χώρου και των ρωγμών και γι' αυτό δεν μπορώ να σας απαντήσω αν οι ρωγμές έγιναν εξαιτίας της μουριάς. Αν ναι, τότε το αυστηρό κλάδεμα δεν θα λύσει το πρόβλημα. Η μετακίνηση σε άλλη θέση, το χειμώνα, μπορεί να είναι λύση. Έχετε υπ΄όψη ότι για την κοπή δέντρων είναι απαραίτητη η άδεια από τον Δήμο της περιοχής σας.

      Διαγραφή
  62. Καλημερα σας

    Πως γινεται ο πολλαπλασιασμος της πλατανομουριας???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Όλες οι μουριές πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα.

      Διαγραφή
  63. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΕ
    ΕΧΩ ΜΟΥΡΙΑ 20 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 2 ΜΕ 2.5 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕ ΚΤΙΣΜΑ
    ΕΧΕΙ ΩΡΑΙΟ ΠΑΧΥ ΙΣΚΙΟ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΧΕ ΓΡΑΣΙΔΙ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΛΥ ΧΟΝΤΡΕΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΝΩΜΑΛΟ
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΟΨΩ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΑΥΛΗ
    ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΔΕΝΔΡΟΥ?
    ΑΝ ΚΟΠΟΥΝ ΘΑ ΒΛΑΨΕΙ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ?
    ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΑ ΟΤΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΒΑΘΟΣ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ
    ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΒΡΑΧΟΣ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΒΑΘΟΣ?
    ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΑΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕ
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν μπορώ να ξέρω ποιές είναι οι κύριες ρίζες του δέντρου.
      Αν κοπούν μπορεί να γίνει ζημιά στο δέντρο. Όμως ας πούμε ότι κόβετε τις δύο ρίζες, το δέντρο δεν παθαίνει τίποτε και βάζετε τις πλάκες γύρω του. Είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα η πλακόστρωση αυτή θα σηκωθεί από τη θέση της.
      Τα θεμέλια των κτισμάτων δεν κινδυνεύουν από τις ρίζες της μουριάς.
      Ένας συμπαγής βράχος θα μπορούσε να μειώσει το βάθος του εδάφους.
      Αν έχετε άλλες απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  64. Καλησπέρα έχω μια Μουριά 25 χρόνια φέτος τις νυχτερινές ώρες ακούω κάποιο θόρυβο από το φλοιό της και βρίσκω το πρωί ροκανιδια στο πάτωμα ανακάλυψα στο φλοιό της 2 μεγάλα σκουλίκια άσπρα που την έτρωγαν μάλλον αγόρασα και ψεκασα αραιωμένο το Inastro 6 SC είναι το κατάλληλο ή χρειάζεται κάτι ακόμα?? Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας και καλό μήνα,
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση όμως έλειπα και επιπλέον δεν είχα πρόσβαση στο ίντερνετ.
      Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιό είναι το έντομο που τρώει τη μουριά. Η δραστική ουσία του εντομοκτόνου που έχετε είναι κατάλληλο για τα ακμαία άτομα κάποιων ξυλοφάγων εντόμων όμως δεν είναι κατάλληλη για προνύμφες, μια και τέτοιο πράγμα υποθέτω ότι είναι τα σκουλήκια που είδατε. Η καταπολέμηση των προνυμφών γίνεται με άλλα εντομοκτόνα τα οποία είναι διαθέσιμα σε επαγγελματίες. Η συμβουλή μου είναι να εξήγησετε το πρόβλημα σε κατάστημα με γεωργικά φάρμακα για να σας κατευθύνουν σωστά. Η καταπολέμηση των ξυλοφάγων εντόμων είναι κάτι που χρειάζεται σειρά επεμβάσεων.

      Διαγραφή
  65. Καλησπέρα σας
    Έχω μια μουριά 3 χρόνια αγορασμένη νε χοντρό κορμό, 2 μέτρα ύψος αλλά δε μεγαλώνει, δε βγάζει αρκετά φύλλα και όσα έχει δεν είναι «ζωηρά». Έχετε να μου προτείνετε κάτι; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν οι εξωτερικοί παράγοντες (έδαφος, κλίμα, θρεπτικά στοιχεία, νερό κ.λπ.) που επηρέζουν την ανάπτυξη ενός φυτού είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, τότε το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι το εξής: η μουριά που πήρατε ήταν για χρόνια στην ίδια γλάστρα και γι' αυτό το ριζικό σύστημα αργεί να επεκταθεί, να αναπτυχθεί και να «σπρώξει» τη μουριά. Αν ισχύει αυτό κάνετε υπομονή, να ποτίζετε όποτε το χώμα στεγνώνει και να δίνετε λίπασμα. Δίνοντας κάποιο σκεύασμα με ενεργοποιητές (π.χ. κάποιο εκχύλισμα φυκιών) θα βοηθήσετε την κατάσταση. Σας θυμίζω ότι αυτά ισχύουν εφ όσον το έδαφος, το κλίμα κ.λπ. είναι ευνοϊκά για τη μουριά.

      Διαγραφή
  66. Ανώνυμος6/11/20 23:38

    Καλησπέρα.
    Έχουμε μια μουριά πολύ παλιά, βασικά δεν ξέρουμε καν πόσων χρονών είναι ακριβώς (υπολογίζουμε πάνω από 80 χρονών). Γράφετε σε άλλα σχόλια ότι μπορεί να φτάσουν και 150 ή και παραπάνω. Η ερώτησή μου είναι πρώτον αν υπάρχει κάποιο σημείο από το οποίο και μετά δε μπορούμε να αποφύγουμε το θάνατο του δέντρου (θεωρητικά δηλαδή μπορεί να συνεχίσει στο διηνεκές;), και δεύτερον αν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω τώρα ώστε να μεγιστοποιήσουμε τη ζωή του.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Όχι ένα φυτό δεν μπορεί να ζήσει αιώνια. Τέτοια μεγάλα φυτά σπάνια χρειάζονται βοήθεια με λίπασμα, κι αν του δώσετε προτιμήστε να το κάνετε με ψεκασμό. Το σημείο στο οποίο πρέπει να δώσετε προσοχή είναι στην αποφυγή δημιουργίας ανοιχτών πληγών από χτυπήματα, κλαδέματα ή έντομα. Δηλαδή αν κλαδέψετε καλύψτε τις τομές που έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 3-4 εκ. με πάστα κλαδέματος.

      Διαγραφή
  67. Θέλω να ξέρω αν μια μουριά άκαρπη που εχω φυτέψει σε πετρώδη έδαφος μπορεί να κάνει ζημιά η ρίζα της στο δάπεδο απο μπετόν. Την φυτεψα 4,50 μέτρα μακριά απο το δάπεδο.Σας ευχαριστώ πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η απόσταση των 4,5 μ. είναι ικανοποιητική. Μόνον αν το χώμα δεν έχει καθόλου βάθος θα έχετε πρόβλημα, όμως και αυτό θα εμφανιστεί μετά από πολλά χρόνια.

      Διαγραφή
  68. Ανώνυμος9/4/21 22:43

    Γεια σας! Έχω μια μουριά από μικρό δενδρύλιο φυτεμένη εδώ και 2 χρόνια. Μου την χάρισαν ως καρποφόρα μαύρων μούρων. Σε πόσο καιρό θα αρχίσει να δίνει καρπούς, πότε και πώς πρέπει να τηνν κλαδέψω; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Καρποί θα εμφανιστούν μετά τα πρώτα 5-6 χρόνια της ζωής της. Έχετε υπ' όψη ότι η κανονική καρποφορία ξεκινά μετά το 15ο έτος.
      Με το κλάδεμα χρειάζεται προσοχή γιατί οι καρποί εμφανίζονται σε κλαδιά του προηγούμενου χρόνου. Αν εσείς κλαδέψτε το χειμώνα με τον αυστηρό τρόπο που κλαδεύονται οι μουριές που δεν θέλουμε να καρποφορήσουν, τότε θα χάσετε την καρποφορία. Αν κλαδέψετε με τον ίδιο αυστηρό τρόπο το καλοκαίρι, αφού μαζέψετε τα μούρα, θα κάνετε ζημιά στο δέντρο. Άρα, τώρα που το δέντρο είναι νεαρό θα αρχίσετε να το διαμορφώνετε ώστε να αποκτήσει έναν βασικό σκελετό κλαδιών. Αργότερα, όταν μεγαλώσει αρκετά θα περιμένετε να τελειώσει η καρποφορία (περίπου τον Ιούνιο) και τότε θα κονταίνετε τους νεαρούς πλάγιους βλαστούς στα έξι φύλλα. Ο σκοπός αυτού του κλαδέματος είναι να δημιουργηθούν εκεί νέοι καρποφόροι οφθαλμοί που θα δώσουν μούρα την επόμενη χρονιά. Φυσικά, άρρωστα, ξερά κλαδιά πρέπει να αφαιρούνται το χειμώνα όταν η μουριά είναι γυμνή από φύλλα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  69. Καλησπέρα. Έχω μια μουριά 2 μ. ύψος περίπου σε ζαρντινιέρα 1,5×1,5×1,5. Η ζαρντινιέρα είχε στεγανοποιηθεί με πολυαιθυλένιο. Ωστόσο διαπιστώνω ότι οι ρίζες της έχουν ξεφύγει από τη ζαρτινιέρα σε παρακείμενο γκαζόν και έχουν ανασηκώσει ελαφρώς πλακόστρωση γύρω από αυτήν. Τι μου προτείνετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Πώς διαπιστώσατε ότι είναι ευθύνονται οι ρίζες της μουριάς για το ότι ανασηκώθηκε η πλακόστρωση; Μου γράφετε ότι είναι στεγανοποιημένη.
      Επίσης δεν καταλαβαίνω το εξής: Οι ρίζες διασχίζουν το γκαζόν και φτάνουν στο πλακόστρωτο; Αν ναι, πόσα μέτρα είναι αυτή η απόσταση;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  70. Για σας. Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη καταρχήν. Στον κήπο μου έχω 3 μουριές η μία πάνω από 20 χρόνων και οι άλλες δύο είναι 5 χρονών. Από τις 2 νέες σε ηλικία η μία έχει φουσκώσει κανονικά και άρχισε να ξύπνα βγάζοντας φύλα κανονικά ενώ η άλλη ενώ ξεκίνησε να φουσκώνει και έβγαλε μερικούς καρπούς σταμάτησε και δεν συνεχίζει την ανάπτυξη της. Είναι χλωρή κανονικά αλλά φοβάμαι ότι κάτι δεν πάει καλά. Κάτω στον κορμό το χειμώνα είχε χτυπηθεί από μηχάνημα και είχε γδαρθεί. Την προηγούμενη εβδομάδα τις έκανα ριζοποτισμα με ορμόνη ριζοβολιας και στην πληγή την κάλυψα με πάστα εμβολιασου. Αλλά ακόμη τίποτα. Τι άλλο μπορώ να κάνω???
    Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.
    Με εκτίμηση Ξανθόπουλος Θεόδωρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Έχετε υπομονή λίγες μέρες ακόμη. Το ότι είναι ακόμη χλωρή είναι καλό σημάδι. Η ορμόνη ριζοβολίας δεν είχε νόημα αλλά κάνατε πολύ καλά που βάλατε την πάστα στην πληγή. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο φυτά σχετικά με το νερό που παίρνουν; Μήπως μία από τις δύο παίρνει περισσότερο; Έχουν και οι δύο τον ίδιο προσανατολισμό; Τις βλέπει ο ήλιος το ίδιο;
      Περιμένω νέα σας.
      Χρόνια Πολλά!

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ταξιάρχη.
      Σχετικά με το νερό αυτή που έχει μείνει πίσω ναι πήρε περισσότερο νερό. Ο προσανατολισμός τούς είναι ίδιος είναι ακριβώς δίπλα με την ίδια ηλιοφάνεια κτλ. Φοβάμαι ότι παρά έχει μείνει πίσω γιατί οι άλλες 2 έχουν πετάξει και νέους βλαστούς. βέβαια δε μπορώ να κάνω και κάτι άλλο εκτός από υπομονή. Και τις έχω μείωση αρκετά το νερό.
      Ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
    3. Αν δεν έχει συμβεί κάτι άλλο, κάποια στιγμή σύντομα θα δείτε βλάστηση. Εννοώ μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  71. Καλησπέρα έχω μια μουριά 30 χρόνων φέτος κάποια κλαδιά έχουν ασπρίσει σαν να είναι άσπρη σκόνη και το μισό μέρος έχουν βγάλει φύλα και το μισό όχι τι μπορεί να συμβαίνει?? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το μισό δέντρο, το τμήμα με την «άσπρη σκόνη», είναι ξερό ή έχει βλάστηση; Πώς είναι το ξύλο κάτω από την άσπρη σκόνη; Είναι ξερό; Αυτό μέσα σε πόσο καιρό έγινε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Από ολόκληρο το δέντρο μόνο ένα κλαδί παρουσιάζει αυτή την άσπρη σκόνη
      Το οποίο είναι χλωρό και έχει βλάστηση φύλλα και καρπούς.
      Το μισό προς το τέλος του το άλλο μισό από την βάση του κλαδιού που ξεκινάει από τον κορμό του δέντρου δεν έχει φύλλα. Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε εδώ, «Το μισό προς το τέλος του το άλλο μισό από την βάση του κλαδιού που ξεκινάει από τον κορμό του δέντρου δεν έχει φύλλα».
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  72. Ανώνυμος25/5/21 21:54

    καλησπερα σας.

    Παρακαλω θερμα, πειτε μου τι να κανω για να μην βγουν αλλα μουρα στη μουρια μου.
    Ειναι τοσα πολλα που πεφτουν και λερωνουν το πατωμα, και επεισης εχω μωρο που τα παταει και γινεται γενικα ενας χαμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το κλάδεμα λίγο πριν το τέλος του χειμώνα κάθε χρόνο είναι ο απλούστερος τρόπος για να μειωθεί δραστικά η ποσότητα των μούρων. Άλλος τρόπος είναι να βρείτε μία αρσενική μουριά και κάποιος που γνωρίζει από εμβολιασμούς να πάρει από εκεί εμβόλια και να τα μπολιάσει στην δική σας μουριά. Ένας τρίτος τρόπος είναι να αναζητήστε στο διαδίκτυο μία συνταγή για γρανίτα με μούρα (υπάρχουν τέτοιες) και να τα αξιοποιήσετε πριν πέσουν.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  73. Καλησπέρα σας

    Μπορειτε παρακαλώ να μου πείτε τι να κάνω άμεσα στη μουριά μου για να σταματήσει να βγάζει μούρα;
    Είναι τόσα πολλά που πέφτουν κάτω, λερώνουν όλο το χώρο και επιπλέον τά πατάει το μωρό που έχω και γίνεται ένας μικρός χαμός γενικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το κλάδεμα λίγο πριν το τέλος του χειμώνα κάθε χρόνο είναι ο απλούστερος τρόπος για να μειωθεί δραστικά η ποσότητα των μούρων. Άλλος τρόπος είναι να βρείτε μία αρσενική μουριά και κάποιος που γνωρίζει από εμβολιασμούς να πάρει από εκεί εμβόλια και να τα μπολιάσει στην δική σας μουριά. Ένας τρίτος τρόπος είναι να αναζητήστε στο διαδίκτυο μία συνταγή για γρανίτα με μούρα (υπάρχουν τέτοιες) και να τα αξιοποιήσετε πριν πέσουν.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  74. Γεια σας
    Έχουμε κάποιες μουριές οι οποίες τις ημέρες του προηγούμενου καύσωνα εμφάνισαν μαύρα στίγματα στα φύλλα και στη συνέχεια τα φύλλα κιτρινισαν και καλο θα πέφτουν και περνώντας ο καιρός και με τον τωρινό καύσωνα αυτό επεκτάθηκε περισσότερο. Για ποιο λόγο γίνεται αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε? Πρόκειται για καλό θα ασθένεια τη οποία θ πρέπει να προλάβουμε και Πως?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το μήνυμά σας είναι πάρα πολύ μπερδεμένο. Καταλαβαίνω ότι τα φύλλα της μουριάς έχουν μαύρα στίγματα. Αυτά είναι κολλημένα πάνω στο φύλλο ή στο εσωτερικό του;

      Διαγραφή
  75. Ανώνυμος18/8/21 14:02

    Γεια σας,
    Μπορεί να ευδοκιμήσει η μουριά σε μεγάλη γλάστρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Γεια σας,
    Ναι, μπορεί, Όμως ποτέ δεν θα γίνει πολύ μεγάλη όπως θα γίνονταν αν ήταν στο έδαφος. Τοποθετήστε τη γλάστρα σε θέση υπήνεμη και ηλιόλουστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Γιώργος εκ Κορίνθου19/8/21 11:29

    Δίπλα -κυριολεκτικά κολλημένη- στην τοιχοποιία μάντρας αυλής (σε ορεινό χωριό) έχει φυτρώσει (+15 χρόνια) αγριομουριά (χωρίς καρπούς)
    Το δένδρο έχει μεγαλώσει υπερβολικά (ακλάδευτο όλα τα χρόνια) και το φύλλωμα καλύπτει ακόμη και τα πέριξ παρακείμενα κτίσματα (κατοικίες)
    Αν και η τοιχοποιία της αυλής δεν έχει παρουσιάσει εως τωρα το παραμικρό πρόβλημα, θα υπάρξει πρόβλημα για την τοιχοποιία των παρακείμενων γειτονικών κτισμάτων (το κοντινότερο στα 2 μέτρα από το δένδρο);

    Σε αυτό το συγκεκριμένο κτίσμα ο ιδιοκτήτης του διατείνεται ότι έχει εμφανιστεί πρόβλημα στην τοιχοποιία του (αλλά όχι στο αμέσα γειτνιάζον τμήμα του, αλλά πιο κάτω σε απόσταση 7-8 μέτρων από το δένδρο)
    Ειναι δυνατό να υπάρχει τέτοιο πρόβλημα;
    Εάν ναι, υπάρχει δυνατότητα προστασίας της παρακείμενης τοιχοποιίας χωρίς να βλαφτεί το δένδρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν έχω υπ' όψη μου να κάνουν οι μουριές ζημιές σε κτίρια και μάλιστα σε απόσταση 7-8 μέτρων. Όμως ένας μαντρότοιχος δίπλα σε μια μουριά είναι βέβαιο ότι θα σηκωθεί ή μπορεί ακόμη και να τον δούμε να ραγίζει. Δεν υπάρχει τρόπος προστασίας του μαντρότοιχου από την μουριά. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι τον χειμώνα να μεταφυτευθεί το δέντρο σε θέση που δεν ενοχλεί. Όμως κάτι τέτοιο για ένα μεγάλο δέντρο είναι δύσκολο και έχει κάποιο κόστος.

      Διαγραφή
    2. Γεώργιος εκ Κορίνθου20/8/21 20:46

      Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!
      ΥΓ. Η μάντρα (ηλικιακά συνομήλικη με την αγριομουριά) χαίρει άκρας -δομικής/στατικής- υγείας. Ισως γιατί ειναι κατασκευής με οπλισμένο σκυρόδεμα.

      Διαγραφή
  78. Ανώνυμος28/7/22 13:55

    Καλημέρα ,σας έχω αγοράσει μια πλατανομουρια αλλά το φύλο δεν είναι σχιστό όπως το Πλατανιάς ,μήπως υπάρχουν πολλές ποικιλίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υπάρχουν ποικιλίες. Αν η δική σας είναι ακόμη πολύ νεαρή μπορεί ακόμη να μην έχει εμφανίσει το κανονικό της φύλλωμα.

      Διαγραφή
  79. Καλησπερα θα μπορούσε μια άκαρπη μουριά να μείνει ή να μεγαλώσει σε γλαστρα; και γενικά πόσο χώρο θέλει σε κήπο σαν απόσταση από αλλά φυτά; Εχει τεράστιο ριζικό σύστημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι, θα μπορούσε να μείνει στη γλάστρα αλλά ποτέ δεν θα γίνει τόσο μεγάλη όσο θα γίνονταν αν ήταν στο έδαφος. Εκεί καλό είναι να έχει 4-5 μ. απόσταση από άλλα πολυετή φυτά γιατί έχει μεγάλο ριζικό σύστημα.

      Διαγραφή
  80. Καλησπέρα η μουριές σε τη ηλικία ξεκινάνε να βγάζουν μούρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλεία σας.
    Έχω 3 μουριές άκαρπες φυτεμένες εδώ και 12 χρόνια που ποτίζονται 2 φορές την εβδομάδα. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν σταματήσει να μεγαλώνουν
    (στα 2 μέτρα ο κορμός με διάμετρο 5-6εκ, και στο 1 μέτρο περίπου τα κλαριά).
    Το έδαφος έχει αρκετές πέτρες αλλά στα 4-5 μέτρα δίπλα τους έχω φυτέψει κωνοφόρα (κυπαρίσσια, πεύκο, και κουκουναριά) που έχουν μια χαρά ανάπτυξη. Δεδομένο ότι δεν τις έχω λιπάνει ποτέ μήπως πρέπει:
    Α.να αυξήσω το πότισμα?
    Β.να βάλω αρκετή ποσότητα κομπόστ?
    Γ.να βάλω λίπασμα και αν ναι σε τι αναλογία?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κομπόστ ναι, να βάλετε!
      Για το λίπασμα είναι κάπως προχωρημένη η εποχή. Στα φυτά του κήπου βάζουμε λίπασμα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Τώρα είμαστε ένα βήμα πριν το καλοκαίρι. Για την ποσότητα δεν μπορώ να πω κάτι επειδή δεν γνωρίζω τι λίπασμα χρησιμοποιείτε. Σε νεαρά δέντρα, όπως τα δικά σας, 0,5 κιλό από κάποιο πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα είναι λογική ποσότητα.
      Αυτό που γράφετε για αύξηση του ποτίσματος με προβληματίζει. Οι μουριές δείχνουν μαραμένες; Έχετε τέτοια εικόνα; Αν δεν δείχνουν να διψούν γιατί να δώσετε περισσότερο νερό;
      Επίσης με προβληματίζει το ότι έχετε φυτέψει τουλάχιστον 4 δέντρα που γίνονται πολύ μεγάλα και ψηλότερα από τις μουριές τόσο κοντά τους. Αργά ή γρήγορα ο ανταγωνισμός μεταξύ όλων αυτών θα είναι έντονος. Πόσο απέχουν το ένα από το άλλο;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος9/6/23 13:06

      Ευχαριστώ για την απάντηση σας.
      Όσον αφορά το λίπασμα, δεν έχω βάλει ποτέ αλλά όπως μου προτείνετε να βάλω ένα πλήρες π.χ 20-20-20 προς το φθινόπωρο?
      Για το πότισμα, δεν δείχνουν μαραμένες απλώς έχουν μικρά φύλλα.
      Για την απόσταση από τα διπλανά κωνοφόρα είναι περίπου 4-5 μέτρα.
      Και για το κομπόστ όσο πιο πολύ και πιο συχνά βάζω, τόσο το καλύτερο?
      Κλείνοντας σας στέλνω με mail κάποιες φώτο για να δείτε τις μουριές,
      και σας ευχαριστώ και πάλι.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Ναι, να δώσετε αυτό το λίπασμα το φθινόπωρο και να δίνετε από το ίδιο στο μέλλον, νωρίς την άνοιξη και ξανά το φθινόπωρο.
      Κομπόστ βάλτε όποτε θέλετε εφ όσον είναι διαθέσιμο. Προσέξτε μόνον να μην ακουμπάει το κομπόστ πάνω στη βάση του κορμού των φυτών.
      Η απόσταση από τα άλλα δέντρα είναι μικρή θα έπρεπε να είναι λίγο μεγαλύτερη αλλά δεν μπορεί να γίνει κάτι τώρα πια.
      Το ότι έχουν μικρά φύλλα μπορεί να οφείλεται, σε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων (λίπασμα), στο ότι το χώμα είναι αμμώδες και δεν κρατάει νερό και θρεπτικά στοιχεία, στην αλμύρα από τη θάλασσα που βλέπω στις φωτ. ότι είναι κοντά ή τέλος, σε συνδυασμό όλων αυτών.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
      Ανανεώστε τα δεσίματα στις μουριές, φαίνονται σφιχτά.

      Διαγραφή
  82. Ανώνυμος19/10/23 18:35

    Καλησπέρας σας. Η μουριά που έχω στην αυλή μου έχει αρχίσει να βγάζει σάπιο καρπό . Ποιος πιστεύετε είναι ο λόγος που γίνεται αυτό ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Ανώνυμος19/10/23 20:20

    Γεια σας . Η μουριά μου βγάζει σάπιο καρπό . Σε αυτό ευθύνεται η κακή της θέση που δεν την χτυπάει ο ήλιος ή κάτι άλλο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μήπως μπορείτε να μου στείλετε φωτογραφίες; Θα βρείτε το e-mail μου στη δεξιά στήλη. Δεν έχω δει ποτέ μου σάπια μούρα πάνω στο δέντρο αλλά μόνον αφού πέσουν από αυτό.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.